Promemoria. Finansdepartementet. Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. 1. Bakgrund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2016-02-29. Promemoria. Finansdepartementet. Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. 1. Bakgrund"

Transkript

1 Promemoria Finansdepartementet Välfärdsutredningen Johan Höök Telefon Mobil E-post Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster 1. Bakgrund Offentlig upphandling regleras i Sverige huvudsakligen genom lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, LOU, och lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster, LUF. LOU och LUF bygger på 2004 års upphandlingsdirektiv. 1 Den 26 februari 2014 antogs tre nya upphandlingsdirektiv 2 för offentlig upphandling, LOU-direktivet för upphandling inom de klassiska sektorerna, LUF-direktivet för upphandling inom försörjningssektorerna och LUK-direktivet som gäller vid upphandling av tjänstekoncessioner. Regeringen har i en lagrådsremiss föreslagit att direktiven ska genomföras i svensk rätt genom en ny lag om offentlig upphandling, en ny lag om upphandling inom försörjningssektorerna och en ny lag om upphandling av koncessioner. 3 Tjänster inom hälso- och sjukvård och socialtjänst utgjorde enligt 2004 års upphandlingsdirektiv s.k. B-tjänster. Dessa tjänster omfattades i princip inte av direktivens bestämmelser, eftersom de typiskt sett inte ansetts ha ett gränsöverskridande intresse. I Sverige regleras dock 1 Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/18/EG om samordning av förfarandena vid offentlig upphandling av byggentreprenader, varor och tjänster (det klassiska direktivet) respektive europaparlamentets och rådets direktiv 2004/17/EG om samordning av förfarandena vid upphandling på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster (försörjningsdirektivet). 2 Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/25/EU om upphandling av enheter som är verksamma på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster och om upphävande av direktiv 2004/17/EG samt Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU om tilldelning av koncessioner. 3 Lagrådsremissen Nytt regelverk om offentlig upphandling den 4 juni Lagrådsremissen bygger på Genomförandeutredningens betänkanden (SOU 2014:51 och SOU 2014:69) och departementspromemorian Nya regler om upphandling (Ds 2014:25).

2 2 upphandling av dessa tjänster oavsett värde, liksom upphandlingar som avser andra kontrakt under vissa tröskelvärden, i ett särskilt kapitel i LOU respektive LUF. 4 Regleringen innebär ett något förenklat förfarande i förhållande till vad som gäller enligt lagarna i övrigt, men genom hänvisningar i kapitlet är stora delar av lagarna tillämpliga även vid dessa upphandlingar. I de nya upphandlingsdirektiven används inte benämningen B-tjänster. De aktuella tjänsterna omfattas istället av begreppet sociala tjänster och andra särskilda tjänster. I LOU- och LUF-direktiven finns en särskild reglering av dessa tjänster, med ett fåtal bestämmelser. 5 Tröskelvärdena för när direktiven är tillämpliga på sådana tjänster är också höga, euro (exklusive mervärdesskatt) enligt LOU-direktivet och euro (exklusive mervärdesskatt) enligt LUF-direktivet. I direktiven anges att de upphandlande myndigheter eller enheter som har för avsikt att tilldela ett offentligt kontrakt som omfattas av direktiven ska informera om detta, och när ett kontrakt tilldelats ska information om resultaten av upphandlingsförfarandet lämnas. Informationen ska offentliggöras. Medlemsstaternas nationella regler ska också tillförsäkra att de upphandlande myndigheterna följer principerna om öppenhet och likabehandling. Medlemsstaterna kan själva fastställa vilka förfaranderegler som är tillämpliga, så länge dessa regler möjliggör att hänsyn kan tas till tjänsternas särskilda egenskaper och att de upphandlande myndigheterna får möjlighet att beakta behovet av att garantera tjänsternas kvalitet, kontinuitet, åtkomlighet, överkomlighet, tillgänglighet och omfattning, olika användarkategoriers specifika behov, deltagande och egenansvar för användarna samt innovation. Avsikten med denna reglering är enligt skälen till direktiven bland annat att skapa en stor frihet för upphandlande myndigheter och enheter att organisera valet av leverantörer på dessa områden. 6 Genomförandeutredningen föreslog att upphandling av sociala och andra särskilda tjänster ska regleras i huvudsak på motsvarande sätt som gäller för B-tjänster i nuvarande lagstiftning. Regeringen konstaterar i lagrådsremissen att det finns ett behov av enklare och mer ändamålsenliga bestämmelser för dessa typer av upphandlingar, men det saknades beredningsunderlag för att lämna förslag om någon annan ordning än den utredningen föreslagit. Upphandling av koncessioner undantogs tidigare från direktivens tillämpningsområden, men regleras numera genom LUK-direktivet. För upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster gäller enligt LUK-direktivet endast skyldighet att publicera en förhandsannons, att 4 Se 15 kap. LOU och 15 kap. LUF. 5 Artiklarna i LOU-direktivet och artiklarna i LUF-direktivet. 6 Skäl 114 i LOU-direktivet och skäl 120 i LUF-direktivet.

3 3 publicera en efterannons och att tillämpa bestämmelser om rättsmedel. 7 Tröskelvärdet enligt LUK-direktivet är euro (exklusive mervärdesskatt). Enligt den föreslagna nya lagen om koncessioner regleras upphandling av koncessioner som avser sociala eller andra särskilda tjänster, oavsett värde, tillsammans med upphandling av koncessioner vars värde understiger aktuellt tröskelvärde. För dessa upphandlingar föreskrivs att en upphandlande myndighet eller enhet som avser att tilldela en koncession ska publicera en förhandsannons om upphandlingen. För upphandlingar av sociala tjänster och andra särskilda tjänster över tröskelvärdet gäller också krav på efterannonsering om resultatet av en upphandling. De allmänna rättsprinciperna om likabehandling, ickediskriminering, öppenhet, proportionalitet och ömsesidigt erkännande anges uttryckligen, och det anges också att en upphandlande myndighet eller enhet bör beakta miljöhänsyn och sociala hänsyn vid upphandling av koncessioner om upphandlingens art motiverar detta. Även bestämmelser om dokumentation och underrättelse till leverantörer föreslås gälla, liksom bestämmelserna i lagen om avtalsspärr, överprövning och skadestånd, om upphandlingsskadeavgift och om tillsyn. 2. Reglering av upphandling av sociala tjänster i andra nordiska länder I Danmark regleras upphandlingar av sociala tjänster och andra särskilda tjänster över direktivets tröskelvärde i ett särskilt kapitel i Udbudsloven. 8 Enligt dessa bestämmelser gäller att den upphandlande myndigheten ska besluta om upphandlingsförfarandet och uppställa kriterier för tilldelning. Förfarandet ska följa principerna om likabehandling, öppenhet och proportionalitet och får inte utformas i syfte att undanta upphandlingen från lagens tillämpningsområde eller att begränsa konkurrensen. En upphandlande myndighet måste i förhand offentliggöra antingen ett meddelande om upphandling jämte upplysningar om förfarandet som fastställts, eller ett förhandsmeddelande. Kontrakt ska tilldelas i enlighet med det förfarande som myndigheten fastställt. Härutöver gäller bestämmelser om underrättelse och avtalsspärr, liksom om skyldighet att rapportera resultatet av ingångna kontrakt. Sociala tjänster och andra särskilda tjänster under tröskelvärdet regleras på olika sätt, beroende på om de har ett klart gränsöverskridande intresse och därmed omfattas av de EU-rättsliga fördragen och principerna 7 Artikel 19 i LUK-direktivet. 8 Utbudsloven, lov nr 1564 af 15/12/2015, Afsnit III,

4 4 eller inte. För sådana tjänster som har ett gränsöverskridande intresse gäller bl.a. en annonseringsplikt för de upphandlande myndigheterna, som ska fastställa förfarandet och kriterierna för tilldelning, med beaktande av de EU-rättsliga principerna. När ett gränsöverskridande intresse saknas gäller i princip endast att förfarandet ska ske på marknadsmässiga villkor, att anbudsgivare ska få besked om resultatet av upphandlingen och skälen som legat till grund för beslutet samt allmänna förvaltningsrättslig principer. Upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster utan gränsöverskridande intresse som understiger DKK regleras inte i lagen. I Norge finns bestämmelser för upphandling av varor, tjänster och byggoch anläggningsarbeten i lov om offentlige anskaffelser och i forskrift om offentliga anskaffelser. 9 För försörjningssektorerna finns en forskrift om innkjøpsregler i forsyningssektorerne. 10 Enligt de nuvarande bestämmelserna i forskriften om offentlige anskaffelser gäller föreskriftens första del om allmänna bestämmelser för alla upphandlingar oavsett värde och art. Kontrakt vars värde understiger NOK undantas dock helt. I denna del finns bl.a. bestämmelser om beräkning av tröskelvärden och grundläggande krav. För upphandlingar vars värde överstiger NOK, men understiger tröskelvärdet, och för upphandlingar av oprioriterade tjänster (motsvarande B-tjänster i Sverige) oavsett värde, gäller även den andra delen i föreskriften. Vissa kontrakt undantas dock och för dessa gäller endast den allmänna delen. Den andra delen innehåller bestämmelser om vilka förfaranden som ska användas, samt bestämmelser om bland annat ramavtal, kommunikation, förfrågningsunderlag, annonsering, tidsfrister och uteslutningsgrunder. Den tredje delen i föreskriften gäller i princip övriga upphandlingar vars värde överstiger tröskelvärdet. Med anledning av de nya upphandlingsdirektiven tillsattes 2012 en utredning, Forenklingsutvalget 11, för att se över upphandlingsregelverket. Utredningen har lämnat förslag på en ny reglering av upphandlingar under tröskelvärdena och särskilda tjänster som bl.a. innefattar enklare förfaranderegler än vad som gäller enligt nuvarande regelverk. Förslaget innehåller även särskilda bestämmelser för helse- og sosialsektoren, exempelvis om att det inte ska gälla någon maximal tidsgräns för ramavtal inom dessa områden. Utredningen hade också i uppdrag att lämna förslag på en alternativ reglering av dessa tjänster, ett minimi-regelverk, begränsat till att uppfylla de krav som gäller enligt EES-avtalet och upphandlingslagstiftningen. 9 Lov om offentlige anskaffelser, LOV och Forskrift om offentlige anskaffelser, FOR Forskrift om innkjøpsregler i forsyningssektorene (vann- og energiforsyning, transport og posttjenester), FOR NOU 2014:4.

5 5 Förslag kommer att lämnas på nya föreskrifter som ska ersätta både föreskrifterna på det klassiska området och för försörjningssektorerna, och på en föreskrift för upphandling av koncessioner. Närings- och fiskeridepartementet arbetar för närvarande med dessa förslag. I Finland regleras offentliga upphandlingar genom lagen om offentlig upphandling och lagen om upphandling inom sektorerna vatten, energi, transporter och posttjänster. 12 Lagen om offentlig upphandling innehåller en inledande gemensam del som omfattar bl.a. lagens syfte, de grundläggande principerna och tillämpningsområde. Därefter regleras upphandlingar som överstiger EU:s tröskelvärden respektive nationella upphandlingar (dvs. av B-tjänster oavsett värde och andra upphandlingar vars värde understiger tröskelvärdet). Slutligen regleras gemensamma bestämmelser för all upphandling om exv. beslut, kontrakt och rättsmedel. Enligt nuvarande lagstiftning undantas upphandlingar vars värde understiger vissa belopp, för tjänster inom hälso- och sjukvård och socialtjänster gäller en gräns på euro. För upphandling av B- tjänster gäller i princip samma förfaranden som för annan upphandling. Vidare regleras annonsering, anbudsförfrågan och val av anbudsgivare och anbud. En arbetsgrupp har lämnat ett betänkande avseende hur de nya upphandlingsdirektiven ska genomföras i Finland. 13 Enligt förslaget ska lagens disposition i princip följa den nuvarande lagen. För sociala och andra särskilda tjänster föreslås dock en särskild reglering, där den upphandlande myndigheten själv får välja förfarande. Detta ska beskrivas i annonsen. Annonsering ska ske på samma sätt som för annan upphandling, men några tidsfrister finns inte angivet, och även samma uteslutningsgrunder ska gälla. Vid val av leverantör och anbud gäller att myndigheten får ställa krav på leverantörens lämplighet, som ska stå i proportion till upphandlingsföremålet, och anges i annonsen. Hur valet av anbud ska göras anges också. De nationella tröskelvärdena föreslås höjas, för tjänster inom hälso- och sjukvård och socialtjänster till euro. 3. Frågor att diskutera Utredningen ska bland annat föreslå hur regelverket som styr upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster kan förenklas och göras mer flexibelt. Följande frågor är därmed intressanta att diskutera. 12 Lag om offentlig upphandling /348 och Lag om upphandling inom sektorerna vatten, energi, transporter och posttjänster / Arbetsgruppen för beredning av en totalreform av upphandlingslagen.

6 6 1. Finns det enligt er uppfattning några särskilda bestämmelser i nuvarande reglering för dessa upphandlingar som skulle kunna förändras för att uppnå en större flexibilitet? 2. Har ni synpunkter på regleringen av upphandling av hälso- och sjukvårdstjänster och sociala tjänster i övrigt? 3. I exempelvis Danmark och Finland finns - respektive föreslås - en enklare reglering för upphandling av dessa tjänster där de upphandlande myndigheterna bl.a. själva får välja förfarande för upphandlingen, under förutsättning att förfarandet följer de grundläggande principerna. En sådan reglering föreslås också i Sverige, i den nya lagen om koncessioner. Vilka fördelar respektive nackdelar kan ni se med en sådan reglering även i LOU/LUF?

Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling. Rikard Jermsten (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling. Rikard Jermsten (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 19 maj 2016 Ardalan Shekarabi Rikard Jermsten (Finansdepartementet)

Läs mer

Upphandlingslagen 2016 Enligt betänkandet av den 13 maj 2015 av beredningsgruppen för totalrevideringen av upphandlingslagen

Upphandlingslagen 2016 Enligt betänkandet av den 13 maj 2015 av beredningsgruppen för totalrevideringen av upphandlingslagen Upphandlingslagen 2016 Enligt betänkandet av den 13 maj 2015 av beredningsgruppen för totalrevideringen av upphandlingslagen Jonna Törnroos Jurist, vicehäradshövding Upplägg Syftemål, struktur och tillämpningsområde

Läs mer

På gång inom lagstiftningen Aktuella rättsfall. Advokat Roger Hagman Förbundsjurist Eva Sveman, SKL

På gång inom lagstiftningen Aktuella rättsfall. Advokat Roger Hagman Förbundsjurist Eva Sveman, SKL På gång inom lagstiftningen Aktuella rättsfall Advokat Roger Hagman Förbundsjurist Eva Sveman, SKL På gång inom lagstiftningen EU:S grönbok om offentlig upphandling Direktiv om tjänstekoncessioner Anders

Läs mer

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens Rapport 2012-06-27 N2012/2984/MK Näringsdepartementet Marknad och konkurrens Stefan Sagebro Telefon 08-405 56 16 Mobil 072-714 17 78 E-post stefan.sagebro@enterprise.ministry.se Europeiska kommissionen

Läs mer

Förslag till beslut att godkänna bifogat yttrande som svar till Socialdepartementet. MISSIV 1(1) 2014-11-21 LJ 2014/1386. Förvaltningsnamn Avsändare

Förslag till beslut att godkänna bifogat yttrande som svar till Socialdepartementet. MISSIV 1(1) 2014-11-21 LJ 2014/1386. Förvaltningsnamn Avsändare MISSIV 1(1) 2014-11-21 LJ 2014/1386 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Remissvar - Förslag om lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Landstinget i Jönköpings län har av Socialdepartementet

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 07-037 PM 2 2008-03-07 SLUTLIG BEDÖMNING

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 07-037 PM 2 2008-03-07 SLUTLIG BEDÖMNING KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 07-037 PM 2 2008-03-07 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Uddevalla kommun har genomfört upphandling

Läs mer

OFFENTLIG UPPHANDLING. Advokat Tobias Peedu och Jur.kand. Marion Kronberg

OFFENTLIG UPPHANDLING. Advokat Tobias Peedu och Jur.kand. Marion Kronberg OFFENTLIG UPPHANDLING Advokat Tobias Peedu och Jur.kand. Marion Kronberg Vad är offentlig upphandling? - Tilldelning av offentliga kontrakt - När det allmänna sluter avtal Avtalsrätt och Upphandling -

Läs mer

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Bakgrund och syfte Frågan om hur de ekonomiska mål som den inre marknaden syftar till att förverkliga bör och kan balanseras mot de sociala

Läs mer

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar?

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Upphandling 24:s konferens om miljökrav och sociala krav Stockholm

Läs mer

Yttrande över motion 2014:11 av Gunilla Roxby Cromwall (V) med flera om att ställa krav på vinstbegränsning vid upphandling

Yttrande över motion 2014:11 av Gunilla Roxby Cromwall (V) med flera om att ställa krav på vinstbegränsning vid upphandling Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Ölund TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-23 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, P 19 1 (3) HSN 1411-1524 Yttrande över motion 2014:11 av Gunilla Roxby Cromwall

Läs mer

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority 2015-04-15 Dnr606/2014 1 (6) 7JW Södertörns högskola 141 89 Huddinge Södertörns högskolas köp av konsulttjänster Konkurrensverkets beslut Södertörns

Läs mer

Nya regler om upphandling

Nya regler om upphandling 1(7) Svarsdatum 2014-10-01 Socialdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Nya regler om upphandling Delbetänkande av genomförandeutredningen, SOU 2014:51, och Ds 2014:25 (Utredningen).

Läs mer

Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor

Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Kristine Datum 2016-05-04 Diarienummer KSN-2016-0573 Kommunstyrelsen Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor

Läs mer

Offentliga inköpvad är det? Källa: Konkurrensverkets skrift Upphandlingsreglerna en introduktion. Kloka och tålmodiga sakkunniga.

Offentliga inköpvad är det? Källa: Konkurrensverkets skrift Upphandlingsreglerna en introduktion. Kloka och tålmodiga sakkunniga. Offentliga inköpvad är det? Källa: Konkurrensverkets skrift Upphandlingsreglerna en introduktion. Kloka och tålmodiga sakkunniga. Offentliga inköp är affärer som är resultatet av offentlig upphandling

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

Fördjupning i de nya upphandlingsreglerna del 1

Fördjupning i de nya upphandlingsreglerna del 1 Fördjupning i de nya upphandlingsreglerna del 1 Ny upphandlingslagstiftning Förändringar i den yttre ramen Nina Radojkovic Upphandlingsråd Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 »A- och

Läs mer

Säkerhetsskyddad upphandling Helena Rosén Andersson och Hanna Lundqvist 12 november 2015

Säkerhetsskyddad upphandling Helena Rosén Andersson och Hanna Lundqvist 12 november 2015 Säkerhetsskyddad upphandling Helena Rosén Andersson och Hanna Lundqvist 12 november 2015 Agenda Regelverk Upphandlingsprocessen Säkerhetsskyddsavtal och säkerhetsskyddsåtgärder Fokus på kommersiella villkor

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom tilldelning av uppdragsavtal utan föregående

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom tilldelning av uppdragsavtal utan föregående KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 08-015 PM 2 2008-09-03 SLUTLIGT BESLUT Fråga om snedvridning av konkurrensen genom tilldelning av uppdragsavtal utan föregående anbudsinfordran. Karlskrona kommun har utan föregående

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer

Kommissionens förordning (EG) nr 1177/2009 av

Kommissionens förordning (EG) nr 1177/2009 av Innehållsförteckning Prop. 2009/10:180 Bilaga 1 Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/66/EG av den 11 december 2007 om ändring av rådets direktiv 89/665/EEG och 92/13/EEG vad gäller effektivare förfaranden

Läs mer

Gråa hår av offentlig upphandling?

Gråa hår av offentlig upphandling? Gråa hår av offentlig upphandling? Filipstad den 1 oktober 2015 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Regler för offentliga inköp finns sedan lång tid tillbaka. Genom EUmedlemskapet är vi bundna av

Läs mer

Nya upphandlingsregler.

Nya upphandlingsregler. Nya upphandlingsregler magnus.ljung@skl.se Ny upphandlingslagstiftning Lag (2016:1145) om offentlig upphandling implementering av direktiv 2014/24/EU Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna

Läs mer

Inges till Förvaltningsrätten i Stockholm Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm

Inges till Förvaltningsrätten i Stockholm Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ÖVERKLAGANDE 2014-01-31 Dnr 57-58/2013 1 (7) Inges till Förvaltningsrätten i Stockholm Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm Överklagande Klagande Konkurrensverket,

Läs mer

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Datum Er referens S2014/5303/RU Vår referens 2014-09-30 Stefan Holm Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Almega

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning/ou 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2017-11-29 Ulrica Dyrke Fi 2017/03767/OU Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om

Läs mer

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar?

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Upphandling 24:s konferens i Göteborg om Upphandling 2.0 Göteborg den

Läs mer

LOU / LUF Tendenser och Rättsutveckling Nyheter från 15 juli 2010. Föredrag för Upphandling 24 28 oktober 2010. Advokat John Hane

LOU / LUF Tendenser och Rättsutveckling Nyheter från 15 juli 2010. Föredrag för Upphandling 24 28 oktober 2010. Advokat John Hane LOU / LUF Tendenser och Rättsutveckling Nyheter från 15 juli 2010 Föredrag för Upphandling 24 28 oktober 2010 Advokat John Hane EU-DIREKTIV 2004/18 OCH 2004/17 2004/18 2004/17 Klassisk sektor Försörjningssektor

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling.

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-060 PM 2 2002-10-30 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Säters kommun har vid inhyrning av anläggningsmaskiner

Läs mer

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg KKV1044, v1.1, 2015-06-25 BESLUT 2014-12-19 Dnr 446/2014 1 (6) MKB Fastighets AB Box 50405 202 14 Malmö MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg Utkast till beslut MKB Fastighets AB har brutit

Läs mer

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 AffärsConcept Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 Helena Ottosson Kraus helena.ottossonkraus@affarsconcept.se Agenda Vad är offentlig upphandling? Upphandlingsförfaranden

Läs mer

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Catharina Piper 2017-11-24 Välfärdstjänster är sociala tjänster Sociala tjänster och andra särskilda tjänster ska idag upphandlas enligt 19 kap. LOU Upphandling

Läs mer

I lagrådsremissen föreslås ett antal ändringar i lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning och i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik.

I lagrådsremissen föreslås ett antal ändringar i lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning och i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik. Lagrådsremiss Ersättningsetablering m.m. för vissa privata vårdgivare Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 9 oktober 2008 Göran Hägglund Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling24, Upphandla med miljökrav och sociala krav Stockholm 2015-12-01 professor Niklas Bruun 2014 års upphandlingsdirektiv År 2014 kom

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom direkttilldelning i strid mot bestämmelserna om offentlig upphandling (otillåten direkttilldelning).

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom direkttilldelning i strid mot bestämmelserna om offentlig upphandling (otillåten direkttilldelning). KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 11-005 PM 2 2011-03-17 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom direkttilldelning i strid mot bestämmelserna om offentlig upphandling (otillåten direkttilldelning).

Läs mer

Möjligheterna i LOU Presentation av gällande juridik och regelverk. Mathias Sylvan UHC-dagen Folkets Hus i Säter

Möjligheterna i LOU Presentation av gällande juridik och regelverk. Mathias Sylvan UHC-dagen Folkets Hus i Säter Möjligheterna i LOU Presentation av gällande juridik och regelverk Mathias Sylvan UHC-dagen 2016-05-26 Folkets Hus i Säter Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU). Trädde i kraft den 1 januari

Läs mer

Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar

Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar 2010-11-29 1 (7) Anförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid Upphandlingsforum den 29 november 2010 i Stockholm Det talade ordet gäller Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar

Läs mer

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet SOU 2011:77

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet SOU 2011:77 KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-04-24 Dnr 71/2012 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet SOU 2011:77 Betänkande av Utredningen om fritt val av hjälpmedel

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) PM 2015:1 RI (001-1364/2014) En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Upphandlingsförordning; utfärdad den 1 december 2016. SFS 2016:1162 Utkom från trycket den 9 december 2016 Regeringen föreskriver 1 följande. Förordningens innehåll 1 Denna förordning

Läs mer

Yttrande över Socialdepartementets remiss om nya regler om upphandling (Ds 2014:25 respektive SOU 2014:51)

Yttrande över Socialdepartementets remiss om nya regler om upphandling (Ds 2014:25 respektive SOU 2014:51) Regelrådet är ett av regeringen utsett oberoende organ vars huvuduppgifter är att: 1. Ta ställning till om nya eller ändrade regler är utformade så att de uppnår regelgivarens syfte på ett enkelt sätt

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:129

Regeringens proposition 2015/16:129 Regeringens proposition 2015/16:129 Interimistiska beslut vid överprövning av upphandlingar Prop. 2015/16:129 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 10 mars 2016 Stefan Löfven

Läs mer

Kalmar kommuns upphandlingspolicy

Kalmar kommuns upphandlingspolicy KKV1015, v1.2, 2011-02-06 BESLUT 2013-03-06 Dnr 72/2012 1 (6) Kalmar kommun Box 611 391 26 Kalmar Kalmar kommuns upphandlingspolicy Beslut Kalmar kommun bryter mot 1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43)

Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2011-08-25 Dnr 365/2011 1 (10) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43) Fi2011/2235

Läs mer

CORRIGENDUM Annule et remplace le document COM(2011) 897 final du 20/12/2011 Concerne la langue suédoise. Förslag till

CORRIGENDUM Annule et remplace le document COM(2011) 897 final du 20/12/2011 Concerne la langue suédoise. Förslag till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.6.2012 COM(2011) 897 final/2 2011/0437 (COD) CORRIGENDUM Annule et remplace le document COM(2011) 897 final du 20/12/2011 Concerne la langue suédoise Förslag till

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 92-107

Regionstyrelsens arbetsutskott 92-107 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 92-107 Tid: 2015-06-01: kl 16:00-16:50 Plats: Regionens hus, sal A 99 RJL2015 /667 Remiss: Överprövning av upphandlingsmål Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Jönköping den 10 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 31

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 31 ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 31 Helsingfors/Mariehamn 29.10.2012 Nr 30/12 Hänvisning Ålands lagtings skrivelse 21.9.2012, nris 158/2012. Till Justitieministeriet Ärende Utlåtande över landskapslag

Läs mer

Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73

Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73 Ert datum Er beteckning, referens Registrator Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73 ALLMÄNNA SYNPUNKTER Famna har av regeringen inbjudits

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:64

Regeringens proposition 2008/09:64 Regeringens proposition 2008/09:64 Ersättningsetablering för vissa privata vårdgivare, m.m. Prop. 2008/09:64 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 6 november 2008 Maud Olofsson

Läs mer

Kalmar Vatten, otillåten direktupphandling av entreprenadmaskintjänster

Kalmar Vatten, otillåten direktupphandling av entreprenadmaskintjänster KKV1046, v1.1, 2016-04-04 BESLUT 2016-06-23 Dnr 295/2016 1 (8) Kalmar Vatten AB Box 817 391 28 Kalmar Kalmar Vatten, otillåten direktupphandling av entreprenadmaskintjänster Konkurrensverkets beslut Kalmar

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om utövande av delegering av befogenheter till kommissionen i enlighet med Europaparlamentets

Läs mer

sådana fritidsaktiviteter som Leverantören ska tillhandahålla utifrån ungdomarnas enskilda behov

sådana fritidsaktiviteter som Leverantören ska tillhandahålla utifrån ungdomarnas enskilda behov KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 15-007 PM 2 2015-03-10 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom direkttilldelning i strid mot bestämmelserna om offentlig upphandling (otillåten direkttilldelning).

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 PM 2 2002-12-11 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillbörligt gynnande). Vindelns kommun

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom avrop i strid mot bestämmelserna om offentlig upphandling (avrop vid sidan om rangordningen).

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom avrop i strid mot bestämmelserna om offentlig upphandling (avrop vid sidan om rangordningen). KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 12-027 PM 2 2012-10-11 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom avrop i strid mot bestämmelserna om offentlig upphandling (avrop vid sidan om rangordningen).

Läs mer

DOM 2016-01-18 Meddelad i Linköping

DOM 2016-01-18 Meddelad i Linköping DOM 2016-01-18 Meddelad i Linköping Mål nr 7520-15 1 SÖKANDE Sjöbyggnation i Stenungsund AB, 556743-7453 Stenunge väg 9 444 31 Stenungsund MOTPART Sjöfartsverket 601 78 Norrköping SAKEN Överprövning av

Läs mer

1. Upphandlingslagstiftningens bestämmelser om miljö- och sociala hänsyn

1. Upphandlingslagstiftningens bestämmelser om miljö- och sociala hänsyn KKV2000, v1.0, 2008-02-04 2009-01-26 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Charlotta Frenander 08-7001544 Charlotta.Frenander@kkv.se Kort beskrivning av presentation på seminarium 2.1 och 2.4 på

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Effektivare offentlig upphandling

Effektivare offentlig upphandling 2008-02-14 1 (7) Effektivare offentlig upphandling Anförande av Claes Norgren, generaldirektör Konkurrensverket, vid konferens Effektivare offentlig upphandling i Stockholm den 14/2 2008. Det talade ordet

Läs mer

- En studie av den nya gränsen för direktupphandling och dess tillämpning i fem västsvenska kommuner

- En studie av den nya gränsen för direktupphandling och dess tillämpning i fem västsvenska kommuner DECEMBER 2014 En bättre affär? - En studie av den nya gränsen för direktupphandling och dess tillämpning i fem västsvenska kommuner Studentrapport Författare: Emelie Lidén, Masterprogrammet i offentlig

Läs mer

Nya regler om upphandling av välfärdstjänster Hampus Allerstrand Eva Sveman

Nya regler om upphandling av välfärdstjänster Hampus Allerstrand Eva Sveman Nya regler om upphandling av välfärdstjänster 2019-01-23 Hampus Allerstrand Eva Sveman Författningar Lag (2018:1159) om ändring i lagen (2016:1145) om offentlig upphandling KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG)

Läs mer

Förordning om ändring i förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

Förordning om ändring i förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Promemoria upprättad i Näringsdepartementet Förordning om ändring i förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemorian innehåller ett förslag till ändringar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-02-07

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-02-07 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-02-07 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ny lagstiftning om offentlig upphandling

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Eva.sveman@skl.se 1 Man kan ha olika uppfattning om de nya upphandlingsdirektiven. Svensk EU-parlamentariker 2 Lagrådet

Läs mer

Offentlig upphandling med sociala hänsyn Borås 6 oktober 2014

Offentlig upphandling med sociala hänsyn Borås 6 oktober 2014 Offentlig upphandling med sociala hänsyn Borås 6 oktober 2014 Mohamed Hama Ali Gärde Wesslau Advokatbyrå Den EU-rättsliga ramen Fri rörlighet och den inre marknaden Grundläggande principer om: (1) likabehandling

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 15-038 PM 2 2015-12-10 SLUTLIG BEDÖMNING

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 15-038 PM 2 2015-12-10 SLUTLIG BEDÖMNING KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 15-038 PM 2 2015-12-10 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom direkttilldelning i strid mot bestämmelserna om offentlig upphandling (otillåten direkttilldelning/in-house-undantag).

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund ALINGSÅS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Godkänd av kommunfullmäktige den 26 februari 2014, 27 Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund 1 Riktlinjernas

Läs mer

Upphandlingsprotokoll och tilldelningsbeslut

Upphandlingsprotokoll och tilldelningsbeslut SID 1 (13) Upphandlingsprotokoll och tilldelningsbeslut Upphandling av lokalvårdstjänster till Polismyndigheten i Stockholms län A016.875/2013 SID 2 (13) Innehållsförteckning Bakgrund... 4 1 Upphandlingsförutsättningar...

Läs mer

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy för upphandling och inköp All anskaffning av varor, tjänster och entreprenader ska baseras på en helhetssyn där Stadens gemensamma

Läs mer

Kriminalvårdsverket 601 80 NORRKÖPING. Kriminalvårdens uppgivna avtal med Brinova Nova 173 angående en ny kriminalvårdsanstalt i Östersund

Kriminalvårdsverket 601 80 NORRKÖPING. Kriminalvårdens uppgivna avtal med Brinova Nova 173 angående en ny kriminalvårdsanstalt i Östersund Handläggare Datum Diarienummer 1(5) Anders Svenson 2006-11-16 Ert datum Er beteckning Kriminalvårdsverket 601 80 NORRKÖPING Kriminalvårdens uppgivna avtal med Brinova Nova 173 angående en ny kriminalvårdsanstalt

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillåten direktupphandling).

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillåten direktupphandling). KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 99-037 PM 2 1999-06-10 Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillåten direktupphandling). Sala kommun har tecknat

Läs mer

Färgelanda kommuns ombyggnation av fastigheten Gatersbyn 1:120 Björnhuset

Färgelanda kommuns ombyggnation av fastigheten Gatersbyn 1:120 Björnhuset KKV1015, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-06 Dnr 533/2010 1 (8) Färgelanda kommun 458 80 Färgelanda Färgelanda kommuns ombyggnation av fastigheten Gatersbyn 1:120 Björnhuset Beslut Färgelanda kommun har

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1(7) Datum Dnr 2009-10-20 AdmD-293-2009 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande av Förvarsutredningen Återvändandedirektivet och svensk rätt (SOU 2009:60) (dnr Ju2009/5250/EMA)

Läs mer

Färdplan för den offentliga upphandlingen

Färdplan för den offentliga upphandlingen Färdplan för den offentliga upphandlingen Produktion: Socialdepartementet Form: Blomquist Tryck: Elanders 2014 Omslagsfoto: Två kvinnor, foto: Susanne Walström/Johnér Handslag, foto: Helén Karlsson/Johnér

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se September 2015 INNEHÅLL Sid. Utredningar SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal 2 Överprövning

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Lagstiftningsarbetet Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig upphandling

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av sjöfolksdirektivet. Dir. 2015:116. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. Genomförande av sjöfolksdirektivet. Dir. 2015:116. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv Genomförande av sjöfolksdirektivet Dir. 2015:116 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera sjöfolksdirektivet, som ändrar vissa

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Europeiska gemenskapernas officiella tidning 10. 7. 1999 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 175/43 RÅDETS DIREKTIV 1999/70/EG av den 28 juni 1999 om ramavtalet om visstidsarbete undertecknat av EFS, UNICE och CEEP EUROPEISKA UNIONENS

Läs mer

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority u ^ 2013-11-18 Dnr 636/2013 1 (5) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Polismyndigheten i Skåne, 205 90

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska unionens officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) L 134/1 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2004/17/EG av den 31 mars 2004 om samordning av förfarandena vid upphandling på områdena vatten, energi,

Läs mer

S 2011/1259/RU 2011-04-20

S 2011/1259/RU 2011-04-20 S 2011/1259/RU 2011-04-20 Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt Svar på Europeiska kommissionens grönbok om en modernisering av EU:s politik för offentlig upphandling med sikte på en effektivare

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-12, 112 Innehåll Inledning... 2 Kommunstyrelsens roll... 2 Upphandlingsfunktionens roll... 2 Förvaltningarnas roll...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2010:1065) om kollektivtrafik; SFS 2016:1212 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av nytt EU-direktiv om paketresor och översyn av resegarantisystemet. Dir. 2015:69

Kommittédirektiv. Genomförande av nytt EU-direktiv om paketresor och översyn av resegarantisystemet. Dir. 2015:69 Kommittédirektiv Genomförande av nytt EU-direktiv om paketresor och översyn av resegarantisystemet Dir. 2015:69 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015. Sammanfattning EU väntas inom kort besluta

Läs mer

Upphandlingsförfarandets komplexitet

Upphandlingsförfarandets komplexitet UPPSALA UNIVERSITET VT 2010 Företagsekonomiska institutionen Handelsrätt C Upphandlingsförfarandets komplexitet - en undersökning med exempel från Uppsala kommun Författare: Sara Nordkvist Handledare:

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 juni 2009 KLAGANDE Vägverket Ombud: Verksjurist Rogert Andersson Vägverket 781 87 Borlänge MOTPART Grundels Fönstersystem & Måleri AB, 556447-4038

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2013 SWD(2013) 96 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Åtföljande dokument till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

LUK lagen om upphandling av koncessioner. Upphandlingsjuridik i praktiken September 2016 Chefsjurist Anders Asplund

LUK lagen om upphandling av koncessioner. Upphandlingsjuridik i praktiken September 2016 Chefsjurist Anders Asplund LUK lagen om upphandling av koncessioner Upphandlingsjuridik i praktiken September 2016 Chefsjurist Anders Asplund Innehåll Rättslig bakgrund Vad gäller under mellantiden? När är det en koncession? Vad

Läs mer

Regelförenkling för upphandlingar som inte ingår i upphandlingsdirektivet

Regelförenkling för upphandlingar som inte ingår i upphandlingsdirektivet Finansdepartementet Enheten för Upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Regelförenkling för upphandlingar som inte ingår i upphandlingsdirektivet Vid möte på Finansdepartementet, Enheten för upphandlingsrätt,

Läs mer

Farsta stadsdelsförvaltning Avdelningen för ekonomi

Farsta stadsdelsförvaltning Avdelningen för ekonomi Farsta stadsdelsförvaltning Sida 0 (6) 2019-03-15 Storforsplan 36 123 47 Farsta Växel 08-508 18 000 Ekonomi.farsta@stockholm.se stockholm.se Farsta stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) 2019-03-15 Innehållsförteckning...

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 16-001 PM 2 2016-03-10 SLUTLIG BEDÖMNING

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 16-001 PM 2 2016-03-10 SLUTLIG BEDÖMNING KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 16-001 PM 2 2016-03-10 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom direkttilldelning i strid mot bestämmelserna om offentlig upphandling (otillåten direkttilldelning/in-house-undantag).

Läs mer

Syftet med denna policy är att

Syftet med denna policy är att Datum 2007-03-14 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Upphandling och service Kommunstyrelsen Upphandlingspolicy för Fagersta kommun Syftet med denna policy är att stödja verksamheterna i sitt uppdrag

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial Information 1(5) Datum 2013-06-12 Diarienr 2013/1615 Enheten för lag och områdesskydd Sanna Black-Samuelsson sanna.black-samuelsson@skogsstyrelsen.se Tfn 018-27 88 23 Frågor och svar om de nya EU-förordningarna

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET. Bryssel den 9 december 2003 (OR. en) PE-CONS 3696/03 2000/0115 (COD) C5-0607/2003 MAP 23 CODEC 1760

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET. Bryssel den 9 december 2003 (OR. en) PE-CONS 3696/03 2000/0115 (COD) C5-0607/2003 MAP 23 CODEC 1760 EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 9 december 2003 (OR. en) 2000/0115 (COD) C5-0607/2003 PE-CONS 3696/03 MAP 23 CODEC 1760 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Europaparlamentets

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

L 94. officiella tidning. Europeiska unionens. Lagstiftning. Lagstiftningsakter. femtiosjunde årgången 28 mars 2014. Svensk utgåva

L 94. officiella tidning. Europeiska unionens. Lagstiftning. Lagstiftningsakter. femtiosjunde årgången 28 mars 2014. Svensk utgåva Europeiska unionens officiella tidning ISSN 1977-0820 L 94 Svensk utgåva Lagstiftning femtiosjunde årgången 28 mars 2014 Innehållsförteckning I Lagstiftningsakter DIREKTIV Europaparlamentets och rådets

Läs mer