Likabehandlingsplan Tomtaklint och Skärgårdens förskola 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan Tomtaklint och Skärgårdens förskola 2017"

Transkript

1 Likabehandlingsplan Tomtaklint och Skärgårdens förskola 2017

2 I Trosa kommun tar vi aktivt avstånd från alla former av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling mellan barn, elever eller mellan vuxna och barn, elever. I Trosa kommun ska alla barn och elever ha samma rättigheter och möjligheter. Alla barn och elever ska tillmätas lika värde och bemötas med respekt och värdighet av vuxna. Mål för likabehandling Alla barn och elever i Trosa kommun ska känna sig trygga i förskola. Inget barn eller vuxen ska få utsättas för diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller för annan kränkande behandling. De sju diskrimineringsgrunderna: Etnisk tillhörighet att någon tillhör en grupp av personer som har samma nationella eller etniska ursprung eller hudfärg Religion eller annan trosuppfattning med religion avses religiösa åskådningar som exempelvis hinduism, judendom, kristendom och islam. Annan trosuppfattning innefattar sådana övertygelser som har sin grund i eller samband med en religiös åskådning, till exempel buddism, ateism och agnosticism. Funktionshinder varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga Kön begreppet kön innebär att någon är kvinna eller man. Förbudet mot könsdiskriminering omfattar också personer som planerar att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet - Könsöverskridande identitet eller uttryck avses att någon inte definierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel (eller på annat) sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön. Begreppet omfattar dels en persons mentala eller självupplevda könsbild, dels hur någon uttrycker det som kan kallas personens sociala kön, till exempel genom kläder, kroppsspråk, smink eller frisyr. Postadress: Trosa kommun, Trosa Tel: Fax: E-post: trosa@trosa.se

3 TROSA KOMMUN Sida 2(8) Sexuell läggning så som homosexuell, heterosexuell och bisexuell läggning. -Ålder innebär uppnådd levnadslängd. Alla människor, oavsett ålder Begrepp & Definitioner: Trakasserier ett uppträdande som kränker ett barns värdighet och som har samband med ovanstående Annan kränkande behandling ett uppträdande utan diskriminerande inslag som kränker ett barns värdighet Mobbning avses att någon blir utsatt för upprepade negativa handlingar under en tid. Den som blir utsatt kommer i underläge och känner sig kränkt. De negativa handlingarna kan vara: verbala i form av elaka ord, spridande av rykten, obehagliga mejl och sms. fysiska i form av knuffar, slag, förstörda kläder och saker. psykiska i form av utfrysning, (någon får ej vara med) miner, suckar, fniss och skratt. Direkt diskriminering avses att ett barn inte får missgynnas genom särbehandling på grund av någon av de fem diskrimineringsgrunder som lagen omfattar. Indirekt diskriminering avses att ett barn eller en elev inte får missgynnas genom att till synes neutrala ordningsregler med mera tillämpas så att de får en i praktiken diskriminerande effekt. Repressalier avses att om ett barn eller en elev har anmält någon ansvarig person för kränkande behandling eller medverkat i en utredning så får man inte bestraffa barnet eller eleven som en följd av detta.

4 TROSA KOMMUN Sida 3(8) Långsiktig strategi Vi förebygger och förhindrar diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling genom systematiskt arbete runt barns arbetsmiljö, återkommande värdegrunds-diskussioner med och mellan barn och personal, långtgående barninflytande, aktivt jämställdhetsarbete, med hjälp av tydlig ledning och kompetent personal med aktivt, gemensamt förhållningssätt, rutiner för kartläggning och utredning och i samarbete med föräldrar och myndigheter. Rutiner för om något inträffar Åtgärdsplan, se nedan Rutiner för utredning och uppföljning Alla händelser som beskrivs ovan skall dokumenteras på avdelningen och skickas vidare till förskolechefen för vidare utredning och rapportering uppåt. Uppföljning skall ske i arbetslaget eller med samtliga inblandade. Generell uppföljning av planen sker på APT en gång per år. Förälders och elevers deltagande i arbetet Personalen samtalar och arbetar dagligen på olika vis med likabehandling och vår värdegrund och barnens åsikter och funderingar kring det beaktas när vi gör en årlig revidering. Alla 5-åringar intervjuas också kring trivsel och trygghet. Personalen informerar om vårt arbete med likabehandlingsplanen och presenterar vår värdegrund på föräldramöte en gång/år, föräldrars åsikter beaktas när vi gör en årlig revidering. Förskolechefen informerar om vårt arbete med likabehandlingsplanen och diskuterar förra årets årliga plan och vad som behöver tillföras kommande plan på Barnomsorgsrådet en gång/år. Föräldrars åsikter beaktas när vi gör den årliga revideringen. Görs årligen Likabehandlingsplanen och värdegrunden diskuteras på avdelningsmöten, personalmöten och föräldramöten under året. Likabehandlingsplanen finns på förskolornas hemsidor under kvalitetsredovisning. På en av förskolans planeringsdag eller 16-stängning gås likabehandlingsplanen igenom, årliga planen följs upp, ny kartläggning görs och ny årlig plan skrivs.

5 TROSA KOMMUN Sida 4(8) Åtgärdsplan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling 1. När barn diskriminerar/kränker varandra. Direkt agerande i den aktuella situationen avbryt uppkommen händelse. Ansvarig: Personal som ser händelsen. Meddela förskolechefen för vidare utredning och rapportering uppåt. När vuxen diskriminerar/kränker barn - avbryt uppkommen händelse - meddela förskolechefen som tar över ansvaret för vidare utredning/rapportering uppåt. När vuxen diskriminerar/kränker vuxen avbryt uppkommen händelse meddela förskolechefen som tar över ansvaret för vidare utredning och rapportering uppåt. 2. Bekräfta och trösta, samt föra samtal med de inblandade Ansvarig: Personal som sett händelsen samt ev. avdelnings/ansvars personal. 3. Använd konfliktlösningsmodell utifrån barnens ålder, mognad och förutsättningar, se förslag nedan. 4. Vid återkommande händelse, eller att samma barn är inblandad görs en individuell handlingsplan tillsammans med föräldrarna. Uppföljning skall ske enligt överenskommelse mellan personal/förskolechef och förälder. Ansvarig: Ansvarspersonal samt förskolechef och ev. elevhälsan. 5. Generell uppföljning av Åtgärdsplanen sker på planeringstid med avdelningspersonal och förskolechef. Ansvarig: Förskolechef. Konfliktlösningsmodeller: - Samla alla inblandade, låt samliga berätta hur de upplevt händelsen utan att bli avbrutna. När alla fått gjort detta upprepa/sammanfatta och ställ frågan vad kan vi göra istället. - Gör ett seriesamtal över händelsen med hjälp av streckgubbar inför alla inblandade.

6 TROSA KOMMUN Sida 5(8) Årlig plan mot kränkande och diskriminerande behandling Vt 2017 tom Ht 2017 för Tomtaklint och Skärgårdens förskola Bakgrund Förskolan har en likabehandlingsplan där arbetet mot kränkande och diskriminering beskrivs. Enligt skollagen 14 kap 8 ska förskolan också upprätta en årlig plan för att förebygga och förhindra kränkande och diskriminerande behandling av barn. Utvärdering Utvärderingen av föregående verksamhetsår visar att personalen fortsätter sitt medvetna sätt att bekräfta och benämna barnens positiva beteenden och handlingar och att de ser att det stärker barnen mer. Det har i sin tur lett till att barnen visar och gör fler positiva handlingar och beteenden. Det värdegrundsmaterial som personalen använt, som t.ex. Kompisböckerna, Barnkonventionen och Bamse ger många diskussioner. Barnen pratar och visar mer medvetet hur man skall agera och vara emot varandra. Dagliga diskussioner med barnen om att det är okej att vara olika, tycka olika, vad som är rättvist eller orättvist gör att barnen blir stärkta, får argument och verktyg att använda sig av. Barnen uppskattar och efterfrågar dessa värdegrundsböcker och vill att vi skall läsa dem och diskutera. Personalens aktiva uppmuntran till att barnen mer skall hjälpa varandra, lyssna på varandra, samtala mer med varandra, göra förlåt eller göra någon glad igen leder till ökad hänsyn, omtanke och hjälpsamhet mellan barnen samt bättre respekt emot varandra och ökad kamratskap En del avdelningar har också använt sig av att gestalta olika värdegrunds- och konfliktsituationer med hjälp av t.ex. dockor, flano eller sig själva genom drama. Barnen har då fått fundera kring och/eller gett idéer kring hur man kunde gjort istället. Personalens direkta uppföljningar och feedback vid uppkomna situationer har lett till att barnen mer stannar upp och tänker till innan de handlar. Barnen får hjälp att få syn på andra lösningar i den uppkomna situationen. Närvarande, medvetna och aktiva vuxna är grunden till att positiva beteenden och handlingar utvecklas och befästs, samt bidrar till ökad likabehandling och motverkar diskriminering och kränkningar.

7 TROSA KOMMUN Sida 6(8) Kartläggning Vi ser att de åtgärder vi arbetat med under förra året gett resultat och föräldrarna framhåller i diskussion i föräldrarådet och i föräldraenkäten att deras barn är trygga och tycker det är roligt att gå till förskolan. Föräldrarna tycker också det arbete personalen gör kring detta ger resultat och de vill att vi fortsätter med det vi nu gör. De tycker också att vårt utökade arbete kring att stärka barns modersmål på olika vis är bra och att vi får med det i kommande plan. I intervjuerna av 5-åringarna framkommer att barnen är mycket positiva och känner sig trygga i förskolan. Utifrån detta har vi kommit fram till att fortsätta med många av de åtgärder som vi upplevt som framgångsfaktorer + att vi utvecklar vårt arbete mer kring hur vi kan stärka barnens modersmål på olika sätt. Fortbildningar som bl.a. Personal ABC (alla barn i centrum) och gemensamma nätverksträffar kring modersmål och bemötande fortsätter. Mål Arbeta mot att barnen lär sig mer om kamratskap, hänsyn, omtanke, samarbete, turtagning och att dela med sig. Öka den sociala kompetensen, empatiska förmågan och samspelet samt öka toleransen för varandras olikheter och att det är ok att ha olika åsikter, se olika ut, ha olika traditioner, komma från olika länder, ha olika hudfärg, ha ett handikapp, ha olika sorters familjer. Att det är okej att tycka om vem man vill och vilket kön man vill, att alla är lika mycket värda och får göra samma saker om man vill, samt komma till tals lika mycket vare sig man är flicka eller pojke. Åtgärder att göra och fortsätta med: Benämna och bekräfta barnens positiva beteenden/handlingar. Ha en ständig dialog med föräldrarna kring vårt arbete med värdegrunden. Arbeta med att behandla flickor och pojkar likvärdigt och inte förstärka traditionella könsmönster. Vara beredd och positiv till olika sorters familjekonstellationer och könstillhörigheter. Uppmärksamma och/eller berätta om olika traditioner som finns och firas bland barnen. Ge alla barn möjlighet att se och kunna få höra sitt modersmål på olika sätt. T.ex. genom ljudböcker, appar, QR-koder, böcker, filmer, olika texter och bilder m.m. Använda oss mer av tolkar vid inskolning och olika samtal. Ha ständiga reflektioner/diskussioner kring normer och värden och likabehandling i arbetslaget. Uppmuntra barnen att hjälpa varandra i olika situationer då någon behöver hjälp. Uppmuntra barnen att göra förlåt/göra en kompis glad igen. Aktivt uppmuntra barnen till samtal med och lyhördhet till sina kamrater.

8 TROSA KOMMUN Sida 7(8) Arbeta med och ge akt på attityder och språkbruk. Ha direkt uppföljning och feedback vuxen till barn på uppkomna situationer och då t.ex. använda seriesamtal. Ha uppmärksamma och närvarande vuxna i barngrupperna ute som inne. Arbeta med rollspel - spela upp olika situationer barnen får komma med lösningar personal dokumenterar. Arbeta med lekregler. Arbeta mer med Barnkonventionen tillsammans med barnen. Arbeta med t.ex. Kompis sol, Stjärna-vad är jag bra på. Arbeta med och utifrån olika litteratur/material så som t.ex. Tilda med is och sol, Kompisböckerna och Snick-Snack. Arbeta med olika lika utifrån åsikter och utseende. Arbeta med turtagning i olika situationer och aktiviteter. Arbeta med rättvisa - orättvisa och att rättvisa inte är att ge alla lika utan vad var och en behöver. Utreda och åtgärda I Likabehandlingsplanen beskrivs hur vi utreder och åtgärdar samt ansvarsfördelning för detta. Uppföljning och utvärdering Vi följer upp och utvärderar hur de planerade åtgärderna genomförts och skriver in det i nästa årliga plan samt bifogar den i kvalitetsredovisningen. /Maria Jönsson, förskolechef Tomtaklint och Skärgårdens förskola

Likabehandlingsplan Tomtaklint och Skärgårdens förskola

Likabehandlingsplan Tomtaklint och Skärgårdens förskola Likabehandlingsplan Tomtaklint och Skärgårdens förskola I Trosa kommun tar vi aktivt avstånd från alla former av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling mellan barn, elever eller mellan

Läs mer

Likabehandlingsplan Tomtaklint och Skärgårdens förskola. Vt19-vt20

Likabehandlingsplan Tomtaklint och Skärgårdens förskola. Vt19-vt20 Likabehandlingsplan Tomtaklint och Skärgårdens förskola Vt19-vt20 I Trosa kommun tar vi aktivt avstånd från alla former av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling mellan barn, elever

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Busbackens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018...

Läs mer

Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Staffansgårdens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Staffansgårdens förskola... 1 Likabehandlingsplan mot diskriminering och

Läs mer

44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan

Läs mer

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/ 2014 Pedagogisk omsorg Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2014- Vt- 2015 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht 2013 Vt 2014... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Likabehandlingsarbete

Likabehandlingsarbete 2017-08-02 Likabehandlingsarbete Läsår 2017-2018 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom förskola, skola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet samt vuxenutbildning. Sektor Barn, Utbildning

Läs mer

Sjöborgsvägens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Sjöborgsvägens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Sjöborgsvägens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Sjöborgsvägens förskola... 1 Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Diskrimineringsgrunderna Från och med den 1 januari 2017 gäller nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering. De nya reglerna gäller för

Diskrimineringsgrunderna Från och med den 1 januari 2017 gäller nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering. De nya reglerna gäller för Diskrimineringsgrunderna Från och med den 1 januari 2017 gäller nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering. De nya reglerna gäller för förskolan, skolan och annan verksamhet som regleras i skollagen

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Solbackens förskola (I enlighet med 6 kap. 8 i skollagen och 3 kap. 16 i diskrimineringslagen) Mål Alla barn på förskolan Solbacken skall känna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Stenänga förskola Upprättad 2017-02-01 Gäller till 2018-02-15 Fastställd av Tina Johnsson (Förskolechef) Denna plan är en

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Förskolan i Surahammars Kommun

Förskolan i Surahammars Kommun Förskolan i Surahammars Kommun Förskolans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling. 2015/2016 Innehållsförteckning Vision, syfte, policy och ansvar 3 Definitioner

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola Handlingsplanen är giltig från och med hösten 2018 till och med våren 2019 Innehållsförteckning Handlingsplan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Läroplan

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola SJÖBO FÖRSKOLEOMRÅDE Stadsdelsförvaltning Norr Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola 2014-2015 På samtliga förskolor finns en gemensamt framtagen värdegrund som ska genomsyra vardagsarbetet

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, Brände Udde förskola 2017/2018... 1 Varför en plan

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2017/2018

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2017/2018 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2017/2018 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i Pysslingen Förskolor och Skolor AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Förskolan Barnens värld 2012/2013

Förskolan Barnens värld 2012/2013 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Förskolan Barnens värld 2012/2013 Inledning Vår förskola ska vara en plats för glädje, lek och utveckling. Vi ska ge varje barn de bästa möjligheterna

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling 2015-2016 Åryds förskola VARFÖR EN PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH MOT KRÄNKANDE BEHANDLING? Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Page 1 of 5 Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Förskolan Frö & Freja

Förskolan Frö & Freja Förskolan Frö & Freja Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Januari Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn-

Läs mer

Förskolan Akvarellen

Förskolan Akvarellen Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Förskolan Akvarellen Upprättad november 2013 Innehållsförteckning Vision sid. 3 Syfte sid. 4 Vad står de olika begreppen för sid. 5 Förklaring

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. December 2013, utvärderad september 2014 Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling.

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. för

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. för Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för Tallbackens förskola 2013/2014 Denna likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling, omfattas av all personal och barn vid Tallbackens förskola,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Bäsna förskola BLÅKLOCKAN

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Bäsna förskola BLÅKLOCKAN Framtagen 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bäsna förskola BLÅKLOCKAN På Blåklockan ska alla känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för den man är.

Läs mer

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan Förskolan Fantasi Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan för förskolan fantasi. Verksamheten ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Alla på Förskolan Fantasi är skyldiga

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2018/VT 2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2018/VT 2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2018/VT 2019 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter (förskola och pedagogisk

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Furuby förskola 2017/2018... 1 Varför en plan för likabehandling

Läs mer

Förskolan Trollflöjtens Likabehandlingsplan 2016/ 2017

Förskolan Trollflöjtens Likabehandlingsplan 2016/ 2017 Förskolan Trollflöjtens Likabehandlingsplan 2016/ 2017 TILL DIG SOM BARN Skolan ska vara fri från kränkningar och diskriminering. Det finns skrivet i skollagen och diskrimineringslagen. I Barnskonventionen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Årlig plan för likabehandling 2014/ 2015. Öxnered förskola

Årlig plan för likabehandling 2014/ 2015. Öxnered förskola Årlig plan för likabehandling 2014/ 2015 Öxnered förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Bikupan 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan 2018 Störningsjouren i Göteborg AB. ur verksamhetsperspektivet. Del av Framtidenkoncernen

Likabehandlingsplan 2018 Störningsjouren i Göteborg AB. ur verksamhetsperspektivet. Del av Framtidenkoncernen Likabehandlingsplan 2018 Störningsjouren i Göteborg AB ur verksamhetsperspektivet Del av Framtidenkoncernen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND 3 METOD 5 ROLLER OCH ANSVAR 5 ÅTGÄRDSPLAN 6 UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gasverksgatans förskola

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gasverksgatans förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gasverksgatans förskola Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga

Läs mer

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Månsarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Ansvarig för planen Förskolechefen och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2017-2018 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Syfte med planen mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan. och Plan mot kränkande behandling. Fornbackens förskola. Planerna gäller för verksamhetsåret 2018/2019

Likabehandlingsplan. och Plan mot kränkande behandling. Fornbackens förskola. Planerna gäller för verksamhetsåret 2018/2019 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Fornbackens förskola Förskolan måste agera så snart någon ur personalen får kännedom om att ett barn känner sig kränkt. Förskolan skall utreda vad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Växthuset Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I januari 2009 kom Diskrimineringslagen

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskolan Nolängen Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18 Innehållsförteckning Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Pilbäckens förskola 2017/18... 1 Vision... 2 Verksamhetsmål

Läs mer

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle 1. VISION Hjoggböle är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och känner sig trygga. Där personal och barn känner arbetsglädje

Läs mer

Förskolan Trollflöjtens Likabehandlingsplan 2017/2018

Förskolan Trollflöjtens Likabehandlingsplan 2017/2018 Förskolan Trollflöjtens Likabehandlingsplan 2017/2018 TILL DIG SOM BARN Skolan ska vara fri från kränkningar och diskriminering. Det finns skrivet i skollagen och diskrimineringslagen. I Barnkonventionen

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Likabehandlingsplan för M3P. Förskolor AB. Förskolan Stenkulan. Reviderad februari 2014

Likabehandlingsplan för M3P. Förskolor AB. Förskolan Stenkulan. Reviderad februari 2014 Likabehandlingsplan för M3P Förskolor AB Förskolan Stenkulan 2013 Reviderad februari 2014 1 Innehållsförteckning Till dig som är barn...3 Till dig som är förälder.3 Likabehandlingsplanens syfte...4 Definitioner

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Björke förskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Björke förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Björke förskola Alla barn skall känna sig trygga och bemötas med respekt för sin egenart. Förskolan skall vara en miljö som är fri från förekomsten

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Kärr Äventyrsförskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Kärr Äventyrsförskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Kärr Äventyrsförskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Kärrs förskolas Vision: Ett lustfullt lärande i trygg miljö Kärrs förskolas Mål: En förskola fri från kränkningar där alla

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan Hösten 2018 och våren 2019 2(7) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 BJÖRKHAGA FÖRSKOLA Björkhaga förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Bakgrund Alla förskolor och skolor ska ha en aktuell och levande plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling, Förskolan Spetsamossen 2017/2018... 1 Varför

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015 Förskolan Spetsamossen Varför en plan för likabehandling och mot kränkande behandling? Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Inledning Denna likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling gäller för Tävelsås förskola. Vision Förskolan ska

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Krokodilen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Krokodilen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Krokodilen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Hjärtums förskola 2019/20

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Hjärtums förskola 2019/20 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2019/20 Framtagen av: Helena Bergenson och Ingela Fahlberg Datum: 2019-09-30 Version: 1.0 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 kränkande behandling...

Läs mer

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Skärgårdens förskolor Dalarö Ornö Utö Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Postadress Besöksadress Telefon Fax/e-post Bankgiro Box 94 Odinsvägen 31 Dalarö Växel: 08-50150416 137 70

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm Likabehandlingsplan Pedagogisk omsorg i Tidaholm 2015/2016 Vad säger styrdokumentet?... 3 UPPDRAGET... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolor T1

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolor T1 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolans namn: Älvan Adress: Överstegatan 11 Telefon: 013-20 87 21 förskolechef: Charlotta Foucard 1 Innehåll 1. Vår vision... 3 Värdegrundsarbete...

Läs mer

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är.

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mineralens förskola 2015/2016 Om oss Vi är en två-avdelningsförskola i utkanten av Boliden. Vi är 6 heltidstjänster i barngrupp, 1 kokerska på heltid

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vetterstorps förskola Förskolechef: Maria Välimaa 1 Vår vision Förskolan ska vara en verksamhet fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Öckerö förskola 2013/2014 Likabehandlingsplanens innehåll Sid Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Diskrimineringsgrunder 2-3 Definition av kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Vad gäller för dig som förälder? 2. Vår definition av diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Om oss På vår förskola finns det 18 barn i åldrarna 1-4 år. Vår förskola ligger mitt i samhället Boliden. Vi är 6 personer

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGTRASTENS FÖRSKOLA 2013 2014 Planen gäller från november 2013 till november 2014

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2016-09-19 2017-09-19 Högsvedens Förskola 1 Innehållsförteckning Förskolans vision samt delaktighet:...3 Utvärdering och analys av föregående års

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2016-2017 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Likabehandlingsplanens syfte 4 Definitioner

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling. 2014-2015 Förskolan Lillegården Trollhättan 2014-10-06 Likabehandlingsplan varför det? I april

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP SID 1 (7) 2015-0605 Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 Bakgrund Denna likabehandlingsplan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer