Yttrande över motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden"

Transkript

1 Handling 2017 nr 29 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från S, MP och V den 24 januari 2018 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den av Axel Josefson m. fl. väckta motionen anses besvarad. Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: ---- Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) yrkade bifall till yrkande från S, MP och V den 24 januari Helene Odenjung (L) yrkade bifall till sista beslutssatsen i motionen. Jonas Ransgård (M) yrkade att motionen skulle tillstyrkas. David Lega (KD) yrkade bifall till yrkande från KD den 24 januari Kommunstyrelsen beslutade utan omröstning att bifalla Ann-Sofie Hermanssons yrkande. Göteborg den 24 januari 2018 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld 1(1)

2 Yrkande (S), (MP), (V) Kommunstyrelsen Ärende 3.3 Yrkande gällande Motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Moderaterna anser att antalet parkeringar i centrala Göteborg blir för få i samband med stadsutvecklingen. Riktigt är att antalet parkeringar per bostad blir lägre än de gamla p-normer som dominerar stadsmiljön idag. Däremot delar vi inte moderaternas oro. Det antal parkeringsplatser moderaterna presenterar rör ju en stadsutvecklingsperiod väldigt många år, vilket ger en felaktigt drastisk bild av att dessa parkeringsplatser tas bort i en klump. Därtill kommer att stadsutvecklingen tillför många nya parkeringsplatser och p-lösningar - vilket ger tillskott på parkeringar. Förvaltningarna jobbar redan med de frågor Moderaterna lyfter i sitt yrkande. Vi säkerställer redan idag att det finns ändamålsenlig parkering i centrala Göteborg. Detta görs bl.a. i arbetet med riktlinjerna för parkeringstal. Eller det i kommunstyrelsen nyligen antagna ärendet om boendeparkeringar, där vi varken minskade på zoner eller antal parkeringsplatser. Däremot delar vi inte alltid Moderaternas lösning på ersättning av parkeringar. Där de vill att inget ändras, att imorgon ser ut precis som idag, ser vi att en bättre framtid är möjlig om vi kan vara flexibla. I vissa fall ersätts en borttagen p-plats med en ny - 1:1, i andra fall premieras en bilpoolplats, i andra fall görs tillköp i kollektivtrafiken för att stärka tillgängligheten till ett område. Medan moderaternas motion tar ett smalt grepp om tillgänglighet hur staden ska nås med bil, har vi fokus på tillgängligheten i sig för biltrafik, kollektivtrafik, cykel och gång och då måste trafikslagen samsas om utrymmet i stadsmiljön. Att inte låtsas om det begränsade utrymmet i staden är önsketänkande eller populism, eller en medvetet allvarlig nedprioritering av andra trafikslag än bil och det stadsutrymme som så väl behövs till bostadsproduktionen.

3 Frågorna om samutnyttjande av parkeringsplatser, ersättning av parkeringsplatser, tillgång till gatu- och boendeparkering jobbar redan stadens förvaltningar aktivt med och vi anser därmed motionen besvarad. Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige föreslås besluta: Att utifrån ovan anse motionen besvarad

4 Yrkande (KD) Kommunstyrelsen Ärende 3.3 Yrkande angående motion av Axel Josefsson med flera om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden När staden växer måste tillgängligheten med bil till staden vara god. När parkeringsplatser försvinner i samband med nybyggnation samt omstrukturering av gator och torg ska dessa platser ersättas med nya platser. Det är ibland tillfälliga och ibland permanenta anläggningar för större områden i och precis i utkanten av Göteborgs centrum. Undersökningar visar att göteborgarna oftast väljer bilen när de måste och åker kollektiv när de kan. Men så länge kollektivtrafiken inte motsvarar det behov göteborgaren har av turtäthet, bekvämlighet och linjesträckning, måste staden erbjuda parkeringsplatser, är bilen ett måste för många för att få ihop livet. I de remissvar som kommit in på motionen lyfts både det pågående arbetet med nya riktlinjer för mobilitets- och parkeringstal och det pågående samarbetet mellan Parkeringsbolaget och trafikkontoret in som två garanter för att staden fortsatt ska kunna göras tillgänglig för bil. Inriktningen på de nya riktlinjerna är dock minskat antal parkeringsplatser och några nya parkeringsplatser som resultat av samarbetet mellan Parkeringsbolaget och trafikkontoret syns ännu inte till. Redan i början av 2018 försvinner parkeringsplatser i samband med byggnationen av Västlänken. Några ersättningsplatser syns ännu inte till. Därför måste trafikkontorets och Parkeringsbolagets arbete intensifieras ännu mer för att inte handels- och evenemangsnäringen ska påverkas negativt av att staden växer. Förslag till beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Att bifalla motionens att-sats 1, 3, och 4 samt att trafiknämnden tillsammans med Parkeringsbolaget senast den 30 juni presenterar en plan som tydligt säkerställer att tillgängligheten till staden med bil säkerställs över tid, genom tillfälliga eller permanenta parkeringsplatser.

5 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0844/17 Stadsledningskontoret Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Motionen Axel Josefson (M) m fl föreslår att kommunfullmäktige ska besluta om: Att byggnadsnämnden i samverkan med övriga berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ersätta borttagna parkeringsplatser i nya detaljplaner så att volymen parkeringsplatser inte minskar Att trafiknämnden tar fram en plan för att snabbt kunna kompensera antalet parkeringar i områden där ett stort antal parkeringar tas bort Att trafiknämnden säkerställer möjligheten till gatuparkering och boendeparkering över hela staden Att berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ta fram strategier och metoder för att bättre samnyttja parkeringsplatser mellan olika intressenter Göteborgs centrum står inför en stor omvandling i och med att stora områden ska bebyggas med nya bostäder, kontor och infrastruktur. Motionärerna anser därför att Göteborgs Stad aktivt behöver arbeta för att värna det antal parkeringsplatser som finns, samt att säkerställa att nya verksamheter och bostäder får tillgång till de parkeringsplatser som de behöver. Motionärerna menar vidare att för att lyckas med detta behövs dels antalet parkeringsplatser säkerställas och dels behöver det utvecklas metoder för att öka nyttjandegraden av de platser som finns. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, trafiknämnden, SDN Centrum och Göteborgs Stads Parkeringsbolag AB. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Byggnadsnämnden Avstyrker punkt 1 respektive 4. Votering Den första punkten avslås med hänvisning dels till att parkeringsbolaget och trafikkontoret redan arbetar med att hitta ersättningsplatser för de p-platser på kommunal mark som försvinner i samband med byggnation i centrala 1(34)

6 Fastighetsnämnden Trafiknämnden SDN Centrum Göteborgs Stads Parkeringsbolag AB Avstyrker Yrkande (S) Yrkande (M) Votering Avstyrker Trafikkontorets tjänsteutlåtande översänds till kommunstyrelsen som trafiknämndens eget yttrande. Votering Avstyrker Yrkande (M) Yttrande (Kd) Votering Att-sats 1-3 lämnas utan ställningstagande, att-sats 4 tillstyrks, samt att yttrandet översänds till kommunstyrelsen som styrelsens egna yttrande. Göteborg dels att arbete med nya riktlinjerna för mobilitet och parkering pågår. Den fjärde punkten avslås med hänvisning till det pågående arbetet med nya riktlinjerna för mobilitet och parkering som inkluderar metoder för samutnyttjande av parkering. Alla dessa frågor måste hanteras i plan- och exploateringsprocessen där nödvändiga avvägningar mellan olika intressen måste göras med stöd av lagstiftning och beslutade styrdokument och riktlinjer. Sammantaget anser trafiknämnden att motionens fyra punkter finns med i stadens styrande dokument och ingår i det pågående arbete av trafikkontoret och P-bolaget, ytterligare uppdrag behövs inte. De parkeringar som finns i cityområdena behöver i första hand erbjudas samnyttjade fordon. Samnyttjan betyder att resurser både i form av parkeringsplatser (yta) och fordon utnyttjas effektivare. Stadens mark kan användas mer effektivt och underlätta en förtätning av staden om parkeringarna samlas i parkeringshus eller garage istället för att använda marken för gatuparkering. Ekonomiska konsekvenser Schablonmässigt uppgår investeringsutgiften för markparkering till ca kr per parkeringsplats, parkeringsdäck i första plan till ca kr per plats och underjordiskt garage i ett plan till ca kr per plats. Därtill kommer kostnader för drift och underhåll. Utgifterna för parkeringslösningar belastar respektive exploateringsprojekt, vilket i förlängningen leder till ökade kostnader för de boende som kollektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(34)

7 Barnperspektivet Stadsbyggnadskontoret anger att enligt plan- och bygglagen ska det vid byggande på en tomt finnas tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse på tomten eller i närheten av den. Om det inte finns tillräckliga utrymmen för att ordna både friyta och parkering, ska det i första hand ordnas friyta. Jämställdhets- och mångfaldsperspektivet I centrala Göteborg erbjuds en bredare tillgänglighet till service, kollektivtrafik och nöjen än vad som finns i mer perifera områden. Olika sociala grupper av människor transporterar sig på olika sätt. Om möjligheten att förflytta sig med bil begränsas kan ändrade rörelsemönster uppstå och göra det svårare för de som önskar använda bil. En konsekvens av en sådan begränsning innebär att oönskad trafik kan uppstå i intilliggande områden. Samtidigt kan det bli lättare för andra sociala grupper, som väljer att transportera sig på annat sätt än med bil, ifall bilarnas utrymme begränsas. Miljöperspektivet God miljö är ett av tre mål i Parkeringspolicyn, en god och sammanvägd tillgänglighet och attraktiva stadsmiljöer är de två andra. Om parkeringsplatser på gatumark, som berörs av de projekt staden planerar genomföra, ersätts i anläggningar på kvartersmark finns en möjlighet att utveckla gaturummen. En utveckling av gaturummen kan leda till minskad biltrafik och det kan i sin tur minska de lokala halterna av luftföroreningar och buller i den miljö där fotgängare och cyklister, gamla som unga, rör sig. Omvärldsperspektivet Trafikkontoret framför att våren 2017 skedde en utredning av hur parkeringsplatser i Göteborg påverkas av ett antal investerings- och exploateringsprojekt under de närmaste åren. Resultatet blev ett fortsatt arbete där en grupp har blivit tillsatt (bestående av trafikkontoret och P-bolaget) och arbetar idag med att hantera ersättningen av de parkeringsplatser som blir påverkade av de projekt som kommer att pågå de kommande tio-femton åren. Många städer i Sverige och i andra länder arbetar för att minska biltrafiken, bl.a. genom en mer restriktiv parkeringspolitik i de mer centrala delarna av städerna. Stadsledningskontorets bedömning Vid ett eventuellt bifall av motionärernas förslag anser stadsledningskontoret att byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, trafiknämnden, Göteborgs Stads Parkeringsbolag AB, Business Region Göteborg AB och Förvaltnings AB Framtiden är berörda. Stadsledningskontoret Hedwig Andrén Handläggare Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Jessica Granath Avdelningschef Motionen Byggnadsnämndens handlingar Fastighetsnämndens handlingar Trafiknämndens handlingar SDN Centrums handlingar Göteborgs Stads Parkeringsbolag AB:s handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(34)

8 Motionen Bilaga 1 Handling 2017 nr 95 Motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Göteborg den 20 april 2017 Göteborgs centrum står inför en stor omvandling i och med att stora områden ska bebyggas med nya bostäder, kontor och infrastruktur. Till exempel så kommer Centralen området, Masthuggsskajen och Gullbergsvass att omvandlas. I samband med detta kommer också ett stort antal parkeringsplatser att försvinna och Trafikkontoret har uppskattat det till över 5000 parkeringsplatser. Väldig få av dessa platser kommer att ersättas med nya parkeringsplatser när ombyggnationerna är klara eftersom förslaget till nya parkeringstal in samband med nybyggnation för både handel, kontor och bostäder är satta extremt lågt. Utöver detta så vill även det rödgröna styret begränsa möjligheten till både gatuparkering och boendeparkering i centrala staden, vilket kommer göra det ytterligare svårare att använda och äga en bil i centrala staden. En starkt begränsad möjlighet att äga och använda bilen kommer att tvinga dem som behöver bilen att flytta ut från centrala staden. I en undersökning med 1200 storstadsbor gjort av BilSweden, Motormännen och KAK säger 3 av 4 storstadsbor att de vill ha tillgång till Bil och att städerna behöver planeras så att bilen har en naturlig plats. Det största problemet som man upplever är bristen på parkeringar. Bristen på parkeringar påverkar också handel och verksamheter. Beräkningar som Handelns utredningsinstitut har gjort visar att varje parkeringsplats står för cirka 2 miljoner kronor i omsättning för handeln. Att i detta läge ta bort över 5000 parkeringsplatser riskerar att påverka lönsamhet och arbetstillfällen inom handeln. Vi anser därför att Göteborgs Stad aktivt behöver arbeta för att värna det antal parkeringsplatser som finns samt att säkerställa att nya verksamheter och bostäder får tillgång till de parkeringsplatser som de behöver. För att lyckas med detta behövs dels antalet parkeringsplatser säkerställas och dels behöver vi utveckla metoder för att öka nyttjandegraden av de platser som finns. FÖRSLAG TILL BESLUT Göteborgs Stads kommunfullmäktige föreslås besluta Att Byggnadsnämnden i samverkan med övriga berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ersätta borttagna parkeringsplatser i nya detaljplaner så att volymen parkeringsplatser inte minskar Att trafiknämnden tar fram en plan för att snabbt kunna kompensera antalet parkeringar i områden där ett stort antal parkeringar tas bort Att trafiknämnden säkerställer möjligheten till gatuparkering och boendeparkering över hela staden Att berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ta fram strategier och metoder för att bättre samnyttja parkeringsplatser mellan olika intressenter Axel Josefson (M) Hampus Magnusson (M) Christina Hjort Bröndt (M) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(34)

9 Byggnadsnämndens handlingar Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Remissvar - Motion (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden 414, dnr 0371/17 Kommunstyrelsen hade till byggnadsnämnden för yttrande översänt ovan nämna motion. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Yrkanden Axel Josefson (M) yrkade bifall till motionen och ordföranden Johannes Hulter (S) bifall till kontorets förslag. Propositionsordning ordföranden ställde propositioner på beslut om bifall till kontorets förslag eller Josefsons förslag och fann att kontorets förslag vunnit. Votering begärdes Den som vill att nämnden skall bifalla kontorets förslag röstar Ja den som inte vill röstar Nej. Vinner Nej har nämnden bifallit Josefsons förslag. Vid upprop röstade Marianne Carlström (S), Johan Zandin (V), Mikael Niklasson (S), tjänstgörande ersättaren David Hammarsten (MP) och ordföranden Ja medan Ann Catrine Fogelgren (L), Axel Josefson (M), Anna Wibring (M) och Hampus Hagman (KD) röstade Nej. Då omröstningen utfallit med fem Ja och fyra Nej hade byggnadsnämnden beslutat: att avslå den första punkten i motionen med hänvisning dels till att Parkeringsbolaget och Trafikkontoret redan arbetar med att hitta ersättningsplatser för de p-platser på kommunal mark som försvinner i samband med byggnation i centrala Göteborg dels att arbete med nya riktlinjerna för mobilitet och parkering pågår att avslå den fjärde punkten med hänvisning till att arbetet med nya riktlinjerna för mobilitet och parkering inkluderar metoder för samutnyttjande av parkering. Vid protokollet Agnetha Carlsson Sekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(34)

10 Tjänsteutlåtande Strategiska avdelningen Utfärdat Sara Brunnkvist BN Telefon Diarienummer 0371/17 E-post: Remissvar Motion (M) m.fl. om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Förslag till beslut att att avslå den första punkten i motionen med hänvisning dels till att Parkeringsbolaget och Trafikkontoret redan arbetar med att hitta ersättningsplatser för de p-platser på kommunal mark som försvinner i samband med byggnation i centrala Göteborg, dels att arbete med nya riktlinjerna för mobilitet och parkering pågår. avslå den fjärde punkten med hänvisning till att arbetet med nya riktlinjerna för mobilitet och parkering inkluderar metoder för samutnyttjande av parkering. Sammanfattning Motionärerna vill ersätta borttagna p-platser i nya detaljplaner så att volymen p-platser inte minskar. De vill också att p-platser samutnyttjas mer och att staden upprättar metoder och strategier för att åstadkomma detta. Staden har starkt begränsade möjligheter att ställa krav på privata fastighetsägare att anlägga p-platser för annat än för de bostäder och arbetsplatser som avses byggas med detaljplanen som grund. För att ersätta samtliga p-platser som försvinner i samband med förtätning i centrum krävs att Göteborgs stad bygger parkeringsanläggningar på egen mark. Men det skulle strida mot Trafikstrategin som har inriktningen att bilanvändningen ska minska. I arbetet med de nya riktlinjerna för mobilitets- och parkeringsplanering finns goda möjligheter att utveckla samnyttjande av p-platser som mobilitetsåtgärd. Stadsbyggnadskontoret Agneta Hammer Stadsbyggnadsdirektör Katja Ketola Chef strategiska avdelningen Bilaga Motionen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(34)

11 Ärendet Moderaterna har lämnat en motion till kommunfullmäktige den 20 april 2017 om att säkerställa parkeringsplatser i centrala Göteborg. Stadsledningskontoret har översänt ärendet till byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, trafiknämnden, Göteborgs Stads Parkering AB och SDN Centrum för yttrande. Svaret ska vara nämndbehandlat och inlämnat till stadsledningskontoret senast den 14 oktober Motionärerna föreslår att Göteborgs Stads kommunfullmäktige ska besluta - att Byggnadsnämnden i samverkan med övriga berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ersätta borttagna parkeringsplatser i nya detaljplaner så att volymen parkeringsplatser inte minskar - Att trafiknämnden tar fram en plan för att snabbt kunna kompensera antalet parkeringar i områden där ett stort antal parkeringar tas bort - Att trafiknämnden säkerställer möjligheten till gatuparkering och boendeparkering över hela staden - Att berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ta fram strategier och metoder för att bättre samnyttja parkeringsplatser mellan olika intressenter Stadsbyggnadskontoret yttrar sig i detta tjänsteutlåtande på punkt 1 respektive 4 ovan. Punkt 2 och 3 besvaras av Trafiknämnden. Bakgrund I Göteborgs centrum pågår eller planeras just nu flera stora infrastrukturbyggen och stadsbyggnadsprojekt. Enligt Göteborgs Parkeringsaktiebolag försvinner cirka parkeringsplatser i samband med arbeten vid bl.a. Västlänken, Lindholmen, norra Masthugget, Hisingsbron, Skeppsbron och Åkareplatsen. Av dessa p-platser äger Göteborgs stad stycken. De övriga parkeringsplatserna är privatägda och staden saknar därmed rådighet över dem. Parkeringsbolaget och Trafikkontoret samverkar med bland annat Trafikverket för att ersätta de p-platser som försvinner. I Parkeringspolicyn för Göteborgs stad (antagen av kommunfullmäktige 2009) anges följande mål: Målsättningen med parkeringspolicyn är att medverka till att staden ska vara tillgänglig för alla. Vi ska ha en attraktiv och vacker stad med en hållbar stadsutveckling socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Parkeringspolicyn ska uppmuntra till att fler väljer kollektivtrafiken eller cykeln framför bilen En tydlig inriktning är dock att en del av tillgängligheten med bil måste ersättas med annan tillgänglighet för att staden ska kunna växa på ett hållbart sätt. Bilparkeringens utveckling ska även medverka till att vårda och stärka stadens karaktär och kvalitet i ett växande Göteborg. Göteborgs stadsmiljö behöver förädlas i takt med att staden expanderar och det är viktigt att återerövra delar av det offentliga utrymmet i staden. Bilparkeringen ska i försa hand vara ordnat på kvartersmark och parkeringsanläggningar ska vara infogade i stadsbilden. Ytor som torg, gröna platser, förgårdar vissa gator, kajer mm bör frigöras från bilparkering för att de som lever, arbetar och vistas i staden ska ges möjligheter till rekreation och så att Göteborg ska kunna utvecklas som en attraktiv stad. (s. 13.) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(34)

12 När det gäller parkering i innerstaden anger parkeringspolicyn följande: Policyns inriktning är att innerstaden bör bibehålla ungefär samma antal bilplatser som idag. Dessa platser kan dock behöva omfördelas för att t.ex. ge plats för nya kollektivtrafik- och cykelstråk, förskönade stadsmiljöer eller prioritering av andra slag av parkering. I takt med att kollektivtrafiken byggs ut ges emellertid förutsättningar för att minska antalet bilplatser, speciellt i områden i anslutning till god kollektivtrafik. (s. 7.) Nya riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering, med förslag till flexibla parkeringstal, är under framtagande. Riktlinjerna ska ersätta vägledningen för parkeringstal som antogs Parkeringspolicyn från 2009 gäller däremot fortfarande och utgör grunden för såväl p-talen från 2011 som de nya riktlinjerna. Ett slutligt förslag till riktlinjer kommer att presenteras för Byggnadsnämnden i november Frågan om hur mycket parkeringsplatser som ska åstadkommas i nya detaljplaner i centrala Göteborg omfattas av dessa riktlinjer. De nya riktlinjerna för parkerings- och mobilitetsplanering ska stämma bättre med inriktningarna i Strategi för utbyggnadsplaneringen (beslutad i BN 2014) och med Trafikstrategi för en nära storstad (beslutad i TN 2014). Den förändring som pågår i centrala staden, med ny älvbro och ny stadsbebyggelse nära älven, syftar till att skapa fler arbetsplatser och bostäder och en mer attraktiv stadsmiljö i Göteborgs centrum. Till grund för denna stadsförnyelse ligger översiktsplanen (Kommunfullmäktige 2009) och Vision Älvstaden (Kommunfullmäktige 2012). Förslaget till de nya riktlinjerna för mobilitets- och parkeringsplanering syftar också till att stämma bättre med efterfrågan från fastighetsägarna. Allt fler efterfrågar möjligheter att sänka sina kostnader för anläggning och förvaltning av parkeringsplatser. Idag tillämpas parkeringstal i Göteborg som innebär att fastighetsägarna är tvungna att erbjuda ett minimikrav på parkering. Många fastighetsägare anger att dessa krav inte överensstämmer med efterfrågan, bl.a. eftersom nyanlagda parkeringar ofta är så dyra att hyra att de inte utnyttjas utan står tomma. Det gäller särskilt för parkeringsplatser i parkeringsgarage under mark. I de nya riktlinjerna för mobilitets- och parkeringsplanering föreslås att antalet parkeringsplatser i varje detaljplan beslutas i samverkan med fastighetsägaren, men fortfarande inom det flexibla spann som p-talet anger. Ju fler alternativ till att resa med egen bil som fastighetsägaren kan presentera, s.k. alternativa mobilitetsåtgärder, desto lägre p-tal kan de få. Med mobilitetsåtgärder avses till exempel bilpool, cykelpool, rabatterat kollektivtrafikkort eller dylikt. Mobilitetsåtgärderna ska bidra till ett minskat bilberoende och därmed en minskad efterfrågan på parkeringar. För den fastighetsägare som vill erbjuda p-platser finns fortfarande möjligheter. Parkering för funktionshindrade och för angöring ska alltid finnas på fastigheten, även i detaljplaner med mycket låga p-tal. Stadsbyggnadskontorets synpunkter Motionärerna vill att borttagna parkeringsplatser ersätts i nya detaljplaner så att volymen parkeringsplatser inte minskar. Vi har idag inga, eller mycket begränsade, möjligheter att ställa krav på privata fastighetsägare att anlägga parkeringsplatser för annat än för de bostäder och arbetsplatser som avses byggas med detaljplanen som grund. För att säkerställa att alla de privata parkeringsplatser som försvinner i samband med att innerstaden förtätas kompenseras med nya krävs att Göteborgs stad bygger parkeringsanläggningar på egen mark. Det är troligt att nya parkeringsanläggningar kommer bli dyrare än de befintliga parkeringar som finns i centrum idag. Trafikkontoret Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(34)

13 och P-bolaget arbetar för närvarande med att hitta ersättningsplatser för de p-platser på kommunal mark som försvinner i centrum under de närmaste åren. Att anlägga parkeringar i den omfattningen att varje borttagen p-plats ska ersättas med en annan i ett liknande läge skulle strida mot Trafikstrategi för en nära storstad (2014) som har inriktningen att bilanvändningen i Göteborg ska minska. Stadsbyggnadskontoret avslår den första punkten med hänvisning dels till att Parkeringsbolaget och Trafikkontoret redan arbetar med att hitta ersättningsplatser för de p-platser på kommunal mark som försvinner i samband med byggnation av nya Hisingsbron, Västlänken, Skeppsbron mm, dels att arbete med de nya riktlinjerna för mobilitet och parkering pågår. Stadsbyggnadskontoret ser liksom motionärerna möjligheter till ett ökat samnyttjande av parkeringsplatser. En sådan metod är så kallat parkeringsköp och som är en typ av mobilitetsåtgärd. Det är en lösning som innebär att parkering till bostaden/arbetsplatsen anläggs en kort promenad bort där parkeringsanläggningar är billigare att uppföra och kan samutnyttjas av flera fastighetsägare. En annan variant är att en parkeringsplats vid en kontorsbyggnad används av de anställda under dagtid och av kringboende nattetid. Ett ökad samnyttjande av parkeringsplatser som mobilitetsåtgärd ryms inom ramen för arbetet med de nya riktlinjerna för parkerings- och mobilitetsplanering. Stadsbyggnadskontoret avslår därför den fjärde punkten med hänvisning till att det pågående arbetet med de nya riktlinjerna för mobilitets- och parkeringsplanering inkluderar metoder för samutnyttjande av parkering. Ekonomiska konsekvenser Stadsbyggnadskontoret ser inga direkta ekonomiska konsekvenser av förslaget för byggnadsnämndens verksamhet. Ekonomiska perspektivet Höga kostnader är förknippade med parkering för privata bilar, både för anläggning och förvaltning. Plats för parkering i centrala staden konkurrerar också om annan markanvändning i centrala staden, vilket även det kan innebära höga kostnader. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Enligt plan- och bygglagen ska det vid byggande på en tomt finnas tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse på tomten eller i närheten av den. Om det inte finns tillräckliga utrymmen för att ordna både friyta och parkering, ska det i första hand ordnas friyta. Jämställdhetsperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Trafiken har stor miljöpåverkan i staden genom buller och utsläpp av föroreningar och bidrar i stor utsträckning till klimatbelastningen. Bilar tar dessutom mycket yta i anspråk vilket skapar barriärer, som begränsar rörligheten i staden. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(34)

14 Omvärldsperspektivet Många städer i Sverige och i andra länder arbetar för att minska biltrafiken, bland annat genom en mer restriktiv parkeringspolitik i de mer centrala delarna av städerna. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(34)

15 Fastighetsnämndens handlingar Bilaga 3 Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefson (M), Hampus Magnusson (M) och Christina Hjort Bröndt (M) om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden 189, 3353/17 HANDLING Fastighetskontorets tjänsteutlåtande YRKANDEN Hampus Magnusson (M): bifall till motionen i sin helhet Jahja Zeqiraj (S): bifall till kontorets förslag. PROPOSITIONSORDNING Ordförande Jahja Zeqiraj ställer proposition på yrkandena och finner att sitt eget yrkande bifallits. Omröstning begärs. OMRÖSTNING Godkänd voteringsproposition: "Ja-röst för Jahja Zeqirajs yrkande. Nej-röst för Hampus Magnussons yrkande". Garnet Becker, Ingrid Andreae, Bobbo Malmström, Håkan Bernhardsson och Jahja Zeqiraj röstar Ja (5) Hampus Magnusson, Magnus Nylander, Per Haag och Birgitta Gunér röstar Nej (4) BESLUT Fastighetsnämnden beslutar: Motionen av Axel Josefson (M), Hampus Magnusson (M) och Christina Bröndt (M) om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden avstyrks. RESERVATION Ledamöterna för M och L reserverar sig till förmån för sitt yrkande. Dag för justering Vid protokollet Sekreterare Sirpa Bernhardsson Ordförande Jahja Zeqiraj Justerande Hampus Magnusson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(34)

16 Tjänsteutlåtande Analys och utredning Till fastighetsnämnden Stephan Cedergren Telefon: Diarienummer 3353/17 E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefson (M), Hampus Magnusson (M) och Christina Hjort Bröndt (M) om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Förslag till beslut Motionen av Axel Josefson (M), Hampus Magnusson (M) och Christina Bröndt (M) om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden avstyrks. Ärendet I en motion av Axel Josefson (M), Hampus Magnusson (M) och Christina Bröndt (M) föreslås kommunfullmäktige besluta att byggnadsnämnden i samverkan med berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ersätta borttagna parkeringsplatser i nya detaljplaner så att volymen parkeringsplatser inte minskar trafiknämnden tar fram en plan för att snabbt kunna kompensera antalet parkeringar där ett stort antal parkeringar tas bort trafiknämnden säkerställer möjligheten till gatuparkering och boendeparkering över hela staden berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ta fram strategier och metoder för att bättre samnyttja parkeringsplatser mellan olika intressenter Stadsledningskontoret har översänt motionen till bland annat fastighetsnämnden för yttrande. Yttrande ska lämnas senast den 4 oktober Överväganden Fastighetsnämnden är inte primärt berörd av motionens förslag, men förslagen kan komma att få betydelse för nämnden i fråga om genomförandeåtgärder och markförsörjning. Även om de förslag som lämnas i motionen innebär att uppdrag i första hand ges till byggnadsnämnden och trafiknämnden, kan fastighetskontoret lämna följande kommentarer. En grundläggande och avgörande aspekt i arbetet med stadsutveckling, såväl i Göteborg som i andra städer, är vilken stad som är önskvärd. En stad där bilen tar fortsatt plats eller en stad med attraktiv stadsmiljö och ett levande stadsliv. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att minskade parkeringsytor i den centrala staden är negativt för handeln och andra verksamheter. Exempel på detta är utvecklingen av s.k. gårdsgator i centrala Göteborg. Det förutsätter dock ett förändrat synsätt där tillgängligheten med bil vidgas till att avse mobilitet och tillgänglighet i ett bredare perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(34)

17 Den beslutade inriktningen i stadsbyggandet, där den redan bebyggda staden ska kompletteras och förtätas, innebär att så kallade svarta ytor, dvs. parkeringsplatser och andra hårdgjorda ytor, i första hand måste tas i anspråk för den fortsatta stadsutvecklingen och utbyggnaden av bostäder. Att lösa behovet av parkeringsplatser är då förenat med många komplexa frågeställningar, såsom markanspråk och konkurrensen om lämpliga markytor, kostnader för parkeringslösningar etc. Alla dessa frågor måste hanteras i planoch exploateringsprocessen där nödvändiga avvägningar mellan olika intressen måste göras med stöd av lagstiftning och beslutade styrdokument och riktlinjer. Enligt plan- och bygglagen ska en tomt bebyggas på ett sätt så att det på tomten eller i närheten av den i skälig utsträckning finns lämpligt utrymme för parkering, lastning och lossning av fordon. För närvarande pågår arbete med riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering. Ett förslag till riktlinjer har tagits fram utifrån ett uppdrag i mål- och inriktningsdokumentet 2015 för fastighets-, stadsbyggnads- och trafikkontoren. Förslaget var föremål för remisshantering i början på I förslaget skiftas huvudfokus från att hantera parkeringsfrågan som enskild fråga till att ingå i en inventering och utredning av planområdets hela mobilitetssituation. Bilpool, lastcykelpool, förstärkt utbud av kollektivtrafik är exempel på mobilitetstjänster. Det ska bidra till ett minskat bilberoende, minskad efterfrågan på parkeringar, att parkeringsplatser når kostnadstäckning och att bilparkeringsbehoven tas om hand av fastighetsägaren. Parkeringstalen i förslaget till nya riktlinjer är en vägledning för att bedöma lämpligt utrymme för parkering i plan- och bygglovsärenden. De nya parkeringstalen som föreslås är flexibla, d.v.s. det tillämpas ett normalspann för antalet parkeringsplatser per lägenhet som dessutom varierar mellan olika delar av staden. Under de kommande åren kommer omkring parkeringsplatser att påverkas av de stora utbyggnadsprojekten i centrala staden. Under bygget av Västlänken, med planerad byggstart 2018, kommer cirka parkeringsplatser att påverkas. Arbetet med att finna ersättningsplatser pågår. Även om det är en stor utmaning är ambitionen att ersätta alla parkeringsplatser som försvinner i samband med byggandet av Västlänken och Hisingsbron. Förutom de stora infrastrukturprojekten kommer parkeringsplatser att försvinna när stadsutveckling sker på centrala ytor såsom Skeppsbron, Norra Masthugget och Lindholmen. Arbete pågår med olika temporära parkeringslösningar under byggtiden. Nya permanenta parkeringsplatser kommer att skapas enligt detaljplanerna för de nya områdena och då med stöd av beslutade styrdokument och riktlinjer. Sammanfattningsvis innebär ovanstående att arbete redan pågår med att hantera parkeringsfrågorna, såväl i detaljplaneprocesserna med stöd av lagstiftning, styrdokument och riktlinjer, som att finna ersättning för de parkeringsplatser som försvinner i samband med de större stadsutvecklingsprojekten i staden. Ekonomiska perspektivet Schablonmässigt uppgår investeringsutgiften för markparkering till ca kr per parkeringsplats, parkeringsdäck i första plan till ca kr per plats och underjordiskt garage i ett plan till ca kr per plats. Därtill kommer kostnader för drift och underhåll. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(34)

18 Utgifterna för parkeringslösningar belastar respektive exploateringsprojekt, vilket i förlängningen leder till ökade kostnader för de boende som kollektiv. Barnperspektivet Miljöer med mycket biltrafik, inklusive parkeringsplatser, medför negativa konsekvenser för barn. Enligt plan- och bygglagen ska det vid byggande på en tomt finnas tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse på tomten eller i närheten av den. Om det inte finns tillräckliga utrymmen för att ordna både friyta och parkering, ska det i första hand ordnas friyta. Jämställdhetsperspektivet Kontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Kontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Trafiken har stor miljöpåverkan i staden genom buller och utsläpp av föroreningar och bidrar i stor utsträckning till klimatbelastningen. Trafiken tar dessutom mycket yta i anspråk vilket skapar barriärer, som begränsar rörligheten i staden. Omvärldsperspektivet Många städer i Sverige och i andra länder arbetar för att minska biltrafiken, bl.a. genom en mer restriktiv parkeringspolitik i de mer centrala delarna av städerna. Martin Öbo Fastighetsdirektör Stephan Cedergren Utvecklingschef Protokollsutdrag och tjänsteutlåtande till stadsledningskontoret Bilaga: Motionen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14(34)

19 Trafiknämndens handlingar Bilaga 4 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Nummer 8/ Diarienummer 2266/17 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Yttrande kommunstyrelsen Förslag till beslut enligt trafikkontorets tjänsteutlåtande. Axel Josefson (M) tillstyrker motionen. Karl-Henrik Rosberg (S) yrkar bifall till trafikkontorets förslag. Henrik Munck (MP) yrkar bifall till trafikkontorets förslag. Ordföranden Johan Nyhus (S) ställer propositioner på yrkandena och finner att trafikkontorets förslag har bifallits. Omröstnings begärs. Godkänd omröstningsordning: Ja för bifall till trafikkontorets förslag och Nej för bifall till Axel Josefsons (M) yrkande. Henrik Munck (MP), Amalia Rud Pedersen (S), Gertrud Ingelman (V), Karl-Henrik Rosberg (S) och ordföranden Johan Nyhus (S) röstar Ja. Axel Josefson (M), Margareta Broang (M), Birgitta Ling-Fransson (L) och Christina Hjort Bröndt (M) röstar Nej. Ordföranden Johan Nyhus (S) meddelar att med fem Ja-röster för bifall till trafikkontorets förslag mot fyra Nej-röster för yrkandet från Axel Josefson (M) beslutar trafiknämnden enligt trafikkontorets förslag. 1. Trafiknämnden avstyrker motionen. 2. Trafikkontorets tjänsteutlåtande översänds till kommunstyrelsen som trafiknämndens eget yttrande. 3. Ärendet justeras omedelbart. Vid protokollet Eva Nordqvist Justerat Johan Nyhus Axel Josefson Rätt utdraget intygar i tjänsten Eva Nordqvist Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15(34)

20 Tjänsteutlåtande Specialist- och sakområde Trafiknämnden Sebastian Svedgren/Trafikkontoret/GBGStad Sammanträdesdatum Telefon E-post: Utfärdat Diarienummer 2266/17 Yttrande över motion från Axel Josefson (M) m.fl. om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Förslag till beslut I trafiknämnden 1. Trafiknämnden avstyrker motionen. 2. Ärendet justeras omedelbart. Sammanfattning Axel Josefson, Hampus Magnusson och Christina Hjort Bröndt från moderaterna har lämnat in en motion om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden. Trafiknämnden har fått motionen på remiss och ska svara kommunstyrelsen senast den 4 oktober Förlängd remisstid har beviljat över trafiknämndens sammanträde i oktober. Motionärerna vill ersätta borttagna parkeringsplatser i nya detaljplaner så att volymen parkeringsplatser inte minskar. De vill också att parkeringsplatser samutnyttjas mer och att staden upprättar metoder och strategier för att åstadkomma detta. Trafikkontoret föreslår nämnden att avslå motionen med hänvisning till pågående arbete och projekt som behandlar de föreslagna punkterna. Trafikkontoret vill samtidigt framhålla att de föreslagna punkterna kan vara bra att hantera för staden eftersom stadens parkeringar kommer bli påverkade under de projekt som staden planerar genomföra. Förhållande till beslutade styrande dokument Mål och inriktning enligt våra styrande dokument anger att vi bör arbeta med att utveckla gaturummen och staden på ett sätt som är hållbart på lång sikt för medborgarna. I kommunfullmäktiges beslut om Parkeringspolicy för Göteborgs stad står bland annat: Prioritera stadsmiljö före bilparkering Anpassa bilparkeringen till stadsbilden Ersätt markparkering med gemensamma anläggningar Prioritera korttids- och halvdagsparkering Arbeta för mer samnyttjande I byggnadsnämndens dokument Vägledning till parkering vid detaljplaner och bygglov står bland annat: Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16(34)

21 Om befintliga parkeringsplatser påverkas av en detaljplan eller bygglov bör man bedöma om dessa platser bör ersättas eller inte. Bedömningen bör i första hand utgå från parkeringspolicyn. Första punkten i motionen stämmer överens med avsikterna i vägledning till parkering vid detaljplaner och bygglov. I kommunfullmäktiges Riktlinjer för bedrivande av p-verksamhet från 2016 står följande: Vi skall prioritera angöring och parkering för korttids- och besök framför boendes behov på allmän platsmark. Vi skall prioritera parkering för boende på kvartersmark framför boendeparkering på allmän platsmark. Informationsinsatser ska riktas till de som bor, verkar och vistas i staden för att använda befintliga platser mer effektivt och minska söktrafiken. Vid nyanläggning ska upplåtelseformer som stimulerar till samnyttjande av parkerings-platserna ska användas. Reserverade platser bör bara förekomma för fordon som är prioriterade (t.ex. bilpools- eller elfordon) eller för fordon med särskilt tillstånd (t.ex. verksamhetsbilar). Ekonomiska konsekvenser Förslaget förväntas inte få några direkta ekonomiska konsekvenser. I det fall fler avgiftsparkeringar upplåts längs med gatorna kan intäkterna för parkering påverkas. Barnperspektivet Förslaget förväntas inte ha någon större påverkan på barnperspektivet. En synpunkt som kan nämnas är att ett mål i parkeringspolicyn är att utveckla stadens gaturum för att skapa en mer trafikvänlig stadsmiljö för människor att vistas i. Konsekvensen av att upplåta fler gator för parkering kan påverka hur barn upplever miljön på ett sätt som inte ligger i linje med stadens intentioner om att utveckla gaturummen. Jämställdhetsperspektivet Förslaget förväntas inte ha någon större påverkan på jämställdhetsperspektivet. Mångfaldsperspektivet I centrala Göteborg erbjuds en bredare tillgänglighet till service, kollektivtrafik och nöjen än vad som finns i mer perifera områden. Olika sociala grupper av människor transporterar sig på olika sätt. Om möjligheten att förflytta sig med bil begränsas kan ändrade rörelsemönster uppstå och göra det svårare för de som önskar använda bil. En konsekvens av en sådan begränsning innebär att oönskad trafik kan uppstå i intilliggande områden. Samtidigt kan det bli lättare för andra sociala grupper, som väljer att transportera sig på annat sätt än med bil, ifall bilarnas utrymme begränsas. Miljöperspektivet God miljö är ett av tre mål i Parkeringspolicyn, en god och sammanvägd tillgänglighet och attraktiva stadsmiljöer är de två andra. Om parkeringsplatser på gatumark, som berörs av de projekt staden planerar genomföra, ersätts i anläggningar på kvartersmark finns en möjlighet att utveckla gaturummen. En utveckling av gaturummen kan leda till minskad biltrafik och det kan i sin tur minska de lokala halterna av luftföroreningar och buller i den miljö där fotgängare och cyklister, gamla som unga, rör sig. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17(34)

22 Omvärldsperspektivet Förslaget förväntas inte ha någon större påverkan på omvärldsperspektivet. Stefan Eglinger Trafikdirektör Marja-Leena Uitto Adolfsson Tf avdelningschef Bilaga 1 Motion av Axel Josefsson (M) m.fl. om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18(34)

23 Ärendet Axel Josefson, Hampus Magnusson och Christina Hjort Bröndt (M) har lämnat en motion om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden (bilaga 1). Kommunstyrelsen har översänt ärendet till byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, trafiknämnden, Parkeringsbolaget och SDN Centrum för yttrande. Trafiknämnden har fått förlängd svarstid till den 26 oktober Bakgrund Motionen föreslår att nedanstående punkter ska utredas: Att byggnadsnämnden i samverkan med övriga berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ersätta borttagna parkeringsplatser i nya detaljplaner så att volymen parkeringsplatser inte minskar Att trafiknämnden tar fram en plan för att snabbt kunna kompensera antalet parkeringar i områden där ett stort antal parkeringar tas bort Att trafiknämnden säkerställer möjligheten till gatuparkering och boendeparkering över hela staden Att berörda nämnder och styrelser ges i uppdrag att ta fram strategier och metoder för att bättre samnyttja parkeringsplatser mellan olika intressenter Trafikkontorets synpunkter Göteborgs centrum står inför en stor omvandling i och med att stora områden ska bebyggas med nya bostäder, kontor och infrastruktur. I samband med detta kommer också ett stort antal parkeringsplatser att beröras enligt en rapport som tagits fram av en utredningsgrupp bestående av tjänstemän från Parkeringsbolaget och trafikkontoret på uppdrag av KomFram. I samband med arbeten med infrastrukturprojekt som Västlänken, Hisingsbron och Åkareplatsen påverkas cirka 2500 parkeringsplatser. Exploateringsprojekt som Lindholmen, Norra Masthugget och Skeppsbron påverka ca 3500 parkeringsplatser. Av dessa parkeringsplatser förvaltar trafiknämnden ca och parkeringsbolaget ca 5000 platser. De övriga parkeringsplatserna som påverkas är privatägda och staden saknar därmed rådighet över dem. Parkeringsbolaget och trafikkontoret samverkar med bland annat Trafikverket för att hantera de kommunalt ägda parkeringsplatser som berörs. Trafikkontoret anser att frågan om att ersätta parkeringsplatser i nya detaljplaner är direkt riktad till byggnadsnämnden och har därför inga synpunkter på punkten i sig. Våren 2017 skedde en utredning av hur parkeringsplatser i Göteborg påverkas av ett antal investerings- och exploateringsprojekt under de närmaste åren. Resultatet blev ett fortsatt arbete där en grupp har blivit tillsatt (bestående av trafikkontoret och P-bolaget) och arbetar idag med att hantera ersättningen av de parkeringsplatser som blir påverkade av de projekt som kommer att pågå de kommande tio-femton åren. Det är idag möjligt att parkera på de gator som trafikkontoret förvaltar och upplåter för parkering, därför anser trafikkontoret att punkten om möjlighet till gatuparkering redan efterlevs. Motionens punkt om bättre samutnyttjande är en viktig faktor. Frågan finns med i två styrande dokument, dels kommunfullmäktiges Parkeringspolicy och dels Riktlinjer för bedrivande av p-verksamhet. Den ingår också i byggnadsnämndens förslag till Mobilitet och parkeringsplanering, som ska ersätta nuvarande Vägledning till parkeringstal vid detaljplaner och bygglov Sammantaget ser inte kontoret att något ytterligare uppdrag behövs. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19(34)

24 Trafikkontoret förstår intentionerna i motionen och håller med om att frågorna är betydelsefulla att arbeta med men anser att arbete med frågorna redan pågår. Sammantaget anser trafikkontoret att motionens fyra punkter finns med i stadens styrande dokument och ingår i pågående arbete. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20(34)

25 SDN Centrums handlingar Bilaga 5 Protokollsutdrag stadsdelsnämnden Centrum Svar på remiss avseende Motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden diarienummer N /17 Kommunstyrelsen har sänt Motion av Axel Josefson (M) m fl om att säkerställa parkeringsplatser i centrala staden på remiss. Stadsdelsnämnden Centrum ska yttra sig senast den 4 oktober Yrkande Jesper Eneroth (S) yrkar i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande att avstyrka motionen. Nina Miskovsky (M) yrkar enligt bilaga 3 till protokollet att bifalla motionen. Kristina Palmgren (L) yrkar enligt bilaga 4 till protokollet att avstyrka motionens första, andra och tredje att-sats, och att bifalla motionens fjärde att-sats. Beslutsgång Ordförande Anna Sibinska ställer proposition på yrkanden från Jesper Eneroth (S), Nina Miskovsky (M) och Kristina Palmgren (L) och finner Jesper Eneroth (S) med övervägande Ja besvarat. Omröstning begärs. Nämnden godkänner yrkande från Jesper Eneroth (S) som huvudförslag. Ordföranden yrkandena från Nina Miskovsky (M) och Kristina Palmgren (L) under proposition och finner att nämnden antagit yrkande från Nina Miskovsky (M) som motförslag. Omröstning begärs. Omröstningspropositionen Ja för bifall till Nina Miskovsky (M) yrkande och Nej för Kristina Palmgren (L) godkänns. Mattias Tykesson (M), Ingemar Rössberger (M) och Nina Miskovsky (M) röstar ja. Kristina Palmgren (L) och Patrik Krantz (L) röstar nej. Jan-Åke Ryberg (S), Tony Haddou (V), Jesper Eneroth (S), Kristofer Bergman (S), Aslan Akbas (S) och Anna Sibinska (MP) avstår att rösta. Då omröstningen utfallit med tre röster mot två har nämnden utsett yrkande från Nina Miskovsky (M) som motförslag. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21(34)

26 Ordförande Anna Sibinska ställer proposition på yrkanden från Jesper Eneroth (S) och Nina Miskovsky (M) och finner Jesper Eneroth (S) med övervägande Ja besvarat. Omröstning begärs. Omröstningspropositionen Ja för bifall till Jesper Eneroth (S) yrkande och Nej för Nina Miskovsky (M) godkänns. Jan-Åke Ryberg (S), Tony Haddou (V), Jesper Eneroth (S), Kristofer Bergman (S), Aslan Akbas (S) och Anna Sibinska (MP) röstar ja. Mattias Tykesson (M), Ingemar Rössberger (M) och Nina Miskovsky (M) röstar nej. Kristina Palmgren (L) och Patrik Krantz (L) avstår från att rösta. Då omröstningen utfallit med sex röster mot tre har nämnden beslutat i enlighet med yrkande från Aslan Akbas (S). Reservationer Samtliga ledamöter från M och L reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag. Beslut i stadsdelsnämnden Centrum Stadsdelsnämnden avstyrker Motion av Axel Josefson (M) m fl om parkeringsplatser i centrala staden Tjänsteutlåtandet översänds till Kommunstyrelsen som nämndens eget yttrande. --- Justering Tisdagen den 26 september 2017 Kanslienheten, Engelbrektsgatan 71 våning 3 Rätt utdraget intygar i tjänsten Maria Löwenadler, nämndsekreterare Anna Sibinska, ordförande Nina Miskovsky, 2:e vice ordförande Göteborg, 26 september, 2017 Yrkande (M) Yttrande (Kd) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22(34)

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016.

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-17 BN 2016-12-20 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitets-

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-27 BN 2017-11-28 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitet och

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-02-15 Diarienummer: N134-0031/17 Utvecklingsavdelningen Sonja Jonasson/Centrum/GBGStad Telefon: 365 78 65 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: sonja.jonasson@centrum.goteborg.se

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-19 Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-10-25 Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke 457, dnr 0643/12 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 118 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om ett program för ungdomsbostäder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Parkeringspolicy för Vara kommun Gäller fr.o.m. 2016-XX-XX Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Sammanfattning Syftet med en parkeringspolicy är att ge en gemensam inriktning för hur parkeringsfrågor

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Motion av Mia Nordström och Stefan Hanna (båda C) om att konsekvensanalys behövs innan borttagande av parkeringsplatser

Motion av Mia Nordström och Stefan Hanna (båda C) om att konsekvensanalys behövs innan borttagande av parkeringsplatser KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Ådegren Ann-Britt (SBF) Datum 2016-12-21 Diarienummer KSN-2016-1049 Kommunstyrelsen Motion av Mia Nordström och Stefan Hanna (båda C) om att konsekvensanalys

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 64 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att ändra parkeringstalen för centrala Älvstaden och Masthuggskajen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 1242/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Tid och plats Tisdag 14 mars 2017 Engelbrektsgatan 71, konferensrum entréplan Klockan 15.50 Sekretessärenden stängt för allmänheten Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-14 Klockan 16.00

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 1/17. Tid Klockan 09:00-16:00 Ajournering för lunch kl 12:10-13:00

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 1/17. Tid Klockan 09:00-16:00 Ajournering för lunch kl 12:10-13:00 Tid Klockan 09:00-16:00 Ajournering för lunch kl 12:10-13:00 Plats Trafikkontoret, Traktören, Sessionssalen Köpmansgatan 20 Paragrafer 1-42 Justeringsdag 2017-02-20 Underskrifter Sekreterare Eva Nordqvist

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP)

Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP) Dnr Sida 1 (5) 2013-09-25 Handläggare Anders Hallberg 08-508 26 401 Till Exploateringsnämnden 2013 10 17 Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP) Förslag

Läs mer

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Sida 21 (31) 14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Stadsdelsnämndens beslut beslutade att besvara remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 71 Yttrande över motion av David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD) om att Göteborgs Stad begär hos regeringen att få vara försökskommun i utredningen om privat initiativrätt för detaljplaner

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2008-09-26 Diarienummer 0354/08 Repronummer 264/08 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Lena Lundblad Telefon 031-368 02 32 E-post: lena.lundblad@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 8/15. Tid Klockan 13:00-17:45. Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 8/15. Tid Klockan 13:00-17:45. Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20 Tid Klockan 13:00-17:45 Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20 Paragrafer 211-244 Justeringsdag 2015-11-05 Underskrifter Sekreterare Betty Karlsson Ordförande Johan Nyhus Justerande

Läs mer

Utredning Kommunalt parkeringsbolag

Utredning Kommunalt parkeringsbolag TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Datum Diarienummer 2013-11-04 KS 2013/516 1 (5) Utredare Mats Åstrand 0410-733618, 0734 422949 mats.astrand@trelleborg.se Utredning Kommunalt parkeringsbolag Ärendebeskrivning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Motion av Mia Nordström och Stefan Hanna (båda C) om att konsekvensanalys behövs innan borttagande av parkeringsplatser

Motion av Mia Nordström och Stefan Hanna (båda C) om att konsekvensanalys behövs innan borttagande av parkeringsplatser KF 48 27 februari 2017 Diarienummer KSN-2016-1049 Kommunfullmäktige Motion av Mia Nordström och Stefan Hanna (båda C) om att konsekvensanalys behövs innan borttagande av parkeringsplatser Förslag till

Läs mer

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Göteborg den 27 april Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2018-05-02 Ärende 3.1 Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Martin Forsell (VägV)

Läs mer

Felparkeringsavgifter på allmän platsmark

Felparkeringsavgifter på allmän platsmark Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-09 Diarienummer 1948/17 Handläggare Ann-Marie Lindell Telefon: 031-368 02 21 E-post: ann-marie.lindell@stadshuset.goteborg.se Felparkeringsavgifter

Läs mer

Nr 12. Motion av Johan Lundqvist och Robert Damberg (båda MP) om sänkt parkeringsnorm

Nr 12. Motion av Johan Lundqvist och Robert Damberg (båda MP) om sänkt parkeringsnorm KF 12 30 JAN 2012 KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Datum 2011-12-14 Diarienummer KSN-2011-0154 Kommunfullmäktige Nr 12. Motion av Johan Lundqvist och Robert Damberg (båda MP) om sänkt parkeringsnorm Förslag

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ärendet. Handling 15 2014-04-11 2013-01-23

Ärendet. Handling 15 2014-04-11 2013-01-23 - Ärendet Parkeringsbolaget har som ändamål att samordna och stärka stadsutvecklingen inom parkeringsverksamheten. I enlighet med det ägardirektiv, som antogs av Kommunfullmäktige den 31 januari 2013,

Läs mer

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr T2016-03245 Sida 1 (6) 2016-11-15 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Michael Törnqvist (MP) och Birgitta Simonsson (M) tisdagen den 3 maj 2016 kl. 13.00. 2. Dnr Anmälan

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Remiss säkra cykelparkeringar

Remiss säkra cykelparkeringar STYRELSEHANDLING nr 17 Remiss säkra cykelparkeringar Beslut Styrelsen föreslås besluta att: Tillstyrka motionen kring att ta fram om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar. Styrelsehandling

Läs mer

Yttrande över förslag till riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg

Yttrande över förslag till riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2017-04-27 Utfärdat 2017-03-22 Diarienummer 0398/17 Specialist- och sakområden Suzanne Andersson Telefon 031-368 25 21 E-post: suzanne.andersson@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46)

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46) Kommunstyrelsen Datum 2018-11-07 Diarienummer 1273/18 Till Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Regeringskansliets dnr: N2018/03415/SPN s yttrande gällande

Läs mer

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Erik L'Estrade, Infrastrukturplanerare Telefon: 0176-747 26 E-post: erik.lestrade@norrtalje.se Dnr: 15-0940 Till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Antagande av parkeringsstrategi

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola 2018-07-03 2018-07-03 Mobilitets- och parkeringsutredning framtagen av SBK i arbetet med detaljplan för 1174/15 Rosendalsgatans förskola

Läs mer

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende 3.4 Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Motionären föreslår att elever ska få sovmorgon

Läs mer

Program för parkeringar

Program för parkeringar Program för parkeringar i Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-03-27 30 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Syfte... 2 Geografiska avgränsningar... 2 Ställningstaganden parkering...

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 138 Yttrande över motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29.

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-01-26 27 Dnr 2060/15 Motion av Jonas Ransgård (M) och Hampus Magnusson (M) om förbättrad trafiksituation i Torslanda bl a genom bro till Öckerö kommun och ny

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att öka byggandet av småhus i Göteborg ---

Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att öka byggandet av småhus i Göteborg --- Handling 2015 nr 199 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att öka byggandet av småhus i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ärende 1. Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering

Ärende 1. Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 25 februari 2016 kl. 16.00. Mellan klockan 16.00 och 17.15 behandlas bordlagda

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2018 nr 36 Yttrande över motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att minska byggkostnader Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Antagen av kommunfullmäktige, 20 Antagen av: Kommunfullmäktige, 20 Dokumentägare: Kommundirektören Dokumentnamn: Parkeringspolicy för Örnsköldsviks

Läs mer

Yttrande till trafiknämnden över Riktlinjer för parkeringsverksamheten

Yttrande till trafiknämnden över Riktlinjer för parkeringsverksamheten Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-04-08 Diarienummer: N132-0161/15 Sektor Kultur och fritid/klimatsmarta Val Anna Strand Telefon: 365 40 33 E-post: anna.strand@ostra.goteborg.se Yttrande till trafiknämnden

Läs mer

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag TN 355/16 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2016-10-27 Diarienummer 1318/15 Dagliga leveranser Malin Schöldstein Telefon 031-368 23 10 E-post: malin.scholdstein@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2018 nr 90 Felparkeringsavgifter på allmän platsmark Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den

Läs mer

Remissvar angående förslag till Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. MC och moped klass I i trafik. Uppdraget i remissen

Remissvar angående förslag till Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. MC och moped klass I i trafik. Uppdraget i remissen Till stadsbyggnadskontoret@stadsbyggnadskontoret.goteborg.se Remissvar angående förslag till Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg Riksorganisationen Sveriges MotorCyklister, SMC,

Läs mer

Motion av Staffan Levinsson (SD) om att bygga fler parkeringsplatser på Saltholmen

Motion av Staffan Levinsson (SD) om att bygga fler parkeringsplatser på Saltholmen Göteborg den 31 maj 2016 Yttrande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2016-06-01 Ärende 3.1 Motion av Staffan Levinsson (SD) om att bygga fler parkeringsplatser på Saltholmen Vi delar motionens problembeskrivning

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (7) 2016-05-10 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2016-06-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Ann Karlsson (V) och Toni Orsulic (M) torsdagen den 1 juni 2017 kl. 8.30. 2. Dnr Försvarsmakten i

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering dl an eh nd ga ta An g in Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Nuläge 3 Syfte med riktlinjer 4 Mål och styrdokument 4 Riktlinjer 5 Öka det

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Kallelse och föredragningslista Tid Klockan 12:00-16:30 Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20 Paragrafer 1- Presskontakt Lena Johansson, telefon 031-368 25 02 Kallade Ordinarie Johan

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering - cykel och bil Juni 2018 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Nuläge... 3 Syfte med riktlinjer... 4 Mål och styrdokument... 4 Riktlinjer... 5

Läs mer

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Styrelsehandling nr 14 2017 02 10 Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Med utgångspunkt från Kommunfullmäktiges mål att Framtiden ska

Läs mer

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 3.4 Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Motionärerna

Läs mer

Markanvisning för tillskottsmark för parkeringshus och bostäder vid Lergöksgatan- del av BoStad2021

Markanvisning för tillskottsmark för parkeringshus och bostäder vid Lergöksgatan- del av BoStad2021 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-12-12 diarienummer 2913/15 Exploateringsavdelningen Malin Lorentsson telefon 031-368 11 46 e-post: malin.lorentsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för

Läs mer

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum 2016-04-26 Tid och plats Tisdagen den 26 april 2015 kl. 16.00 Öppet sammanträde frågestund för allmänheten. Konferensrum entréplan, Engelbrektsgatan 71. Medverkar

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 PM 2015: RVII (Dnr 124-149/2015) Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Yttrande över program för Skanstorget inom stadsdelen Haga, samrådsremiss

Yttrande över program för Skanstorget inom stadsdelen Haga, samrådsremiss Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-01-19 Diarienummer 1092/08 Exploateringsavdelningen Stefan Unger Telefon 031-368 10 65 E-post: stefan.unger@fastighet.goteborg.se Yttrande över program för

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Villkorsändring Saltholmen Långedrag

Villkorsändring Saltholmen Långedrag Villkorsändring Saltholmen Långedrag Sammanfattning Saltholmen och Långedrag är de platser där boende i Göteborgs södra skärgård parkerar sina fordon eftersom biltrafik inte tillåts på öarna. Idag finns

Läs mer