Novapoint DCM Bas Funktionalitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Novapoint DCM Bas Funktionalitet"

Transkript

1 Novapoint DCM Bas Funktionalitet White Paper April 2014

2 2(19) Innehåll Introduktion... 4 Allmänt... 4 Quadrimodell... 5 Enanvändarmodell... 5 Lokalt dataset... 5 Koordinatsystem... 5 Objekttypskatalog... 5 Quadrimodellens egenskaper... 5 Interoperabilitet... 7 Import... 7 WMS... 8 Orthofoto... 8 Punktmoln... 8 Export... 9 Start av AutoCAD... 9 Utritning till AutoCAD... 9 Modellering Processträd Aktivitet Markyta Jordlager Takytor (Endast i Norge) Svep Extrudera Flytta vertikalt Projekteringsaktiviteter Fönster Utforskare Processinformation Egenskaper Visningsstilar... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ögonblicksbilder Presentationer Navigation Stora modeller Samordning Anslut till ett projekt... 17

3 3(19) Ta bort lokalt dataset Reservationer Reservera Släppa reservationer Dela Ta emot Statusmarkörer i utforskaren Ej reserverad Reserverad i ett annat dataset Reserverad i ditt aktiva dataset ej förändrat Reserverad i ditt aktiva dataset ändrad Ny aktivitet/objekt Topics... 19

4 4(19) Introduktion Syftet med detta dokument är att ge en översikt av funktionalitet i programvaran Novapoint DCM Bas, utvecklad av Vianova Systems. Vianova Systems levererar programvaror, support och tjänster inom infrastruktur och täcker in hela processen från planering, projektering och byggande till förvaltning. Förkortningen DCM står för Design, Construction och Maintenance. Novapointapplikationerna är delvis ett påbyggnadsprogram till AutoCAD och delvis ett standalone program - på en egen plattform. NovapointDCM Bas är en standardkomponent i NovapointDCM och kan köras separat som ett standalone program. Quadrimodellen är den databas där NovapointDCM lagrar data. Modellen bygger på ISO standarder, och är uppbyggd för att kommunicera via öppna format, i tillägg till programvaruspecifika format som används inom infrastruktur. Allmänt DCM-konceptet introducerades då Novapoint version 19 släpptes. I denna version fanns tre stora förbättringar: 1. Novapoint DCM Bas för att administrera, visa och editera Quadrimodeller 2. Den fjärde generationens Quadrimodell, som innebär ett genombrott när det gäller att möta kraven på BIM för infrastruktur. 3. Quadri DCM, en lösning för samordning i molnet. Syftet är att alla ämnesområden skall samverka i en och samma intelligenta modell, där informationen bevaras intakt och även kan användas vidare. Denna information kan vara alltifrån exempelvis ett objekts geometriska tolerans, till information om vem som äger och driver en hel anläggning. Objekt kan modelleras som schematisk geometri eller som fullt detaljerad 3D-geometri. Exempelvis gatubelysning som punktdata, eller som sammansatta objekt bestående av fundament, fixturer, stolpar och armaturer.

5 5(19) Quadrimodell Vianova Systems har utvecklat Quadrimodellen sedan mitten av 80-talet. Konceptet bygger på idén att samla kartdata, terrängdata och projekterad data samt bygg- och planeringsdata i en gemensam modell. Dagens Quadrimodell är den fjärde generationen. Under utvecklingen har modellen förbättrats med den senaste tekniken, och är idag en innovativ lösning baserad på specifikationer från ISO serien, med några tillägg. Lokal modell I Novapoint DCM Bas skapas nya Quadrimodeller. En modell är lokal tills man laddar upp den till Quadri DCM. En lokal modell kan lagras på en enskild dator eller på en nätverksdisk. Dataset - workset Ett dataset eller workset är en Quadrimodell medladdad från Quadri DCM. Datasetet är samma sak som en lokal modell, med ett undantag. Datasetet innehåller information om reservationer och om kopplingar till en modell på Quadri DCM. Kopplingarna mellan Quadri DCM och Quadrimodellen är följande: Quadri DCM är en teknologi för modellbaserad samordning i molnet. QuadriDCM är en produkt inom segmentet BIM-servers. Quadrimodellen är data datamodellen som delas med andra genom Quadri DCM. Koordinatsystem Quadrimodellen använder koordinatreferenssystem i enlighet med det internationellt erkända EPSG Geodetic Parameter Dataset. The OGP Geomatic Committee, Objekttypskatalog När man skapar en modell kan man välja mellan olika objekttypskataloger och därigenom anpassa sig till olika standarder för klassificering. Objekttypskatalogen är öppen och tillgänglig på internet: Quadrimodellens egenskaper Quadrimodellen har följande egenskaper: a) Quadrimodellen hanterar objekttyper i enlighet med vald objekttypskatalog. b) Quadrimodellen hanterar definierade koordinatsystem. Det är möjligt att ladda ner data från Quadri DCM i andra koordinatsystem.

6 6(19) c) Quadrimodellen innehåller ett processträd en hierarkisk struktur av aktiviteter och uppgifter. Den typiska uppdelningen av processträdet är enligt WBS, work breakdown structure. d) Aktiviteterna är integrerade med objekten på så sätt att en aktivitet refererar till vilka objekt som är indata till aktiviteten. Vidare, genom att de objekt som skapas av aktiviteten (av ett verktyg) kopplas till aktiviteten som ett resultat. Både indata och resultat kopplas till aktiviteten genom frågor. Detta betyder att objekten inte är knutna exklusivt till en enskild aktivitet utan att de kan flyta mellan olika aktiviteter i processen. Detta är centralt i Quadrimodellens princip att dela data mellan olika discipliner och faser. e) Aktiviteter kan bero av varandra. Systemet sätter automatiskt upp beroenden, exempelvis när en vägmodell är kopplad till en väglinjeberäkning (linjekonstruktion). Detta betyder att systemet har potential att varna användaren när en aktivitet måste uppdateras på grund av att kopplade aktiviteter har förändrats. f) Quadrimodellen stödjer ett antal olika typer av geometrityper: Punkter, linjer, ytor (TIN, GRID), volymer (triangulerade eller NURBS), punktmoln etc. g) Quadrimodellens objekt stödjer versionshantering. Ett objekt kan ha ett oändligt antal versioner. Novapoints projekteringsverktyg stödjer inte denna funktionalitet men den används i andra system. h) Quadrimodellens objekt stödjer associationer mellan objekten (4 typer). i) Quadrimodellen stödjer nätverk (network) och objekt kan lokaliseras kopplade till ett nätverk, både genom geografisk lokalisering (x, y, z) såväl som genom koppling till nätverket (nod, längs delsträcka etc.). Novapoints designverktyg använder inte möjligheten men den används av andra system. Oslo, Bjørvika Sydhavna. Vianova Plan og Trafikk, 2014.

7 7(19) Interoperabilitet Interoperabilitet handlar om förmågan att integrera Novapoint DCM och Quadri DCM med data från andra system, genom filimport och genom live interoperabilitet, exempelvis genom att använda WMS. Import Novapoint DCM Bas innehåller funktionalitet för att importera ett antal olika format till Quadrimodellen. När en fil importeras, lagras data om importen i en importaktivitet. Genom detta är importen dokumenterad och kan uppdateras senare. Följande format stöds: Format.CSV,.TXT,.XYZ.DWG.ASC,.GSD,.TXT.SHP.TXT.DBS,.DBSX.GSD,.TXT.KOF.XML.LAS,.LAZ,.TXT,.XYZ.PXY.TMG,.GDD.QuadriModel.RUT.SOS.GEN Beskrivning ASCII-baserade filer Autodesks interna format ESRI ASCII GRID Esri Shape format för utbyte av GIS-data GENIO Bentley MX format GeoSuite Projekt Lantmäteriets nationella höjddata (Sverige) Koordinatfilformat (Norge) LandXML. Vida använt öppet filformat för utsättningsdata Laser data och punktmoln Punktfilformat (Sverige) QuadriG1, Novapoint Terrängmodell samt GIS/Line databas Quadri modell (QuadriG4) Rutnätsfiler (grid) SOSI, Norskt GIS/map format Novapoint vägmodell (VIPS-modell) Importprocessen i Novapoint DCM Bas har ett antal fördelar: «Objektifiera» CAD information; CAD data konverteras till objekt när de importeras till Quadrimodellen. Konverteringen baseras på regler som styrs genom en s.k konverteringsregel. Importaktiviteten kan uppdateras och återutföras, med samma inställningar som tidigare. Kontroll och varning om filen har importerats tidigare (baserat på filnamn). Kontroll av koordinatsystem och möjlighet till transformation. Förhandsgranskning av importerade objekt i 2D/3D. Det är möjligt att avbryta importprocessen innan data har importerats till modellen.

8 8(19) Möjlighet att förbättra data i samband med import genom att lägga till information till objekten. Exempelvis kan man vid import av ett träd från dwg lägga till attribut som höjd. Andra förbättringar är kodning av objekt med hänsyn till om objekten är befintliga eller projekterade. Importerad data validerar med hänsyn till tillåtna geometrityper (enligt objektdefinitionerna i objektkatalogen). Resultatet från valideringen presenteras i processinformationsfönstret. WMS Ett verktyg för att koppla upp mot tillgängliga Web Map Services. Kartbilderna skickas via internet till Novapoint DCM Bas. Bilderna sparas lokalt för bättre prestanda. WMS kan draperas på markytan eller fungera som bakgrundsbild i plan. Orthofoto Lägga in orthofoto i modellen. Orthofoto kan draperas på markytan eller användas som bakgrundsbild i plan. Punktmoln Laserdata kan importeras och renderas, se vidare under Import. Utöver importfunktioner innehåller Novapoint DCM Bas verktyg för att visa mycket stora ofiltrerade punktmoln i 3D, tillsammans med modelldata. Punktmolnen kan innehålla flera miljarder punkter utan att det påverkar prestandan. Punktmolnen är normalt LAS-filer. Dessa filer indexeras i en fristående process som kan ta lång tid beroende på antalet punkter (ca 7 timmar för 1 miljard punkter). Detta är ett moment som utförs en gång. När punktmolnet är indexerat kan det visas i 3D utan inverkan på programmets prestanda.

9 9(19) Export Verktyg för att exportera till ett antal filformat. När en export utförs sparas den i processträdet. Detta blir då en dokumentation av hur och när exporten är utförd. Följande format stöds: Format.TXT.KOF.XML.RUT.DWG.KML.SOS Kommentar GENIO, Bentley MX format. Koordinatfil allmänt använd i Norge. LandXML. Öppet internationellt «utsättningsdata-format». Rutnätsfil Autodesk s ritningsformat. Google Earth format. SOSI, Norskt GIS/map format Start av AutoCAD Man kan starta AutoCAD från Novapoint DCM Bas om du har installerat AutoCAD. Man kan ställa in programmet så att AutoCAD startas samtidigt som Bas. Eftersom Novapoint DCM Bas är ett standalone program så kan Quadrimodeller öppnas utan att ha AutoCAD installerat på datorn eller utan att AutoCAD måste startas. Utritning till AutoCAD I AutoCAD, finns funktioner för att rita ut från Quadrimodellen, på samma sätt som i tidigare versioner av Novapoint. Dock finns det ett flertal nya funktioner jämfört med Novapoint 18. Man kan definiera olika vyer i Quadrimodellen, inklusive urval och ritningsinställningar. Vyerna kan sedan enkelt ritas ut gång på gång under projektet. Man kan generera sektioner, eftersom Quadrimodellen är komplett och innehåller alla vägar, ledningar, konstruktioner och befintligheter kan man generera sammansatta sektioner på ett sätt som inte varit möjligt tidigare.

10 10(19) Modellering Novapoint DCM Bas innehåller flera verktyg för att modellera existerande situation, befintligheter. Nedan följer en översiktlig beskrivning. Allra först en beskrivning av verktygen som används för att strukturera arbetsprocessen. Processträd Verktyg för att skapa en struktur för arbetsprocessen. I programmet kan man skapa en process från grunden eller använda en fördefinierad mall. Processträdet är en struktur där arbetet delas upp i olika aktiviteter. Samlingsaktivitet Verktyg för att sätta in en ny samlingsaktivitet. En samlingsaktivitet kan innehålla en eller flera underaktiviteter som alla tillsammans skapar samlingsaktiviteten. Markyta Verktyg för att skapa modell av markytan. Vanligtvis baseras en markyta på importerad data i form av nivåkurvor, punktdata och brytlinjer. Funktionen skapar en eller flera markyteobjekt i form av TIN eller GRID (triangel- eller rutnätsmodell). Markytan i Novapoint 18 kan generas från indata upp till ca 2 miljoner punkter. I Novapoint 19 kan man skapa markyta av över 12 miljoner punkter. Jordlager Verktyg för att modellera jord- och berglager (lager under markytan). Jordlager baseras antingen på importerad data, eller på en vertikal förskjutning av markytan. Man kan använda begränsningslinjer för att skapa jordlager i förhållande till markytan inom begränsade områden. Takytor (Endast i Norge) Verktyg för att generera takytor baserade på SOSI-data. Svep Verktyg där en tvärsektion definieras och sedan sveps utefter ett objekts geometri. Exempelvis använder man funktionen för att förbättra kartinformation som saknar volym, t ex befintliga ledningar. Verktyget kan svepa en tvärsektion utefter flera tusen objekt i en enda operation.

11 11(19) Extrudera Verktyg för att definiera en sektion och sedan svepa den vertikalt uppåt eller nedåt från en given punkt (t ex ett brunnslock), från en linje (t ex en vägg) eller från en yta (t ex en byggnad). Funktionen kan också kopplas till ytor, exempelvis markytan. Detta möjliggör till exempel att från ett inmätt murkrön skapa en mur genom att svepa nedåt från krönet till markytan eller ett givet avstånd under markytan. Verktyget kan svepa en tvärsektion utefter flera tusen objekt i en enda operation. Flytta vertikalt Verktyg för att flytta objekt vertikalt, exempelvis objekt med känd (x,y) position på en karta men som saknar z-koordinat. Sådana objekt kan med hjälp av funktionen flyttas upp till markytan. Verktyget kan också användas för att flytta geometrier där z-koordinaterna är djupvärden relativt markytan (exempelvis borrdata), så att man erhåller korrekta höjdvärden i absoluta z-värden kopplade till modellen markyta.

12 12(19) Projekteringsaktiviteter Aktiviteter som utförs för att modellera ny, projekterad, situation kräver specifika verktyg kopplade till respektive typ av aktivitet. Verktyg för att modellera existerande situation ingår i Novapoint DCM Bas - se föregående kapitel. Verktygen för att modellera ny situation ligger normalt sett utanför Novapoint DCM Bas. Man definierar en aktivitet kopplad till ett externt verktyg. Vanligtvis startar man projekteringsverktygen i AutoCAD. Typer av projekteringsaktiviteter beskrivs översiktligt i tabellen nedan: Aktivitetstyp Räknad linje Väg Järnväg Bro Tunnel Fjärrvärme VA/Kabel Samhällsplanering Slänt Höjd Vägmarkering Beskrivning Aktivitet för att skapa referenslinjer för väg eller järnväg. Kopplat till verktyget Linjekonstruktion i AutoCAD. Verktyg för att modellera vägkropp. Kör verktyget direkt i Bas. Verktyg för att modellera järnvvägskropp. Kör verktyget direkt i Bas. Aktivitet för att modellera broar. Kopplat till Bromodelleringsverktyget i AutoCAD. Aktivitet för att modellera tunnlar. Kopplat till Tunnelmodelleringsverktyget i AutoCAD. Aktivitet för att modellera fjärrvärme. Kopplat till Fjärrvärmeverktyget i AutoCAD. Aktivitet för att modellera VA och kablar. Kopplat till VA-verktyget i AutoCAD. Aktivitet för att skapa detaljplaner. Kopplat till Samhällsplaneringsverktyget i AutoCAD. Aktivitet för att modellera slänter. Kopplat till verktyget för släntberäkning i AutoCAD. Allmän aktivitet för att hämta punkthöjder från Quadrimodellen. Kopplad till ett flertal funktioner i AutoCAD som använder sig av punkthöjder. Aktivitet för hantering av vägmarkeringar. Kopplad till vägmarkeringsverktyget i AutoCAD.

13 13(19) Fönster Novapoint DCM Bas innehåller en uppsättning vyer för att se på och analysera Quadrimodellen. Det finns paneler och grafiska fönster. Man kan öppna så många grafiska fönster som man önskar. Vi beskriver i detta kapitel de olika vyerna, förutom kommentarer, topics, som beskrivs i kapitlet som behandlar Samordning. Utforskare Fönster för att visa Quadrimodellen som text i form av listor och trädstrukturer. Utforskaren visar modellens innehåll oberoende av vilka grafiska fönster som är öppna. Quadrimodellen innehåller normalt både process- och objektinformation. Båda typerna av information visas i trädstrukturer under separata huvudnoder. Om modellen innehåller nätverksinformation, listas även denna i de fall då NovapointDCM Bas används för att editera vägnätverk. I utforskaren kan man: Högerklicka på valfri aktivitet, samlingsaktivitet eller objekt i Quadrimodellen, noder och välja att se urvalet i plan eller 3Dfönster. Högerklicka på en aktivitet och välja resultat. Aktivitetsresultatet väljs då och markeras i alla grafiska fönster. Detta är användbart för att undersöka en modell och se vilka objekt som är resultatet av en viss aktivitet. Högerklicka på en aktivitet och välja indata. Aktivitetens indata markeras då i alla grafiska fönster. Processinformation Fönster (panel) för att visa processinformation då aktiviteter utförs, exempelvis import eller beräkning av en markyta. Genom att klicka på en rad i processinformationen kan man zooma till objekten som berörs i det grafiska fönstret med hjälp av funktionen gå till läge. Detta är användbart för att snabbt hitta ställen där det förekommer fel i modellen. Egenskaper Fönster (panel) för att visa egenskaper för ett valt element. Följande elementtypers egenskaper kan visas: Quadrimodell Samlingsaktivitet Aktivitet

14 14(19) Objekttyp Objekt (instans) Nätverkslänk (nod) (Enbart i nätverkseditor, ej Svensk version) Egenskapsfönstret kan till exempel visa koordinatlista för en räkna linje. Räknade linjer visas med all information om respektive element. Presentationsinställningar Fönster (panel) för att aktivera/deaktivera visning av objekttyper i ett grafiskt fönster. Man kan också ändra inställningar för visning av olika objekttyper i form av färg, textur, transparens mm. Ögonblicksbilder Grafisk förhandsvisning som man aktiverar genom högerklick på en eller flera noder i processträdet samlingsaktivitet, aktivitet eller objekt. Dessa fönster sparas inte i modellen och ses som tillfälliga visningar av modellen. Presentationer Novapoint DCM Bas innehåller verktyg för att skapa permanenta presentationer i modellen. Man kan dela presentationerna med alla som har tillgång till modellen via Quadri DCM. Det finns 4 typer av presentationer: a) Plan b) 3D c) Profil d) Tvärsektion Jämfört med tidigare versioner av Novapoint är detta en stor förbättring. Man kan definiera hur många presentationer som helst. Man skapar och placerar presentationerna i processträdet likt alla andra typer av aktiviteter. Tvärsektionoch profilpresentationerna skär igenom och visar modellens innehåll i aktuellt snitt (linjer, ytor, volymer). Punktobjekt projiceras in i profil och tvärsektion om de ligger inom sökavståndet för presentationen. Navigation Funktioner för navigera i de grafiska fönstren är delvis gemensamma för alla typer av fönster medan andra är specifika för 3D-fönstren. 3D-fönstret innehåller ett antal olika metoder för navigation. a) Kortkommandon på tangentbord (WASDQE) b) Helikopterflygning utefter en vald geometri c) Panorering d) Flygning på önskad höjd

15 15(19) Stora modeller Novapoint DCM Bas har en gräns för hur stora Quadrimodeller som kan hanteras. Då storleksgränsen nås kommer modellen att använda så stor del av datorns minne att svarstiderna blir oacceptabelt långa för användaren. Det är inte helt enkelt att förklara begräsningarna då detta beror på flera olika parametrar: Datorns kapacitet tillgängligt RAM-minne Modellens utbredning: Stor utbredning ger en mer krävande modell Antal objekt: Ju fler objekt desto större modell Objektens geometri: Volymgeometrier skapar en större modell än punktgeometrier. Antal aktiviteter och antalet attachments kopplade till aktiviteterna Fyll PC:n med RAM-minne Med hänsyn tagen till ovanstående, är det omöjligt att ge ett koncist svar som, systemet klarar av en 30 km lång modell. Läs mer om hantering av stora modeller i separat Whitepaper. Några råd: 1. Fyll datorn med maximalt RAM. 32 GB rekommenderas, minimum 16 GB. 2. Undvik onödig data i modellen. Exempelvis höjddata som används för att skapa en markyta rita ut dem till AutoCAD och radera dem från modellen efter att de använts för att generera markytan. 3. Undvik att hantera för detaljerad data. Exempelvis behöver inte markytan vara lika detaljerad överallt. Använd gärna GRID istället för TIN där det är tillräckligt. 4. Undvik att använda felaktigt lagrade strukturer. Exempelvis är det viktigt att inte spara TIN-modeller där varje enskild triangel sparas som enskilda objekt. 5. Quadrimodellen kan bli för tung då den används som samordningsmodell. Överväg att använda modellen som en traditionell terrängmodell i dessa fall. Man kan använda Novapoint Virtual Map eller andra liknande verktyg för att bygga samordningsmodellerna. 6. Dela upp modellen i flera Quadrimodellen. Med andra ord skapar man en modell, men delar upp den i flera geografiskt begränsade projekt inne i modellen. Som användare arbetar man bara i de delar man är intresserad av och laddar enbart ner data relevant för det delprojekt man arbetar i. Kontakta Vianova för mer information om detta arbetssätt.

16 16(19)

17 17(19) Samordning Nedan beskriven funktionalitet är relevant om man arbetar med en delad modell med hjälp av Quadri DCM. Det finns ett separat dokument som beskriver Quadri DCM. Anslut till ett projekt Funktion för att ansluta till ett Quadri DCM projekt. När man deltar i ett projekt laddar man ner ett dataset (workset) från den delade modellen till den lokala hårddisken. Detta dataset är den lokala kopian av modellen som man arbetar i. Ändringar gjorda i den lokala kopian delas till den centrala modellen och andras ändringar laddads ner för att uppdatera den lokala kopian. Man arbetar alltså inte direkt mot den delade modellen. Datasetet är den lokala versionen av projektets modell och lagras lokalt på varje enskild användares dator. Det lokala datasetet synkroniseras med den centrala modellen genom att dela och ta emot ändringar. Så länge man är ansluten till projektet kan datasetet öppnas och stängas så mycket man vill utan att förlora reservationer eller lokal data. Man kan arbeta både offline och online med det lokala datasetet. Ta bort lokalt dataset Denna funktion används för att radera ett lokalt dataset. Detta utförs när arbetet är slutfört i ett projekt. Detta moment kan också behöva utföras när den delade modellen uppgraderas och varje användare behöver ladda ner nya dataset från Quadri DCM. Reservationer Quadri DCM har ett pessimistiskt realtidskontrollsystem, med andra ord, man måste först låsa genom att reservera aktiviteten man skall arbeta med, så att ingen annan kan ändra på samma gång. Reservera Denna funktionalitet används för att reservera samlingsaktiviteter och aktiviteter så att en enskild användare kan editera dessa. Andra som arbetar i modellen kan inte reservera samma aktiviteter utan får vänta till reservationerna släpps, se nästa stycke. Man kan reservera en eller flera aktiviteter på samma gång. Man kan behålla reservationer genom hela projektet för att undvika att någon gör ändringar i någon annans aktiviteter. Släppa reservationer Funktionen används för att ta bort reservationer på en eller flera aktiviteter. Andra medlemmar i projektet kan se att aktiviteterna inte längre är reserverade.

18 18(19) Dela Denna funktion används för att dela ändringar till den centrala modellen. När man delar uppdateras den centrala modellen med ändringar från det lokala datasetet så att alla med tillgång till modellen kan ta emot ändringarna och uppdatera sina dataset. När man delar visas en lista med alla ändringar i form av ändrade, tillagda och borttagna aktiviteter. Som användare ser man en lista på alla förändringar som gjorts sedan förra delningen. När man delar måste man ange en text som beskriver ändringarna för övriga projektmedlemmar. Ta emot Denna funktion används för att ta emot uppdateringar som andra projektmedlemmar delat till Quadri DCM. Funktionen uppdaterar det lokala datasetet med alla ändringar och gör det till en spegelbild av den centrala modellen. En komplett lista med ändringar visas då man startar funktionen Ta emot. Med andra ord får man en överblick över vilka ändringar som man uppdaterar det lokala datasetet med innan man tar emot uppdateringarna. Statusmarkörer i utforskaren När man arbetar med ett dataset från den centrala modellen visas i utforskaren vilken status olika aktiviteter och objekt har i modellen avseende förhållandet till den centrala modellen. Statusen uppdateras manuellt för att hela tiden ha en fullgod bild över vad som händer i den centrala modellen. Ej reserverad Aktivitet/objekt är inte reserverat av någon och kan reserveras av mig. Reserverad i ett annat dataset Aktivitet/objekt är reserverat av någon annan i ett annat dataset och kan inte editeras av mig. Reserverad i ditt aktiva dataset ej förändrat Aktivitet/objekt är reserverat av mig kan editeras av mig och har inte ändrats sen senaste delningen. Reserverad i ditt aktiva dataset ändrad Aktivitet/objekt är reserverat av mig kan editeras av mig. Aktiviteten har ändrats sedan senaste delningen och ändringarna finns inte i den gemensamma modellen (för att ge andra möjlighet att se dina ändringar dela). Ny aktivitet/objekt Aktivitet/objekt är nytt i detta dataset och finns bara i detta dataset (för att ge andra möjlighet att se dina ändringar dela).

19 19(19) Kommentarer - Topics På den gamla goda tiden, och även idag, tar man med sig ritningar till mötena. På mötena gör man sedan kommentarer på ritningarna med penna eller andra markeringar. När man sedan kommer tillbaks till kontoret för man in ändringarna i sitt digitala verktyg och uppdaterar projekteringen till nästa möte. Idag finns möjlighet att visa modellen på en skärm och våra pappersritningar är inte längre med på mötena. Ersättningen för markeringen, rödpennan är kommentarer topics (definition enligt Buliding SMART International). Topics är vår möjlighet att lägga till kommentarer i modellen. Topics används för att ha kontroll på alla frågeställningar gällande modellen. Följande egenskaper kan sättas på en kommentar topic: Namn/beskrivning Skapad av Tilldelad till Skärmklipp från modellen Bilagor eller länkar (fil eller URL) Status Klassifikation Användardefinierade attribut Obegränsat antal kommentarer till respektive topic o Bilder kopplade till respektive kommentar Topics följer buildingsmart standard BCF 2.0. Topics i Novapoint DCM Bas hanteras i ett separat fönster. Efter att ha loggat in visas respektive topics för aktiva delade modeller i en lista. Fönstret innehåller funktioner för att skapa nya topics och lägga till kommentarer på existerande topics. Topics visas också i Quadri DCM Easy Access. Här kan man editera och skapa nya topics. Detta medger att kommentarer kan skapas både från surfplattor och smartphones. Övriga användare kan se kommentarerna i Novapoint DCM Bas. För mer information om Quadri DCM Easy Access, se separat white paper.

Svar: Ja, detta är funktionalitet som är planerad. Vi jobbar nu med två lösningar, en gratis Viewer likt NP Bas och en webbaserad version.

Svar: Ja, detta är funktionalitet som är planerad. Vi jobbar nu med två lösningar, en gratis Viewer likt NP Bas och en webbaserad version. Rev 2 2013-07-04 Under vår Roadshow fick vi en del frågor angående Novapoint 19. För att svaren på frågorna skall nå ut till så många som möjligt av er användare har vi sammanställt de vanligaste frågorna

Läs mer

2019/06/28 21:57 1/10 Novapoint 19.10

2019/06/28 21:57 1/10 Novapoint 19.10 2019/06/28 21:57 1/10 Novapoint 19.10 Novapoint 19.10 Release: 2013-05-27 Uppdateringar i Novapoint Bas Novapoint Bas består från och med 19-versionen av två delar: Programmet Novapoint Bas. Det körs utanför

Läs mer

FIXAT: Krasch i funktion Flytta vertikalt när inställning för Lägg till punkter för bättre anpassning mot yta väljs.

FIXAT: Krasch i funktion Flytta vertikalt när inställning för Lägg till punkter för bättre anpassning mot yta väljs. 2017/02/12 10:28 1/6 Version 19.20.FP5 och Version 19.25.FP5 Version 19.20.FP5 och Version 19.25.FP5 Uppdateringar i NovapointDCM Bas Allmänt NYTT: Möjligt att söka Resultatobjekt i aktivitet Markyta,

Läs mer

Quadri DCM Handledning för administratörer och användare i projekt som kör Quadri DCM. Version 19.20 2014-08-15

Quadri DCM Handledning för administratörer och användare i projekt som kör Quadri DCM. Version 19.20 2014-08-15 Quadri DCM Handledning för administratörer och användare i projekt som kör Quadri DCM Version 19.20 2014-08-15 Innehåll Syfte... 2 Inledning... 3 Begreppslista... 4 Förberedelser... 6 Quadri Model Manager

Läs mer

Vianova Systems. Besöker Helsingborgs Stad 16:e januari Cuong Nguyen Anders Lisspers. Vi skapar grunden för modellering av Stadens Infrastruktur

Vianova Systems. Besöker Helsingborgs Stad 16:e januari Cuong Nguyen Anders Lisspers. Vi skapar grunden för modellering av Stadens Infrastruktur Vianova Systems Vi skapar grunden för modellering av Stadens Infrastruktur Cuong Nguyen Anders Lisspers Besöker Helsingborgs Stad 16:e januari 2014 Pionjärer inom modellering av Stadens Infrastruktur Allt

Läs mer

Fördelar med att använda Novapoint DCM 19.20 jämfört med 19.10

Fördelar med att använda Novapoint DCM 19.20 jämfört med 19.10 Fördelar med att använda Novapoint DCM 19.20 jämfört med 19.10 I och med Novapoint 19.20 är alla Novapointmoduler kopplade till Quadrimodellen (Förutom Novapoint Samhällsplanering och Novapoint Fjärrvärme.)

Läs mer

Novapoint DCM Bas GRUNDKURS. Version 19.10

Novapoint DCM Bas GRUNDKURS. Version 19.10 Novapoint DCM Bas GRUNDKURS Version 19.10 1 Innehåll Om kursen 3 Generellt om Novapoint DCM Bas 3 Centrala begrepp i Novapoint 19DCM 4 Kursfiler 6 Skapa projekt 7 Gränssnitt 9 Ribbons 9 Utforskare 9 Egenskaper

Läs mer

2016/07/03 06:20 1/14 Novapoint 19.2x.FP6

2016/07/03 06:20 1/14 Novapoint 19.2x.FP6 2016/07/03 06:20 1/14 Novapoint 19.2x.FP6 Novapoint 19.2x.FP6 Släppt: 20.03.2015 19.20.fp6 är för AutoCAD plattform 2013 och 2014. 19.25.fp6 är för AutoCAD plattform 2015 och 2016 Kända fel och brister

Läs mer

Att jobba med delade projekt i Quadri DCM

Att jobba med delade projekt i Quadri DCM Att jobba med delade projekt i Quadri DCM Den absolut största nyheten inom ramen för hela NovapointDCM systemet är möjligheten att arbeta mot servern Quadri DCM och på så sätt kunna dela all data till

Läs mer

Christina Strand. Susanne van Raalte

Christina Strand. Susanne van Raalte Christina Strand Susanne van Raalte Vianova Systems 140 ingenjörer & arkitekter i 10 länder Vianova Systems Norway Vianova Systems Sweden Vianova Systems Finland Vianova Systems Denmark Vianova Systems

Läs mer

Triangulering och bygge av sammansatt markmodell i Novapoint DCM

Triangulering och bygge av sammansatt markmodell i Novapoint DCM Triangulering och bygge av sammansatt markmodell i Novapoint DCM Vid triangulering är det ofta önskvärt att ytan som skapas följer brytlinjer i terrängen som till exempel vägkanter, eller dikesbottnar.

Läs mer

< Digitala leveranser av väg och VA-modeller>

< Digitala leveranser av väg och VA-modeller> Föredragshållare: Föredrag : < Digitala leveranser av väg och VA-modeller> Leverans av Anläggningsmodell Leverera digital data Export av Vägmodell Hur exporterar man? Vad

Läs mer

2019/10/02 23:23 1/5 Version 21.0x

2019/10/02 23:23 1/5 Version 21.0x 2019/10/02 23:23 1/5 Version 21.0x Version 21.0x Uppdateringar i Novapoint Väg Ny aktivitet för räknad linje När en ny aktivitet för en räknad linje skapas måste nu använder välja vilket teknikområde den

Läs mer

Eva Hellstöm - Christina Strand

Eva Hellstöm - Christina Strand GIS-data som underlag för detaljplan Använd AutoCAD Map 3D för att läsa in GIS-data från länsstyrelsen m.fl. Synliggör din detaljplan för allmänheten med Mapguide Eva Hellstöm - Christina Strand AutoCAD

Läs mer

Att lyfta projekt från Novapoint 18 till Novapoint DCM

Att lyfta projekt från Novapoint 18 till Novapoint DCM Att lyfta projekt från Novapoint 18 till Novapoint DCM 2014-06-17 Om du jobbar i projekt gjorda med med Novapoint 18 är det inget hinder för att fortsätta med dem i Novapoint DCM. Genom att följa nedanstående

Läs mer

< Nyheter i Novapoint väg>

< Nyheter i Novapoint väg> Föredragshållare: Föredrag : < Nyheter i Novapoint väg> Nyheter i Novapoint Väg sånt som finns Terrängmodellen Befintliga objekt ledningar, kulvertar Linjekonstruktion

Läs mer

Topocad nyheter från version 15.0

Topocad nyheter från version 15.0 Topocad nyheter från version 15.0 Topocad 15 - > Topocad 15.0 20 mars 15.0.1 9 april 15.0.2 12 maj 15.0.3 18 juni Topocad 15.1 17 september 15.1.1 23 september 15.1.2 26 september 15.1.3 17 oktober Topocad

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NOVAPOINT ANVÄNDARTRÄFF 2012

VÄLKOMMEN TILL NOVAPOINT ANVÄNDARTRÄFF 2012 VÄLKOMMEN TILL NOVAPOINT ANVÄNDARTRÄFF 2012 Vår Mission Bolaget Hjälpa andra att lyckas! Vår Mission Bolaget Hjälpa våra kunder till framgång genom ett erbjuda den mest kompletta Informationsmodellen inom

Läs mer

EXAMENSARBETE. Jämförelse mellan terrängmodeller i NovaPoint 18 och Civil 3D 2014. Emma Åman 2014. Högskoleexamen Samhällsbyggnad

EXAMENSARBETE. Jämförelse mellan terrängmodeller i NovaPoint 18 och Civil 3D 2014. Emma Åman 2014. Högskoleexamen Samhällsbyggnad EXAMENSARBETE Emma Åman 2014 Högskoleexamen Samhällsbyggnad Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Emma Åman Förord Först och främst vill jag tacka att möjligheten

Läs mer

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet Nyheter i Topocad 17 Mätdata Nya beräkningsfunktioner Beräkningsfunktion 3D Svep Funktionen använder inmätt linje och sveper en symbol längs med linjen. På samtliga 3D-funktioner kan man nu ange Produktkod.

Läs mer

Skillnader mellan Novapoint Väg Bas och Väg prof

Skillnader mellan Novapoint Väg Bas och Väg prof Skillnader mellan Novapoint Väg Bas och Väg prof Datum: 2011-06-16 Detta dokument ger en översikt vilka kommandon och funktioner som finns i modulerna Väg Bas och Väg prof. Linjekonstruktion Väg Bas Väg

Läs mer

Modeller som överlever

Modeller som överlever Modeller som överlever Hur modeller kan förvaltas under lång tid I detta dokument ser vi på hur digitala modeller kan förvaltas år efter år och samtidigt behålla innehåll och aktualitet. Dokumentet utgår

Läs mer

Novapoint GeoSuite Toolbox No

Novapoint GeoSuite Toolbox No Novapoint GeoSuite Toolbox No Reviderad I tabellerna redovisas revisionshistorien för GeoSuite Toolbox. Revisionerna har publicerats i installationspaket enligt nedan. Från och med 2014 har samtliga program

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

MANUAL L5 3DX L5 Navigation Systems AB 2019

MANUAL L5 3DX L5 Navigation Systems AB 2019 MANUAL L5 3DX L5 Navigation Systems AB 2019 INNEHÅLL Projektinställningar... 2 Ytor & Planfiler... 12 Ytor... 13 Planfiler... 14 Export & import av ett befintligt projekt mellan maskiner... 16 Export av

Läs mer

Fullständig översikt under byggfasen. utvecklat för branschfolk av branschfolk

Fullständig översikt under byggfasen. utvecklat för branschfolk av branschfolk Fullständig översikt under byggfasen utvecklat för branschfolk av branschfolk "Med Gemini Entreprenör är det enkelt att administrera såväl projekterade data som mätdata samt att dokumentera allt som utförs."

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Novapoint GeoSuite Toolbox Se

Novapoint GeoSuite Toolbox Se Novapoint GeoSuite Toolbox Se Reviderad 2015-08-13 I tabellerna redovisas revisionshistorien för GeoSuite Toolbox. Revisionerna har publicerats i installationspaket enligt nedan. Från och med 2014 har

Läs mer

Gemini Basfunktioner

Gemini Basfunktioner Gemini Basfunktioner Applikationslager Hjälpgeometri IFC-import IFC-export DWG-import DWG-export Filtyper Mallar Maskinstyrning Mätdata-import Mätdata-export Panorera Presentation Projekthantering Projektstart

Läs mer

NH-DATA SOM STÖD FÖR STADSPLANERING

NH-DATA SOM STÖD FÖR STADSPLANERING Agency9 CityPlanner NH-DATA SOM STÖD FÖR STADSPLANERING 1 Agenda Vad är CityPlanner? NH data i CityPlanner CityPlanner för publicering av visualisering på Internet medborgardialog digital översiktsplan

Läs mer

Användarhandledning Plancenter Klient version 2011

Användarhandledning Plancenter Klient version 2011 Användarhandledning Plancenter Klient version 2011 Senast reviderad 2012-01-16 Utgivare pcskog AB Copyright 2012 pcskog AB Innehållsförteckning...2 1 Välkommen...2 2 pcskog Plancenter 2.1 Plancenter Klient...

Läs mer

Cadcorp SIS. Användarkurs

Cadcorp SIS. Användarkurs Cadcorp SIS Användarkurs Avsnitt 14: Fönsterfiler (SWD och SWT) En SWD (Saved Window Definition Fönsterfil ) är en samlad vy av ett eller flera dataskikt, plus information om dessa dataskikt (se nedan).

Läs mer

Tio Smarta POINT s. Varför skaffa POINT smart Ark+! Smarta användare nyttjar smarta applikationer.

Tio Smarta POINT s. Varför skaffa POINT smart Ark+! Smarta användare nyttjar smarta applikationer. Smarta användare nyttjar smarta applikationer. Den är bäst! Du får den mest avancerade bygg- och arkitektapplikationen för AutoCAD LT som finns på marknaden. Programmet arbetar i både 2D och 3D, är lättarbetat,

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.0

Kom igång med LUPP 6.0 RIB 2012 Sidan 1 av 11 Kom igång med LUPP 6.0 Introduktion... 2 Installation... 4 Vad börjar jag med?... 6 Logga in... 6 Skapa användare... 7 Lägg in organisation, stationer och enheter... 8 Öppna Verksamhetsöversikten...

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9 Sidan av 7 0-0-5 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version.9 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar - nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

Förteckning över ikoner i programmet Aliro IP-passerkontroll utan komplikationer

Förteckning över ikoner i programmet Aliro IP-passerkontroll utan komplikationer Förteckning över ikoner i programmet Aliro IP-passerkontroll utan komplikationer Ikonförteckningen för Aliro är en omfattande lista över alla ikoner som används i programmet. Den har tagits fram för att

Läs mer

Rev Oct Användarguide Smartsign 9

Rev Oct Användarguide Smartsign 9 Rev Oct 2013 Användarguide Smartsign 9 Innehållsförteckning Inledning... 4 Arkitektur... 5 Smartsign Player... 5 Smartsign Server... 5 Smartsign Publisher Web... 5 Smartsign Media Server... 5 Smartsign

Läs mer

Förteckning över ikoner i programmet

Förteckning över ikoner i programmet Förteckning över ikoner i programmet Ikonförteckningen för Aliro är en omfattande lista över alla ikoner som används i programmet. Den har tagits fram för att hjälpa dig att enkelt identifiera ikoner och

Läs mer

Samhällsplanering med Novapoint -Grunder, nyheter och framtiden. Eva Hellström/ Christina Strand

Samhällsplanering med Novapoint -Grunder, nyheter och framtiden. Eva Hellström/ Christina Strand -Grunder, nyheter och framtiden. -Grunder, nyheter och framtiden. AutoCAD, - AutoCAD Map3D, - Civil3D och AutoCAD Architectural AutoCAD 2007 2008-2009 Novapoint 17.20 FP2g AutoCAD 2010 2012 (32 bitars)

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Novapoint GeoSuite Toolbox

Novapoint GeoSuite Toolbox Reviderad 2010-06-02 Novapoint GeoSuite Toolbox I tabellerna redovisas revisionshistorien för GeoSuite Toolbox. Revisionerna har publicerats i installationspaket enligt nedan. Installationspaket 1.0.25

Läs mer

Snabbguide 3D Office

Snabbguide 3D Office Snabbguide 3D Office 2017-01-01 www.norsecraftgeo.se 1 Upplägg Grunder 3D Office Skapa projekt och göra projektinställningar Koordinatsystemshantering Hantera olika typer av data (punkter, linjer, ytor

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

GIS i molnet. GISS After Work, 13 oktober 2011 Roger Hamrén Cartesia GIS AB. -En del av AddNode

GIS i molnet. GISS After Work, 13 oktober 2011 Roger Hamrén Cartesia GIS AB. -En del av AddNode GIS i molnet GISS After Work, 13 oktober 2011 Roger Hamrén Cartesia GIS AB Agenda Så vad menar vi med molnet?» Jo för oss är molnet egentligen en samling servrar som kan nås över Internet eller över ett

Läs mer

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll ARKIVMENYN...2 Byt aktuell användare...2 Utskrift till skärm eller skrivare...3 SQL verktyget...4 Ny SQL...4 Hämta SQL...5 Spara SQL...5 Kör SQL...5 Visa som...5 Avsluta...5

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Tips & Trix GeoSuite Toolbox

Tips & Trix GeoSuite Toolbox Tips & Trix GeoSuite Toolbox Novapoint GeoSuite Toolbox 2.0.31 Förbättrad funktion av 3D Borrhål i Civil 3D (2013 ff) GeoSuite Presentation har inbyggd funktionalitet att för Civil 3D 2013 och senare visa

Läs mer

Banbrytande BIM-projektering

Banbrytande BIM-projektering Banbrytande BIM-projektering Huvudentré till nya Østfoldsykehuset. (Illustr.: Helse Sør-Øst/Arkitektgruppen) En mindre världsnyhet: COWI och ViaNova är på väg mot total-bim. Företagen utför kombinerad

Läs mer

För installationen av SPECTRUM 4.0 och det fortsatta arbetet med programvaran måste följande systemkrav vara uppfyllda:

För installationen av SPECTRUM 4.0 och det fortsatta arbetet med programvaran måste följande systemkrav vara uppfyllda: Installations-DVD 2. INSTALLATION 2. Installation SPECTRUM 4.0 Innan du kan börja använda SPECTRUM 4.0 måste du säkerställa att din PC uppfyller kraven (systemkrav, se Kap. 2.1) för att programvaran ska

Läs mer

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar Juni 2012 Manual Mina anläggningar Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.1

Kom igång med LUPP 6.1 Kom igång med LUPP 6.1 Introduktion... 3 Installation... 7 Logga in... 9 Skapa användare... 11 Lägg in organisation, stationer och enheter... 13 Öppna Verksamhetsöversikten... 15 Hjälp i LUPP... 17 1 1.

Läs mer

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16)

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Hogia Personal version 13.1.138 Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 12.1.16 till 13.1.138 av Hogia Personal. Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Vi har gjort

Läs mer

Nyheter i Novapoint Samhällsplanering Genomgång av nyheter och vad som är på g.. Christina Strand

Nyheter i Novapoint Samhällsplanering Genomgång av nyheter och vad som är på g.. Christina Strand Nyheter i Novapoint Samhällsplanering Genomgång av nyheter och vad som är på g.. Christina Strand Nyheter Novapoint Samhällsplanering Versioner Nyheter - Novapoint 18 - Vad är på g Versioner Novapoint

Läs mer

Välkommen! Novapoint Site Tool Introduktion 1

Välkommen! Novapoint Site Tool Introduktion 1 Välkommen! Novapoint Site Tool låter dig använda projektörens digitala anläggningsmodell för utsättning direkt på plats. Eftersom Site Tool i grunden är samma program som projektören använder behövs ingen

Läs mer

ZWCAD har stöd för VBA och Lisp program så alla funktioner som ni tidigare har skapat kan användas direkt utan anpassning.

ZWCAD har stöd för VBA och Lisp program så alla funktioner som ni tidigare har skapat kan användas direkt utan anpassning. ZWCAD+ 2015 pro ZWCAD+ 2015 pro är ett mycket bra och stabilt CAD-program som har fullständigt DWG-filformat och skapar framtidssäkrade handlingar utan några låsta filformat eller tilläggsfiler. Alla kommer

Läs mer

Ritningshantering med hjälp av aktiv mapp med arbetsflöde

Ritningshantering med hjälp av aktiv mapp med arbetsflöde Ritningshantering med hjälp av aktiv mapp med arbetsflöde Joint Collaboration AS Isafjordsgatan 15 164 40 Kista Telefon +46 (0)8-28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org. nr. 556565-2590 Dokumentet

Läs mer

3D/BIM-samordning i uppdrag Tunnelbana till Arenastaden via Hagastaden, TUB A

3D/BIM-samordning i uppdrag Tunnelbana till Arenastaden via Hagastaden, TUB A 3D/BIM-samordning i uppdrag Tunnelbana till Arenastaden via Hagastaden, TUB A Den nya tunnelbanan mellan Odenplan och Arenastaden, TUB A eller Gula linjen som den också heter, projekteras just nu av WSP

Läs mer

Manual för Sweco Piano 1. Manual för Piano PIANO BY SWECO AN INVENTORY APP WITH OFFLINE SUPPORT

Manual för Sweco Piano 1. Manual för Piano PIANO BY SWECO AN INVENTORY APP WITH OFFLINE SUPPORT Manual för Sweco Piano 1 Manual för Piano PIANO BY SWECO AN INVENTORY APP WITH OFFLINE SUPPORT 2016-03-22 Manual för Sweco Piano 2 Innehåll Introduktion... 3 Komma Igång... 4 Skapa din Första Inventering...

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

Kom igång med LUPP 6

Kom igång med LUPP 6 Kom igång med LUPP 6 Introduktion... 1 Installation... 3 Vad börjar jag med?... 4 Logga in... 4 Skapa användare... 5 Lägg in organisation, stationer och enheter... 6 Öppna Verksamhetsöversikten... 8 Hjälp

Läs mer

Quickstart manual. Rev SHTOOL Quickstart manual Smart-House

Quickstart manual. Rev SHTOOL Quickstart manual Smart-House Quickstart manual Rev. 2.3 2017-09-14 SHTOOL 6.5.33 1 Innehåll 1 FÖRORD... 3 2 PROGRAMVARA... 4 2.1 Hämta programvara... 4 2.2 PC krav... 4 3 DOKUMENTATION... 5 3.1 Manualer... 5 3.2 Projektdokumentation...

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

Mer information om snabbinstallation finns på baksidan.

Mer information om snabbinstallation finns på baksidan. Användarhandbok Mer information om snabbinstallation finns på baksidan. Vi skyddar fler människor från fler hot på Internet än någon annan i världen. Det är det enda rätta är att bry sig om miljön. Symantec

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Mamut Open Services. Mamut Kunskapsserie. Kom i gång med Mamut Online Survey

Mamut Open Services. Mamut Kunskapsserie. Kom i gång med Mamut Online Survey Mamut Open Services Mamut Kunskapsserie Kom i gång med Mamut Online Survey Kom i gång med Mamut Online Survey Innehåll MAMUT ONLINE SURVEY... 1 KOM I GÅNG MED MAMUT ONLINE SURVEY... 3 MAMUT-ANVÄNDARE:

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Objektorienterad Informationsmodell

Objektorienterad Informationsmodell RÅD Objektorienterad Informationsmodell TDOK 2015:0188 Version 2.0 2017-01-16 RÅD Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Peter Axelsson, IVtsö1 TDOK 2015:0188 2.0 Fastställt av Dokumentdatum

Läs mer

Leica FlexField plus & Leica FlexOffice Ett perfekt par

Leica FlexField plus & Leica FlexOffice Ett perfekt par Leica FlexField & Leica FlexOffice Ett perfekt par FlexField mjukvara Generellt Filhantering Dataimport Dataexport Statusikoner Instrumentet Skyddat med PIN Utsättning m. ljud Val i karta Program TPS etablering

Läs mer

Arbetssätt i Skola24 Schema

Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till allra största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I det här dokumentet beskrivs

Läs mer

Kartritarutbildning Sälen 2011-06-29 2011-07-01 Övningar. Dokumenttyp Instruktion Område Övningar

Kartritarutbildning Sälen 2011-06-29 2011-07-01 Övningar. Dokumenttyp Instruktion Område Övningar Kartritarutbildning Sälen 2011-06-29 2011-07-01 Jerker Boman/+46 (0)+46 (0)26 546321 2011-06-28 1 (22) Innehållsförteckning Övning 1 Installera OL Laser 3 Ladda ner installationsfiler... 3 Installera OL

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton.

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton. Snabbstartsguide Microsoft OneNote 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Växla mellan pekskärm och mus

Läs mer

Handbok i BIM-projektering

Handbok i BIM-projektering Digitaliserar byggindustrin Handbok i BIM-projektering Erasmus Pavilion - Netherlands, Powerhouse Company, www.powerhouse-company.com, Photo Christian van der Kooy ABC-handboken BIM-projektering Allt fler

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy 1(14) Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och 2(14) Geodataportalen Denna skärmbild är det första du möts av när du går in i Geodataportalen: : Skärmbilden är indelad i tre olika paneler: Sökpanel

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (10) Gällande Mikael Andersson REGISTERKARTE-GML

KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (10) Gällande Mikael Andersson REGISTERKARTE-GML Fastighetsbildning Dokumentation Dokumentnamn Sida KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (10) Status Godkänd av Giltig från Version Gällande Mikael Andersson 2017-05-22 1.0 REGISTERKARTE-GML

Läs mer

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt.

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt. Fönstermenyer februari 2010 I ArcMap finns ytterligare tre sätt att visa geografiskt data i din karta: genom ett förstoringsglas, ett visningsfönster och ett översiktsfönster. I fall där du inte vill ändra

Läs mer

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg Anläggningsdata (f.d. Anläggningsinformation) Anläggningsdata beskriver anläggningens funktion, utformning, tillstånd, läge och ingående delars relationer, samt övriga egenskaper. Anläggningsdata omfattar

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning LEDNINGSÄGARMODUL Revisionsinformation Rev. Datum Av Kommentar Upprättade revisionsinformationen, lade till information om utökad buffertzon för ärenden skapade i verktyget Ledningskollen i mobilen. Stycke

Läs mer

progecad NLM Användarhandledning

progecad NLM Användarhandledning progecad NLM Användarhandledning Rel. 19.1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Introduktion... 3 Hur du börjar... 3 Installation av progecad NLM Server... 3 Registrering av progecad NLM Server...

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Rita och redigera... 9 Förena två linjer:... 9 Tänja en linje:... 9 Ange ny totallängd på en linje:... 10 Förlänga

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Topocad Systeminställningar

Topocad Systeminställningar Topocad Systeminställningar Systemfiler Visa dolda mappar Vissa filer lagras i en dold mapp, Program Data. För att kunna se innehållet i denna mapp behöver du aktivera visning av dolda mappar. Om du inte

Läs mer

NYHETER I INVENTOR 2012

NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 Här nedan följer en kort beskrivning av de flesta nyheterna och förbättringarna i Autodesk Inventor 2012 jämfört med Autodesk Inventor 2011. AUTODESK INVENTOR

Läs mer

Workshop om BuildingSMART standarder

Workshop om BuildingSMART standarder Workshop om BuildingSMART standarder 30 augusti 2017 Tekniskt Råd, BIM Alliance Karin Anderson, Trafikverket - Så används standarder 1 Övergripande Allmänna bestämmelser Kontraktsformer Bilaga till kontrakt

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay OptiWay GIS Vind - Version 3.7.1 OptiWay Innehållsförteckning Ämne Sida Inledning sida. 3 Översikt sida. 3 Startsida sida. 4 Öppna sida. 4 Återställ sida. 5 Import sida. 5 Import av Projekt, Verk, Vindmätare

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

Stockholm. IT MANUAL Bilaga D. Samordning i 3D. OBS Gulmarkerad text är ämnen för diskussion på Cadsamordningsmöte

Stockholm. IT MANUAL Bilaga D. Samordning i 3D. OBS Gulmarkerad text är ämnen för diskussion på Cadsamordningsmöte Stockholm IT MANUAL Bilaga D Samordning i 3D OBS Gulmarkerad text är ämnen för diskussion på Cadsamordningsmöte 2011-08-26 Godkänd LMM Datum Status Beskrivning Utförd av Senaste revideringens ändringar/tillägg

Läs mer

Stompunktsmanual Trafikverket

Stompunktsmanual Trafikverket Stompunktsmanual Trafikverket Författare: Tomas Sandström Datum: 2013-04-26 Inledningsid1 Historik: Rev Datum Beskrivning Sign A 2013-04-26 Första version TOSA B 2013-05-14 Komplettering av importer TOSA

Läs mer

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan Quick-Start Manual TempRecord Temprecord är ett välbeprövat system för att ta in mätdata och möjliggöra senare analys av dessa. Företaget har funnits en längre tid på marknaden och borgar för god kvalitet.

Läs mer

AutoCAD Civil 3D 2015 Grundkurs

AutoCAD Civil 3D 2015 Grundkurs AutoCAD Civil 3D 2015 Grundkurs Augustin Konsult AutoCAD Civil 3D 2015 Grundkurs, version 1.0 2014-10-29 Kapitel 1: Användargränssnitt och den svenska lokaliseringen... 6 Ribbons och menyer... 6 Toolspace...

Läs mer

EasyProducer Kom igång guide

EasyProducer Kom igång guide EasyProducer Kom igång guide EasyProducer gör det möjligt för dig att på ett enkelt sätt förvandla ett Word dokument till en fullt synkroniserad digital talbok i DAISY-format (DTB). DTB skapade med EasyProducer

Läs mer

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1 Quick start manual Smart-House 2015-04-20 Rev 1.1 Innehåll Förord... 3 Programvara... 4 Hämta programvara... 4 PC krav... 4 Dokumentation... 5 Manualer... 5 Projektdokumentation... 5 Smart-Dupline... 5

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program.

Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program. Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program. Innehåll Översikt...1 Spara rutter i MyWay...2 Kopiera rutter från MyWay till ett annat MyWay program...2 Arbeta med rutter i MyWay...3 Rita en rutt

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Användarhandledning för koppling av dokument

Användarhandledning för koppling av dokument nvändarhandledning Modul: lla vser: Koppla dokument i 3L 2006 1[11] nvändarhandledning för koppling av dokument Olika typer av dokument kan kopplas till poster i en 3L-databas. Exempelvis kan en eller

Läs mer