15 FRÅGA OM TILLSYNSTAXOR LÄNSSTYRELSENS TILLSYNSVÄGLEDNING...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "15 FRÅGA OM TILLSYNSTAXOR... 15 LÄNSSTYRELSENS TILLSYNSVÄGLEDNING..."

Transkript

1 Enkät om MVG:s VP februari 2014 Enkäten besvaras via webbformulär. Det har annan layout men samma innehåll som denna fil förutom att den här innehållssidan saknas i webbformuläret. Enkät om MVG:s verksamhetsplan år GÖR SÅ HÄR... 3 Enkäten besvarad av... 4 Information: Projekt som inte tas upp i enkäten... 4 Projekt som redan beslutats för Nationella tillsynsprojekt Projektförslag... 4 Typ av projekt... 5 Livsmedel... 6 MATERIAL I KONTAKT MED LIVSMEDEL... 6 KONTROLL AV REDLIGHET... 6 TRANSPORTER AV LIVSMEDEL... 7 KONTAMINANTER. INFORMATION, KONTROLL, PROVTAGNING... 8 Projekt som kombinerar livsmedel och miljöskydd... 8 DRICKSVATTEN livsmedelskontroll och miljötillsyn... 8 Miljöskyddsprojekt... 9 MOTORSPORTBANOR... 9 SKJUTBANOR - MINSKA SPRIDNING AV FÖRORENINGAR... 9 ÅKERIER... 9 BENSINSTATIONER TILLSYNSVÄGLEDNING/HANDLÄGGARSTÖD FÖR JORDBRUKSTILLSYN KRETSLOPPSANPASSADE ENSKILDA AVLOPP INVENTERING AV FÖRORENADE OMRÅDEN REACH. FORTSÄTTNING PÅ DET NATIONELLA TILLSYNSPROJEKTET EFFEKTIV DAGVATTENRENING DÄCKTVÄTT OCH DÄCKLAGRING Hälsoskyddsprojekt MAGNETFÄLT OCH BOENDE FOTVÅRD, AKUPUNKTUR BASSÄNGBAD Egna projektförslag EGET PROJEKTFÖRSLAG EGET PROJEKTFÖRSLAG Andra insatser och önskemål KONTAKTPERSONSTRÄFF CENTRAL REGISTRERING AV MOBILA LIVSMEDELSVERKSAMHETER? Övrigt som ni vill framföra om MVG:s verksamhet FRÅGA OM TILLSYNSTAXOR LÄNSSTYRELSENS TILLSYNSVÄGLEDNING (16)

2 Enkät om MVG:s verksamhetsplan år Enkäten om verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) nästa år är uppställd i stort som förra året då enkäten avsåg 2014 och Vi har alltså rullande tvååriga verksamhetsplaner men med en årlig process för verksamhetsplaneringen. En mycket viktig del i den processen är denna enkät. Enkäten omfattar projekt som skulle kunna bli aktuella att genomföra 2015 eller I några fall anges vilket år ett projekt vi frågar om bäst bör kunna genomföras. Men annars är det öppet om det ska kunna bli 2015 eller När verksamhetsplan för fastställs av styrgruppen i juni 2014 kommer den att vara specifik för 2015 men lite mer översiktlig för En hel del för miljösamverkan att ta om hand efter att Tillsynsutveckling i Väst (TUV) avslutas sista februari 2014 Det är bestämt att arvet efter TUV ska förvaltas av MVG och av Miljösamverkan Halland. Närmare vad som kan behöva tas in som projekt i MVG och vad som kan komma att hanteras på annat sätt kommer till stor del att klarna under våren 2014 då styrgrupperna för de båda miljösamverkan och alla miljöcheferna i de båda länen kommer att ha möten om detta. Detta innebär sannolikt att när styrgruppen i juni ska fastställa MVG:s verksamhetsplan, så kommer också andra projekt eller uppgifter att lyftas in i verksamhetsplanen, än de som nu ingår som projektförslag i denna enkät. Utveckla tillsynsmetodiken TUV ska långtifrån enbart beaktas genom dessa andra projekt eller uppgifter. Det är viktigt att vi i alla projekt som MVG ska driva framöver tar tillvara och utvecklar erfarenheter från TUV. Det kan då bland annat omfatta kommunikation och bemötande i tillsynen och att över huvudtaget utveckla tillsynsmetodiken. Det bör ske vare sig det särskilt tagits med i beskrivningen av ett projekt eller ej. Även frågor om tillsynstaxorna Det berör inte direkt MVG:s verksamhetsplan, men vi passar på att ta med några frågor om tillsynstaxorna här. Även frågor om Länsstyrelsens tillsynsvägledning De rör inte heller MVG:s verksamhetsplan, men för att ni ska slippa besvara flera olika enkäter tas Länsstyrelsens frågor om tillsynsvägledning med här. 2 (16)

3 GÖR SÅ HÄR Svara genom att fylla i poäng, kryssa för eller skriva in text. Text: Skriv helst betydligt kortare än vad utrymmet medger! Hela enkäten måste fyllas i vid ett tillfälle. Det går inte att börja svara och sedan återkomma och fortsätta. Se därför till att ni har ett manus där ni förberett alla era svar innan ni börjar. Använd den word-fil ni fått som visar enkätens alla frågor när ni gör ert manus. Word-filen kan också hämtas här. Detta manus är också er dokumentation över hur ni svarat. Ni kan även dokumentera ert svar - innan ni skickar det - genom att välja Skriv ut på enkätens sista sida. Missa inte sedan att skicka ert svar med knappen Skicka! som också finns på enkätens sista sida. ENKÄTEN BESVARAS SENAST 24 MARS Arbetsgruppen diskuterar resultatet på möte 31 mars. Det redovisas sedan på styrgruppsmöte i april, och därefter gör arbetsgruppen ett förslag till verksamhetsplan. Ett beslut om verksamhetsplan ska sedan kunna tas i juni. Lasse Lind, Anna Malmros och Christina Åkerman, Projektledare lasse.lind@cirka.se, anna.malmros@lansstyrelsen.se, christina.akerman@lansstyrelsen.se 3 (16)

4 Enkäten besvarad av För- och efternamn: För (kontor, kommun etc.): E-post: Information: Projekt som inte tas upp i enkäten Projekt som redan beslutats för 2015 Dessa projekt i verksamhetsplan är redan beslutade att fortsätta 2015, eller att starta 2015, och är därför inte med i enkäten: Animaliska biprodukter (forts. från 2014 och en bit in på 2015) Inomhusmiljö (forts. från 2014 och hela 2015) Märkning av livsmedel (forts. från 2014 och hela 2015) Utsläpp till vatten från mindre verksamheter (start 2015, ej bestämt hur länge pågår) Nationella tillsynsprojekt Dessa organiseras av centrala myndigheter. Vi frågar inte om dessa projekt i enkäten, men räknar med att stötta genomförandet i vårt län. De vi nu känner till redovisas alltså här för kännedom samt beaktande i den egna verksamhetsplaneringen för att möjliggöra deltagande. Preliminärt: Bekämpningsmedel. KemI Skolor, hälsoskydd. Folkhälsomyndigheten. Höst 2014-vår 2015 (Tillsynsperioden oktober 2014 mars 2015) Tillsynskampanj om integrerat växtskydd inom jordbruket riktad till kommunens miljöinspektörer. Jordbruksverket Tillsynskampanj om växtskydd inom växthus, frukt- och grönsaksodlingar och specialodlingar riktad till kommunens miljöinspektörer. Jordbruksverket Naturvårdsverket och Läkemedelsverket planerar enligt de besked vi fått inga nya nationella projekt Energimyndigheten planerar utbildningar men troligen inga direkta kampanjer. Planerna hos övriga, här inte nämnda, centrala myndigheter är inte kända. Projektförslag Förslagen till projekt har diskuterats i MVG:s arbetsgrupp och styrgrupp. De har bland annat hämtats från miljökontoren och från projekt som varit med i tidigare enkäter. Poängsätt följande projektförslag med 0-3 för att tas med i verksamhetsplanen där 0 = ointressant för oss 3 = mycket intressant. (1 och 2 är alltså mellanting mellan 0 och 3.) När ni poängsätter gör det utifrån vad som är viktigt för ert arbete, och som ni bedömer viktigt för arbetet med att nå miljömålen, folkhälsomålen och livsmedelslagstiftningens mål. 4 (16)

5 Observera: Om projektet föreslås omfatta en tillsynskampanj bör, för miljökontorens del, svar 3 betyda att man är beredd att delta i kampanjen. Vid varje projekt frågar vi också om det är troligt att ni kan medverka i projektgruppen. Observera: Ett ikryssat JA ska inte ses som ett absolut åtagande, men vi ber er noga överväga ert svar så att vi kan utgå från att det blir lätt att bemanna en projektgrupp där vi fått många JA-svar. Vid varje projekt frågar vi också om ni förordar annan inriktning av projektet än vad som här föreslås. Gör gärna det! Det är viktigt att vi får rätt inriktning på alla projekt, så de kan passa så många som möjligt. Men: är det bara mindre justering av enkätens förslag som ni önskar, eller om ni vill förtydliga vad ni anser om det, skriv det INTE där. Skriv det då under Eventuell kommentar, se nästa stycke. Vid varje projekt finns också möjlighet att ge en kommentar Här är en översikt över alla projektförslagen: Livsmedel MATERIAL I KONTAKT MED LIVSMEDEL KONTROLL AV REDLIGHET TRANSPORTER AV LIVSMEDEL KONTAMINANTER. INFORMATION, KONTROLL, PROVTAGNING Projekt som kombinerar livsmedel och miljöskydd DRICKSVATTEN livsmedelskontroll och miljötillsyn Miljöskyddsprojekt MOTORSPORTBANOR SKJUTBANOR - MINSKA SPRIDNING AV FÖRORENINGAR ÅKERIER BENSINSTATIONER TILLSYNSVÄGLEDNING/HANDLÄGGARSTÖD FÖR JORDBRUKSTILLSYN KRETSLOPPSANPASSADE ENSKILDA AVLOPP INVENTERING AV FÖRORENADE OMRÅDEN REACH. FORTSÄTTNING PÅ DET NATIONELLA TILLSYNSPROJEKTET EFFEKTIV DAGVATTENRENING DÄCKTVÄTT OCH DÄCKLAGRING Hälsoskyddsprojekt MAGNETFÄLT OCH BOENDE FOTVÅRD, AKUPUNKTUR BASSÄNGBAD Typ av projekt Det finns olika typer av projekt. Tillsynskampanj: Innebär att miljökontoren gör inspektioner/kontroller/provtagningar ute hos verksamhetsutövare under en bestämd tidsperiod. Projektgruppen tar fram underlag för detta och sammanställer sedan det gemensamma resultatet i en rapport. 5 (16)

6 Serviceprojekt: Innebär att projektgruppen tar fram ett stödmaterial t.ex. handläggarstöd, checklista, informationsmaterial eller likande. Ingen gemensam tillsynskampanj genomförs. Hur materialet används är sedan upp till varje miljökontor. Livsmedel MATERIAL I KONTAKT MED LIVSMEDEL Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj 2016 Ett nytt nordiskt projekt om material i kontakt med livsmedel startar nu. Vi bör avvakta dess resultat som kan få betydelse för den närmare inriktningen av vårt projekt. Därför förlägger vi tillsynskampanjen till Här är en beskrivning av en del av problematiken med material i kontakt med livsmedel: Livsmedelsföretagarna återanvänder en hel del förpackningsmaterial (kryddhinkar, majonnäshinkar, glassbyttor mm) och detta kan vara olämpligt särskilt när det gäller varma, sura eller feta livsmedel. Kunskapsnivån gällande förpackningsmaterial behöver förbättras hos livsmedelsföretagarna. Även när det gäller användande av plasthandskar är frågan aktuell. Livsmedelsverket bedömer att det finns potentiella hälsorisker för konsumenten vid användning av vissa förpackningsmaterial och husgeråd. Det gäller bl.a. förpackningar sammansatta av flera skikt eller som utsätts för högre temperatur eller som innehåller returfiber eller PVC-förslutning (mjukgörare). Även husgeråd av plast som t.ex. utsätts för högre temperatur samt importerad keramik med blyglasyr kan vara hälsorisker. Material som är godkänt för att komma i kontakt med livsmedel ska vara märkt eller åtföljas av ett dokument som visar att det är godkänt. KONTROLL AV REDLIGHET Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj eller enbart serviceprojekt beroende på inriktningar som väljs. Redlighet innebär att livsmedelsföretagare är ärliga mot konsumenterna när de säljer eller serverar livsmedel. Projektet bör inriktas på metoderna för att hitta fusket, vare sig det är omedvetet eller medvetet. Granskning av verksamhetens bokföring kan, som ett exempel, vara något som idag inte tillämpas så mycket men skulle kunna passa väl för kontroll av flera av redlighetsfrågorna. Redligheten kan omfatta många olika saker. Vi har fått följande förslag (a-f) på inriktningar av projekt som kan ses som redlighetskontroll. Vårt projekt kan särskilt inrikta sig på någon eller några av dessa inriktningar, alternativt enbart ha en generell inriktning på kontroll av redlighet. a. Märkning och spårbarhet m.m. hos importörer, matmäklare och huvudkontor. Hos många av dessa verksamheter finns inga livsmedel på plats. Vilket är kontrollbehovet, vilken tillsynsmetodik bör tillämpas för dessa verksamheter? Projekt för att ta fram en metod för att kontrollera dessa, t.ex. frågeformulär och hjälpredor. 6 (16)

7 b. Spårbarhet och märkning hos grossister och kedjor. Kontroll av att märkningen stämmer ända ut i detaljhandeln. Kontroll av spårbarhet, tips att kolla kilopris på oxfilé är det rimligt? c. Våg och vikt. Det gäller bland annat att vågen ska vara kalibrerad, tarerad vikt, korrekt viktangivelse, vilket spann är ok. Kunden ska få det man betalar för. Kan även gälla avrunnen vikt, om produkten ligger i lag. Kan både kontrolleras vid förpackning av färdigförpackningar och försäljning över disk. d. Kosttillskott provtagningsprojekt. Det kommer hela tiden ut nya produkter på marknaden och i projektet ska kontrolleras att det som står som ingrediens stämmer med innehållet. Projektet bör avgränsas till någon substans eller produktgrupp. e. Märkning/information - att livsmedelet innehåller det som uppges. Innefattar bl.a. artbestämning avseende fisk och kött samt kontroll av skyddade beteckningar. f. Livsmedel på apotek. Tillsyn med inriktning på hälsopåståenden och märkning. Det sortiment som i dag säljs på apoteken finns ofta i ett gränsland mellan läkemedel, hälsokost, godis m.m. Utöver att ge omdöme 0-3 för projektet Kontroll av redlighet kan ni ange nedan om det är någon eller några av dessa inriktningar ni ser som mest intressanta. Ni kan ange flera, men helst inte fler än tre. Ger ni projektet som sådant omdöme 0 så anger ni heller ingen inriktning som intressant. Markera de inriktningar som förordas: a b c d e f TRANSPORTER AV LIVSMEDEL Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj med temperaturmätning. Projektet ska inriktas på transporter vid catering och hemleverans samt transporter från storkök till mindre kök. Håller man rätt temperatur på livsmedlen under hela kedjan och vad händer när produkten kommer fram? 7 (16)

8 KONTAMINANTER. INFORMATION, KONTROLL, PROVTAGNING Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj med provtagning och framtagande av informationsmaterial. Kontaminanter är ämnen som inte med avsikt har tillsatts ett livsmedel utan finns i det som en följd av produktion, tillverkning, förädling, beredning, behandling, förpackning, emballering, transport eller innehav av detta livsmedel eller som en följd av någon miljöbetingad förorening. Exempel på kontaminanter är sådant som PAH i kött, PCB i fisk, nitrat i sallad, spenat och barnmat samt metaller och mögelgifter i olika livsmedel. Livsmedelsverket har gett ut en rapport där man presenterar resultaten av Livsmedelsverkets analyser av nitrat och mykotoxiner i vegetabilier, kadmium i krabba och dioxiner och dioxinlika PCB samt polycykliska aromatiska kolväten (PAH) i olika produkter Denna kan vara en vägledning för vad man ska inrikta projektet på lokalt. OBS Kostnad för analyser tillkommer för miljökontoren. Projekt som kombinerar livsmedel och miljöskydd DRICKSVATTEN livsmedelskontroll och miljötillsyn Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Projektet avser dricksvattentäkter och vattenverk som ska ha tillsyn enligt SLV:s dricksvattenföreskrifter (SLVFS 2001:30) Det gäller både vattentäkter som tillhandahåller vatten till eller som är en del av en livsmedelsverksamhet eller annan verksamhet (tillfälligt boende, förskola m.fl.), men som inte är kommunala, och kommunala vattenverk. Projektet syftar till säkrare vattenkvalitet men även till närmare samverkan mellan miljö- och livsmedelshandläggare. Inom projektet kan ett helhetsgrepp tas med olika infallsvinklar från miljöbalken och livsmedelslagstiftningen. Exempelvis kan miljöbalkstillsynen fokusera på risker för att vattnet förorenas t.ex. genom spridning av bekämpningsmedel, gödsel eller andra föroreningar, medan livsmedelskontrollen inriktar sig på den faktiska vattenkvaliten och verksamhetsutövarens kontroller av den, skötsel av barriärer och egenkontroll enligt dricksvattenföreskrifternas krav. 8 (16)

9 Miljöskyddsprojekt MOTORSPORTBANOR Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt Vilka krav kan ställas på motorsportsbanor och hur kan tillsynen utföras? Tillsynen avser i huvudsak att kontrollera att verksamhetsutövarna uppfyller miljöbalkens krav på egenkontroll. Miljöfrågor på motorsportbanor är främst buller, kemikalier, farligt avfall, energifrågor, tvätt av fordon, tankning av fordon, luftföroreningar, nedskräpning och intrång i naturmiljö. Buller är även en miljöaspekt vid inomhusbanor. SKJUTBANOR - MINSKA SPRIDNING AV FÖRORENINGAR Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt Projektets syfte är att ge stöd till tillsyn av skjutbanor för att minska spridning av föroreningar. Det är svårt att sanera skjutbanor där PAH från lerduvor och blyhagel spritts över stora områden. Hur kan man arbeta förebyggande på pågående skjutbanor? Riksdagen har tagit ett principbeslut om en avveckling av blyammunition, men hur går det i praktiken? Ett serviceprojekt för att utarbeta handläggarstöd för tillsyn kring relevant frågeställningar. Det skulle exempelvis kunna vara: Vilka krav kan man ställa? Vilka alternativ och möjligheter finns idag? Vad säger praxis och vilka andra incitament finns? På vilket sätt kan egenkontrollen användas? Vad har man kommit fram till angående sanering av nedlagda banor? Det finns många små skytteföreningar. Hur ska man prioritera i tillsynen för att fokusera på verksamheterna med störst risk t.ex. utifrån omfattning, närhet till tätorter, känsliga natur/friluftsområden? ÅKERIER Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Många åkerier är U-verksamheter och därmed kanske lågt prioriterade i tillsynen, eller möjligen helt förbisedda, trots att miljöpåverkan kan vara stor från uppställning, fordonstvätt, kemikaliehantering och hantering av farligt avfall mm. Troligtvis är det många av verksamheterna som tvättar fordonen utanför tvättanläggning vilket kan leda till att orenat vatten går direkt till kommunala reningsverk eller recipient. 9 (16)

10 Själva transportuppdragen kan också behöva kontrolleras, särskilt om transport av förorenade massor eller av farligt avfall ingår/kan tänkas ingå i verksamheten. Dokumentation och spårbarhet kan här vara viktiga frågor att kontrollera, och detta kan knyta an till MVG:s tidigare projekt om Transporter av farligt avfall (2003) respektive Massor från schakt och anläggning (2010). Om tillsynen av verksamheterna inte varit regelbunden kan det bidra till att kännedomen om miljölagstiftningen och verksamhetens miljöpåverkan är bristande, något som ett tillsynsprojekt förhoppningsvis kan ändra på. BENSINSTATIONER Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt i form av ett handläggarstöd med checklista. Har varit med i flera tidigare enkäter men inte riktigt kvalificerat sig för att tas med i verksamhetsplanerna. Kan det vara dags nu? Verksamheten på en bensinstation rör många olika frågor. Exempelvis påverkan på vatten och mark genom spill och utsläpp, störningar för närboende, kemikalier (en mängd produkter som säljs) och utsläpp av VOC i samband med tankning och påfyllning av cisterner. Exempel på frågor att ha med i handläggarstöd: Anmälan om ändrad verksamhet, när ska det göras, vilka krav kan miljökontoren då ställa? Exempelvis avseende cisterner, spillzoner, ombyggnader med mera. Vad innebär kontrollen av gasåterföringen? Att beakta i projektet är även hur man bäst bedriver tillsyn gentemot större stationer där verksamhetsutövaren finns på annan ort. Det kan vara bra om man i ett gemensamt grepp kunde få bensinföretagen att förstå hur vi arbetar. Projektet kommer inte att omfatta biltvättar, trots att dessa ofta finns på bensinstationer. TILLSYNSVÄGLEDNING/HANDLÄGGARSTÖD FÖR JORDBRUKSTILLSYN Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: aktualitetsgranskning/översyn av vägledningsbehov Förslag har framförts om en tillsynskampanj avseende lantbrukens egenkontroll, med information om egenkontrollen som ett första steg. Vi bedömer dock att det förekommit många projekt med tillsyn av jordbruk inom både MVG samt nationella genom KemI och Jordbruksverket på senare år, 10 (16)

11 och att en hel del vägledningsmaterial framkommit. MVG:s tidigare handledning har inte uppdaterats fullständigt, enbart checklistorna 2011 och de är nog redan föråldrade p.g.a. regeländringar. Vi föreslår därför, istället för en ny tillsynskampanj, ett projekt som ser över vägledningsbehovet, inklusive bedömning av om handledningar och checklistor som tidigare tagits fram i länet ska uppdateras vidare, och vilken vägledning som finns att tillgå från centrala myndigheter, och kanske från andra miljösamverkan. Hur detta utfaller får avgöra om projektgruppen också ska ta sig an uppdatering av tidigare handläggarstöd, eller ta fram någon slags sammanställning över vilket material som finns att tillgå på olika håll, eller kanske någon kombination av detta. KRETSLOPPSANPASSADE ENSKILDA AVLOPP Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: serviceprojekt 2016 Kretslopp är en alltmer aktuell fråga då det gäller enskilda avlopp. HaV föreslår i sitt författningsförslag att det ska finnas tre olika skyddsnivåer: normal, hög och extra hög. I den extra höga så är det slutet system som gäller för WC - där kommer kretslopp in, vilket det även kan göra i andra fall. Projektet bör genom ett handläggarstöd verka för att miljökontoren får mer kunskap och bra kontakter med dem som jobbat mer med kretslopp, så att mer kretsloppsanpassade avlopp kommer till stånd. Kanske behöver även begreppet "sakkunnighet" redas ut eftersom det är ett centralt begrepp i HaV:s författningsförslag. Projektet förläggs till 2016 eftersom det kanske dröjer innan vi vet vad som blir av HaV:s författningsförslag. INVENTERING AV FÖRORENADE OMRÅDEN Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt 2015 eller 2016 Osäkerheten i hur inventering av kommunens tillsynsobjekt ska hanteras gör att inventeringsarbetet i många kommuner går sakta eller inte ens har påbörjats, varvid miljömålet Giftfri miljö blir svårt att nå. Projektet föreslås ge utbildning och stöd för att initiera inventering av förorenade områden enligt MIFO fas 1 på de verksamheter som kommunen har tillsyn på. Länsstyrelser i Jönköpings Län och Skåne Län har t ex haft tvådagarsutbildning för kommunens inspektörer för att vidarebefordra den kunskap som Länsstyrelsen har samlat på sig under de år de inventerat enligt MIFO. Blanketter och stödmaterial finns redan på TVL-portalen men stöd för bedömningar och riskklassning, tillvägagångssätt, samsyn med mera saknas. Hur kan inventering kopplas till vanlig tillsyn och vilka andra arbetssätt finns? Ett projekt skulle kunna innebära utbildning och/eller 11 (16)

12 handläggarträffar/workshops för att diskutera riskklasser, problemställningar, exempel från andra kommuners arbete. Projektstart bör avvakta att EBH-stödet är sjösatt och tillgängligt för kommunerna. REACH. FORTSÄTTNING PÅ DET NATIONELLA TILLSYNSPROJEKTET Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Service-/kompetensprojekt Hur tar vi hand om frågorna? Ytterligare utbildning/kompetensutveckling kan behövas då alla inspektörer inte hade möjlighet att gå på KemI:s/Naturvårdsverkets utbildningar och dessa frågor berör de flesta som har tillsyn på miljöfarliga verksamheter och även i andra sammanhang. En delinriktning av projektet skulle kunna bli kemikalier i förskolan, vilket föreslagits som ett särskilt projekt men som vi nu tar med under detta projekt. EFFEKTIV DAGVATTENRENING Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt Teknikprojekt. Effektiv dagvattenrening för att avlasta havet och övriga recipienter mikropartiklar m.m. Vilka tekniker finns, vilka krav kan ställas i tillsynen? Projektet kan ses som en form av fortsättning av MVG:s dagvattenprojekt som inte går in på teknikfrågor av detta slag. DÄCKTVÄTT OCH DÄCKLAGRING Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt En bransch som kanske ofta är förbisedd i tillsynen. Projektet syftar till att bena ut vilka miljörisker och tillsynsbehov som kan finnas. 12 (16)

13 Hälsoskyddsprojekt MAGNETFÄLT OCH BOENDE Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt Det kan vara vanligt att äldre bebyggelse som ligger närmast kraftledningar i städer ligger för nära och de boende utsätts för magnetfält över 0,4 µt. Forskning visar att risken för leukemi ökar vid mer än 0,4 µt. Hur vanligt är det här i länets kommuner och hur bör miljökontoret hantera det om det gäller befintlig bebyggelse? FOTVÅRD, AKUPUNKTUR Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Tillsynskampanj Socialstyrelsen har drivit projekt kring tillsyn av tatueringsverksamheter och piercing. Kunskapen kring hur man bedriver tillsyn på fotvårds- och akupunkturverksamheter är däremot inte lika stor. Tillsyn av stickande och skärande verksamheter behöver prioriteras eftersom det finns risk för både kontaktsmitta och blodsmitta. BASSÄNGBAD Arbetsgruppens förslag på typ av projekt och inriktning: Serviceprojekt Då det gäller bassängbad är dessa anläggningar ofta tekniskt avancerade. Det krävs stor kunskap för att kunna bedriva en bra tillsyn av dessa anläggningar. Dessutom är det stor skillnad mellan olika anläggningar. Det kan innebära tillsyn på allt från badtunnor till stora äventyrsbad. 13 (16)

14 Egna projektförslag Här kan ni ange egna förslag på projekt, alltså egna förslag till trepoängare som inte finns med ovan. De kan avse livsmedel, miljö- eller hälsoskydd, eller vara projekt av speciell karaktär. Det finns möjlighet att skriva in två förslag. EGET PROJEKTFÖRSLAG 1 Namn/beskrivning: Motivering samt eventuellt tillämpligt miljömål/folkhälsomål: EGET PROJEKTFÖRSLAG 2 Namn/beskrivning: Motivering samt eventuellt tillämpligt miljömål/folkhälsomål: Andra insatser och önskemål KONTAKTPERSONSTRÄFF Vi har kontaktpersonsträff för alla MVG:s kontaktpersoner på miljökontoren vartannat år. I början av 2015 är det dags igen. Förslag på frågor som kan vara bra att ta upp på träffen: Vi har varierat mellan dels heldagsträff, dels tvådagarsträffar (eller lunch-lunchträff) med övernattning och gemensam middag och aktivitet på kvällen. Det sistnämnda för att ge utrymme också för mer informella diskussioner och kontakter mellan miljökontoren. Vi föredrar endagsträff träff som går över två dagar med kvällsaktivitet CENTRAL REGISTRERING AV MOBILA LIVSMEDELSVERKSAMHETER? Förslag har kommit om att lobba för att Livsmedelsverket ska svara för registrering av mobila anläggningar. En mobil livsmedelsverksamhet ska enligt nuvarande regler registreras av miljönämnden (kontrollmyndigheten) i den kommun där verksamheten huvudsakligen kommer att bedrivas. Kontroll kan och ska dock utövas också av kontrollmyndigheterna i de andra kommuner som den mobila anläggningen används i. Det skulle förenkla för kontrollmyndigheterna med en central registrering av alla mobila livsmedelsanläggningar. Att Livsmedelsverket tar över ansvaret för registreringen behöver dock inte innebära att kontrollansvaret överförs dit, utan det kan 14 (16)

15 fortfarande ligga kvar på kommunerna. Vad tycker ni om det, anser ni att MVG ska trycka på om detta? JA/NEJ Övrigt som ni vill framföra om MVG:s verksamhet FRÅGA OM TILLSYNSTAXOR Tillämpar ni riskbaserad taxa för miljöbalkstillsynen? JA/NEJ Om ja, i så fall alla stegen enligt SKL:s modell med risk- och erfarenhetsbedömning? JA/NEJ Om annan modell än SKL:s, eller modifiering av den, beskriv kort er tillämpning av riskbaserad taxa för miljöbalkstillsyn: Kommentar/övriga upplysningar: LÄNSSTYRELSENS TILLSYNSVÄGLEDNING OBS För andra svarande än miljökontor: Hoppa över hela denna fråga. Länsstyrelsen upprättar rullande treåriga tillsynsvägledningsplaner som ska uppdateras årligen. En ny uppdaterad plan kommer att presenteras under vintern - våren 2014 och kommer att redovisa vilka vägledningsinsatser som är planerade Länsstyrelsen ska genom sin tillsynsvägledning följa upp och utvärdera den kommunala tillsynen, ge stöd och råd samt samordna tillsynen inom länet. Vi vill här gärna ha in synpunkter på vägledningsinsatser som ni vill se, främst fr om 2015 och framåt. Ange önskemål om Länsstyrelsens tillsynsvägledning inom de olika områden som planen omfattar. Det kan gälla både 2015 och senare. Ange särskilt sådant som inte omfattas/kan förväntas omfattas av den tillsynsvägledning som Länsstyrelsen ger genom att medverka i MVG. Det går att ange fler förslag under varje område. Men skriv kortfattat. ÖVERGRIPANDE: Länsstyrelsen har tidigare anordnat utbildningar i förvaltningskunskap. Finns det intresse av sådana utbildningar igen? 15 (16)

16 Länsstyrelsen har tidigare anordnat träffar med polis och åklagare. Finns intresse av att sådana träffar anordnas igen? Övriga önskemål på övergripande tillsynsvägledning MILJÖSKYDD: HÄLSOSKYDD: VATTENVÅRD OCH VATTENSKYDD: NATURVÅRD OCH STRANDSKYDD: LIVSMEDELSKONTROLL: All vägledning inom livsmedelsområdet kommer att genomföras inom MVG. 16 (16)

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Resultatsammanställning Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands verksamhetsplan 2015-2016

Resultatsammanställning Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands verksamhetsplan 2015-2016 27 mars 2014 Resultatsammanställning Enkät om Miljösamverkan Västra Götalands verksamhetsplan 2015-2016 Vilka som besvarat enkäten... 2 projektförslag + delta i projektgrupp... 3 Projektförslagen, redovisning

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016 Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2015-2016 Fastställd av styrgruppen 2014-09-15 Dnr: RS140366 1 Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt... 2 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland... 2 Verksamhetsstyrning...3

Läs mer

Enkät om MVGs delprojekt år 2010

Enkät om MVGs delprojekt år 2010 Enkät om MVGs delprojekt år 2010 Enkäten om delprojekt att ta med i verksamhetsplanen för Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) nästa år är som tidigare anpassad till miljömålen, samt till de folkhälsomål

Läs mer

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017

Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017 Miljösamverkan Halland Verksamhetsplan 2016-2017 Fastställd av styrgruppen Dnr: RS150219 1 Innehåll Verksamheten 2016-2017...3 Samarbete med Miljösamverkan Västra Götaland...3 Projektöversikt... 4 Projekt

Läs mer

Enkät om Miljösamverkan Skånes projekt under åren 2010 och 2011

Enkät om Miljösamverkan Skånes projekt under åren 2010 och 2011 sid 1(13) Dnr Vår referens / tel.nr e-post Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.jansson@m.lst.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Datum 2008-12-19 Enkät om Miljösamverkan Skånes projekt under

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

PROTOKOLL. Styrgruppsmöte 18 april 2002. 18 april 2002. Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20

PROTOKOLL. Styrgruppsmöte 18 april 2002. 18 april 2002. Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20 18 april 2002 PROTOKOLL Styrgruppsmöte 18 april 2002 Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20 ande Håkan Falck, Trollhättan, mötesordförande (i Peter Holmbergs frånvaro) Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 11 juni 2008 Reviderad av styrgruppen på sammanträde den 16 december 2008 Innehåll VERKSAMHETEN 2009...2

Läs mer

Enkät till miljökontoren om delprojekt cisterntillsyn

Enkät till miljökontoren om delprojekt cisterntillsyn 10 juni 2004 Enkät till miljökontoren om delprojekt cisterntillsyn Enkäten syftar till att utvärdera dels tillsynskampanjen som startade oktober 2003 dels delprojektet som helhet. Enkäten besvaras senast

Läs mer

Information om MIFO-inventering

Information om MIFO-inventering Information om MIFO-inventering I den här broschyren kan du läsa om hur inventeringen ska gå till och vad som förväntas av dig som verksamhetsutövare. Du får också kort information om vad MIFO innebär

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn www.miljosamverkan.se Projektledare Lasse Lind & Cecilia Lunder 1 Hur jobbar MVG med information? Idag tar vi upp och diskuterar: Våra informationsblad

Läs mer

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café Miljökontoret 2015 Lina Lundberg Linköpings kommun linkoping.se Bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Metod och genomförande... 3 Ställningstagande... 3

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Kemikalier i varor 2013 Regionalt tillsynsprojekt Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Sid 2 Regionalt tillsynsprojekt 2013 Projektet har genomförts av miljöinspektör

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Projektledningsgruppen Datum

Projektledningsgruppen Datum sid 1(6) Dnr Vår referens / tel.nr Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Projektledningsgruppen Datum Minnesanteckningar, möte med

Läs mer

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Citera gärna

Läs mer

Enkät om delprojekt tillsyn avloppsreningsverk 2005

Enkät om delprojekt tillsyn avloppsreningsverk 2005 Enkät om delprojekt tillsyn avloppsreningsverk 2005 Enkäten syftar till att utvärdera delprojektet och särskilt handledningen och tillsynskampanjen. Den syftar även till att uppgifter om avloppsanläggningar

Läs mer

Projektförslag 1: Utsläpp av organiska flyktiga ämnen, VOC 0 1 2 3 Poängsumma 6 20 12 38 Antal/omdöme 5 6 10 4

Projektförslag 1: Utsläpp av organiska flyktiga ämnen, VOC 0 1 2 3 Poängsumma 6 20 12 38 Antal/omdöme 5 6 10 4 Projektförslag 1: Utsläpp av organiska flyktiga ämnen, VOC Poängsumma 6 20 12 38 Antal/omdöme 5 6 10 4 Se kommentar Se kommentar Kristianstad 1 Se kommentar Lund 1 Nivå 3, se kommentar Se kommentar Nivå

Läs mer

Att leva med REACHur en miljöinspektörs perspektiv. Miljöförvaltningen i Lunds kommun Matilde Törnqvist, Miljöinspektör AF-borgen 2011-09-22

Att leva med REACHur en miljöinspektörs perspektiv. Miljöförvaltningen i Lunds kommun Matilde Törnqvist, Miljöinspektör AF-borgen 2011-09-22 Att leva med REACHur en miljöinspektörs perspektiv Miljöförvaltningen i Lunds kommun Matilde Törnqvist, Miljöinspektör AF-borgen 2011-09-22 Verksamhetsplanering Varje höst tar miljöförvaltningen fram en

Läs mer

Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009

Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009 Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009 Om rapporten... 2 Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer... 2 Om projektet... 2 Syfte... 2 Resurser och underlag... 3 Vad som blev gjort... 3 Miljökontorens

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30 14 december 2012 Protokoll Styrgruppsmöte 5 december 2012 GR, Göteborg 13.00-15.30 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Leif Schöndell, Borås Monica Dahlberg, GR Övriga deltagande Lasse Lind,

Läs mer

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Sida 1 av 6 Detta är endast en förhandsvisning av enkäten. För att kunna registrera svar måste enkäten Publiceras Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Enkäten görs för att sammanställa

Läs mer

Alla textsvar som lämnats i enkätsvaren om VP 2010 m.m.

Alla textsvar som lämnats i enkätsvaren om VP 2010 m.m. Alla textsvar som lämnats i enkätsvaren om VP 2010 m.m. Om VP 2010 1 Kommentarer till fråga 1. Antal delprojekt och tillsynskampanjer 1 Kommentarer till delprojektförslag Vedeldning/småskalig fastbränsleeldning,

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera färdigförpackade livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera och sälja färdigförpackade livsmedel

Läs mer

Behovsutredning och tillsynsplan

Behovsutredning och tillsynsplan 2014-03-13 1 (16) Dnr : KS2014/39-5 Behovsutredning och tillsynsplan 2014-2016 Kommunstyrelseförvaltningen-miljöenheten Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517 83 Bollebygd Ballebovägen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017

Verksamhetsplan 2015-2017 Verksamhetsplan 2015-2017 Fastställd på miljöchefsträff den 17 september 2014 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

Projektledningsgruppen

Projektledningsgruppen sid 1(6) Vår referens / tel.nr Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Projektledningsgruppen Minnesanteckningar, möte med projektledningsgruppen

Läs mer

Projekt i verksamhetsplanerna 2008-2011. Basfakta projektperiod, resurser, projektägare, kontaktuppgifter. Miljösamverkan Sörmland

Projekt i verksamhetsplanerna 2008-2011. Basfakta projektperiod, resurser, projektägare, kontaktuppgifter. Miljösamverkan Sörmland Översikt över de länsvisa miljösamverkan och Sverige Uppdaterat 11 augusti 2011 Denna översikt finns länkad från www.miljosamverkan.se/alla Kompletterande/reviderade uppgifter införs successivt av respektive

Läs mer

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter VÄGLEDNING NR 1 Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl) Fax:

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Foto: Per Nilsson, Profox Dessa branschriktlinjer är framtagna av Progrezzum Ekonomisk Förening i samarbete med Ekoturismföreningen, Slow Food Sapmi, Friluftsfrämjandet,

Läs mer

Utvärdering av Uppföljning hälsoskadligt buller 2003

Utvärdering av Uppföljning hälsoskadligt buller 2003 Utvärdering av Uppföljning hälsoskadligt buller 2003 Sammanställt i april 2004 av biträdande projektledare Cecilia Lunder i samråd med projektgrupp buller Utvärdering av uppföljning hälsoskadligt buller

Läs mer

Enkät för utvärdering av tillsynskampanj säkerhetsdatablad 2007

Enkät för utvärdering av tillsynskampanj säkerhetsdatablad 2007 Sida 1 av 6 Enkät för utvärdering av tillsynskampanj säkerhetsdatablad 2007 Det här är en enkät om MVG:s delprojekt om säkerhetsdatablad hösten 2007. Sista svarsdatum är tisdag 29 januari. Vi ber alla

Läs mer

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010.

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010. Projekt Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll Ett projekt inom livsmedelsavdelningen Genomfört 2010. Författare: Margareta Söderstedt Margareta Jonsson 2 Sammanfattning Dagens livsmedelslagstiftning

Läs mer

Enkät om delprojekt år 2000

Enkät om delprojekt år 2000 18 oktober 1999 Till Miljösamverkans kontaktpersoner Enkät om delprojekt år 2000 Planeringen för Miljösamverkans fortsättning år 2000 fortskrider. En förfrågan om bidrag ligger hos huvudmännens styrelser

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

Förslag till fortsättning på dagvattenprojektet

Förslag till fortsättning på dagvattenprojektet Projektbeskrivning 2013-09-16 sid 1 (1) Förslag till fortsättning på dagvattenprojektet Under 2013 påbörjades ett MÖTA-projekt med inriktning på tillsyn av dagvatten. Fokus i projektet har varit verksamheters

Läs mer

Tillsyn av tatuering- och piercingverksamheter i Österåkers kommun

Tillsyn av tatuering- och piercingverksamheter i Österåkers kommun Tillsyn av tatuering- och piercingverksamheter i Österåkers kommun En del i det nationella tillsynsprojektet om piercing och tatuering 2012 Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport oktober 2012

Läs mer

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se Certifiering enligt IP bör leda till lägre riskklass IP är en standard för kvalitetssäkring av livsmedelskedjan som omfattar livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar, se bilaga 1. Standarden ägs

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9)

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Bilaga till VP 2011 Sammanställning av enkät om Miljösamverkans verksamhet Svar har inkommit från 11 kommuner/konstellationer, Filipstad/Storfors, Hammarö, Torsby,

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

Överlämnande av riskklassade MIFOobjekt

Överlämnande av riskklassade MIFOobjekt Överlämnande av riskklassade MIFOobjekt till kommunerna Hur går vi vidare med alla 1:or och 2:or? Projekt 2012-2013 - Bedömning av tillsynsmyndighet (320 objekt) - Informationsmöten ute hos kommunerna

Läs mer

Förslag till. Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge Verksamhetsplan 2016. inklusive underlag för 2017. Organisation. Dnr. Uppdrag och mål 2.

Förslag till. Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge Verksamhetsplan 2016. inklusive underlag för 2017. Organisation. Dnr. Uppdrag och mål 2. Förslag till Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge Verksamhetsplan 2016 inklusive underlag för 2017 Organisation Styrgrupp Samordnare Fastställd vid årsmötet 2015-XX-XX Dnr Nätverk Miljöchefer Avfall Organisation

Läs mer

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012 PROJEKT Märkning av livsmedel - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört våren 2012 Projektgrupp: Margareta Jonsson Margareta Söderstedt Sammanfattning

Läs mer

Länsstyrelsen i Hallands län ansökan om statligt bidrag till arbetet med efterbehandling av förorenade områden år 2015-2017

Länsstyrelsen i Hallands län ansökan om statligt bidrag till arbetet med efterbehandling av förorenade områden år 2015-2017 Länsstyrelsen i Hallands län ansökan om statligt bidrag till arbetet med efterbehandling av förorenade områden år 2015-2017 Datum: 2014-10-13 ANSÖKAN OM BIDRAG FÖR AVHJÄLPANDE AV FÖRORENINGSSKADOR avseende

Läs mer

Metaller i smycken. Tillsynsprojekt i samarbete mellan Göteborg, Malmö och Stockholm RAPPORT. Antagen av Miljönämnden 2013-02-19

Metaller i smycken. Tillsynsprojekt i samarbete mellan Göteborg, Malmö och Stockholm RAPPORT. Antagen av Miljönämnden 2013-02-19 RAPPORT Metaller i smycken Tillsynsprojekt i samarbete mellan Göteborg, Malmö och Stockholm Antagen av Miljönämnden 2013-02-19 Rapportnr 2/2013 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m.

Läs mer

Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet

Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet Livsmedelslagstiftningens mål är att ge konsumenten säkra livsmedel samt att säkerställa redligheten hos verksamhetsutövaren. Detta innebär exempelvis

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Länsprojekt 2012 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV JULBORDSBUFFÈER

Länsprojekt 2012 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV JULBORDSBUFFÈER Länsprojekt 2012 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV JULBORDSBUFFÈER 1 PIK-gruppen Fredrik Holm, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen i Blekinge län Emma Bergstrand,

Läs mer

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12 PROJEKT Golfbanor 2012 2012-09-12 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat Alla golfbanor

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

Verksamhetsplan Hälsoskydd 2016

Verksamhetsplan Hälsoskydd 2016 Miljö och hälsa Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP hälsoskydd 2016 Gäller för: Hälsoskydd Upprättad av: Hälsoskyddsgruppen Beslutad av: Miljö- och samhällsnämnden 2016-12 Version: 0.3 Verksamhetsplan Hälsoskydd

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling

Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Juni 2008 Huvudmän Länsstyrelserna och Naturvårdsverket Webbplats www.miljosamverkansverige.se Grupparbetsplats http://miljoportal.intra.lst.se/miljosamverkansverige

Läs mer

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen.

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen. Tillsyn 4/12 Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG www.kemikalieinspektionen.se Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet

Läs mer

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06 HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1 - Allmänt Denna handledning finns som ett stöd för tillsyn av fordonstvättar. Varje avsnitt i checklistan följs av anvisningar och detaljerade förklaringar mm.

Läs mer

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöfövaltningen BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöförvaltningen Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll Foto: Herman Claesson Offentlig kontroll

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten. Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan Västerbotten lisa.redin@regionvasterbotten.se

Miljösamverkan Västerbotten. Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan Västerbotten lisa.redin@regionvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten Miljösamverkans presidie- och ägargruppsträff 22 okt 2013 Medelfors folkhögskola, Skellefteå Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan Västerbotten lisa.redin@regionvasterbotten.se

Läs mer

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den Inledning Denna PM är framtagen av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med Länsstyrelsen i Östergötlands län, Naturvårdsverket, Boverket

Läs mer

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Miljösatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mälardalens avlopp i kretslopp Projektägare: Lantbrukarnas

Läs mer

Riskbaserad taxa. vid myndighetsutövning

Riskbaserad taxa. vid myndighetsutövning Riskbaserad taxa vid myndighetsutövning Tove Göthner Sveriges Kommuner och Landsting Umeå, 17 oktober 2013 Passens innehåll 10.10-12.00 SKL:s underlag till taxa utifrån risk- och erfarenhetsbedömning 13.00-14.00

Läs mer

RAPPORT. Kontroll av handel med livsmedel på internet 2014-2015

RAPPORT. Kontroll av handel med livsmedel på internet 2014-2015 RAPPORT Kontroll av handel med livsmedel på internet 2014-2015 Dnr: 2015-6702 Antagen av miljö- och hälsoskyddsnämnden den 16 december 2015 Kontroll av handel med livsmedel på internet 2014-2015 Dnr:2015-6702

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Användningen av arsenik och kreosot minskar till följd av hårdare regler, vilket är bra.

Användningen av arsenik och kreosot minskar till följd av hårdare regler, vilket är bra. 2005-10-13 Utvärdering av Miljösamverkans tillsynskampanj om träskyddsmedel 2005 Inledning Miljösamverkan Västra Götaland har under våren 2005 genomfört en tillsynskampanj med inriktning på träskyddsmedel.

Läs mer

Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden

Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden 1 Vad är ett förorenat område? Markområde Vattenområde (sediment) Grundvatten

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK Dokumentnamn: Bilaga 3 - Förslag vattenskyddsområde Dokumentet gäller för: VA-försörjning, dricksvatten Strömsund kommun Framtaget av: Ansvarig för dokumentet: Anna Norman, ProVAb VA-chef, Strömsund kommun

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(7) Projekt Minireningsverk : 2013-09-10 Tid: 9.00-15.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Marie Karlsson, Kungsbacka Carina Luchou, Varberg Linda Sivertsson, Falkenberg

Läs mer

Vid ägarbyte Namn på den tidigare anläggningen: Fast lokal i byggnad Tält/Marknadsstånd Ambulerande verksamhet

Vid ägarbyte Namn på den tidigare anläggningen: Fast lokal i byggnad Tält/Marknadsstånd Ambulerande verksamhet 1 (5) SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning Enligt artikel 6 förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien och 11 LIVSFS 2009:5 Sökande planerar: Ny livsmedelsanläggning

Läs mer

2015-01-26. Livsmedelsverket Kontrollavdelningen Elisabeth Fredlund Dnr 1039/2013

2015-01-26. Livsmedelsverket Kontrollavdelningen Elisabeth Fredlund Dnr 1039/2013 2015-01-26 Livsmedelsverket Kontrollavdelningen Elisabeth Fredlund Dnr 1039/2013 Remissyttrande: Livsmedelsverkets Kontrollhandbok Utföra offentlig livsmedelskontroll och fördjupningsdelen Verifiering

Läs mer

Projektinriktad kontroll: kött i butik

Projektinriktad kontroll: kött i butik Rapport Projektinriktad kontroll: kött i butik Sala och Heby kommun, 2014 Anna Samuelsson Miljöenheten, Sala kommun 2014-12-15 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Lagstöd... 4 Arbetsmetod...

Läs mer

Riskklassificering av livsmedelsanläggningar

Riskklassificering av livsmedelsanläggningar BILAGA Riskklassificering av livsmedelsanläggningar Vid bedömningen av verksamhetens risk ska hänsyn tas till förekomsten av en fungerande egenkontroll och kontrollmyndighetens erfarenheter av verksamheten.

Läs mer

Underlag till tillsynsplan 2015

Underlag till tillsynsplan 2015 Underlag till tillsynsplan 2015 Resursbehovet specificerat efter Sveriges 16 nationella miljömål samt efter övriga verksamheter (17-20) som inte kan härledas till ett miljömål. Varje miljömål är indelat

Läs mer

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Under 2013 har Jordbruksverket tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, genomfört Förenklingsresan. Vi har besökt lantbrukare

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, FLOXENS VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, FLOXENS VATTENVERK BILAGA 2 RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, FLOXENS VATTENVERK 1. Identifiering av risker Identifiering av risker (potentiella föroreningskällor) utfördes i en projektgrupp med personal på Nordmalings kommun.

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

MILJÖTILLSYN AV SKJUTBANOR I LJUSDALS KOMMUN

MILJÖTILLSYN AV SKJUTBANOR I LJUSDALS KOMMUN P R O J E K T A P P O R T L J U S D A L S K O M M U N M I L J Ö E N H E T E N MILJÖTILLSYN AV SKJUTBANOR I LJUSDALS KOMMUN 2014 Kristin Berg, miljöinspektör Bild 1. Skjutbaneområdet för 80 m viltmålsbanan

Läs mer

Livsmedelskontroll av julbord i Malmö stad 2007

Livsmedelskontroll av julbord i Malmö stad 2007 RAPPORT Livsmedelskontroll av julbord i Malmö stad 2007 Antagen av Miljönämnden 2008-01-29 Rapportnr 01/2008 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2004: 01/2004 Livsmedelstillsyn av

Läs mer

verksamhetsplan 2014 2015

verksamhetsplan 2014 2015 verksamhetsplan 2014 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... sid 3 2. Syfte och mål... sid 3 3. Insatser. sid 3 4. Målgrupp... sid 4 5. Huvudmän... sid 4 6. Organisation. sid 4 7. Ekonomi.. sid 5 8.

Läs mer

PROJEKT. Tillsynskampanj 2011 Märkning av kemikalier och livsmedel

PROJEKT. Tillsynskampanj 2011 Märkning av kemikalier och livsmedel PROJEKT Tillsynskampanj 011 Märkning av kemikalier och livsmedel - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört vecka 38, 011 Projektgrupp: Margareta Jonsson

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden Verksamhetsberättelse 2014 är en myndighetsnämnd som arbetar med Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedelskontroll inklusive kontroll av animaliska biprodukter Tillsyn av försäljning av folköl och tobak samt kontroll

Läs mer

Livsmedelskontroll på julbord i Malmö 2012

Livsmedelskontroll på julbord i Malmö 2012 RAPPORT Livsmedelskontroll på julbord i Malmö 2012 Antagen av Miljönämnden 2013-01-22 Rapportnr 1/2013 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2008: 01/2008 Livsmedelskontroll av julbord

Läs mer

Projektplan för projekt Hälsoskydd i idrottslokaler och gym samt i hotell och andra tillfälliga boenden

Projektplan för projekt Hälsoskydd i idrottslokaler och gym samt i hotell och andra tillfälliga boenden Fastställd på projektgruppsmöte 4 december 2013 Projektplan för projekt Hälsoskydd i idrottslokaler och gym samt i hotell och andra tillfälliga boenden Bakgrund I enkäten om verksamhetsplan 2013 framkom

Läs mer

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken 2014-11-24 Reviderad: 2014-12-02 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2015... 4 Budget... 5 Personal och tid för miljöbalkstillsyn...

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Att söka tillstånd. 2. Samråd

Att söka tillstånd. 2. Samråd Bilaga 1 Att söka tillstånd Arbete pågår inom MPD-nätverket med att ta fram en länsstyrelsegemensam informationsbroschyr Att söka tillstånd. Miljösamverkan Sveriges projekt Samråd enligt 6 kap. miljöbalken

Läs mer

Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21

Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21 Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21 Lina Petersson Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Båtlivets miljöfrågor Båtmiljörådet Töm inte i sjön Alkylat

Läs mer

Tillsynsprojekt Tobak, folköl och vissa receptfria läkemedel

Tillsynsprojekt Tobak, folköl och vissa receptfria läkemedel Tillsynsprojekt Tobak, folköl och vissa receptfria läkemedel Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rapport 3:2012 Miljö 2012-12-19 Dnr: 2012-002023 Inledning 2009 lades tillsynsansvaret för receptfria läkemedel

Läs mer

HACCP first aid kit Tio steg för säker ost

HACCP first aid kit Tio steg för säker ost OST HACCP first aid kit Tio steg för säker ost Tio steg för säker ost Hantverksmässigt tillverkad ost ska man njuta av. Även du som tillverkare ska kunna njuta och känna dig trygg med att din ost är säker.

Läs mer