Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3"

Transkript

1 Frågor och svar Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3

2 ÖVERGRIPANDE Fråga 1: Fråga 2: Fråga 3: Fråga 4: Fråga 5: Fråga 6: Varför blir Sandviken Energi nu Bixia? Vi går samman med Bixia för att bli starkare så att vi kan fortsätta verka på våra hemmaorter. Bland annat för att kunna möta de nya krav och spelregler som förväntas komma inom en snar framtid. Dessutom har Sandviken och Bixia gemensamma värderingar när det gäller satsningar på närproducerad el och lokala kontor. Som ett större elbolag kan vi lättare konkurrera mot storbolagen. Hur blir ni effektivare? Genom samgåendet frigör vi resurser som vi istället bland annat kan lägga på våra kundkontakter. Tillgängligheten för kundtjänst utökas, produkter och tjänster via hemsidan blir ytterligare mervärden för dig som kund. Bixia har en tydlig miljöprofil på sina produkter och det vinner vi alla på. Innebär det att ni ska bli en av de stora jättarna nu på elmarknaden? Nej, för oss är det lokala en kärnfråga. Bixias idé handlar om att behålla det lokala ägandet och de lokala kontoren. Genom Bixia kan många små elbolag fortsätta att verka på sin hemort. Det betyder att arbetstillfällen, lokalkännedom och service blir kvar på orten. Framförallt att vi alltid nära våra kunder. Vad skiljer Bixia från Sandviken Energi? Som kund kommer man att känna igen sig. Vi har kvar de flesta av våra produkter och tjänster precis som tidigare. Produktutbudet kommer att öka både vad gäller elhandeln men även med till exempel telefoni för våra privatkunder. Vi kommer att bli tydligare med vår inriktning på småskalig och närproducerad el. Bixia stöttar små producenter av förnybar el genom Bixia Miljöfond och är redan idag ett av de elbolag som köper in störst andel närproducerad el. När och hur byter vi namn? Namnbytet sker under våren men redan nu i december kommer våra kunder märka att vi börjar smyga in namnet. Genom att göra namnbytet successivt kan vi hålla kostnaderna nere. Först när det gamla profilmaterialet som till exempel broschyrer, profilkläder med mera tar slut, beställer vi nytt med nytt namn och logotyp. På så sätt minimerar vi merkostnaderna. Hur svarar vi i telefon? Bixia är Sandviken Energis elhandelsbolag och från och med den 1 januari kommer vi att svara Välkommen till Sandviken Energi och Bixia i telefonen.

3 NAMNET Fråga 7: Vad betyder Bixia och varför heter man Bixia? Namnet härstammar från den kinesiska födelse- och gryningsgudinnan Bixia, som betyder gryning och står för en ny tid. En ny och upplyst tid är det vi på Bixia ser framför oss. En tid där vi bryr oss och tar ansvar och därför kan kopplas till vad vi står för. Till exempel handlar det om att var och en av oss tar ansvar för vår egen elförbrukning. Men också att vi som elbolag ska verka för mer småskalig och förnybar el. Det vill säga el som har så lite klimatpåverkan som möjligt. KUNDPERSPEKTIVET Fråga 8: Fråga 9: Fråga 10: Fråga 11: Vad innebär sammanslagningen för mig som kund? För dig som kund innebär det att allt blir precis som vanligt fast ändå lite bättre. Självklart kommer vi att finns kvar med våra lokala kontor och personliga service och småningom kommer vi att kunna erbjuda dig ett större utbud på elavtal och tjänster. Vad händer med min faktura? Den enda skillnaden till att börja med, blir att det på fakturan kommer framgå att elhandeln faktureras på uppdrag av Bixia. Längre fram när vi har flyttat över kunderna till Bixias faktureringssystem så kommer du få två fakturor istället för en. En från Sandviken Energi för distributionen i elnätet, och en från Bixia som avser din elförbrukning. När detta sker kommer vi att informera om det. Vad skiljer Bixia fakturan från Sandviken Energi fakturan? Nu när vi på Bixia fakturerar dig för elförbrukningen redovisar vi på ett annat sätt än tidigare. Vi vill att du enklare ska se ditt totala pris per kwh och samlar därför elpris, skatt och moms på en och samma rad istället för som tidigare på tre olika rader. För elnätavgiften får du en separat faktura från Sandviken Energi Elnät AB, eftersom de äger elnätet där du bor. Vill du göra det enklare att betala fakturan från oss på Bixia kan du välja autogiro eller e-faktura. Ännu enklare blir det om du öppnar Bixia Energikonto. Då har du möjlighet att jämna ut dina kostnader, för el och telefoni, över året. Läs mer på Har du frågor om Energikontot ringer du Blir min el dyrare nu? Det här är en av de viktigaste delarna av samgåendet och självklart ska det leda till att vi nu kan erbjuda ett större utbud och mera konkurrenskraftiga produkter och tjänster. Några exempel: - Med produkten Bixia Reko El får du rörligt elpris med 0 % påslag och närproducerad, förnybar el Made in Sverige ingår (läs mer på bixia.se). - Du kan välja att jämna ut dina betalningar med hjälp av Energikontot (läs mer på bixia.se).

4 - Bixia erbjuder ett av Sveriges lägsta priser på fast telefoni, och vi erbjuder även mobil- och IP-telefoni. - Dessutom är du som privatkund hos oss automatiskt med och bidrar till mer förnybar el genom Bixia Miljöfond (läs mer på bixia.se). Fråga 12: Vad händer med mitt befintliga elavtal? Ingångna elavtal fullföljs till överenskomna villkor avtalstiden ut. När det sedan löper ut kommer vi att kunna erbjuda dig ett större utbud på elavtal och tjänster. Information kring detta kommer när det blir aktuellt. Du kan alltid hålla dig uppdaterad om våra produkter och tjänster via Fråga 13: Fråga 14: Fråga 15: Fråga 16: Fråga 17: Fråga 18: Varför har ni tagit bort omteckningsrätten? Det var inte många kunder som nyttjade den, beroende på den prisutvecklingen som varit. Vi har därför rationaliserat bort den i samband med samgåendet. Känner man sig osäker inför hur prisutvecklingen, rekommenderar vi att man tecknar ett kortare fastprisavtal eller ett rörligt elavtal. Jag har autogiro idag, kan jag fortsätta att ha det även hos Bixia? Ja, Bixia erbjuder också autogiro. Du som kund kommer att få hemskickat en ny blankett att fylla i. Det är jag som står på elhandelsavtalet men kontot för autogirot står en annan person för, fungerar det hos Bixia? Ja, detta är inga problem. Jag har E-faktura idag, kan jag fortsätta att ha det även hos Bixia? Ja, Bixia erbjuder också E-faktura. Du som kund kommer dock att få göra en ny ansökan. Jag har månadsfaktura idag, kan jag få det även hos Bixia? Ja, Bixia har möjlighet att fakturera enligt önskemål från dig som kund. Tar Bixia ut någon faktureringsavgift? Nej. VOLYMVÄGT PRIS Fråga 19: Fråga 20: Vad innebär volymvägt Rörligt pris? Det är en prismodell för rörligt pris där Nord Pools spotpris, som tidigare, är utgångspunkten. Skillnaden med denna prismodell är att priset vägs mot Bixias (schablon)kunders totala förbrukningsvolym. Vilka kunder berörs av detta?

5 Fråga 21: Fråga 22: Fråga 23: Fråga 24: Fråga 25: Fråga 26: Fråga 27: Fråga 28: Schablonavräknade kunder som har produkten Rörligt pris och/eller av vår Mixprodukt. De timmätta kunderna som avräknas mot timspot omfattas ej. Vad innebär det för mig som kund och vad är skillnaden mot tidigare? Ett volymvägt pris tar mer hänsyn till hur efterfrågan på el varierar och hur priset förhåller sig till efterfrågan. Tidigare har vi tagit betalt för variationen i förbrukning som en fast del i påslaget. Från vilket datum kommer vi att tillämpa denna prismodell? Från 1 maj 2011 kommer vi använda denna prismodell som beräkningsgrund för Rörligt pris. Ändringen kommer slå igenom på fakturan som avser maj. Varför byter ni prisberäkningsmodell? Allt fler elbolag går över till denna modell, Bixia valde att gå över till denna prismodell Att vi använder oss av denna prismodell gör att det blir lättare för kunderna att jämföra priset med andra elbolag. Dessutom stämmer våra inköpskostnader bättre överens med vad kund betalar till oss. Hur blir det på fakturan? El: volymvägt spotpris + elcert El, påslag: 2,9 exkl. moms Hur räknas det volymvägda priset fram? Bixias (schablon)kunders totala förbrukning timme (h) för timme (under månaden) x Priset på Nord Pool h för h Bixias (schablon)kunders totala förbrukning Hur räknas Bixias kunders totala förbrukning timme för timme fram? Vi får in förbrukningsstatistik (förbrukningsprofilen) från Svenska Kraftnät, från varje nät där vi har kunder. (Total förbrukning i hela näten timme för timme.) För att få fram vad Bixias kunder förbrukar har vi andelstal i de nät där våra kunder finns. Dessa andelstal multipliceras med förbrukningsprofilen i nätet timme för timme. Hur räknas Bixias kunders totala förbrukning fram? Det är totala förbrukningen för alla våra schablonavräknade kunder den aktuella månaden. Varför kan det vissa månader bli stor skillnad mellan det volymvägda priset och Nord Pools medelspotpris? Tidigare har vi tagit betalt för variationen i förbrukning, så kallad profilkostnad, utifrån en jämn förbrukning, som en fast del i påslaget. Men nu kommer du få betala för verklig förbrukning i och med att vi volymväger spotpriserna. Vi köper in el utifrån en ojämn förbrukning dvs. utifrån på vad du gör av med timme för timme. Vi fakturerade tidigare på en jämn förbrukning och konsekvensen av detta blev att om du förbrukar mer eller mindre medför det antingen att vi måste köpa in dyrt eller för att vi måste sälja tillbaka med förlust.

6 För att gardera oss mot dessa kostnader tar vi ut en kostnad för variation i förbrukning. Alltså: I och med volymvägningen får kunderna betala verklig profilkostnad, vilken varierar månad för månad beroende på förbrukning. Om du som kund (alla våra kunder) förbrukat mer under de timmar som är (väldigt) dyra blir priset högre än normalt. Anledningen till det dyrare priset är att profilkostnaden då blir högre än normalt.

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi KONSUMENT HALMSTAD Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi När du slutat gymnasiet har du möjlighet att själv bestämma vad du ska göra med ditt liv. Samtidigt ska du kanske fatta många svåra beslut.

Läs mer

Särredovisning av elcertifikatskostnaden. elkundens faktura ER 2012:18

Särredovisning av elcertifikatskostnaden. elkundens faktura ER 2012:18 Särredovisning av elcertifikatskostnaden på elkundens faktura ER 2012:18 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post:

Läs mer

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor)

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) BOLÅNEBOK #1 Förhandling Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) En lyckad förhandling kräver: o Att du har en någorlunda god privatekonomi

Läs mer

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten Johanna Rygaard och Nora Hjertén Första flytten FF Första Flytten är till för dig som är på väg eller funderar på att flytta hemifrån för första gången inom Linköping. Vi kommer att besvara viktiga frågor

Läs mer

Bye Bye manuell attestering

Bye Bye manuell attestering Whitepaper Bye Bye manuell attestering Ett whitepaper om automatisk fakturamatchning och inköp-till-betalning-system. 15 gånger billigare att hantera leverantörsfakturor digitalt jämfört med manuellt.

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar

Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar Internet Vad kostar det? Se http://www.bredband2.com/skanor-falsterbo Vilken hastighet får jag via den nya anslutningen? 100Mbit/s i båda riktningarna dvs. både upp och

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Elpriset upp 180% på 10 år! Varför?

Elpriset upp 180% på 10 år! Varför? Elpriset upp 180% på 10 år! Varför? Vad kan göras för att effektivisera börshandeln? På uppdrag av En rapport från Maj 2006 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. NordPool den

Läs mer

NU BLIR VI NOBINA! Vi förenklar människors vardagsresor

NU BLIR VI NOBINA! Vi förenklar människors vardagsresor Vi förenklar människors vardagsresor NU BLIR VI NOBINA! Från och med den 1 december byter samtliga bolag inom Concordia Bus-koncernen (utom Swebus Express) namn till Nobina. Med det nya varumärket får

Läs mer

Till dig som bor på Vasagatan 9

Till dig som bor på Vasagatan 9 Juni 2012 Till dig som bor på Vasagatan 9 Snart är det dags att bygga om huset på Vasagatan 9. Sedan årsskiftet har vi genom nyhetsbrev informerat dig och dina grannar om planerna och hur de kommer att

Läs mer

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer.

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer. Sid 1/5 Frågor och svar Om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber? Fiber eller fiberoptik består av överföring av ljus eller data via optiska fibrer. Det är den snabbaste metoden för informationsöverföring

Läs mer

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg Valfrihetssystem Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg 1. Vad är valfrihetssystem Lag om valfrihetssystem (LOV) ger kommuner och landsting möjlighet att

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

SBAB Bank Innehåll Eric Perman SBAB:s kontor: Karlstad Stockholm Göteborg Malmö

SBAB Bank Innehåll Eric Perman SBAB:s kontor: Karlstad Stockholm Göteborg Malmö Seniorkapital Innehåll SBAB Bank sid 3 Låneprodukter sid 4 Kreditregler sid 5 Låneprocessen sid 8 Handlingar sid 10 Ränterådgivning sid 11 FAQ sid 12 Kontakt sid 20 Ett samarbete - flera vinnare SBAB Bank

Läs mer

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer

FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING

FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING Är det rätt tidpunkt att sälja nu? Hur mycket är bostaden värd? Ska jag sälja först och köpa sen eller tvärtom? Det är många aspekter att ta hänsyn till när man

Läs mer

LENDO - STORYBOARD. 1. Välkommen & Introduktion till privatlån

LENDO - STORYBOARD. 1. Välkommen & Introduktion till privatlån 1. Välkommen & Introduktion till privatlån Hej och välkommen till Lendo! Hos oss på Lendo kan du låna från 5.000 kr. till 350.000 kr. De lån vi erbjuder är så kallade privatlån, vilket innebär att ingen

Läs mer

Elmarknaden i Norden 2011. Vattenfalls syn på utvecklingen

Elmarknaden i Norden 2011. Vattenfalls syn på utvecklingen Elmarknaden i Norden 2011 Vattenfalls syn på utvecklingen Introduktion Vattenfall fick under 2010 ett nytt uppdrag. Vi ska generera en marknadsmässig avkastning och vara ett av de bolag som leder utvecklingen

Läs mer

Allt du inte visste om Kronofogden

Allt du inte visste om Kronofogden Allt du inte visste om Kronofogden Vi vill hjälpa, inte stjälpa Många känner rädsla eller obehag när de hör talas om Kronofogden. Ändå vet de flesta inte särskilt mycket om oss. Vi arbetar för att göra

Läs mer

Frågor och svar om arbetad tid och blanketten Tidsredovisning (FK 3059)

Frågor och svar om arbetad tid och blanketten Tidsredovisning (FK 3059) 1 Frågor och svar om arbetad tid och blanketten Tidsredovisning (FK 3059) Publicerat första gången 2014-08-28 Ändringar och tillägg 2014-10-07 Arbetsgivare/uppdragsgivare 1. Är det någon skillnad mellan

Läs mer

Finansiering för nyföretagare

Finansiering för nyföretagare Finansiering för nyföretagare Innehåll Finansiering för nyföretagare 3 Svett och egna pengar 4 Banklån 6 Det här tittar banken på Vad kan banken hjälpa till med? Leasing eller avbetalning 7 Vad kan Almi

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Finansiera ditt företag

Finansiera ditt företag 24-SIDIG HANDBOK Finansiera ditt företag Så hittar du kapital för att starta och växa Värde 79 kr I samarbete med: Idag hjälper vi ytterligare företag att växa! Varje dag får 100 svenska företag rådgivning,

Läs mer

Blodgivaretik att ge med hjärtat

Blodgivaretik att ge med hjärtat Blodgivaretik att ge med hjärtat Eva-Lotta Grantén, doktorand i etik. Om någon ger med sitt hjärta brukar det betyda att det finns en omsorg om andra, som inte är påverkad av hänsyn till en själv, man

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb.

Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb. Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb. Varför föreslår styrelsen att Dalsjö GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Ett tryggt sätt för dig att få ett rikare liv.

Ett tryggt sätt för dig att få ett rikare liv. Ett tryggt sätt för dig att få ett rikare liv. Hypotekspension så fungerar det. Med Hypotekspension kan du få loss pengar ur värdestegringen på din bostad och ändå bo kvar. Ing-Britt är äntligen på väg

Läs mer