Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket"

Transkript

1 Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket

2 Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vi tillverkar och säljer väg- och broräcken, trappor, modulräcken samt rörupphängningar. Vår tillverkning och vårt huvudkontor finns i Sundsvall. Lokala försäljningskontor finns i Arboga, Katrineholm och Borås. Vår affärsidé är att Vi ska täcka den svenska marknadens behov av snabba och säkra leveranser, kringtjänster samt förslag till lösningar inom produktområdena, brolager, väg- och broräcken samt rörelsefogar. Om SafeRoad SafeRoad är en ledande leverantör av produkter och lösningar för trafiksäkerhet. Koncernen har medarbetare i 10 länder. Våra tre vik - tigaste affärsområden är Infrastruktur, Skyltar och Vägmarkering. Vår verksamhet innefattar många lösningar, som vägskyltar och tekniska trafiklösningar, vägmarkeringar, vägbelysning, vägräcken och broräcken samt säkring av bergväggar och tunnlar. SafeRoad är även en ledande leverantör av marina system, balkongsystem och väginstallationer. Säkerhet och formgivning är avgörande aspekter på våra lösningar. Våra konstruktörer har, i samarbete med externa experter, fungerat som drivkrafter bakom ett antal viktiga innovationer på marknaden. Därigenom har vi uppfyllt de strikta kraven från såväl myndigheter som marknad då det gäller trafiksäkerhet, slitstyrka och funktion. SafeRoad har som mål att bli primär partner till vägmyndigheter, grossister och större entreprenadföretag i hela Europa. SafeRoad-koncernen omsatte ,1 miljarder svenska kronor.

3 Räcket som leder oss in i framtiden! Det nyutvecklade stålbalksräcket Birsta 1P uppfyller framtidens krav på ökad trafiksäkerhet och minskade underhållskostnader. Birsta 1P är ett resultat av en längre tids forskning och utveckling där hänsyn tagits till högt ställda önskemål från bl.a. Svenska Motorcykelförbundet och Vägverket. Stållineräcken på trefilsvägar räddar liv, men vid påkörning blir materialskadorna betydande. Även vid mindre påkörningar uppstår onödigt stora skador på räckessystemet som dessutom måste åtgärdas direkt till höga kostnader. Vid MC-olyckor har stållineräcken orsakat otrevliga personskador p.g.a. sin konstruktion. Färre skador och minskade kostnader Stålbalksräcket Birsta 1P klarar mindre påkörningar utan behov av åtgärd. Tester har visat på minimala materialskador då den mjuka profilen gör att fordonet inte fastnar och trasslar in sig som i stållineräcket utan fångas mjukt upp och leds ut på vägen igen med räcket intakt. Birsta 1P återfår sin form utan att bli bucklig och krokig vid mindre påkörningar. Det innebär att reparationskrävande skador minskar på såväl fordon som räcke. I och med den släta mer förlåtande profilen klarar sig MC-förarna betydligt bättre vid eventuell kontakt med räcket. Vägverkets kostnad för reparation och underhåll av landets stållineräcken har visat sig överraskande höga, ca 200 mkr/år. Till det kommer betydande skador och kostnader för krockskadade fordon som försäkringsbolagen måste stå för.

4 Högre trafiksäkerhet efter påkörning Ett påkört stållineräcke blir liggande efter backen och eftersom det då har tappat sin spänst mister det också sin skyddande förmåga på hela den monterade etappen. Ett påkört Birsta 1P blir hängande i luften. Även om 3-4 stolpar körs av så behåller räcket en skyddande förmåga. Dessutom är det helt skyddande på hela den sträcka som inte är påkörd. Birsta 1P klarar H1-testet Ett bevis på hur kraftfullt Birsta 1P är visar testet för H1. Räcket klarar Vägverkets krav för påkörning med lastbil på 10 ton. Testet går ut på att lastbilen kör in räcket i 70 km/h i 15 graders vinkel och kommer tillbaka på vägen på ett bra sätt. I dag är detta ett krav i många Europeiska länder och Sverige förväntas följa efter inom en snar framtid. Snabböppningar i räcket För att tillmötesgå Räddningsverkets krav på att snabbt kunna öppna räcket vid olyckor kan sinnrika men enkla snabböppningar monteras där så önskas. Snabböppningarna har speciella kopplingar med bultar och låsringar som man enkelt demonterar loss vid behov för att lyfta av balken från dess plats. Röda skyddsplåtar och längdmätningsskyltar utmed räcket visar var dessa öppningar finns. På platser där man periodvis mer permanent vill öppna räcket för att t.ex. kunna avverka skog eller leda om trafik kan man göra tillfälliga öppningar. Det går till så att man redan vid i monteringsfasen prylar ner rör i marken för att skapa avslut där man vill ha de tillfälliga öppningarna. Stolparna kan monteras direkt i marken utan markhylsor. Stolpar med markhylsor underlättar bytet av stolpe vid påkörning. Skarven har ett hål i underkant som innebär att det går att stoppa in handen i röret och flytta skarvjärnen i sidled. På så sätt kan räcket demonteras längs hela sträckan.

5 Färre och säkrare reparationer med Birsta 1P Stållineräckets konstruktion medför ett högt riskmoment vid reparation och har dessvärre inneburit en del allvarliga tillbud för underhållspersonalen. Eftersom stållineräcket kräver en hög servicefrekvens så måste personal dessutom vistas på vägarna under hela året och därmed ökar också risken för allvarliga incidenter. Det nya räcket Birsta1P har en stålbalk som hänger kvar efter påkörning. Detta innebär att reparationsarbeten bara behöver göras vid ett fåtal tillfällen och kan sparas till den varma årstiden. Dessa arbeten blir därmed säkrare, effektivare och billigare. Tidsvinsten vid reparationer är betydande och man behöver inte heller stänga av vägarna lika ofta som på sträckor med stållineräcken. Birsta 1P medför Enkel och snabb montering Vid montering av räcket Birsta 1P prylar man ner en hylsa i vägen. I hylsan stoppar man sedan en stålstolpe som sedan snabbt och enkelt skruvas fast med enbart en enda bult i den överliggande stålbalken. Stolpar kan även monteras direkt i mark, men är då inte lika enkla att byta ut vid reparation. Upp emot m räcke per dag kan monteras vid gynnsamma omständigheter. Vid montering på broar fräser man ned en stålplatta i asfalten och fäster den med gjutasfalt. En kort förankring med längden 2,6 meter för fastspikning (patenterad). En lång förankring med längden 8 meter för fastspikning (patenterad).

6 Unik patentsökt lösning vid avslut Vid montering av stållineräcken måste man gräva upp befintlig vägbana och montera ett betongankare för att förankra räcket. Kostnader för uppgrävning och återställning av befintlig vägyta är höga och dessutom finns det risk att sättningar i marken kan förekomma. Birsta 1P har en patentsökt metod för avslut som innebär en betydligt enklare och mindre kostsam lösning. Avsluten spikas helt sonika fast i vägbanan och det finns olika typer av energiabsorberande avslut av räcket. Uppskattad av driftspersonal Det är mycket svårt att ploga längs med stållineräcken. Vanligtvis blir det en snösträng kvar vid stållineräcket eftersom plogbilsföraren vill ha en säkerhetsavstånd till stållinan då stolparna lätt trasas sönder vid kontakt med plogen. När snön smälter och sen fryser bildas ibland en ramp av is som tyvärr orsakat dödsolyckor i Sverige. Birsta 1P s starka och släta profil har fördelen att man lätt plogar bort all snö utmed räcket. Dessutom är det minimal risk för plogen att fastna i räcket vilket uppskattas av plogbilsförare. Genom att den mesta snön kan tas bort utmed räcket bildas ingen farlig ramp av is. Eftersom plogningen kan ske närmare räcket så blir vägen bredare och därmed säkrare. Birsta 1P ger låg totalkostnad Även om själva stålbalken är dyrare än stållineräcket initialt innebär konstruktionen att totalkostnaden med montage, underhåll och reparationer blir betydligt lägre över tiden än för stållineräcket. Om man dessutom räknar med färre material- och personskador blir den totala samhällsvinsten oerhört mycket större! Vajerräcken kan vara på väg bort i Europa EU har påbörjat en fullständig utredning om stållineräckens vara eller icke vara. Det är den europeiska kommittén för standardisering som har fått i uppdrag att utreda an vändningen av barriärer på vägarna. Stållineräcken är redan förbjudna i ett antal europeiska länder, t.ex. Danmark, Norge och Nederländerna. Safeend är en energiabsorbent, som är framtagen till Birsta 1P och ersätter vanliga förankringar. Vid en eventuell olycka bromsas bilen upp mjukt av energiabsorbenten. Det går att förse Birsta 1P med snabböppningar som kan användas av t.ex. räddningstjänsten. En sektion på 8 meter kan var som helst på sträckan bytas ut mot en snabböppning på 2 x 4 meter, vilket kan öppnas 4 eller 8 meter.

7 Varmförzinkning Ingen annan ytbehandling ger så varaktigt rostskydd till så låg kostnad som varmförzinkning. En varmförzinkad yta har en underhållsfri livslängd i normal stadsmiljö på mer än 40 år. Det finns många exempel på stålkonstruktioner som är äldre än 60 år och fortfarande har ett gott rostskydd tack vare att de är varmförzinkade. Eftersom stålet doppas i smält zink får man ett fullgott rostskydd även i trånga utrymmen och invändigt i rör. Vid vår anläggning för varmförzinkning är grytan 8,2 x 1,2 m och 2,2 m djup. Varmförzinkade produkter tål mekanisk åverkan mycket bra och är dessutom självläkande, dvs de reparerar själv små skador i genom en galvanisk process. Det rostar idag bort värden för 60 miljarder kronor per år inom svensk industri. Tänk om fler insåg fördelarna med varmförzinkning.

8 Säkerhet och kvalitet Birstaverken AB är ett verkstadsföretag som genom sin innovationskraft utvecklats till ett av marknadens ledande inom trafiksäkerhet. Förutom Birsta 1P har företaget tagit fram en hel palett med produkter som har det gemensamt att de är konstruerade med högsta kvalitet och leveranssäkerhet. Birstaverken AB Box 30, Sundsbruk Tel , Fax Mellerstedt Design AB Foto Torbjörn Bergkvist Text Ove Jansson Tryck Tryckeribolaget AB, Sundsvall 2010

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

Räcket som är ett lyft för broarna broräcket

Räcket som är ett lyft för broarna broräcket Räcket som är ett lyft för broarna broräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket

Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning

Läs mer

Säker, säkrare, SafeEnd

Säker, säkrare, SafeEnd Säker, säkrare, SafeEnd Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor finns i Sundsvall. Lokala

Läs mer

DINA BÄSTA SÖKMOTORER

DINA BÄSTA SÖKMOTORER DINA BÄSTA SÖKMOTORER INOM bullerdämpning. Först med akustiska resonatorer NOISETRAP - en smart bullerskärm Ljudegenskaper En riktigt tyst bullerskärm med akustiska fördelar: 3 akustiska funktioner: skärmning,

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P Datum: 2010-04-15 Rev: 0 ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P Inledning Montagearbetet kan indelas i nedanstående punkter vilka kommer att behandlas i arbetsbeskrivningen var för

Läs mer

GuardLite BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS. Tomorrow s fall protection today.

GuardLite BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS. Tomorrow s fall protection today. GuardLite TM BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS Tomorrow s fall protection today. Just good isn t enough. Fallskyddsindustrins innovatörer har bestämt sig det går att göra fallskyddsutrustning bättre, säkrare

Läs mer

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord och ID-nummer 2 Allmänt 3 Säkerhetsföreskrifter 3-5 Användning 5 Underhåll och service 6 Reparationer 6 Förvaring 6 Förord FL 400 och T1100 tillverkas av Kranman AB Innan du

Läs mer

VikingShield 64 allrounddörrar

VikingShield 64 allrounddörrar VikingShield 64 allrounddörrar VikingShield 64 allrounddörrar 40 års försäljningssuccé! Preconal har med stor framgång styrt utvecklingen av industridörrar. Vår erfarenhet tillsammans med ständiga förbättringar

Läs mer

Checklista över pooldelar:

Checklista över pooldelar: Vi gratulerar till din nya linerpool Malmö. Läs igenom den här bruksanvisningen noga före installationen. Använd arbetshandskar vid installationen. Poolväggen och skenorna är av plåt vars kanter kan vara

Läs mer

P R O D U K T Ö V E R S I K T

P R O D U K T Ö V E R S I K T P R O D U K T Ö V E R S I K T 2 0 0 9 Birstaverken AB är ett verkstadsföretag som under 40 år genom sin innovationskraft utvecklats till ett av marknadens ledande företag inom trafiksäkerhet. Genom att

Läs mer

RAKA TRAPPOR FÖR BOSTAD, UTRYMNING & INDUSTRI STÅL

RAKA TRAPPOR FÖR BOSTAD, UTRYMNING & INDUSTRI STÅL RAKA TRAPPOR FÖR BOSTAD, UTRYMNING & INDUSTRI STÅL www.abcsolutions.se Om ABC Solutions HAR DU HÖRT OM OSS? ABC SOLUTIONS Företaget för dig som vill ha en långsiktig produktion- och konstruktionspartner

Läs mer

Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N

Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N Ett unikt avskärmningssystem lika enkelt som användbart Silentia Silver Line är ett patenterat avskärmningssystem, som utvecklats för att

Läs mer

Montageanvisning för GC- räcke. (rev. 2012-02-21)

Montageanvisning för GC- räcke. (rev. 2012-02-21) Montageanvisning för GC- räcke (rev. 2012-02-21) Innehållsförteckning Allmän information inför montage... 1 Säkerhet på arbetsplatsen... 1 Material... 1 Avrop av material... 1 Tillverkning av radier...

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. 2 s. s. 4 s. 5 S. 6-9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT

OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT WRC System 3 SLÄT YTA FÖR MINIMALT SLITAGE WRC-skruven med sitt koniska huvud skapar en slät, närmast homogen yta med slitplåten, vilket ger ett jämnt slitage av plåten,

Läs mer

MANUAL FÖR VÄGEN. Miniguard Produktinformation, installationstips Klass T1, T2 och T3 enligt EN1317-2

MANUAL FÖR VÄGEN. Miniguard Produktinformation, installationstips Klass T1, T2 och T3 enligt EN1317-2 FÖR VÄGEN MANUAL Miniguard Produktinformation, installationstips Klass T1, T2 och T3 enligt EN1317-2 AB Provia Vägmärkning Vidövägen 51 663 21 Skoghall Tel: 054-51 21 30 Fax: 054-51 21 39 post@provia.net

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. s. 4 s. 5 s. 6 S. 7-0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

Köksblandare VARJE DAGS KVALITETS GARANTI VARJE DAGS KVALITETS GARAN ÅR

Köksblandare VARJE DAGS KVALITETS GARANTI VARJE DAGS KVALITETS GARAN ÅR Köksblandare KVALITETS GARANTI GARANTI DAGS VARJE VARJE ÅR VARJE DAGS KVALITETS GARANTI Har du tänkt på hur ofta du använder din köksblandare? Det har vi. För att alla våra köksblandare ska leva upp till

Läs mer

Sjösänkningsvikter Specialprodukter

Sjösänkningsvikter Specialprodukter Sjösänkningsvikter Specialprodukter BetongTeknik är specialiserat på kvalificerad försäljning av sjöledningsvikter samt andra specialprodukter i betong. Företaget är nystartat, men både produkter och personal

Läs mer

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Detta behövs för monteringen: Rev.nr 120116 Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Bågfil Tumstock Kniv Montering Skuggtaket passar under tak där avståndet emellan

Läs mer

för reparation av lättare kollisionsskador

för reparation av lättare kollisionsskador Sv för reparation av lättare kollisionsskador SPEED klarar det mesta! De flesta kollisioner sker vid låga hastigheter och ger bara lättare skador SPEED har en dragriktare för snabb och enkel reparation

Läs mer

Tre smarta alternativ när du ska byta garageport

Tre smarta alternativ när du ska byta garageport Från Sveriges största expert på garageportar Tre smarta alternativ när du ska byta garageport GPE 200/300/400 takskjutportar www.garageportexperten.se Tre speciellt utvalda och prisvärda garageportar.

Läs mer

Automatiskt smörjsystem för bakgavellyftar Från enkel idé till smart lösning

Automatiskt smörjsystem för bakgavellyftar Från enkel idé till smart lösning Automatiskt smörjsystem för bakgavellyftar Från enkel idé till smart lösning. F r a m g å n g s r i k t f i n l ä n d s k t a r b e t e o c h h ö g k v a l i t e t R ä t t t i l l n y c k e l f l a g g

Läs mer

Universalrörskål. Säkert motage

Universalrörskål. Säkert motage Universalrörskål Säkert motage 1 Universalrörskål Böjbar rörisolering är det säkraste sättet att isolera rör. Med Universalrörskålen behöver man inte skära till rörskålarna vilket ger ett snabbare montage

Läs mer

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd Instruktion för användare av COMFORTABEL Sängryggstöd COMFORTABEL Sängryggstöd är ett enkelt och lättmonterat hjälpmedel för privatsängar i hemsjukvård eller liknande. Sängryggstödet skall placeras på

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk.

ANVÄNDARMANUAL. VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk. ANVÄNDARMANUAL VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk. Vaggaro bekväm för både vuxna och barn Vaggaro är en hopfällbar kombinationsmöbel som snabbt blir oumbärlig

Läs mer

Nybyggnad. Tak- och membransystem speciellt utvecklat för nordiska förhållanden

Nybyggnad. Tak- och membransystem speciellt utvecklat för nordiska förhållanden Nybyggnad Tak- och membransystem speciellt utvecklat för nordiska förhållanden Protan tak- och membransystem Speciellt utvecklat för nordiska förhållanden! Protan takduk är känt för sina unika fördelar

Läs mer

Viktiga begränsningar

Viktiga begränsningar Buss Ifs försäkring för buss är utformad för att passa varje bussägares försäkringsbehov. Försäkringen är flexibelt uppbyggd och kan omfatta allt från enbart trafikförsäkring till ett omfattande skydd

Läs mer

Mer än bara ledstänger...

Mer än bara ledstänger... den rätta kopplingen Mer än bara ledstänger... Design och material Interclamp är ett modulsystem av rörkopplingar av galvaniserat kvalitetsmidesjärn med många användningsmöjligheter. Interclamp är ett

Läs mer

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar MASKINSKYDD och andra skydds- och tillgänglighetslösningar Maskinskydd minskar olycksrisken Varje år orsakar olyckor på våra arbetsplatser, förutom lidande för de drabbade, också långs sjukskrivningar

Läs mer

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem THERMOTECH Solvärmesystem Upptäck vårt eget solsystem Välkommen Till Thermotechs värld Användarvänlighet, design och miljö. Det har varit ledstjärnor när vi skapat vårt solvärmesystem. Resultatet är kompletta

Läs mer

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Arbete på två meters höjd eller mer vid lossning av betongelement Vid projekterings- och planeringsarbetet grundläggs förutsättningarna för att åstadkomma

Läs mer

RUDELLS LAGERINREDNINGAR MONTAGEANVISNING P90

RUDELLS LAGERINREDNINGAR MONTAGEANVISNING P90 RUDELLS LAGERINREDNINGAR MONTAGEANVISNING P90 Rudells lagerinredningar Det är av största vikt att Ni följer instruktionerna i denna manual om Ert pallställ skall uppfylla Era önskemål och följa rådande

Läs mer

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Byggpaneler. Lätt och prisvärd. Storsäljare. Specifikationer: Vertikalrör: 40x1 mm Horisontalrör: 27x1 mm Mått (bxh): 3500x2000 mm Vikt: 11,5 kg

Byggpaneler. Lätt och prisvärd. Storsäljare. Specifikationer: Vertikalrör: 40x1 mm Horisontalrör: 27x1 mm Mått (bxh): 3500x2000 mm Vikt: 11,5 kg Mobilt områdesskydd Ett mobilt områdesskydd fungerar som en tillfällig markör för avgränsat område och kan användas för många olika ändamål som till exempel publik- och trafikdirigering eller skydd mot

Läs mer

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING Bildförslag: Vi tar en bild på installation av NSP-rör. Uppifrån, så man ser hur röret förs ner i skorstenen, lite händer som jobbar, arbetskläder, 1964eventuell

Läs mer

RUDELLS LAGERINREDNINGAR MONTAGEANVISNING R83. rudells@telia.com

RUDELLS LAGERINREDNINGAR MONTAGEANVISNING R83. rudells@telia.com RUDELLS LAGERINREDNINGAR MONTAGEANVISNING R83 Rudells lagerinredningar www.rudell.se Det är av största vikt att Ni följer instruktionerna i denna manual om Ert pallställ skall uppfylla Era önskemål och

Läs mer

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING Innehåll Rubrik Sid nr Säkerhet 3 Avfallshantering 3 Användarinstruktion 4 Beskrivning av garaget 4 Innan användandet 4 Normalt användande 4 Befintliga icke

Läs mer

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor DUBO skruvsäkringar 10 10 DUBO skruvsäkringar för insexskruvar 11 DUBO tandade stålbrickor 15 KORREX mutterskydd 22 DUBO WORLDWIDE KORREX runda mutterskydd KORREX snäpphättor 24 17 KORREX skyddsknappar

Läs mer

Prince Vikdörr. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se

Prince Vikdörr. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se 2015 Prince Vikdörr Handbok för montering och underhåll www.kronfonster.se Tack, för att du har beställt Prince Vikdörrsparti. Prince vikdörr ger dig möjligheten att öppna upp hela väggen från vardagsrum,

Läs mer

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn MOTORHISTORISKA RIKSFÖRBUNDET IDEELL KULTURELL SAMMANSLUTNING AV KLUBBAR FÖR ÄLDRE VÄGFORDON KANSLI: TOMTEBOGATAN 33, 113 38 STOCKHOLM TEL 08-30 28 01 FAX 08-31 27 06 E-POST mhrf@mhrf.se HEMSIDA www.mhrf.se

Läs mer

Installations- och användningsinstruktioner för SKJUTBAR SLÄDE JSK SL

Installations- och användningsinstruktioner för SKJUTBAR SLÄDE JSK SL Installations- och användningsinstruktioner för SKJUTBAR SLÄDE JSK SL Förord Innehåll sida JSL skjutbar släde är en kopplingsenhet som måste följa höga säkerhetsföreskrifter och som även måste testas för

Läs mer

M L IN G S B R O S C H Y R SGARDEROBA. Precision and individuality. Soft-close. DWD-Dynamic-XP The complete drawer system for individual requirements.

M L IN G S B R O S C H Y R SGARDEROBA. Precision and individuality. Soft-close. DWD-Dynamic-XP The complete drawer system for individual requirements. Soft-close Precision and individuality. DWD-Dynamic-XP The complete drawer system for individual requirements. www.grass.at, info@grass.eu SGARDEROBA M L IN G S B R O S C H Y R 3/4 KARUSELL I TRÄ I samma

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

Monteringsanvisning. Glaspartier för uterum och terrasser. System WG62ECO / Säkerhetsisolerglas

Monteringsanvisning. Glaspartier för uterum och terrasser. System WG62ECO / Säkerhetsisolerglas Monteringsanvisning Glaspartier för uterum och terrasser System WG62ECO / Säkerhetsisolerglas 2015-9 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer

Läs mer

MONTERINGSANVISNING 4-DELAD UTANPÅLIGGANDE MASKINFÖRBEREDD VIKPORT

MONTERINGSANVISNING 4-DELAD UTANPÅLIGGANDE MASKINFÖRBEREDD VIKPORT MONTERINGSANVISNING 4-DELAD UTANPÅLIGGANDE MASKINFÖRBEREDD VIKPORT 1 - Förberedelser Anvisningen gäller även 2-delad vikport. Utformningen av vissa detaljer skiljer sig mellan 2- och 4-delad port. Kontrollera

Läs mer

Svensk 0-16.5 Modulnorm. Version 1.0 2008-02-29. Författad av:

Svensk 0-16.5 Modulnorm. Version 1.0 2008-02-29. Författad av: Svensk 0-16.5 Modulnorm Version 1.0 2008-02-29 Författad av: Anders Östlund, Smalspårsfrämjandet Lars Ljungberg, Modul Syd Urban Johansson, Bälgvikens Trafiksällskap BTS 1 Inledning Detta dokument innehåller

Läs mer

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER

skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER skorstenar MODERNA SKORSTENAR FÖR GAMLA OCH NYA ELDSTÄDER funktion, trygghet, flexibilitet Funktion och trygghet med moderna skorstenar Våra skorstenar kan du ansluta till olika typer av små eller stora

Läs mer

Gunnebostängsel & grindar. för idrottsplatser & bollplaner

Gunnebostängsel & grindar. för idrottsplatser & bollplaner Gunnebostängsel & grindar för idrottsplatser & bollplaner Gunnebo bollstängsel sätter standarden för idrottsplatsutrustning Välplanerade idrottplatser ger glädje över generationsgränserna oavsett ålder

Läs mer

HAKI. Ställningssystem och väderskyddslösningar

HAKI. Ställningssystem och väderskyddslösningar HAKI Ställningssystem och väderskyddslösningar HAKI HAKI är en leverantör av ställningssystem och väderskydd. Med huvudkontor i Sverige, har HAKI dotterbolag och partners över hela världen som tillhandahåller

Läs mer

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK PLATS FÖR MER VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK VÄGGLUCKOR GÖR RUMMET STÖRRE RÄCKET RAMAR IN TRAPPAN LÅT DIG

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2014:419-032 Stab 2014-09-11 1/3 Handläggare Lennart Nilsson Tel. 0152-292 76 Regionförbundet Sörmland Box 325 611 27 Nyköping Remiss: Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis Monterings- och bruksanvisning Sverigekassetten Avser installation i befintlig öppen spis Utgåva 01.2004 En investering i värme Vi gratulerar dig till en bra produkt och en god investering. En investering

Läs mer

- Träprodukter som gör skillnad -

- Träprodukter som gör skillnad - - Träprodukter som gör skillnad - Vår anläggning i Fjärås med kontor, fabrik och lager. RESTPRODUKTER I VÅR VIRKESHANTERING BLIR TILL BRIKETTER LITE OM FÖRETAGET Fjärås Träförädling är en oberoende, tillverkande

Läs mer

SEX STARKA SKÄL ATT VÄLJA KÄHRS

SEX STARKA SKÄL ATT VÄLJA KÄHRS SEX STARKA SKÄL ATT VÄLJA KÄHRS QUALITY IN WOOD SINCE 1857 TRADITION INNOVATION DESIGN 1 2 3 Trä är det mest miljövänliga, vackraste och mest flexibla golvmaterial som finns. Det är därför som vi bara

Läs mer

FLYTBRYGGA AV PLAST, MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSEL-INSTRUKTIONER

FLYTBRYGGA AV PLAST, MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSEL-INSTRUKTIONER 1 FLYTBRYGGA AV PLAST, MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSEL-INSTRUKTIONER Tekniska data: Material: HDPE-plast Yttermått/element: 1,2 m x 2,4 m x 0,3 m Vikt: 60 kg/element Bärförmåga: ca. 500 kg / element Färg:

Läs mer

SNÖPLOG VTSP2803 VTSP3203, VTSP3703 MEIREN ENGINEERING OÜ. VÄIKE-MÄNNIKU 7 /// 11216 TALLINN /// ESTLAND /// TEL +372 682 5002 /// FAX +372 610 0589

SNÖPLOG VTSP2803 VTSP3203, VTSP3703 MEIREN ENGINEERING OÜ. VÄIKE-MÄNNIKU 7 /// 11216 TALLINN /// ESTLAND /// TEL +372 682 5002 /// FAX +372 610 0589 2803 VTSP3203, VTSP3703 MEIREN ENGINEERING OÜ. VÄIKE-MÄNNIKU 7 /// 11216 TALLINN /// ESTLAND /// TEL +372 682 5002 /// FA +372 610 0589 /// E-MAIL INFO@MEIREN.EE /// BRUKSANVISNING 2015-2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

MONTERINGSANVISNING 4-DELAD UTANPÅLIGGANDE MASKINFÖRBEREDD VIKPORT

MONTERINGSANVISNING 4-DELAD UTANPÅLIGGANDE MASKINFÖRBEREDD VIKPORT MONTERINGSANVISNING 4-DELAD UTANPÅLIGGANDE MASKINFÖRBEREDD VIKPORT Anvisningen gäller även 2-delad vikport. Utformningen av vissa detaljer skiljer sig mellan 2- och 4-delad port. 1 - Förberedelser Kontrollera

Läs mer

Monteringsbeskrivning YDRE MAGNIFIK

Monteringsbeskrivning YDRE MAGNIFIK Monteringsbeskrivning YDRE MAGNIFIK Ydre Magnifik Ydre Magnifik Ydre Magnifiks unika profilsystem ger stora justeringsmöjligheter. Det är t.ex inte alltid som stallets innerväggar är helt lodräta. Med

Läs mer

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare.

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. LASTKLASS 6 Standardiserad enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter för anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. Svensktillverkad. 100% återvinningsbar. Typkontrollerade av SP (Sveriges

Läs mer

TRP20 reglas enligt bild nedan. Regelavståndet A väljs till c/c 500-600 mm för takplåtstjocklek 0,5 mm.

TRP20 reglas enligt bild nedan. Regelavståndet A väljs till c/c 500-600 mm för takplåtstjocklek 0,5 mm. VÄNNÄS PLÅT 2013-01-28 MONTGENVISNING VP20 Montage av läkt TRP20 reglas enligt bild nedan. Regelavståndet väljs till c/c 500-600 mm för takplåtstjocklek 0,5 mm. För större plåttjocklekar kan annat regelavstånd

Läs mer

MONOLIGHT NXT. en ny generation takduk. Täcker stora ytor snabbt!

MONOLIGHT NXT. en ny generation takduk. Täcker stora ytor snabbt! MONOLIGHT NXT en ny generation takduk Täcker stora ytor snabbt! En ny generation takduk för rationell taktäckning Monolight NXT är ett nytt tätskiktssystem från Icopal. Det är utvecklat för rationell logistik

Läs mer

AL WINCH LV-X2500, LV-X3500, LV-X4500. Montering & Användarinstruktioner

AL WINCH LV-X2500, LV-X3500, LV-X4500. Montering & Användarinstruktioner AL WINCH LV-X2500, LV-X3500, LV-X4500 Montering & Användarinstruktioner INTRODUKTION Gratulerar till ditt köp av en högkvalitativ vinsch. Vi designar och bygger vinschar i enlighet med strikta specifikationer,

Läs mer

STÖRST AV EN ANLEDNING

STÖRST AV EN ANLEDNING BEYSNING När din teknik ska upp i luften så ordnar vi på Scanmast det. Tre eller 300 meter spelar ingen roll, vi löser det. Det har vi gjort sedan 1950-talet. Och vi gör det bra. Runt 1960 byggde vi de

Läs mer

Monteringsanvisning Vikparti - Vikdörrar

Monteringsanvisning Vikparti - Vikdörrar Monteringsanvisning Vikparti - Vikdörrar Med den här guiden tar du dig enkelt igenom alla monteringsmoment! Se över produkterna före installation. Vi godkänner ingen reklamation (t.ex transportskada) när

Läs mer

Instruktionsbok för Rasterrensare. Instructionbook for Copper grid cleaner. Rensning pågår Cleansing. Raster med slagg Copper grid with slag

Instruktionsbok för Rasterrensare. Instructionbook for Copper grid cleaner. Rensning pågår Cleansing. Raster med slagg Copper grid with slag Instruktionsbok för Rasterrensare Instructionbook for Copper grid cleaner 1105 Raster med slagg Copper grid with slag Rensning pågår Cleansing Rensat raster Cleansed copper grid RASTERRENSARE Tekniska

Läs mer

Livslång förvaring. Vår erfarenhet - din garanti

Livslång förvaring. Vår erfarenhet - din garanti Livslång förvaring. Vår erfarenhet - din garanti Ingen kan förvaring som vi. I över 65 år har vi utvecklat, tillverkat och levererat förvaringslösningar. Är det något vi kan så är det förvaring och den

Läs mer

MONTERINGSANVISNING STÄNGSEL

MONTERINGSANVISNING STÄNGSEL MONTERINGSNVISNING STÄNGSEL HLSÄNGS STÄNGSEL B Postadress Halsäng 4, 521 93 Falköping Telefon 0515-460 40 Telefax 0515-461 60 E-post info@halsang.se www.halsang.se Rätt stängsel på rätt plats Ett stängsel

Läs mer

Innehållsförteckning Dokumentation för GROPVAGN A4 Försäkran om överensstämmelse 1 Säkerhetsinstruktion och kontrollrutiner för säkerhet 2 Funktionsbeskrivning och tekniska data 3 Monteringsanvisning och

Läs mer

Montage- och bruksanvisning. Pallställ

Montage- och bruksanvisning. Pallställ Montage- oc bruksanvisning Pallställ Inför montaget. Detaljer om den byggnad, oc den miljö, där lagerssystemet ska användas. Däribland egenskaper os det golv som ska användas som fundament för lagerinredningen

Läs mer

SIDA VIKTIG INFORMATION 3 PLOCKLISTOR 4-7 MONTERING AV DÖRR 8-9 MONTERING AV VÄDRINGSLUCKOR 10 MONTERING AV FRAMSIDA 11-15 MONTERING AV BAKSIDA 16-20

SIDA VIKTIG INFORMATION 3 PLOCKLISTOR 4-7 MONTERING AV DÖRR 8-9 MONTERING AV VÄDRINGSLUCKOR 10 MONTERING AV FRAMSIDA 11-15 MONTERING AV BAKSIDA 16-20 SIDA VIKTIG INFORMATION 3 PLOCKLISTOR 4-7 MONTERING AV DÖRR 8-9 MONTERING AV VÄDRINGSLUCKOR 10 MONTERING AV FRAMSIDA 11-15 MONTERING AV BAKSIDA 16-20 MONTERING AV LÅNGSIDOR 21-32 MONTERING AV TAKSTÖD 33-34

Läs mer

ÅTM-vagnens starka sidor

ÅTM-vagnens starka sidor ÅTM-vagnens starka sidor Vad är det då som kännetecknar en vagn från ÅTM? Vi utgår alltid från ett helsvetsat galvaniserat chassi. Det är grunden som gör att vagnen klarar såväl bistra väglag och krävande

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

EAB - Maxipacker. Brett användningsområde Maxipacker kan användas för Filo-, Plock- och Fifo-hantering, se separat

EAB - Maxipacker. Brett användningsområde Maxipacker kan användas för Filo-, Plock- och Fifo-hantering, se separat MAXIPACKER EABs Maxipacker är ett unikt och patenterat lagerhanteringssystem, som möjliggör en rationell och ekonomisk hantering av pallar, där hela lagervolymen utnyttjas. Maxipacker fungerar lika bra

Läs mer

GLASRESTAURERING DISTORTIONSFRITT FÖRDELAR OCH ÖVERSIKT. Tar Bort Repor Och Graffiti. 80% Billigare Än Att Byta Glas. Inga Kemikalier.

GLASRESTAURERING DISTORTIONSFRITT FÖRDELAR OCH ÖVERSIKT. Tar Bort Repor Och Graffiti. 80% Billigare Än Att Byta Glas. Inga Kemikalier. REPBORTTAGNING OCH SKYDD AV GLAS. FÖRDELAR OCH ÖVERSIKT GLASRESTAURERING Chicago Glass systemet är anpassat för dig med stora krav på renlighet, tidsoptimering och vill göra stora ekonomiska besparingar

Läs mer

FÖRBIFART BACKARYD TRAFIKVERKET PLANERAR EN FÖRBIFART BACKARYD

FÖRBIFART BACKARYD TRAFIKVERKET PLANERAR EN FÖRBIFART BACKARYD FÖRBIFART BACKARYD TRAFIKVERKET PLANERAR EN FÖRBIFART BACKARYD INNEHÅLL Trafikverkets plan Tidsanalys Olycksstatistik Boendemiljö Backaryd Alternativ till förbifart Miljöpåverkan Backaryds framtid Sammanfattning

Läs mer

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Sammanfattning Vägverket planerar en färjeled mellan Bergs oljehamn, Nacka, och Frihamnen, Stockholm. Syftet med färjeleden

Läs mer

Armprotes. Information till brukare

Armprotes. Information till brukare Armprotes Information till brukare Armproteser Det finns olika typer av armproteser; kosmetisk, vajerstyrd och elektrisk. Proteser som består av både vajerstyrda komponenter och elektriska komponenter

Läs mer

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING 1(7)

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING 1(7) ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING 1(7) Stationen Klotter Klottersanering Banverket Västttrafik/Vägenhete Stationen Klotter Banverket är meddelat och arbetar för en långsiktig lösning Nedgången till tunneln

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje.

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje. Energimarknadsinspektionen att. Box 155 631 03 Eskilstuna E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö www.eon.se Tel @eon.se Konc 6801 Malmö 2016-04-29 Dnr 2009-100435 Komplettering av ansökan om förlängning av

Läs mer

COMBISAFE. 3230 Hisschaktsgrind BRUKSANVISNING

COMBISAFE. 3230 Hisschaktsgrind BRUKSANVISNING COMBISAFE 3230 Hisschaktsgrind BRUKSANVISNING Innehållsförteckning Allmänt...3 Säkerhetsföreskrifter...4 Kontrollera alltid produkter och utrustning innan användande...4 Kombinera ej produkter...4 Använd

Läs mer

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor)

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor) Isomax,5 mm 4 mm Rev.nr: 404 Kilar (boardremsor) 5 mm T0 Innehållsförteckning: OBS!!! Luckorna bäres stående. A: Sortera upp luckorna per skjutparti. Kontrollera att storlek och antal stämmer. Stäm av

Läs mer

1. Inledning 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Standarden SS-EN 1090-2 2 1.3 Kvalifikationskrav för personal 2 1.4 Krav på noggrannhet för utförandet 3

1. Inledning 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Standarden SS-EN 1090-2 2 1.3 Kvalifikationskrav för personal 2 1.4 Krav på noggrannhet för utförandet 3 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Standarden SS-EN 1090-2 2 1.3 Kvalifikationskrav för personal 2 1.4 Krav på noggrannhet för utförandet 3 2. Termer och definitioner 4 3. SS-EN 1090-1

Läs mer

Innehållsförteckning Förord... 3 Bromssystem... 4 Laddning av batteri... 5 Säkringar... 5 Manöverbox... 6 Armstöd... 6

Innehållsförteckning Förord... 3 Bromssystem... 4 Laddning av batteri... 5 Säkringar... 5 Manöverbox... 6 Armstöd... 6 Innehållsförteckning Förord... 3 Bromssystem... 4 Inbromsning av rullstol...4 Nödbromsning...4 Låsa bromsen...4 Omkoppling till körning...4 Lossa bromsen...4 Omkoppling till frikopplat läge...4 Laddning

Läs mer

BARRIÄRELEMENT FÖR EN SÄKER OCH ESTETISK TRAFIKMILJÖ

BARRIÄRELEMENT FÖR EN SÄKER OCH ESTETISK TRAFIKMILJÖ ARRIÄREEMENT FÖR EN SÄKER OC ESTETISK TRAFIKMIJÖ ARRIÄREEMENT FÖR EN TRIVSAM OC SÄKER TRAFIKMIJÖ S:t Eriks arriärelement har högsta kvalitet i utformning och passning och medger ett snabbt och enkelt montage

Läs mer

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM Rollator är en standardrollator som är byggd för att underlätta användarens gående och därmed öka rörelsefriheten. HRM Rollator är i stort sett underhållsfri och därför

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:9 2 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 GR DK Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 37 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 Bruksanvisning Gräs- och lövuppsamlare

Läs mer

Självbyggarens hus står på betongplintar

Självbyggarens hus står på betongplintar SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 2 GRUNDEN I del 1 av självbyggarens sommarstuga visade vi hur du snickrar vägg- och golvsektioner. I detta nummer bestämmer vi var huset skall stå samt anlägger en grund

Läs mer

Monteringsanvisning Novoroom Ultra

Monteringsanvisning Novoroom Ultra 2004-05-01 Uterum för hela året Monteringsanvisning Novoroom Ultra jus och inspiration i framtidens uterum Monteringsanvisning skjutbara dörrar och fönster. Novoroom Ultra levereras i skjutbara dörrar

Läs mer

Valet av rätt badstege underlättas av regeln: Alltid 3 steg under vattenytan.

Valet av rätt badstege underlättas av regeln: Alltid 3 steg under vattenytan. Grupp 30: BADSTEGAR MED TILLBEHÖR. Marknadens mest sålda BadStegar. SF BADSTEGAR I BYGGSATS. Välj mellan Trä eller AluminiumFotsteg. Vår egentillverkade BadStege är gjord av 38 mm:s dubbla stålrör som

Läs mer

DJUPSTAPLINGSSTÄLL P90

DJUPSTAPLINGSSTÄLL P90 BRUKS- OCH MONTAGEANVISNING FÖR DJUPSTAPLINGSSTÄLL P90 Läs noga igenom denna bruksanvisning innan djupstaplingsstället tas i drift samt använd informationen kontinuerligt under ställets hela driftstid

Läs mer

KLICK OCH SCHNAPP. Fysisk avskiljning mellan människan och faran Fast avspärrning Den högsta säkerhetsnivån efter totalavstängning SÄKERHET

KLICK OCH SCHNAPP. Fysisk avskiljning mellan människan och faran Fast avspärrning Den högsta säkerhetsnivån efter totalavstängning SÄKERHET SÄKERHET vid trafikerade spår KLICK OCH SCHNAPP Fysisk avskiljning mellan människan och faran Fast avspärrning Den högsta säkerhetsnivån efter totalavstängning Staketsystemet med den - kortaste monteringstiden

Läs mer

SomnoDent Sömnapnéskena. Användnings- och skötselanvisning. SomnoDent Flex. SomnoDent Edent

SomnoDent Sömnapnéskena. Användnings- och skötselanvisning. SomnoDent Flex. SomnoDent Edent SomnoDent Sömnapnéskena Användnings- och skötselanvisning SomnoDent Flex SomnoDent Classic SomnoDent Edent TM 10907 SE Användnings- och skötselanvisning.indd 1 07.01.15 17:36 Innehåll Behandlingen med

Läs mer

Använd Welands märkbrickor på hydraulslangar, pneumatikledningar och elkablar, så har du en tydlig märkning som håller i många år.

Använd Welands märkbrickor på hydraulslangar, pneumatikledningar och elkablar, så har du en tydlig märkning som håller i många år. 1-radiga brickor i rostfritt material Brickan fästes med skruv, plastbuntband eller med rostfria buntband. Nummerserier kan tas fram och levereras på tejpremsor. Använd Welands märkbrickor på hydraulslangar,

Läs mer