Övningstentamen, akustikdelen i MTC947, HT2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningstentamen, akustikdelen i MTC947, HT2004"

Transkript

1 Övningstentamen, akustikdelen i MTC947, HT2004 Uppgift 1 En högtalare matas med en elektrisk signal med effekten 30 W mätt som tidsmedelvärde. Högtalaren omvandlar signalens effekt till ljud med verkningsgraden 2%. Beräkna ljudeffektsnivån för högtalaren. (1p) Uppgift 2 Vid en garantimätning utanför ett industriområde uppmättes följande ljudtrycksnivåer i oktavband: f [Hz] L p [db] Ljudkravet är att ljudnivån, inklusive mätonoggrannhet, inte får överstiga 40 dba. a) Visa, utifrån ovanstående uppgifter, att ljudkravet överskrids. (1p) b) Man vet dessutom att ljudnivån för ett tillfälligt bakgrundsbuller störde mätningen. Visa att ljudkravet uppfylls om bakgrundsnivån var 38 dba. (1p) Uppgift 3 I en lokal finns 4 maskiner av typ A och 6 av typ B. Vid en ljudmätning finner man för endast en maskin i drift följande ljudnivåer: Maskintyp A B Ljudnivå för en maskin 74 dba 80 dba Ljudkravet är att ljudnivån inte får överstiga 85 dba. a) Beräkna ljudnivån när alla 10 maskinerna är i drift. (1p) b) Det är av flera skäl (akustiska, praktiska och ekonomiska) lämpligt att endast dämpa maskinerna av typ B. Beräkna den dämpning som krävs för maskinerna av typ B för att ljudkravet ska uppfyllas när alla 10 maskinerna är i drift. (1p) Uppgift 4 För att bestämma ljudeffektsnivån för en maskin placeras den på en stor betongplatta utomhus långt från byggnader som kan ge störande reflexer. Ljudnivån uppmättes i 10 representativa punkter på ytan av en halvsfär med radie 3m med följande resultat: Mätpunkt nr L p [dba] Bestäm maskinens totala ljudeffektsnivå i dba. (2p) Uppgift 5 En fläkt drivs av en elektrisk motor med direktdrift så att både fläkt och motor har varvtalet 1485 r/min. Den totala vikten för fläkt och motor är 325 kg. Man önskar dämpa vibrationerna från fläkten med IL=-20 db genom att placera den på 4 lika belastade fjädrar. Bestäm fjäderkonstanten för fjädrarna. (3p) Ledning: IL=-20 log 1-(f/f 0 ) 2, där f är störfrekvensen och f 0 är egenfrekvensen.

2 Tentamen, akustikdelen i MTC947, Uppgift 1 Oskar och Kristina diskuterar om det finns en högsta och en lägsta ljudtrycksnivå och vilka värden de i så fall har. Hjälp dem ett stycke på vägen genom att a) beräkna ljudtrycksnivån då RMS-värdet av ljudtrycket p RMS = 10 5 Pa. (Anm. atmosfärstrycket är ca 10 5 Pa.) (1p) b) beräkna p RMS då L p = db. (1p) Uppgift 2 En maskin placeras på en stor hård platta utomhus långt från föremål som kan ge störande reflexer. En tänkt mätyta med 8 delytor omsluter ljudkällan. Ljudnivån uppmättes för en representativ punkt på varje delyta. Mätresultaten och areorna för delytorna anges i tabellen nedan. Mätpunkt nr Area [m 2 ] ,5 7,5 L p [dba] Bestäm maskinens totala ljudeffektsnivå i dba. (2p) Uppgift 3 I en trädgård nära en industri uppmättes följande ljudtrycksnivåer i oktavband: f [Hz] L p [db] Ljudkravet är att ljudnivån, inklusive mätonoggrannhet, inte får överstiga 40 dba. a) Visa att ljudkravet överskrids. (1p) b) Identifiera oktavband som behöver dämpas, föreslå lämplig dämpning i dessa band och verifiera att ljudkravet uppfylls. (1p) Uppgift 4 Ljudnivån mättes då en maskin var påslagen respektive avstängd med resultaten 87 dba respektive 82 dba. a) Beräkna ljudnivån från maskinen korrigerat för ljudbidrag från andra ljudkällor. (1p) b) Det finns möjlighet att montera en huv på maskinen som dämpar maskinens ljudnivå med 5 dba. Bestäm ljudnivån då maskinen har denna huv och är påslagen. Det betyder att ljud från andra ljudkällor också finns med. (1p) Uppgift 5 En maskin med massan 1200 Kg drivs med 595 r/min. Man önskar reducera vibrationerna orsakade av maskinen genom att ställa upp den på ett stelt och tungt betongfundament. Mellan maskinen och fundamentet finns fyra lika belastade fjädrar. Dimensioneringskriteriet är att resonansfrekvensen för maskin tillsammans med fjädrar ska vara 40% av störfrekvensen. Bestäm fjädrarnas statiska nedtryckning. (2p)

3 Tentamen, akustikdelen i MTC947, Uppgift 1 En ljuddämpare sänker ljudeffektsnivån med 35 db. Hur många procent av ljudeffekten är kvar när ljudet har passerat denna ljuddämpare? (2p) Uppgift 2 En roterande maskin med vikten 1100 kg har varvtalet 2950 r/min. Den skall vibrationsisoleras genom att placeras på fyra fjädrar på ett styvt underlag. Dimensionera dessa fjädrar så att resonansfrekvensen för maskin och fjädrar är 50 % av störfrekvensen. (2p) Uppgift 3 En ljudmätning visar följande ljudtrycksnivåer i oktavband 2m från en maskins yta: f [Hz] L p [db] Ljudkravet är att ljudnivån inte får överstiga 85 dba i denna punkt. En akustisk firma kan ljudisolera maskinen enligt följande produktblad: Dämpning per oktavband i db för olika isoleringar Isolering Prisindex A B C D a) Visa att ljudkravet överskrids. (1p) b) Välj den billigaste isoleringstypen så att ljudkravet innehålls. (1p) Uppgift 4 En maskin placeras på plan mark som antas vara hård. Den sänder lika mycket ljud i alla riktningar. Beräkna ljudnivån 10 m från maskinen om dess totala A-vägda ljudeffektsnivå är 103 dba. Reflexer från byggnader etc. kan försummas. (2p) Uppgift 5 För ett specifikt tungt fordon är det ljudet från motorn som ger det dominerande bidraget till ljudnivån i hytten. Konstruktören misstänker att det är vibrationsisoleringen av motorn till resten av fordonet som är för dålig. Hon frikopplar därför motorn från fordonet genom att använda en fristående upphängning men motorn flyttas inte eller ändras i övrigt. Den mätta ljudnivån i hytten är 62 dba före åtgärden och 56 dba efter. Konstruktören önskar reducera ljudnivån i hytten med 2 dba. Uppskatta den förbättring av motorns vibrationsisolering som krävs för att uppnå detta önskemål. (2p)

4 Tentamen, akustikdelen i MTC947, Uppgift 1 Enligt tillverkaren avger en maskin ljudeffektsnivån 86 dba och har den maximala ljudtrycksnivån 79 dba på en meters avstånd från maskinens yta. Hur stor är maskinens ljudeffekt och det maximala ljudtrycket på avståndet en meter från maskinens yta? Det är A-filtrerade RMS-värden som avses. (2p) Uppgift 2 En roterande maskin med vikten 1400 kg har varvtalet 985 r/min. Den skall vibrationsisoleras genom att placeras på tre fjädrar på ett styvt underlag. Dimensionera dessa fjädrar så att resonansfrekvensen för maskin och fjädrar är 30 % av störfrekvensen. (2p) Det finns plats att sätta fyra fjädrar under maskinen. Kan du ge en rimlig förklaring till att konstruktören trots det har valt att montera tre fjädrar? (1 extra p) Uppgift 3 Vid en garantimätning uppmättes följande ljudtrycksnivåer i oktavband: f [Hz] L p [db] Ljudkravet är att ljudnivån, inklusive mätonoggrannhet, inte får överstiga 40 dba. a) Visa att ljudkravet överskrids. (1p) b) Identifiera oktavband som behöver dämpas, föreslå lämplig dämpning i dessa band och verifiera att ljudkravet uppfylls. (1p) Uppgift 4 För att bestämma en maskins ljudeffektsnivån monteras den på en stor hård plan utomhus långt från byggnader som kan ge störande reflexer. Ljudnivån uppmättes i 10 representativa punkter på ytan av en halvsfär med radie 4m med följande resultat: Mätpunkt nr L p [dba] Bestäm maskinens totala ljudeffektsnivå i dba. (2p) Uppgift 5 För en truck är det ljudet från motorn som ger det dominerande bidraget till ljudnivån i hytten. Konstruktören misstänker att det är vibrationsisoleringen av hytten som är för dålig. Han frikopplar därför hytten från fordonet genom att hänga upp hytten i en vajer. Den mätta ljudnivån i hytten är 66 dba före åtgärden och 61 dba efter. Konstruktören önskar reducera ljudnivån i hytten med 2 dba. Uppskatta den förbättring av vibrationsisoleringen som krävs för att klara detta. (2p)

5 Tentamen, akustikdelen i MTC947, Uppgift 1 En ljudkälla med ljudeffekten 98 dba står uppställd på golvet i ett rum. Rumkonstanten uppskattas till R = 200 m 2. Bestäm ljudnivån på avståndet 3m från ljudkällan. (2p) Uppgift 2 En roterande maskin med massan 500 kg står uppställd på ett styvt underlag. Vibrationsisoleringen består av 4 lika belastade fjädrar. Fjäderkonstanten för en sådan fjäder är k = 0,5 kn/mm. Varvtalet får inte understiga dubbla resonansfrekvensen för systemet maskin och vibrationsisolering. Viket är det lägsta varvtal som maskinen får köras med? (2p) Uppgift 3 Bestäm den totala ljudtrycksnivån i dbc från en ljudtrycksmätning med följande oktavbandsnivåer: f [Hz] L p [db] Bidragen från frekvensbanden som ligger utanför de angivna kan försummas. C- filtrets karaktäristik ges i figuren nedan. (2p) Uppgift 4 För att bestämma ljudeffekten från en maskin placeras den på en stor hård platta långt från reflekterande föremål. Mätytan som omsluter ljudkällan har 5 delar med area och uppmätt ljudnivå enligt tabellen nedan. Mätpunkt nr Area [m 2 ] L p [dba] Bestäm maskinens totala ljudeffektsnivå i dba. (2p)

6 Uppgift 5 En bullrig maskin ger följande ljudtrycksnivåer i en kritisk mätpunkt: f [Hz] L p [db] Dimensionera lämplig inbyggnad enligt VDI 2711, dvs. ange inbyggnadsklass I, IIa, IIb, IIc, IIIa eller IIIb., så att ljudnivån i den aktuella mätpunkten understiger 85 dba. Insättningsdämpningen för de olika klasserna i VDI2711 framgår från figuren nedan. (2p)

7 Tentamen, akustikdelen i MTC947, Uppgift 1 Vid en ljudmätning erhölls följande ljudtrycksnivåer i dba: f [Hz] L pa [dba] Bestäm den totala ljudtrycksnivån i dbb (OBS!). B-filtrets karaktäristik ges i figuren nedan. (2p) Uppgift 2 En maskin är monterad med ett antal lika belastade fjädrar på ett fundament. När fjädrarna belastas fullt med maskinens tyngd trycks de samman 3 mm. Bestäm systemets egenfrekvens. (2p) Uppgift 3 En ljudkälla med ljudeffekten 102 dba står uppställd på golvet i ett rum. Ljudnivån uppmäts till 88 dba 4m från ljudkällan. Uppskatta rumskonstanten R för rummet. (2p) Uppgift 4 Enligt tillverkaren har en maskin följande ljudeffektsnivåer per oktavband f [Hz] L w [db] Kravet är att ljudnivån inte får överstiga 40 dba, 100 m från maskinen. Dimensionera lämplig inbyggnad enligt VDI Insättningsdämpningen för de olika klasserna i VDI2711 framgår från figuren nedan. Det finns inga ljudreflexer från byggnader eller liknande. (2p)

8 Uppgift 5 I ett rum i ett laboratorium finns ett hydraulisk t aggregat som ger ett tjutande ljud i en angränsande lokal. En akustiker konsulteras som först vill ta reda på om ljudet är luftburet eller stomburet. Han föreslår därför att man för en undersökande mätning ska klä in aggregatet med mineralull för att sänka ljudnivån i aggregatrummet rejält så att luftljudet till den angränsande lokalen kan försummas. Resultatet av denna mätning i den angränsande lokalen är ljudnivån 51 dba före åtgärden och 43 dba efter. Akustikern drar slutsatsen att stomljudet dominerar och föreslår en akustisk inbyggnad av aggregatet som en permanent åtgärd. Uppskatta insättningsdämpningen för denna inbyggnad om ljudkravet är 45 dba i den angränsande lokalen. Vi kan anta att allt ljud finns koncentrerat till ett oktavband.

9 Oùvqlqjvvnlvvhu wloo ùyqlqjvwhqwdphq/dnxvwlnghohq l PWF<7:/ KW5337 +Uhylghudg , Xssjliw 4 Kùjwdoduhq vçqghu hhnwhq 3=35 Omxghhnwvqlyèq eolu gçuphg Z@Z Ã45 Z,@44;gE1 Xssjliw 5 Gh D0yçjgd omxgwu fnvqlyèhuqd ehuçnqdv hqoljw iùomdqgh vfkhpd= i ^K}` ;333 Os 7; ; D0owhu < Os>D 55 5; < Omxgqlyèq/ ghw yloo vçjd ghq wrwdod D0yçjgd omxgwu fnvqlyèq/ eolu 43 orj 43 3=4Æ =4Æ5;.43 3=4Æ =4Æ =4Æ =4Æ =4Æ64.43 d, Omxgqlyèq ùyhuvnulghu doowvè omxgnudyhw vrp çu 73 ged e, Omxgqlyèq nruuljhudg iùu ednjuxqgvqlyèq 6; ged eolu 43 orj 43 3=4Æ75 43 L ghwwd idoo xssi oov omxgnudyhw1 Xssjliw 6 d, Gh 7 pdvnlqhuqd dy w s D jhu rgçpsdgh omxgqlyèq :7.43 orj ;3=3 ged1 Gh 9 pdvnlqhuqd dy w s E jhu rgçpsdgh omxgqlyèq ;:=; ged1 Dood 43 rgçpsdgh pdvnlqhuqd jhu doowvè 43 ;=33.43 ;;=8 ged1 e, Iùu dww 7 rgçpsdgh D0pdvnlqhu vdpw 9 gçpsdgh E0pdvnlqhu wloovdp0 pdqv vnd jh ;8 ged çu doowvè xwu pphw iùu 9 gçpsdgh E0pdvnlqhu= 43 orj 43 ;=8 43 ged1 E0pdvnlqhuqd ehkùyhu doowvè gçpsdv ;:=; ge1 Xssjliw 7 Omxghhnwvqlyèq iuèq ydumh gho wd ehuçnqdv hqoljw iùomdqgh= Qu : ; < 43 Os :3 9< :3 :5 :8 :8 :6 :4 :5 :3 43 orj +D@D 3, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; Oz :; :: :; ;3 ;6 ;6 ;4 :< ;3 :; 4

10 Ghq wrwdod omxghhnwvqlyèq eolu 43 orj 43 3=4Æ:;.43 3=4Æ::.43 3=4Æ:;.43 3=4Æ;3.43 3=4Æ;6.43 3=4Æ;6.43 3=4Æ;4.43 3=4Æ:<.43 3=4Æ;3.43 Xssjliw 8 Nudyhw sè gçpsqlqj jhu dww 53 orj m4 +i@i 3, 5 53 orj m4 +i@i 3, 5 m4 +i@i 3, 5 4 +i@i 3, 43 +i@i 3, hqgdvw xqguh whfnqhw pùmoljw i@i s 44 47;8 u2plq s 47;8 93 s 44 K} i i@ s i 4 u n +uhvrqdqviuhnyhqvhq iùu pdvvd0imçghuv vwhp, 5 p u n 3 p +5i 3, nj 5 47;8 93 s 44 vã4 nq2pp 5

11 Oùvqlqjvvnlvvhu wloo whqwdphq ;/ dnxvwln0 ghohq l PWF<7: Xssjliw 4 d, Omxgwu fnvqlyèq çu O 53 orj+43 8 Sd@5 43 Ã <7 ge1 +Dqp1 Xqghuwu fnhw l hq omxgyèj ndq dogulj ydud vwùuuh çq dwprviçuvwu fnhw1 Ùyhuwu fnhw qqv ghw grfn lqjhq ùyuh ehjuçqvqlqj iùu1, e, UPV0yçughw dy omxgwu fnhw s s uhi 43 Ã8 Sd Ã48 Sd1 +Dqp1 L nodvvlvn i vln qqv lqjhw oçjvwd wu fn rfk l ghq whrulq ndq omxgwu fnvqlyèq eol kxu olwhq vrp khovw1 L nydqwi vlnhq kdu i vlndolvnd vwrukhwhu hq plqvwd vwruohn rfk hqoljw ghq whrulq qqv ghw gçuiùu hq plqvwd omxgwu fn0 vqlyè1, Vyduhw sè Rvnduv rfk Nulvwlqdv iuèjd çu gçuiùu lqwh hqnhow1 Xssjliw 5 Omxghhnwvqlyèq ehuçnqdv hqoljw iùomdqgh= Qu : ; Wrwdow D ^p 5` :> 8 :> 8 43 orj +D@D 3, :> 3 :> 3 :> ; :> 3 :> 3 :> ; ;> ; ;> ; O s ^ged` ;3 :9 :7 :9 ;3 ;4 ;6 :8 O z ^ged` ;:> 3 ;6> 3 ;4> ; ;6> 3 ;:> 3 ;;> ; <4> ; ;6> ; 43 ; 8> 33 4> << 4> 84 4> << 8> 33 :> 88 48> 3 5> 6: 73> 7 Ghq wrwdod omxghhnwvqlyèq eolu gçuphg 43 orj+73> 7 43 ;,@<9> 4 ged1 Xssjliw 6 d, Omxgqlyèq ehuçnqdv hqoljw qhgdqvwèhqgh vfkhpd= i ^K}` ;333 Wrwdow O s ^ge` ; 63 5< 5; D0owhu < O s>d ^ged` 5; : 6; : > 96 4> 33 6> 49 8> 34 9> 64 4> 59 4> 33 3> 83 4;> < Omxgqlyèq eolu O 43 orj+4;> < 43 6,@75> ; ged1 Omxgnudyhw ùyhuvnulgv gçuphg1 e, Ghw çu rnwdyedqghq 583/ 833 rfk 4333 K} vrp jhu gh grplqhudqgh elgud0 jhq1 Qlyèhuqd l gh edqghq pèvwh plqvndv phg plqvw 6 ge/ wuroljhq phu1 Iùu dww iè ghq gçpsdgh qlyèq l ghvvd edqg wloo 66 ged nuçyv hq gçpsqlqj rp 5> 7 uhvshnwlyh 8 ge1 Ehuçnqlqj ylvdu dww ghwwd lqwh çu wloouçfnoljw1 Yl ùndu gçpsqlq0 jhq l hww dy edqghq rfk yçomhu ghw kùjvwd vrp riwdvw çu elooljdvw1 Yhulndwlrqhq 4

12 jhv qhgdq= i ^K}` ;333 Wrwdow O s>d ^ged` 5; : 6; : Gçpsqlqj O s>d/gçpsdg ^ged` 5; : > 96 4> 33 5> 33 5> 33 4> 8; 4> 59 4> 33 3> 83 <> <: Omxgqlyèq eolu O s>d>gçpsdg>wrw xssi oov 43orj+<> <: 43 73> 3 ged1 Omxgnudyhw Xssjliw 7 d, Omxgqlyèq nruuljhudg iùu ednjuxqgvomxg çu 43 orj+43 3>4Æ;: 43 3>4Æ;5,@;8> 6 ged1 e, Omxgqlyèq iùu ghq gçpsdgh pdvnlqhq soxv ednjuxqg çu 43 orj+43 3>4Æ;3> >4Æ;5,@;7> 6 ged1 Xssjliw 8 Oèw p ydud pdvvdq shu imçghu1 Nudyhw sè gçpsqlqj jhu dww Uhvrqdqviuhnyhqvhq iùu pdvvd0imçghuv vwhp= i 4 u n 5 p +4, qhgwu fnqlqjhq dy hq imçghu= pj@n +5, iuèq +5,= j p u n +6, n iuèq +4,= 3 +7, p iuèq +7,= i3 4 i i 5 i3 4 5 i +8, 7 5 i 5 i 3 iuèq +6, rfk +8,= j p j 5 i 7 5 i 5 i 3 5 <> ;5 4 Lqvçwwqlqj jhu <8@93, 5 pp 3> 7 Qhgeùmqlqjhq dy hq imçghu çu 48/; pp1 Qrwhud dww uhvxowdwhw çu rehurhqgh dy pdvnlqhqv pdvvd1 5

13 Oùvqlqjvvnlvvhu wloo whqwdphq / dnxvwln0 ghohq l PWF<7: Xssjliw 4 Iuèq ghqlwlrqhq dy omxghhnwvqlyè ièu yl Gçuphg kdu yl O z iùuh z uhi >O z hiwhu z uhi = O zhiwhu O z uhi z iùuh z hiwhu z z hiwhu z iùuh = Oùv xw iùu dww iè z +OzhiwhuÃOziùuh,@43 = z iùuh Phg vçqnqlqjhq 68 ge ièu yl z 3> 365 (= z iùuh Vydu= Hiwhu omxggçpsduhq qqv ghw 3> 365 (dyomxghhnwhqnydu1 Xssjliw 5 Oèw i ydud vwùuiuhnyhqvhq/ i 3 uhvrqdqviuhnyhqvhq/ n imçghunrqvwdqwhq iùu hq imçghu/ p pdvvdq shu imçghu gyv :8 nj1 Hiwhuvrp i i@5 kdu yl u 4 n 5 i 5 = Gè kdu yl nq2pp1 Xssjliw 6 d, Omxgqlyèq ehuçnqdv hqoljw qhgdqvwèhqgh vfkhpd= i ^K}` ;333 Wrwdow O s ^ge` <: 434 <; ;< ;< ;: ;4 :6 D0owhu < O s>d ^ged` :4 ;8 ;< ;9 ;< ;; ;5 :5 43 ; 3> 46 6> 49 :> <7 6> <; :> <7 9> 64 4> 8; 3> 49 64> 5 Omxgqlyèq eolu O 43 orj+64> 5 43 ;,@<7> < ged1 Omxgnudyhw ùyhuvnulgv gçuphg1 4

14 e, Yl suùydu phg gçpsqlqjhq iuèq pdwhuldo D rfk ièu i ^K}` ;333 Wrwdow O s>d ^ged` :4 ;8 ;< ;9 ;< ;; ;5 :5 Gçpsqlqj O s>d/gçpsdg ^ged` :4 ;8 :< 99 9< : 43 3>4O s@43 ; 3> 46 6> 49 3> :< 3> 37 3> 3; 3> 35 3> 335 3> 338 7> 56 Omxgqlyèq eolu O 43orj+7> ;9> 6 ged1 Omxgnudyhw xssi oov lqwh jhqrp lvrohulqj phg pdwhuldo D1 Hq prwvydudqgh ehuçnqlqj iùu pdwhuldo E jhu O < ged1 Ghw ehw ghu dww ghw elooljdvwh pd0 whuldohw vrp nodudu gh xssvwçoogd nudyhq çu pdwhuldo E1 Xssjliw 7 Hiwhuvrp omxghw vwuèodu olnd p fnhw l dood ulnwqlqjdu kdu yl hoohu O O sd.43orj+d@d 3, O O zd 43 orj +D@D orj+543 5,@436 :8 ged1 Xssjliw 8 Omxghw nrpphu wloo k wwhq yld wyè yçjdu= d, yld yleudwlrqvlvrohulqjhq e, dqgud yçjdu1 Iuèq pçwwd gdwd kdu yl dww omxgwu fnvqlyèq iùu yçj e, çu 89 ged1 Ghqqd yçj dqwdu yl riùuçqgudg qçu yl çqgudu sè yleudwlrqvlvrohulqjhq1 Yld ghq jdpod yleud0 wlrqvlvrohulqjhq nrpphu gçuphg 95 +0, 93/: ged1 Yl vnd vçqnd omxgqlyèq l k wwhq phg 5 ge/ gyv qhg wloo 93 ged1 Ghw ehw ghu dww ghw qqv xwu pph iùu iùomdqgh omxgqlyè yld yleudwlrqvlvrohulqjhq= 93 +0, 8:/; ged1 Yleudwlrqvlvr0 ohulqjhq ehkùyhu gçuiùu iùueçwwudv phg 93/: 0 8:/; 5/< ge1 Vydu= Jhqrp dww prqwhud hq yleudwlrqvlvrohulqj vrp çu 6 ge eçwwuh vçqnv omxgqlyèq l k wwhq phg 5 ge1 5

15 Oùvqlqjvvnlvvhu wloo whqwdphq ;0448/ dnxvwln0 ghohq l PWF<7: Xssjliw 4 d, Omxghhnwvqlyèq çu O UHI, ylonhw phgiùu dww Z Z UHI 43 Oz@43 = Phg jlyqd yçughq ièu yl Z Ã45 43 ;=9 43 Ã7 Z1 e, Omxgwu fnvqlyèq çu O 53 orj+s UHI, ylonhw phgiùu dww s s UHI 43 Os@53 = Phgjlyqdyçughqièuyls Ã8 43 :<@53 5=7 43 Ã7 Sd1 Xssjliw 5 Oèw i ydud vwùuiuhnyhqvhq/ i 3 uhvrqdqviuhnyhqvhq/ n imçghunrqvwdqwhq iùu hq imçghu/ p pdvvdq shu imçghu gyv nj 1 Hiwhuvrp i kdu yl u 4 n 5 Gè kdu yl Xssjliw 6 3=6i, nq2pp1 Gh D0yçjgd omxgwu fnvqlyèhuqd ehuçnqdv hqoljw iùomdqgh vfkhpd= i ^K}` ;333 Wrwdow O s 86 7: 75 6< : 5; D0owhu < O s>d 5: ; 5: 74=3 43 ; 3=8 4=6 5=3 7=3 5=8 4=6 3=9 3=8 45=9 d, Omxgqlyèq/ ghw yloo vçjd ghq wrwdod D0yçjgd omxgwu fnvqlyèq/ eolu 74=3 ged rfk ùyhuvnulghu gçuiùu ghw xssvwçoogd nudyhw1 e, Iùu dww nrppd xqghu jdudqwlqlyèq vnd yl gçpsd omxghw l gh grplqhudqgh iuhnyhqvedqghq1 Rp ghw qqv hq ydoiulkhw çu ghw riwdvw elooljduh dww gçpsd kùjuh iuhnyhqvhu1 Hq gçpsqlqj phg 6 ge l 833 K} rfk 5 ge l 4333 K} jhu wrwdoqlyèq 6<1< ged1 Xssjliw 7 Hiwhuvrp dood pçwyçughq uhsuhvhqwhudu olnd vwrud wru ndq yl ehuçnqd hww +orj0 dulwplvnw, phghoyçugh dy omxgwu fnvqlyèq iùu khod pçw wdq1 Ehuçnqlqjduqd uh0 grylvdv l iùomdqgh wdehoo= 4

16 Qu : ; < 43 Phgho O s ^ged` 9: 9< 9: 9< :5 :5 :4 9< 9< 9: 43 3>4O s@43 ; 3=83 3=:< 3=83 3=:< 4=8; 4=8; 4=59 3=:< 3=:< 3=83 3=<4 Ghw orjdulwplvnd phghoyçughw dy omxgwu fnvqlyèq çu 43orj+3=<4 43 ;,@9<=9 ged1 Gçuphg eolu omxghhnwvqlyèq O O s>phgho.43 orj+d@d 3,@9<=9.43 orj+5 7 5,@;<=9 ged1 Xssjliw 8 Omxghw nrpphu wloo wuxfnk wwhq yld wyè yçjdu= d, yld yleudwlrqvlvrohulqjhq e, dqgud yçjdu1 Iuèq pçwwd gdwd kdu yl dww omxgwu fnvqlyèq iùu yçj e, çu 94 ged1 Ghqqd yçj dqwdu yl riùuçqgudg qçu yl çqgudu sè yleudwlrqvlvrohulqjhq1 Yld ghq jdpod yleud0 wlrqvlvrohulqjhq nrpphu gçuphg 99 +0, 97/6 ged1 Yl vnd vçqnd omxgqlyèq l k wwhq phg 5 ge/ gyv qhg wloo 97 ged1 Ghw ehw ghu dww ghw qqv xwu pph iùu iùomdqgh omxgqlyè yld yleudwlrqvlvrohulqjhq= 97 +0, 94/3 ged1 Yleudwlrqvlvr0 ohulqjhq ehkùyhu gçuiùu iùueçwwudv phg /3 6/6 ge1 Vydu= Jhqrp dww prqwhud hq yleudwlrqvlvrohulqj vrp çu 6/6 ge eçwwuh vçqnv omxgqlyèq l k wwhq phg 5 ge1 5

17 Oùvqlqjvvnlvvhu wloo whqwdphq / dnxvwln0 ghohq l PWF<7: Xssjliw 4 Yl dqyçqghu vwdwlvwlvn uxpvdnxvwln rfk ièu O O z.43orj+ T 7u 5. 7 U, ylonhw phg lqvdwwd yçughq O T O Xssjliw 5 Oèw p ydud pdvvdq shu imçghu1 Ghw oçjvwd yduywdohw eolu 4 u n v 5 p ylonhw phg lqvdwwd yçughq eolu 4 3> 8nQ2pp 833@ ; u2plq1 Xssjliw 6 Gh F0yçjgd omxgwu fnvqlyèhuqd shu rnwdyedqg ehuçnqdv hqoljw qhgdqvwèhqgh vfkhpd= i ^K}` ;333 O s ^ge` ;7 <9 <7 <3 ;; ;3 :< :5 F0owhu O s>f ^gef` ;6 <9 <7 <3 ;; ;3 :< :5 Ghq wrwdod F0yçjgd omxgwu fnvqlyèq eolu gè 43 orj+43 ;>6.43 <>9.43 <>7.43 <>3. 43 ;>;.43 ;>3.43 :><.43 :>5,@<<> 6 gef1 Xssjliw 7 Omxghhnwvqlyèq ehuçnqdv hqoljw iùomdqgh= Qu D ^p 5` 9 < 9 < orj D@p 5 :> ; <> 8 :> ; <> 8 43> ; O s ^ged` 93 8: 88 8; 95 O z ^ged` 9:> ; 99> 9 95> ; 9:> 8 :5> ; Ghq wrwdod omxghhnwvqlyèq iuèq dood gho wru eolu gçuphg 43 orj+43 9>:;.43 9> >5;.43 9>:8.43 :>5;,@:8> : ged1 Xssjliw 8 Qrwhud dww lqvçwwqlqjvgçpsqlqjhq iùu lqe jjqdghq oljjhu l hww edqg phoodq wyè nxuyru ehurhqgh sè rvçnud idnwruhu eod ghq dnwxhood nrqvwuxnwlrqhq1 Yl dqyçq0 ghu rvv dy lqvçwwqlqjvgçpsqlqjhq plww hphoodq juçqvnxuyruqd1 Uçnqlqjduqd 4

18 qhgdq jhqrpiùuv iùuvw iùu nodvv LLe iùu dww ylvd dww ghq lqwh çu wloouçfnolj> omxg0 qlyèq eolu qçvwdq ;; ged phg hq vègdq lqe jjqdg1 Qhgdq iùomhu ehuçnqlqjdu vrp ylvdu dww nodvv LLf çu wloouçfnolj1 i ^K}` ;333 O s ^ge` ; <: <3 9< 9; D0owhu < O s>d ^ged` 8; ;8 <6 <: <: <4 :3 9: Gçpsqlqj LLf ; ; : 63 O s>d>llf ^ged` 83 :8 :< :< :7 9: 76 6: Ghq wrwdod omxgwu fnvqlyèq iùu nodvv LLf ehuçnqdv wloo 43 orj+43 8>3.43 :>8.===,@ ;6> 7 ged1 Omxgnçoodq vndoo doowvè e jjdv lq hqoljw oçjvw nodvv LLf/ YGL5:441 5

19 Oùvqlqjvvnlvvhu wloo whqwdphq / dnxvwln0 ghohq l PWF<7: Xssjliw 4 Yl uçnqdu iùuvw rp wloo ryçjgd ge jhqrp dww oçjjd sè D0owuhw phg rpyçqw whfnhq rfk gçuhiwhu oçjjd sè E0owuhw1 Wloo voxw ehuçnqdu yl ghq wrwdod qlyèq jhqrp dww dgghud qlyèhuqd l edqghq orjdulwplvnw1 Yl ièu gè iùomdqgh uçn0 qhvfkhpd= i ^K}` ;333 O sd ^ged` :3 ;8 ;< ;9 ;< ;; ;5 :5 D0owhu < E0owhu < O s>e ^gee` ;: <: <: ;< ;< ;: ;3 :3 Ghq wrwdod qlyèq l gee çu 43 orj+43 ;>:.43 <>:.43 <>:.43 ;><.43 ;><.43 ;>:. 43 ;> gee Xssjliw 5 Oèwu p ydud pdvvdq shu imçghu1 Uhvrqdqviuhnyhqvhq iùu v vwhphw çu gè i 4 n 5 p 1 Krrnh*v odj iùu imçghuq jhu dww n gçu çu imçghuqv vdp0 pdqwu fnqlqj1 Ghwwd jhu dww n j rfk yl ièu i 4 u j 1 L yèuw idoo eolu 5 gçuiùu i 4 u <> 4 K}1 5 3> 336 v5 Xssjliw 6 5 Yl dqyçqghu vwdwlvwlvn uxpvdnxvwln rfk ièu O s O 43 orj+ 7u. 7,= Yl oùvhu 5 U 7 xw U xu ghqqd irupho rfk ièu 43 +O sãoz,@43 4 = Phg lqvdwwd yçughq 5u 5 O O eolu 5 = Xssjliw 7 Qrwhud dww lqvçwwqlqjvgçpsqlqjhq iùu lqe jjqdghq oljjhu l hww edqg phoodq wyè nxuyru ehurhqgh sè rvçnud idnwruhu eod ghq dnwxhood nrqvwuxnwlrqhq1 Yl dqyçq0 ghu rvv dy lqvçwwqlqjvgçpsqlqjhq plww hphoodq juçqvnxuyruqd1 Uçnqlqjduqd qhgdq jhqrpiùuv iùuvw iùu nodvv LLe iùu dww ylvd dww ghq lqwh çu wloouçfnolj> omxg0 qlyèq eolu 75 ged phg hq vègdq lqe jjqdg1 Qhgdq iùomhu ehuçnqlqjdu vrp ylvdu 4

20 dww nodvv LLf çu wloouçfnolj1 i ^K}` ;333 O z^ge` < <: :9 :: O s O z ^ge` 7; 7; 7; 7; 7; 7; 7; 7; O s ^ge` 76 8; < 5; 5< D0owhu < O s>d ^ged` 4: < 5; Gçpsqlqj LLf ; ; : 63 O s>d>llf ^ged` < < Yl kdu dqyçqw rvv dy dww O s O 43orj+5@7433 7;= Ghq wrwdod omxgwu fnvqlyèq iùu nodvv LLf ehuçnqdv wloo 43 orj+43 3><.43 6>5. 6;> 4 ged1 Omxgnçoodq vndoo doowvè e jjdv lq hqoljw oçjvw nodvv LLf/ YGL5:441 Xssjliw 8 Omxghw qèu ghq dqjuçqvdqgh orndohq yld wyè omxgyçjdu= 41 oxiwomxgvyçjhq vrp ndq gçpsdv jhqrp plqhudoxoohq rfk 51 vwrpomxgvyçjhq vrp çu uhvwhq dy omxghw1 Jhqrp pçwqlqj ièu yl dww yçj 5 jhu 76 ged rfk jhqrp vxewudnwlrqviruphoq iùu ge ièu yl dww yçj 4 jhu 84 +0, 43 orj+43 8>4 43 7>6,@83> 5 ged1 Iùu dww ghq q d omxgqlyèq vnd ydud 78 ged jhu vxewudnwlrqviruphoq iùomdqgh xwu pph iùu omxgyçj 4= 78 +0, 43 orj+43 7>8 43 7>6,@73>: ged1 Hiwhuvrp omxghw çu nrq0 fhqwuhudw wloo hww uhodwlyw vpdow iuhnyhqvedqg gçpsdv omxghw l ghq dqjuçqvdqgh orndohq phg vdppd vwruohn vrp l djjuhjdwuxpphw1 Oxiwomxghw pèvwh gçuiùu gçpsdv phg 83> 5 73> :@<> 8 ge/ ylonhw çu glphqvlrqhulqjvnudyhw iùu ghq dnxvwlvnd lqe jjqdghq1 5

2!+%, n NYTT RADIOKOMMUNIKATIONSSYSTEM 0OLISMYNDIGHETEN I 6ØSTRA ' TA LAND PLANERAR ATT B RJA ANVØNDA SIG AV DET NYA RADIOKOMMUNIKA TIONSSYSTEMET 2!+%, I FEBRUARI!LLA vbl»sljusmyndigheterv SKA ANVØNDA

Läs mer

OKIFAX 5680. hjälpguide

OKIFAX 5680. hjälpguide OKIFAX 5680 hjälpguide 9DUMHnWJlUGKDUYLGWDJLWVI UDWWJDUDQWHUDDWWLQIRUPDWLRQHQLGHWWDGRNXPHQWlU IXOOVWlQGLJULNWLJRFKDNWXHOO7LOOYHUNDUHQSnWDUVLJLQJHWDQVYDUI UUHVXOWDWDYIHO XWDQI U VLQ NRQWUROO 7LOOYHUNDUHQ

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER 1999 Utgiven i Helsingfors den 22 september 1999 Nr 99 101 INNEHÅLL Nr Sidan 99 Lag om godkännande av vissa bestämmelser

Läs mer

.DQGLGDWXSSVDWVL6WDWLVWLN (QMlPI UDQGHVWXGLHDY KlOVDRFKKlOVRUHODWHUDGOLYVNYDOLWHW L/LQN SLQJRFK1RUUN SLQJ 0DULD0XUSK\ ) URUG 8SSGUDJVJLYDUHQI UH[DPHQVDUEHWHWlU)RONKlOVRYHWHQVNDSOLJW&HQWUXPL /LQN SLQJ8SSVDWVlPQHWDWWXQGHUV

Läs mer

Jokkmokkskortet. Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Jokkmokk

Jokkmokkskortet. Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Jokkmokk skortet 2014, OlQHW lu ODQGHWV VDPWOLJD VW UUH QDWLRQDOSDUNHU RFK 81(6&2 V YlUOGVDUYVRPUnGH /DSRQLD EHOlJQD /DSRQLD lu HWW NPð VWRUW RPUnGH PHG K JD QDWXU RFK NXOWXUYlUGHQ GlU VMX VDPHE\DU OHYHU RFK DUEHWDU

Läs mer

Börja med at t st art a programmet Word. menyfält et. välj däreft er at t klicka på %LOGREMHNW och vidare på :RUG$UW. Tillbaka.

Börja med at t st art a programmet Word. menyfält et. välj däreft er at t klicka på %LOGREMHNW och vidare på :RUG$UW. Tillbaka. I den här kursen har jag använt Word 2002. Några mindre skillnader kan f örekomma med t idigare versioner men jag t ror at t du lät t kan gå igenom den här lat hunden oberoende av Word- v ersion. Känner

Läs mer

Kirunakortet. Fiska i Norrbottens fjällvatten. Fiska i Kiruna. Välkommen till Norrbottensfjällen!

Kirunakortet. Fiska i Norrbottens fjällvatten. Fiska i Kiruna. Välkommen till Norrbottensfjällen! kortet 2014 I länet är landets samtliga större nationalparker och UNESCO:s världsarvsområde, Laponia, belägna. Laponia är ett 9 400 km² stort område med höga natur- och kulturvärden där sju samebyar lever

Läs mer

3URJUDPE\JJQDGVNRQVWHQV HOHPHQW $EVWUDNWDGDWDW\SHURFK 'DWDVWUXNWXUHU $EVWUDNWDGDWDW\SHU +HOWDO/LVWD6WDFN. 7DEHOO

3URJUDPE\JJQDGVNRQVWHQV HOHPHQW $EVWUDNWDGDWDW\SHURFK 'DWDVWUXNWXUHU $EVWUDNWDGDWDW\SHU +HOWDO/LVWD6WDFN. 7DEHOO $EVWUDNWDGDWDW\SHURFK 'DWDVWUXNWXUHU Dstr - 1 3URJUDPE\JJQDGVNRQVWHQV HOHPHQW Dstr - 2 $EVWUDNWDGDWDW\SHU +HOWDO/LVWD6WDFN. 7DEHOO $OJRULWPHU 6 NQLQJVRUWHULQJWUDYHUVHULQJ.RQWUROOVWUXNWXUHU IRULIZKLOH 1

Läs mer

Akustikformler. Pascal db db = 20 log ( p/20 µpa) p = trycket i µpa. db Pascal µpa = 20 x 10 db/20. Multiplikationsfaktor (x) db db = 10 log x

Akustikformler. Pascal db db = 20 log ( p/20 µpa) p = trycket i µpa. db Pascal µpa = 20 x 10 db/20. Multiplikationsfaktor (x) db db = 10 log x Akustikformler Pascal db db = 20 log ( p/20 µpa) p = trycket i µpa db Pascal µpa = 20 x 10 db/20 Multiplikationsfaktor (x) db db = 10 log x db Multiplikationsfaktor (x) x = 10 db/10 Medelvärde av n db

Läs mer

Bilaga A, Akustiska begrepp

Bilaga A, Akustiska begrepp (5), Akustiska begrepp Beskrivning av ljud Ljud som vi hör med örat är tryckvariationer i luften. Ljudet beskrivs av dess styrka (ljudtrycksnivå), dess frekvenssammansättning och dess varaktighet. Ljudtrycksnivå

Läs mer

Uppdraget. Växtstrategi för den lilla staden ² GHW ÀQQV UHFHSW. rubriker enligt programmets uppdragsbeskrivning:

Uppdraget. Växtstrategi för den lilla staden ² GHW ÀQQV UHFHSW. rubriker enligt programmets uppdragsbeskrivning: Uppdraget rubriker enligt programmets uppdragsbeskrivning: 0...... 7. Inledning om Växtstrategi Blandad stad med mötesplatser - mångfald Tillgänglighet och koppling till omgivningen. Integration med stadskärnan

Läs mer

Text och foto: Erik Söderholm.

Text och foto: Erik Söderholm. TEST ÅTTA NAVIGATORER ALDRIG MERA VILSE Nu har du inte längre någon ursäkt för att ringa och fråga efter vägbeskrivningen. Vi har testat sommarens hetaste gps-appar och QDYLJDWRUHU 'H HVWD U ULNWLJW SULVY

Läs mer

Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Arjeplog. Arjeplogskortet

Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Arjeplog. Arjeplogskortet skortet 2014 I länet är landets samtliga större nationalparker och UNESCO:s världsarvsområde, Laponia, belägna. Laponia är ett 9 400 km² stort område med höga natur- och kulturvärden där sju samebyar lever

Läs mer

Uppgifter 2 Grundläggande akustik (II) & SDOF

Uppgifter 2 Grundläggande akustik (II) & SDOF Uppgifter Grundläggande akustik (II) & SDOF. Två partiklar rör sig med harmoniska rörelser. = 0 u ( Acos( där u ( Acos( t ) 6 a. Vad är frekvensen för de båda rörelserna? b. Vad är periodtiden? c. Den

Läs mer

Prislista & Produktinformation

Prislista & Produktinformation Prislista & Produktinformation 1 november 2012 31 oktober 2013 Är dina kunder fasta, rörliga eller digitala? Vi når dom. ON Box 193 941 24 Piteå Hamnplan 5, Piteå, 0911-645 00 INTRODUKTION 2012-11-01 --

Läs mer

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Laborationer i byggnadsakustik Osama Hassan 2010-09-07 Byggnadsakustik: Luftljudisolering Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i

Läs mer

Pdf- filer kräver et t hjälpprogram som het er Adobe Acrobat Reader. Acrobat Reader är en grat is programvara som du kan hämt a på den här sidan.

Pdf- filer kräver et t hjälpprogram som het er Adobe Acrobat Reader. Acrobat Reader är en grat is programvara som du kan hämt a på den här sidan. 1(5/$''1,1* 2&+,167$//$7,21 $9 $&52%$7 5($'(5 3GIGRNXPHQW Pdf- filer kräver et t hjälpprogram som het er Adobe Acrobat Reader. Acrobat Reader är en grat is programvara som du kan hämt a på den här sidan.

Läs mer

- från idé 2ll produkt

- från idé 2ll produkt Centrum för Innova3va Drycker - från idé 2ll produkt En resurs för dig som vill utveckla unika drycker från lokala råvaror Kort presenta3on av Hortonom: inriktning gene2k och växaörädling VäxAörädlare:

Läs mer

Rapport Biogas till fordonsgas i Umeåregionen en förstudie

Rapport Biogas till fordonsgas i Umeåregionen en förstudie Rapport Biogas till fordonsgas i Umeåregionen en förstudie Anna Säfvestad Albinsson 2011 Förord Denna förstudie är initierad av Näringslivsservice i Vännäs AB, LRF Västerbotten och BioFuel Region AB. Studien

Läs mer

Ljudmätning. Sammanfattning

Ljudmätning. Sammanfattning Uppdrag Strandhotell Beställare Stadsbyggnadsförvaltningen/Planavdelningen Att Anders Nordenskiöld Handläggare Jan Pons Granskare Michel Yousif Rapportnr 1320016500 Datum 2015-10-19 Rev2 2015-12-16 Ramböll

Läs mer

Alternativ trafiksituation och låg skärm vid spår Bullerutredning Rambergsvallen, Hjalmar Brantingsgatan

Alternativ trafiksituation och låg skärm vid spår Bullerutredning Rambergsvallen, Hjalmar Brantingsgatan Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Rapport 5201-C / Alternativ trafiksituation och låg skärm vid spår Bullerutredning Rambergsvallen, Denna rapport visar bullerkartering för planerade

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2000 Utgiven i Helsingfors den 25 maj 2000 Nr 461 462 INNEHÅLL Nr Sidan 461 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvalitetskrav på och kontrollundersökning av hushållsvatten...

Läs mer

bu YLOMDQ DWW VNDSD VXQGD RIIHQWOLJD ILQDQVHU WLOOUlFNOLJWVWDUNL(XURSD"

bu YLOMDQ DWW VNDSD VXQGD RIIHQWOLJD ILQDQVHU WLOOUlFNOLJWVWDUNL(XURSD ,3 Bryssel den 27 juni 2001 bu YLOMDQ DWW VNDSD VXQGD RIIHQWOLJD ILQDQVHU WLOOUlFNOLJWVWDUNL(XURSD",VLWWPHGGHODQGHRPWLOOVWnQGHWI UGHRIIHQWOLJDILQDQVHUQDXQGHULQRP (NRQRPLVND RFK PRQHWlUD XQLRQHQ KlYGDU

Läs mer

Standarder, termer & begrepp

Standarder, termer & begrepp Bilaga 2 Standarder, termer & begrepp Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco 2015-02-18 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

IT-INFRASTRUKTURPROGRAM FÖR FALKENBERGS KOMMUN 2001-12-13

IT-INFRASTRUKTURPROGRAM FÖR FALKENBERGS KOMMUN 2001-12-13 IT-INFRASTRUKTURPROGRAM FÖR FALKENBERGS KOMMUN 2001-12-13 FALKENBERGS KOMMUN 2001-12 13 Ekonomienheten Vår ref: Thorbjörn Larsson 2 IT-infrastrukturprogram för Falkenbergs kommun. Kommunens policy i IT-frågor.

Läs mer

Planerad station, Misterhult.

Planerad station, Misterhult. RAPPORT 1 (11) Handläggare Inger Wangson Nyquist Tel +46 (0)10 505 84 40 Mobil +46 (0)70 184 74 40 Fax +46 10 505 30 09 inger.wangson.nyquist@afconsult.com Datum 2012-10-12 Svenska Kraftnät Anna-Karin

Läs mer

69()2V IRWRXWIO\NW WLOO V GUD 'DODUQD GHQ VHSWHPEHU

69()2V IRWRXWIO\NW WLOO V GUD 'DODUQD GHQ VHSWHPEHU Aktuell information för Östra Svealands Fotoklubbar KALENDARIUM Kommande aktiviteter: April 2000 BILD - 2000 Nr 00/03 2-4 juni 2000 Redovisning RIFO-utst. i Quality-Hotel Nacka 21-24 september 2000 SVEFOs

Läs mer

SWE ANVÄNDARHANDBOK. Batteri Pellenc-verktyg 1200 / 1500

SWE ANVÄNDARHANDBOK. Batteri Pellenc-verktyg 1200 / 1500 pellenc s.a. Route de Cavaillon, B.P. 47, 84122 PERTUIS cedex (France) Tél : +33(0)4 90 09 47 00 Fax : +33(0)4 90 09 64 09 E-mail : pellenc.sa@pellenc.com www.pellenc.com SWE den originala bruksanvisningen

Läs mer

Grundläggande akustik. Rikard Öqvist Tyréns AB

Grundläggande akustik. Rikard Öqvist Tyréns AB Grundläggande akustik Rikard Öqvist Tyréns AB Rikard Öqvist Umeåbo och Akustikkonsult sedan 2011 Industridoktorand sedan semestern 2014, disputation dec 2016 rikard.oqvist@tyrens.se 010-452 31 27 Vad är

Läs mer

Tentamen Luft och buller 7,5 hp

Tentamen Luft och buller 7,5 hp Sid 1 (14) Luft och buller 7,5 hp Kom ihåg att skriva kod på alla papper Du lämnar in. Skriv på angiven plats eller om så behövs på baksidan av papperet. Om du skriver på lösa blad, börja på nytt blad

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER 1999 Utgiven i Helsingfors den 3 november 1999 Nr 108 110 INNEHÅLL Nr Sidan 108 Förordning om ikraftträdande av värdlandsöverenskommelsen

Läs mer

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM Bilaga D har översatts från engelska till svenska. För det fall att versionerna avviker från varandra

Läs mer

Ljudalstring. Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft. Förtätning

Ljudalstring. Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft. Förtätning 1 Akustik grunder Vad är ljud? 2 Akustik grunder Ljudalstring Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft Förtätning Förtunning Förtätning Förtunning 3 Akustik grunder Spridningsvägar 4 Akustik grunder Helheten

Läs mer

,QI UDQGHW DY HXURQ NRPPLVVLRQHQ UHGRJ U LQJnHQGH I U I UEHUHGHOVHUQD RFK I UHVOnU WMXJR

,QI UDQGHW DY HXURQ NRPPLVVLRQHQ UHGRJ U LQJnHQGH I U I UEHUHGHOVHUQD RFK I UHVOnU WMXJR ,3 Bryssel den 3 april 2001,QI UDQGHW DY HXURQ NRPPLVVLRQHQ UHGRJ U LQJnHQGH I U I UEHUHGHOVHUQD RFK I UHVOnU WMXJR OlPSOLJDnWJlUGHU GDJDU I UH HXURGDJHQ ODGH NRPPLVVLRQHQ IUDP HWW PHGGHODQGH RP I UEHUHGHOVHUQDI

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor:

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: PROJEKTRAPPORT 12361 Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde Rapport 12361-17100200.doc Antal sidor: 8 Bilagor: Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson

Läs mer

Nya LTS-högtalaren är på G!

Nya LTS-högtalaren är på G! Nya LTS-högtalaren är på G! Även om det är en hel del jobb kvar innan de nya trevägs LTS-högtalarna står färdiga är en av de besvärligare etapperna i trevägarens tillblivelse nu avklarad alla systemets

Läs mer

F8 Rumsakustik, ljudabsorption. Hur stoppar vi ljudet? Rumsakustik 3 förklaringsmodeller. Statistisk rumsakustik.

F8 Rumsakustik, ljudabsorption. Hur stoppar vi ljudet? Rumsakustik 3 förklaringsmodeller. Statistisk rumsakustik. Hur stoppar vi ljudet? Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption F8 Rumsakustik, ljudabsorption Omvandla ljud till värme energiförlust Rumsakustik 3 förklaringsmodeller Statistisk rumsakustik

Läs mer

Behovsanalys och markanspråk

Behovsanalys och markanspråk Behovsanalys och markanspråk Detta kapitel beskriver utbyggnadsbehov och andra markanspråk som skulle kunna lösas inom Västra Stationsområdet. Gator, torg, park och natur Tusentals Höörsbor pendlar varje

Läs mer

Bilaga B, Lösningar med hänsyn till ljudkrav

Bilaga B, Lösningar med hänsyn till ljudkrav (5), Lösningar med hänsyn till ljudkrav Akustiska begrepp förklaras i Bilaga A. Väggtyper Luftljudsisolering avser skiljekonstruktioners förmåga att isolera mot ljud som sprids via luften. Denna förmåga

Läs mer

Avstyckning pågår från stamfastigheten Ljungby Löckna 2.1. Tomtens areal uppskattas bli ca m².

Avstyckning pågår från stamfastigheten Ljungby Löckna 2.1. Tomtens areal uppskattas bli ca m². Start Fastigheter Tjänster Om oss Kontakt Fastigheter Löckna 2:1, del av Obebyggd tomt vid sjön Bolmen Tomten är vackert belägen ca 3 km norr om Odensjö i ett öppet och naturskönt odlingslandskap drygt

Läs mer

PM angående stomljud för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm, utgörande underlag för detaljplan.

PM angående stomljud för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm, utgörande underlag för detaljplan. Handläggare Maikel Rofail Telefon +46 10 5 60 28 Mobil +46727298690 E-mail maikel.rofail@afconsult.com Date 2015-04-16 Project ID 705130 Rev. 5 Hedström & Taube Projekteringsledning Att: Rickard Karlsson

Läs mer

PROJEKTERINGSRÅD. Buller i bostaden I denna broschyr får du tips om produkter som reducerar ljudnivån

PROJEKTERINGSRÅD. Buller i bostaden I denna broschyr får du tips om produkter som reducerar ljudnivån Installationsexempel Ljudreducerande Freshprodukter Typ Fresh Produkt Produktbeteckning Ljudnivåskillnad Luftkapacitet * l/s vid p Pa Dn,e,w C;C tr ) db) Fresh 0, håltagning Ø mm Väggvenatil db,0 l/s 0;-)

Läs mer

PM // Ljudmätningar på utblås. Sopsugsterminal Lindholmen, Göteborg. Uppdrag. Beskrivning av anläggningen

PM // Ljudmätningar på utblås. Sopsugsterminal Lindholmen, Göteborg. Uppdrag. Beskrivning av anläggningen Assignment ref.: 10162771 1 (5) PM 10162771.03 //2013-06-13 Ljudmätningar på utblås Sopsugsterminal Lindholmen, Göteborg Bild 1 Lindholmens sopsugsterminal. Pilen pekar på det uppmätta objektet. Uppdrag

Läs mer

Ljudisolering. Ljudisolering Akustisk Planering VTA070 Infrastruktursystem VVB090

Ljudisolering. Ljudisolering Akustisk Planering VTA070 Infrastruktursystem VVB090 Ljudisolering Akustisk Planering VTA070 Infrastruktursystem VVB090 Ljudisolering 1 Ljudisolering vs. Ljudabsorption Luftljudisolering mätning och beräkning av reduktionstal Stomljud mätning och beräkning

Läs mer

Rydsgatan, Borås. Rambeskrivning ljud BYGGHANDLING

Rydsgatan, Borås. Rambeskrivning ljud BYGGHANDLING Rydsgatan, Borås Rydsgatan, Borås Beställare: AB Bostäder i Borås Box 328 737 26 Fagersta Beställarens representant: Glenn Claesson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

0,/-g%,/' $QYLVQLQJDUI UVPnKXVE\JJDUHL6LEER

0,/-g%,/' $QYLVQLQJDUI UVPnKXVE\JJDUHL6LEER 6,3221.817$ Tekniikka- ja ympäristöosasto Rakennusvalvonta 6,%%2.20081 Avdelningen för teknik och miljö Byggnadstillsyningen %5$60c+86%

Läs mer

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 ÅF - Division Infrastructure Skandinaviens ledande aktörer inom samhällsbyggnad AO Ljud och Vibrationer

Läs mer

RAPPORT R01. Mätning av stomljud och komfortvibrationer Kv. Trollhättan 33

RAPPORT R01. Mätning av stomljud och komfortvibrationer Kv. Trollhättan 33 RAPPORT 10181757 R01 Mätning av stomljud och komfortvibrationer Kv. Trollhättan 33 RAPPORT Mätning av stomljud och komfortvibrationer Kv. Trollhättan 33 Kund AMF Fastigheter gm. Erik Oldgren Konsult WSP

Läs mer

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant RAPPORT 10163910-04 Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning 2013-02-22 Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant RAPPORT 10163910-04 Kv Sjöbotten, Älvsjö Kund Sjælsö Sverige AB Söder

Läs mer

Reinfeldt hycklar om vården

Reinfeldt hycklar om vården 5HJLRQEXOOHWLQHQ Nyhetsbrev för socialdemokraterna i Region Skåne Nr 8 vecka 9 år 2008 Reinfeldt hycklar om vården

Läs mer

Detaljplan för Tyfter i Diseröd Kungälv. Bullerutredning

Detaljplan för Tyfter i Diseröd Kungälv. Bullerutredning Handläggare Ohlsson Perry Tel +46105058438 Mobil +46701847438 Fax +46105053009 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (7) Datum Kungälvs kommun Nämndhuset 442 81 Kungälv Uppdragsnr 577009 Detaljplan för

Läs mer

Melbye kompositmast. Framtidens lösning idag. Melbye kompositmaster på licens från

Melbye kompositmast. Framtidens lösning idag. Melbye kompositmaster på licens från elbye kompositmast Framtidens lösning idag elbye kompositmaster på licens från Dagens konsumenter förväntar sig att elektrisk energi DOOWLG QQV WLOOJlQJOLJ 1\WlQNDQGH LQRP VWROSWHNQRORJL krävs. Det ökande

Läs mer

%DNJUXQG. Bryssel den 11 maj 2000

%DNJUXQG. Bryssel den 11 maj 2000 ,3 Bryssel den 11 maj 2000,QWHUUHJ,,,.RPPLVVLRQHQ DQWDU ULNWOLQMHU I U LQLWLDWLYHW I U JUlQVUHJLRQDOW WUDQVQDWLRQHOOW RFK LQWHUUHJLRQDOW VDPDUEHWH RFK EHVOXWDU RP GHQ SUHOLPLQlUDWLOOGHOQLQJHQDYPHGHOSHUPHGOHPVVWDW

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Roger Johansson UPPRÄTTAD AV. Albin Hedenskog

UPPDRAGSLEDARE. Roger Johansson UPPRÄTTAD AV. Albin Hedenskog UPPDRAG Nya Hovås Trafik & Parkering UPPDRAGSNUMMER 2392163000 UPPDRAGSLEDARE Roger Johansson UPPRÄTTAD AV Albin Hedenskog DATUM 2012-07-03 Bullerberäkning I föreliggande presenteras resultat av bullerberäkningar

Läs mer

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kompletterande ljudutredning. Antal sidor: 10

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kompletterande ljudutredning. Antal sidor: 10 RAPPORT R2012264-2 Beställare: Primula Byggnads AB, Sveavägen, Stockholm Vår referens: Torleif Falk tele: 0730-70 05 49 Antal sidor: 10 Datum: 2012-10-23 Uppdragsnummer: 2012264 Uppdragsledare: Lars Högberg,,

Läs mer

Smultronet 4, Nyköping

Smultronet 4, Nyköping RAPPORT 14109 C 1 (5) Kund EUU Jens Albrektsson Box 545 611 10 Nyköping Datum Uppdragsnummer 14109 Bilagor C01 2015-02-26 Rapport C Smultronet 4, Nyköping Buller- och vibrationsutredning för detaljplan

Läs mer

Grattis Yvonne Augustin

Grattis Yvonne Augustin 5HJLRQEXOOHWLQHQ Nyhetsbrev för socialdemokraterna i Region Skåne Nr 16 vecka 19 år 2008 Grattis Yvonne Augustin Socialdemokraterna i Region Skåne: - Bakåtsträvande taktik att avskaffa akutläkarbilarna!

Läs mer

Ljudmätning- Tallkrogsplan

Ljudmätning- Tallkrogsplan Ljudmätning- Tallkrogsplan Kompletterande mätning av buller från tunnelbanestation Uppdragsgivare: Byggnads AB Abacus Referens: Josa Lundbäck Ert referensnummer: 604001 Vårt referensnummer: 06185-2 Antal

Läs mer

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant RAPPORT 10163910-04 Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning 2013-10-09 Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant RAPPORT 10163910-04 Kv Sjöbotten, Älvsjö Kund Sjælsö Sverige AB Söder

Läs mer

Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik, Osama Hassan BYGGNADSAKUSTIK- FORMELSAMLING

Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik, Osama Hassan BYGGNADSAKUSTIK- FORMELSAMLING Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik, 0-09-03 Osama Hassan BYGGNADSAKUSTIK- FORMELSAMLING Ljudhastighet i luft c = 331 m/s + 0.606t (m/s) t = temperaturen ( C). Ljudtrycksnivå p L p = 0log p0

Läs mer

BILAGOR. till. kommissionens delegerade förordning (EU).../...

BILAGOR. till. kommissionens delegerade förordning (EU).../... EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2018 C(2018) 721 final ANNEXES 1 to 2 BILAGOR till kommissionens delegerade förordning (EU).../... om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Kv Tygeln PM - Vibrationsmätning från spårtrafik - komfort och stomljud

Kv Tygeln PM - Vibrationsmätning från spårtrafik - komfort och stomljud 2014-12-15, sid 1 (7) Kv Tygeln PM - Vibrationsmätning från trafik - komfort och stomljud 1. Sammanfattning Vid kvarteret Tygeln i Solna planeras två nya kontorshus. Fastigheten ligger i direkt anslutning

Läs mer

TENTAMEN I VIBRATIONSANALYS 7,5 hp

TENTAMEN I VIBRATIONSANALYS 7,5 hp UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik 2013 TENTAMEN I VIBRATIONSANALYS 7,5 hp Tentamensdatum: 2 maj 2013 Skrivtid: 9 00-15 00 Skrivsal: Östra Paviljongen,

Läs mer

F8 Rumsakustik, ljudabsorption. Hur stoppar vi ljudet? Rumsakustik 3 förklaringsmodeller. Isolering. Absorption. Statistisk rumsakustik

F8 Rumsakustik, ljudabsorption. Hur stoppar vi ljudet? Rumsakustik 3 förklaringsmodeller. Isolering. Absorption. Statistisk rumsakustik F8 Rumsakustik, ljudabsorption Hur stoppar vi ljudet? Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption Omvandla ljud till värme energiförlust Rumsakustik 3 förklaringsmodeller Statistisk rumsakustik

Läs mer

6lOHQ6WMlUQDQ#$%#+SXEO,# 1LRPnQDGHUVUDSSRUW# 4#VHSWHPEHU#5333#²#64#PDM##5334#

6lOHQ6WMlUQDQ#$%#+SXEO,# 1LRPnQDGHUVUDSSRUW# 4#VHSWHPEHU#5333#²#64#PDM##5334# 6lOHQ6WMlUQDQ$%+SXEO, 1LRPnQDGHUVUDSSRUW 4VHSWHPEHU5333²64PDM5334 2PVlWWQLQJHQXSSJLFNWLOO:;706(.+9:606(.RFKSURIRUPD :;606(.,RFKUHVXOWDWHWI UHVNDWWXSSJLFNWLOO47;06(.+486 06(.RFKSURIRUPD45:06(.,1) UUDnUHWLQJLFNcUH09HPGDOHQ

Läs mer

ALD. Ljuddämpande ytterväggsgaller

ALD. Ljuddämpande ytterväggsgaller Ljuddämpande ytterväggsgaller ALD Snabbfakta Mycket bra ljuddämpning Ett robust galler som tål svåra klimatförhållanden Kan fås i ett antal olika material Allmänt ALD-gallret reducerar effektivt buller

Läs mer

Rapport: Snökanoner Väsjöbacken

Rapport: Snökanoner Väsjöbacken Rapport: Bullerutredning 2009-12-16 Beställare: Uppdragsnummer: 2226 Rapportnummer: 2226 - R01 Uppdragsansvarig Peter Malm 08-566 41078 Handläggare Peter Malm 08-566 41078 Kvalitetsgranskning Anna Färm

Läs mer

Miljömedicinskt remissyttrande om lågfrekvent buller i Ulvesund, Uddevalla kommun. Göteborg den 18 februari 2004

Miljömedicinskt remissyttrande om lågfrekvent buller i Ulvesund, Uddevalla kommun. Göteborg den 18 februari 2004 Miljömedicinskt remissyttrande om lågfrekvent buller i Ulvesund, Uddevalla kommun Göteborg den 18 februari 4 Erik Larsson Miljöutredare Box 414, 5 Göteborg Telefon 31-773 28 53 erik.larsson@ymk.gu.se Besöksadress:

Läs mer

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik ÅF Ljud och Vibrationer Akustik Tillsynsträff 2012-10-10. Buller i och kring flerbostadshus Anna Berglöw Maikel Rofail Tel +46 (0)10 505 60 62 Tel +46 (0)10 505 60 28 anna.berglow@afconsult.com maikel.rofail@afconsult.com

Läs mer

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod Golvdon PW1 Golvdon PW1 är lämpliga för typer av lokaler som telerum, datacentraler osv överallt där golvzonen måste ha en bra ventilation. Donen har bra förmåga att tillföra luft till anläggningen och

Läs mer

Sten Sturegatan 36-44

Sten Sturegatan 36-44 Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. 36-44 Påbyggnad av våningsplan med lägenheter Alternativet Vinterträdgård Rapport 4599-E Göteborg 2012-11-14 Susanne Andersson Akustikforum AB Stampgatan

Läs mer

Torpa Kärra 7:2, Kärradal i Varbergs kommun Bullerutredning

Torpa Kärra 7:2, Kärradal i Varbergs kommun Bullerutredning Rapport 4136-A / / Rolf Cedås Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Torpa Kärra 7:2, Kärradal i s kommun Bullerutredning Till denna rapport hör ritningarna 4136-info1, -info2, -info3, -111,

Läs mer

4.1. 458 Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Byggnadsakustik. Ljud. A- och C-vägning. Decibel. Luftljud och luftljudsisolering. 4.1.

4.1. 458 Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Byggnadsakustik. Ljud. A- och C-vägning. Decibel. Luftljud och luftljudsisolering. 4.1. .1 Begrepp I detta avsnitt finns förklaringar till de viktigaste begreppen inom byggnadsakustiken. Ljud Ljud, så som vi normalt uppfattar det, är små fluktuationer hos lufttrycket. Buller är ett uttryck

Läs mer

RAPPORT. Uppdrag. Mätdatum. Resultat. Rönnåsgatan 5B Ulricehamn. använts. L s, w (db) Mätn. nr

RAPPORT. Uppdrag. Mätdatum. Resultat. Rönnåsgatan 5B Ulricehamn. använts. L s, w (db) Mätn. nr Rutf färdad av ackrediteratt provningslaboratorium Kontaktperson Malin Lindgren Hållbar Samhällsbyggnad 010-1 0 72 malin.lindgren@ @sp.se 1 (7)) Ackred.nr. 1002 Provning ISO/IEC 1702 Götessons Industri

Läs mer

Information till dig som bedriver verksamhet med HÖG MUSIK Vad är en hörselskada? Om örat utsätts för hög ljudnivå under lång tid, eller mycket hög ljudnivå under kort tid, kan hörseln försämras. Många

Läs mer

.RPPLVVLRQHQ I UHVOnU Q\ SHUVRQDOSROLWLN ± IUnQ UHNU\WHULQJHQWLOOSHQVLRQHQ

.RPPLVVLRQHQ I UHVOnU Q\ SHUVRQDOSROLWLN ± IUnQ UHNU\WHULQJHQWLOOSHQVLRQHQ ,3 Bryssel den 28 Februari 2001.RPPLVVLRQHQ I UHVOnU Q\ SHUVRQDOSROLWLN ± IUnQ UHNU\WHULQJHQWLOOSHQVLRQHQ.RPPLVVLRQHQ WLOONlQQDJDY LGDJ KXYXGGUDJHQ L VLWW I UVODJ WLOO Q\ SHUVRQDOSROLWLN (QOLJW I UVODJHQ

Läs mer

RAPPORT R Kv. Kavringen, Hökarängen. Trafikbuller från spårtrafik. Antal sidor: 13

RAPPORT R Kv. Kavringen, Hökarängen. Trafikbuller från spårtrafik. Antal sidor: 13 RAPPORT R2013312-2 Beställare: Vindpropellern AB, Riddargatan. 23, 114 57 Stockholm Att: Lisa Melin på White Arkitekter tel: 08 402 35 63 Antal sidor: 13 Datum: 2015-11-10 Uppdragsnummer: 2013312 Uppdragsledare:

Läs mer

LN Akustikmiljö AB RAPPORT ÖVER TRAFIKBULLER

LN Akustikmiljö AB RAPPORT ÖVER TRAFIKBULLER Sid 1(5) Beställare: Sisab Referens: susanne.herold@sisab.se LN Akustikmiljö AB RAPPORT ÖVER TRAFIKBULLER Objekt Svedmyra Förskola Enskede Mätningens utförande och omfattning Tid för mätningens utförande:

Läs mer

RAPPORT 1 (16) Datum

RAPPORT 1 (16) Datum RAPPORT 1 (16) Handläggare Inger Wangson Nyquist Tel +46 (0)10 505 84 40 Mobil +46 (0)70 184 74 40 Fax +46 10 505 30 09 inger.wangson.nyquist@afconsult.com Datum 2013-08-06 Göteborg Energi AB Lena Ljungman

Läs mer

Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 7 BVF. (BFS 1995:17)

Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 7 BVF. (BFS 1995:17) 7 Bullerskydd BFS 1998:38 7:1 Allmänt 7 Bullerskydd Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 7 BVF. (BFS 1995:17) 7 :1 Allmänt Byggnader skall dimensioneras och utformas med hänsyn till

Läs mer

F9 Rumsakustik, ljudabsorption

F9 Rumsakustik, ljudabsorption F9 Rumsakustik, ljudabsorption Hur stoppar vi ljudet? Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption Omvandla ljud till värme energiförlust 1 Rumsakustik 3 förklaringsmodeller Statistisk rumsakustik

Läs mer

Vibrationsutredning Sandared 1:81

Vibrationsutredning Sandared 1:81 Beställare: Borås Stad 501 80 Borås Beställarens representant: Kristine Bayard Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Andreas Sigfridsson Uppdragsnr:

Läs mer

Externbullerutredning för Pulsen, Borås

Externbullerutredning för Pulsen, Borås Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Externbullerutredning för Pulsen, Borås Uppdrag: att beräkna ljudnivå vid närbelägna fastigheter, enligt Miljöförvaltningens föreläggande från 2013-08-28,

Läs mer

(WDSSHUQDPRW YHUJnQJHQWLOOHXUR

(WDSSHUQDPRW YHUJnQJHQWLOOHXUR ,3 Bryssel den 6 mars gyhujnqjhqwloohxuridnwruhuqdednrpiudpjnqjhq, HWW PHGGHODQGH LQI U (XURSHLVND UnGHWV P WH L %DUFHORQD GHQ PDUV UHGRYLVDU NRPPLVVLRQHQ HQ GHWDOMHUDG XWYlUGHULQJ PHG LQIRUPDWLRQ RP GHQ

Läs mer

SOTTO. Ljuddämpande överluftsdon SNABBFAKTA

SOTTO. Ljuddämpande överluftsdon SNABBFAKTA Ljuddämpande överluftsdon SNABBFAKTA För överluft genom vägg Cirkulär håltagning Lätt att montera Tillbehör: -Tallriksventil - TRAC -- Teleskopisk väggenomföring VGC Standardfärg Vit RAL 900 -- alternativa

Läs mer

Ljudnivåmätningar under Malmöfestivalen 1997

Ljudnivåmätningar under Malmöfestivalen 1997 Ljudnivåmätningar under Malmöfestivalen 1997 Rapport 4/1998 ISSN 1400-4690 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se Sammanfattning Miljöförvaltningen utförde ljudnivåmätningar under två konsertkvällar

Läs mer

10354 Kv Flodhästen, Kalmar Externbuller från Arla Foods AB

10354 Kv Flodhästen, Kalmar Externbuller från Arla Foods AB Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10354 Kv Flodhästen, Kalmar Externbuller från Arla Foods AB Rapport 10354-09102900.doc Antal sidor: 14 Bilagor: 01 04 Uppdragsansvarig Magnus Ingvarsson Jönköping

Läs mer

Mölndals sjukhus. Nybyggnad hus R och en framtida administrationsbyggnad Bullerutredning till detaljplan

Mölndals sjukhus. Nybyggnad hus R och en framtida administrationsbyggnad Bullerutredning till detaljplan Handläggare Hässel Johan Tel +46105058427 Mobil +46701847427 Fax +46 31 7747474 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (11) Datum Västfastigheter Sandra Torvfelt Uppdragsnr 564576 Rapport nr 564576-r-A rev

Läs mer

Formelsamling finns sist i tentamensformuläret. Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7,5hp Kurskod: HÖ1004 Tentamenstillfälle 1

Formelsamling finns sist i tentamensformuläret. Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7,5hp Kurskod: HÖ1004 Tentamenstillfälle 1 Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7,5hp Kurskod: HÖ1004 Tentamenstillfälle 1 Datum 2011-06-01 Tid 4 timmar Kursansvarig Åsa Skagerstrand Tillåtna hjälpmedel Övrig information Resultat:

Läs mer

LJUDMÄTNING AV KONSERTLJUD FRÅN DINA-SCENEN UNDER PORSLINSFESTIVALEN

LJUDMÄTNING AV KONSERTLJUD FRÅN DINA-SCENEN UNDER PORSLINSFESTIVALEN Rapport 13-126-R1 2013-09-11 7 sidor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel. 0510-911 44 johan.jernstedt@akustikverkstan.se Direkt: 0730-62 59 53 LJUDMÄTNING AV KONSERTLJUD FRÅN DINA-SCENEN

Läs mer

'\QDPLVNELQGQLQJ. 3RO\PRUILQnJUD EHJUHSS. 3RO\PRUIL ² (Q YLVV NRQVWUXNWLRQ NDQ H[HNYHUDV Sn ROLND VlWW

'\QDPLVNELQGQLQJ. 3RO\PRUILQnJUD EHJUHSS. 3RO\PRUIL ² (Q YLVV NRQVWUXNWLRQ NDQ H[HNYHUDV Sn ROLND VlWW 3RO\PRUILQnJUD EHJUHSS Poly - 1 '\QDPLVNELQGQLQJ Poly - 2 3RO\PRUIL ² (Q YLVV NRQVWUXNWLRQ NDQ H[HNYHUDV Sn ROLND VlWW 7LGLJHOOHUVWDWLVNELQGQLQJ ² 9LONHQ IXQNWLRQ VRP VNDOO DQURSDV DYJ UV YLG NRPSLOHULQJHQ

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling 1 Naturvårdsverkets författningssamling ISSN xxxxx Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från vindkraftverk [till 2 kap. miljöbalken]; NFS 2006: Utkom från trycket den beslutade den xxx 2006. Dessa

Läs mer

PRI-P.CH/CV /4/* (KBL) AQS/Eurapo C* /4/* 10 storlekar 0,25 7,64 kw. Fläktkonvektor. för lokala köldbärarsystem*

PRI-P.CH/CV /4/* (KBL) AQS/Eurapo C* /4/* 10 storlekar 0,25 7,64 kw. Fläktkonvektor. för lokala köldbärarsystem* AQS/Eurapo C*110 328/4/* 10 storlekar 0,25 7,64 kw Fläktkonvektor för lokala köldbärarsystem* utan hölje för dold montering * För information om motsvarande fläktkonvektorer för fjärrkylsystem se separat

Läs mer

Kv. Munksundet 29:2-3

Kv. Munksundet 29:2-3 Datum: 2014-05-06 Projekt: Kungsgatan/Idrottsallén, Enköping Peab AB Trafikbullerberäkning HANDLÄGGARE: Johan Odemalm Melisa Jiménez KVALITETSKONTROLL: Ingemar Ohlsson ADL KONSULT AB KATARINAVÄGEN 22 116

Läs mer

Avsnitt 7. Bullerskydd vid byggande

Avsnitt 7. Bullerskydd vid byggande Avsnitt 7. Bullerskydd vid byggande Innehållsförteckning 7 Bullerskydd... 1 7:1 Allmänt... 1 7:11 Upphävd... 1 7:12 Definitioner... 1 7:2 Ljudförhållanden... 2 7:21 Bostäder... 2 7:22 Lokaler... 5 7:3

Läs mer

Bullermätning Handlägga buller på miljömyndigheten. Martin Almgren 27 april 2012

Bullermätning Handlägga buller på miljömyndigheten. Martin Almgren 27 april 2012 Bullermätning Handlägga buller på miljömyndigheten 1 Martin Almgren 27 april 2012 Mätning - innehåll Naturvårdsverkets anvisningar Mätning i praktiken trafik, industri och vindkraft Ackrediterade mätningar

Läs mer

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN.

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN. Rapport 15-242-R1a 2016-05-30 5 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel. 0510-911 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: 070-231 72 25 BULLERUTREDNING GÄLLANDE

Läs mer

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik. Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik. Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com ÅF Ljud och Vibrationer Akustik 1 Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com Akustik Buller Vibrationer Göteborg Köpenhamn Malmö Stockholm Umeå Örnsköldsvik Ca 75 personer 2 Våra arbetsfält

Läs mer

Tentamen i Fotonik - 2013-04-03, kl. 08.00-13.00

Tentamen i Fotonik - 2013-04-03, kl. 08.00-13.00 FAFF25-2013-04-03 Tentamen i Fotonik - 2013-04-03, kl. 08.00-13.00 FAFF25 - Fysik för C och D, Delkurs i Fotonik Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, godkänd formelsamling (t ex TeFyMa), utdelat formelblad.

Läs mer

F11 Ljudisolering 1. Hur stoppar vi ljudet? Isolering. Absorption. Blockera ljudvägen ingen energiförlust

F11 Ljudisolering 1. Hur stoppar vi ljudet? Isolering. Absorption. Blockera ljudvägen ingen energiförlust F11 Ljudisolering 1 Hur stoppar vi ljudet? Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption Omvandla ljud till värme energiförlust 1 Ljudisolering Luftljudisolering mätning och beräkning av

Läs mer