Knak och brak. ett kraftfullt avsnitt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Knak och brak. ett kraftfullt avsnitt"

Transkript

1 Knak och brak ett kraftfullt avsnitt Knak och brak kan höras när något går sönder. Saker går sönder varje dag. Ofta gör det inte så mycket, men ibland blir det katastrof. Det kan också vara meningen att något ska gå sönder, och då ofta på ett bestämt sätt. Sakerna går sönder eller håller när de utsätts för krafter. Därför är det här "ett kraftfullt avsnitt". Material Du kommer nog ihåg vad som menas med material: Det är ämnen som man tillverkar föremål av. Olika material används till olika saker. De är bra på olika sätt. Egenskaper hos material Material har olika egenskaper. Ett material som passar i bilar kanske inte är så bra i en båt eller ett hus. Det gäller alltså att välja rätt. Här är fyra egenskaper som man kan nämna när man beskriver ett material. De säger hur bra materialet klarar krafter. Material som håller bra är hållfasta. Tryckhållfasthet Tryckhållfastheten säger hur väl materialet tål tryckkrafter. God tryckhållfasthet betyder alltså att materialet tål stora tryckkrafter utan att gå sönder. När måste man välja material som tål stora tryckkrafter? Här är ett par exempel: Till en husgrund, eftersom hela huset trycker på grunden. Till en spik, eftersom hammaren trycker på spiken. Draghållfasthet Materialets draghållfasthet anger hur väl det tål dragkrafter. God draghållfasthet betyder alltså att materialet kan utsättas för stora dragkrafter utan att gå sönder. När måste man välja material som tål stora dragkrafter? En sytråd måste tåla dragkrafter. Materialet i en bogserlina måste ha god draghållfasthet. Hårdhet Hårda material är svåra att repa. Mjuka material är lätta att repa. Ett hårdare material repar ett mjukare.

2 Det kan vara svårt att få rent om man inte har något som slipar eller river. Rivsvamp, skurpulver och stålull är vanliga hemma. För att kunna nöta bort smutsen måste de vara hårda. Men man måste tänka sig för, så att man inte väljer något som är hårdare än det som ska rengöras. En rivsvamp med slipmedel kan repa diskbänken och helt förstöra ytan på matsilvret. När man ska sätta glas i fönster måste man kunna dela glaset, utan att det spricker på fel ställen. Först gör man en repa i glaset. Sedan kan man spräcka glaset längs repan. För att kunna repa glas, måste man ha ett verktyg som är hårdare än glas. Ofta har det en trissa av hårdmetall eller en liten diamant. Elasticitet Ett föremål som utsätts för krafter ändrar form, åtminstone lite. Om det är gjort av ett elastiskt material går det tillbaka till sin första form när det avlastas. En gummisnodd är elastisk - när du drar ut gummisnodden blir den större, när du släpper den återtar den sin gamla form. Ett annat exempel är hårbandet som du kan se på s 22. Elastisk är inte detsamma som tänjbar eller böjlig. En gammal strumpa kan gå att tänja ut, men den kanske inte drar ihop sig igen. Tyget har förlorat sin elasticitet. En bit modellera är lätt att böja, men den rätar inte ut sig igen när man släpper taget. Modellera är inte elastisk. Böjning Dragkrafter och tryckkrafter Bilderna visar en stång av järn. Först är stången rak, sedan böjer vi den. Man kan säga så här om den böjda stången: En del av den har blivit längre och en del har blivit kortare. Vilken del blev längre? Och vilken blev kortare? Finns det någon del av stången som varken har blivit längre eller kortare? Vi jämför med löparbanorna på bilden. Nu är det lätt att se: Stångens övre del, ytterkurvan, har blivit längre, medan innerkurvan har tryckts ihop och blivit kortare. Och i mitten finns ett område som varken har blivit längre eller kortare.

3 På raksträckan är alla banorna lika långa. Men genom kurvan är innerbanan, 1, flera meter kortare än ytterbanan, 8. Innan vi lämnar stången ska vi också klara ut var det blir dragkrafter och var det blir tryckkrafter. Ytterkurvan har blivit längre. Den har dragits ut. Den har alltså utsatts för dragkrafter. I innerkurvan är det tryckkrafter i stället. Balkar ska motstå böjning En balk har som uppgift att motstå böjning. Den ska vara styv. Båda gångbroarna på bilden på s 24 vilar på likadana balkar av trä. Vilken av broarna böjer sig minst när man går på den? Det beror på hur balkarna som bär upp bron är vända. Du vet säkert redan att de plankor som ligger på högkant böjer sig minst. Det har att göra med att det blir större avstånd mellan innerkurva och ytterkurva. För att göra balkar styva brukar man förstärka de delar som är mest utsatta för påfrestningar, dvs i inner- och ytterkurvorna. Det är ju där som de är mest påverkade av drag- och tryckkrafter. På så sätt blir de styva utan att bli onödigt tunga. Man ger balkar namn efter den bokstav kortänden liknar. 1-balken används ofta där påfrestningar är stora. Balkar som ser ut som C, U, L och T är också vanliga. Olika balkformer kan du se på s 24. Ett rör är mycket lättare än en kompakt stång, men kan ändå vara nästan lika svårt att böja. Ett rör är lika svårt att böja åt alla håll. Det gör att röret ofta används i konstruktioner. Ett exempel är byggställningar. Armering Betong är ett av våra viktigaste byggmaterial. Det har använts i 2000 år. Betong tål tryck mycket bra, men spricker lätt om den utsätts för dragkrafter. Därför duger inte enbart betong i en konstruktion som utsätts för böjning. En balk av ren betong skulle gå av. Sprickorna skulle börja i ytterkurvan, där det blir dragkrafter.

4 Därför förstärker man betongen med järnstänger. Stängerna gjuts in där betongen utsätts för dragkrafter. Metoden kallas armering. Stängerna är armeringsjärn. Titta på bilderna på s 25. Korrugering Till tak använder man ofta stora sjok av plåt eller plast. För att göra sådana sjok styva gör man dem vågiga. Det kallas korrugering. (Bokstaven g uttalas som g och inte som sj.) Tack vare vågorna blir sjoket svårt att böja på en led. Vilken? Du kan ta reda på det genom att vika ett papper som bilden på s 26 visar. Hävstänger En planka som är utsatt för böjning fungerar som en hävstång. Den kan vara som en spång eller som en konsol. Bilderna på s 27 i boken visar flera hävstänger. För att en hävstång ska hålla kan man behöva förstärka den där risken annars är störst att den går av. Men var är det? Bilderna och egna erfarenheter hjälper oss. Här är några enkla frågor och svar. Spången Var böjs en spång mest? Där den belastas. Var är spången ömtåligast? På mitten. Exempel: En bräda över diket går lättast av om man kliver på mitten En åra är tjockast på mitten, där den sitter i årtullen. O O

5 Konsolen Var böjs en konsol mest? Där den sitter fast. Var är konsolen ömtåligast? Där den sitter fast. Exempel: När man hoppar på svikten böjs den mest i den fasta änden. Flaggstången är tjockast nedtill. Man håller i den tjocka änden av metspöt. Ramar och skal Det räcker inte alltid att ett föremål är starkt. Det kan behöva vara lätt också. Tänk på ett flygplan - om det är för tungt kan det inte lyfta. Det finns flera skäl att använda så lite material som möjligt. Tunga saker är ofta dyra att tillverka. De är svåra att flytta och att använda. Och materialet räcker längre, om man inte behöver så mycket till varje sak. Minsta möjliga material Här är två vanliga sätt att göra föremål starka utan att det inte går åt mycket material. Det ena är att göra en rare. En ram består oftast av stänger. Vajrar kan också ingå. Eftersom ramen är gles kan den göras stark utan att väga så mycket. Om ytterligare delar krävs, fäster man dessa på ramen. Det andra är att göra ett skal. Skalkonstruktioner är starkast om de är buktiga. Ett skal kan vara mycket starkt och samtidigt tunt och lätt. Många föremål innehåller både ramar och skal. En båt kan vara byggd som ett skal, men ändå ha delar som är ramar. På en segelbåt av plast är själva båten ett skal, men mast och vant (vajrar) bildar en ram.

6 En viktig figur Tänk dig att vi bygger två ramar av träpinnar. Den ena har formen av en rektangel, den andra av en triangel. Se på de små bilderna på s 29. Ramarna är inte särskilt starka i hörnen. Om du känner på ramarna märker du att den ena lätt ändrar form. Den andra ramen håller däremot formen mycket bra. Det är triangeln som är speciell. Det är mycket svårt att ändra dess form. Av den anledningen utnyttjas_ ofta trianglar då man vill göra saker stadiga. Broar Det syns oftast på broar hur det är tänkt att de ska hålla. En del är extra spännande därför att de är gamla, långa eller höga. De flesta broar hör till någon av de typer som finns i det här avsnittet. När du har läst det har du något att säga om nästan varje bro. Det finns flera bilder av olika brotyper och kända broar på s i boken. Balkbroar En balkbro ska motstå böjning utan hjälp av andra konstruktioner - bågbroar och hängbroar, som det står om nedan, är alltså inte balkbroar. Den enklaste balkbron är en spång (en spång, flera spänger). Spången kan vara en bräda lagd över ett dike, men även en "riktig" bro kan byggas som en spång. Den bärs av balkar som vilar på brofästena. Spången behöver ofta förstärkas omkring mitten. Jämför med det du läst om den i avsnittet om hävstänger. I en konsolbro sticker vardera brohalvan ut som en konsol över vattnet. Titta på bilden på s 31. En konsolbro behöver förstärkas närmast brofästena. Jämför med det du läst om den i avsnittet om hävstänger. Både konsolbron och spången kan bestå av flera delar med extra fundament mellan brofästena. Konsolbron förstärks närmast fundamenten, medan spången görs starkast mellan dem. Ett fundament är en stödpunkt, till exempel en bropelare, på land eller i vatten. En betongbro kan vara blandad spång- och konsolbro, en kontinuerlig balkbro. Bågbroar En bågbro bärs av en båge. Bågen pressas samman av brons tyngd. Brobanan kan vara placerad över eller under, eller delvis över och delvis under, bågarna.

7 Sandöbron i Ångermanland är Sveriges mest kända bågbro. En annan bågbro som man ofta ser på bild finns i Sydney. En bågbro med en båge av lösa delar, vanligen sten eller tegel, kallas ofta valvbro. Romarna byggde gärna sådana valv. Många finns kvar, både vanliga broar och i akvedukter, det vill säga broar för vattenrännor. Det finns också gott om valvbroar i Sverige, både i samhällen och längs gamla landsvägar. Samma sätt att bygga är vanligt i hus, mest kyrkor. Hängbroar En hängbro hålls uppe av linor eller kablar som är spända mellan landfästena. Hängbroar används när det är långt mellan brofästena. Golden Gate Bridge i San Francisco och Humber Bridge i norra England tillhör världens mest kända. I Danmark finns bron över Stora Bält. Den längsta hittills finns i Japan. Snedkabelbron är släkt med både hängbron och konsolbron. Den kan byggas bit för bit utan att man måste placera ut de långa kablarna först. Den höga delen av Öresundsbron är en sådan bro, liksom den nya Uddevallabron. Sammanfattning Knak och brak - ett kraftfullt avsnitt Knak och brak handlar om material och form. Genom att välja material och form på ett bra sätt kan man få föremål som har bra egenskaper när det gäller att hålla eller gå sönder. Tryckhållfasthet, draghållfasthet, hårdhet och elasticitet är viktiga egenskaper. De berättar hur ett material beter sig när det utsätts för krafter. En stång som böjs utsätts för dragkrafter i ytterkurvan där den töjs ut. I innerkurvan blir det tryckkrafter. I-balken och röret är två vanliga balkformer. Korrugering betyder att man gör ett tunt sjok vågigt. Det gör att det inte böjs så lätt. Armering innebär att man förstärker ett material genom att lägga i något med god draghållfasthet. Betong armeras med stålstänger. Sandwichmaterial består av flera lager.

8 Ramar är ofta byggda som trianglar av stänger eller balkar.triangeln ändrar inte gärna form. Skal med buktiga ytor kan var mycket starka, trots att materialet är tunt. Minns du? 1. Vad menas med material? Ge ett par exempel. 2. Vad menas med tryckhållfasthet och draghållfasthet? 3. Hur kan man ta reda på vilket av två material som är hårdast? 4. Hur beter sig ett elastiskt material? 5. På vilken led är en planka svårast att böja? 6. Vilken uppgift har en balk? 7. Ge tre exempel på balkformer. 8. Vad menas med korrugering? 9. Rita en spång. 10. Rita en konsol. 11. Vilken form används ofta för att göra en ram stel? 12. Rita enkla bilder: Spång, konsolbro, bågbro, hängbro. Förstår du? 1. Hur kan det bli både dragkrafter och tryckkrafter i en stång som man böjer? 2. Var ska man placera armeringen i en balk av betong? 3. Var i en spång blir krafterna störst? 4. Var i en konsol blir krafterna störst? 5. Vilka delar brukar ingå i en ramkonstruktion? 6. Hur ser en typisk skalkonstruktion ut?

Hållfasthet. Kommer det bära eller brista?

Hållfasthet. Kommer det bära eller brista? Hållfasthet Kommer det bära eller brista? Kommer det bära eller brista? Vad är det som avgör om ett föremål håller eller går sönder? Vilket eller vilka material är föremålet gjort av? Vilken form har föremålet?

Läs mer

Teknikprojekt. Broar. Mer ku rius VT-16

Teknikprojekt. Broar. Mer ku rius VT-16 Teknikprojekt Broar Mer ku rius VT-16 Vad räknas som en bro? En bro är ett byggnadsverk som leder en väg, järnväg, kanal eller vattenledning etc över ett hinder såsom korsande väg, järnväg eller vattendrag.

Läs mer

Brotyper. Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro

Brotyper. Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro Brotyper Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro Brotyper - balkbroar Balkbron är den äldsta brotypen som vi känner till. Trädstammen

Läs mer

Teknikprojekt. Broar. So le n Ht-17

Teknikprojekt. Broar. So le n Ht-17 Teknikprojekt Broar So le n Ht-17 Historiskt broar Broar har spelat en stor roll vid underlättande av transporter, vid handel och krig. Broar över vattendrag och raviner. Naturliga broar gav oss lärdom

Läs mer

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517 14 Enkla maskiner Enkla maskiner, eller som man ibland säger, enkla mekanismer, hör till de allra tidigaste tekniska uppfinningarna som människan känner till. Kilen Enkla maskiner har varit kända ända

Läs mer

Boken om Teknik 1 3. Elevens första grundbok i teknik. PROVLEKTION: Alla broars dag

Boken om Teknik 1 3. Elevens första grundbok i teknik. PROVLEKTION: Alla broars dag Boken om Teknik 1 3 Elevens första grundbok i teknik. PROVLEKTION: Alla broars dag Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik 1 3. Lektionen består av: Boken om Teknik 1 3, sidorna 28 29. Boken

Läs mer

Mattepilotträffens innehåll

Mattepilotträffens innehåll Välkomna! Mattepilotträffens innehåll 16.30 16.40 Fika och presentation 16.40 17.00 Bodil- broar i matematikundervisningen 17.00 17.15 Virge och Ingela- om broar 17.15 18.15 Åsa- brobygge med workshop

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i teknik för åk 4-6. PROVLEKTION: Alla broars dag

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i teknik för åk 4-6. PROVLEKTION: Alla broars dag Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i teknik för åk 4-6. PROVLEKTION: Alla broars dag Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik och tillhörande Arbetsbok och Lärarbok. Texterna och

Läs mer

3-1: Konstruktion: broar

3-1: Konstruktion: broar 3-1: Konstruktion: broar Inledning Målet med det här kapitlet är att du skall konstruera en bro. Du får gärna arbeta i en grupp tillsammans med dina kompisar. Bron skall uppfylla vissa krav, och du skall

Läs mer

BYGGA BROAR En vandringsutställning med broar och broexperiment

BYGGA BROAR En vandringsutställning med broar och broexperiment BYGGA BROAR En vandringsutställning med broar och broexperiment BYGGA BROAR Broar och broexperiment Bygga broar är producerad av Teknikens Hus och är en interaktiv utställning där du kan bygga, experimentera

Läs mer

ämnesintegrerade simuleringar

ämnesintegrerade simuleringar Uppdrag ämnesintegrerade simuleringar Detektivkonventet kemi, matematisk problemlösning och svenska Teknik och fysik i berg- och dalbanans värld Vi bygger modeller och testar fysikens lagar och lär oss

Läs mer

Ting och tanke annars ingen teknik

Ting och tanke annars ingen teknik Ting och tanke annars ingen teknik Med teknik menar man att föremål används för ett bestämt syfte. Det är det som kapitlets namn syftar på. Ting och tanke betyder ungefär samma sak som föremål och syfte.

Läs mer

VI KONSTRUERAR OCH BYGGER

VI KONSTRUERAR OCH BYGGER 92 Konstruktioner VI KONSTRUERAR OCH BYGGER Innan man börjar bygga eller konstruera något måste man tänka efter vad konstruktionen behöver klara av. Måste den tåla tryck? Ska man kunna dra i den utan att

Läs mer

BYGGA BROAR. En vandringsutställning med broar och broexperiment

BYGGA BROAR. En vandringsutställning med broar och broexperiment BYGGA BROAR En vandringsutställning med broar och broexperiment BYGGA BROAR Broar och broexperiment Bygga broar är producerad av Teknikens Hus och är en interaktiv utställning där du kan bygga, experimentera

Läs mer

Årskurs 1-3: Några vanliga tekniska lösningar där människan härmat naturen.

Årskurs 1-3: Några vanliga tekniska lösningar där människan härmat naturen. Centralt innehåll Lgr 11, årskurs 1-6 Tekniska lösningar Årskurs 1-3: Några vanliga tekniska lösningar där människan härmat naturen. Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska

Läs mer

Hur använder vi begrepp och hur presenteras detta inom undervisningen? 15:00-16:00. Borgsmoskolan

Hur använder vi begrepp och hur presenteras detta inom undervisningen? 15:00-16:00. Borgsmoskolan Hur använder vi begrepp och hur presenteras detta inom undervisningen? 15:00-16:00 Borgsmoskolan Mål för dagen Mål - Uppmuntra till att använda elevaktiva arbetssätt i undervisningen - Ge insikt kring

Läs mer

4-4 Parallellogrammer Namn:..

4-4 Parallellogrammer Namn:.. 4-4 Parallellogrammer Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat bl.a. med linjer och vinklar. En linje är ju någonting som bara har en dimension, längd. Men när två linjer skär varandra och det bildas

Läs mer

DET ÄR EN PUSSELVÄGG DU SKA HA!

DET ÄR EN PUSSELVÄGG DU SKA HA! DET ÄR EN PUSSELVÄGG DU SKA HA! Till Nordbygg har vi velat ta fram en paviljong som ska skapa nyfikenhet hos besökarna för materialet trä, samt erbjuda en lugn oas i det allmänna mässlarmet. Vi tror att

Läs mer

MOLDE GÅNGBRO - TVÅ UTFORMNINGSALTERNATIV / SKISSFÖRSLAG DECEMBER 2014

MOLDE GÅNGBRO - TVÅ UTFORMNINGSALTERNATIV / SKISSFÖRSLAG DECEMBER 2014 MOLDE GÅNGBRO - TVÅ UTFORMNINGSALTERNATIV / SKISSFÖRSLAG DECEMBER 2014 20141219 Arkitekter: PeGe Hillinge, Pekka Leppänen, Jonas Reutherborg Brokonstruktör: Lars Jørgen Tangstad BESKRIVNING SWECO HAR FÅTT

Läs mer

Projekt bå gbro. Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Projekt bå gbro. Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik Projekt bå gbro Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik Projekt bågbro Sid 2 (8) 1. Kedjebåge En kedja eller lina är ett strukturelement som endast kan ta dragkrafter. Vid belastning

Läs mer

Föreläsning 12 Material kopplat till struktur Genomgång inför demolab

Föreläsning 12 Material kopplat till struktur Genomgång inför demolab Föreläsning 12 Material kopplat till struktur Genomgång inför demolab Skansen kronan Byggnadstekniska konstruktioner, 1BY034 Redovisning övning 3 Max 10 sidor Förbered en presentation på 15 minuter Förbered

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Moa Wikner Teknik åk 6 Teknikhistoria, hållfasthet och elektricitet HT15

Moa Wikner Teknik åk 6 Teknikhistoria, hållfasthet och elektricitet HT15 Moa Wikner Teknik åk 6 Teknikhistoria, hållfasthet och elektricitet HT15 Vad är teknik? Detta moment kommer handla om teknikhistoria, hållfasthet samt om elektricitet. Vi kommer börja arbeta med teknikhistoria,

Läs mer

Röda tråden. Tekniska lösningar. Förslag på Hur. Förslag på Hur. Förslag på Hur. Centralt innehåll. Åk4 Åk 5 Åk 6

Röda tråden. Tekniska lösningar. Förslag på Hur. Förslag på Hur. Förslag på Hur. Centralt innehåll. Åk4 Åk 5 Åk 6 Centralt innehåll Tekniska lösningar Åk4 Åk 5 Åk 6 Vardagliga föremål som består av rörliga delar och hur de rörliga delarna är sammanfogade med hjälp av olika mekanismer för att överföra och förstärka

Läs mer

LBT BROBYGGNAD

LBT BROBYGGNAD LBT500-0193 BROBYGGNAD Bro1-01.doc 2001-12-17 kl. 17:55-SL TENTAMEN Måndagen den 17 december 2001 kl. 8.30-12.30 Examinator: Sören Lindgren tel.: 031-7722660 eller 0707731981(mobil) Hjälpmedel.: Godkänd

Läs mer

Material, form och kraft, F4

Material, form och kraft, F4 Material, form och kraft, F4 Repetition Kedjekurvor, trycklinjer Material Linjärt elastiskt material Isotropi, ortotropi Mikro/makro, cellstrukturer xempel på materialegenskaper Repetition, kedjekurvan

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Nordic Knights. Så du vill sy dig en 15kvm stor paviljong?

Nordic Knights. Så du vill sy dig en 15kvm stor paviljong? Nordic Knights Så du vill sy dig en 15kvm stor paviljong? Först och främst, de allra flesta paviljonger under medeltiden verkar ha haft en eller två mittpålar och ekerhjul för att hålla taket på plats

Läs mer

En ny väg blir till. Vägverket ansvarar för de stora vägarna mellan städerna och vissa vägar genom städerna.

En ny väg blir till. Vägverket ansvarar för de stora vägarna mellan städerna och vissa vägar genom städerna. Det här häftet tog vi fram inför ett antal studiebesök vid bygget av riksväg 40 Haga i Jönköping, eftersom de två skolorna strax intill bygget förutom att besöka oss, gärna ville ha lite material att studera

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

Luftförvärmare- Manual + Faktablad

Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmarens funktion och hur den är konstruerad Luftförvärmare är ett riktigt energismart och miljövänligt sätt att värma upp ett hus på. Den här luftförvärmaren

Läs mer

Ha kunskaper om na gra vanliga tillverkningsmaterial Ka nna till hur man kan sammanfoga olika sorters material

Ha kunskaper om na gra vanliga tillverkningsmaterial Ka nna till hur man kan sammanfoga olika sorters material När du har läst det här avsnittet skall du: Ha kunskaper om na gra vanliga tillverkningsmaterial Ka nna till hur man kan sammanfoga olika sorters material Klicka och lyssna här på sidorna i läroboken Material

Läs mer

Extramaterial till Spektrum Teknik

Extramaterial till Spektrum Teknik LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Spektrum Teknik NIVÅ medel Bygga digitala broar LÄRARHANDLEDNING Datorer är utmärkta verktyg när vi vill beräkna hållfasthet. I det här uppdraget

Läs mer

Lärarmaterial. Teknik med hus och broar. Mål ur Lgr 11: Arbetsintervju

Lärarmaterial. Teknik med hus och broar. Mål ur Lgr 11: Arbetsintervju sidan 1 Mål ur Lgr 11: Eleven ska kunna dokumentera i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska eller digitala bilder. (Teknik 4-6) Eleven ska känna till

Läs mer

BRIDGECARE Den nya industriella revolutionen

BRIDGECARE Den nya industriella revolutionen BRIDGECARE Den nya industriella revolutionen I dagens industrisamhälle utgör det ständigt ökande antalet motorfordon en stor belastning på våra vägar och i synnerhet på våra broar. Enbart i Europa finns

Läs mer

Progressionen i teknikämnets centrala innehåll

Progressionen i teknikämnets centrala innehåll Det centrala innehållet i kursplanen anger vilket obligatoriskt innehåll som ska behandlas i undervisningen. Det är strukturerat så att det visar på en progression. Det innebär att innehållet vidgas och

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

gipsavgjutning av magen

gipsavgjutning av magen BELLYCASTING gipsavgjutning av magen Mot slutet av graviditeten, någon gång i vecka 37-38 - om du inte vet att du ska föda tidigare förstås, kan det vara roligt att göra en avgjutning av magen. Det blir

Läs mer

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa ÖVERGRIPANDE IDÉER Estetisk skärpa Bron är utformad för att passa in i Göteborgs befintliga och framtida stadssiluett. Den använder inte en utsvävande konstruktion eller höjd som konkurrerar med de master

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål Förpackningsguide Innehåll Rekommendationer 1 Ömtåliga föremål 2 Flytande innehåll 3 Hårda och oregelbundna föremål 4 Långsmala föremål 5 Platta och sköra föremål 6 Stora och lätta föremål 7 Vassa och

Läs mer

PM Produktion och rivning

PM Produktion och rivning Sida 1 av 11 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) J. Bjerstedt/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) C. Mundell/ATKINS

Läs mer

4-7 Pythagoras sats. Inledning. Namn:..

4-7 Pythagoras sats. Inledning. Namn:.. Namn:.. 4-7 Pythagoras sats Inledning Nu har du lärt dig en hel del om trianglar. Du vet vad en spetsig och en trubbig triangel är liksom vad en liksidig och en likbent triangel är. Vidare vet du att vinkelsumman

Läs mer

5-2 Likformighet-reguladetri

5-2 Likformighet-reguladetri 5-2 Likformighet-reguladetri Namn:. Inledning Du har nu lärt dig en hel del om avbildningar, kartor och skalor. Nu är du väl rustad för att studera likformighet, och hur man utnyttjar det faktum att med

Läs mer

DYMLINGSSYSTEM DIAMANTHYLSA ALPHAHYLSA PERMASLEEVE TRI-PLATE FÖR PLATTOR PÅ MARK FÖR FRIBÄRANDE PLATTOR SYSTEM MED FYRKANTIGA DYMLINGAR & HYLSOR

DYMLINGSSYSTEM DIAMANTHYLSA ALPHAHYLSA PERMASLEEVE TRI-PLATE FÖR PLATTOR PÅ MARK FÖR FRIBÄRANDE PLATTOR SYSTEM MED FYRKANTIGA DYMLINGAR & HYLSOR 21/07/08 Issue1.3 www.permaban.com DYMLINGSSYSTEM DIAMANTHYLSA FÖR PLATTOR PÅ MARK ALPHAHYLSA FÖR FRIBÄRANDE PLATTOR PERMASLEEVE SYSTEM MED FYRKANTIGA DYMLINGAR & HYLSOR TRI-PLATE SÅGADE DILATATIONSFOGAR

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik Övergripande Mål: Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att identifiera och analysera tekniska

Läs mer

Tema: Pythagoras sats. Linnéa Utterström & Malin Öberg

Tema: Pythagoras sats. Linnéa Utterström & Malin Öberg Tema: Pythagoras sats Linnéa Utterström & Malin Öberg Innehåll: Introduktion till Pythagoras sats! 3 Pythagoras sats! 4 Variabler! 5 Potenser! 5 Att komma tillbaka till ursprunget! 7 Vi bevisar Pythagoras

Läs mer

1a) Vad betyder den engelska [ ] Krypning [x] Konsol termen cantilever? [ ] Kabel [ ] Schaktning [ ] Utmattning [ ] Tät spont

1a) Vad betyder den engelska [ ] Krypning [x] Konsol termen cantilever? [ ] Kabel [ ] Schaktning [ ] Utmattning [ ] Tät spont LBT5020-0101 BROBYGGNAD Bro1-04kryss.doc 2004-12-16 --SL TENTAMEN Onsdagen den 15 december 2004 kl. 14.00 18.00 Examinator: Sören Lindgren tel.: 031-7722660 eller 0707731981(mobil) Hjälpmedel.: Godkänd

Läs mer

Magiska Manteln en resa genom islamisk konst

Magiska Manteln en resa genom islamisk konst Magiska Manteln en resa genom islamisk konst Kompletterande pedagogisk handledning Pappersmodeller Papper är ett material som ger möjlighet att tillverka allt från enkla modeller till stora invecklade

Läs mer

Hur hänger teknik och språk ihop i årskurs F-6? Bötrius & Lukic Danielsson

Hur hänger teknik och språk ihop i årskurs F-6? Bötrius & Lukic Danielsson Hur hänger teknik och språk ihop i årskurs F-6? SoL i tre steg Steg 3 Uppföljning och implementering: SoL-inspiratörer på förskolor och skolor driver arbetet vidare i samarbete med förskolechefer/ rektorer

Läs mer

Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 (åk 6 och 7)

Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 (åk 6 och 7) Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt

Läs mer

Ljudreduktion i väggar

Ljudreduktion i väggar 144711100 1(5) Ljudreduktion i väggar Bilaga 8 till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Sammanfattning av åtgärdsvägledning Eftersträva tvåskiktskonstruktion med stort avstånd, d.v.s. bygg om skiljekonstruktionen

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister. Umeå kommun i samarbete med

Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister. Umeå kommun i samarbete med Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister En hängbro är en bro som består av två par pyloner, en på var sida om brospannet, med två bärkablar spända mellan dem. Brobanan hänger i

Läs mer

Teknik Granbergsskolan 7-

Teknik Granbergsskolan 7- Teknik Granbergsskolan 7- Teknikämnets Syfte 9 Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: identifiera och analysera tekniska lösningar

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Teknik Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion, identifiera problem

Läs mer

b) Vad heter spröd [ ] Balustrade [ ] Bread på engelska? [ ] Crystal [ ] Crunch [ ] Crook [x] Brittle

b) Vad heter spröd [ ] Balustrade [ ] Bread på engelska? [ ] Crystal [ ] Crunch [ ] Crook [x] Brittle LBT5020-0101 BROBYGGNAD Bro106-t.doc 2006-12-21 --SL TENTAMEN Onsdagen den 20 december 2006 kl. 8.30 12.30 Examinator: Sören Lindgren tel.: 031-7722660 eller 0707731981(mobil) Hjälpmedel.: Godkänd miniräknare,

Läs mer

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan Väggen är klädd med tegel på utsidan Det luktar från väggen. Dålig luftspalt bakom teglet och undermålig dränering av vatten som trängt in. Öppna tegelfogar saknas i första skiftet över sockeln. Eller

Läs mer

Ånässkolan Bagaregårdsskolan

Ånässkolan Bagaregårdsskolan Ånässkolan Bagaregårdsskolan Hyvelbänk Någon form av arbetsbänk, där man kan spänna fast sina arbetsstycken, måste man ha och då är naturligtvis en hyvelbänk det bästa. En hyvelbänk skall framför allt

Läs mer

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband Experimentella metoder, FK3001 Datorövning: Finn ett samband 1 Inledning Den här övningen går ut på att belysa hur man kan utnyttja dimensionsanalys tillsammans med mätningar för att bestämma fysikaliska

Läs mer

Formpool Njurformad. Steg för steg hur man bygger en formpool.

Formpool Njurformad. Steg för steg hur man bygger en formpool. Formpool Njurformad Formpool Njurformad byggs upp av plastprofilerna. Joraplankorna samt ett "skelett" av bottenreglar som samtidigt bildar formen på poolen med hjälp av olika cirklar. Konstruktionen stöttas

Läs mer

4-8 Cirklar. Inledning

4-8 Cirklar. Inledning Namn: 4-8 Cirklar Inledning Du har arbetat med fyrhörningar (parallellogrammer) och trehörningar (trianglar). Nu skall du studera en figur som saknar hörn, och som består av en böjd linje. Den kallas för

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer

1a) Vad betyder den engelska [ ] Krympning [ ] Tillsatsämne termen contractor? [ ] Stumsvets [ ] Brotvärbalk [ ] Transformator [x] Entreprenör

1a) Vad betyder den engelska [ ] Krympning [ ] Tillsatsämne termen contractor? [ ] Stumsvets [ ] Brotvärbalk [ ] Transformator [x] Entreprenör LBT502-0101 BROBYGGNAD Bro1-08svar.doc 2008-12-17 - SL TENTAMEN Onsdagen den 17 december 2008 kl. 8.30-12.30 Examinator: Sören Lindgren tel.: 031-7722660 eller 0707731981 Hjälpmedel.: Godkänd miniräknare,

Läs mer

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats.

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok maj 2012 25 maj Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon

Läs mer

Ewa Christina Johansson. Spindelns hemlighet

Ewa Christina Johansson. Spindelns hemlighet Ewa Christina Johansson Spindelns hemlighet Det finns fler spännande böcker om Ella: Tavlans hemlighet Kortets hemlighet Spegelns hemlighet Korpens hemlighet Nyckelns hemlighet Sländans hemlighet Spindelns

Läs mer

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO Innehåll Material Spänning, töjning, styvhet Dragning, tryck, skjuvning, böjning Stång, balk styvhet och bärförmåga Knäckning Exempel: Spänning i en stång x F A Töjning Normaltöjning

Läs mer

Kraft och rörelse åk 6

Kraft och rörelse åk 6 Kraft och rörelse åk 6 Kraft En kraft kan ändra farten eller formen hos ett föremål. Krafter kan mätas med en dynamometer. Den består av en fjäder och en skala. Enhet för kraft är Newton, N. Dynamometer

Läs mer

Hans Johansson Maskinteknik Kau. Entydiga lagerbelastningar. Snäckväxel Endast radiallast på högra kullagret

Hans Johansson Maskinteknik Kau. Entydiga lagerbelastningar. Snäckväxel Endast radiallast på högra kullagret Konstruktiv utformning 2 Hans Johansson Maskinteknik Kau Entydiga lagerbelastningar Snäckväxel Endast radiallast på högra kullagret Rörelse orsakad av temperaturvariation är möjlig utan att lagerbelastningarna

Läs mer

Här kommer vi ha hjälp av våra lektioner gällande byggnadsmaterial, tryck och dragkrafter, balkformer och hållfasthet.

Här kommer vi ha hjälp av våra lektioner gällande byggnadsmaterial, tryck och dragkrafter, balkformer och hållfasthet. Brobyggare/Konstruktör Story : Du har arbetat för ett globalt byggföretag i flera år. Som projektledare för Öresundsbron senast visade du framfötterna rejält. Du blir därför erbjuden att bli förflyttad

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Anders Fjellström COX (4) SP Trä

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Anders Fjellström COX (4) SP Trä Kontaktperson Per-Anders Fjellström 2012-02-14 COX20057 1 (4) SP Trä 010-516 62 32 Per-Anders.Fjellstrom@sp.se Vansbro Kommun Lars Lindgren Tekniska enheten 780 50 Vansbro Särskild inspektion av Grönalidsbron

Läs mer

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över!

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! VATTENEXPERIMENT RÄKNA PIPETTDROPPAR! Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! Undersök hur många vattendroppar som får plats men på ett tvåeurosmynt

Läs mer

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE En luftförvärmare är ett miljövänligare och framtidens sätt att värma upp ett rum. Med bara en låda och solljus kan en luftförvärmare värma upp ett helt rum, om inte

Läs mer

Material, form och kraft, F11

Material, form och kraft, F11 Material, form och kraft, F11 Repetition Dimensionering Hållfasthet, Deformation/Styvhet Effektivspänning (tex von Mises) Spröda/Sega (kan omfördela spänning) Stabilitet instabilitet Pelarknäckning Vippning

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

VISNING MODUL PONTONBRYGGA. LIP-LAP LAITURI OY tfn Vandaparksvägen 23, FI Vanda e-post:

VISNING MODUL PONTONBRYGGA. LIP-LAP LAITURI OY tfn Vandaparksvägen 23, FI Vanda  e-post: VISNING MODUL PONTONBRYGGA LIP-LAP LAITURI OY tfn +358 9 2764 440 Vandaparksvägen 23, FI-01730 Vanda www.lip-lap.se e-post: lip-lap@lip-lap.fi Välkommen som ägare till en LIP-LAP-brygga Grattis till ditt

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Detta får du hjälm med i dokumentet (Beräkning.pdf). Se till att vara noggrann

Läs mer

Konstruktionsteknik 25 maj 2012 kl Gasquesalen

Konstruktionsteknik 25 maj 2012 kl Gasquesalen Bygg och Miljöteknologi Avdelningen för Konstruktionsteknik Tentamen i Konstruktionsteknik 25 maj 2012 kl. 14.00 19.00 Gasquesalen Tillåtna hjälpmedel: Tabell & Formelsamlingar Räknedosa OBS! I vissa uppgifter

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 020 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning

TÖI ROLLSPEL B - 020 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning TÖI ROLLSPEL B - 020 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista ryggskott invalidiserad sjukgymnast behandling slappna av muskler smärtstillande röntgenbild spondylit infektion tumör utsliten botemedel invalid

Läs mer

Avloppsrör före relining

Avloppsrör före relining för för Världsledande Världsledande renoveringsmetod renoveringsmetod stora rörsystem rörsystem Avloppsrör före relining Avloppsrör efter relining med Panel Lok Renovering av stora avloppsrör Den aggressiva

Läs mer

1a) Vad betyder den engelska [ ] Krypning [ ] Tillsatsämne termen recess? [ ] Krympning [ ] Schaktning

1a) Vad betyder den engelska [ ] Krypning [ ] Tillsatsämne termen recess? [ ] Krympning [ ] Schaktning LBT502-0101 BROBYGGNAD Bro103-t.doc 2003-12-30 - SL TENTAMEN Tisdagen den 16 december 2003 kl. 13.30-17.30 Examinator: Sören Lindgren tel.: 031-7722660 eller 0707731981(mobil) Hjälpmedel.: Godkänd miniräknare,

Läs mer

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner Markering i mönstret när det finns en liten svart triangel i kanten av mönstret är det en markering som ska passa mot en söm eller en likadan markering på en annan del. Klipp ett litet jack i din sömsmån

Läs mer

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB Grönare Trädgård Vill du också ha mer tid över till att njuta av din trädgård? Med en automatisk bevattning i din trädgård får du en frodig grönska och tid över till

Läs mer

Tentamen i. Konstruktionsteknik. 26 maj 2009 kl

Tentamen i. Konstruktionsteknik. 26 maj 2009 kl Bygg och Miljöteknolo gi Avdelningen för Konstruktionsteknik Tentamen i Konstruktionsteknik 26 maj 2009 kl. 8.00 13.00 Tillåtna hjälpmedel: Tabell & Formelsamlingar Räknedosa OBS! I vissa uppgifter kan

Läs mer

Steg 1 Klipp ut de figurer du behöver! Steg 2 Bygg din rymdraket! Matematikuppgift 1

Steg 1 Klipp ut de figurer du behöver! Steg 2 Bygg din rymdraket! Matematikuppgift 1 Matematikuppgift 1 Rymdraketen - Nivå 1 Nu ska du bygga en rymdraket med hjälp av geometriska figurer. Det du måste börja med är att klippa ut de geometriska figurerna som du behöver för att bygga ihop

Läs mer

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Hållfasthetslära VT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Torsdag 30:e Mars 13:15 17:00 Föreläsning 2 PPU203 Hållfasthetslära Eftermiddagens agenda Tips inför INL1.1 Fortsättning från föreläsning 1 Rast Föreläsning

Läs mer

FYSIKALISKA APTITRETARE

FYSIKALISKA APTITRETARE FYSIKALISKA APTITRETARE Ett sätt att börja en fysiklektion och genast försöka fånga elevernas intresse, är att utföra ett litet experiment eller en demonstration. Kraven som ställs på ett sådant inledande

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teknik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teknik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 790553 Skintebo Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 2017-06-02 TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Varbergsgatan 12A, 412 65 Göteborg Tel 010-516 00 00 www.tellstedt.se Org nr 55 64 54-0861

Läs mer

SPALTGOLV. för rena och friska djur

SPALTGOLV. för rena och friska djur SPALTGOLV för rena och friska djur Utgödslingen ligger väl skyddad under spaltgolvet och utgör inget störningsmoment för korna. En torr klöv är en frisk klöv SPALTGOLV det dränerande golvet En torr klöv

Läs mer

Uppgifter till KRAFTER

Uppgifter till KRAFTER Uppgifter till KRAFTER Peter Gustavsson Per-Erik Austrell 1 Innehåll 1 Introduktion till statiken... 3 A-uppgifter...3 2 Krafter... 5 A-uppgifter...5 B-uppgifter...5 3 Moment... 7 A-uppgifter...7 B-uppgifter...9

Läs mer

Stadshuset. En manual för att bygga din egna bostad.

Stadshuset. En manual för att bygga din egna bostad. Stadshuset En manual för att bygga din egna bostad. Förord. Nästan en halv miljon människor står i bostadskö i Stockholm. Vi har byggt ett samhälle där människor är beroende av staden för att leva och

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Se till att vara noggrann när du räknar, det kommer att löna sig i slutet. Fungera

Läs mer

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft.

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. Kraft Allmänt om kraft * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. * Det finns olika krafter t ex; tyngdkraft, friktionskraft, motkraft. * Krafter kan

Läs mer

K-uppgifter Strukturmekanik/Materialmekanik

K-uppgifter Strukturmekanik/Materialmekanik K-uppgifter Strukturmekanik/Materialmekanik K 1 Bestäm resultanten till de båda krafterna. Ange storlek och vinkel i förhållande till x-axeln. y 4N 7N x K 2 Bestäm kraftens komposanter längs x- och y-axeln.

Läs mer

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE Din säkerhet och framgång är viktigt för oss. Vänligen skriv ut denna skyddsanvisning, läs noggrant och om du har några frågor angående anvisningarna kan du be om hjälp. Vi är här för att tjäna dig. SKYDDSANVISNING

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer