Tjänsteskrivelse HSN 2013/ oktober 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteskrivelse HSN 2013/ oktober 2016"

Transkript

1 Marie Berglund Projektledare Struktur 2015 HSN 2013/ oktober Hälso- och sjukvårdsnämnden Mångbesökare i primärvården egenregi Förslag till beslut Godkänna rapporten och stödja förvaltningens fortsatta arbete. Uppdra åt förvaltningen att under 2017 återredovisa hur de identifierade aktiviteterna omhändertagits och effekterna av dessa. Sammanfattning I tidigare utredning om flerbesökare (april ) visade analysen att det finns en särskild mångbesökarproblematik inom primärvården. Mångbesökare i primärvård återfinns även bland flerbesökare i specialiserad öppenvård och bland mångbesökare på akutmottagningen på lasarettet. Eftersom primärvården är första linjens sjukvård är det sannolikt att tidig identifiering och ett strukturerat omhändertagande av mångbesökare i primärvård ger positiva effekter i andra verksamheter inom hälsooch sjukvården. Det saknas nationellt vedertagna metoder/modeller för att identifiera mångbesökare och därmed har utredningen i delar avsett att testa kriterier för identifiering av mångbesökare i primärvården på Gotland. Det har genomförts med månatliga statistikuttag som underlag. Kriteriet för uttagen var tre eller flera läkarbesök på vårdcentral i egenregi per månad, under perioden mars- maj. Testet visar att tre eller flera läkarbesök per månad fungerar som övergripande kriterium men behöver kompletteras med underkriterier för att uppnå precision i uttagen. Underkriterierna bör utformas utifrån vanligast förekommande besöksdiagnoser hos de individer som identifierades som mångbesökare. Kriterietestet på Gotland bekräftar det som Forum för välfärd såg i sin utredning Integrerad vård; att mångbesökare är inte en homogengrupp. Forum för välfärd 1 (9) Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) E-post registrator-hsn@gotland.se Org nr Webbplats

2 rekommenderar i sin rapport att mångbesökare delas in i fyra olika subgrupper med olika rekommendationer för omhändertagande. Modellen skapar förutsättningar för ett differentierat omhändertagande avseende vårdnivå och vilka vårdprofessioner som deltar i omhändertagandet av mångbesökare. Nästa steg i arbetet för primärvården egenregi är att fastställa underkriterier och utforma arbetssätt utifrån Forum för välvårds modell för gruppering och rekommenderat omhändertagande av mångbesökare i primärvård. Ärendebeskrivning I tidigare utredning om flerbesökare (återredovisades till nämnden i april ) visade analysen att det finns en särskild mångbesökarproblematik inom primärvårdens verksamhetsområde. Det bedömdes därför vara värdefullt att i det fortsatta arbetet även inkludera mångbesökare i primärvård. Flerbesökare och mångbesökare skiljer sig åt på så sätt att mångbesökare har många besök på samma enhet, medans flerbesökare har många besök på flera enheter. Utredningen visade också att mångbesökare med huvuddelen av sina vårdkontakter inom primärvården även tenderar till att söka vårdkontakter utanför primärvårdens verksamhetsområde. Utifrån målsättningen att primärvården utgör första linjens sjukvård är det rimligt att primärvården utvecklar strukturerade arbetssätt för att identifiera och omhänderta mångbesökare. Sannolikt skulle det ge positiva effekter även i andra verksamheter inom hälso- och sjukvården. De olika besöksmönstren gör att det är lämpligt att hantera flerbesökare respektive mångbesökare i skilda processer men med koppling till varandra samt med gruppen mångbesökare på akutmottagningen. Målgrupperna skiljer framförallt sig åt avseende strukturer för identifiering, kopplingen är naturlig när det gäller åtgärder för att möta behoven. Under denna utredning har fokus varit sätt att identifiera mångbesökare. Närmare analys av andelen mångbesökare som förekommer samtidigt i primärvård, specialiserad öppenvård och på Akutmottagningen har därför inte genomförts. Definition mångbesökare Det saknas nationellt vedertagna metoder/modeller för att identifiera mångbesökare. Flera nationella rapporter, bl.a. Vårdanalys - VIP i vården och Integrerad vård (Forum för välfärd)och Vårdanalys rapport om VIP i vården för kroniskt sjuka menar att nyckeln till framgång med att förbättra omhändertagandet och minska vårdkonsumtionen hos mångbesökare är att kunna identifiera dem. Trots detta saknas nationellt vedertagna metoder/modeller för identifiering. Forum för välfärd (FV) i samarbetet med Stockholm läns landsting har genomfört en granskning av patienter med >7 läkarbesök per år i primärvård. Resultatet visar att mångbesökare inte en homogen grupp utan kan delas in i olika subgrupper med olika behov. FV menar att det är viktigt att nivåstrukturera vårdinsatserna för mångbesökare både när det gäller vårdnivå, åtgärder och vilka kompetenser som 2 (9)

3 deltar i omhändertagandet av mångbesökare. Enligt rekommendationerna från FV kan mångbesökare delas in i följande subgrupper: Mångbesökare med: A: En kronisk sjukdom Exempelvis infektioner Rekommenderat omhändertagande för mångbesökare Enkla vägar att konsultera somatiska eller psykiatriska specialister alternativt för patienten att träffa dessa i sin närmiljö på vårdcentralen. B: Flera kroniska sjukdomar Övergripande bedömning och sammanställd vårdplan av multiprofessionellt och multidisciplinärt team C: Icke- kroniska övergående sjukdomar Fortsatt omhändertagande i primärvården, vid behandlingssvikt eller recidiv second opinion för ny bedömning D: Avsaknad av tydlig medicinsk diagnos Fortsatt omhändertagande i primärvården. Automatiserad second opinion för att säkerställa att patienterna snabbt kan få den behandling och omvårdnad de behöver antingen i vårdcentralens egen regi eller hos annan remissinstans exempelvis, arbetsterapeut, fysioterapeut, dietist etc. Fyra grupper av primärvårdens mångbesökare som har olika behov av omhändertagande (Integrerad vårdpilot, 2014). Mångbesökare i primärvård Kriterietest Under mars- maj har månatliga statistikuttag gjorts av patienter med minst tre läkarbesök per månad inom primärvårdens samtliga vårdcentraler i egenregi. I uttaget ingick diagnossättning samt besökstyp för varje besök. Delar av materialet genomgick en fördjupad analys med journalgranskningar till syfte att säkerställa att kriterierna för uttagen var relevanta. 110 patienter hade minst tre besök till primärvården per månad under marsmaj. Efter närmare granskning sorterades 48 individer bort. Läkarbesöken för dessa individer bedömdes vara kopplade till en sjukdomsbild där antalet besök bedömdes rimligt. Efter detta återstod 62 patienter (56 %) där diagnoserna som satts i samband med besöken inte på ett tydligt sätt är sammankopplade eller återspeglar vad som kan vara ett naturligt vårdförlopp. Granskningen av statistikuttagen visar att tre läkarbesök per månad i primärvård kan anses funktionellt som övergripande kriterium. För att öka precisionen i datatuttagen, skydda patienternas integritet och minska mängden data att hantera är det lämpligt att i nästa steg ta fram kompletterande underkriterier utöver minst tre läkarbesök per månad inom primärvårdens samtliga vårdcentraler i egenregi. Bedömningen är att utgångspunkten bör vara gruppering utifrån vanligaste förekommande 3 (9)

4 diagnoser och där besöken inte har en tydlig koppling eller faller inom ramen för förväntat vårdförlopp. Grupper utifrån kluster av vanliga diagnoser i kriterietestet: o Den vanligast förekommande gruppen är diagnoser inom infektionssjukdomar. 16 % av diagnoserna var inom gruppen infektionssjukdomar. Där ingår bl.a. urinvägsinfektion, övre luftvägsinfektion, öroninflammation, hud- och halsinfektion jmf Forum för Välfärd grupp C. o 35 % av diagnoserna kunde relateras till psykisk ohälsa eller smärta jmf Forum för Välfärd grupp A-D. o 25 % av diagnoserna inbegrep en eller flera kroniska sjukdomar(kol, diabetes, hjärtsjukdom, hypertoni, reumatisk sjukdom), jmf Forum för Välfärd grupp A-B. o Diagnoser som förekom hos individerna vid endast ett tillfälle, bedöms i sammanhanget kunna grupperas som en egen grupp; övrigt, vilken utgjorde 13 %. Här återfinns vitaminbrist, anemi, yrsel, ospecificerad hjärtarytmi, prostatabesvär, fetma, tobaksbruk. Diagnoserna inom övrigt sågs förkomma i kombination med andra diagnoser enligt diagrammet i fig.2. Stor grupp patienter med skiftande icke kroniska diagnoser som inte passar in i. (jmf Forum för Välfärd gruppindelning) o Oklar diagnos Fig. 2 Vanligast förekommande diagnoser hos patienter med minst tre läkarbesök per månad i primärvården under mars - maj. 4 (9)

5 I de delar av materialet som genomgått journalgranskning finns indikationer på att förekomsten av andra vårdkontakter, än läkarbesök, också är hög exempel på detta är återkommande kontakter via telefon, både till sjuksköterska och till läkare. De flesta telefonkontakter sker oplanerat via vårdcentralernas öppna telefontid. Det kan bero på att patienten uppmanats att ta ny kontakt vid utebliven förbättring men i en del fall handlar telefonkontakten om att patienten söker på nytt för annan åkomma utan koppling till den föregående vårdkontakten. Detta skulle behöva undersökas närmare för att se i vilken omfattning det förkommer. Skulle detta vara ett återkommande mönster hos en del mångbesökare så kan det finnas skäl att hitta proaktiva arbetssätt, exempelvis inplanerade uppföljningskontakter via telefon, för att möta patientens vårdbehov. Fördelen med att kunna arbeta proaktivt med den grupp av mångbesökare som tar många kontakter är att vårdkontakten kan styras om från det oplanerade flödet till det planerade flödet Kriterietestet bekräftar tidigare bild av att antalet mångbesökare (avseende läkarbesök) är relativt få men att det sammanlagda antalet besök är många. Testet visar också att vårdcentralerna på landsbygden har en högre andel mångbesökare i relation till antal listade än vårdcentralerna i Visby. Exempel: under perioden utgjorde mångbesökarna vid Hemse VC 0,35 % av patienterna motsvarande siffra för Wisby Söder är 0,10 %. Mångbesökare (MB) Antal patienter med minst 3 läkarbesök mars- maj Antal Besök (MB) marsmaj Antal listade i genomsnitt (uttag delår2) Totalt antal individer som haft läkarbesök under mars- maj Andel mångbesökare i relation till antal listade Andel mångbesökare i relation till det totalt antal individer som sökt vård under marsmaj Andel besök för MB relaterat till det totala antalet besök marsmaj VC Hemse ,35 % 0,1% 2,8 % Utb. enhet Klinte ,12 % 0,5 % 1,6 % VC Slite , 31 % 0,1 % 2,7% VC Visby Norr ,13 % 0,5% 1,7% VC Wisby Söder ,10 % 0,4% 1,1% Totalt (9)

6 Vid granskning av hur besökstyperna fördelar sig syns att de flesta besöken är registrerade som nybesök (66 %). Siffrorna indikerar att en stor andel av mångbesökarna inte går kontinuerligt till sin vårdcentral som en följd av en specifik grundsjukdom utan istället söker kontinuerligt för nya åkommor eller för tillstånd med oklar diagnos(se figur nedan). Slutsatsen förutsätter att korrekt besökstyp registrerats. Att undersöka om rätt besökstyp registrerats ingick inte i granskningen, bedömningen är dock att riktigheten i registreringarna är tillräckliga för att slutsatsen ska vara relevant. Detta bör betyda att mångbesökarnas nybesök i viss utsträckning kan styras till det planerade flödet förutsatt att mångbesökare identifieras. Fördelning av besökstyper mars -maj Hembesök Nybesök enskilt Återbesök enskilt Totalt Andel nybesök Andel återbesök VC Hemse % 39 % VC Klinte % 69 % VC Slite % 20 % VC Visby Norr % 25 % VC Wisby Söder % 24 % Totalt % 32 % 6 (9)

7 Slutsatser och reflektioner Det saknas nationellt vedertagna metoder/modeller för att identifiera mångbesökare och därför behöver primärvården fastställa lokala kriterier. Testet visar att kriteriet individer med tre läkarbesök eller fler per månad fungerar som övergripande kriterium men att detta behöver kompletteras med ytterligare underkriterier. Kriterietestet kan då användas men behöver sannolikt förfinas ytterligare. Som vid alla kontroller ska kontrollnytta vägas mot eventuella nackdelar. I detta fall bör patientintegritet såväl som resurseffektivitet utgöra grund för hur arbetssätten ska utformas. Det är därmed viktigt att kriterierna uppnår hög precision. Mot bakgrund av denna komplexitet samtidigt med behovet av att i ett relativt tidigt skede identifiera dessa individer är det i dagsläget inte möjligt att fullt ut använda befintliga IT-system. De system som finns är väl anpassade för kriterieuttag, men för det begränsade urvalet som återstår behövs manuell bedömning. Primärvården på Gotland behöver därmed utveckla en egen metod som är funktionell med utgångspunkt från hanterbar mängd data, patientintegritet och precision. För att höja kvalitén och förenkla utvärderingen tidsmässigt är det intressant att följa arbetet med SKL s 82 kvalitetsindikatorer i Primärvårdskvalitet.se för att se om valet av kriterier för identifiering av mångbesökare kan förfinas. Primärvårdskvalitet.se tar in journaldata och levererar presentationer kontinuerligt vilket medger långsiktig uppföljning med nationella referenser. Kriterietestet i primärvården på Gotland bekräftar resultatet från FV integrerade vårdpilot att mångbesökare inte är en homogen grupp utan kan delas upp i liknade subgrupper som FV rekommenderar och att omhändertagandet för de olika grupperna bör se olika ut. Subgruppen med oklar diagnos bör ev. hanteras som en egengrupp alt. ingå i grupp D. Utgångspunkten för det fortsatta arbetet bör därmed vara att fastställa underkriterier utifrån FV s föreslagna subgrupper; A. Mångbesökare med en kronisk sjukdom B. Mångbesökare med två eller flera kroniska sjukdomar C. Mångbesökare icke-kroniska övergående sjukdomar D. Avsaknad av tydlig medicinsk diagnos Forum för välfärd (FV) rekommenderar olika typer av insatser för omhändertagande av mångbesökare exempelvis ökad integrering mellan primärvård och specialiserad vård när de gäller de kroniskt sjuka. Vidare rekommenderar FV att omhändertagandet av de mångbesökare som har större delen av sina vårdkontakter koncentrerade till primärvården i större utsträckning inkluderar andra vårdprofessioner än läkarprofessionen. I Hallands landsting har man sedan 2013 arbetat med att utveckla omhändertagandet av mångbesökare. Arbetssätt för omhändertagandet bygger på att skapa förtroende 7 (9)

8 mellan vårdgivare och vårdtagare, att vården initierar kontakt; exempelvis återkommande telefonsamtal till patienten för uppföljning och fånga behov, individuella vårdplaner och ett coachande förhållningssätt med fokus på att förse patienten med kunskap för att förstå sjukdomsbild, kunna tolka kroppssignaler samt verktyg för egenvård. Primärvården på Gotland har kommit en god bit på väg när det gäller exempelvis omhändertagande av psykisk ohälsa. Genom sitt arbete med att förkorta processen för patienter med psykisk ohälsa har primärvården redan påbörjat arbetet med ett differentierat omhändertagande. I princip har primärvården inrättat ett snabb-spår genom att nivåstrukturera omhändertagandet och använda rätt kompetens i olika led Ide fall där strukturer saknas behöver arbetssätten anpassas så att vården tillgodoser behoven hos de olika grupperna av mångbesökare. Egenregins arbete med att öka kontinuitet vid bokning och uppföljning för att höja kvalitet och patientnöjdhet kan antas ha stor betydelse för ett bättre och mer rationellt omhändertagande av mångbesökare. Mot bakgrund av det som framkommit under utredningen bör det fortsatta arbetet inriktas på att gruppera mångbesökare i primärvården enligt modellen från Forum för välfärd efter att de identifierats genom datauttag av patienter med >3 läkarbesök/ månad. För varje subgrupp behöver primärvården titta närmare på specifika behov hos respektive subgrupp har och hur strukturer och arbetssätt behöver vara utformade för att möta behoven för respektive subgrupp. Grupp A identifiera behov utforma arbetssätt utforma arbetssätt Grupp D identifiera behov Mång besökare Grupp B identifiera behov utforma arbetssätt utforma arbetssätt Grupp C identifiera behov 8 (9)

9 Arbetet med mångbesökare inom egenregi går vidare med: Identifiering av mångbesökare i primärvården: - Kontinuerligt månatligt uttag av patienter som har 3 eller fler läkarbesök där följande framgår: enhet, datum, besökstyp, diagnoskoder. - Fastställa vilka diagnoser som ska utgöra underkriterier utifrån vanligast förekommande diagnoser hos patienter som har minst tre läkarbesök per månad. - Det fortsatta arbetet med att fastställa metod för identifiering bör överväga att under en tid även inkludera besök till andra yrkesgrupper samt telefonkontakter i statistikuttagen. Det kan ge en mer komplett bild över omfattningen av det totala antalet vårdkontakter. Detta måste såklart ställas mot den mängd data som är rimlig att hantera. Uppföljning och åtgärder: - Uppföljning av om åtgärder för redan kända mångbesökare gör skillnad; patientnöjdhet och förändring av sökmönster. - Utifrån uppföljningen använda resultatet för att ta fram en modell för omhändertagande av mångbesökare i primärvården utöver de metoder som utredningen föreslår. Beslutsunderlag (-10-17)- omhändertagande av mångbesökare i primärvården egenregi HSN 191 Omhändertagande av patienter med besök på flera olika enheter HSN 500 Slutrapport Strukturutredningen Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Maria Dalemar Hälso- och sjukvårdsdirektör Skickas till Primärvårdschef Hans Brandström Beställarchef Rolf Forsman 9 (9)

Tjänsteskrivelse HSN 2016/517 7 november 2016

Tjänsteskrivelse HSN 2016/517 7 november 2016 Emma Norrby Förvaltningscontroller HSN 2016/517 7 november 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Analys av samband: telefontillgänglighet primärvård egenregi, samtal 1177/sjukvårdsrådgivning, besök akutmottagning

Läs mer

Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019

Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019 Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019 Hur förändras vårdgarantin från den 1/1 2019? Det är vårdgarantin inom primärvården som förändras. Den nationella vårdgarantin omfattar idag

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Utvidgad nationell tillgänglighetsuppföljning. Lisbeth Isaksson och Johan Assarsson

Utvidgad nationell tillgänglighetsuppföljning. Lisbeth Isaksson och Johan Assarsson Utvidgad nationell tillgänglighetsuppföljning Lisbeth Isaksson och Johan Assarsson Tillgänglig primärvård För ökad kunskap och stöd för verksamhetsutveckling Vad följer vi idag i primärvård 40 miljoner

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Besluta att anta genomförandeplanen för Struktur 2015.

Besluta att anta genomförandeplanen för Struktur 2015. Maria Dalemar Ärendenr 2013/444 1 (10) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum Rev. 30 september Hälso- och sjukvårdsnämnden Struktur - Genomförandeplan Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås: Besluta att anta

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Sammanhållen Vård genom Enhetliga Arbetssätt (SVEA) Introduktion till samverkansmått för husläkarmottagningar

Sammanhållen Vård genom Enhetliga Arbetssätt (SVEA) Introduktion till samverkansmått för husläkarmottagningar Sammanhållen Vård genom Enhetliga Arbetssätt () Introduktion till samverkansmått för husläkarmottagningar Innehåll Kort information om samverkansmåtten Viktigt att känna till om samverkansmåtten Guide

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Yvonne Skovshoved, ekonomichef. Barnpeng inom tandvården

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Yvonne Skovshoved, ekonomichef. Barnpeng inom tandvården Yvonne Skovshoved, ekonomichef Ärendenr HSN 2016/426 1 (2) Handlingstyp Missiv Datum 8 november 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Barnpeng inom tandvården Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården Syftet med beslutet Proposition 2017/18:83 Första steget på en omstrukturering av svensk hälso- och sjukvård - Från sjukhus till första linjens

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (6) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 P 14 Handläggare: Andreas Falk Förslag till förfrågningsunderlag - upphandling av integrerad psykiatri och beroendevård på

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Lathund för vårdcentralen/motsvarande som har infört en utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Lathund för vårdcentralen/motsvarande som har infört en utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården LATHUND Vårt dnr SKL Dnr 16/01539 2017-11-23 Utgåva 1.0 Avd. vård och omsorg Lisbeth Isaksson Lathund för vårdcentralen/motsvarande som har infört en utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Läs mer

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Socialförvaltningen Christina Godarve, avdelningschef individ- och familjeomsorgen Åsa Hedqvist, verksamhetschef akutmottagningen Visby lasarett Ärendenr SON 2016/194,

Läs mer

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Vårdanalys

Läs mer

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Dokumentet utgår från ett patientperspektiv i sin beskrivning av kontakter med primärvården i enlighet med Styrande principer inom

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre HSN 2010-11-16 p 5 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Elisabeth Höglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre Ärendebeskrivning

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (5) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering år 2016 Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Motionssvar: Kvalificerad vård i livets slutskede

Motionssvar: Kvalificerad vård i livets slutskede Thomas Kunze, chefläkare Ärendenr HSN 2016/264 1 (5) Handlingstyp Beslutsärende Datum 5 juli 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Motionssvar: Kvalificerad vård i livets slutskede Förslag till beslut Hälso-

Läs mer

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Ändring i HSL (2017:30) Landstinget ska erbjuda vårdgaranti åt den som omfattas av landstingets ansvar enligt

Läs mer

Handlingsplan för att minska behovet av hyrläkare

Handlingsplan för att minska behovet av hyrläkare Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Ärendenr HSN 2016/ Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 26 maj 2016 1 (1) Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för att minska behovet av hyrläkare Förslag till beslut

Läs mer

Kallelse. Hälso- och sjukvårdsnämnden. 16 december 2016

Kallelse. Hälso- och sjukvårdsnämnden. 16 december 2016 Kallelse Hälso- och sjukvårdsnämnden 16 december 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Sammanträdesdatum 2016-12-16 Sekreterare Elin Gottfridsson Kallelse HSN 2016/400 Kallelse till hälso- och sjukvårdsnämndens

Läs mer

Frågor och svar gällande utvidgad primärvårdsuppföljning inklusive förstärkt vårdgaranti. Område: Vilka patienter ingår i förstärkt vårdgaranti?

Frågor och svar gällande utvidgad primärvårdsuppföljning inklusive förstärkt vårdgaranti. Område: Vilka patienter ingår i förstärkt vårdgaranti? Frågor och svar gällande utvidgad primärvårdsuppföljning inklusive förstärkt vårdgaranti Dokumentet revideras allt eftersom nya frågor inkommer. Frågor och svar grupperas i följande områden Vilka patienter

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

Verksamhetsdialog våren 2018

Verksamhetsdialog våren 2018 1 (6) Regionkontoret Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Vårdvalsenheten Verksamhetsdialog våren 2018 Vårdcentral: ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2017 TILLGÄNGLIGHET Läkarbesök inom

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler

Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens på hälsocentraler Ärende 24 Primärvårdsledningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-01-10 Diarienummer 170627 Sida 1 (2) Landstingsfullmäktige Medborgarförslag 14/2017 om särskilda äldremottagningar och geriatrisk specialistkompetens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Ärendenr HSN 2015/110 Datum 14 april 2015 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Konsekvenser för hälso- och sjukvården angående ökat flyktingmottagande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft som arbetsplats

Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft som arbetsplats Maria Ahlmark, verksamhetsområdeschef Primärvården Ärendenr HSN 2013 / 444 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 11 november Hälso- och sjukvårdsnämnden Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft

Läs mer

Tjänsteskrivelse HSN 2017/ maj 2017

Tjänsteskrivelse HSN 2017/ maj 2017 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Mats Englund Funktionsekonom Tjänsteskrivelse HSN 2017/259 16 maj 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnden Rekommendation till landsting och regioner om gemensamma utomlänsersättningar

Läs mer

Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr

Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (3) 2012-05-22 p 8 Handläggare: Gertrud Wahlund Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Tjänsteskrivelse HSN 2016/ mars 2017

Tjänsteskrivelse HSN 2016/ mars 2017 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Gunnar Ramstedt Chefläkare/it-strateg Tjänsteskrivelse HSN 2016/409 21 mars 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ineras ramverk för invånares åtkomst till journalen Anpassning

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Inledning. Denna e-kurs handlar om ACG Adjusted Clinical Groups.

Inledning. Denna e-kurs handlar om ACG Adjusted Clinical Groups. Inledning Denna e-kurs handlar om ACG Adjusted Clinical Groups. Du kommer att få en introduktion till vad ACG är och information om hur den används för att beskriva hälsotillstånd och beräkna framtida

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Förstärkt vårdgaranti. Ny lag från och med

Förstärkt vårdgaranti. Ny lag från och med Förstärkt vårdgaranti Ny lag från och med 2019-01-01 Nuvarande uppföljning inom primärvården Kontakt inom 0 dagar Efter bedömning av vårdpersonal läkartid inom 7 dagar Första besöket i specialiserad vård

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anki Eriksson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-03-04 P 9 1 (5) HSN 1312-1443 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013

Läs mer

Tydlig teamsamverkan vårdcentral hemsjukvård

Tydlig teamsamverkan vårdcentral hemsjukvård Tydlig teamsamverkan vårdcentral hemsjukvård när Esther är hemma Vi kallar det Estherteam Ulrika Stefansson, Utredare Folkhälsa sjukvård Susanne Lundblad, Utvecklingsledare Qulturum Hälsans bestämningsfaktorer

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Mellanlagring och e-arkivering av journalsystem

Mellanlagring och e-arkivering av journalsystem Gunnar Ramstedt, chefläkare/it-strateg Ärendenr HSN 2016/408 Handlingstyp Beslutsärende Datum 26 augusti 2016 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Mellanlagring och e-arkivering av journalsystem Hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården Ärendenr HSN 2013/444 Handlingstyp Informationsärende 1 (8) Datum 21 januari 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ökad tillgänglighet till Primärvården Under strukturutredningen lades mycket fokus på att skapa

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Ändring i HSL (2017:30) Landstinget ska erbjuda vårdgaranti åt den som omfattas av landstingets ansvar enligt

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi 2019-01-01 LK/180674 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi

Läs mer

Syftet med denna rutin är att förtydliga innebörden och hanteringen av den utökade vårdgarantin som startar

Syftet med denna rutin är att förtydliga innebörden och hanteringen av den utökade vårdgarantin som startar Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(9) Dokument ID: 09-366244 Fastställandedatum: 2019-08-23 Giltigt t.o.m.: 2020-08-23 Upprättare: Lars G Embäck Fastställare: Anette Winberg Utökad vårdgaranti Primärvård,

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Clarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1307 Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Bilaga 2. VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Medicinsk rådgivare koncernstab hälso- och sjukvård Presentation VIP-patienter Mobil närvård Omsorgskoordinatorer

Läs mer

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Gunnar Ramstedt Ärendenr HSN 2012/364 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2012 Hälso- och sjukvårdsnämnden Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Sammanfattning

Läs mer

Rollen som fast vårdkontakt och dirigent. Nära vård och hälsa. Seminarium 29 och 30 januari

Rollen som fast vårdkontakt och dirigent. Nära vård och hälsa. Seminarium 29 och 30 januari Rollen som fast vårdkontakt och dirigent Nära vård och hälsa Seminarium 29 och 30 januari Inledning Torun Hall, Förvaltningsdirektör, Nära vård och hälsa Var är vi och vart ska vi? Nationellt lyfts vikten

Läs mer

AHS AHS. Vårdsamordnare Vårdsamordnare. Vårdsamordnare. Din guide i vården

AHS AHS. Vårdsamordnare Vårdsamordnare. Vårdsamordnare. Din guide i vården AHS AHS Vårdsamordnare Vårdsamordnare Vårdsamordnare Din guide i vården Vårdsamordnare Uppdraget Uppkom i samband med projekt Balans Minska behovet av inläggningar eller besök på akuten av så kallade mångbesökare

Läs mer

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN 8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets barn- och ungdomsmedicinska mottagningar HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

KONTAKT- OCH BESÖKSTYPER I COSMIC

KONTAKT- OCH BESÖKSTYPER I COSMIC 2017-05-09 SEC IT Utveckling och Förvaltning Fg RPVA KONTAKT- OCH BESÖKSTYPER I COSMIC 1 KONTAKTTYPER 2 1 MOTTAGNINGSBESÖK, ENSKILT 2 2 MOTTAGNINGSBESÖK, GRUPP 2 3 MOTTAGNINGSBESÖK, TEAM 2 4 MOTTAGNINGSBESÖK,

Läs mer

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-10-05 LS 2016-0266 Landstingsstyrelsen Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Föredragande

Läs mer

Varierande väntan på vård Analys och uppföljning av den nationella vårdgarantin. Almedalen 30 juni 2015

Varierande väntan på vård Analys och uppföljning av den nationella vårdgarantin. Almedalen 30 juni 2015 Varierande väntan på vård Analys och uppföljning av den nationella vårdgarantin Almedalen 30 juni 2015 Vårdens tillgänglighet och väntetider är viktiga frågor Sjukvårdens legitimitet och förtroende Bristande

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ slutenvård

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ slutenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-05-22 p 4 1 (7) Handläggare: Marite Sandström Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ

Läs mer

forum för välfärd EN RAPPORT MED REKOMMENDATIONER FRÅN FORUM FÖR VÄLFÄRDS INTEGRERAD VÅRDPILOT

forum för välfärd EN RAPPORT MED REKOMMENDATIONER FRÅN FORUM FÖR VÄLFÄRDS INTEGRERAD VÅRDPILOT EN RAPPORT MED REKOMMENDATIONER FRÅN FORUM FÖR VÄLFÄRDS INTEGRERAD VÅRDPILOT forum för välfärd Innehållsförteckning Förord 4 Sammanfattning 6 En hälso- och sjukvård i behov av ökad integration 8 Vad vi

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar Diskussionsunderlag för patientorganisationer inför möten med vårdcentraler Mål Att skapa en modell för hur patientorganisationer

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 2018-0106 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0106 Hälso-

Läs mer

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin 1 (5) Datum 2014-01-07 Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin Inledning En stor del av sjukskrivningarna framförallt

Läs mer

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-31 1 (5) HSN 2017-0668 HSN 1412-1663 Handläggare: Therese Löfqvist Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anne-Marie Norén Förslag att införa vårdval för patienter med långvarig smärta och psykisk ohälsa samt införande

Läs mer

Resursfördelning Region Östergötland

Resursfördelning Region Östergötland Resursfördelning 2016 1 HSN:s behovsstyrningsprocess med uppdrag och resursfördelning Uppdrag beslutas av HSN i februari. Uppdrag Specificering av uppdraget till vårdgivare i Region Östergötland samt privata

Läs mer

Motion 2017:35 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om att stärka primärvårdens ansvar 15 LS

Motion 2017:35 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om att stärka primärvårdens ansvar 15 LS Motion 2017:35 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om att stärka primärvårdens ansvar 15 LS 2017-0919 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-10 LS 2017-0919 Landstingsstyrelsen Motion 2017:35 av

Läs mer

Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa Ds 2015:59

Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa Ds 2015:59 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Ärendenr HSN 2016/84 1 (2) Handlingstyp Missiv Datum 2 mars 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa Ds 2015:59 Förslag till beslut

Läs mer

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad.

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Pia Skarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-12-11, P 24 1 (3) HSN 1306-0685 Svar på skrivelse från Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet

Läs mer

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0370 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin och geriatrik Camilla Westin 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Upphandling av geriatrisk

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET 1 (5) Regionkontoret Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Vårdvalsenheten ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET Lagstadgat krav: Läkarbesök inom 7 dagar, Enligt nationell

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat Dokumentation från regional konferens kroniska sjukdomar (Västervik, Gränsö 13-14 november) Dokumentation har fördelats mellan Kunskapsunderlag, Mätsystem och Stöd till förbättring, men inte på MIKRO (Vårdteam/klinik),

Läs mer

regionvastmanland.se Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti

regionvastmanland.se Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti Bakgrund Utredningen Effektiv vård 2016, förbättrad uppföljning av tillgänglighet Utredningen God och Nära vård, 2017, första delbetänkande Förstärkt

Läs mer

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare. Namn: Carina Westerelve Datum 2015-06-09 Funktion: Processledare Telefon: 0737-731409 Epost: carina.vesterlve@spray.se Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Läs mer

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Claes Lennmarken TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-10-16, P 13 1 (3) HSN 1405-0712 Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin

Läs mer

Fördjupad uppföljning GRANSKNINGSRAPPORT. Verksamhetsområde: Vårdcentral Typ av avtal: LOV Vårdgivarens namn: Familjeläkarna Bålsta

Fördjupad uppföljning GRANSKNINGSRAPPORT. Verksamhetsområde: Vårdcentral Typ av avtal: LOV Vårdgivarens namn: Familjeläkarna Bålsta 2015-09-11 Dnr HSS 2013-0243 Ledningskontoret Hälso- och sjukvårdsavdelningen Namn: Inge Bruce Tfn: 018-611 60 44 E-post: inge.bruce@lul.se Fördjupad uppföljning GRANSKNINGSRAPPORT Verksamhetsområde: Vårdcentral

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov?

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Torsdag 16 oktober 2014 Florean Pietsch Verksamhetschef Geriatrik Medicin Södertälje Sjukhus AB 2014-10-15 Din nära specialistvård

Läs mer

Yttrande över God och nära vård En gemensam färdplan och målbild (SOU 2017:53)

Yttrande över God och nära vård En gemensam färdplan och målbild (SOU 2017:53) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

eva.arvidsson@ltkalmar.se

eva.arvidsson@ltkalmar.se eva.arvidsson@ltkalmar.se Psykisk ohälsa ett ökande problem Verksamhetscheferna på landets vårdcentraler rapporterar: Stor och tilltagande belastning när det gäller psykiska problem Ingen möjlighet att

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Specialiserade överviktsmottagningar

Specialiserade överviktsmottagningar Underlag Specialiserade överviktsmottagningar Bakgrund Fetma utgör ett stort hot för folkhälsan. Med fetma följer en ökad risk för psykisk ohälsa, ökad sjuklighet och för tidig död. Övervikt/fetma brukar

Läs mer

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2018-1241 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1241 Hälso-

Läs mer