BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet"

Transkript

1 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen vid Göteborgs universitet har rektor beslutat om en översyn av universitetets samtliga utbildningsprogram. Översynen syftar till att inför kommande verksamhetsdialoger med fakulteterna rörande utbildningsutbudets inriktning och kvalitet skapa en samlad redovisning av kvalitet och kvalitetsarbete vid Göteborgs universitets utbildningsprogram. Översynen har fått arbetsnamnet BLUE 11 (Better Learning in University Education) och ska genomföras under Skriv in text i högerspalten Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig utbildningsledare: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt kandidatprogram i musikalisk gestaltning, Individuell inriktning Anders Hultqvist 180 hp Grundnivå Konstnärlig kandidatexamen i musikalisk gestaltning, Individuell inriktning. Startår i sin nuvarande form: 2007 Huvudsakliga deltagande institutioner: Studietakt (helfart/halvfart): Campus/distans: Verksamhetsförlagd utbildning i hp: Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: Högskolan för scen och musik (HSM) Helfart Campus Inom ramen för utbildningens projektkurs med workshops och gäst-seminarier om totalt 20 hp samarbetar studenterna med professionella musiker och artister. Programmet ges på svenska.

2 2 Antagning till programmet (varje termin/varje höst/varje vår/annat): Platstilldelning föregående/senaste läsår (hst) termin/år: Ungefärlig medelstilldelning till programmet/år: Eventuell samordning med andra program: Relevanta webblänkar (utbildningsplan, kursplaner mm): Antagning sker varje vår. Totalt 9 platser fördelade över alla de tre åren. I utbildningens budget: c:a kr per studieplats och år. Samarbete i seminarier och projekt görs på en mer regelbunden basis idag tillsammans med Kompositionsprogrammet. Ev kommentarer till uppgifterna ovan: Tema Deltema Uppgifter/kommentarer I. Studentrekry tering, uppfölj-ning och studentstöd A. Rekrytering och söktryck. 1. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena samt programmets dimensionering i relation till utbildningsutbud och arbetsmarknad. Till 11/12 var det 112 sökande och 3 antagna. Till 10/11 var det 84 sökande och 3 antagna. Individuella programmet är tillsammans med Kompositionsutbildningen de utbildningar vid Hsm där det egna originalskapandet står tydligt i fokus. Att utvecklas till en stark person som vågar stå upp för en tanke, ett sätt uttrycka sig via ett konstnärligt medium kräver mod. Individuella som utbildning vill erbjuda det stöd som krävs för att ledsaga dessa studenter, såväl på utbildningen som kring frågor om att vara professionellt aktiv på den fria marknaden. Den konstnärliga idén och den konstnärliga styrkan hos den blivande studenten kan vara grunden för utbildningen snarare än den rent instrumentala färdigheten. De blivande studenterna kommer ofta redan från början med en ganska tydlig idé kring vad man vill arbeta med. Ingång Presumtiva studenter söker framförallt från den fria kulturmarknaden, folkhögskolor, samt andra utbildningar inom högskolan. De närmaste åren räknar vi också med sökande från Musik College i Angered. Utgång De allra flesta studenterna går ut och arbetar på frilansmarknaden men kan också gå vidare till ett Masterprogram. 2. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena vad gäller internationella studenter (för program som ges på engelska). -

3 3 3. Rekryteringsinsatser (breddad rekrytering, marknadsföring etc). B. Studentuppföljning och studentstöd. Beskriv/ange och 1. Genomsnittlig genomströmning på programmet (hpr i relation till hst) senaste året. 2. Uppföljning av studenter på programmet (avhopp, retention). 3. Metoder för att identifiera studenters behov av särskilt stöd. - I stort sätt 100% av de studenter som påbörjar utbildningen genomför de tre åren och tar examen. Se punkten ovan. Genom hela utbildningen finns ett aktivt fungerande studentstöd, där både lärarlaget inom utbildningen och studenternas respektive handledare följer deras utveckling och process på nära håll. Vi har också sedan ett år tillbaka anställt en koordinator för Individuella programmet för att öka studenternas möjligheter att få snabba svar runt sin studiesituation. Detta har lett till en starkt ökad trivsel bland studenterna och antalet negativa frågeställningar har sjunkit markant. II. Innehåll och utformning A. Innehåll. Beskriv/ange och 1. Metoder för att säkra kursplanernas kvalitet, t ex förekomst av regelbundna kursplanerevideringar. 2. Metoder för att säkra att innehållet i programmet svarar mot Högskoleförordningens examensmål (dvs. att kursplanernas lärandemål sammantaget uppfyller examensmål). Hittills har det inte funnits någon formaliserad kvalitetskontroll av kursplanerna, men målet är nu att kvaliteten på kursplanerna skall utvärderas vid varje kursslut. De flesta kurser avslutas med olika konstnärliga gestaltningar och utvärderas då också utifrån dessa. Studenterna och ansvarig lärare går igenom och diskuterar mål och innehåll innan kursstart och efter kursens avslutning. Resultatet av samtalen tas upp i kollegiet för att där vid behov ta beslut om att revidera kursplanens innehåll. Innehållet i utbildningsplanen är formulerad inom ramen för Högskoleförordningens examensmål för en konstnärlig kandidatexamen. Kursplanerna i sin tur är formulerade utifrån mål och innehåll i utbildningsplanen. B. Vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. Beskriv/ange och 1. Metoder för att säkra vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. Akademisk samverkan Inom högskolan för scen och musik Det finns ett nära samarbete med Kompositionsutbildningen inom gemensamma seminarier och ensemblespel men framförallt genom att tillsammans producera Siren-festivalen varje år.

4 4 Inom Göteborgs universitet Valand-workshops med C-Art Media kring platsspecifika ljudinstallationer. Samverkan med andra lärosäten nationellt och internationellt Ett samarbete med Punkt-festivalen i Kristiansand, Norge är i startgroparna med en första workshop hösten Samarbetsprojekt med Chalmers Arkitektur har genomförts kring ljud och offentliga miljöer. Ett viktigt inslag inom utvecklingen av olika performanceartade strategier är Erasmus Intensive Project Sound Art in City Spaces som är ett omfattande EU flerpartssamarbete mellan 5 universitet i Europa(Verona, Berlin, Porto,Vilnius och Göteborg). Detta arbete sträcker sig över Projektet har utformats av Staffan Mossenmark tillsammans med Hugh Ward-Perkins från Conservatorio di Musica E.F. Dall Abaco i Verona. Projekten går ut på att arbeta i det offentliga rummet där ursprunget till ansökan kommer från det framgångsrika projektet Verona Risuona. I detta projekt är bl.a. de kulturella, politiska och konstnärliga skillnaderna och likheterna en viktig del av processen. Till detta kan också läggas mötet mellan de olika skolsystemen och de nya nätverk som uppstår mellan utbildningar, lärare och studenter. Projektet går nu vidare och vidgas till tio medverkande städer och universitet och HSM blir koordinator och sambandscentral för det hela. En viktig miljö- och teknikförutsättning, både genom sitt högteknologiska som konstnärliga innehåll, är avdelningen Lindbladstudion. Där erbjuds studenterna att arbeta med den mest avancerade teknologin för musikskapande i fyra studior som är nyligen renoverade med avseende på akustik och försedda med ny hård- och mjukvara. Produktionsverktygen inom alla elektroniska musikgenrer är i stort gemensamma, och Lindbladstudion utgör också en plattform för HSMs kurser inom ljudproduktion och studioteknik. Detta bidrar till bredd och genreöverskridande inom utbildningarna, genom att skapa en mötesplats mellan musiker från olika genrer. 2. Metoder för integrering av aktuell och relevant forskning. Lärarna är involverade i olika Konstnärliga forsknings- utvecklingsprojekt(se ovan). Dessa kommer studenterna till del både genom specialinriktade föreläsningar och seminarier som genom att projekten genomsyrar de olika handlednings-situationerna.

5 5 C. Utformning. Beskriv/ange och 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika undervisningsformer samt ev variationer under programmet. Undervisningen sker i ett flertal olika former. Allt från enskild handledning till föreläsningar med gästande konstnärer och vidare till seminarier, workshops, projekthandledning samt producerande av en festival(siren). Ungefärlig fördelning mellan olika undervisningsformer: 50% enskild handledning 25% projekt/workshops 20% seminarier 5% föreläsningar 2. Examinationsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika examinationsformer samt ev variationer under programmet. 3. Ungefärligt antal timmar/vecka som utgörs av lärarledd tid under programmets första år - samt eventuella variationer under programmet. Projekten redovisas i de konstnärliga former som det individuella projektet kräver. Workshops redovisas i form av konstnärliga lab. uppgifter eller mer färdigställda artefakter. Föreläsningar redovisas i förekommande fall med inlämnade sammanfattningar. Obligatorisk schemalagd tid under det första studieåret ligger på ett snitt på ca.4 timmar/vecka men utbildningen koncentreras i praktiken i form av tio stycken så kallade Individ-veckor. Här samlas gästkonstnärer/workshops, seminarier, portfolio-träffar samt mentorshandledning och resulterar i ca. fyra heldagar för studenterna. Till detta kommer sedan den enskilda handledningen men också festivalplanering samt i förekommande fall fristående kurser. 4. Metoder för pedagogiskt utvecklingsarbete inom programmet. Lärarna samt utbildningsledaren har under 2009 och 2010 genomgått en coachningutbildning på HSM/GU. Alla har nu, på olika sätt utifrån olika behov, börjat föra in coachningen och ett coachande förhållningssätt som pedagogiska verktyg i utbildningen. Alla adjunkter ska genomgå högskolepedagogisk grundkurs, alla lektorer en intern handledareutbildning och alla professorer en kurs i handledning inom forskarutbildning. D. Kvalitet på studentprestationer. 1. Metoder för att säkra kvalitet i studenternas prestationer på examinationer (t ex förekomst av bedömnings- och betygskriterier). Programmet har endast betygen G och U. Bedömning av de studerande sker kontinuerligt inom utbildningens ram genom examination av kurserna.

6 6 2. Resultat som uppnåtts i förhållande till examensmålen i högskoleförordningen (efterfrågas även i samband med Högskoleverkets utbildningsutvärderingar). Studenterna resultat bedöms utifrån kursplanernas lärandemål, och studenterna examineras på respektive kurs enligt gällande examinationsform(er) i respektive kursplan. Lärandemålen i samtliga kursplaner utgör tillsammans utbildningsplanens lärandemål, vilka i sin tur är formulerade inom ramen för Högskoleförordningens examensmål för en konstnärlig kandidatexamen. E. Internationella perspektiv i programmet. Beskriv/ange och 1. Ungefärlig andel litteratur på engelska och/eller andra språk än svenska. 2. Ungefärligt antal utbytesstudenter och lärarutbyten, utresande samt inkommande år Andelen engelsk litteratur ligger mellan 50% - 60%. Utresande lärare var en(vid flera tillfällen) och inresande gästlärare var en. Inga ut- eller inresande studenter under Metoder/aktiviteter som används för att studenten efter sin utbildning ska vara väl förberedd att verka i internationella sammanhang. 4. Internationell erfarenhet hos de lärare som huvudsakligen undervisar på programmet. Studenterna får arbeta inom projekt med internationell anknytning och gästföreläsare/workshopledare inbjuds som har ett verksamhetsfält inom en internationell kontext. De fasta lärarna är internationellt verksamma konstnärer och artister med en lång erfarenhet från internationella projekt. III. Lärarkompetens 1. Andel disputerade lärare av dem som huvudsakligen undervisar på programmet. 2. Antal professorer som undervisar på programmet och ungefärlig omfattning på deras undervisning. Två av sex lärare som huvudsakligen undervisar på programmet är disputerade och ytterligare två är på gång inom ett till två år. Ingen professor.

7 7 IV. Studentinflytande 3. Andel av undervisande lärare som har behörighetsgivande högskolepedagogisk kompetens. 4. Metoder för att säkra att det finns lärare med aktuell och relevant professionsrelaterad kompetens. 1. Resultat från studentundersökningar (t ex GU:s Studentbarometer 2010 om nedbrytning till programmet är möjlig), programutvärderingar och kursvärderingar. 2. Metoder för samlad kvalitetsanalys (t ex kursrapport, kursbokslut, programnämnd, kurskonferens) och utveckling av programmet. 3. Studentmedverkan i beredande och beslutande organ. Ingen just nu men två startar PIL-kursen under innevarande läsår. Endast lärare med en egen nutida konstnärlig verksamhet på hög nivå kan komma i fråga för utbildningen. Det är inte möjligt att dra några direkta slutsatser av GU:s Studentbarometer 2010 då statistiken bygger på svar från studenter vid hela Konstnärliga fakulteten. KOLI-kollegiet(lärare inom Komposition och Individuella programmet) med studentrepresentation samt handledarkollegiet är de fora där kvalitetsfrågor i de olika kurserna behandlas. Utbildningsledaren sitter ordförande och kan med kollegiets hjälp snabbt ta beslut om nödvändiga förändringar. Se ovan. V. Omvärldsanalys A. Omvärldsanalys utbildningsutbud. Beskriv/ange och 1. Programmets bidrag i jämförelse med program inom GU som har liknande innehåll. Detta är enda programmet med Individuell inriktning vid GU. Individuella programmet behövs inom högskolan genom att det är så pass öppet som det är. Antagningarna kan snabbt förändras utifrån de sökandes profil och behöver inte hamna i långbänkar kring ett ämnesområdes möjliga utvecklingsvägar. Nya musikaliska program inrättas ju emellanåt vid högskolan men inom musikområdet så blir det Individuella som får agera barnkammare och näringslösning när nya genrer ska prövas och upptas i akademien. Programmets profil i jämförelse med liknande program vid andra svenska lärosäten. Programmet tycks ha få om några motsvarigheter i Europa, men däremot i norden finns ett antal liknande utbildningsprogram. Vid musikhögskolan i Malmö består utbildningen av en kombination kurser som utformas av den studerande och utbildningsledningen i samråd, medan det vid Norges musikhögskola i Oslo, i likhet med Hsm, ingår ett antal obligatoriska grundkurser.

8 8 B. Omvärldsanalys arbetsmarknad. 2. Beskriv/ange och 1. Före detta studenters bedömning av studierna i relation till vad de behöver i sitt arbete (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). Individuella musikerprogrammet startades i mitten av -70 talet. Tanken var att erbjuda undervisning för redan etablerade musiker som inte hade en formell utbildning. I starten var det många jazzmusiker eftersom detta var innan improvisation blev en vedertagen inriktning inom högskolorna. Barockmusiker är också en kategori som genom åren har sökt sig till utbildningen. Komponister har även utgjort studentunderlaget och då framförallt inom specialinriktningar som inte de ordinära programmen tagit hand om. Man kan se att Individuella har utgjort den inriktning som tar hand om de musiker som i varje historiskt läge inte har ett regelrätt utbildningsprogram att söka till. En kvinnlig alumn som har varit inblandad i utvärderingen av programmet skriver; Jag tycker att individuell musikerlinje (som den hette då jag gick) är en viktig och unik utbildning. Jag upplevde min plats på linjen som ett förtroende och som en bra plattform mellan en grundutbildning och ett liv som yrkesverksam fri(lans) musiker/konstnär. Individuella ger studenten ett alternativ och en möjlighet att se på musikerskapet ur en mer konstnärlig aspekt istället för en musikantisk inom en given genre. Som komponist har man möjligheten att utveckla dessa sidor tydligt på kompositionslinjen, men som musiker blir du lätt hänvisad till att fokusera på hantverk inom en speciell genre istället för att utveckla ditt unika konstnärskap. Här fyller individuell en mycket viktig funktion som länk till andra konstformer och även andra konstnärliga utbildningar inom fakulteten. Jag tycker också att individuell fyller en viktig funktion som en möjlighet för musiker som inte kommer från den traditionella vägen av förberedande musikskolor. Möjligheten att bara kunna söka på sitt speciella sound i kombination med en stark idé om sitt musikerskap är ovärderlig. Då man bara har tagit in få studenter och utbildningen nog har setts som speciell och lite exklusiv så har de studenter som gått ofta haft ett väldigt "driv" och fokus redan när de börjat. Detta kanske ligger till grund till att de som jag känner nu har en stark musikalisk identitet och profil och är verksamma inom de områden som de hade som mål redan under utbildningen. Som jag ser det så är Individuellas styrka att studenterna ges tid att utvecklas på sitt eget sätt och att man får ett sammanhang som sporrar men inte styr. Under mina år på Individuella eftersökte jag mer diskussion och analys av det egna musikerskapandet i en samtida kontext. Det har jag förstått att det finns i mycket större utsträckning nu. Jag tycker det är viktigt att Individuell inte tappar sin unika och speciella profil i framtiden och att utbildningen speglar det som pågår på musikscenen utanför skolans väggar. 2. Före detta studenters etablering inom relevant yrkesområde (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). xx

9 9 VI. Framtid 3. Modeller för samverkan med alumner och avnämare i planering, genomförande, uppföljning och utveckling av programmet, t ex programråd med externa representanter. 1. Ev planerade förändringar av programmet på kort sikt. 2. Programmets framtid på lång sikt (10 år eller mer) Vid vårens utvärdering av programmet fanns en alumn med i utvärderingsgruppen som för övrigt bestod av studenter, lärare, kursledare och utbildningsledare. Alumner bjuds regelbundet in för gemensamma seminarier tillsammans med de aktiva studenterna. Diskussioner förs kring vilken nivå och plats programmet ska ha inom HSM i en nära framtid. Några idéer pekar mot att höja nivån och bli en utbildning för de som strax ska, eller just har debuterat på den professionella scenen. Mot detta står att vi bör bredda rekryteringen på HSM, bla. från Music College i Hammarkullen, och då kommer Individuella in som ett led i detta. Ytterligare ett spår är att gå mot en breddning av ämneshållet för att också anta studenter från olika scenutbildningar. Alla dessa diskussioner går tillbaka till det faktum att utbildningen, som tidigare nämnts, i mångt och mycket utgör ett starkt utvecklingsfönster för HSM. Se ovan. VII. Övrigt av vikt om program-met 1. Organisation och ledning av programmet. Utbildningen leds av en utbildningsledare som har det innehållsliga ansvaret för utbildningen (konstnärligt och pedagogiskt) samt ekonomiskt och personellt ansvar, på delegation av Högskolerektor. Det finns också en kursledare i form av en lärare med ett tilläggsförordnande. Kursplanering i stort som smått står här i centrum. Till detta kommer från och med i år också en koordinator som delas med Kompositionsprogrammet. Här handlar det om dagliga studentkontakter samt ett visst produktionsansvar för vissa projekt. 2. Förekomst av särskilda identitetsskapande moment (t ex mottagningsceremonier eller examenshögtider). 3. Förekomst av moment om innovation och entreprenörskap. 4. Övrigt. Alla studenter tas emot under en introduktionsvecka som avslutas med fest. Studenterna arbetar sedan ihop inom de olika projekten där Siren-festivalen utgör ett exempel på en speciellt sammansvetsande aktivitet. Vissa studenter väljer den fristående kursen Att leva på sin musik. Vi ser också till att få besök av företrädare från STIM och andra organisationer som talar om hur man organiserar sin verksamhet som professionell musiker/artist.

10 10 VIII. Sammanfattande bedömning Kommentera: 1. Programmets största styrka. Individuella programmet har en stor estetisk och praktisk bredd genom lärarkårens olika kompetenser, både akademiskt som konstnärligt. De verksamma lärarna omfattar hela musik- och ljudkonstfältet från tidig historisk musik till platsspecifika offentliga ljudinstallationer, över barockmusik och electronica. Stor konstnärlig frihet kring hur studenten disponerar sin utbildning. 2. Programmets största svaghet. De ekonomiska resurserna 3. Om programmet fick extra resurser från 2013 skulle dessa användas till: Större handledningsresurs till olika gästprojekt samt ett större internationellt utbyte.

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Blue 11 Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Läs mer

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom fakultetsnämnden för ekonomi och design (NGA FED) Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Uppdrag: Kvalitetsgenomlysning av program och

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning världsmusik Ansvarig programledare/studierektor: Lars Ohlsson Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt masterprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Dan Sandkvist Omfattning (hp): 120

Läs mer

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska)

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska) 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning kyrkomusik Ansvarig programledare/studierektor: Maria Bania Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Anne-Marie Söhrman Fermelin Omfattning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning improvisation Ansvarig programledare/studierektor: Lars Ohlsson Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå

Läs mer

Ansvarig utbildningsledare: Anders Hultqvist. Omfattning: 120 hp. Nivå: Avancerad nivå

Ansvarig utbildningsledare: Anders Hultqvist. Omfattning: 120 hp. Nivå: Avancerad nivå 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt Masterprogram i musik(master musikalisk gestaltning) med inriktningarna Interpretation, Komposition, Improvisation och Musikteori Ansvarig utbildningsledare:

Läs mer

Uppgifter/kommentarer

Uppgifter/kommentarer 1 Basfakta om programmen Programmens namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt masterprogram i tillämpad konst

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Rapport från HDK, Konsthantverk grundnivå. Konstnärligt kandidatprogram i keramikkonst

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan BLUE 11 redovisning Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Samlad bedömning med åtgärdsplan Bilagor: 1:1 Programrapport: Hälsopromotionsprogrammet 1:2. Lärarkompetens: Hälsopromotionsprogrammet, inriktning

Läs mer

1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning Basfakta om programmet I. Studentrekrytering, uppföljning

Läs mer

Programrapport XXXXXXX

Programrapport XXXXXXX Läsåret 20XX/YY UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport XXXXXXX Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningar inom Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsens utbildningsuppdrag.

Läs mer

Uppgifter/kommentarer

Uppgifter/kommentarer 1 Basfakta om programmen Programmens namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt kandidatprogram i Järn & Stål

Läs mer

Skriv in text i högerspalten

Skriv in text i högerspalten 1 Skriv in text i högerspalten Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig programledare/studierekto r: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Startår i sin nuvarande form: Huvudsakliga

Läs mer

Konstnärligt kandidatprogram i opera. Konstnärlig kandidatexamen i opera, (Bachelor of Fine Arts in Opera) Startår i sin nuvarande form: Ht 2007

Konstnärligt kandidatprogram i opera. Konstnärlig kandidatexamen i opera, (Bachelor of Fine Arts in Opera) Startår i sin nuvarande form: Ht 2007 1 Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i opera Ansvarig programledare/studierektor: Anna Maria Koziomtzis, Universitetslektor / Utbildningsledare

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP Curriculum Bachelor ś Programme in Music,

Läs mer

2011: kr/hst är tilldelningen. Budgeten för de olika avdelningarna vid HDK programmet/år: beslutas av prefekt.

2011: kr/hst är tilldelningen. Budgeten för de olika avdelningarna vid HDK programmet/år: beslutas av prefekt. 1 BLUE 11- Design Uppgifter/kommentarer Kandidatprogrammet Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i design Ansvarig programledare/studierektor: Theodore Ågren Omfattning

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

Auditrapport Arbetsvetenskap (rev )

Auditrapport Arbetsvetenskap (rev ) Auditrapport Arbetsvetenskap (rev. 2011-12-20) Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Arbetsvetenskap, magisterprogram Henrietta Huzell, Karlstads universitet

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten 02-01 Kristina Hansson och Boel Heister Trygg Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Sakområde

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Lunds universitet Medicinska fakulteten Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 11-08 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: 180 hp Nivå (grund/avancerad): Grundnivå Examensbenämning:

Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: 180 hp Nivå (grund/avancerad): Grundnivå Examensbenämning: 1 Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: Biomedicinska analytikerprogrammet Ansvarig programledare/studierektor: Universitetslektor Camilla Hesse/universitetsadjunkt Barbro Sköldeberg

Läs mer

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram 1 (2) BESLUT 2016-06-03 Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram Vid anhållan från institution att inrätta nytt program skall ansökan ställas till Grundutbildningsberedningen och följande

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education ! Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education Credits!! 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå 1 I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå Validering av nya program är ett grundläggande element i kvalitetssäkringsarbetet vid Lunds universitet. Förutsättningarna

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt masterprogram i musik, inriktning symfoniskt orkesterspel (Swedish National Orchestra Academy, SNOA) Ansvarig programledare/studierektor: Anders

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Läsåret 2016/17 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningarna inom det

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

BLUE 11 Design Masterprogrammet Individuell Specialisering

BLUE 11 Design Masterprogrammet Individuell Specialisering 1 BLUE 11 Design Masterprogrammet Individuell Specialisering Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt masterprogram i design med inriktning individuell specialisering Ansvarig programledare/studierektor:

Läs mer

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Rektor 2017-12-04 Dnr 589-17 Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås Med stöd av HF1993:100, 1kap 14 samt HL 1 kap 4. HF1993:100,

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE301, Breddad lärarkompetens: Engelska som undervisningsspråk i högre utbildning, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: English as the Medium of Instruction

Läs mer

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng Aesthetic educational activity 1, 30 higher education credits First Cycle / Grundnivå 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda. masterexamen inom området utbildningsvetenskap.

Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda. masterexamen inom området utbildningsvetenskap. BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se 2016-05-02 42-402-15 Högskolan i Gävle Rektor Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

TANDLÄKARPROGRAMMET VID SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET

TANDLÄKARPROGRAMMET VID SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET RAPPORT FRÅN AUDITGRUPP BLUE11 BETTER LEARNING in UNIVERSITY EDUCATION FÖR TANDLÄKARPROGRAMMET VID SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET BEDÖMARGRUPP Stein Björkman Lena Hulthén Carl-Henrik Bratt

Läs mer

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga)

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) Rektor RIKTLINJER 2011-10-04 Dnr HS 2011/406-50 Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) 1 Inledning I dessa riktlinjer beskrivs systemet för lokal utvärdering av utbildning

Läs mer

BLUE 11- Business & Design

BLUE 11- Business & Design 1 BLUE 11- Business & Design Basfakta om programmet Programmets namn: Business &Design Ansvarig programledare/studierektor: Henning Eklund (HDK) Maria Tullberg (Handelshögskolan GU) Omfattning (hp): 120

Läs mer

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 1 Kompetensbeskrivning

Läs mer

Riktlinjer för studier vid KMH

Riktlinjer för studier vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/157 SAD Thomas Berggren Chef 1 (5) Riktlinjer för studier vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) den 20 mars 2019. 1. Ansvarsfördelning inom

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-671/2006 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2016-11-29 Dnr: FS 1.1-1986-16 Denna handläggningsordning

Läs mer

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst.

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. KURSPLAN Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1 master Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. Nivå Kursen är på avancerad

Läs mer

AUDIT-gruppens rapport över Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet (kurserna ÖU2100 respektive ÖU2200)

AUDIT-gruppens rapport över Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet (kurserna ÖU2100 respektive ÖU2200) AUDIT-gruppens rapport över Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet (kurserna ÖU2100 respektive ÖU2200) Inledning Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen vid Göteborgs universitet

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning

Läs mer

Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng

Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Music, with a specialization in Music Production, 180 higher education credits. BESLUT Utbildningsnivå:

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master Program in Education with orientation towards Action Research 120 Higher

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden Utbildningsplan Kandidatprogrammet konst Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden 2018-11-14. Gäller studenter antagna fr.o.m.

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/266 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng MFA Programme in Programkod: K2TIK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Konstahantverk avancerad nivå med inriktning keramikkonst, smyckekonst eller textilkonst

Läs mer

Mälardalens högskola ansökan om tillstånd att utfärda konstnärlig kandidatexamen

Mälardalens högskola ansökan om tillstånd att utfärda konstnärlig kandidatexamen Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Per Westman 08-563 085 39 per.westman@uk-ambetet.se BESLUT Mälardalens högskola Rektor Mälardalens högskola ansökan om tillstånd att utfärda konstnärlig kandidatexamen

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography GÖTEBORGS UNIVERSITET Konstnärliga fakultetsnämnden Högskolan för fotografi Utbildningsplan Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography Examen:

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1. Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från 2009-08-31. Fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de inledande

Läs mer

BLUE 11 UPPFÖLJNING AV JOURNALISTIK

BLUE 11 UPPFÖLJNING AV JOURNALISTIK BLUE 11 UPPFÖLJNING AV JOURNALISTIK BAKGRUND OCH FÖRUTSÄT TNINGAR FÖR BEDÖMNINGEN BLUE11 innebär en översyn av Göteborgs universitets samtliga utbildningsprogram med syfte att inför kommande verksamhetsdialoger

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet. Ansvarig programledare/studierektor: Johnny Friberg Omfattning (hp):

Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet. Ansvarig programledare/studierektor: Johnny Friberg Omfattning (hp): 1 Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: Child Culture Design Ansvarig programledare/studierektor: Johnny Friberg Omfattning (hp): 120 hp Nivå (grund/avancerad): Avancerad nivå

Läs mer

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master.

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master. Dansarutbildningen, 180 hp/ Programme in Dance Performance, 180 ECTS Konstnärlig Kandidatexamen, 180 hp/ Degree of Bachelor of Arts, 180 ECTS UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Danshögskolans utbildningsnämnd

Läs mer

Steg för steg. Ansökan inkommer till nämnden. Akademi kontaktar UFO. Uppstartsmöte

Steg för steg. Ansökan inkommer till nämnden. Akademi kontaktar UFO. Uppstartsmöte Inrätta ny examen Steg för steg Akademi kontaktar UFO Uppstartsmöte Ansökan inkommer till nämnden Ansökan ska innehålla: Examensbenämning på svenska och engelska samt omfattning i högskolepoäng Nulägesbeskrivning

Läs mer

Utbildningsplan för Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram 180 högskolepoäng Food Service Management, Bachelor Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området 1 (7) BESLUT 2015-11-12 Dnr SU FV-1.1.2-3458-15 Peter Bretschneider Utbildningsledare Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Läs mer

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder: KERA, SMYC, TEXT

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder: KERA, SMYC, TEXT KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i Konsthantverk, med inriktning Keramikkonst, Smyckekonst eller Textilkonst Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder:

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt masterprogram

Läs mer

Konsthögskolan i Umeå

Konsthögskolan i Umeå Konsthögskolan i Umeå Kandidatprogrammet i fri konst, 180 hp Masterprogrammet i fri konst, 120 hp Konsthögskolan är vackert och centralt belägen vid Umeälvens strand. Skolan startade 1987, i före detta

Läs mer

BLUE 11. Better Learning in University Education. Apotekarprogrammet vid Göteborgs universitet

BLUE 11. Better Learning in University Education. Apotekarprogrammet vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Apotekarprogrammet vid Göteborgs universitet 1 Apotekarprogrammet vid Göteborgs universitet... 1 Basfakta om programmet... 3 Kommentarer till uppgifterna

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/604 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng MFA Programme in Crafts, 120 Programkod: K2TIL 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Juristprogrammet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten

Läs mer

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2014/2098/10 Rektor 2014-12-19 Rev. 2015-02-09 Rev. 2015-03-09 Rev. 2015-08-24 Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 Ärendet Rektor beslutade 2014-12-19 om verksamhetsuppdrag

Läs mer

Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp

Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp Furniture Making and Building Crafts, 120 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TMBHG Grundnivå MIUN

Läs mer

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6)

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6) Utbildningsplan Dnr 52-179/2006 Sida 1 (6) PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

LIML18, Didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Didactics and Internship, 15 credits Grundnivå / First Cycle

LIML18, Didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Didactics and Internship, 15 credits Grundnivå / First Cycle Konstnärliga fakulteten Fastställande LIML18, Didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Didactics and Internship, 15 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen

Läs mer

LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan:

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Bilaga 1 Förslag A på mall för kursvärdering Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Del 1 Frågor om kursen

Läs mer

Beslut om tillstånd för konstnärliga examina på grundnivå och avancerad nivå

Beslut om tillstånd för konstnärliga examina på grundnivå och avancerad nivå Örebro universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Jana Hejzlar +46 8 56308819 jana.hejzlar@hsv.se

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande:

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan Programkod: Programmets benämning: LAAML Musiklärarprogrammet, inriktning gymnasieskolan Music Teacher Education Programme

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETEN. Teologiskt program, kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng

HUMANISTISKA FAKULTETEN. Teologiskt program, kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/467 HUMANISTISKA FAKULTETEN Teologiskt program, kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng Theological Programme, Programkod: H1RKT 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till stora

Läs mer