2016/07/03 06:20 1/14 Novapoint 19.2x.FP6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2016/07/03 06:20 1/14 Novapoint 19.2x.FP6"

Transkript

1 2016/07/03 06:20 1/14 Novapoint 19.2x.FP6 Novapoint 19.2x.FP6 Släppt: fp6 är för AutoCAD plattform 2013 och fp6 är för AutoCAD plattform 2015 och 2016 Kända fel och brister Länkar: Bas Väg Samhällsplanering Landskap Terräng Järnväg Buller Bro Tunnel VA/Kabel Fjärrvärme Vägmärken Vägmarkering Virtual Map Anläggning Geoteknik Easy Access only Version 19.2x.FP6 Uppdateringar i NovapointDCM Bas Generellt NYTT: Klassificering och koder I FP6 finns det nu möjlighet att koppla aktiviteter och objekt till ett klassificerings/kodningssystem. Färdiga mallar finns för Ansvarig part, Byggdelar, Produktionsresultat, Presentation samt Status. Finns även en mall som hanterar inläsning av koder från textfil. FÖRBÄTTRAT: Export DWG Finns nu möjlighet att använda Klassificering för att skapa lagernamn vid export av presentation till dwg. NYTT: När ett objekt är valt är det nu möjligt att i egenskapsfönstret se vilka aktiviteter som har objektet som sitt resultat. Genom att klicka på länktexten för en aktivitet markeras denna i Processträdet.

2 2016/07/03 06:20 2/14 Novapoint 19.2x.FP6 NYTT: Skapa, visa och redigera intresseområden för lokala quadrimodeller. FIXAT: Novapoint slutade fungera ifall ett längdprofilsfönster var öppet när man öppnade en tvärsektionsaktivitet. Novapoint slutade även att fungera i vissa fall när man stängde ett längdprofilsfönster. FIXAT: I vissa fall när undergrundsytor importerades och användes som beräkningsunderlag till vägmodellen togs dessa inte med i beräkningen. FIXAT: Objektet SubsurfaceSurface har nu fått tillbaka sitt svenska namn, Jordlager - Yta FIXAT: Sorteringen av processträdet i Utforskaren var fel vid användning av numrering. FIXAT: N > Hjälp >Uppladdning till Vianova Support. Åtgärdat fel som gjorde att det inte gicka att skicka stora Quadrimodeller/Worksets. FIXAT: Ortofoton som draperades på terräng i projekt med stor geografisk utsträckning gav dåligt resultat och upplösning. Detta är nu åtgärdat. Urvalsdialogen NYTT: I Urvalsdialogen finns en ny gruppering som sorterar aktiviteter och objekt utifrån kriteriet om de är valda eller inte.

3 2016/07/03 06:20 3/14 Novapoint 19.2x.FP6 NYTT: En första version av att lägga till filtrering av objektens attribut vid urval. Håll musen över önskat objekt och klicka på filterikonen.

4 2016/07/03 06:20 4/14 Novapoint 19.2x.FP6 Välj attribut du vill filtera på och fyll i önskat värde eller välj i listan. Vilket sätt beror på attributets typ. Avsluta med Enter eller klicka på bocken. För att redigera filter dubbelklickar du på det i listan. OBS! Det går i FP6 inte att filtrera på status Befintligt eller Projekterat då detta ligger på en högre nivå.

5 2016/07/03 06:20 5/14 Novapoint 19.2x.FP6 Mäta i modellen NYTT: Nu går det även att mäta area i plan- och 3D-fönster. Högerklicka för att välja vilka snap-funktioner som ska vara aktiva FÖRBÄTTRAT: Det går du att mäta avstånd mellan fler än två punkter genom att klicka ut punkter i plan- och 3D-fönster. NYTT: Det går nu att ångra en punktinmatning. Ctrl+z raderar senast tillagda punkt. NYTT: Nytt snap-alternativ, Snap to midpoint. Högerklicka för att aktivera/avaktivera önskad snap-funktion. Markyta FÖRBÄTTRAT: Möjlighet att använda Urvalsdialogen för att välja yttre begränsning FÖRBÄTTRAT: Fler fel har rättats då trianguleringen inte alltid gav resultat eller att Novapoint Bas slutade att fungera.

6 2016/07/03 06:20 6/14 Novapoint 19.2x.FP6 Import NYTT: Begränsa import genom att ange specifikt område. Starta import på vanligt sätt, välj fil och konverteringsregel. Klicka därefter på Förhandsvisning. Välj objekt tänds då upp och är klickbar. Dialogrutan Dynamiskt urval visas och klicka på Område. För att lägga till område, klicka på markerad orange knapp och rita in området som du önskar importera data inom. Tryck Ctrl+z för att ångra den senaste punktinmatningen. NYTT: Vid DWG-import finns fler möjligheter att slå samman 3D-face till ytobjekt.

7 2016/07/03 06:20 7/14 Novapoint 19.2x.FP6 NYTT: Stöd for transformation från NN54 till NN2000 NYTT: IFC import - Assigning Global Coordinate IFC-filer som importeras kan nu tilldelas ett globalt koordinatsystem. IFC-importen är baserad på buildingsmart IFC och IAI (International Alliance for Interoperability) datautbytesstandard IFC2x3 (rekommenderad), IFC2x2 och IFC2x. För att importera IFC använder du den vanliga importfunktionen. I FP6 har det kommit ett nytt steg i Importdialogen Assign Global Coordinate. Här kan man ge koordinater för Δx, Δy and Δz för att importen ska hamna på rätt ställe i modellen. Δz är det som oftast krävs men beror på din IFC-fil. Vi beklagar att den inte är översätt.

8 2016/07/03 06:20 8/14 Novapoint 19.2x.FP6 Vianova rekommenderar att filen först öppnas i en gratis IFC-viewer, t ex Solobri eller Tekla Bimsight, för att hämta ut information om exakt placering. Uppdateringar i Novapoint Bas AutoCAD

9 2016/07/03 06:20 9/14 Novapoint 19.2x.FP6 AutoCAD - Konfiguration för Novapoint NYTT:Finns stöd för AutoCAD 2016 i Novapoint Gå till Start> Alla program> Novapoint > Tools > Configuration OBS! Inte helt genomtestat då det bara har testats på betaversion av AutoCAD 2016 Rita från Quadri FIXAT: Om man skapat en tvärsektionspresentation inne i NovapointDCM Bas och sedan ritade ut dessa inne i AutoCAD så var inte sektionsnumret korrekta Ribbons UTBYTT: Funktion för att sätta in ritningsramar är utbytt. Den äldre funktionen är inbyggd i den nya. Version 19.2x.FP6 Novapoint Väg Väglinjeaktivitet NYTT: Lägg till egenskap för referenslinje, t ex vägstandard

10 2016/07/03 06:20 10/14 Novapoint 19.2x.FP6 Linjekonstruktion NYTT: Förbättrad hastighet i kommunikation mellan AutoCAD och Novapoint DCM Bas. Om historiken innehåller fler än 20 rader fås ett meddelande och det går då att välja att inte läsa in alla. NYTT: Det går nu att radera radie mellan två fasta element i horistonalgeometrin NYTT: Det går nu att höja/sänka ett element i vertikalgeometrin FIXAT: Det går återigen att välja en båge (Arc) i ritningen Vägmodell NYTT: Konfigurationen för utritning av vägmodellen skickas nu med till Quadri DCM vid delning. FIXAT: Berghyllans sträckning registrerades två gånger när tvärsektionerna beräknades flera gånger. Detta är nu rättat Version 19.2xFP6 Uppdateringar i Novapoint Railway

11 2016/07/03 06:20 11/14 Novapoint 19.2x.FP6 Alignment Design Automatic Quadri save: Det är nu möjligt att sätta på/av automatisk lagring av referenslinje till Quadrimodellen då det i större projekt med långa referenslinjer tog lång tid. Det är även att rekommendera att rensa bort historik som inte används. NOTE: Terrain will be turned off if automatic save to Quadri is disabled, because there is no horizontal geometry to calculate from. Negative cant: Går nu att styra rälsförhöjningen genom att använda positivt eller negativt värde. Negativt ger rälsförhöjning åt vänster och positivt åt höger. Övriga ändringar: Går nu att höja/sänka enstaka element i vertikalgeometrin. Högerklicka på önskat element, måste vara fast inspänt, välj Lift/sink from Element och sedan välj önskat element. Ange sedan värde. Om du har två rakelement med en fritt inspänd både mellan dessa och sedan raderar bågen behålls fastpunkterna och linjera förlängs till dess skärningspunkt. Snabbare inläsning av linjer som innehåller mycket historik Rapporter Volymrapporter är nu korrekta även när kilometrering används.

12 2016/07/03 06:20 12/14 Novapoint 19.2x.FP6 Uppdateringar i Novapoint Tunnel FÖRÄNDRAT: 3D-utritning av tunnel: Standardval är att tunnel ritas ut som Surface och inte 3DFace FIXAT: Geologi och bergförstärkning: Flytt och skalning av bakgrundsbilder är fungerar igen. NYTT: Geologi och bergförstärkning: Vid import av ett projekt från Novapoint 18 tas även teckenförklaringen med. FIXAT: Ett fel i LandXML-exporten är korrigerat. FIXAT: Fel vid skapade av tunneltvärsnitt som uppkom i enstaka projekt är rättat. Version 19.2x.FP6 Uppdateringar Novapoint VA Konstruktion FÖRBÄTTRAT: Det går nu snabbare att spara ledningssträckorna till Quadrimodellen FIXAT: Vid ändring av namn blev fel delsträckor visade i trädstrukturen FIXAT: Vid insättning av böj på tryckledning, eller vid insättning av nod på en sektion som innehöll en tryckledning, blev koppling insatt i fel referenspunkt, insida botten av koppling istället för utvändig topp FIXAT: Tryckledning blev vid uppstart insatt på fel referenhöjd i start och slut. NYTT: Illustrationsobjekt i vertikalritning har till nu endast kunnat visa objekt skapade i Novapoint 18 som Objekt, eller solid som är skapad inne i NovapointDCM Bas. Detta är nu förbätttrat så att alla typer av objekt, t ex dwg-block, som korsas av ledningssträckan visas. NYTT: Funktion för att städa upp i processträdet i NovapointDCM Bas. Från version 19.2x FP5 försvann möjligheten att flytta ledningssträckor och referenslinjer för VA inne i processträden i NovapointDCM Bas. Detta för att säkerställa att innehåller i VA-modellen och Quadrimodellen ska vara identiskt. Funktionen behöver endast användas på projekt där aktiviteter för referenslinje och ledningssträckor inte återfinns direkt under aktiviteten för aktuell VA-modell. Konfiguration FIXAT: Angivna dimensioner för ledningar i betong är ändrat till innerdiameter Version 19.2x.FP6 Uppdateringar i Novapoint Vägmärken Prof

13 2016/07/03 06:20 13/14 Novapoint 19.2x.FP6 FÖRBÄTTRAT: Länkar i Teknisk Dokumentation i Hjälp är uppdaterad FÖRBÄTTRAT: F16-F20, nu finns stöd för orange bakgrund FÖRBÄTTRAT: T1 & T2, nu finns stöd för orange bakgrund FÖRBÄTTRAT: F17+T1 & T2, nu finns stöd för orange bakgrund FÖRBÄTTRAT: X-skyltar - lagt till skyltkombination med riktning åt höger Uppdateringar i Novapoint Geoteknik GeoSuite Extension Det finns nu en panel som innehåller verktyg för att hantera tolkningsdata från GeoSuite Presentation i Novapoint I panelen finns GOM (Ground Observation Module), Grafisk tolkning och Tolkning av egenskaper. GOM Detta är ett verktyg för att kunna klippa ut ett område av intresse i en större modell för att i 3D-vy kunna granska hur modellen ser ut mera i detalj. GOM = Ground Observation Module GOM:en byggs upp genom att peka ut ett område i planvy (rektangel eller polygon) och begränsas uppåt och nedåt av existerande jord- eller bergmodeller. Det är ett krav att det finns minst två ytmodeller som täcker _hela_ GOM:ens definitionsområde i plan. Om man har fler än två ytmodeller kan man välja viilket/vilka - förutom den övre och den undre ytan - som ska ingå i GOM:en. GOM:en skapas i form av solider som representerar jordvolymerna mellan de utvalda ytorna. Grafisk tolkning Detta är en aktivitet som man skapar för att dokumentera utförd grafisk tolkning som utförs i AutoCAD. Aktiviteten skapas och läggs som en underaktivitet på lämplig plats i processträdet. Ange en beskrivande text som definierar syftet med denna tolkningsaktivtet och ett datum som ska associeras med aktiviteten. Arbetet med att skapa grafisk tolkning sker uteslutande i AutoCAD. Öppna/skapa en längd- eller tvärprofil, och hämta därefter in eventuell befintlig tolkning (se Hjälpen GeoSuite Presentation). I samband med att befintlig

14 2016/07/03 06:20 14/14 Novapoint 19.2x.FP6 tolkning hämtas in får tillhörande aktivitet Grafisk tolkning väljas. Här kan man ha förberett olika aktiviteter - indelade antingen på olika jordlager, områden, syften, etc. Tolkningsattribut Med detta verktyg kan man ansätta attributvärden på inläst punktinformation från exempelvis PXY. Välj vilka punkter som ska hanteras - vanligtvis väljs en inläsningsaktivitet PXY - och sätt vilka attributvärden som ska tilldelas dessa tolkade punkter. De värden som kan sättas är Lagerklassificering: Geoteknisk kod för önskat jord/bergmaterial Lagerklassificeringsmetod: Hur har dessa egenskaper bestämts Rating: Sätt ett relativt mått på kvaliteten på data (osäkerhet/säkerhet) Inläsning av PXY-filer som underlag till tolkade jordmodeller I princip alla importer till Novapoint använder konverteringsregler. Det finns nu en anpassad konverteringsregel för att läsa in ett punktunderlag och skapa tolkningsunderlag som kan användas vid triangulering av underytor (berg, lera, fyllning mm.) För att använda punktunderlaget till detta måste man göra detta i två steg: Läs in PXY-filen och välj konverteringsregel GeoSuite PXY 2 Bearbeta det inlästa resultat och sätt egenskaper med verktyget Tolkningsattribut. Som indata till detta verktyg använder man då resultatet från PXY-importen enligt punkt 1 ovan.. I steg två kan man välja att ge metadata och sätta vilken typ av jordlager (eller för den delen också berg) som punkterna representerar, hur man kommit fram till detta och vilken tillförlitlighet man bedömer att data har. När detta är på plats kan inlästa data ingå i byggandet av ett specifikt jord- eller bergmodell. I processen att importera PXY ingår att ange om de punktinformationen är inmätt i samma koordinatsystem som den övriga modellen. Detta görs som ett steg i processen. I en PXY-fil finns ingen information om vilket koordinatsystem den är inmätt i så det är i detta fall helt upp till operatören att ta ansvar för att koordinaterna ligger i rätt system.

Svar: Ja, detta är funktionalitet som är planerad. Vi jobbar nu med två lösningar, en gratis Viewer likt NP Bas och en webbaserad version.

Svar: Ja, detta är funktionalitet som är planerad. Vi jobbar nu med två lösningar, en gratis Viewer likt NP Bas och en webbaserad version. Rev 2 2013-07-04 Under vår Roadshow fick vi en del frågor angående Novapoint 19. För att svaren på frågorna skall nå ut till så många som möjligt av er användare har vi sammanställt de vanligaste frågorna

Läs mer

Fördelar med att använda Novapoint DCM 19.20 jämfört med 19.10

Fördelar med att använda Novapoint DCM 19.20 jämfört med 19.10 Fördelar med att använda Novapoint DCM 19.20 jämfört med 19.10 I och med Novapoint 19.20 är alla Novapointmoduler kopplade till Quadrimodellen (Förutom Novapoint Samhällsplanering och Novapoint Fjärrvärme.)

Läs mer

FIXAT: Krasch i funktion Flytta vertikalt när inställning för Lägg till punkter för bättre anpassning mot yta väljs.

FIXAT: Krasch i funktion Flytta vertikalt när inställning för Lägg till punkter för bättre anpassning mot yta väljs. 2017/02/12 10:28 1/6 Version 19.20.FP5 och Version 19.25.FP5 Version 19.20.FP5 och Version 19.25.FP5 Uppdateringar i NovapointDCM Bas Allmänt NYTT: Möjligt att söka Resultatobjekt i aktivitet Markyta,

Läs mer

Patrik Calén 2014-03-24

Patrik Calén 2014-03-24 PVF PLÅT & VENT FORUM AB PVF-Kalkyl Byggplåt Kom igång manual Patrik Calén 2014-03-24 1 Innehå ll Kom igång o Skapa ett projekt 3 Nytt projekt 4 Nytt projekt från mall 5 Ritningsinläsning 6 o Objektträd

Läs mer

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Skapa en raster pensel från en Windows bakgrund (1) 1. Kontrollera att Paper är uppsatt som koordinatsystem/projektion 2. Öppna en Bitmap fil i ett tom fönsterfil

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.0

Kom igång med LUPP 6.0 RIB 2012 Sidan 1 av 11 Kom igång med LUPP 6.0 Introduktion... 2 Installation... 4 Vad börjar jag med?... 6 Logga in... 6 Skapa användare... 7 Lägg in organisation, stationer och enheter... 8 Öppna Verksamhetsöversikten...

Läs mer

Redigering. Kapitel 16 - Redigering... 3

Redigering. Kapitel 16 - Redigering... 3 13.05.2009 Kapitel 16... 1 DDS-CAD Arkitekt 6.5 Redigering Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 16 - Redigering... 3 Bodvägg...3 Golv i boden...6 Dörr...9 Skjutdörr...10 Stolpe...12 Frittdefinierat tak...15

Läs mer

PNSPO! Exporterar och Importerar texter från CX- Designer. 20 mars 2012 OMRON Corporation

PNSPO! Exporterar och Importerar texter från CX- Designer. 20 mars 2012 OMRON Corporation Exporterar och Importerar texter från CX- Designer 20 mars 2012 OMRON Corporation 2/25 Läs detta innan du bläddrar vidare: PNSPO! Denna bok är avsedd som ett tillägg till de ursprungliga manualerna för

Läs mer

Christina Strand. Susanne van Raalte

Christina Strand. Susanne van Raalte Christina Strand Susanne van Raalte Vianova Systems 140 ingenjörer & arkitekter i 10 länder Vianova Systems Norway Vianova Systems Sweden Vianova Systems Finland Vianova Systems Denmark Vianova Systems

Läs mer

Att lyfta projekt från Novapoint 18 till Novapoint DCM

Att lyfta projekt från Novapoint 18 till Novapoint DCM Att lyfta projekt från Novapoint 18 till Novapoint DCM 2014-06-17 Om du jobbar i projekt gjorda med med Novapoint 18 är det inget hinder för att fortsätta med dem i Novapoint DCM. Genom att följa nedanstående

Läs mer

2019/10/02 23:23 1/5 Version 21.0x

2019/10/02 23:23 1/5 Version 21.0x 2019/10/02 23:23 1/5 Version 21.0x Version 21.0x Uppdateringar i Novapoint Väg Ny aktivitet för räknad linje När en ny aktivitet för en räknad linje skapas måste nu använder välja vilket teknikområde den

Läs mer

Novapoint DCM Bas GRUNDKURS. Version 19.10

Novapoint DCM Bas GRUNDKURS. Version 19.10 Novapoint DCM Bas GRUNDKURS Version 19.10 1 Innehåll Om kursen 3 Generellt om Novapoint DCM Bas 3 Centrala begrepp i Novapoint 19DCM 4 Kursfiler 6 Skapa projekt 7 Gränssnitt 9 Ribbons 9 Utforskare 9 Egenskaper

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.1

Kom igång med LUPP 6.1 Kom igång med LUPP 6.1 Introduktion... 3 Installation... 7 Logga in... 9 Skapa användare... 11 Lägg in organisation, stationer och enheter... 13 Öppna Verksamhetsöversikten... 15 Hjälp i LUPP... 17 1 1.

Läs mer

Sida Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3

Sida Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 1 Innehåll Sida Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 Stolpe... 3 Balk... 5 Räcke...11 Balkonggolv...15 Balkongräcke...18 2 Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke DDS-CAD Arkitekt 10 3 Kapitel

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Rita och redigera... 9 Förena två linjer:... 9 Tänja en linje:... 9 Ange ny totallängd på en linje:... 10 Förlänga

Läs mer

magazine Höstens tema: BIM Stunden alla har väntat på: Lanseringen av Topocad 16 BIM i fokus när järnväg projekteras HÖST 2015

magazine Höstens tema: BIM Stunden alla har väntat på: Lanseringen av Topocad 16 BIM i fokus när järnväg projekteras HÖST 2015 magazine HÖST 2015 Höstens tema: BIM BIM i fokus när järnväg projekteras Nytt arbetssätt med BIM när Ostlänken utvecklas Stunden alla har väntat på: Lanseringen av Topocad 16 1 Nu lanseras Topocad 16!

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalen

Hjälp vid användning av Geodataportalen 1(12) Hjälp vid användning av Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriverket 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 support@geodata.se www.lantmateriet.se 2(12) Denna

Läs mer

Tips & Trix GeoSuite Toolbox

Tips & Trix GeoSuite Toolbox Tips & Trix GeoSuite Toolbox Novapoint GeoSuite Toolbox 2.0.31 Förbättrad funktion av 3D Borrhål i Civil 3D (2013 ff) GeoSuite Presentation har inbyggd funktionalitet att för Civil 3D 2013 och senare visa

Läs mer

SOFT Kartmanual MTB-O

SOFT Kartmanual MTB-O SOFT Kartmanual MTB-O Konvertera karta till MTB-O norm, steg för steg Version: 1.0 2012-07-20 Författare och foto: Martin Bergström Innehåll 1. Inledning... 3 2. Om MTB-O... 3 3. OCAD... 4 4. MTB-O normen...

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Kapitel 2 Vägg/golv... 3

Kapitel 2 Vägg/golv... 3 2014.02.21 1 Vägg/golv Kapitel 2 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 2 Vägg/golv... 3 Yttervägg... 3 Golv... 8 Anpassa vägg till platta på mark... 12 Innervägg... 14 Hur ser väggarna ut?... 19 Ångra/göra

Läs mer

Topocad nyheter från version 15.0

Topocad nyheter från version 15.0 Topocad nyheter från version 15.0 Topocad 15 - > Topocad 15.0 20 mars 15.0.1 9 april 15.0.2 12 maj 15.0.3 18 juni Topocad 15.1 17 september 15.1.1 23 september 15.1.2 26 september 15.1.3 17 oktober Topocad

Läs mer

Novapoint GeoSuite Toolbox No

Novapoint GeoSuite Toolbox No Novapoint GeoSuite Toolbox No Reviderad I tabellerna redovisas revisionshistorien för GeoSuite Toolbox. Revisionerna har publicerats i installationspaket enligt nedan. Från och med 2014 har samtliga program

Läs mer

Triangulering och bygge av sammansatt markmodell i Novapoint DCM

Triangulering och bygge av sammansatt markmodell i Novapoint DCM Triangulering och bygge av sammansatt markmodell i Novapoint DCM Vid triangulering är det ofta önskvärt att ytan som skapas följer brytlinjer i terrängen som till exempel vägkanter, eller dikesbottnar.

Läs mer

1 Skapa Tabell...2. 2 Skapa Relationer...20. 3 Redigera Relationer...24. 4 Redigera Fält i Tabell...26. 5 Lägga till Poster i Tabell...

1 Skapa Tabell...2. 2 Skapa Relationer...20. 3 Redigera Relationer...24. 4 Redigera Fält i Tabell...26. 5 Lägga till Poster i Tabell... Kapitel 5 Tabell 1 Skapa Tabell...2 1.1 Tabellfönstret... 4 1.2 Fältegenskaper... 8 1.3 Primärnyckel... 11 1.4 Spara Tabell... 12 1.5 Tabellguiden... 12 2 Skapa Relationer...20 3 Redigera Relationer...24

Läs mer

Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block

Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block Innehåll Frågebanker... 1 Skapa frågebank... 1 Importera en frågebank... 3 Lägg till frågor i frågebank... 3 Skapa frågeuppsättning... 3 Skapa slumpvist

Läs mer

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08 ROVBASE Manual Registrera observation Version 1.5 2016-01-08 Innehåll Förord 3 Logga in 4 Steg 1: Starta registrering av en rovdjursobservation 5 Steg 2: Fyll i uppgifter på alla flikar 6 Antal djur och

Läs mer

2010-01-08 Manual för Webbkartan

2010-01-08 Manual för Webbkartan 2010-01-08 Manual för Webbkartan Hitta länken till webbkartan... 2 Starta en karttjänst och genomgång av verktygens funktioner... 3 Lagerhantering, teckenförklaring och sökfunktioner... 5 Fliken Lager...

Läs mer

Roxio Retrieve Användarhandbok

Roxio Retrieve Användarhandbok Användarhandbok 2 Innehåll 1 Roxio Retrieve 3 Information om Roxio Retrieve........................... 4 Vissa funktioner kanske inte är tillgängliga................ 4 Starta Roxio Retrieve...................................

Läs mer

Sätt att skriva ut binärträd

Sätt att skriva ut binärträd Tilpro Övning 3 På programmet idag: Genomgång av Hemtalet samt rättning Begreppet Stabil sortering Hur man kodar olika sorteringsvilkor Inkapsling av data Länkade listor Användning av stackar och köer

Läs mer

Gemini Basfunktioner

Gemini Basfunktioner Gemini Basfunktioner Applikationslager Hjälpgeometri IFC-import IFC-export DWG-import DWG-export Filtyper Mallar Maskinstyrning Mätdata-import Mätdata-export Panorera Presentation Projekthantering Projektstart

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning Kundportal Kundportal - Användarhandledning Version 1.0 Status Preliminär Datum 2014-12-07 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Välkommen... 3 Support - Time Care Support Team... 3 Begränsat

Läs mer

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM)

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Innehållsförteckning 1. INLEDNING...1 2. SKAPA NYA OBJEKT...1 3. OBJEKTLISTA...2 4. FORMULÄR...3 4.1 Objektinformation...3

Läs mer

1 Översikt. 1.1 Koncept 1 (19) Tomas Rook Dokument typ. 2010-05-03 Rev. Manual

1 Översikt. 1.1 Koncept 1 (19) Tomas Rook Dokument typ. 2010-05-03 Rev. Manual 1 (19) larmus dokumentation P100503 1 Översikt 1.1 Koncept larmus ökar användarvänligheten i SCD systemet med så självklara saker som sorterbara kolumner, tydligare vyer och filteringsmöjligheter. Eftersom

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Besiktning... 3. Att göra lista... 3. Sortering... 3. Periodval... 5. Besiktningsbokning... 6. Detaljer... 6. Hyresgästinfo... 7. Lägenhetsstatus...

Besiktning... 3. Att göra lista... 3. Sortering... 3. Periodval... 5. Besiktningsbokning... 6. Detaljer... 6. Hyresgästinfo... 7. Lägenhetsstatus... INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Lathund Besiktning Teknisk Förvaltning App VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR:

Läs mer

< Nyheter i Novapoint väg>

< Nyheter i Novapoint väg> Föredragshållare: Föredrag : < Nyheter i Novapoint väg> Nyheter i Novapoint Väg sånt som finns Terrängmodellen Befintliga objekt ledningar, kulvertar Linjekonstruktion

Läs mer

2019/06/28 21:57 1/10 Novapoint 19.10

2019/06/28 21:57 1/10 Novapoint 19.10 2019/06/28 21:57 1/10 Novapoint 19.10 Novapoint 19.10 Release: 2013-05-27 Uppdateringar i Novapoint Bas Novapoint Bas består från och med 19-versionen av två delar: Programmet Novapoint Bas. Det körs utanför

Läs mer

Övningsuppgift 8. ArchiCAD 16. Eget Bibliotek. 2013 www.cadedu.se 070-394 55 99! Med kopieringsrätt för Peder Skrivares skola, Varberg

Övningsuppgift 8. ArchiCAD 16. Eget Bibliotek. 2013 www.cadedu.se 070-394 55 99! Med kopieringsrätt för Peder Skrivares skola, Varberg ArchiCAD 16 Övningsuppgift 8 Eget Bibliotek 2013 www.cadedu.se 070-394 55 99! Med kopieringsrätt för Peder Skrivares skola, Varberg Så här gör man egna biblioteksföremål I princip är det faktiskt så enkelt

Läs mer

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör:

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör: Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Microsoft Publisher Laborationskompendium för digital behandling av publikationer Detta exemplar tillhör: HT 2006 Innehållsförteckning Objekt 1 Textblock 2 Tabeller

Läs mer

Webforum. Nya funktioner i version 14.3. Senast uppdaterad: 2014-09-04

Webforum. Nya funktioner i version 14.3. Senast uppdaterad: 2014-09-04 Webforum Nya funktioner i version 14.3 Senast uppdaterad: 2014-09-04 Innehåll Om detta dokument... 3 Översikt... 4 Generellt & Admin... 5 Nytt inloggningsgränssnitt och borttagen inline login.... 6 Dokument...

Läs mer

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer.

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer. Manual Vectura Xplorer Portalen Senast ändrad 2012-07-02 Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http:// För att komma in krävs användarnamn

Läs mer

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Innehåll Om Wiki- funktionen... 1 Skapa en Wiki... 1 Lägg till/ redigera innehåll i en Wiki... 3 Läsa/skriva

Läs mer

Quadri DCM Handledning för administratörer och användare i projekt som kör Quadri DCM. Version 19.20 2014-08-15

Quadri DCM Handledning för administratörer och användare i projekt som kör Quadri DCM. Version 19.20 2014-08-15 Quadri DCM Handledning för administratörer och användare i projekt som kör Quadri DCM Version 19.20 2014-08-15 Innehåll Syfte... 2 Inledning... 3 Begreppslista... 4 Förberedelser... 6 Quadri Model Manager

Läs mer

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS)

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS) Verksamhetsledningssystem (VLS) Projektledare VLS, J. Nilsson vls.skane@skane.se VLS Visiohandledning Datum 2015-02-24 Version 2.0 Dnr 1 (8) VLS Visiohandledning Enkel handledning till VLS Processritning

Läs mer

CADMUM i Göteborg AB. Version 2000 08 30 AutoCAD Mechanical 2000 PP

CADMUM i Göteborg AB. Version 2000 08 30 AutoCAD Mechanical 2000 PP SPRINGS Med kommandot Springs skapar Du fjädrar. Du hittar kommandot Springs på verktygsfältet ACAD/M Standard Parts. Steg för steg: - Ladda hem ritningen Fjäder från hemsidan Cadmum.com. - Öppna ritningen.

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Bruksanvisning för hjälpbegäran

Bruksanvisning för hjälpbegäran Bruksanvisning för hjälpbegäran Med verktyget för hjälpbegäran kan du öppna en fil som innehåller en stor mängd uppgifter för att kunna lösa ert problem och konsultera samtliga sända filer. Du kan skapa

Läs mer

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera.

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. Version 3.0 Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. by AssistiveWare Innehåll 2 1. Introduktion till Proloquo4Text 3 Introduktion Anteckningar Flera språk Få åtkomst till bruksanvisningen i appen 2. Startguide

Läs mer

Manual. Logga in. OBS! Kontrollera så att korrekt epostadress finns ifyllt. Ändra inga andra uppgifter!

Manual. Logga in. OBS! Kontrollera så att korrekt epostadress finns ifyllt. Ändra inga andra uppgifter! Manual Logga in 1. Klicka på Logga in överst på sidan 2. Fyll i lägenhetsnummer och lösenord och tryck på knappen Logga in 3. Lyckas inloggningen kommer man till lägenhetens profilsida. OBS! Kontrollera

Läs mer

Upptäcka och analysera. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Upptäcka och analysera. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Upptäcka och analysera Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Qlik, QlikTech,

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Bra att veta... 9 Programspråk och förklaringar:... 9 Användargränssnittet i (PC)... 10 Användargränssnittet

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

Novapoint GeoSuite Toolbox Se

Novapoint GeoSuite Toolbox Se Novapoint GeoSuite Toolbox Se Reviderad 2015-08-13 I tabellerna redovisas revisionshistorien för GeoSuite Toolbox. Revisionerna har publicerats i installationspaket enligt nedan. Från och med 2014 har

Läs mer

Rita med ritstift. Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn.

Rita med ritstift. Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn. Rita med ritstift Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn. Mjuka kurvor Klicka, håll ned musknappen och dra i banans riktning. En hävarm dras ut på var sida om ankarpunkten. De sitter ihop som en

Läs mer

Bygghandlingar 90 Lager och koder. Mica Lindfors, WSP Samhällsbyggnad David Sandegård, Vianova

Bygghandlingar 90 Lager och koder. Mica Lindfors, WSP Samhällsbyggnad David Sandegård, Vianova Bygghandlingar 90 Lager och koder Mica Lindfors, WSP Samhällsbyggnad David Sandegård, Vianova Koder och lager - Historik Lagernamn inom Mark POINT M-311, M-442, M-230 Position 1= POINT-applikation. M =

Läs mer

Att använda bildhanteringsprogram, del 2

Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Gå till Adobe Online (M) Markeringsram - (L) Lasso - (C) Beskärning - (J) Airbrush - (S) Klonstämpel - (E) Suddgummi - (R) Oskärpa - (A) Markering av bankomponenter

Läs mer

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 1 (16) HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 2 (16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 HANDLEDNING FÖR WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.1 LATHUND... 3 1.2 ÖVERSIKT ARBETSLÄGE WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.3 INFORMATION OM BILPOOLENS

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support... 2 5. Start

Läs mer

Kapitel 16 Situationplan... 3

Kapitel 16 Situationplan... 3 DDS-CAD Arkitekt 10 Situationsplan Kapitel 16 1 Innehåll Sida Kapitel 16 Situationplan... 3 Infoga situationsplan/nbk... 3 Markera nytt origo på situationsplan/nbk... 7 Skaleringsuträknare...10 Ändra skala

Läs mer

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. Innehåll Logga in...2 Glömt lösenord...3 Logga

Läs mer

Kom igång. Version 3

Kom igång. Version 3 Kom igång Version 3 Installation & Inställningar Om du läser den här filen, har du troligtvis redan tagit dig igenom installationsprocessen hos PMView Pro. Den här sektionen är tänkt att guida dig genom

Läs mer

combine version 1.8 I denna text kommer ni finna information som berör uppdateringen av Pulsen Combine utförarproduktion 1.7 till 1.8.

combine version 1.8 I denna text kommer ni finna information som berör uppdateringen av Pulsen Combine utförarproduktion 1.7 till 1.8. 1(11) SOCIAL OMSORG Kristoffer Helgesson combine version 1.8 I denna text kommer ni finna information som berör uppdateringen av Pulsen Combine utförarproduktion 1.7 till 1.8. Sortering av adresser vid

Läs mer

9. PHOTOservice. Denna service är avgiftsbelagd. Mer information om priser och betalningssätt finns under "PHOTOservice" på www.spectrum-online.eu.

9. PHOTOservice. Denna service är avgiftsbelagd. Mer information om priser och betalningssätt finns under PHOTOservice på www.spectrum-online.eu. 9. PHOTOservice Har du inte tid att redigera dina bilder? PHOTOservice erbjuder möjligheten att retuschera och maskera dina bilder enligt dina uppgifter. Skicka ett foto med dina grovmarkeringar till PHOTOservice

Läs mer

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram.

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. Logga in och välj organisation När du sedan startar upp

Läs mer

Skillnader mellan Novapoint Väg Bas och Väg prof

Skillnader mellan Novapoint Väg Bas och Väg prof Skillnader mellan Novapoint Väg Bas och Väg prof Datum: 2011-06-16 Detta dokument ger en översikt vilka kommandon och funktioner som finns i modulerna Väg Bas och Väg prof. Linjekonstruktion Väg Bas Väg

Läs mer

Överbyggnadsbeskrivning

Överbyggnadsbeskrivning 2016/06/28 13:53 1/12 Överbyggnadsbeskrivning Överbyggnadsbeskrivning Använd funktionen för att definiera/modifiera vägens överbyggnad. Funktionen kan också användas för Rehabiliteringsprojekt rehabilitering.

Läs mer

KA Webb - utbildning Skapa utbildningstillfälle

KA Webb - utbildning Skapa utbildningstillfälle Sida: 0 av 11 Användarstöd KA Webb - utbildning Skapa utbildningstillfälle Version 3.1 Uppdaterat 2016-05-27 Sida: 1 av 11 Innehåll Om utbildningstillfällen... 2 Skapa utbildningstillfälle... 2 Gruppstart...

Läs mer

Inspektion Användarmanuel

Inspektion Användarmanuel Onix AS Version 1.0.5.0 16.12.2014 2014 Inspektion Användarmanuel Denna applikation kan du enkelt kontrollera utrustningar i Utrustningsportalen. 0 S i d a INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida INLEDNING... 3 STARTA

Läs mer

Stefan Nilsson 2007-09-22 1

Stefan Nilsson 2007-09-22 1 Stefan Nilsson 2007-09-22 1 Spårplan i Raily, steg-för-steg Följande är ett försök att steg för steg visa hur man gör en enkel spårplan i Raily. Spårplanen vi gör här är en enkel rundbana i H0 med en bangård,

Läs mer

VINDBRUKSKOLLENS ANVÄNDARHANDBOK. Vindbrukskollen. Senast reviderad 2016-04-20

VINDBRUKSKOLLENS ANVÄNDARHANDBOK. Vindbrukskollen. Senast reviderad 2016-04-20 VINDBRUKSKOLLENS ANVÄNDARHANDBOK Vindbrukskollen Senast reviderad 2016-04-20 1 Innehåll Välkommen!... 4 Om Vindbrukskollen... 4 Överblick över Vindbrukskollens olika delar... 4 Vem gör vad i Vindbrukskollen?...

Läs mer

Manual Invånaradministratör

Manual Invånaradministratör Manual Invånaradministratör Stöd och Behandling release 1.7 Stockholm, 2016-05-25 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna

Läs mer

Manual till Lathunden. En programvara från Genetica

Manual till Lathunden. En programvara från Genetica Manual till Lathunden En programvara från Genetica Innehållsförteckning 1 Lathunden SQL... 4 2 Starta programmet... 4 3 Grundstruktur... 5 4 Tablå... 5 4.1 Vänsta sidan av Tablån - Databasen... 5 4.2 Mitten

Läs mer

Läs detta innan du fortsätter, eller skriv ut det, klicka runt lite och läs samtidigt.

Läs detta innan du fortsätter, eller skriv ut det, klicka runt lite och läs samtidigt. Bruksanvisning Installera CubeBiz... 2 Välj språk... 2 När du vill köra testversionen i 15 dagar... 3 När du köper en CubeBiz-licens... 3 Registrera en giltig licensnyckel... 3 Starta ett nytt projekt...

Läs mer

Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3

Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 2014.02.21 1 Stolpe och balk Kapitel 5 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 Stolpe... 3 Balk... 5 Balkongräcke... 11 Flytta räcke/vägg... 12 Balkonggolv... 14 2 2014.02.21

Läs mer

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30 Mikromarc 3 Fjärrlån Version 6.30 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, januari 2015 Innehåll INLEDNING... 3 KOM IGÅNG MED FJÄRRLÅN... 4 KOPPLING MOT LIBRIS FJÄRRLÅN... 4 E-POSTINSTÄLLNINGAR... 4 FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR...

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Utbyte och ersättning system för utbyte av produkter. Återförsäljare. Brunvaror Vitvaror Foto / video

ANVÄNDARMANUAL. Utbyte och ersättning system för utbyte av produkter. Återförsäljare. Brunvaror Vitvaror Foto / video ANVÄNDARMANUAL Utbyte och ersättning system för utbyte av produkter Återförsäljare Brunvaror Vitvaror Foto / video Systemet har utvecklats och drivs av FÖR GOPRO ÅTERFÖRSÄLJARE Adress Exchange systemet

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Bra att veta... 9 Programspråk och förklaringar:... 9 Finns funktionen i gratisversionen (Make)?... 9 Musen är

Läs mer

HotCollection Träffsäkra analyser av svenskarnas TV-tittande. HotTimeDetalj

HotCollection Träffsäkra analyser av svenskarnas TV-tittande. HotTimeDetalj HotTimeDetalj Introduktion I modulen HotTime Detalj analyserar man i huvudsak tidsslottar, dvs egenhändigt sammansatta tidsperioder. Dessa tidsperioder kan studeras som helhet såväl som exempelvis kvart

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NOVAPOINT ANVÄNDARTRÄFF 2012

VÄLKOMMEN TILL NOVAPOINT ANVÄNDARTRÄFF 2012 VÄLKOMMEN TILL NOVAPOINT ANVÄNDARTRÄFF 2012 Vår Mission Bolaget Hjälpa andra att lyckas! Vår Mission Bolaget Hjälpa våra kunder till framgång genom ett erbjuda den mest kompletta Informationsmodellen inom

Läs mer

Smartair System. TS1000 Version 4.23

Smartair System. TS1000 Version 4.23 Smartair System TS1000 Version 4.23 Denna manual är ett komplement till: 2069-1001 Smartair System Installations och driftsättningsmanual version 4.20A Denna manual beskriver nyheter i Smartair TS1000

Läs mer

Utbildningsmaterial Personec Förhandling

Utbildningsmaterial Personec Förhandling Utbildningsmaterial Personec Förhandling Systemadministration Förhandling Neptune Personec P 2013-01-22 Sid 1 (28) Innehållsförteckning Systemförvaltning Personec förhandling... 2 Neptune behörighetssystem...

Läs mer

MagiCAD El & Rör. Varför MagiCAD och varför 2D/3D? Kollisionskontroll. MagiCAD El

MagiCAD El & Rör. Varför MagiCAD och varför 2D/3D? Kollisionskontroll. MagiCAD El MagiCAD El & Rör Nu är MagiCAD El 2002.9 inom kort släppt och MagiCAD Rör 2002.5 har förbättrats rejält. Därför bad vi på Pharmadule Emtunga, CadCom att komma till oss för att visa var dessa två produkter

Läs mer

CSN-rapportering, gymnasiet

CSN-rapportering, gymnasiet CSN-rapportering, gymnasiet Förutsättning, modul CSN. Förberedelser Göra inställningar i enhetsregistret 1. Välj Organisation Enhet 2. Sök efter rätt enhet, dvs den enhet eleverna som ska rapporteras tillhör.

Läs mer

Nyheter i PaletteArena 6.3

Nyheter i PaletteArena 6.3 Nyheter i PaletteArena 6.3 I april 2016 uppgraderade Sveriges lantbruksuniversitet sitt elektroniska fakturahanteringssystem PaletteArena (Palette) från version 5.3 till version 6.3. Det är inte mycket

Läs mer

RealPresence Desktop 3.1

RealPresence Desktop 3.1 RealPresence Desktop 3.1 Arbetsplats: Länsteknik Sunderby Sjukhus Sida 2 (11) RealPresence Desktop Vi uppgraderar nu den befintliga klienten för videokonferens från CMA-Desktop till RealPresence-Desktop.

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet.

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet. Vad är nytt i Easy Planning 6.23 Många förbättringar har gjorts i denna release. Schemabilden har fått ett nytt utseende, formuläret för nya aktiviteter har nya funktioner samt ett flertal nya funktioner

Läs mer

Nordic Business Monitor

Nordic Business Monitor Nordic Business Monitor Produktmanual Innehåll Introduktion... 3 Logga in och logga ut... 4 Urval händelser... 5 Valda händelser... 6 Urval objekt... 7 Valda objekt... 8 Uppdatera bevakningsobjekt... 9

Läs mer

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet Nyheter i Topocad 17 Mätdata Nya beräkningsfunktioner Beräkningsfunktion 3D Svep Funktionen använder inmätt linje och sveper en symbol längs med linjen. På samtliga 3D-funktioner kan man nu ange Produktkod.

Läs mer

Användarmanual Cartesia GEO Manager

Användarmanual Cartesia GEO Manager Användarmanual Cartesia GEO Manager Support: 020-884884 E-mail: support@cartesia.se Innehåll Startsidan... 3 Tabeller... 3 Sök... 3 Lägga till en ny rad... 4 Kartfunktioner... 5 Street View... 6 Navigera

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

Novapoint Samhällsplanering Nyheter och tips

Novapoint Samhällsplanering Nyheter och tips VÄLKOMMEN TILL NOVAPOINT ANVÄNDARTRÄFF 2012 Novapoint Samhällsplanering Nyheter och tips Christina Strand & Eva Hellström Novapoint Samhällsplanering - Nyheter Versioner Novapoint 18.20.FP2c AutoCAD plattform

Läs mer

BICT:01 BICT. sv-se. Användarinstruktion Gäller från BICT 2.24. Utgåva 5. Scania CV AB 2015, Sweden

BICT:01 BICT. sv-se. Användarinstruktion Gäller från BICT 2.24. Utgåva 5. Scania CV AB 2015, Sweden BICT:01 Utgåva 5 sv-se BICT Användarinstruktion Gäller från BICT 2.24 339 837 Scania CV AB 2015, Sweden Introduktion 3 Om BICT 3 Inställningar 4 Översikt 5 Beskrivning av termer 6 Grafiska symboler i programmet

Läs mer

Scribus fortsättning

Scribus fortsättning Scribus fortsättning Guide och uppgifter Gunnar Markinhuhta ITLyftet ~ 1 ~ Scribus forts del 1 Hantera text och objekt Text längs bana 1. Rita ut en vågig linje med Frihandspennan eller Bezier-verktyget

Läs mer