Behovsanalys Beslutsunderlag för utveckling av Region Kronobergs intranät och service till externa intressenter 29 september 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Behovsanalys Beslutsunderlag för utveckling av Region Kronobergs intranät och service till externa intressenter 29 september 2015"

Transkript

1 Beslutsunderlag för utveckling av Region Kronobergs intranät och service till externa intressenter 29 september 2015

2 Innehållsförteckning Om projektet... 3 Bilagor... 3 Om Webbrådgivaren... 4 Om denna rapport... 4 Strategisk princip för intranät... 5 Starkt behov av förbättring... 6 Behovsundersökning medarbetare... 7 Specifika medarbetargruppers behov... 8 Behovsundersökning externa intressenter... 9 Rekommendation: Struktur på intranätet Strategisk prioritering Strukturförslag Rekommendation: Toppbehov Medicinska riktlinjer och rutiner, vårdprogram Sök person, funktion eller verksamhet Nyheter, meddelanden inom mina enheter/verksamheter Arbetstider, ledighet och frånvaro Driftsinformation (IT, fastighet, medicinsk utrustning, etc.) Utbildning och kompetensutveckling Support, manualer och beställning för IT, telefoni och vårdinformationssystem Rekommendation: Startsida Rekommendation: Externa intressenter (19)

3 Om projektet Förstudien startade i juni 2015 och har letts av Fredrik Wackå, Webbrådgivaren Sverige AB. Projektledare för Region Kronoberg har varit Johanna Mysjö och Hanna Lindmark. En intern projektgrupp har varit djupt engagerad i stora delar av arbetet. Andra medarbetare och representanter för externa intressenter har inkluderats i flera steg under behovsanalysen, bland annat genom intervjuer och kvalitetssäkring. 881 medarbetare svarade på en enkät skapad för att få fram kvantitativa behovsdata. 74 externa intressenter svarade på en delvis anpassad enkät i samma syfte. Nästa 300 medarbetare uttryckte egna önskemål och idéer i enkäten. Vi har använt många källor i arbetet: intervjuer, nuvarande webbinformation, användningsstatistik, tidigare gjorde koncept och utredningar, benchmarking med andra region- och landstingsintranät, våra egna jämförelsetal för intranät med mera. Sammantaget vilar denna undersökning och dess rekommendationer på en mycket stabil grund. De slutsatser som dras och de rekommendationer vi gör är byggda på fakta, inte på åsikter. Bilagor ResultatPresentation.pptx RankingKlassRegionKronoberg.xls Kommentarer.xls Data.xlsx ResultatExternaIntressenter.xls KommentarerExternaIntressenter.xls StartRK.png Genomgång av medarbetarnas resultat, inklusive jämförelse mellan olika undermålgrupper. Gruppering och strategisk omprioritering av medarbetarnas resultat. Medarbetarnas fritextkommentarer. Rådata, medarbetarnas undersökning. Listning av resultaten för externa intressenter. De externa intressenternas fritextkommentarer. Mockup/skiss på startsidan för intranät. 3 (19)

4 Om Webbrådgivaren Vi arbetar med analys och förstudier för stora informationstunga sajter, framförallt me d intranät, samt med att stärka innehållsarbetet vilket inkluderar allt från informationskvalitet till arbetsorganisation, navigationsstruktur och sökbarhet. Tillsammans med specialister i bland annat Storbritannien, Irland, USA, Kanada, Holland, Belgien och Norge ingår vi i nätverket Customer Carewords 1 inom vilket vi arbetar med metodutveckling. Vår kärna är att ta fram beslutsunderlag som direkt går att agera på. Vi fokuserar på prioritering och det som skapar störst nytta för användaren. Våra metoder har använts inom alla typer av företag och organisationer. Bara i Sverige/Norden har vi arbetat med till exempel följande organisationer: Region Halland Region Skåne Arla IKEA Tillväxtverket Kriminalvården Lantmännen Mölnlycke Health Care AstraZeneca Preem Malmö stad Pfizer Inom nätverket har vi också arbetat med Google, Atlas Copco, Rolls Royce, IBM, Microsoft, Cisco, OECD, Schlumberger och många andra. Om denna rapport Rapportens syfte är att sammanfatta och illustrera slutsatser av behovsdatan. Den fullständiga redovisningen av resultat finns i bifogade dokument, inte här. Rapporten redovisar först det viktigaste kring medarbetarnas behov och sedan de externa intressenternas. Därefter dras och diskuteras slutsatser (19)

5 Strategisk princip för intranät Ett intranät är en plats för självbetjäning. Genom att se och möta behoven skapar vi nytta för medarbetarna. Begreppet självbetjäning är centralt och ska tolkas i sin ursprungliga, generella form. Det handlar inte uteslutande om att fylla i ett formulär eller använda en applikation. Även nyheterna är självbetjäning i ordets egentliga betydelse att användaren själv gör en betydande del av arbetet. Vi frågar alltså inte vår chef vad som händer i organisationen; vi läser det själv. Vi ringer inte HR och undrar hur många semesterdagar vi får spara; vi letar reda på siffran själv. Det medarbetaren vet bättre än någon annan är vad hon behöver. Den insikten måste en intranätutveckling grundas på. Det är däremot djupt orättvist att be medarbetaren önska sig en lösning på behovet. Om någon tycker att intranätet är svårt att hitta på önskar de sig en bättre sökmotor. Men problemet kan mycket väl vara dåligt skrivet innehåll eller felaktigt konstruerade menyer. Även vilka lösningar som krävs måste betraktas i ett större perspektiv. Allt för ofta fokuserar intranätredaktioner på lösningarnas beståndsdelar. De lägger ut i nformation. Någon skapar ett verktyg. Andra startar ett diskussionsforum. Men allt detta ska vara underordnat behovet. Ingen vill ha information för informationens egen skull. Dess värde uppstår när den har skapat önskad effekt, inte när den har publicerats. Vi ska alltså se behovet och därefter avgöra vilka beståndsdelar som krävs. Ett ofta högt prioriterat behov är Lön, vilket är ett utmärkt exempel. Det är ett behov som kräver information kring utbetalningsdagar, lönesättningsprinciper, utvecklingssamtal, etc. Det kräver också teknisk funktionalitet (inloggning, koppling till HR-system) för att den enskilde ska se till exempel sin senaste lönespecifikation. Det är också rimligt att det finns möjlighet att ställa frågor kring lön och då krävs stöd för kommunikation. Beståndsdelarna går inte att skilja från helheten. Det är inte beståndsdelarna medarbetaren vill ha. Slutsatsen är denna: Intranätets yttersta strategi är att erbjuda den nytta som medarbetarna behöver. Behoven och inte lösningarna ska vara i fokus för både användning av och organisationen kring intranätet. Framgång definieras som att önskade effekter uppstår inte att informationen och lösningarna finns där. Konkret betyder detta att medarbetaren ska hitta allt hon behöver kring Lön på ett ställe. Någon ska vara ansvarig för att detta ställe löpande utvecklas. Region Kronoberg ska följa upp vad medarbetare behöver och hur de lyckas. Framgång är att allt fler hittar det de behöver allt snabbare. 5 (19)

6 Starkt behov av förbättring Undersökningen och analysen av den är framförallt framåtsyftande. Resultaten handlar om vad som måste göras bra, utan att nödvändigtvis bedöma hur det redan görs (även om det finns många matnyttiga fritextkommentarer kring detta). Dock: För att göra en nollmätning av hur informationsstödet och servicen upplevs idag, fick medarbetarna som en frivillig del av enkäten också svara på en attitydundersökning samt en Ja/Nej-fråga kring om de brukar kunna hitta eller göra det de vill. Nöjdhetsnivån med nuvarande stöd är 19 %, vilket är mycket lågt. Av de 54 intranät vi mätt på samma sätt är Region Kronobergs det näst sämsta. Dessa 19 % är i praktiken ett nyckeltal möjligt att följa upp efter en förändring. Om vi tar hänsyn till dels hur negativt olika aspekter upplevs, dels hur stor skillnaden mellan den positiva och den negativa upplevelsen av aspekten är, kan vi dra slutsatsen att Region Kronoberg i sitt utvecklingsprojekt ska säkerställa en betydande förbättring för följande upplevda svårigheter. Dåliga sökresultat Förvirrande menyer och länkar Tar lång tid att göra saker Gammal information Svår layout / svårläst Tråkig, inte attraktiv design Svårt att kontakta en person Ofullständig information Omöjligt att bedöma, betygsätta eller rekommendera sidor Svårt att ge synpunkter eller bidra till innehållet Vilseledande, inte uppriktig information Felaktig information Svåra texter, mycket fackuttryck 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Ett annat nyckeltal ur undersökningen är de 54 % som upplever att de brukar kunna göra eller hitta det de vill. Även denna mätning har vi jämförelsesiffror för och Region Kronoberg hamnar på plats 11 av 14. Vi ser att många intranät placerar sig kring % på denna fråga vilket alltså är fullt möjligt att sträva efter och även att följa upp vid ett senare tillfälle. 6 (19)

7 Behovsundersökning medarbetare Genom den inventering som gjordes samlade vi ihop nästan 400 potentiella behov (eller ledtrådar till behov). Projektgruppen bearbetade denna lista och gjorde en bedömning av vilka som var relevanta att fråga om. Därefter fick medarbetarna en möjlighet att i en enkät prioritera 65 behov eller uppgifter de behöver utföra. Genom omröstningstekniken i enkäten kan vi tydligt skilja behoven från varandra och framförallt tydligt se vilka de viktigaste behoven är. Gul färg visar de uppgifter som fick flest röster, cirka 25 % av alla poäng, grön färg visar upp till 50 % av poängen och blå färg upp till 75 % av poängen. Antalet poäng visas i högerkolumnen. (En fullständig resultatlista finns i bilagorna.) Medicinska riktlinjer och rutiner, vårdprogram 1169 Sök person, funktion eller verksamhet 991 Nyheter, meddelanden inom mina enheter/verksamheter 650 Arbetstider, ledighet och frånvaro 633 Utbildning och kompetensutveckling 521 Support, manualer och beställning för IT, telefoni och vårdinformationssystem Lön och ersättning 435 Journalhantering 378 Möten och resor (boka bil, lokal, distansmöten, etc.) 363 Nyheter för hela regionen 343 Allvarlig händelse: kris och beredskap 324 Friskvård och förmåner 323 Analyssortiment, provtagningsanvisningar 280 Informationsmaterial, grafisk profil, mallar, etc. 247 Smittskydd och vårdhygien 242 Förbättringsarbete (metoder, verktyg) 241 Läkemedel 239 Ledning, styrning och uppföljning 232 Avvikelsehantering 226 Kvalitet och verksamhetsutveckling 217 Patientsäkerhetsarbete 207 Driftsinformation (IT, fastighet, medicinsk utrustning, etc.) 184 Använda 1177 Vårdguiden 178 Arbetsmiljö (ergonomi, företagshälsovård, etc.) 176 Rekrytering och introduktion (anställningspaket, etc.) 166 Samverkan (APT, medarbetarsamtal, fackligt, etc.) 163 Forskning och utvecklingsprojekt 155 Lediga jobb 155 De 12 första behoven definierat som saker intranätet kan hjälpa medarbetarna att göra eller hitta fick alltså 50 procent av rösterna. De återstående 53 uppgifterna fick samma andel röster. 7 (19) 499

8 Detta visar att behoven hos Region Kronobergs medarbetare är konkret definierade och dessutom mycket tydligt prioriterade. Det är dessa uppgifter som kommande versioner av intranätet måste lösa på bästa tänkbara sätt. Intranätet kan vara mycket väl utvecklat också för andra uppgifter men det måste åtminstone leverera snabb och praktisk nytta för dessa allra mest betonade behov. Specifika medarbetargruppers behov Genom undersökningen kan vi också skilja på olika grupper ur flera olika perspektiv vilken organisatorisk del medarbetaren tillhör, medarbetarens yrkeskategori samt om hon är chef eller inte. De olika gruppernas kompletta resultatlistor finns som sagt i det bifogade materialet. Här lyfter vi fram de punkter där en enskild grupp på ett avgörande sätt skiljer sig från totalresultaten. Avgörande definieras som att gruppen har ett Topp 50 %-behov som inte syns i ovanstående totala Topp 75 %-redovisning. Organisatoriska enheter Medicinskt servicecentrum Regional utveckling Regionservice Medicinteknisk utrustning och service Fakturahantering Folkhälsoarbete Fastighetsservice, lokalvård och vaktmästeri Yrkeskategorier Teknik och service Undersköterska/Skötare Läkare, tandläkare m fl Medicinsk sekreterare Administrativ personal Fastighetsservice, lokalvård och vaktmästeri Medicinteknisk utrustning och service Inköp och upphandling Personlig säkerhet (arbetsskador, hot/våld) Jourschema Patientavgifter, taxor och ersättning Aktuella projekt i organisationen Fakturahantering Reflektion Det vi ser här är att människor prioriterar det de arbetar med, vilket är både rimligt och förväntat. Det är ju precis det vi velat definiera och bekräfta. Det blir ännu tydligare i gruppernas resultatlistor i sin helhet. Ett exempel är Journalhantering som visserligen finns med ganska högt upp i flera yrkeskategorier, men som är det allra vikti gaste behovet för medicinska sekreterare. 8 (19)

9 Användningen av denna insikt, och i praktiken dessa resultatlistor, är uppenbar. Det ska användas för strukturval och/eller segmentering vilket vi återkommer till i slutsatserna. Behovsundersökning externa intressenter Region Kronoberg har ett ansvar för att ge service även till människor som inte är anställda i regionen. Det gäller privata vårdgivare som har avtal med regionen, medicinskt ansvariga sjuksköterskor i regionens kommuner, samarbetspartners i andra regioner/landsting och så vidare. Utgångspunkten var det underlag som projektgruppen bearbetade för medarbetarna. Ur detta gjordes ett urval, där till exempel sådant som handlar om själva anställningen togs bort. Resultaten presenteras inte på samma ingående sätt som för medarbetarna. 74 representanter för de externa intressenterna svarade vilket är en för liten grupp för att kunna dra långtgående slutsatser. Följande är den kompletta resultatlistan (antal poäng i högerkolumnen). Medicinska riktlinjer och rutiner, vårdprogram 156 Sök person, funktion eller verksamhet 86 Utbildning och kompetensutveckling 71 Smittskydd och vårdhygien 59 Journalhantering 54 Analyssortiment, provtagningsanvisningar 53 Patientsäkerhetsarbete 49 Väntetider till behandling, undersökning, etc. 48 Erfarenhetsutbyte och diskussion 47 Läkemedel 41 Support, manualer för IT och vårdinformationssystem 40 Använda 1177 Vårdguiden 36 Hälso- och sjukvårdsnyheter från Region Kronoberg 36 Folkhälsoarbete 34 Vård av personer från andra län och länder 33 9 (19)

10 Forskning och utvecklingsprojekt 31 Samarbete och projekt med Region Kronoberg (dela dokument, etc.) 28 Allvarlig händelse: kris och beredskap 25 Aktuella projekt inom Region Kronoberg 24 Driftsinformation (IT/telefoni, medicinsk utrustning, etc.) 24 Medicinteknisk utrustning och service 23 Patientavgifter, taxor och ersättning 18 Patienträttigheter (vårdgaranti, fritt vårdsökande, etc.) 17 Trycksaker, informationsmaterial 15 Försäkringsmedicin 14 Förbättringsförslag, avvikelsehantering 13 Kontakta medicinskt ansvariga på Region Kronoberg 11 Platsinformation (kartor, parkering, reception, matsedel, etc.) 8 Upphandlingar, bli leverantör till Region Kronoberg 5 Sjukresor 3 Transporter (lab-turer, medicin, hjälpmedel, patienter, etc.) 3 Hjälpmedel för patienter 2 Klassificering och koder 2 Fakturafrågor 1 Även om svaren inte har samma statistiska trovärdighet som för medarbetarna, kan några logiska mönster läsas ut. För det första delar gruppen sina toppuppgifter med medarbetarna. Ett bra sätt att snabbt hitta rätt medicinska riktlinjer kommer att hjälpa båda grupperna. Ett bra sätt att få kontaktuppgifter kommer att hjälpa båda grupperna, och så vidare. För det andra finns det ett mindre antal behov som rankas högre av de externa intressenterna. Det som verkligen står ut är väntetider samt möjligheten att diskutera och dela erfarenheter. 10 (19)

11 Rekommendation: Struktur på intranätet Vi har arbetat med ett stort antal intranätstrukturer och genomfört tester med tusentals användare. Slutsatsen är att det finns en grundstruktur som fungerar i alla organisationer. Människor är människor, överallt. Enskilda rubriker/navigationsetiketter kan naturligtvis skilja sig åt beroende på vad som är inarbetat i den enskilda organisationen, men principen för gruppering är en stark rekommendation från oss. Samtidigt vill vi påpeka att ingen struktur någonsin ska lanseras utan att testas nedanstående förslag bör alltså användas som underlag för strukturtester. Vi noterar att denna föreslagna struktur har stora likheter (om än inte total samstämmighet) med den idé er samarbetspartner Funka presenterat, vilket ytterligare understryker att Region Kronoberg verkligen ska undvika att uppfinna hjulet på denna punkt. Strategisk prioritering Projektgruppen gjorde vid sin genomgång av resultaten en omprioritering av ett begränsat antal behov. Tanken är att dessa av olika skäl bör behandlas som högre prioriterade än medarbetarnas röster visar. Dessa behov ingår i strukturen nedan och de är: Driftsinformation (IT, fastighet, medicinsk utrustning, etc.) Hög prioritet Använda 1177 Vårdguiden Medelhög prioritet Dela erfarenheter, diskutera Medelhög prioritet Platsinformation (kartor, parkering, reception, matsedel, etc.) Medelhög prioritet Strukturförslag Min anställning Innehåller det som handlar om den enskildes rättigheter och skyldigheter utifrån själva anställningen. Allt HR/personalrelaterat är givet i denna kategori. Ur behovsanalysen gjorde projektgruppen bedömningen att följande behov ska vara med i Min anställning. Observera att den inbördes ordningen dem emellan är betydelsefull. Det som flest rankar högt, ska också rent strukturellt ligga överst i menyn. Arbetstider, ledighet och frånvaro 633 Utbildning och kompetensutveckling 521 Lön och ersättning 435 Friskvård och förmåner 323 Arbetsmiljö (ergonomi, företagshälsovård, etc.) 176 Rekrytering och introduktion (anställningspaket, etc.) 166 Lediga jobb 155 Personlig säkerhet (arbetsskador, hot och våld, etc.) (19)

12 Stöd och service Innehåll och tjänster som potentiellt kan vara intressant för alla inom Region Kronoberg, oavsett deras yrke och befattning. Det är alltså generellt stöd som samlas här. Driftsinformation (IT, fastighet, medicinsk utrustning, etc.) 184 Support, manualer och beställning för IT, telefoni och vårdinformationssystem Möten och resor (boka bil, lokal, distansmöten, etc.) 363 Platsinformation (kartor, parkering, reception, matsedel, etc.) 113 Informationsmaterial, grafisk profil, mallar, etc. 247 Fastighetsservice, lokalvård och vaktmästeri 146 Restaurang, fika och catering 131 Inköp och upphandling 116 Fakturahantering 87 Stöd för att kommunicera (media, internt, etc.) 85 Kort och nycklar 73 Transporter (lab-turer, medicin, hjälpmedel, patienter, etc.) 67 Förråds- och förbrukningsmaterial 61 Tolk 51 Miljö (sortering, energibesparing, kemikalier, etc.) 41 Diarium och diarieföring Kärnverksamhet, exempel Hälso- och sjukvårdsarbete Detta är den tredje bärande kategorin. Där Min anställning rör relationen arbetstagare/arbetsgivare och Stöd och service riktar sig till alla medarbetare, är detta kategorin som stödjer människor i deras yrken/verksamheter. Regionens helt dominerande kärnverksamhet är hälso- och sjukvård och därför är det nödvändigt att starta med denna. Men principen kan användas för även andra verksamheter: Regionalt utvecklingsarbete, Leverera teknisk service, Trafikplanering och så vidare. Detta är med andra ord en del av strukturen som med fördel kan segmenteras så att varje medarbetare först ser den del som är relevant. Sedan bör övriga delar vara möjliga att nå. Medicinska riktlinjer och rutiner, vårdprogram 1169 Journalhantering 378 Använda 1177 Vårdguiden 178 Analyssortiment, provtagningsanvisningar 280 Smittskydd och vårdhygien 242 Läkemedel (19)

13 Patientsäkerhetsarbete 207 Patienträttigheter (vårdgaranti, fritt vårdsökande, etc.) 148 Vård av personer från andra län och länder 142 Medicinteknisk utrustning och service 139 Patientavgifter, taxor och ersättning 132 Jourschema 124 Väntetider till behandling, undersökning, etc. 111 Beläggningsöversikt 89 Hjälpmedel för patienter 60 Sjukresor 49 Patientkost 28 Försäkringsmedicin 14 Aktuellt I en stor organisation med många olika verksamheter och särskilt där fokus så tydligt måste ligga på de lokala nyheterna kan en startsida inte ensamt bära hela presentationen av det aktuella innehållet. Därför bör Region Kronoberg överväga en nyhetssajt för den som klickar på Aktuellt. Nyheter, meddelanden inom mina enheter/verksamheter 650 Nyheter för hela regionen 343 Kalender (regionen, min verksamhet) 113 Omvärldsbevakning (myndigheter, universitet, etc.) 70 Sagt om regionen i media 60 Utveckling och ledning Som gruppering är denna sannolikt logisk. Här fanns dock hos projektgruppen en stor osäkerhet kring rubriken, och vi håller med om den. I grupperingen finns ju mycket av det innehåll som traditionellt borde hamna i en Om regionen -kategori men det finns också mycket som snarare handlar om planering, förbättring och utveckling. I ljuset av denna svårighet är vår rekommendation att testa det med användarna. Är de andra kategorierna tillräckligt tydliga kan denna bli indirekt tydlig ändå. Fungerar den inte kan ett alternativ vara att dela upp kategorin i två olika: Om Region Kronoberg: Ledning/styrning, Aktuella projekt, Vision och så vidare. Utveckling, planering och förbättring: Verksamhetsutveckling, FoU och så vidare. Allvarlig händelse: kris och beredskap 324 Dela erfarenheter, diskutera 128 Förbättringsarbete (metoder, verktyg) 241 Ledning, styrning och uppföljning 232 Avvikelsehantering (19)

14 Kvalitet och verksamhetsutveckling 217 Samverkan (APT, medarbetarsamtal, fackligt, etc.) 163 Forskning och utvecklingsprojekt 155 Aktuella projekt i organisationen 142 Bibliotek 111 Ledningsgrupper (dagordning, protokoll, etc.) 109 Samarbete och projekt (dela dokument, etc.) 92 Vision och värdegrund 87 Folkhälsoarbete 80 Tystnadsplikt, sekretess och personuppgifter 58 Demokrati och politisk process 51 Få juridiskt stöd 25 Rekommendation: Toppbehov Medicinska riktlinjer och rutiner, vårdprogram Ur ett strikt intranätperspektiv är detta behov relativt enkelt att lösa. Det finns en naturlig informationsstruktur- och arkitektur. Strukturen är rimligen de medicinska specialiteterna som vårdpersonal är väl förtrogna med. Arkitekturen (det vill säga vad som möter användaren i en enskild riktlinje) är också uppenbar det mest relevanta i en akut situation ska vara överst. Svårigheten här är nästan alltid att riktlinjerna i sig inte finns alls, att de finns i många liknande men ändå olika versioner eller att de inte finns tillgängliga för alla. Om Region Kronoberg vill skapa en god service på denna punkt denna allra viktiga punkt måste arbetet därmed börja med att ta fram gemensamma riktlinjer. Sök person, funktion eller verksamhet Detta är det största generella behovet. Det gäller alla organisationer och alla medarbetare. Kraven på en översiktlig nivå måste vara dessa: En datakälla. Alla basala uppgifter ska hämtas från den eller de auktoritativa källorna. Det fungerar inte att växeln har ett eget system för anknytningar, och så vidare. Gedigen hantering av felstavningar och andra potentiella fel i inmatningen från den som söker. Stark organisationsprofil. Det är vanligt att medarbetare inte söker en person ( Kalle Svensson ) utan en funktion ( vem byter glödlampor i hus X ) eller position ( servicechef sjukhuset i Växjö ). Detta måste Sök person hantera. 14 (19)

15 Därutöver kan medarbetare ges möjlighet att beskriva sig själva, lägga till bild och så vidare. För ett intranät som utvecklas i tydlig social riktning blir det också naturligt att Sök person allt mer blir en profilsida för medarbetarens aktiviteter. Nyheter, meddelanden inom mina enheter/verksamheter News I can use. Så kan egentligen detta behov sammanfattas. Ju närmare en medarbetare ett nyhetsflöde ligger, desto mer relevant är det vilket också syns i denna undersökning. Igen är detta en begränsad utmaning ur ett intranätperspektiv. Antingen vet intranätet genom inloggning vem medarbetaren är och vilka flöden den ska ha, eller så får medarbetaren själv välja flöden. Det viktiga beslutet är på vilken nivå intranätet ska öppna upp för lokala flöden. För ett sjukhus? För en klinik? En avdelning? En utgångspunkt i er diskussion bör vara att inte finfördela allt för mycket inledningsvis. Varje flöde/avsändare ska ha en ansvarig och denna måste förstå intranätet tillräckligt väl för att inte till exempel återpublicera en regiongemensam nyhet för en enskild avdelning, och så vidare. Om Region Kronoberg mäktar med denna governance är en möjlig slutsats att medarbetaren har två skilda flöden. Lokalt flöde: Utgångspunkten är avdelningen men klinik och sjukhus distribueras i samma flöde till de avdelningar som berörs. Gemensamt flöde: Nyheter för hela regionen. Arbetstider, ledighet och frånvaro Traditionellt intranätinnehåll där utmaningen är innehållets kvalitet. Fokus måste vara att ge instruktioner för hur medarbetaren ska agera i stället för att informera om vad som gäller. Lag- och avtalstexter är endast referens och bakgrund, till exempel. Driftsinformation (IT, fastighet, medicinsk utrustning, etc.) Detta behov stöter vanligen på två större svårigheter. För det första att driftsinformationen når bredare än dem det berör. Att ett system ligger nere bör egentligen bara framgå för dem som använder systemet. Att en toalett är avstängd bör bara visas för dem som jobbar i det huset. Exakt hur långt Region Kronoberg klarar att segmentera detta beror på vilken information om användaren som intranätet får genom inloggningen. För det andra är kvaliteten på innehållet inte sällan undermålig. Huruvida detta är sant i Region Kronoberg vet vi inte. Men det är helt avgörande att de som publicerar driftsinformation är noggranna med att beskriva problemet, vem det berör, vad som görs, prognos och så vidare. 15 (19)

16 Utbildning och kompetensutveckling Utmaningen med detta behov är ganska lik utmaningen med de medicinska riktlinjerna. Det är nämligen inte särskilt komplext att bygga ett intranät som leder fram till relevanta utbildningar baserat på olika sökvägar: ämne, målgrupp, plats, etc. Det kan däremot vara desto mer komplext att sammanställa materialet. Vilka kurser ska vara med? Vem har underlag för dem? Med tanke på det stora intresse detta möter bör Region Kronoberg inleda ett arbete för att besvara frågor som dessa, och innan det gett resultat är det svårt att specificera intranätets stöd på denna punkt. Ambitionen måste dock vara att ge medarbetarna en så samlad översikt som möjligt. Support, manualer och beställning för IT, telefoni och vårdinformationssystem Vi kan låna sista meningen ovanför rubriken: Ambitionen måste vara att ge medarbetarna en så samlad översikt som möjligt. Det ska kort sagt för medarbetaren vara fullständigt osynligt om IT hanteras på ett sätt, telefon på ett annat och VIS på ytterligare ett. Ingången, principerna för att hitta, var felanmälan görs och så vidare ska upplevas som sammanhållet (oavsett om det är det i processerna bakom). 16 (19)

17 Rekommendation: Startsida Följande är en skiss den är alltså varken designad eller nödvändigtvis fullständig. Dess syfte är att illustrera det intryck medarbetarna bör få. Det första som vi vill trycka på är att hålla nyhetsytan begränsad. Nyheterna är viktiga, men inte det enda viktiga. Och likt andra behov är det rimligt att de som vill ha mer gör ett extra klick. Det andra är att ni verkligen ska fokusera på att ge intranätet en prägel av att vara nära den enskilda medarbetaren. Detta får genomslag i det lokala nyhets- och meddelandeflödet, naturligtvis, men vi rekommenderar också en ytterligare yta som är anpassad efter medarbetaren. I exemplet nedan exemplifieras det med Vårdavdelning 1. Det kan lika gärna vara IT-avdelningen eller Grimslövs folkhögskola en plats där information kan förmedlas utan att den behöver passa nyhets- eller meddelandeformatet, utan att det puttas ned av ett nytt meddelande. Vilken nivå ytan ska användas på (kliniken eller avdelningen, eller motsv.) bör bli en diskussion med berörda chefer och publicister. Finns ingen information för en medarbetare, försvinner ytan. En tredje punkt är att göra intranätets startsida relevant för det dagliga arbetet. Igen är det så att illustrationen handlar om hälso- och sjukvården (de medicinska riktlinjerna) men för andra typer av arbetsuppgifter kan motsvarande behov börja lösas redan på startsidan. Avslutningsvis har vi inte ritat in något omfattande stöd för sociala aktiviteter. Efterfrågan var inte särskilt stor. Samtidigt gjorde projektgruppen bedömningen att Dela erfarenheter, diskutera skulle ges relativt hög prioritet. Om detta blir ett mål i utvecklingsprojektet bör givetvis dessa aktiviteter synas på användarens startsida. I skissen finns en nedtonad lösning där forum/arbetsrum placeras i kategorin Aktuellt och nya händelser notifieras. En något mer utbyggd lösning skulle vara att inkludera sociala aktiviteter i Aktuellt-flödet på startsidan. Skiss: Nästa sida 17 (19)

18 18 (19)

19 Rekommendation: Externa intressenter Region Kronoberg ska i samband med intranätutvecklingen också skapa en bra service för externa intressenter. Utgångspunkten måste vara behoven och som framgår ovan finns det en påfallande stor samstämmighet mellan medarbetarnas behov och de externa intressenternas. Det är alltså rimligt att tänka sig de externa intressenternas webbplats som ett urval från intranätet med en delvis anpassad prioritering. Just detta med en delvis anpassad prioritering talar dock emot tanken att ge de externa målgrupperna tillgång till intranätet i rent teknisk mening. Självklart ska inget innehåll publiceras två gånger på två ställen allt som är exakt det samma ska hämtas från samma datakälla som intranätet men ur användbarhetssynpunkt är det rimligt att regionen skapar en separat webbplats för externa intressenter. Detta är ju också en mycket vanlig lösning i form av vårdgivarwebbar och motsvarande. Ett ytterligare argument för en separat webb är att det i vissa avseenden inte är samma information. Exemplet Utbildning och kompetensutveckling är sannolikt ett sådant. Rutiner för anmälan till kurser och vem som godkänner en anmälan är förstås inte de samma för en kommunal MAS som för en anställd medarbetare. Om det är samma webbplats måste sidan som beskriver anmälan finnas i två versioner som visas beroende på vem som loggar in. Att redaktionellt hantera en sådan webbplats blir mycket mer komplext eftersom publicisten måste byta profiler och hela tiden vara noggrann med vilken vy ser jag just nu?. Region Kronoberg har dessutom inte fullständig kontroll över vem de externa intressenterna är. Det är alltså inte möjligt att kräva inloggning. Därmed försvinner möjligheten att baserat på vem någon är anpassa innehållet, och sammantaget pekar detta på behovet av två sajter (tre med den vanliga externa webbplatsen inräknad). Vad som ska prioriteras framgår av behovslistan tidigare i denna rapport. Strukturellt innebär det att Min anställning försvinner men Utbildning och kompetensutveckling måste finnas kvar och lyftas fram. Hälso- och sjukvårdsarbete, Stöd och service, Utveckling och ledning samt Aktuellt finns kvar som grupperingar, men kan behöva formuleras om. Ett förslag till struktur är följande (även här gäller att strukturen måste testas): Medicinska riktlinjer (kan separeras från Hälso- och sjukvårdsarbete eftersom denna sajt till sitt omfång är betydligt mindre) Hälso- och sjukvårdsarbete Kompetens och utveckling Stöd och service Aktuellt Därutöver bör en mycket framträdande del av startsidan ha fasta genvägar till de tjänster/ämnen som oftast används av externa intressenter. Det handlar om exempel vis laboratoriemedicin/analyser, rättspsykiatri och väntetider. 19 (19)

Att serva våra medarbetare

Att serva våra medarbetare Den 10 sept 2015 Att serva våra medarbetare Elisabet Lundholm, projektledare intranätet Fredrik Jarnestad, verksamhetsutvecklare Region Skåne 17 000 + 15 000 = 32 000 Det mesta finns på lagret men inte

Läs mer

webb.uu.se @emiloberg emil.oberg@uadm.uu.se

webb.uu.se @emiloberg emil.oberg@uadm.uu.se webb.uu.se @emiloberg emil.oberg@uadm.uu.se Behovsanalys rätt och fel Uppsala universitet 100+ fristående institutioner/motsv Självstyrt Svårstyrt 6500 anställda + 5000 medarbetare Projektet behövde kickstartas

Läs mer

Ny startsida i Marknadsplatsen

Ny startsida i Marknadsplatsen Regionservice, område Inköp Ny startsida i Marknadsplatsen Information till dig som är extern kund Akuta kommunala läkemedelsförråd Ny Startsida/Välkomstsida i Marknadsplatsen Marknadsplatsen har fått

Läs mer

Resultat från sammanställning och analys av webbenkät.

Resultat från sammanställning och analys av webbenkät. Resultat från sammanställning och Övrigt Svarsfrekvens Svarsfrekvensen är låg. Bortfallet medför att inga övergripande slutsatser rörande de samtliga anställdas åsikter kan fasställas. Däremot kan enkätsvaren

Läs mer

BYGGSAMVERKAN VÄSTRA GÖTALAND INSTRUKTION FÖR SAMVERKANSPORTALEN HUR KOMMER MAN IN PÅ SAMVERKANSPORTALEN? VÄLKOMMEN!

BYGGSAMVERKAN VÄSTRA GÖTALAND INSTRUKTION FÖR SAMVERKANSPORTALEN HUR KOMMER MAN IN PÅ SAMVERKANSPORTALEN? VÄLKOMMEN! INSTRUKTION FÖR SAMVERKANSPORTALEN Den här handboken är tänkt att hjälpa alla att använda portalen på ett strukturerat och trevligt sätt. Vi är 48 kommuner och bortåt 300 handläggare av olika slag och

Läs mer

Utmaningar med att införa ett uppgiftsoch medarbetarstyrt intranät. Martina Törnell, intranätansvarig martina.tornell@regionhalland.

Utmaningar med att införa ett uppgiftsoch medarbetarstyrt intranät. Martina Törnell, intranätansvarig martina.tornell@regionhalland. Utmaningar med att införa ett uppgiftsoch medarbetarstyrt intranät Martina Törnell, intranätansvarig martina.tornell@regionhalland.se Halland Alingsås Göteborg Borås Jönköping Kungsbacka Varberg Falkenberg

Läs mer

Nya sundbyberg.se. Webbkoncept. v1.0, Sundbyberg där staden är som bäst

Nya sundbyberg.se. Webbkoncept. v1.0, Sundbyberg där staden är som bäst Nya sundbyberg.se Webbkoncept v1.0, 2012-04-04 Innehåll 1. Introduktion 2. Webbstrategi 3. Prioriteringar 4. Innehåll startsida 5. Tonalitet 6. Form 7. Interaktivitet och dialog 8. Sociala medier 9. Sökfunktion

Läs mer

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE MITTUNIVERSITETET Styrdokument PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE DNR MIUN 2013/1089 Publicerad: 2013-06-27 Beslutsfattare: Universitetsdirektör Yasmine Lindström Handläggare: Kicki Strandh Beslutsdatum: 2013-06-19

Läs mer

NYCKELN DIÖS INTRANÄT

NYCKELN DIÖS INTRANÄT NYCKELN DIÖS INTRANÄT I designen av intranätet har fokus varit att hålla information relevant och personlig med en ambition om att all information ska riktas mot målgrupper och alltid finnas tillgänglig

Läs mer

Klara besked -bra information

Klara besked -bra information Klara besked -bra information Webbpolicy 2002 Vi är en öppen organisation som arbetar i allmänhetens tjänst, på allmänhetens uppdrag och med allmänhetens pengar. Idag är det en självklarhet att alla landsting

Läs mer

Stockholms stads intranät Riktlinjer för att skapa bra innehåll

Stockholms stads intranät Riktlinjer för att skapa bra innehåll Guide - intranät 2013 Sida 1 (18) 2013-08-01 Stockholms stads intranät Riktlinjer för att skapa bra innehåll Vårt intranät är ett gemensamt arbetsverktyg som används av samtliga förvaltningar. Alla medarbetare

Läs mer

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se Manual för Kalmar kommuns Nya intranät piren.kalmar.se Innehåll Inloggning och aktivering av ditt konto... 3 Inställning vid första inloggning... 3 Arbetsytan på Piren... 4 Hjälp... 4 Dina profilinställningar...

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Innovation på vårdcentral

Innovation på vårdcentral Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper.

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper. Sida 1/5 Policy för kommunikation Med kommunikation skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. Kommunikationen speglar de värden som kommunen står för och bidrar till att utveckla goda

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du?

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du? Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Medborgardialog kring målbilden för framtidens hälsa och vård 2035 Information på norrbotten.se om ingångar för dialog med regionens företrädare

Medborgardialog kring målbilden för framtidens hälsa och vård 2035 Information på norrbotten.se om ingångar för dialog med regionens företrädare Medborgardialog kring målbilden för framtidens hälsa och vård 2035 Information på norrbotten.se om ingångar för dialog med regionens företrädare Staffan Lundberg, kommunikationsdirektör Ulrika Leijon Åhlander,

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Manual Flödesmodellen Väntetidsrapportering - QlikView

Manual Flödesmodellen Väntetidsrapportering - QlikView Region Skåne Flödesmodellen Förvaltningsgrupp Dokumentslag: Styrande Datum: 2018-08-28 Dokumenttyp: Anvisning Version: 2.0 Manual Flödesmodellen Väntetidsrapportering - QlikView Innehållsförteckning 1

Läs mer

Tidrapportering instruktion för användning av koder

Tidrapportering instruktion för användning av koder ISF2000, v1.3, 2015-11-19 1 (6) Datum 2018-09-25 Administrativa enheten Tidrapportering instruktion för användning av koder Alla medarbetare hos ISF rapporterar faktisk arbetad tid i Agresso portal för

Läs mer

Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer. en nationell inriktning

Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer. en nationell inriktning Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer en nationell inriktning Frågor och svar om kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer Varför behövs kompetensprofiler? Syftet med kompetensprofilerna

Läs mer

Kommunikationsplan för vårdnära service

Kommunikationsplan för vårdnära service KOMMUNIKATIONSPLAN 1 (6) Kommunikationsplan för vårdnära service 1 Bakgrund/nuläge FM (Facility Management) handlar om att på ett tydligt sätt koordinera och utveckla landstingets stödtjänster inom fastighets-

Läs mer

Syftet med att förändra webborganisationen är sammanfattningsvis att:

Syftet med att förändra webborganisationen är sammanfattningsvis att: 1. SYFTE OCH MÅL Den största drivkraften till att förändra webborganisationen är att få en mer effektiv organisation som kan producera information av högre kvalitet. I dagens webborganisation ingår ca

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Klinisk mikrobiologi och vårdhygien, kundundersökning 2012. Utskick: 1. Var arbetar du?

Klinisk mikrobiologi och vårdhygien, kundundersökning 2012. Utskick: 1. Var arbetar du? Klinisk mikrobiologi och vårdhygien, kundundersökning 2012 Tack till alla som deltagit i kundenkäten från Klinisk mikrobiologi och vårdhygien (KMB). KMB har genom detta fått värdefulla synpunkter och viktig

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM SJUKSKÖTERSKA I REGION KRONOBERG!

VÄLKOMMEN SOM SJUKSKÖTERSKA I REGION KRONOBERG! VÄLKOMMEN SOM SJUKSKÖTERSKA I REGION KRONOBERG! Hej! Just nu har Region Kronoberg (liksom i stort sett alla landsting och regioner) brist på sjuksköterskor inom vissa verksamheter. Där det behövs bemannar

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-09-17 1 (1) Sida 138 Dnr KS/2018:202 Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Bakgrund På grund av den digitala utvecklingen

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-09-11. Regelverk för Region Skånes webbplatser

BESLUT. Datum 2013-09-11. Regelverk för Region Skånes webbplatser Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2013-09-11 1 (1) Regelverk för s webbplatser Framtaget regelverk för s webbplatser fastställes. Regelverket

Läs mer

Riktlinjer sociala medier

Riktlinjer sociala medier Riktlinjer sociala medier Fastställd av kommunfullmäktig, 58, 2011-09-26 Riktlinjer för användning av sociala medier i Essunga kommun Bakgrund Sociala medier är ett samlingsbegrepp för en rad Internetbaserade

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

Vägen mot ett bättre intranät - följ oss på resan

Vägen mot ett bättre intranät - följ oss på resan Vägen mot ett bättre intranät - följ oss på resan Intranät 2013 Här började vår resa 10 år gammalt 15 000 filer 9 800 sidor och artiklar Över 200 webbredaktörer ca 47 000 besök en vanlig vecka Men också

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Manual för externa leverantörer Projektportalen investering

Manual för externa leverantörer Projektportalen investering Manual för externa leverantörer Projektportalen investering Manual för externa leverantörer sida 2 av 14 Innehållsförteckning Introduktion... 3 Välkommen till Projektportalen Investering.... 3 Översikt

Läs mer

Pilot Ny nationell patientöversikt

Pilot Ny nationell patientöversikt Pilot Ny nationell patientöversikt 0 Vårdpersonalens situation Många system. Svåröverskådligt. Textbaserat. Långa svarstider. Patientsäkert? Arbetsmiljövänligt? Effektivt? 1 Vad kan underlätta? Integrera

Läs mer

ReKo Sjuhärads webbplats -

ReKo Sjuhärads webbplats - 2010-0-01 1 (5) Inledning Beskrivningen av webbplatsens olika delar samt de viktigaste funktionerna och länkarna inom respektive del, är tänkt att fungera som en introduktion för att snabbt få en inblick

Läs mer

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt En av våra största resurser vi har är vår personal Värdegrund, Orsa kommun Inledning. Varför arbetsgivarstrategi? Arbetsgivarstrategin beskriver

Läs mer

Denna rutin gäller för Denna rutin gäller för samtliga verksamheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Denna rutin gäller för samtliga verksamheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13006 su/adm 2017-12-01 4 Innehållsansvarig: Linda Kullenberg, IT-strateg, Kommunikationsavdelning (linku2) Godkänd av: Lars Rydhede, Personaldirektör,

Läs mer

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker På senare år har problemen med bristande städning i vården uppmärksammats allt mer. Patienter

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Dialogseminarium tema 1: Grundläggande ehälsa Inför dagens seminarium: Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpoint-presentationen under första

Läs mer

Nya Mina vårdkontakter. En presentation över det nya gränssnittet för invånare

Nya Mina vårdkontakter. En presentation över det nya gränssnittet för invånare Nya Mina vårdkontakter En presentation över det nya gränssnittet för invånare Nyheter i nya Mina vårdkontakter Responsiv design gör Mina vårdkontakter tillgänglig även i mobiltelefon och surfplatta Stöd

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Inledande frågor 1. Var arbetar du? (1) Namn på arbetsplatsen (2) Namn på arbetsplatsen

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador

GRAFISK MANUAL. Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador GRAFISK MANUAL Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador Vikten av att ha grafiska riktlinjer I Insikt/Utsikt ryms en mängd olika aktörer såsom myndigheter och frivilligorganisationer.

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

RIKTLINJER FÖR STYRDOKUMENT

RIKTLINJER FÖR STYRDOKUMENT RIKTLINJER FÖR STYRDOKUMENT Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-06-19, 81 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: - Dokumentet gäller för: Alla

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Välkommen till oss! Hej och välkommen till oss. Du är efterlängtad!

Välkommen till oss! Hej och välkommen till oss. Du är efterlängtad! Välkommen Välkommen till oss! Hej och välkommen till oss. Du är efterlängtad! Här kommer bra-att-ha-information och en kort information om Region Sörmland och Regionservice. Du är viktig för att vi tillsammans

Läs mer

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg HÄLSA KUNSKAP OMTANKE FÖRORD BEMÖTANDEGUIDE FÖR PRIMÄRVÅRDS- OCH REHABCENTRUM I REGION KRONOBERG I alla undersökningar

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning Strategisk kompetensförsörjning Snabba bollar att springa på eller en långsiktig sammanhållen strategi Helena Svensson HR-strateg /HR-staben på Regionkansliet Region Örebro län Febr 2015 på www.regionorebrolan.se

Läs mer

edwise Reviderad:

edwise Reviderad: 1 edwise Reviderad: 20171116 Guide för dig som vårdnadshavare Ägare: PMC Lärportalen edwise används i Åstorps kommun på samtliga förskolor och grundskolor. För att kunna använda edwise måste du som vårdnadshavare

Läs mer

GUIDE FÖR EN BRA MEDARBETARUNDERSÖKNING

GUIDE FÖR EN BRA MEDARBETARUNDERSÖKNING GUIDE FÖR EN BRA MEDARBETARUNDERSÖKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 INTERN FÖRANKRING... 4 EN STOR ELLER MÅNGA SMÅ... 5 TIMING... 6 INFORMATION INFÖR OCH UNDER GENOMFÖRANDET...

Läs mer

Manual. Patient. version 3.50

Manual. Patient. version 3.50 Manual Patient version 3.50 Innehåll Introduktion till Mina vårdkontakter...2 Vem kan använda tjänsten?... 2 Komma igång... 2 Ett säkert system... 2 Svar inom ett par dagar... 2 Support... 2 Skaffa användarkonto...3

Läs mer

Introduktion för chefer

Introduktion för chefer Introduktion för chefer Att börja som ny chef i en organisation ska kännas välkomnande och enkelt Omgivningen ska vara förberedd på att en ny chef börjar. Information ska ges på ett tydligt, metodiskt

Läs mer

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 BEHÖVER NI VERKLIGEN GENOMFÖRA EN UNDERSÖKNING...

Läs mer

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. Bra konverteringsgrad är det superlim som binder ihop alla parter i en lönsam affär. Annonsörer som kan räkna hem sina kampanjer, återförsäljare

Läs mer

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Beslutad av kommunstyrelsen: 2018-10-10/ 213 Diarienummer: KS/2018:202 Dokumentansvarig nämnd: kommunstyrelsen Dokumentansvarig tjänsteperson:

Läs mer

Behovsanalys Medarbetarportal för Uppsala universitet 10 maj 2011

Behovsanalys Medarbetarportal för Uppsala universitet 10 maj 2011 Behovsanalys Medarbetarportal för Uppsala universitet 10 maj 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om denna rapport... 4 Om metoden: Fakta, inte åsikter... 4 Strategisk inriktning för medarbetarportalen...

Läs mer

Sammanställning och resultat av popup-undersökningen Hittar du det du söker?

Sammanställning och resultat av popup-undersökningen Hittar du det du söker? Rapport 2013-12-17 Sammanställning och resultat av popup-undersökningen Hittar du det du söker? KS 2013/0964 Om undersökningen Från och med den 21 oktober till och med den 30 november 2013 genomfördes

Läs mer

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idéns upplägg Förslaget till ny idé om hälsosam vårdmiljö består av två delar. Den första delen är en inledning där följande finns med: Vårdförbundets

Läs mer

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg 18 juni Nina Åkermark Nya högre krav! Uppdraget i verksamhetsplanen Strategisk kommunikationsplanering

Läs mer

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor Regional utvecklingsplan för cancer Utvärdering mha konceptkartor 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 6 0 0 0 6 9 7 79 8 86 6 8 0 6 6 7 9 7 8 6 66 7 76 89 9 00 7 8 0 78 88 90

Läs mer

Kryssarklubbens Webbprojekt. Informationsnämnden 2011-02-12

Kryssarklubbens Webbprojekt. Informationsnämnden 2011-02-12 Kryssarklubbens Webbprojekt Informationsnämnden 2011-02-12 Insikter till grund för webbarbetet 1. Vi stärker lusten för långfärder till sjöss men inte på webben. 2. Vi har 6000 medlemmar under 25 år men

Läs mer

MAJ 2015 TRÄNINGS BAROMETERN EN MÄTNING AV MEDLEMMARNAS NÖJDHET OCH LOJALITET. Anläggningens namn

MAJ 2015 TRÄNINGS BAROMETERN EN MÄTNING AV MEDLEMMARNAS NÖJDHET OCH LOJALITET. Anläggningens namn MAJ 2015 TRÄNINGS BAROMETERN EN MÄTNING AV MEDLEMMARNAS NÖJDHET OCH LOJALITET Anläggningens namn INNEHÅLL INNEHÅLL SAMMANFATTNING 2 INTRODUKTION Bakgrund Syfte och mål Urval och insamling Frågestruktur

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete

Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete Teknikförvaltningen, 2008-08-14 Inledning En god och utvecklande arbetsmiljö bidrar till att förebygga arbetsskador och ohälsa,

Läs mer

Enhetliga kommunwebbplatser

Enhetliga kommunwebbplatser Enhetliga kommunwebbplatser en möjlighet? Inledningsvis Frågeställningar Kan enhetliga kommunwebbplatser utgöra en del i kommunwebbplatsernas utveckling? Är det dags att fokusera på användbarhet genom

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Webbdesign. Fotografiska vann bästa webbsite 2015 i kategorin turism:

Webbdesign. Fotografiska vann bästa webbsite 2015 i kategorin turism: Webbdesign Man kan definiera webbdesign som konsten att skapa webbplatser. En webbdesigners uppgift är att välja färger som passar, lägga till bra och rätt funktioner till webbplatsen och sedan se till

Läs mer

Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014

Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014 Fejjan för alla 1.0 Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014 Fejjan för alla gör det lättare för personer med olika typer av funktionsnedsättningar

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 TERMINOLOGI I Polopoly används ett antal grundläggande begrepp för publicering och hantering av information, eller innehåll som det också benämns. Nedan följer en kort genomgång av denna grundläggande

Läs mer

Dokumentnamn: DokumentID Version:

Dokumentnamn: DokumentID Version: TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Sida: 2012-09-21 1 (5) Dokumentnamn: DokumentID Version: Kommunikationspolicy Diarienr 1 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn är ett gemensamt förhållningssätt i informations-

Läs mer

En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning IT-strategiska avdelningen

En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning IT-strategiska avdelningen UFV 2009/256 IT-strategiska avdelningen PM 2009-02-05 Beställare Per Lindgren Författare Gerolf Nauwerck En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning Universitetets administration på alla

Läs mer

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF:

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: Formulär för kvalitetsuppföljning av verksamheten Fyll i formuläret så korrekt och sanningsenligt som möjligt. Syftet är inte bara att kvalitetssäkra verksamheten utan

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

8 Regler och styrning av behörigheter till databasen

8 Regler och styrning av behörigheter till databasen Denna checklista sammanfattar vad som bör ingå i en dokumentation av behörighetsstyrning av ett kvalitets. 1 Regler för styrning av behörigheter Vårdgivaren ska ha rutiner som säkerställer att användares

Läs mer

VERKTYGSLÅDAN. För en hälsofrämjande arbetsplats

VERKTYGSLÅDAN. För en hälsofrämjande arbetsplats VERKTYGSLÅDAN För en hälsofrämjande arbetsplats ARBETSGRUPPEN Gruppövning / Hälsokorset Hälsokorset är bra att fundera runt när man pratar om hälsa och vad det är. Linjen från vänster till höger symboliserar

Läs mer

Habilitering och Hjälpmedel Hjälpmedel Skåne

Habilitering och Hjälpmedel Hjälpmedel Skåne Habilitering och Hjälpmedel Hjälpmedel Skåne Sida 1 (5) Beställa inhalator till patient i WebSesam. 1 Uppdaterad: 2017-05-12 Logga in i WebSesam med ditt etjänstekort. Länken hittar du på Vårdgivare Skåne.

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Personalförsörjning: Enkätsvar från chefer BILAGA 1.

Personalförsörjning: Enkätsvar från chefer BILAGA 1. 1 Enkätensvar från chefer inom Jämtlands läns landsting. (Frågornas numrering utgår från webenkätprogrammets där "fråga 1" inte var en fråga utan en beskrivning av vad enkäten avsåg och ifyllnadsanvisningar.

Läs mer

Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+

Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+ Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+ Av: Behzad Charoose, Johan Magnuson, Mikael Onsjö och Sofie Persson Datum och Plats: 03-09-19 Göteborg, Chalmers/GU Anledning: Uppgiften ingick som en obligatorisk

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS!

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! Denna presentationsslinga fungerar som en introduktion till miljö & kvalitetsledningssystemet och beskriver dess uppbyggnad. INTRODUKTION TVS står för TriffiQs

Läs mer

Processbasering med VisAlfa Dokplan. Visual Arkiv-konceptet för informationsredovisning

Processbasering med VisAlfa Dokplan. Visual Arkiv-konceptet för informationsredovisning Processbasering med VisAlfa Dokplan Bertil Axelsson Här ska jag beskriva vår lösning för det nya sättet att redovisa arkiv och lite om vilka möjligheter jag kan se för arkivarien i samband med det Visual

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om #metoo och hur landstinget arbetar för att motverka sexuella trakasserier

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om #metoo och hur landstinget arbetar för att motverka sexuella trakasserier Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1447 Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt 1 (4) Landstingsstyrelsens ägarutskott Skrivelse av Erika Ullberg

Läs mer

Processtyrning, riktlinje

Processtyrning, riktlinje Riktlinje Process: 1.2.3.4 RGK Hantera processer och processtyrning Område: Giltig fr.o.m: 2018-09-17 Faktaägare: Carl Mölstad, Ekonomi- och planeringsavdelningen Fastställd av: Martin Myrskog, Regiondirektör

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Sveriges bästa kommunwebb

Sveriges bästa kommunwebb Sveriges bästa kommunwebb Pontus Marie Enköpings kommun Ligger mellan Stockholm, Uppsala och Västerås Känd för sin slogan: Sveriges närmaste stad 42 000 invånare och 3 000 medarbetare Jämförbar med Borlänge,

Läs mer

Frågor och svar E-handel läkemedel Proceedo 2015-05-28

Frågor och svar E-handel läkemedel Proceedo 2015-05-28 och svar E-handel läkemedel Proceedo 2015-05-28 Allmänt Sid 1 Beställning Sid 2 Leveranser och leveranskvittens Sid 4 Ekonomi Sid 5 Fakturor & attest Sid 5 Övrigt Sid 6 Allmänt När kommer jag att kunna

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLINJER 117 7 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 2.0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

Välkommen som timvikarie i Region Gävleborg. regiongavleborg.se

Välkommen som timvikarie i Region Gävleborg. regiongavleborg.se Välkommen som timvikarie i Region Gävleborg regiongavleborg.se Som timvikarie i Region Gävleborg har du oändligt med möjligheter. Det är nu din jobbresa inom sjukvården tar fart på riktigt. Du har nu chansen

Läs mer

Version September 2014. Utskriftsbeställning

Version September 2014. Utskriftsbeställning Version September 2014 Utskriftsbeställning ) Kort om Byggnet Access Byggnet Access är ett internetbaserat dokumenthanteringssystem för bygg- och fastighet- samt industriprojekt. Eftersom mappstruktur

Läs mer

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland 1(9) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2014-11-05 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 30-2014 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till Tandvårdsstyrelsen Resultatdelning

Läs mer

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan Prioritering systematik inventering 2017 Finns det en skriftlig prioriteringsordning som stöd till verksamheten? Finns det en skriftlig instruktion för arbetsuppgifter som ska bortprioriteras/strykas vid

Läs mer