Mer antioxidanter i ekologiskt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mer antioxidanter i ekologiskt"

Transkript

1 med siktet på en hållbar utveckling EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 9 JANUARI 2008 Mer antioxidanter i ekologiskt Ny forskning visar att det lönar sig att välja ekologiskt. Om du väljer ekologisk mjölk istället för vanlig så får du i dig upp till 80 procent mer antioxidanter. Ett 4-årigt projekt inom EU visar att ekologiskt odlade livsmedel innehåller mer näring och cancerbekämpande och hjärtstärkande antioxidanter än vanlig mat. Forskarna odlade frukt, grönsaker, vete och rotfrukter på ekologiska och traditionella odlingar runtom i Europa och jämförde sedan näringsinnehållet. Även mjölkproduktionen har studerats och jämförts. Projektet Quality Low Input Food är det största projektet någonsin för att jämföra föroch nackdelar med ekologiskt odlade livsmedel. Projektet som är EU-finansierat startade och sträcker sig över 4 år. Hittills har projektet kunnat konstatera: Att äta ekologisk mat kunde jämställas med att äta en extra portion frukt och grönsaker per dag. Ekologiskt odlade livsmedel ger upp till 40 procent mer antioxidanter än traditionellt odlade. Ekologisk mjölk ger mellan procent mer antioxidanter än vanlig mjölk samt hälsosammare fettfördelning.

2 De slutliga resultaten, som involverar mer än 30 olika forskningsinstitut i Europa, kommer publiceras under kommande året. Forskarna jobbar nu med att få fram vad skillnaderna mellan ekologisk och traditionell mat beror på. Folkhälsosamordnare Ursula Furtig Läs mer på Fakta: Vad är antioxidanter? Antioxidanter har en skyddande effekt på kroppens celler mot de fria radikalerna som bildas ur det syre vi andas via energiomsättning i kroppen. Fria radikalerna kan ge skadliga effekter på cellerna genom att reagera med till exempel arvsanlaget (DNA). Antioxidanter är bland annat vitamin A, C, E, mineralen selen och flavonoider. A-vitamin finns i gulröda och mörkgröna grönsaker. E-vitamin finns i fisk, vegetabiliska oljor, margarin och mandel. شششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششششش ÄT MER FÄRG! Många människor äter godis och dricker läsk med mycket konstgjorda färgämnen i och det kan göra att man inte mår så bra. Färger som man istället behöver äta mer av är de naturliga färgämnena som finns i frukt & grönsaker Sätt färg på maten och stärk samtidigt immunförsvaret! Grönsaker, rotfrukter, frukter och bär i regnbågens alla färger jagar förkylningen på flykten. Om du äter färgrika frukter & grönsaker stärker du immunförsvaret.

3 I grönsaker, frukt och bär finns antioxidanter som skyddar kroppens celler. Blåbär, rödbetor, grönkål, paprika, hallon och morötter m.m Välj mat med mycket olika färger! Svenskt jordbruk blir miljövänligare Enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, blir det svenska jordbruket allt miljövänligare. Men också mindre lönsamt. Fakta SCB:s publikation heter Hållbarhet i svenskt jordbruk 2007 och är på 90 sidor. Den har tagits fram i samarbete med LRF, Jordbruksverket samt Naturvårdsverket. SCB:s siffror över jordbrukets miljövänlighet visar att utvecklingen mot ett grönare jordbruk har gått framåt, om än långsamt, under de senaste 20 åren. Kväveläckaget från jordbruksmarken har minskat med cirka en tredjedel mellan 1985 och Det innebär att målet för 2010 nästan har uppnåtts. Vad gäller växthusgaserna har jordbruket minskat sina utsläpp mer än samhället som helhet under perioden 1990 och Bland annat på grund av att kvävegödslingen effektiviserats, men också för att antalet mjölkkor minskat. Glädjande är också att arealen ängs- och betesmarker ökat samt att antibiotikaanvändningen inom lantbruket minskat med två tredjedelar sedan 1980-talet.

4 Boktips Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson Vid ett tillfälle 2002 när Mats-Eric och hans familj åt glass började de läsa innehållsdeklarationen på en pistageglass. Det visade sig att mycket av innehållet var konstgjorda ämnen och av pistagenötter fanns inte ett spår. Den gröna färgen kom från ett E- nummer och spenat! Den upptäckten gjorde att Mats-Eric började ta reda på vad maten i kylskåpet egentligen bestod av. Han och hans familj fann långa komplicerade innehållsförteckningar fyllda av okända kemiska ämnen. Varför innehöll maten så små mängder riktiga råvaror? Mats-Eric bestämde sig för att ta reda på så mycket som möjligt om den fabrikstillverkade mat som dagligen ställs på våra bord. Hans funderingar resulterade i denna bok. Allt från så kallad skräpmat till färskpressad juice, butiksbakat bröd, choklad, tryffelolja och balsamvinäger granskas. I boken finns också praktisk inköpsguide till 64 livsmedel säsongsguide till 66 färska grönsaker, frukter och bär en Sverigeguide till 100 genuina matproducenter över hela landet en E-nummerguide till samtliga 316 tillåtna livsmedelstillsatser Anneli Lindahl (Mats-Eric Nilsson har jobbat som reporter på Nya Ludvika Tidning) t upp - rädda världen, Mängder med mat slängs i onö

5 Ät upp- rädda världen, mängder med mat slängs i onödan! ÄÄ Ät slängs i onödan upp - rädda värler med mat För att minska koldioxidutsläppen pratar vi mycket om transporter och närproducerat. Men hur är det med onödighetsproducerat - kan vi vända det till oproducerat istället? Tänk på allt du köper, men som du sen inte använder. Tänk på den mat som producerats & tillagats, och sedan slängs i onödan. Den energi som förbrukats och den miljöpåverkan som skett från jord till bord har varit helt förgäves om livsmedlen slängs. Men det går att med relativt enkla medel göra matens påverkan på miljön mindre. Till att börja med kan vi äta upp det som finns på tallriken och inte köpa mer än vi förbrukar. Svinnet i hemmen och på restauranger och olika matsalar är så stort att det innebär en stor miljöpåverkan. Det krävs mycket energi för att få fram vår mat och den energin går helt till spillo om vi inte förbrukar den genom att äta upp. Dessutom släpper vi på så vis ut växthusgaser i onödan. Nästa vara i KRAV-certifieringen är rapsolja. De 10 varor som nu ingår i certifieringen av Ludvika kommuns förskolor och skolor är: Mjölk, fil, vetemjöl, havregryn, morötter, vitkål, inlagd gurka, inlagda rödbetor, hällbröd & rapsolja. Dessa varor är det som är minimum, därutöver finns många andra ekologiska varor som anbudsvaror, och som många kök serverar. Exempel är mannagryn, bananer, kakao.

6 Gunnels miljötips: Lite av varje om du väljer Bra Miljöval-märkt el så väljer du bort olja, kol och kärnkraft. Istället får du el från sol, vind, vatten och biobränsle. olika sorter av potatis sprutas olika mycket. Bintje och King Edvard sprutas i snitt tio gånger/säsong. Krav-potatis sprutas inte alls. om du köper fisk till middag, så köp fisk som ej är utrotningshotad. Världsnaturfonden har gett ut en bra konsumentguide. Även om vi i Sverige har gott om vatten så är det bra att inte slösa och låta det rinna bort i onödan. om du cyklar till jobbet året om så sparar du ca 3000 kr (2x5km) istället för att ta bilen, lättförtjänta pengar och dessutom mycket uppiggande. kläder av ekologisk bomull börjar komma mer och mer. Fråga efter det när du handlar kläder så märker handlarna att vi konsumenter är villiga att köpa fastän det har ett något högre pris. Men det har ett bättre pris för naturen Eko-notiser i korthet: Försäljningen av vatten på flaska minskar Enligt statistik som Dagens Industri tagit del av ratar svenskarna flaskvatten och försäljningen faller kraftigt,. En möjlig förklaring är att miljödebatten tagit fart igen efter klimatvarningarna. Jätteräkor inget för KRAV-märkning Jätteräkor kan inte KRAV-märkas. Styrelsen för KRAV anser att det inte går att vara säker på att de ekologiska odlingarna av jätteräkor klarar miljökraven. Ont om stor strömming Det är ovanligt ont om stor strömming i Bottenhavet, enligt Sveriges Radio Gävleborg. Den första hydroakustiska undersökningen av fiskbeståndet som Fiskeriverket genomfört visar att mängden stor fisk var endast tre procent, vilket överraskar forskarna. Kravmärkt norsk torsk på väg Den första miljömärkta torsken från Nordatlanten är på väg till de svenska fiskdiskarna, enligt Dagens Nyheter. Det rör sig dock om relativt små mängder, cirka 300 ton torsk totalt. Ekologiska grönsaker får gott betyg Livsmedelsverket ger bra betyg till ekologisk frukt och grönt. Endast två av 148 prover innehöll rester av bekämpningsmedel.

7 Åsas receptruta Raggmunk Ingredienser 4 port 8-10 medelstora potatisar ekologiska 2 dl vetemjöl ekologiskt 1 1/2 tsk salt 5 dl mjölk ekologisk 1 ägg ekologiskt 1 krm vitpeppar 1 lök ekologisk Raps eller olivolja till stekning, ekologisk Gör så här: Blanda vetemjöl, salt o lite mjölk till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken o ägget. Skala o riv potatisen grovt på rivjärn eller i mixer. Hacka löken. Blanda ner löken o sen potatisen snabbt i äggsmeten innan potatisen hinner bli mörk. Hetta upp raps eller olivolja i en stekpanna o klicka ut smeten. Platta till smeten lite o stek raggmunkarna gyllenbruna på båda sidorna. Servera med rårörda lingon/ lingonsylt, rivna morötter o kall ekologisk mjölk. SMAKLIG SPIS! Hur gick det för tomaten? Många oroliga läsare har hört av sig och undrat vad som hände med den stackars ekologiska tomat som var ute och gick och blev överkörd av en bil. Men hav tröst! Hela historien var fejk från början till slut. Tomater kan inte gå! De har nämligen inga ben.

8 Hallå där Malin Lundgren, ny livsmedelsinspektör Brukar du köpa ekologiska varor? - Ja, med det nu så aktuella klimathotet blir man extra motiverad att handla ekologiskt och sopsortera. I så fall vilka? - Jag brukar leta efter KRAV-märket på alla varor, men mest tänker jag på sådant man konsumerar mycket och ofta som frukt och grönt och mejerivaror. Vi som jobbar med Ekomålet är Monika Ahrås, kostchef Gunnel Persson, förskollärare Stensvedens Förskola Bo Staaf, Agenda 21-samordnare Åsa Skoog, skolmåltidsföreståndare Vasaskolan Anneli Lindahl, skolmåltidsföreståndare Lorensbergaskolan Ursula Furtig, folkhälsosamordnare Bo-Göran Fransson, livsmedelsinspektör Malin Lundgren, livsmedelsinspektör Redaktör och ansvarig utgivare: Bo Staaf Agenda 21-samordnare Tel bo.staaf@ludvika.se Tidigare nummer av Ekomålet hittar du på

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

Extra temanummer inför Måltidens dag

Extra temanummer inför Måltidens dag EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 2 OKTOBER 2006 Extra temanummer inför Måltidens dag VISST SKA VI FIRA MÅLTIDENS DAG DEN

Läs mer

GRUNDAD 2006 NR 3 DECEMBER 2006

GRUNDAD 2006 NR 3 DECEMBER 2006 med siktet på en hållbar utveckling EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 3 DECEMBER 2006 Ludvika nionde bästa kommun i landet

Läs mer

Eko-målet. På lördag är det dags igen!!! med siktet på en hållbar utveckling. GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014

Eko-målet. På lördag är det dags igen!!! med siktet på en hållbar utveckling. GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014 Eko-målet med siktet på en hållbar utveckling GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014 På lördag är det dags igen!!! Ekomatsligan 2013 Ludvika nu på plats 38 Våra ekologiska varor: Vetemjöl Havregryn Mjölk Filmjölk

Läs mer

Svinnet i vardagens måltidskonsumtion

Svinnet i vardagens måltidskonsumtion med siktet på en hållbar utveckling EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 18 MARS 2010 Svinnet i vardagens måltidskonsumtion Mot

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Succé för KRAV-tävling

Succé för KRAV-tävling med siktet på en hållbar utveckling EEN TTIIDNI ING UTTGI IVVEEN AVV LLUDVVI IKA KOMMUNSS REEFFEEREENSSGRUPPPP FFÖR KOSSTT OCH EEKOLLOGI ISSKA VVAROR GRUNDAD 2006 NR 6 MAJ 2007 Succé för KRAV-tävling Vid

Läs mer

Ludvika fortfarande med i toppen

Ludvika fortfarande med i toppen med siktet på en hållbar utveckling EEN TTI IDNING UTTGI IVVEEN AVV LLUDVVI IKA KOMMUNSS REEFFEEREENSSGRUPPPP FFÖR KOSSTT OCH EEKOLLOGI ISSKA VVAROR GRUNDAD 2006 NR 19 MAJ 2010 Ludvika fortfarande med

Läs mer

God mat + Bra miljö = Sant

God mat + Bra miljö = Sant God mat + Bra miljö = Sant Vad vi äter spelar roll - både för hälsan och miljön! Här berättar vi mer om hur vår mat påverkar miljön och hur du själv kan bidra med dina beslut Sju smarta regler för maten

Läs mer

GRUNDAD 2006 NR 4 FEBRUARI 2007

GRUNDAD 2006 NR 4 FEBRUARI 2007 med siktet på en hållbar utveckling EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 4 FEBRUARI 2007 Mat och miljö Den senaste tiden har

Läs mer

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG!

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG! Ska din kropp få all energi den behöver bör du äta fem, sex gånger varje dag. Alltså frukost, lunch, middag och minst två mellanmål! Hur mycket du äter varierar förstås beroende på hur mycket du rör dig.

Läs mer

MiniMax RECEPTSAMLING

MiniMax RECEPTSAMLING MiniMax RECEPTSAMLING Patientinformation NOURISHING PERSONAL HEALTH GRÖTAR HAVREGRYNSGRÖT (2 PORTIONER) 1 dl havregryn En nypa salt (kan uteslutas) Servera den mängd som du tror att barnet kommer att äta

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8 Kycklingbullar och morotskräm med apelsin vecka 8 inspiration Kycklingbullar och morotskräm med apelsin Den färgsprakande morotskrämen bryter av med en lite sötsyrlig smak av äppelcidervinäger och apelsin.

Läs mer

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Recept och inspiration från Nutricia Hela dagens måltider lika goda som nyttiga Mättande mellanmål lätta att ta med Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera

Läs mer

GRUNDAD 2006 NR 23 September 2011 Miljövänliga veckan

GRUNDAD 2006 NR 23 September 2011 Miljövänliga veckan Eko-målet med siktet på en hållbar utveckling EEN TTI IDNING UTTGI IVVEEN AVV LLUDVVI IKA KOMMUNSS REEFFEEREENSSGRUPPPP FFÖR KOSSTT OCH EEKOLLOGI ISSKA VVAROR GRUNDAD 2006 NR 23 September 2011 Miljövänliga

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling

Lärande för hållbar utveckling med siktet på en hållbar utveckling EEN TTIIDNI ING UTTGI IVVEEN AVV LLUDVVI IKA KOMMUNSS REEFFEEREENSSGRUPPPP FFÖR KOSSTT OCH EEKOLLOGI ISSKA VVAROR GRUNDAD 2006 NR 7 SEPTEMBER 2007 Gästskribenter: Lärande

Läs mer

Kompis med kroppen. 6. Mitt mellanmål

Kompis med kroppen. 6. Mitt mellanmål Kompis med kroppen 6. Mitt mellanmål Mellis mellan målen Har du märkt att du blir piggare när du ätit mellanmål? Se till att få i dig någon frukt eller grönsak vid varje mellis! 1. Frukt- och gröntmacka?

Läs mer

Feta- och rödbetsplättar med gurkröra. vecka 11

Feta- och rödbetsplättar med gurkröra. vecka 11 Feta- och rödbetsplättar med gurkröra vecka 11 inspiration Feta- och rödbetsplättar med gurkröra En fantastiskt god rätt med oemotståndliga smaker. Fetaost blandas med rivna rödbetor, kryddor, ägg och

Läs mer

Var med och bidra till en hållbar utveckling!

Var med och bidra till en hållbar utveckling! med siktet på en hållbar utveckling EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 14 FEBRUARI 2009 Var med och bidra till en hållbar utveckling!

Läs mer

MiniMax. receptsamling NOURISHING PERSONAL HEALTH

MiniMax. receptsamling NOURISHING PERSONAL HEALTH MiniMax receptsamling NOURISHING PERSONAL HEALTH GRÖTAR HAVREGRYNSGRÖT (2 PORTIONER) 1 dl havregryn En nypa salt (kan uteslutas) Servera den mängd som du tror att barnet kommer att äta upp och spar resten

Läs mer

Enkla recept med Neocate Active

Enkla recept med Neocate Active Enkla recept med Neocate Active Recept och inspiration från Nutricia Hela dagens måltider lika goda som nyttiga Mättande mellanmål lätta att ta med Mat för barn med födoämnesallergi Smoothie på ett kick

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA M G N I R E N A L P S ÅLTID Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA 1 Måltiden Måltiden är anpassad för en Demi-vegetarian, vilket innebär att man bara äter mat

Läs mer

familj Skinkstroganoff med paprika Salsiccia med potatismos och ärtor Gratinerad lax och broccoli

familj Skinkstroganoff med paprika Salsiccia med potatismos och ärtor Gratinerad lax och broccoli a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 44 a Skinkstroganoff med paprika b Salsiccia med potatismos och ärtor

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap Bedömningsstöd Hem- och konsumentkunskap Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Den hållbara lunchen Prov åk 9 I provet ska du visa kunskaper och förmågor att välja matvaror till lunchen,

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

RECEPT MED FORTIMEL COMPACT NEUTRAL

RECEPT MED FORTIMEL COMPACT NEUTRAL RECEPT MED FORTIMEL COMPACT NEUTRAL Denna receptbroschyr är framtagen i första hand med tanke på patienter som har svårt att få i sig tillräckligt med energi och protein. Här finns enkla recept som gör

Läs mer

Januari 2015 byter NutriniKid namn till Fortini. Enkla recept och inspiration med

Januari 2015 byter NutriniKid namn till Fortini. Enkla recept och inspiration med Januari 2015 byter NutriniKid namn till Fortini. Enkla recept och inspiration med NutriniKid (Fortini) Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera med olika frukter och bär blåbär, hallon,

Läs mer

Frukost och mellanmål

Frukost och mellanmål Frukost och mellanmål - Små mål med stor betydelse Ett inspirationshäfte från 1 Varför frukost? Morgonmålet lägger grunden till hela dagen och frukosten hjälper dig att få en bra start och gör att du känner

Läs mer

TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET

TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET En enkel guide för dig som vill göra och äta gott Var klimatsmart! Släng inte mer än du behöver. Laga god mat på rester! 1 Vad är matsvinn? Matsvinn är livsmedel som framställs

Läs mer

Vecka 32. Lasagne med rökt lax och spenat. Äggakaka med stekfläsk, rårörda lingon och rosmarin. Sesampanerad fläskkotlett med hoisinsky

Vecka 32. Lasagne med rökt lax och spenat. Äggakaka med stekfläsk, rårörda lingon och rosmarin. Sesampanerad fläskkotlett med hoisinsky Vecka 32 Lasagne med rökt lax och spenat Äggakaka med stekfläsk, rårörda lingon och rosmarin Sesampanerad fläskkotlett med hoisinsky Zucchinibiffar Familjekassen är för dig som känner precis som vi, att

Läs mer

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL Vilka val vi gör när vi handlar är viktigt för vilken påverkan vår konsumtion har på människor och miljö både lokalt och på andra sidan jorden. Giftfri mat? Hur maten produceras

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka så kommer vi laga några av Sveriges mest uppskattade klassiska rätter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 47 MÅNDAG

Läs mer

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag?

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Det här är 500 gram frukt och grönsaker till frukt och grönsaker hör: frukt, bär, torkad frukt och juice grönsaker och rotfrukter, men inte potatis torkade

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA 1 Frukt och grönsaks-smoothies Smothie Recept Jordgubbs-smothie Ingredienser 3 bananer 1 lit lättyoghurt naturell 200 frysta jordgubbar 2 havregryn Gör så här Tvätta

Läs mer

Nyttig mat på 20 minuter

Nyttig mat på 20 minuter Nyttig mat på 20 minuter I en tid där vi har allt mer att göra och vi stressar mellan jobb och aktiviteter blir lusten att göra mat ofta mindre och matvanorna sämre. Genom planering och bra recept kan

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient NOURISHING PERSONAL HEALTH KRISTINAS FRUKOSTTIPS (2 PORTIONER) MILD VANILJ För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 51 a Gräddig köttfärssås med ajvar b Torsk med äggsås c Gul currygryta med kokosmjölk ica.se/matkasse a3dagar 4 Personer familj Enkelt,

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD MÅLTIDSPLANERING Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD och alla säsongens grönsaker Måltiden var lagad för en Demi-vegetarian (-kött och mjölkprodukter) som rörde sig mycket och behövde få

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 2. Måltid 1 Fiskpinnar med hollandaise. Måltid 2 Lasagne. Måltid 3 Ugnsbakad falukorv med mos

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 2. Måltid 1 Fiskpinnar med hollandaise. Måltid 2 Lasagne. Måltid 3 Ugnsbakad falukorv med mos HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 2 Måltid

Läs mer

Vecka 25. Gravad lax med dillstuvad potatis. Vegetarisk wok med tofu. Fyllda tomater med rostat vitkålsmos. Ljummen kycklingsallad

Vecka 25. Gravad lax med dillstuvad potatis. Vegetarisk wok med tofu. Fyllda tomater med rostat vitkålsmos. Ljummen kycklingsallad Vecka 25 Gravad lax med dillstuvad potatis Vegetarisk wok med tofu Fyllda tomater med rostat vitkålsmos Ljummen kycklingsallad Hälsokassen är för dig som vill äta lite bättre, lite enklare. Vi har skapat

Läs mer

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut!

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut! Gå med i Semperklubben! Vill du ha mer information och inspiration om barn och mat? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ställ dina frågor till vår dietist. Anmäl dig nu så får du den praktiska vällingburken.

Läs mer

Ludvika blir Fairtrade City

Ludvika blir Fairtrade City med siktet på en hållbar utveckling EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 13 NOVEMBER 2008 Ludvika blir Fairtrade City En styrgrupp

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 19. Måltid 1. Nötbiffar serverade med rödbetsslaw. Måltid 2. Ugnsstekt sk med rösti & dillkräm.

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 19. Måltid 1. Nötbiffar serverade med rödbetsslaw. Måltid 2. Ugnsstekt sk med rösti & dillkräm. Äkta matglädje FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 19 Måltid

Läs mer

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid!

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! FLEXITARIAN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 3 Måltid 1 Färssås med skörderiv

Läs mer

Färskostgratinerad lax. Allt-i-ett-rätt med kyckling. Lasses cottage pie. Rostat grönt med pocherade ägg

Färskostgratinerad lax. Allt-i-ett-rätt med kyckling. Lasses cottage pie. Rostat grönt med pocherade ägg Vecka 12 Färskostgratinerad lax Allt-i-ett-rätt med kyckling Lasses cottage pie Rostat grönt med pocherade ägg Hej! Denna veckan inträder både påsk och sommar - inte illa alls. Okej, "sommar" är kanske

Läs mer

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08 VITAMINER MINERALER IGU Idrottsliga Gymnasieutbildningar, för Gymnasiet, Uppland Uppsala Dagens program Vitaminer & mineralers funktion Behöver idrottare tillskott? Antioxidanter Fria radikaler kostråd

Läs mer

Din lösning på veckan.

Din lösning på veckan. Din lösning på veckan. Vecka 20 Fiskgryta med tomat och curry Zucchinibiffar med grana padano och yoghurtsås Grekisk falukorv i ugn Tredagarskassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt

Läs mer

Lunchdags i Haga-Gudö

Lunchdags i Haga-Gudö Bygga Drömvär(l)den Lunchdags i Haga-Gudö Receptbok Framtagen av våra kockar Maria, Carina och Zofia. Förskolors favoritrecept, Illustrerade av barnens teckningar Haga-Gudö Förskoleområde Vi har under

Läs mer

Mellanmålet. Källängsgården fritidsgården med hälsa som profil

Mellanmålet. Källängsgården fritidsgården med hälsa som profil Mellanmålet Källängsgården fritidsgården med hälsa som profil Mellanmålet! Källängsgården tog de första stegen i att profilera sin verksamhet mot hälsa hösten 2009. Ett av det första stegen, vi tog i hälsans

Läs mer

Ingredienser v 39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 39. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Ingredienser v 39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 39. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Ännu en härlig höstvecka står för porten och den ska vi fylla med nya smarriga middagar. Den här veckan kör vi ordentligt

Läs mer

Ställ höga KRAV på ditt höstmys

Ställ höga KRAV på ditt höstmys Ställ höga KRAV på ditt höstmys Egentligen är det rätt konstigt. Som vi längtade efter färskpotatisen, utomhusgrillningen och de kalla såserna. Plötsligt är sommaren över och det vi i våras längtade efter

Läs mer

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 49 a Kalkonpasta med senap och timjan b Kycklinglår i ugn med lök, paprika

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

ENKLA RECEPT NEOCATE JUNIOR HELA DAGENS MÅLTIDER FÖR BARN MED FÖDOÄMNESALLERGI

ENKLA RECEPT NEOCATE JUNIOR HELA DAGENS MÅLTIDER FÖR BARN MED FÖDOÄMNESALLERGI ENKLA RECEPT NEOCATE JUNIOR HELA DAGENS MÅLTIDER FÖR BARN MED FÖDOÄMNESALLERGI MAT FÖR BARN MED FÖDOÄMNESALLERGI Neocate Junior är en mjölkfri näringsdryck för barn över ett år. Neocate Junior kan drickas

Läs mer

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Centrala Barnhälsovården Södra Bohuslän & Göteborg mars 2011 7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Recepten är beräknade för familjen med 2 barn i åldrarna 1-6 år (familjens mat från cirka

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 5. Måltid 1 Gulasch. Måltid 2 Fiskbiffar med aioli. Måltid 3 Kycklingdrums med pastasallad

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 5. Måltid 1 Gulasch. Måltid 2 Fiskbiffar med aioli. Måltid 3 Kycklingdrums med pastasallad HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 5 Måltid

Läs mer

BARNKASSEN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma

BARNKASSEN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma VECKANS MENY 4 pers. Vecka 17 Måltid 1 Skånsk äggakaga med lingon Måltid 2

Läs mer

10: Förp 10: 10: Kilot. 10 kronors Marknad... till... EXTRAPRIS. 2 för. Fira Fars Dag söndag 11/11. Lasagne Bolognese Aldente 300 g fryst

10: Förp 10: 10: Kilot. 10 kronors Marknad... till... EXTRAPRIS. 2 för. Fira Fars Dag söndag 11/11. Lasagne Bolognese Aldente 300 g fryst Välkommen till... 10 kronors Marknad... Fira Fars Dag söndag 11/11 10: Styck Lasagne Bolognese Aldente 300 g fryst EXTRAPRIS 10: Kilot Clementiner Satsumas Spanien 2 för 10: Max 1 köp/hushåll Bacon skivat

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet ROSA BANDET EDITION a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 42 a Broccolisoppa med tunnbrödsrulle b Chicken nuggets med arrabbiatakräm c Hoisinstekt lax med gröna bönor ica.se/matkasse

Läs mer

UTAN SOCKER, GLUTEN & MJÖLK

UTAN SOCKER, GLUTEN & MJÖLK NOVEMBERMYS UTAN SOCKER, GLUTEN & MJÖLK Med dagens krav på ren mat fri från vitt socker, vitt mjöl, mjölk och för mycket salt, kan det lätt kännas som en utmaning när man väl står där vid spisen. Vi har

Läs mer

Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse -dagar Ingredienser v 16 Recept Kött/fisk 600 gram fryst spättafilé 600 gram kycklingfilé 1 förp chorizo 1 Potatis/ris/pasta 1 förp pasta 1 kg fast potatis 1 kg mjölig potatis 1 Hej! Vi har

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid!

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! FLEXITARIAN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 50 Måltid 1 Lasagne super verde

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Festmeny i glada höstfärger

Festmeny i glada höstfärger Festmeny i glada höstfärger Vackra färger och goda dofter är den bästa aptitretaren. Här bjuder vi på en generös festmeny, där varje rätt är en fest för både öga och gom. Börja middagen med en färgglad

Läs mer

3 DAGAR VECKA 27 VECKANS MENY. Hej och välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Vi startar med rosmarinkryddade

3 DAGAR VECKA 27 VECKANS MENY. Hej och välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Vi startar med rosmarinkryddade DAGAR VECKA 7 INGREDIENSER RECEPT Hej och välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Vi startar med rosmarinkryddade färsbiffar med rostade rödbetor och getostkräm. Klassiska och goda smaker

Läs mer

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 9 a Ostwurst med potatismos och fänkål b Kyckling i currysås och sockerärtor

Läs mer

familj Örtig korvgryta med paprika Oreganogratinerad kyckling Köttfärssås med farfalle

familj Örtig korvgryta med paprika Oreganogratinerad kyckling Köttfärssås med farfalle a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 43 a Örtig korvgryta med paprika b Oreganogratinerad kyckling c Köttfärssås

Läs mer

Bulgurmenyn. 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal

Bulgurmenyn. 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal Bulgurmenyn Frukost totalt 115.5 kcal (138 kcal): 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal Salta ägget. Grönt ekologiskt te är

Läs mer

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Blädderex saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Här har vi samlat några av våra favoritrecept till dig. De är både läckra och hälsosamma men framförallt goda

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA M G N I R E N A L P S ÅLTID Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA 1 Måltiden Måltiden är anpassad för en Demi-vegetarian, vilket innebär att man bara äter mat

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 23 MÅNDAG Kycklingfärsgryta

Läs mer

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Innehåll Scones... 2 Grahamssemlor... 3 Potatismos... 4 Fisk i tomatsås... 5 Tomatsås... 5 Snabb strimmelkyckling... 6 Köttbullar... 7 Rabarberdryck... 8 Smoothie (ca

Läs mer

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ MAT OCH MILJÖ DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat kan vara

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 34 a Makaronipudding med korv b Oreganostekt kyckling med gurkröra c Fiskgryta med saffran och tomat d Tacopizza med gräddfil e Curry med

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 43 a Tandooristekt kyckling med tzatziki b Persiljestekt fläskytterfilé med rostade rotfrukter c Vego tacopaj ica.se/matkasse a3dagar 4

Läs mer

6 sätt att laga småländska isterband

6 sätt att laga småländska isterband 6 sätt att laga småländska isterband Historik 1939 startade Verner Grönqvist den lanthandel som genom sina isterband skulle komma att bli en lokal popularitet. Att isterbanden blev så uppskattade berodde

Läs mer

Inspirationshäfte för mat, klimat & en hållbar livsstil

Inspirationshäfte för mat, klimat & en hållbar livsstil Inspirationshäfte för mat, klimat & en hållbar livsstil Foto: Johann Selles Vikten av bra matvanor för hälsan och miljön Maten har stor betydelse för vårt klimat. Såväl produktion, hantering och transport

Läs mer

Pasta pollognese. vecka 51

Pasta pollognese. vecka 51 Pasta pollognese vecka 51 familj Pasta pollognese cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2044 kj/ 488 kcal. Protein 39,3 g. Fett 6,4 g. Kolhydrater 63,6 g. Ingredienser: 1 gul lök 1 vitlöksklyfta

Läs mer

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & Smoothies 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & smoothies Hälsosamma juicer, både med frukt & grönsaker är populärt! De passar som snabb påfyllning när du är på språng, som ett nyttigt mellanmål

Läs mer

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22 Kycklingfilé med äppleoch curryröra vecka 22 familj Kycklingfilé med äppleoch curryröra cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2087 kj/501 kcal. Protein 44,3 g. Fett 13,4 g. Kolhydrater 45,9 g.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.45 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram minutfilé förp rökt makrill Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök 500 gram vitkål ask cocktailtomater

Läs mer

OBS! Mellanmålen är inte provlagade, därför kan recepten behöva justeras för att smak, konsistens och portionsstorlek ska bli bra.

OBS! Mellanmålen är inte provlagade, därför kan recepten behöva justeras för att smak, konsistens och portionsstorlek ska bli bra. Mars 2018 Mellanmål att testa OBS! Mellanmålen är inte provlagade, därför kan recepten behöva justeras för att smak, konsistens och portionsstorlek ska bli bra. Alla recept avser en portion om inte annat

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

familj Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad Krämig skinkgryta med spenat Hoisinkyckling med edamamebönor

familj Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad Krämig skinkgryta med spenat Hoisinkyckling med edamamebönor a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 50 a Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad b Krämig skinkgryta

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 36. Måltid 1 Fiskgratäng med blomkålsmos. Måltid 2 Tomatkyckling med couscous. Måltid 3 Kålbiffar med lingon

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 36. Måltid 1 Fiskgratäng med blomkålsmos. Måltid 2 Tomatkyckling med couscous. Måltid 3 Kålbiffar med lingon FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 36 Måltid 1 Fiskgratäng

Läs mer