Jakobstads upphandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jakobstads upphandling"

Transkript

1 Jakobstads upphandling Förtroendevaldas utbildning 2017 C. Lind-Kangas

2 Vad är upphandling? Med upphandling avses köp, hyrning eller motsvarande av varor och tjänster utanför organisationen samt uppdrag på entreprenad Med upphandling eftersträvas fri rörlighet för varor och tjänster samt en fungerande inre marknad Man strävar till kostnadseffektiva upphandlingar och utnyttjande av befintliga konkurrensförhållanden Med upphandlingsprocessen avses de olika skedena av konkurrensutsättningen av offentliga upphandlingar samt praxis och förfaranden som bör följas.

3 a

4 Kommunstrategi Kommunallagen (410/2015) 37 Kommunen ska ha en kommunstrategi, i vilken fullmäktige beslutar om de långsiktiga målen för kommunens verksamhet och ekonomi. I kommunstrategin ska hänsyn tas till: 1. främjandet av kommuninvånarnas välfärd, 2. ordnandet och produktionen av tjänster, 3. de mål för tjänsterna som sätts upp i lagar som gäller kommunernas uppgifter, 4. ägarpolitiken, 5. personalpolitiken, 6. kommuninvånarnas möjligheter att delta och påverka, 7. utvecklandet av livsmiljöns och områdets livskraft.

5 Kommunstrategin ska grunda sig på en bedömning av nuläget i kommunen samt av framtida förändringar i omvärlden och deras inverkan på fullgörandet av kommunens uppgifter. I kommunstrategin ska det också anges hur genomförandet av strategin utvärderas och följs upp. Bestämmelser om att kommunstrategin ska beaktas när kommunens budget och ekonomiplan görs upp finns i 110. Kommunstrategin ses över åtminstone en gång under fullmäktiges mandattid. Kommunstrategin innehåller också kommunens upphandlingsstrategiska linjedragningar!!! Hur styrs kommunens upphandlingsvolym? Kan man med samma volym uppnå också andra mål? T.ex. hållbar utveckling, miljömål, sociala synpunkter, innovationer, livskraft, bekämpning av grå ekonomi osv.

6 Klara roller! Beslutsfattarna Strategin Beredningen av upphandlingen Budgetmedel Substanssakkunniga Utvecklande av alternativa verksamhetssätt Upphandlingssakkunniga Upphandlingskunnande och -teknik, bl.a. kommunikation Leverantörerna Deltagande i dialog med kommunen Utveckling av den egna verksamheten

7 Marknadsundersökningar ska göras på förhand och ingår som en väsentlig del i välplanerat förhandsarbete. Upphandlingar får inte användas för att kartlägga utbudet på marknaden. Upphandlingar ska endast startas med målsättningen att fullfölja dem.

8 Nya lagar om upphandling trädde i kraft Lag om offentlig upphandling och koncession Lag om upphandling och koncession inom sektorerna vatten, energi, transporter och posttjänster I bakgrunden EU-direktiven 23/2014, 24/2014 och 25/2014 (implementeringstiden gick ut redan )

9 Vad ändrades i och med den nya lagen? Tröskelvärdena steg: Varu- och tjänsteupphandling Hälsovård och socialtjänster Andra speciella tjänster Koncessioner (tjänster) Byggentreprenader Byggkoncessioner Projekttävlingar

10 Upphandling hos anknutna enheter Upphandlingslagen tillämpas inte på upphandlingar som den upphandlande enheten gör hos anknutna enheter En anknuten enhet är formellt fristående från den upphandlande enheten och självständig med tanke på beslutsfattandet. Den upphandlande enheten utövar självständigt eller tillsammans med andra upphandlande enheter ett bestämmande inflytande över den anknutna enheten på samma sätt som över sina egna verksamhetsställen Enheten bedriver högst 5 % av sin affärsverksamhet och med högst en andel på tillsammans med andra aktörer än de upphandlande enheter som utövar ett bestämmande inflytande över den I enheter anknutna till upphandlande enheter får inte finnas annat kapital än de upphandlande enheternas kapital 5 % räknas på den genomsnittliga totala omsättningen under tre år Alerte Ab är en enhet som är anknuten till staden Jakobstad, och så länge Alertes försäljning utåt är under kan staden köpa tjänster direkt av Alerte utan konkurrensutsättning

11 Undantag upphandling hos anknutna enheter Den anknutna enhetens försäljning utåt uppgår till 10 % när det inte förekommer verksamhet som bedrivs på marknadsvillkor och motsvarar affärsverksamheten vid den enhet som den upphandlande enheten utövar ett bestämmande inflytande över. Så är fallet om den upphandlande enheten har publicerat en öppenhetsannons i HILMA om en planerad försäljning från en enhet som den utövar bestämmande inflytande över.

12 Omvänd upphandling mellan upphandlande och anknutna enheter samt in house sistersupphandlingar En enhet som uppfyller kännetecknen på en anknuten enhet kan själv (om den själv också är en upphandlande enhet) göra upphandlingar utan konkurrensutsättning hos den upphandlande enhet som utövar ett bestämmande inflytande över den (s.k. omvänd upphandling mellan upphandlande och anknutna enheter). Likaså kan två anknutna enheter som samma upphandlande enhet utövar bestämmande inflytande över göra upphandlingar hos varandra utan konkurrensutsättning (s.k. in-house-sistersarrangemang).

13 Övergångsbestämmelser för bestämmelsen om anknutna enheter I upphandlingslagen har upphandlande enheter och enheter anknutna till dem getts möjlighet till en kontrollerad begränsning av verksamheten genom att skapa övergångsperioder för bestämmelserna som begränsar anknutna enheters verksamhet. Med stöd av den allmänna övergångsbestämmelsen tillämpas begränsningen på 5 % och euro först fr.o.m. början av år Till dess, dvs. åren 2017 och 2018 ska begränsningen på 10 % tillämpas. Inom social- och hälsovårdssektorn uppgår begränsningen till 10 % t.o.m. utgången av år 2021, och fr.o.m. ingången av år 2022 till 5 % och euro. Inom branschen för avfallshantering uppgår begränsningen för anknutna enheters verksamhet år 2017 till 15 %, år 2018 till 10 % och fr.o.m. början av år 2019 till 5 % och euro.

14 Ändringar i EU-upphandlingsförfarandet Elektroniskt förfarande obligatoriskt i fortsättningen i EU-upphandlingar ( I Jakobstad används Cloudia) Den nya lagen säger tydligare vilka regler som tillämpas i de olika fallen Upphandlingslagen tillämpas inte på upphandlingsavtal, vars uppskattade värde underskrider de nationella tröskelvärdena Man ska ändå vid upphandlingar som underskrider tröskelvärdena beakta öppenhet och likabehandling samt iaktta förvaltningslagen

15 Upphandlingsprocessen inleds med utarbetandet av förfrågningsunderlag och med annonsering om upphandlingen. Upphandlingsprocessen utmynnar i ett upphandlingskontrakt. Offentlig upphandling förutsätter noggrann planering och hantering av upphandlingsprocessen samt fullgörande av kontraktet. Förfaranden kring offentlig upphandling följer i hela EU upphandlingsdirektiven och den nationella lagstiftningen.

16 Upphandling som överstiger EU:s tröskelvärden och nationella upphandlingar ska annonseras i det elektroniska systemet HILMA/Cloudia ( Upphandlingsannonserna avfattas i regel på finska eller svenska men om den upphandlande enheten så önskar kan den avfatta annonsen även på något annat språk. För underhållet av annonssystemet i Finland svarar Edita Publishing Oy, som skickar annonserna om upphandling som överstiger EU:s tröskelvärden vidare till Byrån för Europeiska gemenskapernas officiella publikationer, som i sin tur publicerar dem i Europeiska unionens officiella tidning och databasen TED (Tenders Electronic Daily).

17 De grundläggande principerna i offentlig upphandling Icke-diskriminering Kandidaterna och anbudsgivarna ska i alla skeden av anbudsförfarandet behandlas lika oberoende av faktorer som inte anknyter till genomförandet av projektet. Sådana faktorer är speciellt kandidaternas eller anbudsgivarnas nationalitet eller etablering i en viss medlemsstat eller i ett visst område. Ett ickediskriminerande bemötande förutsätter således också att kandidater eller anbudsgivare som kommer från andra orter behandlas lika som till exempel företagen inom den egna kommunen. Principen om icke-diskriminering har tolkats så att de krav som ställs på projektet inte får vara lokala och de får inte heller gynna eller diskriminera vissa områden.

18 Likabehandling, jämlikhet Anbudsförfrågan får inte formuleras så att definitionen av föremålet för upphandlingen försätter anbudsgivarna i ojämlik ställning. I bedömningen av anbudsgivarna och anbuden förutsätter kraven på jämbördighet att de krav som ställs gäller alla anbudsgivare på samma sätt. Fall som kan jämställas med varandra får inte bemötas olika och olika fall får inte bemötas lika om inte ett sådant bemötande är objektivt motiverat.

19 Öppenhet Öppenhetsprincipen förutsätter till exempel att uppgifter gällande upphandlingsförfarandet inte hemlighålls, att man informerar offentligt om upphandlingen, att de som deltagit i anbudsförfarandet informeras om resultaten och att de handlingar som gäller upphandlingen i princip är offentliga. På grund av öppenhetsprincipen ska anbudsförfrågan finnas tillgänglig för alla som är intresserade eller för dem som till exempel vid selektivt förfarande valts ut för anbudsförfarandet. Genomförandet av öppenhetsprincipen begränsas av vissa sekretessbehov som är specificerade i lagstiftningen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.

20 Proportionalitet Principen om proportionalitet förutsätter att kraven på upphandlingsförfarandet står i rätt proportion till det mål som eftersträvas. Därför ska man ta i beaktande upphandlingens art och värde då man till exempel ställer villkor för anbudsgivarnas lämplighet. Likaså borde kraven på innehållet i anbudsförfrågan och villkoren för anbudsförfarandet stå i rätt proportion till kvaliteten på upphandlingen. Principen om proportionalitet har i rättspraxis alltså ansetts betyda också beaktandet av kraven på skälighet. Principen om proportionalitet kan också tillämpas då man bedömer skyldigheten till konkurrensutsättning och nationella tröskelvärden.

21 Val av leverantör Det anbud väljs som är det ekonomiskt mest fördelaktiga. Ekonomiskt mest fördelaktigt är det anbud som har det lägsta priset, är kostnadsmässigt mest fördelaktigt eller har det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet. Om den upphandlande enhetenvid annan upphandling än varuupphandling använder endast det lägsta priset som kriterium ska man ange skälen till detta i anbudsförfrågan, i upphandlingsbeslutet eller i en särskild rapport om upphandlingsförfarandet. Viktning Billigaste anbud/jämförelsepriset*maxpoängen Exempel: Billigaste priset = 1000 Offererat pris = 1200 Poängsättning = 60 (Betyder att priset ger max 60 poäng och kvaliteten högst 40 poäng) 1000*60 =

22 Upphandlingsbeslut ELEKTRONISK Delfående: *Samma dag (den dag brevet skickas) *Besvärstiden börjar följande dag UE: Självrättelse inom 90 dar från beslutet fattats. Upphandlingsbeslutet ändras inte med anledning av upphandlingsrättelsen *Det ursprungliga upphandlingsbeslutet kvarstår *Ingen ny besvärsrätt Upphandlingsrättelse Upphandlingsbeslutet ändras på grund av upphandlingsrättelsen = NYTT BESLUT *Möjligt att göra rättelseyrkande och/eller besvär till Marknadsdomstolen * Nya besvärstider börjar löpa DELGIVNING Rättsskyddsmedel inom 14 dar efter delfåendet: *Upphandlingsrättelse *Besvär till Marknadsdomstolen (besvärstiderna löper parallellt) PER POST Delfående: *Sjunde dagen efter att brevet sänts *Besvärstiden börjar följande dag 7/14/ Väntetid 14 dar i EU-upphandlingar (löper parallellt med besvärstiden) * EU-upphandlingar: Kontrakt får inte slutas: -under väntetiden -om besvär anförts till Marknadsdomstolen Besvär till Marknadsdomstolen * Behandlingen i Marknadsdomstolen kan avbrytas om felet korrigerats via upphandlingsrättelseförfarande

23 Upphandlingsdokumentens offentlighet I offentlighetslagen finns bestämmelser om offentlighet och sekretess i myndigheternas verksamhet och i fråga om handlingar. I 138 i upphandlingslagen finns tillämpliga bestämmelser om handlingars offentlighet. Enligt upphandlingslagen tillämpas lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999) på offentligheten i fråga om den upphandlande enhetens handlingar och de avgifter som tas ut för dessa handlingar samt på parts rätt att ta del av handlingarna, om enheten är en myndighet som avses i 4 i offentlighetslagen eller om enheten på basis av en bestämmelse någon annanstans i lag är skyldig att följa den lagen. På de myndigheters upphandlingsdokument som avses i offentlighetslagen tillämpas offentlighetslagens bestämmelser om s.k. allmän offentlighet och partsoffentlighet.

24 Av beslutet (protokollet) får framkomma anbudsgivarnas namn, slutpriser och vinnaren. Handlingarna (inklusive protokollen från förhandlingarna och övriga bilagor) blir offentliga först då avtalet undertecknats.

25 Mera information fås från:

GEMENSAMMA BESTÄMMELSER: UPPHANDLINGSBESLUT, ÄNDRINGSSÖKANDE, ÄNDRING AV UPPHANDLINGSKONTRAKT SAMT OFFENTLIGHET

GEMENSAMMA BESTÄMMELSER: UPPHANDLINGSBESLUT, ÄNDRINGSSÖKANDE, ÄNDRING AV UPPHANDLINGSKONTRAKT SAMT OFFENTLIGHET GEMENSAMMA BESTÄMMELSER: UPPHANDLINGSBESLUT, ÄNDRINGSSÖKANDE, ÄNDRING AV UPPHANDLINGSKONTRAKT SAMT OFFENTLIGHET 1 Upphandlingsbeslut och väntetid De faktorer som väsentligt har påverkat avgörandet ska

Läs mer

Upphandlingsanvisning för Åda Ab

Upphandlingsanvisning för Åda Ab Upphandlingsanvisning för Åda Ab sid 2 (5) 1. Anvisningens tillämpningsområde I enlighet med landskapslag (1994:43) angående tillämpningen i landskapet Åland av lagen om offentlig upphandling ska lagen

Läs mer

CENTRALA ÄNDRINGAR I EU-FÖRFARANDET

CENTRALA ÄNDRINGAR I EU-FÖRFARANDET CENTRALA ÄNDRINGAR I EU-FÖRFARANDET 1 Upphandlingsförfaranden Öppet och selektivt förfarande - (nästan) som förut Förhandlat förfarande och konkurrenspräglad dialog» Samma villkor för användning för båda»

Läs mer

Nykarleby stads direktiv för upphandling. Checklistor

Nykarleby stads direktiv för upphandling. Checklistor Nykarleby stads direktiv för upphandling Checklistor ALLMÄNT Av anbuden ska antas det totalekonomiskt mest fördelaktiga eller det billigaste i enlighet med vad som anges i anbudsförfrågan. Oberoende av

Läs mer

Definitioner och begrepp

Definitioner och begrepp Definitioner och begrepp 1. Upphandling Köp av varor och tjänster samt upplåtande på entreprenad mot ekonomisk ersättning. 2. Upphandlande enhet 3. Inköpscentral 4. Anknuten enhet 5. Beställare En aktör

Läs mer

Offentlig upphandling på Åland. Upphandlare Mårten Broman

Offentlig upphandling på Åland. Upphandlare Mårten Broman Offentlig upphandling på Åland Upphandlare Mårten Broman 15.5.2019 Lagar som gäller för hela Åland över EU:s tröskelvärden Åland har egen behörighet att lagstifta om upphandling. Enligt landskapslagen

Läs mer

ENSKILT VÄGLAG SOM ENTREPRENADUPPHANDLARE

ENSKILT VÄGLAG SOM ENTREPRENADUPPHANDLARE 1 (5) ANVISNINGAR ENSKILT VÄGLAG SOM ENTREPRENADUPPHANDLARE 1. Tillämpning av upphandlingsbestämmelserna på ett enskilt väglag Ett enskilt väglag anses vara en offentlig upphandlande enhet, och detta ska

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån PROTOKOLL Nummer 30 18.9.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Upphandlare Sten

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

Stödtagaren bär alltid ansvaret för att upphandlingarna konkurrensutsätts.

Stödtagaren bär alltid ansvaret för att upphandlingarna konkurrensutsätts. 1 Datum 4.6.2010 Dnr 1174/23/2010 LANDSBYGDSVERKETS ANVISNING OM KONKURRENSUTSÄTTNING AV UPPHANDLINGAR SOM ÄR FÖREMÅL FÖR INVESTERINGSSTÖD FÖR GÅRDSBRUK NÄR DET GÄLLER BYGGINVESTERINGAR Inledning I anvisningen

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling och koncession, EU-bestämmelser om statligt stöd och finansiering av Innovationsfinansieringsverket Business Finland.

Lagen om offentlig upphandling och koncession, EU-bestämmelser om statligt stöd och finansiering av Innovationsfinansieringsverket Business Finland. Anvisning 1 (5) Lagen om offentlig upphandling och koncession, EU-bestämmelser om statligt stöd och finansiering av Innovationsfinansieringsverket Business Finland. Innehåll 1 Anvisningens tillämpningsområde

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 22 juni 2011 698/2011 Lag om elektroniska auktioner och dynamiska inköpssystem Utfärdad i Helsingfors den 17 juni 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Ny upphandlingslag äntligen! Rådgivningsenhetens för offentlig upphandling förmiddagsseminarium

Ny upphandlingslag äntligen! Rådgivningsenhetens för offentlig upphandling förmiddagsseminarium Ny upphandlingslag äntligen! Rådgivningsenhetens för offentlig upphandling förmiddagsseminarium 15.2.2017 Kommunernas hus 9.00-12.00 Program 09.00-09.15 Välkommen till seminariet och inledning - jurist

Läs mer

Upphandlingsdirektiv för Mariehamns stad. Godkänd av stadsstyrelsen , 45

Upphandlingsdirektiv för Mariehamns stad. Godkänd av stadsstyrelsen , 45 Upphandlingsdirektiv för Mariehamns stad Godkänd av stadsstyrelsen 14.02.2019, 45 Innehåll... 2 1 Syfte...2 2 Upphandlingsdirektivets tillämpningsområde...2 3 Stadens upphandlingsorganisation...2 4 Elektronisk

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 347/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. om elektroniska auktioner och dynamiska

Lag. RIKSDAGENS SVAR 347/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. om elektroniska auktioner och dynamiska RIKSDAGENS SVAR 347/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om elektroniska auktioner och dynamiska inköpssystem samt till vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

Beställaransvarslagen och upphandlingslagen

Beställaransvarslagen och upphandlingslagen Beställaransvarslagen och upphandlingslagen Riktlinjer för samordningen av skyldigheterna i beställaransvarslagen och upphandlingslagen Rådgivningsenheten för offentlig upphandling Helsingfors 7.7.2008

Läs mer

Datum Dnr 1424/55/2015 16.9.2015

Datum Dnr 1424/55/2015 16.9.2015 1 Datum Dnr 1424/55/2015 16.9.2015 KONKURRENSUTSÄTTNING AV UPPHANDLINGAR I SAMBAND MED INVESTERINGAR INOM JORDBRUKET NÄR DET MAXIMALA STÖDBELOPPET UTGÖR MER ÄN 50 PROCENT AV KOSTNADSFÖRSLAGET FÖR UPPHANDLINGEN,

Läs mer

EU:s nya standardformulär för meddelanden

EU:s nya standardformulär för meddelanden EU:s nya standardformulär för meddelanden Upphandlingsbestämmelserna under övergångsperioden vad ska tillämpas från 18.4.2016? 7.4.2016 Niina Hannonen Rådgivningsenheten för offentlig upphandling, seminarium

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 101/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om offentlig upphandling PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om offentlig

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån, I3

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån, I3 PROTOKOLL Nummer 41 29.8.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån, I3 Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Projektchef Ian

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Jönköping den 10 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Upphandlingsdirektiv för Malax kommun

Upphandlingsdirektiv för Malax kommun Allegat kst 111 Upphandlingsdirektiv för Malax kommun Godkänd av kommunstyrelsen 14.2.2011, 57 Uppdaterad av kommunstyrelsen 27.4.2015, 111 1 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 5 1.1 Bakgrund 5 1.2 Tillämpning

Läs mer

Upphandlingsdirektiv för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård. Godkänt av samkommunstyrelsen / 23

Upphandlingsdirektiv för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård. Godkänt av samkommunstyrelsen / 23 RANNIKKO-POHJANMAAN SOSIAALI- JA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ KUST-ÖSTERBOTTENS SAMKOMMUN FÖR SOCIAL - OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRD Upphandlingsdirektiv för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård

Läs mer

Gråa hår av offentlig upphandling?

Gråa hår av offentlig upphandling? Gråa hår av offentlig upphandling? Filipstad den 1 oktober 2015 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Regler för offentliga inköp finns sedan lång tid tillbaka. Genom EUmedlemskapet är vi bundna av

Läs mer

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN Upphandlingsdagarna 29-30 januari 2014 AGENDA Nyheter i korthet Fem tips om hur du upphandlar affärsmässigt med de nya direktiven Utmaningar

Läs mer

Konkurrensutsättning av tolkar och av förmedlingscentraler

Konkurrensutsättning av tolkar och av förmedlingscentraler Konkurrensutsättning av tolkar och av förmedlingscentraler Obs: presentationen baserar sig på uppgifterna i förberedelseskedet, och situationen kan ändras under anbudsförfarandet Laglig grund för upphandlingen

Läs mer

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård)

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård) 602/2015 81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den 14.6.2018 58 (arrendering av fast egendom, tomt 91-33-249-001 i Malmgård) Beslutsförslag Beslut Gemensamma kyrkofullmäktige

Läs mer

Upphandlingslagen 2016 Enligt betänkandet av den 13 maj 2015 av beredningsgruppen för totalrevideringen av upphandlingslagen

Upphandlingslagen 2016 Enligt betänkandet av den 13 maj 2015 av beredningsgruppen för totalrevideringen av upphandlingslagen Upphandlingslagen 2016 Enligt betänkandet av den 13 maj 2015 av beredningsgruppen för totalrevideringen av upphandlingslagen Jonna Törnroos Jurist, vicehäradshövding Upplägg Syftemål, struktur och tillämpningsområde

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

Yrkande på upphandlingsrättelse av upphandling av hjälpmedel inom medicinsk rehabilitering, redskap inom fysioterapi samt material inom sjukvården

Yrkande på upphandlingsrättelse av upphandling av hjälpmedel inom medicinsk rehabilitering, redskap inom fysioterapi samt material inom sjukvården Vård- och omsorgsnämnden 97 25.08.2016 Yrkande på upphandlingsrättelse av upphandling av hjälpmedel inom medicinsk rehabilitering, redskap inom fysioterapi samt material inom sjukvården Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån, I2

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån, I2 PROTOKOLL Nummer 9 14.2.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån, I2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Upphandlare Sten

Läs mer

Aktuellt om upphandling

Aktuellt om upphandling Aktuellt om upphandling Rådgivningsenheten för offentlig upphandling Jurist Varpu Laankoski 9.9.2009 Innehållet Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen SRR 7/2008 rd och ekonomiutskottets

Läs mer

Kan man leda en kommun med föredragningslistor och protokoll? Den nya kommunallagen och den förtroendevaldas ställning. Ida Sulin, jurist

Kan man leda en kommun med föredragningslistor och protokoll? Den nya kommunallagen och den förtroendevaldas ställning. Ida Sulin, jurist Kan man leda en kommun med föredragningslistor och protokoll? Den nya kommunallagen och den förtroendevaldas ställning. Ida Sulin, jurist 22.10.2015 Den nya kommunallagen Koncernperspektivet blir viktigare.

Läs mer

Betänkande av arbetsgruppen för beredning av en totalreform av upphandlingslagen

Betänkande av arbetsgruppen för beredning av en totalreform av upphandlingslagen Betänkande av arbetsgruppen för beredning av en totalreform av upphandlingslagen Svarstiden går ut: 13.7.2015 Uppgifter om begäran om utlåtande Inledning, Bakgrund, Målen för begäran om utlåtande: Inledning

Läs mer

RP 40/2011 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 40 a i lagen om strukturstöd till jordbruket

RP 40/2011 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 40 a i lagen om strukturstöd till jordbruket Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 40 a i lagen om strukturstöd till jordbruket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om strukturstöd

Läs mer

LOVISA STADS ANVISNINGAR FÖR SMÅ UPPHANDLINGAR

LOVISA STADS ANVISNINGAR FÖR SMÅ UPPHANDLINGAR LOVISA STADS ANVISNINGAR FÖR SMÅ UPPHANDLINGAR Godkänd med stadsstyrelsens beslut 301, bilaga 87, 23.08.2010 2 Innehåll Inledning 3 1. Tillämpningsområde för anvisningarna för små upphandlingar 4 2. Utförandet

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Den som är missnöjd med följande beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande.

Den som är missnöjd med följande beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande. Församlingsrådet 23 15.03.2016 Anvisningar för rättelseyrkande och besvärsanvisning Fr 23 FÖRBUD MOT ATT SÖKA ÄNDRING Grunderna för förbudet Förbud mot att söka ändring vid beredning och verkställighet

Läs mer

Nya upphandlingsregler.

Nya upphandlingsregler. Nya upphandlingsregler magnus.ljung@skl.se Ny upphandlingslagstiftning Lag (2016:1145) om offentlig upphandling implementering av direktiv 2014/24/EU Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna

Läs mer

Övergångsperioden för implementering av EU-direktiven om offentlig upphandling. Janina Reitz Upphandlingsjurist Helsingfors,

Övergångsperioden för implementering av EU-direktiven om offentlig upphandling. Janina Reitz Upphandlingsjurist Helsingfors, Övergångsperioden för implementering av EU-direktiven om offentlig upphandling Janina Reitz Upphandlingsjurist Helsingfors, 15.02.2017 Vilka är offentliga aktörer? statens, kommunernas och samkommunernas

Läs mer

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet?

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Ellen Hausel Heldahl Malmö 161028 Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen

Läs mer

Närmat upphandlingens ABC

Närmat upphandlingens ABC Närmat upphandlingens ABC Kommunmarknaden 12.-13.9.2012 Kommunmarknaden 13.09.2012 Jonna Törnroos jurist Närmatens definition Lagen känner inte till begreppen närmat eller närproducerad mat. Rapporten

Läs mer

Den nya tillsynen över upphandling. Maarit Taurula Aktualitetsdagar i upphandling, Nagu kkv.fi. kkv.fi

Den nya tillsynen över upphandling. Maarit Taurula Aktualitetsdagar i upphandling, Nagu kkv.fi. kkv.fi Den nya tillsynen över upphandling Aktualitetsdagar i upphandling, Nagu 8.6.2017 KKV övervakar efterlevnaden av hela upphandlingslagen (15 kap.) Var och en som anser att en upphandlande enhet har förfarit

Läs mer

Hur hantera ESPD? Aktualitetsdagar i upphandling Nagu Jurist Jonna Törnroos

Hur hantera ESPD? Aktualitetsdagar i upphandling Nagu Jurist Jonna Törnroos Hur hantera ESPD? Aktualitetsdagar i upphandling Nagu Jurist Jonna Törnroos ESPD - syfte Europeiskt enhetligt upphandlingsdokument European Single Procurement Document Dokument med vilket anbudsgivare

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 510/2015 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad ================================================================= UPPHANDLINGSSTADGA FÖR STADEN JAKOBSTAD Godkänd av stadsfullmäktige 15.06.2015

Läs mer

Möjligheterna i LOU Presentation av gällande juridik och regelverk. Mathias Sylvan UHC-dagen Folkets Hus i Säter

Möjligheterna i LOU Presentation av gällande juridik och regelverk. Mathias Sylvan UHC-dagen Folkets Hus i Säter Möjligheterna i LOU Presentation av gällande juridik och regelverk Mathias Sylvan UHC-dagen 2016-05-26 Folkets Hus i Säter Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU). Trädde i kraft den 1 januari

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Upphandling. - kortfattad handledning

Upphandling. - kortfattad handledning Upphandling - kortfattad handledning Upphandling Sida 1(9) Inledning Inom Stockholms universitet upphandlas/avropas en mängd olika varor och konsulttjänster. Det kan vara enstaka behov som behöver tillgodoses

Läs mer

Upphandlingsprojektet inom SN m.fl.

Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen mer strategisk Förbättra dialogen i alla faser av upphandlingsprocessen

Läs mer

MEDIVERKKO TERVEYSPALVELUT OY:S YRKANDE PÅ UPPHANDLINGSRÄTTELSE SOM GÄLLER UPPHANDLING AV LÄKARTJÄNSTER TILL AFFÄRSVERKET KUNGSVÄGENS ARBETSHÄLSA

MEDIVERKKO TERVEYSPALVELUT OY:S YRKANDE PÅ UPPHANDLINGSRÄTTELSE SOM GÄLLER UPPHANDLING AV LÄKARTJÄNSTER TILL AFFÄRSVERKET KUNGSVÄGENS ARBETSHÄLSA Direktionen för Kungsvägens arbetshälsa 5 22.01.2015 MEDIVERKKO TERVEYSPALVELUT OY:S YRKANDE PÅ UPPHANDLINGSRÄTTELSE SOM GÄLLER UPPHANDLING AV LÄKARTJÄNSTER TILL AFFÄRSVERKET KUNGSVÄGENS ARBETSHÄLSA ARBHÄLS

Läs mer

www.korsholm.fi www.mustasaari.fi UPPHANDLINGSDIREKTIV

www.korsholm.fi www.mustasaari.fi UPPHANDLINGSDIREKTIV www.korsholm.fi www.mustasaari.fi UPPHANDLINGSDIREKTIV GODKÄND AV KOMMUNSTYRELSEN 8.6.2015 TRÄDER I KRAFT 1.8.2015 UPPHANDLINGSDIREKTIV FÖR KORSHOLMS KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Offentlig upphandling - affärer för miljoner -

Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Åsa Johansson Årlig omsättning Sverige ca 500 miljarder SEK Flen ca 330 miljoner SEK Syfte! Att konkurrensutsätta inköp så att skattemedel används på bästa

Läs mer

Esbo stad Protokoll 68. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1. 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016

Esbo stad Protokoll 68. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1. 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 3921/02.08.00/2012 Revisionsnämnden 9 21.3.2013 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016 Beredning och upplysningar: Virpi

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Farsta stadsdelsförvaltning Avdelningen för ekonomi

Farsta stadsdelsförvaltning Avdelningen för ekonomi Farsta stadsdelsförvaltning Sida 0 (6) 2019-03-15 Storforsplan 36 123 47 Farsta Växel 08-508 18 000 Ekonomi.farsta@stockholm.se stockholm.se Farsta stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) 2019-03-15 Innehållsförteckning...

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Eva.sveman@skl.se 1 Man kan ha olika uppfattning om de nya upphandlingsdirektiven. Svensk EU-parlamentariker 2 Lagrådet

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 30 december 2011 1531/2011 Lag om offentlig försvars- och säkerhetsupphandling Utfärdad i Helsingfors den 29 december 2011 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Utbildning LOU SFÖ Konferens 1

Utbildning LOU SFÖ Konferens 1 Utbildning LOU SFÖ Konferens 1 De gemenskapsrättsliga principerna Likabehandlingsprincipen Principen om likabehandling innebär att alla leverantörer ska ges samma förutsättningar. Alla leverantörer måste

Läs mer

ALLMÄNNA UPPHANDLINGSANVISNINGAR FÖR HAMMARLANDS KOMMUN

ALLMÄNNA UPPHANDLINGSANVISNINGAR FÖR HAMMARLANDS KOMMUN ALLMÄNNA UPPHANDLINGSANVISNINGAR FÖR HAMMARLANDS KOMMUN Godkänts genom beslut av kommunstyrelsen den 01.12.2009 299 Ändrad genom beslut av kommunstyrelsen den 02.05.2012 101 Träder ikraft den 03.05.2012

Läs mer

Vad gäller enligt LOU? Mathias Sylwan Upphandlingsteknik & Investeringsbeslut Stockholm 12 september 2013

Vad gäller enligt LOU? Mathias Sylwan Upphandlingsteknik & Investeringsbeslut Stockholm 12 september 2013 Vad gäller enligt LOU? Mathias Sylwan Upphandlingsteknik & Investeringsbeslut Stockholm 12 september 2013 1. Lagen (1992:1528) om offentlig upphandling (ÄLOU) och 2. Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Läs mer

RP 292/2010 rd. Dessutom får enligt 24 kap mom. i kyrkolagen kyrkobesvär inte anföras över ett beslut om upphandling på den grund att beslutet

RP 292/2010 rd. Dessutom får enligt 24 kap mom. i kyrkolagen kyrkobesvär inte anföras över ett beslut om upphandling på den grund att beslutet RP 292/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av kyrkolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås vissa ändringar i kyrkolagens bestämmelser

Läs mer

Rådgivningsenheten för offentlig upphandling?

Rådgivningsenheten för offentlig upphandling? Upphandling och kvalitet inom äldreomsorgen blev det som vi tänkte oss? Jonna Törnroos, jurist och vicehäradshövding Vem vårdar vem? äldreomsorgen i ett vägskäl Parallellseminarium Rådgivningsenheten för

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL

OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL Offentliga myndigheter ingår avtal för att få bygg- och anläggningsarbeten utförda, varor levererade eller tjänster tillhandahållna. Dessa avtal, som ingås mot ersättning med

Läs mer

LOVISA STADS ALLMÄNNA UPPHANDLINGSANVISNINGAR

LOVISA STADS ALLMÄNNA UPPHANDLINGSANVISNINGAR LOVISA STADS ALLMÄNNA UPPHANDLINGSANVISNINGAR Godkänts genom beslut av stadsstyrelsen 300, bilaga 86, 23.08.2010 2 ALLMÄNNA UPPHANDLINGSANVISNINGAR Definitioner och begrepp 3 1. Allmänt 8 1.1. Tillämpning

Läs mer

Anvisning om små upphandlingar. upphandlingar som understiger det nationella tröskelvärdet

Anvisning om små upphandlingar. upphandlingar som understiger det nationella tröskelvärdet Anvisning om små upphandlingar upphandlingar som understiger det nationella tröskelvärdet 2 Översättning Inledning Denna anvisning gäller upphandlingar som understiger det nationella tröskelvärdet, dvs.

Läs mer

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng Upphandlingsordlista Anbudsgivare: Med anbudsgivare avses den eller de leverantörer som lämnar anbud i en upphandling 1 Anbudssökande: Med anbudssökande avses

Läs mer

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter 106/2013 75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter Beslutsförslag Gemensamma kyrkofullmäktige antecknar rapporten om helsingforsförsamlingarnas

Läs mer

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi Sociala krav vid offentliga upphandlingar April 2013 Ardalan Shekarabi Offentliga marknaden Upphandlas för 480-580 miljarder kr per år. Hela offentliga marknaden är värd 820 miljarder, ¼ av BNP. Offentliga

Läs mer

Datum: 17.9.2012 Finanschefens beslut 19. Mariehamns stads upphandlingsanvisningar

Datum: 17.9.2012 Finanschefens beslut 19. Mariehamns stads upphandlingsanvisningar Datum: 17.9.2012 Finanschefens beslut 19 Mariehamns stads upphandlingsanvisningar Innehållsförteckning Checklista... 3 1. Allmänt... 4 1.1 Tillämpningen av upphandlingsanvisningarna... 4 1.2 Allmänna principer

Läs mer

Upphandlingsdirektiv för Malax kommun

Upphandlingsdirektiv för Malax kommun Upphandlingsdirektiv för Malax kommun Godkänd av kommunstyrelsen 14.2.2011, 57 Uppdaterad av kommunstyrelsen 27.4.2015, 111 Uppdaterad av kommunstyrelsen 26.4.2017 83 1 2 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Offentlig upphandling en affärsmöjlighet?

Offentlig upphandling en affärsmöjlighet? Offentlig upphandling en affärsmöjlighet? 1 2016-05-04 Sveriges företagsklimat Sammanfattande omdöme Allmänhetens attityder Skolans attityder Konkurrens från kommunverksamheter Företagens egna initiativ

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Peter Lindblom janpeterlindblom@hotmail.com 2012-02-02 1 1 Liten agenda Grundläggande principer vid offentlig upphandling Dagens

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån PROTOKOLL Nummer 36 11.09.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Ledande vägmästare

Läs mer

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Catharina Piper 2017-11-24 Välfärdstjänster är sociala tjänster Sociala tjänster och andra särskilda tjänster ska idag upphandlas enligt 19 kap. LOU Upphandling

Läs mer

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Seminarium den 24 januari 2019 Att våga Upphandlingslagarna betonar att sociala, miljömässiga och arbetsrättsliga hänsyn ska beaktas. Arbetsrätten ger

Läs mer

Offentliga upphandligar mellan Finland och Sverige

Offentliga upphandligar mellan Finland och Sverige Offentliga upphandligar mellan Finland och Sverige - Case Torneå-Haparanda 2016 Minna Kaarlela Lappland s yrkeshögskola Syfte Hur genomförs en upphandlingsprocess i Finland och i Sverige? Finns det skillnader

Läs mer

Diskussion: Upphandling och kvalitet inom äldreomsorgen blev det så som vi tänkte oss. Christel von Martens

Diskussion: Upphandling och kvalitet inom äldreomsorgen blev det så som vi tänkte oss. Christel von Martens Diskussion: Upphandling och kvalitet inom äldreomsorgen blev det så som vi tänkte oss Christel von Martens 11.10.2013 1 Jag påstår att Lagstiftningen slår ut små och medelstora företag/samfund och kvar

Läs mer

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Lagstiftningsarbetet Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig upphandling

Läs mer

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul.

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul. Förbud att söka ändring BESVÄRSANVISNING (Kommunalbesvär) Eftersom besluten i 23, 25-26 och 28-29 endast gäller beredning eller verkställighet, kan kom munalbesvär inte anfö ras över besluten (KomL 91).

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MARKARYDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING POLICY FÖR UPPHANDLING 1 OCH INKÖP 2 I MARKARYDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-30 7, att gälla fr o m 2014-10-01 Ersätter av kommunfullmäktige

Läs mer

JÄMFÖRELSE, DEN SVENSKA MODELLEN (LOV) OCH DET FINSKA SYSTEMET (SERVICESEDEL)

JÄMFÖRELSE, DEN SVENSKA MODELLEN (LOV) OCH DET FINSKA SYSTEMET (SERVICESEDEL) JÄMFÖRELSE, DEN SVENSKA MODELLEN (LOV) OCH DET FINSKA SYSTEMET (SERVICESEDEL) 1.1 Tillämpningsområdet Tekniskt har länderna valt olika lösningar när det gäller beskrivningen av systemens tillämpningsområde.

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Upphandlingsseminarium. Sotenäs 19 jan 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna

Upphandlingsseminarium. Sotenäs 19 jan 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna Upphandlingsseminarium Sotenäs 19 jan 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling = alla inköp till stat, kommun och landsting Värdet på den offentliga upphandlingen = åtminstone 600 miljarder

Läs mer

Rimliga och relevanta krav. Senaste nytt på upphandlingsområdet

Rimliga och relevanta krav. Senaste nytt på upphandlingsområdet Rimliga och relevanta krav & Senaste nytt på upphandlingsområdet Aktuellt läge i Sverige Svenska regeringen önskar minska antalet överprövningar. Förslag har presenterats. Men varför är det så många överprövningar?

Läs mer

Upptagande av budgetlån för att finansiera samkommunens investeringar

Upptagande av budgetlån för att finansiera samkommunens investeringar Datum: 20.09.2018 Sida 1 115 Upptagande av budgetlån för att finansiera samkommunens investeringar 2018 Beredning och föredragning: ekonomidirektör Martin Nordman, förnamn.tillnamn@karkulla.fi har av fullmäktige

Läs mer

Godkänts genom beslut av kommunstyrelsen den

Godkänts genom beslut av kommunstyrelsen den Allmänna upphandlingsanvisningar för Larsmo kommun Godkänts genom beslut av kommunstyrelsen den 18.8.2008 183 Utdrag från Kommunernas allmänna upphandlingsanvisningar Finlands Kommunförbund 2007, beställningsnummer

Läs mer

Utveckling av rättsskyddssystemet vid offentlig upphandling Arbetsgruppens slutbetänkande. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 6/2010

Utveckling av rättsskyddssystemet vid offentlig upphandling Arbetsgruppens slutbetänkande. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 6/2010 1.2. 2010 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Utveckling av rättsskyddssystemet vid offentlig upphandling Arbetsgruppens slutbetänkande Ordförande Pekka Nurmi Sekreterare Johanna

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) vad gäller för samordningsförbund?

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) vad gäller för samordningsförbund? Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) vad gäller för samordningsförbund? Mathias Sylwan Nationell konferens för finansiell samordning i Skövde den 10-11 april, 2013 1. Lagen (1992:1528) om offentlig

Läs mer

Upphandling. - kortfattad handledning

Upphandling. - kortfattad handledning Upphandling - kortfattad handledning Upphandling Sida 1(10) Inledning Inom Stockholms universitet upphandlas/avropas en mängd olika varor och konsulttjänster. Det kan vara enstaka behov som behöver tillgodoses

Läs mer

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling.

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. När du erhåller offentligt stöd på över 200 000 (omkring 1 600 000 kr) ska du enligt landsbygdsförordningen 2007:481 kap 5 9 följa principen om offentlig

Läs mer

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent Nyheter inom offentlig upphandling Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent 1 Tre nya upphandlingslagar 2017-01-01 Lagen om offentlig upphandling (LOU) + komplettering 2017-06-01 Lagen om upphandling inom

Läs mer

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman Nya upphandlingsregler Upphandlingskonferens 21-22 oktober 2015 Eva Sveman Lagrådsremiss Nytt regelverk som upphandling Förslag på implementering av EU:s nya upphandlingsdirektiv inom den klassiska sektorn

Läs mer

OFFENTLIG UPPHANDLING

OFFENTLIG UPPHANDLING OFFENTLIG UPPHANDLING 2018-03-14 MARIA KRANTZ 2016 VD och ägare TED Law 2015 VD Tender TED Law och utbildare Tenders Academy 2011 Chef Juridik- och anbudsavdelningen Semantix 2009 Jurist och upphandlingskonsult

Läs mer

2016-02-29. Promemoria. Finansdepartementet. Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. 1. Bakgrund

2016-02-29. Promemoria. Finansdepartementet. Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. 1. Bakgrund Promemoria 2016-02-29 Finansdepartementet Välfärdsutredningen Johan Höök Telefon 08-405 37 98 Mobil 070-671 93 56 E-post johan.hook@regeringskansliet.se Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda

Läs mer

Rättelseyrkande gällande konkurrensutsättningen av försäkringsmäklartjänster. Anbudsförfarande och upphandlingsbeslut

Rättelseyrkande gällande konkurrensutsättningen av försäkringsmäklartjänster. Anbudsförfarande och upphandlingsbeslut Kommunstyrelsen 199 13.06.2016 Rättelseyrkande gällande konkurrensutsättningen av försäkringsmäklartjänster Kommunstyrelsen 13.06.2016 199 Anbudsförfarande och upphandlingsbeslut Ekonomienheten konkurrensutsatte

Läs mer