Detaljplan för del av Djurgården 1:1 i stadsdelen Djurgården, Dp 2008-

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för del av Djurgården 1:1 i stadsdelen Djurgården, Dp 2008-"

Transkript

1 Utlåtande 2011:114 RIII (Dnr /2011) Detaljplan för del av Djurgården 1:1 i stadsdelen Djurgården, Dp Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan för del av Djurgården 1:1 i stadsdelen Djurgården, Dp , antas. Föredragande borgarrådet Regina Kevius anför följande. Ärendet Syftet med föreliggande detaljplan är att uppföra ett nytt scenhus med plats för cirka 670 åskådare i anslutning till Cirkus på Södra Djurgården. Motivet är att bredda verksamheten för att kunna sätta upp och ta emot medelstora evenemang och gästspel. Därmed kan byggnaden användas kontinuerligt för framträdanden året runt. I dagsläget stängs Cirkus månadsvis mellan uppbyggnad av nya musikaler, teatrar, konserter och konferenser. Cirkus är ett byggnadsminne och den äldsta av fyra bevarade cirkusbyggnader i Sverige. Under åren har flera till- och ombyggnader skett men byggnaden är idag varsamt restaurerad. Det nya scenhuset föreslås placeras i anslutning till Cirkus nordvästra fasad vilket bedöms vara den enda realistiska platsen. Alternativa placeringar har nogsamt studerats men bedöms innebära oacceptabla konsekvenser på byggnadsminnet och spoliera möjligheter till logistisk samordning vad gäller exempelvis entréfunktionerna.

2 Idag finns på platsen för tillbyggnaden en elnätstation, parkeringsplats och en drygt tio år gammal entrébyggnad. Därutöver står i en slänt tre ekar som behöver tas bort. Som kompensation avses nya träd att återplanteras på Djurgårdsslätten medan de nedtagna trädstammarna placeras vid Bellmansro. Efter samråd med länsstyrelsen som har att bevaka byggnadsminnet Cirkus och stadsmuseet har det nya scenhuset fått ett samtida uttryck vilket gör gammalt och nytt tydligt avläsbart. Scenhusets utformning och placering i en förtätad kulturhistorisk miljö kräver att detaljerna utförs med stor precision som rundat fasadglas. Planförslaget bedöms överensstämma med den fördjupade översiktsplanen för Kungliga Nationalstadsparken Stockholmsdelen som kommunfullmäktige antog I den s.k. Evenemangsparken där Cirkus är beläget ges ökat handlingsutrymme för verksamheterna att kunna förnyas. Beredning Ärendet har beretts av stadsbyggnadsnämnden. Mina synpunkter Stockholm är en stad med stora upplevelsevärden. Det gäller såväl vad staden har att erbjuda i form av vistelsevärden, vacker bebyggelse, närhet till natur och vatten, som kulturella upplevelser, evenemang och nöjen. Det är kanske som allra tydligast på Djurgården. Djurgården är en fantastisk plats för både naturupplevelser och evenemang, mitt i Stockholm. På Djurgården finns en mängd verksamheter med stor betydelse för Stockholm som kultur- och upplevelsestad. I det historiska landskapet, med utblickar över Saltsjön mot Gamla stan, finns stora besöksmål som bland annat Vasamuseet, Gröna Lund och Skansen. Cirkus från 1891, som är den äldsta av fyra bevarade cirkusbyggnader i Sverige, är sedan lång tid tillbaka en viktig och uppskattad del av Djurgårdens evenemangsverksamheter. Detaljplanen innebär att ett nytt scenhus och ny entré placeras i anslutning till den nordvästra delen av Cirkus, cirka 100 meter från Djurgårdsvägen. Byggnaden kompletterar den befintliga scenen, vilket gör att Cirkus verksamhet kan breddas till att också kunna sätta upp medelstora evenemang. Scenhuset placeras som en fristående byggnadskropp med ett eget arkitektoniskt uttryck som tydligt visar vad som är gammalt och nytt, men samtidigt respekterar Cirkus 1800-talsarkitektur. Planprocessen är ett gott exempel på värdefullt och konstruktivt samarbete mellan staden, Länsstyrelsen och Stadsmuseet.

3 Planförslaget innebär att tre befintliga ekar inom planområdet måste fällas. Det är beklagligt, men är ofrånkomligt i och med att den aktuella platsen för scenhuset har bedömts vara den enda lämpliga platsen med hänsyn till Cirkus som byggnadsminne. Ett bevarande av ekarna vid Hazeliusbacken skulle innebära en sådan reduktion av sittplatser och andra publika utrymmen att planens syfte att skapa en ny attraktion på Djurgården knappast skulle kunna uppfyllas. Grönkompensation kommer att ske i form av plantering av nya träd i närområdet och de nedtagna trädstammarna avses att placeras nära Bellmansro. Jag är positiv till att med detta beslut möjliggöra både åretruntverksamhet på Cirkus och en ny scen- och entrébyggnad som blir ett spännande tillägg till det befintliga Cirkus. Det stärker södra Djurgården som evenemangspark och är positivt för Stockholm som upplevelse- och evenemangsstad. Jag föreslår att kommunfullmäktige antar detaljplanen. Bilagor 1. Reservationer m.m 2. Plankarta med bestämmelser 3. Planbeskrivning 4. Genomförandebeskrivning 5. Utställningsutlåtande Borgarrådsberedningen tillstyrker föredragande borgarrådets förslag. Reservation anfördes av borgarrådet Per Bolund (MP) enligt följande. Jag föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att återremittera ärendet, samt att vidare anföra följande: Djurgården som plats för rekreation, nöje och kulturbärande verksamheter är av central betydelse för Stockholmarna, den lummiga växtligheten spelar en stor roll i att ge Djurgården dess speciella karaktär och är viktig för den biologiska mångfalden. Miljöpartiet de gröna har inget att invända mot byggnaden i sig och motsätter sig inte att kulturutbudet i Stockholm breddas med ytterligare en scen. Miljöpartiet de gröna efterfrågar, likt Länsstyrelsen, att detaljplanen kompletteras med alternativbedömningar. Ambitionen borde vara att finna en placering som gör att ekarna kan sparas. Att Cirkus befintliga parkeringsplats intill Hazeliusbacken ersätts av det nya scenhuset är dock positivt. Likaså ambitionen att långsiktig minska biltrafiken och parker-

4 ingar på Djurgården i förmån för framtida förbättrade spårvagns - samt gång- och cykelmöjligheter. Kommunstyrelsen delar borgarrådsberedningens uppfattning och föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan för del av Djurgården 1:1 i stadsdelen Djurgården, Dp , antas. Stockholm den 24 augusti 2011 På kommunstyrelsens vägnar: S T E N N O R D I N Regina Kevius Ylva Tengblad Reservation anfördes av Emilia Hagberg och Stefan Nilsson (båda MP) med hänvisning till reservationen av (MP) i borgarrådsberedningen. Särskilt uttalande gjordes av Ann-Margarethe Livh (V) enligt följande. Utformningen av byggnaden är i huvudsak bra och väl anpassad till befintlig bebyggelse, som är av hög klass. En ytterligare scen kommer att bli ett bra tillskott, och förslaget är väl utformat. Då inte materialvalet, avseende den högre delen av byggnaden framgått av ärendet tar vi inte ställning till detta.

5 ÄRENDET Syftet med föreliggande detaljplan är att uppföra ett nytt scenhus med plats för cirka 670 åskådare i anslutning till Cirkus på Södra Djurgården. Motivet är att bredda verksamheten för att kunna sätta upp och ta emot medelstora evenemang och gästspel. Därmed kan byggnaden användas kontinuerligt för framträdanden året runt. I dagsläget stängs Cirkus månadsvis mellan uppbyggnad av nya musikaler, teatrar, konserter och konferenser. Cirkus är ett byggnadsminne och den äldsta av fyra bevarade cirkusbyggnader i Sverige. Under åren har flera till- och ombyggnader skett men byggnaden är idag varsamt restaurerad. Det nya scenhuset föreslås placeras i anslutning till Cirkus nordvästra fasad vilket bedöms vara den enda realistiska platsen. Alternativa placeringar har nogsamt studerats men bedöms innebära oacceptabla konsekvenser på byggnadsminnet och spoliera möjligheter till logistisk samordning vad gäller exempelvis entréfunktionerna. Idag finns på platsen för tillbyggnaden en elnätstation, parkeringsplats och en drygt tio år gammal entrébyggnad. Därutöver står i en slänt tre ekar som behöver tas bort. Som kompensation avses nya träd att återplanteras på Djurgårdsslätten medan de nedtagna trädstammarna placeras vid Bellmansro. Efter samråd med länsstyrelsen som har att bevaka byggnadsminnet Cirkus och stadsmuseet har det nya scenhuset fått ett samtida uttryck vilket gör gammalt och nytt tydligt avläsbart. Scenhusets utformning och placering i en förtätad kulturhistorisk miljö kräver att detaljerna utförs med stor precision som rundat fasadglas. Planförslaget bedöms överensstämma med den fördjupade översiktsplanen för Kungliga Nationalstadsparken Stockholmsdelen som kommunfullmäktige antog I den s.k. Evenemangsparken där Cirkus är beläget ges ökat handlingsutrymme för verksamheterna att kunna förnyas. Detaljplanen ställdes ut 16 mars 3 april Efter utställningen har inga justeringar gjorts. Stadsbyggnadsnämnden Stadsbyggnadsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 16 juni 2011 att godkänna förslaget till detaljplan och att överlämna det till kommunfullmäktige för antagande. Reservation anfördes av Elina Åberg m.fl. (MP), bilaga 1.

6 Reservation anfördes av Maria Hannäs (V), bilaga 1. Särskilt uttalande gjordes av vice ordföranden Tomas Rudin m.fl. (S), bilaga 1. Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande daterat den 17 maj 2011 har i huvudsak följande lydelse. Utlåtande Bakgrund Syftet med föreliggande detaljplan är att uppföra ett nytt scenhus med plats för ca 670 åskådare vid Cirkus intill Hazeliusbacken. Motivet är att bredda verksamheten för att kunna sätta upp medelstora evenemang och gästspel. Därmed kan byggnaderna komplettera varandra och användas kontinuerligt. Cirkus från 1891 är ett byggnadsminne och den äldsta av fyra bevarade cirkusbyggnader i Sverige. Det nya scenhuset föreslås placeras i anslutning till den nordvästra delen av Cirkus vilket bedöms vara den enda realistiska platsen. Alternativa placeringar har studerats ingående. Den föreslagen placering är vald utifrån kulturhistoriska skäl och behovet av samordna entréfunktionerna för att bl a hålla nere den totala byggvolymen. Idag finns på platsen för tillbyggnaden en elnätstation, en dryg 10 år gammal entrébyggnad, parkering samt viss vegetation och några träd. Planförslaget Planförslaget medger en komplettering av den befintliga scenen med ett nytt scenhus med plats för ca 670 sittplatser i anslutning till nordvästra fasaden. Utöver ett nytt scenhus föreslås att en ny förbindelselänk med en ny entré tillskapas. Tillbyggnadens hela area uppgår till ca 800 kvm (BYA), varav ca 600 kvm scenhus och ca 200 kvm entrébyggnad. För att få plats med den nya tillbyggnaden kommer dagens entrétillbyggnad från 1997 att rivas. Scenhuset rymmer, utöver en ny scen och åskådarplatser, en ny foajé. Befintligt foajéutrymme är med 0,25 kvm per åskådare gravt underdimensionerad. En ny WC-grupp och kapprum placeras i källarvåningen under det nya scenhusets foajé.

7 Perspektiv, från Hazeliusbacken med nya scenhuset i fonden och entrélänk till vänster om Cirkus. Det föreslagna scenhuset och en ny förbindelselänk mellan scenhus och entré placeras i anslutning till nordvästra delen av Cirkus. Någon alternativ placering bedöms inte vara realistisk på grund av brist på utrymme samt nödvändigheten att den nya entrén sammanlänkar både Cirkus och det nya scenhuset. Scenhusets placering och entrén bygger vidare på Cirkus historiska entréplats och gör det även möjligt att dubbelutnyttja befintliga loger, förråd och inlastning i cirkusbyggnaden. På så sätt kan tillbyggnadens storlek begränsas vilket utrymmena under jord även syftar till. Scenhuset är förutom den lätta glasade förbindelselänken frikopplad från cirkusbyggnaden. Scenhuset och förbindelselänken utformas med respekt för huvudbyggnadens arkitektur. Det ska tydligt gå att avläsa byggnadsminnet.

8 A Nytt scenhus Förbindelselänk Torg Handikapparkering Huvudentré Stödmur Illustrationsplan (samtliga illustrationer och ritningar av White arkitekter, januari 2011) Konsekvenser för miljön A Behovsbedömning Kontoret bedömer att detaljplanens genomförande inte kan antas medföra sådan betydande miljöpåverkan som åsyftas i PBL 4 kap 34 eller MB 6 kap 11 att en miljöbedömning behöver göras. Planförslaget bedöms vara förenligt med den fördjupade översiktsplanen för Djurgården som bl a anger att för att behålla Evenemangsparkens (Djurgårdsbron - Waldemarsudde) attraktivitet behöver verksamheter kunna vidareutvecklas och förnyas. Planförslaget bedöms inte strida mot andra lagar, rekommendationer eller förordningar. Den planerade verksamheten bedöms inte medföra väsentlig påverkan på miljö, kulturarv eller människors hälsa. Kulturmiljö Stadsmuseets bedömning är att ytterligare förändringar på Cirkus kan göras i endast mycket begränsad omfattning, för att byggnadsminnet inte ska äventyras. Tidigare har dock flera förändringar medgivits för att anpassa byggnaden för verksamhetens behov. Ett värdefullt samarbete har under planprocessen ägt rum med antikvarisk sakkunskap på Länsstyrelsen och Stadsmuseet. En antikvarisk förundersökning har utförts av Per Nelson Byggnadsvårdsbyrå ( ). Föreliggande förslag har utarbetats efter parallella arkitektuppdrag med Cirkus som byggnadsminne som utgångspunkt. White arkitekter har svarat för scenhusets utformning.

9 Stadsbild, riksintressen Hazeliusbackens historiska sträckning påverkas inte av tillbyggnadens placering. Ambitionen har varit att hålla nere höjden på scenhuset för att Skansenberget som fond ska fortsätta att råda. Den rundade fasaden av zink alt bearbetad rostfritt stål och glas bidrar till att sträckan, där gaturummet smalnar av, förkortas. Modell över nytt scenhus med länk, vy från norr Modell över nytt scenhus med länk, vy från söder Nya scenhuset och foajébyggnaden Scenhuset är placerat som en fristående byggnadskropp med ett eget arkitektoniskt uttryck. Scenhuset med dess volym, höjd och placering är vald med största hänsyn till byggnadsminnet Cirkus. Dess arkitektoniska uttryck redovisar tydligt vad som är gammalt och nytt. Det nya scenhuset uttrycker en självständighet men ordnar sig samtidigt Cirkus uttrycksfulla sena 1800-talsarkitektur. Ett genomförande av föreslaget scenhus innebär att befintlig entrébyggnad från 1997 rivs. Elnätstationen från talet är inte kulturhistoriskt klassificerad av Stadsmuseet. Cirkus södra fasad mot Djurgårdsvägen och Djurgårdsslätten utgör anläggningens huvudfasad och är byggnadens signum för allmänheten. Tillbyggnaden är beläget ca 100 meter från Djurgårdsvägen som är det stora flanörstråket i denna del av Evenemangsparken. Intrycket därifrån blir knappast påtagligt men förhoppningsvis intresseväckande. Natur Inom planområdet finns förutom en parkeringsplats och elnätstation även tre ekar i en slänt mot Skansens klädkammare. En av ekarna har år 2010 inventerats av länsstyrelsen och klassats som särskilt skyddsvärd. Eken är fristående och har en diameter av ca en meter. Den ek som står i gaturummet uppskattas ha en stamdiameter av ca 0,8 m, den tredje eken snett bakom elnätstationen är något mindre. Planförslaget innebär att de tre ekarna med intilliggande vegetation måste ge plats för det nya scenhuset. Grönkompensation i form av återplantering i närområdet av nya träd kommer att ske och regleras i ett avtal mellan Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Förvaltningsbolaget Cirkus HB. De nedtagna trädstammarna föreslås efter samråd

10 med Länsstyrelsen placeras nära Bellmanro. Taken på scenhuset planeras få en vegetationsbeklädnad vilket minskar de hårdgjorda ytorna (LOD av takvatten) och ger en viss grönkompensation totalt sett inom planområdet. Gator, trafik och parkering Cirkus besökare kommer även fortsättningsvis att anlända till huvudentrén från Hazeliusbacken. Cirkus befintliga parkering intill Hazeliusbacken ersätts av nya scenhuset. Söder om Cirkus finns en befintlig parkeringsplats med ca 25 parkeringsplatser som kvarstår. Därutöver finns ett parkeringsgarage under Hasselbacken. Den planerade tillbyggnaden innebär att trafikmängderna periodvis kommer att öka till området, särskilt busstrafik. I skriften Evenemangsparken - Samlad redovisning av planer, ambitioner och möjligheter för Södra Djurgården finns en samlad bild för trafikföringen och parkeringen på Djurgården. Biltrafiken till Cirkus förväntas endast öka i begränsad utsträckning eftersom besökare i huvudsak anländer med turistbussar, kollektivtrafik eller gående samt cyklande. Vid Hazeliusbacken ska det vara möjligt för bussar att stanna till och släppa av besökare till både Cirkus och det nya scenhuset. Cykelparkeringen finns vid Djurgårdsslätten. Handikappsparkering anordnas vid huvudentrén. Plansamråd Plansamråd hölls under tiden 28 juni 7 september, Brev om plansamråd skickades ut till sakägare enligt fastighetsförteckningen. Annons om samråd publicerades i lokaltidningen Mitt i Östermalm 6 juli Under samrådstiden har planförslaget varit utställt i Fyrkanten, på Östermalms bibliotek samt varit publicerad på Stockholm stads hemsida. Samrådsmöte hölls den 24 augusti 2010 i Cirkus lokaler. Inkomna kritiska synpunkter sammanfattas: Enskilda personer och remissinstanser har synpunkter rörande tillbyggnadens utformning, höjd och materialval och anser att det är svårt att uppleva bakomliggande fasad genom en glasfasad. Några remissinstanser och enskilda personer vill att tillbyggnaden ska få en bättre fasadanpassning till en äldre byggnadsstil. Några remissinstanser vill att byggnaden ytterligare dras tillbaka från Hazeliusbacken samt att tillåten höjd sänks. Flera remissinstanser och enskilda personer anser att stora biologiska värden riskerar att försvinna om planerad bebyggelse genomförs och att det är olyckligt att fälla värdefulla ekar. Det är viktigt att parklandskapet långsiktigt kan bibehållas. Några remissinstanser hade synpunkter rörande tillgänglighet, elnätstationen samt Hazeliusbacken trafikföring. Utställning Planförslaget har varit utställt under tiden 16 mars 13 april Synpunkter inkomna under utställningen sammanfattas nedan:

11 Länsstyrelsen anser att det nya scenhuset är att betraktas som en komplettering i omedelbar närhet till befintlig bebyggelse och att det är en pågående verksamhet som bör vara möjlig inom ramen för Nationalstadsparkens skydd. Ett borttagande av en ek med stamdiameter på ca en meter kan enligt Länsstyrelsen inte anses ha en så negativ inverkan på naturvärdena i området så att det skulle utgöra skada på det historiska landskapets naturvärden. Den utställda detaljplanen innebär inte ett intrång i parklandskapet eller naturmiljön och inte heller skada på det historiska lanskapets naturvärden. Länsstyrelsen konstaterar trots ovanstående bedömning att inga tydliga försök att spara åtminstone den grövsta eken har redovisats. Planförslaget behöver kompletteras med alternativbedömningar och, om möjligt, ses över med ambitionen att finna en utformning som gör att ekarna kan sparas. Svenska turistföreningen Stockholmskretsen tycker att planförslaget är något bättre än tidigare förslag, men anser att byggnaden ska uppföras i mer traditionell stil och material för att bättre anpassas till byggnadsminnet. Byggnaden bör dras in ytterligare någon meter från Hazeliusbacken. Utformningen av gatumiljön ska prioritera gångoch cykeltrafik. Djurgårdens hembygdsförening (Dhf) konstaterar att förslaget inte inneburit någon större förändring mot tidigare. De påpekar vikten av en omsorgsfull detaljutformning bland annat för att möjliggöra genomsikten i den föreslagna länkbyggnaden. Noggranna studier av gång- och fordonsrörelser samt utredning av transformatorstationens antikvariska värde efterfrågas. Djurgården-Lilla Värtans Miljöskyddsförening, (DLV) konstaterar att hela grönstråket i triangeln mellan Cirkus, Hasselbacken och Skansen med tre vuxna gammelekar tas bort. Ekarna utgör en viktig del av den biologiska mångfalden inom Nationalstadsparken. Att exploatera grönområdet ses som ett intrång som skadar parken. Tillbyggnaden föreslås utformas så att den äldsta eken kan stå kvar. De andra ekarna flyttas ner till platsen framför Cirkus på en ny grönyta då avståndet mellan de stora ekarna inte får bli för långt.

12 Två av ekarna vid Hazeliusbacken samt elnätstationen intill parkeringsplats Stadsbyggnadskontorets ställningstagande I startpromemorian presenterades skisser av ett scenhus med en utformning som kunde tolkas ha ett visst traditionellt arkitektoniskt uttryck. Förslaget omformades då Länsstyrelsen och Stadsmuseet ansåg att Cirkus som byggnadsminne riskerades att påverkas i för hög grad. Efter ett parallellt arkitektuppdrag framkom föreliggande förslag till nytt scenhus. Förslaget är i volym och med sitt sidoorienterade läge underordnat Cirkus samt utförd med ett självständigt formspråk. Av förslaget framgår tydligt gränsen mellan gammalt och nytt. Stadsbyggnadskontoret bedömer att det nya scenhuset kan uppföras på ett sätt som respekterar byggnadsminnets värde. Detta förutsätter att utformning och placering sker enligt de kvalitets- och gestaltningsprinciper som framgår av planbeskrivning och planbestämmelser. Scenhusets läge i en förtätad kulturhistorisk miljö och dess klara enkla uppbyggnad motiverar således att stor vikt läggs på att detaljerna utförs med precision t ex att scenhusets glaspartier utförs med böjt glas. Kontoret bedömer att det nya scenhuset är rimligt vad gäller läge och skala. Scenhuset är förutom en smal förbindelselänk frikopplat från cirkusbyggnaden. Länken mellan befintlig byggnad och ny byggnad ska utföras med ytterväggar och tak av neutralt glas utan färgton för att säkra genomsiktligheten in till Cirkus befintliga fasad. På så sätt underordnar sig den nya länken Cirkus och originalfasaden framträder i ökad utsträckning genom glaspartierna. Inför utställningen drogs byggnaden in ytterligare 0,85 m från Hazeliusbacken och sänktes med 30 cm. Tillbyggnadens form är rundad vilket innebär att byggnaden från gatunivå inte kan ses i sin helhet då byggnadsvolymen viker undan. Detta bidrar till att byggnaden upplevs som mindre påtaglig i gaturummet. Planförslaget innebär att tre befintliga ekar inom planområdet måste fällas, av vilka den största har en stamdiameter på ca en meter. Grönkompensation i form av återplantering i närområdet av nya träd kommer att ske och regleras i ett avtal mellan Kungliga

13 Djurgårdens Förvaltning och Cirkus. De nedtagna trädstammarna avses att placeras nära Bellmanro efter överenskommelse med Länsstyrelsen. Att spara den största eken, bl a genom en s-formad byggnad i enlighet med ett av yttrandena under utställningen skulle enligt stadsbyggnadskontoret få så långtgående konsekvenser att hela projektet äventyras. Avståndet mellan fasadliv och ek bör nämligen vara ca 4 meter vilket skulle medföra att en inte oväsentlig del av scenhuset skulle behöva tas bort. Det skulle enligt byggherren innebära en sådan reduktion av sittplatser och andra publika utrymmen att projektet inte blir realiserbart. I skriften Evenemangsparken - Samlad redovisning av planer, ambitioner och möjligheter för Södra Djurgården maj 2010, finns en samlad bild för trafikföring och parkering på Djurgården. Den långsiktiga ambitionen är att minska biltrafiken och parkeringar på Djurgården och utformningen av gatumiljön ska prioritera gång- och cykeltrafik. Möjligheterna att använda spårvagn och buss ska förbättras liksom gångoch cykelmöjligheterna. Biltrafiken till Cirkus förväntas öka endast i begränsad utsträckning eftersom besökare i huvudsak anländer med turistbussar, kollektivtrafik, till fots eller cyklande. I planförslaget möjliggörs för bussar och taxibilar att stanna till och släppa av besökare till Cirkus intill nya scenhuset. Den ursprungliga elnätstationen på scenhusets plats fotodokumenteras före rivning. Elnätstationen är snedstreckad på klassificeringskartan vilket innebär fastighet med bebyggelse uppförd 1960 eller senare och som ännu ej klassificerats. Önskemål har inkommit om en ytterligare reducering av tillbyggnadens höjd. Stadsbyggnadskontoret har under hela planprocessen sökt hålla nere takhöjden och scenhusets utbredning mot Hazeliusbacken. Scenhusets höjd minskades med 30 cm inför utställningen medan byggnaden drogs tillbaka ca 0,85 meter från Hazeliusbacken. Det är klart uttryckt från byggherrens sida efter Länsstyrelsens utställningsyttrande, att ytterligare reduktion av scenhuset inte gör projektet genomförbart. Företrädaren för byggherren anför i ett brev att Konsekvensen av indragningen (om 0,85 meter) är, att antalet sittplatser minskat med drygt ett 30-tal till 670 platser, vilket i sig är betydligt under det antal platser som vi kalkylerat med tidigare, som ett minimiantal ur ekonomiskt perspektiv. Erfarenheter från planprocessen gör att kontoret har svårt att ifrågasätta synpunkterna att en ytterligare reducering av tillbyggnadens höjd och indragning från gatan skulle äventyra hela projektet. Scenhuset från Hazeliusbacken innan sänkning med ytterligare några decimeter.

14 Stadsbyggnadskontoret delar sammantaget Länsstyrelsens bedömning i sitt utställningsyttrande att scenhuset är att betrakta som en komplettering i omedelbar närhet till befintlig bebyggelse som bör vara möjlig att utveckla inom ramen för Nationalstadsparkens skyddsbestämmelser. Vidare delar kontoret Länsstyrelsens bedömning att detaljplanen inte föranleder ett intrång i parklandskapet eller naturmiljön och inte heller att den innebär en skada på det historiska landskapets naturvärden. Under planprocessen har länsstyrelsens sakkunskap vad gäller byggnadsminnet Cirkus beaktas vilket avspeglar sig i planförslagets utformning. Stadsbyggnadskontoret bedömer att tillbyggnaden enligt förslaget respekterar byggnadsminnets värde. Kontoret har förståelse för de frågetecken som kommit till uttryck vad gäller främst konsekvenserna för de tre ekarna. Ovanstående bedömning att det historiska landskapet mm ej skadas och överenskommelsen om återplantering av träd torde emellertid i detta fall vara en godtagbar lösning på en inte alldeles lätt avvägning av olika värden. Den aktuella platsen för scenhuset har bedömts vara den enda lämpliga plats med hänsyn till Cirkus som byggnadsminne. Ett bevarande av ekarna vid Hazeliusbacken skulle innebära att planens syfte att skapa en ny attraktion på Djurgården knappast skulle kunna genomföras. Kontoret föreslår att planförslaget godkänns. SLUT

15 RESERVATIONER M.M. Bilaga 1 Stadsbyggnadsnämnden Reservation anfördes av Elina Åberg m.fl. (MP) enligt följande. föreslår att stadsbyggnadsnämnden beslutar att återremittera ärendet, samt att vidare anföra följande: Djurgården som plats för rekreation, nöje och kulturbärande verksamheter är av central betydelse för Stockholmarna, den lummiga växtligheten spelar en stor roll i att ge Djurgården dess speciella karaktär och är viktig för den biologiska mångfalden. Den ytterligare studien av platsen som kontoret nämner, visar att den ursprungliga tanken med att en annan typ av byggnad skulle kunna möjliggöra ett bevarande av de mycket gamla ekarna; ekar som inte kan ersättas av något likvärdigt inom överskådlig tid. I synnerhet en av de tre ekarna är mycket stor och har så pass högt bevarandevärde att vi finner den nödvändigt att återremittera ärendet för att få till stånd en byggnad som utformas på så vis att eken kan bevaras. Reservation anfördes av Maria Hannäs (V) enligt följande. föreslår att stadsbyggnadsnämnden beslutar att godkänna kontorets förslag till beslut, samt anför följande: Utformningen av byggnaden är i huvudsak bra och väl anpassad till befintlig bebyggelse, som är av hög klass. En ytterligare scen kommer att bli ett bra tillskott, och förslaget är väl utformat. Då inte materialvalet, avseende den högre delen av byggnaden, framgått av ärendet tar vi inte ställning till detta. Särskilt uttalande gjordes av vice ordföranden Tomas Rudin m.fl. (S) enligt följande. Det är positivt att Stadsbyggnadsnämnden nu kan besluta om ett nytt scenhus vid Cirkus. Stockholmsregionen bygger just nu flera stora arenor, men staden och regionen behöver också medelstora och små scener. Därför är det här ett viktigt tillskott. Arkitektoniskt är byggnaden spännande. Det är positivt att byggnaden bryter av snarare än försöker härma gamla Cirkus. Byggnaden är lagom vågad. Djurgårdens besöksnäring expanderar och utvecklas. Det är bra och viktigt för såväl Stockholm som Sverige. Samtidigt innebär det att trafiksituationen blir alt mer

16 ansträngd. Staden bör göra en översyn över hur infrastrukturen kan utvecklas i takt med Djurgårdens besöksnäring.

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (9) Planavdelningen S-Dp Peter Lundevall Tfn

PLANBESKRIVNING 1 (9) Planavdelningen S-Dp Peter Lundevall Tfn PLANBESKRIVNING 1 (9) Planavdelningen 2010-06-21 S-Dp 2008-22330-54 Peter Lundevall Tfn 08-508 27 292 Förslag till Detaljplan för Nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken del av Djurgården 1:1 inom stadsdelen

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (11) Planavdelningen Dp Peter Lundevall rev Tfn Laga kraft:

PLANBESKRIVNING 1 (11) Planavdelningen Dp Peter Lundevall rev Tfn Laga kraft: PLANBESKRIVNING 1 (11) Planavdelningen 2011-02-28 Dp 2008-22330-54 Peter Lundevall rev. 2011-05-17 Tfn 08-508 27 292 Laga kraft: 2012-05-17 Detaljplan för Nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken del

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (11) Planavdelningen Dp Peter Lundevall Tfn

PLANBESKRIVNING 1 (11) Planavdelningen Dp Peter Lundevall Tfn PLANBESKRIVNING 1 (11) Planavdelningen 2011-02-28 Dp 2008-22330-54 Peter Lundevall Tfn 08-50827292 Förslag till Detaljplan för Nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken del av fastigheten Djurgården 1:1

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

Detaljplan för Filosofen 2-9 i stadsdelen Norra Djurgården, Lappkärrsberget, Dp

Detaljplan för Filosofen 2-9 i stadsdelen Norra Djurgården, Lappkärrsberget, Dp Utlåtande 2014:43 RIII (Dnr 311-386/2014) Detaljplan för Filosofen 2-9 i stadsdelen Norra Djurgården, Lappkärrsberget, Dp 2010-06316-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Detaljplan för område vid Strömkajen m.m., del av Norrmalm 3:42 och 3:43 Södra Blasieholmen, Norrmalm, Dp

Detaljplan för område vid Strömkajen m.m., del av Norrmalm 3:42 och 3:43 Södra Blasieholmen, Norrmalm, Dp Utlåtande 2011:1 RIII (Dnr 311-2588/2010) Detaljplan för område vid Strömkajen m.m., del av Norrmalm 3:42 och 3:43 Södra Blasieholmen, Norrmalm, Dp 2006-09471-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola)

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-12-01 Handläggare Louice Persson Telefon 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Namn för kvarter och gator i stadsdelen Hässelby Villastad

Namn för kvarter och gator i stadsdelen Hässelby Villastad Utlåtande 2010:132 RIII (Dnr 312-2229/2010) Namn för kvarter och gator i stadsdelen Hässelby Villastad Växthusvägen bibehålles som namn på gata med ändrad sträckning. Rosenroten och Tusenskönan utgår som

Läs mer

Nya Slussen bryter mot Plan- och bygglagen (PBL)? Skrivelse från kommunstyrelsens, stadsbyggnads- och exploateringsnämndens,

Nya Slussen bryter mot Plan- och bygglagen (PBL)? Skrivelse från kommunstyrelsens, stadsbyggnads- och exploateringsnämndens, PM 2011: RIII (Dnr 326-1452/2011) Nya Slussen bryter mot Plan- och bygglagen (PBL)? Skrivelse från kommunstyrelsens, stadsbyggnads- och exploateringsnämndens, trafik- och renhållningsnämndens samt stadsdelsnämnden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER) TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Dp HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Dp HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING (5) PLANAVDELNINGEN Anna Rex 0-0-9 Dp 09-043 Tfn 0-50 2 596 Detaljplan för Lindansaren 2 m.fl. i stadsdelen Vasastaden i Stockholm Dp 09-043 Drottninggatan HANDLINGAR Planen består av plankarta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

Utlåtande 2011:110 RIII (Dnr /2011)

Utlåtande 2011:110 RIII (Dnr /2011) Utlåtande 2011:110 RIII (Dnr 312-1277/2011) Namn för kvarter, gator och torg i stadsdelen Råcksta Ändrad omfattning av kvarteret Vattenfallet, ändrad sträckning för Råcksta Gårdsväg och ändrad omfattning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till ändring av detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till ändring av detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-06-22 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till ändring av detaljplan för fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Älvsjö 1:1, område vid Tanklocket 2 och 3 i stadsdelen Rågsved

Startpromemoria för planläggning av del av Älvsjö 1:1, område vid Tanklocket 2 och 3 i stadsdelen Rågsved Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2014-11-17 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Älvsjö

Läs mer

Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp

Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp Utlåtande 2016:5 RII (Dnr 120-2029/2015) Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp 2012-01544-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Namnsättning av del av Norra Bantorget till Brantingparken

Namnsättning av del av Norra Bantorget till Brantingparken Utlåtande 2011: RIII (Dnr 312-433/2011) Namnsättning av del av Norra Bantorget till Brantingparken Motion (2011:15) av Tomas Rudin (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-29 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 08-508 09 245 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Detaljplan

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (15) Planavdelningen Dp Peter Lundevall Tfn

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (15) Planavdelningen Dp Peter Lundevall Tfn SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (15) Planavdelningen 2011-02-28 Dp 2008-22330-54 Peter Lundevall Tfn 08-50827292 Förslag till Detaljplan för Nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken del av Djurgården 1:1 i stadsdelen

Läs mer

Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-08-13 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Hedvig 1, 2 och 3

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-08-19 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 27 382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Ivalo 1 m.m. i stadsdelen Akalla (överföring av mark)

Antagande av förslag till detaljplan för Ivalo 1 m.m. i stadsdelen Akalla (överföring av mark) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-09-26 Handläggare: Johan Filipsson Tfn 08-50827252 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Ivalo 1 m.m.

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Hässelby Villastad 28:1 i stadsdelen Hässelby Villastad (9 radhus)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Hässelby Villastad 28:1 i stadsdelen Hässelby Villastad (9 radhus) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (6) 2013-03-21 Handläggare: Helena Persson Tfn 08-508 27 237 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Hässelby

Läs mer

Detaljplan för Rotundan 3

Detaljplan för Rotundan 3 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (5) 2015-05-26 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Detaljplan för Rotundan

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret

Stadsbyggnadskontoret Stadsbyggnadskontoret Granskningshandling Planavdelningen Carla Hedberg 2017-06-27 Telefon 08-508 27 239 Sida 1 (8) Planbeskrivning Ändring av detaljplan för av del av fastigheten Ladugårdsgärdet 1:8,

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-04 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen 1, (ca 50 studentlägenheter) i stadsdelen Norra Djurgården, Stockholm

Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen 1, (ca 50 studentlägenheter) i stadsdelen Norra Djurgården, Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-10-25 Handläggare: Susanne Werlinder Tfn: 08-508 262 01 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av delar av Vällingby 4:1 och Nälsta 5:1 i stadsdelen Nälsta (Nälstabadet)

Startpromemoria för planläggning av delar av Vällingby 4:1 och Nälsta 5:1 i stadsdelen Nälsta (Nälstabadet) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-04-19 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av delar av Vällingby

Läs mer

En ny stadsdels namnsättning Motion (2011:6) av Tomas Rudin (S)

En ny stadsdels namnsättning Motion (2011:6) av Tomas Rudin (S) Utlåtande 2011:134 RIII (Dnr 312-304/2011) En ny stadsdels namnsättning Motion (2011:6) av Tomas Rudin (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2011:6) av Tomas Rudin

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-02-13 Handläggare: Elin Lundbäck Tfn +46 08-508 27 131 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen

Läs mer

GODKÄNNANDE AV FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR FÖRSKOLA PÅ STIGBERGET (SÖDERMALM 10:35) I STADSDELEN SÖDERMALM

GODKÄNNANDE AV FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR FÖRSKOLA PÅ STIGBERGET (SÖDERMALM 10:35) I STADSDELEN SÖDERMALM PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-25 Handläggare: Jonas Claeson Tfn 08-508 275 92 Till Stadsbyggnadsnämnden GODKÄNNANDE AV FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR FÖRSKOLA PÅ STIGBERGET (SÖDERMALM 10:35) I STADSDELEN

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Konsthallen 1, 3 och 4 mm i stadsdelen Södra Djurgården Dp (Liljevalchs)

Antagande av förslag till detaljplan för Konsthallen 1, 3 och 4 mm i stadsdelen Södra Djurgården Dp (Liljevalchs) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Peter Lundevall Telefon 08-508 272 92 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Konsthallen 1, 3 och 4 mm

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-02-23 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kavringen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(9) Planavdelningen S-Dp Emma Byström Tfn

PLANBESKRIVNING 1(9) Planavdelningen S-Dp Emma Byström Tfn PLANBESKRIVNING 1(9) Planavdelningen 2011-02-07 S-Dp 2010-03422-54 Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Förslag Detaljplan för Rågö 1 i stadsdelen Farsta i Stockholm S-Dp 2010-03422-54 HANDLINGAR Planen består

Läs mer

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli Sida 1 (8) 2017-11-10 DNR: E2017-04001 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården 1:49 i stadsdelen Norra Djurgården (Kontor, utbildning)

Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården 1:49 i stadsdelen Norra Djurgården (Kontor, utbildning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-05-07 Handläggare: Martin Edfelt Tfn +46 08-50827219 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-09-03 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

Läs mer

Detaljplan för del av Torsken 3

Detaljplan för del av Torsken 3 SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-11-22 SBN/2011:220 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Torsken 3 inom stadsdelen Bergshamra, upprättad i november 2012 Handlingar Utöver

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid fastigheten Tjockö 1 i stadsdelen Larsboda

Antagande av förslag till detaljplan för område vid fastigheten Tjockö 1 i stadsdelen Larsboda STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-03-03 NORMALT PLANFÖRFARANDE Handläggare: Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Lena Steffner Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Lena Steffner Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Lena Steffner 2004-09-28 Tfn 08-508 27 334 Stadsbyggnadsnämnden Kvarteret Skeppsholmsviken mm, Djurgården, Dp 1999-05636-54 redovisning

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Lillfingret 1 m.m. i stadsdelen Eneby, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Lillfingret 1 m.m. i stadsdelen Eneby, Dp STADSBYGGNADSKONTORET BETÄNKETIDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Christian Bleckman 2014-03-31 Tfn +46 08-508 27 340 1(6) Laga kraft: 2014-07-15 Planbeskrivning Detaljplan för Lillfingret 1 m.m. i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-20 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (165 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (165 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2015-03-02 Handläggare Emma Engleson Telefon 08-50827370 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Stora Tullhuset inom fastigheten Södermalm 10:35 i stadsdelen Södermalm (kultur)

Startpromemoria för planläggning av Stora Tullhuset inom fastigheten Södermalm 10:35 i stadsdelen Södermalm (kultur) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Plan Södermalm, Kungsholmen Södra Bromma Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Oskar Bergström Telefon 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning

Läs mer

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl.

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011-109 Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Särskilt utlåtande efter samråd och granskning Ändring av

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( )

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( ) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-10-30 Handläggare Till Arne Fredlund Stadsbyggnadsnämnden Telefon 08-508 28 230 Antagande av förslag till detaljplan för del av Lillsjönäs 4 mm i stadsdelen

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm Kulturförvaltningen Stadsmuseet Sida 1 (6) 2014-09-12 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämnden 2014-09-23 Nr 10 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-07-02 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN MARIA BORUP SID 1 (5) TFN 010 452 21 21 2014-06-30 Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-07-10 Handläggare Andreas Björklund Telefon 08-50827581 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57

Läs mer

Plansamråd för kv Martallen i Midsommarkransen

Plansamråd för kv Martallen i Midsommarkransen HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING LOKAL- OCH PLANERINGSAVDELNINGEN SID 1 (6) SDN 2008-08-28 Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Plansamråd

Läs mer

Skolans roll i att stärka de nationella minoriteternas ställning i Stockholm Motion av Roger Mogert (s) (2008:45)

Skolans roll i att stärka de nationella minoriteternas ställning i Stockholm Motion av Roger Mogert (s) (2008:45) Utlåtande 2010:81 RIV (Dnr 322-1291/2008) Skolans roll i att stärka de nationella minoriteternas ställning i Stockholm Motion av Roger Mogert (s) (2008:45) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Strandviolen 6 i stadsdelen Hässelby Villastad (1 gruppboende)

Startpromemoria för planläggning av Strandviolen 6 i stadsdelen Hässelby Villastad (1 gruppboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-02-15 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-50827130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Strandviolen 6 i stadsdelen

Läs mer

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (7) 2015-09-11 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upprättad Reviderad Godkänd Antagen Lagakraft

PLANBESKRIVNING. Upprättad Reviderad Godkänd Antagen Lagakraft Dnr 2011SBN0268 1 (6) Samhällsbyggnadsförvaltningen Christian Blomberg PLANBESKRIVNING Utökad handel i ALUNDA Fastigheterna Marma 1:44, del av 1:67 och del av samfälligheten Marma S:1 Östhammars kommun,

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2015-02-04 Handläggare Johan Filipsson Telefon 08-508 27 252 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för delar av Vällingby 4:1 och Nälsta 5:1 (Nälstabadet) i Nälsta

Antagande av förslag till detaljplan för delar av Vällingby 4:1 och Nälsta 5:1 (Nälstabadet) i Nälsta STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2012-05-21 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för delar av Vällingby 4:1 och Nälsta

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Mosebacke 10 i stadsdelen Södermalm (café- och kulturverksamhet)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Mosebacke 10 i stadsdelen Södermalm (café- och kulturverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (11) 2017-09-22 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Mosebacke

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen Dnr Inger Elonsson Tfn Stadsbyggnadsnämnden

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen Dnr Inger Elonsson Tfn Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen 2008-09-10 Inger Elonsson Tfn 08-50827 572 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område norr om Björketorpsvägen, på del av fastigheten Grimsta

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen -54 Sida 1 (8) 2015-10-05 Handläggare Martin Schröder Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Norra Djurgården 1:40 (personalbyggnad vid bussterminalen på Valhallavägen) i stadsdelen Östermalm

Startpromemoria för planläggning av del av Norra Djurgården 1:40 (personalbyggnad vid bussterminalen på Valhallavägen) i stadsdelen Östermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-24 Handläggare Hilda Petersson Telefon 08-508 272 68 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Norra

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer