Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada."

Transkript

1 Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. De här uppgifterna är avsedda för dem som söker till Helsingfors och Vasa för att avlägga examen på svenska. Uppgifterna är sju till antalet och bedöms på poängskalan Det maximala antalet poäng är härvid 70. Svaren på uppgifterna skall Du skriva på separata papper. Svaren skall Du lämna till övervakarna. I övre kanten av varje svar skall Du tydligt på de utmärkta platserna skriva Ditt namn, Din personbeteckning och orten där provet äger rum. Om Du lämnar någon uppgift obesvarad, skall ett tomt papper också lämnas till övervakaren. Även på ett sådant tomt papper skall Du skriva namn, personbeteckning och ort där provet äger rum. Om Du ansöker om inträde i det svenska urvalsprovet, skall Du också svara på svenska. För svaren på uppgifterna finns reserverat ett knippe med svarspapper. Svaren på uppgifterna 1-6 ges i enlighet med det reserverade utrymmet på svarspappret. Svaret bör hållas inom de yttre ramarna för utrymmet och på varje rad får finnas endast en textrad. Den överskridande delen läses inte. Handstilen bör skäligen kunna läsas. Uppgift 7 besvaras i sin helhet på svarspappret på det för svaret reserverade rutfältet. Vid bedömningen av svaren beaktas endast kunskaper som framgår av urvalsprovslitteraturen. En helhetsbedömning tillämpas på uppgifterna 1-6. Således kan utöver svarets riktighet och fullständighet betydelse ges åt svarets följdriktighet, klarhet och betoning på det väsentliga. Brister härvidlag kan medföra poängavdrag. De som helt avstår från provet lämnar detta papper samt sina svarspapper (som således inte bedöms) till övervakarna. På varje papper skall skrivas namn, personbeteckning och orten där provet äger rum samt på detta papper även antecknas ett kryss på raden Jag avstår. Från provsalen får Du avlägsna Dig tidigast kl. 13. Provresultaten kommer att offentliggöras LÄS INSTRUKTIONERNA OCH UPPGIFTERNA SYNNERLIGEN OMSORGSFULLT

2 UPPGIFT 1 När Gullan Grönlund och Filip Fallström träffades 2007 hade Gullan dottern Astrid, som var född Astrid bor med sin mamma Gullan och styvpappa Filip, men bär sin numera avlidne fars släktnamn Nyström. Gullan och Filip blev sambor År 2009 föddes deras gemensamma dotter Beata, som fick sin mors släktnamn Grönlund, eftersom faderskapet då ännu inte var fastställt. Nu har Gullans och Filips son Cedrik nyss fötts och Gullan och Filip funderar på vilket släktnamn Cedrik kunde få. Gullan och Filip har också beslutat att ingå sitt första äktenskap och samtidigt ta sig ett gemensamt släktnamn. Gullan och Filip tycker att det är jobbigt med de många släktnamnen i familjen och vill höra av dig vad de kunde göra för att alla i familjen ska få ett och samma släktnamn. Ge Gullan och Filip svar på följande frågor: a) Vilka släktnamn kan Gullan och Filip ta som gemensamt släktnamn? b) Vilka släktnamn kan Cedrik få? c) Hur ska Gullan och Filip förfara för att få ett gemensamt släktnamn för alla i familjen nu när de har beslutat sig för att vid ingåendet av äktenskapet ta ett gemensamt släktnamn?

3 UPPGIFT 2 Definiera begreppet juridisk-institutionella fakta. Ange vilken roll jurdiskinstitutionella fakta spelar i relationen mellan rätten och (det övriga) samhället och ge också exempel på dessa fakta.

4 UPPGIFT 3 Inom ramen för sin småskaliga bryggeriverksamhet tillverkar näringsidkaren A ölet Brainstorm. Den 5 maj 2013 beställer krögaren B 300 flaskor om 0,33 liter av nämnda öl. Enligt beställningen ska ölet levereras till B senast den 10 juni A accepterar genast beställningen. Leveransdagen är viktig för B, eftersom B den 16 juni 2013 ska arrangera en bröllopsfest och brudparet har särskilt önskat att Brainstorm ska serveras till bröllopsgästerna. Men det känner A inte till. Den 1 juni meddelar A att han inte kommer att kunna leverera ölet senast den 10 juni. A:s flasklager har nämligen helt oväntat tagit slut. Men A utlovar leverans till morgonen den 18 juni. Det är ju försent med tanke på bröllopsfesten den 16 juni. Dessutom måste ölet levereras i 0,5 liters flaskor och inte i 0,33 liters flaskor som avtalats. Men innehållet är ju ändå detsamma, såsom A säger. A åtar sig också att utan extra kostnad för B leverera 200 flaskor om 0,5 liter, dvs. sammanlagt 100 liter öl. 300 flaskor om 0,33 liter hade uppgått till 99 liter öl. B informerar genast brudparet om att A inte kommer att kunna leverera Brainstorm i tid. Brudparet önskar då att det på festen istället ska serveras ölet No Limits som tillverkas av C. B vill så gärna uppfylla brudparets önskemål, men B vet nu inte vad som gäller. B ber dig därför om juridisk hjälp. B vill ha motiverade svar på följande frågor: a) Vilken lagstiftning blir tillämplig i fallet, med beaktande av B:s frågor nedan i b) och c)? b) Är det rätt av A att leverera ölet i 0,5 liters flaskor? Det är ju faktiskt sant som A säger, att innehållet är detsamma oberoende av flaskstorlek. Men Brainstorm betraktas i allmänhet inte som något särskilt gott öl, så B räknar med att han kommer att få svårt att sälja 200 flaskor om 0,5 liter av det ölet på annat sätt än genom ett rabatterat pris. Det skulle antagligen vara lättare att sälja ölet i 0,33 liters flaskor. c) Om det bara är möjligt skulle B nu helst inte alls vilja ha någon leverans av A, utan istället endast skaffa No Limits av C som utan problem kan leverera det ölet i tid till bröllopsfesten. B känner till att man kan häva ett avtal under vissa

5 förutsättningar. Men vilka är hävningsförutsättningarna enligt den tillämpliga lagstiftningen? (Du behöver inte ta ställning till om rätt att häva faktiskt föreligger, det räcker med att du redogör för hävningsförutsättningarna.)

6 UPPGIFT 4 Assar har siktat in sig på en karriär som utvecklare av mobilspel. Under en glad kväll hemma hos Brix, en aspirerande serietecknare, spånar Assar och Brix kring ett mobilspel där spelaren skall kämpa mot chimärer, dvs. monster som är kombinationer av olika djurarter. Spelets ton skall vara mörk, dystopisk och våldsam. Inspirerad av diskussionen gör Brix följande dag en teckning av en chimär som hon kallar Snigelkotten. Brix skickar teckningen med e-post till Assar, och lägger också upp teckningen på sin blogg. Bloggen är öppen för allmänheten. Assar börjar utveckla spelet tillsammans med grafikern Conny, som ansvarar för spelets visuella del. Assar och Conny grundar tillsammans bolaget Xymerus Ab och överför alla sina rättigheter till spelet på bolaget. Xymerus Ab får finansiering av businessängeln Dyr. På Dyrs inrådan ändras spelets ton så att det passar barn i åldern 3-7 år. Med Dyrs hjälp gör Xymerus Ab också upp en marknadsföringsstrategi, som går ut på att spelets huvudfigur, Snigelkotten, kommer att fungera som kännetecken för bolaget och för spelet. Xymerus Ab skall få ytterligare synlighet för spelet genom att låta andra bolag (som tillverkar produkter som barn gillar) mot betalning använda Snigelkotten på sina produkter. Xymerus Ab skall också låta tillverka Snigelkott-formade leksaker. Under tiden har Brix etablerat sig som serietecknare. Hon har självpublicerat tre mörka, dystopiska och våldsamma seriealbum som uppnått kultstatus bland vuxna seriefans. Monstruösa djurfigurer är ett återkommande tema i albumen. Assar berättar för Brix att spelet skall lanseras inom kort. Då Brix får prova spelet märker hon att Snigelkotten i spelet är nästan identisk med hennes egen teckning, med den skillnaden att Conny har framställt den digitalt, färgsatt den, utvecklat ett rörelsemönster för den och omgett den med en ljus, utopistisk och barnvänlig spelvärld. Brix meddelar Assar att spelet gör intrång i hennes ensamrätt till teckningen och att det kränker hennes konstnärliga anseende. Brix säger att hon överväger att be en domstol stoppa lanseringen.

7 Assar, Conny och Dyr vänder sig nu till dig och ber om ditt motiverade ställningstagande till följande: a) Vilken lagstiftning stöder Brix sina påståenden på, och vilka rättigheter hänvisar hon till? b) Assar bekräftar att hans exemplar av Brix teckning har använts som förlaga till spelfiguren Snigelkotten. Assar anser att teckningen blev hans egendom då Brix skickade den till Assar utan förbehåll. Dessutom gjorde Brix teckningen fritt tillgänglig för allmänheten via sin blogg innan Assar började utveckla spelet. Har teckningen varit fritt användbar som förlaga till spelfiguren på någon av dessa grunder? c) Conny anser i egenskap av professionell grafiker att Brix teckning inte har något konstnärligt värde. Teckningen kunde inte heller användas i spelet som sådan. Spelets Snigelkott är en helt annan typ av skapelse: den är gjord med en helt annan teknik, den är färgsatt, animerad och interaktiv. Conny anser att det är han som har gjort allt jobb för att skapa spelets Snigelkott och att rättigheterna till den därför nu tillhör Xymerus Ab. Stämmer detta? d) Dyr är mest bekymrad över att andra företag skall börja tillverka sina egna Snigelkott-formade leksaker och förse sina produkter med Snigelkott-figurer utan Xymerus Ab:s tillstånd. Hur kan Xymerus Ab juridiskt skydda Snigelkottleksakerna och figuren mot detta?

8 UPPGIFT 5 Ge en kort definition av eller ett svar på följande begrepp, uttryck och frågor. Beakta att svarsutrymmet är begränsat. Ta därför i svaret med endast det väsentliga. Det är möjligt att besvara varje delfråga på 1-3 rader för att erhålla maximala poäng. a) Juridisk person b) Intressebevakningsfullmakt c) Självkontrahering inom ramen för förmyndarverksamhet d) Rättskapacitet e) Det s.k. Helsingforsavtalet från 1962 f) Patientens systemrättigheter g) Tidpunkten i fråga om ålder för uppkommande av straffrättsligt ansvar h) Privaträttens kollektivisering i) Kollektivt konsumentskydd j) Benämningen av det rättsområde som omfattar sakrätt och obligationsrätt

9 UPPGIFT 6 Beskriv hur de olika originalförvärven av äganderätt brukar delas in och vad som avses med dessa förvärv! Ange också hur originalförvärven skiljer sig från ägarskiftesförvärven!

10 UPPGIFT 7 Uppgiften består av 10 punkter. Varje punkt har ett (och endast ett) rätt svarsalternativ. Utmärk Ditt svar tydligt med ett kryss i rutfältet. Ifall Du inte vill besvara en punkt, skall Du inte sätta ut något kryss. Ifall Du vid en punkt kryssar i flera än ett alternativ anses svaret vara fel. Ifall Du utmärker rätt svarsalternativ, får Du 1 poäng för den punkten. 1 poäng avdras ifall Du utmärker fel eller flera än ett svarsalternativ. Det totala poängantalet för denna uppgift kan inte bli negativt. Ifall Du inte sätter ut något kryss vid en punkt får Du 0 poäng för punkten ifråga. Uppgiften bedöms således med poängen Inga verbala förklaringar beaktas. Uppgift nummer 7 besvaras på basis av innehållet i boken Kaarlo Tuori, Rättens nivåer och dimensioner. 1. Vilket alternativ nedan är riktigt? a) H.L.A. Hart är en av 1800-talets mest inflytelserika rättsteoretiker. b) Enligt den teoretiska rättspositivismen utgör naturrättsliga principer den normativa kärnan i all rätt. c) Den traditionella rättspositivismen kännetecknas av en tudelad ontologi som skiljer mellan faktavärlden och normvärlden. d) Den positivistiska rättsteorin förnekar alla samband mellan rätten och moralen. 2. Vilket alternativ nedan är felaktigt? a) Eftersom rätten är fast anknuten till språket kan rättsordningen kallas ett symbolisk-normativt fenomen. b) Rättsnormsatserna ger information om normernas innehåll. c) Juristerna kan hänföras till det inskränkta rättssamfundet, eftersom de har sin egen fackmässiga rättskultur.

11 d) Domarna närmar sig rätten ur ett observatörsexternt perspektiv och har en performativ inställning till den. 3. Vilket alternativ nedan är riktigt? a) Den formella rättviseprincipen förutsätter att lika fall behandlas lika, men inte att olika fall behandlas olika. b) När ett beslut framställs som en logisk syllogism är det fråga om extern justifiering. c) Den hermeneutiska cirkeln gäller förhållandet mellan normer och fakta. d) De rättsvetenskapliga tolkningsrekommendationerna har lagberedningen som främsta målgrupp. 4. Vilket alternativ nedan är felaktigt? a) Rättsvetenskapen är en normativ vetenskap med tanke på objekt och resultat. b) Rätten består av rättsliga praktiker som kontinuerligt producerar och reproducerar rättsordningen. c) Alf Ross är den ledande förespråkaren för den amerikanska realismen. d) Empiriska legitimitetsteorier tillhör gruppen realistiska giltighetsteorier. 5. Vilket alternativ nedan är riktigt? a) Rättsvetenskapens ställningstaganden tillhör rättsordningens ytnivå. b) Rättskälleläran tillhör de begreppsliga elementen i juristernas fackmässiga rättskultur. c) Enligt traditionell finsk uppfattning utgör landssed en svagt förpliktande rättskälla.

12 d) Den dualistiska modellen innebär att folkrättsligt bindande konventioner alltid är rättsligt bindande inom staten. 6. Vilket alternativ nedan är felaktigt? a) Sedvanerättens ställning som självständig rättskälla kan ifrågasättas. b) I den skandinaviska rättskälleläran tillhör den rättsvetenskapliga litteraturen de tillåtna rättskällorna. c) Rättsreglerna är rättsnormer, men rättsprinciperna är inte det. d) Lagtolkning kan definieras som precisering av rättsnormsatsers betydelseinnehåll. 7. Vilket alternativ nedan är riktigt? a) Vid bokstavstrogen tolkning ger man uttrycken i lagtexten alltid en allmänspråklig innebörd. b) Analogislut är en form för restriktiv tolkning. c) E contrario-tolkning avser att man gör ett motsatsslut. d) Vid teleologisk tolkning är lagstiftarens ursprungliga syfte av avgörande betydelse. 8. Vilket alternativ nedan är felaktigt? a) Lex superior-regeln framgår numera ur Finlands grundlag. b) Om två rättsregler är sinsemellan oförenliga kan bara den ena vara tillämplig. c) Demokratiprincipen tillhör den moderna rättens normativa djupstruktur. d) Begreppet subjektiv rättighet började utvecklas i slutet av 1900-talet.

13 9. Vilket alternativ nedan är riktigt? a) Den kritiska rättspositivismen hävdar att den moderna rätten inte baserar sig på medveten mänsklig verksamhet. b) Rättsstatsprinciperna tillhör den normativa djupstrukturen i den moderna rätten. c) Den rättsvetenskapliga kritiken utgör uteslutande rättsextern kritik. d) Den kritiska rättspositivismen reducerar rättsnormsgiltigheten till endast formell giltighet. 10. Vilket alternativ nedan är felaktigt? a) Enligt Max Weber förutsatte det marknadsekonomiska systemets tillkomst ett rättssystem av modernrättslig typ. b) Rättens normativa autonomi i relation till moralen är störst på rättens ytnivå. c) Rättskälleläran bidrar till rättens metodologiska autonomi. d) Den professionella autonomin i det moderna rättssystemet medför att juristkårens roll ständigt minskar.

HELSINGFORS UNIVERSITET JURIDISKA FAKULTETEN URVALSPROVET 12.6.2013 sökande med kunskaper i svenska

HELSINGFORS UNIVERSITET JURIDISKA FAKULTETEN URVALSPROVET 12.6.2013 sökande med kunskaper i svenska HELSINGFORS UNIVERSITET JURIDISKA FAKULTETEN URVALSPROVET 12.6.2013 sökande med kunskaper i svenska Bedömningsgrunderna för juridiska fakultetens urvalsprov 2013 Uppgift 1 a) Enligt namnlagen kan de som

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 18.6.2008 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig. JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 11.6.2014 (svenskspråkiga sökande) Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till

Läs mer

Johan Bärlund Professor (pro tem.) i nordisk rätt. Symposium om författningsöversättning / Prof.

Johan Bärlund Professor (pro tem.) i nordisk rätt. Symposium om författningsöversättning / Prof. Nationella och EUrelaterade normhierarkier Professor (pro tem.) i nordisk rätt 14-15.11.2013 1 Syftet med avsnittet Deltagaren får en inblick i hur en jurist strukturerar rättssystemet och använder sig

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs Jag avstår JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 25.5.2016 (sökande som behärskar svenska) Läs noggrant följande

Läs mer

Vad är allmän rättslära. De centrala frågeställningarna. Den allmänna rättslärans delar

Vad är allmän rättslära. De centrala frågeställningarna. Den allmänna rättslärans delar Vad är allmän rättslära Ett filosofiskt studium av teorier, läror, principer och begrepp som är gemensamma för alla (eller nästan alla) andra juridiska discipliner. De centrala frågeställningarna (1) Frågan

Läs mer

JURIDIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

JURIDIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet JURIDIK Ämnet juridik behandlar huvudsakligen civilrätt och offentlig rätt. Civilrätt omfattar rättsområden som är av betydelse för enskilda personer och företag. Offentlig rätt behandlar hur den offentliga

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2010

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2010 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2010 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Den överstigande delen läses inte. Ett svar med flera rader än en rad per ruta beaktas inte. Det

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 8.2.2013

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 8.2.2013 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 8.2.2013 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Svar som överstiger utrymmet eller svar med mer än en textrad per radstreck beaktas inte. Svarsutrymmet

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 21.11.2009

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 21.11.2009 CENTRALHANDELSKAMMAREN 1 (6) Mäklarnämnden PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 21.11.2009 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 6.5.2010. Svarsdirektiv. Ersättande kurser och bonuspoäng

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 6.5.2010. Svarsdirektiv. Ersättande kurser och bonuspoäng AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 6.5.2010 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Den överstigande delen läses inte. Ett svar med flera rader än en rad per ruta beaktas inte. Det

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 15.6.2011 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte.

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. AHM-provet 16.5.2015 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna 1-3

Läs mer

VÄND INTE SIDA INNAN DU HAR FÅTT TILLÅTELSE TILL DET!

VÄND INTE SIDA INNAN DU HAR FÅTT TILLÅTELSE TILL DET! AHM-provet 5.9.2015 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna 1-3

Läs mer

Guide för ansökan om.fi-domännamn

Guide för ansökan om.fi-domännamn Guide för ansökan om.fi-domännamn Varje finländare kan lägga upp webbsidor vare sig det handlar om ett företag, ett innebandylag, en syförening eller en privatperson. Till internets grundläggande rättigheter

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Förkortningar 13 Förord 17

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Förkortningar 13 Förord 17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förkortningar 13 Förord 17 1 BOKEN OCH DESS SYFTE 21 1.1 Den juridiska arbetsmetoden 21 1.2 Färdighetsträning 23 1.3 Kunskapsinhämtning 25 1.4 Bokens syfte och dess användning 27 2

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 17.6.2010 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 16.11.2013

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 16.11.2013 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 16.11.2013 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 16.11.2013 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 13.6.2012 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010 CENTRALHANDELSKAMMAREN 1 (6) Mäklarnämnden PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark. Fråga

Läs mer

Uppgift 1 besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett.

Uppgift 1 besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett. DET MEDICINSKA URVALSPROVET 2016 SVARSBLANKETT Uppgift 1 besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett. Uppgifterna 2-16 besvaras på denna blanketts sidor T2-T16: Skriv dina svar med en tydlig handstil

Läs mer

Ort där provet äger rum JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET

Ort där provet äger rum JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Namn Ort där provet äger rum Personbeteckning Jag avstår JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 21.6.2006 (svenskspråkiga sökande) Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem.

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Datum och tid: kl

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: SAMHÄLL Sida: 1 (24) Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Datum och tid: 23.5.2018 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: MAANT Sida: 1 (24) Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov 25.4.2018 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med

Läs mer

Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL)

Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL) Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL) Detta frågeformulär handlar om dina relationer till viktiga personer i ditt liv: din mamma, din pappa och dina nära vänner. Var vänlig och läs instruktionerna till varje

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 7.5.2011

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 7.5.2011 CENTRALHANDELSKAMMAREN 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 7.5.2011 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark. Fråga 4 besvaras

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL

ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL Version, 2015-05-07 Dessa användarvillkor gäller för Licenstagares användning av digitala produkter och tjänster vilka tillhandahålls

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 17.11.2012

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 17.11.2012 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 17.11.2012 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 17.11.2012 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

Personbeteckning. Uppgifterna 6-7 besvaras på de särskilda svarsblanketter som är reserverade för detta ändamål.

Personbeteckning. Uppgifterna 6-7 besvaras på de särskilda svarsblanketter som är reserverade för detta ändamål. Namn Ort där provet äger rum Personbeteckning Jag avstår JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 23.6.2004 (svenskspråkiga sökande) Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem.

Läs mer

AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5)

AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5) AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5) Fråga 1 a) Skyldighet att betala förmedlingsarvode uppkommer då ett hyresavtal ingås eller uppdragsgivaren vägrar ingå ett hyresavtal som är förenligt

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2011

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2011 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2011 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Den överstigande delen läses inte. Ett svar med flera rader än en rad per ruta beaktas inte. Det

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE PK3_plus 1 *1479901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE Denna blankett är avsedd för dig vars vårdnadshavare ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband.

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 12.5.2012

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 12.5.2012 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 12.5.2012 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 12.5.2012 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Hur lång är skyddstiden? Vad skyddas av upphovsrätten? Vad innebär symbolen?

Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Hur lång är skyddstiden? Vad skyddas av upphovsrätten? Vad innebär symbolen? S V E R I G E S F Ö R FAT TA R F Ö R B U N D I N F O R M E R A R O M U P P H OV S R ÄT T E N i Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Upphovsrättslagen ger upphovsmän ensamrätt att förfoga över sitt verk

Läs mer

ALLMÄN RÄTTSLÄRA HT 2013

ALLMÄN RÄTTSLÄRA HT 2013 ALLMÄN RÄTTSLÄRA HT 2013 Doc Minna Gräns VAD ÄR ALLMÄN RÄTTSLÄRA? Vetenskap om rätten vad är rätt? vad är rättsvetenskap? 1 RÄTTSVETENSKAPENS DISCIPLINER Allmän rättslära Systematisk kunskap om rättsvetenskap,

Läs mer

3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv

3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv 3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv 3:1 Anslutningsavtal fiber - ur ett juridiskt perspektiv Avtalsvillkoren ur ett juridiskt perspektiv Utformningen av avtalsvillkoren Vad man särskilt

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: MATEM Sida: 1 (9) Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov 7.5.2018 kl. 10.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 A) Nej, det får den inte. Att betala arvode för ett tips som leder till att ett uppdragsavtal ingås och till att förmedlingsarvode betalas är enligt 2 kap. 1 i konsumentskyddslagen marknadsföring

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal

Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal 1 Denna lag gäller för avtal varigenom en näringsidkare överlåter eller upplåter lös egendom till eller utför tjänster åt en konsument,

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

PERSPEKTIV OCH METOD RÄTTSVETENSKAPLIG UPPSATS (LAGF03) ELSA TROLLE ÖNNERFORS och PER NILSÉN

PERSPEKTIV OCH METOD RÄTTSVETENSKAPLIG UPPSATS (LAGF03) ELSA TROLLE ÖNNERFORS och PER NILSÉN PERSPEKTIV OCH METOD RÄTTSVETENSKAPLIG UPPSATS (LAGF03) ELSA TROLLE ÖNNERFORS och PER NILSÉN Perspektiv Utdrag ur kursplanen för Rättsvetenskaplig uppsats LAGF03 s. 2 och metod Källa: Nationalencyklopedin

Läs mer

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004 JURIDISKA FAKULTETEN Institutionen för offentlig rätt FINANSRÄTT Ämnesstudier JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004 Svaren på frågorna 1, 2, 3a och 3b på skilda ark. Fråga 4 besvaras på skild svarsblankett.

Läs mer

RN/Ämnesstudier 10.10.2014

RN/Ämnesstudier 10.10.2014 1 HELSINGFORS UNIVERSITET ALLMÄN PROCESSRÄTT RN/Ämnesstudier 10.10.2014 I tenten ingår fyra frågor. Varje deltagare i tenten besvarar frågorna 1 och 2. Därtill ska fråga 3 besvaras, om inte denna fråga

Läs mer

Viktigt att veta innan du börjar

Viktigt att veta innan du börjar Namnlappar Viktigt att veta innan du börjar Innan vi börjar med din design så betalar du 150:- i en startavgift som du sedan får tillbaks på fakturan då du beställer dina namnlappar. (har du redan en

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov 26.4.2019 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte till

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: kl

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: SOC Sida: 1 (24) Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: 22.5.2018 kl. 10.00 14.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter

Läs mer

POSTENS TJÄNSTEVILLKOR FÖR RIKTIGA VYKORT PÅ POSTEN.SE

POSTENS TJÄNSTEVILLKOR FÖR RIKTIGA VYKORT PÅ POSTEN.SE POSTENS TJÄNSTEVILLKOR FÖR RIKTIGA VYKORT PÅ POSTEN.SE 1. Allmänt 1.1 Posten Meddelande AB (nedan kallat Posten) erbjuder myndig konsument och företag tjänsten Riktiga vykort (hädanefter kallad tjänsten)

Läs mer

Allmän rättskunskap. Internationell rätt Sveriges överenskommelser med främmande makter (SÖ) EU- rätt Fördragen och internationella överenskommelser

Allmän rättskunskap. Internationell rätt Sveriges överenskommelser med främmande makter (SÖ) EU- rätt Fördragen och internationella överenskommelser Allmän rättskunskap Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se VILKA RÄTTSKÄLLOR FINNS? HUR SKA RÄTTSKÄLLORNA ANVÄNDAS? - DEN JURIDISKA METODEN Internationell rätt Sveriges överenskommelser

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Förskola - vår Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov 8.5.2019 kl. 10.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...),

Läs mer

25.3 2014 Finlandspaket 4

25.3 2014 Finlandspaket 4 13.11 2013 Finlandspaket 2 svenskspråkiga utbildningar 11.12 2013 Finlandspaket 3 ansökan & antagning 25.3 2014 Finlandspaket 4 gör din ansökan till vidare utbildning Gör din ansökan till universitet,

Läs mer

Den övergripande revideringen av faderskapslagen och erkännande av faderskap på rådgivningsbyrån för mödravård

Den övergripande revideringen av faderskapslagen och erkännande av faderskap på rådgivningsbyrån för mödravård Den övergripande revideringen av faderskapslagen och erkännande av faderskap på rådgivningsbyrån för mödravård Lagstiftningsrådet Salla Silvola, justitieministeriet Jurist, barnatillsyningsman Henna Harju,

Läs mer

ALLMÄN RÄTTSLÄRA HT Prof. Minna Gräns

ALLMÄN RÄTTSLÄRA HT Prof. Minna Gräns ALLMÄN RÄTTSLÄRA HT 2016 Prof. Minna Gräns VAD ÄR ALLMÄN RÄTTSLÄRA? Vetenskap om rätt, rättsvetenskap, rättsliga begrepp, rättens metoder i teori och i praxis, rättens relation till moral, politik, religion

Läs mer

Fördragskonform tolkning

Fördragskonform tolkning Fördragskonform tolkning Kränker Sverige rätten till ett självständigt liv? 17 april 2019 Patrik Bremdal Juridiska institutionen Patrik.bremdal@jur.uu.se Vad är egentligen folkrätt? För det första. Är

Läs mer

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i sociala vetenskaper Datum och tid: kl

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i sociala vetenskaper Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: SOS Sida: 1 (27) Namn: Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i sociala vetenskaper Datum och tid: 25.5.2018 kl. 10.00-15.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver.

Läs mer

REALISM OCH SKANDINAVISK REALISM

REALISM OCH SKANDINAVISK REALISM LARS BJÖRNE REALISM OCH SKANDINAVISK REALISM Den nordiska rättsvetenskapens historia Del IV 1911-1950 Innehållsförteckning Förord Innehållsförteckning Förkortningar VII IX XV Inledning 1 1. Disposition

Läs mer

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE.

Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE. Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE. Allmänna leveransvillkor 1.Nedanstående allmänna leveransvillkor ska förutsatt

Läs mer

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015)

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) Enligt 7 i stadgarna för varubesiktning ska varubesiktningsmannen ge parterna vid besiktningen för information den del av stadgarna

Läs mer

Licens för användning av Arbetsförmedlingens API för lediga jobb

Licens för användning av Arbetsförmedlingens API för lediga jobb Sida: 0 av 5 Licens för användning av Arbetsförmedlingens API för lediga jobb Version 1.0 Sida: 1 av 5 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 1. Licens... 2 2. Immateriella rättigheter... 2 3. Personuppgiftsbehandling...

Läs mer

Manual för studerande Version 2.2.0

Manual för studerande Version 2.2.0 Ansökningssystemet Joopas Innehållsförteckning Manual för studerande Version 2.2.0 Innehållsförteckning 1 1 Allmänt 2 1.1.1 Allmänt om manualen 2 1.1.2 Allmänt om ansökningssystemet Joopas 2 1.1.3 Ansökan

Läs mer

Grundformuleringen av det kategoriska imperativet

Grundformuleringen av det kategoriska imperativet Grundformuleringen av det kategoriska imperativet Det kategoriska imperativet är alltså bara ett enda, nämligen: Handla endast efter den maxim genom vilken du tillika kan vilja att den blir en allmän lag

Läs mer

Hur viktigt är ditt varumärke?

Hur viktigt är ditt varumärke? Hur viktigt är ditt varumärke? Bygger du ditt varumärke för att du ska få göra fler och bättre affärer? Då är ett varumärkesskydd en klok investering. Skyddar dina idéer Ditt varumärke är inte vad du säger

Läs mer

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte.

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. AHM-provet 23.4.2016 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna ska

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Tekniska anteckningar: SOCARB Sida: 1 (18) Namn: Personbeteckning: Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: 22.5.2019 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn

Läs mer

Skriftligt prov för speciell kompetens som rättstolk

Skriftligt prov för speciell kompetens som rättstolk Skriftligt prov för speciell kompetens som rättstolk Provnummer: Tolkspråk: Instruktioner: Realiafrågorna avser aktuell lagstiftning i Sverige och övriga svenska förhållanden. Skriv dina svar på svenska.

Läs mer

GOTTGÖRELSEPOÄNG. Har Du gottgörelsepoäng vilka kan användas i tenten? Meddela dem här (föreläsaren, föreläsningsseriens tidpunkt och poängantal)!

GOTTGÖRELSEPOÄNG. Har Du gottgörelsepoäng vilka kan användas i tenten? Meddela dem här (föreläsaren, föreläsningsseriens tidpunkt och poängantal)! 1 JURIDISKA FAKULTETEN FINANSRÄTT Offentlig rätt Ämnensstudier 11.2.2011 RN, JM Besvara frågorna 1, 2, 3 samt 4 a och 4 b på skilda ark. Fråga 5 besvaras på frågeblanketten. Ett svarspapper skall inlämnas

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2010-12-12 444 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Johan Å 187 77 Täby MOTPART Håkan H Webshop Trollhättan 461 42 Trollhättan SAKEN Alternativt tvistlösningsförfarande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 april 2013 T 1238-11 KLAGANDE Dödsboet efter Carl af Ekenstam Ombud: Advokat TT MOTPART Dödsboet efter Anita Swartling Ombud: Professor

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i fysikaliska vetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i fysikaliska vetenskaper Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: FYS Sida: 1 (16) Huvudansökan, kandidatprogrammet i fysikaliska vetenskaper Urvalsprov 9.5.2018 kl. 14.00 17.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv

Läs mer

BESLUT 2003-09-12. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande

BESLUT 2003-09-12. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande 1 BESLUT 2003-09-12 Ärendenr. 22 Sökande MasterCard International Incorporated 2000 Purchase Street Purchase, New York 10577-2509 Förenta Staterna Ombud: Groth & Co KB, Johan S Motpart Peter V Saken Alternativt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juni 2004 T 261-03 KLAGANDE PB Ombud: advokaten JL MOTPART Svenska Röda Korsets Centralstyrelse, 802002-8711, Box 17563, 118 91 STOCKHOLM

Läs mer

AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL. (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter)

AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL. (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter) Avtal Datum Dnr Sid 1 (5) AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter) Parter 1. Umeå universitet, institutionen för (namn),

Läs mer

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen ALLMÄNNA VILLKOR FÖR SVENSKA SPELS MEDLEMSTJÄNSTER 1. ALLMÄNT 1.1 Detta avtal fastställer villkoren ( Allmänna Villkor ) för AB Svenska Spels ( Svenska Spel ) tillhandahållande av interaktiva tjänster

Läs mer

helsingfors universitet

helsingfors universitet Juridiska fakulteten vid helsingfors universitet JURIDISKA UTBILDNINGEN I VASA JURIST? JURISTYRKET Juridisk examen ger befogenhet att arbeta både inom den privata och den offentliga sektorn Traditionella

Läs mer

Ämnesstudier 24.4.2012 RN, JM

Ämnesstudier 24.4.2012 RN, JM 1 JURIDISKA FAKULTETEN FINANSRÄTT Ämnesstudier 24.4.2012 RN, JM Besvara frågorna 1, 2, 3 samt 4 a och 4 b på skilda ark. Fråga 5 besvaras på frågeblanketten. Ett svarspapper skall inlämnas även i det fallet

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

ODIN Kontowebb. Bruksanvisning

ODIN Kontowebb. Bruksanvisning ODIN Kontowebb Bruksanvisning ODIN Kontowebb Bruksanvisning Innehållsförteckning: Introduktion s. 1 Logga in till Kontowebb s. 2 Byte av lösenord Språkalternativ 3. Personuppgifter (Personal information)

Läs mer

AHM-provet

AHM-provet AHM-provet 12.11.2016 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna ska

Läs mer

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR TEKNIK OCH KOMMUNIKATION 2014

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR TEKNIK OCH KOMMUNIKATION 2014 ANTAGNINGSGRUNDER FÖR TEKNIK OCH KOMMUNIKATION 2014 INGENJÖRSUTBILDNING (*) OCH LABORATORIEANALYTIKERUTBILDNING (*) förutom sjöfartsutbildning ANTAGNING AV STUDERANDE Alla behöriga sökande kallas till

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2007-03-26. Deposition

God fastighetsmäklarsed 2007-03-26. Deposition God fastighetsmäklarsed 2007-03-26 Deposition 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 3.1 Avtal om handpenning... 4 3.2 Depositionsavtalet... 4 4. Krav på deposition...

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB SÄRSKILDA VILLKOR ÅTKOMSTFÖRSÄKRING FÖR MATERIALLEVERANTÖR N46:1 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll 6.3 Åtkomstförsäkring för materialleverantör 6.3.1 Försäkrade

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15v samt tidigare

Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15v samt tidigare Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15v samt tidigare TentamensKod: (Kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje

Läs mer

Ämnesstudier 2.12.2011 RN, JM

Ämnesstudier 2.12.2011 RN, JM 1 JURIDISKA FAKULTETEN FINANSRÄTT Ämnesstudier 2.12.2011 RN, JM Besvara frågorna 1, 2, 3 samt 4 a och 4 b på skilda ark. Fråga 5 besvaras på frågeblanketten. Ett svarspapper skall inlämnas även i det fallet

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Tekniska anteckningar: SAMHÄLL Sida: 1 (18) Namn: Personbeteckning: Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Datum och tid: 23.5.2019 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt

Läs mer

Skriftligt prov för auktorisation som rättstolk

Skriftligt prov för auktorisation som rättstolk Sid 1 (12) Skriftligt prov för auktorisation som rättstolk Del 1 Realia Provnummer Realiafrågorna avser aktuell lagstiftning i Sverige och övriga svenska förhållanden. Ange korrekt antal exempel i de frågor

Läs mer

7. Moralisk relativism

7. Moralisk relativism Fisher skiljer på två huvudsakliga former av relativism: 1. Agentrelativism: vad en agent bör göra bestäms av den agentens existerande motivation. 2. Talarrelativism (också känd som subjektivism): när

Läs mer

Tema: varje barns rätt till delaktighet och inflytande VEM BESTÄMMER?

Tema: varje barns rätt till delaktighet och inflytande VEM BESTÄMMER? Tema: varje barns rätt till delaktighet och inflytande VEM BESTÄMMER? Vem bestämmer? En av barnkonventionens fyra grundprinciper är artikel 12: varje barn har rätt att säga vad de tycker i frågor som berör

Läs mer

Np MaB vt 2002 NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS B VÅREN 2002

Np MaB vt 2002 NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS B VÅREN 2002 Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap. 3 sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen fram till utgången av juni 00. Anvisningar Provtid

Läs mer

Typsvar Ord. tentamen Allmän rättslära

Typsvar Ord. tentamen Allmän rättslära Typsvar Ord. tentamen Allmän rättslära 2014-03-07 Fråga 1 a) I ett strategiskt spel mellan två spelare (A och B) väljer varje spelare ett av två möjliga handlingsalternativ (X eller Y), och detta val avgör

Läs mer

Kapitel 5. Scanlon bemöter delvis invändningen genom att hävda att kontraktualistiskt resonerande är holistiskt.

Kapitel 5. Scanlon bemöter delvis invändningen genom att hävda att kontraktualistiskt resonerande är holistiskt. Men stämmer det att man har skäl att förkasta en princip endast om det vore dåligt för en om den blev allmänt accepterad? En intressant tillämpning i sammanhanget är det som Scanlon kallar fairness. Han

Läs mer

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i miljö- och livsmedelsekonomi. Datum och tid: Urvalsprov kl

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i miljö- och livsmedelsekonomi. Datum och tid: Urvalsprov kl Sida: 1 (14) Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i miljö- och livsmedelsekonomi Datum och tid: Urvalsprov 23.5.2018 kl. 09.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver.

Läs mer

Meddelandeblad. Assisterad befruktning och fastställande av föräldraskap när båda föräldrarna är kvinnor

Meddelandeblad. Assisterad befruktning och fastställande av föräldraskap när båda föräldrarna är kvinnor Meddelandeblad Mottagare: Socialnämnder eller motsvarande, länsstyrelser, kliniker med IVF-behandling. Juli 2005 Assisterad befruktning och fastställande av föräldraskap när båda föräldrarna är kvinnor

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 4

Moralfilosofi. Föreläsning 4 Moralfilosofi Föreläsning 4 Subjektivism & emotivism Enligt Rachels så är grundtanken bakom etisk subjektivism att våra moraliska åsikter grundar sig på våra känslor Samt att det inte finns någonting sådant

Läs mer

PROVET FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 10.5.2014

PROVET FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 10.5.2014 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 10.5.2014 1 (8) PROVET FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 10.5.2014 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till

Läs mer

Övningsuppgifter med lösningsförslag,

Övningsuppgifter med lösningsförslag, Övningsuppgifter med lösningsförslag, 2014-04-16 Uppgift 1 Allmän rättskunskap Gabriel blir plötsligt uppring av sin moster Elsa som har en juridisk fråga som hon behöver ha svar på. Elsa ber Gabriel att

Läs mer