Nula gesanalys. avseende mo jligheter och hinder fo r en effektiv e fo rvaltning inom plan och bygg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nula gesanalys. avseende mo jligheter och hinder fo r en effektiv e fo rvaltning inom plan och bygg."

Transkript

1 Nula gesanalys avseende mo jligheter och hinder fo r en effektiv e fo rvaltning inom plan och bygg Solna Org nr: (26)

2 Innehåll 1 Sammanfattning Inledning Bakgrund Strategiska insatsområden Uppdraget Uppgift Mål Avgränsningar Metod Projektets arbetsgrupp Intervjuade personer Underlag för analys Hypoteser Frågeställningar Nulägesanalys Generella åtgärder Strategier och handlingsplaner Ledning och styrning, ansvar och mandat Informationsstruktur, begrepp, definitioner och standardisering Processer och informationsflöden Verksamhet och tjänster Finansiering och ekonomi Upphandling och anskaffning Lagar och regler Slutsatser Utgångspunkter och kommunernas utmaning Hur jobbar kommunerna idag? Varför gå från analogt till digitalt? Handlingsplan Sammanställning och prioriterade åtgärder Kompetens och samverkan Att gå från strategier till konkreta handlingsplaner Ledning och styrning Informationsstruktur, begrepp, definitioner och standardisering Processer och informationsflöden Verksamhet och tjänster Upphandling och anskaffning dokument Solna Org nr: (26)

3 1 Sammanfattning SKL har ett åtagande att utforma en handlingsplan för effektivare samhällsbyggande med stöd av IT. I åtagandet ingår att föreslå åtgärder för en fortsatt utveckling av en effektiv e-förvaltning inom Plan och bygg. Sentensia på uppdrag av SKL i en samlad insats på ca 170 timmar genomfört en nulägesanalys avseende möjligheter och hinder för en effektiv e-förvaltning inom Plan och bygg. Analysen har utgått från ett antal hypoteser och frågeställningar och genomfört intervjuer med företrädare för kommuner, berörda myndigheter och leverantörer. Kommunerna uppger att har ett analogt arbetssätt i grunden. För att utveckla förvaltningen med e-tjänster bör man lyfta fram argument för varför man ska gå från dagens analoga arbetssätt till ett digitalt. Nulägesanalysen har kommit fram till 23 konkreta förslag till åtgärder, och sammanfattar i en sammanställning följande förslag till prioriterade åtgärder: Kommunernas kompetens att utveckla tjänster behöver stärkas Insatser för praktisk samverkan behövs på lokal, regional och nationell nivå Konkretisering av handlingsplaner som kompletterar formulerade strategier Samverkan genom aktiv styrning med överenskommelser och finansiering Aktiva satsning på infrastruktur med kommunala handlingsplaner Utforma en processbeskrivning för tolkning och tillämpning av nya PBL Samordna av ansvar för processer, informations-struktur och -flöde Standardisera av termer, regler, gränssnitt och informationsflöde Definiera gemensamma begrepp och metoder Beskriva av PLB i en process- och informationsmodell Definiera gränssnitt och standardisera XML schema baserat på regelverk, begrepp, information och process/flöde Aktiviteter som underlättar avrop och riktade upphandlingar Solna Org nr: (26)

4 2 Inledning 2.1 Bakgrund SKL har ett åtagande att utforma en handlingsplan för effektivare samhällsbyggande med stöd av IT. I detta åtagande ingår att analysera möjligheter och hinder och föreslå åtgärder för en fortsatt utveckling av en effektiv e-förvaltning inom Plan och bygg. 2.2 Strategiska insatsområden Sentensia har i uppdraget utgått från SKL:s strategiska insatsområden, samt beställarens behov av att synliggöra möjligheter och hinder inom verksamhet och tjänster, respektive upphandling och anskaffning. Ledning och styrning Lagar och regler Informationsstruktur och begrepp Infrastruktur och informationssäkerhet Verksamhet och tjänster Upphandling och anskaffning Att prioritera och samordna utveckling av e-förvaltning Att skapa juridiska möjligheter för utvecklingen Att definiera, strukturera och använda gemensamma begrepp och termer Att skapa tekniska förutsättningar för säker och effektiv hantering och utbyte av information Att skapa effektiva verksamhetsprocesser och bra tjänster till användare Att underlätta anskaffning av e-förvaltningsstöd genom kravfångs och upphandling av produkter och tjänster 2.3 Uppdraget Sentensia har i ett uppdrag för SKL under perioden september - november 2011 tillsammans med en arbetsgrupp från SKL i en samlad insats på ca 170 timmar genomfört en nulägesanalys inom området plan och bygg Uppgift Uppdraget har haft till uppgift - att beskriva möjligheter och hinder för en effektiv e-förvaltning, samt - identifiera möjliga insatser för att utveckla ett effektivt användande av IT vid tillämpningen av Plan- och bygglag (PBL 2010:900) Solna Org nr: (26)

5 Uppdraget har genomförts genom - inläsning av litteratur och rapporter - intervjuer med åtta kommuner och representanter för Lantmäteriet, Boverket, Länsstyrelsen och tre systemleverantörer av ärendehanteringssystem för stöd i planarbete och bygglovsärenden - analys av nuläget avseende möjligheter och hinder - förankring genom en workshop i anslutning till en nätverksträff för planerings- och stadsbyggnadschefer Mål Uppdragets mål är en beskrivning av möjligheter och hinder med förslag till åtgärder som underlag till en handlingsplan för att realisera en effektiv kommunal verksamhet kring bygglovshantering. Leveransobjekt är denna rapport Avgränsningar Frågeställningar kring plan och bygg är en del av det större området tillväxt och samhällsbyggnad. PBL omfattar också flera processer där olika myndigheter ansvarar för olika delar i ett antal informations- och arbetsflöden. Fokus i detta uppdrag är de kommunala delarna i PBL- processen med utgångspunkt från de systemstöd som idag finns för handläggning av ärenden Metod Nulägesanalysen har genomförts med följande upplägg: - inläsning - utformning av frågeställningar som underlag för intervjuer med företrädare för kommuner, berörda myndigheter och leverantörer - löpande avstämning i projektets arbetsgrupp - workshop för förankring och normering av de åsikter som förmedlats under intervjuerna Projektets arbetsgrupp Från SKL har Åsa Zetterberg och Anna Eklund deltagit som uppdragsgivare och som bollplank vild löpande avstämningar. Nulägesanalysen har genomförts av ett team från Sentensia med Gunnar Hamber, Anders Ovegård och Simon Lindgren som deltagare Solna Org nr: (26)

6 2.3.6 Intervjuade personer Intervjuer har genomförts med följande personer: Orust kommun Sandvikens kommun Västerås stad Nacka kommun Värmdö kommun Vaxholms kommun Stockholms stad Jönköpings kommun Boverket Lantmäteriet Länsstyrelsen EDP consult Prosona Tekis Decerno Sveriges byggindustri Pro4u Jönköpings kommun Mittbygge Ulrika Swedenborg Anne Marie Häggblom Vesna Kranjec Anders Ekengren Jelinka Hall Susanne Edén Birgitta Stenbäck Jan Wingstedt Mikael Jardbrink Per Anders karlgren Mats Domvall Anders Christianson Mikael Sköld Kim Rehnfeldt Torsten Hökby Björn Wellhagen Gert-Åke Wennberg Janne Dicander Hans-Peter Aineskog 3 Underlag för analys För att underlätta inläsning och fokusera planerade intervjuer inom området Plan och bygg har uppdraget formulerat en målbild med ett antal hypoteser och frågeställningar Hypoteser Ett perspektiv utifrån in ger förståelse för möjliga drivkrafter i kommunernas utveckling av e-förvaltning. SKL:s strategiska insatsområden utgör en struktur för analysen och stöd för prioritering av åtgärder. Från tidigare studier framgår att både möjligheter och hinder är kända sedan tidigare men att denna insikt inte föranlett någon förändring Solna Org nr: (26)

7 Det finns en acceptans och även koncensus kring behovet av utveckling av den egna förmågan att effektivisera hantering av plan och bygg, varför det bör finnas en vinna - vinna situation som bör kunna stimulera insatser Nya PBL behöver tolkas och beskrivs med en process som visar HUR tolkning och tillämpningen ska ske både för helheten och för handläggare på kommunen. Genom att standardisera processer med definierade beskrivningar för hur handläggning går till enlig PBL, inklusive informationsmängder och flöde, går det att beskriva och verka för koncensus som kan leda fram till accepterade standards Frågeställningar Uppdraget har utformat ett antal frågor som underlag för planerade intervjuer. Avsikten har inte varit att inhämta svar på samtliga frågor utan i detta tidsmässigt begränsade uppdrag har frågeställningarna i stället används som stöd vid djupintervjuer med företrädare för kommuner, myndigheter och leverantörer. Frågorna redovisas som möjliga underlag för en bredare analys, t.ex. i form av en enkätundersökning. Frågor till kommuner Leverantörer av systemstöd i kommunen Systemstöd för bygglov? Vilken version? Hur länge gäller avtalet? Systemstöd för detaljplanen? Vilken version? Systemstöd för ärendehantering/diarium? Samma systemstöd för bygglovsärenden som övrig ärendehantering/diarium? E-tjänster Vilka e-tjänster har ni i er kommun? Har ni mina sidor? Processer och informationsutbyte Beskriv arbetet kring detaljplanen Har ni kartlagda processer? Är de reviderade efter den nya PBL? Vilka statistiska uppgifter lämnar ni till SKL och andra? Hur går er ankomstregistrering till? Hur arkiverar ni er information? Solna Org nr: (26)

8 Vilka är möjligheterna med e-förvaltning? Vilka är hindren för att realisera möjligheterna? Samarbetar ni med andra kommuner inom detta område? Strategier och prioriteringar Hur prioriterat är detta i er egen verksamhet? Hur prioriterat är detta i er kommuns ledning? Har ni någon e-strategi och hur arbetar ni operativt med e-frågorna? Elektronisk signering Vilka handlingar måste skrivas under? Används elektroniska signaturer? Frågor till leverantörer Funktionalitet Har ni stöd för hela bygglovsprocessen? Har ni stöd för nya PBL? Innebär nya PBL några förenklingar för processen? Har ni stöd för annat ex detaljplanen? Egna mina sidor Har ni egna mina sidor? För status? För meddelanden? Kan dessa federeras med andra mina sidor Statistikuppgifter Vilka? Hur tas de ut? Hur skickas de in till SKL? Processer och informationsutbyte Ankomstregistrering; analogt eller digitalt? Vilken grund använder ni för er klassificering av informationen? Arkiv format XML & TIFF Vilka är möjligheterna med e-förvaltning? Vilka är hindren för att realisera möjligheterna? Solna Org nr: (26)

9 Elektronisk signering Kan bygglov signeras elektroniskt? Vad säger lagen undertecknande av bygglov? 4 Nulägesanalys 4.1 Generella åtgärder Utredningen har på bredden synat de frågeställningar som har förmedlats vid inläsning och genomförda intervjuer. En tydlig slutsats som gäller generellt är att många gånger är såväl möjligheter som hinder är kända sedan tidigare, men paradoxalt nog har denna insikt inte föranlett någon förändring. Det faktum att alla är överens om vad som behöver göras gör att man kan förvänta sig att insatser som fokuserar på HUR det ska gå till kommer ge positiva effekter! En samlad bedömning är att det finns behov av generella åtgärder inom två områden: Åtgärd 1 Kompetens: För att kunna utveckla verksamheterna med e-förvaltningsstödjande tjänster kommer det generellt krävas en ökad kompetens. Vilken kompetens och lämpliga åtgärder för att höja kompetensen behöver utredas. Områden som har efterfrågas: a. Ökad kunskap om hur PBL ska tolkas och tillämpning b. Kompetens för utvecklings- och förändringsarbete Åtgärd 2 Samverkan: Det behövs insatser för praktisk samverkan på lokal, regional och nationell nivå. För att hitta en avvägd balans mellan central styrning och lokala initiativ bör SKL med tillsammans med berörda intressenter fortsätta skapa forum för samverkan Solna Org nr: (26)

10 I en nyligen genomfört enkät som SKL låtit göra anger 37 av 223 tillfrågade kommuner att bygglov finns som e-tjänst, det motsvarar en 1/6. Det framgår även att av de kommuner som har en e-tjänst för bygglov kan endast 11 tillhandahålla tjänster som gör det möjligt för att följa ärendet. Åtgärd 3 Den låga användningen av e-tjänster inom Plan och bygg som enkäten redovisar gör att det finns anledning att följa upp med en fördjupad analys som identifierar insatser som driver på en ökad utveckling av e-tjänster inom kommunerna. Genom uppföljande enkäter kan effekter av genomförda insatser mätas. 4.2 Strategier och handlingsplaner I SKL:s Strategi för esamhället formuleras tre målsättningar för kommunal sektors utveckling av e-förvaltning som bidrag till e-samhället: Enklare vardag för privatpersoner och företag Smartare och öppnare förvaltning som stödjer innovation och delaktighet Högre kvalitet och effektivitet i verksamheten I strategin framgår att nästa steg är att SKL i nära samråd med medlemmarna, staten och andra intressenter konkretiserar och kompletterar strategin med underlag som vägleder medlemmarnas arbete samt med projekt- och handlingsplaner. I Sammanställning av framtidsseminariet den 19 maj 2011 efterfrågar E-delegationen ett antal generella förbättringar avseende strategier och handlingsplaner. Om man jämför föreslagna förbättringar med de behov som Nulägesanalysen har identifierat för området Plan och bygg går det att lyfta fram följande hinder för utveckling av e-tjänster: Ett antal strategier är formulerade men det saknas ett gemensamt dokument som sammanfattar en långsiktig vision, med prioriterade och tidssatta delmål. De handlingsplaner som finns pekar ut insatsområden men samtidigt saknas det beskrivningar av vägen till målen. Styrande dokument anger att åtgärder behövs med det saknas tydlighet om HUR. Åtgärd 4 E-delegationens slutsatser från framtidsseminariet den 19 maj pekar på behovet av ett fortsatt arbete med berörda aktörer Solna Org nr: (26)

11 Åtgärd 5 Det behövs ett fortsatt arbete på nationell och regional nivå som beskriver HUR utveckling av e-förvaltning ska gå till: a. Strategier är formulerade men det saknas ett gemensamt dokument som sammanfattar en långsiktig vision, med prioriterade och tidsatta delmål. b. Handlingsplaner som finns pekar ut insatsområden men samtidigt saknas det beskrivningar av vägen till målen. Det behövs styrande dokument som anvisar både att åtgärder ska genomföras och tydlighet HUR. 4.3 Ledning och styrning, ansvar och mandat Botkyrka kommun sammanfattar i E-strategi för Botkyrka kommun framgångsfaktorerna för beslutad e-strategi med ett budskap som kan användas som en allmän inriktning: För att nå framgång med e-strategin krävs en tydlig styrning, ansvarsfördelning och organisation. En utgångspunkt är att alla verksamheter ska ha tillgång till en gemensam och väl definierad teknisk plattform; samordnad, standardiserad, säker, hög tillgänglighet. Bara speciella skäl ska motivera att man gör avsteg från den gemensamma infrastrukturen. Åtgärd 6 Kommuner som ännu inte har en tydlig e-strategi behöver formulera handlingsplaner för området Plan och bygg. Beslut att alla verksamheter ska ha tillgång till gemensam infrastruktur ska gälla för Plan och bygg som för övriga verksamheter, MEN det är viktigt att notera att det inom Plan och bygg finns speciella skäl som behöver hanteras: Ärenden inom Plan och bygg ställer specifika krav på hantering av information; långa tidsmässigt utsträckta ärenden och komplexa och stora datamängder. Exempel: Brister i ankomstregistrering av stora och komplexa datamängder har identifierats som ett hinder. Det förekommer att Entreprenörer som använder t.ex. BIM (Building Information Modelling) tvingas skriva ut sina Solna Org nr: (26)

12 underlag för att kunna skicka in dessa till kommunen. Kommunen tvingas skanna in ritningar och andra underlag. Åtgärd 7 Det krävs en aktiv styrning av alla satsningar på infrastruktur. Bristande insikt och anpassningar till de specifika förutsättningar som gäller för Plan bygg vid investeringar i gemensam infrastruktur riskerar att introducera nya hinder. E-delegationen konstaterar i Sammanställning av framtidsseminariet den 19 maj 2011 att det saknas mandat för att fatta beslut om infrastruktur. Åtgärd 8 Många anser att Plan och bygg har specifika krav på systemlösningar. Oavsett vilken grad av behov av specifika lösningar som föreligger krävs ett aktivt ledarskap med tydligt ansvar och mandat inom kommunen för att kunna prioritera och hantera frågor inom Plan och bygg. 4.4 Informationsstruktur, begrepp, definitioner och standardisering SKL har i Strategi för esamhället formulerat mål att gemensamma begrepp och termer är definierade, strukturerade och används inom de kommunala verksamheterna. För att nå dessa mål inom område Plan och bygg behövs insatser: Åtgärd 9 För att utveckla e-förvaltning och e-förvaltningsstödjande tjänster behöver nya PBL behöver tolkas och beskrivas som en process både i ett helhetsperspektiv och på handläggarnivå som anvisar hur lagen ska tillämpas. Åtgärd 10 För samverkan mellan kommuner och berörda myndigheter, och vid kravställning och upphandling av systemstöd behövs ett samordnande ansvar för; - processer för hur handläggning går till enlig PBL - utformning av gemensamma informationsstrukturer - definitioner för information och informationsutbytet samt - standardisering av informationsflödet För att informationsutbyte ska fungera i praktiken krävs ett överenskommet datautbytesformat. SIS Standard för detaljplaner beskriver på ett formellt och tekniskt sätt hur planbestämmelser i detaljplaner ska redovisas digitalt Solna Org nr: (26)

13 Standarden vänder sig i första hand till den som ska utveckla eller ställa krav på programvaror och system som ska stödja arbete med digitala planer. Det gäller såväl stöd för själva planarbetet som stöd för processer som behöver tillgång till planinformationen, t.ex. vid handläggning av bygglovsärenden eller i webbtjänster för medborgarna. Att tillämpa en formaliserad beskrivning av termer och definitioner, administrativa bestämmelser samt krav på data skapar möjligheter ett kravställa och utveckla/anskaffa systemstöd. Åtgärd 11 Ett samordnande ansvar för standardiseringen krävs; av termer och definitioner, administrativa bestämmelser, tolkning av regler samt informationsflödet och de gränssnitt som krävs för kommunikation. Informationsägare, systemleverantörerna och övriga intressenter bör ingå i detta arbete. Strategi för esamhället pekar ut ytterligare möjliggörare: Åtgärd 12 Åtgärd 13 SKL ska stödja utveckling och främja användning av gemensamma begrepp och fackspråk inom kommunens hantering av Plan och bygg. SKL ska bidra till ökad kompetens kring modeller och metoder för utveckling av informationsstrukturer och begrepp. 4.5 Processer och informationsflöden Nya Plan och Bygglagen PBL uppfattas som betungande. Intervjuade kommuner vittnar om att handläggningen har blivit mer administrativt betungad. Sveriges byggindustri framhåller att utredarens förslag med hänvisning till ett ökat IT-stöd fallit bort i den slutliga versionen. Jämförelser kan göras med Danmark och Norge där IT-stödet är lagstadgat. Som nulägesanalysen har uppfattat situationen är PBL egentligen flera processer där olika myndigheter ansvarar för olika delar i processerna. Illustrationen nedan pekar ut några exempel på ansvarsområden. Samtidigt som de ingår en sammanhållen process delas eller överlappas de av olika myndigheter Solna Org nr: (26)

14 Lantmäteriet Fastighetsbildning Samordning för geografisk information Huvudmannaskap för Geodatarådet och geodatastrategin Boverket Vägledning för detaljplanläggning Boverket och Länsstyrelsen Nationell och regional uppsikt/tillsynsvägledning Nationell och regional kunskapsförmedling Länsstyrelsen Samordna statens intressen i planärenden, statlig kontroll PBL Tillsyn över kommunens byggtillsyn, pröva överklaganden Kommunerna Översiktsplaner i samråd med Länsstyrelsen och andra intressenter Detaljplaner utifrån översiktsplanen i samråd med intressenter Hanterar och beslutar om bygglov Notera att syftet med illustrationen är att visa på delat ansvar, bilden inte ska läsas som en förteckning över vilka ansvar som respektive myndighet har. Utredningen uppfattar att SKL har ett samordnande ansvar att beskriva hur processerna för hur handläggning går till enlig nya PBL. Åtgärd 14 Åtgärd 15 En aktivitet som synliggör processen och deltagande aktörer utifrån myndigheternas olika ansvarsområden bör genomföras. En aktivitet som beskriver informationen och informationsflödet i en processmodell bör initieras. Arbetet bör ske i syfte att skapa koncensus bland intressenterna och verka för fortsatt standardisering Solna Org nr: (26)

15 4.6 Verksamhet och tjänster E-delegationen redovisar i betänkandet Så enkelt som möjligt för så många som möjligt en bit på väg (SOU 2o11-27) att målgrupper som har flera pågående ärenden med flera offentliga organisationer har störst behov av att samla ärendena på en plats. Denna slutsats är tillämpbar på Plan och bygg där hantering av den enskildes ärende innebär en samverkan med kommunen, Boverket och Lantmäteriet vid t.ex. bygglov. Åtgärd 16 För att ta tillvara möjligheter och utveckla e-förvaltning inom Plan och bygg behöver en insats identifiera och kravställa den infrastruktur som Mina sidor är beroende av. Denna nulägesanalys har jobbat med en modell för att identifiera den infrastruktur som Mina sidor är beroende av. Modellen innehåller följande funktionsblock; En Mina sidor funktion som erbjuder möjlighet att hantera e-formulär och mottagningsbekräftelse för initiering och fortsatt uppföljning av ärendets handläggning. Specifikationer och standards för formulär och blanketter (information, semantik, begrepp, definierat regelverk och flöde) baserat på ett XML-schema som stödjer kommunens e-tjänster. Formulär och blanketter utformade för att stödja verksamhetens processer (bygglov, ärendehantering, support, överklaganden etc.), inklusive arbetsflöde, identifiering och behörighetsstyrning. Kanal för informationsutbyte som med kommunens, övriga myndigheters och leverantörers verksamhetsstödjande system (asynkron SHS, SOAP, REST, XML, JDBC). En struktur för ärendehantering som håller ihop kommunens samlade ärendehantering, samtidigt som Plan och bygg kan behöva hantera ärenden för ett antal verksamhetsspecifika stödsystem Solna Org nr: (26)

16 Åtgärd 17 Åtgärd 18 Ett insatsområde som utvecklar/vidareutvecklar processer för t.ex. bygglov behöver definiera de gränssnitt som gör att samtliga e-tjänster och tillhörande ärendehanteringssystem kan skicka/ta emot ärenden på ett samordnat sätt. För att ta bort hinder för utveckling av e-förvaltning behöver ett standardiserat XML schema baserat på regelverk, begrepp, information och process/flöde definieras. 4.7 Finansiering och ekonomi Strategi för esamhället av pekar på möjligheter att finansiera insatser. För Plan och bygg kan sådana särskilda överenskommelser och finansieringsmodeller användas för att etablera forum för samverkan. Insatser som fungerar som möjliggörare behöver identifieras. Åtgärd 19 SKL kan inom sin ordinarie verksamhet för området Plan och bygg ta initiativ att upprätta särskilda överenskommelser och utforma finansieringsmodeller som kan användas för att etablera forum för samverkan Solna Org nr: (26)

17 4.8 Upphandling och anskaffning Samordnade upphandlingar kan vara möjliggörare för utveckling av verksamheterna med stöd av verksamhetsstödjande tjänster. Genom upphandling av ramavtalet E-förvaltningsstödjande tjänster 2010 har Kammarkollegiet skapat möjligheter att avropa kontaktstödjande utåtriktade e-tjänster och verksamhetsstödjande tjänster och infrastruktur som en samlad tjänsteleverans. Ramavtalet innehåller följande tjänste- och funktionsområden; a. Kontaktstödjande tjänster o Informationstjänster o Elektronisk datafångst o Mina sidor o Söktjänster b. Verksamhetsstödjande e-tjänster o Mottagning och utskick, integration o Diarietjänst och ärendehantering o E-arkiv/system för bevarande o Workflow/processtyrning o Dokumenthantering o Publicering, web content management, portal c. Infrastrukturella tjänster o Säkert informationsutbyte o Identifiering av användare med e-legitimationer Solna Org nr: (26)

18 Kontaktstödjande och utåtriktade e-tjänster Externa parters system Befintliga interna system EID, identifieringstjänst och federering Informationsutbyte SHS, SOAP, REST, XML Behörighetskontroll och behörighetsstyrning Mottagning och utskick Dokumenthantering Workflow (processtyrning) Diarietjänst och ärendehantering earkiv System för bevarande Publicering på webb, portal etc. Verksamhetsstödjande tjänster och infrastruktur Åtgärd 20 Åtgärd 21 Insatser för att ta tillvara möjligheter och utveckla e-förvaltning inom Plan och bygg behöver kunna identifiera och kravställa funktionalitet på ett sätt som gör det möjligt att utnyttja ramavtalet E-förvaltningsstödjande tjänster. För att underlätta avrop från ramavtalet E-förvaltningsstödjande tjänster bör en vägledning för avrop av verksamhetsstödjande tjänster inom Plan och bygg utformas. Vägledningen och stödjande kravformuleringar anpassade för Plan och bygg bör omfatta ramavtalets tjänste- och funktionsområden Solna Org nr: (26)

19 Åtgärd 22 Det finns även behov av insatser som stimulerar marknaden vilket kan ske genom riktade upphandlingar. En förberedande insats kan vara att initiera en samverkansgrupp som får till uppgift att definiera en korg av funktionalitet anpassad för plan och bygg där alla intressenter, även marknadens leverantörer, får chans att medverka. 4.9 Lagar och regler Ett juridiskt perspektiv som behöver beaktas är att den myndighet som tillhandahåller en tjänst för Mina sidor inte förfogar över innehållet i dessa sidor. Myndigheten kan inre förändra, nyttja eller läsa innehåll eftersom användarens innehåll på Mina sidor inte är offentliga handlingar. Ett hinder som Försäkringskassan vid genomförda kundinterjuver 2010 har identifierat är att myndigheten som sätter upp Mina sidor behöver inge ett förtroende. Bristande tillit till Mina sidor riskerar att underminera förtroendet och göra att tjänsten inte används. Åtgärd 23 En vägledning eller motsvarande riktad till kommuner som planerar sätta upp tjänster för Mina sidor bör tydliggöra vilka regler som gäller för den samlade information som användaren lägger upp på Mina sidor. 5 Slutsatser 5.1 Utgångspunkter och kommunernas utmaning De slutsatser som nulägesanalysen redovisar bygger på följande utgångspunkter: Vi har en ny Plan och bygglag Alla har behov av effektivisering och ökad service Nationella och regionala initiativ driver på utvecklingen av e-tjänster. Men läget i kommunerna visar på en låg användning av e-tjänster inom Plan och bygg. Vi vet att inte alla kommuner klarar den utmaningen! En tydlig slutsats är att det behövs ett fortsatt arbete på nationell och regional nivå som beskriver mer konkret HUR utveckling av e-förvaltning ska gå till: Regeringens Digitala agenda pekar på att nu behöver vi söka HUR SKL har angett en strategi för esamhället - vad är nästa steg? Solna Org nr: (26)

20 Med följande illustration har den utmaning som aktörerna inom Plan och bygg står inför givits några röster hämtade från genomförda intervjuer: - Vår process är analog i grunden - Vi är så unika, alla Vi måste standardisera - IT och verksamhet tillsammans - PBL-processen delad på olika organisationer - Vad gäller för arkivering? - Den kommunala sektorn har inte resurser att driva utvecklingsprojekt - Kommunen sätter upp processen som de själva vill, vi leverantörer får anpassa oss och våra system blir onödigt komplexa Solna Org nr: (26)

21 5.2 Hur jobbar kommunerna idag? Kommunerna uppger att har ett analogt arbetssätt i grunden. Exempel: Bara 37 av 223 tillfrågade kommuner anger att bygglov finns som e-tjänst, det motsvarar en 1/6. Av de som har en e-tjänst för bygglov kan endast 11 tillhandahålla tjänster som gör det möjligt för att följa ärendet. Från genomförda intervjuer lyfter kommunerna från områden som man uppfattar som hinder för att utveckla förvaltningen med e-tjänster. Exempel: Vi är inte trygga med digitaliseringen, speciellt ritningar och GIS data kan förvanskas om de kommuniceras digitalt Vi saknar stöd för att gå över till elektronisk signering Vi hindras av att såväl informationsobjekt som gränssnitt är inte standardiserade t.ex. kartmaterial hanteras i olika format Aktörerna uppfattar att verksamhetssystemen idag är som isolerade informationsöar: Verksamhetsstödet består idag av en palett med både egenutvecklade system och lösningar från ett fåtal leverantörer Kommunala exempel finns men de borde finnas fler! mittbygge.se en samlingsplats för 35 kommuner Enskilda kommunala initiativ finns, såsom kommuner i samverkan (Orust), Sambruk, etc. 5.3 Varför gå från analogt till digitalt? För att motivera insatser för att gå från analogt till digitalt behöver man visa att effektivare förvaltning kan skapas med e- tjänster och verksamhetsstöd som skapar nyttor Solna Org nr: (26)

22 Slutsatsen att trots att såväl möjligheter som hinder har varit kända sedan tidigare inte har föranlett någon förändring går att tolka på ett optimistiskt sätt det bör gå att utnyttja situationen att alla är överens om vad som behöver göras, även om det saknas kunskap om hur. För att utveckla förvaltningen med e-tjänster bör man därför lyfta fram argument för varför man ska gå från dagens analoga arbetssätt till ett digitalt. Exempel på argument som har framförts under nulägesanalysen är: Ökad rättsäkerhet genom ökad transparens i handläggningen Medborgaren får bättre insyn Handläggningen blir effektivare och med bättre kvalitet Ökad automation i handläggningen ger mer tid för kvalificerad handläggning Minskat behovet av direktkontakt i rutinärenden Kortare ledtider och minskade kostnader genom självservice Lasten telefonsamtal typ hur går det med mitt ärende kan minska avsevärt Nyanställning underlättas med ett väl definierat arbetssätt med ett IT-stöd Mindre papper och porto i samverkan och beslutsgång Manuell inmatning av uppgifter från pappersblanketter elimineras Scanning och manuella rutiner kan tas bort. 6 Handlingsplan 6.1 Sammanställning och prioriterade åtgärder I avsnitt 4 Nulägesanalys redovisas förslag på åtgärder. Detta avsnitt innehåller en sammanställning av de åtgärder som anses ge störs effekt och som därför bör prioriteras Kompetens och samverkan En samlad bedömning visar att det finns behov av att prioritera generella åtgärder inom följande två områden. Kompetens: Praktisk samverkan: För att kunna utveckla verksamheterna med e-förvaltningsstödjande tjänster kommer det generellt krävas en ökad kompetens. Vilken kompetens och lämpliga åtgärder för att höja kompetensen behöver utredas. Det behövs insatser för praktisk samverkan på lokal, regional och nationell nivå. För att hitta en avvägd balans mellan central styrning och lokala initiativ bör SKL med tillsammans med berörda intressenter fortsätta skapa forum för samverkan Solna Org nr: (26)

23 6.1.2 Att gå från strategier till konkreta handlingsplaner Av Strategi för esamhället framgår att nästa steg är att SKL i nära samråd med medlemmarna, staten och andra intressenter konkretiserar och kompletterar strategin med underlag som vägleder medlemmarnas arbete samt med projekt- och handlingsplaner. I Sammanställning av framtidsseminariet den 19 maj 2011 efterfrågas fortsatta och fördjupade insatser avseende strategier och handlingsplaner. Konkreta handlingsplaner: Inom området Plan och bygg saknas beskrivningar av vägen till målen. En viktig åtgärd för att komma vidare är att konkretisera styrande dokument med beskrivningar och handlingsplaner. SKL kan inom sin ordinarie verksamhet ta initiativ att upprätta särskilda överenskommelser och utforma finansieringsmodeller: Etablera forum för samverkan: Inom området Plan och bygg bör SKL utnyttja möjligheter inom ordinarie verksamhet att upprätta överenskommelser och finansieringsmodeller för att etablera forum för samverkan Ledning och styrning För att nå framgång med e-strategin krävs en tydlig styrning, ansvarsfördelning och en organisation med tydligt ansvar och mandat att prioritera och hantera frågor inom Plan och bygg. Styrning med kommunala handlingsplaner: Kommuner som ännu inte har en tydlig e-strategi behöver formulera handlingsplaner för området Plan och bygg. Det krävs en aktiv styrning av alla satsningar på infrastruktur. Arbetet behöver utgå från att alla verksamheter ska ha tillgång till en gemensam och väl definierad teknisk plattform. Anpassningar av infrastrukturen: Bristande insikt och anpassningar till de specifika förutsättningar som gäller för Plan bygg vid investeringar i gemensam infrastruktur riskerar att introducera nya hinder Solna Org nr: (26)

24 6.1.4 Informationsstruktur, begrepp, definitioner och standardisering SKL har i Strategi för esamhället formulerat mål att gemensamma begrepp och termer är definierade, strukturerade och används inom de kommunala verksamheterna. Nulägesanalysen bedömer att en viktig åtgärd är att underlätta tolkning av nya PBL och att säkerställa att tillämpning av lagen ske på ett likformat sätt. Process som stöd för tolkning av nya PBL: Nya PBL behöver tolkas och beskrivas som en process både i ett helhetsperspektiv och på handläggarnivå som anvisar hur lagen ska tillämpas. För samverkan mellan kommuner och berörda myndigheter, och vid kravställning och upphandling av systemstöd behövs ett samordnande ansvar. Samordning av ansvar: - processer för hur handläggning går till enlig PBL - utformning av gemensamma informationsstrukturer - definitioner för information och informationsutbytet samt - standardisering av informationsflödet Informationsägare, systemleverantörerna och övriga intressenter bör ingå samordnad standardiseringen inom följande områden: Standardisering: - termer och definitioner - administrativa bestämmelser - tolkning av regler, samt - informationsflödet och gränssnitt Strategi för esamhället pekar ut ytterligare områden där SLK bör genomföra insatser: Gemensamma begrepp: Modeller och metoder: Utveckling och användning av gemensamma begrepp och fackspråk inom kommunens hantering av Plan och bygg. Ökad kompetens kring modeller och metoder för utveckling av informationsstrukturer och begrepp Processer och informationsflöden Nya Plan och Bygglagen PBL uppfattas som betungande. Intervjuade kommuner vittnar om att handläggningen har blivit mer administrativt betungad Solna Org nr: (26)

25 Som nulägesanalysen har konstaterat att PBL egentligen flera processer där olika myndigheter ansvarar för olika delar i processerna. Utredningen uppfattar att SKL kan ta ett samordnande ansvar att beskriva hur processerna för hur handläggning går till enlig nya PBL. Processmodell En aktivitet som synliggör processen och deltagande aktörer utifrån myndigheternas olika ansvarsområden bör genomföras. En viktig faktor för framgång för fortsatt standardisering är förmågan att skapa koncensus bland intressenterna, vilka bör medverka i planerade aktiviteter. Informationsmodell En aktivitet som beskriver informationen och informationsflödet i en processmodell bör initieras Verksamhet och tjänster Nulägesanalysen har använt en modell för att beskriva olika funktionsblock som ingår i tjänster som används av verksamheten. Exempel på funktioner är mina sidor, specifikationer och standards, formulär och blanketter, kanaler för informationsutbyte samt en samlad syn på ärendehantering. Ett insatsområde som utvecklar/vidareutvecklar processer för t.ex. bygglov behöver omfatta följande funktionsblock: Gränssnitt Standardiserat XML schema Definierade gränssnitt som gör att samtliga e-tjänster och tillhörande ärendehanteringssystem kan skicka/ta emot ärenden på ett samordnat sätt. Ett standardiserat XML schema baserat på regelverk, begrepp, information och process/flöde Upphandling och anskaffning För att ta tillvara möjligheter som upphandling och anskaffning erbjuder behöver man kunna identifiera och kravställa funktionalitet inom Plan och bygg. Underlätta avrop från ramavtal En vägledning för avrop av verksamhetsstödjande tjänster inom Plan och bygg bör utformas. Vägledningen och stödjande kravformuleringar anpassade för Plan och bygg bör omfatta de tjänste- och funktionsområden som omfattas av ramavtalet E-förvaltningsstödjande tjänster Solna Org nr: (26)

26 Det finns även behov av insatser som stimulerar marknaden vilket kan ske genom riktade upphandlingar. Insatser som stimulerar marknaden En samverkansgrupp bör få till uppgift att definiera en korg av funktionalitet anpassad för plan och bygg som kan användas vid efterföljande riktade upphandlingar. Alla intressenter, även marknadens leverantörer, bör få chans att medverka. 7 dokument Strategi för esamhället, SKL E-förvaltning och e-tjänster i Sveriges Kommuner 2011, SKL Sammanställning av framtidsseminariet den 19 maj 2011, E-delegationen Uppföljning av myndigheternas arbete med e-förvaltning och e-tjänster 2011, E-delegationen E-förvaltningsstödjande tjänster, Kammarkollegiets ramavtal Så enkelt som möjligt för så många som möjligt en bit på väg (SOU 2o11-27), E-delegationen SIS Standard för detaljplaner Boken om detaljplan och områdesbestämmelser, Boverkets detaljplanehandbok Solna Org nr: (26)

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Synergier mellan planprocess och plangenomförande

Synergier mellan planprocess och plangenomförande Synergier mellan planprocess och plangenomförande Få e-tjänster och för få bostäder En stor förbättringspotential och ett nyvaknat politiskt intresse Detaljplaner av blandad kvalitet Geodata av blandad

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess. Mikael Jardbrink

Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess. Mikael Jardbrink Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess Mikael Jardbrink Vad vill jag idag? Informera om projektet dpbl - digitaliserad plan- och bygglovsprocess

Läs mer

SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess

SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess Maria Rydqvist Boverket Bild 1 av 32 SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess Det går att komma fram

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Övergripande mål för framtidens digitala samhälle En enklare vardag för privatpersoner och företag. Smartare

Läs mer

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Ewa Swensson, Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T SPF - sammanhållen detaljplane- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet

Läs mer

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriets uppdrag Digitalt först -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Tänk Digitalt först Hämta informationen vid källan

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Tjänster som skapar nytta i esamhället? Jörgen Sandström

Tjänster som skapar nytta i esamhället? Jörgen Sandström Tjänster som skapar nytta i esamhället? Jörgen Sandström esamhället är ojämnt fördelat - Särskilt mindre kommuner har mycket svårt att göra den förändringsresa som e-förvaltning innebär. - För att överbrygga

Läs mer

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt

Läs mer

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN Vägen mot e-arkiv Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN JANUARI 2014 Detta är en kortversion av förstudierapporten e-arkiv. Varför

Läs mer

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov LANTMÄTERIET

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov LANTMÄTERIET Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov LANTMÄTERIET Samhällsbyggnadsprocessen - sedd som ett flöde Idé Grundkarta Detaljplan Fastighetsbildning Bygglov Byggande Inflyttning Uppenbara beroenden

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Digitalt förstför en smartare samhällsbyggnadsprocess Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Bakgrund Uppdraget Utreda rättsliga, ekonomiska och organisatoriska hinder Redovisa goda exempel på

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden 2018-2021 Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget: Möjligheter till

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

VERKSTAD. Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen

VERKSTAD. Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen VERKSTAD VERKSTAD Mats Elfström geodataperson i Tomelilla Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen Uppdraget i Lantmäteriets regleringsbrev Lantmäteriverket

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Mats Halling, Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T SPF - sammanhållen detaljplane- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet

Läs mer

Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess. Sanna Sparr Olivier och Markus Ek

Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess. Sanna Sparr Olivier och Markus Ek Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess Sanna Sparr Olivier och Markus Ek Huvudtrender och utmaningar i kommunal sektor i Stockholmsområdet Bostadsbyggande Teknikutveckling Befolkningsökning

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting På väg mot digitala detaljplaner Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner Arbetsgivar-

Läs mer

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 14 myndigheter i samverkan för ett förenklat och minskat uppgiftslämnande N2013/311/ENT Sammanfattning Att förenkla vardagen för företagare skapar förutsättningar

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Boråsregionens ehandlingsplan

Boråsregionens ehandlingsplan Boråsregionens ehandlingsplan Verksamhetsutveckling med stöd av IT 2017-2019 Fastställ den 24 februari 2017 av Direktionen i Boråsregionen Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av esamhället...

Läs mer

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson Enklare i esamhället Lennart Jonasson Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet, såväl nationellt och internationellt

Läs mer

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt Promemoria Datum 2019-05-02 3.2.1 Diarienummer 6352/2018 Enligt sändlista Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Läs mer

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02150/DF 111 5 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga

Läs mer

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd Verksamhetsutveckling med e-stöd eprogram 2025 beslutades av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013. Förord Under 2009 inleddes diskussionen kring uppdatering av eprogrammet. Det då gällande eprogrammet

Läs mer

SKLCeSam Programområde Gemensamma tjänster & funktioner. Anna Gillquist

SKLCeSam Programområde Gemensamma tjänster & funktioner. Anna Gillquist SKLCeSam Programområde Gemensamma tjänster & funktioner Anna Gillquist Gemensamma mål för offentlig sektor SKL, e-delegationen och regeringen - Enklare vardag för privatpersoner och företag. - Smartare

Läs mer

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess

Läs mer

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Vår gemensamma utmaning: Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Göran Persson, Boverket Olle Samuelson, IQ Samhällsbyggnad Anders Sandin, Lantmäteriet Regeringens motto: Digitalt först Digitalt

Läs mer

Projekt earkiv

Projekt earkiv Projekt earkiv 2012-10-01 Agenda - Bakgrund till projektet - Status Vad har hänt hittills? - Checklista - Vad händer närmast? - Delprojekt Upphandling - Frågor SKL har beslutat om Strategi för esamhället

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Regional och kommunal guide för e-utveckling

Regional och kommunal guide för e-utveckling Regional och kommunal guide för e-utveckling Jan Pihl, Regionförbundet Bertil Thunberg, Knowit 2013-11-07 E-utvecklingsrådet bildades 2011 med länets 13 kommuner och landstinget. Fr o m oktober 2013 ingår

Läs mer

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Vad säger den om öppen programvara? s betänkande SOU 2009:86 Anders Olsson Lantmäteriet Definition av e-förvaltning E-förvaltning är verksamhetsutveckling

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll Agenda Vad är en FGS? Förvaltningsorganisationen Skapa FGS:er Införa FGS:er FGS processen FGS Arkivredovisning 2 1 Vad är en FGS? 3 Bakgrund

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan

Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-12-19 80 Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan Dnr 2016-000456 Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop

Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop N2015/5090/EF 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för e-förvaltning Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop anser att utredningens förslag i stort är bra och vi stödjer slutbetänkandet.

Läs mer

SPF - Sammanhållen Planerings- och Fastighetsbildningsprocess

SPF - Sammanhållen Planerings- och Fastighetsbildningsprocess SPF - Sammanhållen Planerings- och Fastighetsbildningsprocess Per-Anders Karlgren representerar här SPF Ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23 Yttrande 1(4) Kommunledningskontoret Handläggare IT-chef Britt-Inger Berntsson Telefon 0522-69 70 77 britt-inger.berntsson@uddevalla.se Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu,

Läs mer

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson Enklare i esamhället Lennart Jonasson Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet, såväl nationellt och internationellt

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster Syfte och mål med CeSams verksamhet CeSams verksamhet ska bidra till att uppnå målsättningarna i SKL:s strategi för esamhället:

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse.

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse. Utdrag Protokoll III 5 vid regeringssammanträde 2015-10-29 N2015/07455/EF Näringsdepartementet Godkännande och undertecknande av avsiktsförklaring mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för

Läs mer

IT-strategi Bollebygds kommun

IT-strategi Bollebygds kommun Styrdokument 1 (5) 2015-03-16 Fastställd: KF 2015-04-23 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Ekonomichef Reviderad: Dnr : KS2015/78 IT-strategi Bollebygds kommun Postadress

Läs mer

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering?

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Hur får man 20 000 anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Att få alla att arbeta mot samma mål och åstadkomma verklig förändring i verksamheten. Johanna Fransson, projektledare Stadskontoret

Läs mer

Åtgärder och aktiviteter

Åtgärder och aktiviteter Åtgärder och aktiviteter 2017-01-24 1 2017-01-24 2 Samhällsdebatten om digitalisering och i-förvaltning 2017-01-24 3 2017-01-24 4 Skattning av baserad på enkätsvar 2017-01-24 5 Verkan Ställer krav på styrning

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess

Digital samhällsbyggnadsprocess Digital samhällsbyggnadsprocess Idag är samhällsbyggnadsprocessen komplex och fragmenterad Ett inkluderande, effektivt, enhetligt och obrutet informationsflöde Uppdrag Regeringen Vinnova, Formas, Energimyndigheten..

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Dialogmöte 24 april 2012 Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Bolagsverket i samarbete med Länsstyrelsen Kronoberg samt Sveriges Kommuner och Landsting Syfte med dagens dialogmöte Avslut utifrån

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

Aktuellt från Lantmäteriet

Aktuellt från Lantmäteriet Aktuellt från Lantmäteriet Geodatasamverkan Skåne Skåne sydväst, Svedala 2018-06-05 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först, Regeringsuppdrag, och den nationella geodatastrategin Digitalt

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

1 av 7 2011-03-03 16:35

1 av 7 2011-03-03 16:35 1 av 7 2011-03-03 16:35 Kommun som du representerar Antal svar: 14 Din funktion/roll Kommunledning 28.6% (4) Information/kommunikation 7.1% (1) IT-chef/strateg 42.9% (6) Verksamhetsansvarig 0.0% (0) Annan

Läs mer

Kommittédirektiv. En myndighet för samordning av elektronisk identifiering och signering. Dir. 2010:69

Kommittédirektiv. En myndighet för samordning av elektronisk identifiering och signering. Dir. 2010:69 Kommittédirektiv En myndighet för samordning av elektronisk identifiering och signering Dir. 2010:69 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juni 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och

Läs mer

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg 2009-06-11 SIDAN 1 Nationell IT-strategi för vård och omsorg Tillämpning för Stockholms stad BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR 2009-06-11 SIDAN 2 Bakgrund Hösten 2006 beslutades att en beställarfunktion skulle

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard)

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer!!! Agenda 13:00 Mötets öppnande Riksarkivarie Björn Jordell 13:10 Moderator för dagen Björn Skog 13:15 Bakgrund till projektet

Läs mer

Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning

Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning Så enkelt som möjligt för så många som möjligt Genom EF1 tillhandahåller Softronic en plattform (uppsättning tekniska tjänster) som tillsammans med övriga tjänster

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess 2025

Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 GISS årsmöte och seminarium 2018-02-14 Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet eva.nord@lm.se Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 Digitalt först -för en smartare

Läs mer

Principer för digital samverkan i Stockholms län PRINCIPER FÖR DIGITAL SAMVERKAN

Principer för digital samverkan i Stockholms län PRINCIPER FÖR DIGITAL SAMVERKAN Principer för digital samverkan i Stockholms län 2 (9) Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Syfte och målgrupp...3 3. Grundprinciper för digital samverkan... 4 3.1 Utgå ifrån invånarnas behov... 4

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Tjänster som skapar nytta i esamhället? Jörgen Sandström

Tjänster som skapar nytta i esamhället? Jörgen Sandström Tjänster som skapar nytta i esamhället? Jörgen Sandström s d r ä lf ä v i v? r t e t d ä u s a t s Erbj ä b å p r e t tjäns esamhället är ojämnt fördelat - Särskilt mindre kommuner har mycket svårt att

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Välkommen till Eskil"una

Välkommen till Eskiluna Välkommen till Eskil"una Elektroniskt bevarande etapp 2 Det handlar om a. säkerställa en långsik5g informa5onsförsörjning! Slutrapporten etapp 2 Sambruk 2011. Dokumentet får dock spridas enligt Creative

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson Digitalisering är en lagsport Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se Avgörande läge för välfärden Arbetsför ålder +[VÄRDE ]% +[VÄRDE ]% +11% +6% +3% 0 ÅR 1-19 ÅR 20-64 ÅR 65-79 ÅR 80+ ÅR Källa: SCB april

Läs mer

Lotta Ruderfors. Sambruk 2004 Jönköpings kommun. Projektkoordinator. Projektledare Metodansvarig processer Teamledare

Lotta Ruderfors. Sambruk 2004 Jönköpings kommun. Projektkoordinator. Projektledare Metodansvarig processer Teamledare Mina meddelanden Lotta Ruderfors Sambruk 2004 Jönköpings kommun Projektledare Metodansvarig processer Teamledare Projektkoordinator Projektledare Webbansvarig Information SKL/CeSam SKL CeSams handlingsplan

Läs mer

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan 2018 2020 SGUs bidrag till handlingsplanen Två regeringsuppdrag med koppling till handlingsplanen Geodatarådets

Läs mer

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi * Skatteverket Skatteverkets Kanalstrategi Framtagen av Charlotte Rylander 2010 * Skatteverket 2(8) Kanalstrategi 1 INLEDNING Skatteverkets långsiktiga mål är att medborgare och företag har förtroende

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Redovisning av resultat

Redovisning av resultat Redovisning av resultat Tillståndshantering för färdtjänst NU- och BÖR- lägeskartläggning samt effekter Jan Törnebohm o Susanne Ribbing, 2009-04-20 Redovisning Den valda exempeltjänsten bakgrund och syfte

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola 2019-2022 Förvaltning förskola och skola, Örebro kommun Örebro kommun 2019-06-03 Gn 1660/2019 orebro.se

Läs mer

24-timmarsmyndigheten - från ord till handling. Vad händer på central nivå? Bo Frändén

24-timmarsmyndigheten - från ord till handling. Vad händer på central nivå? Bo Frändén 24-timmarsmyndigheten - från ord till handling. Vad händer på central nivå? Bo Frändén bo.franden@statskontoret.se 08-454 47 45 Vi är ett stabsorgan till regeringen och Regeringskansliet. Vår uppgift är

Läs mer

esamhället och arkivet kommunal verksamhetsutveckling

esamhället och arkivet kommunal verksamhetsutveckling esamhället och arkivet Förväntningar som finns Det ska vara enkelt att komma åt information Många möjligheter till att använda information Viktigt att informationen är trovärdig Egna valmöjligheter är

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet 1(10) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning Kronofogden delar utredningens bedömning att Sverige har halkat efter jämförbara

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Bilaga 2 till Digitaliseringen av det offentliga Sverige en uppföljning (ESV 2018:31)

Bilaga 2 till Digitaliseringen av det offentliga Sverige en uppföljning (ESV 2018:31) Bilaga 2 till Digitaliseringen av det offentliga Sverige en uppföljning (ESV 2018:31) ESV:s enkät 2017 Enkäten skickades ut digitalt till 553 offentliga organisationer (242 myndigheter, 290 kommuner och

Läs mer

Boverkets Föreskrifter 2017

Boverkets Föreskrifter 2017 Boverkets Föreskrifter 2 Innehåll Om undersökningen - Bakgrund och syfte - Målgrupp och urval - Genomförande och metod Resultat per fråga Markörs reflektioner 2 Om undersökningen Bakgrund och syfte Boverket

Läs mer

Avdelningen för digitalisering Center för esamhället, SKL

Avdelningen för digitalisering Center för esamhället, SKL Avdelningen för digitalisering Center för esamhället, SKL Vård och omsorg Skola och lärande Näringsliv och arbete Samhällsbyggnad, transport och miljö Kultur, fritid och besöksnäring Demokrati och delaktighet

Läs mer

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess SamGIS Skånes alldeles fantastiska Kart- och GISdag 6 dec 2017 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först- för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Läs mer

Plan för digitalisering i Motala kommun

Plan för digitalisering i Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 18/KS 0130 Datum: 2018-11-12 Paragraf: 152 Gäller från: 2018-11-12 Plan för digitalisering i Motala kommun 2018-2023 Sammanfattning Med digitalisering menas

Läs mer

Resultaten från eard projektet Om förvaltningsgemensamma specifikationer

Resultaten från eard projektet Om förvaltningsgemensamma specifikationer Resultaten från eard projektet Om förvaltningsgemensamma specifikationer Caspar Almalander Projektledning e-arkiv och e-diarium (eard) ediamond award till Riksarkivet/eARD Juryns motivering lyder: Vinnaren

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer