SCA Graphic Sundsvall AB, SCA Östrand

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SCA Graphic Sundsvall AB, SCA Östrand"

Transkript

1 SAMRÅDSUNDERLAG 1 (18) Handläggare Ann-Mari Carlsson Tel Mobil annmari.carlsson@afconsult.com Datum Uppdragsnr SCA Graphic Sundsvall AB, SCA Östrand Underlag till samråd beträffande ansökan om nytt tillstånd för verksamheten enligt miljöbalken ÅF-Industry AB Forest Industry SCA Graphic Sundsvall AB SCA Östrand Ann-Mari Carlsson Ingela Ekebro ÅF-Industry AB, Frösundaleden Stockholm Telefon Fax Säte i Stockholm. Org.nr VAT nr SE Samrådsunderlag

2 SAMRÅDSUNDERLAG (18) Innehållsförteckning 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER ALLMÄN ORIENTERING Bakgrund Allmänt om verksamheten Gällande tillstånd Lokalisering Befintliga och planerade enheter Förutsättningar för alternativa lokaliseringar PRODUKTION Produktbeskrivning Produktionsvolymer ORIENTERING OM PRODUKTIONSENHETER Befintliga enheter Planerade åtgärder Process åtgärder Miljöskyddsåtgärder FÖRBRUKNING OCH HUSHÅLLNING AV RÅVAROR Orientering Vedråvara-fibermaterial Vatten Process- och tillsatskemikalier Energi ORIENTERING OM MILJÖN I OMGIVNINGEN BEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSER Vattenemissioner Luftemissioner Transporter Buller OMFATTNINGEN AV MKB I ANSÖKAN... 17

3 SAMRÅDSUNDERLAG (18) 1 Administrativa uppgifter Bolag: SCA Graphic Sundsvall AB, Östrands Massafabrik Postadress: Timrå Telefon (växel): Organisationsnummer: Fastighetsbeteckning: Östrand 3:1, 3:4 Kontaktperson: Kommun: Tillsynsmyndighet: SNI-koder: Ingela Ekebro, Platschef SCA Östrand Christer Fält, Miljöchef SCA Forest Products Catarina Ljungberg, Miljöchef SCA Östrand Timrå kommun Länsstyrelsen i Västernorrlands län Sulfatmassatillverkning Tillverkning av mekanisk eller halvkemisk massa Hamn Koordinater: N: E: (RT 90)

4 SAMRÅDSUNDERLAG (18) 2 Allmän orientering 2.1 Bakgrund Östrands massafabrik undersöker förutsättningarna för att öka produktionen, från nu tillståndsgivna till nivån ton massa per år, sulfatmassa och CTMP. Produktionsökningen, som huvudsakligen avser sulfatmassa, är tillståndspliktig enligt miljöbalken (MB). En tillståndsansökan kommer enligt rådande planer att ges in till Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt under hösten Ansökan förutses även omfatta viss vattenverksamhet (anläggande av kaj), ett ökat antal fartygsanlöp till hamnen vid Östrand samt eventuella andra tillståndspliktiga åtgärder som kan komma att behöva vidtas för att genomföra den planerade produktionsökningen. Bolaget har under 2000-talet målmedvetet arbetat med att öka produktionen, göra den mer effektiv och samtidigt begränsa verksamhetens inverkan på miljön. Ett flertal större investeringar i ny och modern processutrustning har genomförts, samtidigt som en del äldre utrustning har tagits ur drift. Parallellt har bolaget jobbat med löpande trimningar, mindre flaskhalselimineringar och åtgärder för högre tillgänglighet. Inom fabriken har flera större och strategiskt viktiga investeringar genomförts under senare år. En ny energieffektiv sodapanna togs i drift 2006, och den är förberedd för att med tilläggsinvesteringar kunna byggas om till en betydligt högre produktion än vad som medges enligt nuvarande tillstånd. Under 2011 togs en ny biobränsleeldad mesaugn i drift och även den är dimensionerad för en betydligt högre sulfatmassaproduktion. Dessa investeringar innebär en bra grund för en framtida högre produktion. För att upprätthålla konkurrenskraft med de allt större massafabriker som byggs i världen och få full effekt av de investeringar som är gjorda, så behöver anläggningens produktion öka. Den produktionsökning som nu utreds och värderas innebär att investeringar kommer att krävas i flera av fabrikens övriga verksamhetsdelar. Eftersom arbetet med att ta fram underlag till ansökan pågår skall de uppgifter som redovisas i detta samrådsunderlag betraktas som preliminära ambitionsnivåer, vilka kan komma att justeras i det slutliga material som bifogas ansökan.

5 SAMRÅDSUNDERLAG (18) 2.2 Allmänt om verksamheten Anläggningarna omfattar en sulfatmassafabrik och en CTMP-linje (kemisk termomekanisk massa) med tillhörande hjälpavdelningar för produktion av ånga, el, processvatten m.m. samt egen hamnanläggning för fartygstransport av råvaror och biprodukter. Vid anläggningarna finns även olika reningsanläggningar för att begränsa emissionerna till vatten och till luft. 2.3 Gällande tillstånd Miljödomstolen beviljade så sent som (M ) Östrands massafabrik tillstånd att tillverka sammanlagt ton per år av blekt sulfatmassa och CTMP, varav högst ton per år av CTMP, samt att vidta de om- och tillbyggnadsåtgärder som behövs för den planerade produktionsökningen. Domen inkluderar ett antal slutliga villkor, prövotidsvillkor, bemyndiganden samt några övriga punkter. Gällande prövotidsvillkoret skulle bolaget utreda möjligheterna att minska den specifika elförbrukningen och värmeförbrukningen samt ökat tillvaratagande av spillvärme från processerna. Prövotidsutredningen redovisades Bolaget har utöver ovanstående produktionstillstånd även meddelats tillstånd till landbyggnation inom industriområdet samt bedrivande av hamnverksamhet. Miljödomstolen, meddelade genom deldom (mål nr M ) tillstånd till anläggande av kaj i vattenområde i Alnösundet samt genom dom (mål nr M ) tillstånd till landbyggnad inom vattenområde i Alnösundet. Bolaget meddelades tillstånd av miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Västernorrlands län till hamnverksamhet vid kajplats i Alnösundet (dnr ). För vattenförsörjningen till SCA Östrand har Mellanbygdens vattendomstol i dom den 7 april 1953, mål D.M 43/1952, lämnat tillstånd till uttag av 4 kubikmeter vatten per sekund från Indalsälven. Vattnet överförs från älven via en bergtunnel som omfattas av samma tillstånd. 2.4 Lokalisering Befintliga och planerade enheter SCA Östrand är belägen på en udde i nordvästra delen av Alnösundet i Timrå kommun. Fabriksområdet begränsas i väst och norr av järnvägen och sluttar i övrigt ner mot vattnet i Skönviken och Alnösundet.

6 SAMRÅDSUNDERLAG (18) Fabriken är lokaliserad i ett tättbebyggt område omgiven av villa- och radhusbebyggelse samt hyreshus på andra sidan Skönviken. Närmaste bostadshus finns omkring 300 m nordväst om fabriksområdet. I närområdet finns Vivsta skola, en grundskola med ca 350 barn (800 m). Timrås simhall är lokaliserad i samma område som skolan. På andra sidan Skönviken (750 m) finns viss industriell verksamhet. Det finns dock inte någon annan industriverksamhet som hanterar farliga kemikalier i Östrands närområde. Fig. 2.1 Fabriken och dess omgivning. Östrands massafabrik har en egen kaj för lossning av vedråvara, flis, biobränsle, eldningsolja och kemikalier samt utlastning av råtallolja och råterpentin. Från Ådalsbanan går ett industrispår till Östrands fabriksområde som möjliggör intransport av vedråvara. Fabriksområdet består till vissa delar av utfylld mark, och utbyggnaden har skett efter behov. Den landskapande utfyllnad som är tillståndsgiven av miljödomstolen, mål nr M127-01, i den östra delen av fabriksområdet håller på att färdigställas. Sundsvallsbukten är recipient för Östrands massabruk liksom för ett flertal andra industrier i området och det kommunala reningsverket.

7 SAMRÅDSUNDERLAG Fig. 2.2 Fabrikens lokalisering i närområdet. Den planerade utbyggnaden av fabriken på industrifastigheten framgår av översiktsritningen nedan. 7 (18)

8 SAMRÅDSUNDERLAG (18) Förutsättningar för alternativa lokaliseringar Fabriken har anor från 1920-talet och har legat på samma plats. Orsaken till fabrikens placering var främst beroende av de regionala tillgångarna av råvara, tillgång till hamn och vattenförsörjning. Verksamheten vid Östrands massafabrik har varit föremål för lokaliseringsprövning i samband med miljöprövningar. Mycket stora investeringar har gjorts i processutrustning och uppbyggnad av infrastruktur inom fabriksområdet och i närområdet. Den ökade produktionen genomförs delvis genom att utnyttja kapacitet som finns eller lättillgänglig kapacitetsökning i flera viktiga processavdelningar och system för infrastruktur. Nu planerade tillkommande investeringar utgör integrerade delar av verksamheten, och det är därmed inte aktuellt med någon alternativ lokalisering. Någon särskild lokaliseringsutredning kommer således inte att utföras. 3 Produktion 3.1 Produktbeskrivning Vid anläggningen tillverkas blekt sulfatmassa och kemitermomekanisk massa, CTMP-massa (chemical thermomechanical pulp). Sulfatmassan används internt inom SCAs egen produktion av hygien- och tryckpapper samt levereras till externa kunder. Även CTMP-massan används inom SCA för produktion av hygienprodukter samt levereras till externa kunder. Den nu planerade utvecklingen av verksamheten innebär främst en ökad tillverkning av blekt sulfatmassa, och en större del kommer att utgöras av massa för extern leverans på världsmarknaden. Vid sulfatmassatillverkningen erhålls som biprodukter råtallolja och råterpentin, vilka säljs för vidareförädling. 3.2 Produktionsvolymer Nuvarande tillstånd medger en total produktion av ton massa/år, varav högst ton CTMP. Den utbyggnad som planeras för verksamheten innebär en produktion på ton massa/år, varav högst ton CTMP. Detta innebär att den produktionsökning som nu planeras främst avser sulfatmassa, och för CTMP-produktionen planeras ingen tillkommande utrustning.

9 SAMRÅDSUNDERLAG (18) 4 Orientering om produktionsenheter 4.1 Befintliga enheter Råvara för sulfatmassaproduktionen består idag av ved, rundved eller sågverksflis, och kommer in på bil, järnväg eller fartyg till anläggningen. En stor del av råvaran härrör från skog som ägs av SCA-koncernen. Rundveden barkas och huggs till flis i renseriet. Därefter transporteras flisen till ett mellanlager varifrån automatisk matning till processen sker. Efter stacklagring transporteras flisen till en kontinuerlig kokare. Kokningen, där fibrerna frigörs ur veden, sker under hög temperatur och högt tryck i en alkalisk kokvätska. Efter kokning tvättas massan i en diffusör och avvattnas i tvättpressar. Före blekningen delignifieras massan ytterligare med hjälp av syrgas och tvättas ytterligare för att minska överbäringen in till blekeriet. Blekning sker därefter och består av två syrgas- och väteperoxidsteg samt ett ozonsteg. Mellan varje blekprocesssteg tvättas massan för att bl. a. säkerställa optimerad kemikalieförbrukning, men även säkerställa fiberkvalitén. Massan torkas sedan på torkmaskin och skärs till ark alternativt torkas i flingtork och pressas till balar. Massan är därefter redo att transporteras direkt till kund eller via Tunadalshamnen. I processen (kokningen) används kemikalier och från veden frigörs lignin och andra vedämnen (s.k. tunnlut) som återvinns i sodapannan. Dessförinnan har tunnluten indunstats i indunstningsanläggningen till brännbar tjocklut (svartlut). Sodapannan utgör en del av sulfatmassafabrikens kemikalieåtervinning och tillvaratar energin i tjockluten samt återvinner kemikalierna till kokningsprocessen. Sodapannan genererar överhettad ånga som används till el- och värmeproduktion. De oorganiska kemikalierna i luten bildar vid förbränning en smälta som rinner ut i botten av pannan. Smältan blandas med svaglut och bildar grönlut. Den bildade grönluten reagerar med bränd kalk i kausticeringsanläggningen och omvandlas till vitlut som återanvänds i kokeriet. I denna återvinningsprocess produceras även mesa (kalciumkarbonat), som bränns i mesaugnen (mesaom-

10 SAMRÅDSUNDERLAG (18) bränningen) varvid bränd kalk (kalciumoxid) bildas. Kalken återanvänds i kausticeringen. Vid produktionen av CTMP utgörs råvaran av sågverksflis och rundved av barroch lövved. Från flisen avskiljs metallskrot samt spån och större stickor, varefter flisen tvättas i en flistvätt. Efter tvätten basas flisen med raffinörånga tillverkad i processen. Basningen gör att ånga tränger undan luft ur flisbiten vilket underlättar efterföljande impregnering. Impregneringen sker under högt tryck och temperatur i kokaren innan flisen matas in i raffinören. I processen mals flisen i raffinören (mellan två malskivor) så att cellulosafibrerna friläggs. Därefter bleks massan i blektornet. Efter blektornet avvattnas massan i en avvattningspress och blekvätskeresterna tvättas bort genom spädning med rent varmvatten. Blekning sker med väteperoxid, varefter massan torkas i flingtork, pressas till bal och transporteras på bil till Tunadalshamnen. 4.2 Planerade åtgärder Process åtgärder För att nå planerad produktionsökning i sulfatmassabruket kommer omfattande om- och nybyggnationer att krävas och relativt genomgående förändringar kommer att genomföras. De huvudsakliga åtgärder som förutses är: Kapaciteten i vedhanteringen kommer att behöva utökas, antingen genom komplettering/ombyggnad av befintlig vedhantering eller uppförande av ett nytt renseri. Även lagringskapaciteten för ved behöver utökas. En ny fiberlinje med nytt kokeri, ny tvätt och ny syrgasdelignifiering. För blekning av massa kan det antingen bli ett kompletterande blekeri för den tillkommande produktionen, eller ett nytt fullstort blekeri som även ersätter befintligt blekeri. För blekningen av massa eftersträvas en flexibel lösning som innebär att både TCF- och ECF-blekning kan tillämpas. TCF-massa (totally chlorine free) är massa blekt utan klorhaltiga kemikalier och ECF-massa (elementary chlorine free) är massa blekt utan användning av klorgas men med användning av klordioxid. Ny anläggning för klordioxidtillverkning

11 SAMRÅDSUNDERLAG (18) Ny kompletterande torkmaskin med tillhörande emballeringslinjer och utbyggd utlastning. Ny energieffektiv indunstningsanläggning med integrerad stripper och med hög utgående luttorrhalt. Komplettering och ombyggnad av kausticeringen för ökad produktion av vitlut. Mesaugnen bedöms klara den högre produktionen med mindre kompletteringar. Utbyggnad av sodapannan för maximal kapacitet. Utökad turbinkapacitet för effektiv elproduktion. För att hantera med fartyg inkommande råvaror, kemikalier och bränslen så kan antalet anlöp komma att öka jämfört med tillståndsgivna förhållanden och för en effektiv hantering kan ytterligare kajläge komma att krävas så att fler fartyg kan angöra. Dessutom behöver mindre modifieringar och kompletteringar komma att genomföras i hjälpavdelningar såsom vattenrening, sekundärvärmesystem, fiber- och bioslamhantering etc. Ny processutrustning kommer huvudsakligen att placeras i närheten till nuvarande anläggningar och på nuvarande fabriksområde huvudsakligen i linje med bolagets tidigare planer. Vissa av åtgärderna omfattas av nu gällande tillstånd. Tekniken för de olika processtegen kommer att vara modern, samt känd och beprövad för sulfatmassatillverkning Miljöskyddsåtgärder SCA Östrands mål är att de planerade processförändringarna och lokaliseringen av de nya processbyggnaderna ska ge ett minimum av påverkan för de närboende och miljön. I underlaget till ansökan kommer jämförelser att göras med gällande europeiska BAT-slutsatser för massa- och papperstillverkning. För en begränsning av utsläpp till vatten kommer avloppsvattenreningen att kompletteras för att hantera den ökade produktionen. Reningsanläggningen kommer att dimensioneras för att kunna begränsa utsläppen till recipient till godtagbara nivåer.

12 SAMRÅDSUNDERLAG (18) När det gäller utsläpp till luft kommer processval och reningsutrustning att väljas så att utsläppen begränsas, bl.a. kommer svaggassystemet att kompletteras. 5 Förbrukning och hushållning av råvaror 5.1 Orientering Med beteckningen råvaror avses i det följande tillförda råvaror/hjälpmedier nödvändiga för att upprätthålla produktionskedjan från den inkommande rundveden och sågverksflisen till den utgående massa slutprodukten. De råvaror/medier som används i produktionen kan i detta sammanhang indelas i följande huvudgrupper: Vedråvara Vatten Kemikalier Energi I följande avsnitt redogörelser för hushållning av råvaror/medier per huvudgrupp enligt ovan. 5.2 Vedråvara-fibermaterial Barrved, rundved och sågverksflis, utgör råvara till sulfatmassaproduktionen, och råvarubehovet kommer att öka i proportion till produktionsökningen. Utbytet av vedråvara för sulfatmassa är ca 45 %, dvs ungefär 45 % av torrsubstansen i veden blir massa och resterande 55 % återvinns som energi i fabrikens återvinningsavdelningar. Den planerade produktionsökningen innebär att behovet av vedråvara kommer att ökan från nivån 3 miljoner m 3 fub/år som motsvarar nu tillståndsgiven produktion till nivån 5 miljoner m 3 fub/år för ansökt nivå. Den mindre ökning som planeras för CTMP-produktionen innebär att behovet av vedråvara ökar från ca m 3 fub/år för nu tillståndgiven produktion till ca m 3 fub/år för ansökt nivå. Utbytet av vedråvara för denna massaprodukt är ca 90 %. I vedhanteringen avskiljs bark från rundveden. Barken tillsammans med rester från vedgård och renseri som inte kan användas för massaproduktion, rivs/flisas och används som bränsle (biobränsle) för produktion av värmeenergi

13 SAMRÅDSUNDERLAG (18) i fastbränslepannan. Det egna biobränslet används normalt i den omfattning som är tekniskt möjligt. Överskott kan avyttras som biobränsle, och vid underskott kan externt biobränsle inköpas. Vid tillverkning av sulfatmassa friläggs cellulosafibern i kokningen av flisen. Lignin och andra substanser i veden återfinns i kokvätskan, den så kallade tunnluten. Genom omfattande tvättutrustning och uppsamlingssystem för spill återvinns storleksordningen 99 % av den organiska torrsubstansen som finns i tunnluten efter kokningen. Förutom vedsubstans innehåller luten även kokningskemikalier, d.v.s. oorganisk substans. Återvinningsgraden för dessa kemikalier är av samma nivå. Förluster av kemikalier sker i huvudsak genom utsläpp till vatten och luft. Vidare utvinns från kokerigaser respektive från svartlut biprodukterna råterpentin och råtallolja. Dessa substanser har också sitt ursprung i vedråvaran. Som tidigare nämnts uppgår vedutbytet till ca 45 %, vilket således innebär att storleksordningen 55 % av vedens torrsubstansinnehåll återfinns i svartluten. Genom att indunsta svartluten och sedan förbränna denna i sodapannan uppnås två syften: Utvinna värmeenergi Återvinna kemikalier 5.3 Vatten Inom verksamheten används stora mängder vatten, för transport av massa, för kylning av processutrustning och processvätskor, för produktion av ånga etc. För att begränsa vattenanvändningen finns omfattande system för recirkulation av vatten inom de olika processerna. En mindre mängd av använt vatten utgörs av processvattenöverskott, avloppsvatten, som behöver renas och tas ut ur systemet. Även vissa mängder kylvatten behöver tas ut ur systemet för att hantera värmeöverskott. Vatten kommer även in med ved och kemikalier och mindre mängder vatten avgår som fukt i rökgaser. De mängder som tas ut ur systemet balanseras med motsvarande intag av vatten. Även om processvattenöverskottet per ton producerad massa, det specifika processvattenöverskottet, kan minskas med installation av ny och modern processutrustning så innebär produktionsökningen att processvattenöverskottet kommer att öka. Det samma gäller för kylvatten och det totala intaget av vatten kommer därmed att öka.

14 SAMRÅDSUNDERLAG (18) SCA Östrand försörjs med vatten från Bergeforsens dämningsområde och det finns en dom om ett högsta uttag på 4 m 3 /s. Bedömningen är att planerad förändring och produktionsökning kommer att rymmas inom denna nivå. För kylning kan det bli aktuellt att även använda havsvatten, som med sin relativt låga temperatur kan användas för effektiv kylning. 5.4 Process- och tillsatskemikalier De kemikalier som används för massaproduktionen är välkända och allmänt förekommande inom branschen. I allt väsentligt förutses samma typer av kemikalier komma att användas vid ansökt produktion och förbrukade mängder kommer i huvudsak att öka i proportion till den ökade produktionen. För produktionen av ECF-massa tillkommer några nya kemikalier. Klordioxid, som kommer att användas som blekkemikalie kommer att tillverkas på plats i en ny anläggning. För produktionen av klordioxid tillkommer natriumklorat och metanol. Vid verksamheten hanteras idag flytande kondenserad svaveldioxid som används för att bereda vattenlösning av svaveldioxid samt sulfitlösning som används i olika positioner i processen. Lösningarna bereds i ett slutet system i direkt anslutning till lagertanken. Under de senaste åren har ytterligare investeringar i att öka säkerheten på lossningsplatsen gjorts enligt anvisningar meddelade i dom M (daterad ). Vid fabriksanläggningen lagras så stora mängder riskklassade kemikalier att verksamheten omfattas av Sevesolagstiftningen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa risken för och följderna av allvarliga kemikalieolyckor. En uppdaterad säkerhetsrapport och därtill kopplade riskanalyser kommer således att lämnas in tillsammans med tillståndsansökan. 5.5 Energi Vid anläggningarna i Östrand har ett flertal moderniseringar och trimningar genomförts, vilka har påverkat energiförhållandena positivt. En ny energieffektiv sodapanna med produktion av ånga av högt tryck och temperatur installerades 2006 och samtidigt installerades en ny turbin för effektiv elproduktion installerades en ny mesaugn som eldas med biobränsle i form av träpulver. Energieffektiviseringsarbetet pågår kontinuerligt och Östrand har deltagit i det statliga programmet för energieffektivisering, PFE, sedan starten Ett

15 SAMRÅDSUNDERLAG (18) energiledningssystem finns i drift, rutiner för inköp av elektrisk utrustning och projektering har kompletterats och energikartläggningar avseende både värme och el har genomförts. Energieffektiviseringar, främst avseende elenergi men även värmebesparingar har identifierats och genomförts. Nu planerad utbyggnad av sulfatmassabruket innebär att energieffektiviteten kommer att förbättras ytterligare, bl.a. genom installation av ny fiberlinje och ny indunstning. Utbyggnaden bedöms innebära att verksamheten blir självförsörjande på processånga från sodapannan. Den planerade utbyggnaden innebär att den specifika elförbrukningen för sulfatmassaproduktionen kommer att minska som ett resultat av installation av ny och modern utrustning. För framtiden planeras även för ökad effektiv elproduktion. Den lägre specifika elförbrukningen tillsammans med ökad intern elproduktion beräknas innebära att fabriken trots en betydande produktionsökning kommer att bli i princip självförsörjande av elkraft. Bolagets energiarbete samt vidtagna och planerade förbättringsåtgärder kommer att redovisas i ansökningshandlingarna. 6 Orientering om miljön i omgivningen Östrands massafabrik ligger längst in i Sundsvallsbukten vid västra stranden av Klingerfjärden och nordvästra änden av Alnösundet. Inom en radie på ca 10 km från fabriken finns följande skyddsvärda områden att beakta. Stora delar av Sundsvallsbukten är utpekad som riksintresse för sjöfart enligt MB 3 kap 8. Den är även utpekad som riksintresse för yrkesfiske enligt miljöbalken MB 3 kap 5. Den befintliga järnvägsbanan som passerar området är av Trafikverket utpekad som riksintresse för järnväg. Gällande skyddsvärda områden i Sundsvallsbukten enligt MB 7 kap 28. (Natura2000-områden) finns ett område i mynningen till Indalsälven, som har utpekats enligt det s.k. habitatdirektivet. Därtill finns två områden som har utpekats enligt det s.k. fågeldirektivet i Klingerfjärden, varav det närmaste är beläget ca 6 km från bruket. Dessa Natura2000-områden är även naturreservat. Inom 10 km:s radie finns ingen nationalpark eller kulturreservat.

16 SAMRÅDSUNDERLAG (18) I miljökonsekvensbeskrivningen till ansökan kommer utvärdering att göras av den planerade förändringen av verksamheten i relation till de naturskyddade områdena i närområdet samt till miljökvalitetsmål. 7 Bedömning av miljökonsekvenser I underlaget till den kommande ansökan kommer miljökonsekvenser av den utbyggda verksamheten att värderas och diskuteras. 7.1 Vattenemissioner Den betydande produktionsökningen innebär att utsläppen till vatten kommer att öka. I de tekniska studier som pågår och i arbetet med underlaget till ansökan kommer interna och externa åtgärder värderas för att begränsa utsläppen till vatten. Miljökonsekvensbeskrivningen kommer att innehålla en uppdaterad genomgång av förhållandena i recipienten Sundsvallsbukten, specifikt Alnösundet. Miljökonsekvenser av bedömda utsläpp samt inverkan på miljökvalitetsnormerna ekologisk och kemisk status kommer att värderas och diskuteras. 7.2 Luftemissioner Den betydande produktionsökningen innebär att utsläppen till luft kommer att öka. I de tekniska studier som pågår och i arbetet med underlaget till ansökan kommer processlösningar och reningsåtgärder värderas för att begränsa utsläppen. I samband med ansökan 2009 genomfördes omfattande spridningsberäkningar avseende utsläpp till luft. Resulterande halter jämfördes med och diskuterades utifrån aktuella miljökvalitetsnormer. I den ansökan som nu planeras kommer de spridningsberäkningar som framtogs 2009 tillsammans med uppdaterade bedömningar av utsläpp till luft för nu planerad förändring av verksamheten att användas som underlag för bedömningar av miljökonsekvenser avseende luftutsläpp. Några förnyade spridningsberäkningar planeras således inte. Jämförelser kommer att göras med nu aktuella miljökvalitetsnormer för utsläpp till luft.

17 SAMRÅDSUNDERLAG (18) 7.3 Transporter Råvaror in till Östrand transporteras idag med bil, fartyg och järnväg. Produkter ut från Östrand är huvudsakligen transporterade med lastbil till SCAs närliggande (ca 12 km) hamnverksamhet i Tunadal. Produktionsökningen innebär initialt en dubblering av transportarbetet, fördelat på alla transportsätt i varierande grad. Detta innebär att det kan komma att krävas ytterligare kajplats, vilket innebär att ansökan kan komma att omfatta tillstånd till arbeten i vatten enligt 11 kap. MB. Det kan också bli aktuellt att ansöka om tillstånd till ett ökat antal fartygsanlöp till hamnen vid Östrand. Bedömningar för transportvolymer fördelat på de olika transportslagen kommer att redovisas i ansökan för både nollalternativ och ansökta förhållanden. 7.4 Buller De åtgärder som planeras kommer att innebära förändringar av förhållandena avseende buller. Ambitionsnivån är att den ökade produktionen och de förändringar som kommer att krävas kan genomföras med bibehållna bullernivåer, nivån 50 db(a) nattetid. En uppdaterad kartläggning av nuvarande bullerkällor och modellberäkning av nuvarande förhållanden, beaktande de senare förändringar som genomförts såsom ny sodapanna och ny mesaugn, kommer att sammanställas. Denna utgör underlag för modellberäkningar av bullerförhållandena efter genomförda åtgärder för den högre produktionsnivån, och vid behov identifiering av åtgärder för ett bibehållande av nuvarande ljudnivåer nattetid. Möjligheter och kostnader för att nå en lägre nivå, 47 db(a) nattetid kommer också att utredas. 8 Omfattningen av MKB i ansökan Omfattningen av det slutliga underlag som skall inges med ansökan förutsätts komma att diskuteras vidare på samrådet. Därefter kommer detta underlag att bearbetas vidare. Preliminärt förutsätts innehållet omfatta bl. a. följande: Icke-teknisk sammanfattning Orientering, ägarförhållanden och administrativa uppgifter Redovisning av genomförda samråd

18 SAMRÅDSUNDERLAG (18) Lokalisering Produktion och process samt miljöskyddsåtgärder Förbrukning och hushållning av råvaror; vedråvara, vatten, kemikalier och energi Hamn Natur- och kulturvärden Konsekvenser avseende transporter Miljökonsekvenser avseende utsläpp till vatten Miljökonsekvenser avseende utsläpp till luft Konsekvenser avseende kemikaliehantering Konsekvenser avseende buller Konsekvenser avseende avfallshantering Miljöriskanalys Markföroreningar Miljömål, nationella, regionala och kommunala Ansökan kommer även att innehålla en Teknisk beskrivning som bl. a. utförligare beskriver produktionsenheterna samt resursanvändning och emissioner från verksamheten. Med hänsyn till ovanstående anhåller bolaget om synpunkter vad beträffar de i förevarande underlag föreslagna avgränsningarna av ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen. Synpunkterna kommer att beaktas vid upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen och kan således bidra till att reducera tids- och resursåtgången vid Mark- och miljödomstolen.

Underlag till samråd beträffande ansökan om nytt tillstånd enligt Miljöbalken

Underlag till samråd beträffande ansökan om nytt tillstånd enligt Miljöbalken 1(14) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Ann-Mari Carlsson Tel 070-393 1375 annmari.carlsson@afconsult.com Underlag till samråd beträffande ansökan om nytt tillstånd enligt Miljöbalken ÅF-Industry AB Forest

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

SCA Graphic Sundsvall AB

SCA Graphic Sundsvall AB 1 SCA Graphic Sundsvall AB Samrådsunderlag för ändring av verksamheten vid Östrands massafabrik, Timrå kommun Mars 2018 2 Innehåll 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 4 1 INLEDNING... 4 1.1 SCA-skogsindustrikoncernen...

Läs mer

SCA Östrand, SCA Graphic Sundsvall AB

SCA Östrand, SCA Graphic Sundsvall AB MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 1 (44) Handläggare Ann-Mari Carlsson Tel +46 105051375 Mobil +46 703931375 annmari.carlsson@afconsult.com Datum 2015-07-14 Vår referens 6034143 SCA Östrand, SCA Graphic Sundsvall

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Östrands massafabrik

Östrands massafabrik Östrands massafabrik Östrands massafabrik Östrands massafabrik i Timrå har tillverkat pappersmassa i nära 80 år. Det var i samband med bildandet av SCA - Svenska Cellulosa Aktiebolaget - och med tankarna

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

PM Förändringar i ny detaljplan och därmed kopplade risker avseende hälsa, säkerhet och riksintresse för kommunikation

PM Förändringar i ny detaljplan och därmed kopplade risker avseende hälsa, säkerhet och riksintresse för kommunikation PM Förändringar i ny detaljplan och därmed kopplade risker avseende hälsa, säkerhet och riksintresse för kommunikation 1. Bakgrund Underlagsmaterialet till detaljplanen är omfattande. Utredningar och analyser

Läs mer

Verksamhets- och miljöbeskrivning 2012 SKÄRBLACKA

Verksamhets- och miljöbeskrivning 2012 SKÄRBLACKA Verksamhets- och miljöbeskrivning 2012 SKÄRBLACKA Allmänt om Skärblacka Bruk BillerudKorsnäs Skärblacka AB ingår i BillerudKorsnäs koncernen. Tillverknings kapaciteten vid Skärblacka Bruk uppgår till cirka

Läs mer

Energislukare eller energieffektiviserare?

Energislukare eller energieffektiviserare? Energislukare eller energieffektiviserare? Rottneros Bruk AB Rottneros fabriker Rottneros Vallvik Rockhammar Miranda Rottneros - Packaging Några fakta om Rottneros Omsättning cirka 3 miljarder SEK Tre

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Karlstad. Räddningstjänsten, Örnsköldsviks kommun

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Karlstad. Räddningstjänsten, Örnsköldsviks kommun 1 (12) Helén Sundvall Kopia till: Kim Fors, Mannheimer Swartling Per Molander, Mannheimer Swartling Olov Winblad von Walter, Metsä Tomas Hübenette, Metsä Åsa Gidlund, Metsä Helén Sundvall, Metsä Maria

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Hur jobbar vi inom miljöskydd Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Miljöskyddets verktyg Prövning 9, 11 och 14 kap MB Tillsyn Projekt Remisser Miljövervakning Miljömål Giftfri miljö Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Bakgrund. Martin Andersson tel ,

Bakgrund. Martin Andersson tel , 2017-07-12 Samrådsunderlag enligt 6 kap. 4 miljöbalken med anledning av ansökan om omprövning och utökad miljöfarlig verksamhet vid avfallsanläggning i Marieholm, Göteborgs kommun. Bakgrund Det sker och

Läs mer

Verksamhets- och miljöbeskrivning 2012 Gruvön

Verksamhets- och miljöbeskrivning 2012 Gruvön Verksamhets- och miljöbeskrivning 2012 Gruvön BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk Massa- och pappersbruket Gruvöns Bruk i Grums är en av Värmlands största privata arbetsplatser med cirka 850 anställda. Bruket

Läs mer

BILLERUD SKÄRBLACKA AB VERKSAMHETS- OCH MILJÖBESKRIVNING 2010

BILLERUD SKÄRBLACKA AB VERKSAMHETS- OCH MILJÖBESKRIVNING 2010 BILLERUD SKÄRBLACKA AB VERKSAMHETS- OCH MILJÖBESKRIVNING 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt...3 Förpackningspapper...4 Tillverkningsprocessen...6 Produktionskapacitet...8 Energianvändning...10 Grunderna

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Information om gällande avgifter återfinns på

Information om gällande avgifter återfinns på Sida 1 av 9 Ansökan om ny miljöfarlig verksamhet eller åtgärd som är anmälningspliktig enligt 2-32 kap i miljöprövningsförordningen (2013:251) Information Aktuella regler: Vattenområdets föreskrifter om

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

DEFINITIONER BILAGA B 0 1 (4) DEFINITIONER. Ton lufttorr massa, uttryckt vid 90 % torrhalt.

DEFINITIONER BILAGA B 0 1 (4) DEFINITIONER. Ton lufttorr massa, uttryckt vid 90 % torrhalt. DEFINITIONER BILAGA B 0 1 (4) DEFINITIONER ADt AOX BAT Biobränsle Biologisk rening Bioslam Decibel (db) CTMP COD Ton lufttorr massa, uttryckt vid 90 % torrhalt. Adsorberbara organiska halogener, mått på

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD

UNDERLAG FÖR SAMRÅD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD ANSÖKAN OM ÄNDRING AV BEFINTLIGT MILJÖTILLSTÅND TILL ATT INKLUDERA RETURTRÄFLIS I VÄRTAVERKET Hej! Välkommen till samrådsmöte den 18 oktober klockan 18.00 i restaurang

Läs mer

RAPPORT 1 (21) bhandläggare Nils Gilenstam. SCA Obbola AB. Samrådsunderlag SCA OBBOLA AB. Nils Gilenstam

RAPPORT 1 (21) bhandläggare Nils Gilenstam. SCA Obbola AB. Samrådsunderlag SCA OBBOLA AB. Nils Gilenstam bhandläggare Nils Gilenstam RAPPORT 1 (21) 2018 SCA Obbola AB Samrådsunderlag SCA OBBOLA AB Nils Gilenstam RAPPORT 2 (21) Innehåll 1 INLEDNING 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 4 3 ORIENTERING 5 4 LOKALISERING

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Mönsterås En av världens största och mest moderna massaindustrier

Välkommen till Södra Cell Mönsterås En av världens största och mest moderna massaindustrier Välkommen till Södra Cell Mönsterås En av världens största och mest moderna massaindustrier Södra och Södra Cell I vår värld utgår allt från skogen Skogskoncernen Södra är en av världens ledande tillverkare

Läs mer

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Välkommen till SCA SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2014 uppgick till 104 miljarder SEK 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Värö En av världens största och mest moderna massaindustrier

Välkommen till Södra Cell Värö En av världens största och mest moderna massaindustrier Välkommen till Södra Cell Värö En av världens största och mest moderna massaindustrier Södra och Södra Cell I vår värld utgår allt från skogen Skogskoncernen Södra är en av världens ledande tillverkare

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem.

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Roine Morin Miljödirektör SCA Forest Products 1 SCA Graphic Sundsvall AB /Miljömål/20071004/ROMO Organisation SCA-koncernen 2007 Styrelse VD Vice

Läs mer

Miljöbalken och klimatet

Miljöbalken och klimatet Miljöbalken och klimatet Energihushållning i enligt i tillstånd miljöbalken enligt miljöbalken Linda Sjöö Miljöjurist Olof Åkesson Teknisk handläggare Naturvårdsverkets industrienhet Naturvårdsverket Swedish

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-3

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

INNEHÅLL. Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500

INNEHÅLL. Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500 1 INNEHÅLL Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500 2 ROTTNEROS- KONCERNEN 3 ROTTNEROSKONCERNEN FLEXIBEL LEVERANTÖR AV HÖGKVALITATIV MASSA 4 ROTTNEROSKONCERNEN NÄSTAN 400 ÅR AV UTVECKLING OCH 130

Läs mer

Billerud Skärblacka AB. Verksamhets- och miljöbeskrivning 2011

Billerud Skärblacka AB. Verksamhets- och miljöbeskrivning 2011 Billerud Skärblacka AB Verksamhets- och miljöbeskrivning 2011 2 SKÄRBLACKA BRUK 50 år 2012 Den skogsindustriella verksamheten i Skärblacka har anor sedan 1870-talet, massatillverkningen startade 1872 och

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Mörrum En av världens största och mest moderna massaindustrier

Välkommen till Södra Cell Mörrum En av världens största och mest moderna massaindustrier Välkommen till Södra Cell Mörrum En av världens största och mest moderna massaindustrier Södra och Södra Cell I vår värld utgår allt från skogen Skogskoncernen Södra är en av världens ledande tillverkare

Läs mer

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017,

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, SCA Forest Products Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, 2017.02.16 SCA s förändringsresa 1929 1975-2006 SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Förvärv: Wausau, mjukpapper för storförbrukare,

Läs mer

Sida. Sammanträdesdatum (2)

Sida. Sammanträdesdatum (2) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 226 Yttrande över tillståndsansökan för datacenter med tillhörande reservkraftsgeneratorer i Eskilstuna - Amazon Web Services Sweden

Läs mer

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg,

Läs mer

DELDOM meddelad i Östersund

DELDOM meddelad i Östersund 1 meddelad i Östersund Mål nr SÖKANDE SCA Graphic Sundsvall Aktiebolag, 556093-6733 SCA Östrand 861 81 Timrå Ombud: Advokat Mikael Hägglöf Fröberg & Lundholm Advokatbyrå AB Sveavägen 17, 11 tr 111 57 Stockholm

Läs mer

Från råvara till produkt!

Från råvara till produkt! Från råvara till produkt Billerud Korsnäs, Kalix Papper använder vi till mycket olika saker. Inte bara olika sorters papper, utan påsar, förpackningar, säckar av olika slag, toalettpapper, pappersnäsdukar

Läs mer

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER ALTERNATIV LOKALISERING OCH UTFORMNING 1. Inledning Enligt miljöbalkens 2 kap 6 ska det för en verksamhet som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-1

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

SamrådTillståndsansökan. Materialhanteringscenter. Karlsvik1:3; 1:20; 1:21, samt 1:23, Falun. Fortum Waste Solutions AB

SamrådTillståndsansökan. Materialhanteringscenter. Karlsvik1:3; 1:20; 1:21, samt 1:23, Falun. Fortum Waste Solutions AB Fortum Waste Solutions AB SamrådTillståndsansökan Materialhanteringscenter Karlsvik1:3; 1:20; 1:21, samt 1:23, Falun Ulrika Wievegg Chef EHSQ Michael Kempi Affärsutvecklare Saara Nummelin - Miljösamordnare

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som

Läs mer

Att söka tillstånd. 2. Samråd

Att söka tillstånd. 2. Samråd Bilaga 1 Att söka tillstånd Arbete pågår inom MPD-nätverket med att ta fram en länsstyrelsegemensam informationsbroschyr Att söka tillstånd. Miljösamverkan Sveriges projekt Samråd enligt 6 kap. miljöbalken

Läs mer

Program. 26 april/10maj Tobias Rudh, energifrågor vid Metsä Board Sverige AB, Husums fabrik. Fika

Program. 26 april/10maj Tobias Rudh, energifrågor vid Metsä Board Sverige AB, Husums fabrik. Fika Program Klockan 13.00 Klockan 13.55 26 april/10maj, energifrågor vid Sverige AB, Husums fabrik. Fika Ugglan, Husums fabrik. Hjälmar, västar, headset Guiderna hämtar eleverna vid Ugglan. Eleverna är uppdelade

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Mottagande och inblandning av kolhydratrika avfallsprodukter

Mottagande och inblandning av kolhydratrika avfallsprodukter SAMRÅDSUNDERLAG Handläggare Anitha Jacobsson Tel +46 10 505 12 04 Mobil +46705204014 Anitha.Jacobsson@afconsult.com Datum 2014-12-10 Uppdragsnummer 701011 Kund Lantmännen Agroetanol AB Mottagande och inblandning

Läs mer

BioLoop 2011. Biobränslekonvertering vid Östrands massafabrik. SCA Östrand

BioLoop 2011. Biobränslekonvertering vid Östrands massafabrik. SCA Östrand BioLoop 2011 Biobränslekonvertering vid Östrands massafabrik SCA Östrand 1 SCA Östrand Sulfat CTMP Airlaid Grön el 425 000 ton/år 95 000 ton/år 7 000 ton/år 460 GWh Antal anställda 380 SCA Östrands produkter

Läs mer

Skogsindustrins möjligheter med förgasning Roine Morin Chef Koncernstab Miljö och Energi

Skogsindustrins möjligheter med förgasning Roine Morin Chef Koncernstab Miljö och Energi Skogsindustrins möjligheter med förgasning Roine Morin Chef Koncernstab Miljö och Energi Fordonsbränsle från skogsråvara - tre huvudspår Tallolja till talloljediesel tallolja, en biprodukt vid massaproduktion,

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Verksamhet vid Setra Trävaror AB i Skutskär Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende befintlig anläggning för tillverkning av träprodukter, Älvkarleby kommun

Läs mer

Bio2G Biogas genom förgasning

Bio2G Biogas genom förgasning Bio2G Biogas genom förgasning Jan-Anders Svensson, E.ON Gasification Development AB Gasdag Karlstad 2012-02-09 EUs klimatmål 20/20/20 år 2020 Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med

Läs mer

Förslag till ändring i 2 kap. 24 industriutsläppsförordningen (2013:250) för att genomföra BAT-slutsatser för massa, papper och kartong

Förslag till ändring i 2 kap. 24 industriutsläppsförordningen (2013:250) för att genomföra BAT-slutsatser för massa, papper och kartong Promemoria 2018-02-13 M2018/00441/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Henrik Jonsson 08-405 53 08 Henrik.J.Jonsson@regeringskansliet.se Förslag till ändring i 2 kap. 24 industriutsläppsförordningen

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Samrådsunderlag. Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB 2015-09-08. Uppdragsnr: 15062 Status: Slutversion

Samrådsunderlag. Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB 2015-09-08. Uppdragsnr: 15062 Status: Slutversion Samrådsunderlag Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB 2015-09-08 Uppdragsnr: 15062 Status: Slutversion Samrådsunderlag Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB Beställare

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Södras drivmedelsresa. Från fossil konsument till fossilfri producent

Södras drivmedelsresa. Från fossil konsument till fossilfri producent Södras drivmedelsresa Från fossil konsument till fossilfri producent Detta är Södra Omsättning Virkesvolym 20,5 Mdr SEK 15,9 miljoner m 3 fub Anställda 3 400 3 massabruk och7sågverk 51 000 medlemmar 2017-02-22

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1.

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1. Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport - VO Frisläppt 2015-10-16 2338313 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 NR-C Öppen STURE

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Kraftvärmeverket För en bättre miljö

Kraftvärmeverket För en bättre miljö Kraftvärmeverket För en bättre miljö EFFEKTIV OCH MILJÖVÄNLIG ENERGIPRODUKTION Eskilstuna använder stora mängder el för att fungera. Under många år har vi i avsaknad av egen produktion köpt vår elenergi

Läs mer

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 Underlag för samråd avseende ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken för mellanlagring av avfall och farligt avfall vid Må avfallsanläggning inom fastigheten Må 1:3

Läs mer

Chemimix VRU, framtidens mobila reningsanläggning levererad av Chemical Equipment AB för olika typer av förorenade vatten.

Chemimix VRU, framtidens mobila reningsanläggning levererad av Chemical Equipment AB för olika typer av förorenade vatten. Chemimix VRU, framtidens mobila reningsanläggning levererad av Chemical Equipment AB för olika typer av förorenade vatten. Allmänt Chemical Equipment levererar alla typer av reningsutrustningar och hela

Läs mer

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Något om årets träffar i Skoghall (Store Enso) den 22 och 23 april 2015 Pär Eriksson, Skoghall, och Thomas Hedlund-Björnwall, ÅF, hälsade drygt 50 deltagare välkomna

Läs mer

Certifieringsutbildningar i fiberlinjen. Stefan Pettersson

Certifieringsutbildningar i fiberlinjen. Stefan Pettersson Certifieringsutbildningar i fiberlinjen Kokericertifieringen Blekericertifieringen Certifieringsutbildningarna Syfte: Utbildningarna ska ge förståelse och säkerställa grund- och spetskunskaper inom befattningsområdet,

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Verksamhetens namn Organisationsnummer Adress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Postadress Faktureringsadress

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Kompletterande samråd avseende utbyggnad av Preemraff Lysekil

Kompletterande samråd avseende utbyggnad av Preemraff Lysekil 160919 Sida: 1 (7) avseende utbyggnad av Preemraff Lysekil 160919 Sida: 2 (7) Bakgrund Den 8 juni 2016 hölls samråd med anledning av Preem AB:s planer på utbyggnad av Preemraff Lysekil. Samrådsunderlag

Läs mer

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet ANMÄLAN 1 (8) Om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan avser Ny verksamhet Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet Administrativa uppgifter

Läs mer

Hur bemästrar vi den komplexa kemin i massaindustrins lutar? MoRe Research Örnsköldsvik AB Staffan Magnusson

Hur bemästrar vi den komplexa kemin i massaindustrins lutar? MoRe Research Örnsköldsvik AB Staffan Magnusson Hur bemästrar vi den komplexa kemin i massaindustrins lutar? MoRe Research Örnsköldsvik AB Staffan Magnusson MoRe Research Pilotförsök Råvaruundersökningar Kok & blekoptimering Produktutveckling/-optimering

Läs mer

Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum

Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum Miljömedicinsk bedömning gällande ansökan om miljöfarlig verksamhet vid Perstorp Oxo AB Göteborg den 19 december 2002 Gerd Sällsten Docent, 1:e yrkes-

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

FÖR ENERGI I TIDEN BillerudKorsnäs Sweden AB Skärblacka. 2015-04-16 Eva-Lena Strömberg

FÖR ENERGI I TIDEN BillerudKorsnäs Sweden AB Skärblacka. 2015-04-16 Eva-Lena Strömberg FÖR ENERGI I TIDEN BillerudKorsnäs Sweden AB Skärblacka 2015-04-16 Eva-Lena Strömberg 1 KORT OM OSS OCH VAD VI GÖR Vi är ett integrerat bruk som tillverkar förpackningspapper och avsalumassa Hos oss arbetar

Läs mer

Modifiering av fiberlinjen processmod. och ny utrustning

Modifiering av fiberlinjen processmod. och ny utrustning Modifiering av fiberlinjen processmod. och ny utrustning Kristina Idner Anders Törngren ÅF-Celpap AB Modifiering i fiberlinjen Inledning Vedråvara Kokning Tvättning/Silning Syrgasdelignifiering Exempel

Läs mer

Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15

Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15 Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15 1 Utsläppssammanfattning I nedanstående tabell visas en sammanfattning av utsläpp till vatten och luft och mängd deponerat på bolagets industrideponi

Läs mer

Miljöbalksdagarna 19-20 Mars 2015

Miljöbalksdagarna 19-20 Mars 2015 Miljöbalksdagarna 19-20 Mars 2015 Integration av IED Verksamhetsutövarens perspektiv Metsä Board, Husums fabrik Metsä Board Sverige AB, Husums fabrik Miljöbalken Miljöfarlig verksamhet För att få bedriva

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE 2017-03-09 Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun Agenda Presentation av deltagare Presentation av utbyggnadsplanerna och tidplan (Eric) Samråds och tillståndsprocessen (Erica)

Läs mer

En bedömning av askvolymer

En bedömning av askvolymer PM 1(6) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Henrik Bjurström 2002-01-30 1 472384 Tel 08-657 1028 Fax 08-653 3193 henrik.bjurstrom@ene.af.se En bedömning av askvolymer Volymen askor som produceras i Sverige

Läs mer

Inbjudan till samråd Ansökan till fortsatt och utökad hamnverksamhet Kalix Hamn, Kalix kommun

Inbjudan till samråd Ansökan till fortsatt och utökad hamnverksamhet Kalix Hamn, Kalix kommun memo04.docx INBJUDAN TILL SAMRÅD Inbjudan till samråd Ansökan till fortsatt och utökad hamnverksamhet Kalix Hamn, Kalix kommun Kalix hamn är en viktig del av Norrbottens infrastruktur. Hamnen bedrivs på

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

ANMÄLAN 1 (6) Anmälan avser Ändring av befintlig verksamhet. Kontaktperson: Efternamn Förnamn Organisations-/personnummer

ANMÄLAN 1 (6) Anmälan avser Ändring av befintlig verksamhet. Kontaktperson: Efternamn Förnamn Organisations-/personnummer ANMÄLAN 1 (6) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Verksamhetsutövare Företag Kontaktperson: Efternamn Förnamn Organisations-/personnummer Utdelningsadress

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Tillägg till PLANBESKRIVNINGAR. Avesta kommun Dalarnas län. September 2011

GRANSKNINGSHANDLING. Tillägg till PLANBESKRIVNINGAR. Avesta kommun Dalarnas län. September 2011 GRANSKNINGSHANDLING Ändring av - Detaljplan (byggnadsplan) för Västanfors 17:1 m.m. i Fors - Detaljplan (byggnadsplan)för del av Västanfors 17:1, Östanfors 1:30, 7:3, 12:2 m.fl. - Detaljplan för del av

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

Rapporteringsformulär Energistatistik

Rapporteringsformulär Energistatistik Rapporteringsformulär Energistatistik Del 1 Företagsinformation 1. namn: 2. a. Anläggning: b. Dossiernr: 3. Adress: 4. Kontaktperson energifrågor: 5. Telefonnr: E-post: 6. Rapporteringsår 7. Bruksarea

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 2015-07-06 Uppdragsnummer: 15091 Status: Slutversion Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Beställare www.metasphere.se Anders Dalstål Konsult Vatten & Miljöbyrån i Sverige

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (11) Mål nr 10-043 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 25 april 2013 PARTER Klagande Metso Fiber Karlstad AB Box 1033, 651 15 Karlstad Ombud: Hans Furhem Samma adress Motpart Kemira OYJ

Läs mer

TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM

TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM UPPDRAGSNUMMER 1331729000 Innehållsförteckning 1 Administrativa

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Inventering av förorenade områden Pappers- och massaindustrin i Kronobergs län Inventering enligt MIFO fas 1 Papper_fas1.doc LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN 2005-12-01 Massa- och pappersbruk, MIFO fas 1

Läs mer

SAMRÅD. Medicon Village. Lund. Pepticon AB Org.nr: 556837-1354. Sida 1

SAMRÅD. Medicon Village. Lund. Pepticon AB Org.nr: 556837-1354. Sida 1 SAMRÅD Medicon Village Lund Sida 1 1. Uppgifter om företaget Namn Pepticon AB Organisationsnummer 556837-1354 Postadress 221 87 Lund Besöksadress Scheelevägen 10, Byggnad 403 Fastighetsägare Medicon Village

Läs mer

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK SUNE CARLSSONS ÅKERI AB L:\3801\Växjö\Asfaltbolaget Sverige AB\10161040_Ändringstillstånd asfaltsverk\4_dokument, egna\samråd\samrådsunderlag

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer