ÖVERENSKOMMELSE. Parter Åsele kommun org.nr Arbetsförmedling Åsele org.nr Bakgrund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖVERENSKOMMELSE. Parter Åsele kommun org.nr Arbetsförmedling Åsele org.nr Bakgrund"

Transkript

1 Åsele Kommun ÖVERENSKOMMELSE Parter Åsele kommun org.nr Arbetsförmedling Åsele org.nr Bakgrund Åsele kommun är en av Sveriges mindre kommuner med ca 2900 invånare. Det påverkar utbudet av samhällsservice och även kommunens möjligheter och förutsättningar gentemot målgruppen och individerna. Stora hot som utflyttning, speciellt av unga och då i sin tur minskad samhällsservice är redan verklighet idag. Kommunen har ingen egen gymnasieskola på orten utan köper platser hos andra kommuner. Kommunens storlek påverkar även utbudet och antalet praktikplatser inom kommunen. 2. Mål (mellan parter i överenskommelsen) Att arbetsförmedlingen och Åsele kommun startar upp gemensam samverkan och arbetssätt runt uppdraget. Åsele kommun avser att söka statsbidrag för Även ett samarbete kommer att inledas med Dorotea kommun då vi har liknade förutsättningar som mindre kommuner i inlandet med minskad befolkning. Former för vårt samarbete ska vi gemensamt föra dialog kring och gemensamt hitta en bra struktur som ger ett framgångsrikt resultat för bägge parter. Med Vilhelmina kommun kommer vi att samarbeta genom informationsutbyten i form av råd och stöd utifrån deras arbetsformer och metoder i organisationen. Åsele kommuns ambition är att vartefter arbetet fortskrider ta med fler aktörer i arbetet bl. a. Landstinget, Försäkringskassan, företag, föreningsliv, arbetsgivarorganisationer etc. 3. Syfte Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Kommunen vill utvecklas på lokalnivå och hitta nya former för arbete och sysselsättning för bl. a unga. Att skapa en varaktig verksamhet med en gemensam plattform, en Arbetsmarknadsenhet för att minska de ungas arbetslöshet långsiktigt och bidra till kommunens framtida rekryteringsbehov.

2 4. Mål Under 2016 ska 20 % - av målgruppen gått vidare till utbildning, arbete eller övrig sysselsättning till 2018 ska 40 % - av målgruppen gått vidare till utbildning, arbete eller övrig sysselsättning. Under 2016 ska 15 % - uppleva att deras möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden ha ökat till 2018 ska 20 % - uppleva att deras möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden ha ökat. 5. Målgrupp (bilaga 1) Alla unga i åldern 16 till 24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta. 6. Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Kommunen har ingen egen gymnasieskola på orten men kommunen ingår i ett länsavtal med Västerbottens gymnasieskolor. Från årsskiftet arrangerar kommun egna kurser i svenska, matematik och engelska. Kurserna är på grundläggande nivå. Under sommaren ordnar kommunen ett antal platser för arbetslivsintroduktion i olika kommunala verksamheter och hos ortens företagare. De befintliga verksamheter som finns för målgruppen idag är SFI, Kom Vux som Lapplands Vux och Hermods för utbildningar. Kommunala aktivitetsansvaret gäller de ungdomar som finns i kommunen som är år som inte går ett nationellt program på gymnasieskolan. Det innebär att om en elev avslutar sina gymnasiestudier utan ha fått en gymnasieexamen har kommunen ett aktivitetsansvar. Det gäller även elever på introduktionsprogram där Åsele kommun idag främst har elever på språkintroduktion.

3 Verksamhet Ungdomar, Arbetsförmedlingen Ungdomen besöker Arbetsförmedlingen för att fastställa tjänst och upprätta handlingsplan! Vid besöket används ett kartläggningsmaterial för att snabbare få svar om hinder finns som kan påverka ens möjligheter att gå vidare i anställning/utbildning. -Om hinder finns så avropas stöd av Arbetsförmedlingens specialister om det saknas dokument som styrker hinder! Om hinder finns och är dokumenterade så kan insats påbörjas redan dag 1. -Efter 90 dagar inskrivningstid utan arbete erbjuds ungdomen att delta i programmet Jobbgaranti för ungdomar, har ungdomen arbetat under denna tid i viss omfattning så förskjuts detta erbjudande. Möjliga Insatser: -Praktik -Folkhögskolesatsningen -Förberedande utbildning -Arbetsmarknadsutbildning -Olika anställningsstöd -Anpassningsinsatser(om hinder finns) Det är frivilligt att delta i programmet Jobbgaranti för ungdomar om man saknar A- kassa. Arbetsförmedlingen uppmanar dock samtliga att ta del av insatserna i programmet. 7. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Kommunen har i nuläget inget arbete kring ungdomsgrupper eller aktivt ungdomsarbete. Att ha en samlad verksamhet kring unga i kommunen har varit ett behov i Åsele Kommun en längre period. Kommunen har i höst startat en dialog med olika verksamheter om att bygga upp en Arbetsmarknadsenhet. Verksamheten planeras att bli en permanent verksamhet under förslagsvis Tillväxt och utveckling. Inriktningen är att under Arbetsmarknadsenheten lägga ansvaret för ungdomssatsningar och samla samtliga sysselsättningar och aktiviteter för unga under ett ansvarsområde. En av förutsättningarna är att Arbetsmarknadsenheten har ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen och de andra aktörer som kommunen har byggt upp arbetsrelationer med som Försäkringskassan, utbildningsaktörer, föreningar inom bl.a. kultur och idrott, landstinget, kyrkan, näringslivet med lokala företag, kursverksamheter etc. Även med Vindelns Folkhögskola, som har en filial i Åsele Kommun, kommer vi att hitta nya samverkansformer för.

4 En styrgrupp och en arbetsgrupp kommer att upprättas inom verksamheten där AF och Kommunen deltar med resurser. Grupperna kommer att ha fasta möten och oftare vid behov. I gruppen lyfts ärenden från sociala, skola och arbetsförmedlingen gemensamt. Ansvarsfrågan fördelas och styrs utifrån varje ärende och behovet av insatser runt individen. 8. Dokumentation och uppföljning Kommunen ansvarar för att löpande registrera deltagarens aktiviteter under placeringstiden och överföra denna information till Arbetsförmedlingen. Personuppgiftslagen (1998:204) med tillhörande förordning, ska iakttas vid all hantering av personuppgifter. För varje person ska en kartläggning göras med påföljande individuell handlingsplan med regelbundna uppföljningar med motiverande samtal, behovsanalys, delmål etc. som i sin tur ska föra individen närmare sina uppsatta mål. Utifrån varje individuell handlingsplan sker en övergripande utvärdering. Den ska ligga som grund till det fortsatta utvecklings- och förbättringsarbetet inom ungdomssatsningen i kommunen, vilket ska leda till en ständig kvalitetssäkring av insatser. Utvärderingen ska löpande redovisas i både styr- och arbetsgrupp. Jämställdhetsperspektivet Ska genomsyra och följa arbetet som en röd tråd hos samtliga inblandade parter och säkerställa individens/målgruppens behov. Att inom olika yrkesgrupper motverka könsuppdelningen genom kartläggning och motivation. Arbetet kommer att ske utifrån att alla kvinnor och män har samma möjligheter att forma sina liv, samma rättigheter, möjligheter och förutsättningar inom livets samtliga områden.

5 9. Överenskommelsens varaktighet och revidering Överenskommelsen gäller Fr.o.m tills vidare Överenskommelsen revideras: , , , Avstämningar sker fortlöpande både i arbetsgrupp och styrgrupp. Ort Datum Brage Sundberg, Kommunstyrelsens ordförande Ort Datum Ann- Sofi Stenbom, Chef Arbetsförmedlingen

6 Målgrupp Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov. Åsele kommun har idag total 283 st. unga mellan år. Antalet unga som är inom kommunens aktivitetsansvar: 40 st. Antal utan gymnasialutbildning: 11 st. varav 7 st. är utlandsfödda. Varav antal i åldern år: 4 st. av 11 st. Antalet unga som uppbär försörjningsstöd: 0 st. Antalet unga som finns registrerade på AF inklusive antalet deltidsarbetslösa och antal som inte står direkt till arbetsmarknadensförfogande: 33 st. Antalet unga som varken arbetar eller studerar och som varken AF eller Kommun har kontakt med: Vi har i vår kartläggning identifierat 1 individ i kategorin. Antalet unga som finns registrerade på AF inklusive antalet deltidsarbetslösa och antal som inte står direkt till arbetsmarknadens förfogande: finns ingen i Åsele kommun(enl. AF) i dagsläget. Målgruppen består av 9 kvinnor och 24 män, varav 5 kvinnor och 4 män med arbetshinder. Ingen är öppet arbetslös utan alla finns ute i aktiviteter. Utav de 11 som inte har gymnasial utbildning är 7 st. utlandsfödda och det är större delen i språkkunskaperna som det brister. Antalet unga som varken arbetar eller studerar och som varken AF eller kommun har kontakt med: i vår kartläggning har vi identifierat 1 person i den här kategorin under kartläggningen. Vi har valt att kontakta målgruppen via telefon och genomföra djupintervjuer för att få fram ett så bra resultat och god kvalitet som möjligt runt ungdomarnas behov. Även samtal med unga ute i samhället har genomförts. Vi har i arbetet använt Luleås skrift Allas röst som stöd och kan även användas i det fortsatta arbetet med ungdomssatsningen i kommunen. Den information vi fått fram utifrån de vi intervjuer vi utfört, såsom behov, kunskaper erfarenheter och synpunkter, kommer att ligga som grund vid uppstart av vårt samarbete med Arbetsförmedlingen.

7 Följande behov har efter intervjuer med gruppen framkommit: Bilaga 1 fort. - Språket är det största problem - området när det gäller utlandsfödda. Bristfälliga kunskaper i det svenska språket ställer till problem att komma in på arbetsmarknaden, vilket är ett grundkrav idag. - Tidigare hjälp och stöd i skolan önskas. - Att ta studielån är inte ett alternativ för en del av gruppen (andra kulturer). De vill inte sätta sig i skuld - information saknas om systemen som gäller i Sverige. - Information om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar idag krävs minst gymnasieutbildning för att komma ut i arbete. - Individer med större komplexa behov, där fler myndigheter/aktörer behöver finnas med runt individen. - Motivation och enkla kontaktvägar vid behov av hjälp och stöd vid frågor. - Ett antal utlandsfödda anländer till Sverige där åldern är för hög för att hinna läsa till behörighet till gymnasieskola. Dessa behov har i stora drag framkommit under våra telefonsamtal/samtal med målgruppen. Vid vidare dialog och kartläggning kan vi hitta mer behov hos målgruppen. Varje individ ska hjälpas individuellt och var de befinner sig just nu. Den stora gruppen idag är utlandsfödda med bristfälliga kunskaper i svenska språket. Utan gymnasieutbildning och svenska språket har individen en lång väg till arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsaktiviteter kring ungdomar kommer att vara viktiga aktiviteter som för ungdomen in i praktik, trainee- och utbildningsplatser och arbete.

8 Bilaga 2 Redovisning av befintlig verksamhet i kommunen Kommunen har haft olika projekt tidigare år kring satsningar för ungdomar. Men idag har Åsele kommun inget uttalat eller strukturerat arbete runt kommunens ungdomsgrupper eller aktivt ungdomsarbete och ingen utpekad ungdomsansvarig. Kommunen har ingen egen gymnasieskola på orten men kommunen ingår i ett länsavtal med Västerbottens gymnasieskolor. Från årsskiftet startar kommunen upp egna kurser i svenska, matematik och engelska. Kurserna är på grundläggande nivå. Preventiva insatser i skolan för att förebygga skolavhopp arbetar mentor och elevhälsoteamet nära tillsammans. Under sommaren anordnar kommunen arbetslivsintroduktion till ungdomar som går i 9:an och 1:an på gymnasiet. Platserna finns i kommunen, företag och föreningar. De befintliga externa verksamheter som finns för målgruppen idag är SFI, Kom Vux som Lapplands Vux och Hermods när det gäller utbildningar. I kommunen finns även en filial till Vindelns Folkhögskola. Kommunala aktivitetsansvaret gäller de ungdomar som finns i kommunen som är år och som inte går ett nationellt program på gymnasieskolan. Det innebär att om elev avslutar sina gymnasiestudier utan att ha fått en gymnasieexamen har kommunen ett aktivitetsansvar. Även de elever på introduktionsprogram, där vi idag har elever främst på språkintroduktion. Uppdraget gäller att i första hand få en elev att återgå till studier, gymnasieskolan eller annan studieform. I den befintliga verksamhet vi har idag har vi inga möjligheter att erbjuda någon praktik. De elever som är aktuella uppmärksammas följs upp främst genom de kontakter som är uppbyggd med de gymnasieskolor vi har elever på. När dessa elever är kartlagda tas kontakt för fortsatt planering. Om eleven inte vill fortsätta sina studier uppmanas de kontakta med arbetsförmedlingen för fortsatt handläggning där. Där kan elever få fortsatt handledning och kan erbjudas fortsatt studie- och yrkesvägledning.

9 Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsaktiviteter Dag 1: Besöker Arbetsförmedlingen för inskrivning. Inom 5 veckodagar: Besöker Arbetsförmedlingen för att fastställa tjänst och upprätta handlingsplan. Vid besöket används ett kartläggningsmaterial för att snabbare få svar om hinder finns som kan påverka ens möjligheter att gå vidare i anställning/utbildning. Hinder: - Ej slutfört gymnasium - Medicinska hinder - Diagnos i form av tex: ADHD, dyslexi, inlärningsproblematik mm. - Om hinder finns så avropas stöd av Arbetsförmedlingens specialister om det saknas dokument som styrker hinder. Tidig insats: Om hinder finns så kan insats påbörjas innan 90 dagars inskrivningstid är uppnått. Det görs alltid en individuell bedömning samt en arbetsmarknadspolitisk bedömning innan beslut tas. Efter 90 dagar: Efter 90 dagar inskrivningstid utan arbete erbjuds ungdomen att delta i programmet Jobbgaranti för ungdomar, har ungdomen arbetat under denna tid i viss omfattning så förskjuts detta erbjudande! Möjliga Insatser: - Praktik - Folkhögskolesatsningen - Förberedande utbildning - Arbetsmarknadsutbildning - Olika anställningsstöd - Anpassningsinsatser - om hinder finns. Det är frivilligt att delta i programmet Jobbgaranti för ungdomar om man saknar A- kassa. Arbetsförmedlingen uppmanar dock samtliga att ta del av insatserna i programmet. Under tiden i programmet erhåller man aktivitetsstöd. Om ungdomen saknar slutbetyg motsvarar aktivitetsstödet; studiebidraget 1050:- per månad. Om ungdomen har slutbetyg från gymnasiet så motsvarar aktivitetsstödet ca: 2800:-.

10 Efter 15 mån: Ungdomen kan delta i programmet i max 15 månader och ta del av insatser som praktik, utbildning, jobbcoaching mm. Om ungdomen inte har gått vidare till arbete eller reguljär utbildning så erbjuds ungdomen att gå in i nästa program som heter; Jobb & Utvecklingsgarantin. I Jobb & Utvecklingsgarantin kan man delta i 450 ersättningsdagar, ersättning i form av aktivitetsstöd följer med enligt tidigare beskrivning. - insatser är detsamma som i föregående program. - anställningsstöd, större subvention erhålls till arbetsgivare som anställer. Efter 15 månader och 450 dagar: Om ungdomen fortfarande är kvar i programmet vid dag 451 så skall Arbetsförmedlingen erbjuda en sysselsättningsplats, Fas 3 hos någon anordnare, max placeringstid 2 år. Inget aktivitetsstöd utgår då längre! Under placeringen i sysselsättningsfasen kommer den unge att i större utsträckning söka *försörjningsstöd. *Ersättning i form av försörjningsstöd prövas av annan myndighet! Ungdomen kan ha denna försörjning redan från dag 1 i vissa fall.

11 Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Genom att kommunen idag inte har något aktivt arbete kring ungdomar blir den största utmaningen att hitta struktur för ungdomssatsningar. Åsele Kommuns intention är att starta och bygga upp en gemensam organisatorisk plattform, en permanent Arbetsmarknadsenhet där kommunen, Arbetsförmedlingen och näringslivet kan utgå ifrån. Vi bedömer att uppstart och etableringsfas kommer att pågå under Det bör också initieras ett ungdomsråd som kan tillföra kommunen nya insikter och idéer om kommunens satsningar för ungdomar. Kommunen har redan börjat föra dialog med olika verksamheter om att bygga upp en gemensam Arbetsmarknadsenhet. En övergripande plan med struktur för styrning, uppföljning, utvärdering, ansvarsfördelning och informationskanaler ska arbetas fram gemensamt. Inriktningen är att under Arbetsmarknadsenheten lägga ansvaret för ungdomssatsningen och samla samtliga aktiviteter under ett ansvarsområde. Här ska ungdomar få en naturlig samlingsplats där de kan få hjälp och stöd i att hantera sin arbetslöshet eller hitta möjligheter till utbildning. En av förutsättningarna är att Arbetsmarknadsenheten har ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen och de aktörer som kommunen har byggt upp relationer med. En första organisationsplan över Arbetsmarknadsenheten har upprättas, ska lyftas och förankras politiskt. Under Arbetsmarknadsenheten kommer att behövas vissa personalförstärkningar, förutom redan tillgängliga resurser inom socialtjänst och integration. Personal som kan vara aktuella är samordnare, livsvägscoacher, handläggare etc. Personer med kunskap om att möta unga där deras behov är och föra ungdomar vidare mot uppsatta mål genom individuella handlingsplaner, kartläggning, målformulering, motiverande samtal och vidare Arbetsförmedlingens satsningar. Även personal som arbetar med arbetsgivarkontakter kommer att krävas. I övergripande initialt samarbete kommer att bestå av en styr- och arbetsgrupp, representanter från Arbetsförmedlingen och Kommunen där parterna träffas kontinuerligt. Styr- och arbetsgruppen kommer att ha ett flexibelt och lösningsfokuserat arbets- och synsätt. Samarbetet utgår från nuvarande ansvarsfördelning mellan lokal Arbetsförmedling och kommunen och kommer inledningsvis att ske med befintliga resurser från båda parter. I förlängningen ser vi behov av fler aktörer som tillsammans kan bidra med olika resurser till Arbetsmarknadsenheten. Befintliga lokaler kommer att brukas. Kommunens egna verksamhetsområden och deras del i ungdomssatsningen kommer att tydliggöras. Näringslivet har en viktig roll i arbetet med sin kännedom och kunskap om den privata arbetsmarknaden och de behov som finns där. De fackliga företrädarna kommer att ingå som en naturlig part och tillföra sin kunskap och kompetens.

12 Kommunens aktivitetsansvar för unga mellan år kommer implementeras som en del i Arbetsmarknadsenheten. Arbetsmarknadsenheten ska vara ett nav där stöd, hjälp och coachning för målgruppen finns för att hjälpa dessa till studier eller praktik. När vi ser vilka behov våra unga har kommer vi kan inleda en närmare samverkan med Vindelns Folkhögskola, som har en filial i Åsele Kommun och tillsammans hitta nya samverkansformer för skolans verksamhet och det utbud som finns där. Budget för samverkan Åsele kommun och Arbetsförmedlingen går in i den här samverkansformen med befintliga resurser. Det kommer att krävas ekonomiska investeringar för Åsele kommun. Initialt kommer parterna att delta med resurser ur befintliga verksamheter. Beräknad resurstid under initialskedet hos Åsele kommun är ca.2,75 % tjänster, det här är uppskattad tid och kommer att revideras över tid. Resurser som ingår i arbetsgruppen vid start är Skola, Socialtjänst, Tillväxt och utveckling, Arbetsförmedling med utökande under tid. Arbetsförmedlingens resurstid är 0,50 % tjänst i Åsele kommun. De funktioner som avsätter tid från kommunen arbetar i någon form med målgruppen idag. Under 2016 beräknas Arbetsmarknadsenheten att starta upp med vad som krävs organisatoriskt samt komma igång med samverkansformerna. Åsele Kommun kommer att söka statsbidrag under 2016 för de olika resurser som kommer att krävas för ungdomssatsningen. Gruppernas ansvar blir under 2016 uppföljningar och utvärderingar vilka ska ligga som grund för hur ett fortsatt förbättrings-, utvecklingsoch kvalitetsarbetet ska bedrivas. Det ska även ge förutsättningar och fakta för en mer realistisk budget framåt. Huvudsakliga metoder och verktyg Vi kommer bland annat att använda oss av möten i olika former, träffpunkter för målgruppen, enskilda och gruppsamtal, sociala medier och uppsökande verksamhet. Arbetsförmedlingen använder de arbetspolitiska program de har i sitt utbud. Verktygen är bl.a. utbildningskontrakt, traineejobb, praktikplatser, övriga utbud och aktiviteter tillsammans med de utbildningsmöjligheter som finns. Metoder och verktyg kommer att utökas i takt med de behov som framkommer under arbetets gång. Verktygen styrs av behov hos målgruppen. Här måste vi arbeta för bra gemensamma lösningar så långt det är möjligt. Kommunen ser detta som ett steg i rätt riktning i ett samarbetsforum och som ett långsiktigt arbete med reviderade mål efter förutsättningar och behov för målgruppen.

13 Bilaga 4 Styrgrupp Samordnare Arbetsförmedlingen Tillväxt och Utveckling Försäkringskassan Socialtjänsten Skola Näringsliv Arbetsgrupp Samordnare Arbetsförmedlingen Integrationssekreterare Intergationsassistenten Skola Studieförbund Tillväxt och Utveckling Kommunens aktivitetsansvar + Feriearbete Ca.30 % Arbetsmarknadsenhet Samordnare 100 % Övergripande samordnaransvar + ansvarig för arbetet i Ungdomsforum. Samarbete med AF, FK, Socialtjänst, föreningar, studieförbund, kyrkan etc. Projekt Möjligheternas region Affärscoach mot näringslivet Integration Integrationssekreterare 100 % Integrationsassistent 75 % Samarbete i olika forum Dorotea Vilhelmina Ungdomsforum Samordnaren Arbetsförmedlingens åtgärdspaket bl. a praktik, trainee- och utbildningsplatser

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FLER UNGA TILL ARBETE ELLER STUDIER LULEÅ

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FLER UNGA TILL ARBETE ELLER STUDIER LULEÅ LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FLER UNGA TILL ARBETE ELLER STUDIER LULEÅ Innehållsförteckning Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier. 1 Parter. 1 Syfte 1 Mål. 1-3 Målgrupp

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten revidering 2018

Lokal överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten revidering 2018 Klicka här för att ange text. Lokal överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten revidering 2018 Gävle kommun och Arbetsförmedlingen Gävle 1 Parter Gävle kommun, organisationsnummer

Läs mer

Syfte Att genom samverkan och med gemensamma insatser, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Syfte Att genom samverkan och med gemensamma insatser, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. 1 Parter Älvkarleby kommun 21200-0258 Arbetsförmedling Norra Uppland 202100-2114 Syfte Att genom samverkan och med gemensamma insatser, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Reviderad 2017-12-20 Lokal överenskommelse Samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Hässleholms kommun gällande alla unga i åldern 16 till 24 år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta.

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Silvie Jalmsell, sektionschef unga vuxna Arlandaregionen Arbetsförmedlingen

Silvie Jalmsell, sektionschef unga vuxna Arlandaregionen Arbetsförmedlingen KONTAKTUPPGIFTER Hanna Bäck Enhetschef Vägval Ungdom 08-590 973 39 Hanna.back@upplandsvasby.se BEHÖRIGA FÖRETRÄDARE Upplands Väsby, 2015-12-31 Mathias Bohman, Kommunstyrelsens ordförande Upplands Väsby

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Lokal överenskommelse Parter Melleruds Kommun 212000-1488 Arbetsförmedlingen Vänersborg/Mellerud 202100-2114 Syfte Att genom samarbete, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Läs mer

Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga år

Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga år Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga 16-29 år 1. Bakgrund Parterna tecknade 2016 en lokal överenskommelse inom DUA där målet var att minska ungdomsarbetslösheten i Enköpings kommun.

Läs mer

Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten. Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun,

Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten. Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun, Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun, 2016-12-14 Parter Norsjö kommun, organisationsnummer 212000-2858 Skellefteå

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Företagarna. DUA delegationen för unga till arbete ett regeringsuppdrag

Företagarna. DUA delegationen för unga till arbete ett regeringsuppdrag DUA delegationen för unga till arbete ett regeringsuppdrag Varför finns DUA? Många unga är arbetslösa (17 % Västernorrland 12 % riket). En stor del av gruppen har inte fullständig gymnasieutbildning (24%

Läs mer

Antal elever behöriga till gymnasieskolan (siris skolverket)

Antal elever behöriga till gymnasieskolan (siris skolverket) Målgrupp bilaga 1 Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen i Surahammar/Hallstahammar har gemensamt gjort kartläggningar (2015) för att få ett grepp om målgruppens storlek samt att försöka kartlägga vilka

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Innehållsförteckning Bilaga 3 VERKSAMHET I SAMVERKAN FÖRSLAG PÅ VERKSAMHETER I SAMVERKAN Projekt Nollvision... sid.2 Ungdomsnätverket... sid.2 Handläggarträffar Ungdom...

Läs mer

ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE

ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE 2015-04-27 A2015/xx Delegationen för unga till arbete A 2014:06 Preliminär version ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Kriterier och stöd för arbetet med lokala överenskommelser mellan kommuner och Arbetsförmedlingar

Läs mer

Överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Ljungby Kommun Unga som varken arbetar eller studerar

Överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Ljungby Kommun Unga som varken arbetar eller studerar Överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Ljungby Kommun Unga som varken arbetar eller studerar Parter Ljungby Kommun organisationsnummer 212000 0670 Arbetsförmedlingen organisationsnummer 202100-2114

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Överenskommelse Parter Eslövs kommun, 212000-1173. Arbetsförmedlingen i Eslöv, 202100-2114. Syfte Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Mål Den

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan 2015-11-24 1 (9) BILAGA 3 Verksamhet i samverkan Lokal överenskommelse mellan Falköpings kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2 (9) I bilaga 3 görs en beskrivning

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Hösten 2015 bestämde sig Svalövs kommun för att skapa en egen samverkansgrupp kring ungdomsfrågorna, TUSS (Tillsammans Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

Lokal överenskommelse för unga till arbete. Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Lokal överenskommelse för unga till arbete. Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Lokal överenskommelse för unga till arbete Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Uppdrag Delegation för unga till arbete (Dua) har i uppdrag att

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3 Innehållsförteckning Inledning...2 Organisering...2 Huvudsakliga metoder och verktyg...3 Ansvarsfördelning...4 Budget och resurser...5 Uppföljning...6 1

Läs mer

Revidering av den lokala överenskommelsen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten

Revidering av den lokala överenskommelsen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten Sida 1(10) Revidering av den lokala överenskommelsen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten Parter: Nora Kommun, organisationsnummer 212000-2007 Arbetsförmedlingen Lindesberg, organisationsnummer

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Huvuddokument SWECO STRATEGY KONTAKTUPPGIFTER Hanna Bäck Enhetschef Vägval Ungdom 08-590 973 39 Hanna.back@upplandsvasby.se

Läs mer

Stockholm 16 juni 2015 Diarienummer: A2014:06/2015/12

Stockholm 16 juni 2015 Diarienummer: A2014:06/2015/12 Stockholm 16 juni 2015 Diarienummer: A2014:06/2015/12 ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Kriterier och stöd för arbetet med lokala överenskommelser mellan kommuner och Arbetsförmedling om samverkan

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Huvuddokument reviderad 20161221 KONTAKTUPPGIFTER Hanna Bäck Enhetschef Vägval Ungdom 08-590 973 39

Läs mer

Bilaga 3 B. Verksamhet i samverkan i Grums kommun

Bilaga 3 B. Verksamhet i samverkan i Grums kommun Sida 1 av 10 Inför lokal överenskommelse mellan kommunen och Arbetsförmedlingen rörande insatser för att motverka ungdomsarbetslöshet Bilaga 3 B Verksamhet i samverkan i Grums kommun Sida 2 av 10 1. Inledning

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Sedan våren/sommaren 2015 har Svalövs kommun påbörjat ett samarbete med Landskrona stad inom ramen för LUST (Landskrona Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Hösten 2015 bestämde sig Svalövs kommun för att skapa en egen samverkansgrupp kring ungdomsfrågorna, TUSS (Tillsammans Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun.

Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun. Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun. Parter Strömstads kommun organisationsnummer: 212000-1405 Arbetsförmedling Norra Bohuslän organisationsnummer: 202100-2114 Syfte Att genom

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan En beskrivning av hur samverkan inom överenskommelsen organiseras utifrån de behov som identifierats. Inklusive de resurser som respektive aktör bidrar

Läs mer

Revidering av Lokal överenskommelse mellan Hofors kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten

Revidering av Lokal överenskommelse mellan Hofors kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2016-12-21 Revidering av Lokal överenskommelse mellan Hofors kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten Vi vill med denna revidering beskriva hur arbetet med DUA har

Läs mer

Lokal överenskommelse i Kumla kommun för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet

Lokal överenskommelse i Kumla kommun för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet Lokal överenskommelse i Kumla kommun för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet Parter Arbetsförmedlingen Hallsberg 202100-2114 Kumla kommun 212000-1975 Syfte Att genom samverkan, utifrån

Läs mer

Stockholm 2 september 2015 Diarienummer: A2014:06/2015/12

Stockholm 2 september 2015 Diarienummer: A2014:06/2015/12 Stockholm 2 september 2015 Diarienummer: A2014:06/2015/12 ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Kriterier och stöd för arbetet med lokala överenskommelser mellan kommuner och Arbetsförmedling om samverkan

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Lokal överenskommelser mellan Skara kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2015-10-28 I bilaga 3 ska en beskrivning göras över hur

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan SWECO STRATEGY 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN

Läs mer

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Bilaga 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Befintlig verksamhet Befintlig verksamhet/samarbete

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppen

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppen Bilaga 1. Kartläggning av målgruppen Översikt befolkningen 16-29 år Befolkningsutveckling i Håbo kommun år 2015-2030 enligt befolkningsprognos Antal invånare i Håbo kommun år 2015-2030 23 000 21 000 19

Läs mer

Åmåls kommun. Kommunala aktivitetsansvaret KAA Studiecoach Jobbcentrum... 3

Åmåls kommun. Kommunala aktivitetsansvaret KAA Studiecoach Jobbcentrum... 3 Brev Lokal överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Åmåls kommun i Åmåls kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Åmåls kommun och Arbetsförmedlingen i Åmål har identifierat verksamheter samt behov

Läs mer

VERKSAMHET I SAMVERKAN LULEÅ

VERKSAMHET I SAMVERKAN LULEÅ VERKSAMHET I SAMVERKAN LULEÅ Innehållsförteckning Organisering av samverkan utifrån överenskommelse 1 Budget och personella resurser för samverkan 1-2 Huvudsaklig ansvarsfördelning mellan parterna 2 Övergripande

Läs mer

Delegationen för unga till arbete. (Dua)

Delegationen för unga till arbete. (Dua) (Dua) Beslutades av regeringen december 2014 Arbetande ordförande Övriga i delegationen ännu inte på plats Kansliet bemannas under våren Treårigt uppdrag Varför en delegation? Budgetpropositionen 2015:

Läs mer

ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UNGA

ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UNGA Promemoria 2017-03-14 Dnr: A2014:06/2015/12 Delegationen för unga och nyanlända till arbete A 2014:06 ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UNGA Kriterier och stöd för arbetet med lokala överenskommelser

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2017 Hässleholm, 2017-12-20 2017-10-13 fanns det totalt 5352 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 26 personer jämfört med samma

Läs mer

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan 1(5) BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Organisering och samverkan Den samverkande kommunen och Arbetsförmedlingen ska kartlägga alla unga 16-24 år som inte studerar eller arbetar i önskad

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan 1 (12) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Arbetsförmedlingen, Trelleborgs kommun och Skurups kommun 2015-11-30 2 (12) Innehåll Verksamheter och insatser inom respektive identifierat fokusområde... 3 Insatskarta...

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019

Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019 www.pwc.se Uppföljning av revisionsrapport Kommunala aktivitetsansvaret i Lysekils kommun januari 2019 Inledning Från och med 1 januari 2015 skärptes skollagen och det blev tydligare att en kommun löpande

Läs mer

Kartläggning Dua Södertälje kommun

Kartläggning Dua Södertälje kommun Kartläggning Dua kommun KARTLÄGGNING AV MÅLGRUPPENS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING SWECO STRATEGY Innehåll 1. Översikt befolkningen 16-24 år... 3 2. Unga som inte fullföljer gymnasiet... 4 2.1 Elever som saknar

Läs mer

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ungdomar utanför gymnasieskolan

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2016 Hässleholm, 2016-12-19 2016-10-13 fanns det totalt 5378 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 118 personer jämfört med samma

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Inledning Inom Arbetsförmedlingen och kommunen finns en rad verksamheter och

Läs mer

Årlig rapport angående Informations- och uppföljningsansvaret för ungdomar 16-24 år

Årlig rapport angående Informations- och uppföljningsansvaret för ungdomar 16-24 år SKRIVELSE Monica Isaksson, 20141014 Vårt Dnr: 2012-0043 Kommunstyrelsen Årlig rapport angående Informations- och uppföljningsansvaret för ungdomar 16-24 år Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade 2012-08-27,

Läs mer

Handlingsplan för det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Vara kommun

Handlingsplan för det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Vara kommun Handlingsplan för det kommunala (KAA) i Vara kommun Gäller fr.o.m. 2019-03-01 Antagen av bildningschef 2019-02-19 (KAA) i Vara kommun Sidan 1 Uppföljning av kommunernas aktivitetsansvar Kommunerna har

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 till lokal överenskommelse mellan Eskilstuna Kommun och Arbetsförmedlingen i Eskilstuna Verksamhet i samverkan Eskilstuna kommun och Arbetsförmedlingen i Eskilstuna har identifierat samverkansområden

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Samverkan... 3 Arbetsbeskrivning i samverkan... 3 Samverkan/Förebyggande... 4 Tänkbara mål i fortsatt

Läs mer

ÖK DUA+ Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala

ÖK DUA+ Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala Beskrivning av hur verksamheterna i samverkan ska bedrivas och organiseras på lokal nivå. Så arbetar Arbetsförmedlingen med nyanländas etablering Arbetsförmedlingen skapar förutsättningar för att personer

Läs mer

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun Sida 1 av 12 Inför lokal överenskommelse mellan kommunen och Arbetsförmedlingen rörande insatser för att motverka ungdomsarbetslöshet Bilaga 1 B Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och

Läs mer

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Sektionschef AME Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning...4 Inledning...4 Lagstiftning

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 1 Innehåll Samverkan... 3 Resurser för samverkan... 3 Organisering av samverkan inklusive samlokalisering... 3 Arbete i samverkan... 4

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Lokal överenskommelse mellan Trollhättans Stad och Arbetsförmedlingen i Trollhättan om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2017 1 1. Bakgrund I december

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier mellan Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier mellan Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier mellan Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier Parter Surahammars

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik 2018 2022 Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2017-11-14 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlingsplan för

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Genom kartläggningen har vi också fått en ögonblicksbild över de aktiviteter

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Gruppen nyanlända ungdomar behöver vi kartlägga ytterligare inom ramen

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet ÖVERENSKOMMELSE KOMMUNLEDNINGSKANSLIET

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet ÖVERENSKOMMELSE KOMMUNLEDNINGSKANSLIET Bilaga 2 Redovisning av befintlig verksamhet Höörs kommun: Box 53 243 21 Höör Besöksadress: Södergatan 28 Höör Tel: 0413-280 00 Fax: 0413-207 41 kommun@hoor.se www.hoor.se www.facebook.com/hoorskommun

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap 2018-04-11 1 (6) Social- och arbetsmarknadsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap Beslutsunderlag Rapport Granskning

Läs mer

UNGA SOM VARKEN STUDERAR ELLER ARBETAR. Kartläggning Sollentuna januari Gögüs Dincer Karlqvist

UNGA SOM VARKEN STUDERAR ELLER ARBETAR. Kartläggning Sollentuna januari Gögüs Dincer Karlqvist UNGA SOM VARKEN STUDERAR ELLER ARBETAR Kartläggning Sollentuna januari 2018 Gögüs Dincer Karlqvist Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 3 2.1 Syfte... 4 2.2 Metod och avgränsning...

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. ORGANISATION - SAMVERKAN I pågår sedan 2014 samverkan kring ungdomsfrågorna inom

Läs mer

Överenskommelse inom Dua

Överenskommelse inom Dua Överenskommelse inom Dua (reviderat förslag 2016 12 19) Parter Lekebergs kommun org. nummer: 21 2000-2981 Arbetsförmedlingen Hallsberg, org. nummer: 20 2100-2114 Syfte Att genom samverkan, utifrån lokala

Läs mer

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Riktlinjer för arbetsmarknadsenhetens insatser Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Håbo kommun och Arbetsförmedlingen har arbetat fram en gemensam plan för samverkan, vilken beskrivs i denna bilaga. Genom intervjuer och arbetsmöten med

Läs mer

Kartläggning av unga i åldern år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta. Bilaga 1

Kartläggning av unga i åldern år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta. Bilaga 1 Kartläggning av unga i åldern 16-24 år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Innehållsförteckning Utbildning...2 Grundskolan - slutbetyg årskurs 9...2 Grundskolan -

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. ORGANISATION - SAMVERKAN I Landskrona pågår sedan 2014 samverkan kring ungdomsfrågorna

Läs mer

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning. En kartläggning av målgruppen. som redogör för målgruppens storlek,

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning. En kartläggning av målgruppen. som redogör för målgruppens storlek, Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning En kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov Inledning Arbetslivet är navet i den svenska

Läs mer

Lokal modell Örkelljunga kommun

Lokal modell Örkelljunga kommun Lokal modell Örkelljunga kommun» En kartläggning och en analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet Bilderna nedan visar kompetensförsörjningsbehovet i Örkelljunga. Arbetsförmedlingens prognosundersökning,

Läs mer

DUA - LOKAL ÖVERENSKOMMELSE. Reviderade mål och analys av utfall 2016

DUA - LOKAL ÖVERENSKOMMELSE. Reviderade mål och analys av utfall 2016 DUA - LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Reviderade mål och analys av utfall 2016 Parter Falu kommun 212000-2221 Arbetsförmedlingen 2021100-2114 Syfte Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt

Läs mer

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Här redovisas hur den gemensamma verksamheten ska se ut och genomföras för att vi ska uppnå målen. Med vi avses parterna

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Parter Ljusnarsbergs kommun, organisationsnummer 212000-1959 Arbetsförmedlingen Lindesberg, organisationsnummer 201200-2114 Syfte Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt

Läs mer

Dialogkonferens om samverkan Hur ska vi jobba tillsammans för att minska ungdomsarbetslösheten?

Dialogkonferens om samverkan Hur ska vi jobba tillsammans för att minska ungdomsarbetslösheten? Dialogkonferens om samverkan Hur ska vi jobba tillsammans för att minska ungdomsarbetslösheten? Välkommen till en dag om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten! 10.00-10.45 Inledning 10.45 12.00

Läs mer

KAA Det kommunala aktivitetsansvaret

KAA Det kommunala aktivitetsansvaret 2017 KAA Det kommunala aktivitetsansvaret 2017-03-27 Varför behöver vi ha en gemensam handlingsplan/strategi för KAA det kommunala aktivitetsansvaret? Det finns goda skäl för kommunen att satsa på ungas

Läs mer

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11)

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) 2018-12-07 Dnr 379,2018,07 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) har beretts möjlighet att lämna

Läs mer

s- )>--' s46 Aktivitetsansvar 2015 (UN 2015.078) 1. Tjänsteskrivelse, eor5-o9-15, Alitivitetsansvar 2015 2. Aktivitetsansvar2ols VALLENTUNA KOMMUN

s- )>--' s46 Aktivitetsansvar 2015 (UN 2015.078) 1. Tjänsteskrivelse, eor5-o9-15, Alitivitetsansvar 2015 2. Aktivitetsansvar2ols VALLENTUNA KOMMUN VALLENTUNA KOMMUN Utbild n i ngsnä m ndens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2015-09-30 6 (1s) s46 Aktivitetsansvar 2015 (UN 2015.078) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden Malmö stad Utbildningsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-04-12 Vår referens Ann-Sofie Nordh Direkttelefon 040-34 21 41 Tjänsteutlåtande Ärende: Ärende 11 Dnr 2013-163 Förslag till yttrande: Delbetänkande:

Läs mer

Revidering av överenskommelse mellan Åsele Kommun och Arbetsförmedlingen.

Revidering av överenskommelse mellan Åsele Kommun och Arbetsförmedlingen. Revidering 2016.08.31 av överenskommelse 2015.12.11 mellan Åsele Kommun och Arbetsförmedlingen. Nuläge där följande punkter diskuterades i revideringen. 1. Uppstart av Arbetsmarknadsenhetens (AME). 2.

Läs mer

Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Parter Nordanstigs kommun 212000-2312 Arbetsförmedlingen Norra Hälsingland Hälsinglands utbildningsförbund 222000-3111 Syfte Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE. Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

ÖVERENSKOMMELSE. Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. ÖVERENSKOMMELSE Parter Sala Kommun 212 000-2098 Arbetsförmedlingen i Sala 202100-2114 Syfte Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Mål Att Sala

Läs mer

Bilaga 3 Verksamhet i samverkan

Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Organisering av samverkan DUA:s samverkansgrupp i Emmaboda kommun består av representanter från Vilhelm Mobergsgymnasiet, individ- och familjeomsorgen, arbetsmarknadscentrum

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Denna uppdateras årligen och nedan finns aktiviteterna som är aktuella i juni

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

Aktivitetsansvaret. Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen

Aktivitetsansvaret. Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen LERUM1000, v2.1, 2013-02-21 1 (7) 2015-11-27 Stöd och omsorg Boende och sysselsättning Marie Bake Verksamhetschef 0302-52 15 28 marie.bake@lerum.se Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen Kartläggning av gruppen:

Läs mer

Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning (bilaga 1)

Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning (bilaga 1) Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning (bilaga 1) Nedan följer en kartläggning av gruppen unga i Tyresö kommun som varken arbetar eller studerar, eller är undersysselsatta. Först redovisas

Läs mer

Parter Syfte Mål Målgrupp (bilaga 1) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Verksamheter som ska bedrivas i samverkan

Parter Syfte Mål Målgrupp (bilaga 1) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Verksamheter som ska bedrivas i samverkan ÖVERENSKOMMELSE Parter Norrtälje Kommun, org.nr 21 20 00-0217 Arbetsförmedlingen Norrtälje, org.nr 20 21 00-2124 Syfte Att genom samverkan utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Läs mer

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN 2016-06-02 1 (8) ANSÖKAN TILL FINSAM LEKEBERG OCH ÖREBRO ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN Datum: 2016-06-02 Benämning Samordnad förvaltningsövergripande

Läs mer

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Samverkan mellan kommun och Arbetsförmedlingen i Skåne Paul Andersson Arbetsförmedlingens grunduppdraginstruktionen för Arbetsförmedlingen Förordning (2007:1030)

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2)

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) En ny övergripande lokal överenskommelse mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen beräknas vara klar i januari 2016. Parterna samarbetar i många frågor

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Revidering av LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Kiruna kommun, Arbetsförmedlingen, Lapplands gymnasium, Lapplands Lärcentra & Malmfältens Folkhögskola Lokal överenskommelse om samverkan för ungdomar 16-24 år Sverige

Läs mer

Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet

Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet Uppdrag DUA Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet 1. Målgrupp 2. Mål 3. Genomförande Gunilla Bergström Casinowsky, forskare FoU i Väst/GR gunilla.bergstromcasinowsky@grkom.se

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 till lokal överenskommelse mellan Strängnäs Kommun och Arbetsförmedlingen i Strängnäs Verksamhet i samverkan Strängnäs kommun och Arbetsförmedlingen i Strängnäs har identifierat samverkansområden

Läs mer