Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg"

Transkript

1 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Yttrande (L) Kommunstyrelsen Vi vill notera att vissa av frågorna som berörs i motionen inte alltid är frågor som staden själv råder över. Exempelvis så finns det andra aktörer än kommunen som äger mark i anslutning till verksamheter som pekas ut i motionen. Vi anser att det rimligen borde vara upp till aktören att själv bedöma behov av parkeringsplatser och avgifter. I framtagandet av en handelsstrategi är det viktigt att beakta parkeringsmöjligheter och närhet till kollektivtrafik. Vi ser främst att behovet av bättre parkeringsmöjligheter är viktigt för cityhandeln i form av besöksparkering. Vi anser vidare att det är positivt att bejaka de effektiviseringsmöjligheter som tjänsteutlåtandet lyfter fram, exempelvis möjligheten att samutnyttja köpcentrumens parkeringsplatser som pendelparkeringar och att förbättra realtidsinfo och skyltning för att minska söktrafiken.

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1241/16 Stadsledningskontoret Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Motionen Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) föreslår kommunfullmäktige att besluta; att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrumen samt att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling Motionärerna menar att detaljhandeln i Göteborg har utvecklats sämre än andra storstadsregionerna i Sverige sedan 2007 och att åtgärder för att stärka handeln krävs så att fler jobb kan skapas i Göteborg. Motionärerna anser att den nuvarande strategin har lett till minskad handel, färre jobb, att utvecklingen har sett sämre ut i Göteborg än i resten av landet och att den bilburna handeln successivt flyttat till kranskommunerna. De stora handelsplatserna i Göteborg står för 70 procent av all sällanköpshandel (WSP Övergripande handelsutredning 2016). Motionärerna anser att det tydligt visar att det är dessa handelsplatser som ska stärkas bland annat genom förbättrad möjlighet att bygga ut, ökad tillgänglighet för besökare genom bättre kollektivtrafik och möjligheter att parkera bilen till en rimlig kostnad. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden, trafiknämnden, Business Region Göteborg AB, Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag och Förvaltnings AB GöteborgsLokaler. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Byggnadsnämnden Att tillstyrka motionen avseende att ta fram en handelsstrategi och förbättra kollektivtrafiken Stadsbyggnadskontoret har beställt en utredning Övergripande handelsutredning för 1(32)

3 Trafiknämnden Business Region Göteborg AB Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag till köpcentrum. Att avstyrka motionen avseende att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum samt att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrum och anpassa parkeringsavgifterna. Att som eget yttrande till kommunstyrelsen översända stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Yrkande M, L, KD Att tillstyrka motionens första punkt om att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa. Avstyrker motionens andra, tredje och fjärde punkt. Översända trafikkontorets tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. Tillstyrker första och tredje att-satsen. Tar inte ställning i övrigt. Tar inte ställning till förslagen om att ta fram en handelsstrategi för Göteborg eller att ta bort förbudet att bygga nya Göteborg Stad (WSP 2016) som beskriver potentialen för handelns tillväxt i Göteborg och ger en bild av miljöerna som framtidens handel kan växa i. Slutsatserna är att olika kategorier av handel behöver växa på flera olika handelsplatser i takt med att Göteborg och regionen växer med nya invånare. potential. Studien visar också att detaljhandeln växer kraftigt i Göteborg och att utvecklingen idag är lika god som i övriga storstadsregioner. I Trafikstrategin hanteras inte detaljhandel specifikt. Detaljhandel är dock en viktig del av mångas vardag och rätt placerad bidrar den till stadsliv, att fungera som nod för att stärka stråk samt ger möjlighet att minimera resandet till och från handeln, vilket i olika delar bidrar till att nå trafikstrategins mål om ett mer hållbart resande i kommunen och ett enklare vardagsliv. BRG ser det som önskvärt att förtydliga handelns viktiga roll när det gäller att nå stadens högt uppsatta tillväxtmål till 2015 som bland annat innebär nya invånare i Göteborg. Enligt stadens parkeringspolicy skall antalet p-platser i innerstaden inte öka, men gärna omfördelas. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(32)

4 Förvaltnings AB GöteborgsLokaler köpcentrum. Tillstyrker förslaget att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum. Avstyrker förslaget med att bygga fler parkeringsplatser. Avstyrker förslaget att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling. Översända yttrandet som sitt eget till stadsledningskontoret. Tillstyrker motionen kring att ta fram en handelsstrategi men med en regional inriktning. Att arbeta med parkeringsvillkoren och tiderna för parkeringar ger mer effekt för att gynna handeln än sänkta parkeringsavgifter. Motionen spänner över ett omfattande och komplext område varför vi inte kan uttrycka en entydig åsikt om motionens förslag. GöteborgsLokaler väljer istället att beskriva företagets bild av området, de trender och utmaningar som handelsutvecklingen innebär. Bolaget lämnar också synpunkter på hur en handelsstrategi kan utformas. Ekonomiska konsekvenser Detaljhandeln är en viktig och växande bransch i Göteborg med potential att sysselsätta fler invånare i regionen. En handelsstrategi som syftar till att stärka detaljhandeln kan bidra till ökad sysselsättning och fler instegsjobb på arbetsmarknaden och därmed skapa ökande skatteintäkter. Handel är en viktig del i stadsutvecklingen för en attraktiv stad att arbeta, leva och vistas i. Barnperspektivet Förbättrade möjligheter att åka kollektivt gynnar barn och unga. Jämställdhetsperspektivet Många kvinnor och unga personer har sin sysselsättning inom handeln och som företrädesvis väljer att åka kollektivt. Stora köpcentrum som hålls stängda kvälls- och nattetid kan skapa otrygga områden med sina stora ytor. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(32)

5 Mångfaldsperspektivet En strategisk plan för att utveckla handeln kan skapa möjligheter för ett mer varierat utbud samt skapa fler instegsjobb på arbetsmarknaden, vilket är extra i viktigt i socioekonomiskt svaga områden. Miljöperspektivet Handelns lokalisering påverkar resemönstret och trafikflödena i staden. En strategisk planerad utveckling av handeln kan skapa miljövinster genom samordnade transporter av både människor och gods. Möjligheten att samutnyttja köpcentrumens parkeringsplatser som pendelparkeringar samt att förbättra realtidsinfo och skyltning för att minska söktrafiken är åtgärder som kan gynna miljön. Omvärldsperspektivet Handelsstrategier förekommer i enstaka kommuner, företrädesvis i de mellanstora, ofta invävda i översiktsplanen eller fördjupningar av översiktsplanen. Siffror visar att utvecklingen inom detaljhandelns omsättning periodvis har varit starkare i Stockholm och Malmö än i Göteborg mellan Omsättning per invånare ligger dock på samma eller högre nivå än de andra städerna (HUI 2016, WSP 2016). Trafikkontoret ser att en handelsstrategi bör tas fram med stöd av Göteborgkommunernas Regionalförbund för att möjliggöra för mellankommunal samsyn och samverkan kring större handelsetableringar. E-handelns omsättning har ökat med mer än dubbelt de senaste fem åren enligt e-handelsbarometern. En allt ökande del av e-handel sker också med utlandet. E-handeln och de digitala medierna ger konsumenten en väl genomlyst marknad där prisjämförelser lätt kan göras. Detta påverkar också detaljhandelns lönsamhet. E-handeln ökar behovet av utlämningsställen för varor. Dessa är i allmänhet bostadsnära och man kan därför se att e-handeln gynnar den bostadsnära komplementhandeln och servicen. Stadsledningskontorets bedömning Vid ett bifall av motionen bör byggnadsnämnden bli huvudansvarig för uppdraget/uppdragen. Stadsledningskontoret Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Motionen Byggnadsnämndens handlingar Trafiknämndens handlingar Business Region Göteborg AB:s handlingar Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolags handlingar Förvaltnings AB GöteborgsLokaler:s: handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(32)

6 Motionen Bilaga 1 Handling 2016 nr 150 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Göteborg den 7 september 2016 Tack vare den tidigare alliansregeringens förda politik och att det går bra för fordonsindustrin så har vi nu för första gången den lägsta arbetslösheten i Göteborg jämfört med andra storstäder i Sverige. Det tycker vi är bra. Samtidigt finns fler sektorer där man med ganska enkla medel skulle kunna skapa fler arbetstillfällen i Göteborg. Ett sådant område är detaljhandeln i Göteborg. Detaljhandeln i Göteborg omsätter ca 39 miljarder kronor och över personer är sysselsatta inom området (Handelns utredningsinstitut). Handeln är också ett område som sysselsätter många unga och personer med utländsk bakgrund. Tyvärr visar statistiken att detaljhandeln i Göteborgs Stad har utvecklats sämre än de andra storstadsregionerna sedan Medan omsättningen i Göteborg har ökat med 17 % under perioden så har den i Malmö ökat med 30 % och i Stockholm med 22 %. Antalet anställda har i Göteborg ökat med 12 % under perioden och i Malmö med 21 % och i Stockholm med 19 %. Det är främst inom sällanköpsvaror som utvecklingen varit sämre, men även dagligvaror har under tidsperioden haft en sämre utveckling. Om detaljhandeln i Göteborg hade vuxit i samma takt som Malmö och Stockholm så hade den omsatt 2-4 miljarder kronor mer och sysselsatt ca 1000 personer fler. Den nuvarande rödgröna strategin som innebär att inga nya köpcentrum ska utvecklas, att parkeringsplatser ska tas bort och att parkeringsavgifterna ska höjas. Detta har lett till minskad handel och färre jobb jämfört med utvecklingen i resten av Sverige. Den bilburna handeln har successivt flyttat till kranskommunerna och har medfört längre transporter och ökade utsläpp. WSP handelsutredning visar tydligt att det viktigaste är att stärka de stora köpcentrumen (Nordstan, Frölunda Torg, Backaplan, Bäckebol, Sisjön) som står för över 70 % av all sällanköpshandel. Det handlar om att förbättra möjligheten att bygga ut samt att öka tillgängligheten för besökare. Därför behöver vi förbättra kollektivtrafiken och möjligheten att parkera bilen till en rimlig kostnad. Samtidigt måste också centrumhandeln värnas. Ett särskilt viktigt område att förbättra parkeringsmöjligheterna kopplat till handel är centrala Göteborg för att öka tillgängligheten och för att minska söktrafiken. Detta kan lösas genom dels bättre skyltning och styrning av biltrafiken, dels genom utbyggnad av fler platser och genom en prissättning som främjar handel. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(32)

7 Utöver att stärka de befintliga köpcentrumen så måste vi också kunna bygga nya köpcentrum eftersom Göteborg växer med 1-2 % per år. Områden som pekas ut som möjliga nya centrum är Järntorget, Korsvägen och Heden. Utredningen visar att det finns små möjligheter att bygga ut handel längs Dag Hammarsköldsleden och vid de lokala små torgen. Göteborg behöver därför ta fram en handelsstrategi som främjar tillväxten av handeln så att fler jobb kan skapas i Göteborg. FÖRSLAG TILL BESLUT Göteborgs Stads kommunfullmäktige föreslås besluta Att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa Att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum Att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum Att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrumen samt att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling Axel Josefson (M) Hampus Magnusson (M) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(32)

8 Byggnadsnämndens handlingar Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Svar på remiss - Motion av (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg 56, dnr 0674/16 Kommunstyrelsen hade till byggnadsnämnden för yttrande översänt ovan nämnda motion. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. (M) (L) (KD) ingav en skrivelse: Yrkande bilaga 7 Yrkanden Axel Josefson (M) yrkade bifall till (M) (L) (KD) skrivelsen ordföranden Ulf Kamne (MP) bifall till kontorets förslag. Propositionsordning Ordföranden ställde propositioner på beslut om bifall till kontorets förslag eller yrkandet och fann att kontorets förslag vunnit. Votering begärdes Den som vill att nämnden skall bifalla kontorets förslag röstar Ja, den som inte vill röstar Nej. Vinner Nej har nämnden beslutat att bifalla yrkandet. Vid upprop röstade Johannes Hulter (S), Marianne Carlström (S), Johan Zandin (V), Mikael Niklasson (S) och ordföranden Ja medan Ann Catrine Fogelgren, Axel Josefson (M), Anna Wibring (M) och Hampus Hagman (KD) röstade Nej. Då omröstning utfallit med fem Ja och fyra Nej hade nämnden beslutat: att tillstyrka motionen avseende att ta fram en handelsstrategi och förbättra kollektiv-trafiken till köpcentrum att avstyrka motionen avseende att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum samt att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrum och anpassa parkeringsavgifterna Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(32)

9 att som eget yttrande till kommunstyrelsen översända stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Denna paragraf förklarades omedelbart justerad Vid protokollet Agnetha Carlsson Sekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(32)

10 Göteborg den 7 februari 2017 Yrkande (M, L, KD) Ärende 16 Yrkande över motionen stärka detaljhandeln Det är positivt att Stadsbyggnadskontoret i huvuddragen tillstyrker motionen i dess intentioner. Detaljhandeln är en viktig bransch i Göteborg som ger såväl arbetstillfällen som skapar goda förutsättningar för en utvecklad stadsmiljö. Som Stadsbyggnadskontoret också påpekar anger översiktsplanen och Göteborgs Stads budget att inga nya externa handelsplatser ska byggas. Tolkningen av denna skrivning har framförallt inneburit att det till exempel har varit svårt för olika livsmedelskedjor att etablera sig. Motionen föreslår därför att förbudet att bygga nya köpcentrum tas bort. Det bör förtydligas till den skrivning som Alliansen anger i sitt förslag till stadens budget 2017: "Staden bör också ge möjlighet att utveckla och etablera externa handelscentrum" I den mån det krävs ytterligare parkeringsplatser vid köpcentrum samt anpassa avgifterna så att de stödjer handelns utveckling bör detta bejakas. Det innebär givetvis inte att fler parkeringsplatser eller lägre parkeringsplatser är den enda, eller ens en, nödvändig åtgärd vid alla handelscentrum FÖRSLAG TILL BESLUT Med anledning av ovanstående föreslår vi att Byggnadsnämnden ska besluta: Att att-satsen kring nya köpcentrum justeras till: "Att Staden ger möjlighet att utveckla och etablera externa handelscentrum" Att därmed tillstyrka motionen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(32)

11 Tjänsteutlåtande Strategiska avdelningen Utfärdat Anna Noring BN Telefon Diarienummer 0674/16 E-post: Svar på remiss Motion av (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Förslag till beslut Byggnadsnämnden föreslås besluta: att att att tillstyrka motionen avseende att ta fram en handelsstrategi och förbättra kollektivtrafiken till köpcentrum avstyrka motionen avseende att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum samt att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrum och anpassa parkeringsavgifterna som byggnadsnämndens yttrande till kommunstyrelsen översända stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande med omedelbar justering Sammanfattning I motionen föreslås åtgärder för att stärka detaljhandeln i Göteborg. Motionärerna refererar till Övergripande handelsutredning för Göteborg som initierats av stadsbyggnadskontoret. Syftet med utredningen var att bygga kunskap om handelns tillväxtpotential i Göteborg och förståelse för i vilka miljöer som framtidens handel kan växa. Som ett nästa steg pågår ett arbete med ett förtydligande av översiktsplanens strategi Växande och förändrad handel. Det nya planeringsunderlaget bör ses som en del av en handelsstrategi som kan arbetas in i nästa översiktsplan. Stadsbyggnadskontoret tillstyrker motionen att ta fram en handelsstrategi för Göteborg med hänvisning till pågående arbete inom den översiktliga planeringen. Likaså tillstyrks förslaget om att förbättra kollektivtrafiken till olika köpcentrum då det överensstämmer med översiktsplanen. Övriga punkter i förslaget, det vill säga att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum och att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrum avstyrks. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(32)

12 Stadsbyggnadskontoret Agneta Hammer Stadsbyggnadsdirektör Katja Ketola Chef strategiska avdelningen Bilagor 01. Motion 02. Rapport Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(32)

13 Ärendet Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) föreslår i en motion att stärka detaljhandeln i Göteborg genom Att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att detaljhandeln kan växa Att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum Att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum Att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrumen samt att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling Bakgrund Detaljhandeln är en stor bransch i regionen som sysselsätter många invånare. Motionärerna menar att detaljhandeln i Göteborg har utvecklats sämre än andra storstadsregionerna i Sverige sedan 2007 och att åtgärder för att stärka handeln krävs så att fler jobb kan skapas i Göteborg. Motionärerna anser att den nuvarande strategin har lett till minskad handel, färre jobb, att utvecklingen har sett sämre ut i Göteborg än i resten av landet och att den bilburna handeln successivt flyttat till kranskommunerna. De stora handelsplatserna i Göteborg står för 70 procent av all sällanköpshandel (WSP Övergripande handelsutredning 2016). Motionärerna anser att det tydligt visar att det är dessa handelsplatser som ska stärkas bland annat genom förbättrad möjlighet att bygga ut, ökad tillgänglighet för besökare genom bättre kollektivtrafik och möjligheter att parkera bilen till en rimlig kostnad. Med hänvisning till Övergripande handelsutredning pekas även Järntorget, Korsvägen och Heden ut som möjliga platser för nya köpcentrum. Samtidigt ska centrumhandeln värnas genom att förbättra parkeringsmöjligheterna för att öka tillgängligheten och för att minska söktrafiken. Stadsbyggnadskontorets synpunkter Handeln är en viktig fråga i stadsutvecklingen för att kunna skapa en attraktiv stad att leva, arbeta och vistas i. Därför beställdes Övergripande handelsutredning för Göteborg Stad (WSP 2016) av stadsbyggnadskontoret, vilken motionärerna hänvisar till. Utredningen beskriver potentialen för handelns tillväxt i Göteborg och ger en bild av miljöerna som framtidens handel kan växa i. Slutsatserna är att olika kategorier av handel behöver växa på flera olika handelsplatser i takt med att Göteborg och regionen växer med nya invånare. Centrala handelsplatser i anslutning till bostäder har särskilt god potential. Studien visar också att detaljhandeln växer kraftigt i Göteborg och att utvecklingen idag är lika god som i övriga storstadsregioner. Stadsbyggnadskontoret tillstyrker den första och tredje att-satsen i motionen det vill säga att ta fram en handelsstrategi för Göteborg, med hänvisning till pågående arbete inom den översiktliga planeringen, samt förslaget att förbättra kollektivtrafiken till olika köpcentrum. Övriga två punkter, det vill säga att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum och att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrum avstyrks. Motivering följer under respektive rubrik. Att ta fram handelsstrategi för Göteborg för att stärka detaljhandeln Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(32)

14 Stadsbyggnadskontoret bedömer att en handelsstrategi i form av en förvaltningsövergripande process med gemensamt målbildsarbete skulle gynna detaljhandeln i Göteborg. Handelns lokalisering och markanvändning är viktiga frågor i en handelsstrategi. Därför bör det arbete som idag pågår inom ramen för den översiktliga planeringen ses om en del av handelsstrategin som kan arbetas in i kommande översiktsplan. Pågående arbete: Som ett nästa steg efter Övergripande handelsutrednings för Göteborg Stad pågår ett arbete med ett förtydligande till översiktsplanens strategi Växande och förändrad handel. Behovet av ett sådant kompletterande planeringsunderlag uppmärksammades i samband med aktualitetsprövningen av översiktsplanen (2014). Det nya planeringsunderlaget ger inriktning för detaljhandelns utbyggnad och lokalisering i Göteborg på ett övergripande och principiellt plan. Inriktningen är att handeln ska växa och byggas ut på olika handelsplatser i Göteborg i en hållbar struktur. Dokumentet beskriver hur den fysiska planeringen kan stötta handelsutvecklingen med rätt förutsättningar på prioriterade platser. Arbetet bör ses som en del av en handelsstrategi. Det pågår även ett arbete med målbild för utbyggnad av handel i centrala Göteborg. Det blir ett underlag som hanterar utmaningar med att stora volymer ny handel planeras i centrala Göteborg. Kontoret föreslår att arbetet tas omhand i en kommande fördjupning av översiktsplanen för centrala Göteborg. Att ta bort förbud att bygga nya köpcentrum och förbättra kollektivtrafiken till olika köpcentrum Det finns idag inget förbud att bygga nya köpcentrum i Göteborg. I översiktsplanen och i Göteborg Stads budget anges inriktningen att inga nya externa handelsplatser ska byggas. Vidare framgår att de externa köpcentrumen som redan finns ska göras tillgängliga med kollektivtrafik. I refererad handelsutredning och i motionen pekas Järntorget, Korsvägen och Heden ut som möjliga nya handelsplatser. Dessa bör inte ses som externa platser utan kommer kunna utvecklas till stadsdelscentrum. Stadsdelscentrum kännetecknas av koncentrerad handelsyta, hög täthet av boende och arbetande och mycket god kollektivtrafik. Förbättra kollektivtrafiken till olika köpcentrum Åtgärden stämmer med rådande inriktning i Göteborgs översiktsplan. Att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrum och att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling Parkeringsfrågor liksom andra tillgänglighetsfrågor som är direkt kopplade till handel bör hanteras inom ramen för arbetet med handelsstrategin. Flera studier visar att detaljhandeln i allt större utsträckning söker sig till platser närmare bebyggelse med bostäder och arbetsplatser istället för till helt externa lägen. Anledningen är att det är förknippat med en lägre risk att ha Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(32)

15 tillgång till en större närmarknad av köpkraft. Stadsdelscentrum pekas i Övergripande handelsutredning ut som framtidens handelsplats i Göteborg. Denna centrumform finns i dagsläget inte i Göteborg medan Stockholm har flera. På platser där stadsdelscentrum kan växa fram är inte antalet parkeringsplatser det viktigaste utan snarare både tillgänglighet och täthet. Tillgänglighet handlar till viss del om parkeringsplatser men inte enbart. I ljuset av kunskapen om framtidens handelsplatser är det inte fullt utrett i vilken utsträckning fler parkeringsplatser faktiskt stöttar detaljhandeln på längre sikt. Parkeringsplatser kan motverka andra värden som påverkar handelns omsättning det vill säga möjligheten till högre täthet av boende och arbetande, stråk med gångflöden och trivsamma vistelseytor för potentiella kunder. Ekonomiska konsekvenser Kontoret ser inte några särskilda konsekvenser för den egna verksamheten utifrån förslaget. Ekonomiska perspektivet Detaljhandeln är en viktig och växande bransch i Göteborg med potential att sysselsätta ännu fler invånare i regionen. En handelsstrategi som syftar till att stärka detaljhandeln kan bidra till ökad sysselsättning och fler instegsjobb på arbetsmarknaden. Handel är viktig del i stadsutvecklingen för en attraktiv stad att arbeta, leva och vistas i. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Vid utveckling av handelsplatser är det viktigt att skapa tillgängliga och trygga miljöer för barn. Jämställdhetsperspektivet Kontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv Mångfaldsperspektivet En handelsstrategi för att utveckla handeln kan skapa möjligheter för ett mer varierat utbud när det gäller varor och pris. Det kan också leda till fler instegsjobb på arbetsmarknaden, något som är särskilt viktigt i områden i socioekonomiskt svaga områden. Miljöperspektivet Handelns lokalisering påverkar resemönstret och trafikflödena i staden. En strategisk planerad utveckling av handeln kan skapa miljövinster genom samordnade transporter av både människor och gods. Omvärldsperspektivet Handelsstrategier förekommer i enstaka kommuner, företrädesvis i de mellanstora, ofta invävda i översiktsplanen eller fördjupningar av översiktsplanen. Siffror visar att utvecklingen inom detaljhandelns omsättning periodvis har varit starkare i Stockholm och Malmö än i Göteborg mellan Omsättning per invånare ligger dock på samma eller högre nivå än de andra städerna (HUI 2016, WSP 2016) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14(32)

16 Trafiknämndens handlingar Bilaga 3 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Nummer 11/ Diarienummer 2850/16 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Yttrande kommunstyrelsen Förslag till beslut enligt trafikkontorets tjänsteutlåtande. Axel Josefson (M) yrkar bifall till motionen. Ordföranden yrkar bifall till kontorets förslag. Omröstning begärs: Ja-röst till kontorets förslag, Nej-röst till bifall till motionen. Ja: Johan Nyhus (S), Henrik Munck (MP), Lena Malm (S), Helen Engholm (V), Abbas Zarrinpour (S). Nej: Axel Josefson (M), Margareta Broang (M), Birgitta Ling-Fransson (L) och Christina Hjort Bröndt (M). Nämnden beslutar med fem Ja-röster mot fyra Nej-röster att bifalla trafikkontorets förslag 1. tillstyrka motionens första punkt om att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa 2. avstyrka motionens andra, tredje och färde punkt 3. som eget yttrande till kommunstyrelsen översända trafikkontorets tjänsteutlåtande. Vid protokollet Erika Hurtig Justerat Johan Nyhus Axel Josefson Rätt utdraget intygar i tjänsten Erika Hurtig Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15(32)

17 TN 420/16 Tjänsteutlåtande Samhälle och planering Trafiknämnden Emma Josefson Telefon Diarienummer 2850/16 E-post: Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att tillstyrka motionens första punkt om att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa att att avstyrka motionens andra, tredje och fjärde punkt som eget yttrande till kommunstyrelsen översända trafikkontorets tjänsteutlåtande. Sammanfattning Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) motionerade den 7 september 2016 om att stärka detaljhandeln i Göteborg. Detta eftersom motionärerna anser att staden inte gör tillräckligt för att värna detaljhandeln då statistiken visar att detaljhandeln i Göteborgs Stad har utvecklats sämre än de andra storstadsregionerna sedan Motionärerna föreslår att Göteborgs Stads kommunfullmäktige att besluta: Att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa Att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum Att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum Att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrumen samt att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling Trafikkontoret tillstyrker motionen i dess första punkt. En handelsstrategi skulle ge trafikkontoret möjligheten att studera detaljhandelns effekter på trafiken i Göteborg mer ingående, och även möjligheten att mer samlat arbeta med strategier för mobilitetsåtgärder kring större handelsetableringar såsom tydliga kollektivtrafikerbjudanden, hemleveranser och lokalisering i nära anslutning till bostäder så att en så stor del av kundunderlaget som möjligt har möjlighet att gå och cykla till handelsområdet. Trafikkontoret avstyrker punkt två, tre och fyra. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16(32)

18 Ekonomiska konsekvenser Trafikkontoret ser inga ekonomiska konsekvenser av att delvis tillstyrka motionen. Barnperspektivet Trafikkontoret ser ingen påverkan på barnperspektivet av att delvis tillstyrka motionen. Jämställdhetsperspektivet Trafikkontoret ser ingen påverkan på jämställdhetsperspektivet av att delvis tillstyrka motionen. Mångfaldsperspektivet Trafikkontoret ser ingen påverkan på mångfaldsperspektivet av att delvis tillstyrka motionen. Miljöperspektivet Trafikkontoret ser ingen påverkan på miljöperspektivet av att delvis tillstyrka motionen. Omvärldsperspektivet Trafikkontoret ser viss påverkan av att delvis tillstyrka motionen genom att en handelsstrategi som tas fram med stöd av Göteborgkommunernas Regionalförbund möjliggör för mellankommunal samsyn och samverkan kring större handelsetableringar. Stefan Eglinger Trafikdirektör Jörgen Einarsson Avdelningschef Bilagor Bilaga 1. Motion (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Bilaga 2. Sammanfattning av Övergripande handelsutredning för Göteborgs stad Bilaga 3. Övergripande handelsutredning för Göteborgs stad Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17(32)

19 Ärendet Stadsledningskontoret har begärt in trafiknämndens synpunkter på rubricerad motion för vidare beredning till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, samt för svar till motionärerna. Bakgrund Motion om att stärka detaljhandeln i Göteborg Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) motionerade den 7 september 2016 om att stärka detaljhandeln i Göteborg. Detta eftersom motionärerna anser att staden inte gör tillräckligt för att värna detaljhandeln då statistiken visar att detaljhandeln i Göteborgs Stad har utvecklats sämre än de andra storstadsregionerna sedan Om detaljhandeln i Göteborg hade vuxit i samma takt som Malmö och Stockholm så hade den omsatt 2-4 miljarder kronor mer och sysselsatt ca personer fler. Motionärerna föreslår att Göteborgs Stads kommunfullmäktige att besluta: Att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa Att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum Att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum Att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrumen samt att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling Övergripande handelsutredning för Göteborgs stad, mars 2016 WSP har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret och fastighetskontoret tagit fram en övergripande handelsutredning. Syftet med utredningen är att öka kunskapen om handelns förutsättningar och villkor, vilket ger möjlighet att planera bra framtida platser för Göteborgs invånare och besökare, som också är ekonomiskt hållbara. Givet det vi vet idag motsvarar den prognostiserade köpkraftstillväxten fram till 2025 ungefär de planer och idéer kring olika handelsprojekt som finns. Handelsutredningen har inte mer ingående beskrivit trafik och tillgänglighet, vilket är naturligt då detta inte var utredningens huvudfrågor. Trafikkontoret ser därmed behov av ytterligare utredning för att kunna säkerställa en hållbar mobilitet och möjliggöra för en nära storstad och ett enklare vardagsliv. Trafikkontorets synpunkter I Trafikstrategi för en nära storstad som antogs av trafiknämnden i februari 2014 hanteras inte detaljhandel specifikt. Detaljhandel är dock en viktig del av mångas vardag och rätt placerad bidrar den till stadsliv, att fungera som nod för att stärka stråk samt ger möjlighet att minimera resandet till och från handeln, vilket i olika delar bidrar till att nå trafikstrategins mål om ett mer hållbart resande i kommunen och ett enklare vardagsliv. Handelsfrågan hanteras även i stadens översiktsplan från 2009 där den övergripande inriktningen är bland annat att stadens ska bygga vidare på befintlig handelsstruktur, undvika utspridning av handel i industriområden samt utveckla god kollektivtrafiktillgänglighet till alla handelsområden. Att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa Trafikkontoret tillstyrker motionens förslag om att ta fram en handelsstrategi som möjliggör att handeln kan växa, dock i takt med annan stadsutveckling. Vi ser detta som Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18(32)

20 ett möjligt och positivt underlag till kommande uppdatering av stadens översiktsplan, för en samlad bild inom staden som bidrar till den nära storstaden. En handelsstrategi skulle ge trafikkontoret möjligheten att studera detaljhandelns effekter på trafiken i Göteborg mer ingående, och även möjligheten att mer samlat arbeta med strategier för mobilitetsåtgärder kring större handelsetableringar såsom tydliga kollektivtrafikerbjudanden, hemleveranser och lokalisering i nära anslutning till bostäder så att en så stor del av kundunderlaget som möjligt har möjlighet att gå och cykla till handelsområdet. Strategin bör ha en regional karaktär där GR och våra närmaste grannkommuner är med i arbetet, utifrån att handeln är regional och ofta blir en mellankommunal fråga i och med konkurrens om etableringar. Att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum Det finns inte idag något förbud mot att bygga nya köpcentrum. I Göteborgs stads budget för 2017 framgår dock att inga nya externa (trafikkontorets anmärkning) köpcentrum ska byggas ut eller planeras. Vidare framgår i budgettexten att de externa köpcentrum som redan finns ska utvecklas på hållbart sätt, göras tillgängliga med kollektivtrafik och utbudet gå mot sällanköpshandel. Trafikkontoret avstyrker därmed denna del av motionen. I refererad handelsutredning och i motionen pekas Järntorget, Korsvägen och Heden ut som möjliga nya handelscentrum. Trafikkontoret ser inte dessa lägen som externa områden, utan tillsammans med till exempel den planerade utvecklingen av Kulan i Gamlestan, bör dessa lägen ses som gynnsamma lägen som stärker den nära storstaden med stort befolkningsunderlag och kundunderlag i dess närhet. Trafikkontoret ser inte negativt på nya köpcentrum inom mellanstaden förutsatt att den lokala trafiksituationen kan lösas på ett bra sätt och att etableringen samspelar med annan bebyggelseplanering i området. Trafikkontoret vill dock förtydliga att vi utifrån detta inte tar ställning till vilken markanvändning (handel eller annan) som är mest lämplig vid dessa lokaliseringar. Att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum De köpcentrum som tas upp i handelsutredningen inom Göteborgs stad är följande: Frölunda torg, Nordstan, Sisjön, Bäckebol, Backaplan, Amhult Centrum och Angered. Inriktning om att förbättra möjligheten att åka kollektivt till köpcentrum är redan beskriven i Göteborgs stads budget för 2017 där det framgår att befintliga externa köpcentrum ska tillgängligöras med kollektivtrafik. Därav avstyrker trafikkontoret denna del av motionen, för att istället utreda frågan vidare i samband med en eventuell handelsstrategi. Att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrumen samt att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling Grundliga inventeringar behöver göras av både beläggningsgrad på befintliga parkeringsplatser och kundernas resmönster och anledning för val av färdmedel innan eventuella åtgärder vidtas. Gällande prissättning pekar befintliga studier på vikten av god tillgänglighet men att priskänsligheten för parkering är större för till exempel arbetspendlare än besökande. Trafikkontoret vill dock påpeka att trafikkontoret inte kan besluta om parkeringsavgifter på andra parkeringsanläggningar än de trafikkontoret har ansvar för, vilket framförallt är gatumarksparkering, då det är fastighetsägaren som beslutar om prissättningen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19(32)

21 Utifrån diskussionen ovan avstyrker trafikkontoret denna del av motionen, för att istället utreda frågan vidare i samband med en eventuell handelsstrategi. Bilaga 2. Sammanfattning av Övergripande handelsutredning för Göteborgs stad, mars 2016 WSP har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret och fastighetskontoret tagit fram en övergripande handelsutredning. Syftet med utredningen är att öka kunskapen om handelns förutsättningar och villkor, vilket ger möjlighet att planera bra framtida platser för Göteborgs invånare och besökare, som också är ekonomiskt hållbara. De centrala frågorna i utredningen är: Hur ser stadens behov av nya ytor för handel ut i takt med att staden växer (nya köpbeteenden och trender inräknat)? Vilka platser i staden har potential att ta om hand tillväxtpotentialen för handel, ur ett kommersiellt perspektiv? Enligt rapporten återfinns den starkaste utvecklingen inom konsumtion av sällanköpsvaror och restaurangtjänster. Detta i sin tur skapar ett behov av nya ytor. Ytbehovet som behöver tillskapas är upp till kvm per år för att tillvarata denna tillväxt. Prognoshorisonten i utredningen är 2035, vilket innebär att det också finns en stor osäkerhet i de långsiktiga bedömningarna. Givet det vi vet idag motsvarar den prognostiserade köpkraftstillväxten fram till 2025 ungefär de planer och idéer kring olika handelsprojekt som finns. Handel presenteras som en drivande kraft för stadens utveckling. Det är därför handelns kraft och potential ska tillvaratas när stad planeras. Det är ett verktyg för att skapa attraktivitet, mötesplatser, liv och rörelse. Handel är som en magnet för människor och bidrar till stadslivet. Trafikkontoret instämmer i detta och anser att god samhällsplanering kan bidra till att stärka både handeln och andra värden staden vill uppnå. Om staden vill utveckla de tyngdpunkter som idag inte har en egen kommersiell kraft och använda handeln som en inkubator för mer stadsliv och attraktivare områden, beskriver rapportförfattarna att staden behöver vara tydlig med vad den vill. Viljan måste dessutom vara långsiktig. Det är också bättre att i planeringen av nya eller vid utbyggnad av gamla områden skapa förutsättningar för handeln att kunna etablera sig i kluster istället för att sprida ut den i långa stråk eller i för många kvarter. Handeln och handelsplatser tenderar att lokalisera sig i tillgängliga punkter med en stor köpkraft i både närområdet och i de som kan ta sig till platsen. Handeln tenderar också att klustras, vilket innebär att handeln inte kommer att kunna spridas ut hur mycket som helst. Implikationen blir att det går att styra handeln genom att skapa/ utveckla tillgängliga platser med en hög täthet och därmed stor köpkraft. Externhandeln vs cityhandeln En ständigt återkommande fråga i många kommuner är konkurrensen mellan den snabbt växande externhandeln och handeln i stadskärnan. Denna konkurrens har nu pågått aktivt i två decennier och några av de viktigaste slutsatserna är enligt utredningen följande: Externa handelsområden skapar tillväxt genom att locka fler kunder till orten, samt genom att stadens invånare i högre utsträckning spenderar sina pengar lokalt. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20(32)

22 Ökad prispress resulterar i ökad realinkomst och kan leda till en större efterfrågan. Ökade valmöjligheter ökar pressen på befintliga detaljhandlare att erbjuda vad kunderna vill ha. Det är butiker utanför stadskärnan som påverkas mest av externetableringar. Framför allt påverkas mindre centrum samt handeln i närliggande mindre orter. I takt med att det har byggts fler och fler externa anläggningar har konkurrensen mellan olika externa anläggningar ökat. En viktig slutsats i rapporten är också att handeln i stadskärnan inte kan stillasittande se på när externhandeln expanderar och ökar sina omsättningsandelar. Vad som krävs är att stadskärnan genomgår motsvarande positiv utveckling genom nyetableringar, omoch utbyggnader samt lansering av nya butikskoncept mm. Till detta ska läggas de åtgärder som krävs för att stötta denna utveckling såsom förbättrad trafik- och parkeringssituation, stadsmiljöåtgärder samt inte minst förbättrad marknadsföring. Ansvaret för denna process i stadskärnan är gemensamt delat mellan kommunen, fastighetsägarna och detaljhandelskedjorna. Erfarenheter från andra kommuner säger att lokalt förankrade och professionella fastighetsägare spelar nyckelroller som pådrivare och resursgaranter. Det offentliga kan skapa bra förutsättningar Handelsstrategier förekommer i enstaka kommuner, företrädesvis i de mellanstora, ofta invävda i översiktsplanen eller fördjupningar av översiktsplanen. Om strategierna inte är anpassade till handelns utveckling tappar de i betydelse. Ett exempel är framväxten av handel i industriområden i många svenska kommuner. Då det inte har funnits några andra bra alternativ för handeln har man etablerat sig relativt ostrukturerat i citynära industriområden som inte är helt anpassade för handelns krav. En erfarenhet är att handelsstrategier bör vara ett levande dokument med utrymme för förändringar. Detta motsäger inte handelsstrategins strategiska roll. Kommunen har en viktig roll i att skapa bra förutsättningar för prioriterade områden såsom staden och större handelsområden/köpcentrum. Genom att skapa bra förutsättningar i de prioriterade områdena kommer handeln att söka sig till dessa områden. Att skapa bra förutsättningar inbegriper en mängd åtgärder. Några exempel som berör trafiknämndens ansvarsområde är: Bidra till att det kan skapas mötesplatser inne i staden Bidra till att gator och fastigheter byggs så att det uppstår naturliga stråk Bidra till tillgänglighet. Att på ett enkelt sätt ta sig till och från en stadskärna/handelsplats är A och O för att kunderna ska komma. Frånvaro av köer, enkelt att hitta parkeringar, bra kollektivtrafik och effektiva omstigningspunkter är viktigt. Det är av vikt att befolkningstätheten behöver nå vissa nivåer för att platsen ska upplevas som tillräckligt stadsmässig och kunna fungera som en affärsgata. Tätheten kanske behöver vara invånare per kvadratkilometer eller mer. Men täthet räcker inte, flödet behöver även nå vissa kritiska nivåer. Handelsutredningen har inte mer ingående beskrivit trafik och tillgänglighet, vilket är naturligt då detta inte var utredningens huvudfrågor. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21(32)

23

24

25

26

27

28 Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolags handlingar Bilaga 5 Protokollsutdrag Göteborg den 24 november 2016 Remissvar på motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Dnr 1241/16 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22(32)

29 137 Remissvar på motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnuss (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg, dnr Handling Remissvar på motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnuss (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg ansågs genomgången i och med att den var utskickad med övriga handlingar. Styrelsen beslutade att inte ta ställning till förslagen om att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa och att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum, tillstyrka förslaget att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum, avstyrka förslaget med bygga fler parkeringsplatser, avstyrka förslaget att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling, samt översända yttrandet som sitt eget till stadsledningskontoret. Rätt intygar Eva Holmberg Registrator Göteborgs Stads Parkerings AB Bilaga: Remissvar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23(32)

30 Styrelsehandling 15 Marknad & Affärsutveckling Utfärdat Carina Bergsten Diarienummer Telefon E-post: Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Förslag till beslut I Parkeringsbolagets styrelse Tar inte ställning till förslagen om att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa och att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum, Tillstyrker förslaget att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum Avstyrker förslaget med bygga fler parkeringsplatser Avstyrker förslaget att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling. Översänder yttrandet som sitt eget till stadsledningskontoret. Sammanfattning Ärendet rör en motion om att stärka detaljhandeln. Detta skulle bland annat ske genom att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum, att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrumen samt att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling. Parkeringsbolaget ser inte att ytterligare p-platser vid stadens köpcentrum är den väg vi bör välja men att antalet parkeringsmöjligheter i innerstaden bör kvarstå. Att hitta lösningar för kollektivtrafik och cykel är att föredra. Enligt stadens parkeringspolicy skall antalet p-platser i innerstaden inte öka, men gärna omfördelas. Att arbeta med parkeringsvillkoren och tiderna för parkeringar ger mer effekt för att gynna handeln än sänkta parkeringsavgifter. När det gäller halvdagsparkering för handel och service i innerstaden är det tydligt uttalat att dessa skall samlas i större gemensamma anläggningar som till exempel Skeppsbron, Heden och Nordstan. Ekonomiska konsekvenser I området innanför Vallgraven är endast 35% av parkeringsplatserna för centrumhandeln kommunala, främst gatumarksparkering som trafikkontoret hanterar. I det större området, det vill säga centrala staden, är mer än 40% gatumarksparkering och 20% parkeringsplatser som Parkeringsbolaget hanterar. Det är inom centrala staden som många kommunala parkeringsplatser kommer att påverkas av kommande Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 24(32)

31 stadsutvecklings- och infrastrukturprojekt. Dagens prisnivå på parkeringsplatserna i Parkeringsbolagets anläggningar ligger lägre än de privata. Om en anpassning av parkeringsavgifter så att de stödjer handeln innebär en sänkning av nivåerna innebär det en minskad möjlighet för bolaget att investera i nya anläggningar som ska ersätta de som försvinner och nya kommande behov av besöksparkeringar. Köpcentrums parkeringsplatser ägs och drivs till största del av privata aktörer och därför har kommunen inte någon rådighet över prisnivåerna. Barnperspektivet Parkeringsbolaget har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Parkeringsbolaget har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Parkeringsbolaget har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Parkeringsbolaget anser att det är positivt att ytterligare förstärka möjligheten till kollektivt resande till stadens köpcentrum. Om det är möjligt att samutnyttja köpcentrumens parkeringsplatser som pendelparkeringar är detta ytterligare en bra åtgärd. Att förbättra realtidsinfo och skyltning för att minska söktrafiken är en annan åtgärd som är positiv för miljön. Omvärldsperspektivet Enligt uppgift från stadsbyggnadskontoret pågår för närvarande arbete med att ta fram en handelsstrategi för Älvstaden och de centrala förnyelseområdena. Strategin bygger på den utredning som gjorts kring handel i Göteborg och en diskussion mellan berörda förvaltningar kring handeln i innerstaden. Expediering: Stadsledningskontoret Bilaga 1 Motion om att stärka detaljhandeln i Göteborg Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 25(32)

32 Ärendet Ärendet rör en motion till kommunfullmäktige av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M), om att stärka detaljhandeln i Göteborg. Parkeringsbolaget är remissinstans för ärendet, jämte byggnadsnämnden, trafiknämnden, GöteborgsLokaler och Business Region Göteborg AB. Svaret ska vara stadsledningskontoret tillhanda senast Bakgrund Motionärerna inleder med att påtala att detaljhandeln i Göteborg sysselsätter över personer (Handelns utredningsinstitut). Många av dessa är unga och personer med utländsk bakgrund. Vidare visar statistiken enligt motionärerna att detaljhandeln i Göteborgs Stad har utvecklats sämre än i de andra storstadsregionerna sedan Den nuvarande strategin har enligt motionärerna lett till minskad handel och färre jobb jämfört med utvecklingen i resten av Sverige. Den bilburna handeln har succesivt flyttat till kranskommunerna och har medfört längre transporter och ökade utsläpp. WSP handelsutredning visar tydligt att det viktigaste är att stärka de stora köpcentrumen (Nordstan, Frölunda Torg, Backaplan, Bäckebol, Sisjön) som står för över 70 % av all sällanköpshandel. Det handlar om att förbättra möjligheten att bygga ut samt att öka tillgängligheten för besökare. Därför behöver vi förbättra kollektivtrafiken och möjligheten att parkera bilen till en rimlig kostnad, anser motionärerna. Motionärena påtalar också vikten av att centrumhandeln värnas och parkeringsmöjligheterna kopplat till handeln i centrala Göteborg måste förbättra. De bedömer att detta kan lösas genom bättre skyltning och styrning av biltrafiken, utbyggnad av fler platser samt en prissättning som främjar handel. Utöver att stärka de befintliga köpcentrumen anser motionärerna att vi också måste kunna bygga nya köpcentrum. Områden som pekas ut som möjliga nya centrum är Järntorget, Korsvägen och Heden. Göteborg behöver därför ta fram en handelsstrategi som främjar tillväxten av handeln så att fler jobb kan skapas i Göteborg. Slutligen föreslår motionärerna att Göteborgs Stads kommunfullmäktige beslutar Att ta fram en handelsstrategi för Göteborg som möjliggör att handeln kan växa Att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum Att förbättra möjligheten att åka kollektivt till olika köpcentrum Att bygga fler parkeringsplatser vid köpcentrumen samt att anpassa parkeringsavgifterna så att de stödjer handelns utveckling Parkeringsbolagets övervägande Parkeringsbolaget väljer att inte ta ställning till motionens första två förslag; att ta fram en handelsstrategi för Göteborg och att ta bort förbudet att bygga nya köpcentrum. Frågorna ligger utanför Parkeringsbolagets uppdrag. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 26(32)

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 1242/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Remiss säkra cykelparkeringar

Remiss säkra cykelparkeringar STYRELSEHANDLING nr 17 Remiss säkra cykelparkeringar Beslut Styrelsen föreslås besluta att: Tillstyrka motionen kring att ta fram om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar. Styrelsehandling

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016.

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-17 BN 2016-12-20 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitets-

Läs mer

Yttrande över motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden

Yttrande över motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Handling 2017 nr 29 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-18 Diarienummer N138-0049/15 Utvecklingsavdelningen Erén Andersson Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se Granskning

Läs mer

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-10-25 Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke 457, dnr 0643/12 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 64 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att ändra parkeringstalen för centrala Älvstaden och Masthuggskajen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 8/15. Tid Klockan 13:00-17:45. Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 8/15. Tid Klockan 13:00-17:45. Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20 Tid Klockan 13:00-17:45 Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20 Paragrafer 211-244 Justeringsdag 2015-11-05 Underskrifter Sekreterare Betty Karlsson Ordförande Johan Nyhus Justerande

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 1/17. Tid Klockan 09:00-16:00 Ajournering för lunch kl 12:10-13:00

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 1/17. Tid Klockan 09:00-16:00 Ajournering för lunch kl 12:10-13:00 Tid Klockan 09:00-16:00 Ajournering för lunch kl 12:10-13:00 Plats Trafikkontoret, Traktören, Sessionssalen Köpmansgatan 20 Paragrafer 1-42 Justeringsdag 2017-02-20 Underskrifter Sekreterare Eva Nordqvist

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-19 Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 3.4 Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Motionärerna

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 71 Yttrande över motion av David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD) om att Göteborgs Stad begär hos regeringen att få vara försökskommun i utredningen om privat initiativrätt för detaljplaner

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2008-09-26 Diarienummer 0354/08 Repronummer 264/08 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Lena Lundblad Telefon 031-368 02 32 E-post: lena.lundblad@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Inledning Föreliggande dokument är ett förslag till en strategi för kommunens syn på detaljhandels utveckling i Falköpings kommun på kort och

Läs mer

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Bjervner Åsa Datum 2016-05-17 Diarienummer KSN-2016-1105 Kommunstyrelsen Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Konsult- och forskningsverksamhet Handel, besöksnäring och samhällsekonomi Dotterbolag till Svensk Handel Om

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 PM 2015: RVII (Dnr 124-149/2015) Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

Motion av Staffan Levinsson (SD) om att bygga fler parkeringsplatser på Saltholmen

Motion av Staffan Levinsson (SD) om att bygga fler parkeringsplatser på Saltholmen Göteborg den 31 maj 2016 Yttrande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2016-06-01 Ärende 3.1 Motion av Staffan Levinsson (SD) om att bygga fler parkeringsplatser på Saltholmen Vi delar motionens problembeskrivning

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 138 Yttrande över motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Felparkeringsavgifter på allmän platsmark

Felparkeringsavgifter på allmän platsmark Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-09 Diarienummer 1948/17 Handläggare Ann-Marie Lindell Telefon: 031-368 02 21 E-post: ann-marie.lindell@stadshuset.goteborg.se Felparkeringsavgifter

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att anpassa Göteborgs trafikstrategi för en växande stad, H 57/15

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att anpassa Göteborgs trafikstrategi för en växande stad, H 57/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-19 Diarienummer 0995/15 Repronummer 294/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Växjö kommun Förstudie avseende trafikfrågor och parkering

Växjö kommun Förstudie avseende trafikfrågor och parkering www.pwc.se Förstudie avseende trafikfrågor och parkering Pär Sturesson Certifierad kommunal revisor Förstudie avseende trafikfrågor och parkering Bakgrund utvecklas med en ökad befolkning och byggnation

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Handling 2017 nr 137. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2017 nr 137. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2017 nr 137 Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) om olika åtgärder för att öka tryggheten i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Återremissyrkande (KD) 2017-05-03 Ärende 3.1 Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT I KOMMUNSTYRELSEN - Ärendet återremitteras

Läs mer

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Yttrande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.2 Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Göteborg är en stad där friluftslivet

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Davidsson 2017-02-17 KS 2017/0050 0480-450 061 Kommunstyrelsens arbetsutskott Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss Förslag till

Läs mer

Parkeringsproblemet i Västertorps centrum Motion av Abit Dundar och Ulf Fridebäck (båda fp) (2004:22)

Parkeringsproblemet i Västertorps centrum Motion av Abit Dundar och Ulf Fridebäck (båda fp) (2004:22) Utlåtande 2005:101 RIII (Dnr 314-1789/2004) Parkeringsproblemet i Västertorps centrum Motion av Abit Dundar och Ulf Fridebäck (båda fp) (2004:22) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Syfte Steg 1 Steg 2 Steg 3 Att undersöka om marknadsförutsättningarna för detaljhandeln

Läs mer

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (6) 2016-08-29 Handläggare Hans-Olov Blom 08-508 287 33 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Kallelse och föredragningslista Tid Klockan 12:00-16:30 Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20 Paragrafer 1- Presskontakt Lena Johansson, telefon 031-368 25 02 Kallade Ordinarie Johan

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift (KSN )

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift (KSN ) KF 100 13 JUNI 2016 Kommunfullmäktige Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift (KSN-2016-1105) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa högsta möjliga

Läs mer

Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015

Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015 PM 2015: RVII (Dnr 123-110/2015) Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 125 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att etablera ett pilotprojekt kring stadsplanering och modern mobilitetsteknik Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen PM 2017:213 RI (Dnr 111-1133/2017) Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Remiss från Stockholms läns landsting Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Handling 2018 nr 63 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att utveckla företagslotsens arbete genom informationsinsatser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Yrkande ny fördjupad översiktsplan för centrala Göteborg

Yrkande ny fördjupad översiktsplan för centrala Göteborg Göteborg den 18 augusti 2017 Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 217-08-23 Ärende 2.1.5 Yrkande ny fördjupad översiktsplan för centrala Göteborg Det är prioriterat att förtäta de centrala delarna av Göteborg

Läs mer

3. Trafiknämnden får i uppdrag att utreda nya elbusslinjer.

3. Trafiknämnden får i uppdrag att utreda nya elbusslinjer. Handling 2016 nr 32 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att anpassa Göteborgs trafikstrategi för en växande stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 2060/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 2060/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-09 Diarienummer 2060/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Jonas Ransgård (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

ang Motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) om olika åtgärder för att öka tryggheten i Göteborg

ang Motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) om olika åtgärder för att öka tryggheten i Göteborg Yrkande (M) (L)(KD) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.4 YRKANDE ang Motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) om olika åtgärder för att öka tryggheten i Göteborg Förslag till

Läs mer

69 Svar på motion Bättre koll på bilköerna (KSKF/2018:326)

69 Svar på motion Bättre koll på bilköerna (KSKF/2018:326) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-03-26 Sida 1(2) 69 Svar på motion Bättre koll på bilköerna (KSKF/2018:326) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer Stefan

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Bildande av den ideella föreningen Citysamverkan

Bildande av den ideella föreningen Citysamverkan Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-08 Diarienummer 1851/17 Handläggare Christine Lindeberg Telefon: 031-368 02 31 E-post: christine.lindeberg@stadshuset.goteborg.se Bildande av den

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-27 BN 2017-11-28 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitet och

Läs mer

Dagliga leveranser. Förslag till inriktning för stadens nästa lånecykelsystem: Syfte, systemtyp och systemzon - svar på återremiss systemzon

Dagliga leveranser. Förslag till inriktning för stadens nästa lånecykelsystem: Syfte, systemtyp och systemzon - svar på återremiss systemzon Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-23 Diarienummer 2926/16 Dagliga leveranser Sara Boije af Gennäs/Trafikkontoret/GBGStad Telefon 031-368 26 84 E-post: sara.boije.af.gennas@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-02-15 Diarienummer: N134-0031/17 Utvecklingsavdelningen Sonja Jonasson/Centrum/GBGStad Telefon: 365 78 65 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: sonja.jonasson@centrum.goteborg.se

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Handelsstrategi för Göteborgsregionen

Handelsstrategi för Göteborgsregionen Handelsstrategi för Göteborgsregionen Göteborgsregionens kommunalförbund januari 2010 Handelsstrategi för Göteborgsregionen Den regionala handelsstrategin är en överenskommelse om att vi gemensamt tar

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Göteborg den 27 april Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2018-05-02 Ärende 3.1 Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Martin Forsell (VägV)

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Ks 2010:414 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Handelspolicy för Eslövs kommun

Handelspolicy för Eslövs kommun Handelspolicy för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2009-09-28 Innehållsförteckning Handelspolicy för Eslövs kommun 3 Inriktningsmål Policy för handel Syfte 5 Bakgrund 5 Kommunens utveckling Handelns

Läs mer

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Handelsutredning Nybro kommun 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte och mål

Läs mer

Svar på motion Bättre koll på bilköerna

Svar på motion Bättre koll på bilköerna Kommunstyrelsen 2019-02-28 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2018:326 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion Bättre koll på bilköerna Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Svar på remiss från

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Tid: 09:00-12:50. Plats: Sessionssalen, Köpmansgatan 20. Paragrafer: Närvarande

Protokoll Sammanträdesdatum Tid: 09:00-12:50. Plats: Sessionssalen, Köpmansgatan 20. Paragrafer: Närvarande Tid: 09:00-12:50 Plats: Sessionssalen, Köpmansgatan 20 Paragrafer: 42-78 Närvarande Ledamöter Ulf Kamne (MP) ordförande Johannes Hulter (S) förste vice ordförande Ann Catrine Fogelgren (L) andre vice ordförande

Läs mer