Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada."

Transkript

1 Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. De här uppgifterna är avsedda för dem som söker till Helsingfors och Vasa för att avlägga examen på svenska. Uppgifterna är sju till antalet och bedöms på poängskalan Det maximala antalet poäng är härvid 70. Svaren på uppgifterna skall Du skriva på separata papper. Svaren skall Du lämna till övervakarna. I övre kanten av varje svar skall Du tydligt på de utmärkta platserna skriva Ditt namn, Din personbeteckning och orten där provet äger rum. Om Du lämnar någon uppgift obesvarad, skall ett tomt papper också lämnas till övervakaren. Även på ett sådant tomt papper skall Du skriva namn, personbeteckning och ort där provet äger rum. Om Du ansöker om inträde i det svenska urvalsprovet, skall Du också svara på svenska. För svaren på uppgifterna finns reserverat ett knippe med svarspapper. Svaren på uppgifterna 1-5 ges i enlighet med det reserverade utrymmet på svarspappret. Svaret bör hållas inom de yttre ramarna för utrymmet och på varje rad får finnas endast en textrad. Den överskridande delen läses inte. Handstilen bör skäligen kunna läsas. Uppgifterna 6-7 besvaras i sin helhet på svarspappren på de för svaren reserverade rutfälten. Vid bedömningen av svaren beaktas endast kunskaper som framgår av urvalsprovslitteraturen. De som helt avstår från provet lämnar detta papper samt sina svarspapper (som således inte bedöms) till övervakarna. På varje papper skall skrivas namn, personbeteckning och orten där provet äger rum samt på detta papper även antecknas ett kryss på raden Jag avstår. Från provsalen får Du avlägsna Dig tidigast kl. 13. Provresultaten kommer att offentliggöras LÄS INSTRUKTIONERNA OCH UPPGIFTERNA SYNNERLIGEN OMSORGSFULLT

2 UPPGIFT 1 Erik och Ulla kommer hem från en semester på Kanarieöarna. Medan Erik och Ulla var på semester tog Ullas mor Karin hand om Eriks och Ullas barn Sofia 16 år och Emil 15 år. Erik och Ulla upptäcker genast att barnens spargrisar är tomma. Erik och Ulla talar med Karin och hon säger att hon inte vet hur det kommer sig att spargrisarna är tomma. Erik och Ulla talar med barnen och efter litet påtryckning medger barnen att de har tömt spargrisarna. Sofia säger att hon har köpt ett par häftiga jeans för 120 euro och att hon ute på stan har gett 80 euro till en kampanj för djurens rättigheter. Emil har köpt en mobiltelefon med många tekniska finesser för 200 euro, men han hade redan samma kväll tappat den när han var ute och åkte skateboard med sina vänner. Erik och Ulla är upprörda över att barnen har slösat bort sina pengar på detta sätt. Erik har under vintern satt pengar i barnens spargrisar så att barnen skall ha pengar för småköp när familjen till julen far till Florida. Erik och Ulla frågar nu Dig vilka möjligheter som finns att få pengarna tillbaka och vilka villkor som eventuellt gäller för att få pengarna tillbaka. Utför en rättslig analys av fallet med stöd av det som framgår av urvalslitteraturen. Berätta med rättslig motivering om vilka möjligheter det finns att få pengarna tillbaka och på vilka villkor. Om man inte kan få pengarna tillbaka, berätta med rättslig motivering varför det inte är möjligt. Skriv ett välstrukturerat och analytiskt svar. (10 p)

3 UPPGIFT 2 Din farbror Alfred äger ett litet företag Hembyns Solstol Ab som säljer trädgårdsmöbler på en liten ort. Eftersom tiderna är kärva, har Alfred beslutat sig för att satsa litet extra på marknadsföringen av möblerna. Snål som han är har han lämpligt till midsommaren själv planerat sin marknadsföringskampanj. Eftersom Alfred har fått höra att du har fördjupat dig i marknadsrätt, vill han nu höra din åsikt om hans idéer om en utformning av kampanjen: 1. I lokalradion på orten har Alfred tänkt ha ett 10 minuters inslag om Hembyns Solstol Ab. Inslaget ska vara utformat som en nyhetssändning, där en pensionerad nyhetsuppläsare ska låta som om det var fråga om en nyhet att Hembyns Solstol Ab har kraftigt nedsatta priser i sin affär efter midsommaren. Är ett dylikt inslag möjligt? 2. Alfred hoppas på att kampanjen lyckas, så att han ska kunna undvika att företaget försätts i konkurs. Han har därför planerat att utforma det huvudsakliga budskapet på plakaten i affären enligt hindrar KONKURS@. Färgsättningen på plakaten ska vara gult och svart. Kan plakaten utformas på detta sätt? 3. I möbelaffären ska under priskampanjen en annan kampanj genomföras. Orangefärgade plakat med följande text ska hängas upp i får ett gratis solparasoll, om du köper ett komplett trädgårdsmöblemang i trä!@ Är de orangefärgade plakaten möjliga? 4. Alfred är en modern man som även direkt vill nå ut till sina presumtiva kunder. Under årens lopp har han lyckats samla ihop en ansenlig mängd e-postadresser till invånarna på den lilla orten. Nu har han för avsikt att per e-post skicka ut inbjudningar till kampanjstarten då Alfred har tänkt ha kaffeservering i affären. Kan inbjudningarna gå ut per e-post på detta sätt? Nu ska Du på basis av urvalslitteraturen redogöra för Alfred om marknadsföringsåtgärderna ovan kan användas eller inte. Du ska motivera Dina ställningstaganden med hänvisningar till de rättsregler som Du stöder dig på.

4 UPPGIFT 3 Definiera kort vad som avses med följande begrepp och uttryck! Ta med i svaret endast det väsentliga, eftersom svarsutrymmet är begränsat! Den rekommenderade längden av Ditt svar är angiven inom parentes. 1. Europeisk ekonomisk intressegruppering (2-3 rader) 2. Horisontell konkurrensbegränsning (2-3 rader) 3. Konkurrensrättens förbudsprincip (2-3 rader) 4. Click-wrap agreement (2-3 rader) 5. Opt out-modell vid marknadsföring (2-3 rader) 6. Puffery (2 rader) 7. Negativ säljmetod (2-3 rader) 8. Effektlandsprincipen (2 rader) 9. Subsidiaritetsprincipen (2-3 rader) 10. Principen om mest gynnad nation (2-3 rader)

5 UPPGIFT 4 A fick ett brev från banken. I brevet meddelades att A:s oregelbundna betalningar av sina kreditkortsräkningar tvingade banken att säga upp kreditkortet. Brevet var undertecknat av bankdirektör B. A blev mycket upprörd över åtgärden, som han uppfattade som hämnd på grund av en skadeståndstalan som A väckt mot banken. A började med att sända ett brev till bankens styrelse. I brevet angav A sanningslöst att B var en hänsynslös ekonomisk förbrytare som bl.a. genom värdelösa placeringsråd förstört stora summor tillhörande A. Styrelsens ordförande sände brevet vidare till B och bad honom inkomma med en förklaring. A fortsatte att arbeta på sin hämnd. Han gjorde promenader i det egnahemshusområde där B bodde. Hans plan var att utreda om B:s egnahemshus kunde brännas ned utan risk för upptäckt. En sen kväll klättrade A över det staket som omgärdade B:s egnahemshus för att närmare undersöka hur huset såg ut. Efter en kort stund visste han hur antändandet skulle gå till och han beslöt genomföra det följande kväll. A märkte även en olåst cykel som stod lutad mot staket. A tog cykeln för att enklare komma till metrostationen. Där övergav han cykeln och tog metron hem. Planen kunde dock inte förverkligas eftersom det blåste upp till regn och åska. A beslöt att tillbringa kvällen på sin favoritkrog Den skrattande arvtagaren och dricka några öl. Under kvällen tyckte han sig känna igen B som satt vid ett närliggande bord, ivrigt samtalande med en ung dam. A hade sömntabletter i fickan eftersom han just besökt apoteket. När paret gick upp för att dansa lät han några tabletter falla ned i det ölglas som han trodde tillhörde B. A hoppades att B skulle få i sig tabletterna och åtminstone somna rätt snabbt, varvid kvällen med den unga damen skulle gå om intet. När paret återvände till sitt bord drack den som A trodde vara B ur sitt ölglas. Efter ett tag blev personen mycket trött. Han hann sätta sig i en taxi men somnade under resan och måste bäras in i sin lägenhet. Där sov han som en medvetslös över 10 timmar. A hade dock misstagit sig; B satt hemma och såg på fotboll. Den som A trodde vara B var en helt annan person. Till vilka brott har A gjort sig skyldig? (10 poäng)

6 UPPGIFT 5 På vilka grunder anses en person befinna sig i garantställning, dvs. vara skyldig att avvärja en straffrättsligt relevant följd? (5 poäng) Vilka intressen kan försvaras med en nödvärnshandling? (5 poäng)

7 UPPGIFT 6 Uppgiften består av 10 punkter. Varje punkt har ett (och endast ett) rätt svarsalternativ. Utmärk Ditt svar tydligt med ett kryss i svarsblanketten. Ifall Du inte vill besvara en punkt, skall Du inte sätta ut något kryss. Ifall Du vid en punkt kryssar i flera än ett alternativ anses svaret vara fel. Ifall Du utmärker rätt svarsalternativ, får Du 1 poäng för den punkten. 1 poäng avdras ifall Du utmärker fel eller flera än ett svarsalternativ. Det totala poängantalet för denna uppgift kan inte bli negativt. Ifall Du inte sätter ut något kryss vid en punkt får Du 0 poäng för punkten ifråga. Uppgiften bedöms således med poängen Inga verbala förklaringar beaktas. Uppgift nummer 6 besvaras på basis av innehållet i boken Tuomas Ojanen: De grundläggande och mänskliga rättigheterna en introduktion. 1. Vilket påstående nedan är riktigt? a) EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna blev juridiskt bindande år 2009 då Lissabon-fördraget trädde i kraft. b) Historiskt saknar de mänskliga rättigheterna samband med religiösa utgångspunkter. c) P.g.a. att EU-rätten tillämpas i Finland gäller EMRK inte här. d) Enligt huvudregeln tillförsäkrar Finlands GL de grundläggande fri- och rättigheterna endast finska medborgare. 2. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) MP-rättigheterna har sina rötter i det liberala västerländska tänkandet. b) Yrkes- och näringsfrihet hänförs till MP-rättigheterna. c) Egendomsskyddet hänförs till MP-rättigheterna. d) Till MP-rättigheternas primära verkningar hör att de i första hand hindrar och begränsar utövningen av offentlig makt. 3. Vilket påstående nedan är riktigt? a) I GL har ESK-rättigheterna i inget fall status av subjektiva rättigheter. b) Historiskt saknar ESK-rättigheterna kopplingar till socialismen. c) De grundläggande fri- och rättigheterna kan numera innehållsmässigt klassificeras som antingen MP- eller ESK-rättigheter och rangordnas hierarkiskt. d) Subjektiva rättigheter kan av person åberopas genom rättsordningsbaserade verkställighetsmekanismer.

8 4. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Domstolarnas benägenhet att hänvisa till de mänskliga rättigheterna har ökat under de senaste åren. b) Rätten till miljön betecknas som en kollektiv rättighet och tillhör s.k. tredje generationens rättigheter. c) Bestämmelsen i GL 6 om att alla är lika inför lagen inbegriper ett förbud mot diskriminering som hindrar all differentiering. d) Positiv särbehandling skall upphöra när faktisk jämställdhet, likställdhet och jämlikhet uppnåtts. 5. Vilket påstående nedan är riktigt? a) Enligt GL kan finsk medborgare aldrig utlämnas till annat land mot sin vilja. b) Enligt GL är förtroliga meddelanden skyddade beroende på kommunikationssättet. c) Till yttrandefriheten hör rätten att emotta meddelanden utan att någon i förväg hindrar detta. d) Enligt GL är rätten till bostad en subjektiv rättighet som skall regleras i lag. 6. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Enligt GL är finska och svenska Finlands nationalspråk. b) Enligt GL skall alla i Finland fast bosatta som har fyllt 18 år få rösta i statliga val. c) De i GL stadgade grundläggande fri- och rättigheterna gäller inte till skydd för kommunala myndigheter. d) En människas grundläggande fri- och rättigheter upphör vid dödsögonblicket, som fastställs på medicinska grunder. 7. Vilket påstående nedan är riktigt? a) Med s.k. lagreservation avses att det inte är möjligt att genom lag begränsa eller närmare reglera den grundläggande fri- och rättigheten ifråga. b) De grundläggande fri- och rättigheterna saknar betydelse då riksdagen utövar sin budgetmakt. c) De grundläggande fri- och rättigheterna är förpliktande för också privata aktörer då de sköter uppdrag för det allmännas räkning. d) Kommunernas beskattningsrätt är inte förankrad i GL.

9 8. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) De grundläggande fri- och rättigheternas s.k. horisontaleffekt avser att rättigheterna skall förverkligas på samma sätt i alla delar av landet. b) I GL stadgas uttryckligen att ingen får avskedas från sitt arbete utan laglig grund. c) Det kan råda ett spänningstillstånd mellan ett flertal grundläggande fri- och rättigheter. d) Förbudet mot retroaktiv strafflagstiftning är en s.k. absolut grundläggande fri- och rättighet. 9. Vilket påstående nedan är riktigt? a) En s.k. regleringsreservation tillåter tillfälliga undantag från i GL tryggade grundläggande fri- och rättigheter när det råder undantagsförhållanden i samhället. b) Undantagslagar, som stiftats i grundlagsordning, kan enligt GL upphävas i vanlig lagstiftningsordning. c) Enligt GL kan rätten att begränsa grundläggande fri- och rättigheter i vanlig lag delegeras till lägre författningsnivå än riksdagslag. d) De internationella konventionerna om mänskliga rättigheter ligger på grundlagsnivå i den finska rätten. 10. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Enligt GL kan endast avgränsade undantag bli föremål för undantagslagstiftning. b) EMRK artikel 6 har i stort sett samma kriterier för en rättvis rättegång som GL 21. c) Den s.k. människorättsgynnande lagtolkningen är förankrad genom bestämmelse i GL. d) Avvikelser från bestämmelser i konventioner om mänskliga rättigheter kan aldrig baseras på sedvanerätt.

10 UPPGIFT 7 Uppgiften består av 10 punkter. Varje punkt har ett (och endast ett) rätt svarsalternativ. Utmärk Ditt svar tydligt med ett kryss i svarsblanketten. Ifall Du inte vill besvara en punkt, skall Du inte sätta ut något kryss. Ifall Du vid en punkt kryssar i flera än ett alternativ anses svaret vara fel. Ifall Du utmärker rätt svarsalternativ, får Du 1 poäng för den punkten. 1 poäng avdras ifall Du utmärker fel eller flera än ett svarsalternativ. Det totala poängantalet för denna uppgift kan inte bli negativt. Ifall Du inte sätter ut något kryss vid en punkt får Du 0 poäng för punkten ifråga. Uppgiften bedöms således med poängen Inga verbala förklaringar beaktas. Uppgift nummer 7 besvaras på basis av innehållet i boken Tuomas Ojanen: De grundläggande och mänskliga rättigheterna en introduktion. 1. Vilket påstående nedan är riktigt? a) Finsk domstol kan inte pröva om en lagbestämmelse i ett ärende som behandlas av domstolen uppenbart strider mot GL. b) Grundlagsutskottets ståndpunkt är aldrig bindande för riksdagen. c) Vägrar presidenten stadfästa en lag, då förfaller den slutligt. d) Domstolar kan basera sina avgöranden direkt på bestämmelser om mänskliga rättigheter. 2. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Rättsskyddsbestämmelsen i GL 21 utgör en självständig beslutsgrund. b) Om en bestämmelse i förordning strider mot lag, får den inte tillämpas av myndighet. c) Om en bestämmelse i en författning på lägre nivå än lag strider mot grundlagen, får den inte tillämpas av domstol. d) Justitieombudsmannens behörighet omfattar övervakning av myndigheternas samtliga verksamhet. 3. Vilket påstående nedan är riktigt? a) Justitiekanslern i statsrådet undersöker frågor som gäller grundläggande fri- och rättigheter endast utifrån klagomål från enskilda personer. b) Riksdagens justitieombudsman kan undersöka missförhållanden som gäller grundläggande fri- och rättigheter på basis av vad som framkommit via massmedia. c) Barnombudsmannen kan i enskilda fall genom verkställbara utlåtanden avgöra vad som bör anses förenligt med barnets bästa.

11 d) Riksdagens justitieombudsman är såsom högsta laglighetsövervakare överordnad justitiekanslern i statsrådet. 4. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna av år 1948 är inte ett för alla stater strikt juridiskt bindande dokument. b) EMRK är till sin natur formellt ett folkrättsligt fördrag. c) I Finland präglas förhållandet mellan folkrätt och nationell rätt av monism och därför inkorporeras statsfördrag i statsintern rätt genom materiellt öppna s.k. blankettbestämmelser. d) Konventionerna om mänskliga rättigheter har inte någon ovillkorlig och generell prioritet i förhållande till inhemska lagar. 5. Vilket påstående nedan är riktigt? a) Finland har ratificerat alla regionala och universiella konventioner om mänskliga rättigheter som utarbetats inom ramen för ILO. b) Det är förenligt med Finlands ståndpunkt att godkänna fakultativa bestämmelser om enskild klagorätt i människorättskonventioner. c) S.k. kollektivt klagomålsförfarande betyder att flera enskilda personer använder sin klagorätt i en gemensam skrivelse. d) FN:s ESK-kommitté har rätt att ta emot klagomål av stater, men inte av enskilda personer. 6. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Det är inte möjligt för enskilda personer att besvära sig över brott mot ILOkonventionerna. b) EMRK:s övervakningssystem är mer effektivt än de övriga människorättskonventionernas. c) Efterlevnaden av EMRK övervakas uteslutande av EMD. d) OSSE har en minoritetsombudsman med uppgift att förebygga etniska konflikter. 7. Vilket påstående nedan är riktigt? a) Enskilda klagomål som anförs hos EMD inlämnas till ER:s generalsekreterare. b) EMD behandlar varje klagomål separat utan att till innehållet likadana klagomål förenas. c) Victim villkoret medför att EMD endast kan behandla klagomål som personligen framförs av den vars mänskliga rättigheter konkret har kränkts.

12 d) Endast personer som är medborgare och bosatta i en stat som anslutit sig till EMRK kan göra klagomål till EMD. 8. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) Ett mål får inte anhängiggöras hos EMD förrän alla effektiva inhemska rättsmedel har uttömts i saken. b) Klagomål som anförs hos EMD tas inte upp till prövning om inte den enskilde i inhemsk instans åberopat brottet mot mänskliga rättigheter. c) EMD kan behandla påstådda kränkningar av EMRK som skett inom ramen för Europeiska unionens institutioner. d) EMD avvisar klagomål som gäller handlingar som har ägt rum innan EMRK trädde ikraft i den fördragsslutande staten det är frågan om. 9. Vilket påstående nedan är riktigt? a) Ett ärende som behandlats av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter kan också bli föremål för prövning i EMD. b) EMD tar i regel inte upp till behandling klagomål som materiellt gäller väsentligen samma omständigheter som redan prövats av domstolen. c) EMD kan inte avvisa ärende utan prövning i sak bara för den skull att ett klart ogrundat klagomål anförs upprepade gånger. d) Klagomål som gäller i EMRK tryggad rättighet, som fördragsslutande stat har reserverat sig emot, får inte av EMD lämnas utan prövning bara på denna grund. 10. Vilket påstående nedan är felaktigt? a) EMD skall försöka avgöra mål genom förlikning varigenom målet avskrivs. b) EMD:s domar är till sin natur fastställelsedomar med avseende på huruvida konventionsstat brutit mot EMRK eller inte. c) EMD kan inte förplikta konventionsslutande stat att ändra sin lagstiftning i samband med konstaterat konventionsbrott. d) I egenskap av fullföljdsdomstol kan EMD undanröja nationellt domstolsavgörande och återförvisa saken till behörig nationell domstol för ny behandling.

HELSINGFORS UNIVERSITET JURIDISKA FAKULTETEN URVALSPROVET 17.6.2010 sökande med kunskaper i svenska

HELSINGFORS UNIVERSITET JURIDISKA FAKULTETEN URVALSPROVET 17.6.2010 sökande med kunskaper i svenska HELSINGFORS UNIVERSITET JURIDISKA FAKULTETEN URVALSPROVET 17.6.2010 sökande med kunskaper i svenska Bedömningsgrunderna för juridiska fakultetens urvalsprov 2010 UPPGIFT 1 Boken: Per Henning Grauers: Person

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 18.6.2008 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

Jämlikhet. Alla är lika inför lagen.

Jämlikhet. Alla är lika inför lagen. 6 Jämlikhet Alla är lika inför lagen. Ingen får utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd eller handikapp eller av någon annan

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig. JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 11.6.2014 (svenskspråkiga sökande) Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till

Läs mer

JO övervakar framför allt, att god förvaltning iakttas och att de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna tillgodoses.

JO övervakar framför allt, att god förvaltning iakttas och att de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna tillgodoses. KLAGA HOS RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN? 1) Vad gör justitieombudsmannen? Justitieombudsmannen övervakar att myndigheterna och tjänstemännen följer lagen och fullgör sina skyldigheter. Också andra som sköter

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter SMGC01 2015 Leif Lönnqvist leif.lonnqvist@kau.se Vad är en mänsklig rättighet? Mänskliga rättigheter Kan man identifiera en mänsklig rättighet? Vem bestämmer vad som skall anses vara

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 8.2.2013

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 8.2.2013 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 8.2.2013 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Svar som överstiger utrymmet eller svar med mer än en textrad per radstreck beaktas inte. Svarsutrymmet

Läs mer

24.4.2015. Barns och elevers rättigheter. Hem och skolas årsmöte, G18 18.4.2014, Ulrika Krook

24.4.2015. Barns och elevers rättigheter. Hem och skolas årsmöte, G18 18.4.2014, Ulrika Krook Barns och elevers rättigheter Hem och skolas årsmöte, G18 18.4.2014, Ulrika Krook 1 Barnens och elevens rättigheter Barnens rättigheter och barnens bästa Barnkonventionen grundläggande fri- och rättigheter

Läs mer

RP 77/2010 rd. I denna proposition föreslås att självstyrelselagen

RP 77/2010 rd. I denna proposition föreslås att självstyrelselagen RP 77/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 59 a i självstyrelselagen för Åland PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att självstyrelselagen

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN REGLER FÖR GOD FÖRVALTNINGSSED

EUROPEISKA KOMMISSIONEN REGLER FÖR GOD FÖRVALTNINGSSED EUROPEISKA KOMMISSIONEN REGLER FÖR GOD FÖRVALTNINGSSED Kontakter med allmänheten Vitboken om administrativ reform antogs av kommissionen den 1 mars 2000. Där anges grundprinciperna för EU-förvaltningen:

Läs mer

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394 Finlex» La gstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 2011» 29.4.2011/394 29.4.2011/394 Beaktats t.o.m. FörfS 479/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Lag om medling i tvistemål och

Läs mer

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Datum Sida 2013-11-27 1 (4) Dnr Dubbelbestraffning Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt?

Läs mer

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte.

Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. AHM-provet 16.5.2015 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna 1-3

Läs mer

Klaganden bad justitieombudsmannen utreda Skatteförvaltningens förfarande. Klagomålet gällde på vilket språk besluten fattas inom arvsbeskattningen.

Klaganden bad justitieombudsmannen utreda Skatteförvaltningens förfarande. Klagomålet gällde på vilket språk besluten fattas inom arvsbeskattningen. 28.6.2018 EOAK/963/2017 Beslutsfattare: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Föredragande: Esittelijäneuvos Mikko Sarja ARVSSKATTEBESLUTS SPRÅK 1 KLAGOMÅLET Klaganden bad justitieombudsmannen utreda Skatteförvaltningens

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om hemkommun

Lag. om ändring av lagen om hemkommun RIKSDAGENS SVAR 99/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om hemkommun Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om ändring

Läs mer

Grundlagarna och de. Per-Ola Ohlsson

Grundlagarna och de. Per-Ola Ohlsson Grundlagarna och de rättsliga principerna Per-Ola Ohlsson Grundlagarna Författningar EU-rätt Rättskällorna Förarbeten Rättspraxis Sedvänja Doktrin Grundlag Lag Riksdag Riksdag Förordning Regeringen Föreskrift

Läs mer

Kommittédirektiv. Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Dir. 2018:92

Kommittédirektiv. Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Dir. 2018:92 Kommittédirektiv Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter Dir. 2018:92 Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt kommitté

Läs mer

Ändringsprotokoll till Europakonventionen en effektivare Europadomstol

Ändringsprotokoll till Europakonventionen en effektivare Europadomstol Konstitutionsutskottets betänkande Ändringsprotokoll till Europakonventionen en effektivare Europadomstol Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens förslag i proposition 2004/05:167. I propositionen

Läs mer

BARNS PROBLEM UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN RIITTA-LEENA PAUNIO I HANA -FORUM VAR DRÖJER FINLANDS BARNOMBUDSMAN?

BARNS PROBLEM UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN RIITTA-LEENA PAUNIO I HANA -FORUM VAR DRÖJER FINLANDS BARNOMBUDSMAN? BARNS PROBLEM UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN RIITTA-LEENA PAUNIO I HANA -FORUM 14.4.2004 VAR DRÖJER FINLANDS BARNOMBUDSMAN? Justitieombudsmannens syn på främjandet av barns rättigheter

Läs mer

EU och europeisk rätt hur gör jag att få min sak prövad?

EU och europeisk rätt hur gör jag att få min sak prövad? EU och europeisk rätt hur gör jag att få min sak prövad? Efter Finlands anslutning till Europeiska unionen har medborgarnas, sammanslutningarnas och företagens möjligheter att få sin sak prövad utvidgats.

Läs mer

RP 87/2008 rd. av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 87/2008 rd. av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om minoritetsombudsmannen och diskrimineringsnämnden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 1 Nuläge MOTIVERING I denna

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem. Förfarande i strid med anvisningarna länder inträdessökanden till skada. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 12.6.2013 (svenskspråkiga sökande) Jag avstår Läs noggrant följande

Läs mer

1 Den tidigare beredningen beskrivs i en promemoria av den 17 februari 2010 från ordförandeskapet till

1 Den tidigare beredningen beskrivs i en promemoria av den 17 februari 2010 från ordförandeskapet till Diskussionsunderlag från Europeiska unionens domstol angående vissa aspekter av Europeiska unionens anslutning till Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande

Läs mer

A8-0469/79. Helmut Scholz, Merja Kyllönen, Jiří Maštálka, Patrick Le Hyaric, Paloma López Bermejo för GUE/NGL-gruppen

A8-0469/79. Helmut Scholz, Merja Kyllönen, Jiří Maštálka, Patrick Le Hyaric, Paloma López Bermejo för GUE/NGL-gruppen 9.1.2019 A8-0469/79 79 Skäl 7 (7) Rättsväsendets oberoende förutsätter framför allt att det berörda organet är i stånd att utöva sina rättsliga funktioner helt självständigt, utan att vara föremål för

Läs mer

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig.

Läs noggrant följande anvisningar och iaktta dem! Om Du förfar i strid med anvisningarna, leder detta till skada för Dig. Efternamn, TEXTA! Förnamn, TEXTA! Personbeteckning Ort där provet skrivs Jag avstår JURIDISKA FAKULTETEN VID HELSINGFORS UNIVERSITET URVALSPROV 25.5.2016 (sökande som behärskar svenska) Läs noggrant följande

Läs mer

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004 JURIDISKA FAKULTETEN Institutionen för offentlig rätt FINANSRÄTT Ämnesstudier JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004 Svaren på frågorna 1, 2, 3a och 3b på skilda ark. Fråga 4 besvaras på skild svarsblankett.

Läs mer

U 88/2013 rd. Justitieminister Anna-Maja Henriksson

U 88/2013 rd. Justitieminister Anna-Maja Henriksson U 88/2013 rd Statsrådets skrivelse till riksdagen med anledning av ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv (rättssäkerhetsgarantier för barn som är misstänkta eller tilltalade i straffrättsliga

Läs mer

VÄND INTE SIDA INNAN DU HAR FÅTT TILLÅTELSE TILL DET!

VÄND INTE SIDA INNAN DU HAR FÅTT TILLÅTELSE TILL DET! AHM-provet 5.9.2015 Läs dessa anvisningar innan provet börjar. Svara med tydlig handstil. Ge en motivering till svaret på varje fråga. Enbart paragrafhänvisningar räcker inte. Svaren på uppgifterna 1-3

Läs mer

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

RP 14/2015 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 14/2015 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 15 i lagen om fordonstrafikregistret och 105 b i vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 maj 2012 214/2012 Lag om lagring av straffregisteruppgifter och om utlämnande av sådana uppgifter mellan Finland och de övriga medlemsstaterna

Läs mer

RP 50/ / /2016 rd

RP 50/ / /2016 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i Europeiska konventionen om rättsligt

Läs mer

Kyrkostyrelsens cirkulär nr 18/

Kyrkostyrelsens cirkulär nr 18/ Kyrkostyrelsens cirkulär nr 18/2018 10.12.2018 DATASKYDDSLAGEN TRÄDER I KRAFT DEN 1.1.2019 Den nya dataskyddslagen (1050/2018) träder i kraft den 1 januari 2019 (lagens innehåll finns elektroniskt i Finlex

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 66 och 69 vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås vägtrafiklagen att ändras genom revidering

Läs mer

lättläst klaga hos JO?

lättläst klaga hos JO? lättläst klaga hos JO? riksdagens justitieombudsman Justitieombudsmannen ser till att myndigheter utför sitt uppdrag och gör allt det som de ska göra. Förkortningen av justitieombudsmannen är JO. Förkortningen

Läs mer

Fakultativt protokoll till konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor

Fakultativt protokoll till konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor Förenta nationerna 1999 Fakultativt protokoll till konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor De stater som är parter i detta protokoll, som konstaterar att Förenta nationernas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tvistlösningsförfarande i ärenden som rör skatteavtal inom Europeiska unionen Publicerad den 15 oktober 2019 Utfärdad den 10 oktober 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN KLAGA HOS JO?

RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN KLAGA HOS JO? RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN KLAGA HOS JO? RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN JO VAD GÖR JO? Riksdagens justitieombudsman (JO) övervakar att myndigheter och tjänstemän följer lagen och fullgör sina skyldigheter.

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010 20.4.2011 Publikationens titel Det nationella genomförandet av en europeisk övervakningsorder Författare Justitieministeriets publikation Arbetsgruppen som bereder det nationella genomförandet av en europeisk

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE PK3_plus 1 *1479901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE Denna blankett är avsedd för dig vars vårdnadshavare ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband.

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 7 MÄNSKLIGA SKYLDIGHETER SIDA 1/20 ÖVNING 1- SID. 2 Spelet om rättigheter och skyldigheter Rätt att bo var man vill Åsiktsfrihet Religionsfrihet Rätt till skydd mot diskriminering Alla är födda fria och lika i värde och rättigheter

Läs mer

Justitieminister Johannes Koskinen

Justitieminister Johannes Koskinen Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till rådets rambeslut (bekämpande av rasism och främlingsfientlighet) I enlighet med 96 2 mom. grundlagen översänds till riksdagen Europeiska

Läs mer

DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT

DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT Social- och miljöavdelningen 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Klientens ställning och rättigheter... 3 Grundläggande fri- och rättigheter... 3 Rätt till gott bemötande och socialvård

Läs mer

5. Registrets datainnehåll (grupper av registrerade och uppgifter angående dem eller datagrupper)

5. Registrets datainnehåll (grupper av registrerade och uppgifter angående dem eller datagrupper) 1. Registerförare Namn Rättsregistercentralen Postadress Postnummer Telefon PB 157 13101 TAVASTEHUS 029 56 65631 E-postadress oikeusrekisterikeskus(a)om.fi 2. Registerärendens kontaktperson Namn Registerchef

Läs mer

VAD BETYDER DET ATT BARNKONVENTIONEN BLIR SVENSK LAG?

VAD BETYDER DET ATT BARNKONVENTIONEN BLIR SVENSK LAG? VAD BETYDER DET ATT BARNKONVENTIONEN BLIR SVENSK LAG? UNICEF/Karim Schermbrucker Omslagsbild: UNICEF/Melker Dahlstrand Ordlista Ratificering När en stat ratificerar en konvention förpliktar sig staten

Läs mer

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag,

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, SFS nr: 2001:883 Revisorslag (2001:883) 3 Revisorsnämnden skall 1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, 2. utöva tillsyn över revisionsverksamhet samt över revisorer

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. FÖRORD... iii INNEHÅLLSFÖRTECKNING...v FÖRTECKNING ÖVER FIGURER... ix FÖRKORTNINGSFÖRTECKNING...x

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. FÖRORD... iii INNEHÅLLSFÖRTECKNING...v FÖRTECKNING ÖVER FIGURER... ix FÖRKORTNINGSFÖRTECKNING...x INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... iii INNEHÅLLSFÖRTECKNING...v FÖRTECKNING ÖVER FIGURER... ix FÖRKORTNINGSFÖRTECKNING...x 1. INLEDNING...1 1.1 Individen och samhället...1 1.2 Suveränitet och offentlig makt...5

Läs mer

Känner du till barnens mänskliga rättigheter?

Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Alla omfattas av de mänskliga rättigheterna, även alla barn. SVENSKA RUOTSI Som barn betraktas människor under 18 år. Vad innebär FN:s konvention om barnets

Läs mer

Grundrättigheter och diskriminering i skola och daghem

Grundrättigheter och diskriminering i skola och daghem Grundrättigheter och diskriminering i skola och daghem Helsingfors 25.4.2016 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska enhet

Läs mer

RP 307/2010 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en ny lag om förfarandet vid tilldelning av EU-miljömärke. Genom den föreslagna lagen

RP 307/2010 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en ny lag om förfarandet vid tilldelning av EU-miljömärke. Genom den föreslagna lagen RP 307/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om förfarandet vid tilldelning av EU-miljömärke PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

Sociala rättigheter för utsatta EU-medborgare. Andreas Pettersson Jur. dr. Umeå universitet

Sociala rättigheter för utsatta EU-medborgare. Andreas Pettersson Jur. dr. Umeå universitet Sociala rättigheter för utsatta EU-medborgare Andreas Pettersson Jur. dr. Umeå universitet Lex superior Rättsreglernas tolkningsprinciper Överordnade regler har företräde framför underordnande regler Lex

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0361/1. Ändringsförslag. Julia Reda för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0361/1. Ändringsförslag. Julia Reda för Verts/ALE-gruppen 13.1.2016 A8-0361/1 1 Skäl E E. Under 2014 avslutades 1 887 framställningar, av vilka 1 070 framställningar var otillåtliga. Detta motsvarar en ökning med nästan 10 procent jämfört med siffran för 2013,

Läs mer

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Använd den här blanketten för att anmäla att en arbetsgivare brister i arbetet med så kallade

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 mars 2011 SÖKANDE Trossamfundet Jehovas vittnen, 878500-4071 Ombud: Jur.kand. Majeed Alnashi Aequitas Juridik Box 5 732 21 Arboga KLANDRAT

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND OLE_PH3 1 *1449901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Du har

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utövning av veterinäryrket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Utöver

Läs mer

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 I enlighet med Riksdagens beslut stadgas: 1 Beträffande uppfinning, som gjorts av person i annans tjänst, arbetstagare, och som är patenterbar

Läs mer

RP 3/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

RP 3/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING RP 3/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om auktoriserade translatorer PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-34

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-34 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 18.12.2008 2008/2144(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-34 Förslag till betänkande Roberta Angelilli (PE414.011v01-00)

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Europaparlamentet 2014 2019 Utskottet för framställningar 7.6.2019 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 1315/2015, ingiven av Zoltan Lomnici, ungersk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

ÄRENDE. Angående offentligt lediganslaget tjänsteförhållande för viss tid ska ett beslut fattas KLAGOMÅLET

ÄRENDE. Angående offentligt lediganslaget tjänsteförhållande för viss tid ska ett beslut fattas KLAGOMÅLET ANONYMISERAD BESLUT 05.07.2016 Dnr OKV/1308/1/2015 1/5 ÄRENDE Angående offentligt lediganslaget tjänsteförhållande för viss tid ska ett beslut fattas KLAGOMÅLET Klaganden har i sitt klagomål 16.9.2015

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Per-Ola Ohlsson A right in its fundamental sense, is power held by the powerless (Hunt Federle 1994) Mänskliga rättigheter Vad är en mänsklig rättighet? Kan man identifiera en mänsklig

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Ds 2019:4

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Ds 2019:4 Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige Sammanfattning Utredaren Lise Bergh har haft i uppdrag att föreslå hur en nationell institution för mänskliga rättigheter (MR-institution)

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

Lag. om konkurrensrättsligt skadestånd. Tillämpningsområde

Lag. om konkurrensrättsligt skadestånd. Tillämpningsområde I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om konkurrensrättsligt skadestånd 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas på ersättande av skador som orsakats av överträdelse av förbud i artiklarna 101

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 26-38

ÄNDRINGSFÖRSLAG 26-38 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 26.6.2012 2011/0059(CNS) ÄNDRINGSFÖRSLAG 26-38 Förslag till yttrande Evelyne Gebhardt (PE473.957v01-00)

Läs mer

Publikation (även den finska titeln) Rättegångens offentlighet i förvaltningsrättskipningen (Oikeudenkäynnin julkisuus hallintolainkäytössä)

Publikation (även den finska titeln) Rättegångens offentlighet i förvaltningsrättskipningen (Oikeudenkäynnin julkisuus hallintolainkäytössä) PRESENTATIONSBLAD J U S T I T I E M I N I S T E R I E T Författare (uppgifter om organet: organets namn, ordförande, sekreterare) Arbetsgruppen för rättegångars offentlighet i förvaltningsrätts kipningen

Läs mer

DOM 2014-06-12 Stockholm

DOM 2014-06-12 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2014-06-12 Stockholm Mål nr M 1709-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-30 i mål nr M 1069-13, se bilaga KLAGANDE Miljönämnden

Läs mer

riksdagens justitieombudsman

riksdagens justitieombudsman klaga hos jo? riksdagens justitieombudsman JO får årligen över 4 000 klagomål. Personalen från JO:s kansli gör varje år över 100 inspektioner. På bilden laglighetsövervakarna vårvintern 2013, (från vänster)

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen om godkännande av överenskommelsen om ändring av den nordiska äktenskapskonvention samt med lag om ikraftträdande av de bestämmelser i nämnda överenskommelse som

Läs mer

Behandling av rättskipningsärenden vid förvaltningsdomstolen:

Behandling av rättskipningsärenden vid förvaltningsdomstolen: Vaasan hallinto-oikeus DATASKYDDSBESKRIVNING 21.5.2018 H 00118/18 EU:s allmänna dataskyddsförordning (679/2016) artikel 13 och 14 1. PERSONUPPGIFTSANSVARIG Vasa förvaltningsdomstol Postadress: PB 204,

Läs mer

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015)

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) Enligt 7 i stadgarna för varubesiktning ska varubesiktningsmannen ge parterna vid besiktningen för information den del av stadgarna

Läs mer

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905)

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905) HFD 2015 ref 79 Överklagandeförbudet i 58 1 jaktförordningen står i strid med unionsrätten när det gäller beslut om jakt efter en art som är skyddad av EU:s livsmiljödirektiv. Lagrum: 58 1 jaktförordningen

Läs mer

Europeiska Domstolen för de Mänskliga Rättigheterna. Frågor och Svar

Europeiska Domstolen för de Mänskliga Rättigheterna. Frågor och Svar Europeiska Domstolen för de Mänskliga Rättigheterna Frågor och Svar Frågor och Svar VAD ÄR DEN EUROPEISKA DOMSTOLEN FÖR DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA? Dessa frågor och svar har förberetts av domstolens kansli.

Läs mer

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: kl

Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: kl Tekniska anteckningar: SOC Sida: 1 (24) Ansökningsmål: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper, sökmålet socialt arbete Datum och tid: 22.5.2018 kl. 10.00 14.00 Skriv ditt namn och dina personuppgifter

Läs mer

KLAGOMÅL 1 TILL EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION NÄR GEMENSKAPSRÄTTEN INTE FÖLJS

KLAGOMÅL 1 TILL EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION NÄR GEMENSKAPSRÄTTEN INTE FÖLJS KLAGOMÅL 1 TILL EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION NÄR GEMENSKAPSRÄTTEN INTE FÖLJS 1. Klagandens namn (efternamn och förnamn): 2. Eventuellt företrädd av: 3. Nationalitet: 4. Adress eller säte 2 : 5.

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3616-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, dom den 25 april 2013 i mål

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

RP 43/2008 rd. länderna när de besätts med nordiska medborgare ska dock ingå i avtalet. I propositionen ingår ett förslag till lag om

RP 43/2008 rd. länderna när de besätts med nordiska medborgare ska dock ingå i avtalet. I propositionen ingår ett förslag till lag om RP 43/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen om godkännande av avtalet mellan de nordiska länderna om ändring av avtalet om den rättsliga ställningen för samnordiska institutioner och deras anställda

Läs mer

Barnkonventionen som lag vad kommer det innebära? Lisa Onsbacke, utredare Karin Sjömilla Fagerholm, jurist

Barnkonventionen som lag vad kommer det innebära? Lisa Onsbacke, utredare Karin Sjömilla Fagerholm, jurist Barnkonventionen som lag vad kommer det innebära? Lisa Onsbacke, utredare Karin Sjömilla Fagerholm, jurist Upplägg för dagens webbseminarium Hej och välkomna! Bakgrund - Varför behöver barnkonventionen

Läs mer

~ nr 6. ~ LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ny landskapslag om rätt att utöva näring FÖRSLAG

~ nr 6. ~ LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ny landskapslag om rätt att utöva näring FÖRSLAG f ~ LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ny landskapslag om rätt att utöva näring ~ 1995-96 nr 6 FÖRSLAG Landskapsstyrelsen föreslår att lagtinget antar en ny landskapslag om rätt att utöva näring, istället

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om företagssanering

Lag. om ändring av lagen om företagssanering Lag om ändring av lagen om företagssanering I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om företagssanering (47/1993) 91 och 100 a, av dem 100 a sådan den lyder i lag 138/2004, ändras 8 1 mom., 21

Läs mer

till åklagarna Dnr 38/31/ AÅL 3 2 mom. RÅ:1998: tills vidare Åklagaren och målsägandens åtalsrätt

till åklagarna Dnr 38/31/ AÅL 3 2 mom. RÅ:1998: tills vidare Åklagaren och målsägandens åtalsrätt ALLMÄN ANVISNING RÅ:2006:4 till åklagarna Dnr 38/31/06 Utfärdad Normbas 13.12.1006 AÅL 3 2 mom. Upphäver I kraft RÅ:1998:3 1.1.2007 - tills vidare Åklagaren och målsägandens åtalsrätt 1 Bakgrunden till

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring och temporär ändring av och i lagen om rättegång i brottmål PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

U 34/2016 rd. Helsingfors den 25 augusti Inrikesminister Paula Risikko. Regeringsrådet Annikki Vanamo-Alho

U 34/2016 rd. Helsingfors den 25 augusti Inrikesminister Paula Risikko. Regeringsrådet Annikki Vanamo-Alho Statsrådets skrivelse till riksdagen om Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning (procedurförordningen) I enlighet med 96 2 momentet i grundlagen skickas till riksdagen

Läs mer

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Uppdaterad 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Avsikten med denna instruktion är att ge rekommendationer

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelad i Stockholm den 9 juni 2015 SÖKANDE AA SAKEN Resning HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS AVGÖRANDE Högsta förvaltningsdomstolen avslår ansökningen om resning.

Läs mer

Mänskliga rättigheter och konventioner

Mänskliga rättigheter och konventioner 18 Mänskliga rättigheter och konventioner 3. Träff Mål för den tredje träffen är att få förståelse för hur mänskliga rättigheter och icke-diskriminering hänger ihop med svenska lagar få en allmän bild

Läs mer

Ansökan om namnändring

Ansökan om namnändring Ansökan om namnändring Ändring av förnamn Ändring av efternamn Ändring av för- och efternamn Anvisningar om ansökan finns på sidan 4 MAGISTRATEN FYLLER I ANKOMSTTID OCH DIARIENUMMER Ankomsttid Diarienummer

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2011

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2011 AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 31.3.2011 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Den överstigande delen läses inte. Ett svar med flera rader än en rad per ruta beaktas inte. Det

Läs mer

Överklagan av beslut fattat av Förvaltningsrätten Linköping, 17 april 2015, målnummer: 2544-15

Överklagan av beslut fattat av Förvaltningsrätten Linköping, 17 april 2015, målnummer: 2544-15 SVERIGES DOMSTOLAR FÖRVALTNINGSRÄTTEN LINKÖPING BOX 406 581 04 LINKÖPING PRÖVNINGSTILLSTÅND FÖR KAMMARRÄTT KAMMARRRÄTTEN JÖNKÖPING BOX 2203 550 03 JÖNKÖPING DATUM: 2015-04-20 Förnamn Efternamn Personnummer

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 17.11.2012

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 17.11.2012 CENTRALHANDELSKAMMAREN AHM-examen 17.11.2012 1 (6) PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 17.11.2012 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer