Förskolan Kulan. Målsättning med vår förskola är: Barnsamtal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskolan Kulan. Målsättning med vår förskola är: Barnsamtal"

Transkript

1 TCederängenT Cederängen AB bedrivs som ett aktiebolag sedan Efter att ha haft Landstinget som huvudman i många år tog personal över verksamheten. Idag är det tre delägare och de arbetar alla också i den dagliga verksamheten. Cederängen är ett utrednings- och behandlingshem för barn och familjer. Barnen är i åldern 0-7 år. Cederängen har 12 platser för barn och deras föräldrar. Vi arbetar på uppdrag från socialtjänsten. Det vanligaste är att barn kommer tillsammans med en eller båda föräldrarna, men barn kan även komma ensamma i en akut situation. Till Cederängen kommer barn och föräldrar då det finns stor oro om hur barnen har det. Föräldrarna själva, anhöriga, personal på förskolan, på BVC med flera, kan ta kontakt med socialtjänsten i den kommun man bor och berätta om svårigheterna. I vissa fall kan socialtjänsten kontakta Cederängen för att höra om det är möjligt för familjen att komma. Innan familjen flyttar in på Cederängen gör familjen tillsammans med socialtjänsten ett eller flera studiebesök för att berätta om sin situation och för att få information om Cederängen. Tillsammans med socialtjänsten, föräldrarna och Cederängens personal bestäms uppdragets innehåll. På Cederängen skiljer vi noga på de olika uppdragen, utredningsuppdrag eller behandlingsuppdrag. Vi lägger vikt vid att i våra utredningsuppdrag visa stor professionalitet genom tidsbegränsade, tydliga och i dialog med föräldrarna utformade uppdrag. Genom att utreda barnets levnadsförhållande ger vi underlag för vidare bedömning och insatser för att skapa positiva och trygga levnadsomständigheter för barnet. Behandlingsuppdragen är en gemensam utmaning och uppgift för familjen, socialtjänsten och oss. Vår uppgift är att alltid skapa förutsättningar till positiva förändringar för barn och föräldrar. Genom behandlingsarbetet är vi en del i familjens förändringsprocess i att bryta tidigare destruktiva mönster, kompensera brister och skapa/återskapa tillit och trygghet i relationen barn och föräldrar. Vi har alltid barnets behov i fokus. På Cederängen får föräldrarna möjlighet att tillsammans och med stöd av personal utveckla och klara sin föräldraroll, att se och förstå sitt barns behov och att hitta ett bra sätt att fungera tillsammans på. Vi vill att vistelsen på Cederängen ska vara så vardagslik som möjlig, det innebär att föräldrarna själva tar ansvar för sina barn, att alla deltar i gemensamma sysslor, matlagning, städning, tvätt mm med stöd av personal. Varje familj har två kontaktpersoner och med dem planerar

2 man behandlingsarbetet tillsammans. De har familjesamtal varje vecka. Det är också viktigt att hålla kontakt med anhöriga och vänner under tiden på Cederängen, så de är alltid välkomna. Cederängen har en egen förskola, tre förmiddagar i veckan. Två förskollärare ansvarar för verksamheten som bedrivs i en lägenhet nära Cederängen. Vi har föräldragrupp, stormöte och bassängbad varje vecka. I övrigt deltar vi i det samhället har att erbjuda av aktiviteter, bio, friluftsliv, utflykter mm Efter tiden på Cederängen ingår uppföljning. Kontaktpersonerna besöker familjen vid fyra tillfällen som ett fortsatt stöd på hemmaplan. Verksamheten bygger på respekt och ödmjukhet mot de barn och föräldrar vi möter i vårt arbete. Arbetet bedrivs utifrån vedertagen kunskap, beprövad erfarenhet och efter väl förankrade teorier om människors utveckling och behov. Vi har barnet i fokus och utgår hela tiden från det lilla barnets perspektiv. TBarnen På Cederängen är barnet i fokus. Vi utgår från barnens behov och perspektiv i relation till sina föräldrar. Vi vill i vårt arbete med föräldrarna skapa så bra förutsättningar som möjligt för barnen. Respekt, ödmjukhet och tron på människors förmåga till förändring och övertygelsen att alla föräldrar vill sina barn väl, är grundläggande i vårt arbete. Socialtjänstlagens intentioner om allas lika värde och FN- konventionen om barns rättigheter är också en del av vår ideologi och synsätt. Morgonsamling Varje vardagsmorgon har vi en stunds samling med barn och föräldrar. Vi pratar om vad det är för dag och om vad som ska hända under dagen och sjunger barnvisor, varje barn får önska en sång. Samlingen avslutas med ringlekar och tåg. Syfte med morgonsamlingar är att skapa förutsägbarhet för barnen dels genom upprepningsmomentet och dels genom att prata om vad som ska hända. Sångerna främjar barnens språkutveckling, att få önska en sång tränar både att våga framföra sin egen vilja i en grupp och att vänta på sin tur. Ringlekarna tränar kroppsuppfattning och barnets rörelser. Det är också en träning i att samspela med varandra.

3 Förskolan Kulan Cederängens har en egen förskola för de barn som är placerade på Cederängen. Förskolan bedrivs i en lägenhet nära Cederängen, tre förmiddagar i veckan. Personalen kommer från Cederängen och är förskollärare med speciallärarkompetens och lång erfarenhet samt fritidspedagog med lång erfarenhet. Förskolan Kulan fyller flera viktiga funktioner. Verksamheten har sin utgångspunkt i och anpassar sig efter varje enskilt barns behov och livssituation. En viktig del för personalen är att vara med i att utveckla barnens jagfunktioner, själv bild och identitet. Förskolans personal har också möjlighet att observera barnet i olika situationer, i fri egen lek, i samspel med andra barn och vuxna, hur relaterar barnet till andra då föräldrarna inte är närvarande mm. Detta blir viktiga bidrag till utrednings- eller behandlingsuppdraget. Målsättning med vår förskola är: Att erbjuda barnen en trygg, förutsägbar och innehållsrik verksamhet. Att normalisera tiden på Cederängen med att gå till förskolan, vilket de flesta barn har erfarenhet av då de bodde hemma. Att barnen får egen tid och upplevelser utan sina föräldrar. Att föräldrarna också får egen tid. Förskolan har en viktig pedagogisk funktion, föräldrarna måste planera för barnets dag med att anpassa kläder, tid, avsked och hämtning. Barnsamtal Det är viktigt att barnets röst blir hörd, för att göra det måste barnet ges möjlighet till att prata/leka utifrån sina behov. Många barn som kommer till Cederängen är inte förberedda på att de ska komma än mindre på varför de är här. Vi har därför inskrivningssamtal med barnen där vi helst tillsammans med föräldrarna berättar om varför familjen är på Cederängen. Därefter har vi regelbundna barnsamtal under hela vistelsen. I samtalen använder vi lekmaterial, papper och kritor, Nalle-kort och barnböcker. Samtalen utgår ifrån barnets behov.

4 Inskolning i familjehem Om en placering på Cederängen leder fram till att Socialtjänsten beslutar att barnet ska placeras i familjehem kan Cederängen erbjuda planering och genomförande av inskolning i familjehemmet. Vi utgår från barnets behov vid inskolningen, men lägger också stor vikt vid föräldrarnas delaktighet i inskolningen. Av erfarenhet vet vi att det är bäst om familjehemsföräldrarna besöker barnet på Cederängen och gärna tillbringar några dagar hos oss. På så sätt får barnet lära känna familjehemsföräldrarna på en plats där barnet är tryggt. Familjehemsföräldrarna får möjlighet att ta del av en bit av barnets historia, och vi kan delge våra kunskaper och erfarenheter av barnet och dess föräldrar. Därefter kan inskolningen påbörjas med besök i familjehemmet, övernattning osv. När barnet flyttat gör kontaktpersonerna ett par uppföljningsbesök i familjehemmet. Föräldrarna På Cederängen utgår vi från föräldraskapet i vårt arbete med familjerna. Barnens behov och perspektiv i relation till sina föräldrar är fokus i vårt arbete. De vuxna är ju på Cederängen på grund av att de är föräldrar och att de av olika anledningar behöver hjälp och stöd i sin roll som förälder. Vi vill att vistelsen på Cederängen ska vara så vardagslik som möjlig, det innebär att föräldrarna själva tar ansvar för sina barn, att alla deltar i gemensamma sysslor, matlagning, städning, tvätt mm med stöd av personal. Varje familj har två kontaktpersoner och med dem planerar man utredningstiden/behandlingsarbetet tillsammans Det är också viktigt att hålla kontakt med anhöriga och vänner under tiden på Cederängen, så de är alltid välkomna. Vi vill i vårt arbete med föräldrarna skapa så bra förutsättningar som möjligt för barnen. Respekt, ödmjukhet och tron på människors förmåga till förändring och övertygelsen att alla föräldrar vill sina barn väl, är grundläggande i vårt arbete. Socialtjänstlagens intentioner om allas lika värde och FN- konventionen om barns rättigheter är också en del av vår ideologi och synsätt.

5 Familjesamtal Under vistelsen på Cederängen har föräldrarna har regelbundna samtal med sina kontaktpersoner utifrån den behandlingsplan som upprättats med familjen och socialförvaltningen. I familjesamtalen planeras tiden på Cederängen, man stämmer av hur det går och hur man ska arbeta vidare. Kontaktpersonerna följer upp det personalen ser hos familjen i det miljöterapeutiska arbetet. Målsättningen med samtalen är att hitta former till förändring för familjen. Möte med socialtjänsten Vi lägger stor vikt vid regelbunden och tät kontakt med socialtjänsten under familjens tid på Cederängen. Familjen och kontaktpersonerna har regelbundna samtal med socialtjänsten som på detta sätt följer utrednings- eller behandlingsarbetet. Föräldragrupp Varje onsdag förmiddag har vi föräldragrupp som leds av två personal. Här ges utrymme för att prata om hur det är att bo på Cederängen, att dela vardagen med andra boende, hur barnen fungerar tillsammans osv. Vi pratar om vad det innebär att vara förälder, bans behov mm. Ibland bjuder vi in någon utifrån som har något intressant att berätta. Utredning/behandling/akutplacering Cederängen arbetar på uppdrag från socialtjänsten. Tillsammans med föräldrarna, Cederängens personal och socialtjänsten bestäms uppdragets innehåll. På Cederängen skiljer vi noga på de olika uppdragen, utredningsuppdrag eller behandlingsuppdrag. Varje familj får två kontaktpersoner som ansvarar för familjens tid på Cederängen och som håller den löpande kontakten med socialtjänsten. Utredning En utredning omfattar åtta veckor. Utredning kan begäras av socialtjänsten om det finns stor oro om föräldrarnas förmåga att ta hand om sitt barn. Utredningen utgår ifrån de frågeställningar som socialtjänsten utformat. Cederängens utredning bygger på observationer av barn och föräldrar i vardagliga situationer med fokus på samspel mellan barnet och föräldrarna, samtal med föräldrar, barnsamtal då det är möjligt

6 utifrån barnets ålder, bakgrundsintervjuer, nätverkskartor mm. Vi ser på föräldrarnas omsorgsförmåga beträffande omvårdnad och prioriteringar av barnets respektive den vuxnas behovstillfredsställelse. Vi har strukturerade barnsamtal med lekmaterial, både kris bearbetande och som ett återkommande inslag under utredningstiden. Vi gör också och observationer av barnet då det är på förskolan. Efter avslutad utredning görs en skriftlig sammanställning av familjens tid på Cederängen med svar på de aktuella frågeställningarna samt en bedömning. En utredning ger också svar på vilken hjälp och stöd barnet och föräldrarna kan behöva i fortsättningen. Barnperspektivet är i fokus under utredningstiden. Under utredningstiden förs en dialog mellan kontaktpersonerna och föräldrarna om vad de gör bra och om vad som behöver förändras/utvecklas. Behandling En behandling omfattar den tid man kommer överens om (i genomsnitt 2-6 månader) beroende på vad behandlingen ska innehålla. Exempel på behandlingsuppdrag kan vara stöd till mycket unga föräldrar, familjer som har varit på utredning hos oss eller på annat behandlingshem och som behöver fortsatt hjälp, familjer vars barn varit utsatta för övergrepp/våld, föräldrar med tidigare missbruksproblem eller psykisk sjukdom med behov av fortsatt hjälp, relationsproblematik mellan barn och förälder. Behandlingen utgår ifrån tydliga skriftliga uppdrag som upprättats i samverkan mellan handläggare, familj och personal på Cederängen. Utifrån uppdraget upprättas en behandlingsplan för det fortsatta arbetet. Vi använder oss av den vardagliga miljön för att utveckla regelbundna vanor av sömn, mat och trygghet. Återkommande rutiner skapar förutsägbarhet för barnet. Att vara barnet röst, dvs. att sätta ord på det barnet förmedlar genom gråt, leenden, joller för att på så sätt stimulera förälderns förmåga att läsa av och tolka barnets signaler. För föräldrar och barn som har svårigheter med anknytning till varandra, arbetar vi ibland med video i syfte att fokusera på det positiva i konkreta situationer där samspelet fungerar. Det familjeterapeutiska arbetet består i att kontaktpersonerna med sina respektive familjer har regelbundna samtal utifrån den behandlingsplan som upprättats med familjen och socialförvaltningen. Målsättningen

7 med samtalen är att hitta former till förändring för familjen. Vi har strukturerade barnsamtal med lekmaterial, både kris bearbetande och som ett återkommande inslag under behandlingstiden. Familjen och kontaktpersonerna har också regelbundna samtal med socialtjänsten som på detta sätt följer behandlingsarbetet. Vi arbetar alltid aktivt med familjernas nätverk vid såväl utrednings- som behandlingsärenden. Till vår hjälp har vi externa konsulter i form av tex. barnpsykolog, barnläkare, och kontaktperson på BVC. Akutplacering En akutplacering innebär att barnet och föräldrarna har behov av ett omedelbart stöd eller skydd och att tid för studiebesök och planering inte kan inväntas. Vi kan ta emot såväl ensamma barn som familjer akut. Vid en akut placering fokuserar vi på att ge ett tryggt omhändertagande. För de ensamplacerade barnen erbjuder Cederängen god omvårdnad, där personal delvis går in som ställföreträdande förälder samt att ge en lugn och trygg miljö. Vår målsättning för dessa barn är att göra vistelsen för dem så bra, men även så kort som möjligt. Vi verkar för att barnet får umgänge med föräldrar eller andra närstående. En akutplacering kan ibland leda till att familjen stannar för utredning eller behandling. Bredvid boende Cederängen har en separat lägenhet i ett närbeläget hyreshus. Lägenheten är på tre rum och kök. Lägenheten används som bredvidboende i en utslussningsfas för familjer som bor på Cederängen. Bredvidboendet innebär ett mer självständigt boende men med tillgång till minst tio timmar i veckan av personal från Cederängen. I avtalet ingår också förskoleverksamhet, bassängbad och övriga arrangemang knutna till Cederängen. Bredvidboendets behandlingsinnehåll bygger på att förstärka och utveckla familjens resurser, ett arbete som påbörjats på Cederängen. Uppdrag för bredvidboendet utformas av socialtjänsten i samråd med familjen och Cederängen. Utifrån uppdraget utformas en behandlingplan för tiden i bredvidboendet. I mån av plats har vi möjlighet att ta emot även andra familjer t ex familjer i behov av ett skyddat boende. Bredvidboendet har ett separat avtal och pris och löper på mellan sex månader upptill 1 ½ år.

8 Efter tiden på Cederängen När uppdraget är avslutat och familjen flyttat från Cederängen ingår fyra uppföljningsträffar. Kontaktpersonerna och familjen träffas vid fyra tillfällen, som ett fortsatt stöd på hemmaplan. Uppföljning Cederängen erbjuder kommunerna uppföljningar i familjer som tidigare bott på behandlingshemmet. Det innebär att en mycket erfaren behandlingsassistent arbetar hemma hos familjerna. Ett särskilt uppdrag om uppföljning i hemmet formuleras av socialtjänst, familj och Cederängen och behandlingsplan upprättas. Uppdraget kan tex. omfatta en förmiddag i veckan under en sex månaders period. Vi erbjuder också handledning till tex. till familjehem. Umgänge Vi har också sedan lång tid tillbaka avtal med familjerätten i Västerås rörande umgängesärenden. Vid umgänge då tredje man ska vara med. Vi är då med vid umgänge mellan barn och föräldrar i en separat lägenhet.

9 Historik Cederängen har en lång historia som institution för barn. I takt med att samhället har förändrat sin syn på barn och barnavård och lagstiftningen ändrats har verksamheten omvandlats. Det började med Vitmåragården, ett traditionellt barnhem där små barn bodde utan sina föräldrar i väntan på fosterhemsplacering, adoption eller att de biologiska föräldrarnas situation förbättrats. Vitmåragården hade också en egen barnsköterskeutbildning. Som en följd av samhällets förändring och utveckling började man ifrågasätta ensamma barn på institution och att skilja barn och föräldrar åt. Den nya abortlagstiftningen gjorde också att behovet av traditionella barnhem minskade och Socialtjänstlagen kom med nya intentioner. Det ledde till att Vitmåragården stängdes och att landstinget, 1985 istället startade Cederhagen som skulle ta emot hela familjer med barn i åldrarna 0-7 år. Cederhagen ingick i en kedja av verksamheter i Västerås, verksamheter som hade som uppgift att stödja barn, tonåringar och vuxna missbrukare, människor med svåra psyko- sociala problem. I samband med nya LSS-lagen (lagen om särskilt stöd och service) beslutade landstinget att inte längre driva social verksamhet. Västerås kommun beslutade att inte ta över verksamheten vilket fick till följd att delar av personalgruppen på Cederhagen valde att driva verksamheten vidare i egen regi. Så bildades Cederängen AB, Behandlingshem för barn och familjer Teori och metod Teori Vi utgår från de små barnens behov och perspektiv i relation till sina föräldrar. Vi vill i vårt arbete med föräldrarna skapa så bra förutsättningar som möjligt för barnen. Respekt, ödmjukhet och tron på människors förmåga till förändring och övertygelsen att alla föräldrar vill sina barn väl, är grundläggande i vårt arbete. Socialtjänstlagens intentioner om allas lika värde och FN- konventionen om barns rättigheter är också en del av vår ideologi och synsätt. Vår verksamhet baseras på psykodynamisk grund, utvecklingspsykologiska teorier och ett systemteoretiskt förhållningssätt. Vi utgår från Bowlby s teorier om anknytning (attachement) mellan barn och förälder och den trygga basen (secure base) som förutsättningar för att barnet skall kunna utvecklas optimalt utifrån sina

10 förutsättningar. Bowlby s fyra former av anknytningsmönster ett stöd för oss att se om anknytningen är trygg och bygger på tillit. Även Sterns teorier lyfter fram sambandet mellan små barns utveckling och anknytning. Sterns teorier om självets utveckling är också viktig, när vi ser på det mycket lilla barnet. Andra praktiker och teoretiker är Winnicott som myntade begreppet good enoughparenting och holding (hållande). Kari Killén lyfter fram sju föräldrafunktioner som är av central betydelse för barns utveckling och som tydliggör konsekvenserna för barnet när föräldrarfunktionerna brister. Vi följer också den senaste forskningen om hur barnets hjärna utvecklas och påverkas genom det tidiga samspelet med föräldern. Samspelet gör att synapserna i frontalloben blir fler och de i sin tur påverkar barnets utveckling psykiskt, fysiskt och neurologiskt. På samma sätt som synen utvecklas av att se, så utvecklas hjärnan genom det tidiga samspelet mellan barnet och dess vårdare. Metod Cederängens uppgift är att möta familjerna utifrån de individuella svårigheter de har. Att utgå från barnens behov och att möta föräldrarna som den viktigaste resursen de är för sina barn. Detta innebär att sätta barnet i centrum oavsett föräldrarnas problematik. Målsättningen är att hjälpa föräldrarna att se och förstå sina barns behov så att de hittar ett bra sätt att fungera tillsammans på. Men när det inte går, vara med vid placeringar och att då stödja barn och föräldrar i deras fortsatta relation med varandra under och efter separationen. Cederängen använder i sin verksamhet familjeterapeutisktarbete och miljöterapi. Vi arbetar för att stärka föräldrarna i att ta ansvar för sina barn och att tillgodose barnens behov. Miljöterapi innebär att vi som personal finns med i vardagliga situationer med familjerna så som barnavård, matlagning, städning, lek, uteaktiviteter mm. och att vi använder dessa situationer i behandlingsarbetet både direkt och i följande familjesamtal. Personalen finns med som förebilder och pedagoger.

11 Vår målsättning är: Att varje familj har en individuellt utformad behandlingsplan utarbetad i samarbete med föräldrar och socialsekreterare. Att verksamheten präglas av yrkeskompetens, bredd och flexibilitet i såväl omvårdnad som utredningar och behandlingsinsatser. Att erbjuda en miljö som är hemlik och barnvänlig med rutiner och aktiviteter som stärker familjernas egna resurser. Att bemöta alla med värme, respekt och ödmjukhet. Att barnen/familjerna håller nära kontakt med anhöriga och andra för dem viktiga personer. Att arbetet bygger på kunskaper i utvecklingspsykologi, miljö- och familjeterapi och praktisk barnavård. Att alltid vara tillgängliga, dygnet om året om. Kompetens Cederängen har 15 personer anställda, en institutionschef och en utredning - och behandlingsansvarig, 13 behandlingsassistenter, av dessa arbetar tre alltid vaken natt. Samtlig personal har som grund en humanistisk/beteendevetenskaplig högskoleutbildning t ex socionom, socialpedagog eller förskollärare. Därutöver har samtliga utbildning i systemteori/familjeterapi samt miljöterapi. En ettårig utbildning i miljöterapi för hela personalgruppen avslutades i december All personal på Cederängen får kontinuerligt utbildning i form av kurser, konferenser och föreläsningar i bland annat miljöterapi, nätverksterapi, anknytning/objektrelations teori, etik samt i aktuell forskning och metodutveckling gällande barnsutveckling, våld mot barn, sexuella övergrepp mm. Cederängens styrka blir också att alltid möta det kommunerna efterfrågar av kompetens och kunskap. Handledning Personalgruppen har extern handledning, för närvarande av Leif Andersson psykolog/psykoterapeut. Handledningen är process inriktad ärendehandledning och ges var 14:e dag. Institutionschefen har chefshandledning av psykolog/psykoterapeut Johnny Fredriksson.

12 Konsulter Cederängen har tillgång till specialistkompetens genom Mossafar Hessani, barnläkare/neurolog och Gerd Ganze, leg.barnpsykolog. Vår läkare besöker Cederängen regelbundet för information och rådgivning till personalgruppen. Läkaren undersöker, remitterar och ger råd och stöd åt våra barn och föräldrar på Cederängen. Barnpsykologen konsulteras bl.a. till utvecklingsbedömningar av inskrivna barn om behov finns. En barnsjuksköterska vid barnavårdscentralen, Hemdal är riktad mot våra familjer på Cederängen. I övrigt har vi ett nära samarbete med barnkliniken och barnpsykiatrin och även vuxenpsykiatrin i Västerås. Utvärderingar/kvalitet Cederänge lägger stor vikt vid att utföra ett professionellt arbete med hög kvalitet. För att försäkra oss vid att vi håller hög kvalitet har vi hög personaltäthet och kompetens. Vi har till exempel alltid vaken nattpersonal för att alltid finnas tillgängliga för våra boenden och för våra uppdragsgivare i händelse av akuta placeringar. Vi breddar och fördjupar ständigt vår kompetens med längre utbildningar, kortare kurser och konferenser om aktuella ämnen och vi tar del av aktuell forskning inom vårt område. Vi utvärderar vår verksamhet varje år. En skriftlig utvärdering görs efter varje placering. Formuläret ges till ansvarig handläggare samt till familjen som bott på Cederängen. Resultatet sammanställs därefter av Pia Aronsson, lektor vid Örebro Universitet. Ett uppdrag hon har haft sedan bolaget Cederängen startade Dessförinnan gjordes utvärderingen av landstinget, som då var vår huvudman. Resultaten har hittills varit mycket positiva. Socialsekreterarna har varit nöjda med vårt arbete. Av sammanställningen kan också utläsas att familjerna också varit positiva till vistelsen på Cederängen och att man fått den hjälp man behövt. Det finns också familjer som varit mer kritiska, framförallt föräldrar där barnen varit omhändertagna enligt LVU och barnen senare blivit placerade i familjehem.

13 Kontakta oss Cederängen AB Tråddragargatan Västerås Telefon: Fax: E-post: Hemsida:

Jakobsdal HVB, Credere.

Jakobsdal HVB, Credere. Vård & Omsorg Jakobsdal HVB, Credere. i Stenungsunds kommun. Behandlingsverksamheten riktar sig till flickor och pojkar mellan 12-18 år. Upptagningsområde: Hela landet SoL och LVU Foto: Ted Olsson Jakobsdal

Läs mer

Med utgångspunkt i målen för verksamheten utgår dagbarnvårdaren i sitt arbete från såväl det enskilda barnet som barngruppens behov.

Med utgångspunkt i målen för verksamheten utgår dagbarnvårdaren i sitt arbete från såväl det enskilda barnet som barngruppens behov. Förutsättningar Familjedaghemmet Familjedaghemmet är en del av förskoleverksamheten/skolbarnsomsorgen med egna förutsättningar, en egen organisation och en egen pedagogisk inriktning. Verksamheten utmärks

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Brunnsnäs förskola Upprättad januari 2014 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Familjecentraler Brukarundersökning 2010

Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Stöd från personal... 4 Frågor... 4 Råd och stöd... 4 Olika delar samlade i samma lokal...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Att uppmärksamma det lilla barnet när föräldern har egna problem som psykisk ohälsa och/eller missbruk

Att uppmärksamma det lilla barnet när föräldern har egna problem som psykisk ohälsa och/eller missbruk Att uppmärksamma det lilla barnet när föräldern har egna problem som psykisk ohälsa och/eller missbruk Det lilla barnet kan inte föra sin egen talan Därför behöver vi som träffar barn och föräldrar vara

Läs mer

Hällevadsholms förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällevadsholms förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hällevadsholms förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Hagens förskola, Solrosen Från 201708 till 201807. Ansvariga för planen Berith Jacobsson, Katarina Pettersson,

Läs mer

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet.

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Ängsätra och VasseBro med fokus på individen Konceptet Ängsätra/VasseBro erbjuder ett nästintill optimalt

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Birkahemmet. Institutionsbehandling under nyföddhetsperioden

Birkahemmet. Institutionsbehandling under nyföddhetsperioden Birkahemmet Institutionsbehandling under nyföddhetsperioden Birkahemmet Institutionsbehandling under nyföddhetsperioden Birkahemmet är en verksamhet som arbetar med de tidigaste relationerna mellan spädbarn

Läs mer

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att:

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att: BESLUT Datum 2017-02-17 Dnr 6.3.1-15770/2016 Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Falukommun Socialnämnden i Falu kommun Indomi AB Box 127 791 23 Falun Ärendet Indomi AB, med org.nr. 559045-6272,

Läs mer

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Föräldrar är barns viktigaste skyddsfaktor, det vet vi och det säger forskning som gjorts om föräldraskap. I alla

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Föräldrastöd. Enköpings kommun

Föräldrastöd. Enköpings kommun Föräldrastöd Enköpings kommun Beskrivning föräldrastödsprogram 1-3 år Program Att vara småbarnsförälder är inte alltid lätt! Barn är olika till sin läggning redan från tidig ålder. En del är följsamma,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Balltorps förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, Diskrimineringslagen 2008:567 och Skollagen

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förskolan Blåklinten. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Blåklinten. Plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förskolan Blåklinten Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 KIL1000, v1.1, 2014-01-31

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet:

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet: Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Mangårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Lämning Vi vill att barn och föräldrar ska känna sig välkomna till Mangården. Det ska kännas tryggt att lämnas/bli

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG Verksamhetsåret 2012/2013 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Eksätra HVB Kontaktuppgifter Besöksadress Vårdsätravägen 74 756 55 Uppsala Telefon 018-727 23 25 vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se www.sober.uppsala.se Sida 2 av 5 Organisatorisk

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Förskolan Anemonen/Blåsippans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Anemonen/Blåsippans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Anemonen/Blåsippans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

Att verka i samverkan 30 års erfarenhet av samspelsbehandling i späd- och småbarnsfamiljer

Att verka i samverkan 30 års erfarenhet av samspelsbehandling i späd- och småbarnsfamiljer Att verka i samverkan 30 års erfarenhet av samspelsbehandling i späd- och småbarnsfamiljer Eva Andersson Pedagog/samordnare Maria Svanström Socionom Gryningen En behandlingsenhet för späd- och småbarnsfamiljer

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Emma Dahlberg,

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Vår vision VV Alla barn som lämnar Fjällmons förskolor har med sig känslan av att - Jag duger - Jag kan - Jag vill fortsätta VÅR

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 6 kap. i skollagen. De har ersatt den tidigare

Läs mer

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse Handläggare Datum Pia Ihse 2018-10-02 0480-45 20 40 Förskolan Smedby Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Smedby Barn och ungdomsförvaltningen Adress Odlingsvägen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Sarianne Segersten och Titti Karlsson Förskolechef Lejla Sultanic Vår vision Arbetet

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

1(5) Stöd och behandling - Barn, unga och deras familjer. Styrdokument

1(5) Stöd och behandling - Barn, unga och deras familjer. Styrdokument 1(5) Stöd och behandling - Barn, unga och deras familjer Styrdokument 2(5) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-04-03 71 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten

Läs mer

familjehemskonsulenten lotsen notavillan ronnja

familjehemskonsulenten lotsen notavillan ronnja familjehemskonsulenten lotsen notavillan ronnja Vårdförbundet Blekinge Vf B ägs av kommunerna i Blekinge men är juridiskt fristående från annan kommunal verksamhet. Vår huvuduppgift är att i första hand

Läs mer

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh RAPPORT 2012-06-11 BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh Rapport från tillsynsbesök Faktauppgifter Mätdatum:2011-10-15 Heltidstjänster I barngrupp: 4,75 Tjänster med högskoleutb: 3,0 (60%) Antal barn:

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet April 2015 Om oss Anorexi-Bulimiverksamheten Anorexi-Bulimiverksamheten vid Drottning Silvias Barn-och Ungdomssjukhus består av tre enheter. Förutom dagvårdsavdelningen

Läs mer

Välkommen till BUP Kärnan

Välkommen till BUP Kärnan Välkommen till BUP Kärnan För barn i åldrarna 0-6 år och blivande föräldrar Barn- och föräldraverksamheten BUP Kärnan vänder sig till dig/er som snart ska få barn och till er föräldrar med barn i åldern

Läs mer

Barns psykosociala ohälsa

Barns psykosociala ohälsa Barns psykosociala ohälsa Vägledning för pedagoger www.sollentuna.se Den här vägledningen har tagits fram på initiativ av, och samverkan mellan, representanter från förskolor, Barnoch utbildningskontoret

Läs mer

Nallebjörnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nallebjörnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Nallebjörnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef Niamh Holden Wiltander

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vår vision VV Alla barn som lämnar Fjällmons förskolor har med sig känslan av att - Jag duger - Jag kan - Jag vill fortsätta VÅR

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Kristina Hjertberg, Birgitta Brandt och

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Marielunds plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014

Marielunds plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 Marielunds plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef Vår vision Hos oss känner sig

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Sticklinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sticklinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sticklinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Hunnebostrands förskola

Hunnebostrands förskola Hunnebostrands förskola Välkommen till vår förskola! Vår verksamhet skall vara rolig, trygg och lärorik. Barnen skall erbjudas en pedagogisk verksamhet anpassad efter barnets behov. Leken är grunden för

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision Alla barn ska kunna känna sig trygga

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Carina

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Ansvarig för planen Carina Hägglund, Nina Edgren och Rasha Karim Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 Förskolan vilar på demokratins

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

Kantarellens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kantarellens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kantarellens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Anna Olli och Ida Adolfsson Vår vision Vi vill att

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

Huvudman FAM-huset i Fristad.

Huvudman FAM-huset i Fristad. T2_1 2010 v 1.0 BESLUT T/Region Sydväst/Sek3 Karin Nyqvist Karin.Nyqvist@socialstyrelsen.se 2012-04-25 Dnr 9.1-8171/2012 1(6) Frälsningsarméns socialtjänst Box 5090 102 42 Stockholm Huvudman FAM-huset

Läs mer

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94)

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94) 090629 Samverkan Samverkan sker mellan: barn-barn, pedagog-barn, pedagog-förälder, pedagog-pedagog. Samverkan med kamrater är en förutsättning för att barnen ska nå de mål som finns i läroplanen. Med leken

Läs mer

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd:

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: Arbetsplan läsåret 17/18 Lidingö stads öppna förskola Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: I nära samarbete med de vuxna besökarna erbjuda barn en god pedagogisk gruppverksamhet samtidigt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan NORRGÅRDENS FÖRSKOLA upprättad Januari 2015 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

Kramforsmodellen En av vägarna för en lyckad integration för asylsökande barnfamiljer

Kramforsmodellen En av vägarna för en lyckad integration för asylsökande barnfamiljer Kramforsmodellen En av vägarna för en lyckad integration för asylsökande barnfamiljer När en asylsökande barnfamilj med barn 0-6 år kommer till Kramfors kommun, så önskar vi ta emot dem på bästa sätt.

Läs mer

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Jan Wallin Ann-Sofi Karlsson Mona

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLSTRÅLENS

FÖRSKOLAN SOLSTRÅLENS FÖRSKOLAN SOLSTRÅLENS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013/14 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

ALHVA hembaserat, verksamhetsövergripande arbete

ALHVA hembaserat, verksamhetsövergripande arbete ALHVA hembaserat, verksamhetsövergripande arbete Ny kunskap om stöd till utsatta barn Folkhälsomyndighetens konferens i Malmö 2015 11 26 Annelie Lindberg, projektledare Malmö stad Annelie Björkhagen Turesson,

Läs mer

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Knäpplans förskola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Knäpplans förskola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Knäpplans förskola Upprättad nov 2016 2(5) 1. Vision På förskolan Knäpplan ska alla känna trygghet, trivsel och tillit. Ingen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola 2015 1 Innehåll 3 Vision 4 Inledning 5 Definitioner 7 Kartläggning och nulägesanalys 8 Mål 10 Konkreta åtgärder 11 Bilagor 2

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Plan mot Diskriminering Och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering Och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering Och Kränkande behandling Förskolan Humlan Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Avtalsuppföljning Brogården, Styrelsen Uppsala vård och omsorg

Avtalsuppföljning Brogården, Styrelsen Uppsala vård och omsorg SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-05-28 Diarienummer SCN-2015-0209 Socialnämnden Avtalsuppföljning Brogården, Styrelsen Uppsala vård och omsorg Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer