Helenelundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Helenelundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Helenelundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Grundskola, Fritidshem, Fritidsgård Rektor har ansvar för att det varje år upprättas en ny plan och att den tidigare utvärderas. Vår vision Helenelundsskolan är en en F 9 skola som är öppen för alla oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning, funktionshinder, religiös övertygelse eller annan trosuppfattning. På Helenelundsskolan får det inte förekomma någon mobbning, trakasserier eller annan kränkande behandling av elever eller vuxna. Varje elev och vuxen ska känna sig respekterad, betydelsefull och ha tillit till sin egen förmåga. Elevernas delaktighet Eleverna deltar i arbetet med att upprätta, följa upp och se över planen genom samtal i klassen på Olweuslektioner samt genom sina representanter i elevråden och i elevrådsstyrelsen. Vårdnadshavarnas delaktighet Vårdnadshavarna görs delaktiga i arbetet med planen på föräldramöten samt via föräldraråden Personalens delaktighet Personalen deltar i arbetet med att upprätta, följa upp och se över planen genom arbetslagsmöten, Olweusträffar och gemensam kompetensutveckling på skolan. Förankring av planen Planen görs känd och förankras hos elever genom Olweus klassmöten, i elevråden, i elevrådsstyrelsen och på kamratstödjarnas möten; hos personal genom arbetslagsmöten och Olweusgruppernas möten; samt hos föräldrarna genom föräldramöten, föräldraråd och skolans hemsida. Årets plan ska utvärderas senast Utvärdering av den nya planen kommer att ske i elevrådsstyrelsen, i arbetslagen, i EHT samt i skolledningen. Resultat av utvärderingen av fjolårets plan Utvärdering av planen görs i ledningsgruppen, i EHT, i arbetslagen samt i elevrådsstyrelsen. Delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan har varit elever, personal och skolledningen. Värdegrundsfrågor har varit ett tydligt fokus bland alla medarbetare med ett mer enhetligt agerande från samtliga vuxnas sida. Det har varit ett större lugn i verksamheten och positiv stämning. I utvärderingen har också framkommit nya mål och åtgärder. Vi kommer i vår nya plan förtydliga skolans främjande respektive förebyggande arbete Främjande insatser Våra främjande insatser syftar till att ge goda förutsättningar för vårt arbetet med likabehandling och att följa en tydlig röd tråd i alla våra verksamheter.

2 Mål och uppföljning: Alla på skolan ska lära känna varandra bättre och på så sätt öka förståelsen för varandras likheter och olikheter samt av hur det egna agerandet påverkar andra. Alla barn/ vuxna på skolan ska känna sig trygga på skolan och respekterade för den de är oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, ålder, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, religion, trosuppfattning eller funktionsnedsättning. Detta följs upp i en årlig kundundersökning, i en årlig Olweusenkät och i utvärderingen av elevens val och för personalen på medarbetarsamtalen. Så här arbetar vi främjande: Tydliga handlingsplaner. Våra handlingsplaner, krisplan, olweus kvalitetsplan och handlingsplan mot mobbning ligger lättillgängligt på skolans hemsida och på personalsiten.. Arbeta med likabehandlingsplanen Vi arbetar med likabehandlingsplanen i klassrummet för att göra eleverna delaktiga och medvetna. Att arbeta med språkbruket. Alla ska reagera på olämpligt språkbruk. Att ha tydligt arbete mot rasism. Arbetet pågår hela tiden genom bl a föreläsningar, diskussioner och temaarbeten. Pedagogisk lunch i matsalen Personal äter med eleverna, vi har bestämda bord för olika årskurser för att öka tryggheten. Elevens val Schemabrytande aktiviteter för mellan och högstadiet där grupperna åldersblandas Uppstartsdagar vid terminsstarterna Vi lägger fokus på gruppstärkande övningar Medvetet normativt arbetssätt Vi utgår från normativa värderingar när vi planerar och genomför våra lektioner Olweusprogrammet Olweustema på lektionstid för elever och obligatoriska olweusmöten för personal för därav avsatt tid. Grupper och placeringar. Medveten gruppindelning och placering. Medarbetar och uppföljningssamtal för personal Genomförs 2 gånger per år med närmsta chef. Ansvarig All personal på skolan. Rektor har det yttersta ansvaret för att handlingsplanerna årligen följs upp, utvärderas och revideras. Datum när det ska vara klart Arbetet pågår under hela läsåret. Kartläggning

3 Kartläggningsmetoder Personal observerar i den egna verksamheten samt har diskussioner i arbetslagen, EHT och på olweusträffar, olweusenkät, kundundersökning för föräldrar till elever i förskoleklass, åk 1, åk 2, åk 5 och åk 8 samt elever i åk 5 och åk 8. Hälsosamtal hos skolsköterskan i år 1, år 4 och år 8 med hälsoenkät. Trivselsamtal hos kurator i år 7. Individuella samtal i år 9 med Studie och yrkesvägledaren. I olweusprogammet ingår enskilda samtal mellan handledare och elever. Områden som berörs i kartläggningen: Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Hur eleverna har involverats i kartläggningen: Eleverna har besvarat olweusenkäten samt deltagit i klassvisa diskussioner. Elever i åk 5 och i åk 8 har besvarat kundundersökning. Elevrådsstyrelsen har deltagit i analysen av kartläggningen. Samtal med skolsköterska, kurator, studie och yrkesvägledaren samt handledare sker kontinuerligt. Hur personalen har involverats i kartläggningen: Diskussioner i arbetslag, EHT, olweusträffar samt under kompetensutvecklingsdag. Resultat och analys I kundundersökningen 2015 svarar föräldrar till barn i år 2, 5 och 8 på frågan Mitt barn är tryggt i skolan. I år 2 svarar 94% av föräldrarna att det stämmer mycket bra eller ganska bra, i år 5 är motsvarande siffra 95% och i år 8 svarar 90% av föräldrarna att deras barn är trygga i skolan. I olweusenkäten svarar 70,4 % av eleverna i år 4 6 och 43,2 % i år 7 9 att vuxna i skolan ofta eller nästan alltid stoppar mobbing. Siffran för de äldre årskurserna har glädjande nog gått upp lite men är fortfarande för låg samtidigt som de yngre elevernas siffra har sjunkit lite. Enligt olweusenkäten är skolgården, och för de äldre även korridoren, de ställen där man oftast utsätts för kränkande behandling. Här behöver vi se över rastvaktsrutinerna ordentligt, på alla nivåer. Kränkningar på nätet har tidigare varit ett fokusområde och som flera årskurser på olika sätt har arbetat med. I år svarar 4,8 % av eleverna att det har blivit mobbade på nätet eller på mobilen de senaste månaderna vilket är i stort sett oförändrat sedan förra året. Det är ett område som vi alltid måste diskutera. Efter hälsosamtalen i år 8 reagerade vi på den psykiska hälsan hos eleverna. De var bl a mycket mer stressade än tidigare och mådde sämre. Vi började därför med en föreläsning om grunderna i god hälsa, sömn och kost, för eleverna i år 6,7 och 8 och deras föräldrar. Många lärare har också fortsatt jobba med det temat i klasserna. Förebyggande åtgärder Arbetslag Palmen (år F 1) Bestämd lek på lunchrasten för barnen. Klassrast en gång per vecka. Sociogram för att se över statusen i barngrupperna Ansvariga: Datum när det ska vara klart: Arbetet pågår under hela läsåret.

4 Arbetslag Kastanjen (år 2 3) Vi har haft genomtänkta gruppindelningar och är duktiga på detta. Vi har jobbat med gruppstärkande övningar inom och mellan klasserna. Klassrasten blev populär och eleverna har tagit över planeringen för den. En fast uteaktivitet på lunchrast och eftermiddag, organiserad av en vuxen, har genomförts även om kommunikationen mellan personalgrupperna bör förbättras. Kompisbänk kvarstår men kanske under andra former än vi tänkt från början. Nya rastvärdsrutiner med nytt schema och uppgifter ska följas vilket betyder att vi behöver diskutera nya former för klassrasten och kompisplatsen. Vi måste få de nya rutinerna att fungera ihop med våra övriga arbetsuppgifter. Ansvariga: Datum när det ska vara klart: Arbetet pågår under hela läsåret. Arbetslag Rönnen (år 4 6) Vi har jobbat med att skapa trygghet för eleverna genom att samtala, enskilt och i grupp, med dem, skapa tillfällen att blanda eleverna i olika grupper och att följa upp detta. Vi kan bli bättre på att ta tempen i klassen mer regelbundet så vi ser om vårt arbete ger resultat. Vi fortsätter att jobba för att öka tryggheten för eleverna. Vi ska arbeta aktivt kring alla människors lika värde vid olika temaveckor. Ansvariga: Datum när det ska vara klart: Arbetslag Björken (år 7) Utifrån målet att jobba mot segregation i klasserna nådde vi inte dit. Vi bröt upp grupper, jobbade med placeringar och sökte stöd från andra som inte gav något nytt. Vi måste börja jobba redan i år 7 med dessa frågor, i våra nior var det för sent. Skapa harmoniska klasser med god gemenskap där alla mår bra genom att vara observanta och inte vänta med att vidta åtgärder. Vi ska göra smarta gruppval och placeringar och inte ha låsta grupper och klasser. Ansvariga: Arbetslaget Datum när det ska vara klart: Pågående under året, utvärdering om ett år. Arbetslag Linden (år 8) Gruppindelning och bordsplacering har gjorts av lärare utifrån bl a genustänk.

5 Olämpligt språkbruk och kränkande symboler har uppmärksammats, då kontaktas vårdnadshavare Nya mål och uppföljning : Kvar från förra året: Uppmärksamma högtider från olika kulturer genom att t ex visa på interntv och laga internationell mat på hemkunskapen Vi ska fokusera mer på vårt normkritiska förhållningssätt i undervisningen och samarbeta om detta på arbetslagsmötena. Efter föreläsningen för eleverna om jämställdhet ska vi planera aktiviteter på detta tema. Ansvariga : berörda lärare och pedagoger samt övrig personal på skolan Datum när det ska vara klart: Arbetet pågår under hela året. Arbetslag Eken (år 9) Gjorda insatser: Hjälpt till med placeringar i klassrummen. Följer upp för elever som kommer sent, sett till att det blir könsblandat vid bordsplacering. Försökt att blanda sig med eleverna och sitta tillsammans med dem i matsalen. Rutiner för att lägga rastvaktstid då det behövs mest. Fortsätter med bordsplacering i lektionssalarna för ökad trygghet. Matsalsplacering utifrån utrymme, lärare vara på plats i tid vid lunchstart för hålla lugnt. Träna elever att sätta gränser, ett nej är ett nej. Tänka på hur vi bemöter elever för att öka andelen elever som har förtroende för någon vuxen på skolan. Tänka på att jobba normbrytande. Se till att det finns lärare som kan uppsöka båda omklädningsrummen om problem skulle uppstå. Både en kvinnlig och manlig lärare finns att tillgå. Vi är uppmärksamma och säger tydligt ifrån när kränkande/diskriminerande/negativa ord används. Ansvarig: Berörda lärare och pedagoger samt övrig personal på skolan. Datum när det ska vara klart: Arbetet pågår under hela året. Arbetslag Granen (Elevhälsa m.fl.) Arbetat med att förbättra i matsalen, infört fasta bordsplaceringar årskursvis. Märkt upp toalettdörrar och sett till att det är fräscht på toaletterna. Hjälpa till att bygga relationer mellan elever och mellan elever och vuxna. Ansvariga. Arbetslaget Datum när det ska vara klart: Pågår under året. Arbetslag Lunden (Fritidsklubb/fritidsgård)

6 Vi jobbar aktivt med och uppmärksammar språkbruket. Vi ordnar aktiviteter för att barnen ska lära känna varandra och för att öka trygghet och gemenskap med varandra och med vuxna i verksamheten. Vuxna sitter bland barnen vid mellis. Vi deltar i skolans gemensamma olweusträffar men skulle behöva verktyg för att arbeta med programmet på fritids. Vi vill vara mer delaktiga i skolans temadagar. Vi ska synliggöra våra ordningsregler. Vi ska skapa en dokumentationsbok för speciella händelser. Ansvariga: All personal Datum när det ska vara klart: Pågår under året Rutiner för akuta situationer Policy: På Helenelundsskolan har vi alltid ett värdegrundsperspektiv där alla aktivt arbetar för att vi ska ha en god miljö med bra relationer mellan elever och mellan elever och vuxna. På skolan ska det råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling: Bland elever: Ratsvaktsschema för god uppsikt över alla platser där eleverna befinner sig på lektionsfri tid. Kamratstödjare i skolår 7 9. Enskilda samtal med elever i den dagliga verksamheten. Utvecklingssamtal.Olweuslektioner i alla klasser. Kännedom om likabehandlingsplanen. Bland vuxna: Sträva efter en organisation som präglas av öppenhet, där personalen känner sig trygga och delaktiga samt har inflytande genom bl a regelbundna medarbetarsamtal där bl a frågor om trivsel och arbetsklimat tas upp, samtalsgrupper med all personal enligt Olweusmodellen, skyddsronder där dessa frågor tas upp, samtal i vardagen. Personal som elever och föräldrar kan vända sig till: Elever och föräldrar ska i första hand vända sig till klasslärare/handledare, ämneslärare eller fritidspersonal. De kan även vända sig till övrig personal på skolan. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av andra elever Klassläraren/handledaren ansvarar under skoldagen och fritidspersonalen under fritidstid. De har en objektiv, problemlösande hållning och lyssnar först på den som känner sig utsatt. Därefter genomförs samtal med den andra parten utan att skuldbelägga och döma. Situationen går kanske att lösa på detta tidiga stadium. Eleven erbjuds stöd. Personalen dokumenterar händelsen. Vid konstaterande av kränkande behandling kontaktar klassläraren/handledaren eller fritidspersonalen en kollega utan dröjsmål. Tillsammans har de enskilda samtal med involverade elever. Dokumentation görs. Elevernas vårdnadshavare kontaktas av ansvarig. Bitr rektor informeras. Vid behov görs polisanmälan och/eller anmälan till socialtjänsten enligt kommunens plan för trygghet och studiero. Vid konstaterande av mobbning kontaktas kuratorn med omedelbar verkan. Kuratorn kontaktar skolans samtalsledare vid mobbning som genomför samtal enligt modell med inblandade parter. Vårdnadshavare kontaktas. Rektor informeras.

7 Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av persona l Om en elev blir kränkt av en personal ska eleven ta kontakt med sin handledare, fritidspersonal, kurator, skolsköterska, annan personal eller berätta för sin vårdnadshavare som för ärendet vidare till skolledningen. Skolledningen har först samtal med den som känner sig utsatt och därefter med den personal som eleven upplever sig kränkt av för att ta reda på fakta om situationen. Skolledningen tar kontakt med elevens vårdnadshavare och informerar om den uppkomna situationen. Vid konstaterande av kränkande behandling: Skolledningen har samtal med den medarbetare som kränkt eleven och informerar om det oacceptabla beteendet. Rektor dokumenterar händelsen och informerar skolchefen. Vid upprepad förseelse anmäler rektor medarbetaren till kommunens personalavdelning alternativt till barn och ungdomsnämnden. Rutiner för uppföljning Uppföljning sker genom samtal med den som blivit kränkt samt med den som har kränkt. Detta sker efter 1 2 veckor av den som är ansvarig för utredningen och åtgärderna i varje enskilt fall. Vid mobbning följs samtalen upp av de samtalsledare som höll i samtalen. Utvärdering av åtgärderna och resultatet görs tillsammans med ansvarig biträdande rektor alternativt med rektor. Rektor informeras. Rutiner för dokumentation Alla händelser av kränkande behandling ska dokumenteras fortlöpande under utredning, åtgärder, uppföljning och utvärdering. Ansvaret ligger på den som är ansvarig för utredningen. Dokumentationen förvaras i särskilda pärmar i varje arbetslag. Dokumentation gällande mobbning förvaras hos kuratorn. Ansvarsförhållande Rektor har det yttersta ansvaret för att en plan med rutiner finns och årligen utvärderas och revideras. Varje medarbetare som är anställd på skolan är ansvarig för att läsa igenom och utföra sin del av rutinerna. Närmaste chef har ansvar för att följa upp att medarbetarna känner till och följer rutinerna. Kuratorn har ansvar för att nya medarbetare får kännedom om skolans Rutiner för akuta situationer. Länk till lagen: Medföljande bilaga: Olweus kvalitetsplan

8 Bilaga KVALITETSPLAN Hur vi arbetar med olweusprogrammet på Helenelundsskolan lå 2014/2015 Vi utgår från Olweus standard och dess 12 punkter på följande sätt: Minst två gånger om året träffas personalen och diskuterar antimobbningsarbete. Efter vårterminens slut utvärderas antimobbningsarbetet och man tittar på resultaten från olweusenkäten och identifierar förbättringsområden. Under uppstartsdagarna träffas man och planerar aktiviteter utifrån dessa områden. I anslutning till när vi gör vår skolgårdsundersökning diskuteras var vi har otrygga områden och anpassar vårt rastvaktsschema efter det. Olweusarbetet finns på dagordningen på arbetslagens möten, varannan vecka. Vi har även pratat om att ha ett temapass för personalen under uppstartsdagen på vårterminen. Det skall genomföras minst 5 möten per läsår i samtalsgrupper för personalen. Vi har förbättrat förutsättningarna för alla att vara med i samtalsgrupperna och få en bättre blandning i grupperna genom att stänga fritidshemmet tidigare och ha alla grupperna samtidigt, på eftermiddagarna. Våra samtalsledare har gått en påfyllnadskurs för att få ny energi och erbjuds inspirationsföreläsningar via kommunens olweusteam. Vi har åtta samtalsgrupper och tio samtalsledare. Det ska hållas minst en endagars introduktionskurs för nyanställda som handlar om olweusprogrammet. Vi anmäler alla nyanställda till halvdagen på kommunen och alla får Dan Olweus bok Mobbning i skolan. Vi ordnar också en halvdag i skolan för att informera och diskutera om hur vi jobbar med olweusprogrammet på Helenelundsskolan. När den ligger i tiden avgörs bl a av när den kommungemensamma halvdagen ligger. Det ska genomföras en undersökning med Olweus frågeformulär om mobbning en gång om året. Vår koordinator förbereder enkäten genom att lägga ut lösenord och skicka ut instruktioner till lärarna i god tid innan vi genomför den för att lärarna ska hinna prata och påminna eleverna om vad mobbning är m.m. Vi gör enkäten på vårterminen. Rastvaktsschemat ses över, utvärderas/granskas kritiskt och eventuellt revideras minst en gång om året. I samband med att vi gör skolgårdsundersökningen där eleverna får kryssa i otrygga platser, diskuteras rastvakteriet och ses över. Vi gör skolgårdsundersökningen två gånger per år, i september och februari för att få syn på skillnaderna under olika årstider och därmed olika rastverksamhet.

9 Pedagoger och övrig personal använder sig aktivt av de fyra skolreglerna mot mobbning och praktiserar dem så konsekvent som möjligt. Skolreglerna repeteras varje höst i elevgrupperna och man jobbar aktivt med sina grupper för ökad gruppkänsla och inkludering. Skolreglerna ska sitta uppe i varje klassrum för att man enkelt ska kunna peka på dem vid behov. Övrig personal får möjlighet att diskutera reglerna i samtalsgrupperna och praktisera dem i möten med eleverna i och utanför klassrummet. Handledare har minst två olweusmöten i elevgruppen i månaden om mobbning och närliggande teman. Alla klasser har olweuslektioner schemalagda. Vissa har det varje vecka medan andra, främst på högstadiet, har varannan vecka. Vi kommer att diskutera och repetera klassmötenas innehåll och upplägg i våra samtalsgrupper för att alla ska veta vad som förväntas och att kvaliteten ska höjas. Vi har ett skåp i biblioteket med material där lärarna kan hämta inspiration och idéer. Mobbning tas upp som tema på minst två möten per år i elevrådet. De ansvariga för elevråden planerar in teman för alla åldrar för att vi ska diskutera samma saker. På hösten diskuteras bl a skolgårdsundersökningen och tryggheten i skolan, på våren tar vi bl a upp olweusenkäten och vad våra resultat visar. Handledaren ska vid enskilda elevsamtal beröra temat mobbning. Handledarna plockar ut elever för korta samtal där de bl a kollar av hur de har det med kompisar och hur stämningen i klassen är minst en gång per läsår. Föräldrar ges god information om skolans förebyggande och problemlösande antimobbningsarbete på minst 1 föräldramöte/år samt under utvecklingssamtalen. Vi har föräldramöten minst 2 tillfällen per läsår och informerar om olweusprogrammet vid ett av dem och även om hur vår mobbningsplan fungerar. Skolan ska ha god kännedom och kunna använda de procedurer som finns beskrivet i olweusprogrammet och som skall användas i arbetet med mobbningsärenden. Vi kommer att repetera olweus åtgärdsprogram och diskutera i samtalsgrupperna utifrån de olika kapitlen för att all personal ska känna till grunderna och all ny personal får kännedom om hur vi arbetar här på skolan och vår handlingsplan mot mobbning. Skolan ska utarbeta en kvalitetsplan som visar hur skolan kommer att arbeta för att säkra kvaliteten för åtgärderna i denna standard. Planen kommer att ingå som en bilaga till vår likabehandlingsplan och utvärderas tillsammans med den. Uvärdering Under året har flera arbetslag haft temadagar och föräldramöten om nätet och nätetik eftersom man ansett att det förekommit kränkningar på nätet bland eleverna. Arbetet

10 kommer att fortsätta eftersom våra siffror i olweusenkäten visar på något högre frekvens av kränkningar på mobil/dator bland de yngre eleverna. Vi kommer också arbeta för att eleverna ska se att vi jobbar aktivt med mobbning, det är och har varit ett förbättringsområde under lång tid. Detta startar vi i samtalsgrupperna med diskussioner som ska leda till att vi reagerar, tar tag i saker, ingriper när vi ser situationer som kan vara mobbning, trakasserier eller kränkningar. ALLA ska veta vad man ska göra och hur man gör det.

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola och fritidshem Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 6 Lidåkers fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Grunduppgifter

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kämpetorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kämpetorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kämpetorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, åk F-6, grundsärskola samt fritidshem och mellanstadieklubb Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

Rengsjöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gun-Marie Tyve Rektor

Rengsjöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gun-Marie Tyve Rektor Rengsjöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gun-Marie Tyve Rektor 2014-03-27 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Rengsjöskolans förskoleklass- åk 6 och Fritidshem.

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 18/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Rosendalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rosendalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Rosendalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-6 inklusive fritidshem Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

HAMMARBACKSSKOLAN Hammarbacksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

HAMMARBACKSSKOLAN Hammarbacksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling HAMMARBACKSSKOLAN Hammarbacksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9, Grundsärskola, Träningssärskola samt fritidshem Läsår: 2015/2016

Läs mer

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och fritidshem Ansvariga för planen All personal

Läs mer

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshem Läsår: 2015/16 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids

Läs mer

Sonfjällsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sonfjällsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sonfjällsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan och fritids Läsår 2014-2015 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola Ansvariga för planen Rektor Britt-Marie Eliasson Vår vision Alla människor

Läs mer

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planengrundskola, förskoleklass och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Gällaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gällaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Gällaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/9 Grunduppgifter

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass- åk 6, fritids a för planen Rektor Elisabeth Sterner/ bit

Läs mer

Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Årskurs 4-9 Läsår: 15/16 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 5 Kartläggning...

Läs mer

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år

Läs mer

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan dec 2016 Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling TINGBERGSSKOLAN F-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-08-11 DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GRUNDUPPGIFTER VERKSAMHETSFORMER SOM OMFATTAS AV PLANEN Grundskola, förskoleklass

Läs mer

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola F-9, fritidshem Läsår 16/17, 17/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Grevegårdsskolans likabehandlingsplan

Grevegårdsskolans likabehandlingsplan Grevegårdsskolans likabehandlingsplan för skolan, förskoleklass och fritidshem Gäller från 2013-04-01 till 2014-04-01 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan Grevegårdsskolan sidan 2 Vision. Mål Metod

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen är framtagen av kamratstödjarna Korsbackaskolan och reviderad av arbetslag, elevhälsoteam, kamratstödjarna och ledningsgruppen. Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, Jörlanda 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Ekonomiprogrammet Läsår 15/16 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: År F-5 och fritids Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen År F-5

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Cybergymnasiet Malmö Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvarig för planen Johan Wingren, rektor Vår vision På vår skola

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Bie skola www.katrineholm.se Bie skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skolbarnomsorg, Förskoleklass,

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Introduktionsprogrammen a för planen Bitr. rektor är ytterst ansvarig för planen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogomeskolan Skogomeskolans fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter: Skogomeskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem Ansvarig

Läs mer

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, årskurs 1-6, fritids. Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Hjoggböleskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola F-5 och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Johanna Norlund Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Storängsparkens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Storängsparkens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Storängsparkens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Pedagog Anette Andersson

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Rikstens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 Läsår: 2016/2017

Rikstens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 Läsår: 2016/2017 Rikstens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola förskoleklass åk 1-2 och fritidshem Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Älgarås fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: fritidshemmet Älgen Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet

Läs mer

Glömstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glömstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Glömstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, skolbarnomsorg samt grundskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Valås förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Valås förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Valås förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskolan. Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskolan.

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år Ansvariga

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-5 och fritidshem Läsår: 2016/2017 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundsärskola, gymnasiesärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Bessemerskolan - Estetiska programmet Estetik och medias plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan - Estetiska programmet Estetik och medias plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan - Estetiska programmet Estetik och medias plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasium Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 3-6 och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Foto: istockphoto / pintogame Julita skola - läsåret 2015/2016 Julita skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan Revinge skola

Likabehandlingsplan Revinge skola Likabehandlingsplan Revinge skola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem Läsår 2016 / 2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass,

Läs mer

Hasslarödsskolan 4-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hasslarödsskolan 4-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasslarödsskolan 4-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Broskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Broskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Broskolans plan mot diskriminering och Planen gäller i skolans samtliga verksamheter, grundskola, öppenverksamhet, fritidsgård. Läsåret 2016/17 Tuula.tahkaaho@upplands-bro.se 08-58169403 www.upplands-bro.se

Läs mer

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 1 6, fritidshem och förskoleklass Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stugsunds skola Läsåret 2017-2018 2017-10-10 2(10) Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, åk 1-6 samt fritidshem a för planen

Läs mer