SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna."

Transkript

1 SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna.

2 SAMMANFATTNING Särskilt Socialdemokraterna har sedan hösten 29 drivit kampanj mot de skattesänkningar som genomförts de senaste åren. Argumenten har särskilt grundats på att skattesänkningarna varit orättvist fördelade: - Dels på grund av att den rikaste halvan av folket (personer med inkomster över 19 7 kronor i månaden) fått en orimligt stor del av skattesänkningarna. - Dels att den rikaste tiondelen, eller ännu mer specifikt personer med miljoninkomster har gynnats med kirurgisk precision av den förda politiken, för att använda Thomas Östros (S) formulering 1. I sin skuggbudget har de Rödgröna nu backat från några större ingrepp i jobbskatteavdraget, i varje fall för tillfället. Istället ska avdraget avskaffas för miljonärer. Vi menar att talet om att skatten ska höjas på höginkomsttagare i första hand är en avledningsmanöver, som är tänkt att maskera stora skattehöjningar. I första skedet drabbas främst ungdomar, de som anställer ungdomar och bilister. Vad steget efter det blir får vi reda på först efter valet. Vänsterpartiet har redan tydligt deklarerat att de kommer att trycka på för stora skattehöjningar. Anledningen till att det aldrig blir de rika som betalar är enkel: de med riktigt höga förvärvsinkomster kan aldrig bli en stor kassako för staten. De är helt enkelt för få. Om alla med miljoninkomster till exempel får sina löner konfiskerade räcker de pengarna bara till att driva offentliga sektorn drygt en vecka extra om året (förutsatt att konfiskationen inte har några skadliga effekter alls på ekonomin eller andra skatteintäkter). Det är med andra ord ingen slump att bara en dryg tiondel av de som påverkas av de Rödgrönas avskaffade jobbskatteavdrag för miljonärer verkligen har förvärvsinkomster på mer än en miljon kronor. Vi vill med den här rapporten också visa att laserprecisionen i den förda politiken i själva verket varit riktigt dålig när det kommer till att gynna miljonärer. Av jobbskatteavdraget har totalt 1,3 procent gått till personer med förvärvsinkomster över 1 miljon kronor. Miljonärerna är ungefär 1 procent av alla personer som har jobbskatteavdrag i Sverige och 1,6 procent av dem som jobbar heltid. Av HUS-avdraget har 1,9 procent gått till personer med miljoninkomst. 8 SKATTESÄNKNINGAR 26 TILL Miljoner kr Jobbskatteavdraget HUS-avdraget Omlagd fastighetsskatt Sänkning statlig inkomstskatt 1

3 NYTT OCH SYMBOLISKT: MILJONÄRSSKATTEN SOM BÖRJAR VID MINDRE ÄN EN HALV MILJON De Rödgröna har nyligen beslutat sig för att miljonärer inte behöver något jobbskatteavdrag. Det har inspirerat oss till att ta en närmare titt på vem som egentligen får vad av jobbskatteavdraget. De flesta som får höjd skatt när miljonärernas avdrag ska avskaffas tjänar samtidigt mycket, mycket mindre än en miljon om året. I själva verket börjar den nya skatten redan vid en månadslön på 4 kronor. Det betyder i praktiken att en halv extra värnskatt nu införs för mer än en tiondel av alla som jobbar heltid. I utbyte mot det räknar de Rödgröna med att dra in 2,1 miljarder kronor extra till staten. Det motsvarar ungefär en dryg promille av offentliga sektorns intäkter. 2 Vi tycker att avskaffat jobbskatteavdrag för miljonärer är en oärlig beskrivning av skattehöjningen. Nästan nio av tio av de som kommer att få betala den nya skatten är inte miljonärer. De flesta är inte ens i närheten av att vara det. Därför vill vi visa varför det alltid mest kommer att vara ett spel för gallerierna när politikerna säger att de rika ska betala statens utgiftsökningar. Till och med efter det att de Rödgröna avstod från att minska jobbskatteavdraget för alla arbetande så blev den överväldigande delen av deras skattehöjningar riktade mot företag och den breda allmänheten. Inte ens när en valbudget särskilt riktas in mot de rika går det alltså att undvika att det blir de inte särskilt rika som betalar. VÅRENS SKATTEHÖJNINGSFÖRSLAG FRÅN DE RÖDGRÖNA Skatt på de rika Skatt på alla Avskaffat jobbskatteavdrag för miljonärer Avskaffat avdrag för hushållsnäratjänster Höjd skatt på alkohol och tobaksskatt (12,5 procent) Höjning vattenkraft och kärnkraftsskatt Skatt på fluorerande växthusgaser Avfallsförbränningsskatt Skatt på förmögna Nej till nedsatta socialavgifter för yngre Höjd stämpelskatt juridiska personers förvärv av fastigheter Höjd skatt på handelsgödsel Höjd koldioxidskatt : 1 respektive 17 öre Trängselskatt på Essingeleden Utöver skatteförändringarna ovan höjs skatten på de rika i och med omläggningen av fastighetsskatten med,3 miljarder. Reformen som helhet är dock intäktsneutral och ingår därför inte i diagrammet ovan. 2 Ny färdriktning - Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige (21)

4 MYCKET SKATT FÖR LITE ULL: VAD HÄNDER OM VI KONFISKERAR MILJONÄRERNAS LÖNER? Först vill vi slå fast den enkla anledningen till att miljonärernas löner aldrig kan betala för någon större expansion av offentliga sektorn: det finns få rika människor i Sverige. Även om vi konfiskerar vartenda öre som miljonärerna tjänar (alltså inte bara pengarna över en miljon kronor, utan alla deras förvärvsinkomster) så räcker de pengarna bara till att driva offentliga sektorn en dryg vecka extra. Det förutsätter dessutom att miljonärerna snällt skulle fortsätta jobba som vanligt helt gratis. Men så skulle det naturligtvis inte bli. OFFENTLIGA SEKTORNS BUDGET - FÖRE OCH EFTER KONFISKATION AV MILJONÄRERS LÖNER Miljoner kr Skatteintäkter 211 Skatteintäkter 211 med total konfiskation av alla miljonärers förvärvsinkomster VEM BETALAR SKATT? Att en konfiskation av miljonärernas löner ger så lite pengar beror inte bara på att miljonärerna är få (ungefär en halv procent av hela befolkningen, en procent av de med jobbskatteavdrag), det beror också på att de med miljoninkomster redan betalar en mycket stor del av sin lön i skatt SÅ TJÄNAR MILJONÄRERNA FÖRE OCH EFTER SKATT Miljoner kr "Miljonärerna" tjänar före arbetsgivaravgift och skatt: "Miljonärerna" tjänar efter arbetsgivaravgift och skatt:

5 JOBBSKATTEAVDRAGET OCH MILJONÄRERNA Den klart största skattesänkning som genomförts på senare år är förvärvsavdraget, även kallat jobbskatteavdraget. Jobbskatteavdraget ger alla med förvärvsikomster ett avdrag upp till drygt 1 7 kronor i månaden efter skatt. Hur fördelar sig då jobbskatteavdraget mellan miljonärerna och alla andra? Totalt har de med en förvärvsinkomst på minst en miljon kronor om året innan skatt fått en miljard kronor av avdraget, eller 1,3 procent av hela avdraget. De med miljoninkomster är ungefär 1 procent av alla som har ett jobb, inklusive de med ett deltidsjobb. Om vi jämför med hur många som har ett heltidsjobb är personer med miljoninkomster 1,6 procent av antalet personer med ett heltidsjobb. JOBBSKATTEAVDRAG TILL MILJONÄRER OCH ICKE-MILJONÄRER (MILJONER KRONOR) Jobbskatteavdrag till icke-miljonärer 1 2 Jobbskatteavdrag till miljonärer Men även om miljonärerna har fått ett ganska litet avdrag i förhållande till sina inkomster kanske avdraget är ojämnt fördelat i övrigt? Det kan lätt framstå så om man som t.ex. Socialdemokraterna inte tar hänsyn till vilka som har ett jobb, och hur mycket olika människor jobbar. Vi tycker att det är fel att göra på det viset, med undantag för att vi håller med om att även pensionärer ska få samma jobbskatteavdrag som alla andra. Det är inte fel att en skattesänkning blir större för den som jobbar mer. Så här fördelar sig jobbskatteavdraget till exempel bland de som jobbar heltid: JOBBSKATTEAVDRAG EFTER INKOMSTGRUPP, HELTIDSARBETANDE I RIKET (MKR): Decil 1 Decil 2 Decil 3 Decil 4 Decil 5 Decil 6 Decil 7 Decil 8 Decil 9 Decil 1 Som synes är skillnaden ganska liten för alla grupper utom den tiondel som tjänar allra minst, även i kronor och ören räknat.

6 HUS-AVDRAGET OCH MILJONÄRERNA HUS-avdraget är en liten skattesänkning jämfört med jobbskattedraget - totalt tar HUS mindre än sju miljarder i anspråk. Avdraget innebär att arbetskostnaden för ombyggnad, tillbyggnad och reparation (ROT) och hushållstjänster ( RUT ) halveras. Ungefär en miljard av avdraget går till hushållsnära tjänster, resten till byggtjänster. Hur mycket av avdraget får då miljonärerna? Av de 7,1 miljarderna går 136 miljoner, eller 1,9 procent till personer med förvärvsinkomster över en miljon kronor. 8 HUS-AVDRAG TILL MILJONÄRER (MILJONER KRONOR) HUS-avdrag till icke- miljonärer HUS-avdrag till miljonärer *OBSERVERA ATT PROGNOSERNA ANGÅENDE HUS-AVDRAGET ÄR OSÄKRA, BASERAS PÅ TIDIGARE ROT-ANVÄNDNING STATLIGA INKOMSTSKATTEN OCH MILJONÄRERNA Den statliga inkomstskatten tas ut på högre inkomster. Personer med miljoninkomster betalar totalt 35 procent av den statliga inkomstskatten. Skattesatserna för statlig inkomstskatt har inte sänkts de senaste åren. Dock räknades gränserna när skatten börjar tas ut ( brytpunkterna ) upp något förra året. Sammantaget betydde det att statsskatten sänktes med 1,8 miljarder kronor. Därför kanske det ska väntas att en stor del av sänkningen gått till de med miljoninkomster. I själva verket har bara 3,6 procent av sänkningen gått till personer med miljoninkomster. SÄNKT STATLIG INKOMSTSKATT TILL MILJONÄRER 3 % 97 % Sänkt statsskatt till miljonärer Sänkt statsskatt till icke-miljonärer

7 DE TOTALA SKATTESÄNKNINGARNA OCH MILJONÄRERNA Hur mycket har då personer med miljoninkomster fått av skattesänkningarna på inkomst totalt sett? Sammantaget har personer med miljoninkomst fått 1,4 procent av Jobbskatteavdrag, HUS-avdrag och ändrad statsskatt. Är det en orimligt stor andel av skattesänkningarna? Vi tycker inte det. Trots allt är just miljonärerna 1,6 procent av alla de som jobbar heltid i Sverige. MILJONÄRERNAS ANDEL AV SKATTESÄNKNINGARNA PÅ INKOMST 1,4 % 98,6 % Alla andra Miljonärerna MILJONÄRERNAS ANDEL AV DE SOM JOBBAR HELTID 1,6 % 98,4 % Alla andra Miljonärerna

8 FASTIGHETSSKATTEN FASTIGHETSSKATTEN OCH MILJONÄRERNA Ersättningen av fastighetsskatten på småhus med en kommunal fastighetsavgift och räntebeläggning av uppskovsbelopp har resulterat i uteblivna ökningar av skatteintäkterna de senaste åren i 5,2 % och med de stigande taxeringsvärdena. Notera att det handlar om en utebliven intäktsökning, inte en regelrätt skattesänkning, då skatteförändringen var intäktsneutral när den genomfördes. Totalt har miljonärerna tjänat cirka 3 miljoner kronor på förändringen jämfört med om 26 års regler hade tillämpats på dagens taxeringsvärden. Det motsvarar 5 procent av den uteblivna skattehöjningen. Alla andra 94,8 % Miljonärerna FÖRMÖGENHETSSKATTEN Om någon skatt skulle kunna väntas betalas till stor del av personer med miljoninkomster är det förmögenhetsskatten. Det stämmer att miljonärerna betalar en stor andel av förmögenhetsskatten. Samtidigt betalades nästan nio av tio kronor i förmögenhetsskatt av de som tjänade mindre än en miljon kronor. Bara 3,9 procent av de som betalade förmögenhetsskatt år 26 hade en förvärvsinkomst på över en miljon kronor om året. MILJONÄRERNAS ANDEL AV FÖRMÖGENHETSSKATTEN (ÅR 26) 11,3 % 88,7 % Alla andra Miljonärerna

9 MEN DE RIKASTE TIO PROCENTEN DÅ? Om laserprecisionen när det gäller att gynna miljonärer med skattesänkningar varit dålig kan man naturligtvis invända att det egentligen är de smårika, eller de tio procent av inkomsttagarna som tjänar bäst som man menar har gynnats allt för mycket av skattesänkningarna. De tio procenten med högst inkomster, motsvarande cirka 39 kronor i lön och andra inkomster i månaden, har även de figurerat flitigt i särskilt Socialdemokraternas valretorik. Det stämmer samtidigt att de rikaste tio procenten tjänat mer än genomsnittet av befolkningen på skattesänkningarna. Totalt har till exempel 18 procent av skattesänkningarna på arbete ( jobbskatteavdrag, HUS-avdrag och ändrad gräns för statlig inkomstskatt) gått till de 1 procent som tjänar mest. Men då tar vi inte hänsyn alls till om människor arbetar eller ej, och inte heller till hur mycket de arbetar. De tio procent som tjänar mest innehåller nämligen bland annat 18 procent av alla som jobbar heltid. Samtidigt betalar de tio procent som tjänar bäst 36 procent av skatterna från privatpersoner. Tycker man inte att det är fel att den som jobbar mer får större skattesänkningar än den som inte jobbar eller jobbar mindre finns det med andra ord inte mycket att invända mot när det gäller den rikaste tiondelens andel av skattesänkningarna. SKATTESÄNKNINGARNA TILL DEN RIKASTE TIONDELEN DEN RIKASTE TIONDELEN - ANDEL AV HELTIDSARBETANDE 18 % 18 % 82 % 82 % Decil 1-9 Decil 1 Decil 1-9 Decil 1 SLUTLIG SKATT BETALD AV DEN RIKASTE TIONDELEN 36 % 64 % Decil 1-9 Decil 1

10 APPENDIX: VÅRA KÄLLOR Data till denna rapport har tagits fram med hjälp av Statistiska Centralbyråns verktyg FASIT. SCB har hjälpt till med att utarbeta rutiner för att simulera hur skatterna skulle vara om 26 års regler tillämpades på 21 års inkomster. När det gäller förmögenhetsskatten finns inte längre registerdata över förmögenheter. Vi har därför enbart använt uppgifter för år 26 för denna skatt.

11 SANNINGEN OM MILJONÄRERNA OCH SKATTERNA: -De är 1,6 procent av alla med ett heltidsjobb -De har fått 1,4 procent av alla skattesänkningar på inkomster. -De tjänar 4 procent av förvärvsinkomsterna -De betalar 8 procent av skatterna -Konfiskerar vi alla förvärvsinkomster för miljonärer räcker pengarna till att driva offentliga sektorn tio dagar extra per år. -Att ta bort jobbskatteavdraget för miljonärer ökar statens intäkter med mindre än en promille.

JOBBAR DU HELTID ÄR DU RIK. - Så blev (nästan) alla Sveriges heltidsjobbare till de nya rika i den politiska debatten

JOBBAR DU HELTID ÄR DU RIK. - Så blev (nästan) alla Sveriges heltidsjobbare till de nya rika i den politiska debatten JOBBAR DU HELTID ÄR DU RIK - Så blev (nästan) alla Sveriges heltidsjobbare till de nya rika i den politiska debatten SAMMANFATTNING De Rödgröna har sedan hösten 29 drivit kampanj mot de skattesänkningar

Läs mer

NORDVÄSTRA SKÅNE OCH SKATTERNA VÄSTRA SKÅNE: SÅ MYCKET HAR SKATTEN PÅ ARBETE I SKÅNE SÄNKTS, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT

NORDVÄSTRA SKÅNE OCH SKATTERNA VÄSTRA SKÅNE: SÅ MYCKET HAR SKATTEN PÅ ARBETE I SKÅNE SÄNKTS, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT NORDVÄSTRA SKÅNE OCH SKATTERNA VÄSTRA SKÅNE: SÅ MYCKET HAR SKATTEN PÅ ARBETE I SKÅNE SÄNKTS, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT SAMMANFATTNING AV VÅRA RESULTAT Skatt är den klart största utgiften för

Läs mer

VÄSTERNORRLAND OCH SKATTERNA SÅ MYCKET HAR VÄSTERNORRLANDS LÄN TJÄNAT PÅ SÄNKT SKATT PÅ ARBETE, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT

VÄSTERNORRLAND OCH SKATTERNA SÅ MYCKET HAR VÄSTERNORRLANDS LÄN TJÄNAT PÅ SÄNKT SKATT PÅ ARBETE, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT VÄSTERNORRLAND OCH SKATTERNA SÅ MYCKET HAR VÄSTERNORRLANDS LÄN TJÄNAT PÅ SÄNKT SKATT PÅ ARBETE, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT SAMMANFATTNING AV VÅRA RESULTAT Skatt är den klart största utgiften

Läs mer

SKATTEFRIDAGEN 2013 PÅ SKATTEFRONTEN INTET NYTT - SKATTEN OFÖRÄNDRAD FYRA ÅR I RAD

SKATTEFRIDAGEN 2013 PÅ SKATTEFRONTEN INTET NYTT - SKATTEN OFÖRÄNDRAD FYRA ÅR I RAD SKATTEFRIDAGEN 2013 PÅ SKATTEFRONTEN INTET NYTT - SKATTEN OFÖRÄNDRAD FYRA ÅR I RAD SKATTEFRIDAGEN 2013 Skattefridagen är den dag då normalinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att

Läs mer

DEN STORA PENSIONSOREDAN INFÖR VALET: OSÄKERHETEN OM HUR SKATTEN PÅ PENSION HAR FÖRÄNDRATS ÄR STOR BLAND VÄLJARNA

DEN STORA PENSIONSOREDAN INFÖR VALET: OSÄKERHETEN OM HUR SKATTEN PÅ PENSION HAR FÖRÄNDRATS ÄR STOR BLAND VÄLJARNA DEN STORA PENSIONSOREDAN INFÖR VALET: OSÄKERHETEN OM HUR SKATTEN PÅ PENSION HAR FÖRÄNDRATS ÄR STOR BLAND VÄLJARNA SIFO: FLER TROR ATT SKATTEN PÅ PENSIONER HAR HÖJTS ÄN ATT DEN HAR SÄNKTS STOR OSÄKERHET

Läs mer

Ny färdriktning Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige

Ny färdriktning Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige Ny färdriktning Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets ekonomiska vårmotion En gemensam rödgrön budget Starka offentliga

Läs mer

Åsa Forssell, Anna-Kirsti Löfgren

Åsa Forssell, Anna-Kirsti Löfgren Åsa Forssell, Anna-Kirsti Löfgren 22-2-21 2(19) I denna skrift frågar vi oss vem som får del av sänkt statlig inkomstskatt. Vi laborerar också med ett tillägg till barnbidraget riktat till ensamstående

Läs mer

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget 2013-10-15 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Inledning... 3 1. Marginalskatterna

Läs mer

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen är den dag på året då medelinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala årets

Läs mer

TEMA: EKONOMI, FINANS OCH SKATTER indirekt beskattning. (http://www.ekonomifakta.se/sv/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-perskatt/)

TEMA: EKONOMI, FINANS OCH SKATTER indirekt beskattning. (http://www.ekonomifakta.se/sv/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-perskatt/) Lektion 33 SCIC 13/06/2014 TEMA: EKONOMI, FINANS OCH SKATTER indirekt beskattning A. Olika skatter (http://www.ekonomifakta.se/sv/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-perskatt/) Före: Uttala de markerade

Läs mer

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar 2013-09-16 Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Alliansregeringenvillstärkadrivkrafternaförjobbgenomattgelågoch

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta

Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3839 av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M) Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA SKATTECHOCKEN FÖR UNGA DE RÖDGRÖNAS STÖRSTA SKATTEHÖJNING: NÄSTAN EN MILJON UNGA FÅR 10 MILJARDER I DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT, MINDRE ÄN HÄLFTEN GÅR TILL SATSNINGAR MOT UNGDOMSARBETSLÖSHET DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT

Läs mer

Pressmeddelande 9 april 2014

Pressmeddelande 9 april 2014 Pressmeddelande 9 april 2014 Plus för löntagare men även pensionärer med Alliansregering Vårpropositionen innehöll inte så många oväntade plånboksfrågor den här gången. Men sedan Alliansregeringen tillträdde

Läs mer

Tekniskt appendix. Pensioner. Konsumtionsskatter. Uträkning av statsfinansiell effekt

Tekniskt appendix. Pensioner. Konsumtionsskatter. Uträkning av statsfinansiell effekt Tekniskt appendix Pensioner I Sverige tjänar man in till den allmänna pensionen på inkomster upp till 40 000 kr i månaden. Avsättningen är 17,21 procent av inkomsten. Eftersom brytpunkten för statlig skatt

Läs mer

Höstbudgeten för 2007: väntade förslag med jobbavdrag och sänkt ersättning i a-kassan

Höstbudgeten för 2007: väntade förslag med jobbavdrag och sänkt ersättning i a-kassan Pressmeddelande Stockholm den 16 oktober 2006 Höstbudgeten för 2007: väntade förslag med jobbavdrag och sänkt ersättning i a-kassan Vid årsskiftet sänks skatten för löntagarna, medan familjepolitiska förslagen

Läs mer

Behövs det en ny skattereform? Åsa Hansson Lunds universitet

Behövs det en ny skattereform? Åsa Hansson Lunds universitet Behövs det en ny skattereform? Åsa Hansson Lunds universitet Arbete beskattas relativt hårt 7% 7% Skatt på arbete Skatt på konsumtion 27% 59% Skatt på kapitalinkomst (individnivå) Skatt på företagsvinster

Läs mer

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Socialdemokraternas skattechock mot ungas jobb Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Inledning Den rödgröna oppositionens förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga

Läs mer

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Moderaterna är ett parti för dem som jobbar, för dem som vill jobba och dem som har jobbat - därför sänker vi skatten på arbete Arbete är grunden för

Läs mer

2013-10-04 Dnr 2013:1474

2013-10-04 Dnr 2013:1474 2013-10-04 Dnr 2013:1474 I rapporten redovisas en fördelningsanalys av regeringens budgetproposition för 2014. Förslagen analyseras i förhållande till gällande regler. I denna promemoria redovisas direkta

Läs mer

MER KVAR AV LÖNEN LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN

MER KVAR AV LÖNEN LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN MER LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN I höstens budget vill Moderaterna genomföra ytterligare skattelättnader för dem som jobbar, sänkt skatt för pensionärer och en höjning av den nedre brytpunkten för statlig

Läs mer

Rödgrönt bra för Kronoberg

Rödgrönt bra för Kronoberg 2010-06-08 Rödgrönt bra för Kronoberg - så påverkar nationell politik länet Innehåll Kronoberg länet borgarna glömde... 3 Rättvis välfärd eller ingen välfärd?... 4 Rättvisa skatter... 5 35 715 pensionärer

Läs mer

70 procents sysselsättning år 2025

70 procents sysselsättning år 2025 PM 2015-10-01 70 procents sysselsättning år 2025 Ett nytt sysselsättningsmål för Sverige Ett sysselsättningsmål för Sverige Folkpartiet Liberalerna föreslår i vår budgetmotion ett sysselsättningsmål för

Läs mer

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare DYRARE ATT BO Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare Inledning Villaägarna det är vårt folk Gunnar Sträng, tidigare socialdemokratisk finansminister Inför höstens val

Läs mer

Illusionerna i det svenska skattesystemet 1+1=1,84?

Illusionerna i det svenska skattesystemet 1+1=1,84? 2009 : 3 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Illusionerna i det svenska skattesystemet 1+1=1,84? Det svenska skattesystemet för inkomster är obegripligt för den som inte är expert. Förutom

Läs mer

Skattesmäll Regeringens genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet.

Skattesmäll Regeringens genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet. Skattesmäll 2015 2018 Regeringens genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet. Skattesmäll Sverige Regeringens budgetproposition för 2017 presenterades den 20 september. I den fortsätter regeringen

Läs mer

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/02415/S1 Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Juni 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

klyfta mellan de marginalskatter på arbete som medel- och höginkomsttagare

klyfta mellan de marginalskatter på arbete som medel- och höginkomsttagare Sammanfattning Frågan hur skatte- och bidragssystemet bör utformas tillhör de allra mest fundamentala i en modern välfärdsstat. Staten tar in skatt för att finansiera gemensamma angelägenheter som polis

Läs mer

Skattefridagen 18 juli 2016 Tre dagar senare än i fjol

Skattefridagen 18 juli 2016 Tre dagar senare än i fjol Skattefridagen 18 juli 2016 Tre dagar senare än i fjol Skattefridagen 18 juli 2016 Skattefridagen är den dag på året då den genom snittliga inkomsttagaren tjänat ihop tillräckligt för att kunna betala

Läs mer

TYPFALLSBERÄKNINGAR MED RÖDGRÖNA FÖRSLAG

TYPFALLSBERÄKNINGAR MED RÖDGRÖNA FÖRSLAG U T R E D N I N G S T J Ä N S T E N Brigitta Hultblad Tfn: 08-786 54 08 Måns Hector Tfn: 08-786 56 35 PM 2010-10-22 Dnr 2010:1599 TYPFALLSBERÄKNINGAR MED RÖDGRÖNA FÖRSLAG Vi skulle vilja ha en uppdatering

Läs mer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01434/S1 Sänkt skatt för pensionärer Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 3 Bakgrund... 7 4 Överväganden och förslag...

Läs mer

Så drabbar Stockholmsskatten

Så drabbar Stockholmsskatten Så drabbar Stockholmsskatten stockholmarna INNEHÅLL Stockholmsskatten Inledning Mer kvar i plånboken för 8 av 10 stockholmare Höjd brytpunkt för tillväxt och ökad sysselsättning Slutsatser Tabell: Stockholmsskatten

Läs mer

REMISSVAR (Fi2008/3983) Sänkt skatt på förvärvsinkomster

REMISSVAR (Fi2008/3983) Sänkt skatt på förvärvsinkomster 2008-08-13 Rnr 63.08 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (Fi2008/3983) Sänkt skatt på förvärvsinkomster I promemorian föreslås dels att det så kallade jobbskatteavdraget förstärks och delvis

Läs mer

RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag

RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag 1 Tusentals jobb hotas om RUT avskaffas RUT-avdraget, det vill säga rätten att dra av halva kostnaden för hushållsnära

Läs mer

Skattefridagen 2014 16 juli

Skattefridagen 2014 16 juli Skattefridagen 2014 16 juli Skattefridagen 2014 16 juli Skattefridagen är den dag på året då normalinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala årets alla skatter. År

Läs mer

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden Skatt för välfärd en rapport om skatterna och välfärden Rapporten framtagen av Vänsterpartiets stadshusgrupp i Malmö Januari 2012 För mer information: http://malmo.vansterpartiet.se Skatterna och välfärden

Läs mer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer 2010-03-27 En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans med

Läs mer

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014 Aktuell analys 23 oktober 2014 Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015 Den nya regeringen presenterade idag sin budget för 2015. Vinnarna är ensamstående med underhållsstöd och pensionärer. Underhållsstödet

Läs mer

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag.

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag. Nyheter 2014 Löntagare Det femte jobbskatteavdraget ger några hundralappar (150-340 kronor, beroende på inkomst) mer i plånboken varje månad. Från årsskiftet höjs även brytpunkten för statlig inkomstskatt,

Läs mer

Men dom glömde pensionärerna! Med moderat politik skulle du ha tusen kronor mer på kontot. Varje månad. Dom sa:

Men dom glömde pensionärerna! Med moderat politik skulle du ha tusen kronor mer på kontot. Varje månad. Dom sa: Dom sa: Med moderat politik skulle du ha tusen kronor mer på kontot. Varje månad. Men dom glömde pensionärerna! Detta är en affisch från Socialdemokraterna Med moderat politik skulle du ha tusen kronor

Läs mer

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP)

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Särskild löneskatt slår hårt mot seniorer Vart femte företag i Sverige skulle minska antalet anställda över 65 år om

Läs mer

ÖSTERGÖTLAND OCH SKATTERNA ÖSTERGÖTLAND: SÅ MYCKET HAR SKATTEN PÅ ARBETE I ÖSTERGÖTLAND SÄNKTS, KOMMUN FÖR KOMMUN

ÖSTERGÖTLAND OCH SKATTERNA ÖSTERGÖTLAND: SÅ MYCKET HAR SKATTEN PÅ ARBETE I ÖSTERGÖTLAND SÄNKTS, KOMMUN FÖR KOMMUN ÖSTERGÖTLAND OCH SKATTERNA ÖSTERGÖTLAND: SÅ MYCKET HAR SKATTEN PÅ ARBETE I ÖSTERGÖTLAND SÄNKTS, KOMMUN FÖR KOMMUN SAMMANFATTNING AV VÅRA RESULTAT Skatt är den klart största utgiften för en vanlig svensk

Läs mer

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år.

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år. Aktuell analys 10 oktober 2014 Effekter av skatteförslag från nya regeringen Den nya regeringen har lämnat några skatteförslag på remiss. De som arbetar och tjänar över 50 000 kronor per månad får betala

Läs mer

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år.

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år. Aktuell analys 10 oktober 2014 Skatteförslag från nya regeringen Den nya regeringen har lämnat några skatteförslag på remiss. De som arbetar och tjänar över 50 000 kronor per månad får betala mer i skatt

Läs mer

Ett enpersonshushåll utan barn får drygt 500 kronor mer i disponibel inkomst till följd av högre löner och lägre skatt.

Ett enpersonshushåll utan barn får drygt 500 kronor mer i disponibel inkomst till följd av högre löner och lägre skatt. Pressmeddelande 20 november 2013 Så här blir din ekonomi 2014 Reallöneökningar, skattesänkningar, låg inflation och låga räntor. Det bäddar för att många svenskar kan se fram emot mer pengar nästa år och

Läs mer

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 FÄRDPLAN MED SIKTE PÅ 2018 Alliansen presenterar fyra olika budgetar i höst Vi genomför en gemensam alliansutvärdering Vi formar ett äntringskansli inför regeringsskifte

Läs mer

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2019/02411/S1 Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Juni 2019 1 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen för 2020 är det angeläget att

Läs mer

Bokslut Reinfeldt och Halland

Bokslut Reinfeldt och Halland Bokslut Reinfeldt och Halland Resultatet av åtta år med en borgerlig regering Socialdemokraterna i Halland 2014-06-25 1 Sammanfattning Den borgerliga regeringens politik för att skapa nya jobb har helt

Läs mer

Hur finansierar vi framtidens välfärd? en skattereform för full sysselsättning. Lars Calmfors Rundabordssamtal Almega 11 april 2013

Hur finansierar vi framtidens välfärd? en skattereform för full sysselsättning. Lars Calmfors Rundabordssamtal Almega 11 april 2013 Hur finansierar vi framtidens välfärd? en skattereform för full sysselsättning Lars Calmfors Rundabordssamtal Almega 11 april 2013 Har vi ett framtida finansieringsproblem? Finanspolitikens långsiktiga

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

Aktuell analys. Hushållens ekonomi 2016. 28 december 2015

Aktuell analys. Hushållens ekonomi 2016. 28 december 2015 Aktuell analys 28 december 2015 Hushållens ekonomi 2016 Pensionärer, löntagare och arbetslösa får alla det bättre 2016. Största förbättringen jämfört med januari 2015 får den som är arbetslös. Från att

Läs mer

Plånboksnyheter 2019

Plånboksnyheter 2019 Januari 2019 Plånboksnyheter 2019 Privatekonomi Plånboksnyheter 2019 Lägre statlig inkomstskatt, ett sjätte jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag för pensionärer är några skatteförändringar som gäller

Läs mer

Männens jobb sätts före kvinnornas

Männens jobb sätts före kvinnornas Männens jobb sätts före kvinnornas - En granskning av Socialdemokraternas förslag om försämrat RUT-avdrag Mars 2014 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Innehåll 1. Inledning... 3 2. HUS-avdragen...

Läs mer

Skattefridagen 19 juli 2017 Tre dagar senare än när regeringen tillträdde

Skattefridagen 19 juli 2017 Tre dagar senare än när regeringen tillträdde Skattefridagen 19 juli 2017 Tre dagar senare än när regeringen tillträdde Skattefridagen 19 juli 2017 Skattefridagen är den dag på året då den genomsnittliga inkomsttagaren tjänat ihop tillräckligt för

Läs mer

Rädda ROT! - Så får vi HUS-avdraget att fungera bättre.

Rädda ROT! - Så får vi HUS-avdraget att fungera bättre. Rädda ROT! - Så får vi HUS-avdraget att fungera bättre. Rädda ROT-avdraget! Sammanfattning För att möta lågkonjunkturen har Regeringen återinfört ROT-avdraget, omdöpt till HUS-avdrag (vi kallar det ROT-avdrag

Läs mer

En ekonomi för alla, inte bara för de rikaste. 1 juli 2018

En ekonomi för alla, inte bara för de rikaste. 1 juli 2018 En ekonomi för alla, inte bara för de rikaste 1 juli 2018 Det här har vi gjort tillsammans, ja. Men det hade inte varit möjligt om vi inte stramat åt migrationspolitiken. Man måste orka ta ansvar för svåra

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Skärpt beskattning av Stockholmsregionen

Skärpt beskattning av Stockholmsregionen Skärpt beskattning av Stockholmsregionen Rapport 2004: 3 Förord Stockholmsregionen har under många år varit Sveriges ekonomiska motor. Samtidigt fungerar vår region som statens kassako. För att belysa

Läs mer

Regeringen backade om entreprenörsskatten

Regeringen backade om entreprenörsskatten Regeringen backade om entreprenörsskatten 1 Skattesystemet måste Främja tillväxt ge incitament till arbete, företagande, sparande, investeringar Ge ökad konkurrenskaft nivåer och regler måste vara minst

Läs mer

Myten om pensionärerna som gynnad grupp

Myten om pensionärerna som gynnad grupp Myten om pensionärerna som gynnad grupp En rapport om pensionärernas ekonomiska villkor från PRO P e n s i o n ä r e r n a s R i k s o r g a n i s a t i o n 2 0 0 7 2 Myten om pensionärerna som gynnad

Läs mer

Sannolikt kommer antalet sjukskrivna att öka i kommuner med sämre möjligheter på arbetsmarknaden.

Sannolikt kommer antalet sjukskrivna att öka i kommuner med sämre möjligheter på arbetsmarknaden. AB Skatter och socialförsäkringsersättningar 2016 Decemberöverenskommelsen (DÖ) mellan Allianspartierna och SMP-regeringen innebär att det budgetalternativ som har störst majoritet i riksdagens ska gå

Läs mer

Regeringen backade om entreprenörsskatten

Regeringen backade om entreprenörsskatten Regeringen backade om entreprenörsskatten 1 Skattesystemet måste Främja tillväxt ge incitament till arbete, företagande, sparande, investeringar Ge ökad konkurrenskaft nivåer och regler måste vara minst

Läs mer

Barnen får betala Reinfeldts skattesänkning

Barnen får betala Reinfeldts skattesänkning 2006-08-24 Barnen får betala Reinfeldts skattesänkning Reinfeldt lovar att alla ska få behålla en tusenlapp mer av sin lön - men med alla nya avgifter tar han dubbelt tillbaka speciellt drabbade blir de

Läs mer

Näringslivets skattefrågor i valet 2014

Näringslivets skattefrågor i valet 2014 696 debatt & kommentar 2014 HANS PETER LARSSON Näringslivets skattefrågor i valet 2014 1 INLEDNING Valrörelsen går nu in i sin slutspurt. Under Almedalsveckan hettade skattefrågan till när Socialdemokraterna

Läs mer

S-politiken - dyr för kommunerna

S-politiken - dyr för kommunerna S-politiken - dyr för kommunerna 2011-11-08 1 UNDERFINANSIERAD S-BUDGET RISKERAR ÖVER 5000 JOBB I KOMMUNSEKTORN SAMMANFATTNING 1. De socialdemokratiska satsningarna på kommunerna är underfinansierade.

Läs mer

#ESOkunskap. Detta seminarium websänds direkt på eso.expertgrupp.se

#ESOkunskap. Detta seminarium websänds direkt på eso.expertgrupp.se #ESOkunskap Detta seminarium websänds direkt på eso.expertgrupp.se Skillnad på marginalen en ESO rapport om reformerad inkomstbeskattning Spencer Bastani Linnéuniversitetet Håkan Selin IFAU 24 april, 2019

Läs mer

Budgetpropositionen för 2016 Privatekonomi

Budgetpropositionen för 2016 Privatekonomi Budgetpropositionen för 2016 Privatekonomi September 2015 Så påverkas hushållens plånböcker av regeringens höstbudget Regeringen presenterade idag höstens budgetproposition. Det är först nu som regeringen

Läs mer

Pressmeddelande från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi

Pressmeddelande från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi Pressmeddelande från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi 2005-11-22 Prognos för 2006 Löntagarnas och barnfamiljernas år Barnfamiljens ekonomi förbättras till nästa år. Man får mer över när

Läs mer

Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande

Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Fastighetsskatten är ofta på tapeten i skattedebatten. Bland såväl politiker som ekonomer framförs

Läs mer

En plan för jämlikhet och grön omställning

En plan för jämlikhet och grön omställning En plan för jämlikhet och grön omställning En ökande ojämlikhet i Sverige Den ekonomiska ojämlikheten har ökat i de flesta västländer under de senaste 25 åren. Men Sverige är det OECD-land där den ekonomiska

Läs mer

31 dagar till valet 31 frågor till Stefan Löfven. Ekonomin och jobben 1. Ska arbetstiden förkortas? Skolan

31 dagar till valet 31 frågor till Stefan Löfven. Ekonomin och jobben 1. Ska arbetstiden förkortas? Skolan 31 dagar till valet 31 frågor till Stefan Löfven Idag är det exakt en månad till riksdagsvalet den 14 september. Samarbete är en nödvändighet i den svenska politiken. Inget parti kan ensamt göra anspråk

Läs mer

2013-11-05 Dnr 2013:1530

2013-11-05 Dnr 2013:1530 2013-11-05 Dnr 2013:1530 Rapport från utredningstjänsten TYPFALL BARNFAMILJ En barnfamilj som bor i Gävle med 2 barn, och där hon tjänar 35 000 i månaden och han tjänar 24 500, på vilket sätt skulle deras

Läs mer

FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011

FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011 UTREDNINGSTJÄNSTEN Tommy Lowén Tfn: 08-786 5661 PM 2010-04-26 Dnr 2010:0752 FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011 En analys av fördelningseffekterna av de förslag som enligt Socialdemokraterna kommer att presensteras

Läs mer

Skattereduktion för hushållstjänster år 2008

Skattereduktion för hushållstjänster år 2008 Landsorganisationen i Sverige 2010-03-16 1(7) Enheten för ekonomisk politik och arbetsmarknad, EOA Anna-Kirsti Löfgren Skattereduktion för hushållstjänster år 2008 Individer År 2008 fick 90 400 individer,

Läs mer

STORSTADSSKATT. - Storstäderna har högst inkomster, men också högst kostnader och skatter.

STORSTADSSKATT. - Storstäderna har högst inkomster, men också högst kostnader och skatter. STORSTADSSKATT - Storstäderna har högst inkomster, men också högst kostnader och skatter. HÖG MARGINALSKATT - EN STORSTADSFRÅGA DET ÄR DYRARE ATT LEVA I STORSTAD Att det är dyrare att bo i stora städer

Läs mer

Jul, jobb och jämställdhet. Mer i plånboken, arbete till fler och ökad makt över vardagen

Jul, jobb och jämställdhet. Mer i plånboken, arbete till fler och ökad makt över vardagen Jul, jobb och jämställdhet Mer i plånboken, arbete till fler och ökad makt över vardagen Ny utredning från Riksdagens utredningstjänst, RUT, visar att det framförallt är kvinnor som fått en gynnsam utveckling

Läs mer

OM 14 DAGAR STÄNGER VAL- LOKALERNA - 14 FRÅGOR SOM ÅTERSTÅR FÖR VÄNSTERPARTIERNA ATT BESVARA

OM 14 DAGAR STÄNGER VAL- LOKALERNA - 14 FRÅGOR SOM ÅTERSTÅR FÖR VÄNSTERPARTIERNA ATT BESVARA OM 14 DAGAR STÄNGER VAL- LOKALERNA - 14 FRÅGOR SOM ÅTERSTÅR FÖR VÄNSTERPARTIERNA ATT BESVARA 20100905 SÄGER VÄNSTERPARTIERNA NEJ TILL ALLIANSENS JOBBSATSNINGAR? Oppositionen har gett ett tydligt besked

Läs mer

ISBERG OM BABORD I VALRÖRELSEN: 3,7 MILJARDER I HÖJD SKATT I VALRÖRELSEN: 18 MILJARDER I HÖJD SKATT? MILJARDER I HÖJD SKATT NIMA SANANDAJI

ISBERG OM BABORD I VALRÖRELSEN: 3,7 MILJARDER I HÖJD SKATT I VALRÖRELSEN: 18 MILJARDER I HÖJD SKATT? MILJARDER I HÖJD SKATT NIMA SANANDAJI ISBERG OM BABORD NIMA SANANDAJI SÅ GICK DET VALET 1994: I VALRÖRELSEN: 3,7 MILJARDER I HÖJD SKATT EFTER VALET: 70 MILJARDER I HÖJD SKATT VALET 2010: I VALRÖRELSEN: 18 MILJARDER I HÖJD SKATT EFTER VALET:?

Läs mer

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg RAPPORT (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg (S)-förslag om höjda arbetsgivaravgifter hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter slår

Läs mer

Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer

Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer för fler jobb i årets budgetmotion Sverige står inför

Läs mer

Den kostsamma värnskatten

Den kostsamma värnskatten BRIEFING PAPER #11 18 augusti 2016 Den kostsamma värnskatten Jacob Lundberg Timbros Briefing Paper är en serie kortrapporter som belyser komplexa frågor i ett kortare format. För att läsa detta eller andra

Läs mer

Stockholmsfientligt. Så skulle Stockholm drabbas av vänsterpartiernas regeringsplattform. Stockholms stad och län

Stockholmsfientligt. Så skulle Stockholm drabbas av vänsterpartiernas regeringsplattform. Stockholms stad och län Så skulle Stockholm drabbas av vänsterpartiernas regeringsplattform FRAMÅT TILL SAM MANS Stockholms stad och län Innehåll Vänsterpartiernas Stockholmsfientliga politik 3 Höjda skatter för 1,5 miljoner

Läs mer

Ett förstärkt jobbskatteavdrag

Ett förstärkt jobbskatteavdrag Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ett förstärkt jobbskatteavdrag September 2009 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)...4

Läs mer

Slutligt utfall av 2012 års kommunala fastighetsavgift och ny prognos för åren 2013 och 2014

Slutligt utfall av 2012 års kommunala fastighetsavgift och ny prognos för åren 2013 och 2014 2014-01-07 1 (5) CIRKULÄR 14:2 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Måns Norberg Mona Fridell EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Samhällsbyggnad Slutligt utfall av 2012 års kommunala fastighetsavgift och

Läs mer

REMISSVAR (Fi2018/02415/S1)

REMISSVAR (Fi2018/02415/S1) 218-8-31 Rnr 53.18 Finansdepartementet 13 33 Stockholm REMISSVAR (Fi218/2415/S1) Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Förslagen i sammandrag Promemorian

Läs mer

Förord. Skattebetalarna och SPF kan med följande rapport avslöja att dessa åtgärder har varit otillräckliga.

Förord. Skattebetalarna och SPF kan med följande rapport avslöja att dessa åtgärder har varit otillräckliga. Pensionärerna förlorar 1,8 miljarder kronor i köpkraft 2014 Förord Vid årsskiftet sänktes pensionerna för tredje gången de senaste fem åren, som följd av att bromen i pensionssystemet återigen slagit till.

Läs mer

Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till och från arbetet

Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till och från arbetet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till och från arbetet Juni 2016 1 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen för 2017 är det angeläget att skatteförslag

Läs mer

Se till att du får pension. Information till företagare

Se till att du får pension. Information till företagare Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension, till skillnad mot en vanlig löntagare. I den

Läs mer

TAXNEWS. Budgetpropositionen för 2015 presenterad

TAXNEWS. Budgetpropositionen för 2015 presenterad Budgetpropositionen för 2015 presenterad Redaktion Utgivare Tina Zetterlund tina.zetterlund@kpmg.se Prenumerera på TaxNews För mer information kontakta Den nya regeringen har idag överlämnat sin budgetproposition

Läs mer

Skattesmäll 2015 2017. Regeringens genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet.

Skattesmäll 2015 2017. Regeringens genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet. Skattesmäll 2015 2017 Regeringens genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet. Regeringens genomförda eller planerade förändringar på skatteområdet 2015-2017 Sammanställningen tar upp regeringens

Läs mer

Pressmeddelande. Så blir din ekonomi 2015. 19 december 2014

Pressmeddelande. Så blir din ekonomi 2015. 19 december 2014 Pressmeddelande 19 december 2014 Så blir din ekonomi 2015 Det är fortfarande osäkert hur hushållens ekonomi blir under 2015. Med ett nyval och eventuell tilläggsbudget kan förutsättningarna ändras under

Läs mer

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Skåne län

Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Skåne län Så slår en återinförd fastighetsskatt mot Skåne län Höjda taxeringsvärden 2018 I år träder den nya småhustaxeringen i kraft som genomförs vart tredje år. Enligt Skatteverkets preliminära beräkningar 1

Läs mer

Skillnad på marginalen - en ESO rapport om reformerad inkomstbeskattning

Skillnad på marginalen - en ESO rapport om reformerad inkomstbeskattning Skillnad på marginalen en ESO rapport om reformerad inkomstbeskattning Spencer Bastani Linnéuniversitetet Håkan Selin IFAU 4 juni, 2019 SNS Introduktion I Sverige är marginalskatter på arbetsinkomst olika

Läs mer

De flesta hushåll får mer i plånboken 2019, men köpkraften sjunker

De flesta hushåll får mer i plånboken 2019, men köpkraften sjunker Pressmeddelande 18 december 2018 De flesta hushåll får mer i plånboken 2019, men köpkraften sjunker De flesta hushåll får mer i plånboken i januari 2019 jämfört med januari 2018. Högre löner och pensioner,

Läs mer

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensioner Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensionssystemet, blev det som tänkt? Pensionssystemet Privat pension Tjänstepension Allmän pension Den allmänna pensionen Garantipension Bostadstillägg

Läs mer

Pressmeddelande från FöreningsSparbanken Institutet för privatekonomi

Pressmeddelande från FöreningsSparbanken Institutet för privatekonomi Pressmeddelande från FöreningsSparbanken Institutet för privatekonomi 2001-09-20 Välkommet stöd till småbarnsfamiljer Förändringarna är som vanligt många för hushållen. Det positiva med denna budgetproposition

Läs mer

Två år med ROT och RUT

Två år med ROT och RUT Augusti 2010 Två år med ROT och RUT Innehåll Sammanfattning... 3 Fler jobb och företag med ROT och RUT... 4 Minst 18 000 nya jobb... 4 Nya jobb per län... 6 Minskat svartarbete... 9 Plus för statsbudgeten...

Läs mer

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg 11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg september 2014 2014-09-08 2 (6) Förslag om höjda arbetsgivaravgifter

Läs mer

Effekter av regeringens skattepolitik

Effekter av regeringens skattepolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3405 av Per Åsling m.fl. (C, M, L, KD) Effekter av regeringens skattepolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer