Hygienrum i skolor - Ett jämställdhetsprojekt. Hygienrum i skolor Ett jämställdhetsprojekt. [Eventuell tilläggsavsändare]

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hygienrum i skolor - Ett jämställdhetsprojekt. Hygienrum i skolor Ett jämställdhetsprojekt. [Eventuell tilläggsavsändare]"

Transkript

1 Hygienrum i skolor - Ett jämställdhetsprojekt Hygienrum i skolor Ett jämställdhetsprojekt [Eventuell tilläggsavsändare]

2 Sammanfattning Uppdraget att utvärdera hur hygienrum i skolan, dvs toaletter, omklädningsrum och duschar upplevs och används har genomförts i samverkan mellan Fastighet, För- och Grundskolan och Fritid. Synpunkter har inhämtats från elever, rektorer, pedagoger, lokalvårdare, skolsköterskor och vaktmästare. Besök för samtal och rundvandring har skett vid en F-9 skola, en F-6 skola, två 7-9 skolor och en gymnasieskola. Både nyproducerade, äldre renoverade och skolor som står inför renovering är representerade. Rapporten kommer att ligga till grund för kapitlet om hygienrum i det lokalfunktionsprogram för skollokaler som färdigställs under (9)

3 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Innehållsförteckning... 3 Inledning... 4 Bakgrund och problembeskrivning... 4 Syfte och frågeställningar... 4 Metod och genomförande... 5 Resultat och analys... 5 Diskussion och slutsatser... 6 Slutsatser och rekommendationer (9)

4 Inledning Bakgrund och problembeskrivning Idag är det väl känt att många barn väljer att inte gå på toaletten under skoltid. Forskning visar att hos i övrigt friska barn och ungdomar, förekommer urinvägsinfektioner, förstoppning och inkontinens vilket kopplas till hur ofta de går på toaletten. Barbro Lundblads avhandling från 2009 Ska jag gå eller är det bättre att jag väntar Förutsättningar för barns toalettbesök i skolan. Institutionen för vårdvetenskap vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. På många skolor upplever eleverna att toaletterna är små, luktar illa och är dåligt städade. Materialval och utformning är en viktig aspekt för att säkerställa möjligheten av god städning. Elever byter inte om och duschar inte efter idrottslektionen i samma utsträckning idag som förr. Vuxennärvaron är dålig i omklädningsrum och duschar vilket kan resultera i mobbingsituationer, sexuella trakasserier och övergrepp. Även skadegörelsen ökar då vuxennärvaro saknas. Kulturella skillnader och kön skapar olika behov av hur hygienrummen utformas Syfte och frågeställningar Syftet är att få en insikt om hur elever och personal upplever hygienrummen på skolan och om deras tankar kring möjliga förbättringar. Målet är att öka vår kunskap inför framtida renoveringar och skapa riktlinjer för hur bra hygienrum ska utformas så att de ät tillgängliga och inbjuder till besök. Beställare av projektet är Tekniska nämnden. Ansvarig för projektet är Christina Lundgren chef Fastighetsförvaltning. Arbetsgruppen består av Karin Nylén Fastighetsförvaltare, Michael Lindgren Lokalplanerare För-och grundskola och Lars Ohlsson Fritidskonsulent Fritid. Omfattning och avgränsningar Projektet är en förstudie. Av kommunens xx egna skolor har fem skolor valts ut utifrån kriterierna, åldersammansättning, teknisk status och uthyrning Följande skolor ingår i studien; Sjöfruskolan F-9 skola, nyproduktion, uthyrning Grubbeskolan 7.9 skola, renoverad, uthyrning Tegs centralskola 7-9 skola, inför renovering, uthyrning Grisbackaskolan F-6 skola, inför renovering, uthyrning Dragonskolan Gymnasieskola, renoverad, uthyrning 4 (9)

5 Metod och genomförande En mall för utvärdering av hygienrum har tagits fram, möjlig att använda inför en renovering. Utvärderingsmallen ger förutsättningar att identifiera såväl tekniska funktioner som reflektioner kring förhållningssätt, regler mm. Mallen tillsammans med ritningar på skolan, där hygienrummen finns markerade, skickades till rektor som förberedelse inför besöket. Frågeställningar 1. Varför går elever inte på toaletten under skoltid 2. Om man går på toaletten, när gör man det i så fall? 3. Finns pojk- och flicktoaletter. Var och varför? 4. Finns olika behov beroende på kön, etnicitet eller kultur när det gäller användandet av toaletter, omklädningsrum eller duschar? 5. Varför byter man inte om till idrottslektioen? 6. Varför duschar man inte efter idrottslektionen? 7. Finns det regler på skolan och för man ut budskap till eleverna om användandet av toaletter, duschar och omklädningsrum? 8. Om elever har klagomål på hygienrum vem ska man vända sig till? Är det uttalat? Följande nyckelord/aspekter skickades med som stöd inför reflektionerna kring hygienrummen; Trygghet Användbarhet (nyttjandgrad, lektionstid/rast) Närvaro av vuxna Tidsaspekt i omklädningsrum (växling ny grupp) Antal Placering Avskildhet (slussar) Närhet Tillgänglighet (Rwc) Städning Hygien Material Temperatur Låsbarhet Ett utvärderingsprotokoll med neutral gubbe och kopplat till ritningsunderlag användes för att på ett enkelt sätt bedöma respektive hygienrum Resultat och analys Tidigare känd bild från resten av Sverige kring hygienrum i skolor stämmer även in på våra skolor i Umeå, det bekräftas efter att förstudien genomförts. Så här har representanterna från de fem skolorna reflekterat. Elever väljer att inte gå på toaletten under skoltid därför att; 5 (9)

6 Man är rädd för att det ska höras när man gör sina behov och det känns otryggt när det låter mycket utanför. Toaletterna är små. Trots att de städas varje dag känns de ostädade, det luktar illa och upplevs gamla och slitna. Det finns en osäkerhet kring att låsen fungerar. Både att någon kan låsa upp utifrån och att man kan bli inlåst. Om man använder skolans toaletter gör man det; På raster, en del väljer att gå när lektionen börjat och det är lugnare i korridoren. Pojk- och flicktoaletter vad gäller; Det finns inget enhetligt ställningstagande kring separata pojk - och flicktoaletter. Det kan dessutom växla över tid lite beroende på situationen på skolan. Olika behov beroende på kön, etnicitet eller kultur; Kanske behovet ser annorlunda ut när det kommer fler nyanlända från andra kulturer. Pojkar och flickor har olika behov. Allergiomklädning finns på Dragonskolan där man också ska iordningställa ett hen-omklädningsrum. Där finns även låsta duschbås och omklädningsrum med taggar för att framförallt skapa trygghet för flickorna. Elever väljer att inte byta om därför att; De upplever att det är ont om tid mellan lektionerna. Det är inte alltid som man orkar byta om. Känner sig otrygga att byta om bland okända (till okända räknas klasskamrater som man inte känner så väl). Ny klass på väg in gör att man känner sig stressad. Ibland har man glömt ombyte. Ovanstående gäller dock inte gymnasieungdomar som generellt alltid byter om, det krävs för sk aktiv närvaro Elever väljer att inte duscha därför att; De upplever att det är ont om tid mellan lektionerna. Det finns inget behov av att duscha eftersom man inte tagit ut sig på lektionen. Ny klass på väg in gör att man känner sig stressad. Det luktar sunkigt i duschrummet, känns ofräscht. Vill inte visa sig nakna inför andra. Regler och budskap kring hygienrum; Allmänna ordningsregler finns på alla skolor. Utöver det finns regler kring användandet av parfym på någon skola. Bara regler för hur man uppför sig i matsalen reflekterar en elev. Toalettskola med skolsköterskan. Om man vill framföra klagomål på hygienrum; 6 (9)

7 Klassråd, elevråd, elevskyddsombud, rektor, vaktmästare, gymnastiklärare, lokalvårdare, klassforum, elevforum och skolforum. Det finns många olika forum för eleverna att vända sig till med sina synpunkter och förslag. Diskussion och slutsatser För att hygienrummen i skolor ska upplevas rena, fräscha och trygga behöver lokalhållare, verksamheten och lokalvården ta varandra i hand och göra gemensam sak. Att tro att det bara är att bygga bort problemen är inget framgångsrecept. Det är viktigt att kunskapen kring elevers vardag är känd så att goda planlösningar erhålls när man renoverar och bygger nytt. En viktig aspekt att ta hänsyn till för att skapa trygghet för eleverna är att säkerställa att ljud både utifrån och in och inifrån och ut i möjligaste mån elimineras. En annan trygghetsskapande åtgärd är att minska insyn till omklädnings- och duschrum genom att bygga slussar och skärmväggar. Kunskap kring val av material som underlättar städning och som möjliggör att drift- och underhållskostnader blir rimliga över tid behöver fastslås. Rektor, pedagoger mfl har ett stort ansvar att synliggöra förhållningssätt, implementera ordningsregler samt skapa förutsättningar för elever att använda skolans hygienrum. Hur säkerställer man att alla elever känner ansvar för att lämna toaletten eller duschen som man själv önskar finna den är en fråga man måste ställa sig? Toaskolan. Städningen har stor del i upplevelsen av hygienrummen. Hur städar vi? När och hur ofta? I vilken omfattning görs det storstäd och vad ingår i det? Det är frågor som behöver förtydligas och nivåer som behöver säkerställas. Av erfarenhet vet vi att hygienrum som renoveras men där städning inte sker i tillräcklig omfattning kommer ganska omgående att återigen upplevas slitna och ofräscha. Förslag på lösningar från elever; Handdukshängare i direkt anslutning till duschplatsen. (vill inte gå över rummet naken). Ta bort dörrspringor nere vid golv alt uppe vid ök dörr (ventilation) så att inte ljud passerar ut alt in. Slutsatser och rekommendationer Utvärderingsprotokoll: För att skapa förståelse och synliggöra alla intressenters ansvar är utvärderingsprotokollet ett verktyg att tillsammans jobba med inför en renovering. Tekniska anvisningar: Fastighet behöver förtydliga materialval, teknisk utrustning såsom lås, vs-armaturer, belysning mm i sina tekniska anvisningar som ligger till grund för projektering 7 (9)

8 Funktionsprogram för skola: I det funktionsprogram som nu arbetas fram på initiativ av För- och Grund planeras ett kapitel för hygienrum. Där ska erfarenheterna från denna förstudie ingå och dokumenteras. 8 (9)

9 Hygienrum i skolor ett jämställdhetsprojekt Kontaktuppgifter: Karin Nylén Michael Lindgren Lars Olsson Christina Lundgren mejladress: karin.nylen@umea.se mejladress: michael.lindgren.2@umea.se mejladress: lars.olsson@umea.se mejladress: christina.lundgren@umea.se

Sida 2 av 5 Lärarna har regelbundet följt upp med eleverna frågan om arbetsro i klassrummet. Undervisning Skolan har genomfört de åtgärder som föresla

Sida 2 av 5 Lärarna har regelbundet följt upp med eleverna frågan om arbetsro i klassrummet. Undervisning Skolan har genomfört de åtgärder som föresla Sida 1 av 5 Fågelforsskolan 6-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola a för planen Rektor Vuxenteam Vår vision Eleverna har

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (6) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkbergsskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande tiden 20110101-20111231 Plan mot diskriminering

Läs mer

Bengtsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bengtsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Bengtsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 6-9 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 6-9 a för planen

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Maria Westberg Rektor

Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Maria Westberg Rektor Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Maria Westberg 20151031 Sidan 2 av 9 Grunduppgifter: Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och skola Ansvarig för planen:

Läs mer

ELEVHÄLSOENKÄT ÅK 4. Västra Götalands regiongemensamma elevhälsoenkät

ELEVHÄLSOENKÄT ÅK 4. Västra Götalands regiongemensamma elevhälsoenkät ELEVHÄLSOENKÄT ÅK 4 Västra Götalands regiongemensamma elevhälsoenkät OBSERVERA!! Det här är första utkastet av Västra Götalands gemensamma elevhälsoenkäter för årskurs 4 och 8 i grundskolan samt 1:an på

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen Rektor Sven Ylipää Vår vision Vi vill skapa en studiemiljö som präglas av trygghet och arbetsro. Planen gäller

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Rapport. Projekt - Tillsyn av skoltoaletter 2013. Kristin Svee, Marie Vestin. Foto: Mostphotos HANDLÄGGARE

Rapport. Projekt - Tillsyn av skoltoaletter 2013. Kristin Svee, Marie Vestin. Foto: Mostphotos HANDLÄGGARE Rapport Projekt - Tillsyn av skoltoaletter 2013 Foto: Mostphotos HANDLÄGGARE Kristin Svee, Marie Vestin November 2013 Innehållsförteckning Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund 4 Uppdrag och syfte 4 Beskrivning

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (7) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Ede skola, Läsåret 2011/2012 Planen reviderad oktober 2011 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår från

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Faktoriet 2014/15

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Faktoriet 2014/15 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Faktoriet Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Faktoriet 2014/15 Vår vision På vår skola vill vi skapa goda relationer

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från 2015-05-01 till 2015-12-31 Ansvariga för planen Helena Palmquist, Norsborg Yvonne Åkerblad, Östermalm Vision På vår skola ska ingen

Läs mer

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan, Grundskolans fritidshem Syrenen, Nyponrosen och Polstjärnan,

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Resultat Murgårdsskolan åk 5 våren 2012

Resultat Murgårdsskolan åk 5 våren 2012 Datum 2012-04-24 Norum/Westerman-Annerborn KUN2012/101 Resultat Murgårdsskolan åk 5 våren 2012 2010 29 svarande av 38 elever, 15 flickor och 14 pojkar (enligt Procapita 11/3) dvs 76 % 2011 34 svarande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Perspektivinsamling - frågeställningar

Perspektivinsamling - frågeställningar Perspektivinsamling - frågeställningar Elever och före detta elever Vad är en bra skola för dig och dina kompisar? Vad är mindre bra? Hur ska skolan vara för att du ska få lust att lära? Personal Vad är

Läs mer

Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Ansvariga för planen Vår vision Planen gäller från Planen gäller till Läsår

Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Ansvariga för planen Vår vision Planen gäller från Planen gäller till Läsår 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-5 och fritidshem Ansvariga för planen Jill Nord, rektor Ida Karlsson, bitr. rektor Vår vision På Rörsjöskolan ska det

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UPPSALA KOMMUN VÅRD & BILDNING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Grundskola Tunabergsskolan Ansvarig för planen Rektor: Lena Engebrand Nikou Planens giltighetstid: Augusti 2014 januari 2016

Läs mer

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Al-Azharskolans likabehandlingsplan 2017 Elevversion

Al-Azharskolans likabehandlingsplan 2017 Elevversion Al-Azharskolans likabehandlingsplan 2017 Elevversion En vän är en person som kommer när andra försvinner. (Walter Winchell ) Vår vision: En trygg skola fri från kränkningar, diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Landalaskolan läsår 2015/2016 Landalaskolan Södra Viktoriagatan 48-52 Göteborg Hemsida: www.centrum.goteborg.se

Läs mer

FRUÄNGENS SKOLAs plan mot diskriminering och kränkande behandling

FRUÄNGENS SKOLAs plan mot diskriminering och kränkande behandling FRUÄNGENS SKOLAs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och grundsärskola Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor)

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Gymnasieskola Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Skolsyster Ingela Bergling, Specialpedagog Agneta Ernstson, Kurator Åsa Berg Alma Lindblom, Elevrådsordförande

Läs mer

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET Innehåll Grunduppgifter... 2 Vår vision... 2 Utvärdering... 3 Främjande insatser... 3 Kartläggning... 4 Förebyggande

Läs mer

Ellen Keyskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Ellen Keyskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ellen Keyskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: RO 2, Grundskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 LUNDS KOMMUN Östratornskolan 2-9, fritidshem och LIG LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 Lagrum: Skollagen 6 kap. 8 I II III IV V FÖREBYGGANDE ARBETE RISKANALYS RISKINVENTERING OCH

Läs mer

Sjötorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola samt fritidshem

Sjötorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola samt fritidshem Sjötorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola samt fritidshem Läsår: 2015/2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Policy På Viskastrandsgymnasiet tolereras inga former av diskriminering, övergrepp, mobbning eller kränkningar. Alla elever och all personal ska

Läs mer

Beckombergaskolans likabehandlingsplan

Beckombergaskolans likabehandlingsplan 1 Beckombergaskolans likabehandlingsplan Förkortad och förenklad version 2 Beckombergaskolans Likabehandlingsplan På Beckombergaskolan ska alla känna sig trygga. Här är vi lika viktiga men inte lika. Ingen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Plan mot kränkande behandling och diskriminering Hagabackens skola och fritidshem 2018 Plan mot kränkande behandling och diskriminering På vår skola ska inget barn bli utsatt för: Diskriminering: Diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Faktoriet 2015/16

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Faktoriet 2015/16 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Faktoriet Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Faktoriet 2015/16 Vår vision På vår skola vill vi skapa goda relationer

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2012-13

Likabehandlingsplan för läsåret 2012-13 Likabehandlingsplan för läsåret 2012-13 - s plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1. Inledning Diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 samt fritidshem Läsår 2016/2017 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Dalaskolans handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Dalaskolans handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling GÖTEBORGS STAD VÄSTRA GÖTEBORG Dalaskolan Dalaskolans handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 1 Innehållsförteckning Så säger lagen s 3 Mål

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kusmarksskolan Läsåret 18/19 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, fritidshem och grundskola med årskurserna 1-5 Ansvariga

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och. kränkande behandling. Läsåret 2014-2015. Kristinebergskolan

Plan mot diskriminering, trakasserier och. kränkande behandling. Läsåret 2014-2015. Kristinebergskolan 1(11) Barn- och utbildningsförvaltningen Kristinebergskolan Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Kristinebergskolan 2 Innehållsförteckning Kristinebergskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Nolbyskolan 2013/2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Nolbyskolan 2013/2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Nolbyskolan 2013/2014 Målsättningen är att alla på Nolbyskolan ska känna sig trygga och respekterade som de är. Ingen ska bli utsatt för någon form

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling TINGBERGSSKOLAN F-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-08-11 DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GRUNDUPPGIFTER VERKSAMHETSFORMER SOM OMFATTAS AV PLANEN Grundskola, förskoleklass

Läs mer

Likabehandlingsplan. S:t Olovsskolan. Enda sättet att få en vän är att vara en. för

Likabehandlingsplan. S:t Olovsskolan. Enda sättet att få en vän är att vara en. för Likabehandlingsplan Enda sättet att få en vän är att vara en för S:t Olovsskolan 2015-2016 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår vision... 3 Mål... 3 Ansvariga för S:t Olovsskolans Likabehandlingsplan...

Läs mer

Kristinedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, skolbarnsomsorg, förskoleklass och grundsärskola Ansvariga för planen

Läs mer

Roslagsskolans Likabehandlingsarbete

Roslagsskolans Likabehandlingsarbete Roslagsskolan Roslagsskolans Likabehandlingsarbete En handlingsplan mot kränkande behandling, trakasserier, sexuella trakasserier och för arbetet med aktiva åtgärder mot diskriminering 2017/2018 Planen

Läs mer

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Vision På Tanneforsskolan ska alla känna sig trygga. Genom denna trygghet skapas förutsättningar för ett allsidigt lärande. Uppdraget Ny lag: Från 2006-04-01

Läs mer

Lindeparkens gymnasiesärskola och KTT-verksamhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lindeparkens gymnasiesärskola och KTT-verksamhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 (12) och KTT-verksamhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: gymnasiesärskola och korttidstillsyn (KTT) för skolungdom över 12 år enligt lagen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Halvarsgårdars skola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Halvarsgårdars skola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Halvarsgårdars skola 2016-2017 1(11) Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Halvarsgårdars skola

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Skol- och utbildningsförvaltningens elevenkät äldre 2016

Skol- och utbildningsförvaltningens elevenkät äldre 2016 Skol- och utbildningsförvaltningens elevenkät äldre 2016 Välj skola Alléskolan 67 15,4 Mackleanskolan 368 84,6 Välj klass Årskurs 7 25 37,3 Årskurs 8 18 26,9 Årskurs 9 24 35,8 Total 67 100 15,4% (67/435)

Läs mer

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 samt fritidshem Läsår 2018/2019 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Mariedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

LIKABEHANDLINGSPLAN Mariedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling LIKABEHANDLINGSPLAN Mariedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, träningsskola, förskoleklass och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 Utvärdering...4 Främjande insatser... 5 Kartläggning... 6 Förebyggande åtgärder...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Olovslund/Nockebyhovs skolor Läsåret Förkortad och förenklad version

Likabehandlingsplan för Olovslund/Nockebyhovs skolor Läsåret Förkortad och förenklad version OLOVSLUND/NOCKEBYHOVS SKOLOR "VI SKAPAR VERKTYG FÖR ETT LIVSLÅNGT LÄRANDE" UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan för Olovslund/Nockebyhovs skolor Läsåret 2014-2015 Förkortad och förenklad version

Läs mer

Äventyrsskolan i Gummarks plan mot diskriminering och kränkande behandling

Äventyrsskolan i Gummarks plan mot diskriminering och kränkande behandling Äventyrsskolan i Gummarks plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola Läsår 2015-2016 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola

Läs mer

ELEVHÄLSOENKÄT ÅK 4. Västra Götalands regiongemensamma elevhälsoenkät

ELEVHÄLSOENKÄT ÅK 4. Västra Götalands regiongemensamma elevhälsoenkät ELEVHÄLSOENKÄT ÅK 4 Västra Götalands regiongemensamma elevhälsoenkät Frågorna i den här enkäten handlar om din hälsa, skolsituation, livsstil och hur du mår. Det finns inga rätt eller fel svar. Du svarar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Edsta skola samt fritidshem Upprättad 2013-11-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (6) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande tiden 20120101-20121231 Plan mot diskriminering och

Läs mer

Dalabergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dalabergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dalabergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar.

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar. KVISTBERGSSKOLAN Plan för skolans arbete mot diskriminering, trakasserier, mobbning och annan kränkande behandling (direkt underställd Likabehandlingsplan Torsby kommuns skolor) Läsåret 2013/2014 Fastställd

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7 HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7 Alla elever i årskurs 7 bjuds in till ett hälsobesök hos skolsköterskan. I den här enkäten ställer vi frågor om din hälsa, levnadsvanor, trivsel och skolmiljö som

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Astrid Lindgrens skola åk 7-9 2014

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Astrid Lindgrens skola åk 7-9 2014 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Astrid Lindgrens skola åk 7-9 2014 Innehåll Bakgrund... 3 Skolledningens ställningsstagande... 3 Vision... 4 Definitioner... 4 Elevmedverkan...

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Särskolans verksamhet, som regleras

Läs mer

Mariebergsskolan skolområde sydplan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariebergsskolan skolområde sydplan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-06-17 Mariebergsskolan skolområde sydplan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola samt Grundsärskola Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan. grundskola årskurs1och årskurs 2 förskoleklass och fritidshem

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan. grundskola årskurs1och årskurs 2 förskoleklass och fritidshem Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvängenskolan grundskola årskurs1och årskurs 2 förskoleklass och fritidshem läsåret 2014/15 Keith Haring Upprättad augusti 2014 Lisbeth

Läs mer

LIKABEHANDLINGS- PLAN OCH ÅRLIG PLAN MOT K R Ä N K A N D E BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS- PLAN OCH ÅRLIG PLAN MOT K R Ä N K A N D E BEHANDLING LIKABEHANDLINGS- PLAN OCH ÅRLIG PLAN MOT K R Ä N K A N D E BEHANDLING L Ä S Å R E T 2 0 1 6 2017 INNEHÅLL Inledning 3 D E L 1 : B A K G R U N D, B E G R E P P O C H R U T I N E R Skollagen och diskrimineringslagen

Läs mer

Örebro kommun. Barn-Elever Grundskolan - (Fri) Grenadjärskolan - Gr respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB.

Örebro kommun. Barn-Elever Grundskolan - (Fri) Grenadjärskolan - Gr respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Örebro kommun Barn-Elever Grundskolan - (Fri) Grenadjärskolan - Gr 3-5 34 respondenter Brukarundersökning Genomförd av CMA Research AB Juni 2013 Fakta om undersökningen Bakgrund Örebro kommun har genomfört

Läs mer

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola Ansvariga för planen Rektor Britt-Marie Eliasson Vår vision Alla människor

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Likabehandlingsplan Västerbyskolan läsår 09/10

Likabehandlingsplan Västerbyskolan läsår 09/10 Likabehandlingsplan Västerbyskolan läsår 09/10 Skolans likabehandlingsplan regleras utifrån två lagar: Diskrimineringslagen och Skollagen kap 14. Likabehandlingsplanen beskriver skolans arbete för att

Läs mer

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola Dingtuna Skolor Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering 2011-2012 Dingtuna skola ig: Margareta Vestlund Rektor Innehållsförteckning och vision 2 Vad betyder orden? 2 Så säger

Läs mer

Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2014

Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2014 Datum 2014-04-22 Norum/Westerman-Annerborn KUN2014/90 Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2014 2012 68 svarande av 82 elever, 38 flickor och 30 pojkar (enligt Procapita 15/2) dvs 83 % 2013 49 svarande av

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Uppdaterad 2018-11-12 Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens

Läs mer

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola och fritidshem Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grundskola och fritidshem Frövi f-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grundskola och fritidshem Frövi f-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grundskola och fritidshem Frövi f-6 Lindesberg 2016-2017 Vår skola är en trygg plats för alla elever och all personal, fri från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Arbråskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Arbråskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Arbråskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 a för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

Innehållsförteckning: 1. Grunduppgifter 2. Skolans vision 3. Utvärdering 4. Främjande insatser 5. Kartläggning 6. Förebyggande åtgärder 7.

Innehållsförteckning: 1. Grunduppgifter 2. Skolans vision 3. Utvärdering 4. Främjande insatser 5. Kartläggning 6. Förebyggande åtgärder 7. Påskbergsskolan Likabehandlingsplan Årskurs F-3 Januari 2017 juni 2017 Innehållsförteckning: 1. Grunduppgifter 2. Skolans vision 3. Utvärdering 4. Främjande insatser 5. Kartläggning 6. Förebyggande åtgärder

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2015/2016. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

Likabehandlingsplan Järnåkraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Järnåkraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Lunds kommun Skolområde Järnåkra/Klostergården Likabehandlingsplan Järnåkraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad 2010-08-15 Reviderad 2015-08-11 1 Innehållsförteckning Lagstiftning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, fritidshem och grundskola åk 1-6 Läsår: 2016/2017 Uppdraget att motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skola Grundskolan och fritids Planen gäller från 2017-08-25 till 2018-09-06 Ansvarig för planen Rektor Agnetha Ljungsparr Vår vision

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET I den här enkäten ställer vi frågor om mat och sovvanor, fysisk aktivitet och fritid, skola och arbetsmiljö, trivsel och relationer och din hälsa som sen utgör

Läs mer

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshem Läsår: 2015/16 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem

Läs mer

Likabehandlingsplan Revinge skola

Likabehandlingsplan Revinge skola Likabehandlingsplan Revinge skola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem Läsår 2016 / 2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass,

Läs mer

Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, fritids åk 1-6, 7-9, grundsärskolan, fritids, åk 1-8, Ansvariga

Läs mer