Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada."

Transkript

1 Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. De här uppgifterna är avsedda för dem som söker till Helsingfors och Vasa för att avlägga examen på svenska. Uppgifterna är sju till antalet och bedöms på poängskalan Det maximala antalet poäng är härvid 70. Svaren på uppgifterna skall Du skriva på separata papper. Svaren skall Du lämna till övervakarna. I övre kanten av varje svar skall Du tydligt på de utmärkta platserna skriva Ditt namn, Din personbeteckning och orten där provet äger rum. Om Du lämnar någon uppgift obesvarad, skall ett tomt papper också lämnas till övervakaren. Även på ett sådant tomt papper skall Du skriva namn, personbeteckning och ort där provet äger rum. Om Du ansöker om inträde i det svenska urvalsprovet, skall Du också svara på svenska. För svaren på uppgifterna finns reserverat ett knippe med svarspapper. Uppgiften 1 besvaras på svarspappret på det för svaret reserverade utrymmet. Svaren på uppgifterna 2-6 ges i enlighet med det reserverade utrymmet på svarspappret. Svaret bör hållas inom de yttre ramarna för utrymmet och på varje rad får finnas endast en textrad. Den överskridande delen läses inte. Handstilen bör skäligen kunna läsas. Uppgiften 7 besvaras i sin helhet på svarspappret på det för svaret reserverade rutfältet. Vid bedömningen av svaren beaktas endast kunskaper som framgår av urvalsprovslitteraturen. De som helt avstår från provet lämnar detta papper samt sina svarspapper (som således inte bedöms) till övervakarna. På varje papper skall skrivas namn, personbeteckning och orten där provet äger rum samt på detta papper även antecknas ett kryss på rad Från provsalen får Du avlägsna Dig tidigast kl. 13. Provresultaten kommer att offentliggöras LÄS INSTRUKTIONERNA OCH UPPGIFTERNA SYNNERLIGEN OMSORGSFULLT

2 UPPGIFT 1 Du har en bekant som jobbar som lärare vid ett konstindustriellt universitet i Helsingfors. I höst ska hon undervisa studerandena i immaterialrättsliga frågor. Eftersom hon vet att du denna vår har läst immaterialrätt ber hon dig att utreda vissa frågor för henne. Svara på hennes frågor med utgångspunkt i vad du har läst om immaterialrätt i en av urvalsprovsböckerna. a) Vad är det som skyddas av immaterialrätterna? b) Studerandena vid konstindustriella universitetet producerar hela tiden en massa alster som de vill ha upphovsrätt på, men inte kan de väl få ensamrätt på allt de gör? Finns den något kriterium som måste vara uppfyllt för att man ska kunna få ensamrätt? c) Senaste höst blev studerande A sur på studerande B som förtjänade goda pengar på en tecknad serie som han (B) sålde vid universitets julbasar i december A menade att B hade knyckt A:s idé till en serie med tokroliga förvecklingar och att B därför borde betala A en skälig ersättning för olovligt utnyttjande av hans idé. A är fortfarande sur på B och överväger att gå till domstolen med saken. Har B kränkt A:s upphovsrätt? Har A rätt till ersättning? Svara med rättsliga motiveringar. d) Studerandena på arkitektlinjen som ritat enkla och sedvanliga sommarstugor brukar skriva i sina byggritningar att ägare till byggnaden inte har rätt att ändra byggnaden utan upphovsmannens samtycke. Är en anteckning av detta slag bindande? Kan en arkitektstuderande få skadestånd, om en ägare bryter mot förbehållet? Svara med rättsliga motiveringar. e) I december 2011 ska universitetet igen ha julbasar. Eftersom det alltid är en massa fina självtillverkade produkter till salu på den traditionella julbasaren, har tre studeranden på datakonstlinjen fått i uppdrag att laga en fin katalog över alla de studeranden som deltar. Katalogen ska innehålla kort information om deltagarna och om deras verk. Vilken rätt har de här studerandena till den katalog som de har fått i uppdrag att laga? Måste de registrera sin rätt för att få skydd? Svara med rättsliga motiveringar.

3 UPPGIFT 2 Barbro har råkat ut för problem med sina försäkringar. Hon har varit sjuk sen början av maj och har inte kunnat betala premien på sin privata sjukförsäkring som skulle betalas senast 2.5. Hon har inte heller kunnat betala premien på ansvarsförsäkringen som hennes bolag Barbros Kosmetika Ab har och som skulle betalas senast 6.6. Så har hon också en gammal sak från hösten när en häftig storm på holmen där hon har sin sommarstuga ledde till att en värdefull kaffeservis gick i använt porslin. I sin hemförsäkring på nyvärdesvillkor som också gällde för sommarstugan och lösöret i stugan hade hon uppgett att kaffeservisen kostar Barbro har nu fått tre arga brev från sitt försäkringsbolag. Alla tre brev har daterats 7.6. I ett brev står det att Barbros sjukförsäkring till följd av den obetalda premien har upphört 3.6. I det andra brevet står det att Barbros bolags försäkring till följd av dröjsmål med premiebetalningen har upphört med omedelbar verkan 7.6. I det tredje sin kaffeservisservis som förstörts till följd av en häftig storm. Som pricken på i:et vägrar försäkringsbolaget nu att ge Barbro en reseförsäkring för en resa som hennes glad-semeste den lilla advokatbyrån Hjälpsamma advokater Ab och bett att de ska reda ut saken till det bästa. Du sommarjobbar på advokatbyrån och har fått i uppdrag att utföra en rättslig analys av försäkringsbolagets åtgärder. Skriv analysen med utgångspunkt i vad du har läst om försäkringsrätt i en av urvalsprovsböckerna. Redogör för reglerna och tillämpa dem.

4 UPPGIFT 3 Anton ropade 29.5 på en auktion i Ekenäs in ett skrivbord. Han köpte det för 230 euro. När Anton senare hemma hos sig rengjorde sitt nyförvärvade skrivbord både ut- och invändigt, hittade han ett papper som satt inkilat under en av lådorna. När han vecklade ut papperet kunde han läsa: Ekenäs David Östensson 000 euro David Östensson hade alltså undertecknat papperet. Litet längre ned stod det skrivet: Ekenäs en Eriksson. Också Cedrik Åberg hade undertecknat papperet. Sedan följde ytterligare en anteckning: Ekenäs Ellen Erikssons underskrift var den sista på papperet. Även om Anton förundrade sig över hur det hade hamnat i skrivbordet, gladde han sig åt sitt fynd, eftersom han nu kunde köpa den utombordsmotor som Antons granne Bernt Boström hade till salu. Anton köpte motorn av Bernt och överlämnade skuldebrevet som vederlag till Bernt. Bernt accepterade betalningen, eftersom alla de personer som fanns antecknade på papperet var kända för honom. Följande dag marscherade Bernt till David Östensson och krävde att få euro, eftersom förfallodagen ju hade gått förbi. David vägrade betala med följande motivering: Han hade redan i januari 2011 betalat skulden och fått tillbaka papperet vid betalningen. På hemvägen hade han

5 emellertid blivit av med sin portfölj, som innehöll papperet. En främmande man hade under knivhot, dvs. grovt tvång, avtvingat honom portföljen. Bernt nöjer sig inte med Davids vägran. Han har hört att du läst inför urvalsprovet i juridik och kommer nu till dig för att få juridiska råd. Börja med att förklara den rättsliga karaktären hos det papper som han fått av Anton som betalning. Redogör sedan för under vilka förutsättningar Bernt har rätt att få betalning av David. Motivera ditt svar!

6 UPPGIFT 4 Definiera kort vad som avses med följande begrepp och uttryck! Ta med i svaret endast det väsentliga, eftersom svarsutrymmet är begränsat! Den rekommenderade längden av Ditt svar är angiven inom parentes. 1. Condictio indebiti (2-3 rader) 2. Löftesman (2-3 rader) 3. Tvesala (2-3 rader) 4. Pactum turpe (2-3 rader) 5. Ratihabera (2 rader) 6. Tvingande regler (2-3 rader) 7. Derivativa fång (2-3 rader) 8. Retentionsrätt (2-3 rader) 9. Rättskapacitet (2 rader) 10. Hembudsförbehåll (2-3 rader)

7 UPPGIFT 5 Den finska medborgaren Joakim bestämde sig för att ta en vecka ledigt och åka till Spanien. Under en fotbollsmatch i Madrid råkade han i gräl med en italiensk medborgare över huruvida en av spelarna befunnit sig i offside. Grälet ledde till handgemäng, och Joakim slog italienaren åtskilliga gånger med följden att dennes näsben, käke och flera revben bröts. Joakim ansåg det bäst att lägga benen på ryggen och tog följande flyg hem till Finland före de spanska myndigheterna hann få tag på honom. Några veckor senare grips Joakim av den finska polisen. Han får veta att han begärs överlämnad till Spanien på grund av en europeisk arresteringsorder. Du förordnas som försvarare i saken. Joakim har nu vissa frågor han önskar få svar på. 1. Joakim förstår inte varför han begärs överlämnad till Spanien. Han är ju ändå finsk medborgare. Dessutom var ju offret italienare. Kan Spanien verkligen ha jurisdiktion över brottet och i så fall på vilken grund? 2. Joakim är i allmänhet mycket misstänksam mot poliser. Den finska polisen är väl inte behörig att fatta beslut om hans överlämning från Finland? Vilken myndighet är i så fall behörig att fatta beslut i saken? 3. I den europeiska arresteringsordern framgår att Joakim begärs överlämnad för grov misshandel. Kan krav på dubbel straffbarhet i detta fall uppställas? Om inte, varför? Under alla omständigheter menar Joakim att brottet måste kunna leda till fängelse eller annan frihetsberövande åtgärd i fyra år eller mer för att inget krav på dubbel straffbarhet skall kunna uppställas. Stämmer detta? Om inte, varför? 4. Joakim menar att hela processen egentligen är helt onödig, eftersom stater aldrig kan förpliktas att överlämna sina egna medborgare. Stämmer detta i det här fallet? Om inte, varför? Under alla omständigheter önskar Joakim avtjäna sitt eventuella frihetsstraff i Finland. Är detta möjligt? Motivera!

8 UPPGIFT 6 Vad avses med den legala bevisteorin? (2 poäng) Innehållit i den av Thomas av Aquino utvecklade naturrätten. (4 poäng) Den amerikanska rättsrealismens grundtankar. (4)

9 UPPGIFT 7 Uppgiften består av 10 punkter. Varje punkt har ett (och endast ett) rätt svarsalternativ. Utmärk Ditt svar tydligt med ett kryss i rutfältet. Ifall Du inte vill besvara en punkt, skall Du inte sätta ut något kryss. Ifall Du vid en punkt kryssar i flera än ett alternativ anses svaret vara fel. Ifall Du utmärker rätt svarsalternativ, får Du 1 poäng för den punkten. 1 poäng avdras ifall Du utmärker fel eller flera än ett svarsalternativ. Det totala poängantalet för denna uppgift kan inte bli negativt. Ifall Du inte sätter ut något kryss vid en punkt får Du 0 poäng för punkten ifråga. Uppgiften bedöms således med poängen Inga verbala förklaringar beaktas. Uppgift nummer 7 besvaras på basis av innehållet i boken Jukka Kekkonen: Kontextuell rättshistoria. 1. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Rättskulturen kan definieras som långsiktiga element på nivån för rättsnormer, rättsliga institutioner och rättstänkande. b) Den rättshistoriska forskningen bereder möjlighet att agera ut nationella trauman. c) Historiskt sett har lagstiftningsåtgärder som huvudregel föregått sedvanerätten. d) Rättshistoriska undersökningar omfattar inte tankegången att rätten förändras helt spontant. 2. Vilket påstående nedan är riktigt? a) Rättshistorikernas metodologiska redskap har sitt ursprung i historieforskningen. b) De flesta rättshistorikerna i Europa är inte jurister till utbildningen. c) Den moderna samhällsforskningen såg dagens ljus i mitten av 1950-talet. d) Den s.k. annalistiska skolan strävar efter att belysa fenomen från endast ett på förhand bestämt begränsat perspektiv.

10 3. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Det tillhör rättshistoriens funktion att förankra nuet i det förgångna. b) Rättsliga fenomen är i grunden absoluta d.v.s. oberoende av tid och rum. c) En rigorös samhällelig kontroll korrelerar med stor ojämlikhet mellan olika befolkningsgrupper i samhället. d) Den romerska rätten har haft betydelse vid försök att skapa en gemensam europeisk identitet. 4. Vilket påstående nedan är riktigt? a) Rättsvetenskapen upplevde en tillbakagång på 1100-talet i Europa. b) De medeltida universiteten hade i allmänhet bara tre fakulteter däribland en juridisk. c) Corpus Iuris Civilis kom ursprungligen till för att försvaga det kejserliga enväldet genom en effektiv jurisdiktion. d) Läran om delad äganderätt tjänade feodaladelns behov. 5. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Ett flertal påvar har varit universitetsutbildade jurister. b) Den kanoniska rätten utgick från att äktenskapet var ett sakrament, som ingicks av två samtyckande parter. c) I Sverige-Finland har början av 1600-talet betecknats den juridiska revolutionsfasen. d) Frihetsbrevet Magna Charta säkerställde hela borgerskapets ställning i förhållande till högadeln.

11 6. Vilket påstående nedan är riktigt? a) I England var juryns ursprungliga uppgift var att ta ställning till skuldfrågor. b) Den skälighetsgrundade equity rättskipningen uppgick i common law systemet först på 1900-talet. c) De moderna maktfördelningslärorna utarbetades huvudsakligen under absolutismens tid. d) Under klubbekriget tog bönderna i Finland till vapen i protest mot ökande skatter och bördor från adelns sida. 7. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Mose lag har haft ställning som rättskälla i Sverige-Finland. b) Absolutismen hade en nära koppling till teologin. c) Juristutbildning inleddes i Finland på 1700-talet. d) Advokatväsendet uppstod i Sverige-Finland på 1600-talet. 8. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Enligt Hugo Grotius utgjorde pacta sunt servanda principen grundvalen för naturrätten. b) John Locke betonade legalitetsaspekten vid maktutövning i samhället. c) Montesquieu är känd för sin klimatlära enligt vilken bl.a. geografiska faktorer inverkar på styrelseskicket i olika länder. d) Sverige-Finlands 1743 års lag var systematiskt uppbyggd kring tanken att alla är lika inför lagen.

12 9. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Napoleons Code Civil som tillkom 1804 är förankrad i den franska revolutionens ideal. b) I Finland upphävdes lagbestämmelserna om den fria bevisteorin först på 1900-talet. c) I Sverige-Finland avskaffade Gustav III möjligheten att utverka erkännanden genom tortyr på 1700-talet. d) År 1789 fick bönderna i Sverige-Finland lika äganderätt till sin jord som ståndspersonerna hade till frälsehemmanen. 10. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) När Finland införlivades med Ryssland år 1809 upphävdes lagstiftningen från den svenska tiden. b) I Finland infördes näringsfrihet under den senare hälften av 1800-talet. c) Händelser under de s.k. ofärdsåren gav upphov till accentuerad legalism i Finland. d) En skäligen fungerande marknadsekonomi förefaller vara ett för demokratin nödvändigt, men dock inte tillräckligt villkor.

HELSINGFORS UNIVERSITET JURIDISKA FAKULTETEN URVALSPROVET 15.6.2011 sökande med kunskaper i svenska

HELSINGFORS UNIVERSITET JURIDISKA FAKULTETEN URVALSPROVET 15.6.2011 sökande med kunskaper i svenska HELSINGFORS UNIVERSITET JURIDISKA FAKULTETEN URVALSPROVET 15.6.2011 sökande med kunskaper i svenska Bedömningsgrunderna för juridiska fakultetens urvalsprov 2011 UPPGIFT 1 SVAR (Agell & Malmström i samarbete

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs Jag avstår JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 25.5.2016 (sökande som behärskar svenska) Läs noggrant följande

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig. JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 11.6.2014 (svenskspråkiga sökande) Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 12.6.2013 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 8.2.2013

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 8.2.2013 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 8.2.2013 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Svar som överstiger utrymmet eller svar med mer än en textrad per radstreck beaktas inte. Svarsutrymmet

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 18.6.2008 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

VÄND INTE SIDA INNAN DU HAR FÅTT TILLÅTELSE TILL DET!

VÄND INTE SIDA INNAN DU HAR FÅTT TILLÅTELSE TILL DET! AHM-provet 5.9.2015 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna 1-3

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 16.11.2013

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 16.11.2013 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 16.11.2013 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 16.11.2013 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte.

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. AHM-provet 16.5.2015 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna 1-3

Läs mer

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010 20.4.2011 Publikationens titel Det nationella genomförandet av en europeisk övervakningsorder Författare Justitieministeriets publikation Arbetsgruppen som bereder det nationella genomförandet av en europeisk

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE PK3_plus 1 *1479901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE Denna blankett är avsedd för dig vars vårdnadshavare ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband.

Läs mer

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004 JURIDISKA FAKULTETEN Institutionen för offentlig rätt FINANSRÄTT Ämnesstudier JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004 Svaren på frågorna 1, 2, 3a och 3b på skilda ark. Fråga 4 besvaras på skild svarsblankett.

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: MAANT Sida: 1 (24) Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov 25.4.2018 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med

Läs mer

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

Uppgift 1 besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett.

Uppgift 1 besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett. DET MEDICINSKA URVALSPROVET 2016 SVARSBLANKETT Uppgift 1 besvaras på en skild optiskt granskad svarsblankett. Uppgifterna 2-16 besvaras på denna blanketts sidor T2-T16: Skriv dina svar med en tydlig handstil

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 7.5.2011

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 7.5.2011 CENTRALHANDELSKAMMAREN 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 7.5.2011 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark. Fråga 4 besvaras

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2010

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2010 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2010 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Den överstigande delen läses inte. Ett svar med flera rader än en rad per ruta beaktas inte. Det

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 17.11.2012

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 17.11.2012 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 17.11.2012 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 17.11.2012 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010 CENTRALHANDELSKAMMAREN 1 (6) Mäklarnämnden PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark. Fråga

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING OLE_TY4 1 *1149901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING Denna blankett är avsedd för dig om du ansöker om uppehållstillstånd i Finland som idrottare, idrottstränare och bedriver

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i geografi Urvalsprov 26.4.2019 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte till

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

PROVET FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 10.5.2014

PROVET FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 10.5.2014 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 10.5.2014 1 (8) PROVET FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 10.5.2014 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juni 2015 T 3680-13 KLAGANDE Royal Palace Handelsbolag, 969717-7799 Sörbyplan 26, 1 tr 163 71 Spånga Ombud: Advokat MC samt jur.kand.

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 21.11.2009

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 21.11.2009 CENTRALHANDELSKAMMAREN 1 (6) Mäklarnämnden PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 21.11.2009 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: kl

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: SOC Sida: 1 (24) Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: 22.5.2018 kl. 10.00 14.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om företagssanering

Lag. om ändring av lagen om företagssanering Lag om ändring av lagen om företagssanering I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om företagssanering (47/1993) 91 och 100 a, av dem 100 a sådan den lyder i lag 138/2004, ändras 8 1 mom., 21

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 10.2.2012

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 10.2.2012 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 10.2.2012 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Svar som överstiger utrymmet eller svar med mer än en textrad per radstreck beaktas inte. Svarsutrymmet

Läs mer

Information till patienten och patientens samtycke

Information till patienten och patientens samtycke Information till patienten och patientens samtycke Finlands muskelsjukdomsregister patientregister för personer med spinal muskelatrofi Information till patienten Innan du fattar beslut om att låta införa

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

+ + Beroende av grund är arbetspraktikens maximala längd antingen 12 månader eller 18 månader.

+ + Beroende av grund är arbetspraktikens maximala längd antingen 12 månader eller 18 månader. OLE_TY3 1 *1159901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ARBETSPRAKTIK Denna blankett är avsedd för dig om du kommer till Finland för arbete eller arbetspraktik som ingår i ett avtal mellan stater

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 september 2015 1142/2015 Lag om revision inom den offentliga förvaltningen och ekonomin Utfärdad i Helsingfors den 18 september 2015 I enlighet

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Betänkanden och utlåtanden Serienummer 60/2010

Betänkanden och utlåtanden Serienummer 60/2010 30.6.2010 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Överföring av dömda personer, övervakningsåtgärder och alternativa påföljder Nationellt genomförande av rambeslut Arbetsgruppen

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL)

Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL) Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL) Detta frågeformulär handlar om dina relationer till viktiga personer i ditt liv: din mamma, din pappa och dina nära vänner. Var vänlig och läs instruktionerna till varje

Läs mer

AHM-provet

AHM-provet AHM-provet 12.11.2016 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna ska

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Förskola - vår Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

om ersättning på grund av övergrepp eller försummelser i samhällsvården av barn och unga

om ersättning på grund av övergrepp eller försummelser i samhällsvården av barn och unga Sista dag för ansökan 31 december 2014 Skicka ansökan till: Ersättningsnämnden Box 2089 103 12 Stockholm Blankett för ansökan om ersättning på grund av övergrepp eller försummelser i samhällsvården av

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND OLE_PH3 1 *1449901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Du har

Läs mer

Vad är rättshjälp? Innehåll

Vad är rättshjälp? Innehåll Rättshjälp 1 Innehåll Vad är rättshjälp? Vad är rättshjälp?... 3 Rättsskydd i din försäkring... 5 Rådgivning... 6 Ung i rättssamhället... 7 Ny i Sverige... 7 Snabbguide till rättshjälp... 8 Vem kan få

Läs mer

c) Vilka var de s.k. pilgrimsfäderna och vilket var innehållet i det avtal som de slöt?

c) Vilka var de s.k. pilgrimsfäderna och vilket var innehållet i det avtal som de slöt? Uppgift 1. Uppgiften består av tre (3) delfrågor (a-c). Svara på delfrågorna på ett och samma papper. Sammanlagt får svaren på delfrågorna således vara högst en sida (den ena sidan av ett enkelt papper).

Läs mer

RN/Ämnesstudier 10.10.2014

RN/Ämnesstudier 10.10.2014 1 HELSINGFORS UNIVERSITET ALLMÄN PROCESSRÄTT RN/Ämnesstudier 10.10.2014 I tenten ingår fyra frågor. Varje deltagare i tenten besvarar frågorna 1 och 2. Därtill ska fråga 3 besvaras, om inte denna fråga

Läs mer

ANVISNINGAR OM GOD OMBUDSSED (godkända vid mötet för nämnden för ombud för industriellt rättsskydd den 13 maj 2015)

ANVISNINGAR OM GOD OMBUDSSED (godkända vid mötet för nämnden för ombud för industriellt rättsskydd den 13 maj 2015) 1 ANVISNINGAR OM GOD OMBUDSSED (godkända vid mötet för nämnden för ombud för industriellt rättsskydd den 13 maj 2015) 1 INLEDNING Ett auktoriserat ombud ska redbart och samvetsgrant utföra de uppdrag på

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter. 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter. 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten Sida 1 (5) STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Webbadress 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten Typ av kredit Det

Läs mer

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Datum och tid: kl

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Datum och tid: kl Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Datum och tid: 24.4.2018 kl. 10.00-15.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...), inte till

Läs mer

EUROPEISK ARRESTERINGSORDER 1

EUROPEISK ARRESTERINGSORDER 1 EUROPEISK ARRESTERINGSORDER 1 Denna order har utfärdats av en behörig rättslig myndighet. Jag begär att nedan nämnda person skall gripas och överlämnas för lagföring eller för verkställighet av ett fängelsestraff

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i sociala vetenskaper Datum och tid: kl

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i sociala vetenskaper Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: SOS Sida: 1 (27) Namn: Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i sociala vetenskaper Datum och tid: 25.5.2018 kl. 10.00-15.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver.

Läs mer

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte.

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. AHM-provet 23.4.2016 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna ska

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING OLE_AUP 1 *1029901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING Denna blankett är avsedd för dig om du har för avsikt att vistas i Finland som au pair i en familj. Syftet med au pair-placeringen

Läs mer

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto Speciella villkor för 1 (5) Inlåningsränta Inlåningsräntan är fast under hela insättningsperioden. Beräkning och betalning av inlåningsränta Ränta beräknas från insättningsdagen till förfallodagen, exklusive

Läs mer

Ordförande och sekreterare: specialsakkunnig Kirsi Pulkkinen. 74/2012 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 5/41/2012 HARE nummer OM006:00/2012

Ordförande och sekreterare: specialsakkunnig Kirsi Pulkkinen. 74/2012 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 5/41/2012 HARE nummer OM006:00/2012 14.12.2012 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Genomförande av tolkningsdirektivet Tolkningsarbetsgruppen Ordförande och sekreterare: specialsakkunnig Kirsi Pulkkinen 74/2012

Läs mer

MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; EN UTLÄNNING FÖDD UTOMLANDS UTOM ÄKTENSKAP MED EN FADER SOM VAR FINSK MEDBORGARE VID UTLÄNNINGENS FÖDELSE

MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; EN UTLÄNNING FÖDD UTOMLANDS UTOM ÄKTENSKAP MED EN FADER SOM VAR FINSK MEDBORGARE VID UTLÄNNINGENS FÖDELSE KAN_4 1 *1199901* MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; EN UTLÄNNING FÖDD UTOMLANDS UTOM ÄKTENSKAP MED EN FADER SOM VAR FINSK MEDBORGARE VID UTLÄNNINGENS FÖDELSE Denna anmälningsblankett är avsedd för att förvärva finskt

Läs mer

Ort där provet äger rum JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET

Ort där provet äger rum JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Namn Ort där provet äger rum Personbeteckning Jag avstår JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 21.6.2006 (svenskspråkiga sökande) Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem.

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 12.5.2012

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 12.5.2012 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 12.5.2012 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 12.5.2012 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER 1 (5) Har getts 4.10.2018 Diarienummer VH/1890/00.01.02/2018 Giltighet 4.10.2018 - Tills vidare ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER I II Användarvillkorens

Läs mer

Dataskyddet tryggar dina rättigheter

Dataskyddet tryggar dina rättigheter Dataskyddet tryggar dina rättigheter Vem får samla in uppgifter om dig? Hur används dina uppgifter? Hur bevaras de? Vart överlåts dina uppgifter? Bevaka dina intressen DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ I den här

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN L 81/24 Europeiska unionens officiella tidning 27.3.2009 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 17.6.2010 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_IN 1 *1059901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ÅTERFLYTTNING Denna blankett för ansökan är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd som s.k. ingermanländsk återflyttare. 1) Du har

Läs mer

Aktia Personskydd. Försäkringsvillkor. Definitioner 2. Allmänna avtalsvillkor 2. 1 Försäkringsavtalet och dess innehåll 2

Aktia Personskydd. Försäkringsvillkor. Definitioner 2. Allmänna avtalsvillkor 2. 1 Försäkringsavtalet och dess innehåll 2 Aktia Personskydd Försäkringsvillkor Gäller fr.o.m. 1.1.2014 Innehållsförteckning Definitioner 2 Allmänna avtalsvillkor 2 1 Försäkringsavtalet och dess innehåll 2 2 Försäkringstagarens och den försäkrades

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 13.6.2012 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl Tekniska anteckningar: MATEM Sida: 1 (9) Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov 7.5.2018 kl. 10.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2005 Ö 4502-05 KLAGANDE AP Ombud och offentlig försvarare: Advokat TL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø sidan 1 Forfattare: Mette Vedsø Vad handlar boken om? Kamals morfar är död så Kamals mormor ska flytta hem till dem. Mormor ska bo i Kamals rum vilket betyder att Kamal måste dela rum med brorsan Omar

Läs mer

FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER

FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER Till utbildningsarrangören Då utbildningsmaterialet för ordningsvakter uppdaterades beslutade sig arbetsgruppen för att utarbeta

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Den europeiska socialundersökningen

Den europeiska socialundersökningen Supplementary questionnaire A Ubnr ESS 2006 SC A Den europeiska socialundersökningen Du har blivit intervjuad av en av SCB:s intervjuare. Vi är mycket tacksamma om du även vill besvara frågorna i detta

Läs mer

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi

Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Tekniska anteckningar: TALOUS Sida: 1 (11) Namn: Ansökningsobjekt: Urvalsprovet i ekonomi Datum och tid: 7.5.2019 kl. 9.00-13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Tekniska anteckningar: SAMHÄLL Sida: 1 (18) Namn: Personbeteckning: Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet samhällsvetenskaper Datum och tid: 23.5.2019 kl. 9.00 13.00 Skriv ditt

Läs mer

Hur viktigt är ditt varumärke?

Hur viktigt är ditt varumärke? Hur viktigt är ditt varumärke? Bygger du ditt varumärke för att du ska få göra fler och bättre affärer? Då är ett varumärkesskydd en klok investering. Skyddar dina idéer Ditt varumärke är inte vad du säger

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL

ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL Version, 2015-05-07 Dessa användarvillkor gäller för Licenstagares användning av digitala produkter och tjänster vilka tillhandahålls

Läs mer

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 I enlighet med Riksdagens beslut stadgas: 1 Beträffande uppfinning, som gjorts av person i annans tjänst, arbetstagare, och som är patenterbar

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS A VÅREN 1999. Tidsbunden Del II

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS A VÅREN 1999. Tidsbunden Del II Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap 3 sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen till och med utgången av november 1999. NATIONELLT

Läs mer

När du söker ersättning från. Patientförsäkringscentralen. Patientförsäkringscentralen

När du söker ersättning från. Patientförsäkringscentralen. Patientförsäkringscentralen När du söker ersättning från Patientförsäkringen ersätter personskador som orsakats i samband med hälso- och sjukvård i Finland. Grunderna för ersättning regleras i patientskadelagen. Innan du börjar fylla

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER B 4 UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKATTJÄNSTER B 4.1 ANVISNINGAR OM UPPGIFTER SOM SKA LÄMNAS OM ADVOKAT TJÄNSTER (3.9.2010) 1 Inledning Europeiska unionens direktiv 2006/123/EG har genomförts i Finland

Läs mer

Rättighetsinformation för misstänkta och tilltalade i brottmål i EU

Rättighetsinformation för misstänkta och tilltalade i brottmål i EU Swedish Rättighetsinformation för misstänkta och tilltalade i brottmål i EU Du har rätt att behålla den här rättighetsinformationen under hela den tid du är frihetsberövad Om du frihetsberövas av polisen

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394 Finlex» La gstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 2011» 29.4.2011/394 29.4.2011/394 Beaktats t.o.m. FörfS 479/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Lag om medling i tvistemål och

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_TY1 1 *1129901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ARBETE Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som kommer till Finland för att arbeta hos en finländsk arbetsgivare,

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN Välkommen till Illusionen! Tack för att du använder Illusionen som tillhandahålls av Fotboll 2000. Detta är villkoren för användning av denna webbplats och programvara, bilder,

Läs mer

BÅTFÖRSÄKRING Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013

BÅTFÖRSÄKRING Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013 BÅTFÖRSÄKRING Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013 Produktfaktan ger dig de uppgifter du behöver för att kunna välja den försäkring som bäst motsvarar dina behov. Försäkringsskyddet är beskrivet till de

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl

Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov kl Huvudansökan, kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper Urvalsprov 8.5.2019 kl. 10.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver. Skriv ditt namn med latinska bokstäver (abcd...),

Läs mer

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling Lag och rätt Historik Brott förr självmord, otrohet, annan religiös tro även samma som idag som mord, stöld Straff förr fredslös, även kroppsliga som spöstraff, dödstraff och som idag fängelse Sista avrättningen

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE PK3_plus 1 *1479901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE Denna blankett är avsedd för dig vars vårdnadshavare ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband.

Läs mer

Hemöms U25. Vår hemförsäkring för unga

Hemöms U25. Vår hemförsäkring för unga Hemöms U25 Vår hemförsäkring för unga 01.01.2015 Vår hemförsäkring för unga Genast du flyttar till egen bostad behöver du skaffa trygghet för dig själv och din egendom. Det gör du enkelt genom vår förmånliga

Läs mer

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD STÖDANSÖKAN 2016 Blankett 101B Lämna in blanketten senast 15.6.2016 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna eller på annat bestående

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Tekniska anteckningar: SOCARB Sida: 1 (18) Namn: Personbeteckning: Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: 22.5.2019 kl. 14.00 18.00 Skriv ditt namn

Läs mer

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i miljö- och livsmedelsekonomi. Datum och tid: Urvalsprov kl

Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i miljö- och livsmedelsekonomi. Datum och tid: Urvalsprov kl Sida: 1 (14) Ansökningsobjekt: Huvudansökan, kandidatprogrammet i miljö- och livsmedelsekonomi Datum och tid: Urvalsprov 23.5.2018 kl. 09.00 13.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter med tryckbokstäver.

Läs mer

+ + Jag ansöker om mitt första uppehållstillstånd fortsatt tillstånd EU-blåkort

+ + Jag ansöker om mitt första uppehållstillstånd fortsatt tillstånd EU-blåkort OLE_TY2 1 *1139901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR SPECIALISTER Denna blankett är avsedd för dig om du har ingått arbetsavtal med ett företag i Finland eller mottagit ett förbindande arbetserbjudande

Läs mer

TOTAL IMMERSION D FUSION RUNTIME LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE

TOTAL IMMERSION D FUSION RUNTIME LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE TOTAL IMMERSION D FUSION RUNTIME LICENSAVTAL FÖR SLUTANVÄNDARE Läs noga igenom alla villkor i detta licensavtal (nedan kallat avtalet ) mellan TOTAL IMMERSION och dig själv (nedan kallad du eller LICENSTAGARE

Läs mer

VALNÄMNDENS UPPGIFTER

VALNÄMNDENS UPPGIFTER HELSINGFORS STAD CENTRALVALNÄMNDEN 20.1.2015 VALNÄMNDENS UPPGIFTER ALLMÄNT OM VALET Valnämnden Arrangemangen kring röstning på ett röstningsställe på valdagen sköts av en valnämnd som kommunstyrelsen har

Läs mer

Grundläggande principer

Grundläggande principer Avtalsrätt I och II Grundläggande principer HR: Avtalsfrihet Und: tvingande skyddslagstiftn HR: Pacta sunt servanda Und: Ogiltighet enl 3 kap Avtalslagen Und: Bristande rättshandlingsförmåga hos motparten

Läs mer