DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare"

Transkript

1 DYRARE ATT BO Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare

2 Inledning Villaägarna det är vårt folk Gunnar Sträng, tidigare socialdemokratisk finansminister Inför höstens val känns den tidigare socialdemokratiske finansministerns uttalande avlägset. Trots att hundratusentals barnfamiljer och stora delar av LO:s medlemmar är hus- eller radhusägare så går vänsterpartierna med Socialdemokraterna i spetsen till val på en politik som skulle slå hårt mot just dessa grupper och boendeformer. I valet 2006 gav väljarna ett tydligt besked om fastighetsskatten. Under mandatperioden har fastighetsskatten tagits bort och boendekostnaderna sänkts. Nu går vänsterpartierna till val på ett återinförande av fastighetsskatten. Återigen skapar vänsterpartierna otrygga boendevillkor för vanligt folk runtom i landet med villa- eller radhus. Även på andra områden innebär vänsterpartiernas förslag betydande försämringar för familjer, äldre och andra runtom i Sverige med egna villor eller radhus. Med denna granskning vill vi tydliggöra hur vänsterpartiernas politik på flera olika områden skulle innebära kraftigt försämrade villkor och förutsättningar för landets husägare. Det handlar om fem centrala frågor: Återinförande av fastighetsskatten Avskaffade RUT- och ROT-avdrag Risk för kraftigt högre elpriser genom snabbavvecklad kärnkraft Höjd bensinskatt Återinförd förmögenhetsskatt Till dessa områden ska läggas övriga omfattande skattehöjningar som oppositionen går till val på. Det handlar bland annat om höjd skatt för tre miljoner löntagare, en särskild ungdomsskatt och en kilometerskatt som drabbar företagandet samt leder till högre pris på mat och andra varor.

3 Inför höstens val är Moderaternas besked till väljarna tydligt. Vi tänker fortsätta arbetet med att satsa på nya jobb, ta ansvar för Sveriges ekonomi och utveckla vår gemensamma välfärd. Men vi tror inte att vägen till full sysselsättning och högre kvalitet i välfärden går genom politik som straffbeskattar vanligt folk. Jobben blir inte fler genom att kraftigt försämra villkoren för människor som bor i hus och radhus. Vi vill istället göra det mer lönsamt att arbeta, förbättra villkoren för entreprenörskap och företagande och sänka trösklarna in på arbetsmarknaden genom bättre matchning och stöd. För att Sverige ska kunna bli ännu bättre och arbetstillfällena växa till krävs en samlad jobbpolitik. 1. Återinförd fastighetsskatt När Alliansregeringen tog bort den gamla statliga fastighetsskatten blev boendet tryggare för hundratusentals människor i hela Sverige. En orättvis och godtycklig skatt som i åratal drabbat vanligt folk runtom i landet togs bort. Men i höstens val vill nu vänsterpartierna återinföra fastighetsskatten och samtidigt försämra situationen för många av Sveriges radhus- och villaägare. I flera av landets regioner där många har fått se sina taxeringsvärden rusa de senaste åren, skulle vänsterpartiernas återinförda fastighetsskatt innebära en påtaglig försämring av hushållsekonomin. Det kan handla om personer som har ärvt eller köpt fastigheten för många år sedan och till betydligt lägre priser i områden som då inte var lika attraktiva. I dag skulle många inte ha råd att köpa motsvarande fastighet, men framstår som förmögna. Med fastighetsskattens återinförande riskerar de att få skattehöjningar trots ofta redan små marginaler. Därtill har Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly öppnat för höjd skatt även på bostadsrätter. Det är talande att vänsterpartierna redan har tvingats införa olika typer av begränsningsregler för att dölja en i botten felaktig politik som skulle slå hårt mot många villaägare. Det tydliggör den stora osäkerhet som skulle bli följden av att återinföra fastighetsskatten. Opositionens politik skulle medföra en tillbakagång till ett godtyckligt system där man hela tiden tvingas lappa och laga.

4 Följden skulle bli samma osäkra boendevillkor som tidigare gällde i Sverige. Landets villaägare skulle återigen behöva hålla andan varje gång vänsterpartierna sätter sig i förhandlingar. 2. Avskaffat RUT- Och ROT-avdrag Vänsterpartiernas löfte om att avskaffa de populära avdragen för husnära tjänster, RUT- och ROT kommer att innebära negativa effekter. Många av framtidens arbetstillfällen som nu håller på att växa fram i servicebranschen hotas vid ett avskaffande av avdraget för hushållsnära tjänster (RUT). Genom ett avskaffande av RUT riskerar dessutom många att tvingas återgå till svartjobb utan rättvisa villkor. Utöver tusentals nya och trygga arbetstillfällen har avdraget dessutom bidragit till att avsevärt förenkla livet för många som bor i hus runtom i landet. Många barnfamiljer och äldre människor har med reformerna fått större möjligheter att få livspusslet att gå ihop. Under nästa mandatperiod vill oppositionen även fasa ut ROT-avdraget som de anser endast är en konjunkturåtgärd. Avdraget har medfört tusentals nya jobb och bidragit till ökad transparens i byggbranschen. Samtidigt har ROT inneburit en välkommen skattereduktion för många av landets alla husägare. I lågkonjunkturen som följt i finanskrisens spår har ekonomin för åtskilliga barnfamiljer och andra som bor i hus varit mycket pressad. I detta läge har ROT-avdraget för många utgjort ett välkommet stöd för att ta itu med nödvändiga reparationer och förbättringar av hemmen. 3. Risk för högre elpriser genom avvecklad kärnkraft Oppositionens besked om att avveckla kärnkraften är ett hot mot en trygg energiförsörjning i Sverige. En avveckling skulle få stora konsekvenser för vår produktion av el. Sverige skulle tvingas att importera smutsig el från bland annat kolkraft. Också basindustrins förutsättningar skulle hotas med förlorade jobb som resultat.

5 Även ägare till radhus och villor runtom i landet blir stora förlorare med en rödgrön energipolitik. Med Sveriges kalla vintrar är en säker och hållbar energiförsörjning ett måste. Vänsterpartiernas ansvarslösa avveckling av kärnkraften, som idag står för 45 procent av svensk elproduktion, ställer energiförsörjningen på spel och riskerar att leda till att elpriserna skjuter i höjden till nya rekordnivåer. Husägare över hela Sverige hör till dem som skulle drabbas värst av ökade kostnader. 4. Höjd bensinskatt Sverige är ett stort land med långa avstånd. Många människor här är beroende av bilen för att handla, åka till jobbet, skjutsa barnen eller klara av andra aktiviteter. Alla är förlorare på höjd bensinskatt men olika människor skulle drabbas olika hårt av vänsterpartiernas politik. Villaägare bor ofta utanför stadskärnorna och har därmed färre alternativ till bilen än människor i städernas centrum. Särskilt hårt skulle människor på landsbygden drabbas, där avstånden är långa och alternativen till bilen än färre. Det är delar av landet där eget hus är en mycket vanlig boendeform och kollektivtrafiken ofta är dåligt utbyggd. Vänsterpartiernas krav på höjda bensinpriser blir därmed ännu en försämring som träffsäkert prickar många av landets radhus- och villaägare. 5. Återinförd förmögenhetsskatt Vänsterpartierna vill återinföra förmögenhetsskatten. Den är tänkt att inbringa fyra miljarder kronor, men vänsterpartierna har ännu inte presenterat hur skatten är tänkt att utformas och vilka som ska betala den. Socialdemokraterna driver tillsammans med Vänsterpartiet att fastigheter ska räknas in i underlaget. Resultatet riskerar att bli ytterligare en fastighetsskatt som skulle slå hårt framförallt mot dem med hus i storstadsregionerna. Med bara en månad kvar till valet har vänsterpartierna fortfarande inte lämnat besked om hur den återinförda förmögenhetsskatten ska utformas.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 1 Vägvalet: Fler eller färre jobb? En politik som sätter människan i centrum måste fokusera på jobben.

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! Sverige har blivit bättre men vi är inte klara. Valet 2014 handlar om hur jobben ska bli fler. Nu är det ett år kvar till valet. Nya Moderaterna har tillsammans med

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 1 300 000 nya jobb 24 förslag för att göra ett bra Sverige bättre I dag för tio år sedan bildades Alliansen.

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

Fler jobb och företag i hela Sverige

Fler jobb och företag i hela Sverige Fler jobb och företag i hela Sverige Inledning Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna lägger gemensamt fram en budget för fler jobb, mer kunskap i skolan, högre kvalitet

Läs mer

Det första jobbet - Campingars betydelse för ungdomsjobben. Det första jobbet. Campingars betydelse för ungdomsjobben

Det första jobbet - Campingars betydelse för ungdomsjobben. Det första jobbet. Campingars betydelse för ungdomsjobben Det första jobbet Campingars betydelse för ungdomsjobben 1 Inledning Få saker är så viktiga i livet som det första jobbet. Det första jobbet ger viktiga erfarenheter och referenser när man sedan ska söka

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Sverige utan kärnkraft. ger dyrare elräkningar, sämre klimat och hotar 400 000 jobb

Sverige utan kärnkraft. ger dyrare elräkningar, sämre klimat och hotar 400 000 jobb Sverige utan kärnkraft ger dyrare elräkningar, sämre klimat och hotar 400 000 jobb Innehåll Sammanfattande slutsatser 3 Det energipolitiska valet 2010 4 Kärnkraften - nästan halva elen 5 Tre saker vänsterpartierna

Läs mer

Så här påverkas Småföretagarsverige av valresultatet

Så här påverkas Småföretagarsverige av valresultatet Så här påverkas Småföretagarsverige av valresultatet Sammanfattning Att förbättra småföretagsklimatet handlar till mångt och mycket om att förändra attityder i samhället. Samtidigt som det måste vara tillåtet

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

Vitbok # 1. Alliansregeringen. de fyra första åren

Vitbok # 1. Alliansregeringen. de fyra första åren Vitbok # 1 Alliansregeringen de fyra första åren 2 # Vitbok OM vitboken Utgiven av Alliansen maj 2010 Text Samordningskansliet Johan Forssell Mattias Keresztesi Foto: Sid 6 och 30 Johan Jeppsson Sid 44

Läs mer

Motioner och utlåtanden. Grupp B Bostadspolitik

Motioner och utlåtanden. Grupp B Bostadspolitik Motioner och utlåtanden Grupp B Bostadspolitik Stockholms arbetarekommuns representantskap 29-30 september 2012 2 Innehåll BX01 Partidistriktsmotion Bostadspolitisk motion... 5 B02 En social bostadspolitik

Läs mer

VI FÖRTJÄNAR BÄTTRE UNG VÄNSTERS VALPLATTFORM 2010

VI FÖRTJÄNAR BÄTTRE UNG VÄNSTERS VALPLATTFORM 2010 VI FÖRTJÄNAR BÄTTRE UNG VÄNSTERS VALPLATTFORM 2010 www.ungvanster.se Vi förtjänar bättre! Gå med i Ung Vänster, www.ungvanster.se VI SKA BYGGA LANDET Sverige har förändrats. Vi som är unga idag är den

Läs mer

Räddad från nedläggning vid generationsskifte. - Krisen stoppar småföretagens generationsskiften

Räddad från nedläggning vid generationsskifte. - Krisen stoppar småföretagens generationsskiften Räddad från nedläggning vid generationsskifte - Krisen stoppar småföretagens generationsskiften Sammanfattning Redan i början av 2000-talet uppmärksammades att många svenska företagare planerade att pensionera

Läs mer

MEST ÅT DE RIKA Fördelningsstudie av Alliansregeringen politik 2006-2014

MEST ÅT DE RIKA Fördelningsstudie av Alliansregeringen politik 2006-2014 12 MEST ÅT DE RIKA Fördelningsstudie av Alliansregeringen politik 2006-2014 RAPPORTFÖRFATTARE: ERIK HEGELUND OCH DANIEL SUHONEN Katalys Institut för facklig idéutveckling No: 12 MEST ÅT DE RIKA Fördelningsstudie

Läs mer

Bygg för framtiden bostadspolitiskt program

Bygg för framtiden bostadspolitiskt program Bygg för framtiden bostadspolitiskt program Inledning Bostadspolitiken handlar om människors välfärd Bostadspolitiken har traditionellt varit ett viktigt område för Byggnads, men under de senaste åren

Läs mer

Sänk energikostnaderna

Sänk energikostnaderna Sänk energikostnaderna 10 förslag för att bygga och bo energisnålt september 2006 www.centerpartiet.se Spara pengar och energi Miljön påverkas i hög grad av hur vi bor och av de lokaler vi använder. Hur

Läs mer

Sven Wimnell 060921: Alliansen vann valet 2006. Epoken Göran Persson är slut. (http://web.telia.com/~u86119283/omr36-39o.pdf)

Sven Wimnell 060921: Alliansen vann valet 2006. Epoken Göran Persson är slut. (http://web.telia.com/~u86119283/omr36-39o.pdf) Sven Wimnell 060921: Alliansen vann valet 2006. Epoken Göran Persson är slut. (http://web.telia.com/~u86119283/omr36-39o.pdf) Innehåll 5 Strukturomvandlingar, arbetslöshet och ny politik. 5 I Sverige pågår

Läs mer

9 PUNKTER FÖR BÄTTRE INTEGRATION

9 PUNKTER FÖR BÄTTRE INTEGRATION 9 PUNKTER FÖR BÄTTRE INTEGRATION 20100830 Bakgrund Sverige ska vara ett rättvist samhälle som håller ihop. Oavsett bakgrund ska alla ha möjligheter att växa och utvecklas som självständiga människor. Bakgrund,

Läs mer

Analys. Lägre flyttskatter. Mäklarsamfundet. vägval för en sundare bostadsmarknad 2013:4

Analys. Lägre flyttskatter. Mäklarsamfundet. vägval för en sundare bostadsmarknad 2013:4 Analys Lägre flyttskatter vägval för en sundare bostadsmarknad Mäklarsamfundet 2013:4 Innehåll FÖRORD 3 SAMMANFATTNING 4 KRIS PÅ BOSTADSMARKNADEN 6 - Svårigheter att få tag på en bostad 6 - Alla pratar

Läs mer

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb augusti 2010 Den viktigaste uppgiften för Centerpartiet och Alliansregeringen är att minska utanförskapet och

Läs mer

Valstrategi för Centerpartiet et 2010

Valstrategi för Centerpartiet et 2010 Valstrategi för Centerpartiet et 2010 www.centerpartiet.se 1. Nuläge Allians för Sverige, som bildades i Högfors 2004, är ett unikt politiskt samarbete. Det täta och målmedvetna samarbetet ledde till regeringsskifte

Läs mer

SSCO. Stockholms studentkårers centralorganisation

SSCO. Stockholms studentkårers centralorganisation SSCO Stockholms studentkårers centralorganisation innehåll. 3. inledning. 4. förutsättningar. DEMOGRAFI. EN BOSTADSMARKNAD I OBALANS. 6 7. hur sköter sig kommunerna? ÄR STUDENTER BORTSKÄMDA? 8. bostadsbristen

Läs mer

VI HAR VALT SIDA VALPLATTFORM 2014

VI HAR VALT SIDA VALPLATTFORM 2014 VI HAR VALT SIDA VALPLATTFORM 2014 VALPLATTFORM 2014 Ung Vänster Kungsgatan 84 112 27 Stockholm 08-654 31 00 info@ungvanster.se www.ungvanster.se INNEHÅLL VALPLATTFORM 2014 sid. 4 Sverige har förändrats

Läs mer

ANSVAR FÖR EKONOMIN OCH FULL SYSSELSÄTTNING. Arbetsgruppens rapport

ANSVAR FÖR EKONOMIN OCH FULL SYSSELSÄTTNING. Arbetsgruppens rapport ANSVAR FÖR EKONOMIN OCH FULL SYSSELSÄTTNING Arbetsgruppens rapport Innehåll En politik som håller ihop... 5 En samlad reformagenda för ansvar, jobb, kunskap och trygghet... 6 1. Ansvar för ekonomin och

Läs mer

100 förslag för ökade klyftor

100 förslag för ökade klyftor 100 förslag för ökade klyftor 100 förslag för ökade klyftor...1 100 250 miljarder i skattesänkningar...3 99 Dyrare bredband...3 98 Avskaffad bibliotekslag...4 97 Skärpt arbetsvillkor i a-kassan...4 96

Läs mer

Efterlyses: Fler hem för unga vuxna

Efterlyses: Fler hem för unga vuxna 0 (12) Efterlyses: Fler hem för unga vuxna EN RAPPORT OM BOSTADSBRISTEN BLAND UNGA 1 (12) Efterlyses: Fler hem för unga vuxna Sammanfattning... 1 Undersökningsmetod... 2 Inledning... 3 Ökad brist på bostäder

Läs mer

Äldre program och manifest. Valmanifest Frihet för Sverige

Äldre program och manifest. Valmanifest Frihet för Sverige Äldre program och manifest Valmanifest Frihet för Sverige Från 2002 Innehåll Frihet för Sverige 3 Sverige behöver en ny regering 4 En politik för människor makten över våra liv 5 Utmaningar och reformer

Läs mer

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare.

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare. Första Maj tal. Kamrater, det känns riktigt kul att få stå här i Emmaboda idag och få prata på första maj. De jag hade tänkta prata med er om idag är varför vi inte kan låta Borgarna vinna valet. Men innan

Läs mer