Kommentarer till Vårpropositionen 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommentarer till Vårpropositionen 2015"

Transkript

1 Kommentarer till Vårpropositionen 2015 Stockholm 15 april 2015 Allmänt om budgeten Regeringens vårbudget innehåller tyvärr inga näringspolitiska överraskningar. Den näringspolitiska offensiv som regeringen tidigare presenterat består av en i sammanhanget mycket blygsam satsning på statsministerns innovationsråd, Almi och exportfrämjande insatser. De förslag som presenteras utgörs därför till största del av skattehöjningar bestående bland annat av slopad nedsättning av social-avgifterna för unga i två steg, som beräknas öka skatteintäkterna med knappt 5,5 miljarder kronor Därutöver beräknas slopad skattereduktion för läxhjälp öka intäkterna med 20 miljoner kronor Till detta ska läggas de skattehöjningar som redan nu presenterats inför höstens budget och som innebär att ROT- och RUT avdragen sänks, och att skatten på sparande och bensin höjs. Höjda arbetsgivaravgifter och ökade marginalskatter minskar givetvis också incitamenten till arbete och sysselsättning. Obefintlig satsning på näringslivet Regeringens satsning på näringslivet och företagandet, där jobben skapas är väldigt blygsam. Anslaget till Näringslivsutveckling ökas med 50 miljoner kronor. Det motsvarar knappt 43 kronor per svenskt företag. 50 miljoner till statsministerns innovationsråd, 71 miljoner till Almi och 30 miljoner till turistfrämjande kommer heller inte påverka företagsklimatet nämnvärt. Det kommer däremot de massiva skattehöjningarna och de högre arbetsgivaravgifterna göra. Näringsliv Slopad ungdomsrabatt på arbetsgivaravgifterna Förslaget innebär att den så kallade ungdomsrabatten på arbetsgivaravgifterna slopas i två steg. Från 1 augusti blir rabatten mindre och från 1 juli 2016 försvinner den helt. Detta leder givetvis inte till att fler unga får jobb. Tvärt om blir det dyrare att anställa unga vilket är beklagligt då denna grupp redan idag står långt ifrån arbetsmarknaden. Regeringen har fortfarande inte förstått sambandet mellan företag och arbetslöshet. Det är i små företag som fyra av fem nya jobb skapas. Företagarna är därför kritiska till åtgärder som gör det dyrare att anställa och menar att en betydande del av ungdomsrabatten borde satsas på sänkta arbetsgivaravgifter för dessa företag.. En sätt att sänka arbetsgivaravgifterna är att slopa den allmänna löneavgiften för mindre företag. Vi har tagit fram ett förslag kallat ett arbetsgivaravdrag som skulle göra det lättare för små företag att expandera och anställa fler.

2 Riksdagen har just beslutat om en extra sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga. Detta börjar gälla den 1 maj. Men redan den 1 augusti kommer alltså en höjning. Att ändra reglerna på detta sätt, med sänkningar och höjningar och ett stort mått av oförutsägbarhet leder i sig till att risken relaterad till att anställa ökar. Företag behöver stabila och förutsägbara regler för att kunna anställa och växa. Regeringens budgetförstärkning beräknas till 16 miljarder kr nästa år men nästan ingenting går tillbaka till småföretagen det löser inte problemet med den höga arbetslösheten. Så här planerar regeringen att arbetsgivaravgiften ska se ut framöver. Januari april Födelseår Arbetsgivaravgift 0 % 10,21 31,42 15,49 Maj augusti Födelseår Arbetsgivaravgift 0 % 10,21 31,42 15,49 10,21 September december (tom juni 2016) Födelseår Arbetsgivaravgift 0 % 10,21 31,42 25,46 Slopat RUT-avdrag för läxhjälp. Slopningen av Läx-RUT föreslås gälla från 1 augusti Företagarna är kritiska mot förslagen att avskaffa Läx-RUT. Både RUT och ROT har varit framgångsrika för att skapa nya jobb. De har också bidragit till ändrade attityder med minskad acceptans för svartarbete. Förslaget att slopa Läx-RUT slår dubbelt genom att dessa företag i stor utsträckning har unga anställda och drabbas av både höjda arbetsgivaravgifter och slopad skatterabatt för köparen. Vi ser en risk att många nya företag kommer att slås ut av de nya reglerna. En del av de som i dag köper läxhjälp inom ramen för RUT-avdraget kommer sannolikt att fortsätta köpa dessa tjänster även utan en skattereduktion men många kommer helt eller delvis att sluta köpa tjänsterna. Regeringen säger själv att antalet köpare och antalet köpta tjänster kan antas minska i förhållande till nuvarande volymer.

3 Innovationsråd Regeringen lanserade för några månader sedan ett innovationsråd, en rådgivande grupp direkt under statsministern som ska ta fram förslag till hur Sverige ska få ett starkare innovationsklimat. För att genomföra innovationsrådets rekommendationer föreslås ett anslag på 50 miljoner kronor. Det är en dyr diskussionsklubb. För ett starkare innovationsklimat krävs inte några större anslagsökningar utan nödvändiga strukturreformer. Avreglering av marknader, tydliga politiska styrmedel för ökad samverkan mellan näringsliv, universitet/högskola och samhälle samt utbildningsväsendets förmåga att utbilda studenter efter arbetsmarknadens behov är alla förslag som skulle stärka innovationsklimatet utan att behöva belasta statens budget nämnvärt Immaterialrätt För att stödja företagens hantering av immateriella rättigheter samt stärka verksamheten vid Patent- och registreringsverket görs en satsning på 20 miljoner kronor per år Detta låter generellt som en positiv satsning, för många små företag har behov av ökad kunskap i fråga om hantering av sina immateriella rättigheter. Hur systemet kommer att utformas mer i detalj kommer dock att få betydelse och vi avser följa frågan. Arbetsmiljöverket Arbetsmiljöverket får 29 miljoner kr för att bl.a. kunna anställa fler arbetsmiljöinspektörer, modernisera och tydliggöra myndighetens regelverk. Här är det viktigt att nya inspektörer och moderniserat regelverk kan fungera i en samarbetsanda med de små företagen. Det ska vara lätt att göra rätt då kommer många att göra det. Utbildning och universitetsforskning Det är bra att regeringen uppmärksammar yrkescollege som en skolform att satsa på med fördjupad och formaliserad samverkan mellan skola och näringsliv. I budgeten avsätts 2,5 miljoner kronor för att stimulera framväxten av denna skolmodell i fler branscher vilket är bra under förutsättning att såväl stora som små företag har möjlighet att delta i sådana satsningar. Yrkeshögskola Regeringens utökning av Myndigheten för Yrkeshögskolans budget med 5 miljoner kronor för att utveckla en nationell referensram för kvalifikationer och validering vid antagning till yrkeshögskolan är bra men det är inte här de stora satsningarna kan eller bör ligga. Istället bör en generell satsning på yrkeshögskolan göras för att öka utbildningsutbudet och antalet platser. Myndigheten har själv gjort bedömningen att anslaget till yrkehögskoleutbildningar skulle kunna öka med 50 procent och ändå hålla den höga kvalitet det gör idag.

4 Det skulle kräva en ökning av anslaget med drygt 800 miljoner kronor. En sådan reform vore välkommen till höstens budget och kan stärka såväl arbetsmarknadspolitiken som utbildningspolitiken. Utbildningskontrakt och traineejobb Regeringens förslag innebär en möjlighet för gruppen år med ofullständig gymnasieutbildning att kunna kombinera praktik/arbete med studier för att fullgöra sin gymnasieutbildning och som ska ske genom upprättande av ett utbildningskontrakt. Även om Sverige sannerligen inte saknar arbetsmarknadspolitiska åtgärder och verktyg så är möjligheten att utifrån sina individuella förutsättningar kunna kombinera arbete med studier ett i grunden bra förslag. För att framgångsrikt kunna få ungdomar i arbete inom ramen för det föreslagna utbildningskontraktet krävs emellertid att företagen är villiga att anställa denna grupp. Regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för ungdomar kommer inte att underlätta möjligheten för regeringens utbildningskontrakt. Detsamma gäller även regeringens satsning på traineejobb. Regeringen satsar 200 miljoner kronor på traineejobb, utbildningskontrakt och extratjänster. Regional tillväxt och kommunikationer Regeringen föreslår att sänka utgifterna för regional tillväxt med 0,2 miljarder kronor år Därmed minskar de facto regeringen stödet och finansieringen till den regionala tillväxten. Satsning på järnvägsunderhåll 620 miljoner kronor går till satsning på järnvägsunderhåll , en satsning som innebär en ökning om 1,24 miljarder kronor per år, åren 2016, 2017 och Ett förbättrat järnvägsunderhåll förenklar för företagare att genomföra resor i tjänsten, det är dock svårt att se att denna satsning är tillräckligt. Spåren är eftersatta sedan många år. Byggandet av Förbifart Stockholm är igång, vilket kommer att gynna företagare och deras resor i Stockholmsområdet. Anslaget för driftsäker och tillgänglig elektronisk kommunikation minskas Anslaget för driftsäker och tillgänglig elektronisk kommunikation minskas med 6 miljoner kronor. (Detta kan möjligen påverka företagare på landsbygden negativt. Utgifterna under utgiftsområdet kommunikationer bedöms bli 1,9 miljarder kronor lägre än ursprungligt anvisade medel i statens budget. Den främsta förklaringen till detta är att anslagskrediten för anslaget Utveckling av statens transportinfrastruktur utnyttjades 2014, vilket har medfört en nedrevidering av prognosen för Även lägre räntekostnader och svårigheter att påbörja vissa projekt i den takt som tidigare förutsatts innebär nedrevideringar av utgifterna.

5 Internationellt bistånd, Migration, Integration och jämställdhet Internationellt bistånd och Migration Regeringen väljer att minska utgifterna på utgiftsområde Internationellt bistånd och öka med motsvarande summa på utgiftsområde Migration. På grund av det ökade antalet asylsökande krävs högre att ytterligare medel tillförs för ersättningar och bostadskostnader inom migrationsområdet. Regeringen försvarar detta med att kostnaderna inom migrationsområdet klassificeras som bistånd i enlighet med den definition som används av OECD:s biståndskommitté DAC. Integration och jämställdhet Genom att minska anslaget till etableringslotsar för vissa nyanlända invandrare med 117 miljoner kronor frigörs medel för andra satsningar inom Integration och jämställdhetsområdet. Företagarna anser att slopandet av etableringslotsar är bra. Satsningar på integrationsåtgärder och svenska för invandrare är bra men inte tillräckliga. Civilsamhället kan spela stor roll i integrationsprocessen, men företagare - som utesluts från detta förslag - har också en stor roll att spela. Det är olyckligt att regeringen väljer att utesluta företag från satsningen på integrationsåtgärder i kommuner. Likaså är det bra att ge nyanlända invandrare med uppehållstillstånd möjlighet att delta i svenska för invandrare. På grund Migrationsverkets långa handläggningstider och utmaningen för kommuner att hitta lämpliga boenden till nyanlända riskerar tiden för nyanlända att nå arbetsmarknaden eller studier uppgå till 1,5-2 år eller längre. Integrationsåtgärder Förslaget att tillföra 30 miljoner kronor till integrationsåtgärder är i grunden positivt. Kommuner kan få ersättning för verksamhet med flyktingguider och familjekontakter och verksamheten kan göras av kommunen i egen regi eller i samverkan med en eller flera organisationer. Regeringen väljer dock att fokusera på verksamheter utan vinstintresse och riskerar därmed att gå miste om flera innovativa och effektiva lösningar från företagare. Kommunersättningar vid flyktingmottagande Regeringens förslag att ge personer som fått uppehållstillstånd men vistas på Migrationsverkets anläggningsboende möjlighet att delta i svenska för invandrare är bra. På grund av den idag långa handläggningstiden är det önskvärt att personer - redan innan de beviljas uppehållstillstånd - får möjlighet att delta i sfi. Detta för att korta tiden till etableringsplan ytterligare.

6 Vård och omsorg Regeringen satsar på utökad bemanning i äldreomsorgen. Satsningen föreslås uppgå till 1 miljard kronor 2015 för att sedan öka till 2 miljarder kronor årligen Vi förutsätter att denna satsning kommer alla brukare i äldreomsorgen till del - oavsett om de befinner sig hos en offentlig eller privat aktör inom äldreomsorgen. Utöver detta bör framhållas att ökad bemanning i sig inte per automatik ger ökad kvalitet i omsorgen det handlar om att aktörerna måste förvalta sina personella resurser på bästa sätt utifrån brukarnas behov. Aviserade förslag som kommer i höst (Gäller för 2016) Minskning av RUT-tak till kr RUT avdraget har haft en positiv effekt på kvinnors företagande. Dessutom har arbetsmarknadsdeltagandet och därmed karriärmöjligheterna för de kvinnor som köper tjänsterna ökat. Enligt en studie i Ekonomisk Debatt frigör en rut-timme nästan två för kunden, eftersom arbetet utförs snabbare och effektivare. Studien visar också att detta gett en märkbar löneeffekt på kvinnornas löner. En tusenlapp i avdrag innebär alltså lika mycket i ökad arbetsinkomst. Ett annat bra argument för att RUT-avdraget varit framgångsrikt är att många kvinnor, som står långt ifrån arbetsmarknaden fått en anställning genom avdraget. Det är en myt att endast välbeställd överklass köper rut-tjänster: Snarare är det högskoleutbildade kvinnor, vilket alltså innefattar stora yrkesgrupper som sjuksköterskor och lärare. Företagarna anser att Rut-avdraget är en bra reform som bör bevaras i sin nuvarande form. Minskat ROT-avdrag till 30 % Lönsamhet är avgörande för allt företagande, och privat företagande är avgörande för att skapa jobb och välfärd. Brutna vallöften och åtgärder som försvårar för småföretagen är helt fel väg att gå ifall regeringen vill skapa jobb och tillväxt för välfärd. Det aviserade förslaget om att minska ROT-avdraget till 30 procent kommer att slå hårt mot branschen. I en undersökning som Företagarna gjorde tillsammans med SIFO uppger 49 procent av företagarna att förslaget kommer att leda till uppsägningar av personal. Dessutom uppger 18 procent att deras företag kommer att få läggas ned. Regeringens förslag att minska subventionsgraden i ROT-avdraget riskerar därför att leda till mindre skattepengar, färre jobb, mer svartjobb och tuffare konkurrens för seriösa aktörer. Färre och mindre lönsamma företag slår också hårt mot lokalt näringsliv och därmed mot de kommunala skatteintäkterna. Officiell statistik från Skatteverket visar att både ROT- och RUTavdragen skapat tusentals nya jobb, samt att attityden till svartarbete har ändrats sedan RUToch ROT-avdraget infördes.

7 Istället fokuserar regeringen enbart på de 17 miljarder kronor som Skatteverket betalade tillbaka till dem som köpt Rot-tjänster Men för varje krona som hushållen får tillbaka, har de köpt Rot-tjänster för minst lika mycket, för att inte tala om allt material. Dessutom har ROT- och RUT-företagen nyanställt för att möta efterfrågan, betalat bolagsskatt på vinsten, samt löneskatter och avgifter på företagens alla anställda osv. Detta brukar kallas dynamiska effekter och innebär att ROT-företagen totalt sett bidrar med mer pengar till statskassan. Men regeringen bortser från dessa effekter och hoppas istället kunna tjäna drygt 5 miljarder på sänkningen av avdraget. För att detta ska gå ihop antar regeringen helt enkelt att efterfrågan på dessa tjänster, och därmed skatteintäkterna, förblir på dagens nivå. I verkligheten är det givetvis så att färre kommer att ha råd att köpa ROT-tjänster om priset höjs, vilket innebär att regeringen sannolikt får in betydligt mindre. Höjd energiskatt på bensin, diesel och biobränsle Företagare som är beroende av bil i sin verksamhet drabbas naturligtvis av en höjning av bensin- och dieselskatten. Särskilt hårt slår det mot företagare utanför storstadsregionerna där behovet av att använda sin bil både i tjänsten och för att ta sig till sin arbetsplats är större. Förslaget kommer därför att slå extra hårt mot landsbygden och de företag som verkar där under redan pressade förhållanden. Rester från höstbudgeten för 2015 som troligen återkommer Avtrappning av jobbskatteavdraget Exakt hur stort jobbskatteavdraget blir beror på hur hög arbetsinkomst man har. I förhållande till lönen är skattesänkningen störst i de lägre inkomstskikten. Taket på jobbskatteavdraget nås vid en månadslön om cirka kronor. Efter detta ökar inte storleken på skattesänkningen. En avtrappning av jobbskatteavdraget kommer att innebära högre marginalskatt. Dessutom kommer arbetsutbudet troligen falla och då kan rentav skatteintäkterna minska. Jobbskatteavdraget har sannolikt ökat sysselsättningen och fler i arbete innebär högre skatteintäkter. Hela syftet med jobbskatteavdraget är att göra det mer lönsamt att arbeta. Det blir alltså mer lönsamt att gå från bidrag till arbete vilket ska stimulera sysselsättningen. Jobbskatteavdraget förväntas också leda till något mer dämpade löneökningskrav eftersom nettolönen stiger, vilket kan ge en lägre arbetslöshet. Begränsad uppräkning av brytpunkten för statlig inkomstskatt Även denna typ av skattehöjningar på arbetsinkomster minskar incitamenten till arbete. Konkret innebär det att marginalskatten höjs för stor grupper av löntagare och flera yrkesgrupper och individer som höginkomsttagare. Rapporter som bland annat Almegas om hjärnskatten visar vilka dessa höginkomsttagare är. Vanliga yrkesgrupper som sjuksköterskor, lärare och lokförare tillhör denna grupp av höginkomsttagare som betalar statlig inkomstskatt. Nästan 4 av 10 medarbetare i den privata sektorn tillhör denna grupp.

8 Tyvärr leder det också till att incitamenten för att utbilda sig minskar, det blir mindre lönsamt att genomgå en lång utbildning. Det blir också svårare att nå upp till inkomster som gör det möjligt att betala av studielånen. Detta är farligt för den långsiktiga utvecklingen av vårt lands konkurrenskraft. Kunskap är den främsta resursen idag i företag där en allt större del av investeringarna sker i immateriella värden som FOU, varumärken och utbildning och inte i maskiner och fast utrustning. Dagens skattesystem sätter dock käppar i hjulen för tjänsteföretagen. Beskattningen av arbete är mycket hög i Sverige, vilket drabbar den personalintensiva tjänstesektorn extra hårt. Och de svenska marginalskatterna är bland de högsta i världen. Höga marginalskatter får till effekt att det lönar sig dåligt för individen att utbilda sig, att öka sin kompetens eller att ta sig an mer krävande arbetsuppgifter. Skattesystemet straffar investeringar i kunskap. Det må vara så att vissa anser att en hjärnskatt är nödvändig av rättviseskäl, men en skatt som i praktiken minskar utbytet av förkovran och utbildning är ohållbar för ett samhälle som lever på kunskap. Silverskatten för äldre samtidigt sänkt inkomstskatt för pensionärer Att jobbskatteavdraget är förstärkt för personer över 65 år ska fungera som en extra stimulans för att få fler äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden. Detta är gjort mot bakgrund av att befolkningen åldras och att det blir allt färre som arbetar i förhållande till de som befinner sig utanför arbetskraften. Men samtidigt med förslaget till lägre inkomstskatt för pensionärerna föreslogs en ökad kostnad för företag som väljer att ha pensionärer anställda och för pensionärer att driva egen verksamhet. En särskild löneskatt på 5,6 procent som betalas av företagen, en silverskatt. Genom höjda kostnader för arbetsgivare som anställer äldre kommer det att bli dyrare och därmed svårare för pensionärer att få anställning och mindre lönsamhet för dem att driva egen verksamhet. Detta är fel väg att gå eftersom färre personer som arbetar leder till mindre resurser till vår gemensamma välfärd.

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP)

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Särskild löneskatt slår hårt mot seniorer Vart femte företag i Sverige skulle minska antalet anställda över 65 år om

Läs mer

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget 2013-10-15 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Inledning... 3 1. Marginalskatterna

Läs mer

Två år med ROT och RUT

Två år med ROT och RUT Augusti 2010 Två år med ROT och RUT Innehåll Sammanfattning... 3 Fler jobb och företag med ROT och RUT... 4 Minst 18 000 nya jobb... 4 Nya jobb per län... 6 Minskat svartarbete... 9 Plus för statsbudgeten...

Läs mer

Effekter av regeringens skattepolitik

Effekter av regeringens skattepolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3405 av Per Åsling m.fl. (C, M, L, KD) Effekter av regeringens skattepolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Budgetpropositionen för 2018

Budgetpropositionen för 2018 Konjunkturläget oktober 2017 73 FÖRDJUPNING Budgetpropositionen för 2018 Åtgärderna i budgetpropositionen för 2018 innebär, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar, att de offentliga utgifterna ökar med

Läs mer

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb Sänkt arbetsgivaravgift ger nya jobb Rapport från Företagarna oktober 2010 Innehåll Bakgrund... 3 Arbetsgivaravgiften den viktigaste skatten att sänka... 4 Sänkt arbetsgivaravgift = fler jobb?... 6 Policyslutsatser

Läs mer

Vårpropositionen 2015 - Fördelningspolitiken dominerar i försiktig vårbudget

Vårpropositionen 2015 - Fördelningspolitiken dominerar i försiktig vårbudget Vårpropositionen 2015 - Fördelningspolitiken dominerar i försiktig vårbudget 15 April, 2015 Fördelningspolitiken dominerar i försiktig vårbudget. Den nu presenterade ekonomiska vårpropositionen är dels

Läs mer

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014 Aktuell analys 23 oktober 2014 Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015 Den nya regeringen presenterade idag sin budget för 2015. Vinnarna är ensamstående med underhållsstöd och pensionärer. Underhållsstödet

Läs mer

Männens jobb sätts före kvinnornas

Männens jobb sätts före kvinnornas Männens jobb sätts före kvinnornas - En granskning av Socialdemokraternas förslag om försämrat RUT-avdrag Mars 2014 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Innehåll 1. Inledning... 3 2. HUS-avdragen...

Läs mer

Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen 2015

Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen 2015 1/6 Remissvar Datum Ert datum Finansdepartementet 2014-10-13 2014-10-06 ESV Dnr Er beteckning 3.4-969/2014 Fi2014/3347 Handläggare Lalaina Hirvonen 103 33 Stockholm Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Budgetpropositionen för 2016 Investeringar för Sverige Budgeten på fem minuter Foto: Lars Thulin / Johnér Budgetpropositionen för 2016 Den 21 september 2015 lämnade regeringen sitt budgetförslag för 2016

Läs mer

70 procents sysselsättning år 2025

70 procents sysselsättning år 2025 PM 2015-10-01 70 procents sysselsättning år 2025 Ett nytt sysselsättningsmål för Sverige Ett sysselsättningsmål för Sverige Folkpartiet Liberalerna föreslår i vår budgetmotion ett sysselsättningsmål för

Läs mer

REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag

REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag 2019-02-15 Rnr 4.19 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag Förslagen i sammandrag I promemorian föreslås att taket för rutavdraget för skattskyldiga som

Läs mer

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA SKATTECHOCKEN FÖR UNGA DE RÖDGRÖNAS STÖRSTA SKATTEHÖJNING: NÄSTAN EN MILJON UNGA FÅR 10 MILJARDER I DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT, MINDRE ÄN HÄLFTEN GÅR TILL SATSNINGAR MOT UNGDOMSARBETSLÖSHET DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT

Läs mer

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar 2013-09-16 Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Alliansregeringenvillstärkadrivkrafternaförjobbgenomattgelågoch

Läs mer

TAXNEWS. Budgetpropositionen för 2015 presenterad

TAXNEWS. Budgetpropositionen för 2015 presenterad Budgetpropositionen för 2015 presenterad Redaktion Utgivare Tina Zetterlund tina.zetterlund@kpmg.se Prenumerera på TaxNews För mer information kontakta Den nya regeringen har idag överlämnat sin budgetproposition

Läs mer

RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag

RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag 1 Tusentals jobb hotas om RUT avskaffas RUT-avdraget, det vill säga rätten att dra av halva kostnaden för hushållsnära

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 1 Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet Prop. 2012/1 Ungdomsarbetslösheten fortsätter, trots en rad åtgärder de senaste åren, att vara ett av våra största

Läs mer

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år.

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år. Aktuell analys 10 oktober 2014 Effekter av skatteförslag från nya regeringen Den nya regeringen har lämnat några skatteförslag på remiss. De som arbetar och tjänar över 50 000 kronor per månad får betala

Läs mer

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år.

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år. Aktuell analys 10 oktober 2014 Skatteförslag från nya regeringen Den nya regeringen har lämnat några skatteförslag på remiss. De som arbetar och tjänar över 50 000 kronor per månad får betala mer i skatt

Läs mer

De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige

De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige Alliansens partisekreterare 2016-07-05 De fyra sveken Historiskt svag regering som blundar för samhällsproblemen

Läs mer

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 FÄRDPLAN MED SIKTE PÅ 2018 Alliansen presenterar fyra olika budgetar i höst Vi genomför en gemensam alliansutvärdering Vi formar ett äntringskansli inför regeringsskifte

Läs mer

Fler växande företag

Fler växande företag Fler växande företag En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-09 fler jobb 2015-07-01 Camilla Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk talesperson Ulrika Carlsson (C), utbildningspolitisk

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2443 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Utgiftsområde 24 Näringsliv

Motion till riksdagen 2015/16:2443 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Utgiftsområde 24 Näringsliv Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2443 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Utgiftsområde 24 Näringsliv Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Läs mer

Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta

Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3839 av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M) Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

Skattesmäll Regeringens genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet.

Skattesmäll Regeringens genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet. Skattesmäll 2015 2018 Regeringens genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet. Skattesmäll Sverige Regeringens budgetproposition för 2017 presenterades den 20 september. I den fortsätter regeringen

Läs mer

21 september 2015. Läkarförbundet om budgetpropositionen 2016

21 september 2015. Läkarförbundet om budgetpropositionen 2016 21 september 2015 Läkarförbundet om budgetpropositionen 2016 Läkarförbundet om budgetpropositionen 2016 med särskild betydelse för läkare och hälsooch sjukvården. Sammanfattningsvis saknas mer genomgripande

Läs mer

Ett axplock ur budgetpropositionen 2014/15 Ett Sverige som håller ihop

Ett axplock ur budgetpropositionen 2014/15 Ett Sverige som håller ihop Sid 1 (7) Ett axplock ur budgetpropositionen 2014/15 Ett Sverige som håller ihop Arbetsliv, arbetsmarknad och arbetsmiljö Inom detta omfattande område tar regeringen avstamp med att uttala att jobbpolitiken

Läs mer

RUT och ROT 2010 Succén fortsätter

RUT och ROT 2010 Succén fortsätter RUT och ROT 2010 Succén fortsätter Rapport från Företagarna januari 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Snabb ökning av användningen av RUT och ROT... 2 Minst 24 000 nya jobb... 3 Flest nya jobb

Läs mer

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/02415/S1 Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Juni 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer 2010-03-27 En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans med

Läs mer

Ett Sverige som håller ihop

Ett Sverige som håller ihop Ett Sverige som håller ihop VÅRBUDGETEN FÖR 2015 Vårbudgeten på 5 minuter Foto: Folio Bildbyrå / Maskot, Jyrki Komulainen, David Schreiner Vårbudgeten för 2015 Den 15 april lämnade regeringen sin ekonomiska

Läs mer

Vårändringsbudget för 2015

Vårändringsbudget för 2015 Arbetsmarknadsutskottets yttrande 2014/15:AU4y Vårändringsbudget för 2015 Till finansutskottet Finansutskottet har gett bl.a. arbetsmarknadsutskottet möjlighet att yttra sig över 2015 års vårändringsbudget

Läs mer

Budgetpropositionen för 2016 Privatekonomi

Budgetpropositionen för 2016 Privatekonomi Budgetpropositionen för 2016 Privatekonomi September 2015 Så påverkas hushållens plånböcker av regeringens höstbudget Regeringen presenterade idag höstens budgetproposition. Det är först nu som regeringen

Läs mer

Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer

Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer för fler jobb i årets budgetmotion Sverige står inför

Läs mer

Kommentar till regeringens vårproposition. Ulf Kristersson

Kommentar till regeringens vårproposition. Ulf Kristersson Kommentar till regeringens vårproposition Ulf Kristersson 2015-04-15 Fortsatta utmaningar för Sverige Arbetsmarknaden för unga och nyanlända 75% 70% 65% 60% 55% 50% 45% 40% 35% 30% Inrikes födda Utrikes

Läs mer

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Kronoberg Växjö 2011-11-17 Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg Ojämn arbetsmarknad

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom

Läs mer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01434/S1 Sänkt skatt för pensionärer Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 3 Bakgrund... 7 4 Överväganden och förslag...

Läs mer

Förändringar av husavdraget (Dnr Fi2015/1728)

Förändringar av husavdraget (Dnr Fi2015/1728) Finansdepartementet Fi2015/1728 Datum 2015-05-04 Vår referens Almgwn Förändringar av husavdraget (Dnr Fi2015/1728) Almega som beretts tillfälle att yttra sig över Förändringar i husavdraget vill med anledning

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion otion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. () Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Sammanfattning oderaterna vill förbättra integrationen med tidiga insatser

Läs mer

ROT och RUT ger jobb

ROT och RUT ger jobb Januari 2010 ROT och RUT ger jobb Innehåll Bakgrund... 3 Vart fjärde byggföretag tackar ROT för jobben... 3 7 300 nya RUT-jobb... 5 Skatteverkets utbetalningar minst 12 000 nya jobb... 5 Plus för statsbudgeten...

Läs mer

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Anders Kessling Tillträdande unga (16 30 år) på arbetsmarknaden samt åldersavgångar, 2008 2025 De

Läs mer

ROT-avdraget skapar fler vita jobb

ROT-avdraget skapar fler vita jobb VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE ROT-avdraget skapar fler vita jobb En studie kring inställningen till ROT-avdraget hos 2 447 företag inom byggbranschen December 2011 BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN Inledning

Läs mer

HÖSTBUDGET. Investeringar för fler jobb

HÖSTBUDGET. Investeringar för fler jobb HÖSTBUDGET 2018 Investeringar för fler jobb 1 Sammanfattning Tydligare krav under etableringen 90 000 fler utbildningsmöjligheter Enkelt anställningsstöd Sänkt skatt för växande företag 2 AGENDA Läget

Läs mer

Finansiering av förslagen sker i huvudsak genom att flera typer av skatteplanering stoppas.

Finansiering av förslagen sker i huvudsak genom att flera typer av skatteplanering stoppas. Promemoria 2008-09-08 Bättre villkor för företagande och konkurrens För att möta Sveriges utmaningar kommer Alliansregeringen i samband med höstens budgetproposition att lägga fram nya förslag för att

Läs mer

S-politiken - dyr för kommunerna

S-politiken - dyr för kommunerna S-politiken - dyr för kommunerna 2011-11-08 1 UNDERFINANSIERAD S-BUDGET RISKERAR ÖVER 5000 JOBB I KOMMUNSEKTORN SAMMANFATTNING 1. De socialdemokratiska satsningarna på kommunerna är underfinansierade.

Läs mer

REMISSVAR (Fi2008/3983) Sänkt skatt på förvärvsinkomster

REMISSVAR (Fi2008/3983) Sänkt skatt på förvärvsinkomster 2008-08-13 Rnr 63.08 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (Fi2008/3983) Sänkt skatt på förvärvsinkomster I promemorian föreslås dels att det så kallade jobbskatteavdraget förstärks och delvis

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Sverige ska hålla ihop - Reformer för ökad tillväxt och ett återupprättat samhällskontrakt. Moderaternas budgetmotion för 2019

Sverige ska hålla ihop - Reformer för ökad tillväxt och ett återupprättat samhällskontrakt. Moderaternas budgetmotion för 2019 Sverige ska hålla ihop - Reformer för ökad tillväxt och ett återupprättat samhällskontrakt Moderaternas budgetmotion för 219 Sverige ska hålla ihop 1. Återupprätta samhällskontraktet 2. Rusta ekonomin

Läs mer

BILAGA A BESPARING PÅ INVANDRING OCH INTEGRATION

BILAGA A BESPARING PÅ INVANDRING OCH INTEGRATION sid 1 av8 BILAGA A BESPARING PÅ INVANDRING OCH INTEGRATION I denna bilaga redogörs för hur Sverigedemokraterna skapar ett budgetutrymme genom att föra en mer restriktiv invandringspolitik. Den grupp som

Läs mer

Skattesmäll Sverige De 30 nya skattemiljardernas regionala fördelning

Skattesmäll Sverige De 30 nya skattemiljardernas regionala fördelning De 30 nya skattemiljardernas regionala fördelning Regeringens höstbudget för nästa år kommer att innehålla stora skattehöjningar för både hushåll och företag. De påverkar hushållens köpkraft och företagens

Läs mer

REMISSVAR (Fi2018/02415/S1)

REMISSVAR (Fi2018/02415/S1) 218-8-31 Rnr 53.18 Finansdepartementet 13 33 Stockholm REMISSVAR (Fi218/2415/S1) Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Förslagen i sammandrag Promemorian

Läs mer

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar fler gör sverige grönare Jobb åt unga ge småföretagen möjligheter utveckla hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar BP14 en framgång för Centerpartiet Budgeten för 2014 är en arbetsseger för

Läs mer

Behövs det en ny skattereform? Åsa Hansson Lunds universitet

Behövs det en ny skattereform? Åsa Hansson Lunds universitet Behövs det en ny skattereform? Åsa Hansson Lunds universitet Arbete beskattas relativt hårt 7% 7% Skatt på arbete Skatt på konsumtion 27% 59% Skatt på kapitalinkomst (individnivå) Skatt på företagsvinster

Läs mer

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb augusti 2010 Den viktigaste uppgiften för Centerpartiet och Alliansregeringen är att minska utanförskapet och

Läs mer

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen är den dag på året då medelinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala årets

Läs mer

Frågor och svar om Moderaternas budgetförslag för Stockholms stad 2016

Frågor och svar om Moderaternas budgetförslag för Stockholms stad 2016 Moderaternas kansli PM Sida 1 (5) 2015-10-22 budgetförslag för Stockholms stad Vad är Moderaternas viktigaste prioriteringar i budgeten? Vår budget utgör ett alternativ till den rödgrönrosa majoritetens

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Arbetsmarknadsutskottet

Arbetsmarknadsutskottet Arbetsmarknadsutskottet Motion gällande: Hur ska Stockholms stad minska skillnaderna i sysselsättning mellan utrikes- och inrikesfödda? Problemformulering Definitionen av en arbetslös: Till de arbetslösa

Läs mer

Kunskapslyft ett första steg

Kunskapslyft ett första steg 2014-04-23 Kunskapslyft ett första steg Sammanfattning - Socialdemokraterna föreslår idag ett första steg i ett kunskapslyft - Inom ramen för det första steget föreslås 30 000 platser inom komvux, yrkesvux

Läs mer

VÄSTERNORRLAND OCH SKATTERNA SÅ MYCKET HAR VÄSTERNORRLANDS LÄN TJÄNAT PÅ SÄNKT SKATT PÅ ARBETE, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT

VÄSTERNORRLAND OCH SKATTERNA SÅ MYCKET HAR VÄSTERNORRLANDS LÄN TJÄNAT PÅ SÄNKT SKATT PÅ ARBETE, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT VÄSTERNORRLAND OCH SKATTERNA SÅ MYCKET HAR VÄSTERNORRLANDS LÄN TJÄNAT PÅ SÄNKT SKATT PÅ ARBETE, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT SAMMANFATTNING AV VÅRA RESULTAT Skatt är den klart största utgiften

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

DET SOM ÄR BRA FÖR BESÖKSNÄRINGEN ÄR BRA FÖR ALLA

DET SOM ÄR BRA FÖR BESÖKSNÄRINGEN ÄR BRA FÖR ALLA DET SOM ÄR BRA FÖR BESÖKSNÄRINGEN ÄR BRA FÖR ALLA visita.se Box 3546, 103 69 Stockholm, Telefon +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg, Telefon +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 MALMÖ, Telefon +46 40 35

Läs mer

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2019/02411/S1 Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Juni 2019 1 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen för 2020 är det angeläget att

Läs mer

Rutavdraget som verktyg för arbetsmarknadsintegration för kvinnor med flyktingbakgrund. Johanna Rickne Stockholms Universitet/SOFI

Rutavdraget som verktyg för arbetsmarknadsintegration för kvinnor med flyktingbakgrund. Johanna Rickne Stockholms Universitet/SOFI Rutavdraget som verktyg för arbetsmarknadsintegration för kvinnor med flyktingbakgrund Johanna Rickne Stockholms Universitet/SOFI Stora skillnader i ekonomisk integration Integrationen på den svenska arbetsmarknaden

Läs mer

Effekter på jämviktsarbetslösheten av åtgärderna i budgetpropositionen för 2015

Effekter på jämviktsarbetslösheten av åtgärderna i budgetpropositionen för 2015 Lönebildningsrapporten 2014 87 FÖRDJUPNING Effekter på jämviktsarbetslösheten av åtgärderna i budgetpropositionen för 2015 I denna fördjupning redovisas Konjunkturinstitutets preliminära bedömning av hur

Läs mer

Regeringen backade om entreprenörsskatten

Regeringen backade om entreprenörsskatten Regeringen backade om entreprenörsskatten 1 Skattesystemet måste Främja tillväxt ge incitament till arbete, företagande, sparande, investeringar Ge ökad konkurrenskaft nivåer och regler måste vara minst

Läs mer

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare DYRARE ATT BO Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare Inledning Villaägarna det är vårt folk Gunnar Sträng, tidigare socialdemokratisk finansminister Inför höstens val

Läs mer

Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga

Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga Stockholm 2014-08-26 Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga Socialdemokraterna presenterar idag ett viktigt vallöfte: Vid regeringsskifte kommer en 90-dagarsgaranti för alla unga att införas. Genomförandet

Läs mer

Budgetproposition Signild Östgren

Budgetproposition Signild Östgren Budgetproposition 2017 Signild Östgren 2 7,7 miljarder till välfärd, kommuner 2,3 miljarder till välfärd, landsting Axplock av nyheter i budgeten Kommuner Mer resurser till välfärden, 7,7 miljarder

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Yttrande över promemorian Förändringar av husavdraget

Yttrande över promemorian Förändringar av husavdraget Regelrådet är ett oberoende särskilt beslutsorgan utsett av regeringen. Rådets uppgift består av att bedöma konsekvensutredningars kvalitet med hänsyn till de effekter författningsförslaget kan få för

Läs mer

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Vårändringsbudget 2018 Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Hur går det för Sverige? Stabil svensk tillväxt och stark arbetsmarknad Källa: Regeringen Huvudsakliga satsningar Fördjupad

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

Svenska ungdomsjobb i EU- topp - Lägre arbetsgivaravgifter bakom positiv trend!

Svenska ungdomsjobb i EU- topp - Lägre arbetsgivaravgifter bakom positiv trend! Svenska ungdomsjobb i EU- topp - Lägre arbetsgivaravgifter bakom positiv trend! Regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för unga, den 1 augusti i ett första steg följt av helt avskaffad nedsättning

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

Regeringen backade om entreprenörsskatten

Regeringen backade om entreprenörsskatten Regeringen backade om entreprenörsskatten 1 Skattesystemet måste Främja tillväxt ge incitament till arbete, företagande, sparande, investeringar Ge ökad konkurrenskaft nivåer och regler måste vara minst

Läs mer

Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar

Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar Granskning av oppositionens politik Magdalena Andersson och Per Bolund 217-1-6 2 Inledning Tydlig skiljelinje: Investeringar mot enorma

Läs mer

1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 24 Näringsliv enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 24 Näringsliv enligt förslaget i tabell 1 i motionen. Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3204 av Said Abdu m.fl. (FP) Utgiftsområde 24 Näringsliv Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Läs mer

SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna.

SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna. SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna. SAMMANFATTNING Särskilt Socialdemokraterna har sedan hösten 29 drivit kampanj

Läs mer

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Socialdemokraternas skattechock mot ungas jobb Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Inledning Den rödgröna oppositionens förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga

Läs mer

med anledning av prop. 2014/15:50 Förändrad nedsättning av socialavgifter för unga

med anledning av prop. 2014/15:50 Förändrad nedsättning av socialavgifter för unga Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:3035 av Mattias Karlsson m.fl. (SD) med anledning av prop. 2014/15:50 Förändrad nedsättning av socialavgifter för unga Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen

Läs mer

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden Skatt för välfärd en rapport om skatterna och välfärden Rapporten framtagen av Vänsterpartiets stadshusgrupp i Malmö Januari 2012 För mer information: http://malmo.vansterpartiet.se Skatterna och välfärden

Läs mer

SKATTEFRIDAGEN 2013 PÅ SKATTEFRONTEN INTET NYTT - SKATTEN OFÖRÄNDRAD FYRA ÅR I RAD

SKATTEFRIDAGEN 2013 PÅ SKATTEFRONTEN INTET NYTT - SKATTEN OFÖRÄNDRAD FYRA ÅR I RAD SKATTEFRIDAGEN 2013 PÅ SKATTEFRONTEN INTET NYTT - SKATTEN OFÖRÄNDRAD FYRA ÅR I RAD SKATTEFRIDAGEN 2013 Skattefridagen är den dag då normalinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla Rött Blått politik för fler jobb och trygghet för alla Ge 100 000 soloföretagare möjlighet att anställa en medarbetare genom sänkt arbetsgivaravgift. Ge 7 500 arbetslösa akademiker arbete eller praktik

Läs mer

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Inga vinstintressen i välfärden Ökad kvalitet i vård, skola och omsorg med fler anställda

Läs mer

MER KVAR AV LÖNEN LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN

MER KVAR AV LÖNEN LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN MER LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN I höstens budget vill Moderaterna genomföra ytterligare skattelättnader för dem som jobbar, sänkt skatt för pensionärer och en höjning av den nedre brytpunkten för statlig

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 8500 företagare, varav ca 270 i Kalmar

Läs mer

Yttrande om promemorian "Ett förstärkt jobbskatteavdrag" (Fi 2007/5092)

Yttrande om promemorian Ett förstärkt jobbskatteavdrag (Fi 2007/5092) Finansdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE 20 augusti 2007 Dnr: 6-18-07 Yttrande om promemorian "Ett förstärkt jobbskatteavdrag" (Fi 2007/5092) I promemorian "Ett förstärkt jobbskatteavdrag" beskriver

Läs mer

Skattefridagen 18 juli 2016 Tre dagar senare än i fjol

Skattefridagen 18 juli 2016 Tre dagar senare än i fjol Skattefridagen 18 juli 2016 Tre dagar senare än i fjol Skattefridagen 18 juli 2016 Skattefridagen är den dag på året då den genom snittliga inkomsttagaren tjänat ihop tillräckligt för att kunna betala

Läs mer

HÖSTBUDGET. Statssekreterare Annica Dahl

HÖSTBUDGET. Statssekreterare Annica Dahl HÖSTBUDGET 2018 Statssekreterare Annica Dahl 2017-09-28 1 Underskott har vänts till tydliga överskott i finanserna Finansiellt sparande, konsoliderad offentlig sektor Miljarder kronor Regeringsskifte 109

Läs mer

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag.

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag. Nyheter 2014 Löntagare Det femte jobbskatteavdraget ger några hundralappar (150-340 kronor, beroende på inkomst) mer i plånboken varje månad. Från årsskiftet höjs även brytpunkten för statlig inkomstskatt,

Läs mer

GASELLVALET 2013-09-24

GASELLVALET 2013-09-24 GASELLVALET 2013-09-24 Varför behöver Sverige fler Gaseller? Nu börjar årets Gasellsäsong där Dagens Industri sammanställer och delar ut priser till några av Sveriges snabbast växande företag. Sedan förra

Läs mer