Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen vid Göteborgs universitet har rektor beslutat om en översyn av universitetets samtliga utbildningsprogram. Översynen syftar till att inför kommande verksamhetsdialoger med fakulteterna rörande utbildningsutbudets inriktning och kvalitet skapa en samlad redovisning av kvalitet och kvalitetsarbete vid Göteborgs universitets utbildningsprogram. Översynen har fått arbetsnamnet BLUE 11 (Better Learning in University Education) och ska genomföras under Ett första förslag till verktyg arbetades fram under våren Förslaget byggde på befintliga styrdokument vid Göteborgs universitet samt på idéer från utvecklingen av motsvarande verktyg vid andra lärosäten. Under hösten 2010 har verktyget diskuterats inom Grundutbildningsberedningen, Kvalitetsrådet, PIL samt med företrädare för fakulteter, program och studenter. Den slutliga utformningen är resultatet av en sammanvägning av olika synpunkter och beslutades av rektor den 10 januari Verktyg för uppföljning Verktyget är utformat så att det ska vara möjligt att få en samlad redovisning av kvalitet och kvalitetsarbete vid utbildningsprogrammen vid Göteborgs universitet. Det består av ett antal teman som har bäring på kvalitet och kvalitetsarbete. En viktig utgångspunkt är att programmens kvalitetsarbete ska kunna stämmas av mot de mål för utbildningen som återfinns i universitetets styrdokument. I verktyget efterfrågas för varje deltema ett antal uppgifter som ska redovisas och kommenteras inom ramen för översynen. Vilka program avses? Översynen gäller alla program, såväl på grundnivå som på avancerad nivå, som gavs under 2010 och som fortsätter Som program definieras utbildning som i utbildningskatalogen anges som program. I den mån olika program uppvisar stora likheter kan de beskrivas i en och samma programrapport. Många utbildningsprogram som ges vid Göteborgs universitet är nyinrättade. Det innebär att vissa uppföljningsfrågor i BLUE 11 inte kan belysas för dessa program.

15 2 Ansvar Ansvaret för att genomföra och redovisa resultatet av uppföljningsarbetet ligger på fakultetsnämnden. Varje fakultet tilldelas särskilda medel för uppföljningsarbetet. Arbetsgång Uppföljningen ska ske i tre steg: 1) En programrapport, inklusive en basfaktadel, som redovisar programmets uppläggning och kvalitetsarbete ska tas fram. 2) En dokumenterad audit/extern bedömning av programrapporten ska genomföras. 3) Fakultetsnämndens samlade bedömning av fakultetens programutbud ska avsluta arbetet. I. Programrapport Programrapporten ska innehålla basfakta om programmet samt redovisning av efterfrågade uppgifter och kommentarer till dessa. Det bör vara möjligt att få fram basfakta och vissa efterfrågade uppgifter genom fakultetens försorg eller genom kontakter med studentavdelningen. De uppgifter som avses (utöver basfakta) är kvantitativa data under delteman I A 1-2, I B 1 och V B 1-2 nedan. Observera dock att programledningen så långt möjligt ska kommentera samtliga lämnade uppgifter. Utbildningsplan och programmets kursplaner, samt andra relevanta dokument som kan tjäna som faktaunderlag, ska anges som webblänkar. Programrapporten är tänkt som ett slags självvärdering som utgör basen för en extern granskning samt för den bedömning som fakultetsnämnden gör av programmet. Programrapporterna ska lämnas som bilagor till fakultetsnämndens redovisning till rektor. Studenter ska ges tillfälle att vara delaktiga i framtagandet av rapporten. Det underlag som rapporteras kan eventuellt hämtas från tidigare producerade texter, och vice versa texter som skrivs för programrapporten bör kunna utformas så att de kan användas i andra sammanhang. Detta kan bland annat gälla Högskoleverkets utbildningsutvärderingar och fakultetsuppföljningar av olika slag. Programrapporten ska vara kortfattad.

16 3 II. Audit/extern bedömning En dokumenterad extern bedömning ska genomföras med programrapport och, om möjligt, kompletterande intervjuer som grund. Bedömarnas uppgift är att utifrån de teman som behandlas i rapporten ge synpunkter på och lämna rekommendationer rörande det granskade programmet och dess kvalitetsarbete. Auditrapporten ska vara kortfattad. Det är önskvärt att granskningen genomförs av en grupp ( auditgrupp ) som utses av fakultetsnämnden på förslag av programledningen. Bedömare kan rekryteras inom fakulteten/gu, nationellt och/eller, när så är lämpligt, internationellt. I auditgruppen bör ingå minst en verksamhets-/ämnesföreträdare med programerfarenhet, en student och i möjligaste mån en arbetslivsföreträdare. Samma auditgrupp kan granska flera program om dessa är ämnesmässigt närliggande. III. Fakultetsnämndens bedömning Fakultetsnämnden ska utifrån programrapporter och bedömarkommentarer göra en värdering av styrkor och problemområden i fakultetens programutbud. Nämnden bör dessutom peka på möjligheter att utveckla fakultetens program. Projektledning För projektledning, samordning och stöd av arbetet kring BLUE 11 svarar rektorsrådet Bengt-Ove Boström tillsammans med Karin Fogelberg och Malin Östling vid universitetsledningens kansli. Karin Fogelberg fungerar som koordinator för arbetet.

17 4 Skriv in text i högerspalten Basfakta om programmet Programmets namn: Uppgifter/kommentarer Kulturarvsstudier Ansvarig programledare/studierektor: Lars Nyström (koordinator) Håkan Karlsson (viceprefekt) Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Grund Examensbenämning: Kandidatexamen med huvudområdet kulturarvsstudier Startår i sin nuvarande form: 2010 Huvudsakliga deltagande institutioner: Institutionen för historiska studier; Institutionen för kulturvetenskaper; Institutionen för globala studier. Studietakt (helfart/halvfart): Helfart Campus/distans: Campus Verksamhetsförlagd utbildning i hp: Möjlighet till praktik 30 alternativt 7,5 hp. Programmet genomförs helt/delvis/ej på Enstaka föreläsningar på engelska. engelska: Antagning till programmet (varje termin/varje Varje höst. höst/varje vår/annat): Platstilldelning föregående/senaste läsår (hst) 30 termin/år: Ungefärlig medelstilldelning till programmet/år: Eventuell samordning med andra program: Relevanta webblänkar (utbildningsplan, kursplaner mm): Ev kommentarer till uppgifterna ovan: Tema Deltema Uppgifter/kommentarer

18 5 I. Studentrek rytering, uppföljning och studentstöd A. Rekrytering och söktryck. Beskriv/ange och kommentera: 1. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena samt programmets dimensionering i relation till utbildningsutbud och arbetsmarknad. 2. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena vad gäller internationella studenter (för program som ges på engelska). 3. Rekryteringsinsatser (breddad rekrytering, marknadsföring etc). B. Studentuppföljning och studentstöd. Beskriv/ange och kommentera: 1. Genomsnittlig genomströmning på programmet (hpr i relation till hst) senaste året. 2. Uppföljning av studenter på programmet (avhopp, retention). År 2010: 30 platser 197 sökanden (samtliga prioritetsordningar) 42 antagna, 32 registrerade. Det är ej realistiskt att kulturarvssektorn kan svälja dessa studentgrupper, utan man måste tänka sig en avsättning gentemot en bredare arbetsmarknad. Vår målsättning har i detta sammanhang varit att göra studenterna bättre förberedda inför yrkeslivet än genom en traditionell fil kand. Det är vidare rimligt att anta att många jobb inom branschen kommer kräva kompletterande utbildning på mastersnivå. -- Inför programstart 2010 gjordes en bred marknadsföringsinsats genom fakulteten med material från reklambyrå, mässbesök etc. Studerandeenkät visade dock att nästan alla studenter fått kunskap om programmet genom kurskatalog/studera.nu. Inför antagning 2011 gjordes omfattande marknadsinsatser gentemot studenterna inom ingående ämnen där det bedömdes att det borde finnas goda möjligheter till ökad rekrytering. Ett utdrag ur datalagret visart på en genomströmning om 73% för det första läsår basåret gavs Detta arbete sker huvudsakligen inom ramen för lärarrådet där individuella studentärenden löpande diskuteras. Koordinator tar vid behov särskild kontakt med studenterna ifråga.

19 6 II. Innehåll och utformning 3. Metoder för att identifiera studenters behov av särskilt stöd. A. Innehåll. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra kursplanernas kvalitet, t ex förekomst av regelbundna kursplanerevideringar. 2. Metoder för att säkra att innehållet i programmet svarar mot Högskoleförordningens examensmål (dvs. att kursplanernas lärandemål sammantaget uppfyller examensmål). B. Vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. 2. Metoder för integrering av aktuell och relevant forskning. C. Utformning. Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika undervisningsformer samt ev Personliga kontakter, observationer i samband med undervisning, kvalitatativa och kvantitativa avstämningar rörande resultat. Kursplanerna har gått genom två instanser, dels ett lärarråd, dels en programnämnd med flera rutinerade personer vad gäller kursplanearbete. I denna process har kursplanerna genomgått omfattande förbättringar. Då programmet ännu befinner sig under uppstartsfas och då kurserna hittills löpt väl har vi ej sett någon anledning att redan nu genomföra förändringar i kursplanerna. Vid kursplanernas utformning och revidering sker avstämning gentemot Högskoleförordningens examensmål. Hänsyn tas vid revidering till kursvärderingar och respons från intressenter/avnämare. Utbildningen samlar vetenskaplig kompetens från flera olika discipliner. Flera lärare har själva forskat kring kulturarvsfrågor och/eller har egen erfarenhet av att praktiskt arbeta med kulturarvsfrågor. De mest involverade lärarna samlas i ett lärarråd där programmets innehåll, upplägg och vetenskapliga förankring löpande diskuteras. Se ovan. Centralt för programmets upplägg är praktiska moment bestående av övningar i grupp eller individuellt, exkursioner, seminarier osv. Detta varvas med konventionella föreläsningar. På programmets högre nivåer ingår uppsatsskrivande med handledning och seminarier samt ett större projektarbete i grupp och/eller individuell praktik som viktiga komponenter. Uppskattningsvis står de traditionella föreläsningarna för ca 75% av den för studenten lärarledda tiden. Seminarier, övningar etc väger dock tyngre pedagogiskt och budgetmässigt då de äger rum i mindre grupper och är kopplade till omfattande förberedelsearbete för studenterna.

20 7 variationer under programmet. 2. Examinationsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika examinationsformer samt ev variationer under programmet. 3. Ungefärligt antal timmar/vecka som utgörs av lärarledd tid under programmets första år - samt eventuella variationer under programmet. 4. Metoder för pedagogiskt utvecklingsarbete inom programmet. D. Kvalitet på studentprestationer. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra kvalitet i studenternas prestationer på examinationer (t ex förekomst av bedömnings- och betygskriterier). 2. Resultat som uppnåtts i förhållande till examensmålen i högskoleförordningen (efterfrågas även i samband med Högskoleverkets utbildningsutvärderingar). Under basåret förekommer följande examinationsformer: Salstentamen (ca 20%), individuell hemtentamen (ca 30%), gruppövningar med individuella inslag, som exempelvis juridiskt kulturarvscase, landsskapsanalys eller utveckling av utställningskoncept (ca 25%) individuella uppgifter, som exempelvis föremålsanalys, guidning eller framtagning av broschyr/hemsida rörande kulturarvsobjekt (ca 25%). Ca 6 timmar (för den enskilda studenten). Löpande kurs- och basårsutvärderingar, enkäter med studenterna, löpande möten inom lärarråd och programnämnd, möten med samtliga deltagande lärare där programmets progression diskuteras. Inför de flesta examinationer utdelas i god tid i förväg ett dokument där målen för examinationen anges och där vi särskilt anger vad som är centralt i vår bedömning. Resultaten följds i de flesta fall också upp genom muntliga eller skriftliga kommentarer, vid behov individuellt. Såväl individuella prestationer samt resultaten inom gruppen som helhet diskuteras löpande inom lärarråd. Resultaten ligger enligt vår bedömning väl i linje med examensmålen i högskoleförordningen.

21 8 III. Lärarkompetens E. Internationella perspektiv i programmet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Ungefärlig andel litteratur på engelska och/eller andra språk än svenska. 2. Ungefärligt antal utbytesstudenter och lärarutbyten, utresande samt inkommande år Metoder/aktiviteter som används för att studenten efter sin utbildning ska vara väl förberedd att verka i internationella sammanhang. 4. Internationell erfarenhet hos de lärare som huvudsakligen undervisar på programmet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Andel disputerade lärare av dem som huvudsakligen undervisar på programmet. 2. Antal professorer som undervisar på programmet och ungefärlig omfattning på deras undervisning. Ca 50% Programmet nystartat. Då det är specialdesignat och ges på svenska torde få inkommande studenter vara att vänta. Däremot är det vår förhoppning att flera studenter väljer att förlägga delar av sin utbildning utomlands. Internationella postdokforskare inom ramen för universitetets kulturarvssatsning kommer under det närmsta året att deltaga som föreläsare. Utbildningen har en till stora delar internationell prägel, bland annat genom medverkan från globala studier. Föreläsningar, litteratur och exempel rör sig utifrån axeln lokalt globalt. Flera medverkande lärare har omfattande internationella kontaktnät. Mycket av litteraturen är på engelska och författad utifrån en internationell kulturarvsdiskurs. se ovan. Bland kärnlärarna är 100% disputerade, totalt uppskattningsvis ca 85-90%. Av de återstående medverkande lärarna är en hög andel yrkesverksamma inom kulturarvssektorn. Tre medverkande professorer under basåret. Enstaka föreläsningar och exkursioner. 3. Andel av undervisande lärare Övervägande delen har anställning som lektor vilket innebär att de av universitetet bedömts ha

22 9 IV. Studentinflytande V. Omvärldsanalys som har behörighetsgivande högskolepedagogisk kompetens. 4. Metoder för att säkra att det finns lärare med aktuell och relevant professionsrelaterad kompetens. Beskriv/ange och kommentera: 1. Resultat från studentundersökningar (t ex GU:s Studentbarometer 2010 om nedbrytning till programmet är möjlig), programutvärderingar och kursvärderingar. 2. Metoder för samlad kvalitetsanalys (t ex kursrapport, kursbokslut, programnämnd, kurskonferens) och utveckling av programmet. 3. Studentmedverkan i beredande och beslutande organ. A. Omvärldsanalys utbildningsutbud. Beskriv/ange och kommentera: behörighetsgivande högskolepedagogisk kompetens. Vi söker genomgående upp personer med specialkompetens för respektive ingående kurs. Detta arbete sker i hög utsträckning inom ramen för lärarrådet som tillsammans besitter en omfattande erfarenhet och kontaktnät inom många discipliner och verksamhetsområden. Gästföreläsare hämtas från relevanta verksamheter. Löpande utvärderingar inom programmet enligt ovan. Det bestående resultatet är att studenterna i huvudsak är mycket nöjda med innehållet, men att vi måste bli ännu tydligare vad gäller instruktioner rörande exempelvis examinationer. Studentbarometer är ej nedbrytningsbar vad gäller programmet. Sammanställning av enkäter med studenterna, löpande möten med lärarråd och programnämnd. Vi har uppmuntrat och uppmanat studenterna att bilda en programgrupp vilken skulle vara önskvärt att ha som motpart och samarbetspartner i den fortsatta utvecklingen av programmet, exempelvis genom återkommande gemensamma möten med lärarråd. Detta har dock ännu ej givit resultat. Studenter har dock representation i grundutbildningsberedningsgruppen på institutionen samt i institionsstyrelsen därprogrammets progression innefattande etc kursplaner behandlas. Vi ser positivt på att även ta in studeranderepresentanter i programnämnden i linje med de policybeslut som nyligen tagits på fakulteten. Utbildningar inriktade mot kulturarv ges också vid institutionen för kulturvård. I jämförelse utmärks vår utbildning av en bredare syn på kulturarv där både materiella och immateriella aspekter ingår, samt ett tvärvetenskapligt perspektiv utifrån i utbildningen ingående discipliner (arkeologi, etnologi,historia, socialantropologi samt antikvetenskap). Vidare präglas programmet

23 10 1. Programmets bidrag i jämförelse med program inom GU som har liknande innehåll. Programmets profil i jämförelse med liknande program vid andra svenska lärosäten. B. Omvärldsanalys arbetsmarknad. 2. Beskriv/ange och kommentera: 1. Före detta studenters bedömning av studierna i relation till vad de behöver i sitt arbete (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). 2. Före detta studenters etablering inom relevant yrkesområde (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). 3. Modeller för samverkan med alumner och avnämare i planering, genomförande, uppföljning och utveckling av programmet, t ex programråd med externa representanter. av en global infallsvinkel. Liknande program finns eller är planerade vid flera lärosäten. Kontakt bör tas med dessa för att tillsammans tydligare formera kulturarv som utbildningsgång. Programmet nystartat varför underlag saknas. Se ovan. Avnämare har ej deltagit i utformning av programmet, men är närvarande genom ett högt inslag av föreläsare yrkesverksamma inom kulturarvssektorn, vilka även medverkat i utformingen av ingående kurser. Eventuellt kan även representant för avnämare tas med i programnämnd när denna ses över.

24 11 VI. Framtid VII. Övrigt av vikt om programmet VIII. Sammanfattande bedömnin g Beskriv/ange och kommentera: 1. Ev planerade förändringar av programmet på kort sikt. 2. Programmets framtid på lång sikt (10 år eller mer) Beskriv/ange och kommentera: 1. Organisation och ledning av programmet. 2. Förekomst av särskilda identitetsskapande moment (t ex mottagningsceremonier eller examenshögtider). 3. Förekomst av moment om innovation och entreprenörskap. 4. Övrigt. Kommentera: 1. Programmets största styrka. Programmet är ännu under uppstart. Fortlöpande korrigeringar kommer att ske utifrån erfarenheter och resultat under programmets första cykel. Både på kort och lång sikt framstår det som centralt att utveckla kontakterna gentemot kulturarvssektorn, inte minst för att underlätta för praktik, yrkesrelaterade projektarbeten samt i förlängningen skapa gynnsamma möjligheter för våra studenter att komma in på arbetsmarknaden. Se ovan. Programmet sorterar under viceprefekt för utbildning på grund- och avancerad nivå. Det löpande arbetet samordnas genom en programkoordinator i samråd med ett lärarråd där för programmet centrala lärare deltar. Vidare finns en programnämnd som löpande följer upp programmets progression. Från och med år 2 kommer en eller ett par gemensamma aktiviteter/termin för studenterna av olika årgångar att genomföras. Vidare anordnas olika former av samkväm i samband med basårets uppstart samt sista examination. Programmet genomsyras av en pedagogik som syftar till att utveckla ett förhållningssätt präglat av entreprenörskap och innovation där ett av de centrala lärandemålen är att identifiera intressanta kulturarvsaspekter. Genomgående tvingas studenterna själva att definiera, utveckla och sälja in sina idéer/projekt under vägledning och hjälp från lärare och de andra studenterna. Engagerade och kunniga lärare med kompletterande erfarenheter på området; tvärvetenskapligheten, kombinationen av en gedigen akademisk skolning och mer yrkesinriktade, praktiska inslag. 2. Programmets största svaghet. De osäkra arbetsmarknadsutsikterna för våra studenter.

25 12 3. Om programmet fick extra resurser från 2013 skulle dessa användas till: Eventuella extra resurser användes lämpligen till att ytterligare stärka kopplingen till kulturarvssektorn samt att marknadsföra våra studenter gentemot arbetsmarknaden. Som ett led i detta arbete kunde kontakter med andra liknande utbildningar inom landet vara intressanta. På vissa kurserna vore det vidare önskvärt med mer lärarledd undervisning, särskilt i mindre grupper. Vidare kommer ytterliga administrativa resurser krävas när programmet växer och fler studenter bedriver praktik, kulturarvsprojekt och examensarbete.

26 Senast ändrad BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Programrapport för KULTUR, kandidatprogram (H1KLT) Basfakta om programmet Programmets namn: KULTUR, kandidatprogram (H1KLT) Ansvarig programledare/studierektor: Lena Martinsson (viceprefekt), Thomas Bossius (programkoordinator) Omfattning (hp): 180 hp Nivå (grund/avancerad): Grund Examensbenämning: Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kulturvetenskap Startår i sin nuvarande form: 2010 Huvudsakliga deltagande institutioner: Institutionen för kulturvetenskaper Studietakt (helfart/halvfart): helfart Campus/distans: campus Verksamhetsförlagd utbildning i hp: 15 hp (praktik under examensåret), samt två museikurser à 7,5 hp vardera. Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: ej på engelska Antagning till programmet (varje termin/varje höst/varje vår/annat): varje höst Platstilldelning föregående/senaste läsår (hst) termin/år: 60 hst Ungefärlig medelstilldelning till programmet/år: Tilldelas medel med samma ersättning per helårsstudent och helårprestation som fristående kurs på humanistisk fakultet. Utöver denna basresurs tilldelas programmen en förstärkning om ca 10 % att täcka fördyrande omkostnader för administration, programnämnd och samordning samt övriga merkostnader. Eventuell samordning med andra program: Förekommer ej 1

27 Senast ändrad Relevanta webblänkar (utbildningsplan, kursplaner mm): sv/publicpage.do I. Studentrekrytering, uppföljning och studentstöd A. Rekrytering och söktryck. Beskriv/ange och kommentera: 1. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena samt programmets dimensionering i relation till utbildningsutbud och arbetsmarknad. Planeringstal: 60 (HT10 och HT11) Antal sökande: HT10: 605 HT11: 678 Faktiskt antagna: 70 (HT10), samma antagningstal planeras för HT Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena vad gäller internationella studenter (för program som ges på engelska). Ej aktuellt. 3. Rekryteringsinsatser (breddad rekrytering, marknadsföring etc). Utöver reklam på institutionens hemsida gjordes med stöd av fakulteten och en reklambyrå en broschyr om programmet som bl a delades ut på gymnasiemässan och på fakultetens informationsdagar, vid båda tillfällena deltog även vår studievägledare och informerade om programmet. Vi blev också intervjuade i olika medier. B. Studentuppföljning och studentstöd. Beskriv/ange och kommentera: 1. Genomsnittlig genomströmning på programmet (hpr i relation till hst) senaste året. Programmet började ges HT10, vi har alltså inga siffror på detta. 2. Uppföljning av studenter på programmet (avhopp, retention). Programkoordinatorn har följt upp och haft personlig kontakt med de enskilda studenterna. Studenter som gjort uppehåll har lämnat in ett skriftligt avtal. 2

28 Senast ändrad Metoder för att identifiera studenters behov av särskilt stöd. Studievägledaren ger generell information om möjligheter till olika former av stöd i samband med introduktionen. Vid enskild studievägledning efterfrågas eller framkommer ibland behov av stöd t ex i form av språkhandledning eller särskilt stöd t ex vid olika former av funktionshinder som dyslexi, fysiska eller psykiska funktionshinder av varierande slag. Stödet kan vara att förmedla kontakt med stödfunktioner i organisationen eller att i vägledningen identifiera problem och söka lösningar eller att stötta i studiesituationen. II. Innehåll och utformning A. Innehåll. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra kursplanernas kvalitet, t ex förekomst av regelbundna kursplanerevideringar. För att uppnå programmets mål utvecklades nya kurser och kursplaner. Kursplanerna diskuterades och utformades av ett arbetslag/programråd bestående av lärare, studierektorer, programkoordinator och viceprefekt. Efter genomgången kurs har också kursplanerna bland annat med utgångspunkt i kursvärderingarna diskuterats av lärarlagen tillsammans med programkoordinator/studierektor. Eventuella revisioner har gjorts av programkoordinator/studierektor. Även dessa har diskuterats i programrådet innan de lämnats vidare till institutionens beredningsgrupp för granskning av kursplaner, varefter de går till institutionsstyrelsen för beslut. Slutligt fastställande görs av fakultetsnämnden. 2. Metoder för att säkra att innehållet i programmet svarar mot Högskoleförordningens examensmål (dvs. att kursplanernas lärandemål sammantaget uppfyller examensmål). I samband med att nya kurser skapas eller att kursplaner revideras diskuterar programrådet de enskilda kursernas innehåll och lärandemål med utgångspunkt i utbildningsplanens lärandemål för programmet och examensmålen. Även progressionen mellan kurserna diskuteras i programrådet. B. Vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. Vårt beredningsarbete av kursplanerna först i studierektorsgruppen/programrådet och därefter i institutionsstyrelsen säkrar att utbildningen är forskningsrelevant och aktuell. Vårt beredningsarbete av litteraturlistor i studierektorsgruppen/programrådet säkrar att litteraturen är aktuell och relevant för forskningsläget inom respektive område. 3

29 Senast ändrad Beredningsgruppernas diskussioner förankras och vidareutvecklas i lärarlagen. 2. Metoder för integrering av aktuell och relevant forskning. Planeringen i samtliga delkurser sker i lärarlag där även programkoordinator/studierektor ingår för att säkra kontinuitet och progression. Lärarna är alla disputerade och aktiva som forskare. Enda undantaget är en av handledarna på fältarbetskursen (delkurs 2, termin 1). Denne har dock lång erfarenhet som universitetslärare och är i egenskap av doktorand aktiv som forskare och uppdaterad vad gäller relevant forskning. Föreläsningar, seminarier, grupparbeten, analysövningar och fältarbeten präglas av kulturvetenskapliga metod- och forskningsfrågor. Pågående forskning används som exempel i undervisningen. Tema Deltema C. Utformning. Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika undervisningsformer samt ev variationer under programmet. Den huvudsakliga undervisningen sker på institutionen för kulturvetenskaper. Under år 2 kan studenterna dock välja inriktningsämnen även utanför den institutionen. Nedanstående uppräkning bygger på de undervisningsformer som förekommer på programmets egna kurser samt på de inriktningsämnen som finns på institutionen för kulturvetenskaper. Föreläsningar förekommer i skiftande grad varvat med övrig undervisning i alla kurser utom praktiken. Seminarier förekommer i skiftande grad varvat med övrig undervisning i alla kurser Fältarbeten förekommer kontinuerligt genom hela programmet. Handledning förekommer i samband med skrivövningar, gruppövningar, analysövningar, fältarbeten och uppsatsskrivande, samt i samband med vissa redovisningar, PBL och självständiga arbeten med arrangemang Analysövningar ingår i de flesta av delkurserna Grupparbeten ingår i de flesta av delkurserna Konferenser med aktivt deltagande av studenterna hålls varje höst och vår Muntliga redovisningar ingår i de flesta av delkurserna Skriftliga redovisningar ingår i de flesta av delkurserna Multimediala redovisningar ingår i flera av delkurserna och är centrala i vissa 4

30 Senast ändrad Skrivövningar (utöver hemtentor) ingår i flera av delkurserna och är centrala framförallt i kursen Att skriva om kultur (7,5 hp) Diskussion, analys och reflektion av egna och andras texter ingår i flera av delkurserna och är centrala framförallt i kursen Att skriva om kultur (7,5 hp) PBL ingår främst i kursen Förvaltningskulturer (7,5 hp) Praktik består av en praktikkurs på 15 hp. Verksamhetsförlagd undervisning ingår i flera kurser Studiebesök ingår i flera kurser Avnämarbesök (föreläsningar, seminarier) är ett återkommande inslag Övningar i att självständigt organisera kulturarrangemang ingår främst i kurserna Kulturoffensiv (7,5 hp) och Examenskurs/Outro (7,5 hp) 2. Examinationsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika examinationsformer samt ev variationer under programmet. Nedanstående uppräkning bygger främst på de examinationsformer som förekommer på programmets egna kurser samt på de inriktningsämnen som finns på institutionen för kulturvetenskaper. Hemtentamen med olika typer av uppgifter t ex olika typer av kulturanalyser (diskursanalys, textanalys etc) och uppgifter där central problematik i kurslitteraturen diskuteras på ett reflexivt och problematiserande sätt. Hemtentamen utgör den huvudsakliga examinationsformen på programmets egna läskurser. Skriftliga gruppredovisningar kombinerad med individuell loggbok används av inriktningsämnet genusvetenskap. Salstentor främst skriftliga salstentor men även lyssningstentor för dem som läser musikvetenskap. Skriftliga salstentor förekommer inte på programmets egna kurser men i någon mån inom vissa av inriktningsämnena. Muntliga tentamina såsom gruppredovisningar av analyser och fältarbeten, samt diskussionsseminarier. T ex diskussion av och opponering på egna och andras skrivna texter förekommer i flera av kurserna och är central i Fältarbete (5hp) och Att skriva om kultur (7,5hp). Uppsatser främst på fortsättningskurser inom inriktningarna, men även den skriftliga redovisningen på kurserna Fältarbete (5hp) och Förvaltningskulturer (7,5hp) görs i form av 5

31 Senast ändrad mindre uppsatser. Under examensåret skriver studenterna en kandidatexamensuppsats, 15 hp. Kursen Kulturoffensiv (7,5hp) redovisas genom att studenterna presenterar sina kunskaper i audiovisuell form, t ex med hjälp av posters, vykort, tidskrift, utställning, foton och liknande. 3. Ungefärligt antal timmar/vecka som utgörs av lärarledd tid under programmets första år - samt eventuella variationer under programmet. 24 timmar/vecka. (en föreläsningstimme beräknas till c:a 4 klocktimmar, en seminarietimme, 2 klocktimme, som resurs under basgruppsarbete etc motsvarar en undervisningstimme en klocktimme). På kursen Att skriva om kultur läggs totalt 64 extra timmar på handledning, alltså ca 11 extra timmar/vecka. 4. Metoder för pedagogiskt utvecklingsarbete inom programmet. Pedagogiska seminarier ges varje termin på institutionen, fakulteten och universitetet. Pedagogiska diskussioner förs vid kursplaneutveckling, kursutvärderingar och lärarlagsmöten samt vid årliga programkonferenser där alla lärare på programmet deltar. D. Kvalitet på studentprestationer. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra kvalitet i studenternas prestationer på examinationer (t ex förekomst av bedömnings- och betygskriterier). Bedömnings- och betygskriterier diskuteras för närvarande tillsammans med övriga institutioner på fakulteten i ett benchmarkingprojekt. På institutionen pågår ett med benchmarkingarbetet parallellt utarbetande av nya kursguider och betygskriterier. Särskilt viktigt är att det skapas gemensamma betygskriterier för programmets kandidatuppsatser. För att säkra kvalitén i betygsbedömningarna planeras även betygskollegier. 2. Resultat som uppnåtts i förhållande till examensmålen i högskoleförordningen (efterfrågas även i samband med Högskoleverkets utbildningsutvärderingar). Programmet startade hösten 2010 och examensåret har ännu inte getts. 6

32 Senast ändrad E. Internationella perspektiv i programmet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Ungefärlig andel litteratur på engelska och/eller andra språk än svenska. År 1: ca 20% År 2: varierar mellan de olika inriktningsämnena År 3: planering pågår. 2. Ungefärligt antal utbytesstudenter och lärarutbyten, utresande samt inkommande år Förekom ej under Information om utbytesmöjligheter ges. 3. Metoder/aktiviteter som används för att studenten efter sin utbildning ska vara väl förberedd att verka i internationella sammanhang. Studenterna informeras och uppmuntras att utnyttja möjligheten att genomföra delar av sina studier som utbytesstudent vid ett internationellt universitet. Internationella koordinatorn informerar om vilka möjligheter som finns och vilka utbytesavtal som finns vid institutionen. Även möjligheterna att förlägga sin praktik utomlands med stipendium från programmet för Erasmuspraktik uppmuntras och stöttas. Kontaktytor mot studenter på institutionens internationella kurser skapas för att öka kunskapen om andra länders universitetskulturer och stimulera viljan att studera utomlands. 4. Internationell erfarenhet hos de lärare som huvudsakligen undervisar på programmet. Utöver internationellt nätverkande, deltagande i konferenser och publikationer på engelska, vilket delas av merparten av lärarna på kulturprogrammet, har även ett flertal av lärarna andra typer av internationell erfarenhet. T ex har en läst hela och en delar av sin forskarutbildning utomlands, en har varit stipendiat vid svenska institutet i Rom, flera har deltagit i internationella forsknings- och/eller bokprojekt, en har jobbat som utlandslektor i två år. III. Lärarkompetens Tema Deltema Beskriv/ange och kommentera: 1. Andel disputerade lärare av dem som huvudsakligen undervisar på programmet. 100% 2. Antal professorer som undervisar på programmet och ungefärlig omfattning på deras undervisning. År 1 läsåret 2010: Inga professorer undervisade, men två av lärarna har ansökt om befordran. 7

33 Senast ändrad År 2 läsåret 2011: Antalet professorer skiftar för de olika inriktningsämnena. År 3 läsåret 2012: Ännu oklart. 3. Andel av undervisande lärare som har behörighetsgivande högskolepedagogisk kompetens. Merparten av lärarna som undervisar på programmets egna kurser liksom på de inriktningar som ingår i institutionen för kulturvetenskapers ämnen har behörighetsgivande högskolepedagogisk kompetens. Vissa deltar i sådan utbildning nu. 4. Metoder för att säkra att det finns lärare med aktuell och relevant professionsrelaterad kompetens. Samarbete med avnämare som också kommer in och undervisar på våra färdighetskurser. IV. Studentinflytande Beskriv/ange och kommentera: 1. Resultat från studentundersökningar (t ex GU:s Studentbarometer 2010 om nedbrytning till programmet är möjlig), programutvärderingar och kursvärderingar. Det vi hittills har gjort är kursutvärderingar för de enskilda delkurserna under första omgångens första år. Kommentarerna från studenterna har i huvudsak varit positiva. Lärare, undervisning och upplägg har fått god kritik. Såväl studenternas som lärarnas egna utvärderingar av kurserna har dock även rymt en rad synpunkter som föranlett korrigeringar främst gällande upplägget. 2. Metoder för samlad kvalitetsanalys (t ex kursrapport, kursbokslut, programnämnd, kurskonferens) och utveckling av programmet. Utvärdering av kursvärderingar, regelbundna möten med lärarlagen, programråd, årliga kvalitetsdagar med hela personalgruppen där utvecklingsarbetet med programmet sker med utgångspunkt i resultatet från utvärderingarna, benchmarkingarbete tillsammans med andra institutioner. 3. Studentmedverkan i beredande och beslutande organ. Studentmedverkan i beredande och beslutande organ är vår absoluta ambition, men pga att kårobligatoriet tagits bort har detta blivit svårare att genomföra. En programnämnd med studentrepresentant är under uppbyggnad hösten

34 Senast ändrad V. Omvärldsanalys A. Omvärldsanalys utbildningsutbud. Beskriv/ange och kommentera: 1. Programmets bidrag i jämförelse med program inom GU som har liknande innehåll. På Humanistiska fakulteten finns två kandidatprogram med inriktning på kulturfrågor. Kulturarv. Kandidatprogram syftar till att problematisera, teoretisera och skaffa praktiska färdigheter relaterade till kulturavsproblematiken. Det historiska perspektivet dominerar, samt nutida förståelser av vad som räknas som kulturarv. Kultur. Kandidatprogram teoretiserar, analyserar och fokuserar främst nutidsfrågor om jämlikhet, demokrati samt om kulturyttringar relaterade till musik, film, konst och bild. Båda programmen ger viktiga kompetenser för att arbeta inom exempelvis museivärlden. Medan det förra främst fokuserar kulturhistoriskt inriktade museer så riktar sig det senare till konstmuseer men också till museer som exempelvis världskulturmuseet och stadsmuseer. Kultur. Kandidatprogram förbereder också för ett yrkesliv vid jämlikhets- och kulturförvaltningar samt som skribent och entreprenör inom kulturlivet. 2. Programmets profil i jämförelse med liknande program vid andra svenska lärosäten. I studien Utbildningar som haltar (2010) jämför Peter Almerud de olika utbildningsprogrammen i kulturadministration och kulturmanagement. Almerud skriver bl a att traditionella ämnesstudier i humaniora dominerar och att den del av programmen som skulle kunna betecknas som kulturvetenskap/kulturstudier är liten (sid 2). Avslutningsvis skriver han också att kulturvetarprogrammen faller sönder i tre delar kulturstudier, ämnesstudier och kortare kurser där kulturstudier bara utgör en liten del (sid 61). Kultur, kandidatprogram ingår i Almeruds studie men avviker från ovanstående beskrivning genom att ha kulturstudier som sin bas och genomgående perspektiv. De första 1,5 terminerna samläses med grundkursen och fortsättningskursen i Kulturstudier, och studenterna kan även välja att läsa de avslutande 15 högskolepoängen på fortsättningskursen under termin 2 eller 4. Även år tre är det kulturstudieperspektiven som utgör basen och är programmets genomgående profil. Andra året ägnas åt ämnesstudier men inte nödvändigtvis inom humaniora, studenterna kan även välja bland ämnena på samhällsvetenskaplig och konstnärlig fakultet. B. Omvärldsanalys arbetsmarknad. Beskriv/ange och kommentera: 1. Före detta studenters bedömning av studierna i relation till vad de behöver i sitt arbete (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). Programmet har ännu bara gått ett år. 9

35 Senast ändrad Före detta studenters etablering inom relevant yrkesområde (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). Programmet har ännu bara gått ett år. 3. Modeller för samverkan med alumner och avnämare i planering, genomförande, uppföljning och utveckling av programmet, t ex programråd med externa representanter. Avnämare har medverkat i kursen Kulturoffensiv samt vid de två museikurserna. De planeras även in vid programkonferenser. Lärare på programmet samarbetar också pågående med avnämare vid olika museer och institutioner. VI. Framtid Beskriv/ange och kommentera: 1. Ev planerade förändringar av programmet på kort sikt. Inga planer för tillfället. Vi avvaktar utfallet från den första kullen studenter. 2. Programmets framtid på lång sikt (10 år eller mer). Programmet är fortfarande i sin uppstartsfas. VII. Övrigt av vikt om programmet Tema Deltema Beskriv/ange och kommentera: 1. Organisation och ledning av programmet. Programnämnd kommer att tillsättas HT11. Ledningsarbetet görs av programkoordinator och programråd bestående av viceprefekt och studierektorer för respektive ämne. 2. Förekomst av särskilda identitetsskapande moment (t ex mottagningsceremonier eller examenshögtider). Mottagningsceremoni i form av fest arrangeras av föregående års studenter i samarbete med lärarna. Konferenser hålls varje termin där studenter från alla årskullar deltar. Vid dessa tillfällen arrangeras också samkväm. Studenter i samarbete med lärare har startat kulturföreningen Avant som publicerar en webbtidskrift och anordnar fester. Studenterna har en egen korridor där det bland annat finns en redaktionslokal för Avant, kök och studieplatser. 10

36 Senast ändrad Förekomst av moment om innovation och entreprenörskap. Under färdighetskursen Kulturoffensiv ges studenterna möjlighet att genomföra ett projekt. Projektet kan vara undersökande och/eller utförande, och kan också mynna ut i en produkt (eller en tänkt produkt ). Det kan vara att anordna/undersöka möjligheterna för teater, festival, bokmässa, konstutställning m.m. Studenterna uppmanas att söka nya platser och arenor för kulturdistribution, normkritiskt tänkande eller kulturkommunikation. Syftet med kursen är att uppöva och stärka den innovativa förmågan samt att synliggöra möjligheter för entreprenörskap. Under kursen möter studenterna inspiratörer verksamma inom olika sektorer där de arbetar innovativt med kulturvetenskaplig bakgrund. VIII. Sammanfattande bedömning Kommentera: 1. Programmets största styrka. Kvalificerade lärare, en sammanhållen utbildning där alla inblandade lärare har överblick över helheten. Studenttrycket är också stort vilket gör att studenterna är mycket väl meriterade och ambitiösa. Diskussioner och egna arbeten håller hög kvalitet. 2. Programmets största svaghet. Vi har än så länge bara hunnit ge programmets första år en gång och det känns lite tidigt att diskutera svagheterna såväl vad gäller första året som programmet i sin helhet. Programmet är nytt och det medför naturligtvis vissa barnsjukdomar. Dessa rättas dock kontinuerligt till och har ännu så länge inte medfört några större problem. 3. Om programmet fick extra resurser från 2013 skulle dessa användas till: Ökad undervisningsmängd, fortsatt kompetensutveckling av lärarna, kursutveckling, utökad interaktion med omvärlden, studieresor. 11

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112

113

114

115

116

117

118

119

120

121

122

123

124

125

126

127

128

129

130

131

132

133

134

135

136

137

138

139

140

141

142

143

144

145

146

147

148

149

150

151

152

153

154

155

156

157

158

159

160

161

162

163

164

165

166

167

168

169

170

171

172

173

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Blue 11 Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Läs mer

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom fakultetsnämnden för ekonomi och design (NGA FED) Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Uppdrag: Kvalitetsgenomlysning av program och

Läs mer

Programrapport XXXXXXX

Programrapport XXXXXXX Läsåret 20XX/YY UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport XXXXXXX Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningar inom Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsens utbildningsuppdrag.

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt masterprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Dan Sandkvist Omfattning (hp): 120

Läs mer

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska)

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska) 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning kyrkomusik Ansvarig programledare/studierektor: Maria Bania Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning Basfakta om programmet I. Studentrekrytering, uppföljning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Anne-Marie Söhrman Fermelin Omfattning

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning världsmusik Ansvarig programledare/studierektor: Lars Ohlsson Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan BLUE 11 redovisning Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Samlad bedömning med åtgärdsplan Bilagor: 1:1 Programrapport: Hälsopromotionsprogrammet 1:2. Lärarkompetens: Hälsopromotionsprogrammet, inriktning

Läs mer

Uppgifter/kommentarer

Uppgifter/kommentarer 1 Basfakta om programmen Programmens namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt masterprogram i tillämpad konst

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Rapport från HDK, Konsthantverk grundnivå. Konstnärligt kandidatprogram i keramikkonst

Läs mer

KULTUR. KULTUR Bachelor s Program 180 higher education credits

KULTUR. KULTUR Bachelor s Program 180 higher education credits Utbildningsplan för programmet KULTUR 180 högskolepoäng KULTUR Bachelor s Program 180 higher education credits H1KLT Fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2009-10-01 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan

Läs mer

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Läsåret 2016/17 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningarna inom det

Läs mer

Utbildningsplan för programmet KULTUR. 180 högskolepoäng. KULTUR - Bachelor s Program 180 hec H1KLT

Utbildningsplan för programmet KULTUR. 180 högskolepoäng. KULTUR - Bachelor s Program 180 hec H1KLT Utbildningsplan för programmet KULTUR 180 högskolepoäng KULTUR - Bachelor s Program 180 hec H1KLT Fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2009-10-01 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan för programmet

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå 26 september 2013 Maria Oskarson Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att

Läs mer

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Rektor 2017-12-04 Dnr 589-17 Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås Med stöd av HF1993:100, 1kap 14 samt HL 1 kap 4. HF1993:100,

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Auditrapport Arbetsvetenskap (rev )

Auditrapport Arbetsvetenskap (rev ) Auditrapport Arbetsvetenskap (rev. 2011-12-20) Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Arbetsvetenskap, magisterprogram Henrietta Huzell, Karlstads universitet

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Skriv in text i högerspalten

Skriv in text i högerspalten 1 Skriv in text i högerspalten Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig programledare/studierekto r: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Startår i sin nuvarande form: Huvudsakliga

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning improvisation Ansvarig programledare/studierektor: Lars Ohlsson Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå

Läs mer

Uppgifter/kommentarer

Uppgifter/kommentarer 1 Basfakta om programmen Programmens namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt kandidatprogram i Järn & Stål

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Handelshögskolans logistikprogram BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att

Läs mer

PUBLICERAD PROGRAMANALYS

PUBLICERAD PROGRAMANALYS PUBLICERAD PROGRAMANALYS Datum för publicering: 2018-11-14 Programanalys har genomförts och publicerats av programledare. Universitetets utvärderingsinstrument ägs innehållsligt av Kompetensutvecklingsenheten

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage

Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage Utbildningsplan för Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage 180 högskolepoäng Det treåriga turismprogrammet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits Dnr: 943/2006-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program On-Line, 180

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10 Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 217 4135/10 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk, kandidatprogram, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor s programme in Leadership and in Handicraft

Läs mer

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram 1 (2) BESLUT 2016-06-03 Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram Vid anhållan från institution att inrätta nytt program skall ansökan ställas till Grundutbildningsberedningen och följande

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Rutiner och mallar för kurs- och programuppföljning

Rutiner och mallar för kurs- och programuppföljning Lärarutbildningsnämnden Karin Fogelberg BESLUT KURS- OCH PROGRAMUPPFÖLJNING 2014-06-10 dnr G 2014/151 1/13 Lärarutbildningsnämnden Rutiner och mallar för kurs- och programuppföljning Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå 1 2018-03-28 Dnr STYR 2016/179 Utbildningsnämnden Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Lunds universitets policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/573 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration Programme with foreign language, 180 credits

Läs mer

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå 1 I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå Validering av nya program är ett grundläggande element i kvalitetssäkringsarbetet vid Lunds universitet. Förutsättningarna

Läs mer

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling Samhällsvetenskapliga fakulteten A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling (Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning) Omfattning: 180

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Juristprogrammet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten

Läs mer

TANDLÄKARPROGRAMMET VID SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET

TANDLÄKARPROGRAMMET VID SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET RAPPORT FRÅN AUDITGRUPP BLUE11 BETTER LEARNING in UNIVERSITY EDUCATION FÖR TANDLÄKARPROGRAMMET VID SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET BEDÖMARGRUPP Stein Björkman Lena Hulthén Carl-Henrik Bratt

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Ansvarig utbildningsledare: Anders Hultqvist. Omfattning: 120 hp. Nivå: Avancerad nivå

Ansvarig utbildningsledare: Anders Hultqvist. Omfattning: 120 hp. Nivå: Avancerad nivå 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt Masterprogram i musik(master musikalisk gestaltning) med inriktningarna Interpretation, Komposition, Improvisation och Musikteori Ansvarig utbildningsledare:

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Bengt Pettersson Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

AUDIT-gruppens rapport över Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet (kurserna ÖU2100 respektive ÖU2200)

AUDIT-gruppens rapport över Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet (kurserna ÖU2100 respektive ÖU2200) AUDIT-gruppens rapport över Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet (kurserna ÖU2100 respektive ÖU2200) Inledning Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen vid Göteborgs universitet

Läs mer

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr G 2017/368 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor s Programme in Leadership and Handicraft

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4111 Socialt arbete, 30 högskolepoäng Social Work, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-04-14

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Sociology, 180 credits

SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Sociology, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå / First

Läs mer

Handlingsplan Specialistsjuksköterskeprogrammen

Handlingsplan Specialistsjuksköterskeprogrammen 2010-09-24 Handlingsplan NSI 2010 0(6) Bilaga 2:9 Handlingsplan Specialistsjuksköterskeprogrammen Nöjd Student Index 2010 1(6) Innehåll 1. Introduktion... 2 1.1. Framtagande av handlingsplan... 2 1.2.

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Lunds universitet Medicinska fakulteten Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 11-08 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

HMU1K, Kandidatprogram i musikvetenskap, 180 hp

HMU1K, Kandidatprogram i musikvetenskap, 180 hp Programtillfälle Uttagen: 2016-09-29 Kommentar: Berätta gärna mer Om undervisningen. Vad händer på programmet? Är undervisningen kopplad till forskningen. Är lärarna forskare? Hur kommer det musikaliska

Läs mer

SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits

SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits Program utan akademiska

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

SGSAN, Kandidatprogram i socialantropologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Social Anthropology, 180 credits

SGSAN, Kandidatprogram i socialantropologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Social Anthropology, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSAN, Kandidatprogram i socialantropologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETEN INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER. G 2015/473 (rev., tidigare G /09) Utbildningsplan för

HUMANISTISKA FAKULTETEN INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER. G 2015/473 (rev., tidigare G /09) Utbildningsplan för HUMANISTISKA FAKULTETEN INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER G 2015/473 (rev., tidigare G 217 4153/09) Utbildningsplan för Kulturarvstudier, kandidatprogram 180 högskolepoäng Cultural Heritage Studies,

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare Dnr 2011/82 Riktlinjer för antagning av excellent lärare vid teologiska fakulteten Avsändare/Fastställd av teologiska fakultetsnämnden 2012-05-31 senast reviderad 2014-03-11 Innehållsförteckning A. Nämnd

Läs mer

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Denna kvalitetsplan är fastställd av DSV:s styrelse den 2017-03-16. De olika roller som finns inom utbildningen på grund- och avancerad nivå

Läs mer

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr G 2018/514 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Leadership and Handicraft (N1LES),

Läs mer

2011: kr/hst är tilldelningen. Budgeten för de olika avdelningarna vid HDK programmet/år: beslutas av prefekt.

2011: kr/hst är tilldelningen. Budgeten för de olika avdelningarna vid HDK programmet/år: beslutas av prefekt. 1 BLUE 11- Design Uppgifter/kommentarer Kandidatprogrammet Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i design Ansvarig programledare/studierektor: Theodore Ågren Omfattning

Läs mer

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga)

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) Rektor RIKTLINJER 2011-10-04 Dnr HS 2011/406-50 Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) 1 Inledning I dessa riktlinjer beskrivs systemet för lokal utvärdering av utbildning

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Dnr: HL/2009 0110 Utbildningsplan Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration

Läs mer

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan:

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Bilaga 1 Förslag A på mall för kursvärdering Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Del 1 Frågor om kursen

Läs mer

Utbildningsplan för programmet H2KOM Kulturarv och modernitet: materiellt och immateriellt under 1000 år 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för programmet H2KOM Kulturarv och modernitet: materiellt och immateriellt under 1000 år 120 högskolepoäng HUMANISTISKA FAKULTETEN Institutionen för historiska studier Institutionen för kulturvetenskaper G 2016/210, tidigare G 2013/171, G217 4845/06 Utbildningsplan för programmet H2KOM Kulturarv och modernitet:

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten 02-01 Kristina Hansson och Boel Heister Trygg Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Sakområde

Läs mer

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1(6) Utbildningsplan Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1. Basdata Nivå: Avancerad Programkod: XAMIV Fastställande: Utbildningsplanen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits Dnr: 674/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng The Marketing Programme, 180 Higher

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen 2016-04-27 1 (5) Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Curriculum Bachelor of Fine Arts in Theatre with Specialization in Acting,

Läs mer

Utbildningsplan. Fakulteten för samhällsvetenskap

Utbildningsplan. Fakulteten för samhällsvetenskap Dnr: 2017/4772 3.1.1.3 Utbildningsplan Fakulteten för samhällsvetenskap Internationella relationer, masterprogram, 120 högskolepoäng International Affairs, Master Programme, 120 credits Nivå Avancerad

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

LTHs handläggningsordning vid förslag till och ansökan om inrättande av nya utbildningsprogram

LTHs handläggningsordning vid förslag till och ansökan om inrättande av nya utbildningsprogram LTHs handläggningsordning vid förslag till och ansökan om inrättande av nya utbildningsprogram Alla nya utbildningsprogram inom Lunds universitet ska inrättas av universitetets utbildningsnämnd efter anhållan

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen 1 (5) Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot dövhet eller hörselskada 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Läs mer

A. Utbildningsplan för kandidatprogram i Freds- och konfliktvetenskap (Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies)

A. Utbildningsplan för kandidatprogram i Freds- och konfliktvetenskap (Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies) S2013/249 Samhällsvetenskapliga fakulteten A. Utbildningsplan för kandidatprogram i Freds- och konfliktvetenskap (Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies) Omfattning: 180 högskolepoäng

Läs mer

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan Uppsala universitet Historisk-filosofiska fakulteten Litteraturvetenskapliga institutionen Masterprogram i humaniora Inriktning retorik Studieplan 1 Studieplan Masterprogram i humaniora 120 Hp Inriktning

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer