Primärgruppen Arbetet Hem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Primärgruppen Arbetet Hem"

Transkript

1 Telefonlista Krisgruppens medlemmar: Primärgruppen Arbetet Hem Laila Fältström, rektor Ingrid Sjögren, skolpsykolog Maggie Johansson, skolsköterska Ing-Britt Johansson skolassistent Ove Rehn, vaktmästare Krisansvarig för varje arbetslag Cecilia Nordgren Carin Skog Ingrid Willborg Vid katastrof som berör hela skolan Rektor eller den som är i tjänst eller anträffbar och står högst på listan kontaktar krisansvariga, representant för kontorspersonal, vaktmästare/lokalvårdare och måltidspersonal, vilka i sin tur för information vidare till sin personal. Även kommunens växel informeras. Resurspersoner och organisationer Räddningstjänsten 112 Skolchefen Gunnmari Nordström Älvkarlebyhus växeln Previa företagshälsovård vx Vårdcentralen receptionen Sekreterare / Akademiska sjukhuset BUP, Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning Tierp IFO Socialtjänsten, växeln IFO chef Carina Söderström Tierps sjukhus Polisen (akut 112) Skutskär/Älvkarleby församling, pastorsexp Kyrkoherde Arbetsmiljöinspektionen

2 POSOM-gruppen aktiveras genom räddningsledare, vakthavande befäl hos polis, kommunens civilledningsgrupp eller akuten. Checklista vid olycksfall Du som kommer först till olycksplatsen: * Larma ambulans - brandkår - polis tel 112 * Säkra olycksplatsen för att förhindra ytterligare olyckor * Ge nödvändig medicinsk första hjälp * Se till att någon följer med skadade till sjukhuset * Kontakta rektor eller någon i krisgruppen samt lämna information om var vi kan nå dig om du måste lämna olycksplatsen. * Vid behov använd telefonkedja: Bilaga 1. Krisgruppen Består av: Rektor, skolsköterska, skolpsykolog, kanslist, vaktmästare. Dessa utgör primärgruppen. Dessutom finns en krisansvarig person i varje arbetslag. Denna person ingår i gruppen. Sammankallas: Plats: Uppgift: Vid uppkommen krissituation där den vanliga organisationen inte är tillräcklig. Rektors rum eller enligt rektors bedömning. Att säkerställa lugn och information samt bearbeta uppkommen kris.

3 Uppgifter: Kontakta anhöriga till skadade Samla alla berörda på trygg och avskärmad plats. Ingen får gå hem direkt. Se till att alla berörda ges tillfälle att kontakta sina anhöriga. Ge emotionell första hjälp. Ordna socialt kontaktnät för kvällen, t.ex. att tillgänglig personal finns på skolan. Planera nästkommande dag. Informera alla berörda om händelsen. Rektor kontaktar arbetsmiljöinspektionen. Rektor ansvarar för kontakt med massmassmedia. All personal hänvisar till rektor även på lov Se till att krislådan är komplett efter att den har använts. Flagga på halvstång. Vem ansvarar: Rektor, krisgruppsansvarig Rektor, krisgruppsansvarig Rektor, krisgruppsansvarig Arbetskamrater Rektor, Arbetslagledare Arbetslagledare tillsammans med berörda Rektor Rektor Rektor Vaktmästare Telefonlistan ska hållas uppdaterad mellan krisgruppsmötena Skolassistent Personalen: * Eleverna ska hållas samlade. * Tjänstgörande personal som ansvarar för gruppen då kristillfället inträffar håller samman och sysselsätter gruppen tills faran anses vara över. * Eleverna ska hållas kvar på platsen. Om någon i panik beger sig hem ska detta åtgärdas och rapporteras till krisgruppen. * Observera att endast rektor lämnar information till massmedia. * Ge stöd till varandra inom personalgruppen. Handlingsprogram vid olika krissituationer Barns plötsliga dödsfall Oväntade dödsfall, genom hastigt insjuknande, olycka, eller självmord, drabbar kamrater som en chock. Man har inte haft någon tid på sig att mentalt förbereda sig på dödsfallet och en del av tryggheten i världen försvinner plötsligt. Om ett barn avlider plötsligt kontaktar den som först får vetskap om dödsfallet skolledning eller någon i krisgruppen. Dessa kallar sedan vid behov till ett akutmöte där berörd personal deltar. En person utses som kontaktperson till barnets familj. Förslag till ritualer vid barns dödsfall Gemensam samling på skolgården vid flaggan. Gemensam minnesstund. Minnesstunden kan omfatta tal från skolledare, några ord från personal eller kamrat. Diktläsning, sång eller musikstycke.

4 Tid avsätts i gruppen för att prata om det som hänt, att arbeta med frågor runt döden, rita, skriva berättelser eller dikter, tända ljus, etc. Upprepas så länge det finns behov. Barn och personal bereds möjlighet att deltaga i begravningen. Besök vid graven vid ett senare tillfälle. Har barnet syskon bör man avsätta tid i den gruppen och berätta om vad som hänt. Barns dödsfall efter sjukdom Även om ett barn varit allvarligt sjuk under en längre tid förbiser man ofta att berätta om sjukdomsförloppet, eller den senaste utvecklingen. Barnen förstår därför inte alltid vad som håller på att hända och är därför dåligt förberedda på dödsfallet. För att motverka detta bör personalen i samverkan med föräldrar och skolhälsovård informera om sjukdomsförloppet. Den som får besked om dödsfallet kontaktar skolledning eller någon i krisgruppen. Möte med berörd personal och krisgrupp sker. Kontaktperson utses till den drabbade familjen. Personalen samlar hela gruppen, eventuellt tillsammans med några medlemmar i krisgruppen och berättar för barnen vad som hänt, enkelt och konkret. Tillfälle ges sedan till att arbeta med frågor som gäller döden (se förslag till ritualer vid skolbarns plötsliga död). Klassföreståndaren informerar berörd personal på skolan. Barns försvinnande Krisgrupp och klassföreståndare sammankallas. En kontaktperson utses att samarbeta med familj och polis. Kontaktpersonen är sedan informationsgivare till övrig berörd personal. För att undvika spekulationer beslutar krisgruppen hur information skall ges. All kontakt med press och radio/tv sköts av rektor. Föräldrars dödsfall Då förälders dödsfall blir känt informeras gruppens ledare, skolledning och elevvårdspersonal. En kontaktperson med hemmet utses, vanligen klassföreståndaren eller motsvarande. Familjens önskemål respekteras när det gäller att informera gruppen om dödsfallet. Beror dödsfallet på olycka eller suicid bör personer från krisgruppen närvara när informationen ges till barnen. Information till berörd personal ges av klassföreståndaren/gruppledaren. OBS! Ge informationen i basklassen, helst av klassföreståndare/mentor. Personals dödsfall Personalsamling ordnas. I samband med flaggning på halvstång ges information till barnen vem som avlidit. Beroende på hur nära den avlidne står barnen avsätts tid för att tala om dödsfallet i gruppen. Skolbussolyckor Räddningstjänsten kontaktar skolledningen som sedan sammankallar krisgruppen. All information till press och radio/tv ges av rektor.

5 Krisgruppen kontaktar anhöriga till de skadade och upprättar socialt kontaktnät. Information ges till alla barn och personal om olyckan. Rutiner Rutiner vid idrottsdagar, skolresor och vissa studiebesök Varje terminsstart ansvarar personalen för att aktuella arbetstelefonnummer till elevernas föräldrar finns. Listorna förvaras sedan på respektive arbetslag, samt på skolexpedition. Listan ska alltid vara aktuell, t.ex. för nyinflyttade. Vid studieresor, utflykter, lägerskolor skall expeditionen alltid få skriftlig information om vilka som deltager, både barn och personal samt var de befinner sig. Även för personalen bör telefonnummer till anhörig finnas på skolexp. Aktualiseras 1 gång per läsår. Rutiner vid polisförhör med barn i skolan När det gäller förhör med barn under 18 år bör vårdnadshavare närvara om detta inte är till skada för utredningen. Det är polisens uppgift att informera föräldrarna om att förhör ska hållas på skolan. Kan föräldrarna ej närvara ska alltid någon från skolledning, elevvård eller mentor deltaga. Rutiner för Akut händelse Med akut händelse menas pågående eller nyss avslutat våldsbrott, hot, inbrott, skadegörelse och stölder. Polisen bör komma till platsen för att ta upp anmälan och förhöra de inblandade. Prioritera hanteringen av brott framför ordinarie verksamhet! Gör så här - Avbryt brottet om det är möjligt, stanna annars på platsen och bevittna händelsen. - Ring Kontakta skolledningen eller annan utsedd personal. - Håll kvar den brottsmisstänkte om det är möjligt det är en laglig rätt. - Vidtag inga utredningsåtgärder. Placera brottsutsatta och brottsmisstänkta i varsitt rum tillsammans med personal. Prata inte om händelsen. - Se till att eventuella vittnen är tillgängliga för förhör när polis kommer till platsen. Håll dem om möjligt åtskilda och uppmana dem att inte prata om händelsen. - Kontakta brottsutsattas och brottsmisstänktas vårdnadshavare och uppmana dem att komma till platsen så fort som möjligt till stöd och hjälp som finns. - Bedöm om det är lämpligt att den brottsmisstänkte lämnar skolan när händelsen är polisanmäld. - Kontakta vittnes vårdnadshavare och informera dem om vilka möjligheter till stöd och hjälp som finns.

6 Rutiner vid polisanmälan vid icke akut händelse.. Gör så här Ring till Polisens kontaktcenter, för att anmäla brottet. Om ni är osäkra på om det som har hänt är ett brott eller inte, kontakta i första hand närpolisen. Om ni har råkat ut för inbrott eller skadegörelse och bedömer att polisen bör komma till platsen för at t.ex. dokumentera skador, be då att bli kopplad till kommunikationscentral en i Uppsala län. Den som anmäler ett brott ska vara beredd på att lämna följande information. - Vem är brottsutsatt (målsägare)? Namn, personnummer, adress, tfn/mobiltfn. till föräldrar, skola, klass arbetsgivare, - Vem är anmälare? Namn, befattning, tfn till arbetet. - Vem är brottsmisstänkt? Namn, personnummer, adress, tfn/mobiltfn, till föräldrar, klass, skola, arbetsgivare. - Var begicks brottet? Ange adress eller beskrivning så noga som möjligt. - När begicks brottet? T.ex. när var rutan fortfarande hel och när upptäcktes det att den var trasig? - Vad är det som har hänt? Ta reda på så mycket fakta som möjligt. - Finns det vittnen till brottet? Finns det någon annan som har hört/sett något som har betydelse? Namn, personnummer, adress, tfn/mobiltfn, klass, skola, arbetsgivare? - Är person skadad? Finns det materiella skador? Beskriv så noggrant som möjligt, fotografera gärna. - Kommer någon att begära ersättning för person-/sakskador? Summa? Vårdnadshavare anmäler i vissa fall Om personliga saker är stulna t.ex. mobiltelefoner, jackor eller cyklar, kan det vara lämpligt att en vårdnadshavare anmäler detta så att anmälan innehåller så fullständiga uppgifter som möjligt för att sakerna ska kunna identifieras. Rutiner vid misstanke om sexuella övergrepp Vid misstanke om misshandel eller sexuella övergrepp mot barn råder obligatorisk anmälningsskyldighet till socialtjänsten. Kontakta skolledning eller elevvårdspersonal för rådgivning och stöd. De misstänkta skall ej informeras. En utredning om sexuella övergrepp är mycket känslig och sker enligt mycket strikta regler. Utredningen kan äventyras om de misstänkta är underrättade eller om vi vuxna frågar ut barnet.

7 Kom ihåg Emotionell Första Hjälp Det bemötande och omhändertagande som de drabbade får under händelsens allra första timmar och dagar kan ha avgörande betydelse för hela den fortsatta krisbearbetningen. * Trygghet Trygg plats, vuxna som barnen känner, ta kroppskontakt. * Acceptera reaktioner T.ex. vrede, förtvivlan, apati. Försök inte styra, fördöm ej. * Lyssna uppmärksamt och uppmuntra den drabbade att berätta men håll tyst om dina egna erfarenheter! * Var livvakt Skydda den drabbade från ytterligare stress, t.ex. journalister, publik. * Ge information Informationen skall vara riktig och ges så tidigt som möjligt. Kontrollera noga att information som ges är riktig. Sprid inga rykten! Att vänta länge på viktig information om t.ex. omkomna och skadade är mycket pressande. Ge information på ett taktfullt sätt och stanna hos den drabbade tills anhöriga eller vänner kommer och tar över omsorgen. * Informera om chockreaktioner Personalen kan behöva ge information om vanliga chockreaktioner till föräldrar. T.ex. vrede, irritation, apati, sömnsvårigheter, aptitlöshet, överkänslighet för ljud och ljus. Det är en hjälp att få veta att ens egna reaktioner inte är onormala utan alldeles normala reaktioner på en onormal traumatisk situation. Föräldrar kan behöva veta att deras barn behöver hjälp att prata om det som hänt och få reagera på det inträffade. * Uppföljning av chef till berörd personal "De fyra H:na" Håll om! Håll i! Håll tyst! Håll ut!

8 KRISFASER Chockfas Reaktionsfas Bearbetningsfas Nyorienteringsfas - Några timmar - någon dag overklighetskänsla, förnekande. Information går dåligt fram. - Den drabbade kan inte längre hålla verkligheten ifrån sig. Alla tänkbara reaktioner kan förekomma då olika försvarsmekanismer mobiliseras. Aggressivitet vanligt. - Mer mogna och friska reaktioner tar över. Man kan börja gråta på ett mer avspänt sätt. Verklighetsuppfattningen blir sannare, riktigare. - Man börjar integrera det skedda och lära sig att leva med det. Det nya livet går vidare.

9 INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR Skriftlig information till hemmen, då en sådan anses vara av behov, ges av rektorn och klassläraren. Informationen kan utformas enligt denna, men kan också skrivas mer personligt. I dag har vi fått veta att har avlidit. Vi här på skolan känner stor sorg och saknad. Vi har ägnat dagen åt samtal med eleverna. finns i våra tankar och vi kommer under den närmaste tiden att tala om honom/henne. Det är viktigt att eleverna får, ifall de önskar, uttrycka vad de känner. Önskar Er familj kontakt med skolan, är Ni naturligtvis välkomna på besök eller att ringa. Med vänlig hälsning skola / Rektor: Klasslärare Tel: Tel Hem: Hem:

10 SKÖNLITTERATUR OCH FAKTABÖCKER Allmänna Barnhuset Vad gör vi i skolan när det händer, Björklund, Lars & Eriksson Bernt Barnet i mötet med livets mörka sidor Beck - Friis, Barbro & Ewald, Erik Livets gåva och gräns Dyregrov & Raundalen Sorg och omsorg Dyregrov Atle Barn i sorg Dyregrov, Atle Beredskapsplan för skolan Dyregrov, Atle Att ta avsked Dyregrov, Atle Katastrofpsykologi Einerstam, Gerd & Hiort af Ornäs, Ingrid Mitt i livet händer att döden kommer Ekvik, Steiner Skolan och elever i sorg Hoffman, Alice En helt vanlig familj Hemmets bönbok Jonsson, Stig & Hagström, Annika En bro över mörka vatten Lewis, C.S. Anteckningar under dagar av sorg Peters, Cyndee Timme för timme, dag för dag Petri, Birgitta Fundera tillsammans Rehnstam Marie Att vara ledare vid krissituation Rehnstam Marie När klassen berörs av dödsfall Sjögren, Vivi-Ann & Slotte Kristina Mamma är död Westerlund, Yrsa (red) Zachert, Christel och Isabel Vi möts i himlen BARN- OCH UNGDOMSBÖCKER Coerr, Eleonor Sadako och de tusen papperstranorna Connerly, Elfie Hejdå farfar, viskade jag Fagerholm, Tove & Långström, Helena Dikt till dig Hallqvist, Britt G Bönbok för barn Lindgren, Astrid Mio, min Mio Lindqvist, Marita Malena och glädjen Mundy, Michaelene Visst får du gråta Möller, Cannie Liv och döden Phipson, Joan Pojken och albatrossen Pohl, Peter & Gieth, Kinna Saknar dig, jag saknar dig! Reuterswärd, Marie Dagar med knubbe Skeie, Eyvind Sommarlandet Stark, Ulf & Höglund, Anna Kan du vissla Johanna Thun, Margareta & af Enehielm, Chris Ängelungen Linn Persson, Gunilla Allis med is

11 Kris- och beredskapsplan för Jungfruholmens skola Älvkarleby kommun Handledning för krisgrupp och personal. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Telefonlista Resurspersoner och organisationer Checklista vid olycksfall Krisgruppen Handlingsprogram vid olika krissituationer Rutiner Kom ihåg Krisfaser Information till föräldrar Litteraturförteckning

HANDLINGSPLAN VID KRISER SOM BERÖR ELEVER OCH PERSONAL

HANDLINGSPLAN VID KRISER SOM BERÖR ELEVER OCH PERSONAL HANDLINGSPLAN VID KRISER SOM BERÖR ELEVER OCH PERSONAL Denna krisplan ska genomgås med personalen årligen och finnas tillgänglig i lärarrummet. Rektor och minst en annan i personalen ska ha en uppdaterad

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID KRISER SOM BERÖR ELEVER OCH PERSONAL

HANDLINGSPLAN VID KRISER SOM BERÖR ELEVER OCH PERSONAL HANDLINGSPLAN VID KRISER SOM BERÖR ELEVER OCH PERSONAL En låda med material märkt KRIS finns i lärarrummet. Lådan innehåller ljus, tändstickor, vit duk, ram att ha foto i, musik, litteratur, elevlista

Läs mer

Handlingsplan vid kris

Handlingsplan vid kris Handlingsplan vid kris Att skapa beredskap att hantera kriser som berör elever och personal INNEHÅLLSFÖRTECKNING Viktiga telefonnummer Handlingsmodell vid akuta kriser Krissituationer med olyckor och dödsfall

Läs mer

www.storfors.se Krisplan Läsåret 2015-2016 Handlingsplan vid kris, dödsfall bland elever, lärare och anhöriga Material för skolpersonal

www.storfors.se Krisplan Läsåret 2015-2016 Handlingsplan vid kris, dödsfall bland elever, lärare och anhöriga Material för skolpersonal www.storfors.se Krisplan Läsåret 2015-2016 Handlingsplan vid kris, dödsfall bland elever, lärare och anhöriga Material för skolpersonal Reviderad maj 2015 1 Att skapa beredskap att hantera kriser som berör

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA

KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA Här hittar du sidnr. Olycksfall, du som kommer först till olycksplatsen 2 Krisgruppens arbete 2 Rutiner i händelse av förälders dödsfall 3 Bussolycka 3 Ett barn försvinner

Läs mer

Kris och beredskapsplan för Ärentunaskolan

Kris och beredskapsplan för Ärentunaskolan Kris och beredskapsplan för Ärentunaskolan Läsåret 2015/16 En krissituation för skolan innebär att en händelse av sådan art inträffar att skolans normala verksamhet och resurser inte är tillräckliga att

Läs mer

Krishanteringsplan. Ro 6, Högbergsskolan 2013/2014 Reviderad 2013-11-20

Krishanteringsplan. Ro 6, Högbergsskolan 2013/2014 Reviderad 2013-11-20 Krishanteringsplan Ro 6, Högbergsskolan 2013/2014 Reviderad 2013-11-20 Postadress Besöksadress Telefon & e-post Telefax Högbergsskolan Palmgatan 11-13 0293-21 83 64 0293-106 88 815 80 TIERP hogbergsskolan@tierp.se

Läs mer

www.storfors.se Krisplan Läsåret 2014-2015 Handlingsplan vid kris, dödsfall bland elever, lärare och anhöriga Material för personal

www.storfors.se Krisplan Läsåret 2014-2015 Handlingsplan vid kris, dödsfall bland elever, lärare och anhöriga Material för personal www.storfors.se Krisplan Läsåret 2014-2015 Handlingsplan vid kris, dödsfall bland elever, lärare och anhöriga Material för personal Reviderad maj 2014 1 Att skapa beredskap att hantera kriser som berör

Läs mer

KRIS OCH BEREDSKAPSPLAN

KRIS OCH BEREDSKAPSPLAN KRIS OCH BEREDSKAPSPLAN Gällande Älvdalens Förskolor, skolor och fritidshem 1 Reviderad 20131001 KRIS OCH BEREDSKAPSPLAN FÖR FÖRSKOLOR, GRUNDSKOLAN ÄLVDALEN F-9 OCH FRITIDSHEM I ÄLVDALEN Målsättning Kris-

Läs mer

Kris och beredskapsplan

Kris och beredskapsplan Kris och beredskapsplan - för Cultus Gymnasium Reviderad 2014-09-01 En krissituation för skolan är när en händelse inträffar som skolans normala verksamhet och resurser inte är tillräckliga att möta och

Läs mer

Handlingsplan för Krishantering Hot och våld

Handlingsplan för Krishantering Hot och våld Handlingsplan för Krishantering Hot och våld Västra Ramlösa skola 2017-2018 1 Innehållsförteckning på Västra Ramlösa skola sid 3 s telefonlista sid 3 Stöd och Hjälp sid 4 A. Om någon elev mister livet,

Läs mer

CHECKLISTA VID OLYCKSFALL PÅ SKOLAN

CHECKLISTA VID OLYCKSFALL PÅ SKOLAN KRIS och BEREDSKAPSPLAN för KVARNGÄRDESSKOLAN Innehållsförteckning Telefonlista över krisgruppens medlemmar Resurspersoner och organisationer Checklista vid olycksfall på skolan Handlingsprogram vid olika

Läs mer

Stödgruppens viktigaste funktion är: att stödja och handleda personalen i krissituationer.

Stödgruppens viktigaste funktion är: att stödja och handleda personalen i krissituationer. Handlingsplan för krissituationer När ett barn drabbas av en olycka eller ett dödsfall påverkar det inte bara det enskilda barnet starkt utan också dess omgivning. I sådana situationer ska vi ha en beredskap

Läs mer

KRISPLAN Bergakottens förskola

KRISPLAN Bergakottens förskola KRISPLAN Bergakottens förskola Inledning Vid en akut kris kan man uppleva kraftig stress och det kan därför vara svårt att fatta rationella beslut. Avsikten med den här krisplanen är att underlätta hanteringen

Läs mer

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola Övertorneå kommun Krisplan Förskola, grundskola och gymnasieskola 2013/2014 1 Innehållsförteckning Förklaringar 3 Stödgrupp vid olycka eller dödsfall 3 Åtgärder vid barns/elevs dödsfall 4 Åtgärder vid

Läs mer

Alfaskolans krisplan

Alfaskolans krisplan Alfaskolans krisplan Innehållsförteckning o Inledning s. 3-4 o Viktiga telefonnummer s. 5 o Dödsfall elev s. 6-7 o Dödsfall personal s. 8 o Elev som mister nära anhörig s. 9 o Vid allvarliga olyckor i

Läs mer

BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER

BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER Reviderad 16 oktober 2014 Deltagare i Karlfeldtgymnasiets krisgrupp Rolf Engman Gymnasiechef Bo Larsson Mikael Andersson Utvecklingsledare Jan Vennberg Intendent Åsa

Läs mer

Krishanteringsplan. Ro 6, Högbergsskolan & Vuxenutbildningen 2016/2017 Reviderad

Krishanteringsplan. Ro 6, Högbergsskolan & Vuxenutbildningen 2016/2017 Reviderad Krishanteringsplan Ro 6, Högbergsskolan & Vuxenutbildningen 2016/2017 Reviderad 2017-02-28 Postadress Besöksadress Telefon & e-post Telefax Högbergsskolan Palmgatan 11-13 0293-21 83 64 0293-106 88 815

Läs mer

Handlingsplan vid olycka/kris. Stiernhööksgymnasiet. Vt 2014

Handlingsplan vid olycka/kris. Stiernhööksgymnasiet. Vt 2014 Handlingsplan vid olycka/kris Stiernhööksgymnasiet Vt 2014 Upprättad 2013-10-24 Handlingsplan vid olycka/kris Reviderad 2014-03-12 Fel! Bokmärket är inte definierat. Stiernhööksgymnasiet, Rättvik Fel!

Läs mer

Krisplan för Mönsteråsgymnasiet/Komvux

Krisplan för Mönsteråsgymnasiet/Komvux Reviderad 20150824 Krisplan för Mönsteråsgymnasiet/Komvux I händelse av svår olycka, dödsfall eller annan kris inom Mönsteråsgymnasiet/Komvux. Innehåll: 1. Inledning 2. Bakgrund och syfte 3. Några begrepp

Läs mer

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall Ebersteinska gymnasiet Innehåll Telefonlista... 3 Krissituation handlingsplan... 4 Handlingsplan... 4 Information och kontakt med massmedia...

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER Tänk på Pärm måste finnas tillgänglig med föräldrars aktuella telefonnummer både till hemmet och till arbetet. I pärmen ska även aktuell anhöriglista med telefonnummer

Läs mer

Försäkra dig om: Viktig att tänka på för barn i kris

Försäkra dig om: Viktig att tänka på för barn i kris Försäkra dig om: - Att ambulans - polis - brandkår tillkallas. Larmnummer 112. - Att ge första hjälpen. - Att hålla obehöriga borta från olycksplatsen. - Att trösta och lugna. - Att rektorn meddelas omedelbart

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer för Förskolan Kragen

Handlingsplan vid krissituationer för Förskolan Kragen Handlingsplan vid krissituationer för Förskolan Kragen Dokumenttyp Handlingsplan Dokumentägare Kerstin Lundström Dokumentinformation Handlingsplanen revideras varje läsårsstart Dokumentnamn Handlingsplan

Läs mer

Kris- och beredskapsplan för Almunge skola 2012-11-29. Kris- och beredskapsplan för Almunge skola

Kris- och beredskapsplan för Almunge skola 2012-11-29. Kris- och beredskapsplan för Almunge skola Kris- och beredskapsplan för Almunge skola 0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Telefonlista till resurspersoner och organisationer 2 Vad menas med krisgrupp och krissituation 4 Checklista vid olycksfall 5 Checklista

Läs mer

1. MÅLSÄTTNING MED HANDLINGSPLANEN

1. MÅLSÄTTNING MED HANDLINGSPLANEN KRISPLAN 2011/2012 1. MÅLSÄTTNING MED HANDLINGSPLANEN Planen syftar till att hjälpa barn och personal i krishantering Att få vara ett redskap till att ge uttryck för sina känslor och tankar Att sätta av

Läs mer

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult Krisplan Skola, fritids & förskola för nyfikna barn Bråthult 2013/2014 KRISPLAN Innehåll: 1. Telefonlista med angivet ansvarsområde 2. Olycksfall 3. Brand 4. Inbrott, stöld och/eller skadegörelse 5. Allvarlig

Läs mer

Höglandsskolans Krisplan from sept-12

Höglandsskolans Krisplan from sept-12 Höglandsskolans Krisplan from sept-12 Krisledningsgrupp: arb hem mobil Monika Warsén /rektor 50843204 376303 076-1243204 Isabel Rodriguez /bitr.rektor 50843202 070-7184391 Madeleine Reiser /bitr.rektor

Läs mer

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering 2008-01-01 Definition Insatser som krävs vid en dramatisk händelse som en olycka, brand eller rån vilka kan få stora konsekvenser på arbetsplatsen eller verksamheten. Det omfattar även händelser i medarbetares

Läs mer

SIMNING KRISPLAN. Alla inom simsektionen ska känna till beredskapsplanen, vad den innehåller och hur den ska användas.

SIMNING KRISPLAN. Alla inom simsektionen ska känna till beredskapsplanen, vad den innehåller och hur den ska användas. SIMNING KRISPLAN INLEDNING Denna plan ska vara en hjälp för simsektionens styrelse, tränare, och ledare, då hot, våld, sexuella trakasserier, olycka eller dödsfall inträffar och där simsektionens barn,

Läs mer

KRISPLAN FÖR VIKSÄNGSSKOLAN

KRISPLAN FÖR VIKSÄNGSSKOLAN VÄSTERÅS STAD 2013-10-15 1(8) Krisplan för KRISPLAN FÖR VIKSÄNGSSKOLAN I samband med svår olycka eller dödsfall gällande elever och medarbetare VÄSTERÅS STAD 2013-10-15 2(8) Krisplan för Innehållsförteckning

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID OLYCKA/KRIS

HANDLINGSPLAN VID OLYCKA/KRIS HANDLINGSPLAN VID OLYCKA/KRIS 2 Innehållsförteckning: sid Handlingsplan vid olycka/kris Klara Gymnasium 3 - Akut omhändertagande - information till personal - information till elever - information till

Läs mer

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium Krisplan vid Norrtelje Teknikoch Naturbruksgymnasium Läsåret 2016-2017 Reviderad augusti 2016 Krisplan vid Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium 2015-2016 Krisledningsgrupp leder och fördelar krisarbetet:

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola Handlingsplan vid krissituationer Bobygda skola Reviderad 2009-02-23 1 VIKTIGA TELEFONUMMER: Allmänt nödnummer 112 Hälsocentralen Delsbo 0653-714000 Hudiksvalls sjukhus 0650-92000 Sjukvårdsupplysningen

Läs mer

Handlingsplan för krissituation

Handlingsplan för krissituation PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för krissituation Rostaskolan Oktober 2015 orebro.se/rostaskolan Innehållsförteckning INLEDNING... 2 VIKTIGA TELEFONNUMMER... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Västra skolområdet. Krisplan för. skolor,förskolor,familjedaghem. Läsår 2012/2013. Reviderad 7 November Västra skolområdet

Västra skolområdet. Krisplan för. skolor,förskolor,familjedaghem. Läsår 2012/2013. Reviderad 7 November Västra skolområdet 1 Läsår Krisplan för Västra skolområdet skolor,förskolor,familjedaghem Reviderad 7 November 2011 Västra skolområdet Ängetskolan Höglandskolan Älgvägen 35 Åvägen 12 891 42 Örnsköldsvik 891 43 Örnsköldsvik

Läs mer

KRISPLAN HANDLINGSPLAN FÖR KRISHANTERING NORGÅRDENSKOLAN F-9. Alla elever och vårdnadshavare skall informeras om vår krisplan.

KRISPLAN HANDLINGSPLAN FÖR KRISHANTERING NORGÅRDENSKOLAN F-9. Alla elever och vårdnadshavare skall informeras om vår krisplan. BARN OCH UTBILDNING Läsåret 08/09 KRISPLAN HANDLINGSPLAN FÖR KRISHANTERING NORGÅRDENSKOLAN F-9 Alla elever och vårdnadshavare skall informeras om vår krisplan. Krisplanen skall utvärderas i slutet av varje

Läs mer

Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029

Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029 Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029 Arbetsplaner Friskolan Mosaik: Arbetsplan för skolverksamheten Arbetsplan för fritidshemsverksamheten Arbetsplan för elevhälsan Likabehandlingsplan samt plan

Läs mer

Krisplan. Porthälla utbildning

Krisplan. Porthälla utbildning Krisplan Porthälla utbildning 2011-2012 Innehållförteckning KRISGRUPPENS MEDLEMMAR 1 Rektorer 1 Styrgruppen 1 Övriga i krisgruppen 1 KONTAKTER OCH TELEFONNUMMER 2 KRISREAKTIONER 3 Chockfas 3 Reaktionsfas

Läs mer

krisplan ( del 2/2 )

krisplan ( del 2/2 ) Annelundsskolans krisplan ( del 2/2 ) 2012-09-25 KRISGRUPPEN SKALL: Ansvara för innehållet i skolans ceremonilåda. Ansvara för att uppdatera telefonlistor. Ansvara för att krisplanen utvärderas varje läsår

Läs mer

KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14

KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14 KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14 Elev blir svårt skadad A. Ge medicinsk första hjälp! B. Ambulans och polis tillkallas. Lärarkåren underrättas. Lärare stannar hos barnet. C. Föreståndaren samlar stödgruppen.

Läs mer

Krisplan för Al Salamskolan. Plan för hantering av svår olycka, svårt sjukdomsfall eller dödsfall gällande elever och skolpersonal.

Krisplan för Al Salamskolan. Plan för hantering av svår olycka, svårt sjukdomsfall eller dödsfall gällande elever och skolpersonal. Krisplan för Al Salamskolan Plan för hantering av svår olycka, svårt sjukdomsfall eller dödsfall gällande elever och skolpersonal. Innehållsförteckning Krisplan för Al Salamskolan... 1 Inledning... 3 Uppföljning

Läs mer

Krisplan KTH Södertälje

Krisplan KTH Södertälje Krisplan KTH Södertälje Upprättad av Kristina Palm 2014-03-07, reviderad av Rebecca Hansén 2019-04-02. Detta är en beredskapsplan för åtgärder som ska vidtas när en svår olycka eller en katastrof inträffar

Läs mer

KRIS OCH STÖDPLAN FÖR

KRIS OCH STÖDPLAN FÖR Plan upprättad: 2010-01-29 KRIS OCH STÖDPLAN FÖR BARNOMSORGEN I BJURHOLMS KOMMUN Innehåll 1. Inledning... 3 1.2 Organisation... 3 1.3 Ledningsgruppen... 3 1.4 Krislåda... 3 2. Arbetsgång vid allvarlig

Läs mer

BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER

BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER BEREDSKAPSPLAN VID KRISSITUATIONER Reviderad 3 mars 2014 Karlfeldtgymnasiets krisplan Om en allvarlig olycka eller dödsfall inträffar där elev, lärare eller övrig personal på skolan är inblandad skall

Läs mer

Krisplan Intern version

Krisplan Intern version Krisplan Intern version Beslut: Högskolestyrelsen 2001-06-11 Revidering: Rektor 2011-11-21, 2014-12-01 Dnr: DUC 2011/1822/10 Gäller fr o m: 2014-12-01 Ersätter: Krisplan, inter version, DUC 2011/1822/10,

Läs mer

Handlingsplan/ Krishantering

Handlingsplan/ Krishantering Handlingsplan/ Krishantering KATASTROFPLAN En dramatisk händelse, som en olycka eller ett dödsfall kan få stora konsekvenser för både den drabbade och hennes/hans omgivning. Därför är det viktigt att denna

Läs mer

VÄGLEDNING VID DÖDSFALL

VÄGLEDNING VID DÖDSFALL VÄGLEDNING VID DÖDSFALL 2001-05-22 Rektorsämbetet Universitetskaplan Christina Stendahl 2001-05-17 Vägledning vid en anställds dödsfall När en medarbetare och arbetskamrat dör efter en kortare eller längre

Läs mer

KRISPLAN 2014-2015 Andreasgymnasiet

KRISPLAN 2014-2015 Andreasgymnasiet KRISPLAN 2014-2015 Andreasgymnasiet När personal får besked om en allvarlig händelse ska alltid någon i skolans krisgrupp kontaktas. Krisgruppen bedömer hur händelsen ska hanteras. Utrymningsplaner ska

Läs mer

All personal har ansvar för att ge medmänskligt stöd till dem som visar behov av det.

All personal har ansvar för att ge medmänskligt stöd till dem som visar behov av det. 2008-09-18 Krisplan för vuxenutbildningen Mål Målen med krisplanen är att vid traumatiska händelser bland studerande och anställda, i en atmosfär av medmänsklighet och förståelse, få ett bra omhändertagande

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. Små Hopp i Boden

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. Små Hopp i Boden Handlingsplan vid KRISSITUATIONER Små Hopp i Boden Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Hot och våld.. 5-6 Krisgrupp. 7 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut skede..

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola Handlingsplan vid KRISSITUATIONER för Kyrkvillans förskola Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Krisgrupp. 5 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut skede.. 6 Information

Läs mer

KRISBEREDSKAP FÖR Hallens RO

KRISBEREDSKAP FÖR Hallens RO KRISBEREDSKAP FÖR Hallens RO Handlingsplan 2010/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingsplan...1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 HALLENS RO KRISGRUPP...4 Rektor RREKTP TELEFONKEDJA OMRÅDE Hallen LÅ 05/06...4 Fritidshemmet

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN 2015. Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun

KRISHANTERINGSPLAN 2015. Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun KRISHANTERINGSPLAN 2015 Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun Definition En kris definieras oftast som en händelse där ens tidigare erfarenheter

Läs mer

Fastställd dec 2006 Reviderad aug 2015. Mattias Nilsson, rektor Marianne Stenvall, förskolechef

Fastställd dec 2006 Reviderad aug 2015. Mattias Nilsson, rektor Marianne Stenvall, förskolechef Fastställd dec 2006 Reviderad aug 2015 Mattias Nilsson, rektor Marianne Stenvall, förskolechef ÅTGÄRDER VID OLIKA TYPER AV KRISER Barn skadas svårt avlider under skoltid. 2. Ambulans och polis tillkallas.

Läs mer

KRISHANTERING HANDLINGSPLAN VID OLYCKOR, KATASTROFER, DÖDSFALL

KRISHANTERING HANDLINGSPLAN VID OLYCKOR, KATASTROFER, DÖDSFALL Reviderad 2017-09-11 KRISHANTERING HANDLINGSPLAN VID OLYCKOR, KATASTROFER, DÖDSFALL EBERSTEINSKA GYMNASIET INNEHÅLL Telefonlista... 3 Krissituation handlingsplan... 4 Handlingsplan Information och kontakt

Läs mer

PLAN FÖR KRISHANTERING

PLAN FÖR KRISHANTERING PLAN FÖR KRISHANTERING Tranemo Gymnasieskola Reviderad 170313 Här finner du rutiner för vem, vad och hur saker görs vid en krissituation. Dokumentet innehåller också viktiga telefonnummer och instruktioner

Läs mer

Målet med denna plan är att skapa en beredskap för att hantera kriser som berör förskolans barn, föräldrar och personal.

Målet med denna plan är att skapa en beredskap för att hantera kriser som berör förskolans barn, föräldrar och personal. Beredskapsplan Målet med denna plan är att skapa en beredskap för att hantera kriser som berör förskolans barn, föräldrar och personal. Ansvariga för förskolans arbete med krisfrågor är krisgruppen. Gruppen

Läs mer

Kris- och katastrofplan

Kris- och katastrofplan Kris- och katastrofplan SOS 112 Ringa rektorn? Posomgrupp? Resursskolan Karlskrona kommun 2013/14 Innehåll 1. Inledning 2. Regler vid aktiviteter utanför skolan 3. Kontaktuppgifter: - Larm - Skolans krisgrupp

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN FÖR 11/12. Alsike skola Knivsta

KRISHANTERINGSPLAN FÖR 11/12. Alsike skola Knivsta KRISHANTERINGSPLAN FÖR 11/12 Alsike skola Knivsta Handlingsplan för särskilda insatser i samband med större allvarliga kriser för enskild, grupp eller hela skolan Innehållsförteckning: sid 1 Telefonnummer

Läs mer

Lokal krishanteringsplan Frykenskolan

Lokal krishanteringsplan Frykenskolan Information från Barn- och utbildningsnämndens kansli senast reviderad 2017-01-03 Lokal krishanteringsplan Frykenskolan Den lokala krisgruppen består av: Rektor Anna Renhult arb.telefon 0560-162 52, 073-271

Läs mer

Rutin vid krissituationer Backaskolan

Rutin vid krissituationer Backaskolan Rutin vid krissituationer Backaskolan Innehåll : 01 Telefonlista Krisgruppen 02 Telefonlista organisationer 03 Krisgruppens arbetsuppgifter 04 Dödsfall-personal 04.1 I den berörda gruppen 04.2 I de övriga

Läs mer

Krisplan Annelundsskolan del 2

Krisplan Annelundsskolan del 2 Bildning Krisplan Annelundsskolan del 2 Fastställd av skolledning och personal Reviderad 2016-02-11 Bildning Christina Larsson 046-73 98 00 Christina.Larsson@kavlinge.se Annelundsskolan Västergatan 15,

Läs mer

Handlingsplan vid kris

Handlingsplan vid kris 1 Handlingsplan vid kris Reviderad 2015-09-15 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Mål sidan 3 Krisgruppen skall sidan 3 Telefonlista sidan 4 Folkhögskolans krisgrupp sidan 4 Handlingsplan - allvarliga tillbud under

Läs mer

Krishanteringsplan Hörby Yrkesgymnasium

Krishanteringsplan Hörby Yrkesgymnasium Krishanteringsplan Hörby Yrkesgymnasium Innehåll 1. Inledning 2. Konkret handlingsplan 3. Åtgärder vid olika krissituationer 4. Handfasta råd vid sorgearbete 5. Definition av krisbegreppet samt dess olika

Läs mer

2013/14. Något svårt har hänt KRISPLAN. Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1

2013/14. Något svårt har hänt KRISPLAN. Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1 2013/14 Något svårt har hänt KRISPLAN Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1 Krisgruppen sammankallas vid: 1. Allvarlig olycka/dödsfall Elev/elever som är inblandade samt även personal. Viktigt med en bedömning

Läs mer

Krisplan för Torsbergsgymnasiet 2010/11

Krisplan för Torsbergsgymnasiet 2010/11 2010-09-02 Krisplan för Torsbergsgymnasiet 2010/11 Mål Målen med krisplanen är att vid traumatiska händelser bland elever och anställda ge ett bra omhändertagande av drabbade och ge stöd åt de anställda

Läs mer

Kris- och beredskapsplan

Kris- och beredskapsplan Kris- och beredskapsplan Uppsävjaskolan Uppsala reviderad 2009-04-01 2010-03-22 2011-01-01 2013-01-12 2015-06-30 Uppsävjaskolan 2004-05-10 Innehåll Telefonlista... 3 Allmänna råd vid kris- eller katastrofsituation

Läs mer

Täby Baskets katastrofplan Rutiner vid katastrofer

Täby Baskets katastrofplan Rutiner vid katastrofer Täby Baskets katastrofplan Rutiner vid katastrofer Vid olycksfall 1. Ge första hjälpen 2. Ring SOS alarm tfn 112 3. Underrätta krisansvarige som samordnar och tar vidare kontakter med övriga i krisgruppen.

Läs mer

KRISPLANER FÖR TEGSPEDAGOGERNAS EKONOMISKA FÖRENING

KRISPLANER FÖR TEGSPEDAGOGERNAS EKONOMISKA FÖRENING KRISPLANER FÖR TEGSPEDAGOGERNAS EKONOMISKA FÖRENING KRISPLANER FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN OCH FAMILJEDAGHEM TEG/BÖLEÄNG OMRÅDET För att den upprättade krisplanen skall fungera behövs vissa gemensamma förutsättningar.

Läs mer

Krishanteringsplan för Förbundet Vi Ungas riksorganisation

Krishanteringsplan för Förbundet Vi Ungas riksorganisation Krishanteringsplan för Förbundet Vi Ungas riksorganisation Antagen av förbundsstyrelsen 3 juni 2006 Reviderad av förbundsstyrelsen 18 maj 2013 1. Inledning Det här är en krishanteringsplan för Förbundet

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID OLYCKA OCH KRIS

HANDLINGSPLAN VID OLYCKA OCH KRIS HANDLINGSPLAN VID OLYCKA OCH KRIS 2014-2015 Reviderad 2014-08-06 Inledning Krisen är en yttre händelse av en sådan art att vi upplever att våra liv, vår trygghet, vår sociala identitet och våra livsmål

Läs mer

Krisplan för Trollehöjdskolan

Krisplan för Trollehöjdskolan Krisplan för Trollehöjdskolan Reviderad 14 oktober 2013 av skolkurator May-Gunn Andersson Lilja och skolsköterska Linnéa Dalteg, reviderad 20 november 2015 av skolkoordinator Carina Arthursson 1(11) Innehåll

Läs mer

Senast reviderad: 2015-10-06 Lokal krishanteringsplan. Arb.telefon 073-280 73 57 Hemtelefon 0565-151 54, 070-691 19 92

Senast reviderad: 2015-10-06 Lokal krishanteringsplan. Arb.telefon 073-280 73 57 Hemtelefon 0565-151 54, 070-691 19 92 Datum 2015-10-06 Senast reviderad: 2015-10-06 Lokal krishanteringsplan Holmesskolan Den lokala krisgruppen består av: Rektor Johan Nilsson Arb.telefon 073-280 73 57 Hemtelefon 0565-151 54, 070-691 19 92

Läs mer

Klöxhultsskolan, Älmhults kommun 2006-09-21 Kristeamet

Klöxhultsskolan, Älmhults kommun 2006-09-21 Kristeamet INLEDNING Alla människor drabbas någon gång av kris. Det händer saker både på och utanför arbetsplatsen. Det kan vara svåra och mindre svåra situationer som uppstår. Mitt inne i en svår och dramatisk händelse

Läs mer

Handlingsplan för krissituationer. på S:t Petri skola

Handlingsplan för krissituationer. på S:t Petri skola Handlingsplan för krissituationer på S:t Petri skola läsåret 2008/2009 1 Innehållsförteckning Krisgruppens sammansättning.3, 4 Viktiga telefonnummer 5 Dödsfall elev - i skolan 6, 7, 8 Dödsfall elev - utanför

Läs mer

Krishanteringsplan vid:

Krishanteringsplan vid: Krishanteringsplan vid: Familjecentralen Långaveka förskola - Långavekaskolan Långåsskolan Långås förskola Morups förskola Ormvråkens förskola Skogstorpsskolan Solhagens förskola Smedjans förskola Vitklöverns

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER GÄLLANDE FÖR KNUTSBO FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITIDSHEM

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER GÄLLANDE FÖR KNUTSBO FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITIDSHEM 1 (12) SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-06-13 Knutsbo/Junibackens Skolområde HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER GÄLLANDE FÖR KNUTSBO FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITIDSHEM krisplan knutsbo (2).doc Postadress

Läs mer

# $"%%% # ( "%% (, & ).. / %,"

# $%%% # ( %% (, & ).. / %, !" # $"%%% # & $"'( ( "%% ( ) $"%*% +%, -, & ).. / %,". / %,", ".."0". +,%"% #. 1 &. 1"2'' (.# / "2'' (.& 3 ).( -"*4%.) -"*4. -,%"5555# 1. Inledning 0,%,03,% % " " 0 " 0 % " " %,%" "0 %"" " '0"'%0,% "

Läs mer

Krisplan vid dödsfall och olyckor. Reviderad 2013-12-12

Krisplan vid dödsfall och olyckor. Reviderad 2013-12-12 Krisplan vid dödsfall och olyckor Reviderad 2013-12-12 1 Beredskapsplan vid dödsfall och olyckor Död och sorg är ett tema som vi ofta har svårt för att tala om. Samhället och familjestrukturen har gradvis

Läs mer

Kris- och katastrofplan

Kris- och katastrofplan Kris- och katastrofplan SOS 112 Ringa rektorn Posomgrupp Resursskolan Karlskrona kommun - Kunskapsförvaltningen 2015/16 Innehåll 1. Inledning 2. Regler vid aktiviteter utanför skolan 3. Kontaktuppgifter:

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola Handlingsplan vid KRISSITUATIONER för Kyrkvillans förskola Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Hot och våld.. 5-6 Krisgrupp. 7 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut

Läs mer

Krishantering. Krisgrupp och telefonnummer

Krishantering. Krisgrupp och telefonnummer Krishantering Krisgrupp och telefonnummer Rektor Johann von Gerber: 532 595 01 och 0707-461 020 Biträdande rektor Sarah Stridfeldt: 532 595 11 och 0706-232 946 Biträdande rektor Marianne Hedmar: 532 595

Läs mer

Krisplan 2012/13 För Skiftingehus, Ärstaskolan & Vallby skola. Vår plan för krishantering vid speciella händelser då följer vi denna mall.

Krisplan 2012/13 För Skiftingehus, Ärstaskolan & Vallby skola. Vår plan för krishantering vid speciella händelser då följer vi denna mall. Krisplan 2012/13 För Skiftingehus, Ärstaskolan & Vallby skola Vår plan för krishantering vid speciella händelser då följer vi denna mall. 2012-06-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Krisplan Akuta telefonnummer 2

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING Handlingsplanen ska ge all personal på Värnamo Vuxenutbildning grundläggande information, kunskap och beredskap om hur man kan agera vid krissituationer

Läs mer

Handlingsplan för krissituationer Bildningsförvaltningen Råssnässkolan

Handlingsplan för krissituationer Bildningsförvaltningen Råssnässkolan Handlingsplan för krissituationer Bildningsförvaltningen Råssnässkolan 20180903 1 2 Handlingsplan för krissituationer inom bildningsförvaltningens verksamheter Innehåll sid Krisgruppen 3 Externa telefonnummer

Läs mer

Krisplan för Gråboskolan

Krisplan för Gråboskolan 1 (14) 2016-02-24 Krisplan för Gråboskolan Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE 621 81 Visby Telefon +46 (0) 498 26 34 06 E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro 339 8328 Postgiro 18 97 50 3 Org.

Läs mer

Krisplan. Hänvisa all kontakt med media till rektor och presskonferens. Vid nödsituation larma 112

Krisplan. Hänvisa all kontakt med media till rektor och presskonferens. Vid nödsituation larma 112 1 (9) Krisplan Krisledningsgrupp leder och fördelar krisarbetet: Arbete Mobil Hem Tillförordnad rektor Tommy Olsson 08 597 835 01 073 661 05 47 Arbetslagsledare Karin Sagbrant 073 666 32 42 070 365 65

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER VID OLYCKSFALL, SVÅR SJUKDOM OCH DÖDSFALL HOS PERSONAL VID VÄSTERVIKS KOMMUN (HANDLEDNING VID KRIS) ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2009-05-13,

Läs mer

Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan

Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan Krika 2005-01-05 Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan Handlingsplan för åtgärder checklista - katastrof Krisgruppen samlas (se bilaga 1) Beslut om åtgärd (policy) Information- en person är press och informationsansvarig

Läs mer

Krishanteringsplan för

Krishanteringsplan för Krishanteringsplan för 2015-02-10 Förord I vårt samhälle försöker vi på alla sätt undvika olyckor och kriser. Trots alla ansträngningar som görs vet vi att någon gång händer det som inte går att förutse

Läs mer

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Nödläge brand - kris 15 1(8)

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Nödläge brand - kris 15 1(8) Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Nödläge brand - kris 15 1(8) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Linda Hammarroth,

Läs mer

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen.

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Innehåll Situationer som kan utlösa krisreaktioner... 1 Andra händelser som kan innebära stark psykisk påfrestning... 1 Krisreaktioner...

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID KRISSITUATION

HANDLINGSPLAN VID KRISSITUATION HANDLINGSPLAN VID KRISSITUATION FJÄLLGYMNASIET Jesper Englund Läsåret 17-18 Innehåll OM HANDLINGSPLANEN... 3 Kärngruppen... 3 Kontaktgruppen... Fel! Bokmärket är inte definierat. Stödgruppen... 3 Övriga

Läs mer

Om en allvarlig olycka inträffar på eller utanför skolan

Om en allvarlig olycka inträffar på eller utanför skolan Vid varje utflykt utanför skolans område skall rektorn meddelas. En lapp hängas i personalrummet med uppgifter om vilka elev och vuxna som deltar, samt på vilka mobilnummer personalen kan nås. Alla barn/elev

Läs mer

Innehållsförteckning. Kris- och katastrofplan. Läsår 2014/2015 SSP Svenska skolan i Paris 9 rue Médéric 750 17 Paris +33146223105 +33683818420

Innehållsförteckning. Kris- och katastrofplan. Läsår 2014/2015 SSP Svenska skolan i Paris 9 rue Médéric 750 17 Paris +33146223105 +33683818420 Kris- och katastrofplan Läsår 2014/2015 SSP Svenska skolan i Paris 9 rue Médéric 750 17 Paris +33146223105 +33683818420 Ett psykiskt kristillstånd är när man befinner sig i en livssituation där ens tidigare

Läs mer

Krisplan Solhemsskolan 08-508 412 81

Krisplan Solhemsskolan 08-508 412 81 Krisplan Solhemsskolan 08-508 412 81 Senast uppdaterad 2009-04-23 2009-09-17 1 Innehållsförteckning Sida 3, Viktiga telefonnummer 4, Solhemsskolans krisgrupp Handlingsplaner 5, Fysisk misshandel 6, Akut

Läs mer

KRISPLAN FÖR Kalknäs REKTORSOMRÅDE

KRISPLAN FÖR Kalknäs REKTORSOMRÅDE KRISPLAN FÖR Kalknäs REKTORSOMRÅDE KRISPLAN FÖR Kalknäs REKTORSOMRÅDE...1 KRISGRUPP Kalknäs REKTORSOMRÅDE...2 Krisplan för kalknäs rektorsområde:...2 Exempel på krissituationer:...3 Krisarbetets organisation:...3

Läs mer

Sandaredskolan F-6 HANDLINGSPLAN VID KRIS

Sandaredskolan F-6 HANDLINGSPLAN VID KRIS HANDLINGSPLAN VID KRIS Sandaredskolan F-6 2017/2018 1 Innehåll 1. Syfte och funktion för krisgruppen... 3 1.1 Krisgruppen... 3 1.2 Stödverksamhet... 3 2. Ansvarsfördelning... 4 2.1 Sammankallande... 4

Läs mer

Segerstaskolan. Handlingsplan vid kris och katastrof. Läsåret 2011-2012

Segerstaskolan. Handlingsplan vid kris och katastrof. Läsåret 2011-2012 Segerstaskolan Handlingsplan vid kris och katastrof Läsåret 2011-2012 1 Innehållsförteckning Sid. Krisgrupp Segerstaskolan 3 Exempel när krisgruppen samlas. 3 Ansvarsfrågan. 4 Aktuella telefonnummer..

Läs mer