Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar"

Transkript

1 Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar Förstärkning och underhåll av befintliga stål och samverkansbroar (betong och stål) stod i fokus under en intressant workshop den 28 september i Rambölls lokaler i Stockholm. Workshopen arrangerades av Ramböll och LTU samt lockade 35 deltagare från 12 olika nationer. Figur 1- Inbjudan till workshop, (Ramböll, 2015) ProLife Peter Collin (Ramböll/LTU) inledde med att informera om att bakgrunden till workshopen ligger i det uppstartade EU-projektet ProLife (Prolonging lifetime of old steel and steel-concrete bridges). Projektet handlar om hur man i framtiden ska förlänga livslängden på befintliga broar. De ökade trafiklaster och hårdare normer som ställs på dagens åldrande brobestånd leder till att effektivare lösningar vid förstärkningsarbeten på befintliga broar kommer bli allt viktigare i framtiden.

2 En dansk järnvägsbro med sprickor Inspektionsmetoder med hjälp av röntgen på fackverksbroar med bultade knutpunkter visar ibland fel som inte kan upptäckas visuellt. Claus från Rambøll Danmark pratade om denna metod som de använt på Storstrømbron. Vid den visuella inspektionen hade inte några sprickor upptäckts. Det hade tidigare bestämts att 20 % av brons förband skulle inspekteras med hjälp av röntgen, ett flertal sprickor upptäcktes och det beslutades att alla knutpunkter skulle undersökas. En av förstärkningsmetoderna som användes var extra bultar i de knutpunkter sprickor uppstått. I dagsläget övervakar man regelbundet bron med hjälp av töjningsmätare för att ytterligare sprickor ska upptäckas i tid och diskussioner förs om det är mer ekonomiskt att ersätta bron. Spirol Pins Paul Jackson från Ramböll UK pratade om förstärkningsarbete på Dockland Light Railway Bridge. För att uppnå samverkan mellan betongplattan och stålkonstruktionen installerades Spirol Pins. Detta är bultar utan huvud som tillverkats genom att en förzinkad plåt rullats 2,25 varv kring sin egen axel. Den största fördelen med använda Spirol Pins jämfört med andra metoder för uppnå samverkan var att inga störningar i trafiken skedde då allt arbete sker underifrån bron, hål borras genom överfläns samt farbana varefter Spirol Pins slås in. Metoden har även använts på den svenska Pitsundsbron, och kommer att undersökas mer ingående av LTU och Ramböll i ProLife projektet. Figur 2 - Spirol Pin, (Jackson, 2015)

3 Norska förstärkningsmetoder I Norge har man problem med att de gamla norska normerna från 60-talet använt sig av låga axellaster, detta har nu inneburit att broar som är dimensionerade efter dessa inte klarar av dagens krav och är i behov av förstärkning. Jon Halden från Rambøll Norge presenterade några olika förstärkningsmetoder som man har använt på sina broar. Till skillnad från metoden med Spirol Pins som tidigare introducerats har man på en del broar skapat samverkan med tvärkraftsförbindare som installerats och gjutits in från brons ovansida. I dessa fall har man kapat upp betongen i sektioner ovanifrån vilket inneburit att framkomligheten för trafiken varit begränsad, samtidigt som man fått gjuta och göra om brons tätskikt. Andra metoder där tilläggsmaterial använts var också vanliga, exempelvis extra balkar och stöd. Då man använt sig av en extra stålbalk mellan de befintliga har man använt en design så att den endast tar upp trafiklaster, vilket är det ursprungliga problemet. Mindre materialkrävande åtgärder som L-formade plåtar eller vinkeljärn mellan fläns och liv på stålbalkarna har visat sig vara effektiva. Metoder som också visat ge bra resultat är reducering av egenvikt då man bytt ut betongfarbanan mot ett lättare material som aluminium. För minskande av fältmoment har ett stöd lagts till om så lämpligt, t ex om bron är placerad över ett vattendrag. Uppspända stålstänger har också använts i detta syfte, även på tågbroar då man i vanliga fall har sett att man får stora svängningar i stängerna. Svängningarna har man reducerat genom att introducera fler upphängningar och på så sätt har man minskat svängningslängderna. Finsk rapport Tomi Harju från det finska trafikverket pratade om vilka utmaningar de står inför, bl.a. med att de äldre broarna i Finland är museibroar, vilket kan jämföras med vår svenska K-märkning. Detta innebär att inga stora förändringar i brons utseende är tillåtet, vilket begränsar förstärkningsmetoderna. Precis som Norge har Finland problem med hur de gamla normerna var utformade, här är det stora problemet hur man tagit utmattning i beaktande i dåvarande design. En rapport om ett finskt projekt för bultade tågbroar planeras vara färdig hösten Tomi förespråkar som tidigare personer vikten av övervakning av knutpunkter i fackverksbroar, då dessa är en viktiga pusselbitar i brons resterande livslängd.

4 Årstabron Förstärkningsarbetet som har utförts på Östra Årstabron i Stockholm presenterades av Tore Lundmark från Ramböll Sverige. Årstabron byggdes under slutet av 1920-talet och var färdigställd Initiellt var tanken att både tågtrafik och fordonstrafik skulle passera över bron, farbanan för fordonstrafik har dock aldrig genomförts. Detta innebär att stålbågen är dimensionerad för trafiklaster från både tåg och bilar, och innebär att bågen har reserv för en ökad axellast på tågtrafiken, något som inte är faller för längs- och tvärgående balkar i övrigt. I förstärkningsarbetet använde man sig av de befintliga spåren för att transportera ut och in de delar som skulle bytas ut. Figur 3 - Utbytning av farbana med hjälp av befintliga spår, (Lundmark, 2015) Helhetstänk vid underhåll Tomas Petracheck från ÖBB pratade om att ett mer holistiskt synsätt krävs när det kommer till underhåll av järnvägsnätet, idag kan budgeten skilja sig mellan broar beroende på deras kändisskap i Österrike. En välkänd bro i Österrike har inga problem med budget till förstärkning eller underhåll samtidigt är skötseln av en okänd bro med lika stor betydelse för järnvägsnätet eftersatt, vilket leder till dyrare åtgärder i framtiden. Tomas pratade även om betydelsen av en välgjord dokumentation när förstärkningsarbete ska utföras. En intressant sak som togs upp var att broar som byggts de senaste 30 åren av ITgenerationen ofta har sämre dokumentation jämfört broar som konstruerats innan där beräkningar finns dokumenterade på varje detalj. Stora underhållsprojekt Bert Hesselink hos Movares talade om de stora förstärkningsarbeten som måste göras på broar inom de kommande 5-10 åren i Holland för undvika störningar i trafiken. Bert förklarade en

5 vanlig metod som användes i Holland där gamla däck med träslipers byts ut mot ortotropa däck. Bert visade även exempel på hur man förstärkt knutpunkter i järnvägsbroar av fackverkstyp. Korrosion vanligt problem Allessio Pipinato förklarade att eftersatt underhåll avseende enkla åtgärder som målning har lett till stora korrosionsproblem i Italien. Åtgärderna för behandla dessa skador vid ett senare tillfälle visas ofta vara tidskrävande och kostsamma och därför belyste Alessio vikten av regelbundet underhåll. Ett exempel på en viktig lyftbro i Italien visades upp, bron hade stora korrosionsproblem och på vissa ställen hade upp till 50% av plåtens tjocklek rostat bort. Främsta anledningen berodde på att målningen förbisetts vid underhåll. Figur 4 - Chieppara bron, (Pipinato, 2015)

6 Fyrstegsmodell Edurne Nunez från ArcelorMittal förklarade en arbetsmetod som tagits fram i Tyskland för utvärdera skador och ge exempel på lämpliga åtgärder hos befintliga broar. Metoden använder en fyrastegsmodell för olika brodelar och beroende vilken nivå skadorna bedöms till ges riktlinjer på lämpliga åtgärder som kan utföras. Edurne visade bland annat tillämpning av förstärkningsåtgärder för broar med kraftig korrosion, där åtgärden var att lyfta bort de gamla skadade brodäcket och ersätta det med ett prefabricerat brodäck. Figur 5 - Prefabricerade element, (Nunez, 2015) Fullskaliga tester Tidigare projekt med inriktning mot brounderhåll och hållbara lösningar presenterades av Lennart Elfgren professor på Luleå Tekniska Universitet. Han visade upp tidigare projekt som han varit delaktig i, samt ett flertal fullskaletester på broar. Bland dessa var en tågbro som tagits ur bruk i och med Botniabanan I Örnsköldsvik. Förstärkningar utfördes på bron innan testet för att undvika ett vanligt böjbrott. Forskare från ett flertal nationer var där för att övervaka och analysera testet. En annan bro som också testats är "Kirunabron" där malmbrytningen lett till att bron tagits ur bruk, vilket gav möjlighet till testerna. Lennart betonade vikten av att fortsätta utveckla metoder för förstärkningsarbeten och att detta ska ses I ett helhetligt systemtänk. -Try everything. Keep what is good, (Paul the Apostle).

7 Bara början Peter Collin avslutade workshopen med tacka alla deltagare för en intressant överblick av aktuella och utförda förstärkningsarbeten i Europa. Han fortsatte att prata om vilka framtida utmaningar dagens brobestånd står inför och hur ProLife bara är starten på ökad kunskap inom området. Figur 6 - Interaktion mellan arbetspaketen (ProLife, 2015)

8 Slutsats Workshopen var mycket uppskattad bland deltagarna och vikten av att ordna liknande samlingar i framtiden stod klart. Genom att dela erfarenheter inom området mellan olika länder och olika aktörer gynnas utvecklingen inom området. Flera olika lösningar på förstärkningar redovisades under workshopen och det var ett allmänt intryck att förstärkningsarbeten av broar är ett område som bara kommer att öka i framtiden. Som Peter Collin uttryckte det: -För varje bro vi bygger har vi en mindre att bygga men en till att underhålla. Figur 7 - Deltagare på workshopen, (Nourani, 2015)

9 Referenser till bilder Figur 1 - Ramböll Sverige 2015 Figur 2 - Paul Jackson, Ramböll UK, 2015 Figur 3 - Tore Lundmark, Ramböll Sverige, 2015 Figur 4 - Allessio Pipinato, AP&P, 2015 Figur 5 - Edurne Nunez, ArcelorMittal, 2015 Figure 6 - Proposal Description-Prolife page 12, 2015 Figure 7 - Anna Nourani, Ramböll, Sverige, 2015

Kvarvarande utmattningskapacitet hos nitade metallbroar sammanfattning SBUF-projekt 12049

Kvarvarande utmattningskapacitet hos nitade metallbroar sammanfattning SBUF-projekt 12049 Kvarvarande utmattningskapacitet hos nitade metallbroar sammanfattning SBUF-projekt 12049 Många av dagens järnvägssträckningar byggdes i början av 1900-talet och de flesta av broarna som uppfördes är fortfarande

Läs mer

Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och Haga.

Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och Haga. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 28 februari Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och

Läs mer

Din vägledning i valet av träbro.

Din vägledning i valet av träbro. Träbroguiden. Din vägledning i valet av träbro. Träbroar har i dag samma prestanda och tekniska livslängd som broar av andra material, både inom gång- och cykelbroar och avancerade vägbroar för tung fordonstrafik.

Läs mer

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa ÖVERGRIPANDE IDÉER Estetisk skärpa Bron är utformad för att passa in i Göteborgs befintliga och framtida stadssiluett. Den använder inte en utsvävande konstruktion eller höjd som konkurrerar med de master

Läs mer

1 Följande vägar som inte är enskilda i Värmlands län ska tillhöra bärighetsklass 2 (BK2) på följande sträckor.

1 Följande vägar som inte är enskilda i Värmlands län ska tillhöra bärighetsklass 2 (BK2) på följande sträckor. 1 Följande vägar som inte är enskilda i Värmlands län ska tillhöra sklass 2 () på följande sträckor. Vägnummer Sträcka och motiveringar Nuvarande Föreslagen 546 Bro över bäck vid Borgviks kyrka Grums kommun

Läs mer

Martinsons gång- och cykelbro av fackverkstyp Produktfamilj: MGC-FV Teknisk Specifikation Överbyggnad

Martinsons gång- och cykelbro av fackverkstyp Produktfamilj: MGC-FV Teknisk Specifikation Överbyggnad Sida 1(7) Allmänt Denna tekniska specifikation (TS) gäller för alla broar ingående i denna produktfamilj. Broarna har fri bredd 3 m och längd från 20 till 31,5 m i steg om 2,3 m. Se även produktritning

Läs mer

Kari Lehtonen: Fordonsmått i Finland före och efter 1.10.2013

Kari Lehtonen: Fordonsmått i Finland före och efter 1.10.2013 Kari Lehtonen: Fordonsmått i Finland före och efter 1.10.2013 21.1.2016 Sammanfattning av förändringar i statsrådets förordning 407/2013 http://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2013/20130407 Bil + släpvagn

Läs mer

Anders Spåls Norska Ståldagen 28.10.2010. Moderne stålbruer en springbrett for kostnadseffektivitet

Anders Spåls Norska Ståldagen 28.10.2010. Moderne stålbruer en springbrett for kostnadseffektivitet Anders Spåls Norska Ståldagen 28.10.2010 Moderne stålbruer en springbrett for kostnadseffektivitet Stålgutten inbjuder till dialog om goda erfarenheter och utveckling Utgångspunkter för dialog: Några ord

Läs mer

Förbättrade metoder för dimensionering av stål- och träbroar. Bernt Johansson Stålbyggnad LTU

Förbättrade metoder för dimensionering av stål- och träbroar. Bernt Johansson Stålbyggnad LTU Förbättrade metoder för dimensionering av stål- och träbroar Bernt Johansson Stålbyggnad LTU 1 Rapport xx:1998 Avdelningen för Stålbyggnad, LTU 2 Innehållsförteckning 1.Inledning...4 2. Stålbroar...4 2.1

Läs mer

Hållbarhet Ett måste för framtiden

Hållbarhet Ett måste för framtiden Höghållfasta Stål och Hållbar Utveckling Av Anders Finnås, Outokumpu Stainless SBI Seminarium Onsdag 11 November 2015 Svenska Mässan Hållbarhet Ett måste för framtiden Cleaned twice 1961 and 1995 Mänskligheten

Läs mer

Antalet unga studenter i Sverige och i andra länder

Antalet unga studenter i Sverige och i andra länder Antalet unga studenter i Sverige och i andra länder Inledning En kvantitativ jämförelse. (Lars Brandell 2005-12-18, rättad 2005-12-29) I anslutning till de senaste månadernas diskussion om det lämpliga

Läs mer

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Sammanställning värdegrundsbegrepp personal. Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Begrepp som

Läs mer

Teckenspråkiga och den nordiska språkkonventionen i dag och i framtiden? Kaisa Alanne Finlands Dövas Förbund rf Dövas Nordiska Råd

Teckenspråkiga och den nordiska språkkonventionen i dag och i framtiden? Kaisa Alanne Finlands Dövas Förbund rf Dövas Nordiska Råd Teckenspråkiga och den nordiska språkkonventionen i dag och i framtiden? Kaisa Alanne Finlands Dövas Förbund rf Dövas Nordiska Råd Dövas Nordiska Råd (DNR) Dövas Nordiska Råd (DNR) är ett nordiskt samarbetsorgan

Läs mer

Betongskada bör utredas för att åtgärdas rätt

Betongskada bör utredas för att åtgärdas rätt FASTIGHETSFÖRVALTNING Många av betongkonstruktionerna från miljonprogrammet som balkonger och garage är i behov av reparation. Fastighetsförvaltare kan minska sina kostnader genom tidigare och bättre tillsyn.

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025 2015-09-14 Er ref: trafikverket@trafikverket.se, ertms@trafikverket.se Karolina Boholm Diarienr: TRV 2015/63202 Remissvar ERTMS 2015-2025 karolina.boholm@skogsindustrierna.org Trafikverket 08-762 72 30

Läs mer

TRANSPORTVÄGAR IDENTIFIERING AV LÄMPLIGA TRANSPORTVÄGAR PM MAJ 2012 BETECKNING 109123

TRANSPORTVÄGAR IDENTIFIERING AV LÄMPLIGA TRANSPORTVÄGAR PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 TRANSPORTVÄGAR IDENTIFIERING AV LÄMPLIGA TRANSPORTVÄGAR INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING VID FÄNGSJÖN OCH STORSJÖHÖJDEN 1 Titel: Innehållsförteckning Allmänt... 3 Transporter

Läs mer

Budget 2015. Investeringar. Drift

Budget 2015. Investeringar. Drift Datum: 2014-11-10 Investeringar Pågatågstationen i Barkåkra Miljöpartiet är väldigt glada att Trafikverket tagit sitt förnuft till fånga så att vi kan bygga en pågatågsstation där det lätt går att förflytta

Läs mer

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism 17 januari 2013 Bilen övervann avstånden och öppnade möjligheter till vidsträckta resor runtom i vårt land och omvärlden, men för många män

Läs mer

3-1: Konstruktion: broar

3-1: Konstruktion: broar 3-1: Konstruktion: broar Inledning Målet med det här kapitlet är att du skall konstruera en bro. Du får gärna arbeta i en grupp tillsammans med dina kompisar. Bron skall uppfylla vissa krav, och du skall

Läs mer

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats.

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok maj 2012 25 maj Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon

Läs mer

Rapport. Projekt Selektiva redskap 2014 Räkfisket i Sverige. Del 1

Rapport. Projekt Selektiva redskap 2014 Räkfisket i Sverige. Del 1 Rapport Projekt Selektiva redskap 2014 Räkfisket i Sverige Del 1 Smögen den 30 september 2014 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 3 3. Räkfisket i Skagerack och Östra Nordsjön...

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. (N2014/3453/TE, N2014/3454/TE)

Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. (N2014/3453/TE, N2014/3454/TE) 2014-10-16 Sida 1 av 5 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. (N2014/3453/TE, N2014/3454/TE) Statens

Läs mer

Stambanetrafiken under mellankrigstiden

Stambanetrafiken under mellankrigstiden Stambanetrafiken under mellankrigstiden I mars 1919 började fredens framtidshopp att börja påverka järnvägsplaneringen. Förbindelsen Stockholm Kristiania skulle graderas upp till en standard som helst

Läs mer

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats:

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: 4 Alternativ 4.1 Förutsättningar för lokaliseringen I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: Vägkorridorer för ny sträckning av väg 44 studeras, se avsnitt 2.5.1 Geografiska

Läs mer

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 20140910 1 (9) Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Lundens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 KIL1000, v1.1, 2014-01-31 Likabehandlingsplanen är ett levande dokument som utvärderas och revideras

Läs mer

SJÖAR MED HÅRKLOMOSSA. Möckeln

SJÖAR MED HÅRKLOMOSSA. Möckeln 2 SJÖAR MED HÅRKLOMOSSA Möckeln 1 1 Skeingesjön Vattenståndets högsta och lägsta månadsmedelvärden uttryckta i centimeter för sjön Möckeln 1980 87 och 1989 93 respektive Skeingesjön 1975 92. Dessutom anges

Läs mer

Byggdagbok för E4 Sundsvall mars 2012, Skönsberg

Byggdagbok för E4 Sundsvall mars 2012, Skönsberg Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok för E4 Sundsvall mars 2012, Skönsberg 30 mars Nu ser man gjutformen för ett av totalt

Läs mer

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Del 1. Beräkningsförutsättningar Tågtrafik Buller- och vibrationsutredning har genomförts med prognosår 2030. Dingersjö är då en förlängd mötesstation. 1.1 Antal tåg

Läs mer

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Malung - Sälens kommun, Dalarnas län Vägplan, 2016 Granskningshandling utformning av planförslag Tekniskt PM Byggnadsverk TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.3.0 Trafikverket

Läs mer

Skruvtubsväxlaren AlfaTwist Referenslista

Skruvtubsväxlaren AlfaTwist Referenslista Nov 2007 Skruvtubsväxlaren AlfaTwist Referenslista Siljan Allards AB www.siljanallards.com Siljan Allards är en av Sveriges större tillverkare av rostfri processutrustning; Kombinationen av Ca 30 års erfarenhet

Läs mer

Projektinriktad kontroll: kött i butik

Projektinriktad kontroll: kött i butik Rapport Projektinriktad kontroll: kött i butik Sala och Heby kommun, 2014 Anna Samuelsson Miljöenheten, Sala kommun 2014-12-15 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Lagstöd... 4 Arbetsmetod...

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Att återvinna metaller är TUFFT!

Att återvinna metaller är TUFFT! Att återvinna metaller är TUFFT! Metall kan återvinnas hur många gånger som helst METALLe r n a s l i v s c y k e l Tillverkning av metallprodukter Användning av metallprodukter När vi utnyttjar råmaterial

Läs mer

Rapport med slutsatser och fortsatt arbetsinrikning efter workshop om överdäckning

Rapport med slutsatser och fortsatt arbetsinrikning efter workshop om överdäckning Rapport med slutsatser och fortsatt arbetsinrikning efter workshop om överdäckning På idéseminarium med professionella aktörer samt på möte med allmänheten i början av mars, fick vi många synpunkter hur

Läs mer

Rapport om. Landskronakarnevalen

Rapport om. Landskronakarnevalen Miljöförvaltningen Rapport om Landskronakarnevalen 2012 Emilie Feuk Rapport 2012:13 Miljöinspektör Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona S/gem/Emilie/Projekt/Rapport karnevalen 2012 Landskronakarnevalen

Läs mer

Modellfamilj: Martinsons småvägsbro, tvärspänd platta Teknisk Specifikation Överbyggnad. Version: 1.0 Ändrat: 2015-04-28

Modellfamilj: Martinsons småvägsbro, tvärspänd platta Teknisk Specifikation Överbyggnad. Version: 1.0 Ändrat: 2015-04-28 Sida 1(8) Allmänt Denna tekniska specifikation (TS) gäller för alla broar ingående i denna modellfamilj. Broarna har fri bredd 4,5 m och längd från 6 till 24 m i steg om 1,8 m. Se produktritning MSV-TP-100

Läs mer

Kvalitetsplan. Malmöknopparnas förskola AB. Upprättad/reviderad: 2013-12-30 Ledningen för Malmöknopparnas förskola AB

Kvalitetsplan. Malmöknopparnas förskola AB. Upprättad/reviderad: 2013-12-30 Ledningen för Malmöknopparnas förskola AB Kvalitetsplan 2014 Malmöknopparnas förskola AB Upprättad/reviderad: 2013-12-30 Ledningen för Malmöknopparnas förskola AB Ingångsvärde Förskolan har från den 1 november 2013 fullt hus med tjugo barn. Vi

Läs mer

Tomtabackens luftbevakningstorn

Tomtabackens luftbevakningstorn Antikvarisk medverkan Tomtabackens luftbevakningstorn Restaurering Malmbäcks socken i Nässjö kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2011:36 Anders Franzén Antikvarisk medverkan

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

2014/07/31. Kvalitetsrapport Verksamhetsåret 2013/14. Djurmo förskola och Kyrkbyns förskola

2014/07/31. Kvalitetsrapport Verksamhetsåret 2013/14. Djurmo förskola och Kyrkbyns förskola 2014/07/31 Kvalitetsrapport Verksamhetsåret 2013/14 Djurmo förskola och Kyrkbyns förskola 1 Innehåll 1. Presentation av förskolorna...3 2. Beskrivning av årets verksamhet.3 3. Underlag och rutiner för

Läs mer

Tyresögymnastikens tävlingspolicy

Tyresögymnastikens tävlingspolicy Tyresögymnastikens tävlingspolicy Innehåll 1 Introduktion...1 1.1 Syfte med dokumentet...1 1.2 Definitioner...2 1.3 Referenser...2 1.4 Roller och ansvarsområden...2 2 Bakgrund...2 3 Beskrivning av verksamheten...2

Läs mer

Produkter Indivo-lyftenheter för köket. Version 4

Produkter Indivo-lyftenheter för köket. Version 4 Produkter Indivo-lyftenheter för köket Version 4 Det flexibla köket Oavsett om det är ett nytt kök eller ett kök man har njutit av i många år så krävs det bara några få ändringar för att göra det flexibelt

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2014:419-032 Stab 2014-09-11 1/3 Handläggare Lennart Nilsson Tel. 0152-292 76 Regionförbundet Sörmland Box 325 611 27 Nyköping Remiss: Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

Regeringens proposition 2002/03:16

Regeringens proposition 2002/03:16 Regeringens proposition 2002/03:16 Avtal mellan Sverige och Norge om beskattningen vid byggande, underhåll och drift av den nya Svinesundsförbindelsen Prop. 2002/03:16 Regeringen överlämnar denna proposition

Läs mer

Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad

Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad S.vävande Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad S.vävande Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad \\seramgotfscl01a-a\uppdrag2\40\14\1320007381\2_allm\rapporter\revidering

Läs mer

Kvalitet Tillväxt Balans. Danska grisars miljöpåverkan

Kvalitet Tillväxt Balans. Danska grisars miljöpåverkan Kvalitet Tillväxt Balans Danska grisars miljöpåverkan 2011 2011 Danska grisars miljöpåverkan All jordbruksproduktion har miljöeffekter. I debatten om grisproduktionens miljöpåverkan lyfts ofta det svenskproducerade

Läs mer

Reflektion från seminarium 1. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet

Reflektion från seminarium 1. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Reflektion från seminarium 1 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Viktiga budskap - Peter Uneklint, Trafikverket Det skarpa arbetet med ny nationell plan sker under 2016 och då gäller det för

Läs mer

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm CBI UPPDRAGSRAPPORT PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm www.cbi.se CBI Betonginstitutet Konstruktioner Uppdragsrapport PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A,

Läs mer

Rämshyttans samfällighetsförening

Rämshyttans samfällighetsförening Styrelsens förslag till årsstämman 2016 1(7) Rämshyttans samfällighetsförening Underhålls och förnyelseplan 2016 2020 Lantmäteriets anläggningsbeslut 1976-12-17 och 1994-09-28, m.fl Styrande lagstiftning

Läs mer

Byggnader som rasar växande problem i Sverige. Dimensionering av byggnadskonstruktioner

Byggnader som rasar växande problem i Sverige. Dimensionering av byggnadskonstruktioner Byggnader som rasar växande problem i Sverige Dimensionering av byggnadskonstruktioner Välkommen! DN-debatt, 6 november 2012 Professor Lennart Elfgren, Luleå Tekniska Universitet Professor Kent Gylltoft,

Läs mer

Extrastämma Brf Kilian 9 2011-01-25

Extrastämma Brf Kilian 9 2011-01-25 Extrastämma Brf Kilian 9 2011-01-25 Dagordning 1. Öppnande 2. Godkännande av dagordningen 3. Val av stämmoordförande 4. Anmälan av stämmoordförandes val av protokollförare 5. Val av två justeringsmän tillika

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

METODUPPGIFT, PM Invandringspolitik

METODUPPGIFT, PM Invandringspolitik METODUPPGIFT, PM Invandringspolitik Forskningsproblem Sverige är ett land som alltid har tagit emot andra människor med olika bakgrund och kulturer. Invandringen har skedd länge från delar av Europa och

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Produktbeskrivning av FIBERBAR

Produktbeskrivning av FIBERBAR 1 Företagspresentation av Fiberbar Fiberbar grundades 1992 av VD Per Orre Ansvarig för forskning och utveckling, professor Lars Sentler Sakkunnig medarbetare, Docent Yngve Anderberg Fiberbar Utvecklats

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola/skola/fritidshem) i Vittra Förskolor och Skolor AB ska varje år beskriva sitt arbete med diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

Stockholms nya järnvägslänk

Stockholms nya järnvägslänk ANLÄGGNING Att spränga mitt i stan och att det är trångt. Det är två av utmaningarna när Citybanan i Stockholm ska dras under Riddarfjärden. Dessutom gäller det att få tunnel elementen från Tallinn igenom

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Angående uppföljning av tillsyn läsåret 2005 2006

Angående uppföljning av tillsyn läsåret 2005 2006 Knivsta maj 2011 Angående uppföljning av tillsyn läsåret 2005 2006 Hur har vi arbetat vidare med de utvecklingsområden som tillsynen 2005 2006 efterfrågade? 1. Styrning ledning och kvalitetsarbete Arbeta

Läs mer

Broprojektering - En handbok VV Publ 1996:63 Bilaga 3 123 Bilaga 3 Kostnader för bankpålning och påldäck Syftet med diagrammen är att på ett snabbt och enkelt sätt få fram en ungefärlig kostnad för bankpålning

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

DAGS ATT VÄLJA STÄLLNING

DAGS ATT VÄLJA STÄLLNING SOM HANTVERKARE KOMMER DU FÖRR ELLER SENARE ATT KOMMA I KONTAKT MED BYGGNADSSTÄLLNINGAR I NÅGON FORM. VARE SIG DET HANDLAR OM EN MINDRE STÄLLNING FÖR ATT DRA ELEN I TAKET ELLER EN FASADSTÄLLNING FÖR ATT

Läs mer

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät PMSv3 Om konsten att hålla koll på ett vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge, Sverige E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: PMSv3, Om konsten att hålla koll

Läs mer

Barn och familj 2012-03-21

Barn och familj 2012-03-21 I Eslövs kommun genomförs ett test av alla barn i förskoleklass av barnens fonologiska medvetenhet. Materialet som används är Bornholmsmaterialet vilket är utformat av professor Ingvar Lundberg, som är

Läs mer

Kasper Salin-vinnare skapad

Kasper Salin-vinnare skapad Peter Fajers, Civilingenjör, handläggande stålkonstruktör Väven Kasper Salin-vinnare skapad FEM-DESIGN Umeås nya landmärke har skapats i samarbete mellan två av Skandinaviens ledande arkitektkontor, norska

Läs mer

Det totala antalet gästnätter i januari för Skåne län var 209 163. Antalet utländska gästnätter i januari för Skåne län var 50 426

Det totala antalet gästnätter i januari för Skåne län var 209 163. Antalet utländska gästnätter i januari för Skåne län var 50 426 JANUARI 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på januari 2014 samt en jämförelse mot januari månad 2013. Med gästnätter på kommunnivå avses gästnätter

Läs mer

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder 2015-07-09 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykeltrafik i stor lutning... 3 3 Cykel i citybanan service- och räddningstunnel... 4 4 Förslag

Läs mer

Handlingsplan efter Våga visa observation

Handlingsplan efter Våga visa observation Handlingsplan efter Våga visa observation Montessoriförskolan Solvändan Arbetet med handlingsplanen har genomförts av en arbetsgrupp med representanter från båda avdelningarna. Förbättringsområden Den

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

SKOLSKJUTS. - en sammanställning av läsåret 13/14. Foto: Peter Svensson

SKOLSKJUTS. - en sammanställning av läsåret 13/14. Foto: Peter Svensson SKOLSKJUTS - en sammanställning av läsåret 13/14 Foto: Peter Svensson Ni är en del av vårt arbete Vi strävar ständigt efter att bli bättre. Alla synpunkter, beröm och klagomål som vi får in från er ligger

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2013/14

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2013/14 Juli 2014 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2013/14 Mockfjärds förskola Innehåll 1. PRESENTATION AV FÖRSKOLAN... 3 2. BESKRIVNING AV ÅRETS VERKSAMHET... 3 3. UNDERLAG OCH RUTINER FÖR ATT TA FRAM KVALITETSREDOVISNINGEN...

Läs mer

spännteknik En säker förbindelse

spännteknik En säker förbindelse Spännteknik Spännsystem Lagersystem Fogsystem Offshore Specialtjänster spännteknik En säker förbindelse En säker förbindelse Spännteknik AB är ett dotterbolag till det norska KB Spennteknikk AS. Montering,

Läs mer

Rapportering Tillsyn/ Inspektion

Rapportering Tillsyn/ Inspektion Rapportering Tillsyn/ Inspektion Kottens förskola Piteå 2014-06-24 Organisation Kottens förskola är ett föräldrakooperativ som startade 1989. Förskolan drivs som en ekonomisk förening. Förskolechef är

Läs mer

Påhängda gång- och cykelbroar Strukturella effekter på existerande broar. Examensarbete inom högskoleingenjörsprogrammet Byggingenjör

Påhängda gång- och cykelbroar Strukturella effekter på existerande broar. Examensarbete inom högskoleingenjörsprogrammet Byggingenjör Påhängda gång- och cykelbroar Strukturella effekter på existerande broar. Examensarbete inom högskoleingenjörsprogrammet Byggingenjör CAROLINA KVICK & CAMILO MUÑOZ LOBOS Institutionen för bygg- och miljöteknik

Läs mer

Svenska Bågskytteförbundet

Svenska Bågskytteförbundet Svenska Bågskytteförbundet Noteringar förda vid möte med den Nordiska Bågskytteunionen (NBU) Mötesplats: Göteborg i Sverige Datum: Lördag - Söndag den 12-13 april 2003 Deltagare: Danmark: Rolf Lind och

Läs mer

Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken.

Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken. Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken. Bakgrund; PiteUnika ekonomisk förening med 36 medlemsföretag

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

RAPPORT. Näckenbadet UPPDRAGSNUMMER 2511430000 NACKA KOMMUN 2013-10-18 SWECO STRUCTURES AB JOHAN HAGLUND GRANSKAD AV BENGT LUNDGREN OCH STAFFAN DYRSCH

RAPPORT. Näckenbadet UPPDRAGSNUMMER 2511430000 NACKA KOMMUN 2013-10-18 SWECO STRUCTURES AB JOHAN HAGLUND GRANSKAD AV BENGT LUNDGREN OCH STAFFAN DYRSCH NACKA KOMMUN Näckenbadet UPPDRAGSNUMMER 2511430000 SWECO STRUCTURES AB JOHAN HAGLUND GRANSKAD AV BENGT LUNDGREN OCH STAFFAN DYRSCH repo001.docx 2012-03-2914 Sammanfattning Swecos uppdrag är att utvärdera

Läs mer

Våra produkter för det naturliga sättet att bygga.

Våra produkter för det naturliga sättet att bygga. Våra produkter för det naturliga sättet att bygga. Vi på Martinsons vill att du ska få uppleva friheten med trä som byggnadsmaterial. Det här är våra produkter som gör det möjligt. 4 Ett material som

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2015

BILSEMESTERRAPPORTEN 2015 BILSEMESTERRAPPORTEN 2015 EN SEMESTER I KÄRLEKENS TECKEN INNEHÅLL: BILSEMESTER 2015 SID. 4 KÄRLEK PÅ VÄGEN SID. 8 ATT RESA MED FAMILJEN SID. 10 PÅ VÄG SID. 12 FRAMTIDEN SID. 14 2012 trycktes den första

Läs mer

Direktgjuten slitbetong

Direktgjuten slitbetong Bro över Kulbäcken vid Degerön AC 447 Direktgjuten slitbetong - den enkla och kostnadseffektiva metoden Fullskaleförsök med att återskapa all kvalité från 80-talet Hösten 2007 Förord Som en del i ett framtida

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering för Ljungfälle särskola och fritidshem Läsåret 2011-2012

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering för Ljungfälle särskola och fritidshem Läsåret 2011-2012 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering för Ljungfälle särskola och fritidshem Läsåret 2011-2012 Annika Sandberg, rektor 0470-43690 Planen omfattar följande verksamhetsformer:

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Nybergs förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna User: ERLAR001,

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Anders Fjellström COX (4) SP Trä

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Anders Fjellström COX (4) SP Trä Kontaktperson Per-Anders Fjellström 2012-02-14 COX20057 1 (4) SP Trä 010-516 62 32 Per-Anders.Fjellstrom@sp.se Vansbro Kommun Lars Lindgren Tekniska enheten 780 50 Vansbro Särskild inspektion av Grönalidsbron

Läs mer

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet.

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet. Boendestöd Vad är boendestöd? Boendestöd ska vara ett praktiskt och pedagogiskt stöd. Stödet kan ge dig struktur i vardagsrutiner och syfta till att du så långt som möjligt ska kunna möta och hantera vardagen.

Läs mer

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap 1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap De här anvisningarna gäller för installation av KOMPAN FREEGAME-redskap. VIKTIGT! Läs de här anvisningarna före installationen. Utöver dessa allmänna anvisningar

Läs mer

PM Produktion och rivning

PM Produktion och rivning Sida 1 av 11 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) J. Bjerstedt/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) C. Mundell/ATKINS

Läs mer

Inbjudan. till idéverkstad. Idéverkstad: Turism på 10-talet

Inbjudan. till idéverkstad. Idéverkstad: Turism på 10-talet Inbjudan till idéverkstad Idéverkstad: Turism på 10-talet Tid 27.10.2015 kl. 8-17. Lunch ingår. Plats Domus Bothnica, Universitetsstranden 5 i Vasa Språk svenska/engelska Anmälningar Senast 20 oktober,

Läs mer

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vi tillverkar och säljer väg- och broräcken,

Läs mer

Eget val inom hemtjänsten

Eget val inom hemtjänsten UTFÖRARE Eget val inom hemtjänsten Hur du som företagare blir extern utförare av hemtjänst 1 Möjligheter och begränsningar! Från och med hösten 2011 inför Falköpings kommun eget val av utförare inom hemtjänsten

Läs mer

Skolans kvalitetsredovisning

Skolans kvalitetsredovisning År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Mälarskolan Skolans kvalitetsredovisning Grundskola 6-9 Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Mälarskolan

Läs mer

YTTRANDE ÖVER TRAFIKVERKETS FÖRSLAG TILL UPPHÖRANDE AV UNDERHÅLL PÅ LYSEKILSBANAN, DELEN SMEDBERG-LYSEKIL

YTTRANDE ÖVER TRAFIKVERKETS FÖRSLAG TILL UPPHÖRANDE AV UNDERHÅLL PÅ LYSEKILSBANAN, DELEN SMEDBERG-LYSEKIL 1/3 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2013-10-22 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 02 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se YTTRANDE ÖVER TRAFIKVERKETS

Läs mer

Certifiering. Långtidsstudie av Prelasti EPDM takduk Inspektion no.3 37 år efter installationen. Utvärderad av byggnadsingenjör, SBR

Certifiering. Långtidsstudie av Prelasti EPDM takduk Inspektion no.3 37 år efter installationen. Utvärderad av byggnadsingenjör, SBR Certifiering Långtidsstudie av Prelasti EPDM takduk Inspektion no.3 37 år efter installationen Utvärderad av byggnadsingenjör, SBR Jan-Inge Bengtsson Constructech Sweden AB Notera: Originaldokumentet för

Läs mer