Strategiarbete i ett stort byggföretag en outsider s perspektiv på görande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategiarbete i ett stort byggföretag en outsider s perspektiv på görande"

Transkript

1 Strategiarbete i ett stort byggföretag en outsider s perspektiv på görande Martin Löwstedt martin.lowstedt@chalmers.se avd. för Construction Management, Chalmers.

2 AGENDA Bakgrund Mitt case (Alpha) Kort om strategi Metoder och data Resultat (ett litet urval) Diskussion och slutsatser (från hela projektet) Implikationer Frågor att fundera vidare kring

3 Bakgrund I mars 2010 anslöt jag, som doktorand, till ett forskningsprojekt rörande strategi i byggbranschen Projektet grundade sig i en påstådd brist på långsiktigt och verkningsfullt strategiarbete i byggföretag, samt ett identifierat forskningsgap rörande strategiarbete i byggbranschen Övergripande logik och positionering: à Strategi handlar om organisering och utveckling av ett byggföretag (i mitt fall) i sin helhet, till skillnad från organisering och utförande av de individuella byggoch konstruktionsprojekten Inventering av mitt ursprungliga jag: - Ingen tidigare erfarenhet från byggrelaterade ämnen eller praktik - Färsk Civilingenjör i Industriell Ekonomi, Chalmers - Där var strategi ett huvudämnet och ett genomgående grundantagande var att strategi är väldigt viktigt: att det är något som alla företag behöver.

4 Mitt case (Alpha) Case study Alpha ( ) - Alpha är ett av de stora byggföretagen i Sverige - Typiskt stort industribolag: Linjeorganisation och centrala organisatoriska funktioner (t.ex. HR, ekonomi, strategi) - Formella roller och funktioner för strategi à I dessa avseenden ett lämpligt case för strategistudier inom byggbranschen (men hur typiska mina resultat är för byggbranschen i stort är en fråga som jag vill bolla tillbaka till er)

5 Vad är Strategi? Vanliga svar och förklaringar: - Plan för hur man (t.ex. ett stort byggföretag) gemensamt ska göra saker och ting. - En övergripande logik som kan brytas ner i åtgärder (taktik) - En målbild för framtiden. - Googlade bilder på strategi : schack och åter schack. (de enskilda dragen görs med ett visst önskat framtida utfall i åtanke) En relativt enkel fråga, men med desto svårare följdfrågor: - Praktiska implikationer. Hur studera? Vem, Vad, Hur, Varför, Varför, Varför? - Desto mer jag studerade strategi i Alpha, desto mer laddades begreppet med motsatsförhållanden och paradoxer.

6 Kort (kronologisk) översikt av strategilitteraturen Strategi är: de verktyg och den praktik som VD och topmanagers behöver för att driva sina företag (t.ex. Chandler 1960) Strategi är: en analytisk process för att hitta en stark marknadsposition (t.ex. Porter 1980) Strategi är: ett aktivitetsmönster som utvecklas över tid (och som väldigt sällan överensstämmer med den strategiska planen) (e.g. Mintzberg 1984) Strategi är: inte något som ett företag har, det är något som människor gör (e.g. Jarzabkowski 2007)

7 Strategi är: Summering definitioner och avvägningar Något som VD och högre chefer gör / / något som alla anställda kan göra (potentiellt). Ett analytiskt arbete av marknader och positioner // De beteendemönster som kan länkas till organisatoriska utfall över tid Något ett företag har // Något som människor gör. Föreskrivande // Beskrivande

8 Praktiska avvägningar för studien Inte jaga definitioner för definitioner skull men de olika synsätten på strategi är kopplade till helt olika angreppssätt för en studie: - Studera den grupp människor som är anställda för att jobba med strategi? - Undersöka strategiska verktyg och dokument? - Göra strategisk analys på byggbranschen? Min studie utgick från ett bredare angreppssätt på strategi: à Identifiera kollektiva beteendemönster som kan länkas till utfall och förändring över tid (på den organisatoriska nivån) - Bygger på grundantagandet att strategi är något som människor gör (snarare än något ett företag har) - En verkningsfull strategi kan kopplas till beteendemönster som löper genom hela organisationen. - Inom detta breda angreppsätt är ovanstående punkter delmängder t.ex. betydelsen av en nerskriven strategisk plan bestäms av hur den uppfattas och används i människors görande.

9 Metoder och data 5-årig case study Alpha ( ). Kombination av olika metoder (främst kvalitativa) - Intervjuer (vad säger människor om vad de gör?) - Observationer (vad gör dom faktiskt?) - Etnografi (Vad gör jag när jag försöker göra vad dom gör?) Men även Dokumentation (Vad har någon/några människor beskrivit och föreskrivit om det kollektiva görandet i strategiska planer ) Datasummering: - Data insamlad från alla nivåer i Alpha: från projektnivå ända upp till VDnivå. Alla olika funktioner och geografier. De olika central enheterna: tex HR, ekonomi, strategi - Data innefattar totalt över 150 personer i Alpha (exklusive alla informella situationer och möten)

10 Resultat (ett litet urval) Exempel från två delstudier: Hur kan strategiska planer länkas till långsiktig förändring och utveckling inom Alpha? (delstudie) Hur gör Alpha s anställda när de jobbar med strategi? (delstudie)

11 Hur kan strategiska planer länkas till långsiktig förändring och utveckling i Alpha? (delstudie) Intervjustudie Syftet med intervjustudien var att studera tidsaspekten (som är en central del av strategilogik). Vi intervjuade 30 av Alpha s chefer (från olika nivåer, funktioner, geografier) om deras retrospektiva tolkningar av organisationsförändring över en 20-års period ( ). Öppna intervjuer om förändring: Bara intresserade av strategi i den utsträckning som dessa personer själva använde strategilogik i sina historier om organisatorisk förändring och utveckling

12 Berättelser om förändring FÖRÄNDRING Förändring Förändring Förändring Förändring Förändring Förändring Förändring Förändring Förändring Förändring

13 Analys och Resultat Analys av berättelserna fokuserade på att identifiera en kollektiv logik för orsaker till och drivkrafter för förändring. Fann en pragmatisk och reaktionsdriven förändringslogik och praktik - Förändring sker först när förändring måste ske - Stora organisationsförändringar ofta kopplade till kriser (tex negativ medieuppmärksamhet, ekonomiska kriser) - Citat: Om du tänker på bordtennis, då spelar vi stoppbollar, vi spelar defensivt (Högt uppsatt chef beskriver förändringslogiken inom Alpha).

14 Analys och Resultat Endast fåtalet refererarde till strategiarbete eller strategiplaner i historier om långsiktig organisationsförändring (undantaget var de få personer som är anställda i formella strategiroller). Den kollektiva logiken för organisationsförändring kontrasterar det som är en strategisk logik: - Jämförelser med strategidokumentationen från samma år ( ) - Logik strategi: långsiktig proaktiv planà organisatoriskt görande och förändring - Kollektiv logik bland Alpha s chefer: yttre förändringà reaktivt organisatorisk görande

15 Hur agerar Alpha s anställda när de jobbar med strategi? (delstudie) 2011 anordnade Alpha en Strategiworkshop. Syftet var att kommunicera och förankra en ny företagsstrategi samt att bli bättre på att jobba med strategi. - Workshopen organiserades och leddes av externa strategikonsulter. Dessa konsulter ansågs vara experter på strategi och hade lång erfarenhet av att organisera dessa workshops. - Anledning till att Alpha anlitade externa konsulter var för att man ville ha nya perspektiv. - Workshopen var allomfattande och stora resurser satsades. Obligatorisk närvaro för alla linjechefer. 20 tillfällen planerades för chefer/tillfälle. Workshopen hölls på konferensanläggning och varje tillfälle bestod av 3 heldagar med aktiviteter (övernattning på anläggningen) - Jag satt med och observerade tre olika tillfällen (3*3 dagar), samt gjorde uppföljningsintervjuer under à Denna studie var ett bra tillfälle att studera uppfattningar och agerande på bred front i förhållande till strategi (strategiworkshops är ett vanligt sätt att jobba med strategi)

16 Analys och Resultat Utbredd frustration, både bland Alpha s chefer och strategikonsulterna. Dålig utväxling av aktiviteterna och strategiverktygen. Alpha s chefer signalerade en kollektiv (tvärsöver alla olika chefsnivåer) distans till konsulterna och deras strategiverktyg - Citat: På ett Myles-test skulle vi alla få samma vi är doers..vi sitter sällan ner och håller på och funderar...vi tar tag i saker bara - Konsulterna kände inte till deras verklighet och verktygen inte relevanta för den verkligheten (trots att konsulternas uppdrag var att komma med nya perspektiv) - De strategiska verktygen byggde på analys och långsiktig proaktiv logik. Men Alpha s managers efterfrågade konkreta åtgärder för sina akuta problem och utmaningar (känner igen logiken från intervjustudien)

17 Diskussion och slutsatser (från hela projektet). Slutsatserna kring strategiarbete i Alpha är direkt kopplade till begreppets definition. Om vi utgår från strategi som ett begrepp kopplat till vissa specifika verktyg, då kan man säga att: - Strategiska planer ingick inte i någon stor utsträckning i den kollektiva historien om långsiktig organisatorisk förändring - Dålig utväxling av strategiworkshops som anordnas av strategiexperter. - Dessa slutsatser är dock begränsade till de specifika strategiepisoder som jag studerade MEN om vi istället närmar oss strategi från andra hållet : - Vilka mönster i det kollektiva görande kan kopplas till organisatoriska utfall och långsiktig förändring? (syftet med strategi)

18 Diskussion och Slutsatser Det verkar finnas en kollektiv professionell branschidentitet bland den stora majoriteten av Alpha s anställda, oavsett ställning eller position. - Denna identitet verkar vara starkt förankrad i det ursprungliga hantverket kopplat till byggande och att kunna bygg. - Att kunna bygg är förknippat med ett kollektiv sätt att göra saker på, dvs., att vara en pragmatisk problemlösare med reaktiva och handlingskraftiga färdigheter. à Denna kollektiva branschidentitet utagerades i ett kollektiv görande som kan länkas till utfall och förändring över tid i Alpha. Detta yttrade sig t.ex. som: - Kollektiva historier om gemensamma arbetssätt och förändring ( spela stoppbollar ) - Agerande i möten med andra yrkesgrupper (t.ex. strategikonsulter) - I arbetssätten ute på byggarbetsplatsen (insikter från etnografisk studie)

19 Diskussion och Slutsatser Den kollektiva branschidentiteten verkar vara förankrad i en viss karriärväg: Att börja ute i byggprojekten och sedan jobba sig uppåt: - Den stora majoriteten av cheferna som ingick studien hade tagit denna väg - En stolthet förknippad kring att ha gått den långa vägen - Höga chefer framhävde sin byggbakgrund framför andra kompetenser, t.ex. att vara Chef, Ledare, Strateg. - Ett stark underliggande antagande. Citat: Det är så svårt att hitta en bra byggare och sen lära honom (sic) ekonomi Röster från outsiders within : - Jag har så många gånger blivit tillsagd att om jag vill komma någon vart inom Alpha så måste jag ut och jobba på byggarbetsplatserna ( outsider within ) - Dom betalar mig mindre för att jag inte kan bygg när de borde betala mig mer för att jag kan något som ingen annan kan ( outsider within ) - Varför måste ALLA kunna bygg? ( outsider within )

20 Implikationer Nyansera: De social processerna relaterat till branschidentiteten är också en styrka: - Det är en uppenbar organisatorisk stryka för ett stort byggföretag att ha anställda som kollektivt identifierar och organiserar sig kring det som är det grundläggande uppdraget, dvs., bygg- och konstruktionsprojekten - Reaktiva förmågor något bra: Historierna om förändring över tid visar på en organisatorisk handlingskraft i en komplex bransch - Det kanske skulle vara ett misstag att lyssna på strategikonsulterna. - Arbetssätten på byggarbetsplatsen kanske är ett exempel på best practice för mycket svåra utmaningar Men de kan också ha negativa konsekvenser på lång sikt: - Någon/Några i Alpha har uppenbarligen förstått vikten av andra kompetenser och roller, t.ex. inom strategi (formella roller finns, workshops anordnas) men mina resultat antyder att det även måste ske en förändring i attityder och det sociala klimatet - Tydliga implikationer för långsiktigt förändring: eftersom en av de underliggande mekanismerna är att INTE förändras.

21 Frågor att fundera vidare kring?! Diskussion om mångfald inom byggbranschen har främst handlat om kön och etnicitet. Mina resultat indikerar att det även kan vara viktigt att fundera kring kompetensmångfald. Avvägningar för karriärvägar och kompetenser - Vilka kompetenshybrider är tänkbara för t.ex. en regionchef i ett stort byggföretag? Strategiexpert som lär sig om bygg? Byggexpert som lär sig om strategi? En ledare av världsklass? - Horisontella karriärvägar: Varför flytta bort de bästa byggarna iväg från byggprojekten? Hur står sig lön/status för en projektledare för ett megaprojekt jämfört med en regionchef? Studien från ett stort byggföretag. Men hur generellt är detta för byggbranschen? Hur ser det ut andra branscher/industrier? - Får höga chefer i tex bilindustrin organisatorisk legitimitet i större utsträckning om de startat sin karriär med att montera bilar på bandet? Hur upplever externt rekryterade strateger sin legitimitet i stora biltillverkningsföretag?

22 TACK! Frågor/kommentarer?

Tillsammans skapar vi goda resultat genom hållbar kommunikation internt

Tillsammans skapar vi goda resultat genom hållbar kommunikation internt Tillsammans skapar vi goda resultat genom hållbar kommunikation internt Seminarium HR-föreningen Sofie Reutercrona Kommunikation vad är det? fakta tankar åsikter känslor budskap värderingar Vad kan dålig

Läs mer

KTH. Från strategi till implementering ett politiskt processperspektiv 13:e november 2009

KTH. Från strategi till implementering ett politiskt processperspektiv 13:e november 2009 KTH Från strategi till implementering ett politiskt processperspektiv 13:e november 2009 Agenda Syfte Kort introduktion om Länsförsäkringar & Arkwright Varför är det politiska perspektivet viktigt? En

Läs mer

TALENT MANAGEMENT. Pernilla Bolander & Andreas Werr Handelshögskolan i Stockholm

TALENT MANAGEMENT. Pernilla Bolander & Andreas Werr Handelshögskolan i Stockholm TALENT MANAGEMENT Pernilla Bolander & Andreas Werr Handelshögskolan i Stockholm VAD ÄR TALENT MANAGEMENT? DRIVKRAFTER BAKOM THE WAR FOR TALENT Begränsat utbud Åldrande arbetskraft Ändlig talangpool Växande

Läs mer

Leda genom att skapa mening

Leda genom att skapa mening Leda genom att skapa mening Hans Willars, Astrakanprofil och pensionerad kollega, myntade begreppet Management By Making Sense. Han funderade mycket på meningsfullhet som drivkraft hos individer och i

Läs mer

Planeringsmodell PTS. Presentation av Josefina Hinnerson, Centrum för Vårdens Arkitektur (CVA) josefina.hinnerson@chalmers.se

Planeringsmodell PTS. Presentation av Josefina Hinnerson, Centrum för Vårdens Arkitektur (CVA) josefina.hinnerson@chalmers.se Planeringsmodell PTS Presentation av Josefina Hinnerson, Centrum för Vårdens Arkitektur (CVA) josefina.hinnerson@chalmers.se Planeringsmodell PTS Projekt med syfte att utveckla en planeringsmodell integrerat

Läs mer

Datainsamling Hur gör man, och varför?

Datainsamling Hur gör man, och varför? Datainsamling Hur gör man, och varför? FSR: 2 Preece et al.: Interaction design, kapitel 7 Översikt Att kunna om datainsamlingsmetoder Observationstekniker Att förbereda Att genomföra Resultaten och vad

Läs mer

Fyra typer av Talent Management Översikt till en aktuell forskningsrapport av Handelshögskolan i Stockholm

Fyra typer av Talent Management Översikt till en aktuell forskningsrapport av Handelshögskolan i Stockholm Fyra typer av Översikt till en aktuell forskningsrapport av Handelshögskolan i Stockholm I den här e-boken får du svar på vad svenska företag gör inom området! Vad gör svenska företag inom? Begreppet används

Läs mer

Checklista workshopledning best practice Mongara AB

Checklista workshopledning best practice Mongara AB Checklista workshopledning best practice Mongara AB Detta dokument ska ses som ett underlag för vilka frågeställningar vi jobbar med inom ramen för workshopledning. I dokumentet har vi valt att se processen

Läs mer

Anmälningskod: GU-18150 Sök senast: 15 april

Anmälningskod: GU-18150 Sök senast: 15 april MATIX - Management av Tillväxtföretag Antagningsprocess 2013 Anmälningskod: GU-18150 Sök senast: 15 april Välkommen att söka till MATIX! För att samspelet mellan student, företag och akademi ska bli så

Läs mer

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport.

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Detta är ett underlag som visar vad som är viktigt för dig och hur du kan använda din potential på ett optimalt sätt. Ett ArbetsrelateratDNA handlar

Läs mer

Gemensam problembild och orsaksanalys - Hur gör vi? Caroline Mellgren Institutionen för kriminologi Malmö högskola

Gemensam problembild och orsaksanalys - Hur gör vi? Caroline Mellgren Institutionen för kriminologi Malmö högskola Gemensam problembild och orsaksanalys - Hur gör vi? Caroline Mellgren Institutionen för kriminologi Malmö högskola Att arbeta kunskapsgrundat - Utgångspunkter Utgå från kunskap om problemet: kartlägg problembilden

Läs mer

Exempel på mallar. Är din HR funktion. Liam Ulvhag

Exempel på mallar. Är din HR funktion. Liam Ulvhag Exempel på mallar Är din HR funktion mogen för en SLA? Liam Ulvhag Förtydliga en komplex organisation 1. Det är dags att formalisera en professionell relation mellan HR och linjen Att implementera en HR

Läs mer

Personal inom vård och omsorg minst nöjda. maria tullberg

Personal inom vård och omsorg minst nöjda. maria tullberg Personal inom vård och omsorg minst nöjda Privatanställda mer nöjda än offentliganställda Ledarskapet största anledningen =ll missnöje/bidrar minst =ll nöjdhet Regionförbundet i Örebro okt 09 Tyvärr så

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN. Attitydundersökning. Trivector Information I Jimmie Hansson

TRELLEBORGS KOMMUN. Attitydundersökning. Trivector Information I Jimmie Hansson TRELLEBORGS KOMMUN Attitydundersökning Trivector Information I Jimmie Hansson UNDERSÖKNINGEN Metod: Webbenkät. Målgrupp: Förtroendevalda och tjänstemän vid Trelleborgs kommun. Urval: Kontaktregister till

Läs mer

Talent Management 2013

Talent Management 2013 Talent Management 2013 Bakgrund Talent Management är en viktig fråga för svenska företag. Det har andra undersökningar tydligt visat. Internationella undersökningar visar att företag som arbetar strukturerat

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar.

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt om Business Model You... 3 Varför en personlig affärsplan?... 3 Två viktiga

Läs mer

Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje. Slutrapport

Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje. Slutrapport Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje Slutrapport Veli Tuomela 2004 1 1 Bakgrund I denna rapport redogör jag kortfattat för den tvååriga utbildningen Språkutvecklande

Läs mer

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport.

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Daniel Brodecki Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Detta är ett underlag som visar vad som är viktigt för dig och hur du kan använda din potential på ett optimalt sätt. Ett ArbetsrelateratDNA

Läs mer

RAPPORT December 2014

RAPPORT December 2014 RAPPORT December 2014 Sammanfattning av undersökningen: Så kan ett professionellt styrelsearbete utveckla Dalarnas näringsliv och generera fler arbetstillfällen Finansiärer: Region Dalarna Länsstyrelsen

Läs mer

Presentationen Projektledning i tidiga skeden Hur startar t ett projekt, finns det en formaliserad process? Göran Lindahl Stefan Ziegler.

Presentationen Projektledning i tidiga skeden Hur startar t ett projekt, finns det en formaliserad process? Göran Lindahl Stefan Ziegler. Presentationen Projektledning i tidiga skeden Hur startar t ett projekt, finns det en formaliserad process? Göran Lindahl Stefan Ziegler Göran Lindahl Presentation Docent, Arkitekt, Construction Management,

Läs mer

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Kollegialt lärande Frågeställningar Hur upplever pedagogerna att processen i förändringsarbetet har förlöpt

Läs mer

Grundat Nätverket Göran med Åsa Skogström

Grundat Nätverket Göran med Åsa Skogström Välkomna! Susanne Brannebo Anvell 2 tonåringar, 1 hund och en särbo Civilekonom och beteendevetare Grundat Nätverket Göran med Åsa Skogström Drivs av möten med människor Jobbat i linje, nationellt och

Läs mer

en UNIK möjlighet att delta i ett livsförändrande utvecklings-program som kan ta din karriär till nya höjder

en UNIK möjlighet att delta i ett livsförändrande utvecklings-program som kan ta din karriär till nya höjder Om du redan är chef och ledare och vill utvecklas vidare så är här en UNIK möjlighet att delta i ett livsförändrande utvecklings-program som kan ta din karriär till nya höjder Projektet Balans På Ledande

Läs mer

VISION: Barn och ungdomar i den sociala barnavården ska uppleva sig och vara delaktiga i frågor som rör deras eget liv

VISION: Barn och ungdomar i den sociala barnavården ska uppleva sig och vara delaktiga i frågor som rör deras eget liv VISION: Barn och ungdomar i den sociala barnavården ska uppleva sig och vara delaktiga i frågor som rör deras eget liv VAD ÄR DELAKTIGHET? Barn blir lyssnade till Barn får stöd i att uttrycka sina åsikter

Läs mer

EXAMENSARBETE CIVILEKONOM

EXAMENSARBETE CIVILEKONOM EXAMENSARBETE CIVILEKONOM Sven-Olof Collin E-mail: masterdissertation@yahoo.se Hemsida: http://www.svencollin.se/method.htm Kris: sms till 0708 204 777 VARFÖR SKRIVA EN UPPSATS? För den formella utbildningen:

Läs mer

I många organisationer och system ser vi utmaningar där man behöver arbeta med, och hitta metoder för, nivå 4. Ofta nämns innovation som begrepp i des

I många organisationer och system ser vi utmaningar där man behöver arbeta med, och hitta metoder för, nivå 4. Ofta nämns innovation som begrepp i des TEORI MÖTER PRAKTIK Att driva förnyelse i komplexitet För sju år sedan disputerade Klara Palmberg Broryd vid Luleå tekniska universitet. Här delar hon med sig av sina tankar och erfarenheter av att omsätta

Läs mer

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION PS från Entreprenörskapsforum En viktig uppgift för Entreprenörskapsforum är att finna nya vägar att nå ut

Läs mer

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten Kvalitativt jämställdhetsarbete Varför fick jag uppdraget att prata på denna konferens? Vad kan kommunala räddningstjänster lära av

Läs mer

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN S V E R I G E S A R K I T E K T E R FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN INLEDNING Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i profession och som person. Mentorskapet innebär att

Läs mer

Offentlig fastighetsförvaltning i förändring. Ingrid Svensson Leg.Psykolog Doktorand Technology Management and Economics Chalmers Tekniska Högskola

Offentlig fastighetsförvaltning i förändring. Ingrid Svensson Leg.Psykolog Doktorand Technology Management and Economics Chalmers Tekniska Högskola Offentlig fastighetsförvaltning i förändring Ingrid Svensson Leg.Psykolog Doktorand Technology Management and Economics Chalmers Tekniska Högskola Svenska kommuner har surfat på vågorna av miljonprogrammet

Läs mer

Rollen som kommunikationsrådgivare

Rollen som kommunikationsrådgivare Rollen som kommunikationsrådgivare Styrkor, svagheter och utmaningar i praktisk kommunikationsrådgivning Helle Petersen, PhD, MPO Forskningsgruppchef och lektor, Roskilde Universitet Kort om mig PhD och

Läs mer

Intervjuguide ST PVC. Namn: Telefon: Datum:

Intervjuguide ST PVC. Namn: Telefon: Datum: Namn: Telefon: Datum: Tänk på följande under intervjun: Inled intervjun med att presentera dig själv och andra deltagare vid intervjun samt syfte och tidsåtgång. Berätta kort om jobbet och om oss som arbetsgivare.

Läs mer

Definiera arbetsuppgifter och färdigheter

Definiera arbetsuppgifter och färdigheter Sida 1/6 Identifiera dina arbetsuppgifter En grundförutsättning för att arbeta med sin egen karriärplanering är att ta sig tid och verkligen fundera över vilka arbetsuppgifter och moment som ingår i din

Läs mer

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling Kursens syfte En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik Metodkurs kurslitteratur, granska tidigare uppsatser Egen uppsats samla in, bearbeta och analysera litteratur och eget empiriskt

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%)

Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%) Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%) 1. Det var lätt att veta vilken nivå som förväntades på mitt arbete fördelning

Läs mer

Prövning i sociologi

Prövning i sociologi Prövning i sociologi Prövningsansvarig lärare :Elisabeth Bramevik Email: elisabeth.m.bramevik@vellinge.se Så går prövningen till: Efter att du anmält dig till prövningen via länken på Sundsgymnasiets hemsida,

Läs mer

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Simon Hjort Från forskningsöversikt till undervisningspraktik: Hur förbättra elevers studieresultat i skolan? Vilka faktorer påverkar elevers studieprestationer

Läs mer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer MUC 25 MiLprogrammet för nya chefer 2011 VÄLKOMMEN TILL MiLPROGRAMMET FÖR NYA CHEFER Du är ny i din chefsroll och funderar på hur du kan utvecklas i ditt ledarskap. Vad krävs av dig? Hur använder du dig

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

Professionsutvecklande grupphandledning för pedagoger

Professionsutvecklande grupphandledning för pedagoger Professionsutvecklande grupphandledning för pedagoger En intervjustudie om hur pedagoger beskriver sin erfarenhet av professionsutvecklande grupphandledning Christina Almqvist Anna Holmberg Vår presentation

Läs mer

Testdagen 27 maj. Anna Björklund, Svenska Spel Tobias Eklund, Alumni

Testdagen 27 maj. Anna Björklund, Svenska Spel Tobias Eklund, Alumni Testdagen 27 maj Anna Björklund, Svenska Spel Tobias Eklund, Alumni Dags för förändring i organisationen Ökad konkurrens Nya kundkrav Växande kostnader Många VD-byten Internrekryterade chefer Medarbetarna

Läs mer

Stegen och kuben vad döljer sig bakom medborgardialogen?

Stegen och kuben vad döljer sig bakom medborgardialogen? emma corkhill stegen och kuben Stegen och kuben vad döljer sig bakom medborgardialogen? Problemet med modeller är att de riskerar att förenkla och kategorisera en komplicerad verklighet till den grad att

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Ur sammanställning av delprojektet Organisationen som inkluderande eller exkluderande. Linnea Lundin. Del två, Verktyg för en öppnare organisation.

Ur sammanställning av delprojektet Organisationen som inkluderande eller exkluderande. Linnea Lundin. Del två, Verktyg för en öppnare organisation. Ur sammanställning av delprojektet Organisationen som inkluderande eller exkluderande. Linnea Lundin. Del två, Verktyg för en öppnare organisation. För att kunna arbeta med mångfald i organisationen är

Läs mer

Processkonsultutbildningen Modul 2. Processkonsulten och komplexitet i en omvärld i rörelse. PlanBs Processkonsultutbildning

Processkonsultutbildningen Modul 2. Processkonsulten och komplexitet i en omvärld i rörelse. PlanBs Processkonsultutbildning Processkonsultutbildningen Modul 2 Processkonsulten och komplexitet i en omvärld i rörelse Dag 2 8.30 Morgonreflektion 9.00 Att flytta en stad - från vision till verklighet (Tove) 11. 30 Intro strategiska

Läs mer

Workshop SSG Säkerhetskonferens 2013

Workshop SSG Säkerhetskonferens 2013 Workshop SSG Säkerhetskonferens 2013 1 (10) Sida Johan Jag heter Johan och jag arbetar med säkerhets- och brandskyddsfrågor på SSG, Svenska Stålgruvan AB. Jag träffade en del av er förra året på konferensen

Läs mer

RAPPORT Hur ska lönen sättas? Röster från medarbetare

RAPPORT Hur ska lönen sättas? Röster från medarbetare RAPPORT Hur ska lönen sättas? Röster från medarbetare Banar väg för tjänsteför etagen Innehåll 1 Förord...5 2 Sammanfattning...6 3 Lönebildning stämmer...7 4 Lönebildning, fråga för fråga...10 5 Nöjdhetsindex...17

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSARBETE SOM KONKURRENSFÖRDEL

JÄMSTÄLLDHETSARBETE SOM KONKURRENSFÖRDEL JÄMSTÄLLDHETSARBETE SOM KONKURRENSFÖRDEL DOKUMENTATION FRÅN WORKSHOP! SCHYST-KONFERENSEN 2014-10-15! STOCKHOLM REGION VÄRMLAND! www.addgender.se Pernilla Alexandersson Add Gender Workshopledare Marianne

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

Lärande utvärdering i praktiken

Lärande utvärdering i praktiken Lärande utvärdering i praktiken De flesta anser att de känner till begreppet lärande utvärdering Känner aktörerna till begreppet lärande utvärdering? Vad är lärande utvärdering enligt de intervjuade? Tillvarata

Läs mer

Employer Branding. Inbjudan till en studie om emotionella drivkrafter på arbetsmarknaden 2012-12-03

Employer Branding. Inbjudan till en studie om emotionella drivkrafter på arbetsmarknaden 2012-12-03 Employer Branding Inbjudan till en studie om emotionella drivkrafter på arbetsmarknaden 2012-12-03 Employer Branding blir mer effektiv på att attrahera och behålla medarbetare Bristen på rätt kompetens

Läs mer

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät Kartlägg mångfalden Vem är den typiske volontären hos er? Finns det en överrepresentation av personer i en viss ålder, utbildningsbakgrund eller sysselsättning? Varför tror ni att dessa personer har valt

Läs mer

Rapport. Framtidsjobb i staten 2011-2016

Rapport. Framtidsjobb i staten 2011-2016 Heléne Savio Konsult, rådgivare & coach sen 10 år tillbaka Arbetar med individ- och grupputveckling Erfarenhet av rekrytering ST Karriärcoach Gift med Roberto Två barn Bor i Sollentuna Rapport Framtidsjobb

Läs mer

Gunnar Kihlblom. Coaching av ledare och nyckelpersoner. Utbildning i Affärs Coaching

Gunnar Kihlblom. Coaching av ledare och nyckelpersoner. Utbildning i Affärs Coaching Gunnar Kihlblom Coaching av ledare och nyckelpersoner Utbildning i Affärs Coaching Solid Affärs Coaching stödjer ledare och andra nyckelpersoner att möta de framtida utmaningarna som de själva och deras

Läs mer

Tips och råd för uthållig och lönsam tillväxt

Tips och råd för uthållig och lönsam tillväxt Tips och råd för uthållig och lönsam tillväxt 2 Bara ett fåtal företag lyckas skapa en uthållig och lönsam tillväxt! Under åren 2008-2012 har 3 449 företag blivit Gaseller enligt Dagens industris kriterier.

Läs mer

Manager-100. A. Produktivitet B. Self Management. C. Kommunikation D. Gränsdragning. E. Kvalitet F. Initiativförmåga. G. Manage Up H.

Manager-100. A. Produktivitet B. Self Management. C. Kommunikation D. Gränsdragning. E. Kvalitet F. Initiativförmåga. G. Manage Up H. Manager-100 Hur är du som chef? Vilka är dina mest utmärkande förmågor och beteenden? Var är du stark och var finns det en förbättringspotential? Det här testet omfattar 10 olika områden, och du kan få

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Ingela Elfström. Malmö 2014-02-11

Ingela Elfström. Malmö 2014-02-11 Uppföljning och utvärdering för förändring - pedagogisk dokumentation som grund för kontinuerlig verksamhetsutveckling och systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Malmö 2014-02-11 Ingela Elfström Förskolans

Läs mer

HR-transformation på svenska

HR-transformation på svenska HR-transformation på svenska Personalvetarprogrammets 30-årsjubileum Freddy Hällsten 21 mars 2014 Nyhet: Centrum för Global HRM 1 Innehåll HRM:s historiska utveckling HR-transformation innebörd Projektets

Läs mer

MÖT ANN CATRIN KEY ACCOUNT MANAGER TACK FÖR ETT GIVANDE FRUKOSTEVENT MARKNADEN OCH PERIDO. PeriScoop

MÖT ANN CATRIN KEY ACCOUNT MANAGER TACK FÖR ETT GIVANDE FRUKOSTEVENT MARKNADEN OCH PERIDO. PeriScoop MÖT ANN CATRIN KEY ACCOUNT MANAGER TACK FÖR ETT GIVANDE FRUKOSTEVENT MARKNADEN OCH PERIDO PeriScoop 1 /6 Ann Catrin tänker på dig För att ge våra kunder en möjlighet att lära känna oss på Perido lite bättre

Läs mer

Skapa kreativa och innovativa testorganisationer. Staffan Iverstam, QualityMinds

Skapa kreativa och innovativa testorganisationer. Staffan Iverstam, QualityMinds Skapa kreativa och innovativa testorganisationer Staffan Iverstam, QualityMinds Kort om mig Staffan Iverstam, QualityMinds Civilekonom som arbetat med affärsutveckling och e-butiker. IT-konsult sedan 2001

Läs mer

Trender och tendenser inom HR

Trender och tendenser inom HR Trender och tendenser inom HR vid konferensen Magiska mönster & magnifika modeller 29 november 2010 Tina Lindeberg IPF Institutet för Personal- och Företagsutveckling vid Uppsala Universitet www.ipf.se

Läs mer

ORGANISATION och KOMMUNIKATION

ORGANISATION och KOMMUNIKATION ORGANISATION och KOMMUNIKATION Mats Heide Institutionen för kommunikationsstudier Lunds universitet Mats.Heide@iks.lu.se 1 Vad ska vi diskutera?! Kommunikationsbegreppet! Perspektiv på kommunikation! Relationen

Läs mer

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar Torbjörn Johansson Handledare Ulf Engman 2011-05-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Sid.3 2. Bakgrund Sid. 4 3.

Läs mer

Att leda systematiskt kvalitetsarbete i förskolan forskning inom Små barns lärande

Att leda systematiskt kvalitetsarbete i förskolan forskning inom Små barns lärande Att leda systematiskt kvalitetsarbete i förskolan forskning inom Små barns lärande Håkansson (2016). Organising and leading systematic quality work in the preschool preschool managers perspectives. School

Läs mer

Öjersjö Storegård, Partille Kommun, vt-07

Öjersjö Storegård, Partille Kommun, vt-07 Öjersjö Storegård, Partille Kommun, vt-07 Lärandeobjekt: Förmågan att urskilja och tillämpa pronomen i direkt objektsform. Eleverna skulle klara av att översätta från svenska till spanska och tvärtom.

Läs mer

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Är kvinnor bättre på säkerhet? Christina Stave på LAMK seminarium Tidigare på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska, GU Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Forskningsprojekt

Läs mer

HR I KUNSKAPSFÖRETAG: KARRIÄRFABRIKER

HR I KUNSKAPSFÖRETAG: KARRIÄRFABRIKER HR I KUNSKAPSFÖRETAG: KARRIÄRFABRIKER OCH EXPERTHUS Andreas Werr (andreas.werr@hhs.se) Handelshögskolan i Stockholm NÄR MÄNNISKORS KUNSKAP ÄR RESURSEN I kunskapsintensiva företag utgör medarbetarna den

Läs mer

Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering

Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering December 2015 Anna Hansdotter Sofia Karlsson Innehållsförteckning Inledning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Definitioner...

Läs mer

Chefer som översättare i vardagen

Chefer som översättare i vardagen Chefer som översättare i vardagen Avdelningschef avd. Beta: Ja, du frågade mig vad jag tar med mig tillbaka från alla möten till avdelningen egentligen inte mycket. Nä, för att jag vet ju inte, har vi

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Kartläggning av samverkansformer mellan socialtjänsten och Arbetsförmedlingen

Kartläggning av samverkansformer mellan socialtjänsten och Arbetsförmedlingen Kartläggning av samverkansformer mellan socialtjänsten och Arbetsförmedlingen Redovisning av regeringsuppdrag S2014/3701/FST 2015-04-15 Sida: 2 av 20 Sida: 3 av 20 Förord I denna rapport redovisar Socialstyrelsen

Läs mer

Affärsutveckling i frontlinjen. Fem kritiska färdigheter för den moderna affärsutvecklaren

Affärsutveckling i frontlinjen. Fem kritiska färdigheter för den moderna affärsutvecklaren Affärsutveckling i frontlinjen Fem kritiska färdigheter för den moderna affärsutvecklaren 2 Till dig som arbetar med affärsutveckling Funderar du och dina kollegor över nya affärsmöjligheter och hur ert

Läs mer

Hur många är era kvinnliga chefer? På vilka befattningar sitter de? Hur ligger din avdelning till internt?

Hur många är era kvinnliga chefer? På vilka befattningar sitter de? Hur ligger din avdelning till internt? 1Kartläggning Hur många är era kvinnliga chefer? På vilka befattningar sitter de? Hur ligger din avdelning till internt? Jämför med din egen bransch och andra branscher Checklistor för benchmarking Här

Läs mer

Producenten Administratör eller konstnär?

Producenten Administratör eller konstnär? Producenten Administratör eller konstnär? En rapport av Gustav Åvik Kulturverkstan KV08 Maj 2010 Bakgrund En fråga har snurrat runt i mitt huvud sen jag började Kulturverkstan, vill jag arbeta som teaterproducent?

Läs mer

FÖRETAGSPRESENTATION. Octagon Development är ett. konsultbolag med fokus. arbeta med företagsledare,

FÖRETAGSPRESENTATION. Octagon Development är ett. konsultbolag med fokus. arbeta med företagsledare, Octagon Development är ett konsultbolag med fokus på att arbeta med företagsledare, styrelse eller ledningsgrupper. Vi kan under kort eller lång tid verka i företag som en resurs, antingen i en vakant

Läs mer

Information om bedömning av reell kompetens

Information om bedömning av reell kompetens Information om bedömning av reell kompetens Reell kompetens Det är möjligt att söka till Lernia Yrkeshögskola på reell kompetens och få denna bedömd i förhållande till den grundläggande behörigheten för

Läs mer

Vi blir också äldre 14 november 2013. Ida Kåhlin Doktorand, MScOT, Arbetsterapeut Linköpings universitet

Vi blir också äldre 14 november 2013. Ida Kåhlin Doktorand, MScOT, Arbetsterapeut Linköpings universitet Vi blir också äldre 14 november 2013 Ida Kåhlin Doktorand, MScOT, Arbetsterapeut Linköpings universitet Delaktig (även) på äldre dar - om delaktighet och åldrande bland personer med utvecklingsstörning

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Medarbetarskap Ledarskap Kompetens 2014-11-19

Medarbetarskap Ledarskap Kompetens 2014-11-19 Medarbetarskap Ledarskap Kompetens 2014-11-19 1 Medarbetarskap står för ett samlat innehåll där individen tar ansvar för sin relation till: Arbetsplatsen Sina arbetsuppgifter Chefen Kollegor Ett bra medarbetarskap

Läs mer

Högskolepedagogisk utbildning-modul 3-perspektivkurs nov 2004

Högskolepedagogisk utbildning-modul 3-perspektivkurs nov 2004 Genus och programmering av Kristina von Hausswolff Inledning Under läsåret 3/ var jag med i ett projekt om Genus och datavetenskap lett av Carin Dackman och Christina Björkman. Under samma tid, våren,

Läs mer

Offentliga Sektorns Managementprogram

Offentliga Sektorns Managementprogram Offentliga Sektorns Managementprogram OFFENTLIGA SEKTORNS MANAGEMENTPROGRAM Utveckling för dig som är högre chef inom offentlig sektor Som högre chef i den offentliga sektorn lever du i en spännande och

Läs mer

HUR SKER FÖRÄNDRING I STORA BYGGFÖRETAG? - INITIATIV, LOGIKER, OCH ROLLER

HUR SKER FÖRÄNDRING I STORA BYGGFÖRETAG? - INITIATIV, LOGIKER, OCH ROLLER HUR SKER FÖRÄNDRING I STORA BYGGFÖRETAG? - INITIATIV, LOGIKER, OCH ROLLER Martin Löwstedt martin.lowstedt@chalmers.se Institutionen för Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik Studiens utgångspunkt Det framförs

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Psykisk ohälsa inom den svenska byggindustrin

Psykisk ohälsa inom den svenska byggindustrin Psykisk ohälsa inom den svenska byggindustrin - Hur den psykosociala arbetsmiljön påverkas av kultur och personalbrist SARA BLOMKVIST & RIKARD LANDEGREN HAGEN CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 Introduktion

Läs mer

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=?

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Hanna Melin Nilstein Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Lpp (Lokal pedagogisk plan) för verklighetsbaserad och praktisk matematik Bakgrund och beskrivning

Läs mer

Utvärdera din kommunikation

Utvärdera din kommunikation Utvärdera din kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Vill ha feedback på ditt sätt att kommunicera som ledare Vill stämma av dina medarbetares förväntningar på hur du kommunicerar med dem Vill

Läs mer

Tillväxt Trosa. Kompetensutveckling för småföretag i samverkan

Tillväxt Trosa. Kompetensutveckling för småföretag i samverkan Tillväxt Trosa Kompetensutveckling för småföretag i samverkan Resultat Projekt Tillväxt Trosa har genomförts för att ge småföretagare och deras personal tillgång till högkvalitativ kompetensutveckling.

Läs mer

Värderingskartlägging. Vad är värderingar?

Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Man kan säga att värderingar är frågor som är grundläggande värdefullt för oss, som motiverar och är drivkraften bakom vårt beteende. De är centrala principer

Läs mer

Ett förslag på kompetensmodell/intervjuguide. Samarbetsförmåga;

Ett förslag på kompetensmodell/intervjuguide. Samarbetsförmåga; Ett förslag på kompetensmodell/intervjuguide Samarbetsförmåga; Arbetar bra med andra människor. Relaterar till dem på ett lyhört och smidigt sätt. Lyssnar, kommunicerar och löser konflikter på ett konstruktivt

Läs mer

Kön spelar roll för ledarskap men kanske inte på det sätt du tror

Kön spelar roll för ledarskap men kanske inte på det sätt du tror Kön spelar roll för ledarskap men kanske inte på det sätt du tror Ulrika Haake Docent i pedagogik, ledarskapsforskare och prodekan för samhällsvetenskaplig fakultet Sveriges Ingenjörer - Västerbotten,

Läs mer

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Thermometer Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-11 Utskriftsdatum: 2018-02-01 Sofielundsvägen

Läs mer

Chefsbarometern December 2018 Vård och Omsorg

Chefsbarometern December 2018 Vård och Omsorg Chefsbarometern December 2018 Vård och Omsorg Kontakt på Novus: Per Fernström, Annelie Önnerud Datum: 24 april 2019 Har jobbat deltid 35% 11 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund & Genomförande

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE 150 ledningsgrupper senare - vår bild av en dold potential Detaljerade fallstudier av verkliga ledningsgruppssituationer och typiska problem såväl som konkreta tips för

Läs mer

Lärande och vardagsutveckling i Carpe

Lärande och vardagsutveckling i Carpe Lärande och vardagsutveckling i Carpe För att lära av erfarenheter från utvecklingsarbete räcker det inte med att enskilda individer lär sig, det behövs ett systematiskt och sammanhållande lärande så att

Läs mer

På kommande sidor kan du läsa mer om CFI, dess innehåll och uppbyggnad.

På kommande sidor kan du läsa mer om CFI, dess innehåll och uppbyggnad. Undrar du hur cheferna fungerar? Genom att mäta det kommer ni att veta. Vill ni vässa styrningen av verksamheten? Det är cheferna som gör jobbet. Behöver ni förstärka den gemensamma chefskulturen? Kulturen

Läs mer

Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer. en nationell inriktning

Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer. en nationell inriktning Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer en nationell inriktning Frågor och svar om kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer Varför behövs kompetensprofiler? Syftet med kompetensprofilerna

Läs mer

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET 10 trender om jämställdhetsarbete i Sverige 1. Prioritering Större i ord än handling En studie med 10 trender som visar tempen på jämställdhetsarbete i Sverige, kontrasterad mot

Läs mer