Minnesanteckningar Forum för internationalisering 10 maj 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Forum för internationalisering 10 maj 2017"

Transkript

1 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Anders Clarhäll utredare PROTOKOLL Datum Postadress Box Stockholm Besöksadress Wallingatan Stockholm Telefon Organisationsnummer Minnesanteckningar Forum för internationalisering 10 maj 2017 Deltagare Henrik Strömberg Croné, CSN Oscar Berger, Justitiedepartementet Markus Filipsson, Migrationsverket Patrik Pettersson, Migrationsverket Erik Åstedt, Näringsdepartementet Patrik Henriksson, SFS Andreas Göthenberg, STINT Stefan Bengtsson, SUHF/Chalmers Linda Gerén, SUHF Cilla Häggkvist, SUHF/Uppsala universitet Eva Malmström, SUHF/KTH Christina Murrey, SUHF/KTH Anders Söderholm, SUHF Kurt Bratteby, Svenska institutet Monika Wirkkala, Svenska institutet Tomas Egeltoft, Universitetskanslersämbetet Anna Lundh, Universitetskanslersämbetet Anders Clarhäll, Universitets- och högskolerådet Daniel Edquist, Universitets- och högskolerådet Tuula Kuosmanen, Universitets- och högskolerådet Susanne Wadsborn-Taube, Universitets- och högskolerådet Kamilla Lindström, Utrikesdepartementet Gäster Maria Wilenius, Internationaliseringsutredningen Albin Gaunt, Internationaliseringsutredningen Karin Åmossa, SULF Ulf Hedbjörk, Universitets- och högskolerådet 1 (10)

2 Inledning och presentationsrunda Ordförande Tuula Kuosmanen hälsade välkommen och överlämnade till alla närvarande att presentera sig. Med på möte med Forum för första gången var Stefan Bengtsson från Chalmers tekniska högskola, Erik Åstedt från Näringsdepartementet, Tomas Egeltoft från UKÄ och Daniel Edqvist från UHR. Gäster vid dagens möte var Maria Wilenius och Albin Gaunt från internationaliseringsutredningen, Karin Åmossa från SULF och Ulf Hedbjörk från UHR. Utredningen om ökad internationalisering av universitet och högskolor (U 2017:02) Maria Wilenius och Albin Gaunt, sekreterare i utredningen Maria Wilenius presenterade utredningens direktiv som hon beskrev som bestående av tre huvudsakliga delar: nya mål och ny nationell strategi för internationalisering både vad gäller utbildning och forskning åtgärder för hur fler studenter kan få internationellt perspektiv i utbildningen åtgärder för att öka Sveriges attraktivitet som studiedestination och kunskapsnation Direktiven lyfter fram att den svenska högskolan befinner sig på en global arena, vilket bland annat innebär ökad konkurrens. Det ställer krav på hög kvalitet och relevans både vad gäller verksamheten i sig, men också förmågan att leverera kunskaper och utbildad arbetskraft till samhället utanför akademien. Högskolans internationalisering finns tidigare beskriven i regeringsdokument i form av en allmän strategi för internationalisering av högre utbildning från 2005 och strategi för internationellt samarbete om forsknings och forskningsbaserad innovation från 2012.Dessa har dock inte blivit föremål för någon tydlig uppföljning.. I förberedelsearbetet om att ta fram en strategi har utredningen studerat hur internationaliseringsstrategier för högskolan ser ut i andra länder. De kan ha mycket olika karaktär. För att få in synpunkter från svenska lärosäten har utredningen skickat en enkät till alla universitet och högskolor i Sverige. Enkäten ska besvaras senast 31 juli. Under september kommer utredningen hålla 2 (10)

3 hearingar med lärosätesrepresentanter, en hearing i Lund och en i Stockholm. Utredningen ska redovisa uppdraget uppdelat på två tillfällen där mål, strategi och internationell mobilitet ska redovisas 31 januari Ökade attraktivitet som studienation, myndighetssamordning och studieavgifter ska redovisas 31 oktober Arbetet med den andra delen kan dock inte vänta helt och hållet till nästa år eftersom studieavgifter och Sverige som studienation (andra delen) behöver vara en del av strategin (som är del av första delen). Bikupediskussioner Efter Marias presentation av utredningsdirektivet uppmanade Tuula mötets deltagare att diskutera i smågrupper för att formulera frågor och kommentarer. Frågorna och kommentarer kunde gärna inbegripa olika målgrupper och deras behov ur ett internationaliseringsperspektiv. Kommentarer från gruppdiskussionerna redovisas nedan: Eva Malmström: Eftersom samverkan också är med som en del av uppdraget vid sidan av utbildning och forskning, innebär det att ni också ska träffa aktörer utanför akademien? Albin Gaunt svarade att de planerar att träffa representanter för flera olika organisationer. Monika Wirkkala: Ytterligare en målgrupp är utlandsmyndigheterna som med rätt samarbete kan bli mycket viktig för högskolans internationalisering. Stefan Bengtsson: Det är viktigt den kommande strategin verkligen blir nationell och att den innefattar flera politikområden. Den ska inte sammanblandas med lärosätenas egna strategier, som bör vara interna processer som ägs av lärosätena själva. Kurt Bratteby: För att tydligare betona att den kommande internationaliseringsstrategin omfattar många politikområden, vore det önskvärt om hela regeringen är avsändare. Cilla Häggkvist: Om enkäten handlar om att kartlägga nuläget, är det också viktigt att komplettera med lärosätenas syn på internationaliseringens framtidsfrågor. Karin Åmossa: Rekrytering till tjänster inom högskolan är en viktig internationaliseringsfråga. Särskilt när det gäller tydlighet i karriärvägarna och jämförbarhet med andra länders tjänstestrukturer. Andreas Göthenberg: Viktigt är att titta framåt och på vd andra länder anser vara viktiga framtidsfrågor för internationalisering. Många anser 3 (10)

4 att förenklade möjligheter för joint- och dubble degree program, samt utlandsetableringar är framtidsfrågor. På systemnivå måste vi sträva efter att få bort hinder. Anders Clarhäll frågade om den del i uppdraget som handlar om att föreslå strukturer för myndighetssamverkan. Detta är en väsentlig fråga för Forum eftersom Forum är en av dagens existerande strukturer för myndighetssamverkan. Maria svarade att myndighetssamverkan huvudsakligen ingår i utredningsarbetets andra del och att frågor om hur dessa överväganden ska gå till ännu inte är klarlagt. Möjligen finns behov av mer organiserad koordinering utöver samordning. Utredningen medverkan vid möte med Forum för internationalisering Vid möte med Forum 8 november kommer utredaren Agneta Bladh medverka för att presentera delar av utredningens förslag och diskutera med Forum. Utredare och sekreterare kommer vidare bjudas in att vara med vid Forums möten under våren Högskolelärares internationella mobilitet Ulf Hedbjörk UHR, representant Eurydike Sverige Karin Åmossa, chefsutredare SULF 15 juni släpper Eurydike en rapport som är en jämförande studie över arbetsvillkor och rekrytering av undervisande och forskande personal inom europeisk högskola. Rapporten har namnet Academic Staff in Higher Education in Europe. I rapporten finns ett kapitel som fokuserar på internationalisering och det är huvudsakligen från denna del av rapporten som Ulf Hedbjörk hämtade mesta delen av den information han presenterade för Forum. Karin Åmossa från SULF har Forum bjudit in för att ge ett svenskt fackligt perspektiv på rapportens resultat. En fråga studien sammanställer är huruvida de 38 studerade länderna har nationella strategier för högskolans internationalisering. Drygt hälften av länderna, däribland Sverige, har en specifik strategi för högskolans internationalisering. Ett tiotal har mer allmän strategi för högskolan där internationalisering ingår. Några får länder saknar strategi enligt hur strategi definieras av Eurydike. Flertalet av länderna som ingår i studien dokumenterar högskolelärares internationella mobilitet. Definitionerna om vad som är att betrakta som internationell mobilitet är dock inte lika, varvid jämförelser mellan länder försvåras. I en tredjedel av studiens länder har den akademiska personalen sin arbetstid delad mellan arbetsuppgifter och där minimitider är angivna 4 (10)

5 för hur mycket tid som ska ägnas åt undervisning respektive forskning. Sverige och övriga nordiska länder är del av den samling länder där arbetstidens fördelning inte är centralt reglerad. Fördelningen mellan forskning och undervisning varierar för många akademiker under karriären. I Sverige och många andra länder är det vanligt att undervisningens del av arbetet minskar med åren. I Tyskland är det dock tvärtom där unga forskare har lite undervisningstid, men att det är något som oftast ökar med åren. Respons från Karin Karin Åmossa berömmer Eurydikerapporten som tar upp de viktiga frågor som ofta diskuteras bland europeiska fackföreningar för universitetslärare. Karin berättar om oro för arbetsvillkor som på många håll i Europa verkar bli mer otrygga. De europeiska lärarfacken pratar alltmer om ett akademiskt proletariat. Ett sådant exempel är zero hour contract som är undervisningstjänster i Storbritannien utan någon garanterad undervisning. Den anställde får istället ett meddelande när han eller hon förväntas infinna sig för undervisning. Karin berättar också om en granskning SULF gör av rekryteringsprocesser vid tre svenska lärosäten. Enligt plan ska granskningen resultera i en rapport färdig hösten Vid en fakultet som ingår i studien visade det sig att 90 % av tjänsterna blev tillsatta med interna sökande, sökande som redan har en anknytning till lärosätet som rekryterar. Ibland kan utlysningstiden vara så kort som tre dagar, vilket ger intryck av att lärosätet försökt undvika att många söker. Att den här typen av processer förekommer har SULF känt till tidigare, men studien visar att missbruket av tillsättningsprocesserna är större än väntat. Om internrekrytering är så pass omfattande, kan man också förvänta sig att unga forskare i början av sin karriär anpassar sig på ett sådant sätt att rörligheten minskar. Om man riskerar att missa chanser till jobb som dyker upp vid hemmainstitutionen när man är borta, så kan det bli så att många avstår mobilitet och stannar hemma istället. Omfattande internrekrytering har också andra oönskade effekter där lärosätet minskar inflödet av både arbetskraft och idéer utifrån. Karin berättade också om besvär med uppehållstillstånd för doktorander och forskare som kommer till Sverige. Ett exempel är en utländsk doktorand som efter avslutade forskarstudier i Sverige fick en, av Vetenskapsrådet finansierad, Post-doc förlagd till Storbritannien. Om han tackar ja till tjänsten och vistas del av sin tid i Storbritannien, 5 (10)

6 innebär det att han äventyrar sina möjligheter att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Här släpar regelverket efter och orsakar bekymmer både för individen, för arbetsgivaren och finansiären. Stefan Bengtsson berättar att Chalmers medvetet anstränger sig att få många externsökande till utlysta tjänster. Chalmers eftersträvar breda beskrivningar av det forskningsfält som utlyser gäller. Till exempel kan forskningsassistenttjänster utlysas inom energiforskning eller liknande breda rubriker som kan innefatta många olika forskningsinriktningar och specialiteter. På så sätt får lärosätet in en stor bredd av sökande till utlysta tjänster. Rapport från migrationsutskottet (tidigare benämnd migrationsgruppen) Linda Gerén, SUHF Linda rapporterade att Migrationsutskottet har avlämnat sitt uppdrag angående uppehållstillstånd för studenter till en gruppering som arbetar aktivt med frågan. I denna grupp ingår representanter från UHR, Migrationsverket och SUHF. Flera lärosäten har hört av sig till SUHF angående bekymmer med långa väntetider för uppehållstillstånd, inte bara för studenter, utan även för forskare. De långa väntetiderna gäller för de som söker första gången, men i ännu högre grad för de som ansöker om förlängning. En forskare hade fått beskedet att beslut om förlängning kan ta mer än ett år och under den tiden kan han inte lämna Sverige. Om det fortsätter på det här viset, så är det inte bara ett besvär för individer som drabbas, det sänder också signaler om en ovälkomnande attityd. I förlängningen kan besvären tvinga lärosäten att förändra sin rekrytering. Linda ställer fråga till Forum om det är önskvärt att migrationsutskottet nu får ett nytt uppdrag som gäller migrationsfrågor för forskare. Migrationsutskottet skulle kunna ta in information från flera lärosäten för att kunna bilda sig en uppfattning om problemets omfattning och hur olika lärosäten uppfattar situationen. För denna uppgift behöver migrationsutskottet en ny sammansättning med bland annat deltagare med erfarenhet av personalfrågor. På sikt behövs någon från Migrationsverket som arbetar med arbetstillstånd. Mötet ställde sig positiva till migrationsutskottets förslag om nytt uppdrag. Önskvärt vore att migrationsutskottet sammanställer ett underlag att presentera för Forum vid nästa möte 8 november. Om 6 (10)

7 migrationsutskottet finner det lämpligt kan även SULF och forumsekretariatet på UHR delta i arbetet. Konsekvenser av domen MdH vs. Dickinson Anders Söderholm, SUHF I målet om återbetalning av studieavgift till Connie Dickinson Askenbäck förlorade Mälardalens högskola (MDH) i Hovrätten och dömdes till att betala tillbaka halva den studieavgift Connie betalat. Eftersom varken Connie eller MDH därmed är nöjda, har båda parterna överklagat och begärt prövningstillstånd till Högsta domstolen. Det betyder att rättsläget fortfarande är oklart i väntan på Högsta domstolens dom. En av de saker som domstolen har haft att ta ställning till är huruvida relationen mellan lärosätet och en studieavgiftsskyldig student är att betrakta som civilrättsligt eller offentlighetsrättsligt. Tingsrätt och hovrätt har tolkat förhållandet som civilrättsligt. Anders Söderholm bedömer det som troligt att Högsta domstolen tar upp fallet till behandling tidigast i början av Uppdrag till Forum angående samordning av webbinformation för internationella studenter Susanne Wadsborn-Taube, UHR Susanne Wadsborn-Taube redogjorde för arbetet med samordning av webbinformation. Ett första möte mellan UHR och Migrationsverket var planerat till föregående fredag. Några av deltagarna fick dock förhinder, varvid mötet ställdes in. Markus Filipsson berättade om den idéskiss till myndighetsgemensam webbinformation som Migrationsverket arbetat fram och skickat in som förslag till UHR. I idéskissen beskrivs processen att komma till Sverige för att studera i fyra huvudsakliga steg och tanken är att information från alla aktörer som studenten behöver ha kontakt med ska finnas samlat inom de fyra stegen. 7 (10)

8 Forsknings- och högskolefrågor på utlandsmyndigheterna Erik Åstedt, Näringsdepartementet Kamilla Lindström, UD Kurt Bratteby och Monika Wirkkala, SI Utlandsorganisationen för innovation, forskning och högre utbildning 1 januari i år övergick Tillväxtanalys utlandsverksamhet till Näringsdepartementet. Det betyder att medarbetarna flyttar in på utlandsmyndigheterna och formellt blir en del av utrikesförvaltningen med regeringskansliet som arbetsgivare. Styrning och finansiering delar näringsdepartementet med utbildningsdepartementet. Erik Åstedt beskriver omorganisationen som oväntat arbetsam, säkert mycket på grund av att det är ovanligt att delar av en myndighet flyttar in i regeringskansliet. En flytt i motsatt riktning förekommer dock ibland. Verksamheten består av utsända och lokalanställda analytiker placerade vid svenska utlandsmyndigheter i Washington DC, Brasilia, New Delhi, Beijing och Tokyo. Efter omorganisationen ska analytikerna arbeta mer politiknära och mer främjande. Det innebär sannolikt att de spenderar mindre tid med längre utredningar och mer med dagsaktuella frågor och att följa utvecklingen i respektive land. De ska vara forsknings- och innovationsambassadörer för Sverige, främja investeringar och attrahera människor för arbete och studier i Sverige. Svenska institutets stöd till utlandsmyndigheterna Monika Wirkkala berättade om det pilotprojekt som SI genomförde 2015 för att aktivera och uppmuntra utlandsmyndigheterna att arbeta mer med marknadsföring av Sverige som studienation. Projektet erbjöd utbildningar för ambassadpersonal, ekonomiskt stöd för att delta på rekryteringsmässor och tillgång till on-lineverktyg på webbplatsen sharingsweden.se. Sju utlandsmyndigheter deltog och projektet betraktades som lyckosamt. En lärdom var att kvalitetskontroll är viktigt och att de som arbetar med marknadsföring behöver djupare kunskaper som Sverige och svensk utbildning. Detta gjorde att verksamheten byggdes ut nästkommande år med utbildning av lokalanställda vid utlandsmyndigheterna i budskap och marknadsföring av Sverige som studiedestination på plats i Stockholm. Som ett resultat steg deltagandet till 30 mässor i 20 länder Inför 2017 har verksamheten utökats ytterligare till att inkludera utlandsmyndigheter i 27 länder och ett fokus är satsningar på pre-departure events innan studenterna avreser till Sverige. 8 (10)

9 Monika avslutade med att berömma samarbetet med utlandsmyndigheter som även viktigt för SI. Samarbetet har varit lärorikt för alla parter, där arbetet nu är mer resurseffektivt. Att fler utlandsmyndigheter nu arbetar med studentrekrytering gör att SI och Sverige sammantaget kan vara aktivt i betydligt fler länder än tidigare. Allmän diskussion om utlandsmyndigheternas roll Även om analytiker på utlandsmyndigheterna är anställda av regeringskansliet och primärt arbetar med arbetsuppgifter definierade av regeringskansliet, finns det möjlighet för andra svenska myndigheter att få landspecifik hjälp via dessa funktioner. En sådan begäran ska i såna fall gå vi näringsdepartementet. Andreas Göthenberg påpekar att vid många svenska ambassader i låginkomstländer finns forskningssekreterare utsända av Sida som har stora kunskaper om forskning och högre utbildning i länderna där de är placerade. Dessa kan utnyttjas för att får djupare kunskaper om utbildningsmarknader och forskningssystem i länder och regioner. Kurt Bratteby pratade om allas vårt behov av omvärldsanalys och där vi många gånger bygger upp parallella strukturer för att ta in kunskaper och tolka aktuella trender. En sådan omvärldsanalys som SI gör regelbundet är Sverigebildsanalyser som strävar efter att ta reda på hur attraktivt Sverige är i det aktuella landet. På webbplatsen sharingsweden.se finns instruktioner för att göra sverigebildsanalyser. Övriga frågor Anders Clarhäll berättade om ett riksdagsbeslut från veckan innan där riksdagen i enlighet med finansutskottets betänkande Tillgång till betalkonto med grundläggande funktioner. Betänkandet går ut på att alla konsumenter som lagligen är bosatta inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES, ska kunna få ett bankkonto med grundläggande funktioner. Rätten till bankkonto är inte ny, utan det nya är att kunden också ska ha rätt att ta del av alla de produkter som banken tillhandahåller och som brukar vara kopplade till att ha ett bankkonto (huvudsakligen funktioner som att kunna placera pengar på kontot, ta ut kontanter och kunna överföra pengar). Beslutet är en del i att genomföra EU:s betalkontodirektiv i svensk rätt. Eftersom studenter är lagligen bosatta innefattas de som alla andra av det nya beslutet. Det finns dock ingen anledning att tro att det påverkar möjligheten att öppna bankkonto. Detta eftersom möjligheten att öppna bankkonto begränsas av penningtvättslagen, vilken just nu genomgår ett förnyelsearbete. En ny penningtvättslag förväntas ta i 9 (10)

10 bruk 2 augusti Dagen innan mötet med Forum pratade Anders med Åsa Arffman på Bankföreningen. Enligt Åsa kommer den nya lagen förtydliga bankens roll och ansvar vid öppnande av nya bankkonton. Sannolikt kommer det innebära att banken kommer vara tvungen att ställa fler frågor till nya kunder. Nytt är att om det finns tveksamheter i identifieringen av kunden eller i syfte med nytt bankkonto, måste banken neka den sökande som ny kund. Åsa Arffman tror inte den nya penningtvättslagen kommer försvåra för studenter att öppna bankkonto. Bankföreningen kommer se över och uppdatera sina informationsblad på webbsidan med anledning av ny lagstiftning. Avslutning Tuula avslutade mötet med att påminna om tid för nästa sammankomst med Forum som äger rum 8 november. Förslag till tema för nästa möte: Vidare karriär efter internationell mobilitet. Eftersom mötet var Anders Söderholm sista möte med Forum ( åtminstone i rollen som SUHF:s generalsekreterare) tackade Tuula honom för hans tid och engagemang i Forum. Samtidigt passade hon på att gratulera till nya jobbet som generaldirektör för UKÄ. 10 (10)

Forum för internationalisering, 2016-02-04

Forum för internationalisering, 2016-02-04 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Clarhäll Anders Ahlstrand MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-03-01 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon

Läs mer

Minnesanteckningar Forum för internationalisering 8 november 2017

Minnesanteckningar Forum för internationalisering 8 november 2017 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor MINNESANTECKNINGAR Datum 2017-12-08 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand Jari Rusanen MINNESANTECKNINGAR Datum 2018-06-26 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon

Läs mer

Globalt engagemang en del av internationalisering av högre utbildning och forskning SUHF

Globalt engagemang en del av internationalisering av högre utbildning och forskning SUHF Globalt engagemang en del av internationalisering av högre utbildning och forskning SUHF 2017-11-27 Agneta Bladh Internationaliseringsutredningen 1 Utredningens uppdrag nya mål och ny nationell strategi

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand Anders Clarhäll Minnesanteckningar MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-03-10 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2

Läs mer

Forum för internationalisering

Forum för internationalisering Forum för internationalisering 2017-11-08 Agneta Bladh Internationaliseringsutredningen 1 Integrerad internationalisering Att inkludera internationella och interkulturella perspektiv i all utbildning,

Läs mer

Forskning i en föränderlig värld

Forskning i en föränderlig värld Forskning i en föränderlig värld STINTs frukostmöte 2017-11-07 Agneta Bladh Internationaliseringsutredningen 1 Varför internationalisering? 1. Universitet och högskolor är avgörande för det internationella

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-12-09 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 6 december 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Forum för internationalisering, 22 april 2015

Forum för internationalisering, 22 april 2015 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Sekreterare Petra Brundell Datum 2015-04-22 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 1 Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-09-20 Tid: 12.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Eva Åkesson, UU, ordförande Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

Ökad internationalisering av universitet och högskolor

Ökad internationalisering av universitet och högskolor Ökad internationalisering av universitet och högskolor Tema-möte med SUHF:s expertgrupp för internationalisering 170920 Agneta Bladh Internationaliseringsutredningen 1 Uppföljning Internationaliseringsutredningens

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Clarhäll Anders Ahlstrand Minnesanteckningar MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-11-23 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2

Läs mer

Ökad internationalisering av universitet och högskolor. Internationaliseringsutredningen 1

Ökad internationalisering av universitet och högskolor. Internationaliseringsutredningen 1 Ökad internationalisering av universitet och högskolor Internationaliseringsutredningen 1 Varför 1. Universitet och högskolor är avgörande för det internationella kunskapsutbytet. 2. Internationalisering

Läs mer

Några relevanta projekt på UKÄ

Några relevanta projekt på UKÄ Några relevanta projekt på UKÄ HfR-konferens 10-11 november 2016 Marie Kahlroth och Johan Gribbe Aktuellt hösten 2016 Kartläggning av studieavgifterna (regeringsuppdrag) Uppföljning av ersättningsbeloppen

Läs mer

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering Eva Åkesson Ordförande expertgruppen för internationalisering SUHF:s expertgrupp för internationaliseringsfrågor Eva Åkesson, rektor, Uppsala universitet, ordförande Per Nilsson, internationell strateg,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-15 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 september 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 2018-10-30 Komm2018/00082-7 Utredningen om ökad internationalisering av universitet och högskolor U 2017:02 Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 Internationaliseringsutredningen

Läs mer

Forum för internationalisering, 2015-09-30

Forum för internationalisering, 2015-09-30 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Clarhäll, Anders Ahlstrand MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand MINNESANTECKNINGAR Datum 2018-03-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03

Läs mer

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 1(8) 2018-06-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 U2018/00382/UH

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-09-05 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 23 maj 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Presentation av SOU 2018:78 21 november 2018 Internationaliseringsutredningen 1 Utredningens uppdrag Nya mål och ny nationell strategi för internationalisering

Läs mer

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige 1(8) 2019-04-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm asa.odinekman@tco.se Sverige +46725292448 SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige U2018/04199/UH TCO har

Läs mer

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth UKÄ skulle särskilt kartlägga storlek på studieavgifterna, vad

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Formas kommentarer om föreslagen agenda för strategisk internationalisering

Formas kommentarer om föreslagen agenda för strategisk internationalisering 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 2018-06-07 Handläggare: Anders Clarhäll Diarienummer: 2018-00326 Remissvar över En strategisk agenda för internationalisering.

Läs mer

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Ulf Hedbjörk Utredare +46 10 470 04 60 ulf.hedbjork@uhr.se YTTRANDE Datum 2015-05-08 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer

Ökad internationalisering av universitet och högskolor

Ökad internationalisering av universitet och högskolor Ökad internationalisering av universitet och högskolor NUAK 18 september 2017 Albin Gaunt och Maria Wilenius Internationaliseringsutredningen 1 Uppdraget nya mål och ny nationell strategi för internationalisering

Läs mer

1 Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Dnr LiU

1 Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Dnr LiU 2019-03-08 PROTOKOLL Delegationsbeslut FST del 2019-011 1(1) Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Delegationsbeslut Närvarande: Annalena Kindgren Maria Boberg dekanus föredragande sekreterare 1 Remissvar:

Läs mer

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

Aktuellt från Utbildningsdepartementet Aktuellt från Karin Röding Statssekreterare Dagens högskola Största statliga verksamheten 75 000 anställda 30 % av statligt anställda 400 000 studenter 69 miljarder i omsättning 27 % av professorerna är

Läs mer

Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3)

Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3) DNR 2018/036 2018-06-07 YTTRANDE Ref: U2018/00382/UH Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3) Sammanfattning STINT, Stiftelsen

Läs mer

Naturvetarnas synpunkter på betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Naturvetarnas synpunkter på betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) 2018-03-25 YTTRANDE Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Er ref: U2018/00382/UH Naturvetarnas synpunkter på betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Bakgrund Utredningen

Läs mer

Kännedomen om Sverige som kunskapsnation och kunskap om omvärlden

Kännedomen om Sverige som kunskapsnation och kunskap om omvärlden 9-04-08 Maria Lunander Innovations- och forskningsråd Utbildningsdepartementet U8/04199/UH Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 8:78) Sammanfattning Ambassaden instämmer i

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-02-28 och högskoleförbund REV1 Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 27 januari 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) DNR LiU-2019-01070 1(6) Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Linköpings universitet har fått möjligheten att svara på remiss av slutbetänkandet Ökad attraktionskraft

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Cilla Häggkvist, bitr. avdelningschef vid Studentavdelningen. Hur är det att jobba i nya

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökad internationalisering av universitet och högskolor. Dir. 2017:19. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017

Kommittédirektiv. Ökad internationalisering av universitet och högskolor. Dir. 2017:19. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Kommittédirektiv Ökad internationalisering av universitet och högskolor Dir. 2017:19 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska i syfte att öka internationaliseringen

Läs mer

Internationaliseringsutredningen. Agneta Bladh 31 jan 2018

Internationaliseringsutredningen. Agneta Bladh 31 jan 2018 Internationaliseringsutredningen Agneta Bladh 31 jan 2018 Utredningens uppdrag Nya mål och ny nationell strategi för internationalisering - både utbildning och forskning Åtgärder för hur fler studenter

Läs mer

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd 1(2) Avdelning Verksledning Handläggare Gunilla Jacobsson 08-563 08616 Gunilla.Jacobsson@uka.se 2014-05-13 Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd Sammanträdesdag: 2014-05-12 Sammanträdesplats:

Läs mer

Remissyttrande maa delbetänkande En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3)

Remissyttrande maa delbetänkande En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3) Dokument: Remissyttrande Datum: 2018.06.07 Sida: 1 (8) SI:s dnr: 24404/2018 Remissyttrande maa delbetänkande En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3) Svenska institutet (SI) har beretts

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, MINNESANTECKNINGAR Datum 2019-04-09 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487 www.uhr.se Minnesanteckningar Forum för internationalisering,

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över slutbetänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (U2018/04199/UH)

Universitetskanslersämbetets yttrande över slutbetänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (U2018/04199/UH) YTTRANDE 1(6) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Anna Lundh 08-563 088 77 anna.lundh@uka.se Utbildningsdepartementet Universitetskanslersämbetets yttrande över slutbetänkandet Ökad attraktionskraft

Läs mer

Internationella sökande Ett regeringsuppdrag och samarbetsprojekt

Internationella sökande Ett regeringsuppdrag och samarbetsprojekt Internationella sökande Ett regeringsuppdrag och samarbetsprojekt 2017-09-19 Andreas Sandberg Marleen Whiteley Direktiv från Regeringen I UHR:s regleringsbrev 2017 har vi via Forum för internationalisering

Läs mer

Yttrande över Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (2017:1)

Yttrande över Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (2017:1) GD-staben Föredragande Magnus Hjort Biträdande stabschef 072-713 21 03 magnus.hjort@uhr.se YTTRANDE Diarienummer 1.2.3-00073-2017 Datum 2017-03-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige REKTOR Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-03-25 Dnr C 2019/45 Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-24 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 15 november 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans för den kommunala kulturskolan

Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans för den kommunala kulturskolan Regeringsbeslut III:8 2018-02-01 U2018/00410/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-10-07 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 31 augusti 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand Mikael Olsson INBJUDAN Datum 2018-12-20 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470

Läs mer

Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier

Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier 2018-11-13 Aleksandra Sjöstrand Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier SUHF:s arbetsgivardag Uppdrag om sexuella trakasserier Regeringens samlade åtgärder mot sexuellt våld och trakasserier

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-01-23 Tid: 10.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Deltagare Eva Malmström Jonsson, ordförande, KTH Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

Forum för internationalisering, 2014-12-03

Forum för internationalisering, 2014-12-03 Minnesanteckningar Forum för internationalisering, 2014-12-03 Deltagare: Eva Rummel, CSN Henrik Strömberg Croné, CSN Lars Holberg, Linköpings universitet/suhf Sven Bergqvist, Migrationsverket Charlotte

Läs mer

Hur kan vi underlätta samarbete med utländska lärosäten?

Hur kan vi underlätta samarbete med utländska lärosäten? Hur kan vi underlätta samarbete med utländska lärosäten? Rapport från en hearing Forum för internationalisering 12 april 2011 Stockholm Hearing 12 april I denna skrift redovisas vad som kom fram vid den

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-11-20 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 26 oktober, kl. 09:30-12:30, i SUHF:s lokaler

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-03-13 Tid: 13.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Eva Malmström Jonsson, ordförande, KTH Per A. Nilsson,

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Betänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Betänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) N YTTRANDE Datum 2019-04-01 Handläggare Stefan Törnqvist Diarienummer 1.1.3-2019-00018 GD-2019-74 Ert diarienummer U2018-04199/UH Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkande Ökad attraktionskraft

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 2011-09-15 kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST), Jan Gustafsson (IDT) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter

Läs mer

Betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Rektor MISSIV 2019-04-02 Dnr HS 2019/17 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Högskolan

Läs mer

Rubrik: Förordning (2010:543) om anmälningsavgift och studieavgift vid universitet och högskolor

Rubrik: Förordning (2010:543) om anmälningsavgift och studieavgift vid universitet och högskolor SFS nr: 2010:543 Departement/ myndighet: Utbildningsdepartementet Rubrik: Förordning (2010:543) om anmälningsavgift och studieavgift vid universitet och högskolor Utfärdad: 2010-05-27 /Träder i kraft I:2010-07-01/

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2019-02-06 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 december i SUHF:s lokaler på Riddarholmen, Stockholm.

Läs mer

Handläggare: Jenny Andersson Datum: 2013-04-26 Dnr: PJ2-2/1213

Handläggare: Jenny Andersson Datum: 2013-04-26 Dnr: PJ2-2/1213 Handläggare: Jenny Andersson Datum: 2013-04-26 Dnr: PJ2-2/1213 Remissvar: förslag till direktiv om forskning, studier, elevutbyte, avlönad och oavlönad yrkesutbildning, volontärarbete och au pair-arbete

Läs mer

Bilaga 4. Enkät till lärosäten

Bilaga 4. Enkät till lärosäten BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2018- 0320 Bilaga 4. Enkät till lärosäten RiR 2018:35 Myndighetsreformen då UHR och UKÄ inrättades intentioner och måluppfyllelse RIKSREVISIONEN 1 BILAGA 4. ENKÄT

Läs mer

Regeringsdirektivet. Samordnad webbaserad information - slutrapport Marleen Whiteley Susanne Wadsborn Taube

Regeringsdirektivet. Samordnad webbaserad information - slutrapport Marleen Whiteley Susanne Wadsborn Taube 2018-02-14 Marleen Whiteley Susanne Wadsborn Taube Regeringsdirektivet Samordnad webbaserad information - slutrapport Direktiv från Regeringen I UHR:s regleringsbrev 2017 har vi via Forum för internationalisering

Läs mer

Universitetskanslersämbetet. Anders Söderholm Generaldirektör

Universitetskanslersämbetet. Anders Söderholm Generaldirektör Universitetskanslersämbetet Anders Söderholm Generaldirektör Universitetskanslersämbetets uppdrag Ger universitet och högskolor underlag för förbättring genom granskning och utvärdering av verksamhetens

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, MINNESANTECKNINGAR Datum 2019-07-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487 www.uhr.se Minnesanteckningar Forum för internationalisering,

Läs mer

och att etablera förbindelser med forskning och högre utbildning i 28 mars 2019 Utbildningsdepartementet Stockholm

och att etablera förbindelser med forskning och högre utbildning i 28 mars 2019 Utbildningsdepartementet Stockholm 28 mars 2019 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Kungl. Vitterhetsakademien har inbjudits att inkomma med synpunkter på SOU 2018:78, Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige, då särskilt

Läs mer

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Handläggare: Sebastian Lagunas Rosén Datum: 2017-03-22 Dnr: PA2-3/1617 Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Sveriges förenade

Läs mer

Rapport Hur ser behovet av åsiktsutveckling rörande internationalisering ut?

Rapport Hur ser behovet av åsiktsutveckling rörande internationalisering ut? R1 Handläggare: Styrelsen Datum: 2017-04-12 Dnr: O410-2/1617 Rapport Hur ser behovet av åsiktsutveckling rörande internationalisering ut? Bakgrund Som en del av arbetet under verksamhetsåret 2015/2016

Läs mer

Erasmus Charter for Higher Education Analys av svenska lärosätens ansökningar om att få delta i Erasmus+, med nordisk utblick

Erasmus Charter for Higher Education Analys av svenska lärosätens ansökningar om att få delta i Erasmus+, med nordisk utblick Erasmus Charter for Higher Education Analys av svenska lärosätens ansökningar om att få delta i Erasmus+, med nordisk utblick 25/9-2015 Anders Ahlstrand Analys av ansökningar om Erasmus Charter for Higher

Läs mer

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) REMISSVAR 1 (1) Datum Diarienr 2019-04-01 2019-00005 Projektnr Ert diarienr U2018/04199/UH Utbildningsdepartementet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Översänder härmed Vinnovas

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Falun Datum och tid tisdagen den 20 juni, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Christina Bellander, ordförande Marie Klingberg

Läs mer

Beskrivning av antagningsomgången höstterminen

Beskrivning av antagningsomgången höstterminen Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se BESLUT Datum 2013-12-20 Diarienummer 1.1.1-3903-2013 Postadress Box 45093

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Sveriges universitets- 2016-01-11 & högskoleförbund Protokoll 2015:8 REV1 Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding Anders Söderholm

Läs mer

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program 2019-2024 SULF:s vision, antagen av kongressen 2015, är tydlig i skrivningarna

Läs mer

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 17 Förbundsstyrelsens proposition Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program SULF:s lönepolitiska program vänder sig både inåt, som en samlande kraft för organisationen,

Läs mer

Disciplinärenden kvinnor och män

Disciplinärenden kvinnor och män TillsynsPM 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Sofia Tiberg 08-563 088 38 sofia.tiberg@uka.se Disciplinärenden kvinnor och män Bakgrund Disciplinära åtgärder får vidtas mot studenter under

Läs mer

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR 2015-05-27 Jari Rusanen Kalendarium 2015 16 september deadline för ansökan inför Nordic Master http://www.cimo.fi/programmes/nordic_master/to_the_applicant 21-20

Läs mer

Betänkandet (SOU 2011:28) cirkulär migration och utveckling förslag och framåtblick

Betänkandet (SOU 2011:28) cirkulär migration och utveckling förslag och framåtblick Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för migration och asylpolitik 103 39 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50

Läs mer

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Caroline Cruz 08-563 087 23 caroline.cruz@uka.se Göteborgs universitet Universitetsstyrelsen Box 100 405 30 Göteborg Studentinflytande vid rekrytering

Läs mer

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-5630 87 27 mikael.herjevik@uka.se Uppsala universitet Rektor Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet

Läs mer

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 Universitetens, högskolornas och de enskilda utbildningsanordnarnas Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 - ett urval uppgifter och slutsatser från rapporten. Anna Lundh, utredare vid UKÄ Internationella

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till kandidatprogram i internationell företagsekonomi och statsvetenskap vid Stockholms universitet

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till kandidatprogram i internationell företagsekonomi och statsvetenskap vid Stockholms universitet Stockholms universitet 106 91 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell 010-470 06 90 BESLUT 2017-12-21 Reg. Nr. 411-00030-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Utbildningsdepartementet 1 Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet

Det akademiska värdet av mobilitet Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-05-11 Anders Ahlstrand Bakgrund På forummötet i oktober 2013 diskuterades hinder och möjligheter

Läs mer

Future Faculty enkät januari 2011

Future Faculty enkät januari 2011 Future Faculty enkät januari 2011 Om yngre forskares förhållande vid medicinska fakultetens Majoriteten av de som svarade på enkäten var i 30-45 års åldern (Fig 1) och lite mer än hälften var kvinnor (Fig

Läs mer

Högskolor, studenter mm

Högskolor, studenter mm Högskolor, studenter mm Bakgrund Inom ramen för projektet Tillsynsutveckling i Väst (TuV) var tyngpunkten utbildning i kommunikation och bemötande. I samband med att projektet avslutades togs en aktivitetsplan

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Stab Drazenko Jozic Myndighetsjurist 010-470 05 28 drazenko.jozic@uhr YTTRANDE Datum 2015-11-13 Diarienummer 1.2.3-825-2015 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Postadress Box 45093

Läs mer

Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37)

Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37) 2018-12-03 Dnr P2-1/1819 Justitiedepartementet, Enheten för migrationsrätt Kopia till Migrationsverket ang. kap. 7.6 (se sida 2) Remissvar: Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37) Regeringskansliets

Läs mer

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Kommittédirektiv Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare Dir. 2015:74 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska, i syfte att säkra återväxten

Läs mer

Många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen

Många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen STATISTISK ANALYS 1(7) Avdelning / löpnummer 2019-02-25 / 1 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2019-03-29 GÖTEBORGS UNIVERSITET Göteborgs universitet Rektor rektor@gu.se Dnr: GU 2019/56 Utbildningsdepartementet Remissvar Internationaliseringsutredningens slutbetänkande Ökad attraktionskraft för

Läs mer

Enkät: Lärosätets arbete med studenternas psykosociala arbetsmiljö

Enkät: Lärosätets arbete med studenternas psykosociala arbetsmiljö 2018 12 18 Dnr P1 1/1819 Kontakt: Sebastian Lagunas Rosén sebastian.lagunas.rosen@sfs.se 076 544 01 10 Enkät: Lärosätets arbete med studenternas psykosociala arbetsmiljö Den här enkäten är framtagen av

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över Framtidens specialistsjuksköterska en ny roll, nya möjligheter.

Universitetskanslersämbetets yttrande över Framtidens specialistsjuksköterska en ny roll, nya möjligheter. YTTRANDE 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen Utredare Yvonne Fors 08-563 085 88 yvonne.fors@uka.se Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Universitetskanslersämbetets yttrande över

Läs mer

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m. Regeringsbeslut 1:12 REGERINGEN 2010-11-25 U2010/7180/F Utbildningsdepartementet Se sändlista Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Läs mer

Sverigeintresserade studenter mer beredda betala avgift. En rapport från Svenska institutet

Sverigeintresserade studenter mer beredda betala avgift. En rapport från Svenska institutet Sverigeintresserade studenter mer beredda betala avgift En rapport från Svenska institutet Innehåll Förord av generaldirektör Olle Wästberg s. 3 Om undersökningen s. 4 Sverigeintresserade studenter mer

Läs mer

Uppdrag om digital information till utländska arbetstagare, arbetsgivare och egenföretagare som verkar eller avser att verka i Sverige 1 bilaga

Uppdrag om digital information till utländska arbetstagare, arbetsgivare och egenföretagare som verkar eller avser att verka i Sverige 1 bilaga Regeringsbeslut 3 2017-10-19 A2017/01962/ARM A2017/00185/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Se bilaga 1 Uppdrag om digital information till utländska arbetstagare, arbetsgivare och egenföretagare som verkar

Läs mer