Forum för internationalisering,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Forum för internationalisering, 2014-12-03"

Transkript

1 Minnesanteckningar Forum för internationalisering, Deltagare: Eva Rummel, CSN Henrik Strömberg Croné, CSN Lars Holberg, Linköpings universitet/suhf Sven Bergqvist, Migrationsverket Charlotte Rydberg, Migrationsverket Åsa Hansson, SFS Samantha Hyler, SFS Linda Gerén, SUHF Marianne Granfelt, SUHF Niklas Tranaeus, Svenska institutet Monika Wirkkala, Svenska institutet Martin Wikström, Tillväxtanalys Kristina Lindberg, UD Anders Ahlstrand, Universitets- och högskolerådet Gunnar Enequist, Universitets- och högskolerådet Tuula Kuosmanen, Universitets- och högskolerådet Albin Gaunt, Utbildningsdepartementet Jenny Furusvärd, Utbildningsdepartementet Gäster: Ewa Polano, Ambassaden i Doha, Qatar (via länk) Rebecka Herdevall, Universitets- och högskolerådet Therese Lindström, Universitets- och högskolerådet Kay Svensson, Uppsala universitet Cilla Häggkvist, Uppsala universitet/suhf Inledning Tuula Kuosmanen hälsade välkommen. Då några deltog i Forum för första gången gjordes en presentationsrunda. Agendan justerades genom att punkten Förtydligande av tidigare mötesanteckningar om Kammarkollegiets försäkringar för internationella studenter flyttades till slutet av mötet. Samarbete mellan lärosätena och UD/Utlandsmyndigheterna Syftet med punkten var att diskutera vilka roller UD och Sida 1 (14)

2 utlandsmyndigheterna kan ha i förhållande till högskolesektorn samt vilka möjligheter som finns till ökad samverkan med sektorn. Lärosätenas roll i tjänsteexporten Anders Ahlstrand föredrog punkten och inledde med att ge några exempel på i vilka sammanhang universitet och högskolor kan spela en roll i utlandsmyndigheternas främjandearbete. Ett utvecklat samarbete mellan lärosäten och utlandmyndigheterna skulle kunna främja såväl lärosätenas internationaliseringssträvanden som utlandsmyndigheternas exportfrämjande åtgärder. Lärosätenas roll i tjänsteexporten kan gälla mycket mer än att bara rekrytering. Anders fortsatte med att referera till några internationella rapporter om vilka samhällsekonomiska effekter som genereras genom rekrytering av internationella studenter. Intresset för att beräkna denna typ av effekter beror på det faktum att antalet studenter som studerar utanför det egna landet stadigt ökar. Enligt siffror från OECD ökade antalet från 1,3 miljoner 1990 till 4,1 miljoner År 2015 beräknas antalet vara uppe i 4,3 miljoner studenter. Beräkningarna av de samhällsekonomiska effekterna har främst gällt inresande studenter. De är gjorda med olika metoder och med olika utgångspunker vilket gör dem svåra att jämföra. Gemensamt för de beräkningar som forumsekretariatet har studerat är dock att de visar att rekrytering av utländska studenter ger samhällsekonomiska vinster. Forumsekretariatet har studerat beräkningar av ekonomiska effekter av inresande studenter som har gjorts bl.a. i Nederländerna, Tyskland och Danmark (se PP-presentation för länkar till rapporterna). Några slutsatser från studierna är följande: I den nederländska rapporten konstateras att det lönar det sig ekonomiskt att ta emot internationella studenter även om endast 2,5 procent av studenterna stannar efter examen. I den tyska rapporten redogörs det för beräkningar gällande flera länder. För Tysklands del beräknar man att om 20 procent av de studenter som kommit till Tyskland för att studera skulle stanna i landet 7,4 år för att arbeta efter examen lönar det sig samhällsekonomiskt. Om 30 procent stannar och arbetar efter examen lönar det sig efter 5 år. De danska beräkningarna utifrån nuvarande antal internationella studenter visar positiva effekter på de offentliga finanserna på mellan 360 och 790 miljoner danska kronor per år. Sida 2 (14)

3 När det gäller andelen internationella studenter som stannar i Sverige efter sina studier är underlaget svagt. Migrationsverket har uppgifter om antal som ändrar status på sitt uppehållstillstånd från studier till arbete. Att inte alla internationella studenter har personnummer gör det svårt att följa dem, t.ex. genom de studieadministrativa systemen. Se också PP-presentation Utlandsmyndigheterans engagemang aktuella behov för bl.a. UHR:s kontaktseminarier och lärosätenas samarbetsprojekt Mycket av UHR:s internationella verksamhet är inriktad på Europa där myndigheten har goda kontakter. Men UHR har även flera program som stödjer samarbeten med länder utanför Europa, där liknande kontaktnät ofta saknas. Myndigheten har därför särskilt intresse av att öka samarbetet med utlandsmyndigheterna i dessa länder. Therese Lindström, Avdelningen för internationellt samarbete, redogjorde för UHR:s program som riktar sig till länder utanför Europa. Hon inledde med att beskriva det största Sida-finansierade programmet, Linnaeus-Palme, med en budget på ca 50 miljoner årligen. Programmet finansierar ömsesidigt utbyte av lärare och studenter med lärosäten i utvecklingsländer. För närvarande finns det samarbeten i ett 60-tal länder. Antalet personer som deltar i utbytet inom programmet är stort. Årligen kommer det ca 300 studenter och lika många lärare till Sverige. Ungefär samma antal studenter och lärare åker från Sverige årligen. Andra program som UHR administrerar är Minor Field Studies, Sidas resestipendier, ASEM-DUO (Asia-Europe Meeting) och Stipendier till avgiftsskyldiga studenter. Utöver dessa program ansvarar UHR också för programdelar inom Erasmus+ som avser samarbete och utbyte med länder utanför Europa. Therese berättade att UHR har begränsad kontakt med utlandsmyndigheterna idag. Exempel på kontakter är att handläggarna för Linnaeus-Palme besöker pågående projekt kontinuerligt och i samband med dessa besök har viss kontakt med utlandsmyndigheterna. UHR brukar också uppmana lärosätena att informera berörda ambassader när stipendiater är på väg till landet. Therese konstaterade att informationsutbytet skulle kunna vara större än det är idag, t.ex. skulle UHR kunna förse ambassaderna med information om vilka samarbeten som har fått finansiering genom myndighetens program. Det skulle ge ambassaderna förutsättningar att använda redan upparbetade kontakter mellan lärosätena i sitt främjandearbete. Kanske skulle också informationen i någon mån kunna underlätta ambassadernas arbete med viseringar. UHR ska undersöka om Sida 3 (14)

4 informationen kan spridas bättre än idag, kanske via Svenska institutets informationskanaler till utlandsmyndigheterna. Frågan om i vilken omfattning universitet och högskolor informerar ambassaderna när studenter och personal är på väg diskuterades. Lars Holberg menade att lärosätena troligen inte har som rutin att kontakta respektive utlandsmyndighet när enskilda individer åker till landet, men att de gör det när det är fråga om t.ex. en delegationsresa. Martin Wikström påtalade att lärosätena skulle kunna stärka kontakten med Tillväxtanalys. Tillväxtanalys har en kontinuerlig omvärldsbevakning och har kontor i fem länder utanför Sverige. Lärosätena är välkomna att vända sig till dem och till deras utlandskontor. Det går även att prenumerera på nyhetsbrev från Tillväxanalys. Kay Svensson berättade att Uppsala universitet har en person på plats i Vietnam på försök i två år. Syftet med satsningen är att stimulera till ökat samarbete mellan det egna universitetet och lärosäten i Vietnam, men också att rekrytera studenter. Vietnam finansierar ett stipendieprogram för att sända ut studenter och Uppsala universitet satsar på att rekrytera studenter som kan finansiera sina studier genom detta program. Kay berättade också att den svenska ambassaden har varit till stor hjälp och det har varit viktigt att ha det stödet. Men även med gott stöd av ambassaden är det många praktiska frågor man måste hantera menade Kay. Rebecka Herdevall redogjorde för de kontakseminarier som UHR har arrangerat med syfte att skapa nya kontakter för svenska lärosäten i utomeuropeiska länder. Det gäller särskilt länder där det finns få samarbeten med svenska lärosäten. Sedan 2010 har myndigheten genomfört kontaktseminarier i Syrien, Kirgizistan, Uzbekistan, Armenien, Georgien, Albanien, Bosnien & Hercegovina, Algeriet och Marocko. Detta är länder i EU:s närområde där det finns upparbetade kontakter med lokala myndigheter. På kontaktseminarierna har det varit mellan 9 och 18 svenska lärosäten representerade och mellan 10 och 40 lärosäten från landet och/eller regionen där seminarierna har hållits. Resultaten av kontaktseminarierna är goda. Enkäter till deltagarna har visat att kontaktseminarierna har lett till fortsatta kontakter och att de också har resulterat i konkreta samarbetsprojekt. UHR har i varierande utsträckning varit i kontakt med utlandsmyndigheterna inför och under kontaktseminarierna. Kontakten har i de flesta fall fungerat bra men omfattningen av stödet har varierat Sida 4 (14)

5 från land till land. I Marocko t.ex. fungerade samarbetet väl och ambassaden gav gott stöd under seminariet och i samband med förberedelserna. Innan seminariet träffade ambassadören, Anna Hammargren, de svenska deltagarna. Hon höll också ett välkomsttal under seminariet och anordnade en middag på residenset för alla deltagare med speciellt inbjudna marockanska gäster, bl.a. utbildningsministern. Marianne Granfelt frågade hur UHR väljer ut länder där kontaktseminarier ska hållas. Tar UHR några kontakter med lärosätena inför dessa beslut? Rebecka svarade att UHR i samråd med en referensgrupp bestående av representanter från lärosäten väljer ut länder där svenska samarbeten är sällsynta. Kristina Lindberg frågade varifrån stipendiemedlen till de nämnda programmen kommer från och om det är fråga om ett ömsesidigt utbyte. Therese Lindström svarade att det dels rör sig om EUfinansierade program, dels om program som finansieras av Sida. Flera av programmen bygger på ömsesidigt utbyte av både studenter och lärare, t.ex. Linnaeus-Palme som finansieras av Sida. Nästa år kommer UHR att arrangera ett kontaktseminarium utanför det europeiska närområdet, troligen i Sydamerika. Eftersom UHR inte har upparbetade kontakter med lokala myndigheter eller organisationer i denna världsdel hoppas UHR på samarbete med utlandsmyndigheterna. På frågan om UHR återkopplar till ambassaderna efter besöken svarade Rebecka att det inte har gjorts på ett systematiskt vis, men att det bör kunna ske i fortsättningen. Se också PP-presentation Ambassadernas engagemang ett konkret exempel Forums sekretariat hade bjudit in Ewa Polano, ambassadör i Qatar, till en intervju via Adobe Connect. Anders Ahlstrand (AA): Vilken roll ser du att universitet och högskolor kan ha i exportfrämjande insatser? Ewa Polano: Sverige är världsberömt för innovation. För att ytterligare stärka det budskapet behövs universitet och högskolor. När ambassaderna ska främja de svenska företagens export är det mycket bra att tillföra det positiva värde som lärosätena står för. Det förstärker bilden av Sverige som ett kunskapssamhälle. Våra företag Sida 5 (14)

6 älskar att få uppträda med forskare! Här i Quatar är mitt mål att få till stånd ett Innovations- och forskningscentrum i Doha i samarbete med landets myndigheter. Här kan svenska universitet och högskolor spela en avgörande roll. AA: Vad kan ambassaderna göra för universitet och högskolor i deras strävan att etablera samarbeten och att rekrytera studenter? Ewa Polano: Jag beundrar det arbete som görs på ambassaden i Sydkorea. Att ha en anställd på plats för utbildningsfrågor är rätt väg att gå! Ambassaderna behövs i marknadsföringen av svensk högre utbildning, men då behövs också resurser. Fler personer skulle behöva placeras ut på ambassaderna runt om i världen. Så gör andra länder. Nederländerna t.ex. har en person i Indonesien som arbetar särskilt med utbildningsfrågor. AA: Personer placerade på ambassaderna låter som en bra idé, men om vi saknar resurser till detta hur skulle vi då kunna samarbeta kring utbildningsfrågor? Kan vi t.ex. förbättra kontaktvägarna mellan lärosätena och ambassaderna? Ewa Polano: Vi behöver jobba mycket med sociala medier. Och vi ska ha bra länkar på våra webbsidor. Men det är också viktigt att identifiera alumner från svenska högskolor. De är mycket användbara och hjälper gärna till i marknadsföringen. Kanske kan man finansiera resor för dem i regionen. AA: Hur mycket vet utlandsmyndigheterna egentligen om de samarbeten som pågår mellan lärosäten i Sverige och lärosäten i deras länder? Ewa Polano: Vi på ambassaderna lever nog i tron att samarbeten mellan lärosäten lever sitt eget liv. Man skulle nog behöva kartlägga detta när man kommer som ny på ambassaden, men det kräver mycket arbete. Mer information vore bra för att hitta uppgifter om vilka samarbeten som pågår. Kan det komma genom något nätverk, t.ex. mellan högskolornas internationella chefer? AA: Har ambassaderna information om lokala stipendieprogram i respektive land? Kan ni i så fall hjälpa till så att informationen om dessa når ut till svenska lärosäten? Ewa Polano: Det är en resursfråga förstås. Det är svårt att hinna med extra uppgifter. Mässor förekommer i många länder och där brukar vi försöka vara på plats. På dessa får man mycket information. En annan Sida 6 (14)

7 möjlighet för lärosätena är att använda ländernas ambassader i Stockholm mer aktivt. De skulle kunna uppvaktas! Många länder har stipendiefonder. I Qatar finns det stora fonder för bl.a. stipendier till utresande studenter. AA: Vi ska nu försöka hinna med en kort diskussion om hur en utvecklad samverkan mellan utlandsmyndigheterna, UD och högskolesektorn skulle kunna se ut Kay Svensson: De personliga mötena är mycket viktiga! Skulle det vara möjligt att arrangera seminarier med ambassadörer och deltagare från lärosätena i något sammanhang? Ewa Polano: Jag tycker att det skulle vara möjligt för högskolorna att vara med under ambassadörernas årliga möte i Stockholm. Ta kontakt med UD:s expeditionschef Fredrik Jörgensen! Det borde också kunna arrangeras regionala möten mellan ambassader och lärosäten. Exempelvis arrangeras det inom kort ett möte i Adu Dhabi för ambassaderna i MENA-regionen. De som vill delta i det mötet bör ta kontakt med chefen för UD-MENA, Robert Rydberg. Jag tycker att Sverige generellt sett behöver bli bättre på internationalisering. För närvarande är det några få företag som står för den internationella etableringen och dessutom på traditionella marknader. Detta behöver breddas med nya aktörer och nya marknader. AA: Vi behöver nu avrunda intervjun. Ett stort tack till dig Ewa det märks tydligt att du är mycket engagerad i dessa frågor! Innan samtalet med Ewa Polano avslutades framförde hon att man gärna får kontakta henne om samarbete i Qatar. Diskussionen fortsatte med att Kristina Lindberg uttryckte sin glädje över att höra hur Ewa Polano har arbetat med dessa frågor. UD har som mål att nå ut till nya målgrupper. Att främja innovation är också prioriterat. Kristina uppskattade att Ewa tog upp de regionala mötena. Det kan vara svårt att slå sig in på augustimötena med ambassadörerna då det är många som vill delta och då kan regionsala möten vara en annan väg att gå. För att vara med i de regionala mötena ska man kontakta de regionala cheferna på UD. Kristina kan bistå med kontaktuppgifter. På en fråga från Gunnar Enequist om hur möjligheterna till lärosätesrepresentation på samrådsmöten med ambassaderna kan hanteras, åtog sig SDS/SUHF att ta tag i detta. Sida 7 (14)

8 En annan möjlighet till kontakter med ambassaderna är främjandedagarna som sammankallas vartannat år. Vid dessa möten närvarar den personal på ambassaderna som arbetar med främjandefrågor. Det är nog lättare att komma in på dessa mötet än i ambassadörernas möten i augusti i Stockholm. Lars Holberg understödde Ewas förslag om att ha särskilda utbildningsattachéer vid ambassaderna. Utan den funktionen kan det vara svårt att få kontinuitet i verksamheten. Nu tycks mycket av verksamheten kring utbildningsfrågor på ambassaderna vara beroende av eldsjälar som Ewa Polano. Monika Wirkkala sade att det egentligen inte behöver röra sig om så mycket pengar. Satsningen i Korea med en person anställd med kontor på ambassaden kostar kr årligen. Den betalas av SI tillsammans med lärosätena. En satsning likt den i Korea kan dock inte ske utan ambassadens stöd. Niklas Tranaeus tillade att vi generellt sett behöver jobba med Sverigebilden. Bilden av Sverige utomlands är i allmänhet ganska vag. Gunnar Enequist nämnde att det lär pågå arbete med en ny exportstrategi för Sverige, och undrade vad kommer att innehålla. Kristina Lindberg svarade att arbetet har inletts, men att utfallet av den aktuella budgetomröstningen gör att läget är oklart. Hon menade dock att det skulle kunna vara ett unikt tillfälle för utbildningssektorn lyfta fram vad den kan bidra med. Diskussionen visade att det nog måste ligga på varje enskild organisation att ge inspel, men att såväl SI som UHR är intresserade av att medverka i arbetet på en exportstrategi. Albin Gaunt kommenterade att Utbildningsdepartementet naturligtvis ska delta i ett sådant arbete, och att om de centrala utbildningsmyndigheterna ger inspel ser Utbildningsdepartementet gärna att man informeras. Också Kay Svensson menade att utvecklandet av en exportstrategi är intressant och att Sverige här står inför ett val. Ska vi välja Australiens väg med i huvudsak rekrytering av studenter eller vill ha en annan väg som handlar mer om samarbeten? Oavsett vilken väg vi väljer kan det inte göras utan att näringslivet deltar. Niklas Tranaeus framförde att man skulle behöva ta ett samlat grepp om innovation och kopplingen mellan högskolan och företag. Tuula Kuosmanen tog upp frågan om högskolesektorns medverkan i handelsdelegationer. Universitet och högskolor skulle sannolikt kunna spela en roll i sådana handelsfrämjande åtgärder. Men frågan gäller inte bara svenska företags etableringar utomlands utan även utländska Sida 8 (14)

9 företagsetableringar i Sverige, som kan ge arbetstillfällen. Universitet och högskolor kan spela en viktig roll i det sammanhanget genom att via sin forskning ge förutsättningar för företagens etablering och utveckling. Tuula undrade också hur svenska företag arbetar för att göra sig kända hos internationella studenter. Åsa Hansson påtalade att det är viktigt att ta tillvara all kompetens och att lärosätena inte bara bör tänka på rekrytering utan också på genomströmningen, så vi inte förlorar studenter på vägen. Monika Wirkkala fick frågan om hur SI:s kontakter med ambassaderna ser ut. Hon svarade att SI har kontinuerliga kontakter och att det anges i myndighetens instruktion att de ska ha samarbete med ambassaderna. Det står också i SI:s instruktion att myndigheten ska utbilda ambassadpersonal som arbetar med främjandefrågor. SI har hittills gjort begränsade insatser inom detta område, men det ingår i planeringen för framtiden. SI informerar årligen ambassaderna om studenter som återvänder hem efter att ha studerat i Sverige på stipendier från SI. Frågan ställdes om myndigheten skulle kunna undersöka hur ambassaderna kan få mer information om utbildningsrelaterade frågor. Skulle SI t.ex. i samarbete med lärosätena kunna skicka någon form av nyhetsbrev till utlandsmyndigheterna några gånger per år? Monika svarade att SI åtar sig att undersöka detta. Gunnar Enequist sammanfattade diskussionen med att Forums medlemmar verkar vara rörande eniga om att det är viktigt med samarbete mellan utbildningssektorn och utlandsmyndigheterna. Det tycks också finnas potential för förbättringar. Några tillfällen för samverkan har pekats ut; UD:s möten med ambassadörerna i augusti, regionala ambassadmöten och främjardagarna i Stockholm. Därutöver ska möjligheterna till att ge bättre information om högskolesektorn till utlandsmyndigheterna ses över. Slutligen bör Forums medlemmar ta vara på möjligheten att påverka en kommande exportstrategi. Se också PP-presentation om SI:s samarbete med utlandsmyndigheterna Avrapportering från arbetsgrupper SUHF:s uppdrag om kontakter med Bankföreningen Linda Gerén rapporterade att SUHF har haft möte med Bankföreningen. De kommer att ha ett möte den 8 december med representanter från alla banker. Vid detta möte kommer Bankföreningen att informera om utländska studenters möjlighet att öppna bankkonto och de kommer även att senare skicka ut information om detta till bankerna. Sida 9 (14)

10 Arbetet i migrationsgruppen Linda Gerén rapporterade att det har varit en del förändringar i sammasättningen av gruppen. Linda kommer själv att vara sammankallande i fortsättningen. Till nästa möte kommer representanter från Migrationsverket, SUHF, SFS, SI, UHR, Skatteverket att bjudas in. Arbetet i gruppen som undersöker vad Forum kan göra för att öka den utåtriktade mobiliteten Anders Ahlstrand redogjorde för arbetet i gruppen med uppgift att se på åtgärder som Forum skulle kunna vidta för att stimulera svenska studenter att tillbringa delar av sina studier utomlands. Gruppen utsågs av Forum och sammankallas av UHR. Den har sammanträtt två gånger. Drivkrafter och hinder för mobilitet har diskuterats. Det gäller inte minst den roll som den ordinarie studievägledningen kan spela, liksom utbytesstudiernas koppling till utbildningens ordinarie lärandemål. Gruppens arbete kommer under 2015 att bedrivas inom ramen för ett EU-finansierat projekt som syftar till att stimulera den utgående mobiliteten. UHR har nyligen fått besked om att projektet har beviljats medel och ett första möte med en extern expertgrupp kommer att ske vid årsskiftet. Arbetet i gruppen som ska kartlägga processen Att komma till Sverige för att studera Gunnar Enequist redogjorde för arbetet i processkartegruppen, som även den utsågs av Forum Gruppen har haft tre möten hittills. Dess uppgift är att rita en processkarta, d.v.s. på ett överskådligt sätt visa vilka steg en internationell student går igenom för att etablera sig i Sverige. Gruppen har identifierat 23 steg. Målet är att visualisera processen och att peka ut de problem som eventuellt finns i den. Kartläggningen ska kunna ligga till grund för diskussioner om hur de olika myndigheter som är inblandade i processen kan underlätta densamma för studenterna. Nästa steg blir att koppla in en konsult för själva visualiseringen. Se också PP-presentation Vad Forum har gjort för att avlägsna hinder för internationalisering? Vid tidigare möten har medlemmarna framfört önskemål om att en redovisning bör göras av vad som har åstadkommits sedan Forum bildades. Forumsekretariatet har påbörjat en sammanställning och bad nu om hjälp från forummedlemmarna för att få reda på om en sammanställning av det slag som nu skisseras kan fungera som underlag Sida 10 (14)

11 för att visa vad som har åstadkommits inom Forum. Dessutom bad forumsekretariatet om hjälp att räta ut en del frågetecken. Många frågor som har lyfts i Forum har nämligen lösts genom direkta kontakter, utanför forummötena. Därför känner inte forumsekretariatet till allt som har skett. För att kunna diskutera frågorna ingående delades deltagarna in i fyra grupper som diskuterade om formen för redovisningen är ändamålsenlig och om det finns punkter i listan som kan anses avklarade. Efter gruppdiskussionerna var alla överens om att den föreslagna modellen med en lista över behandlade ärenden är bra, eftersom det ger en överblick. Vissa frågor i listan som hade markerats med frågetecken visade sig faktiskt vara lösta. I vissa fall var det oklart om vilket problem som avsågs. Det berodde delvis på att beskrivningarna av problemen var alltför knapphändiga. Detta bör åtgärdas. Det kan även vara värt att definiera vilken instans som är ansvarig för respektive fråga. Vidare var det tydligt att vissa frågor varken kan eller ska lösas inom Forum. Det vore också bra att på något sätt ange vilken prioritering problemet har och om frågan fortfarande är aktuell. Dessutom skulle vissa ärenden behöva grupperas eftersom listan som den ser ut nu är svårläst. Frågan om vilka ärenden som ska sättas upp på listan diskuterades också. Nu består listan av en blandning av högt och lågt, stort och smått. Vad som är intressant är beroende på målgruppen och syftet med listan. Eftersom målgrupperna skiljer sig åt kan det vara bra att kunna sortera listan efter olika kategorier. Några specifika frågor som kom upp till diskussion var uppehållstillstånd för doktorander, digital mobilitet och breddad mobilitet. Det senare avsåg undanröjande av hinder för mobilitet för studenter med funktionsnedsättning. Även best practice i mottagande av utländska studenter nämndes. Det senare föreslogs Forum ta upp vid lämpligt tillfälle. Tuula Kuosmanen sammanfattade diskussionen med att säga att en lista med frågor som har varit uppe i Forum behövs, men att forumsekretariatets förslag till redovisning av sådana ärenden behöver justeras. Frågan behöver sannolikt tas upp vid framtida möten. Flera frågor som diskuterades och som finns på listan återkommer också som punkter i kartläggningen av processen att komma till Sverige för att studera (se ovan). Sida 11 (14)

12 Vårens aktiviteter förslag till hearing Utöver två ordinarie möten i Forum under 2015 föreslår sekretariatet en (eller möjligen ett par) regionala hearing(ar) för att skaffa mer kunskap om internationella studenters upplevelser av att komma till Sverige för att studera. Anders Ahlstrand redogjorde för sekretariatets förslag. Studentrepresentanterna i Forum har vid flera tillfäller tagit upp frågan om att de internationella studenterna bör få tillfälle att själva dela med sig av sina erfarenheter. Förslag till tema är därför Internationella studenters erfarenheter av att komma till Sverige för att studera. Processkartläggningsgruppens kartläggning bör kunna utgöra grunden för en sådan diskussion. Ett stegvis uppläggning för hearingar skulle kunna vara möjligt. SI arrangerar olika typer av möten där de bjuder in sina stipendiater i Sverige och alumner utomlands. Det skulle vara möjligt att bjuda in dessa till en diskussion om deras erfarenheter av att komma till Sverige för att studera. Då en sådan gruppering skulle bestå av både stipendiater som befinner sin i Sverige och av alumner som har lämnat Sverige kan de ge olika perspektiv. Resultaten av en sådan mindre gruppdiskussion skulle kunna ge frågeunderlag till en större regional hearing dit man bjuder in såväl utbytesstudenter som programstudenter (avgiftsskyldiga och avgiftsbefriade). Som en möjlig komplettering av hearingar med internationella studenter som målgrupp skulle man kunna ha en hearing med svenska studenter för att få ta del av deras upplevelser av hinder för mobilitet. Samantha Hyler påpekade att SI-stipendiaterna inte är helt representativa för gruppen internationella studenter. De får sannolikt mer stöd än andra studenter. Monika Wirkkala menade att SI:s stipendiater inte får någon extra service. Kay Svensson framförde att lärosätena nog redan känner till flertalet av de problem som internationella studenter stöter på. För att få en mer framåtsyftade ansats borde därför hearingarna vara inriktade på vad som skulle kunna få studenter att stanna i Sverige efter avslutade studier. Anders Ahlstrand höll med om att det var ett bra förslag och menade att det skulle kunna utgöra en del av innehållet i en hearing. Tuula Kuosmanen avslutade punkten med att säga att det viktigt att studenterna får vara i fokus eftersom Forums syfte till stor del handlar om studenters möjlighet att delta i internationalisering. Sida 12 (14)

13 Övriga frågor Några frågor inom Migrationsverket Charlotte Rydberg informerade om att Migrationsverket arbetar med att försöka få in uppdragsutbildningar i sin reguljära hantering av migrationsärenden. Vidare nämnde hon att Migrationsverket har justerat sin grund förberäkning av belopp som studenten måste uppvisa för att möta försörjningskravet. Från den kommer försörjningskravet att vara 18 procent av prisbasbeloppet. Förtydligande av tidigare mötesanteckningar om Kammarkollegiets försäkringar för internationella studenter Vid Forums möte diskuterades bl.a. försäkringsfrågor. Vid mötet deltog Erland Törngren och Liselott Hollman från Kammarkollegiet. Till det som diskuterades hörde frågan om huruvida EU-medborgare som är utförsäkrade i sina hemländer täcks av Kammarkollegiets försäkringar. Det svar som Kammarkollegiet gav blev felaktigt återgivet i minnesanteckningarna. Formuleringen ger intryck av att alla studenter kan åtnjuta Kammarkollegiets försäkring, förutsatt att de kan uppvisa ett bevis för att de är utförsäkrade. Det gäller dock endast utbytesstudenter. En ny formulering kommer att läggas in i minnesanteckningarna (tilläggen är kursiverade): "Studenter från vissa EU-länder har svårt att få ett europeiskt sjukförsäkringskort och i andra, som exempelvis Tyskland, blir man utförsäkrad så snart man lämnar landet för en längre period. Ett annat problem är att i vissa EU-länder utfärdas inte sjukvårdskortet till en medborgare som är bosatt utanför det egna landet. I de flesta fall av denna karaktär är studenterna alltså utförsäkrade av en eller annan anledning. Om det rör sig om utbytesstudenter som är utförsäkrade kan de ändå åtnjuta Kammarkollegiets försäkringsskydd för sjukvård om de kan bevisa att de är utförsäkrade. Eftersom det kan vara svårt att få officiella intyg från myndigheter om att man inte är försäkrad godtar Kammarkollegiet exempelvis mejl-svar som säger att studenten ifråga inte finns i hemlandets försäkringsregister eller liknande. Kammarkollegiets grundförsäkringar (Student-In och FAS) omfattar endast studenter som är avgiftsskyldiga eller som studerar inom utbytesavtal. Därför måste t.ex. en italiensk medborgare bosatt i Brasilien, som i kraft av sitt italienska medborgarskap är avgiftsbefriad men som har förvägrats ett europeiskt sjukvårdskort, teckna en egen försäkring. Sida 13 (14)

14 Cilla Häggkvist frågade om det inte var möjligt att få in dessa fåtalet studenter i kammarkollegiets försäkring? Anders Ahlstrand svarade att Kammarkollegiet har meddelat att det är möjligt för lärosätena att teckna individuella försäkringar för dessa studenter, men att det skulle bli dyrt. Cilla menade att det inte borde vara en fråga om att teckna individuella försäkringar eftersom lärosätena inte vet på förhand vilka studenter det gäller. Dessa studenter bör istället ingå i någon av de gruppförsäkringar som lärosätena tecknar. Ärende till forum, nekat tillgodoräknande Umeå studentkår har lämnat in ett ärende till Forum om problem med förhandsbesked om tillgodoräknande. En student vid Stockholms universitet har nekats tillgodoräknande av vissa kurser trots att hon hade fått ett förhandsbesked om tillgodoräkning. Studenten överklagade till Överklagandenämnden för högskolan, men fick avslag med motiveringen att förhandsbesket endast är preliminärt. Umeå studentkår föreslår att frågan utreds. Forumsekretariatet föreslår att ärendet bereds av UHR och sedan avrapporteras till Forum. Mötet accepterade förslaget. Avslutning Tuula Kuosmanen konstaterade att sammanfattningar hade gjorts under respektive punkt, och tackade ledamöterna för aktivt deltagande. Utifrån svaren på den fråga som ställts tidigare till ledamöterna föreslog Tuula datum för möten under Vårens möte flyttades sedermera till den 22/4, Höstens möte bestämdes till den 30/9, När det gäller datum för hearingar återkommer Forumsekretariatet med förslag. Sida 14 (14)

Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering

Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering I detta nyhetsbrev ges en kort-version av minnesanteckningarna från mötet i Forum den 22:e mars 2013. Via de länkar som anges når du den fullständiga

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-12-09 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 6 december 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Forum för internationalisering, 2016-02-04

Forum för internationalisering, 2016-02-04 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Clarhäll Anders Ahlstrand MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-03-01 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon

Läs mer

Forum för internationalisering, 2015-09-30

Forum för internationalisering, 2015-09-30 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Clarhäll, Anders Ahlstrand MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 1 Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-09-20 Tid: 12.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Eva Åkesson, UU, ordförande Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet

Det akademiska värdet av mobilitet Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-05-11 Anders Ahlstrand Bakgrund På forummötet i oktober 2013 diskuterades hinder och möjligheter

Läs mer

Erasmus Mundus Basinformation

Erasmus Mundus Basinformation 2013-02-12 Erasmus Mundus Basinformation Rebecka Herdevall Vad är Erasmus Mundus? Programmets syfte, struktur etc. Erasmus Mundus EU-finansierat program som inrättades 2004 Europeiska kommissionens utförarorganisation,

Läs mer

Forum för internationalisering, 22 april 2015

Forum för internationalisering, 22 april 2015 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Sekreterare Petra Brundell Datum 2015-04-22 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

Hur kan vi underlätta samarbete med utländska lärosäten?

Hur kan vi underlätta samarbete med utländska lärosäten? Hur kan vi underlätta samarbete med utländska lärosäten? Rapport från en hearing Forum för internationalisering 12 april 2011 Stockholm Hearing 12 april I denna skrift redovisas vad som kom fram vid den

Läs mer

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering Eva Åkesson Ordförande expertgruppen för internationalisering SUHF:s expertgrupp för internationaliseringsfrågor Eva Åkesson, rektor, Uppsala universitet, ordförande Per Nilsson, internationell strateg,

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-11-02 Anders Ahlstrand Upplägg Bakgrund Inspiration Projektets uppdrag och frågeställningar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-15 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 september 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth UKÄ skulle särskilt kartlägga storlek på studieavgifterna, vad

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-01-23 Tid: 10.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Deltagare Eva Malmström Jonsson, ordförande, KTH Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) DNR LiU-2019-01070 1(6) Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Linköpings universitet har fått möjligheten att svara på remiss av slutbetänkandet Ökad attraktionskraft

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-04-20 Annika Ghafoori Upplägg Bakgrund Inspiration Projektets uppdrag och frågeställningar Projektets

Läs mer

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 1(8) 2018-06-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 U2018/00382/UH

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2011-09-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Kännedomen om Sverige som kunskapsnation och kunskap om omvärlden

Kännedomen om Sverige som kunskapsnation och kunskap om omvärlden 9-04-08 Maria Lunander Innovations- och forskningsråd Utbildningsdepartementet U8/04199/UH Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 8:78) Sammanfattning Ambassaden instämmer i

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer

The academic value of mobility

The academic value of mobility 2015-05-28 Annika Ghafoori The academic value of mobility Projekt för att öka den utgående studentmobiliteten Presentation vid programdagarna den 28 maj The academic value of mobility Projektet i korthet

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-02-28 och högskoleförbund REV1 Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 27 januari 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand Anders Clarhäll Minnesanteckningar MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-03-10 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2

Läs mer

Några relevanta projekt på UKÄ

Några relevanta projekt på UKÄ Några relevanta projekt på UKÄ HfR-konferens 10-11 november 2016 Marie Kahlroth och Johan Gribbe Aktuellt hösten 2016 Kartläggning av studieavgifterna (regeringsuppdrag) Uppföljning av ersättningsbeloppen

Läs mer

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR 2015-05-27 Jari Rusanen Kalendarium 2015 16 september deadline för ansökan inför Nordic Master http://www.cimo.fi/programmes/nordic_master/to_the_applicant 21-20

Läs mer

PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER

PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER Linn Gabrielsson/ International Centre PM: 2016-03-02 Bakgrund Under 2015 släpptes rapporten hinder för svenska studenters mobilitet

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Forum för internationalisering

Forum för internationalisering Forum för internationalisering 2017-11-08 Agneta Bladh Internationaliseringsutredningen 1 Integrerad internationalisering Att inkludera internationella och interkulturella perspektiv i all utbildning,

Läs mer

1 Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Dnr LiU

1 Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Dnr LiU 2019-03-08 PROTOKOLL Delegationsbeslut FST del 2019-011 1(1) Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Delegationsbeslut Närvarande: Annalena Kindgren Maria Boberg dekanus föredragande sekreterare 1 Remissvar:

Läs mer

Ramar och kriterier. Minor Field Studies

Ramar och kriterier. Minor Field Studies Ramar och kriterier Minor Field Studies Ramar och kriterier för Minor Field Studies Minor Field Studies Minor Field Studies (MFS) är ett stipendieprogram som tar i beaktande både utvecklingen av den enskilda

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2018-04-18 Anders Ahlstrand, UHR Bakgrund till projektet Det akademiska värdet av mobilitet EU-finansierat

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för beredning av beslut om utbildningssamarbete (eller forskningssamarbete som inkluderar utbildning) som leder till gemensam, dubbel eller multipel examen Typ av dokument Handläggningsordning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Internationell mobilitet på forskarnivå

Internationell mobilitet på forskarnivå Internationell mobilitet på forskarnivå Det finns två slags mobilitet bland de inresande studenterna på forskarnivå. 1. Utländska studenter på forskarnivå som är antagna till forskarutbildning i Sverige

Läs mer

Betyg i högre utbildning

Betyg i högre utbildning Betyg i högre utbildning Hans Adolfsson http://www.suhf.se/nyheter-press/nyheter/betyg-i-hogre-utbildning Uppdrag Arbetsgruppen ska: undersöka behovet av betygssystem med fler steg i högskolan mot bakgrund

Läs mer

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Presentation av SOU 2018:78 21 november 2018 Internationaliseringsutredningen 1 Utredningens uppdrag Nya mål och ny nationell strategi för internationalisering

Läs mer

Vad har de för sig på UHR innan kl 5? Mats Embertsén Senior rådgivare

Vad har de för sig på UHR innan kl 5? Mats Embertsén Senior rådgivare Vad har de för sig på UHR innan kl 5? 20170920 Mats Embertsén Senior rådgivare Utbildning, utbyten, utveckling för alla som vill vidare 2 Kort om UHR och våra uppdrag 290 anställda (Stockholm och Visby)

Läs mer

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE (The Electronic Platform for Adult Learning in Europe) är en digital mötesplats för alla som arbetar med vuxnas lärande. EPALE en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE är en del av

Läs mer

HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/1165/10 Rektor 2011-08-15

HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/1165/10 Rektor 2011-08-15 HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/1165/10 Rektor 2011-08-15 Handläggningsordning för internationella avtal Ärendet Högskolan Dalarna har ett stort antal internationella avtal som reglerar student- och

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

Att göra examensarbete

Att göra examensarbete Att göra examensarbete För att ta ut en masterexamen måste du ha genomfört ett examensarbete. Under examensarbetet förväntas du bland annat visa fördjupade teoretiska kunskaper inom någon del av det biologiska

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-10-07 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 31 augusti 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-02-06 kl. 13.00 17.00 RBU_Torpet Heberg Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt,

Läs mer

Delrapport Internationell marknadsföring

Delrapport Internationell marknadsföring Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Sandra Wåger 2013-04-10 Delrapport Internationell marknadsföring Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering 1.2 Projektets

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/541-1.1.1. Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2018-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek... 4 3.

Läs mer

Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier

Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier 2018-11-13 Aleksandra Sjöstrand Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier SUHF:s arbetsgivardag Uppdrag om sexuella trakasserier Regeringens samlade åtgärder mot sexuellt våld och trakasserier

Läs mer

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun Antagna XXX-XX-XX Tyresö kommun / 2015-04-15 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inriktning... 3 2 Prioriterade områden... 3 2.1 Utveckling av kommunens

Läs mer

Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i Mittuniversitetets visions och strategiarbete

Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i Mittuniversitetets visions och strategiarbete Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i s visions och strategiarbete 2018-01-09 Instruktion På mötet den 9 januari kommer vi att fokusera på att formulera och konkretisera

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand Jari Rusanen MINNESANTECKNINGAR Datum 2018-06-26 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige REKTOR Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-03-25 Dnr C 2019/45 Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Upprättad av: Version: Maria Evans, HUV Cathrine Gladh, NMT Olof Nilsson, processledare 1.0 Dokumentansvarig: Datum Maria Evans, HUV

Läs mer

Forskning i en föränderlig värld

Forskning i en föränderlig värld Forskning i en föränderlig värld STINTs frukostmöte 2017-11-07 Agneta Bladh Internationaliseringsutredningen 1 Varför internationalisering? 1. Universitet och högskolor är avgörande för det internationella

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Clarhäll Anders Ahlstrand Minnesanteckningar MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-11-23 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2

Läs mer

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition 8. Allmänt om medarbetarsamtal Definition En förberedd regelbundet återkommande dialog mellan chef och medarbetare syftande till att utveckla verksamhet och individ och som präglas av ömsesidighet. (A

Läs mer

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund Sveriges universitetsoch högskoleförbund Linda Gerén 2017-11-01 Tillgodoräknande efter utbytesstudier Sveriges universitets- och högskoleförbunds expertgrupp för studieadministrativa frågor skickade i

Läs mer

Högskolor, studenter mm

Högskolor, studenter mm Högskolor, studenter mm Bakgrund Inom ramen för projektet Tillsynsutveckling i Väst (TuV) var tyngpunkten utbildning i kommunikation och bemötande. I samband med att projektet avslutades togs en aktivitetsplan

Läs mer

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Erik Aspeqvist, Emma Jarbo, Oskar Foldevi, Fredric Malmros och Hanna Stapleton 2011-11-11 Bakgrund Om utvärderingen Växthus

Läs mer

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program 2012-03-02 1 1. Inledning Svenska lärosäten ska enligt regeringens direktiv bedriva ett aktivt internationaliseringsarbete i syfte

Läs mer

1 (6) FAKTABLAD FAKTABLAD

1 (6) FAKTABLAD FAKTABLAD 1 (6) FAKTABLAD FAKTABLAD vid lärosäten i Stockholmsregionen 2010-2011 Länsstyrelsen arbetar för att stärka Stockholm som kunskapsregion. Faktabladen är en del av Länsstyrelsens arbete med att utveckla

Läs mer

Regeringsdirektivet. Samordnad webbaserad information - slutrapport Marleen Whiteley Susanne Wadsborn Taube

Regeringsdirektivet. Samordnad webbaserad information - slutrapport Marleen Whiteley Susanne Wadsborn Taube 2018-02-14 Marleen Whiteley Susanne Wadsborn Taube Regeringsdirektivet Samordnad webbaserad information - slutrapport Direktiv från Regeringen I UHR:s regleringsbrev 2017 har vi via Forum för internationalisering

Läs mer

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige 1(8) 2019-04-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm asa.odinekman@tco.se Sverige +46725292448 SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige U2018/04199/UH TCO har

Läs mer

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Uppdrag och ansvar Inom nuvarande organisation ligger ansvaret för internationaliseringsfrågor i första hand på fakulteterna.

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Rapport Hur ser behovet av åsiktsutveckling rörande internationalisering ut?

Rapport Hur ser behovet av åsiktsutveckling rörande internationalisering ut? R1 Handläggare: Styrelsen Datum: 2017-04-12 Dnr: O410-2/1617 Rapport Hur ser behovet av åsiktsutveckling rörande internationalisering ut? Bakgrund Som en del av arbetet under verksamhetsåret 2015/2016

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2007:1069 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 2018-10-30 Komm2018/00082-7 Utredningen om ökad internationalisering av universitet och högskolor U 2017:02 Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 Internationaliseringsutredningen

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2017/425-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2017-01-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige

Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige 2014-11-14 Rebecka Herdevall Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige Capacity Building and Joint Master Degrees Kapacitetsuppbyggnad Capacity Building for Higher Education Rebecka Herdevall

Läs mer

Anmälan mot Lunds universitet avseende utbytesstudier

Anmälan mot Lunds universitet avseende utbytesstudier Lunds universitet Rektor Juridiska avdelningen Barbro Molander Anmälan mot Lunds universitet avseende utbytesstudier Anmälan NN har i anmälan till Högskoleverket anfört bl.a. följande. Han är inskriven

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-09-05 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 23 maj 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Regler och rutiner för studentutbyten samt stipendier

Regler och rutiner för studentutbyten samt stipendier 1 HÖGSKOLAN I HALMSTAD Regler och rutiner för studentutbyten samt stipendier Fastställda av Utbildningsnämnden den 18 september 2002. 1. STUDENTUTBYTEN 1.1 Studentutbyten inom Erasmus Erasmus ingår i Sokrates

Läs mer

BESLUT Dnr V 2019/22

BESLUT Dnr V 2019/22 BESLUT 1 2019-04-04 Dnr V 2019/22 Rektor Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) av utredningen om ökad internationalisering av universitet och högskolor

Läs mer

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk Information om ERASMUS+ I SVERIGE Från universitets och högskolerådets regionala nätverk för internationalisering. Erasmus+ är Europeiska unionens program för utbildning, ungdom och idrott för åren 2014

Läs mer

Bilaga 4. Enkät till lärosäten

Bilaga 4. Enkät till lärosäten BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2018- 0320 Bilaga 4. Enkät till lärosäten RiR 2018:35 Myndighetsreformen då UHR och UKÄ inrättades intentioner och måluppfyllelse RIKSREVISIONEN 1 BILAGA 4. ENKÄT

Läs mer

Ökad internationalisering av universitet och högskolor. Internationaliseringsutredningen 1

Ökad internationalisering av universitet och högskolor. Internationaliseringsutredningen 1 Ökad internationalisering av universitet och högskolor Internationaliseringsutredningen 1 Varför 1. Universitet och högskolor är avgörande för det internationella kunskapsutbytet. 2. Internationalisering

Läs mer

MOOCs i svensk högskola möjligheter och hinder med ett införande. SVERD 22 oktober 2015 Marie Kahlroth

MOOCs i svensk högskola möjligheter och hinder med ett införande. SVERD 22 oktober 2015 Marie Kahlroth MOOCs i svensk högskola möjligheter och hinder med ett införande SVERD 22 oktober 2015 Marie Kahlroth UKÄs utredning om MOOCs Uppdraget fick UKÄ våren 2015 (överfördes från Lars Haikolas förkortade utredning

Läs mer

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationalisering i lärarutbildningen Skälen till att ha en målsättning om hög grad av internationalisering i Linnéuniversitetets lärarutbildning

Läs mer

Globalt engagemang en del av internationalisering av högre utbildning och forskning SUHF

Globalt engagemang en del av internationalisering av högre utbildning och forskning SUHF Globalt engagemang en del av internationalisering av högre utbildning och forskning SUHF 2017-11-27 Agneta Bladh Internationaliseringsutredningen 1 Utredningens uppdrag nya mål och ny nationell strategi

Läs mer

Utbildningsstrategiska rådet minnesanteckningar

Utbildningsstrategiska rådet minnesanteckningar Sid 1 (5) minnesanteckningar Ärende Kommentarer 1.! Ordförande öppnar mötet Heidi Hansson hälsar välkommen och öppnar mötet. 2.! Föregående mötens minnesanteckningar (170914 samt 171011-12) Ad acta. 3.!

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Sektionen för antagning och examen Beslut: 2018-10-02 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Sektionen för antagning och examen Dokumentansvarig: Sektionen för antagning och examen Dokumenttyp: Regler

Läs mer

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering?

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 18 nov 2016 Aleksandra Sjöstrand Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? Vad handlar breddad rekrytering om? Jag är, hittills, den enda i familjen som läst på universitet. En följd av att komma

Läs mer

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016 1 15 januari 2016 Dnr STYR 2016/55 Institutioner utanför LTH med studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå Student och utbildning Ladokavdelningen Avd chef L Schmidt Registrering av studenter

Läs mer

Uppföljning av Erasmus Mundus 2009 2013

Uppföljning av Erasmus Mundus 2009 2013 Uppföljning av Erasmus Mundus 2009 2013 Sida 1 (14) Sida 2 (14) Innehåll SAMMANFATTNING...4 INLEDNING...5 BAKGRUND...5 IPK/UHR VAR NATIONELL STRUKTUR...6 NATIONELLA MEDEL FÖR ERASMUS MUNDUS...7 NATIONELLA

Läs mer

Minnesanteckningar Forum för internationalisering 10 maj 2017

Minnesanteckningar Forum för internationalisering 10 maj 2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Anders Clarhäll utredare 010-470 04 02 anders.clarhall@uhr.se PROTOKOLL Datum 2017-05-29 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

EMREX ERASMUS+ Field trial on the impact of enabling Easy Mobility on Recognition of External studies

EMREX ERASMUS+ Field trial on the impact of enabling Easy Mobility on Recognition of External studies EMREX Field trial on the impact of enabling Easy Mobility on Recognition of External studies EMREX-projektet EU Erasmus+ -projekt (2015-2017) Säker överföring av studentdata mellan lärosäten i olika länder

Läs mer

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri RAPPORT 1 2007-05-10 Lunds universitets bibliotek Biblioteksdirektionen Håkan Carlsson SUHF Forum för Bibliotekschefer, kansliet Berit Nilsson Biblioteksdirektionen Box 134 221 00 LUND Aktivitetsrapport

Läs mer

Definierade och vanliga begrepp för internationella samarbetsavtal

Definierade och vanliga begrepp för internationella samarbetsavtal Växjö 2015-09-02 Definierade och vanliga begrepp för internationella samarbetsavtal Begrepp Definition Kommentarer Samarbetsavtal Internationella samarbetsavtal Avtal inom utbytesprogram Internationellt

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/103-1.1 Regeldokument för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-03-01 Inledning 3 1. Prövning av rätten till tillgodoräknande

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2015/115-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2015-04-07 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 Universitetens, högskolornas och de enskilda utbildningsanordnarnas Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 - ett urval uppgifter och slutsatser från rapporten. Anna Lundh, utredare vid UKÄ Internationella

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Sveriges universitets- 2015-11-05 & högskoleförbund Protokoll 2015:6 Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding ( 1-8) Anders Söderholm

Läs mer

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Reg.nr 31-5425-07 Anmälan mot Växjö universitet och Högskolan i Kalmar angående överföring av verksamhetsområdet maskinteknik

Läs mer