Uppdrag att redovisa arbetet med utveckling och förvaltning av metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdrag att redovisa arbetet med utveckling och förvaltning av metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser"

Transkript

1 PM Ärendenr: N2011/3170/TE Till: Näringsdepartementet Från: Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 Telefon: Camilla Hjorth Planering camilla.hjorth@trafikverket.se Direkt: Uppdrag att redovisa arbetet med utveckling och förvaltning av metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser Regeringen gav den i uppdrag åt Trafikverket att redovisa hur verket arbetar med utveckling och förvaltning av metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser. I uppdraget ingår att beskriva hur Trafikverket i ett långsiktigt perspektiv har omhändertagit sitt ansvar för att utveckla och förvalta metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser, hur Trafikverket säkerställer att metoderna och modellerna tillämpas på ett korrekt, transparent och enhetligt sätt i såväl den långsiktiga planeringen som i den fysiska planeringen och i andra användningsområden. I detta ingår att beskriva hantering av omvärldsdata, beräkningsförutsättningar för prognoser och kalkyler, underhåll av prognos- och kalkylmodeller, riktlinjer för tillämpning, redovisning och dokumentation samt utvärdering, uppföljning och utveckling av metoderna och modellerna, hur kompetensförsörjningen inom området säkerställs, vilka brister som kan identifieras samt förslag på åtgärder för att åtgärda dessa. Trafikverket ska i enlighet med regeringens instruktion ta fram trafikprognoser samt utveckla och förvalta metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser inom transportområdet. 1(13)

2 1 Hur Trafikverket i ett långsiktigt perspektiv har omhändertagit sitt ansvar för att utveckla och förvalta metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser 1.1 Riktlinjer för framtagande av trafikprognoser Trafikverket har i samverkan med Centrum för transportstudier (CTS) vid KTH arrangerat en seminarieserie under , med syfte att systematisera och ta fram en process för kvalitetssäkrade trafikprognoser. Experter och användare har ingått i seminarierna. Slutsatserna från seminarieserien har sammanfattats i en rapport ( Riktlinjer för framtagande av trafikprognoser ) som redovisar kraven på en systematisk process som leder fram till prognoser av acceptabel kvalitet för infrastrukturplanering och transportpolitiska beslut. Rapporten ger riktlinjer för hur en prognos inom trafikområdet bör tas fram, förvaltas och revideras. Några exempel på riktlinjer som ingår i rapporten är: Indata och modell ska vara tillgängliga för granskning Indata ska alltid vara dokumenterade och kvalitetsdeklarerade Antaganden ska dokumenteras och motiveras Varje prognosanvändare har en undersökningsplikt Rapporten behandlas nu i olika grupper inom (och till viss del utom) Trafikverket för synpunkter och kommer att beslutas i Trafikverket under oktober Förvaltning av samhällsekonomiska metoder Trafikverket har beslutat om en generell förvaltningsstyrningsmodell. Arbetet med att implementera och tillämpa Trafikverkets förvaltningsstyrningsmodell på området samhällsekonomiska metoder och prognos- och analysverktyg pågår. Under hösten 2011 implementeras denna för verktygen Sampers och EVA 1 och kommer på sikt att omfatta samtliga prognos- och analysverktyg och metoder för samhällsekonomiska analyser som Trafikverket ansvarar för. I detta ingår även förvaltning av indata, omvärldsindata, kalkylvärden m.m. En person har anställts från 1 oktober 2011 för att ansvara för förvaltningen av Sampers 2. 1 EVA står för Effektberäkning vid väganalyser. EVA är ett kalkylverktyg som används för att beräkna effekter och samhällsekonomi för enskilda objekt eller trafiksystem inom vägtransportsystemet. 2 Sampers är ett nationellt modellsystem för trafikslagsövergripande analyser och prognoser av persontransporter. 2(13)

3 I arbetet med tillämpning av Trafikverkets förvaltningsstyrningsmodell har bl.a. de metoder, prognos- och analysverktyg samt effektsamband som kopplas till samhällsekonomiska analyser listats och ansvariga personer har utsetts och beslutats för såväl beräkningsverktygen som övergripande ansvar över ASEK, statistik, samordning av effektsamband och effektmodeller. Förvaltningsansvaret finns definierat i förvaltningsstyrningsmodellen. Gränsdragning mellan olika förvaltningsområden har påbörjats. Intern lagring av prognos- och analysverktyg och indata, dokumentationer m.m. enligt förvaltningsmodellen har påbörjats för i dagsläget verktygen Sampers och EVA. 1.3 Kvalitetsprocess Trafikverket bedriver ett arbete med att implementera ett förslag till ett kvalitetssystem för förvaltning, utveckling och tillämpning av samhällsekonomiska analyser och modeller som togs fram under Detta arbete tangerar delvis det som nu hanteras i uppbyggnad av en förvaltning. En beslutsordning om samhällsekonomiskt beslutsunderlag i Trafikverket är beslutad som förtydligar hur beslut ska ske av indata, beräkningsförutsättningar, effektsamband, prognos- och analysverktyg, effektmodeller samt resultat (samhällsekonomiska kalkyler, analyser, samlade effektbedömningar, efterkalkyler). Arbete med att implementera detta pågår. Här ingår även kvalitetsgranskning av kalkyler och analyser. Kvalitetsbeskrivning av prognos- och analysverktyg m.m. ska ske enligt en framtagen kvalitetsmatris som utgår ifrån förvaltarens, användarens och utvecklarens perspektiv. Detta arbete pågår och är genomfört för ett fåtal mindre verktyg hittills. Extern publicering av material på Trafikverkets webbplats ingår också i implementeringen. Viss relevant information finns på Trafikverkets webbplats redan idag men den ska utvecklas, uppdateras och kompletteras utifrån behov hos exempelvis användare och förvaltare. Det efterfrågas möjlighet för interaktion mellan förvaltare, användare, forskare m.fl. och att kontaktvägar in till förvaltare skapas genom ett ärendehanteringssystem. Detta arbete kommer att påbörjas under hösten 2011 och därefter ske kontinuerligt inom framförallt ordinarie förvaltning. 3(13)

4 1.4 Utvecklingsplan för samhällsekonomiska metoder och verktyg Trafikverket och Transportstyrelsen gav i början av 2010 ut publikationen Utveckling av samhällsekonomiska metoder och verktyg Trafikslagsövergripande plan utifrån erfarenheter av åtgärdsplaneringen 2010:030 3 som innehåller ett förslag till en långsiktig trafikslagsövergripande utvecklingsplan för prognoser och samhällsekonomiska kalkyler. Planen har en övergripande strategisk karaktär och riktar in sig på de stora mest angelägna utvecklingsbehoven. Planen ska även vara ett underlag för prioritering som görs i den ordinarie verksamheten. Planen innehåller beskrivning av de viktigaste utvecklingsinsatserna vad gäller samhällsekonomiska metoder och de prognos- och analysverktyg som Trafikverket ärvt från tidigare myndigheter. I strategin ingår t.ex. att utveckla Samperssystemet så att det bättre än idag kan hantera det långväga kollektivresandet samt att bygga klart den nationella Samgodsmodellen som tar hänsyn till logistiska samband. Förvaltning bedöms i utvecklingsplanen som en mycket viktig förutsättning för kvalitetssäker utveckling och tillämpning av verktyg och modeller, varför Trafikverket under 2011 arbetat med att börja bygga upp en sådan. Implementering av utvecklingsplanen påbörjades under 2011 och pågår, men i lägre takt än som planerades i utvecklingsplanen 2010 bland annat på grund av andra viktiga uppdrag. Ambitionen är att denna utvecklingsplan ska uppdateras kontinuerligt, nästa uppdatering planeras ske under Några exempel på vad i utvecklingsplanen som genomförts eller är på gång är: Förvaltning av modellverktygen Metod för Samlad effektbedömning Inom ASEK hanteras bl.a. känslighetsanalyser, differentiering av tidsvärden, värdering av förseningar och restidsosäkerhet Prognoser för godstransporter Samgods Hantering av långväga kollektivtrafikresor - Sampers Kvalitet i väg- och kollektivtrafiknät Konsistens mellan tidsvärden i prognosmodell och kalkyl Bilparksprognoser och bilinnehav Samhällsekonomi för drift och underhåll Lokaliseringseffekter Hantering av bullereffekter Analys av gång- och cykelåtgärder Effektsamband aspx 4(13)

5 1.5 Internationellt samarbete Trafikverket deltar i flera internationella samarbeten inom området modeller och indata. Sedan lång tid tillbaka finns ett samarbete med Norge om godsmodeller. Samarbeten har även utvecklats genom diskussioner med utvecklarna av den nya danska prognosmodellen för gods- och persontrafik, samt genom kontakter inom EU-aktiviteterna TransTools och COST. 1.6 Metod för samhällsekonomisk bedömning av Drift och underhåll Drift och underhåll är ett område som har varit eftersatt under lång tid när det gäller möjligheten att beskriva samhällsekonomiska effekter i samband med strategisk planering. I Trafikverket pågår därför ett arbete som ska resultera i en metod för samhällsekonomisk bedömning för underhåll för väg och järnväg baserad på enkla effektsamband. Metoden ska vara implementerad under våren Metod för samhällsekonomisk bedömning av lågtrafikerade banor En metodik för samhällsekonomisk bedömning av lågtrafikerade banor har tagits fram inom börjat användas inom Trafikverket. 1.8 Metoder för näringslivets nyttor av godstransporter Det pågår ett arbete med att ta fram en metod som bättre än idag ska kunna ta hänsyn till företagsekonomiska aspekter (för transportköparna) i samband med de samhällsekonomiska analyserna av investeringsåtgärder. I projektet ingår även att se över de samhällsekonomiska effekterna för gods. 5(13)

6 2 Hur Trafikverket säkerställer att metoderna och modellerna tillämpas på ett korrekt, transparent och enhetligt sätt i såväl den långsiktiga planeringen som i den fysiska planeringen och i andra användningsområden I detta ingår att beskriva hantering av omvärldsdata, beräkningsförutsättningar för prognoser och kalkyler, underhåll av prognos- och kalkylmodeller, riktlinjer för tillämpning, redovisning och dokumentation samt utvärdering, uppföljning och utveckling av metoderna och modellerna. 2.1 Riktlinjer för framtagande av trafikprognoser Riktlinjer för framtagande av trafikprognoser som beskrivs under punkt 1.1. är ett sätt att säkerställa att modellerna tillämpas på ett korrekt, transparant och enhetligt sätt i planeringen. 2.2 Tillämpning av metoder och modeller Trafikverket har, som omnämns ovan under punkten Kvalitetsprocess, beslutat om en beslutsordning för samhällsekonomiskt beslutsunderlag. Syftet med beslutsordningen är att tydliggöra ansvaret mellan olika organisatoriska delar i Trafikverket och på så sätt tillse att samhällsekonomiska analyser av eller åt Trafikverket görs enligt samma förutsättningar, med samma metoder osv. Beslutsordningen tydliggör ansvar mellan vilka som: tar fram och beslutar om vilka riktlinjer och metoder som ska användas i analyser av eller åt Trafikverket (exempelvis indata, prognoser, beräkningsförutsättningar, effektsamband, prognos- och analysverktyg, effektmodeller) ta fram samhällsekonomiska kalkyler, analyser, samlade effektbedömningar granskar och beslutar samt ansvarar för att tillhandahålla framtagna samhällsekonomiska kalkyler, analyser, samlade effektbedömningar, efterkalkyler När detta implementerats fullt ut är tanken att samhällsekonomiska analyser tas fram löpande i planeringsprocesserna. Då analyserna baseras på fastslagna metoder och förutsättningar, kan dessa även användas i den ekonomiska planeringen d.v.s. åtgärdsplanering. 6(13)

7 2.3 Beräkningsförutsättningar och kalkylvärden Arbete med att ta fram nya rekommendationer och riktlinjer för samhällsekonomiska metoder och kalkylvärden pågår under 2011 i den s.k. ASEKgruppen 4. ASEK ansvarar för att: föreslå vilka samhällsekonomiska kalkyl- och analysmetoder som bör användas vid analys av olika former av åtgärder inom transportområdet rekommendera vilka viktigare indata som ska användas för trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser (makroekonomiska och socioekonomiska indata 5, effektsamband och värderingar) arbeta för samordning av de forsknings- och utvecklingsinsatser som genomförs inom området. ASEK har ett bredare ansvarsområde i och med att Trafikverket tagit över ledningen av detta arbete. ASEK ansvarar nu för samtliga beräkningsförutsättningar, marginalkostnader och kalkylvärden inklusive de som tidigare hanterades internt inom de f.d. trafikverken. Att rekommendera viktigare indata som ska användas för trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser (makroekonomiska och socioekonomiska indata, effektsamband och värderingar) är också nytt för ASEK. 2.4 Data Ett automatkodningsprogram för busslinjer som använder Samtrafikens databas för kollektivtrafik, finns framtaget. Program för uttag av vägnät ur NVDB 6 finns också framtagna och vidareutvecklas under året. Metoder för framtagande av indata bl.a. till Sampers beskrivs nu inom Kapacitetsuppdraget där bland annat samarbeten med andra myndigheter sker (Energimyndigheten har t ex deltagit i arbete med framtagande av framtida bränslepriser). Korrekt statistik för alla trafikslag är viktig för de samhällsekonomiska metoderna och prognos- och analysverktygen. Ett gemensamt producentråd för samordning av Trafikverkets, Transportstyrelsens och Trafikanalys arbete med statistik, har planenligt börjat arbeta under Trafikanalys ledning. I samarbete med Trafikanalys 4 ASEK står för Arbetsgruppen för samhällsekonomiska kalkyl- och analysmetoder inom transportområdet. ASEK är en myndighetsgemensam arbetsgrupp som leds av Trafikverket. I ASEK ingår representanter från Trafikverket, Naturvårdsverket, Sjöfartsverket, Svensk kollektivtrafik, Transportstyrelsen, Vinnova, Trafikanalys (adjungerad). Till ASEK har en rådgivande expertgrupp knutits bestående av forskare på Centrum för transportstudier (CTS), vid KTH och VTI. Arbetet leddes tidigare av SIKA, men Trafikverket tog över detta uppdrag när verket bildades den 1 april Med begreppet socioekonomiska data avses i denna text utifrån Långtidsutredningens långtidsscenarier nedbruten data t ex vad gäller framtida befolkning, sysselsättning, produktion på regional och kommunal nivå (och i vissa fall även delområden i kommuner). 6 Nationella vägdatabasen 7(13)

8 har arbetet påbörjats med att förutom väg- och järnvägsstatistik ta ett grepp för att efter samråd med Sjöfartsverket förbättra sjöfartsstatistiken. En kontaktgrupp för godsmodeller och bollande av idéer, data och resultat har bildats av fyra medlemmar i regeringens Logistikforum och tre personer som arbetar med godsmodeller på Trafikverket. Transportsektorns långsiktiga trafikprognoser utgår bland annat från Långtidsutredningarna och från SCB:s befolkningsprognoser. För att utbyta information om, och erfarenheter av, framtagning av socioekonomisk data har ett inledande möte mellan Trafikverket och myndigheten Tillväxtanalys 7 ägt rum. Trafikverket kommer även söka samarbete med andra myndigheter kring detta. 2.5 Beräkningshandledning En trafikslagsövergripande beräkningshandledning för samhällsekonomisk analys kommer att finnas framme vid årsskiftet 2011/12 i en första version. I dagsläget finns ingen trafikslagsövergripande handledning utan de gamla dokument som togs fram i de f.d. trafikverken gäller fortfarande. De gamla trafikverkens beräkningshandledningar ska i och med detta sammanfogas samt kompletteras med den metodutveckling och erfarenheter som tillkommit sedan dess. 2.6 Hantering av ej prissatta effekter och redovisning och dokumentation av resultat Samlad effektbedömning är ett sammanfattande underlagsmaterial om ett åtgärdsförslag eller paket av åtgärder med syfte att utgöra ett stöd för planering och beslut. Samlad effektbedömning är dels en mall för redovisning av intressanta aspekter för olika beslutsperspektiv, men innehåller även vissa metoddelar. Exempelvis redovisas resultat från en samhällsekonomisk kalkyl i en samlad effektbedömning och där vägs detta sedan samman med sådana effekter som inte ingår i kalkylen. I Samlad effektbedömning redovisas även perspektiv som en fördelningsanalys och åtgärdens bidrag till de olika delarna av det transportpolitiska målet. En ny version av Samlad effektbedömning har tagits fram under Den tidigare versionen har kompletterats och förbättrats utifrån de tillämpningserfarenheter som framkom i samband med framtagande av Nationell plan Myndigheten Tillväxtanalys ansvarar för utveckling och förvaltning av raps (regionalt analys- och prognossystem) som bland annat används vid nedbrytning av LU för framtagning av s.k. socioekonomisk data på regional nivå. 8(13)

9 I den nya versionen av Samlad effektbedömning beskrivs åtgärden utifrån tre olika perspektiv; samhällsekonomisk analys, transportpolitisk måluppfyllelseanalys och fördelningsanalys. När det gäller den samhällsekonomiska analysen har bl.a. metoden specificerats gällande hur ej prissatta effekter får vägas samman med effekter som beräknats i en samhällsekonomisk kalkyl till en slutlig bedömning av samhällsekonomisk lönsamhet. I den nya versionen av Samlad effektbedömning ingår även ett utvecklat avsnitt om fördelningseffekter och avsnittet om transportpolitisk måluppfyllelseanalys har anpassats efter de nya transportpolitiska målen. Mallen har även utvecklats rent pedagogiskt och kompletterats med information som är viktig för att möjliggöra granskning av exempelvis den samhällsekonomiska kalkylen. Den nya samlade effektbedömningen har remitterats till berörda parter inom och utom Trafikverket och dess tillämpning testas. Samlad effektbedömning kommer att slutredigeras och beslutas under hösten Uppdaterade versioner av effektmodeller, prognos- och kalkylverktyg Arbete pågår med att uppdatera prognos- och analysverktygen. Modellen för prognoser och kalkyler för persontrafik, Sampers, uppdateras först och främst genom att ett utbyte av programkoden initierats, där den gamla koden från talet byts mot en modern kod. Dessutom har en ny version tagits fram som bättre hanterar de långväga resorna, vilket innebär att höghastighetståg bättre kan analyseras. Kalkyldelen av Sampers utvecklas så att den bättre ska hantera de nya hastighetsgränser som införts på vägarna de senaste åren. Godsmodellen Samgods utvecklas under året framför allt genom att bättre hantering av kapacitetsrestriktioner på järnväg införs. Även kalibreringen av modellen förbättras, för att få en bättre överensstämmelse för transportflödena via hamnar. En förstudie genomförs under hösten 2011 för att besluta om den IT-tekniska plattform för ett nytt verktyg som omfattar de befintliga verktygen EVA (vägåtgärder), Bansek (järnvägsåtgärder) och Cykalk (gång- och cykelåtgärder). I detta undersöks även möjligheten att samordna effektmodellerna med kalkyldelen av Sampers. Under 2012 ska nya versioner finnas framme för samtliga prognos- och analysverktyg. Transportområdets effektsamband och effektmodeller är viktiga förutsättningar för prognos- och analysverktygen och för att bl.a. kunna genomföra samhällsekon- 9(13)

10 omiska analyser. I oktober 2011 påbörjas arbetet inom Trafikverket att samordna helhetsbilden av effektsamband och effektmodeller samt korordinera utveckling och förvaltning av effektsamband för alla trafikslag. 2.8 Uppföljning och utvärdering Under hösten 2011 startar ett projekt med syfte att förbättra metodiken för efterkalkyler. Detta ska leda till bättre och mer genomskinliga efterkalkyler såväl vad gäller uppföljning av anläggningskostnad som samhällsekonomisk nytta gentemot planernas kostnad och nytta. 10(13)

11 3 Hur kompetensförsörjningen inom området säkerställs Generellt traineeprogram inom Trafikverket, varav en tillsatt trainee är trafikanalytiker i traineeomgång Detta är viktigt ur kompetensförsörjningssynpunkt eftersom det innebär att ny kompetens tillförs branschen. Under året har samarbete stärkts med forskningscentret CTS vid KTH, vilket är ett sätt att säkerställa en långsiktig kompetens inom området samhällsekonomi och modeller i transportsektorn. Ett liknande arbete kan i vissa delar behöva utvecklas även inom området indata/socioekonomiska data för att säkerställa nödvändig och tillräckligt bred kompetens på lång sikt inom forskning och hos konsulter. Utbildningar i de olika verktygen planeras ske i samband med att nya verktygsversioner tas fram under 2012, i enighet med ordinarie förvaltning. Sådana utbildningar riktar sig såväl internt inom Trafikverket som externt. Utbildning i den nya versionen av Samlad effektbedömning kommer att ske kring årsskiftet 2011/2012 såväl internt som externt. En s.k. användardag planeras i slutet av 2011 för verktyget Sampers. Syftet är att möjliggöra kommunikation mellan förvaltare och användare och ge externa användare möjlighet att komma med synpunkter och input. Detta ingår i ordinarie verktygsförvaltning och kommer att ske för fler prognosoch analysverktyg vid behov. Ansvarig enhet för dessa frågor inom Trafikverket har under hösten 2011 anställt ett antal personer med trafikanalys- och samhällsekonomikompetens på vakanta tjänster. För att stärka sambanden mellan analys av transportområdets kapacitet och effektivitet samordnas organisatoriskt mer tydligt inom Trafikverket de resurser som analyserar järnvägens kapacitet med samhällsekonomer, trafikanalytiker och statistiker. Sårbarhet finns inom detta kompetensområde inom Trafikverket, då det i vissa fall endast finns en eller ett fåtal personer som kan en viktig del i kedjan för att ta fram trafikprognoser eller analyser (exempelvis tidtabellsgenerering). Detta måste hanteras dels via bättre dokumentation och dels genom att flera personer lär sig samma sak. Detta minskar även överbelastning av enskilda personer i intensiva perioder. 11(13)

12 4 Vilka brister som kan identifieras samt förslag på åtgärder för att åtgärda dessa 4.1 Indata och sekretess På grund av sekretess är det idag mycket svårt att få tillgång till viss data som är lämplig att använda som indata i analysarbetet. Det gäller exempelvis järnvägsdata om godsflöden, resande och biljettpriser som Trafikföretagen inte vill lämna ut om uppgifterna offentliggörs. Det finns även data hos olika myndigheter som lyder under statistiksekretessen och som därför inte är tillgängliga. Exempel på sådana är järnvägsdatadata inom Trafikverket eller grunddata från Varuflödesundersökningen som nyligen utförts av Trafikanalys. De förordningar och regler som styr dessa frågor behöver ses över och kompletteras så att underlagen kan användas för analysarbete och nödvändigt utvecklings och valideringsarbete utan att uppgiftslämnarna affärsintressen komprometteras. 4.2 Behov av viss samordning mellan olika myndigheters prognoser De långsiktiga trafikprognoserna (inkl transportefterfrågan) som tas fram av Trafikverket, på uppdrag av Näringsdepartementet, utgår från framtidsscenarier på lång sikt som Finansdepartementet tar fram 8. Även Energimyndigheten har idag ett ansvar för långsiktiga prognoser inom energipolitiken och det har förekommit att Konjunkturinstitutet, på uppdrag av Energimyndigheten, tagit fram för detta ändamål viss data/parametervärden 9. När det gäller framtagning av så kallad socioekonomisk data på regional nivå brukar myndigheten Tillväxtanalys göra det med hjälp av viss metodik utifrån den myndighetens uppdrag inom tillväxtpolitiken (samt ansvar för förvaltning och utveckling av det regionala analys- och prognossystemet raps). Trafikverket behöver för sina prognoser socioekonomiska data på en mera detaljerad nivå och tar därför fram dessa data utifrån de behov som finns inom transportpolitiken och infrastrukturplaneringen (och bland annat är raps då ett verktyg som används) Ibland väljer enligt vår vetskap Finansdepartementet att göra detta helt i egen regi och ibland gör Konjunkturinstitutet på uppdrag av Finansdepartementet detta. 9 Fördjupnings-PM nr , Samhällsekonomiska scenarier för Energimyndighetens långsiktsprognos, Konjunkturinstitutet. 10 Myndigheten Trafikanalys har i ett övergångsskede sammanfattat f.d. SIKA och trafikverkens arbete med denna typ av indata för år 2030 baserad på LU2008 i PM 2010:1 Indata till de nationella svenska person- och godstrafikmodellerna Sampers och Samgods för prognosår I samband med bildandet av Trafikverket övergick ansvaret för framtagning av denna typ av indata till Trafikverket i och med överföringen av ansvaret för framtagning av trafikprognoser. Inom ramen för det nu pågående Kapacitetsuppdraget har 12(13)

13 För att garantera konsistens mellan statens långsiktiga analyser föreslår Trafikverket att myndigheter som har i uppgift att ta fram långsiktiga ekonomiska prognoser/scenarier samt att använda socioekonomiska data får i uppdrag att samordna denna verksamhet. Samarbetet i den s.k. ASEK-gruppen, gällande beräkningsförutsättningar och kalkylvärden inom transportområdet, som redan pågår under Trafikverkets ledning, kan användas som exempel på hur sådana samarbeten mellan myndigheter kan utformas. När det gäller långsiktiga ekonomiska prognoser och socioekonomiska indata ligger det närmare tillhands att samordningsansvaret läggs på andra myndigheter, t ex om lämpligt Konjunkturinstitutet i fallet med ekonomiska scenarier (inkl. makroekonomiska parametrar) och myndigheten Tillväxtanalys vad gäller regionala prognoser i fallet med befolknings- och tillväxtprognoser (inkluderar de tidigare nämnda socioekonomiska data på regional nivå). Trafikverket bidrar gärna vid behov med ytterligare synpunkter vad gäller formuleringen av ett sådant eventuellt framtida uppdrag. 4.3 Metoder och verktyg I den utvecklingsplan Utveckling av samhällsekonomiska metoder och verktyg Trafikslagsövergripande plan utifrån erfarenheter av åtgärdsplaneringen 2010: som omnämns ovan, beskrivs de mest angelägna bristerna inom samhällsekonomiska metoder och verktyg. Trafikverket tagit fram socioekonomiska data för 2050 och då har raps varit ett viktigt verktyg aspx 13(13)

Arbetar med: Geografisk placering:

Arbetar med: Geografisk placering: 1 2014-04-03 2 2014-04-03 Enheten Samhällsekonomi och modeller ansvarar för arbetet med samhällsekonomiska kalkyler, prognoser och övriga underlag för arbetet med infrastrukturplanering, banavgifter och

Läs mer

Utveckling av samhälls ekonomiska verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet. Trafikslags övergripande plan

Utveckling av samhälls ekonomiska verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet. Trafikslags övergripande plan Utveckling av samhälls ekonomiska verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet Trafikslags övergripande plan ur Förordning (2010:185) med instruktion för Trafikverket 2 Trafikverket

Läs mer

Sampers användardag 13 december Peo

Sampers användardag 13 december Peo Sampers användardag 13 december 2011 Peo Välkommen till användardagen! 2 2011-12-20 Enhetens Samhällsekonomi och modeller Ur förordning med instruktion för Trafikverket (SFS 2010:185) 2 Trafikverket ska

Läs mer

Utvecklingsplanen för Trafikverkets analysverktyg. förklarad på ett enklare sätt

Utvecklingsplanen för Trafikverkets analysverktyg. förklarad på ett enklare sätt Utvecklingsplanen för Trafikverkets analysverktyg förklarad på ett enklare sätt Kort om analyser, fakta och prognoser Om utvecklingsplanen Denna folder är en översikt av rapporten Trafikverkets trafikslagsövergripande

Läs mer

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser, förklarat på ett enklare sätt Vi planerar idag för morgondagens transportsystem men hur kommer framtiden att se ut? Det vet vi inte och därför

Läs mer

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser, förklarat på ett enklare sätt Vi planerar idag för morgondagens transportsystem men hur kommer framtiden att se ut? Det vet vi inte och därför

Läs mer

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Version 2015-04-01 Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Kapitel 1 Introduktion Yta för bild 2 Innehåll Förord... 4 1 Introduktion... 5 1.1 Transportpolitikens mål och Trafikverkets

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Version 2016-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Förord och Innehåll 1 Inledning G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Förord Denna rapport Analysmetod och samhällsekonomiska

Läs mer

Sampers användardag 2013-06-18

Sampers användardag 2013-06-18 Sampers användardag 2013-06-18 Dagordning Sampers användardag 18 juni 2013 Inledning 9:30-10:00 Modellens känslighet 10:00-11:00 Kalibrering och validering 11:00-11:30 Lunch 11:30-12:30 Kalibrering och

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 Version 2018-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 Förord och Innehåll 1 Inledning G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Förord Denna rapport Analysmetod och samhällsekonomiska

Läs mer

Årliga uppdateringar av prognosförutsättningar och verktyg

Årliga uppdateringar av prognosförutsättningar och verktyg Peo Dokumenttyp: Ärendenummer: TRV 2013/83082 Projektnummer: [Projektnummer] Ert datum: [Motpartens datum] Ert ärendenummer: [Motpartens ärendeid] Version:1.0 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 Texttelefon:

Läs mer

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Version 2015-04-01 Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Kapitel 3 Beslutsunderlag och samlad effektbedömning (SEB) Översiktlig beskrivning av förändringar och uppdateringar

Läs mer

En Prognos är alltid en prognos

En Prognos är alltid en prognos TMALL 0141 Presentation v 1.0 En Prognos är alltid en prognos Förutsättningar Statistik Modell Trafikverkets Prognoser Gods och Person Vad anser du att man kan använda Trafikverkets nuvarande prognoser

Läs mer

Session 4: Samhällsekonomi vad är alternativet?

Session 4: Samhällsekonomi vad är alternativet? Session 4: Samhällsekonomi vad är alternativet? Praktikerns syn på det samhällsekonomiska beslutsunderlaget. Peo Nordlöf peo.nordlof@vv.se Varför samhällsekonomiska analyser? Varför inte vanlig marknadslösning?

Läs mer

Ny tidplan för samhälls ekonomiska analyser och trafikprognoser. Närings departementet Sylvia Yngström Wänn Peo Nordlöf

Ny tidplan för samhälls ekonomiska analyser och trafikprognoser. Närings departementet Sylvia Yngström Wänn Peo Nordlöf Ny tidplan för samhälls ekonomiska analyser och trafikprognoser Närings departementet 2013-11-06 Sylvia Yngström Wänn Peo Nordlöf Enhet Samhällsekonomi och modeller Disposition 1. Trafikverkets ansvar

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 S Version 2018-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 Kapitel 18 Samhällsekonomisk analys redovisad i Samlad effektbedömning (SEB) G L 6(1+0,1) 6 12 120 80

Läs mer

Utveckling av samhällsekonomiska metoder och verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet - Trafikslagsövergripande plan

Utveckling av samhällsekonomiska metoder och verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet - Trafikslagsövergripande plan Utvecklingsplan för drift, underhåll- och reinvestering. Bilaga till Utveckling av samhällsekonomiska metoder och verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet - Trafikslagsövergripande

Läs mer

Översiktlig beskrivning av dataanvändning för Sampersmodellen

Översiktlig beskrivning av dataanvändning för Sampersmodellen 1(11) Översiktlig beskrivning av dataanvändning för Sampersmodellen - som underlag för rafikanalys uppdrag att utreda hur kunskapen om järnvägstransporter kan förbättras (Regeringsuppdrag, N2017/03480/S)

Läs mer

Bygg om eller bygg nytt

Bygg om eller bygg nytt Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version 2015-04-01 Steg 3 och 4 Bygg om eller bygg nytt Kapitel 1 Introduktion Översiktlig beskrivning av förändringar och uppdateringar i kapitel

Läs mer

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska. Rapport 2015:1

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska. Rapport 2015:1 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser 2014 Rapport 2015:1 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser 2014 Rapport 2015:1 Trafikanalys Adress: Torsgatan

Läs mer

Analysera och prognosticera godstrafik. Samgodsmodellen förklarad på ett enklare sätt

Analysera och prognosticera godstrafik. Samgodsmodellen förklarad på ett enklare sätt Analysera och prognosticera godstrafik Samgodsmodellen förklarad på ett enklare sätt Samgods vad är det? Samgodsmodellen är ett verktyg som används för att göra analyser, bedömningar och prognoser för

Läs mer

Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt 2 Enligt Riksdagens Förordning (2010:185) ska Trafikverket, med utgångspunkt i ett trafikslagsövergripande perspektiv, ansvara för den långsiktiga

Läs mer

Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version Steg 1 och 2. Tänk om och optimera. Kapitel 1 Introduktion.

Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version Steg 1 och 2. Tänk om och optimera. Kapitel 1 Introduktion. Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version 2015-04-01 Steg 1 och 2 Tänk om och optimera Kapitel 1 Introduktion Yta för bild Översiktlig beskrivning av förändringar och uppdateringar

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

RiR 2010:27. Förvaltningen av samhällsekonomiska metoder inom infrastrukturområdet

RiR 2010:27. Förvaltningen av samhällsekonomiska metoder inom infrastrukturområdet RiR 2010:27 Förvaltningen av samhällsekonomiska metoder inom infrastrukturområdet ISBN 978 91 7086 237 3 RiR 2010:27 Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2010 Till regeringen Näringsdepartementet Datum:

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx Lönkalk Användarhandledning version 3.2 2019-xx-xx Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor 5 Diskonteringsränta

Läs mer

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser 2013. Rapport 2014:3

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser 2013. Rapport 2014:3 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser 2013 Rapport 2014:3 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser 2013 Rapport 2014:3 Trafikanalys Adress: Torsgatan

Läs mer

Från 1 april 2016 gäller Ny ASEK, nya effektsamband, nya förutsättningar för prognoser och kalkyler

Från 1 april 2016 gäller Ny ASEK, nya effektsamband, nya förutsättningar för prognoser och kalkyler 1 (8) Från 1 april 2016 gäller Ny ASEK, nya effektsamband, nya förutsättningar för prognoser och kalkyler Ny ASEK ASEK 6.0 Rapporten Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Indata till trafikmodeller för prognosår 2030 och 2050 ett sammandrag

Indata till trafikmodeller för prognosår 2030 och 2050 ett sammandrag 1 (9) Stockholm 2012-08-17 Indata till trafikmodeller för prognosår 2030 och 2050 ett sammandrag På uppdrag av Trafikverket har WSP tagit fram uppdaterade indata till de nationella svenska person- och

Läs mer

PM Kommentar till promemoria Transportutveckling och prognoser daterad

PM Kommentar till promemoria Transportutveckling och prognoser daterad 1(11) Näringsdepartementet, Analyssekretariatet Kommentar till promemoria Transportutveckling och prognoser daterad 2016-02-09 Näringsdepartementet har inkommit till med vissa frågeställningar, utgående

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Näringsdepartementet 14 april 2015

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Näringsdepartementet 14 april 2015 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Näringsdepartementet 14 april 2015 Dagordning Vad Vem Tid Inledning Susanne Nielsen Skovgaard 5 minuter Trafikprognoser information om de nya trafikprognoserna som presenterades

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05 Lönkalk Användarhandledning version 3.0 2016-04-01 Plet PM 2016:05 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor

Läs mer

Samhällsekonomi Samlade Effektbedömningar Trafikprognoser. För utbildning Departementet Peo Nordlöf enhetschef

Samhällsekonomi Samlade Effektbedömningar Trafikprognoser. För utbildning Departementet Peo Nordlöf enhetschef Samhällsekonomi Samlade Effektbedömningar Trafikprognoser För utbildning Departementet 2015-11-17 Peo Nordlöf enhetschef Trafikverkets ansvar regeringens Förordning (2010:185) med instruktion för Trafikverket

Läs mer

RTN 2008-0291. Utvecklingsbehov för prognos- och kalkylmodeller för infrastrukturinvesteringar. en nulägesanalys

RTN 2008-0291. Utvecklingsbehov för prognos- och kalkylmodeller för infrastrukturinvesteringar. en nulägesanalys RTN 2008-0291 Utvecklingsbehov för prognos- och kalkylmodeller för infrastrukturinvesteringar i stadsförhållanden en nulägesanalys Version: 2010-05-20 Författare: Elisabet Idar Angelov, WSP 2 Innehåll

Läs mer

PM Skillnader i förutsättningar mellan Kapacitetsuppdraget 2011 och ny Nationell plan 2014-2025

PM Skillnader i förutsättningar mellan Kapacitetsuppdraget 2011 och ny Nationell plan 2014-2025 [Ärendenummer] 2013:3 Till: Från: PM Skillnader i förutsättningar mellan Kapacitetsuppdraget 2011 och ny Nationell plan 2014-2025 Inledning Skillnaderna mellan de prognoser och kalkyler som gjordes under

Läs mer

LU-nedbrytning uppföljning och framtidsutblick

LU-nedbrytning uppföljning och framtidsutblick PM Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2013/80284, Sple 2013:05 2013-12-10 Projektnummer Sidor [Projektnummer] 1(16) LU-nedbrytning uppföljning och framtidsutblick TDOK 2010:29 Mall_PM v 2.0 Trafikverket 781

Läs mer

Bilaga 1. Myndigheternas scenarioarbete

Bilaga 1. Myndigheternas scenarioarbete BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2017- 1509 Bilaga 1. Myndigheternas scenarioarbete RiR 2019:4 Att planera för framtiden statens arbete med scenarier inom miljö-, energi-, transport- och bostadspolitiken

Läs mer

FAQ Trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser från 1 april 2015

FAQ Trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser från 1 april 2015 FAQ Trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser från 1 april 2015 Hur kommer de nya prognoserna påverka den samhällsekonomiska lönsamheten av projekt som tex Västlänken, Förbifarten, Höghastighetsbanor,

Läs mer

Trafikprognoser. Seminarium Näringsdepartementet

Trafikprognoser. Seminarium Näringsdepartementet Trafikprognoser Seminarium Näringsdepartementet 2015-11-17 Upplägg av dagens möte Inledning. Vad är trafikprognoser? Hur tas de fram? Hur väl stämmer de? Susanne Nielsen Skovgaard, avdelningschef Expertcenter

Läs mer

1.1 Beläggningsgrad och ärendefördelning - personbilstrafik

1.1 Beläggningsgrad och ärendefördelning - personbilstrafik 1.1 och ärendefördelning - personbilstrafik Den rikstäckande resvaneundersökningen RES 0506 genomfördes under perioden hösten 2005 till hösten 2006. Samtliga resultat för 2006 är framtagna ur RES 0506.

Läs mer

Nyheter i ASEK 6. Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna.

Nyheter i ASEK 6. Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna. Nyheter i ASEK 6 Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna. Basår för priser Basår för priser ändras från 2010 till 2014. Det vill säga alla kalkylvärden i ASEK 6 ska

Läs mer

Forskning och innovation för bättre måluppfyllelse Trafikverkets FoIstrategi

Forskning och innovation för bättre måluppfyllelse Trafikverkets FoIstrategi Forskning och innovation för bättre måluppfyllelse Trafikverkets FoIstrategi Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Stora investeringar i infrastrukturen för att skapa

Läs mer

VAD ETT CTS-PROJEKT ÄR OCH HUR DET KOMMER TILL

VAD ETT CTS-PROJEKT ÄR OCH HUR DET KOMMER TILL VAD ETT CTS-PROJEKT ÄR OCH HUR DET KOMMER TILL SAMT: CTS BEREDNING AV TRAFIKVERKETS UTVECKLINGSPLAN MARIA BÖRJESSON, 2013-08-27, REV HELENA BRAUN THÖRN, 2013-09-19, SMÅÄNDRINGAR JONAS ELIASSON 2013-09-26,

Läs mer

Medborgarnas resor förbättras genom ökad tillförlitlighet, trygghet och bekvämlighet.

Medborgarnas resor förbättras genom ökad tillförlitlighet, trygghet och bekvämlighet. 1(6) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer Utr 2012/4 Datum 2012-01-09 Redovisning av Trafikanalys medverkan till genomförande av En nationell strategi för regional konkurrenskraft, entreprenörskap

Läs mer

Samhällsekonomisk värdering av gränsöverskridande transporter - exemplet Kvarken

Samhällsekonomisk värdering av gränsöverskridande transporter - exemplet Kvarken Samhällsekonomisk värdering av gränsöverskridande transporter - exemplet Kvarken Jonas Westin Centrum för regionalvetenskap (CERUM) Umeå universitet NVF seminarium GODSINFRASTRUKTURÅTGÄRDER FÖR NORDENS

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Godsflöden i Norra Sverige

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Godsflöden i Norra Sverige TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Godsflöden i Norra Sverige Samgods är ett nationellt modellsystem för trafikslagsövergripande analyser och prognoser för godstransporter Användningsområden för

Läs mer

Utvecklad version av Samlad effektbedömning

Utvecklad version av Samlad effektbedömning TSG 2011-529 Remissvar 1(7) Trafikverket Att. Agnes von Koch 781 87 BORLÄNGE Utvecklad version av Samlad effektbedömning Trafikverket har skickat ett förslag till en utvecklad version av Samlad effektbedömning

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag?

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag? Svensk kompetens- & innovationsutveckling Var står vi idag? Göran Rudbäck FoU samordnare, SjöV Stockholm 8 november, 2012 Dagsläget...! År av utredningar En tydlig strategiprocess i maritima klustret Forsknings-

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet Version 2015-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2 Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll 19 Fördelningseffekter

Läs mer

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Gatukontorsdagar 2010 Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation

Läs mer

Revidering av socioekonomiska indata 2030 och 2050 avseende förvärvsarbetande nattbefolkning och förvärvsinkomster per kommun och SAMS-område

Revidering av socioekonomiska indata 2030 och 2050 avseende förvärvsarbetande nattbefolkning och förvärvsinkomster per kommun och SAMS-område Revidering av socioekonomiska indata 2030 och 2050 avseende förvärvsarbetande nattbefolkning och förvärvsinkomster per kommun och SAMS-område Bakgrund De nu aktuella SAMS-data 1, som här betecknas [A],

Läs mer

Organisering av samhällsekonomiskt. En jämförelse mellan Sverige, Danmark och Nederländerna. Rapport 2015:2

Organisering av samhällsekonomiskt. En jämförelse mellan Sverige, Danmark och Nederländerna. Rapport 2015:2 Organisering av samhällsekonomiskt modellarbete En jämförelse mellan Sverige, Danmark och Nederländerna Rapport 2015:2 Organisering av samhällsekonomiskt modellarbete En jämförelse mellan Sverige, Danmark

Läs mer

Systemanalys Gävle-Göteborg

Systemanalys Gävle-Göteborg Vision Bergslagsbanan och Systemanalys Gävle-Göteborg Genomgång med Partnerskap Bergslagsbanans lednings-/tjänstemannagrupp 26 oktober 2010 2010-10-24 Trafikverket arbetar utifrån transportpolitiska mål

Läs mer

Beräkningsmetodik och gemensamma förutsättningar för transportsektorns samhällsekonomiska analyser

Beräkningsmetodik och gemensamma förutsättningar för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Version 2014-04-01 Beräkningsmetodik och gemensamma förutsättningar för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Kapitel 7 Analysverktyg Yta för bild 1 Översiktlig beskrivning av förändringar och

Läs mer

Den svenska transportsektorn och infrastrukturplanering. Lennart Kalander Lena Eriksson. 9 september 2016

Den svenska transportsektorn och infrastrukturplanering. Lennart Kalander Lena Eriksson. 9 september 2016 Den svenska transportsektorn och infrastrukturplanering Lennart Kalander Lena Eriksson 9 september 2016 Transportpolitiska mål Transportpolitikens övergripande mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt

Läs mer

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt I den här broschyren får du en inblick i hur Trafikverket arbetar med samhällsekonomiska analyser på underhållsområdet och hur vi arbetar

Läs mer

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Workshop om medfinansiering Sveriges Kommuner och Landsting 20 november 2014 Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Utgångspunkter för medfinansiering Medfinansieringen syftar till att åstadkomma effektiva

Läs mer

Trafikverkets Basprognoser fr o m 1 april 2016

Trafikverkets Basprognoser fr o m 1 april 2016 Trafikverkets Basprognoser fr o m 1 april 2016 Kunskapsseminarium 15 april 2016 Susanne Nielsen- Skovgaard Fredric Almkvist Petter Wikström Expertcenter Upplägg presentation Introduktion till trafik- och

Läs mer

Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät

Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät 1 2 Vilket vägnät är viktigast? Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät Transportsystemet är till för att skapa tillgänglighet för människor och gods. Transportsystemets

Läs mer

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen.

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen. Sid 1 (6) Yttrande Dnr 2007-10-08 Er ref N2007/6036/IR Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2010-2019 (N2007/6036/IR) Regeringen

Läs mer

Portföljinriktning hur samarbetar Trafikverket med omvärlden?

Portföljinriktning hur samarbetar Trafikverket med omvärlden? Portföljinriktning hur samarbetar Trafikverket med omvärlden? Gerd Åström, Trafikverket 1 2014-05-16 Grunden våra strategiska utmaningar Kritiska områden med stort gap till önskvärt tillstånd/utveckling

Läs mer

Trafikverkets plan för utveckling av samhällsekonomiska metoder och verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet

Trafikverkets plan för utveckling av samhällsekonomiska metoder och verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet Trafikverkets plan för utveckling av samhällsekonomiska metoder och verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet - Trafikslagsövergripande plan Titel: Trafikverkets plan för utveckling

Läs mer

TNSL10 Trafikinfrastruktur och planering

TNSL10 Trafikinfrastruktur och planering Innehåll TNSL10 Trafikinfrastruktur och planering Föreläsning 2 VT2, 2013 Prognosmodeller april 2013 1 2 Modellering Typer av trafikmodeller Syftet med modeller Beskriva och analysera en situation. Underlätta

Läs mer

Uppdrag att inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart

Uppdrag att inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart Regeringsbeslut II 5 2018-08-23 N2018/04482/TS Näringsdepartementet Trafikverket 781 70 Borlänge Uppdrag att inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

RAPPORT. Olika nivåer på resandet. Genomgång av de resandematriser som används av Järnvägsgruppen KTH och de som används i den nationella planeringen

RAPPORT. Olika nivåer på resandet. Genomgång av de resandematriser som används av Järnvägsgruppen KTH och de som används i den nationella planeringen RAPPORT Olika nivåer på resandet Genomgång av de resandematriser som används av Järnvägsgruppen KTH och de som används i den nationella planeringen 2009-12-17 Analys & Strategi Analys & Strategi Konsulter

Läs mer

Inför åtgärdsplaneringen 2010-2020 www.banverket.se/banportalen/ap

Inför åtgärdsplaneringen 2010-2020 www.banverket.se/banportalen/ap Redovisning av uppdrag Inför åtgärdsplaneringen 2010-2020 www.banverket.se/banportalen/ap Titel: Inför åtgärdsplaneringen 2010-2020 Publikation: 2008:115 Projektledare: Peo Nordlöf, Vägverket, Rolf Haraldsson,

Läs mer

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomisk analys Rapport 2016:2

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomisk analys Rapport 2016:2 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomisk analys 2015 Rapport 2016:2 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomisk analys 2015 Rapport 2016:2 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30

Läs mer

Uppdrag att genomföra informations- och kunskapshöjande åtgärder inom området omställning av transportsystemet till fossilfrihet

Uppdrag att genomföra informations- och kunskapshöjande åtgärder inom området omställning av transportsystemet till fossilfrihet e Regeringen Regerings beslut 2019-03-21 N2019/01344/TS 1115 Näringsdepartementet Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Uppdrag att genomföra informations- och kunskapshöjande åtgärder inom området omställning

Läs mer

Anförande: Claes Norgren i trafikutskottets seminarium om hållbarhetsperspektivet i samhällsekonomiska analyser

Anförande: Claes Norgren i trafikutskottets seminarium om hållbarhetsperspektivet i samhällsekonomiska analyser Anförande: Claes Norgren i trafikutskottets seminarium om hållbarhetsperspektivet i samhällsekonomiska analyser Riksrevisor Claes Norgren medverkade i ett öppet seminarium i riksdagen den 12 februari och

Läs mer

Foto: Nils-Johan Norenlind TRANSAM. Samordning av transportforskning i Sverige

Foto: Nils-Johan Norenlind TRANSAM. Samordning av transportforskning i Sverige Foto: Nils-Johan Norenlind TRANSAM Samordning av transportforskning i Sverige Januari 2007 Fungerande transporter är en viktig del av vår vardag. Betydelsen för samhälle, tillväxt och sysselsättning är

Läs mer

Trafikverksutredningens betänkanden SOU 2009:24 och 2009:31 - Remissvar

Trafikverksutredningens betänkanden SOU 2009:24 och 2009:31 - Remissvar dit SJOFARTSVERKET =06-17 9~92I Sjofart och Samhalle Handläggare, diitkcrelefon Ert datum Er beteckning Gunnar Eriksson, 011-19 1260 2009-04-08, 2009-04-09 N2009/2307/IR, N2009/374011R Näringsdepartementet

Läs mer

Prognos för personresor 2030

Prognos för personresor 2030 RAPPORT Prognos för personresor 2030 Trafikverkets basprognos 2015 Titel: Prognos för personresor 2030 Trafikverkets basprognos 2015 Publikationsnummer: 2015:059 ISBN: 978-91-7467-715-7 Dokumenttyp: Rapport

Läs mer

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget ehälsomyndigheten Box 913 391 29 Kalmar www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552 Den 19 december 2017 Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

Trafikverket här börjar resan!

Trafikverket här börjar resan! Trafikverket här börjar resan! Den 1 april 2010 startar Trafikverket. Då avvecklas Banverket, Vägverket och SIKA. Trafikverket kommer att ansvara för den samlade långsiktiga infrastrukturplaneringen. Det

Läs mer

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser statusrapport Rapport 2012:11

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser statusrapport Rapport 2012:11 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser statusrapport 2012 Rapport 2012:11 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomiska analyser statusrapport 2012 Rapport 2012:11

Läs mer

Geoinfo Jan Bergstrand

Geoinfo Jan Bergstrand Geoinfo 2012 Jan Bergstrand Trängsel i storstadsregionerna ska minska En strategi för trafikledning i storstad är framtagen tillsammans med berörda samarbetspartners klart 30 november 2011 (Från Trafikverkets

Läs mer

med anledning av skr. 2018/19:76 Riksrevisionens rapport om fyrstegsprincipen

med anledning av skr. 2018/19:76 Riksrevisionens rapport om fyrstegsprincipen Kommittémotion V019 Motion till riksdagen 2018/19:3054 av Jens Holm m.fl. (V) med anledning av skr. 2018/19:76 Riksrevisionens rapport om fyrstegsprincipen 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Plattform för samhällsekonomisk analys i miljömålssystemet

Plattform för samhällsekonomisk analys i miljömålssystemet NV-00120-11 Plattform för samhällsekonomisk analys i miljömålssystemet - en förstudie NATURVÅRDSVERKET Naturvårdsverket Tel: 08-698 10 00 Fax: 08-20 29 25 E-post: registrator@naturvardsverket.se Postadress:

Läs mer

Disposition. Vad har hänt? Varför? Nya möjligheter

Disposition. Vad har hänt? Varför? Nya möjligheter Det nya Trafikverket kom och produktionen gick nya konstellationer i Sverige Seminarium i Tusby 20 oktober 2009 Janeric Reyier 2009-10-21 1 Disposition Vad har hänt? Varför? Nya möjligheter 2009-10-21

Läs mer

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik 2012-03-29 Trafikverket och tjälforskning Per Andersson Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik Från infrastrukturförvaltare till samhällsutvecklare 2 2012-04-24 Varför bildades Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande

Läs mer

Transporternas prognosticerade framtida emissioner. Svenska luftvårdsförbundet 20 oktober Martin Juneholm Nationell samordnare luftkvalitet

Transporternas prognosticerade framtida emissioner. Svenska luftvårdsförbundet 20 oktober Martin Juneholm Nationell samordnare luftkvalitet Transporternas prognosticerade framtida emissioner Svenska luftvårdsförbundet 20 oktober 2016 Martin Juneholm Nationell samordnare luftkvalitet Regeringens förutsättningar Trafikverket har i uppdrag att

Läs mer

Höghastighetsbanor (Linköping-Bollebygd, Mölnlycke- Almedal, Jönköping-Lund), US5, YTR001

Höghastighetsbanor (Linköping-Bollebygd, Mölnlycke- Almedal, Jönköping-Lund), US5, YTR001 Höghastighetsbanor (Linköping-Bollebygd, Mölnlycke- Almedal, Jönköping-Lund), US5, YTR001 1. Beskrivning av åtgärden Nuläge och brister: Södra stambanan och Västra stambanan är mycket hårt belastade. Restiderna

Läs mer

Riktlinjer för framtagande av trafikprognoser

Riktlinjer för framtagande av trafikprognoser Miljarder tonkm på väg i Sverige Miljarder tonkm på järnväg i Sverige RAPPORT Riktlinjer för framtagande av trafikprognoser 35 30 25 20 15 10 5 0 Prognos 1983 Prognos 1989 Prognos1993 Prognos 1996 Prognos

Läs mer

Remissyttrande över inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2010 2019

Remissyttrande över inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2010 2019 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Björn-Åke Zetterberg, 011-19 12 51 2007-07-06 N2007/6036/IR Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över inriktningsunderlag

Läs mer

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302 Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302 1. Beskrivning av åtgärden UA2 Befinlig sträckning (lila), UA3 Nysträckningsalternativ Byarum Tenhult (grönt) och UA4 Nysträckningsalternativ Torsvik Tenhult

Läs mer

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Handläggare: Eva Skagerström Verksamhet: Ledningsstaben Datum: Beslutad 2017-09-21 Diarienummer: TSN 2017-170 www.regionostergotland.se

Läs mer

Systemanalys HCT. Emeli Adell Trivector Projektledare

Systemanalys HCT. Emeli Adell Trivector Projektledare Systemanalys HCT Emeli Adell Trivector Projektledare Syftet med systemanalysen: Undersöka vilka effekter som införande av HCT kan leda till för samhället som helhet på kort och lång sikt. Arbetsgrupp:

Läs mer

Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl

Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl STÖDDOKUMENT 1 (29) Dokumentdatum Stöddokument 216-4-1 2. Fastställt av Ersätter Chef VO Planering 1. Skapat av Agnes von Koch, PLnpp Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl 1. Syfte I Riktlinje Samlad

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen Teknisk dokumentation Tillväxt, miljö och regionplanering (TMR) ansvarar för regionplanering och

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Gotlands län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

EX POST COST-BENEFIT ANALYS

EX POST COST-BENEFIT ANALYS EX POST COST-BENEFIT ANALYS En studie om metodik för att utföra efterkalkyler utifrån exempel från Trafikverket Tina Nilsson Civilekonom 2018 Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi, teknik

Läs mer

Vilken betydelse har järnvägens organisation?

Vilken betydelse har järnvägens organisation? Vilken betydelse har järnvägens organisation? Reflektioner kring tilläggsdirektiven till andra steget i Gunnar Alexandersson Seminarium om punktlighet och tillförlitlighet för resenärer och gods, KTH Järnvägsgruppen

Läs mer

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomisk analys Rapport 2017:4

Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomisk analys Rapport 2017:4 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomisk analys 2016 Rapport 2017:4 Trafikverkets arbete med modeller för samhällsekonomisk analys 2016 k Rapport 2017:4 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30

Läs mer