Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Anders Fjellström COX (4) SP Trä

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Anders Fjellström COX (4) SP Trä"

Transkript

1 Kontaktperson Per-Anders Fjellström COX (4) SP Trä Per-Anders.Fjellstrom@sp.se Vansbro Kommun Lars Lindgren Tekniska enheten Vansbro Särskild inspektion av Grönalidsbron (1 bilaga) 1. Sammanfattning På uppdrag av Vansbro kommun har SP Trä i Skellefteå utfört en särskild inspektion av träkonstruktionen i Grönalidsbron över Väster-Dalälven. Inspektionen utfördes enligt SPs rapport Inspektion av träbroar och tillämpliga delar av Bro 2004 av Per-Anders Fjellström. De allvarligaste anmärkningarna är att 50% av fackverken mellan över- och underram är ur funktion och att 100% av skarvarna i underramarna är rötskadade. Dessutom är farbanan kraftigt rötskadad. Intrycket vid inspektionen är att underhållet är eftersatt eller har varit obefintligt sedan 80-talet. Följande stora brister noterades vid inspektionen, tillståndsklass 3. - Fackverken fungerar inte på grund av utmattning i förband, vilket beror på ett konstruktionsfel. Hälften av sektionerna i båda räckena är helt ur läge. - Det korslagda virket i farbanan är rötskadat, ca 50 % av tjockleken är rutten. Detta medför att spikar sticker upp och att brons styvhet i sidled är mycket nedsatt. - Det finns röta i samtliga skarvar i de undre rambalkarna. - Bron är inte rak, den har en båge i nedströms riktning. - Syllarna vid båda landfästena är rötskadade, tidigare notering. Följande brister noterades vid denna och föregående inspektion. - Stora fuktbindande smutsansamlingar, framförallt vid södra landfästet, har orsakat röta i anslutande konstruktions detaljer, TK 2. - Beväxning av sly på kon och slänt på framförallt södra sidan. - Plåtavtäckningen av övre ram är i dåligt skick, TK 1. - I stort sett all ytbehandling på träkonstruktionen är bortnött av väder och vind. - Bultförband mellan tvärbalkar och längsgående balkar är rostangripna, TK 1. - Pelarna till mellanstöden vid båda landfästena saknar förankring mot plintarna, TK 0. - Tvärbalkarna saknar täckning av ovansidan i korsningspunkterna med de längsgående balkarna, TK 2. - De längsgående balkarna saknar täckning på ovansidan mot den krysslagda farbanan, TK 2. - Rötskador i längsgående balkar vid skarvar och knutpunkter, TK 2. - Rötskador i tvärbalkar vid knutpunkter, TK 1. Postadress Besöksadress Tfn / Fax / E-post Detta dokument får endast återges i sin helhet, om inte SP i förväg SP Skeria SKELLEFTEÅ Laboratorgränd SKELLEFTEÅ info@sp.se skriftligen godkänt annat.

2 COX (4) 2. Inspektion 2.1 Objekt Inspektionsobjektet är Grönalidsbron, en GC-bro över Väster-Dalälven i Vansbro. Den är av typen hängbro av trä med pyloner av betong och hängkablar av galvaniserat stål. Utförande enligt följande: Trämaterial furu Träskydd tryckimpregnering typ CCA. Ytbehandling rester av Falu rödfärg För detaljer, se bilder i bilaga Konstruktion Farbanan är 1,7 m bred och ca 124 m lång, total yta ca 210 m 2, utförd av 28 x 110 mm i två korslagda skikt. De tre längsgående balkarna som farbanan vilar på är130 mm bredda och 155 mm höga. Räcket består av två fackverk med en totalhöjd på ca 1700 mm. Över- och underram är 155 x 155 mm, ståndare 65 x 150 mm och kryssträvor 80 x 100 mm. Tvärbalkarna är 3,7 m långa och har bredden 180 mm och höjden 230 mm. 2.3 Metod Inspektionen utfördes med hjälp av Resistograph och borr-prover för att bedöma rötskadornas omfattning. Skadade och utsatta delar dokumenterades med fotografier, se bilaga 1. Inspektionsdatum, och Resultat 3.1 Pyloner Pylonerna inspekterades enbart visuellt. De skador som noterades var: Sprickor och urlakning i pylonfundament, gäller båda landfästen. Avflagning av putsad betong på pylonernas undre tvärbalk SO LF. Spjälkning pylontopp NV LF 3.2 Hängkabel och hängare Vajrarna och hängarna inspekterades enbart visuellt. Följande brist noterades: Begynnande korrosion i hängarnas skarvmuttrar. 3.3 Stöd Inga nya noteringar sedan föregående inspektion, då följande noterades: Pelarna i mellanstöden saknar infästning mot plintarna. Syllar vid landfästen är kraftigt rötskadade. Jord och sly måste avlägsnas och rötskadade delar måste bytas. Båda landfästena behöver rengöras.

3 COX (4) 3.4 Underramar Samtliga skarvar i underramarna har rötskador som ej går att åtgärda utan byte av balkar. Detta är ett mycket omfattande jobb. Om underramarna fått motsvarande plåtinklädnad som överramarna hade skadornas omfattning varit betydligt mindre i dagsläget. 3.5 Längsgående balkar Balkarna har inget kapillärbrytande skikt mot farbanan, vilket medfört onödig fuktbelastning och rötskador i framförallt skarvar och förband mot tvärbalkar. Vid provborrning med Resistograph noterades att det finns rötskador i skarvar och i förbanden mot tvärbalkarna. Skadornas omfattning är inte lika stora som i underramarna, men uppskattningsvis är ca 25% av skarvarna är rötskadade och 25 % av knutpunkterna. Dessa balkar är relativt lätta att byta vid ett byte av farbana. 3.6 Tvärbalkar Tvärbalkarna saknar kapillärbrytande skikt i förbanden med längsgående balkarna och underramar och här finns det röta i ett flertal balkar. Samtliga balkar bör bytas vid en eventuell renovering, eftersom deras kvarstående livslängd är begränsad. Att byta balkarna är ett omfattande jobb. 3.7 Farbana Farbanan är utförd av krysslagda impregnerade brädor 110 x 28 mm. Virket är mycket kraftigt rötskadat, på flera punkter är mer än hälften av farbanans tjocklek helt uppruttnad. Detta medför att många spikar sticker upp flera millimeter över ytan. 3.8 Räcken och fackverk Virket i diagonaler, vertikaler och strävor är fria från röta. Några strävor är i behov av utbyte på grund av sprickor. Anslutningen mellan strävor och ståndare saknar beslag för att låsa ståndaren. Detta har medfört att spikarna som håller strävorna har utmattats av rörelser och gått av. Därefter finns det inget förutom det vertikala dragstaget som håller ihop konstruktionen. Tryckkrafterna i diagonalstagen har vridit ståndaren ur läge, och sedan är allt ett plockepinn. Statiken i fackverket är nu ur funktion, ca 50% av fackverken är helt ur läge. 3.9 Ytbehandling Inga nya noteringar vid denna inspektion, utan föregående noteringar gäller. Ytbehandlingen är borta på stora delar, på utsatta delar och horisontella ytor är all ytbehandling borta. Ytbehandlingen med Falu rödfärg har framförallt en estetisk funktion och påverkar ej brons beständighet i någon större utsträckning Förband Samtliga bultförband i bron har kraftiga rostangrepp, vilket innebär att de vid en eventuell renovering måste bytas ut. Det går inte att lossa på utan att de skadas, deras livslängd är förbrukad.

4 COX (4) 4. Övrigt Värt att notera är att om ett antal punkter åtgärdats för 30 år sedan eller redan vid brons uppförande så hade bron varit i brukbart skick idag. Framförallt borde följande brister ha åtgärdats: Beslag i fackverken för lastfördelning från strävor och ståndare till under- och överram. Plåtavtäckning av underramens ovansida. Avtäckning av de längsgående balkarnas ovansida. Kapillärbrytande skikt i knutpunkter mot tvärbalkar. Galvaniserade smidesdetaljer och bultförband. Årlig spolning eller renblåsning av bron, framförallt vid landfästen. Små brister har ignorerats och resulterat i stora skador. De konstruktionsdelar av trä som är i bra skick är överram, ståndare och strävor i fackverken. Vad gäller pyloner, hängkabel och hängare kan jag inte uttala mig om deras skick, men jag håller det inte som otroligt att de kan användas även i framtiden. Min bedömning av bron är att träkonstruktionens tekniska livslängd är slut. Delar av materialet är fortfarande brukbart, men frågan är om det är rimligt att byta stora delar av konstruktionen och bevara bitar med kanske 20 års kvarstående livslängd. SP Trä Utfört av Granskat av Signature_1 Per-Anders Fjellström Signature_2 Anders Gustafsson Bilaga

5 COX (8) Bild 1. Urlakning och sprickor i pylonernas fundament, båda LF. Bild 2. Avflagning av putsad betong på tvärbalk i pylon.

6 COX (8) Bild 3. Spjälkning i pylontopp. Bild 4. Skarvar till hängare, endast okulär inspektion.

7 COX (8) Bild 5. Kraftigt rötangrepp i underramens skarv. Det finns inget friskt virke i den här skarven. Bild 6. Rötskadad skarv sedd från undersidan.

8 COX (8) Bild 7. Typisk rötskada i längsgående balk. Notera att det saknas täckpapp mot farbanan. Bild 8. Tydliga tecken på röta på undersidan av en tvärgående balk. Det är i anslutning mot underramar och längsgående balkar rötangreppen finns.

9 COX (8) Bild 9. Farbanan är i mycket dåligt skick.

10 COX (8) Bild 10. Hälften av fackverkssektionerna är helt ur funktion. Snart börjar delarna falla i älven.

11 COX (8) Bild 11. Samtliga förband i bron är rostskadade,vilket försvårar utbyte av enstaka detaljer vid en renovering. Gäller dock ej hängarna som är galvade. Bild 12. När man tittar på bron lite närmare framgår det att den kräver omfattande åtgärder.

12 COX (8) Bild 13. Betraktad på avstånd ser man en slank och fin brokonstruktion.

Din vägledning i valet av träbro. Val av brotyp/spännvidd.

Din vägledning i valet av träbro. Val av brotyp/spännvidd. Träbroguiden. Din vägledning i valet av träbro. Val av brotyp/spännvidd. Träbroar ar i dag samma prestanda oc tekniska livslängd som broar av andra material, både inom gång- oc cykelbroar oc avancerade

Läs mer

Hållfasthet. Kommer det bära eller brista?

Hållfasthet. Kommer det bära eller brista? Hållfasthet Kommer det bära eller brista? Kommer det bära eller brista? Vad är det som avgör om ett föremål håller eller går sönder? Vilket eller vilka material är föremålet gjort av? Vilken form har föremålet?

Läs mer

Innehåll. Sida 1 (11)

Innehåll. Sida 1 (11) Sida 1 (11) Innehåll Innehåll... 1 Uppdragsbeskrivning... 2 Genomförande... 2 Konstruktion... 2 Bro 1... 2 Bro 2... 4 Iakttagelser... 6 Bro 1... 6 Bro 2... 6 Sammanfattning... 7 Bro 1... 7 Bro 2... 7 Rekommendationer...

Läs mer

Teknikprojekt. Broar. Mer ku rius VT-16

Teknikprojekt. Broar. Mer ku rius VT-16 Teknikprojekt Broar Mer ku rius VT-16 Vad räknas som en bro? En bro är ett byggnadsverk som leder en väg, järnväg, kanal eller vattenledning etc över ett hinder såsom korsande väg, järnväg eller vattendrag.

Läs mer

Din vägledning i valet av träbro.

Din vägledning i valet av träbro. Träbroguiden. Din vägledning i valet av träbro. Träbroar har i dag samma prestanda och tekniska livslängd som broar av andra material, både inom gång- och cykelbroar och avancerade vägbroar för tung fordonstrafik.

Läs mer

Knak och brak. ett kraftfullt avsnitt

Knak och brak. ett kraftfullt avsnitt Knak och brak ett kraftfullt avsnitt Knak och brak kan höras när något går sönder. Saker går sönder varje dag. Ofta gör det inte så mycket, men ibland blir det katastrof. Det kan också vara meningen att

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Bengt-Åke Andersson 2012-08-21 PX22168B Rev 1 1 (2) SP Trä 010-516 54 34 bengt-ake.andersson@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Bengt-Åke Andersson 2012-08-21 PX22168B Rev 1 1 (2) SP Trä 010-516 54 34 bengt-ake.andersson@sp. utfärdad av ackrediterat provningslaboratorium Kontaktperson Bengt-Åke Andersson 2012-08-21 PX22168B Rev 1 1 (2) SP Trä 010-516 54 34 bengt-ake.andersson@sp.se 1002 ISO/IEC 17025 LIB Luck och Inredningsbolaget

Läs mer

TRÄKONSTRUKTIONSTEKNIK

TRÄKONSTRUKTIONSTEKNIK UMEÅ UNIVERSITET 2012-01-26 Tekniska högskolan Byggteknik EXEMPELSAMLING I TRÄKONSTRUKTIONSTEKNIK Utdrag: Träförband och sammansatta konstruktioner (Ex. 4.1-2,5-8,10,13 innehåller gamla svar) Sammanställd

Läs mer

Projektering av träkonstruktioner utomhus m h t risken för rötangrepp. Projekteringsverktyg. Lars Wadsö, Byggnadsmaterial LTH

Projektering av träkonstruktioner utomhus m h t risken för rötangrepp. Projekteringsverktyg. Lars Wadsö, Byggnadsmaterial LTH Projektering av träkonstruktioner utomhus m h t risken för rötangrepp. Projekteringsverktyg Lars Wadsö, Byggnadsmaterial LTH Vi kan dimensionera bärande konstruktioner i betong, stål och trä. Vi kan beräkna

Läs mer

Kvarnholmsvägen, Nacka, restaurering av granitmurar Åtgärdsprogram Förfrågningsunderlag

Kvarnholmsvägen, Nacka, restaurering av granitmurar Åtgärdsprogram Förfrågningsunderlag Kvarnholmsvägen, Nacka, restaurering av granitmurar Åtgärdsprogram 2013-09-16 Förfrågningsunderlag Kvarnholmsvägen, Nacka, restaurering av granitmurar Åtgärdsprogram 2013-09-16 Förfrågningsunderlag 2(6)

Läs mer

Förslagsskiss på gång- och cykelbro inom projektet Entré Ludvika

Förslagsskiss på gång- och cykelbro inom projektet Entré Ludvika Förslagsskiss på gång- och cykelbro inom projektet Entré Ludvika Erik Andersson Arkitektbyrå AB ELU Konsult AB Innehåll Uppgiften Inspiration Förslag Gestaltningsidé Teknisk beskrivning Grov kostnadsberäkning

Läs mer

SP Trätek Kontenta. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Broar av trä

SP Trätek Kontenta. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Broar av trä SP Trätek Kontenta SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Broar av trä Broar av trä Flera hundra broar byggs i Sverige varje år och många av dessa kan byggas som träbroar. Trämaterialet passar bra som

Läs mer

Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister. Umeå kommun i samarbete med

Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister. Umeå kommun i samarbete med Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister En hängbro är en bro som består av två par pyloner, en på var sida om brospannet, med två bärkablar spända mellan dem. Brobanan hänger i

Läs mer

Fabrikstillverkade träbroar skapar nya möjligheter.

Fabrikstillverkade träbroar skapar nya möjligheter. Fabrikstillverkade träbroar skapar nya möjligheter. Framtidens broar byggs i trä. Marknaden för broar genomgår just nu en förändringsprocess, där trä blir ett allt naturligare alternativ i valet av byggnadsmaterial.

Läs mer

Framtidens naturliga sätt att bygga broar.

Framtidens naturliga sätt att bygga broar. Framtidens naturliga sätt att bygga broar. Framtidens broar byggs i trä. Den utvecklingsprocess som träbroar har genomgått de senaste åren har resulterat i att allt fler har fått upp ögonen för deras fördel

Läs mer

V Å T R U M. Jackon. våtrum. Den professionella våtrumsskivan för kaklade rum.

V Å T R U M. Jackon. våtrum. Den professionella våtrumsskivan för kaklade rum. Jackon våtrum Den professionella våtrumsskivan för kaklade rum V Å T R U M 2Jackon våtrum Inspiration och idéer Få inspiration och idéer till att använda Jackon våtrumsskiva. Följ steg för steg hur rummet

Läs mer

Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar

Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar Förstärkning och underhåll av befintliga stål och samverkansbroar (betong och stål) stod i fokus under en intressant workshop den 28 september i Rambölls

Läs mer

Monteringsanvisning för ettlagstäckning Kerabit 10+

Monteringsanvisning för ettlagstäckning Kerabit 10+ 1 (5) Monteringsanvisning för ettlagstäckning Kerabit 10+ Observera innan monteringen Kerabit 10+ ettlagstäckning passar tak med en lutning om 1:2-1:10. Rullarna förvaras stående i skydd från regn och

Läs mer

Inspektion Bryggor Sjögårdsvik

Inspektion Bryggor Sjögårdsvik Projektnamn: Inspektion bryggor Sjögårdsvik FMS Projektnr: 15-0112 Datum: 15-02-13 tom. 14-02-16 Uppdragsgivares ref.nr: Inspektion Bryggor Sjögårdsvik Brygga C Brygga B Brygga A FROG Marine Service i

Läs mer

Roine Berglund Prästbordet Bredbyn

Roine Berglund Prästbordet Bredbyn 2009-11-16 P907243 1 (3) Handläggare, enhet Göran Forsberg SP Trätek 010-516 62 33, goran.forsberg@sp.se Edvardssons Trävaru AB Roine Berglund Prästbordet 203 895 30 Bredbyn Belastningsprovning av Evenemangsgolv

Läs mer

Väg 940, delen Rösan-Forsbäck

Väg 940, delen Rösan-Forsbäck ARBETSPLAN Väg 940, delen Rösan-Forsbäck Kungsbacka kommun, Hallands län TEKNISK PM BRO MED GEOTEKNIK Objekt: 106 705, Upprättad den 2013-03-15 1 Titel: Tekniskt PM bro med geoteknik Utgivningsdatum: 2013-03-15

Läs mer

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Besiktningsprotokoll. Anders Olsson Verksamhetschef Beslutet skickas till: Trafik och park

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Besiktningsprotokoll. Anders Olsson Verksamhetschef Beslutet skickas till: Trafik och park TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2018/316/06 Sida 2018-05-08 1 (1) Kommunstyrelsen Renovering av Bryggarebron - omfördelning av investeringsmedel från "Förtätning kommunhus inkl kontaktcenter" KS2018/316/06

Läs mer

Inspektionsrapport. Objekt: Renlavsgången, Garage A. Vybild 1 fr. SO. Vybild 2 fr. SO

Inspektionsrapport. Objekt: Renlavsgången, Garage A. Vybild 1 fr. SO. Vybild 2 fr. SO Inspektionsrapport Objekt: Insp. Datum: Renlavsgången, Garage A v. 42 år 2007 Inspektör: Arne Bolkert och Gunnar Nilsson Vybild 1 fr. SO Vybild 2 fr. SO Inspektionsrapport Objekt: Renlavsgången, Garage

Läs mer

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen Balkongbesiktning En guide från Balkongföreningen Balkong föreningen Balkongen är en viktig byggnadsdel, både funktionellt och estetiskt, som tyvärr ofta blir förbisedd gällande underhåll. Det ligger på

Läs mer

SP Trätek Kontenta. Bullerskärmar av trä. SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut

SP Trätek Kontenta. Bullerskärmar av trä. SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut SP Trätek Kontenta Bullerskärmar av trä SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Bullerskärmar av trä Buller är störande, oönskat ljud från t ex trafik. För att minska spridningen av trafikbuller

Läs mer

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa ÖVERGRIPANDE IDÉER Estetisk skärpa Bron är utformad för att passa in i Göteborgs befintliga och framtida stadssiluett. Den använder inte en utsvävande konstruktion eller höjd som konkurrerar med de master

Läs mer

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE Din säkerhet och framgång är viktigt för oss. Vänligen skriv ut denna skyddsanvisning, läs noggrant och om du har några frågor angående anvisningarna kan du be om hjälp. Vi är här för att tjäna dig. SKYDDSANVISNING

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Elva Peterson 2015-01-09 4F024741 1 (7) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 56 16 Elva.Peterson@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Elva Peterson 2015-01-09 4F024741 1 (7) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 56 16 Elva.Peterson@sp. utfärdad av ackrediterat provningslaboratorium Kontaktperson Elva Peterson 2015-01-09 4F024741 1 (7) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 56 16 Elva.Peterson@sp.se 1002 ISO/IEC 17025 Förlaget Villaliv AB

Läs mer

Montage av stängsel. Materiel. Verktyg

Montage av stängsel. Materiel. Verktyg Stängselmontage Montage av stängsel Materiel Stängsel levereras vanligen i rullar om 25 meter vardera, i höjder om 600, 800, 1000, 1200, 1500, 1800 och 2000 mm, samt 2000 mm med tre rader taggtråd (industristandard).

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Arne Thuresson P (4) SP Bygg & Mekanik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Arne Thuresson P (4) SP Bygg & Mekanik Kontaktperson Per-Arne Thuresson 2014-12-19 4P06713 1 (4) SP Bygg & Mekanik 010-516 51 44 per-arne.thuresson@sp.se AXS Nordic AB Metodvägen 12C 435 33 MÖLNLYCKE Provning av balkongräcke (1 bilaga) 1 Inledning

Läs mer

Limträpanel. Formstabil och enkel att montera.

Limträpanel. Formstabil och enkel att montera. Limträpanel. Formstabil och enkel att montera. Limträpanel är ett naturligt val för fasader som ska behålla sina egenskaper under en lång tid. Råmaterialet kommer från starkt, högkvalitativt virke från

Läs mer

E6 Saltkällan Håby: ÖREKILSBRON

E6 Saltkällan Håby: ÖREKILSBRON E6 Saltkällan Håby: ÖREKILSBRON 1 Saltkällan Rödberget Fläskeberget Saltkällans trafikplats Nuvarande E6 Örekilsälven Vägen från Uddevalla och Småröd klättrar upp på Rödberget, passerar Örekilsälven och

Läs mer

Mål en del av vision NS-1 (NRA) Bygga och leva med trä

Mål en del av vision NS-1 (NRA) Bygga och leva med trä Konkurrenskraftiga träbroar för framtiden Evenstad bro, Norge och Kristoffer Karlsson Mål en del av vision NS-1 (NRA) Bygga och leva med trä Målet omfattar utveckling av byggnadsteknik med avseende på:

Läs mer

Praktikrapport. Praktik på Österängs Ångsåg mellan 1/9 t o m 27/9 2013 renovering/restaurering av östra kortsidan och gaveln.

Praktikrapport. Praktik på Österängs Ångsåg mellan 1/9 t o m 27/9 2013 renovering/restaurering av östra kortsidan och gaveln. Praktikrapport Praktik på Österängs Ångsåg mellan 1/9 t o m 27/9 2013 renovering/restaurering av östra kortsidan och gaveln. Handledare: Mats Renström K- Märkt Kulturvård AB i Skövde Ångsågsföreningens

Läs mer

Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag. Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga

Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag. Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga UTREDNINGSUPPDRAG Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga På uppdrag av Humidus AB Utförd av Håkan Nygård Mobil tfn E-post CondoConsult

Läs mer

Grapes bro Antikvarisk medverkan vid restaurering av träbro Fredriksborg 4:2, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland

Grapes bro Antikvarisk medverkan vid restaurering av träbro Fredriksborg 4:2, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland Grapes bro Antikvarisk medverkan vid restaurering av träbro Fredriksborg 4:2, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland Richard Edlund Kalmar läns museum Byggnadsantikvarisk rapport september

Läs mer

här ingår bärande limträdelar som kapats för snabbare montage. innefattar bärande limträelement som skall kapas av kunden på plats.

här ingår bärande limträdelar som kapats för snabbare montage. innefattar bärande limträelement som skall kapas av kunden på plats. TEKNISK SPECIFIKATION HalleUterum HalleStomme, färdigkapad HalleStomme, okapad Innehållsförteckning: 1 Inledning 2 Jämförelse av innehåll i Hale Uterum relativt Halle Stomme, färdigkapad 3 Specifikation

Läs mer

NY HISINGSBRO. Reflektion. Urban Vision REFLEKTION

NY HISINGSBRO. Reflektion. Urban Vision REFLEKTION NY HISINGSBRO Reflektion Vårt koncept för den nya bron, är att göra den så enkel och elegant som möjligt. Med sin rena och låga profil, kommer brons vackra linjer att framhävas och förstärkas. Bron kommer

Läs mer

TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRALL & TRÄDÄCK Ge huset ett riktigt lyft. En trall eller ett trädäck kan skapa en inbjudande veranda framför huset eller varför inte lägga

Läs mer

Vindskivsystem. Checklista/egenkontroll/avvikelserapport

Vindskivsystem. Checklista/egenkontroll/avvikelserapport Vindskivsystem Checklista/egenkontroll/avvikelserapport Innehållsförteckning Sida Objektsinformation 3 Mottagningskontroll 4 Systemuppbyggnad 5 - Fall på understycke till fönsteröppning - Tätning fönster-/dorröppning

Läs mer

Drift och underhållsplan för lekredskap: Finns Finns inte. Hänvisningsskylt med ägare mm: Finns Finns inte

Drift och underhållsplan för lekredskap: Finns Finns inte. Hänvisningsskylt med ägare mm: Finns Finns inte Årlig säkerhetsbesiktning av lekredskap Besiktningen är utförd enligt svensk standard SS-EN 1176:2008 & 1177:2008 samt gällande lagstiftning inom PBL, BBR, Ordningslagen & Produktsäkerhetslagen 1 Plats:

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Sara Jensen 2014-03-04 3P07096 B 1 (3) Energiteknik 010-516 53 57 Sara.Jensen@sp.se

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Sara Jensen 2014-03-04 3P07096 B 1 (3) Energiteknik 010-516 53 57 Sara.Jensen@sp.se utfärdad av ackrediterat provningslaboratorium Kontaktperson Sara Jensen 2014-03-04 3P07096 B 1 (3) Energiteknik 010-516 53 57 Sara.Jensen@sp.se Plastweld Oy Koivusillantie 82 FI-66440 TERVAJOKI Finland

Läs mer

Karlstads universitet 1(7) Byggteknik

Karlstads universitet 1(7) Byggteknik Karlstads universitet 1(7) Träkonstruktion BYGB21 5 hp Tentamen Tid Lördag 28 november 2015 kl 9.00-14.00 Plats Universitetets skrivsal Ansvarig Kenny Pettersson, tel 0738 16 16 91 Hjälpmedel Miniräknare

Läs mer

19 juni Norra sidan. Vy över Skönsberg och norra brofästet 12 juni. Fotograf Torbjörn Bergkvist.

19 juni Norra sidan. Vy över Skönsberg och norra brofästet 12 juni. Fotograf Torbjörn Bergkvist. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 19 juni Norra sidan Vy över Skönsberg och norra brofästet 12 juni. Fotograf Torbjörn Bergkvist.

Läs mer

Exempel 12: Balk med krökt under- och överram

Exempel 12: Balk med krökt under- och överram 6,00 Exempel 12: Exempel 12: 12.1 Konstruktion, mått och dimensioneringsunderlag Dimensionera fackverket med krökt under- och överram enligt nedan. Överram Underram R 235,9 det.2 R 235,9 1,5 det.1 10,00

Läs mer

Monteringsanvisning assco futuro Modulställning Typkontrollintyg Nr. 14 46 03

Monteringsanvisning assco futuro Modulställning Typkontrollintyg Nr. 14 46 03 Monteringsanvisning assco futuro Modulställning Typkontrollintyg Nr. 14 46 03 Utgåva 201406 Monteringsanvisning Assco Futuro Modulställning Sidan 2:17 Allmänt Assco Futuro Modulställning är en prefabricerad

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Lars Olsson P (3) Hållbar Samhällsbyggnad

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Lars Olsson P (3) Hållbar Samhällsbyggnad Kontaktperson Lars Olsson 2016-12-20 6P09890 1 (3) Hållbar Samhällsbyggnad 010-516 50 23 lars.olsson@sp.se Byggsystem Direkt Sverige AB Staffan Hvidberg Box 127 312 22 LAHOLM Fuktsäkerhetsbedömning av

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

Gångbro över Rönneå i Ängelholm

Gångbro över Rönneå i Ängelholm Gångbro över Rönneå i Ängelholm Reinertsen Sverige AB Östergatan 18 211 25 MALMÖ Tel: +46 (0)10 211 50 0 1 Reinertsen Sverige AB Östergatan 18 211 25 MALMÖ Tel: +46 (0)10 211 50 00 www.reinertsen.se Dokument

Läs mer

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN

Läs mer

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan Väggen är klädd med tegel på utsidan Det luktar från väggen. Dålig luftspalt bakom teglet och undermålig dränering av vatten som trängt in. Öppna tegelfogar saknas i första skiftet över sockeln. Eller

Läs mer

Korsberga klockstapel Hjo pastorat

Korsberga klockstapel Hjo pastorat Korsberga klockstapel Hjo pastorat 2014 10 11 Repara&on av tornkonstruk&onen u/ört av Ma2as Hallgren, Tradi&onsbärarna Skadorna i tornkonstruktionen uppdagades när Hälsinge Takspån märkte att tornspiran

Läs mer

Bullerskyddsplank i Göteborg

Bullerskyddsplank i Göteborg Bullerskyddsplank i Göteborg - Synpunkter att beakta vid projektering Inom Göteborgs stad finns det ca 12 800 meter bullerskyddsplank som Trafikkontoret ansvarar för årlig skötsel och vid behov reparationer

Läs mer

Montage av Färdigkapad Halle Stomme.

Montage av Färdigkapad Halle Stomme. Montage av Färdigkapad Halle Stomme. Lite kompletterande bildinfo utöver monteringsanvisningen På följande sidor ges kompletterande förklaringar till hur Färdigkapade limträstommar från Halle är utförda

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Pierre Landel P (4) Hållbar Samhällsbyggnad

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Pierre Landel P (4) Hållbar Samhällsbyggnad Kontaktperson Pierre Landel 2016-05-04 6P00853 1 (4) Hållbar Samhällsbyggnad 010-516 65 85 Pierre.Landel@sp.se Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation Box 4312 102 67 STOCKHOLM Anvisning för provisorisk

Läs mer

PROJEKT. Lagring av impregnerat virke 2013-06-04

PROJEKT. Lagring av impregnerat virke 2013-06-04 PROJEKT Lagring av impregnerat virke 2013-06-04 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat

Läs mer

Trä som fasadpanel. Karin Sandberg SP Trätek Skellefteå

Trä som fasadpanel. Karin Sandberg SP Trätek Skellefteå Trä som fasadpanel Karin Sandberg SP Trätek Skellefteå Fasadpaneler Garanti - mot vad? - hur länge? - för vem? - hur ska det kontrolleras och av vem? - hur ska inverkan av klimat och omgivning hanteras?

Läs mer

Självbyggarens hus står på betongplintar

Självbyggarens hus står på betongplintar SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 2 GRUNDEN I del 1 av självbyggarens sommarstuga visade vi hur du snickrar vägg- och golvsektioner. I detta nummer bestämmer vi var huset skall stå samt anlägger en grund

Läs mer

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön Mölndals Kvarnby Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen Rådasjön Stensjön Ståloppet Kvarnbyfallen Grevedämm etkanalintag Stensjö dämme Copyright

Läs mer

Bygg i limträ. Vi har gjort det enklare.

Bygg i limträ. Vi har gjort det enklare. Bygg i limträ. Vi har gjort det enklare. Limträ. Styrka, formstabilitet och skönhet. Limträ är ett byggmaterial som skapar möjligheter. Både för professionella yrkesmän och hemmabyggare med visioner om

Läs mer

Norr Salbo bro. Upprustning av körbana, stålbalkar och träkistor. Antikvarisk medverkan. Norr Salbo Samfällighet Västerfärnebo socken Västmanlands län

Norr Salbo bro. Upprustning av körbana, stålbalkar och träkistor. Antikvarisk medverkan. Norr Salbo Samfällighet Västerfärnebo socken Västmanlands län Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B2 Norr Salbo bro Upprustning av körbana, stålbalkar och träkistor Antikvarisk medverkan Norr Salbo Samfällighet Västerfärnebo socken Västmanlands län

Läs mer

Karlstads universitet 1(7) Byggteknik. Carina Rehnström

Karlstads universitet 1(7) Byggteknik. Carina Rehnström Karlstads universitet 1(7) Träkonstruktion BYGB21 5 hp Tentamen Tid Tisdag 14 juni 2016 kl 8.15-13.15 Plats Ansvarig Hjälpmedel Universitetets skrivsal Kenny Pettersson Carina Rehnström Miniräknare Johannesson

Läs mer

Bro över GC-väg på Sockenvägen 70m Syd Trädgårdsvägen

Bro över GC-väg på Sockenvägen 70m Syd Trädgårdsvägen Bro över GC-väg på Sockenvägen 70m Syd Trädgårdsvägen Anl/Knr: 182-33-1 (1) Ägare: IdNr2: S-608 Vägnr: Nacka kommun Förvaltare: Bandel: Nacka kommun Status: Km tal: Byggd Inspektion - Tillstånd Aktuellt

Läs mer

Lekställningen CAROL är avsedd för barn mellan 3 och 14 år!

Lekställningen CAROL är avsedd för barn mellan 3 och 14 år! Innan du börjar monteringen: Lekställningen CAROL är avsedd för barn mellan 3 och 14 år! OBSERVERA! Betongankare som behövs för lekställningens förankring ingår inte i den levererade produkten. De levereras

Läs mer

Mätning av effekt och beräkning av energiförbrukning hos ett ute spa.

Mätning av effekt och beräkning av energiförbrukning hos ett ute spa. Kontaktperson Mathias Johansson 2015-06-16 5P03129-02 rev. 1 1 (4) Energi och bioekonomi 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Nordiska Kvalitetspooler AB Box 22 818 03 FORSBACKA Energimätning på utespa

Läs mer

RAPPORT. Uppdrag. Mätdatum. Resultat. Rönnåsgatan 5B Ulricehamn. använts. L s, w (db) Mätn. nr

RAPPORT. Uppdrag. Mätdatum. Resultat. Rönnåsgatan 5B Ulricehamn. använts. L s, w (db) Mätn. nr Rutf färdad av ackrediteratt provningslaboratorium Kontaktperson Malin Lindgren Hållbar Samhällsbyggnad 010-1 0 72 malin.lindgren@ @sp.se 1 (7)) Ackred.nr. 1002 Provning ISO/IEC 1702 Götessons Industri

Läs mer

Så fungerar en NOAQ boxvall Tätande del Förankrande del Dämmande del Gör så här: 1. Inspektera den sträcka där boxvallen ska byggas upp

Så fungerar en NOAQ boxvall Tätande del Förankrande del Dämmande del Gör så här: 1. Inspektera den sträcka där boxvallen ska byggas upp Bruksanvisning NOAQ Boxvall BW50 1 (6) En NOAQ Boxvall är en självförankrande mobil skyddsvall mot översvämningar. NOAQ Boxvall BW50 dämmer vatten till en höjd av 50 cm. Genom att en boxvall är så lätt

Läs mer

Är miljöanpassat träskydd ett alternativ till CCAimpregnerat

Är miljöanpassat träskydd ett alternativ till CCAimpregnerat Seminarie Beständiga träkonstruktioner Är miljöanpassat träskydd ett alternativ till CCAimpregnerat virke? Skellefteå 20 september Ökad beständighet hos utomhuskonstruktioner Styrgrupp Mikael Eliasson

Läs mer

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Uppdragsnummer 1311702 Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Bilaga 7 Göteborg 1 (10) Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg,

Läs mer

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD ANVÄNDARMANUAL FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD INSTRUKTION ENLIGT EN 13374 www.safetyrespect.se info@safetyrespect.se Tel 063-130400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Säkerhetsföreskrifter 4. Infästningar 5. Bultfot 6.

Läs mer

City-Boxens Vindskydd B3000xL6000. Vindskydd på bilden är 3x9m Finns även med en bit heltäckt vägg i fronten.

City-Boxens Vindskydd B3000xL6000. Vindskydd på bilden är 3x9m Finns även med en bit heltäckt vägg i fronten. City-Boxens Vindskydd B3000xL6000 Vindskydd på bilden är 3x9m Finns även med en bit heltäckt vägg i fronten. Innan du börjar montera vindskyddet Innan du startar uppmonterar ber vi dig noggrant läsa igenom

Läs mer

TENTAMEN I FÖRDJUPNINGSKURS I BYGGKONSTRUKTION

TENTAMEN I FÖRDJUPNINGSKURS I BYGGKONSTRUKTION UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Byggteknik TENTAMEN I FÖRDJUPNINGSKURS I BYGGKONSTRUKTION Datum: 016-05-06 Tid: 9.00-15.00 Antal uppgifter: 4 Max poäng: 40 Lärare: Annika Moström Hjälpmedel:

Läs mer

Drift och underhållsplan för lekredskap: Finns Finns inte. Hänvisningsskylt med ägare mm: Finns Finns inte

Drift och underhållsplan för lekredskap: Finns Finns inte. Hänvisningsskylt med ägare mm: Finns Finns inte Årlig säkerhetsbesiktning av lekredskap Besiktningen är utförd enligt svensk standard SS-EN 1176:2008 & 1177:2008 samt gällande lagstiftning inom PBL, BBR, Ordningslagen & Produktsäkerhetslagen 1 Plats:

Läs mer

GLASRÄCKEN & ENTRÉTAK i stål - aluminium - trä

GLASRÄCKEN & ENTRÉTAK i stål - aluminium - trä GLASRÄCKEN & ENTRÉTAK i stål - aluminium - trä GLASRÄCKE - Du behåller utsikten! Glasräcken ger dig säkerhet och vindskydd utan att beröva dig utsikten! NOVOROOMS uteräcken är eleganta produkter för balkonger,

Läs mer

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05 Bruksanvisning Så ska framtiden byggas Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong Godkännandebevis 0204/05 Kan laddas ned från www.bewi.com Grundarbete Grundarbete Sidan 2 Flexibel bredd Sidan 3 Flexibel

Läs mer

(kommer inte till tentasalen men kan nås på tel )

(kommer inte till tentasalen men kan nås på tel ) Karlstads universitet 1(7) Träkonstruktion BYGB21 5 hp Tentamen Tid Tisdag 13 januari 2015 kl 14.00-19.00 Plats Ansvarig Hjälpmedel Universitetets skrivsal Carina Rehnström (kommer inte till tentasalen

Läs mer

1 Följande vägar som inte är enskilda i Värmlands län ska tillhöra bärighetsklass 2 (BK2) på följande sträckor.

1 Följande vägar som inte är enskilda i Värmlands län ska tillhöra bärighetsklass 2 (BK2) på följande sträckor. 1 Följande vägar som inte är enskilda i Värmlands län ska tillhöra sklass 2 () på följande sträckor. Vägnummer Sträcka och motiveringar Nuvarande Föreslagen 546 Bro över bäck vid Borgviks kyrka Grums kommun

Läs mer

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark 1 Allmänt Förankring sker antingen på berg eller i jord. Vid förankring i jord måste förankringskonstruktionen anpassas efter markslag. För enklare bedömning av grundförhållanden finns ett särskilt markbedömningsblad

Läs mer

Enkelboden. www.byggbeskrivningar.se. Enkelboden. Utvändigt Byggbeskrivning Utvändigt. 2Bygglov. 1Planering. Bygg i trä. Grund.

Enkelboden. www.byggbeskrivningar.se. Enkelboden. Utvändigt Byggbeskrivning Utvändigt. 2Bygglov. 1Planering. Bygg i trä. Grund. Utvändigt Byggbeskrivning Utvändigt Enkelboden Bygg i trä Bygg i trä genomförs av Skogsindustrierna i samarbete med bygg- och trävaruhandeln. Byggbeskrivningarna och bygg-dvdfilmerna är uppdelade i fyra

Läs mer

1 2 3 4 5 6 ηζ 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 Last [kn/m] 16,0 Karakteristisk jämt utbredd last 14,0 12,0 10,0 8,0

Läs mer

Remiss - Får ej åberopas PUTS, MÅLNING, SKYDDSBELÄGGNINGAR, SKYDDSIMPREGNERINGAR M M PUTS I ANLÄGGNING MÅLNING M M BYGGPLATSMÅLNING I ANLÄGGNING

Remiss - Får ej åberopas PUTS, MÅLNING, SKYDDSBELÄGGNINGAR, SKYDDSIMPREGNERINGAR M M PUTS I ANLÄGGNING MÅLNING M M BYGGPLATSMÅLNING I ANLÄGGNING L LB LBB LC LCB PUTS, MÅLNING, SKYDDSBELÄGGNINGAR, SKYDDSIMPREGNERINGAR M M PUTS PUTS I ANLÄGGNING MÅLNING M M BYGGPLATSMÅLNING I ANLÄGGNING För verifiering av överensstämmelse med krav på produkter gäller

Läs mer

PM Bro. Skellefteåprojektet-det allmänna vägtransportsystemet i Skellefteå. Skellefteå kommun, Västerbottens län Objektnummer:

PM Bro. Skellefteåprojektet-det allmänna vägtransportsystemet i Skellefteå. Skellefteå kommun, Västerbottens län Objektnummer: PM Bro Skellefteåprojektet-det allmänna vägtransportsystemet i Skellefteå Skellefteå kommun, Västerbottens län 2011-09-05 Objektnummer: 880804 Vectura 2 (14) Innehåll VÄGUTREDNING SKELLEFTEÅPROJEKTET...

Läs mer

Tentamen i. Konstruktionsteknik. 26 maj 2009 kl

Tentamen i. Konstruktionsteknik. 26 maj 2009 kl Bygg och Miljöteknolo gi Avdelningen för Konstruktionsteknik Tentamen i Konstruktionsteknik 26 maj 2009 kl. 8.00 13.00 Tillåtna hjälpmedel: Tabell & Formelsamlingar Räknedosa OBS! I vissa uppgifter kan

Läs mer

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 790553 Skintebo Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 2017-06-02 TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Varbergsgatan 12A, 412 65 Göteborg Tel 010-516 00 00 www.tellstedt.se Org nr 55 64 54-0861

Läs mer

PM - VAL AV ALTERNATIV

PM - VAL AV ALTERNATIV UPPDRAG Väg 796, bro över Indalsälven i Lit UPPDRAGSNUMMER 2454537, SWECO 143961, Trafikverket UPPDRAGSLEDARE Fredrik Andersson UPPRÄTTAD AV Cristine Waessman DATUM PM VAL AV ALTERNATIV VÄG 796, BRO ÖVER

Läs mer

Finnboda Spantverkstaden, Nacka kommun. Rapport angående skada vid rivning

Finnboda Spantverkstaden, Nacka kommun. Rapport angående skada vid rivning Bakgrund Denna rapport avser att klargöra orsaken till dom skador som uppkommit i samband med rivningsarbeten för rubricerat objekt. Skadorna har uppstått vid rivning av diagonalt löpande betongvägg i

Läs mer

Installation System EI30

Installation System EI30 Installation System EI30 Detta montagesystem är anpassat för Rockfon EI30 akustiksskivor med kant A24 i modulstorlek 600 x 600 mm. Systemet skall monteras med föreskrivet bärverk, pendlar och pendelplacering

Läs mer

Brotyper. Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro

Brotyper. Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro Brotyper Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro Brotyper - balkbroar Balkbron är den äldsta brotypen som vi känner till. Trädstammen

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

Rev.nr 130809. Monteringsanvisning Balkong Beta

Rev.nr 130809. Monteringsanvisning Balkong Beta Rev.nr 130809 Monteringsanvisning Balkong Beta Viktigt! Läs igenom hela monteringsanvisningen innan monteringen påbörjas. Detta för att ta del av alla de viktiga moment monteringen innehåller. Observera

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

Jordkällaren vid Hammarby herrgård

Jordkällaren vid Hammarby herrgård Jordkällaren vid Hammarby herrgård Södra Husby 1:41, Nora socken och kommun, Västmanland Renovering av jordkällaren 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2008:1 INLEDNING... 3 Översiktlig beskrivning...

Läs mer

JACKON SIROC GARAGEELEMENT

JACKON SIROC GARAGEELEMENT JACKON SIROC GARAGEELEMENT Monteringsanvisning För platta på mark till: Ì GARAGE Ì INDUSTRIHALLAR Ì LANTBRUK 12-2013 www.jackon.se Lätta lösningar för ett bättre klimat! JACKON SIROC GARAGEELEMENT SIROC

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION Birsta SafeEnd P2

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION Birsta SafeEnd P2 ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION Birsta SafeEnd P2 Datum: 2015-10-04 Rev: 0 Inledning / data Birsta SafeEnd är en patenterad energiupptagande vägräckesände som även fungerar som förankring till

Läs mer

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Syll: Sylltätningslist ingår som monteras mellan betongplatta och syll för att få riktigt tätt mot fukt och drag. Impregnerad syll 45x145mm levereras med för fastsättning

Läs mer

Beständiga träprodukter -Krav och Önskemål - ur ett användar perspektiv.

Beständiga träprodukter -Krav och Önskemål - ur ett användar perspektiv. Lars Dahlberg Direkttel: 070 / 645 04 78 Beständiga träprodukter -Krav och Önskemål - ur ett användar perspektiv. Egen historik: Verksam inom Byggentreprenörledet mellan 1971 och 2003, Med arbetsuppgifter

Läs mer

NORD. Monterings-, drift och underhållsanvisning BÆNK PLINT. STOL (fast og drejelig) BORD ARMLÆN

NORD. Monterings-, drift och underhållsanvisning BÆNK PLINT. STOL (fast og drejelig) BORD ARMLÆN NORD Monterings-, drift och underhållsanvisning 1500 486 207 387 BÆNK 1500 420 PLINT 486 486 207 387 STOL (fast og drejelig) 1500 640 750 750 BORD ARMLÆN Bänk Bänk utan ryggstöd Bord Stol (fast) Stol (vridbar)

Läs mer

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Syll: Sylltätningslist ingår som monteras mellan betongplatta och syll för att få riktigt tätt mot fukt och drag. Impregnerad syll 45x145mm levereras med för fastsättning

Läs mer

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång Monteringsanvisning Veranda med valmat tak Rev.nr 150730 Borrmaskin/ Vinkelhake Skruvdragare+ Såg Torx & Kryssbits Skiftnyckel Vattenpass Hammare Trälim för utomhusbruk Tumstock För montering av plåttak

Läs mer

Dagens träbyggande. Carl-Johan Johansson. SP Trätek

Dagens träbyggande. Carl-Johan Johansson. SP Trätek Dagens träbyggande Carl-Johan Johansson SP Trätek Innehåll Nationella träbyggnadsstrategin Tekniska lösningar SP och SP Trätek Nationella Trästrategin Nationell strategi att främja användning av trä i

Läs mer