Vandringar som ökar ungas delaktighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vandringar som ökar ungas delaktighet"

Transkript

1 Vandringar som ökar ungas delaktighet Alltfler beslutsfattare inser hur viktigt det är att unga deltar i processen Med hjälp av trygghetsvandringar kan barn och ungdomar bli delaktiga i dialogen kring den byggda miljön. Det positiva är att alltfler beslutsfattare inser vikten av att unga deltar i den processen. Viljan finns. Det går helt klart åt rätt håll, säger Mania Teimouri, arkitekturkonsulent för barn och unga på Kultur i Väst. Fler och fler vänder sig till oss arkitekturkonsulenter och arkitekturpedagoger för att be om hjälp. Man kan absolut tala om en positiv attitydförändring, säger Mania Teimouri. Under Mellanrum 24 föreläste Mania Teimouri om trygghetsvandringar ur ett barn och ungdomsperspektiv. Ett par veckor efter seminariet träffas vi på Språkkaféet vid Esperantoplatsen för ett samtal på temat. Hon berättar om ett tvåårigt, nyligen avslutat, projekt om trygghetsvandringar med barn och unga i Uddevalla som hon har arbetat med. Det arrangerades av Kultur i Väst tillsammans med Uddevalla kommun och Chalmers. Trygghetsvandringar med barn och unga har aldrig gjorts på det sättet förut att unga arbetar tillsammans med en arkitekturpedagog under en längre period och får chans att förbereda sig.

2 Att det skedde i just Uddevalla berodde på att kommunen sedan tidigare arbetar aktivt med ungdomar och demokrati, berättar hon. För ett tag sedan anställdes en demokratiutvecklare, så att göra försök med trygghetsvandringar för unga gick i linje med det arbete som redan hade påbörjats där. Det fanns två syften med projektet, förklarar hon. Det första var att göra barn och unga delaktiga i planeringsprocessen för deras egen närmiljö. Det andra var att vi skulle lära oss hur trygghetsvandringar som metod kan användas tillsammans med den åldersgruppen. Som resultat av arbetet har en handbok för trygghetsvandringar med barn och unga tagits fram. Boken vänder sig i första hand till planerare och politiker, men också till lärare. Den beskriver metoden steg för steg och kan användas som handledning för lärare som vill arbeta med trygghetsvandringar i sina klasser. Annorlunda för unga Under projektet i Uddevalla arbetade Mania Teimouri tillsammans med Lisa Åhlström, doktorand i arkitektur på Chalmers. Vi jobbade med fyra olika skolor i lika många åldersgrupper: en förskoleklass, en klass med elever i år fyra, en i år sju och en gymnasieklass med elever i år två. Åldersspridningen berodde på att ville få en bild av de olika behov som finns i olika åldrar. I samband med att de planerade upplägget hade Mania Teimouri och Lisa Åhlström ett samtal med Gerd Cruse Sondén, trygghetsvandringarnas uppfinnare. Tillsammans kom vi fram till att en del saker borde göras på ett annat sätt än när man trygghetsvandrar med vuxna. Barn behöver till exempel förbereda sig på ett annat sätt innan de träffar vuxna tjänstemän som också ska gå med. Om de unga får möjlighet att arbeta mer fördjupat med frågor som rör deras närmiljö får de också mer kunskap om arkitekturen och om hur planeringsprocessen går till. På sikt ökar det deras möjlighet att kunna vara med och påverka även i framtiden. Fördjupade sig Innan elevernas möte med beslutsfattarna, berättar hon, ordnades en träff som gick ut på att studera kartor över de platser som de unga sedan skulle besöka. Sedan gick vi tillsammans dit för att kolla platserna i verkligheten. Under det andra mötet fick barnen/ungdomarna fördjupa sig i platserna. De fick tillfälle att fundera över platserna ur andra perspektiv, till exempel hur det är där på vintern, under andra tider på dygnet, om det är mörkt och ensligt och så vidare. I samband med det fick de också jobba med att ta bilder, skriva, göra planscher eller rita kartor.

3 Det är vuxnas ansvar att barn och ungdomar blir delaktiga, slår Mania Teimouri fast. På den tredje träffen var det dags att gå tillsammans med tjänstemännen/beslutsfattarna. Då hade eleverna utifrån sina tidigare möten förberett framförandet av sina synpunkter och eventuella frågor, berättar Mania Teimouri. Efter vandringen hade vi en uppsamling. På flera skolor hade eleverna gjort en utställning av sitt material med bilder och texter och då fanns tillfälle att diskutera mera. Sväljer argumenten Den så viktiga återkopplingen med svar på vad som kan åtgärdas, vad som inte kan det och i så fall varför den återkopplingen kan dröja, konstaterar Mania Teimouri. Att det kan ta rätt lång tid är något som barn och ungdomar kan ha svårt att acceptera. Och allt som man vill få igenom blir ju inte verklighet. Det är viktigt att unga får förklaringar på varför så inte blir fallet. En viktig skillnad mellan barns och vuxnas reaktioner är också att barn oftare sväljer argumenten, säger Mania. Det beror förmodligen på att de inte kräver lika mycket som vuxna, vilket i sin tur är ett tecken på att de inte har lika mycket makt och inflytande. De tänker ungefär att OK, det är inte något att göra åt, eftersom de är vana att inte vara delaktiga på samma sätt som vuxna. I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det är vuxnas ansvar att barn och ungdomar blir delaktiga.

4 Trots svårigheter i strävan mot ungas delaktighet tycker Mania Teimouri att alltfler anser och inser att det verkligen behövs. Ja, det finns en insikt om detta och en vilja att lära sig mer om hur man gör. Det märks på att alltfler vänder sig till oss arkitekturkonsulenter och arkitekturpedagoger för att be om hjälp. Man kan absolut tala om en positiv attitydförändring. Men frågan är så svår att vi hela tiden måste bevaka den. Att det går åt rätt håll beror på flera saker, enligt Mania Teimouri. Göteborg och många andra storstäder vill vara attraktiva, och i det ingår att locka till sig barnfamiljer. Fler och fler blir medvetna om att man inte kan lyckas med det om man går förbi frågorna om ungas delaktighet. Dessutom tror jag att de allt större kunskaperna är ett tecken på en sak till: att vi som arbetar med frågorna blir alltmer synliga och att folk tycker att vi är bra. Mycket har alltså blivit bättre, tycker Mania Teimouri. Men än återstår en hel del att göra, inte minst för att vackra ord ska bli verklighet, tillägger hon. Ta till exempel läroplanen för skola och förskola. Där finns mycket viktigt skrivet om att barn ska vara delaktiga. När det kommer till kritan är lärarna dock så pressade att de inte hinner med detta i skolvardagen. Att integrera demokrati och delaktighet i ämnena kommenteras därför ofta med ord som: Det är en god idé, men vi hinner helt enkelt inte. Lärarna ser inga utrymmen att få med det i undervisningen, och dessutom upplever de att de inte vet hur de ska bedöma elevernas insatser. I handboken som snart ges ut finns verktyg som kan ge stöd, säger Mania Teimouri. Där berättar vi till exempel hur man kan göra för att integrera trygghetsvandringar på ett bra sätt i de olika ämnena i undervisningen. Ska inte avveckla sig själva Ett av syftena med projektet i Uddevalla var ju att Mania Teimouri och hennes kollega skulle lära sig hur trygghetsvandringar som metod kan användas med barn och unga. Vad lärde de sig då? Hon svarar: En viktig sak att fundera på är att på ett tidigt stadium utse spindeln i nätet, alltså den som håller kontakten med alla som ska vara med i vandringen, samla in svar, synpunkter och förslag. Om vandringen görs i skolans område kanske det ska vara en lärare eller rektorn, om det är ett större område kan det vara någon tjänsteman. För oss fungerade det jättebra att ha demokratiutvecklaren som kontaktperson. Det är också bra om en arkitekturpedagog är engagerad i trygghetsvandringen, fortsätter hon. Visst är det jättebra om lärarna skaffar sig kunskaper till exempel med hjälp av handboken. Men vi som jobbar med frågorna har kunskaper som ger ett mervärde hur man läser och tolkar kartor, varför stadsrummet ser ut som det gör och så vidare. Tanken med handboken är definitivt inte att vi ska avveckla oss själva.

5 Fakta/Arkitekturkonsulent * Ska verka för att främja arkitektur som gränsöverskridande tema i skolan bland lärare och annan skolpersonal. * Jobbar i nätverksform tillsammans med arkitekter, landskapsarkitekter, designers med flera. * Når barn och unga via kultursamordnare i 49 kommuner i Västra Götalandsregionen. * Erbjuder kulturpedagogiska projekt som går ut på att inspirera skolan och förskolan att arbeta med arkitektur, form och design. ( * Lärare och andra med intresse att arbeta med barns och ungas delaktighet i planeringen och formandet av den byggda miljön kan beställa projekt av arkitekturkonsulenter. Vandringarnas uppfinnare gav oss bakgrunden Trygghetsvandringar är sedan länge ett vedertaget begrepp och en framgångsrik metod som dessutom har gått på export. Vad var det som ledde fram till att metoden växte fram? Vandringarnas uppfinnare, arkitekten Gerd Cruse Sondén, inledde Mellanrum 24 med att ge oss en bakgrund. För tio år sedan togs beslutet om det brottsförebyggande rådet Tryggare och Mänskligare Göteborg (TMG). Gerd Cruse Sondén, som under flera år redan hade arbetat med trygghetsfrågor den enda arkitekten i Göteborg som hade gjort det så länge, dessutom fick erbjudandet om anställning. Jag minns att jag var tveksam till en början men att jag snart tyckte det var kul. Jag satte genast igång med att få till en ordentlig metod för trygghetsvandringar tillsammans med Eva Holm, som var samhällsplanerare vid stadsbyggnadskontoret, och Karin Alsén, tjänsteman i Tynnereds stadsdelsförvaltning. Upptäcktsfärd Embryot till en sådan metod hade tagit form flera år tidigare, sa Gerd Cruse Sondén och pekade i det sammanhanget på vandringar som hon hade gjort med boende i Bergsjön i slutet av 90 talet. Där tog jag mer medvetet med mig folk ut på vandringar ur ett trygghetsperspektiv. Det kändes som att vara på upptäcktsfärd att tillsammans med boende försöka förstå miljöerna och hitta svar på vem som hade ansvar för skötseln och varför det såg ut som det gjorde. Men trygghetsfrågorna hade blivit centrala för Gerd Cruse Sondén i ett ännu tidigare skede än så, berättade hon. Det var i mitten av 90 talet som de frågorna kom till mig på olika sätt. Dels deltog jag i två tvärvetenskapliga forskningsprojekt Det lilla grannskapet och Lokala torg. Dels arbetade

6 jag i tre stora utredningar för Förvaltnings AB Framtiden om utvecklingen av Gårdsten, Hjällbo och Bergsjön. I samtliga dessa projekt använde hon djupintervjuer som metod. Under seminariet lyfte hon fram en av dessa intervjuer. Det var en kvinna från Mellanöstern som berättade att hon ville gå på keramikkurs i centrala Göteborg, men det blev ingen kurs för hon vågade inte gå från busshållplatsen hem till sin bostad på kvällen. Hon tog med mig på en promenad och visade gångvägen. Det var som att gå i ingenmansland igenvuxet, mörkt och ensligt. En viktig händelse för trygghetsarbetet var när Justitiedepartementet 1996 gav ut skriften Allas vårt ansvar, berättade hon också. I skriften stod att man ville se brottsförebyggande råd i alla kommuner och att alla aktörer skulle bidra i trygghetsarbetet. Bergsjön blev den första stadsdelen i Göteborg som startade ett brottsförebyggande råd. Jag fick i uppdrag att göra trygghetsinventeringar i olika delområden. Det gjorde jag genom att ta med mig folk ut på vandringar. Fem år senare fanns alltså trygghetsvandringar som genomarbetad metod. Hon konstaterade under seminariet att det var starten på något som blev en succé. Utan att vi kunnat ana det så började det vandras i hela Sverige och även utomlands. Fundersam Hon berättade också att trygghetsfrågorna har varit föremål för forskning från olika perspektiv och tog rapporten I trygghetens namn (sociologiprofessor Ingrid Sahlin med flera) som exempel. Forskarna i rapporten anser att trygghetsfrågorna kom att ersätta ett bredare socialt arbete. Det nya sättet att tänka innebar stora satsningar på fysiska strukturer och att identifiera grupper som störande för att få iväg dem, enligt forskarna. Jag håller nog bara delvis med, men jag är ändå fundersam till vad jag har betytt i sammanhanget. Gerd Cruse Sondén kom också in på begreppet social hållbarhet och konstaterade att hon har ägnat sig åt det ända sedan 1970 talet utan ha haft vett på att kalla det så, som hon självironiskt formulerade det. Hon lyfte fram sin chef Borghild Håkansson och sina kolleger Mia Andersson Ek och Mania Teimouri och markerade på det sättet att arbetet med trygghetsfrågorna är ett lagarbete. Borghild och Tryggare och Mänskligare Göteborg identifierade tidigt sitt arbete med trygghetsfrågor som ett arbete för socialt hållbar stadsutveckling. Och så sa hon att hon själv numera är trygghetsvandringarnas mormor. Och sina barnbarna skall man bara älska och lyssna på men inte försöka styra på något sätt även om man tycker att dom ibland skenar iväg.

7 Möjligheter och risker med trygghetsvandringar Trygghetsvandringar erbjuder stora möjligheter. Men man måste också vara medveten om metodens fallgropar och risker. Det konstaterade kulturgeografen Mia Andersson Ek under sin föreläsning. Mia Andersson Ek är anställd av Tryggare och Mänskligare Göteborg för att jobba med utveckling av trygghetsvandringar. Hon berättade hur det gick till när hon fick jobbet. Det var under slutfasen av min utbildning på institutionen för kulturgeografi. Jag ville skriva något om jämställdhet, demokrati och maktrelationer i det offentliga rummet, sa hon. I sitt sökande efter myndigheter som arbetar med dessa frågor fick hon kontakt med Gerd Cruse Sondén på Tryggare och Mänskligare Göteborg. Gerds och mina önskemål sammanföll. Hon frågade mig om jag ville skriva min uppsats om trygghetsvandringar ur just de perspektiv som intresserade mig. Uppsatsen som så småningom blev klar baseras på intervjuer som Mia Andersson Ek gjort med tjänstemän som arrangerar trygghetsvandringar i stadsdelarna. Under intervjuerna fick jag klart för mig att trygghetsvandringar öppnar stora möjligheter, men att det faktiskt också finns risker med dem. En sådan risk är att det bara blir representanter för vissa grupper, till exempel pensionärer i medelklassen, som anmäler intresse att gå med. Kan förstärka otryggheten En annan, fortsatte hon, är att den person som leder vandringen inte lyckas få med sig alla deltagarna i samtalet, och att viktiga synpunkter därför inte tas om hand. En tredje risk är att det samtal som förs i samband med vandringen förstärker otryggheten istället för att öka tryggheten. Problematiserandet och pratet om otrygghet kan i de fallen leda till att historierna om det otrygga i närmiljön får ett starkare fäste. En icke önskvärd konsensus kan också uppstå, fortsatte hon. Det är mycket bättre att olika åsikter om trygghet, otrygghet och miljöer i närområdet uppmärksammas än att alla är överens om allt. Men trygghetsvandringar erbjuder som sagt också en mängd möjligheter, fortsatte hon och lyfte fram samtalet mellan medborgare och makthavare och grannar sinsemellan. En positiv sak med att gå omkring i en miljö är att saker och ting blir väldigt konkreta. Man kan peka, berätta och förklara. Jämför med ett samtal om samma sak runt ett bord i en lokal där de i många fall tysta kunskaperna stängs ute. Det är intressant att notera att maktbalansen ofta blir rubbad i positiv mening när boende går trygghetsvandringar tillsammans med makthavare, berättade hon också. De boende vistas ju då i miljöer där de har mer kunskap om saker och ting än

8 tjänstemännen eller politikerna. Det får ofta som följd att det blir en maktutjämning. Man ska inte heller glömma den betydelse som trygghetsvandringar har för tjänstemännen, fortsatte Mia Andersson Ek. Vandringarna ger dem möjligheten att förmedla kunskap och information om olika beslut och processer. Medborgarna å sin sida får chansen att förklara saker och ting från sina perspektiv. Mia Andersson Ek berättade också att Tryggare och Mänskligare Göteborg har tagit fram en delvis ny metod om trygghetsvandringar. Metoden finns i en manual för övrigt den första nationella manualen inom detta ämnesområde som släpptes i oktober 2010 och som TMG gav ut i samarbete med Boverket och Brottsförebyggande rådet (Brå). Arbetet finansierades av Boverkets medel för trygghet och jämställdhet i offentlig miljö. Manualen finns också på engelska. Övergav tänkt infallsvinkel Tanken var från början att Mia Andersson Ek skulle ha föreläst på temat trygghetsvandringar ur ett jämställdhetsperspektiv. När det väl kom till kritan övergav hon den infallsvinkeln. Hon förklarade orsaken: Det är svårt att utforma en metod för jämställdhetsarbete. I grunden handlar ju ett sådant arbete om att förmedla förståelse för kvinnors och mäns skilda förutsättningar och erfarenheter. Det är något som behöver finnas hos personen som leder, och det går därför inte att utarbeta en metod som har den förståelsen inbyggd. För att skapa en sådan förståelse hos den som anordnar vandringen har vi försökt ge ett visst kunskapsunderlag i den nya manualen. Rätt använda fungerar trygghetsvandringar som ett verktyg i demokratins tjänst, inklusive jämställdhetens, fortsatte hon. Det handlar om att bidra till att ge alla tillgång till det offentliga rummet. Om att vi alla ges möjligheter att möta personer som är som oss själva och sådana som inte är det. Och om att vi möts i sammanhang där vi kan komma överens men där också konflikter kan uppstå. Det är det som är demokrati att möta likhet och olikhet, att ha konflikter och dialog. Det är då vi skapar samhället! Text och foto: Johan Bergsten

Barns perspektiv i den fysiska planeringen. Mania Teimouri, arkitekturkonsulent för barn och unga

Barns perspektiv i den fysiska planeringen. Mania Teimouri, arkitekturkonsulent för barn och unga Barns perspektiv i den fysiska planeringen Mania Teimouri, arkitekturkonsulent för barn och unga mania.teimouri@kulturivast.se Upplägg Arkitekturpedagogik Metoder för dialog och delaktighet Frågor Arkitekturkonsulentens

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Välbesökt premiär för seminarieserien Mellanrum

Välbesökt premiär för seminarieserien Mellanrum Välbesökt premiär för seminarieserien Mellanrum Drygt 70 personer kom för att lyssna när professorerna Tora Friberg och Roger Andersson resonerade kring stadsutveckling från olika utgångspunkter. Ämnet

Läs mer

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun orebro.se/barnetsrattigheter Varje barn i Örebro, utan undantag,

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Skolans namn: Röda stugan Skolans verksamhetsform:

Läs mer

Spänningen stiger hamnar centret i Göteborg?

Spänningen stiger hamnar centret i Göteborg? Spänningen stiger hamnar centret i Göteborg? I början av sommaren avgörs om det världsledande centret för hållbar stadsutveckling hamnar i Göteborg. Det tredje seminariet i serien Mellanrum ägnades åt

Läs mer

TRYGGHETSVANDRINGAR 1

TRYGGHETSVANDRINGAR 1 TRYGGHETSVANDRINGAR 1 VAD INNEBÄR TRYGGHETSVANDRING? Trygghetsvandringen har som mål att skapa en bättre boendemiljö för de boende. Det är viktigt att se till att alla berörda i ett område involveras i

Läs mer

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum The Politics of Magma. Så heter skriften där forskar- och konstnärsgruppen Ingrepp har formulerat sitt program. Och lite som magma blev det när Ingrepp presenterade

Läs mer

KAN BARN VISIONERA? 26 Tema: Barn & Unga

KAN BARN VISIONERA? 26 Tema: Barn & Unga KAN BARN VISIONERA? Barnperspektivet har fått särskild tyngd i Göteborgs stads budget de senaste åren. Där framgår att barnperspektivet ska tillgodoses och tidigt arbetas in i planprocessen. Otraditionella

Läs mer

Dokumentera och följa upp

Dokumentera och följa upp Matematik Förskola Modul: Förskolans matematik Del 8: Dokumentera och följa upp Dokumentera och följa upp Ola Helenius, NCM, Maria L. Johansson, Luleå tekniska universitet, Troels Lange, Malmö universitet,

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG VAD ÄR FÖRSTUDIE: MEDBORGAR Jagvillhabostad.nu erhöll under våren 2010 ekonomiska medel från Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar för att under ett års tid genomföra en förstudie

Läs mer

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg Storstadsintegration Partnerskap Göteborg ETT PROJEKT FÖR ÖKAD INTEGRATION & GEMENSKAP Göteborg är en segregerad stad. Det skiljer stort mellan rika och fattiga stadsdelar vad gäller sysselsättning, hälsa

Läs mer

Goda avsikter men ohållbart resultat Arkitekten Rune Elofsson är starkt kritisk till dagens stadsplanering

Goda avsikter men ohållbart resultat Arkitekten Rune Elofsson är starkt kritisk till dagens stadsplanering Goda avsikter men ohållbart resultat Arkitekten Rune Elofsson är starkt kritisk till dagens stadsplanering Vi behöver tänka nytt. Eller gammalt, fast med nya förtecken. Det anser Rune Elofsson, arkitekt

Läs mer

Dialogduk utskriftsanvisningar

Dialogduk utskriftsanvisningar Folkhälsans dialogduk för skolpersonal erbjuder skolans kollegium en möjlighet att föra ett bra samtal om värderingarna i skolan. Att arbeta med dialogduken är en metod som skapar stora möjligheter till

Läs mer

Inventering av närområdet kring Trulsegårdsskolan tillsammans med skolelever i årskurs 6-9

Inventering av närområdet kring Trulsegårdsskolan tillsammans med skolelever i årskurs 6-9 Inventering av närområdet kring Trulsegårdsskolan tillsammans med skolelever i årskurs 6-9 Den 29 maj 2013 deltog 15 elever från Trulsegårdsskolan i en inventering av närområdet kring Trulsegårdsskolan

Läs mer

Remissvar på betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Dnr: Ku2015/02481/KL

Remissvar på betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Stockholm 2016-02-16 Remissvar på betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Dnr: Ku2015/02481/KL Sveriges Arkitekters arbetsgrupp

Läs mer

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS?

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? RAPPORT KOMMUNUTVECKLARE 2018 Dante Mason Elicia Runmon Hugo Brottare Isabella Skogs Leo Verme Rim Haile HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? KOMMUNUTVECKLARE 201 8 Inledning Det här är en rapport skriven

Läs mer

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Reviderad -24 november 2014 BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en arbetsprocess för hur det sociala perspektivet ska beaktas i planprocesser och sedan årsskiftet 2013/2014

Läs mer

Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi!

Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi! Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi! Under november månad har vi fortsatt med demokratiutbildning för ledningsgrupperna i förvaltningarna. Detta var årets sista tillfälle för demokratiutbildning!

Läs mer

Att höra barn och unga

Att höra barn och unga Att höra barn och unga Barn och unga under 18 år har rätt att höras i frågor som handlar om dem. Vuxna, så som beslutsfattare, vårdnadshavare och rektorer, har en skyldighet att ta de ungas röster på allvar.

Läs mer

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen.

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. I boksamtalet vill jag att de andra i gruppen ska- ha ett mordiskt intresse, brinnande blick, öronen på skaft och

Läs mer

Trygghetsvandring ur barns perspektiv

Trygghetsvandring ur barns perspektiv Trygghetsvandring ur barns perspektiv Erfarenheter från fyra pilotprojekt Steg för steg-manual Teimouri Åhlström Svennberg Björling Havström Text: Mania Teimouri, Lisa Åhlström, Mie Svennberg, Stefan Björling

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE Foto: Frank Ashberg I filmen "Mitt liv som barn en dokumentärfilm om barn i socialt utanförskap" får vi möta Lilly,

Läs mer

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att:

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att: LIP Lösningsinriktad pedagogik Lösningsinriktad pedagogik erbjuder ett annorlunda sätt att förhålla sig till barn och till själva inlärningsprocessen. Det är ett förhållningssätt som genomsyras av en tilltro

Läs mer

Dokumentera och följa upp

Dokumentera och följa upp Modul: Förskoleklass Del 8: Dokumentera och följa upp Dokumentera och följa upp Ola Helenius, Maria L. Johansson, Troels Lange, Tamsin Meaney, Eva Riesbeck, Anna Wernberg, Malmö högskola, Luleå tekniska

Läs mer

Kvalitet Sidan 2

Kvalitet Sidan 2 v Kvalitet 1999 99-06-10 10.43 Sidan 2 Kvalitetsgranskningen av den svenska skolan fortsätter under 1999. I år granskas även förskoleklassen och fritidshemmet. I vissa kommuner kombineras kvalitetsgranskningen

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Skolprogram på hembygdsmuseum

Skolprogram på hembygdsmuseum Skolprogram på hembygdsmuseum Maria Ekqvist Efter att ha jobbat två säsonger som sommarguide vid Pargas Hembygdsmuseum blev jag erbjuden att jobba kvar några timmar per vecka under hösten och hålla skolprogram

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Ambassadörer i demokratins tjänst

Ambassadörer i demokratins tjänst Ambassadörer i demokratins tjänst Demokratiambassadörer inför valet. Om att engagera människor 2019-04-24, Centrum för Europaforskning, Stefan Lydén, Göteborgs Stad Göteborgarnas möjligheter till delaktighet

Läs mer

Verksamhetsområdesplan 2018

Verksamhetsområdesplan 2018 Verksamhetsområdesplan 2018 VÄSTRA SKOGEN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 4 2 Sammanfattning Arbetet

Läs mer

Dokumentera och följa upp

Dokumentera och följa upp Modul: Förskola Del 8: Dokumentera och följa upp Dokumentera och följa upp Ola Helenius, Maria L. Johansson, Troels Lange, Tamsin Meaney, Eva Riesbeck, Anna Wernberg, Malmö högskola, Luleå tekniska universitet,

Läs mer

Jämställdhet behövs. Malin Gustavsson, Folkhälsans förbund Ingeborg Rask, Utbildningsstyrelsen

Jämställdhet behövs. Malin Gustavsson, Folkhälsans förbund Ingeborg Rask, Utbildningsstyrelsen Jämställdhet behövs Malin Gustavsson, Folkhälsans förbund Ingeborg Rask, Utbildningsstyrelsen Bakgrund INTRESSE Forskning, intresse och offentliga diskussioner kring ojämställdhet och utbildning har ökat

Läs mer

Demokrativeckor 2013

Demokrativeckor 2013 Demokrativeckor 2013 Ewa Franzén Bun 2013/259 Ubn 2013/118 november 2013 2013-10-18 1 (4) Innehåll 1. BAKGRUND/ SYFTE... 2 2. PLANERING OCH GENOMFÖRANDE... 2 3. SYNPUNKTER... 2 4. SAMMANFATTNING OCH FÖRSLAG...

Läs mer

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Sida 1 (5) 2016-04-19 och egen makt Uppdrag och syfte Stadsdelsnämnderna har fått i uppdrag att i samband med nämndernas

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 2-3

Trafiken i praktiken Åk 2-3 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 2-3 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

Foto: Emma Ingolf. Grön Flagg

Foto: Emma Ingolf. Grön Flagg Foto: Emma Ingolf Grön Flagg Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i fler än 40 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket finns idag i mer än 2000 skolor

Läs mer

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor!

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer

Det blir viktigt när det är på riktigt!

Det blir viktigt när det är på riktigt! Det blir viktigt när det är på riktigt! Hur barns rättigheter kan stärkas i fysisk planering. Barn och unga i samhällsplaneringen, den nationella arenan 131126. Del 2 thomas.larsson@trafikverket.se ?!

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Vardagen blir roligare i kollektivhus

Vardagen blir roligare i kollektivhus Vardagen blir roligare i kollektivhus Mer gemenskap, större delaktighet, billigare boende och roligare vardag. Det är några av de faktorer som lockade Mathilda Andersson Nwachukwu och Rafael Jensen att

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Alby Dialogforum Botkyrka kommuns demokratistrategi 12 december

Alby Dialogforum Botkyrka kommuns demokratistrategi 12 december MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Alby Dialogforum Botkyrka kommuns demokratistrategi 12 december Dag och tid 12 December kl. 18-20 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Avenyn både tryggast och otryggast Vi påverkas av vad som sker på en plats, men också av hur den beskrivs

Avenyn både tryggast och otryggast Vi påverkas av vad som sker på en plats, men också av hur den beskrivs Avenyn både tryggast och otryggast Vi påverkas av vad som sker på en plats, men också av hur den beskrivs Hur trygg är Kungsportsavenyn? Svar: en av stadens tryggaste platser och en av de otryggaste. Den

Läs mer

Segregation en fråga för hela staden

Segregation en fråga för hela staden Segregation en fråga för hela staden Segregationen finns inte bara i områden som brukar kallas utsatta. Hela Göteborg är segregerat, och frågan är en angelägenhet för hela staden. Det var ett av budskapen

Läs mer

Social hållbarhet i fysisk planering i Göteborg

Social hållbarhet i fysisk planering i Göteborg Hållbar stad öppen för världen Social hållbarhet i fysisk planering i Göteborg Verktyg och processer kopplade till mål Ulrika Lundquist och Jessica Andersson 20190903 Globalt 1 kap1 : syftar till att

Läs mer

Återrapport av uppdrag om utredning av möjligheter till främjande av jämställdhet inom föreningslivet

Återrapport av uppdrag om utredning av möjligheter till främjande av jämställdhet inom föreningslivet Tjänsteutlåtande Fritidssamordnare 2015-04-27 Erik Hjelmfors 08-590 971 56 Dnr: Erik.hjelmfors@upplandsvasby.se KFN/2014:79 34701 Kultur- och fritidsnämnden Återrapport av uppdrag om utredning av möjligheter

Läs mer

Missiv - Eskilstuna kommuns ansökan om bidrag för medverkan i utvecklingsverksamhet för romsk inkludering på kommunal nivå

Missiv - Eskilstuna kommuns ansökan om bidrag för medverkan i utvecklingsverksamhet för romsk inkludering på kommunal nivå Kommunstyrelsen 2016-03-17 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:82 Sirpa Lindelöf 016-710 12 55 1 (1) Kommunstyrelsen Missiv - Eskilstuna kommuns ansökan om bidrag för medverkan i utvecklingsverksamhet

Läs mer

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014

Sociala medier. #val14 #svpol #eupol #ep2014 Sociala medier #val14 #svpol #eupol #ep2014 Samtalens betydelse är beroende av hur väl de samverkar med annan väljarpåverkan Samtal Arrangemang Direktkontakt Webb/ Sociala medier Väljare 2014 Media Direktreklam

Läs mer

Förskoleklassens matematik

Förskoleklassens matematik Förskoleklassens matematik Den här modulen reviderades april 2018. Modulen tar sin utgångspunkt i matematiska aktiviteter, det vill säga något som man gör som kan sägas vara matematiskt. Syftet är att

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Om processen så här långt Det kom en fråga efter första mötet om mötesformen. Mer specifikt om varför politiker och tjänstepersoner

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

"Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september april 2018

Ute är inne/ Utvärderingsblankett september april 2018 "Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september 2017 april 2018 1. Kön: 2. Jag jobbar vid: 1/7 3. Ta ställning till följande påståenden (1 = mycket dåligt/litet, 2 = ganska dåligt/litet, 3 = varken bra eller

Läs mer

Övergiven. ttad? Götalandsregionens kompetenscentrum om våld. relationer. Eva Wendt och Viveka Enander VKV

Övergiven. ttad? Götalandsregionens kompetenscentrum om våld. relationer. Eva Wendt och Viveka Enander VKV Övergiven eller stöttad ttad? En intervjustudie från - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Eva Wendt och Viveka Enander Våldsutsatta kvinnors erfarenheter, uppfattningar

Läs mer

LUPP 2012 Vimmerby kommun

LUPP 2012 Vimmerby kommun LUPP 2012 Vimmerby kommun Under hösten 2012 genomfördes ännu en LUPP-undersökning i Vimmerby. Det var den fjärde i ordningen (De tidigare gjordes 2005, 2007 och 2009). I Vimmerby deltog 155 elever i årskurs

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

den lilla kommunen med den stora ambitionen Etableringsprojekt genom Länsstyrelsen Östergötland

den lilla kommunen med den stora ambitionen Etableringsprojekt genom Länsstyrelsen Östergötland den lilla kommunen med den stora ambitionen Etableringsprojekt genom Länsstyrelsen Östergötland ÖDESHÖG 5300 invånare STYRKOR UTMANINGAR Föreningar och kyrkor som samlingspunkt Starkt engagemang från civilsamhället

Läs mer

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST BARN- KONVEN- TIONEN Unga Örnars verksamhet vilar på alla barns lika rättigheter som FNs konvention om barns rättigheter beskriver. Barnkonventionen antogs den 20 november 1989.

Läs mer

Retorik & framförandeteknik

Retorik & framförandeteknik Introduktion Vi har läst Lärarhandledning: Våga tala - vilja lyssna, som är skriven av Karin Beronius, adjunkt i språk och retorikutbildare, tillsammans med Monica Ekenvall, universitetsadjunkt, på uppdrag

Läs mer

Monica Nilsson KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV

Monica Nilsson KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV Monica Nilsson 2017-04-18 KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV Syfte med föreläsningen: Förståelse och verktyg för att ge konstruktiv feedback/återkoppling Upplägget på föreläsningen

Läs mer

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16 Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING Medborgardialog fördjupar demokratin genom medborgarnas synpunkter på aktuella frågor. Dialogen låter de förtroendevalda lyssna av opinioner

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

Utvärdering Agenda 2030-träff för folkhögskolor 24 november Vår skola arbetar med Agenda 2030 idag

Utvärdering Agenda 2030-träff för folkhögskolor 24 november Vår skola arbetar med Agenda 2030 idag Utvärdering Agenda 2030-träff för folkhögskolor 24 november 2017 1. Vår skola arbetar med Agenda 2030 idag 100% 94.7% 90% 80% 70% 60% Procent 50% 40% 30% 20% 10% 5.3% 0% 0.0% Ja Nej Vet ej Namn Procent

Läs mer

Webbutbildning Barnkonventionen från teori till praktik, Vägledning. Avdelning mänskliga rättigheter, Västra Götalandsregionen

Webbutbildning Barnkonventionen från teori till praktik, Vägledning. Avdelning mänskliga rättigheter, Västra Götalandsregionen Webbutbildning Barnkonventionen från teori till praktik, 2017 Vägledning! Avdelning mänskliga rättigheter, Västra Götalandsregionen Till dig som leder Den här vägledningen ger dig en överblick över utbildningens

Läs mer

Äldreboende i Stockholms län

Äldreboende i Stockholms län Foto: Sofia Urby Faktablad 2008:01 Äldreboende i Stockholms län Allt fler äldre erbjuds en värdig bostad då de flyttar till äldreboende. Men många har små möjligheter att påverka innehållet i sin dag.

Läs mer

barn och beslutsfattare möts

barn och beslutsfattare möts barn och beslutsfattare möts text: Sara Persson textbearbetning: Tove Lund och Sophia Sundlin illustrationer: Martin Larsson grafisk form: Tove Lund e-post: ungdomsombudet@kalmar.se webbplats: www.kumulus.se

Läs mer

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för att se hur invånarna

Läs mer

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bild 1. Sverige beslöt 1990 att anta FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) och 2014 beslöts om en ny ungdomspolitik.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Sörgården Malin Henrixon Camilla Arvidsson Lena Svensson Carolin Buisson Normer och värden Lpfö 98 Förskolan

Läs mer

När det är jobbigt är man på rätt väg

När det är jobbigt är man på rätt väg När det är jobbigt är man på rätt väg Med färgglada stickor, läskburkar och brinnande ljus har lärarna i mattelabbet på Fredrika Bremerskolorna öppnat upp matematiken. Och eleverna har höjt både resultat

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården Projektets design Stiftelsen Allmänna Barnhuset bedrev 2011 2013 ett utvecklingsprojekt med syfte att utveckla arbetssätt och hållbara strukturer för en

Läs mer

Utvecklingsområde Österängs förskola 2016/2017

Utvecklingsområde Österängs förskola 2016/2017 Utvecklingsområde Österängs förskola 2016/2017 Normer och värden Bakgrund/Syfte/Nulägesanalys Vi har uppmärksammat att det under våren 2016 förekommit incidenter och dilemman som gjort att vi valt att

Läs mer

Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar

Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar 1 Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar Skapandet av en byggelibygghörna på förskolan blev inte bara en plats för konstruktion.

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Linköping kommuns policy för medborgardialog

Linköping kommuns policy för medborgardialog Linköping kommuns policy för För alla som bor och vistas i Linköping Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antagen 2016-11-14 500 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2015

Verksamhetsberättelse för 2015 Verksamhetsberättelse för 2015 Mål för Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan Vi vill finnas till som en träffpunkt för enskilda som diskrimineras i samhället. Vi vill se en attitydförändring avseende

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

RAPPORT Skolans roll i en hållbar stadsdel. Fredrik Frensborg 2014-09-10

RAPPORT Skolans roll i en hållbar stadsdel. Fredrik Frensborg 2014-09-10 RAPPORT Skolans roll i en hållbar stadsdel Fredrik Frensborg 2014-09-10 WSP Analys & Strategi Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD 1. INLEDNING På s årsmöte 2009 valdes en styrelse på ett mandat att se över hur ungdomsråden i landet kunde utvecklas och bli starkare. För att komma dit behövde

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt?

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? Frågor och svar on StegVis: Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? På sikt är det viktigt att alla som arbetar i förskolan/skolan känner väl till arbetssättet. Då talar till

Läs mer

Kursplan för SH Samhällskunskap A

Kursplan för SH Samhällskunskap A Kursplan för SH1201 - Samhällskunskap A som eleverna ska ha uppnått efter avslutad kurs Eleven ska ha kunskap om demokratins framväxt och funktion samt kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt, kunna

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer