Överprövning av beslut att anta detaljplan för Yngsjö 3:36 och Yngsjö 3:154 utmed Björkstigen i Åhus, Kristianstads kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överprövning av beslut att anta detaljplan för Yngsjö 3:36 och Yngsjö 3:154 utmed Björkstigen i Åhus, Kristianstads kommun"

Transkript

1 BESLUT 1(16) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för samhällsplanering Anna Jansson Thulin Kristianstads kommun Överprövning av beslut att anta detaljplan för Yngsjö 3:36 och Yngsjö 3:154 utmed Björkstigen i Åhus, Kristianstads kommun Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen upphäver i enlighet med 11 kap 11 plan- och bygglagen (PBL 2010:900) kommunens beslut, den 20 september , att anta detaljplan för Yngsjö 3:36 och Yngsjö 3:154 utmed Björkstigen i Åhus, Kristianstads kommun. Redogörelse för ärendet Syftet med planen är att ändra tillåten markanvändning från allmän plats/park till bostäder för att möjliggöra för två bostadsfastigheter i korsningen mellan Strandvägen och Björkstigen i Åhus. Planområdet omfattar ett område mellan 100 och 200 m från havet. I söder och öster gränsar det till befintlig naturmark. Planområdet är ca 2240 m² stort. I kommunens gällande översiktsplan ÖP2013 antagen anges för området att tallskogen är en viktig del av Åhus karaktär. Tendensen är att traditionella villaträdgårdar anläggs, vilket ökar den kvarvarande tallskogens värde på parkmarken i bostadsområdena Detaljplaner För planområdet (Yngsjö 3:36 m fl) gäller detaljplan från med tillägg från vars genomförandetid gick ut Markanvändningen i gällande detaljplan är allmän plats/park. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Plusgiro/Bankgiro E-post www Malmö Södergatan vx skane@lansstyrelsen.se Kristianstad Ö Boulevarden 62 A vx

2 BESLUT 2(16) Skäl för beslutet Stigande havsnivåer/landhöjning Stigande havsnivåer kommer att påverka Skåne mer än övriga landet eftersom Skåne inte har någon landhöjning. Landhöjning orsakas av att landet höjer sig efter att ha varit tungt belastat av den kilometertjocka isen under senaste istiden. Exempelvis Stockholm och norrlandskusten har en landhöjning om mellan 4-8 mm/år 1). Detta är en avgörande skillnad som gör att översvämningsproblematiken har andra förutsättningar i Skåne än övriga landet. Redan 2007 beskrivs i proposition 2006/07:122, inför den då kommande ändringen av plan- och bygglagen, att ändrade klimatförhållanden kan påverka bl.a. frågan om i vilken utsträckning olika lågt belägna områden är lämpliga för bebyggelse. Länsstyrelsens ställningstagande i detta ärende grundar sig på framtida förändringar med klimatscenarior som tagits fram med tidsperspektiv år Detta ska vägas in vid bedömningen av markens lämplighet vid lokalisering av bebyggelse. Föreslagen planläggning medger bostadsbebyggelse. När mark som tas i anspråk för bostadsändamål förblir vanligtvis bostäder långt in i framtiden. Det är också svårt för enskilda fastighetsägare och boende att genomföra åtgärder i efterhand för att skydda sin egendom mot översvämning och erosion då detta ofta kräver åtgärder på andra fastigheter i ett större sammanhang. I området kring detta ärende finns i dagsläget inte några förslag på hur bebyggelsen ska kunna skyddas mot översvämning och erosion. Länsstyrelsen har en uttrycklig skyldighet att bevaka att planläggning och lokalisering ska ske med hänsyn till risker för olyckor, översvämningar och erosion enligt proposition 2009/10:170 (s 208). Översvämning och erosion Fastigheten är belägen ca 100 meter från Äspetstranden och ligger relativ lågt i förhållande till havet på mellan +2 och +3 m.ö.h. Figur 1 visar planområdets läge i förhållande till havet samt var nivån för +3 meter över havet finns i form av blå markering.

3 BESLUT 3(16) Figur 1: Illustration som visar lågpunktskartering och 3 meter över havet. Planområdet markerat med rött Inom planen finns en planbestämmelse som reglerar huvudbyggnads nedersta bjälklag till en lägsta höjd av + 3,0 m.ö.h. Det är viktigt att notera att den rekommenderade lägsta bebyggelsehöjden på +3 meter inte automatiskt eliminerar risken för översvämningar från höjda havsnivåer i ett framtida klimat utan ska ses som ett gränsområde där ytterligare utredningar behövs för att visa på markens lämplighet. Rekommendationen baseras på den beräkning som SMHI 2) genomfört för klimatscenario RCP 8.5 och vilken visar på en framtida havsnivåhöjning på ca 1 meter. På detta läggs sedan den idag högsta väderrelaterade uppmätta havsnivåhöjningen på ca 2 meter. Kuststräckan har i SGUs kartering inom projekt Skånestrand 3) klassats som utsatt för betydande erosion i nutid och där det sannolikt kommer ske en ökad erosion vid en framtida havsnivåhöjning på ca 1 m. Enligt handlingarna har ett ca 50 m brett område från strandlinjen och inåt land angetts som erosionshotad inom ett 100- årsperspektiv. Planområdet ligger ca 100 m från strandlinjen.

4 BESLUT 4(16) Under granskningsskedet menade Länsstyrelsen att erfarenheterna och bedömningarna från projekt Skånestrand visar att det inte är möjligt att dra slutsatserna att planen har tagit hänsyn till erosions- och översvämningsriskerna med tanke på platsens förutsättningar. Av planhandlingarna framgår också att tillgängligheten för t.ex. räddningstjänsten kan försvåras i samband med högvatten. Frågan om vägsystemets sårbarhet kopplad till översvämning och stigande grundvattennivåer är en fråga som berör många fastigheter på Äspet och kan inte lösas i denna enskilda detaljplan. Länsstyrelsen bedömer att områdets närhet till havet, kustområdets utsatthet för erosion och markens beskaffenhet sammantaget gör platsen olämplig för ytterligare bostadsbebyggelse p.g.a. översvämning- och erosionsrisk. Dagens situation Enligt rapporten Skånes känsliga stränder erosionsförhållanden och geologi för samhällsplanering 4) med tillhörande kartvisare redovisas erosionsförhållanden för stranden som en strand med betydande erosion. Erosionskänsligheten som är baserat på SGU:s index placerar stranden i kategorin stor erosionskänslighet. Klassningen kan ses i Figur 2. Figur 2: Erosionsförhållanden i anslutning till stranden vid Äspet. Av SGU:s kartvisare framgår också att strandlinjen vid Äspet längs vissa sträckor har dragit sig tillbaka mellan15-30 meter sedan 1940 talet. Stranden är således utsatt för kronisk erosion vilket innebär att mer sediment förs bort genom transport längs

5 BESLUT 5(16) kusten på havsbotten än vad som tillförs i ett längre perspektiv. Om denna erosion fortsätter och inga åtgärder vidtas finns det risk för att planområdet eroderar bort på lång sikt. I ett förändrat klimat med en stigande havsnivå kommer dessa processer att påskyndas, se Figur 3. Figur 3: Strandlinjens förändring över tid i anslutning till Äspet. Sammantaget innebär ovannämnda att stranden i anslutning till Äspet redan i dagens klimat är en av Skånes mest erosionsutsatta stränder. Förutsättningar för erosion i ett förändrat klimat Enligt Bruuns 5) kan man beräkna konsekvenserna på stranderosionen vid en havsnivåhöjning. Beräkningen bygger på att strandprofilen är i jämvikt. Om vattennivån stiger kommer det ske en materialförflyttning från strandområdet ut till djupare vatten, där bottenprofilen höjs, se Figur 4 6).

6 BESLUT 6(16) Figur 4: Sammanfattning av Bruuns lag och den erosionsprocess denna beskriver 6). Inom pågående projekt Verktyg för sandvolym och erosionskänslighet har länsstyrelsen Skåne beräknat kustens tillbakagång enligt Bruuns lag vid en förhöjd havsnivå på 1 meter för ett antal sandstränder. Strandlinjen för Äspetstranden kommer enligt denna beräkning att dra sig tillbaka ungefär till fastighetens gräns i sydost. Hela den dynformation som idag skyddar fastigheten kommer således enligt Bruuns lag att ha eroderat bort. Figur 5 visar var den nya strandlinjen beräknas ligga enligt Bruuns lag. I Figur 5 visas också en yta med 2 m högre vattennivå i förhållande till dagens havsvattenstånd. Denna yta kan dels illustrera händelser av tillfälliga höga havsnivåer men också en vanligt förekommande grundvattenyta vid 1 m havsnivåhöjning. Tillfälliga havsnivåer på 1 m över medelvattenytan förekommer i genomsnitt med några års mellanrum. En grundvattenyta som är belägen ca 1 m över havsnivån är vanligt förekommande i kustnära områden.

7 BESLUT 7(16) Figur 5: Framtida Strandlinje i anslutning till Äspet vid en permanent havsnivåhöjning på 1 m. Planområdet visas med röd markering.

8 BESLUT 8(16) Förutom denna teoretiska beräkning så kommer befintliga strukturer i form av bebyggelse och andra hårdgjorda strukturer mellan havet och berörd fastighet att påskynda erosionen ytterligare på angränsande oskyddad mark. Dessa hårda strukturer kommer vid en stigande havsnivå att få samma effekt som hårda erosionsskydd i sten och betong. Konsekvenserna av hårda erosionsskydd är att närliggande områden drabbas av en ökad erosion när sandtransporten störs och att erosionen kan öka då hårda konstruktioner reflekterar en större del av vågenergin än en naturlig sandstrand 7). Konsekvenser av kombinationseffekter av översvämning och erosion Konsekvenserna av de samlade effekterna av översvämning och erosion är svårbedömda eftersom de beräkningar och modeller vi har tittat på inte tar hänsyn till hur erosionen sker i vattenmättad sand. För sandjord som befinner sig under grundvattennivån minskar friktionskrafterna mellan sandkornen och hållfastheten. De samlade effekterna kan därför lätt underskattas. Det är därför möjligt att kusten kan komma att dra sig tillbaka betydligt mer än vad beräkningar enligt Bruuns lag visar för planområdet eftersom grundvattenytan sannolikt kommer att befinna sig i nära anslutning till markytan inom planområdet om havsnivån stiger. Dagvattenhantering Planen föreslår att dagvattenhanteringen ska ske genom naturlig infiltration genom att släppa vatten över de skogsytor som finns inom området. Planområdet ligger inte inom verksamhetsområde för dagvatten vilket gör att det är fastighetsägaren som är ansvarig för att ta hand om det dagvatten som genereras inom fastigheten. I ett framtida klimat bedöms grundvattennivån inom området ligga på ca +2 meter. Detta betyder att grundvattnet kommer att tränga upp och i stora delar av planområdet ligga precis i ytan eller till och med i vissa delar skapa en permanent vattenspegel. Jordarten inom området består enligt SGUs jordartskarta 3) av flyg-/finsand. Sandens kornstorlek på 0,06 0,2 mm gör att den effektiva porositeten, alltså den volym som kan innehålla vatten, är starkt begränsad och har snarare en funktionalitet liknande silt än grus 8). En dagvattenanläggning bör enligt Svenskt Vattens publikation P110 9) kunna hantera åtminstone ett 10-årsregn. Ett 10-årsregn med en varaktighet på 10 min kan för området beräknas genom den rationella metoden 10) och ger då en intensitet på ca 214 l/s, ha. Med den av Svenska Vatten rekommenderade klimatfaktorn på 25% ger detta en regnintensitet på ca 268 l/s, ha. Planområdet är totalt 2240 m 2 och medger två byggrätter på vilket ger en hårdgjord yta på 200 m 2. Därtill antas hårdgjorda ytor på ytterligare ca 4x6 m för parkering etc för varje fastighet, vilket beskrivs i planhandlingarna, samt möjlighet att bygga bygglovsbefriade åtgärder om sammanlagt 55 m 2 per tomt. Detta ger en total hårdgjord yta på ca 358 m 2.

9 BESLUT 9(16) Avrinningskoefficienten för den hårdgjorda ytan sätts till 0,85 och för kuperad skogsmark till 0,25. Sammantaget ger detta en beräknad vattenvolym på ca 13 m 3 som genereras inom området vid dessa förhållanden. Den yta inom planområdet som ligger mellan +2 och +3 meter (exklusive byggrätten) och som teoretiskt skulle kunna hantera dagvatten beräknas till 1191 m 2. Då området är väldigt kuperat samt att topografin enligt planhandlingarna i minsta möjliga mån ska förändras för att bibehålla de naturliga förhållandena blir den reella ytan/volymen för dagvattenhantering liten. Den effektiva ytan bedöms snarare vara runt 150 m 2. Den teoretiska infiltrationshastigheten i finsand (utan motstånd i form av organiskt material vid ytan) är 0,00001 m/s 8). Om hela ytan på 1191 m 2 beräknas kunna användas kan området infiltrera ca 12 l/s. Vid ett 10-årsregn genereras efter exploatering ca 21 l/s inom området. Detta gör att området teoretiskt översvämmas med 9 l/s eller ca 6 m 3 vid en varaktighet på 10 min. Beroende på hur byggnader och nya högpunkter placeras/skapas inom området i samband med exploateringen kan delar av detta överskottsvatten förutom att påverka själva planområdet även belasta bland annat närliggande fastigheter. Beräkningen baseras också på absolut optimala förhållanden och inkluderar till exempel inte att marken delvis redan är vattenmättad efter en blöt period, att den effektiva infiltrationsytan är mindre än den teoretiska etc. Då infiltrationsmöjligheterna bedöms som begränsade, speciellt vid perioder då marken naturligt innehåller mycket vatten, bedöms den redovisade dagvattenlösningen ej säkerställa en god dagvattenhantering. Länsstyrelsen bedömning är att marken inte är lämplig för bebyggelse gällande översvämning så som detaljplanen är utformad då den inte säkerställer en god hantering av dagvatten enligt 2 kap 5 PBL. Extremnederbörd Extremnederbörd kan påverka planområdet på ett flertal sätt. Enligt samma beräkningsmetod som redovisas under rubriken dagvatten kan ett 100-årsregn med varaktighet på 10 min beräknas och resulterar då i en klimatjusterad intensitet på ca 640 l/s, ha. Sammantaget ger detta en beräknad vattenvolym på 30 m 3 som genereras inom området. Vid extremnederbörd kan eventuell infiltration i princip antas vara satt ur spel då ett intensivt regn förseglar markytan och skapar en stor ytavrinning. Detta betyder att hela den genererade volymen måste tas omhand eller avledas från planområdet. Planhandlingarna redovisar inte hur denna extremnederbörd ska hanteras. Om man utgår från att så stor del av planområdet som möjligt ska bibehålla topografin samt att det skapas en relativt stor höjdpunkt inom området där byggnader planeras kommer en stor del av denna volym att avledas på ytan mot nordost och eventuell även västerut. Detta kommer att belasta främst fastigheten Yngsjö 3:139 som beräknas få ett tillskott på ca 4 m 3 i förhållande till dagens förutsättningar på grund av ökningen av hårdgjorda ytor. Den totala skillnaden innan och efter

10 BESLUT 10(16) exploateringen vid ett 100-årsregn är ca 9 m 3. Fastigheten Yngsjö 3:139 ligger lågt i förhållande till planområdet och omgivande mark vilket redan idag gör byggnaden känsligt för översvämning. Ytterligare tillskottsvatten vid en extremnederbördssituation till denna fastighet bedöms alltså inte lämpligt. Vid extremnederbörd kan en översvämningssituation likt den från höga havsnivåer uppstå då stora mängder vatten ansamlas i lågpunkterna och kan då förutom att direkt påverka byggnaderna både inom och utom planområdet även skära av infrastruktur etc. Länsstyrelsen bedömning är att marken inte är lämplig för bebyggelse gällande översvämning så som detaljplanen är utformad då den inte säkerställer en god hantering av extremnederbörd enligt 2 kap 5 PBL. Hälsa och säkerhet Då den skyddande sandbanken kan förväntas erodera bort i framtiden blir planområdet mycket mer utsatt för risker i samband med höga havsnivåer. I ett framtida klimat beräknas havsnivån vid stormar och andra ogynnsamma väderförhållanden kunna generera havsnivåer mellan +3 och +3,5 meter 2), vilket stora delar av planområdet ligger lägre än, se Figur 6. I och med att sandbanken försvinner går översvämningsförloppen snabbare än om de som idag hade gått genom det naturområde som ligger öster om planområdet. Planen reglerar att ovansidan på huvudbyggnadens nedersta bjälklag ska ligga på minst +3 meter. Även om detta ger ett visst skydd gällande översvämning för själva byggnaden översvämmas stora delar av omgivande mark, inklusive vägar inom området vilket kan göra det mycket svårt för räddningspersonal att nå byggnaden. Detta är även något som kommunen själva noterar i planhandlingarna. Varaktigheten för den direkta översvämningen från havet är i snitt 2-4 h men då havet drar sig tillbaka kommer många ytor i detta kuperade område att kvarhålla vatten och fortsätta att vara översvämmade i upp till flera dygn.

11 BESLUT 11(16) Figur 6: Blå markering visar nivån för +3 meter och röd markering visar planområdets utbredning. I och med att grundvattenytan beräknas stiga och närma sig markytan i stora delar av planområdet kan detta betyda att en stor risk för olägenheter och risker för människors hälsa och miljö. Permanent våt mark och stillastående instängt vatten tillsammans med organiskt material ger en stor potential för både besvärande lukter vid anaerob nedbrytning samt bakterietillväxt i form av till exempel cyanobakterier. Sammantagen riskbedömning I Kristianstads pågående arbete med att ta fram en ändring av översiktsplanen för kusten 11) redovisar kommunen stranden och havet som ett område där naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv ska prioriteras. I översiktsplanehandlingen finns också en zonering för bebyggelse inom risk för översvämning. Enligt zoneringen är planområdet och större delen av bebyggelsen inom Äspet beläget inom ett område med hög risk, vilket innebär område med direkt risk för framtida översvämning eller där infrastrukturen brister vid ett framtida översvämningsscenario (se Figur 7). Vidare anges i översiktsplaneförslaget att inom riskområden som kan komma att påverkas av höjd grundvattennivå, översvämning och erosion ska ny bebyggelse och infrastruktur undvikas eller anpassas till gällande risknivåer.

12 BESLUT 12(16) Figur 7: Planområdet markeras med röd cirkel och ligger inom ett högriskområde för översvämning från havet enligt kommunens egen bedömning. Källa: Kristianstads kommuns utställningshandling till ändring av Översiktsplan 2013, sidan 33.

13 BESLUT 13(16) När det gäller kusterosion redovisar kommunen att det behövs mer kunskap och förslag på långsiktigt hållbara lösningar för att behålla stränderna. Arbetet med kustskydd har påbörjats med en utredning om kustens förutsättningar för olika skydd. Med dagens begränsade kunskap och en omfattande tillståndsprövning saknas möjligheterna till utförande av långsiktigt hållbara lösningar idag. Ett kustskydd med tillgängliga stränder för alla är ett prioriterat mål i kommande arbete med kusterosionen. Då översiktsplanen ännu inte har redovisat någon lösning som är möjlig för att skydda stränderna och bebyggelsen i Äspetområdet måste det antas att effekterna av beskrivna klimatförändringar innebär att en framtida strandlinje sannolikt kommer att vara belägen i anslutning till eller till och med innanför planområdet och att området riskerar att översvämmas samt vara vattenmättat till följd av en hög grundvattennivå. Konsekvenserna av att tillföra ny bebyggelse i ett område där markens lämplighet för översvämning och erosion inte är säkerställd och inte heller kanske går att säkerställa är hög. Kumulativa effekter Ett beslut som medger bebyggelse på denna plats kan kanske ses som ett obetydligt beslut om man bara ser till det enskilda huset i förhållande till alla annan hotad befintlig bebyggelse inom Äspet. En möjlighet att bygga in nya problem inom ett definierat riskområde för översvämning och erosion innebär däremot stora samlade konsekvenser eftersom det finns ett stort bebyggelsetryck längs den skånska kusten. Planbeställningar såväl som bygglovsansökningar på äldre planer sätter kommunerna i svåra situationer då de vid all planläggning och i ärenden om bygglov och förhandsbesked ska göra lämplighetsbedömning om bebyggelsen lokaliseras på mark som utgör risk för översvämning och erosion. De samlade effekterna av ett beslut att medge ny bebyggelse kommer därför att innebära kumulativa effekter och ökad sannolikhet för att det kommer att byggas in risker för översvämning och erosion vid nybyggnation, vilket strider mot syftet av att bestämmelser avseende risk för översvämning och erosion infördes i plan- och bygglagen 2008.

14 BESLUT 14(16) Länsstyrelsens bedömning Länsstyrelsen bedömer att tillkommande bebyggelse sammantaget blir olämplig med hänsyn till risken för översvämning och erosion. Länsstyrelsen finner därför att kommunens beslut att anta detaljplan för Yngsjö 3:36 och Yngsjö 3:154 utmed Björkstigen i Åhus ska upphäva. Beslutande Detta beslut har fattats av länsöverdirektör Ola Melin. Vid den slutliga handläggningen har även enhetschef Kajsa Palo, klimatsamordnare Henrik Djerv och vattenstrateg Pär Persson deltagit. Planhandläggare Anna Jansson Thulin har varit föredragande. Detta beslut har bekräftats digitalt och har därför ingen namnunderskrift. Ola Melin Anna Jansson Thulin

15 BESLUT 15(16) Källor 1) Lantmäteriet, 2) Persson Gunn et al., 2011, Klimatanalys för Skåne Län Rapport Nr ) Projekt Skånestrand : 4) SGU, Skånes känsliga stränder erosionsförhållanden och geologi för samhällsplanering. SGU rapport 2016:17) 5) Bruun, P Sea level rise as a cause of shore erosion. Journal of Waterways and Harbors Division. ASCE 88, ) SGI, Erosion och översvämningar. Underlag för handlingsplan att förutse och förebygga naturolyckor i Sverige vid förändrat klimat. Deluppdrag 2. SGI VARIA 560:2. 7) Fredriksson, C. Almström, B., Hanson, H., Larson, M., Persson, O., Sandbehov för att motverka stranderosion utmed Skånes sydkust under perioden Vatten 73: Lund ) Larsson Rolf, 2008, Jords egenskaper, SIG, ISSN ) Svenskt Vatten, 2016, P110 Avledning av dag- drän- och spillvatten, ISSN ) Persson Jesper et al., 2014, Att räkna på vatten rapport 2014:17, Sveriges Lantbruksuniversitet, ISBN ) Kristianstad kommuns översiktsplan 2013, Attraktiv kust, livskraftigt hav, Ändring av översiktsplan 2013 avseende kusten och havet, utställningshandling

16 BESLUT 16(16) Hur man överklagar Om ni vill överklaga Länsstyrelsens beslut ska ni skriva till Regeringen (Näringsdepartementet). Överklagandet ska dock skickas till Länsstyrelsen i Skåne län, Enheten för samhällsplanering, Malmö. Av överklagandet ska framgå vilket beslut ni överklagar (ange diarienummer) och hur ni vill att beslutet ska ändras. Ni bör också tala om varför ni anser att beslutet ska ändras. Skrivelsen ska undertecknas. Uppge även namn och telefonnummer. Om ni har handlingar eller annat som ni anser stöder er uppfattning bör ni skicka med detta. Länsstyrelsen måste ha fått ert överklagande inom tre veckor från den dag ni fick del av beslutet. Annars kan överklagandet inte tas upp till prövning. Behöver ni veta mer om hur ni ska göra kan ni kontakta Länsstyrelsen, tel (växel).

Prövning av beslut att anta ändring av detaljplan för södra delen av Nyehusen samt norra delen av Furubodaområdet i Yngsjö, Kristianstads kommun

Prövning av beslut att anta ändring av detaljplan för södra delen av Nyehusen samt norra delen av Furubodaområdet i Yngsjö, Kristianstads kommun BESLUT 1(12) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för samhällsplanering Anna Jansson Thulin 010-2241397 anna.jansson.thulin@lansstyrelsen.se Kristianstads kommun kommun@kristianstad.se Prövning

Läs mer

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 96 Motion om åtgärdsplan för att förebygga skador på hus, byggnader, växt- och djurliv i samband med översvämningar till följd av växthuseffekten. (AU 53) KS 2015-344

Läs mer

Överprövning av beslut att anta detaljplan för Örsjö 1:63, Skurups kommun

Överprövning av beslut att anta detaljplan för Örsjö 1:63, Skurups kommun asdf BESLUT 1(5) 2012-09-26 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för samhällsplanering Anna-Mary Foltýn 040-25 27 21 Kommunfullmäktige Skurups kommun 274 80 Skurup Överprövning av beslut att

Läs mer

Lars Westholm, Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland

Lars Westholm, Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland Hantering av översvämningsrisk till följd av skyfall Lars Westholm, Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland Nedskalning Västra Götaland Länsstyrelsernas rekommendationer Gemensamt arbete av

Läs mer

Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun

Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Kristianstadsslätten är en gammal havsvik med stora ytor av lågt belägna områden. Genom den gamla

Läs mer

Regional kustplanering i Skåne med fokus på stränder och erosion

Regional kustplanering i Skåne med fokus på stränder och erosion Regional kustplanering i Skåne med fokus på stränder och erosion Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Regional planering enligt PBL finns inte i Skåne men länsstyrelsen har många uppdrag

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

EROSIONSUTREDNING SPRAGGEHUSEN

EROSIONSUTREDNING SPRAGGEHUSEN RAPPORT EROSIONSUTREDNING SPRAGGEHUSEN RAPPORT 2018-04-09 UPPDRAG 284481, Erosionsutredning Spraggehusen Titel på rapport: Erosionsutredning Spraggehusen Status: Datum: 2018-04-09 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning Klimat i förändring en inledning Martin Karlsson Boverket martin.karlsson@boverket.se Upplägg Konsekvenserna av ett klimat i förändring PBL anpassas till ett klimat i förändring Översvämningsdirektiv Klimat-

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Kustskyddsstrategi som proaktiv klimatanpassning

Kustskyddsstrategi som proaktiv klimatanpassning Kustskyddsstrategi som proaktiv klimatanpassning Mona Ohlsson Skoog, Miljö och klimatstrateg mona.skoog@ystad.se Kustförvaltningen i Ystad Policy för förvaltning och skydd av kusten 2008 Den generella

Läs mer

Granskningsyttrande över fördjupning av översiktsplanen för Ystads kommun, "Staden Ystad 2030"

Granskningsyttrande över fördjupning av översiktsplanen för Ystads kommun, Staden Ystad 2030 YTTRANDE 1(9) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Elisabet Weber 010-224 16 89 elisabet.weber@lansstyrelsen.se Samhällsbyggnad Stadsbyggnadsavdelningen 271 80 Ystad Granskningsyttrande över fördjupning

Läs mer

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser.

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser. SAMRÅDSYTTRANDE 1 (5) Samhällsbyggnadskontoret Kungsbacka kommun samhallsbyggnadskontoret@kungsbacka.se Samrådsyttrande över förslag till detaljplan för Lannekulla 20:5 m.fl. i Landa, Kungsbacka kommun

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Klimatanpassning - Från ord till handling

Klimatanpassning - Från ord till handling Klimatanpassning - Från ord till handling Lund 2016-04-12 Therése Ehrnstén Presentationens upplägg: Vad händer med klimatet? Så påverkas Skåne av: - Höga temperaturer - Ökad nederbörd - Stigande hav Kunskapsunderlag

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

SUD SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT. Eva Sjölin, klusterledare för SUD

SUD SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT. Eva Sjölin, klusterledare för SUD SUD SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT Eva Sjölin, klusterledare för SUD non-profit organisation 130 companies and institutions with a high environmental profile creates networks between businesses and organisations

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

SGI

SGI 6.2 Förutsättningar/prognos för fara 6.2.1 Pågående och historisk påverkan Det finns även för denna kuststräcka endast begränsade mätningar av bottentopografin och strandplanen inom området, varför det

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Klimatanpassning in i minsta detalj

Klimatanpassning in i minsta detalj Klimatanpassning in i minsta detalj Trender i kommunala detaljplaner Pär Persson, Länsstyrelsen i Skåne. Klimatanpassning i Norra Djurgårdsstaden Christina Wikberger och Ingmarie Ahlberg, Stockholms stad.

Läs mer

Ändring av detaljplan för Grävmaskinen 6 (del av Ekensbergsområdet, 346B) i Södertälje

Ändring av detaljplan för Grävmaskinen 6 (del av Ekensbergsområdet, 346B) i Södertälje 1 (2) Ärende 30 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-01-18 Samhällsbyggnadskontoret Ändring av detaljplan för Grävmaskinen 6 (del av Ekensbergsområdet, 346B) i Södertälje Diarienummer: SBN-2017-02026 Fastighet:

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 2018-08-23 1 (8) Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 Inledning och orientering En ny skola åk 7-9 ska byggas i det aktuella planområdet. Placeringen av området är i sydöstra

Läs mer

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rörnät och klimat 27 mars 2019 Patrik Jansson, Lars Westholm Länsstyrelsen i Västra Götalands län 49 kommuner 1,7 miljoner invånare

Läs mer

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland Beställare: Arkitektur & Film C J AB, Gotland Hydrogeologiskt utlåtande till detaljplan Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Karin Törnblom Handläggare Matilda Gustafsson L:\Uppdrag\

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Översvämningsrisker tillsynsvägledning

Översvämningsrisker tillsynsvägledning Översvämningsrisker tillsynsvägledning Vattenförsörjning i fysisk planering vägledning Cecilia Näslund Regeringsuppdrag översvämningsrisker Syfte Långsiktigt hållbar bebyggelse Länsstyrelsernas tillsyn:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

överklagande av detauplan för Gräsanden 7 m.fl. i Ängelholms: kommun

överklagande av detauplan för Gräsanden 7 m.fl. i Ängelholms: kommun BESLUT 1(5) 92-B-01 94 Kontakt j l Rättsenheten 010-224 16 60 (exp.) Anders Malm Vanstadsvägen l 05 262 91 Ängelhblm '. 7.014-11- 24 överklagande av detauplan för Gräsanden 7 m.fl. i Ängelholms: kommun

Läs mer

Dagvattenutredning Fasanen 1, 3, och 4, Hässleholm

Dagvattenutredning Fasanen 1, 3, och 4, Hässleholm DAGVATTENUTREDNING 1(12) Datum 2018-04-27 Diarienummer Handläggare GIS-ingenjör Jonas Sjögren Stadsbyggnadskontoret Mät- och GIS-avdelningen 0451-26 83 84 jonas.sjogren@hassleholm.se Granskad av Emma Isacsson,

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Lågpunktskartering som underlag för samhällsplanering. Plan-PM om hänsyn till översvämningsrisker

Lågpunktskartering som underlag för samhällsplanering. Plan-PM om hänsyn till översvämningsrisker Lågpunktskartering som underlag för samhällsplanering Plan-PM om hänsyn till översvämningsrisker Titel: Lågpunktskartering som underlag för samhällsplanering: Plan-PM om hänsyn till översvämningsrisker

Läs mer

Att planera för högre havsnivå Exempel Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun

Att planera för högre havsnivå Exempel Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Att planera för högre havsnivå Exempel Kristianstad och Åhuskusten Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Kristianstadsslätten är en gammal havsvik med stora ytor av lågt belägna områden. Genom

Läs mer

Stigande havsnivå. Stigande havsnivå. konsekvenser för fysisk planering. konsekvenser för fysisk planering

Stigande havsnivå. Stigande havsnivå. konsekvenser för fysisk planering. konsekvenser för fysisk planering Stigande havsnivå Stigande havsnivå konsekvenser för fysisk planering konsekvenser för fysisk planering Seminarium Klimatanpassning den 13 mars Stockholm Nikolina Verovic Länsstyrelsen i Skåne län Inriktning

Läs mer

Hur ser Boverket på klimatanpassning i den fysiska planeringen? SKL 18 november 2015 i Stockholm anders.rimne@boverket.se

Hur ser Boverket på klimatanpassning i den fysiska planeringen? SKL 18 november 2015 i Stockholm anders.rimne@boverket.se Hur ser Boverket på klimatanpassning i den fysiska planeringen? SKL 18 november 2015 i Stockholm anders.rimne@boverket.se Upplägg för detta pass PBL och klimatet Översiktsplanen Planeringsunderlag DP och

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Dagvattenutredning Ballingslöv 57:1 m fl

Dagvattenutredning Ballingslöv 57:1 m fl DAGVATTENUTREDNING 1(13) Datum Diarienummer 2019-05-09 BN 2015-1005 Handläggare GIS-ingenjör Jonas Sjögren Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Mät- och GIS-avdelningen 0451-26 83 84 jonas.sjogren@hassleholm.se

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning av fyra alléträd på fastigheten Eslöv 53:4 i Eslövs kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning av fyra alléträd på fastigheten Eslöv 53:4 i Eslövs kommun BESLUT 1(4) Kontaktperson Miljöavdelningen Ramona Eriksson 010-224 16 30 (gruppnummer) skane@lansstyrelsen.se malin.gunnarsson@eslov.se Eslövs kommun Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning

Läs mer

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Diarienummer: Veronica Sjögren PBN 2014-2469 Planbeskrivning Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande

Läs mer

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2011-06-21 Dnr KS2006/133 Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län Antagande 2011-10-17 Laga kraft 2011-11-08 Tillägg till detaljplan för Övre Taserud Planbeskrivning

Läs mer

I samband med fältinsamlingen har hårda erosionsskydd inventerats och sträckor med aktiv erosion kartlagts.

I samband med fältinsamlingen har hårda erosionsskydd inventerats och sträckor med aktiv erosion kartlagts. Produktbeskrivning 1(7) Fastställd datum Dokumentversion 2019-02-28 1.2 Kontakt: kundservice@sgu.se PRODUKT: STRANDEROSION, KUST Kort information om produkten Produkten innehåller information om erosionsförhållanden

Läs mer

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Datum: 0-0- Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Upprättad av: VÄSTVATTEN AB Datum: 0-0-. Bakgrund och syfte Denna dagvattenutredning utreder översiktligt två befintliga dagvattensystem i Hunnebostrand.

Läs mer

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Nätverksträff plan 27 november 2017 Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Allmän info Landshövding Länsöverdirektör Enheten för samhällsplanering Enhetschef Vad händer hos

Läs mer

Beräkning av dagvattenflöde

Beräkning av dagvattenflöde Beräkning av dagvattenflöde inom planområde för flerfamiljshus på fastigheten Färgelanda Prästgård 1:77 m.fl. Bild på planområdet med tidigare bebyggelse. Fotograf Per Pettersson, www.perpixel.se 2016-10-28

Läs mer

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum:

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum: Utredning Revideringsdatum: Uppdragsgivare: Idun Invest AB Upprättat av: Anna Thorsell Reviderad av: Erika Hagström Konsult: Structor Uppsala Tel. 018-888 08 50 ANTAL BLAD: 10 BLAD NR: 1 Hemsida: 753 30

Läs mer

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12)

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12) Tillägg till 1(12) Planbeskrivning tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2 med närområde OBS! (södra delen av Jursla industriområde) inom Kvillinge i Norrköpings kommun

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Datum 2017-10-13 Dnr SBN 2015/166 Detaljplan för Orion 1, Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskningen har skett på i stadshuset under perioden 13 september och 4 oktober 2017. Kungörelse

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun Geosigma AB 2019-03-22 snummer nr Datum Antal sidor Antal bilagor 2019-03-22 7 0 sledare Beställares referens Beställares ref nr

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Ändrad ordningsföreskrift för naturreservatet Västra Kullaberg i Höganäs kommun

Ändrad ordningsföreskrift för naturreservatet Västra Kullaberg i Höganäs kommun BESLUT 1(4) Enligt sändlista Kontaktperson Miljöavdelningen Naturskyddsenheten Christer Persson 010-224 15 68 skane@lansstyrelsen.se. Ändrad ordningsföreskrift för naturreservatet Västra Kullaberg i Höganäs

Läs mer

Remiss Klimatutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret?

Remiss Klimatutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? YTTRANDE 1(6) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2017-09-25 33-1346/2017 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2017-06-07 M2017/01407/KI Ange mottagaradress här m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalyser baserade på NNH

Risk- och sårbarhetsanalyser baserade på NNH 1 Risk- och sårbarhetsanalyser baserade på NNH Följande analyser baseras på nya nationella höjdmodellen, NNH, i kombination med data från Ronneby kommun. Kartor och höjdmodell är framställda med MapInfo

Läs mer

Förprojektering Smedby 6:1

Förprojektering Smedby 6:1 Norrköpings Kommun PM Hydrogeologi Uppsala PM Hydrogeologi Datum 2016-09-30 Uppdragsnummer 1320015727 Utgåva/Status Helene Snöberg Agnes Forsberg Benjamin Reynolds Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Stranderosion och kustskydd

Stranderosion och kustskydd Stranderosion och kustskydd Bengt Rydell Statens geotekniska institut Foto: SMHI Stranderosion i Sverige Översiktlig inventering av områden med - förekomst av erosion - geologiska förutsättningar för

Läs mer

DOM 2013-08-29 Stockholm

DOM 2013-08-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 2013-08-29 Stockholm Mål nr P 433-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-12-18 i mål nr P 105-12, se bilaga

Läs mer

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Sida 1 (6) 2019-06-11 Handläggare Sebastian Rigi Telefon: 085082203843 Till stadsdelsnämnd 2019-08-29 Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Svar till stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Kommunala beslut. Sida 2 av 7

Kommunala beslut. Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Figur 1 Planområdets ungefärliga läge (markeras med röd ring) BEHOVSBEDÖMNING en bedöms vara av begränsad betydelse och inte av allmänt intresse. Då planen också är förenlig med översiktsplanens

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

Fysisk planering och klimatförändringar. Martin Karlsson Boverket

Fysisk planering och klimatförändringar. Martin Karlsson Boverket Fysisk planering och klimatförändringar Martin Karlsson Boverket En kort genomgång av: PBL och klimatanpassning i planering PBL i förändring Boverkets klimatarbete Plansystemet enligt PBL 2, 3 kap PBL

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Klimatanpassning i. översiktsplanearbetet

Klimatanpassning i. översiktsplanearbetet Klimatanpassning i översiktsplanearbetet Klimatanpassning i översiktsplanearbetet Kristianstads kommun i Skåne Skånes till landyta näst största kommun 20-tal tätorter, uppåt 30 småorter 82000 invånare

Läs mer

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN för vatten tillämpning i fysisk planering Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Översiktsplan Behovsbedömning / miljöbedömning Detaljplan Exempel från ärendehantering http://www.lansstyrelsen.se/skane/

Läs mer

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut 2017-08-29 Sid 1 (5) Vattenenheten Handläggning vattenverksamhet vattenverksamhet.kalmar@lansstyrelsen.se 010-223 85 86 Mån 13-16, tisd och tors 09:30-11:30 Björkelunds Stugförening c/o Yvette Heikka Mukka

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Klimatanpassning i planering och byggande. Stockholm 8 June 2011 Martin Karlsson

Klimatanpassning i planering och byggande. Stockholm 8 June 2011 Martin Karlsson Klimatanpassning i planering och byggande Stockholm 8 June 2011 Martin Karlsson Innehåll Fysisk planering och klimatanpassning Ny PBL Planeringsunderlag Anpassningsåtgärder på olika nivåer Mångfunktionella

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation 2019-03-25 DAGVATTENHANTERING Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation Ytan som planläggs för bebyggelse är 5500 m2. Idag är

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18 DNR: 2014/KS0146 SAMRÅDSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-04-23 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18 Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan för Lödöse samhälle i Lödöse kommun av

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

PM DAGVATTEN NIFSARP INDUSTRIOMRÅDE

PM DAGVATTEN NIFSARP INDUSTRIOMRÅDE PM DAGVATTEN NIFSARP INDUSTRIOMRÅDE ÅF INFRASTRUCTURE, GÖTEBORG ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sverige Telefon 071-10 505 00 00, huvudkontor i Stockholm, www.afconsult.com

Läs mer

VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING

VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING Planskede Beställare: Motala kommun WSP uppdrag 10130414 2010-01-27 WSP Östergötland Linda Blied Ewald Ericsson Geotekniker Geotekniker WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen DAGVATTENUTREDNING Kv. Giggen Tallkrogen Stockholm 2013-02-26 Novamark AB Olle Burman Jimmy Jonsson I:\PDOC\13022, Kv, Giggen\M\M-dok INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH HYDROLOGI 3 3. DAGVATTEN

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1 1 [5] Referens David Ekberg detaljplan för Späckhuggaren 1 Orenteringskarta över området en av detaljplan för Späckhuggaren 1 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Lindholmshamnen, Götaverken m m och del av detaljplan för område nordost om Pumpgatan inom stadsdelen Lundbyvassen

Upphävande av del av detaljplan för Lindholmshamnen, Götaverken m m och del av detaljplan för område nordost om Pumpgatan inom stadsdelen Lundbyvassen Upphävande av del av detaljplan för Lindholmshamnen, Götaverken m m och del av detaljplan för område nordost om Pumpgatan inom stadsdelen Lundbyvassen Förenklat standardförfarande Samrådshandling mars

Läs mer

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA 1 BAKGRUND OCH SYFTE Munga är ett av Västmanlands största fritidsområden. Det aktuella planområdet är lokaliserat vid Mungasjön, 20 kilometer norr om Västerås och 3 kilometer

Läs mer

Riktlinjer för byggande nära vatten. Antagen i Miljö- och byggnadsnämnden den

Riktlinjer för byggande nära vatten. Antagen i Miljö- och byggnadsnämnden den Riktlinjer för byggande nära vatten Riktlinjer för byggande nära vatten Sammanfattning - syftet med riktlinjer för strandnära byggande Syftet med riktlinjerna är att ny bebyggelse ska få en lämplig placering

Läs mer

1.1 Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripandegrunderna i 11 kap 10 PBL och nu kända förhållanden att planen kan accepteras om nedanstående

1.1 Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripandegrunderna i 11 kap 10 PBL och nu kända förhållanden att planen kan accepteras om nedanstående 1(5) Detaljplan för delar av Fagersand 1:2 m.fl. Gullspångs kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 Ett förslag till detaljplan upprättades i juni 2013. Planärendet handlades med s.k. normalt planförfarande och

Läs mer

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Rev. Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Revidering av dagvatten PM 2 (13) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Planen omfattar byggnation av bostäder

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Regionalt klimatanpassningsarbete Nätverket för Klimat och säkerhet 23/4-2012

Regionalt klimatanpassningsarbete Nätverket för Klimat och säkerhet 23/4-2012 Klimatanpassning Skåne Regionalt klimatanpassningsarbete Nätverket för Klimat och säkerhet 23/4-2012 Therése Ehrnstén och Pär Persson Länsstyrelsen i Skåne län Klimatanpassning Skåne Klimat- och sårbarhetsutredningen

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer