Verksamhetsberättelse 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2013"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2013 Kommunal Stockholms län sektion Skola-service Sektion Skola-service är en ny sektion som växte fram under 2012 och bildades definitivt som en sektion 1 mars Bakgrunden är att förbundet tillsatte en utredning som heter KLOK (Kommunals Lokalavdelningar) för att se över det fackliga arbetet på avdelningsnivå men också sektionsnivå. Vägledande var att Kommunal skulle bli en effektivare organisation och på ett bättre sätt kunna stödja våra medlemmar hos privata arbetsgivare. Det mynnande ut i avdelningshopslagningar och i Stockholmsavdelningen blev det färre och större sektioner i länet. I Stockholm stad blev det fyra jämstora sektioner där man försökte att hålla samman medlemmar i privata arbetsgivare branschvis. Till hösten 2012 utsågs avdelningsstyrelsen en arbetsgrupp ( demokratigrupp ) i den blivande sektionen som fick i uppgift att genomföra medlemsmöten som antog kommande sektionens verksamhetsplan och gjorde nomineringar till årsmötet. Sid 1 Sektionsstyrelse Efter vårt årsmöte 29 januari 2013, med konstituering på följande styrelsemöten, har sektionsstyrelsen haft följande utseende: Ordförande Ingvar Jordås Styrelsen ordinarie ledamöter Mirjami Lärkälv vice ordförande (avsagt sig uppdraget 16/9) Håkan Brodén vice ordförande (från och med 1/10) Paul Boman sekreterare Jonas Löthagen vice sekreterare Anette Petterson Bella Ipati (avsagt sig uppdraget 3/6) Lena Svanberg Ihsan Kilic Styrelsen ersättare Berit Sundell (ordinarie ledamot fr o m 4/6) Helene Alfaro Jahnsen (tidigare Larsson) (ordinarie ledamot fr o m 1/10) André Bringner Gunnar Lindgren Ann-Mari Lamrhari Styrelsemöten/konferenser Under 2013 har vi haft 11 styrelsemöten och en styrelseplanering september. Vi har deltagit i avdelningens styrelseutbildning (tre dagar) för ordinarie ledamöter.

2 Sid 2 Styrelsens arbetsutskott (AU) Arbetsutskottet har bestått av Ingvar Jordås (ordförande), Håkan Brodén (vice ordförande), Ann-Mari Lamrhari (budgetansvarig), Paul Boman (sekreterare). Au har under året haft tio möten. I arbetsutskottet har beretts frågor inför styrelsemötet. I arbetsutskottet kan även beslut fattas i frågor gällande godkännande av arbetsplatsombud då ett snabbt beslut behövt fattas för tillträde till utbildning (beslutat i sektionsstyrelse från november 2013). Valberedning På sektionens årsmöte valdes följande valberedning: Torbjörn Norling elevass Rinkebyskolan Ingrid Lundgren kokerska Hagsätraskolan Eva Torvaldsson bsk Björkhagens skola Tord Jansson vaktm Södra latins gy Rohini Alexis skolmåltidsbitr Blackebergs gy Rachel Mizrachi bsk Björnbodaskolan Michael Karlsson vaktm Idrottsförvaltn, Zinkensdamm ip Valberedningens arbete under året Valberedningen som närvarat har bestått av Torbjörn Norling, sammankallande, Tord Jansson, Ingrid Lundgren, Rohini Alexis och Eva Thorvaldsson. Valberedningens arbete startade med att vi veckan efter årsmötet träffades och gjorde en utvärdering av detta. Vi har sedan närvarat vid samtliga styrelsemöten med minst 2 deltagare. Vi har deltagit på sektionens medlemsmöten inklusive nomineringsmötet. Inför nomineringsmötet träffades vi två gånger. Efter nomineringsmötet fram till årsmötet har valberedningen träffats vid elva tillfällen. Totalt ca 33 tim. Under denna tid har vi intervjuat 16 personer, samt sammanställt valberedningens förslag till årsmötet. På hösten genomgick vi en valberedningsutbildning tillsammans med avdelningen valberedningsordförande. Valberedningen har dessutom hållit telefonkontakt med varandra under året. Repskapsledamöter Ordinarie: Julia Strand, Ingvar Jordås, Lena Svanberg, Paul-Edwin Boman, Bella Ipatti (endast 18/4), Anette Petterson, Linda Runcrantz, Torbjörn Norling, Tord Jansson, Ihsan Kilic, Mirjami Lärkälv (endast 18/4). Ersättare (I den ordning de går in): Gunnar Lindgren, Helénè Alfaro Jahnsen (Larsson), Gunilla Burman, Viktor Hemlin, Monica Olsson, Carina Ulvesand, Håkan Brodén, Ann-Mari Lamrhari, Jonas Löthagen, Susanne Mörk, Berit Sundell, André Bringner, Teknaz Taner.

3 Representantskapet 18 april Behandlade verksamhetsberättelsen och val av avdelningsstyrelse, kassör och valberedning. Mötet behandlade också ekonomiska regler samt ett antal motioner. Sektionen hade ett förmöte 10 april. Representantskapet 21 november Behandlade avdelningens verksamhetsplan och budget. Sektionen hade skickat in två motioner. En om lägsta fackföreningsavgiften och en om samma villkor för regionala förhandlare (RFO) som för regionala skyddsombud (RSO). Vi hade ett förmöte 13 nov. Kommunals kongress Hölls i Folkets hus i Stockholm maj. Stockholmsavdelningen hade 27 representanter. Från sektionen deltog Ingvar Jordås. Den hetaste debatten på kongressen var den om vinster i välfärden där en majoritet av ombuden skärpte kraven till att Kommunal förutom, enligt förbundsstyrelsens utlåtande, att begära att sektorn ska tillföras mer resurser i form av höjda statsbidrag till bättre bemanning och arbetsvillkor även skulle verka för att en nonprofitprincip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg. Dessutom att Kommunal aktivt ska delta i att kritiskt utvärdera och hitta alternativ till de marknadsmodeller som blivit norm inom offentlig sektor. Skattepengar ska gå till välfärden. Kongressen beslöt också att utvidga förbundsstyrelsen från 13 ordinarie ledamöter till 17 st. Från Stockholms avdelning blev Anne-Li Rosengren och Marcelo Rojas valda. Sid 3 Antal medlemmar i sektion Den 1 mars 2013 var vi medlemmar i sektionen. I april tillkom Pysslingen AB med ca 500 medlemmar. Den 1 december 2013 var vi medlemmar i sektionen, vilket innebär en ökning med 140 medlemmar. Lite drygt hälften av våra medlemmar har privata arbetsgivare och 73 % är kvinnor. Sektionens medlemscenter Hantverkargatan 3J Öppettiderna under 2013 har varit Mån, Ons och Tors , Tis och Fred Från och med hösten har vi haft lunchstängt På samtal, till vår telefon , har normalt vi varit två personer som tagit emot samtalen. Vi som arbetat regelbundet i jouren (medlemscentret) är Gunilla Burman, Gun Walldén, Susanne Mörk, Julia Strandh, Ulla Rådling, Lena Lindmark, Tord Jansson, Kristina Thörnsell, Ann-Mari Lamrhari. Ann-Mari har, utsedd av styrelsen, varit ansvarig för jouren/medlemscentret. De vanligaste frågorna som medlemmar ringer om är avgiften, byte av arbetsgivare, medlem vill ha kontakt med ett av våra team för man har en besvärlig arbetssituation, lönefrågor, med mera. Försäkringar Försäkringsansvarig har under året varit Ann-Mari Lamrhari. Under året har vi blivit 8 nya försäkringsinformatörer, totalt har sektionen 16. Vi har informerat medlemmar och arbetsplatsombud om de försäkringar som ingår i medlemsavgiften men även om arbetsgivarnas försäkringar. Många medlemmar har fått information om olycksfall fritid och den förenklade handläggning som Folksam har, ett telefonsamtal räcker för att få ut ersättning

4 om man skadat sig och uppsökt läkare. Sedan mars 2013 har ca 200 personer fått försäkringsinformation av försäkringsinformatörerna. Vår avdelning och Folksam har kallat till träffar för försäkringsansvarig och försäkringsinformatörer. AFA har återkommande vidareutbildning. Facklig-politisk verksamhet Fram till oktober 2013 var Mirjami Lärkälv sektionens fackligt-politiskt ansvarige sedan tog Gunnar Lindgren över uppdraget. Sektionen har varit drivande i kampen för mer resurser till barn med särskilda behov och till resursskolor för dessa elever. Året har präglats av planering inför valåret 2014, då det är val till Europaparlamentet, Kommun, Landsting och Riksdagen. Alla tre valen är mycket viktiga för oss kommunalare. Sid 4 Uppsökeri och rekrytering Uppsökeri och rekrytering har varit en uppgift för teamen. Från och med november har sektionen också haft två uppsökare: Linda Runcrantz och Pernilla Skogsryd. Linda beskriver deras uppdrag så här: Jag, Linda Runcrantz, tillsammans med Pernilla Skogsryd kom igång 4 november med uppsökeri mot privata förskolor. Två dagar i veckan har vi arbetat med detta. Det har varit enkelt att få till besöken är vår erfarenhet! Vi har fått en inblick i förskole världen och dess variation. Vi har fått en liten inblick hur olika verksamheter kan fungera, allt från personalkooperativ till föräldrakooperativ. Vi har mött allt från välmående arbetsplatser till mindre välmående arbetsplatser. Vi har fått se hur stora skillnaderna kan vara i arbetsmiljöer. Vi gjorde ett start-kit som vi delade ut till blivande medlemmar men även medlemmar fick nåt. I vårt uppsökeri använda vi oss av tre frågor. Ungdomsarbete Ungdomsansvarig under året har varit Julia Strandh. Ungdomsarbetet har framförallt varit förlagt från avdelningen där Julia som sektionens ungdomsansvarige och skolinformatörer deltagit. Sektionen har 932 medlemmar födda 1983 och senare, varav 24 är studerande medlemmar. Sektionens unga medlemmar har fått en inbjudan via mejl till en aktivitetsdag med facklig information på ABF samt trivselaktiviteter den 1 juni. Vid arbetsplatsbesök har LO:s kursfolder med riktade kurser för unga delats ut. Av gymnasieelever som fått sommarjobb via utbildningsförvaltningen har cirka 50 personer fått facklig information i samband med att anställningsavtal skrevs. Arbetsplatsombudsverksamhet Arbetsplatsombudsansvarig har under året varit Helénè Alfaro Jahnsen. Vi har i dagsläget 239 arbetsplatsombud i sektionen maj hade vi en gemensamma ao-dagar för alla sektionens ao med genomgång av vad det innebära att var skyddsombud, krav på arbetsmiljöåtgärd enligt arbetsmiljölagen 6,6a med mera. Kvällen dag 1 och dag 2 var på båten Birka Paradise. Ao-samordnare har under ht13 arbetat fram ett gemensamt material i samband med nya ao i sektionen blir utsedda. Det för att ao ska bemötas på samma sätt oavsett vilket team man tillhör. Även för att ao-samordnaren ska ha en god överblick över våra ao i sektionen. Rutin för handläggning av nya Ao/So:

5 - Nominering av ao från medlemmar på arbetsplatsen - Värdegrundsutbildning, samtal, val på styrelsemöte - Ao är välkommen på ao-möten Grundutbildningen block 1, block 2, block 3. Utvecklings-/studiesamtal Sid 5 Information och opinion Ingvar Jordås har under året varit informations- och opinionsansvariga. Under året har arbetet bestått i att utveckla och hålla sektionens hemsida aktuell. Har också gjort eget sektions informationsmaterial och kallelser till möten med mera. Vi har även upprättat en facebooksida för att sprida information och bilda opinion. Studier 2013 Studieorganisatör under året har varit Lena Svanberg. Vi har under året skickat information till arbetsplatsombuden kontinuerligt om vilka utbildningar som finns att söka. Flera av våra ombud har valt att uppdatera sig igen inom MBL och samverkan, arbetsmiljö. Utbildningsförvaltningen har erbjudit två tillfällen till arbetsmiljöutbildning. Vi har under året fått nya ombud som då gått värdegrundsutbildning och även grundutbildning. För dem som arbetar fackligt har vi uppdaterat oss i medlemssystemet Semed och fått fler försäkringsinformatörer som har och ska gå grundutbildning för olika avtalsområden. Vidareutbildning i arbetsmiljö och arbetsrätt. Flera av oss har också gått på frukostseminarium anordnade av LO i frågor om arbetsskadehantering. Kurs i ritningsgranskning har skett vid två tillfällen i regi av utbildningsförvaltningen. I slutet av året har studiesamtal med arbetsplatsombud inletts och kommer fortgå även under nästa år. Arbetsmarknadsansvarig Under året har Håkan Brodén varit arbetsmarknadsansvarig. Jag har deltagit i en utbildningsdag/konferens på avdelningen med övriga som har uppdraget i avdelningen. Jag har haft Susanne Mörk till min hjälp i att diskutera utvärdera och svara på samråd från arbetsförmedlingen och migrationsverket samt från jobbtorgen. Det är en otrolig stor mängd med åtgärder som arbetsgivarna vill använda sig av och vi arbetar hårt för att bevaka att det inte blir att man tränger undan våra yrkesgrupper och tar arbetstillfällen. Inom Utbildningsförvaltningen har en förbättring och ordning börjat ses då vi har haft ett bra samarbete och många möten med dem. Bland annat har vi ett samarbete med Klassmorfarföreningen som är de enda som kan hänvisa fas 3-åtgärder till skolorna. Vi har varit med på en utbildningsdag i deras regi för att berätta om facket och vårt uppdrag samt göra reklam för Kommunal. Däremot inom den privata arbetsgivarsfären är det en stor uppsjö med samråd, med mera. Där får vi hitta vägar att jobba vidare. Arbetsmiljösamordnare Alla huvudskyddsombud inom utbildningsförvaltningen har haft tvärfackliga möten under året. Vi informerar och delger varandra när vi har arbetsmiljöfrågor vi driver på arbetsplatsnivå och centralt. Gemensamt med lärarfacken har vi lyft frågan om förtroendetid för våra skyddsombud inom utbildningsförvaltningen. Alla teamen har uppmanat ombuden att driva frågan på respektive skola.

6 Sid 6 Integration- och jämställdhetsansvarig Har fram till juni 2013 varit Bella Ipati. Avdelningen har inte kallat ansvariga till något möte. Förvaltningsgrupper och nämnder Utbildningsförvaltningen och dess nämnd I förvaltningsgruppen (fvg) i utbildningsförvaltningen det har fram till sommaren -13 varit Ingvar Jordås och Mirjami Lärkälv. Till hösten ersattes Mirjami av Håkan Brodén. Ingvar har varit ordinarie representant i nämnden, Mirjami/Håkan ersättare. Kommunal har under året drivit flera frågor i fvg. I samband med verksamhetsplanen många krav på förbättringar av våra medlemmars arbetsvillkor, bemanning, löner, med mera. Vi har också rest krav på arbetsmiljöförbättringar och flera gånger haft en avvikande uppfattning vid rektors- och andra chefstillsättningar. Nämnden med Lotta Edholm som ordförande har haft snabba möten normalt utan några diskussioner. Idrottsförvaltningen och dess nämnd Under våren har Bella Ipatti varit vår representant i fvg och nämnden till hösten har Linda Runcrantz ersatt henne. Nämnden i idrottsförvaltningen håller möte 1 gång/ månad med Idrottsborgarrådet Regina Kevius som ordförande. Kommunal framför mest sina synpunkter på förvaltningsgruppen. Ibland händer det att facken (Saco, Vision och Kommunal), har morgonmöten där vi kan träffa olika politiker och föra en mer öppen dialog. Där känner jag att vi blir lyssnade på och då brukar vi passa på att informera om hur verkligheten ser ut för oss Kommunalare. Kyrkogårdsförvaltningen och dess nämnd Vår representant i fvg och nämnd har under året varit Anette Pettersson som också är nytt huvudskyddsombud i kyrkogårdsförvaltningen. Kyrkogårdsnämnden håller möte en gång varannan månad med Annette Lundquist Larsson som nämndens ordförande. Kommunal har haft en del samarbete med Vision inför vissa frågor i fvg ex skrivning om kompensation för löne-och kostnadsökningar och gemensamma synpunkter och frågor inför tillsättning av ny enhetschef. Kommunal har under året engagerat ett nytt AO på Skogskyrkogården. Stockholmsgruppen Stockholmsgruppen består av förhandlingsansvariga inom Stockholms stads olika nämnder och bolag. Från sektionen har Anette Petterson representerat Kyrkogårdsförvaltningen, Bella Ipati/Linda Runcrantz Idrottsförvaltningen, Ingvar Jordås/Håkan Brodén utbildningsförvaltningen. Ansvariga för samverkan mot Stockholms stad centralt är den så kallade lilla Stockholmsgruppen. Från vår sektion har Ingvar Jordås utsetts till den gruppen. Samverkan med facken sker i Cesam (centrala samverkansgruppen). I samband med behandlingen av budgeten har Kommunal framfört flera krav på förbättringar för våra medlemsgrupper.

7 Konfliktvarsel och löneöversynsförhandlingar Nära konflikt Arbetsgivaren SKL (Sveriges kommuner och landsting) ville i april inte komma överens med Kommunal om ett nytt avtal HÖK (Huvudöverenskommelsen) som gäller de flesta anställda offentligt anställda inom Kommuner och Landsting. Vi krävde bland annat 1740 kr i löneökning på tre år. Arbetsgivaren sa nej. Sektionens medlemsgrupper skolkökspersonal och skolvaktmästare blev uttagna till strejk som varslades till måndag 29 april kl Vi hade två medlemsmöten för berörda och arbetsplatsombud på ABF-huset z-salen 23:e och 24:e april. Där det gicks igenom hur vi skulle uppträda. Det delades ut Vi-tar-fajten-jackor och annat material. Dagen innan konflikten skulle bryta ut sade förbundet och arbetsgivaren ja till medlarnas bud som gav 1700 kr i höjning under 3 år och en månad. Löneförhandlingar Löneförhandlingarna med förvaltningarna i Stockholm stad skedde i augusti. Med utbildningsförvaltningen som är störst. För att löneutbetalningarna inte skulle bli försenade (ny lön på septemberlönen och det retroaktiva hamnade på oktober-lönen) var vi tvungna att förhandla under en väldigt kort förhandlingsperiod om fyra veckor vilket var mindre bra. Trots förutsättningarna blev resultat totalt en bra bit över den pott på 550 kr per tillsvidareanställd som arbetsgivaren måste lägga ut. Sammanlagt förhandlade vi över anställda inom Stockholms stad. Sid 7 Mötesverksamhet Årsmöte Tisdagen 29 januari höll sektionen årsmöte i Kungholmens grundskola. Ordförande på vårt årsmöte var Mirja Räihä. På årsmötet godkändes verksamhetsberättelsen och vi genomförde val av sektionsordförande, sektionsstyrelse, representantskapsledamöter och valberedning. Datum för årets medlemsmöten och kommande årsmöte fastställdes. Medlemsmötet 15 maj Vi hade ett medlemsmöte tisdag 15 maj på Hantverkargatan 2F, lokal Insikten. På det mötet valdes sektionens valberedning. Vi informerade om nya löneavtalet och hade ett lotteri där man kunde vinna olika Kommunalsaker som handdukar med mera men även mer ätbart som choklad. Medlemsmötet 24 september På mötet, som hölls på S:t Eriks gymnasium aulan, antogs sektions verksamhetsplan med förslag till budget. Vi ställde oss bakom två motioner en om påminnelseavgift om man kommit efter med fackföreningsavgiften och en om lika villkor för regionala förhandlare (RFO) som för regionala skyddsombud (RSO). Det var information om hur löneförhandlingarna gått inom Stockholms stad. Vi hade också ett sedvanligt lotteri. Nomineringsmötet 4 november På mötet, som hölls på S:t Eriks gymnasium i matsalen, nominerades till sektionsstyrelse, till avdelningens representantskap och till sektionens valberedning. Vi behandlade och ställde oss bakom två motioner till avdelningens representantskap. Ingvar informerade kort om några beslut som Kommunals kongress beslutat i maj 2013.

8 Förhandlingsteam Sid 8 Regionala förhandlingsteamet I gruppen har under året ingått Ann-Mari Lamrhari, Ulla Rådling, Perihan Sener (fr o m oktober), Susanne Mörk, Julia Strandh (fr o m november), Jonas Löthagen, Tina Thörnsell, Håkan Brodén, Lena Lindmark, Gun Walldén, Monica Calderon, Tord Jansson och Anne Sulkanen. När vi startade i mars var vi ca medlemmar fördelade på 225 arbetsplatser. Vi har fått nya arbetsplatser till oss och med dessa nya medlemmar samt vi har hittat felregistrerade medlemmar så nu är det idag ca medlemmar fördelade på 324 arbetsplatser. Under året (9 mån) har vi gjort arbetsplatsbesök, hanterat medlemsärenden såsom arbetsbrister, felaktiga anställningar, felaktiga uppsägningar, lönefordringar med mera. Vi har också genomfört lönerevisioner på så gott som samtliga arbetsplatser där vi har medlemmar som omfattas av lönerevision. Tyvärr finns det en del arbetsgivare som vi trots upprepade försök inte fått tag i. Antal arbetsplatsombud (ao) som idag är verksamma inom fristående förskolor/skolor är 45 några har försvunnit och några har tillkommit sen vi startade. 14 st väntar på att gå värdegrund och grundutbildning. Det har varit 6 st utbildningsdagar för ao varav ett tillfälle med 2 dagar. RFO-gruppen Academedia I gruppen ingår Academedia koncernen. Vi har 120 enheter och 557 medlemmar. Den största arbetsgivaren är Pysslingen förskolor och skolor AB, där har vi en organisationsgrad på 53 %. Året har till stor del präglats av administrativt arbete, medlemsärenden och kartläggning. Detta till trots har ändå en del arbetsplatser besökts. Lönerevisionen inleddes med uppstartsmöten i oktober, och löneförhandlingarna ägde sedan rum under november-december på Academedias huvudkontor med respektive enhetschef. Vi startade i mars med 44 fackliga timmar fördelade på Susanne Mörk och Jonas Löthagen. Från 1 oktober hör också Julia Strandh till gruppen och det totala antalet timmar steg till 74 timmar i veckan. Av den tiden har vi bemannat jouren 8 timmar i veckan. RFO-grupp Syd I grupp Syd ingår Södermalm, Hägersten-Liljeholmen, Skärholmen och Älvsjö. Totalt har vi 109 olika arbetsgivare. Vi har 123 medlemmar som finns hos 86 arbetsgivare. Vi startade i mars med 32 veckotimmar fördelade på Tina Thörnsell och Håkan Brodén varav 4 tim i jouren. I oktober kom Lena Lindmark med på 16 tim, där 4 tim är i jouren. Lena har även ansvaret för de privata ao-verksamheten. Den mesta tiden har gått åt till löneförhandlingar, arbetsplatsbesök och direkt hjälp till medlemmar. RFO-grupp Sydost Vi som ansvarat för grupp Sydost under året har varit Tord Jansson, Anne Sulkanen, Monica Calderon och Gun Walldén. Tillsamman har vi totalt 163 olika arbetsgivare och 714 medlemmar. På 123 arbetsplatser har vi medlemmar, allt från en medlem upp till över 50 stycken. Det finns även en hel del kollektivavtalslösa företag som vi har hittat och fått igång kollektivavtal, flera stycken under året. Vårt geografiska område är i stort Gröna linjen från Gullmarsplanen och söderut, Östermalm och Kungsholmen.

9 Vi har fått en hel del för oss nya arbetsgivare så mycket tid har använts till att besöka dessa. Vi har även genomfört lönerevisioner på samtliga under året för att säkerställa att våra medlemmar får de löner avtalet ger dem rätt till. Dessa revisioner har skett utifrån flera olika kollektivavtal, Almega Friskoleavtalet, KFO, Arbetsgivaralliansen, Huvudmannaavtalet, Pacta, ABp. Så här har det gällt att hålla datum och siffror i huvudet. Även om det finns många likheter i avtalen är det inte riktigt allt som är lika. Självklart har det även varit många medlemmar som behövt hjälp av Kommunal. Det kan ha varit allt från hjälp med försäkringsfrågor till vid varsel om avsked. Men framförallt har det varit möten med fantastiska medlemmar. Medlemmar som faktiskt bär upp stora delar av vårt samhälle, som gör ett suveränt arbete och förtjänar ett arbete värt att älska dygnets alla timmar. RFO-grupp Västra Grupp Västra består av Kista, Rinkeby, Tensta, Spånga, Hässelby, Vällingby och Bromma. Vi som ingått i gruppen är Ann-Mari Lamrhari, Ulla Rådling och Perihan Sener (från 1 nov). Inom området finns 94 arbetsgivare varav 10 saknar avtal. Det finns ca 485 medlemmar fördelade på 75 arbetsplatser. Förutom lönerevision har vi förhandlat omorganisationer, arbetsbrister, hanterat medlemsärenden och gjort arbetsplatsbesök. Vi har också verkat för att starta upp skyddskommittéer. Sid 9 Team Norr Team Norr har under året bestått av Ihsan Kilic (team-ansvarig), Paul Boman, Monica Olsson, Mirjami Lärkälv (t o m 16/9) och André Bringner (fr o m 17/9). Antal medlemmar var 1 dec 913 st. Team Norr har 7 gymnasieskolor inom sitt område samt 42 grundskolor. Av de 42 grundskolorna är några sammanslagna, dvs. att flera skolor ligger under samma ekonomiska enhet som en rektorsenhet. Antalet arbetsplatsombud var 1 mars st fördelat på 33 grundskolor och 5 st på tre gymnasieskolor. Totalt 59 arbetsplatsombud på 49 skolenheter. Team norr har fram till december 2013 ökat med fem arbetsplatsombud i grundskoleområdet. Två nya i Norra Ängby skola, två nya i Blackebergsskolan samt ett nytt arbetsplatsombud i Smedshagsskolan. Ärvingeskolan har tyvärr förlorat sitt arbetsplatsombud och den totala siffran för grundskolorna uppgår till 58 arbetsplatsombud fördelat på 33 grundskolor. Nio skolor saknar arbetsplatsombud. Gymnasieskolorna har oförändrat fem arbetsplatsombud fördelat på tre gymnasieskolor. Fyra gymnasieskolor saknar arbetsplatsombud. Totalt har team norr 63 arbetsplatsombud för 49 skolenheter. Vi har under året haft tre möten för våra ombud: 9 april, 19 september, 20 november. På mötena har vi på dagordningen bland annat haft arbetsmiljöfrågor som stående punkt samt ombudens egna önskemål. Information från utbildningsförvaltningen har diskuterats. Platsen

10 har varit aulan i Ross Tensta Gymnasium. Möteslokalen har fungerat mycket väl och för våra ombud har det varit en bra geografisk placering av mötena. Deltagandet har varit bra (sista mötet i november närvarade omkring 40 av 62 ombud). Sid 10 Uppdelning inom team Norr Ihsan Kilic Förhandlingsansvarig inom teamet, rehabprocesser Paul Boman Rehabprocesser, förhandlingar Monica Olsson Ritningsgranskare, rehabprocesser, förhandlingar Mirjami Lärkälv Rehabprocesser, förhandlingar André Bringner Struktur kring eposthantering, vidarebefordrande av ärenden, medlemsvård, förhandlingar Vi har under året arbetat med många frågor som kan beskrivas som medlemshjälp. I det ämnet rymmer många frågor kring löner, semestrar, arbetsmiljö, arbetstid osv. Lönerevisionen var ett stort arbete under hela augusti månad. Året har även påverkats av ärenden med en hot- och våldsbild. För uppsökeri inom vårt område ansvarade André Bringner, Julia Strandh samt Torbjörn Norling för en kortare period under vårterminen. Vi arbetade för hela sektionens uppsökeri så i vårt område, Norr, besöktes endast Hässelby villastadsskolan och Grimstaskolan. Team Norr har gjort under hela året gjort arbetsplatsbesök på 35 av skolorna. Team City Teamet har bestått under året av Håkan Brodén (teamansvarig), Linda Runcrantz efter midsommar, Bella Ipatti från 1/3-12/6, Anette Pettersson och Susanne Mörk. Vi arbetar inom utbildningsförvaltningen, idrottsförvaltningen och kyrkogårdsförvaltningen. Ingen har heltid för uppdraget. Teamet består av medlemmar som arbetar inom kommunala grundskolor i stadsdelarna Södermalm, Östermalm, Kungsholmen, Norrmalm och de som arbetar inom Idrottsförvaltningen, Kyrkogårdsförvaltningen, Kulturförvaltningen, Trafikkontoret, Fastighetskontoret, Exploateringskontoret och Stadsarkivet. Den 1 december var vi 526 medlemmar som tillhörde teamet. Vi har 49 arbetsplatsombud (ao). Vi arbetar för att ge våra ao som kommer från olika kulturer i olika organisationer, inom olika förvaltningar skall ha samma förutsättningar och kunskaper och att vi ökar antalet ombud. Under året har vi haft sex arbetsplatsombudsmöten som varit ganska dåligt besökta beroende på olika erfarenheter i Kyrkogårdsförvaltningen och Idrottsförvaltningen hur man arbetat tidigare med fortbildning, information och fackligt arbete. Vi har pratat arbetsmiljöfrågor, lönerevision, arbetsplatsernas olika problematik och hur man kan jobba med problemen för att få en bättre arbetsmiljö. Vi har även lyssnat och tagit in frågor från de olika förvaltningarna hur vi skall kunna stödja ombuden i deras roller. Vi har jobbat hårt för att stärka ombuden i rollen och få dem att våga driva frågor på arbetsplatsen och även vara den arbetsplatsnära fackliga organisationen som är meningen med uppdraget.. Det som präglat vårt arbete inom teamet är att lära känna varandra och våra olika ingångsvinklar och erfarenheter av fackligt arbete, samt att vi måste lära oss nya

11 förvaltningars strukturer och hur man behandlat samma frågor som inom utbildningsförvaltningen. Det är lite skrämmande att Stockholms stads olika förvaltningar som har samma grundförutsättningar är så olika i hur man arbetar. Sid 11 Utbildningsförvaltningen Team City ansvarar för grundskolor/gymnasieskolor på Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. Medlemmarna finns inom yrken såsom barnskötare, elevassistent särskola, elevassistent, fritidsledare, skolmåltidsbiträde, husmor, vaktmästare och lokalvårdare. Då antalet barn i grupperna och enheterna fortsätter öka (trots samlade protester) ökar arbetsbördan och med den skadefrekvensen. Många rehab-ärenden är under utredning, förslitningsskador, blandat med direkta arbetsskador. I flera av cityskolorna görs dessutom stora ombyggnationer med evakueringar som följd och detta ökar förstås också arbetsbördan märkbart. En het fråga just nu är barnskötarnas vara eller icke vara i skolans värld! Det pratas ivrigt om att öka kompetensen i Stockholms skolor! Många säger att man ska anställa förskollärare och fritidspedagoger istället för barnskötare. Man stödjer sig mot skollagen i dessa uttalanden! Denna yrkesgrupp mår i vissa skolor väldigt dåligt av detta och trots upprepade påstötningar från oss vill arbetsgivaren inte ta det riktigt på allvar. Vi kommer arbeta mer med denna fråga Lönerevisionen genomfördes under augusti-september. Trots att vi var nya på det här området med liten kännedom om medlemmar och arbetsgivare så flöt det ändå bra tack vare de arbetsplatsombud som närvarade och var ett stort stöd för oss centrala företrädare. Kulturförvaltningen Inom Kulturförvaltningen har vi april-juli medlemmar efter att Stadsteatern bolagiserats 1/1-13 har vi kvar 5 medlemmar inom Kulturförvaltningen. Under året har vi genomfört lönerevision Kulturförvaltningen har som enda förvaltning haft öppna spåret/ lönesättande samtal vilket fungerat bra. Vi har deltagit på Förvaltningsgruppen och haft kontakter samtal om samverkansavtalets utformning. Stadsarkivet På stadsarkivet har genomfört lönerevision. Trafikkontoret Vi har deltagit vid några tillfällen på fvg. Vi har med framgång löneförhandlat 13 medlemmar Fastighetskontoret Vårt ombud Rolf Bodin har deltagit på fvg och svg. Vi har löneförhandlat för 12 medlemmar

12 Sid 12 Team Söder Teamet under året bestått av Lena Svanberg (teamansvarige), Helénè Alfaro Jahnsen, Berit Sundell, Jonas Löthagen och Julia Strandh, t o m 1 oktober. Teamet består av våra medlemmar i grundskolorna i Stadsdelarna söder och sydväst om Södermalm det vill säga Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Skarpnäck, Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö, Skärholmen. Gymnasieskolorna i gymnasieområde 1 och 2 tillhör också teamet. Antalet medlemmar var 1 dec 1070 st. Antal arbetsplatsombud (ao) var 1 mars 63 st, 1 januari 2014 var vi 66 st. Ao-möten har vi haft 9 st under året. Vi har haft allmän information kring arbetsmiljö och försäkringar. Vid varje ao-möte har vi avsatt tid till grupparbete kring en gemensam fråga. Vi har jämfört hur skolorna behandlat hot och våld, arbetsskador och friskvårdstimmen. Lönerevisionen har utvärderats och ombuden har fått återge deras roll och hur de upplevt inflytande och delaktighet. Vi har deltagit på områdessamverkan i sex olika grupper både på gymnasie- och grundskolenivå. Vi har varit delaktiga i skolombyggnad gällande kök och paviljongupprättande men även nyetablering av skolor. Städupphandling. Det som präglat året är att vi haft några neddragningsförhandlingar, många rehab-ärenden både långsiktigare och ärenden som avslutats.

13 Sid 13 Styrelsen slutord Året har kännetecknats av att vi varit en ny sektion. Det har tagit tid att hitta våra arbetsformer och bygga upp vår organisation. Vi har många medlemmar som har en hård ansträngd arbetssituation och behöver vårt fackliga stöd. Hjälp vid sjukskrivningar och rehabilitering. Det är chefer som fungerar dåligt. Vi har orättvisa låga löner, för dålig bemanning och arbetsmiljö. Det finns hur många arbetsuppgifter som helst. Vi har långsamt men säkert hunnit hitta bättre arbetsformer och en bättre grund att stå på i det fackliga arbetet. Vilket gör att vi med tillförsikt kan se framåt. Styrelsen vill till sist rikta ett stort tack till sektionens arbetsplatsombud för deras insatser under året. Vi vill också tacka våra medlemmar, våra team, våra ombudsmän, våra regionala skyddsombud samt övriga på avdelning och förbund. Sektionsstyrelsen: Ingvar Jordås Håkan Brodén Paul Boman Jonas Löthagen Anette Petterson Lena Svanberg Ihsan Kilic Berit Sundell Helene Alfaro Jahnsen André Bringner Gunnar Lindgren Ann-Mari Lamrhari

Utposten. Nr 1 /2012. Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) Årgång 2, utgåva 1. jan 2012. Särskilt intressanta artiklar: I det här numret:

Utposten. Nr 1 /2012. Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) Årgång 2, utgåva 1. jan 2012. Särskilt intressanta artiklar: I det här numret: Sektion Gullmarsplan Skolklubben (26:02) För dig som arbetar i grundskolorna i Enskede-Årsta-Vantör, Skarpnäck, Farsta Norrmalm, Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö, Södermalm och Östermalm. Nr 1

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Vision Stockholms stads Representantskaps. Årsmöte

Vision Stockholms stads Representantskaps. Årsmöte 1 Vision Stockholms stads Representantskaps Årsmöte 20160315 2 Visions organisation Visions medlemmar Visions lokala avdelningar och klubbar Förbundsmöte Förbundsstyrelsen Vision Stockholms stad avd 300

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-7 Checklista 8 Förberedande

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltningarna Skånes Universitetssjukhus, lasarettet i Landskrona och lasarettet i Trelleborg.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 1 Verksamhetsberättelse för 2013 Styrelsen för Kommunal Södertälje, avlämnar härmed sin verksamhetsberättelse för år 2013. Sektionen hade den 31 december 2013 3.892 medlemmar, det är en ökning med 141

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 Plats: Arbetsförmedlingen Karlstad Närvarande: Susanne Linde Husbom

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-06-12 Hej alla medlemmar! Nu närmar sig sommaren med snabba steg och som vanligt pågår diskussioner om sparåtgärder inom Bodens kommun. den strategiska planen

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda Protokoll styrelsemöte 2013-04-23 Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda 1) Mötets öppnande Mikke förklarar mötet öppnat 2) Närvarande Staffan,

Läs mer

Stockholms län Sektion Stockholm Mitt. Verksamhets berättelse

Stockholms län Sektion Stockholm Mitt. Verksamhets berättelse Verksamhets berättelse 2016 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat äldreomsorg i nämnda

Läs mer

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23.

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. ST inom migrationsområdet Avdelningsstyrelsen Skyddsombud inom ST Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. Uppdraget som skyddsombud är ett fackligt uppdrag och ett skyddsombud har förtroendemans

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Dnr 2014/4 ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Göteborg Halland. Protokoll nr 4. konstitueringsmöte 140408-10 Plats: Hotel Grand Borås

Dnr 2014/4 ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Göteborg Halland. Protokoll nr 4. konstitueringsmöte 140408-10 Plats: Hotel Grand Borås Protokoll nr 4 konstitueringsmöte 140408-10 Plats: Hotel Grand Borås Ordförande Anders Wikström Af Bygg/Fackexp Vice ordförande Lotta Andersson Af Bygg, förhinder Kassör Christina Vari Af Hylte Sekreterare

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Sektion 15 Landstingsavdelningen i Stockholm 2018-02-06 Sektion 15 har medlemmar vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF), Patientnämndens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 VERKSAMHETSPLAN 2014 Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 Verksamhetsplan 2014 för Svenska Transportarbetareförbundet Avdelning 17 Skövde Borås I alla delar av sina liv påverkas Transports medlemmar

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

Innehållet i detta nummer:

Innehållet i detta nummer: s FACKlan Kommunal Stockholms Län Sektion Skärholmen MEDLEMSTIDNING Nr 2 juni 2015 Postadress: Telefon- och besökstid: KOMMUNAL Sektion Skärholmen Måndag 08.30 16.00 Box 503 Tisdag 08.30 16.00 127 26 Skärholmen

Läs mer

ST inom Polisväsendet Länssektionen

ST inom Polisväsendet Länssektionen Protokoll nr 8-2011 Fört vid möte i 2011-03-04 Närvarande: Åsa Jacobsson Mika Eskelinen Lennart Roth Susanne Pettersson Mehrdad Athari Fard Rose-Marie Alnered Sandra Karlsson Susanne Larsson Forman fr

Läs mer

Medlemsbrev från Kommunal Vallentuna Juni 2012

Medlemsbrev från Kommunal Vallentuna Juni 2012 Medlemsbrev från Kommunal Vallentuna Juni 2012 Omorganisation av Vallentuna Kommun Kommunstyrelsen har beslutata att dra tillbaka den tänkta omorganisationen angående att inte tillsätta någon kommundirektör.

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015

Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 Verksamhetsberättelse Kommunal Sektion Skärholmen 2015 1 Inledning Kommunal sektion Skärholmen verkar inom stadsdelarna Södermalm, Älvsjö, Hägersten- Liljeholmen och Skärholmen samt inom social -/arbetsmarknads-/äldre-

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-04-28 Ordförande Hej alla Kommunalare! Sedan senaste infobladet har vi haft årsmöte den nya styrelsen konstituerat sig och det innebär en del förändringar. Jan

Läs mer

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN)

STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) STRATEGI DOKUMENT FÖR MÅLUPPFYLLELSE (VERKSAMHETSPLAN) KOMMUNAL SEKTION ÖST 2015 Förslag till arbetsmetoder/aktiviteter för måluppfyllelse för 2015 Sida 1 av 9 Verksamhetsplan för sektion Öst Vision Viktiga

Läs mer

Facklig utbildning 2017

Facklig utbildning 2017 Facklig utbildning 2017 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland SARA Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev. ändringar.

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

2009-12-09 SIDAN 1. Medarbetarenkät 2009. Stockholms stad

2009-12-09 SIDAN 1. Medarbetarenkät 2009. Stockholms stad SIDAN 1 Medarbetarenkät 2009 Stockholms stad Högt betyg, tydliga förbättringar Nöjd Medarbetarindex, NMI 62 (2008 NMI 59) Tydlig förbättring av trivsel och hälsa Arbetsmotivation och ansvarstagande högt

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Antagen av styrelsen 2017-01-19 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets

Läs mer

Protokoll sektion ST Västra Svealand styrelsemöte 2013-04-10

Protokoll sektion ST Västra Svealand styrelsemöte 2013-04-10 Protokoll sektion ST Västra Svealand styrelsemöte 2013-04-10 Plats: Dala-Husby Tid: 09.00-15.00 Lämnat återbud: Christer, Marita, Ann Kristin 1) Mötets öppnande Staffan hälsar alla välkomna till första

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare.

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare. LOKAL AKADEMIKERFÖRENING - FÖRTROENDEVALD Att ha ett uppdrag som förtroendevald innebär att du fått medlemmarnas förtroende att företräda dem på arbetsplatsen. Din viktigaste uppgift är därför att ta tillvara

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon Vårdförbundet Direkt 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS , borgarrådssekreterare 2014-05-28 Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS Så här fungerar Stockholms stad 868 000 invånare VÄLJER 38 500 medarbetare inom Stockholms stad samt entreprenörer i stadens

Läs mer

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar.

Årsberättelse 2014. Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Årsberättelse 2014 ORGANISATION Antal medlemmar Lokalavdelningen har under året haft 158 medlemmar samt 44 pensionärsmedlemmar. Styrelsen: Liisa Karlsson Siv Arnström Yvonne Töyrylä Ordförande. Förhandlare.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Sektion 51 - tekniska 20 februari 2015 Författare: Carina Eriksson 1 Verksamhetsberättelse 2014 Sektion 51-tekniska INLEDNING Verksamhetsåret 2014 har för sektionen handlat om

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Inledning Under året har styrelsen utvecklat styrelsemötena och verksamhetsplanen har fått en central roll på dagordningen. Detta har gjort i att

Läs mer

IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent

IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent Kongress var 3e år - 300 valda ombud från avdelningarna. - Högst beslutande organ. - Beslutar om mål och

Läs mer

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening Årsberättelse 2014 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av dagordning 3. Val av 2 st justeringsmän tillika rösträknare 4. Val av ordförande till

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

Hur mår Stockholms skolor?

Hur mår Stockholms skolor? Rapport nr 3 2008 Hur mår Stockholms skolor? En granskning av det ekonomiska läget i Stockholms skolor 1 1. Förutsättningar i budget för 2007 Skolan är nog den största vinnaren, säger finansborgarrådet

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand ST Arbetsförmedlingen Protokoll 2013-11-28 Tid: 09:00-15:00 Plats: Videokonferens Lämnat återbud: Mikke Sandberg, Jonas Hed 1) Mötets öppnande 2) Närvarande: Johan Eklund, Ann-Kristin Kallesgården, Marita

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Sektion Södra Mälardalen Östergötland

Verksamhetsplan 2014 Sektion Södra Mälardalen Östergötland Verksamhetsplan 2014 Sid 2(6) Verksamhetsplan 2014 Förslag till verksamhetsplan verksamhetsåret 2014 Verksamhetsplanen för sektion Södra Mälardalen Östergötland tar sin utgångspunkt i förbundets verksamhetsplan,

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Välkommen till Ledarna inom Vård & Omsorg

Välkommen till Ledarna inom Vård & Omsorg Välkommen till Ledarna inom Vård & Omsorg Om föreningen Föreningen bildades under 2011 då Ledarna fått fler och fler medlemmar inom vård- och omsorgssektorn. Föreningen vänder sig till chefer på alla nivåer

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgruppen

Protokoll från förvaltningsgruppen Protokoll Sida 1 (5) 2013-09-17 Protokoll från förvaltningsgruppen Närvarande: Förvaltningen Maria Mannerholm stadsdelsdirektör, Yvonne Goldberg avdelningschef förskola och äldreomsorg i egen regi, Gunnar

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion

Verksamhetsberättelse sektion Verksamhetsberättelse sektion 06 2016 Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård förutom vårdcentralerna inom division 5, medlemmarna inom förvaltning Sund som

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Gnesta lokalavdelning 2015-02-17 Verksamhetsberättelse 2015-01-01 2015-12-31 för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Styrelsen (ordförande) (studieorganisatör) Karin Gustavsson-Rydberg (sekreterare)

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening Verksamhetsberättelse 2011 Domsjö S Förening Årsmötets dagordning 1. Mötets öppnande ordförande ger ordet till kvällens gäst Håkan Olsson. 2. Årsmötets utlysning. 3. In memorian/parentation 4. Fastställande

Läs mer

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda.

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda. Västra Skaraborg IF Metall ska aktivt arbeta med att rekrytera fler kvinnor till fackliga uppdrag i hela organisationen. Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering

Läs mer

2016 Verksamhetsberättelse Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen

2016 Verksamhetsberättelse Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen 2016 Verksamhetsberättelse Kommunal Stockholms län Sektion Skärholmen 1 Inledning Kommunal sektion Skärholmen verkar för de medlemmar inom branscherna social omsorg, personlig assistans, äldreomsorg, barn

Läs mer

908 förskollärare svarar om förskolan i Stockholms stad

908 förskollärare svarar om förskolan i Stockholms stad 908 förskollärare svarar om förskolan i Stockholms stad Liberalerna i Stockholms stadshus har under våren 2018 skickat ut en enkät till 2700 förskollärare i Stockholms stads kommunala verksamheter. Enkäten

Läs mer

ST inom Polisväsendet Länssektionen

ST inom Polisväsendet Länssektionen Protokoll nr 3-2011 Fört vid möte i 2011-01-28 Närvarande: Åsa Jacobsson Mika Eskelinen fr o m 8 Kristina Savhed Lena Svangren Susanne Pettersson May Hilland Lennart Roth, närvarade ej under 4 Mehrdad

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE Partssamverkan för nybörjare Det är inte helt lätt att förstå sig på alla delar av Samverkan Göteborg om du för första gången har fått ett fackligt uppdrag. Komplexiteten beror

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

Medarbetarenkät för Stockholms stad 2012

Medarbetarenkät för Stockholms stad 2012 Medarbetarenkät för Stockholms stad 2012 Stadens medarbetarenkät genomfördes under september månad. Den omfattade drygt 34 000 medarbetare på samtliga förvaltningar och bolag och besvarades av 77 procent

Läs mer

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena.

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Dennis! Nu har jag rättat dina svar och önskar kompletteringar på några frågor. Det är 1a), 5 a) och b) samt lite beskrivning av värvning och synlighet på sista

Läs mer

Normalstadgar för avdelningar

Normalstadgar för avdelningar Normalstadgar för avdelningar 2016-03-02 Normalstadgar för avdelningar syftar till att utgöra ett stöd för avdelningens egna stadgar och förbundets stadgar är överordnade avdelningens stadgar. Dessa reviderade

Läs mer

Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt

Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt Antagna vid årsmöte 110427 samt 110526 Godkända av förbundsstyrelsen 110831 Innehållsförteckning: 1 LR Malmö stads distrikt 2. LR Malmö

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017

Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017 Verksamhetsberättelse sektion SUS 2017 Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltning Skånes Universitetssjukvård. Styrelsen har under verksamhetsåret 2017 haft följande sammansättning: Ordinarie

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 ST inom Migrationsverket Sektion Väst VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Verksamhetsberättelse för ST inom Migrationsverket, Sektion Väst, för tiden 2014-03-01 2014-12-31. Årsmötet ägde rum den 28 februari 2014

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Förhandlingsordning Antagen av styrelsen 2013-10-23 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande, Anders Wikström, hälsar alla välkomna och förklarar mötet på Af Halmstad för öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande, Anders Wikström, hälsar alla välkomna och förklarar mötet på Af Halmstad för öppnat. Protokoll nr 6 sektion Göteborg Halland styrelsemöte 2012-08-22 Plats: AF Halmstad Ordförande Anders Wikström Fackexp Vice ordf. Lotta Andersson Af Bygg(förhindrad) Kassör Oscar Vilotti Fackexp (förhindrad)

Läs mer

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar 2905 Arbetsplatsbesök. I syfte att värva ao/so. Ombud

Läs mer

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund.

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet Stadgar för Saco-S-rådet vid Linköpings universitet 1 Definitioner Saco-S-rådet är Saco-S lokala arbetstagarorganisation vid LiU. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet

Läs mer

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST Fackuttrycket Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST GS-medlem innehåll Innehållsförteckning Ordförande har ordet Sida 3 Hur gör jag? Sida 4 Vilken ersättning får jag? Sida 4 Medlemsutbildning

Läs mer

STADGAR. Kost & Näring

STADGAR. Kost & Näring STADGAR för Kost & Näring - en branschförening inom Ledarna Fastställda på Årsmötet 2012-03-24 Sida 1 av 7 Stadgar för Kost & Näring en branschförening inom Ledarna 1 Uppgift och syfte Kost & Näring är

Läs mer

1. Mötets öppnande Anders hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Anders hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. Protokoll nr 11 Styrelsemöte 131017+18 Plats: Varberg Ordförande Anders Wikström Af Bygg Vice ordf. Lotta Andersson Af Bygg Kassör Christina Vari Af Hylte Sekreterare Kerstin Bernehag Af City Studieorganisatör

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ABF ÖREBRO LÄN Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-601 54 13 Fax: 019-601 54 09 E-POST: tomas.hjort@abf.se thomas.andersson@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland Kungsvägen

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Verksamhetsberättelse. ST Umeåsektionen. ST inom Arbetsförmedlingen, Umeåsektionen.

Verksamhetsberättelse. ST Umeåsektionen. ST inom Arbetsförmedlingen, Umeåsektionen. Verksamhetsberättelse 2011 ST Umeåsektionen ST inom Arbetsförmedlingen, Umeåsektionen. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 Styrelse, revisorer och parts- och arbetsgrupper. Styrelsen har haft 9 protokollförda sammanträden

Läs mer

Studiekalender Gemensam Styrka

Studiekalender Gemensam Styrka Studiekalender 2017 Gemensam Styrka Vårens kurser för medlemmar Med livet som insats 26 april, 3, 10 maj Kursen vänder sig till samtliga medlemmar som är intresserade av arbetsmiljö Ansvarig: ABF Jönköping

Läs mer

Fackförbundet ST. Fackförbundet för dig som valt att arbeta på Tunnelbanan

Fackförbundet ST. Fackförbundet för dig som valt att arbeta på Tunnelbanan Fackförbundet för dig som valt att arbeta på Tunnelbanan Några historiska punkter I november 1904 grundades Extra ordinaries förening. Några historiska punkter Efter flera sammanslagningar och namnbyten

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

1 Mötets öppnande Tillförordnad ordförande, Susanne Rosander, öppnar mötet och hälsar alla välkomna.

1 Mötets öppnande Tillförordnad ordförande, Susanne Rosander, öppnar mötet och hälsar alla välkomna. Protokoll representantskap 2014 1 Mötets öppnande Tillförordnad ordförande, Susanne Rosander, öppnar mötet och hälsar alla välkomna. 2 Fastställande av röstlängd Mötet beslutar att röstlängden fastställas

Läs mer

Representantskapsmöte för ST Inom Arbetsförmedlingen Södra Norrlandsektionen. Datum: 2013-03-20 Tid: 11:00. Arbetsförmedlingen Sundsvall

Representantskapsmöte för ST Inom Arbetsförmedlingen Södra Norrlandsektionen. Datum: 2013-03-20 Tid: 11:00. Arbetsförmedlingen Sundsvall ST inom Arbetsförmedlingen 1 Sammanträde: Datum: 2013-03-20 Tid: 11:00 Plats: Representantskapsmöte för ST Inom Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen Sundsvall 1. Representantskapsmötets öppnande Lars-Göran

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgrupp

Protokoll från förvaltningsgrupp Protokoll Sida 1 (5) 2016-03-17 Protokoll från förvaltningsgrupp Närvarande: Arbetsgivare Susanne Leinsköld, tf stadsdelsdirektör Anneli Hilmersson, Medborgarservice Andreas Thorstensson, Äldre och funktionshindrade

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgrupp

Protokoll från förvaltningsgrupp Protokoll Sida 1 (7) 2016-05-12 Protokoll från förvaltningsgrupp Närvarande: Arbetsgivare Susanne Leinsköld, stadsdelsdirektör Anneli Hilmersson, Medborgarservice Britt Karlsson, Förskola och fritid, tf.

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Medlemsmöte 4 november 2015 på SF Visions framtidsidé är ett arbetsliv där alla får plats och behövs, som ger möjlighet till gemenskap och utveckling! Vision kommunavdelningen i Jönköping

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2016

Verksamhetsberättelse för år 2016 Inom Tillväxtverket Verksamhetsberättelse för år 2016 Årsmöte Avdelning ST inom Tillväxtverket, hade sitt årsmöte den 17 februari 2016. Vid mötet deltog 28 medlemmar i Arjeplog, Luleå, Östersund, Örebro,

Läs mer

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter 1(5) 2011-06-15 FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter Dessa tillämpningsföreskrifter har tillkommit för att förtydliga vad som framgår av FAS-avtalet. Till tillämpningsföreskrifterna

Läs mer