Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamver- kan Hallands VP mars 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamver- kan Hallands VP mars 2017"

Transkript

1 Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands VP mars 2017 Enkäten besvaras via webbformulär. Det har annan layout men samma innehåll som denna fil förutom att den här innehållssidan saknas i webbformuläret. Enkät om projekt i Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands verksamhetsplaner GÖR SÅ HÄR... 4 Enkäten besvarad av... 5 Information: Projekt som inte tas upp i enkäten... 5 Nationella projekt... 5 Inlämnade projektförslag som av olika skäl inte tagits med i enkäten... 6 Livsmedel... 6 Dricksvatten - teknik, vattenverk, kontroll... 7 Miljöskydd... 7 När upphör ett avfall att vara ett avfall?:... 9 Hälsoskydd... 9 Projekt inom flera ämnesområden samt kompetens- och verksamhetsutveckling... 9 Tillsynsprojekt medtagna i VP omprövas Projektförslag Typ av projekt Livsmedelsprojekt MIKROBRYGGERIER KOSTTILLSKOTT VERIFIERING AV ATT INGREDIENSFÖRTECKNING SPÅRBARHET E-HANDEL MED LIVSMEDEL FCM - MATERIAL I KONTAKT MED LIVSMEDEL Miljöskyddsprojekt AVFALLSTILLSYN - TRANSPORTER OCH SPÅRBARHET - Omprövas ÅRSKONTROLL AV OLJEAVSKILJARE - Omprövas TILLSYN PÅ MINDRE LANTBRUK (ICKE ANMÄLNINGSPLIKTIGA) - Omprövas LANTBRUK: UPPDATERING HANDLÄGGARSTÖD INVENTERING OCH TILLSYN AV MINDRE FORDONSTVÄTTAR KÖLDMEDIA - NYTT HANDLÄGGARSTÖD TILLSYN LEDNINGSNÄT UTBILDNING OCH TILSYNSKAMPANJ DAGVATTENANLÄGGNINGAR FÖRORENAD OMRÅDEN DEPONIER ANSVARSUTREDNING FÖRORENADE OMRÅDEN EGENINITIERAD STRANDSKYDDSTILLSYN TILLSYN AV FÖRBRÄNNINGSANLÄGGNINGAR VID MINDRE VERKSAMHETER TANDLÄKARTILLSYN Hälsoskyddsprojekt BASSÄNGBAD - Omprövas BULLER OCH LJUDMÄTNINGAR - Omprövas FOTVÅRD OCH AKUPUNKTÖR - Omprövas KEMIKALIER I SKOLA OCH FÖRSKOLA - Omprövas EFFEKTIV BOSTADSTILLSYN NYA ANMÄLNINGSPLIKTIGA VERKSAMHETER ENLIGT Projekt inom flera ämnesområden samt kompetens- och verksamhetsutveckling DETALJPLANER NÄTVERK FÖR LOKALT OCH REGIONALT MILJÖMÅLSARBETE: ENERGITILLSYN - FORTSÄTTNING PÅ INCITAMENT FÖR ENERGIEFFEKTIVISERING27 TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN Övrigt som ni vill framföra om Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands verksamhet (28)

2 2 (28)

3 Enkät om projekt i Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands verksamhetsplaner Enkäten är gemensam för Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland. Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland kommer att besluta om varsin verksamhetsplan, men målsättningen är att de ska innehålla samma projekt. Därför görs en gemensam enkät. Vi har i båda miljösamverkan rullande tvååriga verksamhetsplaner men med en årlig process för verksamhetsplaneringen. En mycket viktig del i den processen är denna enkät. Enkäten omfattar projekt som skulle kunna bli aktuella att genomföra 2018 eller När respektive verksamhetsplan för fastställs av styrgrupperna kommer den att vara specifik för 2018 men lite mer översiktlig för Varifrån kommer projektförslagen? Projektförslagen i enkäten kommer från den inventering som genomförts i båda länen och avslutades i januari. Projektförslag kunde då lämnas på ett webbformulär. Vi fick in hela 57 projektförslag! Efter det har en sållning och i vissa fall bearbetning av projektförslagen gjorts, inklusive sammanslagning av närstående projektförslag. Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands gemensamma beredningsgrupp har arbetat med det. Därefter har båda miljösamverkans styrgrupper granskat och beslutat om slutlig utformning innan enkäten nu går ut. Inlämnade projektförslag som inte tagits med Inlämnade projektförslag som inte tagits med i denna enkät redovisas i en lista med angivande av varför de uteslutits nu. Verksamhetsplanerna kommer att innehålla mer Det finns olika uppgifter som tas om hand av Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland gemensamt som en följd av Tillsynsutveckling i Väst (TUV) som avslutades i början av Det handlar bland annat om chefssamverkan, utbildning i kommunikation och bemötande, Mötesplats goda exempel, kontaktpersonsträff och andra aktiviteter. Detta innebär att också andra projekt eller uppgifter kommer att tas med i verksamhetsplanerna, än de som nu ingår som projektförslag i denna enkät. 3 (28)

4 GÖR SÅ HÄR Svara genom att fylla i poäng, kryssa för eller skriva in text. Text: Skriv helst betydligt kortare än vad utrymmet medger! Enkäten besvaras av: Samtliga miljökontor i båda länen och av branschgrupper/avdelningar eller motsvarande på de båda länsstyrelserna. Men endast ett svar per miljökontor eller motsvarande. Enkäten omfattar bl.a. frågor om livsmedels-, miljöskydds- och hälsoskyddsprojekt. Svaren om allt detta ska alltså lämnas i ett gemensamt svar för hela kontoret. Hela enkäten måste fyllas i vid ett tillfälle. Det går inte att börja svara och sedan återkomma och fortsätta. Se därför till att ni har ett manus där ni förberett alla era svar innan ni börjar. Använd den word-fil ni fått som visar enkätens alla frågor när ni gör ert manus. Detta manus är också er dokumentation över hur ni svarat. Ni kan även dokumentera ert svar - innan ni skickar det - genom att välja Skriv ut på enkätens sista sida. Missa inte sedan att skicka ert svar med knappen Skicka! som också finns på enkätens sista sida. ENKÄTEN BESVARAS SENAST 7 APRIL Detta händer sedan Beredningsgruppen diskuterar resultatet på möte 26 april. Det redovisas sedan på gemensamt styrgruppsmöte 12 maj då det ska bestämmas vilka projekt som ska tas med. Beslut om verksamhetsplaner ska sedan kunna tas i juni. För frågor om enkäten kontakta Anna Malmros, projektledare Miljösamverkan Västra Götaland, anna.malmros@lansstyrelsen.se Teres Heidermark, utvecklare för Miljösamverkan Halland, teres.heidermark@regionhalland.se 4 (28)

5 Enkäten besvarad av För- och efternamn: För kommun eller motsvarande: avdelning, förvaltning eller motsvarande: E-post: Information: Projekt som inte tas upp i enkäten Nationella projekt Dessa organiseras av centrala myndigheter. Vi frågar inte om dessa projekt i enkäten, men räknar med att stötta genomförandet i vårt län, i de fall det handlar om tillsynsprojekt som miljökontoren kan delta i. De vi nu känner till redovisas alltså här för kännedom samt beaktande i den egna verksamhetsplaneringen för att möjliggöra deltagande. Vi redovisar även andra nationella projekt som vi nu känner till som mer är inriktade på information, seminarier eller liknande. Detta kan eventuellt behöva kompletteras. Livsmedelsverket (SLV) Dricksvatten - kontroll av att undersökningsprogram Nationellt projekt som ska stödja kommunernas klimatanpassning av dricksvattenförsörjningen - pågår Ehec i malet kött. Planeras för 2018, ej beslutat. Naturvårdsverket (NV) Golfbanor, inkl. växtskydd: Tillsynsprojekt 2018, NV, KEMI, SJV Kemikalieinspektionen (KEMI) Tillsyn av varor i detaljhandeln Folkhälsomyndigheten (FoHM) Buller översyn det allmänna rådet om buller samt vägledningsmaterialet om buller Bassängbad: Eventuellt tillsynsprojekt om bassängbad. Beslut under Vårdlokaler översyn vägledningen om vårdlokaler Läkemedelverket (LMV) Ett tillsynsprojekt planeras för hösten 2018, inriktning ej bestämt. 5 (28)

6 Inlämnade projektförslag som av olika skäl inte tagits med i enkäten Här listas inlämnade projektförslag som inte tagits med i denna VP-enkät, med kommentarer som förklarar varför de uteslutits nu. Texterna i de inlämnade projektförslagen har här i de flesta fall avsevärt kortats ner. I vissa fall ges tips på var redan existerande vägledning kan hittas. Livsmedel Kontroll av näringsdeklaration: Ny lagstiftning 13 december Samsyn Gemensamma checklistor samt kontrollmetodik. Kommentar: Inga stora förändringar i lagstiftningen. Troligen kommer många kommuner att arbeta med detta under 2017 och därför anses det för sent med ett projekt först Liknande projekt var med i VP-enkät inför VP och kom lågt i placering. Provtagning av färdig sallad i påse, t.ex. ruccola: Beskrivs ofta som färdigsköljda och ätfärdiga, men det konstateras eller misstänks emellanåt vara orsak till utbrott. Provtagning. Kommentar: Liknande projekt var med i VP-enkät inför VP och kom relativt lågt i placering. Detta är en kontroll som främst bör göras på tillverkare eller importör, ej i butik. Det rör därmed ganska få verksamheter och bör inte vara projekt i Miljösamverkan. SLV har dessutom projekt kring detta emellanåt då kommunerna kan ta prover och skicka till SLV. Redlighet färsk fisk (Fusk med fisk) och Redlighet fisk i alla led: Kompetensökning hos inspektörerna. Kontroll av spårbarhet. Kunden ska få den fisk de tror sig köpa. Utbildning, provtagning, studiebesök hos primärproducent. Kontroll hos butiker och restauranger. Kommentar: Liknande projekt har varit med i VP-enkäten de senaste två åren och ingen av gångerna har det kommit så högt att det blivit ett projekt. Därför tar vi inte med det detta år i förmån för andra projektförslag. Finns fortsatt intresse kan det lyftas med nästa år. Förbjudna ämnen i prestationshöjande kosttillskott (AMP-citrat): Hitta kosttillskott som innehåller AMP-citat. AMP-citat används istället för DMAA i kosttillskott eftersom DMAA är förbjudet i Sverige. Kunskapen om AMP-citats effekter är inte kända, men de marknadsförs med samma påståenden som för DMAA. Provtagning. Provta så många produkter som möjligt, men ingen produkt analyseras av flera myndigheter. Kompetensutveckling om bland annat innehåll och märkning. Kommentar: Detta projekt valdes bort till förmån för ett projekt om Kosttillskott med en mer allmän inriktning. Tidigare projekt om prestationshöjande Kosttillskott har gjorts inom Miljösamverkan Halland Läs mer om kosttillskott i arbetsrummet Kosttillskott och hälsokost på livsteck.net samt i SLVs handbok Kontrollhandbok - kosttillskott (2015). Tungmetaller och mykotoxin i kosttillskott (växtbaserade): Provtagning. Provta så många produkter som möjligt, men ingen produkt analyseras av flera myndigheter. Kompetensutveckling om bland annat innehåll och märkning. 6 (28)

7 Kommentar: Detta projekt valdes bort till förmån för ett projekt om Kosttillskott med en mer allmän inriktning. Läs mer om kosttillskott i arbetsrummet Kosttillskott och hälsokost på livsteck.net samt i SLVs handbok Kontrollhandbok - kosttillskott (2015). Kontroll av rätter av malet/hackat kött: SLV har som mål att senast den 31 december 2019 ska landets kontrollmyndigheter utföra kontroll av att 500 restauranger som serverar rätter av malet/hackat kött (ex. hamburgare och råbiff) hanterar faran Ehec så att faran elimineras eller risken att orsaka sjukdom reduceras till en acceptabel nivå. Tillsynskampanj. Ta fram ett informationsmaterial och en checklista. Kommentar: SLV planerar att genomföra ett nationellt kontrollprojekt av rätter av malet/hackat kött under 2018 (dock ej beslutat). Dricksvatten - teknik, vattenverk, kontroll Projektets syfte är att öka kompetensen för dricksvattenkontroll för att därigenom bidra till minskade risker för dricksvattenkonsumenterna. Utbildning som eventuellt kan kombineras med studiebesök/gemensamma inspektioner på vattenverk. Kommentar: Projektet planerades för 2018 i förra årets verksamhetsplaneringsprocess. Projektet tas ej med för omprövning då SLV kommer att ha ett tillsynsprojekt under 2017 som med största sannolikhet kommer att behandla om kontroll av att undersökningsprogrammen överensstämmer med kraven i dricksvattenföreskrifterna. SLV håller på att revidera dricksvattenföreskrifterna med anledning av att dricksvattendirektivets bilaga II och III har ändrats och de ändringarna har bäring på undersökningsprogrammen. Miljöskydd Tillsyn på förpackningssystem: Anslutningar till REPA eller annat. Hur ska tillsyn bedrivas? Kommentar: Liknande projekt var med i VP-enkät inför VP och kom lågt i placering. Vägledning om avfall för anläggningsändamål: Tolka lagstiftning och vägledning i det konkreta fallet. Samsyn och vägledande dokument. Träffar och diskussioner mellan handläggare. Kommentar: Ett nätverk har startat under 2016 och kommer ha handläggarträffar med start Det finns en hel del vägledningsmaterial, bl.a. av Miljösamverkan VG 2010 men även av andra miljösamverkan i landet och senast Miljösamverkan Sverige 2016 (se Även på Tillsynsportalen Väst (f.d. TVL-portalen) finns material. Tanken är att både Halland och Västra Götalands ska få tillgång till Tillsynsportalen Väst på sikt. Arbete pågår med detta. Vägledning för ny förordning gällande avlopp: Vägledning till den nya lagstiftningen för avlopp. Föreläsningar, kurser och gemensamma diskussionspass. Kommentar: Otydligt om projektet skulle ha handlat om avloppsreningsverk eller små avlopp. HaV har skickat ut nya föreskrifter angående små avlopp på remiss (remisstid till den 1 maj 2017) och planerar en vägledning för prövning av små avlopp som ska vara klar i slutet av året. Därmed be- 7 (28)

8 döms inte ett projekt vara relevant ur den aspekten. NV kommer att arbeta med att ta fram vägledning under våren 2017 till de nya föreskrifterna om avloppsreningsverk SNFS 2016:6 (en hopslagning av två tidigare SNFS:ar; 1990:14 samt 1994:7). Det är inte så stora förändringar att det bör föranleda ett projektförslag. Länsstyrelsen Västra Götaland kommer med viss vägledning under Länsstyrelsen Halland deltar vid handläggarträffar och samverkansmöten om små avlopp respektive reningsverk och vägleder då om det har kommit nya föreskrifter/vägledning. Gråvattenfilter/filterboxar: Många gråvattenfilter (filterboxar) på marknaden. Kunskapsnivån är låg. Handläggarstöd. Eventuellt provtagningar eller tillsyn med fokus på skötsel. Liknande tillsyn som för fosforfällor och minireningsverk. Kommentar: Liknande projekt var med i VP-enkät inför VP och kom lågt i placering. Vi tar med denna fråga inför planeringen av Länsstyrelsen i Västra Götalands vägledningsdag 2017 för Små avlopp. Vägledningsdagen kommer att samordnas med Länsstyrelsen i Halland. Alternativa drivmedels påverkan på miljön: RME inte är så miljövänligt när det kommer ut i miljön utan att ha passerat en förbränningsmotor. Samla in kunskap om miljöeffekterna från RME, HVO andra alternativa drivmedel. Handläggarstöd och seminarium. Kommentar: Beredningsgruppen anser att det inte är tillsynsmyndigheternas ansvar att samla in data. Uppföljning av voc-tillsyn: Uppdatering av det äldre projektet. Handledning, uppgifter om reningsteknik och utsläppskrav. Tillsyn. Kommentar: VOC-handledning (MVG rev. 2010) är inte helt aktuell men i bör i huvudsak fungera ändå. Viss vägledning från KEMI Sprängämnesprekursorer tillsyn: Ingen tillsyn på detta område tidigare. Tillsyns- eller informationskampanj. Kommentar: Liknande projekt var med i VP-enkät inför VP och det var inte så många som berördes. Projektledarna mailar de som berörs för att dessa ska kunna etablera kontakt. Uppdatering: cisterntillsyn och Uppdatera cisternhandledningen: Det befintliga handläggarstödet är från 2003 och behöver uppdateras. Cisternlagstiftningen är snårig och vi behöver tillsynsvägledning i dessa frågor. Förslag till gemensam policy för Västra Götaland/Halland. Kommentar: NV kommer med ny vägledning under (28)

9 När upphör ett avfall att vara ett avfall?: I många fall är gränsdragningen mellan avfall och restprodukt eller biprodukt mycket svår att göra. Gränsen är otydlig och diffus och har en tendens att anpassas till ett mål. Svår lagstiftning och svårt avgöra när en produkt blir ett avfall. Handläggarstöd och seminarium. Kommentar : NV kommer att hålla seminarier i maj och 31 maj även som webbinarium. Kompletterande vägledning kommer tas fram och publiceras i samband med detta. Följ vad som händer på NVs hemsida. Här finns NVs nuvarande Vägledning om när avfall upphör att vara avfall. Hälsoskydd Kosmetiska produkter på solarium: Lagstiftningen är svår att tillämpa. Tillsynskampanj med föregående seminarium. Det säljs produkter som ska förstärka effekten av solandet. Kommentar: Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ger bra vägledning med snabba svar, så vi hänvisar frågorna till dem. Projekt inom flera ämnesområden samt kompetens- och verksamhetsutveckling Fettavskiljare: Tillsynsvägledning. Kunskapen är låg kring fettavskiljare i kommunerna. Hur tillsyn ska bedrivas och hur ansvaret ska fördelas i kommunerna. Utbildning med praktiska moment liknande utbildningen Fettavskiljare som hölls Kommentar: Prioriteras inte då vi nyligen haft utbildning som finns som webbutbildning på Miljösamverkan Västra Götalands hemsida. Handlar främst om att hitta arbetssätt i den egna kommunen. Uppdatering och revidering av projektet Egenkontroll från 2005: Samsyn. Handläggarstöd med tillsynsmetodik och mallar. Projektgrupp som reviderar, uppdaterar och kompletterar materialet som togs fram i projektet Egenkontroll 2005 inom Miljösamverkan Halland. Kommentar: Finns mycket vägledningsmaterial om egenkontroll, ibland med olika fokusområden. Miljösamverkan Sydost uppdaterade 2017 sitt inspektionsunderlag för tillsyn av verksamheternas egenkontroll. Se Där hittar du bl.a Miljösamverkan Västerbottens Egenkontroll riskbedömning 2014 och Miljösamverkan Västra Götalands Egenkontroll och systemtillsyn Naturvårdsverket om egenkontroll för C-verksamhet. Bemötande av andra kulturer: Föreläsning. Hur bemöter vi andra kulturer? Hur blir vi bemötta? Hur gör vi oss förstådda? Hur får vi verksamhetsutövaren dit vi vill? Kommentar: Intressant idé som kan tas med i något projekt framöver, kanske som ett pilotprojekt likt Jämställdhetsprojektet? Ej ett fristående projekt. Vi tar med oss frågan i miljösamverkans verksamhetsutvecklingsarbete. Sekretess inom miljö- och hälsoskydd: Lathund/vägledning. Eventuell föreläsning. När ska ärenden och vilka delar ska beläggas med sekretess? Hur beslutar vi om sekretess? Kommentar: Vi tar med denna fråga inför planeringen av förvaltningskunskap som hålls av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Eventuellt kommer dagen arrangeras tillsammans med Länsstyrelsen i 9 (28)

10 Halland och kommunerna i Halland att bjudas in. Tillsynsmetodik: Seminarium, med exempel från andra verksamheter som arbetar med att utveckla tillsynsmetodiken och som provat nya grepp. Hemuppgifter. Uppföljande träff. Kommentar: I tillsynsprojekten ska vi kunna testa olika metodiker, men detta kan vi utveckla och arbeta mer med. Bra att frågan lyfts, vilket visar på efterfrågan. Vi tar med oss frågan i miljösamverkans verksamhetsutvecklingsarbete. Kan även vara lämpligt som seminarium i Mötesplats Goda Exempel TUV påbyggnadskurser: Fördjupningskurser i vissa av TUV-kurserna, som t.ex. kursen kommunikation och bemötande. Det var en bra grundkurs och vi vill nu lära oss mer. Kommentar: Otydligt vilket område som avses. Det blir då svårt att svara i enkäten samt att analysera svaret. Hittills har miljösamverkan beslutat att erbjuda Kommunikation och Bemötande från TUV och i övrigt är det upp till den egna kommunen att erbjuda liknande kurser. Under 2017 ska en Feedbackutbildning startas, som delvis är tänkt som en fördjupning inom Kommunikation och bemötande. Utbildning i Office-paketet (Word, Ecxel etc.): Kompetensutveckling av inspektörer i Office-paketet. Kompetens att göra mallar, upprätta dokumentmallar, bli bra på att skriva rapporter, bygga checklistor att använda vid tillsyn, lägga en planering i Outlook, arbeta digitalt med OneNote och digitala post-it lappar. Utbildning och workshops. Kommentar: Utanför miljösamverkans område. Upp till den egna kommunen att erbjuda. 10 (28)

11 Tillsynsprojekt medtagna i VP omprövas Dessa projekt är medtagna i verksamhetsplan och planerades att starta under 2018: Bassängbad Buller och ljudnivåmätning 5-årskontroll av oljeavskiljare Tillsyn på mindre lantbruk Fotvård och akupunktörer Kemikalier i skolor och förskolor Avfallstillsyn - transporter och spårbarhet Det var ett år sedan som enkäten inför VP gjordes och behoven av projekten ändras med tiden. Därför har dessa projekt tagits upp i denna enkät, inför VP Dessa åtta projekt är markerade i rubriken med Omprövas. _ Projektförslag Poängsätt följande projektförslag med 0-3 för att tas med i verksamhetsplanen där 0 = ointressant för oss 3 = mycket intressant. (1 och 2 är alltså mellanting mellan 0 och 3.) När ni poängsätter gör det utifrån vad som är viktigt för ert arbete, och som ni bedömer viktigt för arbetet med att nå miljömålen, folkhälsomålen och livsmedelslagstiftningens mål. Observera: Om projektet föreslås omfatta en tillsynskampanj bör, för miljökontorens del, svar 3 betyda att man är beredd att delta i kampanjen. Vid varje projekt frågar vi också om det är troligt att ni kan medverka i projektgruppen. Observera: Ett ikryssat JA ska inte ses som ett absolut åtagande, men vi ber er noga överväga ert svar så att vi kan utgå från att det blir lätt att bemanna en projektgrupp där vi fått många JA-svar. Vid varje projekt frågar vi också om ni förordar annan inriktning av projektet än vad som här föreslås. Gör gärna det! Det är viktigt att vi får rätt inriktning på alla projekt, så de kan passa så många som möjligt. Men: är det bara mindre justering av enkätens förslag som ni önskar, eller om ni vill förtydliga vad ni anser om det, skriv det INTE där. Skriv det då under Eventuell kommentar, se nästa stycke. Vid varje projekt finns också möjlighet att ge en kommentar 11 (28)

12 Här är en översikt över alla projektförslagen: Livsmedelsprojekt Mikrobryggerier Kosttillskott Verifiering av att ingrediensförteckning Spårbarhet E-handel med livsmedel FCM- material i kontakt med livsmedel Miljöskyddsprojekt Avfallstillsyn transporter och spårbarhet - Omprövas 5-årskontroll av oljeavskiljare - Omprövas Tillsyn av mindre lantbruk (Icke anmälningspliktiga) - Omprövas Lantbruk uppdatering handläggarstöd Inventering och tillsyn av mindre fordonstvättar Köldmedia nytt handläggarstöd Tillsyn ledningsnät Utbildning och tillsynskampanj dagvattenanläggningar Förorenad mark; deponier Ansvarsutredning förorenade områden Egeninitierad strandskyddstillsyn Tillsyn av förbränningsanläggningar vid mindre verksamheter Tandläkartillsyn Hälsoskyddsprojekt Bassängbad - Omprövas Fotvård och akupunktör - Omprövas Kemikalier i skola och förskola - Omprövas Effektiv bostadstillsyn Nya anmälningspliktiga verksamheter enligt 38 Projekt inom flera ämnesområden samt kompetens- och verksamhetsutveckling Detaljplaner med inriktning bostäder Nätverk för lokalt och regionalt miljömålsarbete Energitillsyn fortsättning på incitament för energieffektivisering Tillsynsvägledning enligt tobakslagen Typ av projekt Det finns olika typer av projekt. Tillsynskampanj: Innebär att miljökontoren gör inspektioner/kontroller/provtagningar ute hos verksamhetsutövare under en bestämd tidsperiod. Projektgruppen tar fram underlag för detta och sammanställer sedan det gemensamma resultatet i en rapport. Serviceprojekt: Innebär att projektgruppen tar fram ett stödmaterial t.ex. handläggarstöd, checklista, informationsmaterial eller likande. Ingen gemensam tillsynskampanj genomförs. Hur materialet används är sedan upp till varje miljökontor. 12 (28)

13 Livsmedelsprojekt MIKROBRYGGERIER Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt Syfte och bakgrund: Effektiv tillsyn på mikrobryggerier. Aktivitet: Utbildning och checklista. Samarbeta med någon inom branschen. Berörd av förslaget: I vår kommun (någon av våra kommuner) förekommer mikrobryggerier i nämnvärd omfattning: Ja /Nej Eventuell kommentar: _ KOSTTILLSKOTT Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Bakgrund och syfte: Vid de analyser som gjorts i landet på kosttillskott har det hittats förbjudna ämnen. Flera projekt har genomförts inom området tex i Miljösamverkan Halland och i Stockholm Stad. Resultaten av tidigare projekt och analyser visar att kontroll av kosttillskott är mycket viktigt. Hur bedriver vi en tillsyn som kommer åt grundproblematiken inom området? Hur når vi verksamheter som säljer den här typen av preparat på ett lämpligt sätt? Med detta som bakgrund syftar projektet till att bedriva en effektiv och relevant tillsyn som ger märkbar och långsiktig effekt. Aktiviteter: Projektet ska dels genomföra en tillsynskampanj, dels innehålla en kompetensutvecklande del för myndigheterna. Det kan tex vara utbildningsdag om kosttillkost där man tar upp olika typer av kosttillskott, vad de kan misstänkas innehålla, hur de ska märkas och hur kontrollen kan bedrivas för att vara relevant, effektiv och ge märkbar effekt. Kommentar: Projekt har fått en mer allmän inriktning snarare än enskilda substanser. Eventuell kommentar: _ VERIFIERING AV ATT INGREDIENSFÖRTECKNING Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj 13 (28)

14 Syfte och bakgrund: SLV har tagit fram särskilda operativa mål för livsmedelskontrollen. Med hjälp av operativa mål ska effekten av kontrollen öka. Syftet är att göra verklig skillnad genom att fokusera insatserna mot utpekade problemområden med hög risk för konsumenten. Målen har tagits fram inom fyra fokusområden: säkert dricksvatten, mikrobiologiska risker, kemiska risker och information i livsmedelskedjan. Ett av de operativa målen handlar om att senast den 31 december 2019 ska landets kontrollmyndigheter utföra kontroll vid minst 2500 butiker och 1250 anläggningar i tidigare led (tillverkning och import) som utformar märkning samt märker/förpackar. Detta för att verifiera att de uppgifter som anges i ingrediensförteckningarna stämmer med tillsatta ingredienser (minst fyra produkter per anläggning). Man kan alltså välja om projektet ska omfatta butiker eller tillverkare/importörer eller bägge grupperna. Korrekt märkning är viktigt för att kunderna inte ska bli vilseledda om innehållet. Felaktig märkning kan även innebära en hälsorisk för personer med födoämnesöverkänslighet. Aktivitet: Eventuellt ta fram ett informationsmaterial till företagare om varför projektet genomförs och vad det innebär. SLV har tagit fram ett liknande material i samband med vissa av deras samordnade kontrollprojekt. Informationsmaterialet kan skickas ut till företagare innan kontrollen eller ges på plats i samband med kontrollen. Om informationsmaterialet skickas före kontrollen, så kan man skriva att vi under en viss period kommer att fokusera på kontroll av märkning. Ta fram en checklista för kontroll av märkning. Det är bra att det operativa målet pekar ut att innehållet i de tillsatta ingredienserna ska jämföras med den färdiga produktens ingrediensförteckning då märkningskontrollen inte alltid är så omfattande. Eventuell kommentar: _ SPÅRBARHET Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Syfte och bakgrund: Det behövs gemensamma riktlinjer över hur avvikelser inom området spårbarhet ska hanteras. Vilka krav som ska ställas och när. När sanktioner ska användas. Ett projekt där fokus ligger på spårbarhet genom hela kedjan från jord till bord (primärproducenter, kommunala anläggningar och SLV:s anläggningar) behövs för att upptäcka eventuellt fusk. Aktivitet: Gemensamma checklistor samt bedömningsgrunder. Projektet ska genomföras med inspektioner på företagen och med fokus på spårbarhet. I projektet kan det behövas en utbildningsdag om fusk och hur man upptäcker fusk. Kommentar: Två förslag har här lagts ihop till ett. Eventuell kommentar: _ 14 (28)

15 E-HANDEL MED LIVSMEDEL Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt, eventuellt med tillsynskampanj Syfte och bakgrund: Att kontrollera information på hemsidor är något nytt och det kan vara bra för samsynen att göra ett sådant projekt tillsammans. Vi har ej överblick och kunskap om försäljning av livsmedel på nätet och vi vet inte hur många verksamheter det finns. Hur kontrollerar man att informationen stämmer och vad gör man om den inte gör det? Då området är nytt för många är syftet med projektet att hitta ett relevant sätt för att bedriva kontroll av e-handel med livsmedel. Aktivitet: Hitta lämpliga arbetssätt samt beskriva förutsättningar för kontroll och åtgärder vad gäller e-handel med livsmedel. Arbetet kan tex innefatta kartläggning av antal verksamheter. Det kan också bli aktuellt att prova arbetssätten i praktiken under en avgränsad tid. Projektgruppen får avgöra om det behövs en tillsynskampanj. Samsyn och samarbete med andra kommuner. Kommentar: Två förslag (E-handel Inriktning transport och märkning samt kontroll av kosttillskott på hemsidor) har slagit ihop till ett projekt med en mer allmän inriktning. Eventuell kommentar: _ FCM - MATERIAL I KONTAKT MED LIVSMEDEL Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Syfte och bakgrund: Projektet ska innefatta olika material i kontakt med livsmedel, för en likvärdig kontroll inom ett område som upplevs som snårigt. Har en känsla av att lagstiftningen tillämpas väldigt olika i olika kommuner. Aktivitet: Identifiera riskprodukter i branschen. Tillsyn kan bedrivas med starka inslag av information till verksamhetsutövare för att höja medvetenhet om dessa frågor. Samarbeta med någon med goda kunskaper inom FCM, exempelvis SLV. Eventuell kommentar: _ 15 (28)

16 Miljöskyddsprojekt AVFALLSTILLSYN - TRANSPORTER OCH SPÅRBARHET - Omprövas Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt och eventuell tillsynskampanj. Syfte och mål: Riksrevisionens rapport från 2014 visade på brister i tillsynen av avfall. Projekt om avfall har hållits tidigare i både Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) och Miljösamverkan Halland (MH), men för rätt länge sedan. Exempel på genomförda projekt är Transport av avfall (MH 2006), Verksamhetsavfall (MVG 2004) och Transportörer av farligt avfall (MVG 2003). Ett projektförslag rörande avfall från verksamheter och med inriktning på var avfallet tar vägen sedan det hämtats av transportör, frågor om spårbarhet och hur man kan följa hela kedjan från verksamhet till mottagare rankades ganska högt i enkäten inför denna verksamhetsplan. Det var dessutom påfallande många som angav att det är troligt att de kan delta i en projektgrupp. Det finns alltså behov av stöd på området och projektet bör syfta till ökade kunskaper om hur tillsynen kan bedrivas och att genomföra en tillsynskampanj för att kontrollera hur avfallsreglerna efterföljs. Fem länsstyrelser, däribland Västra Götalands, har fått ett regeringsuppdrag att kartlägga illegala avfallstransporter inom sina län. Redovisning skulle göras hösten Resultatet av det kan påverka vad vårt projekt bör omfatta. Projektet kan också i övrigt behöva avgränsas och preciseras mer än vad som gjorts här, för att bli effektivt och realistiskt att genomföra. Kommentar: Tidigare projekt inom miljösamverkan: Transportav avfall (MH 2006), Verksamhetsavfall (MVG 2004) och Transportörerav farligt avfall (MVG 2003). Titta gärna på dessa när ni bedömer om ytterligare vägledning behövs genom ett projekt. Eventuell kommentar: _ 5-ÅRSKONTROLL AV OLJEAVSKILJARE - Omprövas Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt Syfte och mål: 5-årskontroll utgår från krav i standard SS-EN 858 för oljeavskiljare. Kontrollen är viktig för att säkerställa avskiljarens funktion så att inte mark- eller vattenföroreningar orsakas eller förvärras. Det har visat sig att företag som utför kontrollerna hanterar dessa på olika sätt, med varierande redovisning av resultatet. 5-årskontroll behövs också av äldre oljeavskiljare som inte byggts enligt standarden. Det finns behov av en enhetlig hantering och bedömning av 5-årskontrollerna mellan miljökontoren. Både vad gäller krav på kontroller av äldre oljeavskiljare, och hur kontroller ska redovisas. 16 (28)

17 Det är dessutom önskvärt att kontrollerna också kan omfatta en bedömning av om oljeavskiljaren är anpassad och rätt dimensionerad efter den typ av verksamhet/kemikalier/emulsioner som finns på den aktuella platsen, vilket blir ett underlag för eventuella krav på byte till effektivare avskiljare. Några miljökontor har tagit fram egna rutiner och blanketter för redovisning av kontrollerna. Projektet kan utgå från dessa exempel. Projektets mål är att gemensamma rutiner och blanketter för femårskontroll av oljeavskiljare har tagits fram och tillämpas av miljökontoren i deras tillsyn. Kommentar: Tidigare projekt inom miljösamverkan: oljeavskiljare (MH 2013) och kursdag om oljeavskiljare (MVG 2014). Titta gärna på dessa när ni bedömer om ytterligare vägledning behövs genom ett projekt. Eventuell kommentar: _ TILLSYN PÅ MINDRE LANTBRUK (ICKE ANMÄLNINGSPLIKTIGA) - Omprövas Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Syfte och mål: Flera projekt om jordbruk har bedrivits av både Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) och Miljösamverkan Halland (MH), exempel är Miljötillsyn vid lantbruk (MH ), Miljötillsyn på lantbruk - handledning för miljökontoren (MVG 2007) och Vattendirektivet Lantbrukstillsyn (MH 2014). Inget av dessa har specifikt inriktats på de mindre lantbruken. Någon nedre gräns för hur små lantbruk som ska omfattas behöver inte sättas. Projektet kan omfatta såväl animalieproducerande jordbruk som hästgårdar och helt kreaturslösa gårdar. Anmälningspliktiga jordbruk ska inte omfattas. Projektet syftar till att hjälpa inspektörerna att bedöma rimliga krav på mindre lantbruksenheter samt att genomföra en tillsynskampanj. Erfarenheterna från tillsynskampanjen blir ett stöd för framtida prioriteringar i tillsynen. Hur uppnår vi störst miljönytta i förhållande till skäliga och motiverade krav? Vilka krav är viktigast att ställa för att uppnå god miljö? På vilka typer av mindre gårdar är det viktigast med regelbunden tillsyn? Någon form av handläggarstöd tas fram inför tillsynskampanjen och utvärderas och uppdateras sedan med ledning av kampanjens resultat. Projektets mål är att ett handläggarstöd har tagits fram, en tillsynskampanj har genomförts och utvärderats och handläggarstödet har sedan anpassats efter det. Inspektörerna har kunskap om vad som är rimliga krav på mindre lantbruk och underlag för prioriteringar av kommande tillsyn. Berörd av förslaget: I vår kommun (någon av våra kommuner) förekommer mindre lantbruk i nämnvärd omfattning: Ja /Nej 17 (28)

18 Eventuell kommentar: _ LANTBRUK: UPPDATERING HANDLÄGGARSTÖD Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Syfte och mål: De befintliga handledningarna Miljötillsyn på lantbruk - handledning för miljökontoren (MVG 2007) och Miljötillsyn vid lantbruk (MH ) är gamla och behöver uppdateras och om möjligt slås samman. Vore även värdefullt med en tillsynskampanj inom lantbruk. Aktivitet: Utbildning. Uppdatera befintligt handläggarstöd. Tillsynskampanj. Samverkan med Jordbruksverket. Kommentar: Det finns redan ett förslag med inriktning lantbruk, dock inriktning på mindre lantbruk. Båda projekt är med i VP-enkäten för att få en uppfattning om vilken inriktning som det är störst behov av. Beredningsgruppen bedömer att projektförslagen är allt för olika för att slås samman till ett projekt. Eventuell kommentar: _ INVENTERING OCH TILLSYN AV MINDRE FORDONSTVÄTTAR Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Syfte och bakgrund: Ett tillsynsprojekt som genomförs samtidigt i flertalet av kommunerna i länen samtidigt skulle medföra samsyn och likvärdiga krav mot liknande mindre fordonstvättar i kommunerna. Projektet är en fortsättning på projektet Handläggarstöd fordonstvätt - Uppdatering som körs i Miljösamverkan Aktivitet: Om det inte ingår i handläggarstödet skulle projektgruppen kunna ta fram en mall för krav på provtagning av utgående vatten etc. Samarbeta med en annan myndighet för att kunna följa upp branschen från flera lagstiftningar, t.ex. Skattemyndigheten. Kommentar: Om projektet 5-års besiktning av oljeavskiljare körs 2018 kan dessa projekt samarbeta. Eventuell kommentar: _ 18 (28)

19 KÖLDMEDIA - NYTT HANDLÄGGARSTÖD Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt. Handläggarstöd och seminarium. Syfte och bakgrund: Ny förordning gör att det finns många frågetecken ang. tolkning av lagstiftningen. Aktivitet: Gemensam informationsdag och handläggarstöd. Exempel på beslut. Eventuell kommentar: _ TILLSYN LEDNINGSNÄT Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt. Se kommentar. Syfte och bakgrund: Hur bedrivs tillsyn på ledningsnät, både kommunala och i VA-föreningar etc. Då tillsynen varit eftersatt och tillsynsansvaret varit oklart är det ett område som kan behöva diskuteras. Aktivitet: Tillsynsvägledning och seminarium. Platsbesök med diskussion om tillsynsmetodik och fallgropar. Kommentar: Två förslag har här lagts ihop till ett. Projektet ska inte fokusera på bräddningar, då detta togs upp i Miljösamverkan Västra Götaland projekt om bräddningar med handläggarstöd och tillsynskampanj Eventuell kommentar: _ UTBILDNING OCH TILSYNSKAMPANJ DAGVATTENANLÄGGNINGAR Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj med utbildningsdag. Det kan finnas behov av inventering av dagvattenanläggningar hos kommunerna. Projektgruppen får avgöra om/hur detta ska beröras av projektet. Syfte och bakgrund: Tidigare projekt med fokus på dagvatten har främst gällt teknik och inte hur vi rent praktisk utför tillsyn på dagvattenanläggningar. Dagvattenanläggningar är generellt ett område som vi inte haft återkommande tillsyn på. Vi tycker att det råder en osäkerhet kring hur vi utför tillsynen på dagvattenanläggningarna. Vad ska man fokusera på, vilka krav är rimliga att ställa m.m.. Med tanke på åtgärdsprogrammet för vatten och att vi ska fokusera på bättre vattenkvalité behöver vi lyfta upp tillsynen på dessa objekt. 19 (28)

20 Aktivitet: Tillsynskampanj. Handläggarstöd med tillsynsmetodik och checklista. Utbildning. Skulle behöva kompetens från huvudman för vattnet. Kommentar: Två förslag har här lagts ihop till ett. Berörd av förslaget: I vår kommun (någon av våra kommuner) förekommer dagvattenanläggningar i nämnvärd omfattning: Ja /Nej Eventuell kommentar: _ FÖRORENAD OMRÅDEN DEPONIER Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt Syfte och bakgrund: Går igenom den juridiska delen mer ingående för ansvarsutredningar med avseende på deponier. Skapa ett handläggarstöd, som även ska omfatta det fortsatta arbetet med att sluttäcka deponier och ta fram kontrollprogram. Aktivitet: Ta fram ett handläggarstöd och samarbeta med en jurist. Eventuell kommentar: _ ANSVARSUTREDNING FÖRORENADE OMRÅDEN Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt med inriktning ansvarsutredning. Syfte och bakgrund: Det är nytt för oss att utreda ansvar inom förorenade områden. Det är mycket att tänka på och ett svårt område. Hur ska ansvarsutredningarna finansieras? Hur ska man prioritera bland objekten? Aktivitet: Utbildning liknande SGI:s utbildning inom ansvarsutredning. Nätverksträff och bjuda in kommuner som startat upp arbetet, t.ex. Sundsvall förorenade områdesgrupp/miljökontor. Kommentar: Två förslag har här lagts ihop till ett. Eventuell kommentar: _ 20 (28)

21 EGENINITIERAD STRANDSKYDDSTILLSYN Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Syfte och bakgrund: Länsstyrelsen har i en rapport från 2014 gällande uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn konstaterat att den är av liten omfattning. I princip alla kommuner påverkas av strandskyddsbestämmelserna, men få klarar av tillsyn inom området. Endast tre kommuner utförde de uppgifter som är nödvändiga för en tillräcklig tillsyn. Att arbeta i projekt med flera kommuner skulle stärka tillsynen och göra den likvärdigare. Tillsyn skulle kunna göras utefter ett strandskyddsområde som sträcker sig över flera kommuner och i områden där länsstyrelsen har tillsynen. Att styra upp hur man aktivt ska arbeta med strandskyddstillsyn. Aktivitet: Ta fram underlag för hur tillsyn kan gå till, informationsmaterial. Tillsynen kan utföras på de områden som är känsligast. Allmänheten kan informeras om tillsynen och hur den ska genomföras. Tillsynen kan ske likvärdigt över kommungränserna. I områden där länsstyrelsen har tillsyn kan de ingå i projektet. Tillsynen kan bedrivas bland annat genom flygfoto inventering och via direkt tillsyn. Kompetenser som behövs i projektet är handläggare på kommunerna som ger strandskyddsdispenser, GIS-kompetens, Länsstyrelsen och NV. Kommentar: Två förslag har här lagts ihop till ett. Berörd av förslaget: Tillsyn av strandskydd ligger på oss (miljökontoret eller motsvarande), eller kommer att läggas på oss: Ja /Nej Eventuell kommentar: _ TILLSYN AV FÖRBRÄNNINGSANLÄGGNINGAR VID MINDRE VERKSAMHETER Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj. Projektet var först utformat som förbränningsanläggningar på snickerier men bör omfatta alla mindre verksamheter med förbränningsanläggningar. Se kommentar. Syfte och bakgrund: Inspektörer behöver kunskap om krav man kan ställa vad gäller utsläpp till luft. Krav och underhåll av pannor, intern och ev. extern kontroll, provtagning utsläpp till luft, krav vid tillsyn gällande egenkontroll av pannan etc. Aktivitet: Utbildning och/eller handläggarsträff. Tillsynsprojekt. Kommentar: Projektet blir för smalt om det enbart ska omfatta förbränningsanläggningar på snickerier. Därför anser beredningsgruppen att projektet ska omfatta alla förbränningsanläggningar som finns i anslutning till mindre verksamheter. Naturvårdsverket kommer troligen ut med nya föreskrifter i slutet av 2017 med anledning av ändringarna i EU direktivet som kom Utifrån det kan annan typ av inriktning bli aktuell. Eventuell kommentar: _ 21 (28)

22 TANDLÄKARTILLSYN Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Syfte och bakgrund: Minska utsläpp av Hg, Ag etc. från amalgam och eventuella fotokemikalier (mycket digitalt idag). Föroreningar i rör och sanering. Aktivitet: Tillsyn. Reningsteknik (amalgamavskiljare etc). Inventering av förorenade byggnader och rör. Samarbeta med sanerare av amalgam i rör etc. Eventuell kommentar: _ Hälsoskyddsprojekt BASSÄNGBAD - Omprövas Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Utbildningsdag. Se kommentar. Syfte och mål: Folkhälsomyndighetens vägledning om regler, skötsel och hälsorisker av bassängbad är från Det har hänt en del sen dess, bland annat nya typer av reningssystem med övervakningssystem och larmfunktioner och det börjar bli vanligare med äventyrsbad som medför andra risker än vanliga bassänger. I Folkhälsomyndighetens plan för tillsynsvägledning står att Folkhälsomyndigheten ska ta fram kunskapsunderlag för att se om det allmänna rådet behöver uppdateras. Arbetet inom detta område kommer också att innefatta en revision av den kompletterande vägledningen om bassängbad. Projektets syfte är att ge miljökontoren aktuell kunskap om hygieniska risker, reningsteknik och kontroll avseende olika slags bassängbad. Projektet kan hållas relativt enkelt i form av en kursdag. Komplettering till projektförslaget: Projektet ska även omfatta avloppsvatten eller godtagbar rening av vattnet från bassängbad innan det leds vidare till VA-nät, dagvattennät eller recipient etc. Kommentar: Eftersom FoMH planerar uppdaterad vägledning är det inte aktuellt att ta fram något handläggarstöd. FoMH:s planerade nationella tillsynsprojekt om bassängbad för 2018 kan dock komma att ersättas av ett nationellt tillsynsprojekt inom något annat område. Beslut om detta tas av FoMH under FoMH:s beslut får avgöra om projektets inriktning behöver ändras. Berörd av förslaget: I vår kommun (någon av våra kommuner) förekommer bassängbad: Ja /Nej 22 (28)

23 Eventuell kommentar: _ BULLER OCH LJUDMÄTNINGAR - Omprövas Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt. Utbildning. Syfte och mål: I projekt Buller (MVG, ) togs det fram ett antal verktygslådor för olika slags buller. Efter det har ny vägledning kommit från SP om mätning av ljudnivå i bostadsrum och skollokaler (SP Rapport 2015:02). Utbildning i mätning av ljudnivå i bostadsrum och skollokaler utifrån SP:s vägledning behövs och har efterfrågats av miljökontoren. Detta avser inte buller inomhus som kommer från trafik, vilket i första hand hanteras genom beräkningar och inte mätning. Det har även efterfrågats vägledning om hur indikerande mätningar av industribuller ska genomföras och hur miljökontoren kan granska dem, och i vilken utsträckning miljökontoren bör göra mätningar själva. Projektets syfte är att ge ökad kompetens och aktuell kunskap på de båda områdena inomhusbuller och industribuller. Projektet blir, på dessa båda områden, ett komplement och uppföljning till det tidigare projekt Buller. Formen bör bli utbildning som kan bestå av tre delar: En gemensam allmän del om buller, ljudnivåmätning, handläggningsrutiner och ärendegång, en del som särskilt tar upp inomhusbuller och en del som tar upp industribuller. Genom att projektet endast omfattar utbildning på ett ganska avgränsat område bör det vara måttligt resurskrävande. Projektets mål är att genomföra utbildning om inomhusbuller och industribuller. Kommentar: I projekt Buller (MVG, ) togs det fram ett antal "verktygslådor" för olika slags buller. Eventuell kommentar: _ FOTVÅRD OCH AKUPUNKTÖR - Omprövas Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Syfte och mål: Socialstyrelsen har haft ett projekt om tatuerare, men när det gäller fotvårdare och akupunktörer har inte motsvarande satsningar gjorts och miljökontoren kan behöva mer kunskaper om dessa verksamheter. Vilka risker finns med verksamheterna? Hur bedrivs tillsynen bäst? Projektets syfte är att reda ut detta och ge stöd till miljökontorens tillsyn. Med fotvård avses här främst medicinsk fotvård där skärande och stickande moment förekommer. Projektets mål är att miljökontoren ska ha kunskaper om hur tillsynen kan bedrivas, och att en tillsynskampanj ska genomföras. 23 (28)

24 Förordar annan inriktning av detta projekt än vad arbetsgruppen föreslår, nämligen: Eventuell kommentar: _ KEMIKALIER I SKOLA OCH FÖRSKOLA - Omprövas Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Syfte och mål: Helhetsgrepp behövs på frågan om ämnen som finns i skolors och förskolors innemiljömaterial golvmattor, madrasser, textilier, elektronik, leksaker. Hur bör man tänka vid upphandling, hur bör man tänka vid städning, rengöring, vädring? Hur kan tillsynen säkra att verksamheterna tar sitt ansvar för att hantera dessa frågor på rätt sätt så att hälsoriskerna minimeras? Projektets syfte är att reda ut detta och ge stöd till miljökontorens tillsyn. Projektets mål är att miljökontoren ska ha kunskaper om hur tillsynen kan bedrivas, och att en tillsynskampanj som kan ha betydande inslag av information ska genomföras. Förordar annan inriktning av detta projekt än vad arbetsgruppen föreslår, nämligen: Eventuell kommentar: _ EFFEKTIV BOSTADSTILLSYN Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt. Utbildning och handläggarstöd i form av verktygslåda. Syfte och bakgrund: Ofta är bostadstillsynen händelsestyrd. Några få klagar, men ofta inte där problemen är som störst. De som har störst problem har kanske inte kunskap om att möjligheten finns att lämna klagomål hos oss. Eftersom bostadsbristen är stor, riskerar vi att hyresgästerna nöjer sig med lägenheter trots stora brister i inomhusmiljön. Trångboddheten medför många problem och i stor utsträckning drabbas barnen som inte har någon möjlighet att gör sin röst hörd. Ärendena som utreds tar ofta lång tid och fokus ligger ofta på just den lägenhet där den klagande bor. Visserligen finns ett visst arbete med fastighetsägarens egenkontroll, men det är inte alltid som de faktiska förhållandena stämmer överens med de dokumenterade rutinerna. Vi vill ha en effektiv handläggning av klagomålen som kommer in. Vi kanske kan våga vara tuffare i vår prioritering av vilka ärenden som utreds? Kan vi arbeta mer med att göra tillsyn av de fastigheter där vi kan misstänka att det finns problem? Aktivitet: Ta fram en gemensam riktlinje för vilka ärenden som bör ha låg prioritet. Kan vi lämna information i vissa ärenden istället för att utreda, eller kan vi effektivisera den handläggning som är nödvändig. Ta fram ett gemensamt prioriteringsunderlag för vilka fastighetsägare som borde prioriteras och göra en gemensam tillsynskampanj mot dessa. Vi skulle behöva ha med en jurist. Kanske fastighetsägarna, hyresgästföreningen, socialförvaltningen. 24 (28)

25 Eventuell kommentar: _ NYA ANMÄLNINGSPLIKTIGA VERKSAMHETER ENLIGT 38 Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt med särskilt stöd inom metodiken motiverande samtal. Syfte och bakgrund: Det är viktigt att få en samsyn inom Miljösamverkan på vilka krav vi ställer i samband med att en anmälningspliktig verksamhet startar. Som det är idag kan det finnas olika krav på exempelvis ventilation, handtvättställ och så vidare. Dessutom är det svårt att få verksamheterna att upprätta en bra egenkontroll som uppfyller lagstiftningens krav. Vi vill bli bättre på att motivera verksamhetsutövarna till att förstå nyttan med att ha en bra egenkontroll. Aktivitet: Ta fram gemensamma bedömningsgrunder för vilka krav vi ställer på lokaler. Eventuell information till våra hemsidor om lokalens utformning och information om egenkontroll. Gemensamma övningar för att lära oss att motivera verksamhetsutövaren till att upprätta en fungerande egenkontroll med hjälp av metodiken motiverande samtal. Kommentar: Projektgruppen behöver samarbeta med någon med kompetens inom motiverande samtal alternativt att kompetensen finns i projektgruppen. Det är upp till projektgruppen att bedöma hur projektet ska arbeta med motiverande samtal t.ex. om det behövs en utbildningsinsats. Eventuell kommentar: _ Projekt inom flera ämnesområden samt kompetens- och verksamhetsutveckling DETALJPLANER Beredningsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt. Projektet ska inte inriktas på enbart en ämnesfråga, såsom buller, utan ha ett mer allmänt fokus. Se kommentar. Syfte och bakgrund: Få en bättre inblick i planprocessen, få bättre kunskap om vad vi kan yttra oss över och hur vi på så sätt kan förhindra en felaktig planering av t.ex. industrier gentemot bostäder. Vad kan skrivas som planbestämmelse? Vem ser till att detaljplanen följs? Vad ingår i MB och vad ingår i PBL? Hur hanterar miljökontoren synpunkter och vad har man synpunkter på? Aktivitet: Handläggarstöd och samsynsträff med både PBL- och MB-folk från både kommun och länsstyrelser. Tvärsektoriellt projekt med länsstyrelser och kommunala förvaltningar som t.ex. plan och bygg, tekniska och miljö. Kommentar: Tre förslag har här lagts ihop till ett. Om möjligt samverka med det nyligen uppstartade Byggsamverkan Västra Götaland, som är en motsvarighet till Miljösamverkan men med PBL som arbetsområde. Viktigt med rätt kompetens i projektgruppen. Miljösamverkan Västra Götaland 25 (28)

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2018-2019 Fastställd av styrgruppen 21 juni 2017 Dnr: RS170358 1 Innehåll Verksamheten 2018-2019... 3 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland... 3 Det önskade

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 12 maj 2017

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 12 maj 2017 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 12 maj 2017 Länsstyrelsen Västra Götaland, Göteborg, kl. 9.30-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen VG Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsen

Läs mer

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011 MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2011 Fastställt av styrgruppen den 9december 2010 1 Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att medverka

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland Fastställt av styrgruppen den 14 juni 2017

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland Fastställt av styrgruppen den 14 juni 2017 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2018-2019 Fastställt av styrgruppen den 14 juni 2017 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2018-2019 VERKSAMHETEN 2018-2019... 1 Inledning...

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2017-2018 Fastställd av styrgruppen 16 juni 2016 Dnr: RS160347 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2017-2018... 3 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland... 3 Det önskade

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2017-2018 Fastställd av styrgruppen den 8 juni 2016 Förutsätter beslut av huvudmännen om utökad ekonomisk ram VERKSAMHETEN 2017-2018... 2 Inledning...

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan

Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2019-2020 Fastställd av Miljösamverkan Hallands styrgrupp 12 juni 2018 Fastställd av Miljösamverkan Västra Götalands styrgrupp 14 juni

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Länsstyrelsen Västra Götaland, Göteborg, kl. 09.00-12.00. ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsens

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Resultatsammanställning Enkät om projekt i verksamhetsplaner för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland

Resultatsammanställning Enkät om projekt i verksamhetsplaner för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland 5 maj 2017 Resultatsammanställning Enkät om projekt i verksamhetsplaner 2018-2019 för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland Innehåll Läshänvisning och förklaring till redovisning av

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare

Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare 1 Vill vi diskutera och berätta om 1. Vattenförvaltningen och tillsyn enligt MB 2. MVG inför 2011,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Fastställd av styrgruppen den 5 december 2016 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan

Tillsynsvägledningsplan Tillsynsvägledningsplan 2017-19 Miljöskyddsavdelningens vägledning enligt miljöbalken Rapport nr: 2017:18 Rapportnr: 2017:18 ISSN: 1403-168 Rapportansvarig: Lotta Sahlin Skoog Foto: Per-Olof Samuelsson

Läs mer

Enkät om delprojekt år 2000

Enkät om delprojekt år 2000 18 oktober 1999 Till Miljösamverkans kontaktpersoner Enkät om delprojekt år 2000 Planeringen för Miljösamverkans fortsättning år 2000 fortskrider. En förfrågan om bidrag ligger hos huvudmännens styrelser

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Skype, kl. 13.15-15.30 ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö- och klimatsamverkan Christina

Läs mer

OM ENKÄTEN FÖR VERKSAMHETSPLAN GÖR SÅ HÄR... 5 MANUS TILL DEN DIGITALA ENKÄTEN...

OM ENKÄTEN FÖR VERKSAMHETSPLAN GÖR SÅ HÄR... 5 MANUS TILL DEN DIGITALA ENKÄTEN... Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands VP 2019-2020 Den 20 februari 2018 Enkäten besvaras via webbformulär. Den har annan layout men samma innehåll som denna fil förutom att

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län

Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län 2015-2017 2015:2 Titel: Plan för tillsynsvägledning i Västmanlands län 2015-2017 Huvudförfattare: Mikael Wulff, Miljöenheten Medförfattare: Lena Strömvall,

Läs mer

Projektplan för projekt Inomhusmiljö

Projektplan för projekt Inomhusmiljö 4 mars 2015 Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts och projektplanen är därmed fastställd. Projektplan

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Den 27 november, kl. 13.15-15.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning,

Läs mer

Effektivare tillsyn och smartare vägledning genom samverkan

Effektivare tillsyn och smartare vägledning genom samverkan Effektivare tillsyn och smartare vägledning genom samverkan Utveckling av miljötillsynen Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-04-08 3 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Sammanställd av projektledare Lasse Lind i samråd med projektgruppen och fastställd 12 augusti 2015 efter granskning av projektets faddrar 1.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan - 2020 Fastställd av styrgruppen den 26 september 2017 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2020

Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2020 Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2020 Fastställd av Miljösamverkan Hallands styrgrupp 11 juni 2019 Fastställd av Miljösamverkan Västra Götalands styrgrupp 13 juni 2019

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 8 juni 2016

Protokoll från styrgruppens möte den 8 juni 2016 Protokoll från styrgruppens möte den 8 juni 2016 Länsstyrelsen i Göteborg, kl. 10.00-12.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Slutrapport Foto: Peter Jonasson Mars 2017 Sida 1 av 12 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och ramar... 4 3. Styrgrupp... 4 4. Projektgrupp...

Läs mer

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Läs mer

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016-11-24 Gemensamt fokus - operativa mål för livsmedelskontrollen 2017-2019 Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016. Myndighetsmål för operativa

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017 Fastställd av styrgruppen 2015-06-18 Dnr: RS150219 Uppdaterad 2016-04-05 1 Innehåll Verksamheten 2016-2017...3 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland...3

Läs mer

Protokoll. Information om Miljösamverkan just nu. Protokoll

Protokoll. Information om Miljösamverkan just nu. Protokoll 1(9) : 2015-12-03 Tid: 09.30 12:00 Plats: Hylte, Torups Gästgivaregård Deltagare: Annika Ekvall, Kungsbacka Stefan Andersson, Varberg Anders Ramberg, Falkenberg Ingegerd Andersson, Halmstad Stefan Andersson,

Läs mer

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektets organisation Styrgrupp Fastställd vid årsmötet 2015-XX-XX Arbetsgrupp Referensgrupp Dnr Uppdrag och mål Deltagare 2 Organisation Inledning

Läs mer

Myndighetsmål för operativa förutsättningar

Myndighetsmål för operativa förutsättningar 2016-11-24 Myndighetsmål för operativa förutsättningar Offentlig livsmedelskontroll utförs för att verifiera efterlevnaden av bestämmelser som syftar till att förhindra, undanröja eller reducera hälsorisker.

Läs mer

Projektplan för inventering av Förorenade områden - Handläggarstöd

Projektplan för inventering av Förorenade områden - Handläggarstöd Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen har ändrats efter inkomna synpunkter och har godkänts. Projektplanen är därmed

Läs mer

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Sida 1 av 6 Detta är endast en förhandsvisning av enkäten. För att kunna registrera svar måste enkäten Publiceras Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Enkäten görs för att sammanställa

Läs mer

Välkomna till miljö- och byggsamverkans chefsträff

Välkomna till miljö- och byggsamverkans chefsträff Välkomna till miljö- och byggsamverkans chefsträff Verksamheten Mål med samverkan: Samsyn och rättssäkerhet Effektivt arbetssätt Kontinuerlig kompetensutveckling + gruppkänsla och arbetsglädje genom teamarbeten

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2013

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Utsikt från Vetteberget i Fjällbacka. Foto Anna Malmros Februari 2014 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn... 3 Ledning

Läs mer

Projektplan för uppdatering av handläggarstöd fordonstvättar

Projektplan för uppdatering av handläggarstöd fordonstvättar Projektplan för uppdatering av handläggarstöd fordonstvättar Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2013

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Fastställd av styrgruppen den 14 juni 2012 exklusive ekonomiavsnittet. Reviderad och fastställd i sin helhet av styrgruppen den 5 december 2012.

Läs mer

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Lotta Sahlin Skoog Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Gudrun Törnström Tillsynsvägledning Ansvarar för hälsoskyddsärenden Cecilia Lunder Projektledare Miljösamverkan Västra

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 Fastställd av styrgruppen den 28 september 2018 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Sammanställning av vad vi vet om nya nationella kampanjer (miljö, hälsoskydd, livsmedel) de närmaste två åren

Sammanställning av vad vi vet om nya nationella kampanjer (miljö, hälsoskydd, livsmedel) de närmaste två åren 3 maj 2013 Sammanställning av vad vi vet om nya nationella kampanjer (miljö, hälsoskydd, livsmedel) de närmaste två åren Uppgifterna baseras på skriftliga svar som inkommit från respektive central myndighet

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2014

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2014 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2014 1 Uppdrag, mål och arbetssätt Samtliga länets miljö- och hälsoskyddsförvaltningar och Region Halland samverkade 2014 genom Miljösamverkan Halland med

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017 Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017 Fastställd av styrgruppen Dnr: RS150219 1 Innehåll Verksamheten 2016-2017...3 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland...3 Projektöversikt... 4 Projekt

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken i Västmanlands län

Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken i Västmanlands län Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken i Västmanlands län 2016-2018 2016:2 Titel: Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken i Västmanlands län 2016-2018 Huvudförfattare: Mikael Wulff, Miljöenheten

Läs mer

15 FRÅGA OM TILLSYNSTAXOR... 15 LÄNSSTYRELSENS TILLSYNSVÄGLEDNING...

15 FRÅGA OM TILLSYNSTAXOR... 15 LÄNSSTYRELSENS TILLSYNSVÄGLEDNING... Enkät om MVG:s VP 2015-2016 10 februari 2014 Enkäten besvaras via webbformulär. Det har annan layout men samma innehåll som denna fil förutom att den här innehållssidan saknas i webbformuläret. Enkät om

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2007

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2007 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2007 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 15 juni 2006 Innehåll Verksamheten 2007... 2 Inledning 2 Delprojekt, översikt 2 Beskrivning av delprojekten

Läs mer

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland 2011 Miljösamverkan Värmland 2 (5) Inledning Miljösamverkan Värmland startade 2008 och bedrivs i samverkan mellan Region Värmland,

Läs mer

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Syfte

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 kl. 13.15-16.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö-

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2017 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2017 2018 och uppföljning av 2016 års aktiviteter Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018

Verksamhetsplan 2016-2018 Verksamhetsplan 2016-2018 Fastställd av styrgruppen den 16 oktober Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2013

Miljöbalksdagarna 2013 Miljöbalksdagarna 2013 Monika Magnusson - Naturvårdsverket Camilla Zetterberg - Kemikalieinspektionen Ann Lundström Havs- och vattenmyndigheten Helena Olsson - Jordbruksverket Agneta Holmström - Socialstyrelsen

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2014

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2014 iljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2014 RS130135 iljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2014 1 Innehåll ppdrag, mål och arbetssätt... 2 Verksamhetsstyrning...3 iljöpresidier...3 Styrgrupp...3 tvecklare...3

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2018 och uppföljning av 2017 års plan för tillsynsvägledning Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016 Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016 Fastställd av styrgruppen 2014-09-15 Dnr: RS140366 1 Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt... 2 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland... 2 Verksamhetsstyrning...3

Läs mer

Enkät om delprojekt år 2003

Enkät om delprojekt år 2003 29 april 2002 Till Miljökontoren, Regionen, Länsstyrelsen, Kommunförbunden genom Miljösamverkan Västra Götalands kontaktpersoner Enkät om delprojekt år 2003 De följande sju sidorna utgör enkäten om Miljösamverkan

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2016-2017

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2016-2017 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2016-2017 Fastställd av styrgruppen den 24 juni 2015 VERKSAMHETEN 2016-2017... 2 Inledning... 2 Samarbete med Miljösamverkan Halland... 2 Projektöversikt...

Läs mer

MVGs VP , enkät Enkät om MVGs verksamhetsplan år Svar från... Information: Projekt som inte tas upp i enkäten...

MVGs VP , enkät Enkät om MVGs verksamhetsplan år Svar från... Information: Projekt som inte tas upp i enkäten... MVGs VP 2014-2015, enkät 23 februari 2013 Enkäten besvaras via webbformulär. Det har samma innehåll som denna fil förutom att den här innehållssidan saknas i webbformuläret. Enkät om MVGs verksamhetsplan

Läs mer

Enkät om MVG:s och MH:s VP 2016-2017 27 februari 2015 Enkät om projekt i MVG:s och MH:s verksamhetsplaner 2016-2017... 2

Enkät om MVG:s och MH:s VP 2016-2017 27 februari 2015 Enkät om projekt i MVG:s och MH:s verksamhetsplaner 2016-2017... 2 Enkät om MVG:s och MH:s VP 2016-2017 27 februari 2015 Enkäten besvaras via webbformulär. Det har annan layout men samma innehåll som denna fil förutom att den här innehållssidan saknas i webbformuläret.

Läs mer

Planering och uppföljning av kontrollen i livsmedelskedjan

Planering och uppföljning av kontrollen i livsmedelskedjan Planering och uppföljning av kontrollen i livsmedelskedjan - kommunernas ansvar med fokus på animaliska biprodukter 2017-10-02 Vikten av att träffa er idag Nationella kontrollplanen för livsmedelskedjan?

Läs mer

Enkät om MVGs delprojekt år 2010

Enkät om MVGs delprojekt år 2010 Enkät om MVGs delprojekt år 2010 Enkäten om delprojekt att ta med i verksamhetsplanen för Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) nästa år är som tidigare anpassad till miljömålen, samt till de folkhälsomål

Läs mer

Beskrivning av den planerade tillsynsvägledningen 2012 Miljöenheten inom Länsstyrelsen i Västmanlands län

Beskrivning av den planerade tillsynsvägledningen 2012 Miljöenheten inom Länsstyrelsen i Västmanlands län PM 1 (7) MILJÖENHETEN Charlotte Arketeg Miljöskyddshandläggare Telefon 021-19 52 89 charlotte.arketeg@lansstyrelsen.se Miljöförvaltningarna i Västmanlands län via de gemensamma e-postgrupperna Beskrivning

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2006

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2006 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2006 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 16 juni 2005. Innehåll Verksamheten 2006... 2 Inledning 2 Delprojekt, översikt 2 Beskrivning av delprojekten

Läs mer

Slutrapport för projekt Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013

Slutrapport för projekt Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Slutrapport för projekt Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Foto Lillemor Öberg januari 2014 Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland januari 2014 Sammanfattning... 3 Syfte...

Läs mer

Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands VP 2020 Den 4 mars 2019

Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands VP 2020 Den 4 mars 2019 Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands och Miljösamverkan Hallands VP 2020 Den 4 mars 2019 Enkäten besvaras via webbformulär. Webbformuläret har en annan layout och visar endast respektive projektförslaget

Läs mer

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan 2014 2015 Och lite mer Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Folkhälsomyndigheten är alltså central tillsynsvägledande myndighet gällande hälsoskydd

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015

Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Projekt

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet - Verksamheter Antal

Miljöfarlig verksamhet - Verksamheter Antal Miljöfarlig verksamhet - Verksamheter Uppföljande tillsynsaktiviteteter (Uppföljning av tidigare påtalade brister m.m.) 243 1 243 Tillsyn i övrigt gällande verksamheter Befogade klagomål 5 5 25 Olyckor/Tillbud

Läs mer

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9 1 åa = 1000 tim Tillgängliga resurser (tim) Behov Utfall Tillgängliga resurser (åa) Behov Utfall Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5 Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5 Obligatorisk tid 9 400

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 5 februari 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 3 februari 2014 Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9)

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Bilaga till VP 2011 Sammanställning av enkät om Miljösamverkans verksamhet Svar har inkommit från 11 kommuner/konstellationer, Filipstad/Storfors, Hammarö, Torsby,

Läs mer

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016-12-06 Gemensamt fokus - operativa mål för livsmedelskontrollen 2017-2019 Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016. Operativa mål - säkert dricksvatten

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017

Verksamhetsplan 2015-2017 Verksamhetsplan 2015-2017 Fastställd på miljöchefsträff den 17 september 2014 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling

Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Problembeskrivning Åtgärdsförslag Vem och hur 1. Begreppet tillsynsvägledning är indelat

Läs mer

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn 1(12) Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn Frågorna gäller i de flesta fall verksamhetsåret 2017. Svaren på frågorna kan behöva hämtas in från olika delar av er organisation.

Läs mer

PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE

PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE Inledning Miljöinspektörer i Västernorrland har under 2015 gjort projektinriktad tillsyn på oljeavskiljare. Främsta syftet med projektet är

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Slutrapporten har granskats och godkänts av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Slutrapporten är därmed fastställd. Inventering av förorenade områden Slutrapport

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan f

Verksamhetsplan för Miljösamverkan f Beslutad av styrgruppen 017-06-13 Verksamhetsplan för Miljösamverkan f 018-00 Miljösamverkan f Bakgrund och syfte Miljösamverkan f är ett samarbete mellan alla kommuner i Jönköpings län, Länsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 11 juni 2008 Reviderad av styrgruppen på sammanträde den 16 december 2008 Innehåll VERKSAMHETEN 2009...2

Läs mer

Tillsynsvägledning bassängbad

Tillsynsvägledning bassängbad Tillsynsvägledning bassängbad Lite om Folkhälsomyndigheten MB om bassängbad Revision av FoHMFS 2014:12 Fredrik Haux utredare, enheten för miljöhälsa fredrik.haux@folkhalsomyndigheten.se Foto: Calle Bredberg

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Vad gör vi? Avdelningen består idag av 8 inspektörer Kommunal tillsynsmyndighet enligt flera lagstiftningar Miljöbalken

Läs mer

Projektplan för Hantering av massor uppdaterad

Projektplan för Hantering av massor uppdaterad Projektplan för Hantering av massor uppdaterad 2015-11-13 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2014

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2014 Verksamhetsberättelse för 2014 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2014 2015-01-15 Miljösamverkan Värmland startade 2008. Sedan starten har Miljösamverkan arbetat för att vidareutveckla projektet

Läs mer

Styrgruppens möte den 8 februari 2017

Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Protokoll Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Möte via Skype den 8 februari, kl. 10.00-11.30 Syftet med mötet är i huvudsak att fastställa styrdokumentet 2017-2020, kommunikationsplanen samt verksamhetsberättelsen

Läs mer

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Lantbruk Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Projektrapport 2015 Sammanfattning Under 2014 genomfördes ett projekt inom lantbruk i MÖTA:s regi. Projektet syftade till att ta fram underlag som en blankett

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Datum 2012-08-21 Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan år 2012: Vi ordnar ett seminarium om hur miljökontoren kan och bör agera vid utsläpp till följd av

Läs mer

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås.

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås. Anteckningar 2014-10-23/24 1(4) Närvarande: Maria Pihlajärvi Per Linnér Malin Hultegård Karolina Hedlund Annelie Vestergren Yngve Blomberg Inger Alf-Johansson Göran Kugelberg Linnéa Salbark Karin Sigvardsson

Läs mer