Mälarenergi. Elavtal för privatkund.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mälarenergi. Elavtal för privatkund."

Transkript

1 Mälarenergi. Elavtal för privatkund.

2 Mälarenergi och elmarknaden. Över 150 år av erfarenhet. Den 3:e april 1861 bildades Gaslysnings Aktiebolaget i Westerås. På den tiden hade företaget fullt upp med att hålla 40 gaslampor lysande. Mer än 150 år senare använder flera hundra tusen människor runt om i Sverige el från samma företag för att lysa upp sina hem. Alla dessa år har gett Mälarenergi stor erfarenhet. Vi lärde oss tidigt att vara öppna för nya idéer och förstå våra kunders olika behov. Redan 1891 satte vi vår första vattenkraftstation i drift för att producera elektricitet i samarbete med det då nystartade företaget ASEA, nuvarande ABB. Idag levererar vi el, värme, vatten, stadsnät, kyla och smarta energitjänster som hjälper dig att sänka din elanvändning. Vi gör livet bekvämt för våra kunder helt enkelt. Mälarenergi är ett av få oberoende elhandelsföretag i Sverige vilket innebär att vi själva kan handla el på den nordiska elbörsen. Genom vår helt egna krafthandelsavdelning besitter vi den absoluta spetskompetensen på elmarknaden. Våra experter följer den nordiska elbörsens utveckling minut för minut och gör allt från prissäkringar till trading åt flera av våra stora företagskunder. Den nordiska elmarknaden. Elpriserna på den nordiska elbörsen påverkas av allt ifrån politiska beslut, väder, temperatur, vattentillgång till prisutveckling på kol och olja. Stor inverkan har även utbud och efterfrågan på el vid olika tillfällen. Elhandeln bedrivs på två marknader, spotmarknaden som styr det rörliga elpriset och terminsmarknaden som styr det fasta elpriset. På spotmarknaden fastställs elpriset varje timme (spotpris) baserat på efterfrågan och utbud just den timmen. Det rörliga priset består av en månads spotpriser. Det är därför som det rörliga elpriset kan variera en hel del månad för månad. På terminsmarknaden handlas det med olika långa elterminer. En eltermin är ett elhandelsavtal till ett bestämt pris någon gång i framtiden. Elpriset styrs av marknadens kunskap om de faktorer som kan påverka elpriset under de olika tidsperioderna. Ett fastprisavtal byggs sedan upp av elterminer som täcker den avtalade tiden, allt från tre månader upp till fem år. Låter det krångligt? Egentligen är det inte det. Som kund behöver du bara välja om du vill ha ett elavtal som ger dig trygghet, stora möjligheter eller en kombination. Vi har allt!

3 Sol, vind och vatten. Tre viktiga produktionskällor för oss på Mälarenergi. Sol-, vind- och vattenkraft är tre energikällor som påverkar växthuseffekten minimalt. På Mälarenergi jobbar vi med alla tre. Då våra elavtal består av 100 procent ursprungsmärkt el från vattenkraft är våra kunder med och påverkar utvecklingen på miljöklassificerad el. Solkraft. Solkraft är inget nytt fenomen för Mälarenergi då vi sedan 2005 har haft ett samarbete med ABB och deras demoanläggning för solceller. Sedan 2012 köper vi in överskottsproduktion från våra kunders egna solcellsanläggningar. Vi är nu med och bygger norra Europas största solcellspark längs med E18 mellan Västerås och Stockholm. Vi ser det som ett viktigt steg för att gynna solkraftsutvecklingen i Sverige. Vindkraft. Utav de förnyelsebara energikällorna är vindkraft den som ökar mest i världen. Sedan 2010 är Mälarenergi delägare i Samkraft AB som är ett energisamarbete mellan 13 energibolag. Vår målsättning är att bidra till att Samkraft blir en stark aktör inom vindkraftsutvecklingen. Vi säljer också vindkraft sedan år 2000 till de kunder som efterfrågar detta. Vattenkraft. Vattenkraft är en viktig förnyelsebar energikälla i Norden och för oss på Mälarenergi. Vi byggde vår första vattenkraftstation 1891 i samarbete med ASEA, nuvarande ABB. Kraftstationen är idag både ett museum och en väl fungerande anläggning som producerar el till våra kunder. Idag har Mälarenergi 41 vattenkraftstationer runt om i Mellansverige, varav 36 är småskaliga. Flera av dessa har ett högt kulturellt värde, vissa med anor ända från och 1600-talet. För oss har det alltid varit viktigt att värna om den småskaliga vattenkraften där hänsyn tas till ekosystemet i den närliggande miljön. I våra avtal ingår alltid vattenkraft automatiskt utan tillkommande kostnad.

4 Fast, Rörligt, Mix eller Elpoolen. Våra avtalsformer. Är trygghet genom kontroll på elpriset viktigt för dig eller vill du låta marknaden avgöra priset varje månad? För vissa kan en blandning vara det bästa alternativet. För andra kan det vara skönt att låta experterna göra jobbet. Välj den avtalsform som passar dig bäst. Fast avtal trygghet och kontroll. Om trygghet är viktigast rekommenderar vi ett fast elavtal, det vill säga samma elpris under hela avtalstiden. Våra avtalslängder löper från 6 månader upp till 5 år och det 3-åriga avtalet är vårt mest tecknade elavtal. Rörligt avtal stora möjligheter. Rörligt avtal kan innebära stora möjligheter för våra privata kunder. Hur då? I och med att du timdebiteras kan du styra din elanvändning till de timmar på dygnet när priset på el generellt är som lägst. Din elanvändning matchas sedan mot elpriset för varje timma. Mix 50/50 en lagom avtalsform. Är du osäker på om du ska välja fast eller rörligt elavtal? Mix 50/50 är svaret. I det avtalet binder du halva din elanvändning till ett fast elpris (1-års avtal) och den andra halvan har ett rörligt elpris. Elpoolen trygg, enkel och bekväm! Våra experter sköter allt åt dig. Genom flera köp på elbörsen, när tidpunkten är bra, bygger de ihop ett fast elpris åt dig och de andra i elpoolen. Du tecknar dig för 3-3,5 år och får ett nytt fast elpris varje år utan att behöva bekymra dig över om du tecknade vid rätt tidpunkt eller inte. Det är tryggt, enkelt och förmånligt. Du behöver inte göra någonting.

5 Hur fungerar Elpoolen? Enkelt, du behöver inte göra någonting! Så här fungerar Mälarenergis Elpool: Korta Elpoolsfakta Ett nytt sätt att köpa el. Mälarenergis Elpool a r har anva nts av storfo retagen under ma nga a r fo r att sa nka sina elkostnader. Framtidskontrakt. Våra experter på elhandel köper upp framtidskontrakt för kommande elanvändning för alla i elpoolen. Du går med i elpoolen och låter våra experter göra jobbet. Våra experter börjar köpa upp framtids- Du behöver inte göra någonting. kontrakt för den el du och de andra i elpoolen ska använda under år 1. 4 Lågt fast elpris hela året. Under avtalsperioden får du ett nytt fast elpris varje år och skyddas från de stora rörelser som det rörliga elpriset kan ha under vissa perioder. Våra experter håller koll på elbörsen timme för timme och köper upp el i små portioner när elpriset är som mest gynnsamt på elmarknaden. Avtalsperiod 3-3,5 år. Du går med i elpoolen individuellt och tecknar ett avtal som löper på 3 år eller 3,5 år (start 1/7) beroende på startdatum. Leveransstarter. Elpoolen har två leveransstarter per år; 1/1 och 1/7. Elpriset som sätts vid leveransstarten gäller sedan i ett år, med undantag av de elpooler som startar 1/7. De får först ett halvårspris som sedan övergår till ett helårspris. 5 Ett genomsnittspris för år 1 räknas ut från de elkontrakt som köpts fram tills nu. 6 Tid är pengar. I och med att elpoolen löper över en längre tid kan krafthandlaren vänta in de tillfällen då elpriset är som lägst. 7 8 Kö-pris. Från det att ditt nuvarande elavtal går ut blir du erbjuden ett kö-pris, det vill säga ett fast eller rörligt elpris som gäller fram till elpoolens startdatum. Inköpspris plus 3,75 öre/kwh. Elpriset är ett genomsnitt för de kontrakt som vi köpt, plus vårt handelspåslag på 3,75 öre/kwh inkl moms samt en fast månadsavgift på 30 kronor. Du får veta vilket elpris du och alla i elpoolen kommer att få under år 1. Våra experter fortsätter att köpa upp framtidskontrakt för allas elavändning under år 2 och 3. Själv gör du ingenting. Ett skönt sätt att jaga låga elpriser. Rapporter och statistik. När du går med i elpoolen ingår fri tillgång till alla rapporter på Mina Sidor på malarenergi.se.

6 Mina Sidor. Få bättre koll på din elanvändning. Använd energi effektivt och energismart. Vi delar gärna med oss av vår kunskap kring hur du sänker din elanvändning, sparar energi och värnar om miljön. Med hjälp av Mina Sidor följer du enkelt upp dina förbrukningsdata. Energirådgivning. Vi vill hjälpa våra kunder med att hitta eventuella energitjuvar och på så sätt både spara pengar och bli mer miljömedvetna. Ring eller mejla våra energirådgivare så ser vi över hur just din elanvändning ser ut och vad som kan göras för att sänka den. Mina Sidor all information på ett ställe. På vår hemsida malarenergi.se öppnar du Mina sidor, och sköter dina ärenden, dygnet runt året om. Här kan du se över dina avtal och fakturor samt följa din elanvändning. Här får du också en sammanställning över vilka avtal du har med oss och kan följa upp kostnads- och förbrukningshistorik. Du väljer själv hur du vill få din elanvändning presenterad som grafer, linjer eller staplar. För alla våra kunder är Mina Sidor en helt kostnadsfri tjänst. Appen som gör det ännu enklare. Ladda ner appen, Mina Sidor, som är anpassad för både Iphone och Android. Gör det direkt från vår hemsida.

7 Energikonto. Ett enkelt sätt att jämna ut dina betalningar. Låter samma månadskostnad varje månad tryggt? Med vårt Energikonto jämnar du ut dina betalningar över hela året på ett enkelt och smidigt sätt. Vad blir min månadskostnad? På malarenergi.se finns en räknesnurra som enkelt hjälper dig att räkna fram det månadsbelopp som räcker för att täcka din totala kostnad under hela året. Därefter betalar du in ett fast belopp månad för månad utan att behöva fundera över månadens elräkning. Självklart finns det andra alternativ. Du väljer själv vilket som passar dig bäst. Energikonto på Mina Sidor. Få full kontroll över dina fakturor och din elanvändning. Via Mina Sidor på malarenergi.se hanterar du enkelt ditt Energikonto och kan följa din elanvändning, se över dina kontoutdrag och utföra dina ärenden när det passar dig Juli 2009 juni 2010, energikostnad per månad Kronor Med Energi ik ont ot, ca kr/ månad Jul Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Ovan syns beloppen på varje månads fakturor under ett år. Den här familjen valde att betala ett snittpris på drygt kr per månad. Tryggt och enkelt!

8 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Johan Lövqvist Marknadsansvarig, Mälarenergi Elhandel Hör av dig till oss. Tillsammans hittar vi den bästa lösningen för ditt hushåll. Som marknadsansvarig för vår elhandel vill jag att det ska vara enkelt att teckna ett bra elavtal. Alla hushåll har olika förutsättningar och olika behov, därför erbjuder vi flera olika avtalsformer. Det ska finnas ett passande elavtal för alla. I min familj har vi valt att hantera våra energikostnader genom Mälarenergis Energikonto och autogiro. Vi behöver aldrig fundera över våra månadsfakturor eftersom vi nu betalar samma belopp varje månad. En årlig avstämning för att säkerhetsställa att beloppet fortfarande är rätt räcker. För oss är det tryggt, enkelt och bekvämt! Behöver du hjälp i ditt val är det bara att du hör av dig till vårt Kundcenter via telefon, e-post eller Facebook så kan vi tillsammans hitta en passande lösning för ditt hushåll. Ring eller mejla Läs mer om oss på malarenergi.se eller följ oss på facebook, twitter och instagram. facebook.com/malarenergi twitter.com/malarenergi instagram.com/malarenergi På hittar du all information om konsumenträttigheter, reklamationshantering och tvistemålslösning.

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 Frågor och svar Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 ÖVERGRIPANDE Fråga 1: Fråga 2: Fråga 3: Fråga 4: Fråga 5: Fråga 6: Varför blir Sandviken Energi nu Bixia? Vi går samman med Bixia för att bli starkare

Läs mer

Frågor och svar om el

Frågor och svar om el Frågor och svar om el Fråga: Varför ser fakturan annorlunda ut nu? Istället för en räkning från Söderhamn NÄRA så har jag fått två? Du som har Källmärkt el från Söderhamn NÄRA elhandel undrar kanske varför

Läs mer

Så kan du spara 15 000 kr per år! Så sänker du din bolåneränta! Här får du råd med ditt livs affär. 10

Så kan du spara 15 000 kr per år! Så sänker du din bolåneränta! Här får du råd med ditt livs affär. 10 ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Compricer i samarbete med Newsfactory AB ANNONS DistribuerasiExpressenseptember2009 Så sänker du din bolåneränta! Här får du råd med ditt livs affär. 10 Börja

Läs mer

elementärt Vinn Bli ditt eget elbolag! Med solceller på taket gör du din egen el

elementärt Vinn Bli ditt eget elbolag! Med solceller på taket gör du din egen el elementärt F r å n e l v e r k e t n r 1 2 0 1 3 Vinn solcellsdriven husnummerlampa! Aldrig mer överraskad av elräkningen Betalsmart TM - samma summa varje månad Lär din villa kolla vädret Elpiloten TM

Läs mer

Ett bra elpris värt mer än kronor och ören.

Ett bra elpris värt mer än kronor och ören. Elpriser företag. Ett bra elpris värt mer än kronor och ören. 2 Ny energi. Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar

Läs mer

det är så mycket man kan göra med el.

det är så mycket man kan göra med el. det är så mycket man kan göra med el. Förr värmde man sig vid öppen eld. Sen med kaminer och kakelugnar. Och man slutade jobba när det blev mörkt. Förr i världen levde folk nära naturen på ett helt annat

Läs mer

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet. Fler guider på nätet Vik här Vik Vik här här publicerad publicerad februari mars 2009 2009!! r a t p s p i l a l s n i e r s p u t v i a s n u ä l j ExTk bästa valen Köpa 25 begagnad bil Elspararguiden

Läs mer

Elmarknaden i Norden 2011. Vattenfalls syn på utvecklingen

Elmarknaden i Norden 2011. Vattenfalls syn på utvecklingen Elmarknaden i Norden 2011 Vattenfalls syn på utvecklingen Introduktion Vattenfall fick under 2010 ett nytt uppdrag. Vi ska generera en marknadsmässig avkastning och vara ett av de bolag som leder utvecklingen

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer

Det är hos Pernilla vårt avloppsvatten hamnar.

Det är hos Pernilla vårt avloppsvatten hamnar. nonstop Mälarenergi nr 3-09 Det är hos Pernilla vårt avloppsvatten hamnar. malarenergi.se har blivit enklare, gladare och nyttigare. Egenproducerad el, en lysande affär? Västerås och Eskilstuna knyter

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Nu säljer vi Miljö-el

Nu säljer vi Miljö-el Lyngby Gård och 10 000 m3 biogödsel KUNDTIDNING FRÅN C4 ENERGI NR 1 MAJ 2015 Nu säljer vi Miljö-el Fjärrvärme & Fjärrkyla växer INNEHÅLL Öppet måndag fredag 8-16 044-780 75 20 C4 Energi Kundservice Vi

Läs mer

Bolån steg för steg när du köper bostad

Bolån steg för steg när du köper bostad Bolån steg för steg när du köper bostad Innehåll Bolån hos SEB enkelt, flexibelt och tryggt!... 4 Att tänka på när du köper bostad... 6 Tips från Jens... 7 Bolån steg för steg... 10 Så här sätter vi bolåneräntan...

Läs mer

Rörligt eller Fast? Vem valde rätt vintern 2013/2014? Vad blir valet inför kommande vinter?

Rörligt eller Fast? Vem valde rätt vintern 2013/2014? Vad blir valet inför kommande vinter? Rörligt eller Fast? Vem valde rätt vintern 2013/2014? Vad blir valet inför kommande vinter? Sammanfattning Rapporten - Rörligt eller Fast? - presenterar en analys av den ständigt återkommande frågan om

Läs mer

minska din förbrukning

minska din förbrukning #1, 09 MÖLNDAL ENERGI DITT LOKALA ENERGIFÖRETAG minska din förbrukning med energideklaration Mer fjärrvärme Professor kräver utbyggnad lågkonjunkturen sänker elpriset 1 Sverige når klimatmål med fjärrvärme

Läs mer

Vill du sprida risker eller leva i nuet?

Vill du sprida risker eller leva i nuet? Vill du sprida risker eller leva i nuet? Spannmålsavtal på dina villkor Låt oss köpa din spannmål Spannmålsaffären är en av dina allra viktigaste affärer. Flera faktorer avgör slutresultatet och vissa

Läs mer

Uppföljning av timmätningsreformen

Uppföljning av timmätningsreformen Ei R2013:05 Uppföljning av timmätningsreformen - en delrapport Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2013:05 Författare: Therese Lager och Sara Näselius Copyright:

Läs mer

Energiomställningen. engagerar! Det är lätt att välja rätt belysning SIDAN 22. Så startar du egen elproduktion. Lönsamma lågenergihus

Energiomställningen. engagerar! Det är lätt att välja rätt belysning SIDAN 22. Så startar du egen elproduktion. Lönsamma lågenergihus ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVARNA I WXYZ-LÄN ANNONS NOVEMBER 2011 EN ANNONSBILAGA FRÅN ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVARNA I WXYZ-LÄN 24 fullspäckade sidor om energi- och

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS. Energiguiden. En annonsbilaga från Mediaplanet

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS. Energiguiden. En annonsbilaga från Mediaplanet ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Energiguiden En annonsbilaga från Mediaplanet DECEMBER 2004 Hur påverkar jag mitt elpris? Sedan 1996 har vi en ny elmarknad i Sverige

Läs mer

Foto: Lasse Hejdenberg, Mats Alm, Martina Wärenfeldt, Ulla Alderin, istockphoto

Foto: Lasse Hejdenberg, Mats Alm, Martina Wärenfeldt, Ulla Alderin, istockphoto Årsredovisning 2010 Foto: Lasse Hejdenberg, Mats Alm, Martina Wärenfeldt, Ulla Alderin, istockphoto Omslagsbild Torbjörn Tengstrand, Matina Rosenberg och Kim Blomster på omslagsbilden är några av oss på

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Sid 3 sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el Sid sid 54 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) Sid 7 sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) Sid 9 sid

Läs mer

Betalningsmodeller för det svenska elnätet

Betalningsmodeller för det svenska elnätet Företagsekonomiska institutionen Kandidatuppsats (15 hp) - STS Betalningsmodeller för det svenska elnätet Vilken modell kommer att fungera bäst för konsumenten? Av: Tomas Björlin-Svozil, Daniel Pogosjan

Läs mer

Elreformen som gick snett?

Elreformen som gick snett? Elreformen som gick snett? Bättre konkurrens, billigare elpriser och mer kundinflytande. Det var målen med avregleringen av svensk elmarknad. Men dagens ägarkoncentration, höga elpriser och krångliga elräkningar

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

5 STEG MOT 1 MILJON. Apple. ibolaget tar över världen

5 STEG MOT 1 MILJON. Apple. ibolaget tar över världen En specialrapport från Bullstreet - Maj 2012 5 STEG MOT 1 MILJON ibolaget tar över världen Bästa köp just nu Företagsuppdateringar Bullstreets 10 budord Snabbgranskning av företagen Vi blickar framåt Apple

Läs mer

Energirik familj som väljer för framtiden

Energirik familj som väljer för framtiden En tidning om ditt energibolag Energirik familj som väljer för framtiden Skellefteå Kraft Årsberättelse 2012 5 Så säkrar vi vattenkraften 14 Nu hjälper vi dig välja rätt 22 Tung elsatsning i Högnäs Innehåll

Läs mer

BluePower. Tanka med egen el.

BluePower. Tanka med egen el. BluePower. Tanka med egen el. Ett erbjudande från OX2 och Volkswagen vind el 6h 190 e-up! km Vindparken på Fallåsberget. Foto: Lina Westman, Gefle Dagblad 2 BluePower. Juni 2014. Kör din elbil på el som

Läs mer

Investera i vindkraft!

Investera i vindkraft! Info: investering i vindkraft Investera i vindkraft! Vindkraft är en lönsam investering i grön energi. Här kan du läsa om hur det fungerar att investera och vilka möjligheter det ger. Vindkraft - en lönsam

Läs mer

Nyhetsbrev december 2014

Nyhetsbrev december 2014 Nyhetsbrev december 2014 Medvind för sol, vind och vatten Det blåser medvind för vindkraften. Eller som ekonomireportern i Gomorron Sverige entusiastiskt uttryckte det nyligen: Helt plötsligt händer det,

Läs mer

elementärt Vinn Möt fåruppfödaren som gått över till solenergi en väderstation! Spara pengar och miljö med Elpiloten

elementärt Vinn Möt fåruppfödaren som gått över till solenergi en väderstation! Spara pengar och miljö med Elpiloten elementärt F r å n e l v e r k e t n r 2 2 0 1 4 Möt fåruppfödaren som gått över till solenergi Spara pengar och miljö med Elpiloten Med Betalsmart får du stugvärme i januari, men betalar i juli Vinn en

Läs mer