Från 1 april 2016 gäller Ny ASEK, nya effektsamband, nya förutsättningar för prognoser och kalkyler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från 1 april 2016 gäller Ny ASEK, nya effektsamband, nya förutsättningar för prognoser och kalkyler"

Transkript

1 1 (8) Från 1 april 2016 gäller Ny ASEK, nya effektsamband, nya förutsättningar för prognoser och kalkyler Ny ASEK ASEK 6.0 Rapporten Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser ska göras om. De avsnitt i ovan nämnda rapport som behandlar CBA-metodik och tillämpning av ASEKs kalkylprinciper och kalkylvärden, samt bilagan med sammanfattning av alla kalkylvärden, ska flyttas och publiceras i ASEK-rapporten. Den återstående delen av rapporten handlar om trafikprognoser och prognosmodeller. Denna del får utgöra en egen rapport med titeln Prognosmodeller och trafikprognoser. 1. Nytt basår för priser. Basåret för priser ska vara år 2014 (samma som basåret för kommande trafikprognoser). Detta innebär att alla monetära kalkylvärden ska uppdateras till 2014-års prisnivå och penningvärde, antingen genom revidering(se nedanstående 3-13) eller genom schablonuppräkning med olika prisindex och uppräkningsfaktorer enligt ASEKs gällande principer för uppdatering av kalkylvärden. 2. Uppräkning av vissa priser (betalningsviljebaserade priser och vissa lönekostnadsbaserade värden), under en investeringskalkyls kalkylperiod, med hänsyn till ökad real inkomst över tiden. En uppräkningsfaktor ska användas som motsvarar den framtida ökningen av real BNP/capita per år, enligt BNP prognos av Långtidsutredningen 2015 och befolkningsprognos enligt SCB. Denna uppräkningsfaktor ska motsvara 1,5% ökning per år från år 2014 till år 2060 (brytåret/prognosår 2). 3. Schabloner för kostnader för drift och underhåll av väg. Nuvarande schablonkostnader för underhåll av väg som används i modellverktygen EVA och Samkalk ersätts av nya schablonvärden, i 2014-års prisnivå, framtagna av VTI.

2 2 (8) 4. Olyckskostnader för gång- och cykeltrafik Kostnaden för fotgängarolyckor (singelolyckor, t.ex. halkolyckor) sätts till kr per olycka, i 2014-års prisnivå. Cykelolyckor (singelolyckor) sätts till 600 tkr per olycka, i 2014-års prisnivå. 5. Kostnad för plankorsningsolyckor Marginalkostnaden för plankorsningsolyckor (korsning väg-järnväg) sätts till 0,80 kr/tågkm, i 2014-års prisnivå, enligt kostnadsskattning av WSP/VTI. 6. Kostnaden för väg- och järnvägsbuller De kalkylvärden för buller från vägtrafik och järnvägstrafik som rekommenderas är de kostnader som tagits fram och levererats av VTI. De skattningar av totala kostnader per person och år som VTI tagit fram och levererat ska fördelas på utomhus- och inomhusbuller i proportionen 45%/55%, istället för fördelningen 40%/60% som tidigare tillämpats. Motivet för denna justering av fördelningen är att man idag bygger bostäder med större fasadreduktion än tidigare (från 25dB till 27dB för vägbuller) vilket bidrar till mindre bullerstörningar vid vistelse inomhus. 7. Värdering av utsläpp av koldioxid Värderingen av utsläpp av koldioxid ska även fortsättningsvis relateras till nivån på koldioxidskatten. Koldioxidvärdet ska sättas lika med koldioxidskatten omräknad till kronor per kilo utsläpp, vilket är lika med 1,14 kr per kg utsläpp av koldioxid, i 2014-års prisnivå. En uppräkning av koldioxidvärdet under en investeringskalkyls kalkylperiod ska göras utifrån prognosen för ökad BNP/capita per år, det vill säga 1,5% per år (samma uppräkningsfaktor som beskrivs i 2). 8. Trafikeringskostnader för persontrafik på väg och järnväg, exklusive bränslekostnader Fordonskostnader för väg uppdateras till 2014-års prisnivå med hjälp av officiell statistik över genomsnittsvärden för pris på personbilar, pris på däck, körsträckor, underhållskostnader etc. Trafikeringskostnader för järnväg uppdateras till 2014-års penningvärde genom schablonuppräkning med hjälp av olika produktionskostnadsrelaterade prisindex.

3 3 (8) 9. Trafikeringskostnader för godstrafik med sjöfart För godstrafik inom sjöfart rekommenderas de trafikeringskostnader, inklusive lastning och lossningskostnader och bränslekostnader, som på Trafikverkets uppdrag har tagits fram av M4Traffic och som kommer att användas i den nya Samgods-modellen 10. Trafikeringskostnader för godstrafik med lastbil och järnväg. För godstrafik på väg och järnväg rekommenderar ASEK6 de befintliga trafikeringskostnader, uppdaterade till 2014-års prisnivå, som idag används i andra modellverktyg än Samgods. ASEK 6 redovisar även de trafikeringskostnader, inklusive bränslekostnader, som tagits fram av VTI och som används i Samgods-modellen samt de terminal- och omlastningskostnader som tagits fram av WSP och som används i Samgodsmodellen (referens: WSP Rapport Terminal- och hanteringskostnader i Samgods och samhällsekonomiska analyser, Delrapport ). En synkronisering av de trafikeringskostnader som beskrivs i punkt a) och b) ska göras till nästa år och nästa ASEK-version. 11. Bränslepriser Bränslepriser för basåret 2014 bestäms av produktpris för basåret 2014 plus redan beslutade drivmedelsskatter plus 25% moms på produktpris och drivmedelsskatter. Produktpriserna för olika typer av bränslen kommer från följande källor: a) Bränslepriser vid pump för bensin, diesel för personbilar och E85 enligt statistik från SPBI (Svenska Petroleum och Biodiesel Institutet) (årsgenomsnitt för år 2014). b) Dieselpris för lastbilar, bulk, enligt statistik från SPBI (årsgenomsnitt för år 2014), c) Pris på marint bränsle för användning inom SECA (MGO/MOD), årsmedelvärde för 2014, samt vanligt marint bränsle (IFO380, bunkerolja för sjöfart), pris på spotmarknaden maj 2015 som deflateras till prisnivå 2014, enligt framtagna sjöfartskostnader av M4Traffick (referens: M4Traffic Revidering av kalkylvärden för sjöfart, ASEK och Samgods, Version 1.1, ) Drivmedelsskatter baseras på beslutade skattesatser 2015, enligt Skatteverket.

4 4 (8) 12. Bränsleprisprognoser Bränsleprisernas utveckling under perioden ska baseras på nuvarande prognos för produktpriset för bensin och diesel (i ASEK 5.2) som i sin tur baserats på Energimyndighetens Långtidsutredning 2012 där framtida bränslepriser härletts från IEAs prognosticerade oljepriser i ett Current Policy Scenario. Denna prognos sträcker sig bara till år 2050 och har därför varit föremål för en försiktig extrapolering. Enligt ovan nämnda prognos antas produktpriset på bensin öka realt med 0,7% per år och produktpriset på diesel öka med 0,8% per år under perioden Under perioden antas produktpriset för bensin och diesel öka realt med 0,2% per år. Prognosen har förlängts från 2050 till 2060 under antagande om oförändrad ökningstakt från perioden , det vill säga en real ökning med 0,2% per år. I bränsleprisprognosen tas hänsyn till aviserade beslut om ökningar av drivmedelsskatterna (energiskatten och koldioxidskatten) år Det betyder bränsleprisprognosen utgår från att energiskatten för bensin höjs med 48 öre per liter och energiskatten på diesel höjs med 53 öre per liter år 2016 samt en årlig ökning av energiskatten som motsvarar en schablonuppräkning av drivmedelsskatterna med 2% per år. 13. Marginalkostnader för externa effekter av väg- och järnvägstrafik För marginalkostnader, uttryckta i kr per fordonskilometer, för externa effekter av väg- och järnvägstrafik, i form av slitage, buller och olyckor (tredje person) bör de värden användas som har tagits fram av VTI inom ramen för det s.k. SAMKOST-projektet (ett regeringsuppdrag med syfte att beräkna trafikens samhällsekonomiska kostnader) och som redovisats i VTIs egna avrapportering av detta projekt samt Trafikanalys Rapport 2015:4. Dessa marginalkostnader är skattade i 2012-års prisnivå och måste därför uppdateras till 2014-års prisnivå. För marginalkostnaden för luftföroreningar och emissioner av koldioxid ska däremot användas egna beräkningar baserade på egna emissionsfaktorer och aktuella ASEK-värden. 14. Indirekta effekter på andra marknader än transportmarknaden (så kallade Wider Economic Impacts, WEI)) ASEK rekommenderar följande principer för hantering av Indirekta effekter på sekundära marknader (WEI):

5 5 (8) De indirekta effekter på sekundära marknader (andra marknader än transportmarknader) som är relevanta för en samhällsekonomisk analys är icke-marginella förändringar av producentöverskott och/eller konsumentöverskott på grund av nettoförändringar av utbjudna och efterfrågade volymer på de aktuella sekundära marknaderna. För att signifikanta effekter på en sekundär marknad (WEI) ska kunna uppstå och kunna ingå i en samhällsekonomisk analys krävs att följande två villkor är uppfyllda: 1. Det finns en eller flera specifika marknadsstörningar som orsakar betydande indirekta effekter på den aktuella marknaden. 2. Den aktuella infrastrukturåtgärden kan antas ge indirekta effekter av betydande omfattning och intensitet (icke-marginella effekter) på den aktuella sekundära marknaden. Eftersom indirekta effekter på sekundära marknader är svårvärderade (det finns ännu inte generella metoder och modeller för värdering av denna typ av effekter) så får de inkluderas i analysen endast genom verbal beskrivning som komplement till den samhällsekonomiska kalkylen. 15. Effekter av infrastrukturåtgärder på regional utveckling Om ett projekt kan antas var av särskild betydelse för regional fördelning och regionalekonomisk utveckling kan en fördelningsanalys göras där de samhällsekonomiska nyttoeffekterna i en samhällsekonomisk kalkyl beräknad med Samper/Samkalk fördelas på mindre regioner (t.ex. län eller kommuner). Nya effektsamband Järnvägsunderhåll, ITS, Klimat Nya effektsamband för järnvägsunderhåll: Effektsamband för rälsbrott som inte medför urspårning Nya effektsamband för ITS-åtgärder: Incidentinformation Informationsvärde incident: 20 kr per person och resa Ej prissatta effekter: restidsvinst, minskning av olyckor Restidsinformation

6 6 (8) Informationsvärde restid: 4 kr per person och resa Ej prissatt effekt: restidsvinst Påfartsreglering Ökad medelhastighet på huvudväg: +10 km/h Ej prissatt effekt: minskning av olyckor, minskade utsläpp Trafikstyrd variabel hastighet på sträcka Ökad kapacitet: + 5% Minskning av olyckor: - 10% Ej prissatt effekt: minskade utsläpp Kövarning. Minskning av upphinnandeolyckor: - 20% Körfältsreglering. Ej prissatt effekt: effektivisering av drift- och underhåll för vägbana och vägsidesutrustning Nya effektsamband för Klimatkalkyl Nya resursrelaterade effektsamband för infrastrukturens klimatgasutsläpp och energianvändning är: Bitumenmatta Fibercementskiva Granit Limträ Lättklinker (Lättfyllnadsmaterial) Syntetgummi (Ballastmatta) Stål, armeringstråd Cement II Nya förutsättningar för prognoser och kalkyler Socioekonomiska data Sverige: utgångspunkt är kommande bilagor i Långtidsutredningen 2015 (LU15), basscenario för den långsiktiga ekonomiska utvecklingen och den regionala demografiska utvecklingen. Till dessa LU15-bilagor bakomliggande befolkningsprognos från SCB på riksnivå (basscenario) som publicerades våren Vissa justeringar har av Trafikverket gjorts map inomregional och inomkommunal planering.

7 7 (8) Socioekonomiska data i form av svensk varuexport och varuimport 2040 fördelat på länder: utifrån bland annat export och import för aggregerade varugrupper från kommande LU15-bilaga. Socioekonomiska data för delar av Danmark: indata från den gällande danska transportmodellen (LTM), kompletteras med officiell dansk statistik samt material från den danska resvaneundersökningen. Nytt bilinnehav för åren 2014, 2040 och Alla taxor för kollektivtrafik räknas upp från 2010 till 2014 års prisnivå. Väg-, bannät och trafikering i Sampers - Objekt i fastställda regionala planer och i Nationell plan finns med i basprognoserna för åren 2040 och Nya VD-funktioner för väg, vilka bättre återspeglar trängsel i stadstrafiken och är bättre anpassade för användning i objektanalyser, används. Nya versioner av verktyg för prognoser och samhällsekonomiska analyser, gäller från ¼ 2016 Sampers Sampers nya version 3.3 är uppdaterad med bl a följande - automatkalibreringsfunktion - anpassning till Emme4.0 - HBEFA i Samkalk - nytt utseende på riggningsträdet - utökade kontroller av indata - Invaliditetsmåtten mycket allvarligt skadad (MAS) och allvarligt skadad (AS) införs i Samkalk (kostnader baseras dock på tidigare skademått D, SS och LS) Samgods Samgods nya version 1.1 är uppdaterad med bl a följande - Ny skattad Transportefterfrågan (representerar år 2012) - Nya transportkostnader (representerar år 2014) - Flera åtgärder för snabbare exekvering byte av standardprogram, utveckling av nytt program för parallellexekvering, minskat beräkningsproblem m.m. - En förlängd iterativ process som ger en förbättrad modellprecision. - Tre nya fordonstyper (inre vattenvägar, längre tåg och tyngre lastbilar). - Möjligheten att spåra alla logistiska upplägg som passerar en selektion av länkar. - Möjligheten att låsa logistiska upplägg för enskilda handelsrelationer.

8 8 (8) Nya basårs- och prognosårsmatriser har tagits fram till Samgods, som avser att spegla efterfrågan på godstransporter för år 2012 respektive år Dokumentation i följande rapporter: - PWC-matrices - new method and updated base matrices (TRV 2015) beskriver den nya metod som använts för att ta fram efterfrågematriser till Samgods för det nya basåret 2012, samt det resultat den ger per varugrupp. - Nya varuvärden 2040 data, metod och resultat (TRV 2015), beskriver den varuvärdesprognos som tagits fram för perioden Prognos för fördelning av svensk export och import på utrikes länder år 2040 redogör för hur den prognostiserade utrikeshandeln beräknas fördela sig på länder/ländergrupper. - PWC-matriser år 2040 Indata till Samgodsmodellens prognosår, metod och resultat (TRV 2015) beskriver använd metod och resultat för att ta fram nya efterfrågematriser för det nya prognosåret Prognosårsmatriserna baseras bland annat på basårsmatriserna, den kommande Långtidsutredningen, Varuvärdesprognosen, Utrikeshandelsprognosen. GC-kalk GC-kalks nya version 1.4 är en uppdatering m.a.p. följande: Nytt öppningsår (enligt ASEK 6) Ny prisnivå (2014) (enligt ASEK 6) Ny värdering av fotgängarolyckor (enligt ASEK 6) EVA En ny uppdaterad version planeras finnas ¼ FKB Företagsekonomisk Konsekvensbeskrivning Nya anvisningar för användandet av verktyget kommer att tas fram till ¼ 2016.

PM Skillnader i förutsättningar mellan Kapacitetsuppdraget 2011 och ny Nationell plan 2014-2025

PM Skillnader i förutsättningar mellan Kapacitetsuppdraget 2011 och ny Nationell plan 2014-2025 [Ärendenummer] 2013:3 Till: Från: PM Skillnader i förutsättningar mellan Kapacitetsuppdraget 2011 och ny Nationell plan 2014-2025 Inledning Skillnaderna mellan de prognoser och kalkyler som gjordes under

Läs mer

Nyheter i ASEK 6. Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna.

Nyheter i ASEK 6. Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna. Nyheter i ASEK 6 Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna. Basår för priser Basår för priser ändras från 2010 till 2014. Det vill säga alla kalkylvärden i ASEK 6 ska

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 14 Operativa trafikeringskostnader för godstransporter

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 14 Operativa trafikeringskostnader för godstransporter Version 2015-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2 Kapitel 14 Operativa trafikeringskostnader för godstransporter G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.1. Kapitel 14 Fordons- och transportkostnader för godstrafik

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.1. Kapitel 14 Fordons- och transportkostnader för godstrafik Version 2014-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.1 Kapitel 14 Fordons- och transportkostnader för godstrafik G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll 14 Fordons-

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Version 2016-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Förord och Innehåll 1 Inledning G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Förord Denna rapport Analysmetod och samhällsekonomiska

Läs mer

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen Sammanfattning Detta PM avser beskriva uppdatering av kalibreringskonstanter i Sampers regionala modell för Skåne/Själland, så kallade barriärkonstanter.

Läs mer

Prognos för personresor 2030

Prognos för personresor 2030 RAPPORT Prognos för personresor 2030 Trafikverkets basprognos 2015 Titel: Prognos för personresor 2030 Trafikverkets basprognos 2015 Publikationsnummer: 2015:059 ISBN: 978-91-7467-715-7 Dokumenttyp: Rapport

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

Banavgifter och nationalekonomi. Roger Pyddoke

Banavgifter och nationalekonomi. Roger Pyddoke Banavgifter och nationalekonomi Roger Pyddoke Översikt Bakgrund Två transportpolitiska paradigm Vad är läget beträffande banavgifter i förhållande till marginalkostnader Utformning av styrmedel Slutsatser

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 Version 2018-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 Förord och Innehåll 1 Inledning G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Förord Denna rapport Analysmetod och samhällsekonomiska

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

TRV 2015/84450 2016-03-22. [Projektnummer] 1(10) Gunilla Wikström direkt: 010-1237516 gunilla.wikstrom@trafikverket.se

TRV 2015/84450 2016-03-22. [Projektnummer] 1(10) Gunilla Wikström direkt: 010-1237516 gunilla.wikstrom@trafikverket.se PM Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2015/84450 2016-03-22 Projektnummer Sidor [Projektnummer] 1(10) Socioekonomisk indata till Samgods och Sampers: övergripande beskrivning av stor uppdatering 2015 för framtag

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0. Kapitel 13 Operativa trafikeringskostnader för persontrafik

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0. Kapitel 13 Operativa trafikeringskostnader för persontrafik S Version 2016-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Kapitel 13 Operativa trafikeringskostnader för persontrafik G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon:

Läs mer

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 PM Effekter för godstrafik Systemanalys ÅP 2018-2029 1(12) Kopia till: Effekter för godstrafik Systemanalys

Läs mer

ANALYS AV NORRTÅGS TRAFIKERINGSUPPLÄGG SAMT AV EN GENERELL TRAFIKERINGSMINSKNING

ANALYS AV NORRTÅGS TRAFIKERINGSUPPLÄGG SAMT AV EN GENERELL TRAFIKERINGSMINSKNING ANALYS AV NORRTÅGS TRAFIKERINGSUPPLÄGG SAMT AV EN GENERELL TRAFIKERINGSMINSKNING 2 Förord har av Näringsdepartementet ombetts att genomföra vissa analyser som underlag för överväganden om marknadstillträdet

Läs mer

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket. GCkalk Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771 921 921 Textelefon: 0243 750 90 www.trafikverket.se Version 1,3 Kalkylläge Cykel Tätort Indata nät NULÄGE (JA) Sträcka Rutt

Läs mer

SIKA PM 2005:19. Känslighetsanalyser av transportprognoser 2020 med högre oljepris

SIKA PM 2005:19. Känslighetsanalyser av transportprognoser 2020 med högre oljepris PM 2005:19 Känslighetsanalyser av transportprognoser 2020 med högre oljepris 2 PM är :s publikationsserie för kortfattade redovisningar. Hittills under 2005 har följande rapporter i serien PM publicerats:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg UPPDRAG Ostkustbanan underlag Sverigeförhandlingen UPPDRAGSLEDARE Anders Lundberg DATUM 2016-04-29 Rev 2015-05-09 UPPDRAGSNUMMER 7001346100 UPPRÄTTAD AV Linda Isberg SLUTVERSION Dokumentation och resultat

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_025, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad

Läs mer

Samhällsekonomi och finansiering

Samhällsekonomi och finansiering 2018-11-20 Samhällsekonomi och finansiering konferens 20 nov 2018 Dagordning Kostnadsansvaret har förändrats över tid. Transportsektorn betalar för sig. Internaliseringsgraden förändras. Transportpolitiska

Läs mer

Utvecklingsplanen för Trafikverkets analysverktyg. förklarad på ett enklare sätt

Utvecklingsplanen för Trafikverkets analysverktyg. förklarad på ett enklare sätt Utvecklingsplanen för Trafikverkets analysverktyg förklarad på ett enklare sätt Kort om analyser, fakta och prognoser Om utvecklingsplanen Denna folder är en översikt av rapporten Trafikverkets trafikslagsövergripande

Läs mer

Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl

Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl STÖDDOKUMENT 1 (29) Dokumentdatum Stöddokument 216-4-1 2. Fastställt av Ersätter Chef VO Planering 1. Skapat av Agnes von Koch, PLnpp Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl 1. Syfte I Riktlinje Samlad

Läs mer

Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys förklarat på ett enklare sätt 2 Enligt Riksdagens Förordning (2010:185) ska Trafikverket, med utgångspunkt i ett trafikslagsövergripande perspektiv, ansvara för den långsiktiga

Läs mer

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 PM Ärendenr: [Ärendenummer] Trafikverket Till: Från: 2010-12-28 Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 1(27) Innehåll Sammanfattning... 3 Relativ utveckling av omkomna i väg- och järnvägstrafik och trafikmängd...

Läs mer

Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad

Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad Sofia Heldemar Henrik Carlsson Sidan 2 av 33 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 3 2 BAKGRUND... 4 3 METODIK OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 3.1 DAGENS SITUATION...

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5. Preliminär Version 2

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5. Preliminär Version 2 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5 Preliminär Version 2 Titel: Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5 Publikation: 2012:085 Utgivningsdatum:

Läs mer

Utveckling av samhälls ekonomiska verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet. Trafikslags övergripande plan

Utveckling av samhälls ekonomiska verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet. Trafikslags övergripande plan Utveckling av samhälls ekonomiska verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet Trafikslags övergripande plan ur Förordning (2010:185) med instruktion för Trafikverket 2 Trafikverket

Läs mer

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen Teknisk dokumentation Tillväxt, miljö och regionplanering (TMR) ansvarar för regionplanering och

Läs mer

Översiktlig beskrivning av dataanvändning för Sampersmodellen

Översiktlig beskrivning av dataanvändning för Sampersmodellen 1(11) Översiktlig beskrivning av dataanvändning för Sampersmodellen - som underlag för rafikanalys uppdrag att utreda hur kunskapen om järnvägstransporter kan förbättras (Regeringsuppdrag, N2017/03480/S)

Läs mer

Indata till trafikmodeller för prognosår 2030 och 2050 ett sammandrag

Indata till trafikmodeller för prognosår 2030 och 2050 ett sammandrag 1 (9) Stockholm 2012-08-17 Indata till trafikmodeller för prognosår 2030 och 2050 ett sammandrag På uppdrag av Trafikverket har WSP tagit fram uppdaterade indata till de nationella svenska person- och

Läs mer

UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002

UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 STATENS INSTITUT FÖR KOMMUNIKATIONSANALYS UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 STATENS INSTITUT FÖR KOMMUNIKATIONSANALYS INNEHÅLL De transportpolitiska

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Näringsdepartementet 14 april 2015

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Näringsdepartementet 14 april 2015 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Näringsdepartementet 14 april 2015 Dagordning Vad Vem Tid Inledning Susanne Nielsen Skovgaard 5 minuter Trafikprognoser information om de nya trafikprognoserna som presenterades

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Handledning analys av omskyltad hastighet i EVA

Handledning analys av omskyltad hastighet i EVA 1(6) Handledning analys av omskyltad hastighet i EVA Denna handledning innehåller rekommendationer hur hastighetsförändringar ska analyseras med EVA-verktyget. Bakgrund Effekter av omskyltade hastigheter

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

PM Kommentar till promemoria Transportutveckling och prognoser daterad

PM Kommentar till promemoria Transportutveckling och prognoser daterad 1(11) Näringsdepartementet, Analyssekretariatet Kommentar till promemoria Transportutveckling och prognoser daterad 2016-02-09 Näringsdepartementet har inkommit till med vissa frågeställningar, utgående

Läs mer

Västsvenska paketet Skattning av trafikarbete

Västsvenska paketet Skattning av trafikarbete Västsvenska paketet Skattning av trafikarbete Rapport Dokumenttitel: Skattning av trafikarbete Västsvenska paketet rapport Utförande part: WSP Kontaktperson: Tobias Thorsson Innehåll 1 Introduktion Fel!

Läs mer

Sampers användardag 13 december Peo

Sampers användardag 13 december Peo Sampers användardag 13 december 2011 Peo Välkommen till användardagen! 2 2011-12-20 Enhetens Samhällsekonomi och modeller Ur förordning med instruktion för Trafikverket (SFS 2010:185) 2 Trafikverket ska

Läs mer

Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (M2014/2798/Mm)

Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (M2014/2798/Mm) Sid 1 (5) Miljö- och energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (M2014/2798/Mm) Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, lämnar

Läs mer

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Skadeklassificering enligt polisrapportering: Svårt skadad Brott, krosskada, allvarlig skärskada

Läs mer

E 4 Förbifart Stockholm

E 4 Förbifart Stockholm E 4 Förbifart Stockholm Komplettering Tillåtlighet Fråga 13 PM Redovisning av en samhällsekonomisk kalkyl 2009-02-26 En redovisning av aktuell samhällsekonomisk kalkyl, inklusive trängselskattens effekter

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_016, dubbelspårutbyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Hearing inriktningsproposition 30 mars

Hearing inriktningsproposition 30 mars Underlag gemensam presentation Hearing inriktningsproposition 30 mars Representanter på scen: Elvy Söderström, Joakim Berglund (BK, agerar även samtalsledare) Lorents Burman (NBB) Eva Lindberg (OKB / Gävleborg)

Läs mer

Årliga uppdateringar av prognosförutsättningar och verktyg

Årliga uppdateringar av prognosförutsättningar och verktyg Peo Dokumenttyp: Ärendenummer: TRV 2013/83082 Projektnummer: [Projektnummer] Ert datum: [Motpartens datum] Ert ärendenummer: [Motpartens ärendeid] Version:1.0 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 Texttelefon:

Läs mer

Referensgruppsmöte. Regeringsuppdrag: Utvärdering av nya hastighetsgränser. 9 februari 2012

Referensgruppsmöte. Regeringsuppdrag: Utvärdering av nya hastighetsgränser. 9 februari 2012 Referensgruppsmöte Regeringsuppdrag: Utvärdering av nya hastighetsgränser 9 februari 2012 Slutrapport Innehåll Genomförande av nya hastighetsgränser, statlig väg och kommuner Effekter landsbygd - VTI Effekter

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår PM Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Transporternas prognosticerade framtida emissioner. Svenska luftvårdsförbundet 20 oktober Martin Juneholm Nationell samordnare luftkvalitet

Transporternas prognosticerade framtida emissioner. Svenska luftvårdsförbundet 20 oktober Martin Juneholm Nationell samordnare luftkvalitet Transporternas prognosticerade framtida emissioner Svenska luftvårdsförbundet 20 oktober 2016 Martin Juneholm Nationell samordnare luftkvalitet Regeringens förutsättningar Trafikverket har i uppdrag att

Läs mer

Sampers användardag 2013-06-18

Sampers användardag 2013-06-18 Sampers användardag 2013-06-18 Dagordning Sampers användardag 18 juni 2013 Inledning 9:30-10:00 Modellens känslighet 10:00-11:00 Kalibrering och validering 11:00-11:30 Lunch 11:30-12:30 Kalibrering och

Läs mer

EFFEKTER AV ALTERNATIV TILL EUROVINJETTSYSTEMET

EFFEKTER AV ALTERNATIV TILL EUROVINJETTSYSTEMET EFFEKTER AV ALTERNATIV TILL EUROVINJETTSYSTEMET Rapport 2000:4 2 3 Förord Statens institut för kommunikationsanalys,, fick i november 1999 i uppdrag av Näringsdepartementet att göra en studie om alternativ

Läs mer

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA Göteborg 2003-11-28 SWECO VBB ITS SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62 77 22 Dokumentinformation

Läs mer

Sverigeförhandlingen och Nya höghastighetsjärnvägar i Sverige. Samhällsekonomiska nyttor. Trafikverket Peter Uneklint Peter Bernström 2015-04-29

Sverigeförhandlingen och Nya höghastighetsjärnvägar i Sverige. Samhällsekonomiska nyttor. Trafikverket Peter Uneklint Peter Bernström 2015-04-29 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Sverigeförhandlingen och Nya höghastighetsjärnvägar i Sverige Samhällsekonomiska nyttor Trafikverket Peter Uneklint Peter Bernström 2015-04-29 2 MEN FÖRST! SVERIGEFÖRHANDLINGEN

Läs mer

Yttrande, Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande, Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Utvecklingsenheten 1(7) LANDSKRONA STAD Datum Er Referens 2016-01-28 Handläggare Vår Referens MSA 2016-182 Kommunsnrelsen Yttrande, Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden

Läs mer

Revidering av socioekonomiska indata 2030 och 2050 avseende förvärvsarbetande nattbefolkning och förvärvsinkomster per kommun och SAMS-område

Revidering av socioekonomiska indata 2030 och 2050 avseende förvärvsarbetande nattbefolkning och förvärvsinkomster per kommun och SAMS-område Revidering av socioekonomiska indata 2030 och 2050 avseende förvärvsarbetande nattbefolkning och förvärvsinkomster per kommun och SAMS-område Bakgrund De nu aktuella SAMS-data 1, som här betecknas [A],

Läs mer

Perstorp BioProducts AB Svensk biodiesel

Perstorp BioProducts AB Svensk biodiesel Perstorp BioProducts AB Svensk biodiesel Förnybara drivmedel för bussar och lastbilar Östersund Lars Lind, VD Perstorp BioProducts AB 2015-01-30 Biodrivmedel just nu - uppförsbacke och motvind Kraftigt

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/52688

Ärendenr: TRV 2012/52688 Ärendenr: TRV 2012/52688 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61 40 Beredningsunderlag till förslag

Läs mer

Arbetar med: Geografisk placering:

Arbetar med: Geografisk placering: 1 2014-04-03 2 2014-04-03 Enheten Samhällsekonomi och modeller ansvarar för arbetet med samhällsekonomiska kalkyler, prognoser och övriga underlag för arbetet med infrastrukturplanering, banavgifter och

Läs mer

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser, förklarat på ett enklare sätt Vi planerar idag för morgondagens transportsystem men hur kommer framtiden att se ut? Det vet vi inte och därför

Läs mer

Trafikverkets Basprognoser fr o m 1 april 2016

Trafikverkets Basprognoser fr o m 1 april 2016 Trafikverkets Basprognoser fr o m 1 april 2016 Kunskapsseminarium 15 april 2016 Susanne Nielsen- Skovgaard Fredric Almkvist Petter Wikström Expertcenter Upplägg presentation Introduktion till trafik- och

Läs mer

2006:18. Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm

2006:18. Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm 2006:18 Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm FÖRORD Denna rapport är ett komplement till vägutredningen Nordsydliga förbindelser i Stockholm. Målet för vägutredningen är

Läs mer

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt

Trafikprognoser. förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser förklarat på ett enklare sätt Trafikprognoser, förklarat på ett enklare sätt Vi planerar idag för morgondagens transportsystem men hur kommer framtiden att se ut? Det vet vi inte och därför

Läs mer

DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016

DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016 DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016 Det har gått nästan två månader sedan Sverigeförhandlingen lämnade sitt besked om att höghastighetsbanans

Läs mer

RAPPORT. Olika nivåer på resandet. Genomgång av de resandematriser som används av Järnvägsgruppen KTH och de som används i den nationella planeringen

RAPPORT. Olika nivåer på resandet. Genomgång av de resandematriser som används av Järnvägsgruppen KTH och de som används i den nationella planeringen RAPPORT Olika nivåer på resandet Genomgång av de resandematriser som används av Järnvägsgruppen KTH och de som används i den nationella planeringen 2009-12-17 Analys & Strategi Analys & Strategi Konsulter

Läs mer

Trafikverkets modellverktyg

Trafikverkets modellverktyg Trafikverkets modellverktyg Sampers/Samkalk analys av infrastrukturinvesterings effekter för persontrafiken, totalt och fördelat på trafikslag, och en samhällsekonomisk kalkyl över åtgärdens nationella

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Järnvägens transportproblem År 2006 mdr tonkm År 2050 Tillgänglig kapacitet 22,3

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet 2012-12-14 Er ref: Kenneth Natanaelsson kenneth.natanaelsson@trafikverket.se Karolina Boholm karolina.boholm@skogsindustrierna.org 08-762 72 30 070-202 98 69 Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans

Läs mer

Trafikprognoser, verktyg,metoder och utmaningar Sylvia Yngström Wänn Trafikanalytiker

Trafikprognoser, verktyg,metoder och utmaningar Sylvia Yngström Wänn Trafikanalytiker Trafikprognoser, verktyg,metoder och utmaningar Sylvia Yngström Wänn Trafikanalytiker Enhet Samhällsekonomi och modeller Trafikverket ska utveckla, förvalta och tillämpa metoder och modeller för samhällsekonomiska

Läs mer

Trångsektorsplan Skåne - tågplan T13

Trångsektorsplan Skåne - tågplan T13 Rapport Ärendenr: TRV 2011/ 66920 Trafikverket Tore Edbring Kapacitetscenter 2011-09-27 Trångsektorsplan Skåne - tågplan T13 Remissversion Sammanfattning Kapacitetsbegränsningar uppkommer på de delar av

Läs mer

ERTMS finansiering av ombordutrustning

ERTMS finansiering av ombordutrustning ERTMS finansiering av ombordutrustning 12 mars 2013 Agenda Kostnader och nyttor för ERTMS fördelning på aktörer Kostnader för ERTMS-ombordutrustning och hur de påverkar järnvägsbranschen Möjliga finansieringsalternativ

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG - VAL AV LINJESTRÄCKNING OCH STATIONSORTER

BESLUTSUNDERLAG - VAL AV LINJESTRÄCKNING OCH STATIONSORTER BESLUTSUNDERLAG - VAL AV LINJESTRÄCKNING OCH STATIONSORTER Detta dokument syftar till att beskriva bakgrunden till de val av linjesträckningar och stationsorter Sverigeförhandlingen beslutat att starta

Läs mer

FAQ Trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser från 1 april 2015

FAQ Trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser från 1 april 2015 FAQ Trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser från 1 april 2015 Hur kommer de nya prognoserna påverka den samhällsekonomiska lönsamheten av projekt som tex Västlänken, Förbifarten, Höghastighetsbanor,

Läs mer

Järnvägens bidrag till samhällsutvecklingen inriktningsunderlag 2010 2019

Järnvägens bidrag till samhällsutvecklingen inriktningsunderlag 2010 2019 Järnvägens bidrag till samhällsutvecklingen inriktningsunderlag 2010 2019 Underlagsrapport Banavgifter Underlagsrapport Banavgifter Banverkets inriktningsunderlag omfattar följande rapporter: Järnvägens

Läs mer

Trafikslagsbyte för godstransporter

Trafikslagsbyte för godstransporter Trafikslagsbyte för godstransporter - Underlag till utredningen om fossilfri fordonstrafik (N2012:05) Andreas Forsgren CERUM Underlagsrapport 2013 CERUM Underlagsrapport 2013 CERUM; Umeå universitet; 901

Läs mer

Banavgifter och externa kostnader för tågtrafik prognosåret 2040

Banavgifter och externa kostnader för tågtrafik prognosåret 2040 PM Ärendenr: [Ärendenummer] Till: Från: 2015-02-18 Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 Telefon: 0771-921 921 Texttelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.se trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

LEKSANDSBOSTÄDER AB 2015-07-01. Sweco Environment AB. Falun Miljö. Trafikbullerutredning för Snedkanten, Leksands kommun UPPDRAGSNUMMER 1520988

LEKSANDSBOSTÄDER AB 2015-07-01. Sweco Environment AB. Falun Miljö. Trafikbullerutredning för Snedkanten, Leksands kommun UPPDRAGSNUMMER 1520988 memo03.docx 2012-03-28-14 PM LEKSANDSBOSTÄDER AB Trafikbullerutredning för Snedkanten, Leksands kommun UPPDRAGSNUMMER 1520988 SLUTRAPPORT VERSION 2 Sweco Environment AB Falun Miljö UPPDRAGSLEDARE/HANDLÄGGARE:

Läs mer

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar UPPSALA VÄSTERÅS KARLSTAD ÖREBRO ESKILSTUNA STOCKHOLM SÖDERTÄLJE JÄRNA TROLLHÄTTAN

Läs mer

Stråkanalys Projekt Fjällvägen

Stråkanalys Projekt Fjällvägen Stråkanalys Projekt Fjällvägen Riksväg 83/84 är en ca 40 mil lång interregional pulsåder mellan Tönnebro och norska gränsen. Riksvägarna länkar samman fyra kommuner. Söderhamns, Bollnäs och Ljusdals kommuner

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Sänkt skatt på biodrivmedel Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll För hållbara biodrivmedel gäller i dag viss befrielse från energiskatt och hel

Läs mer

Utvecklingsprojekt Öresundsmodeller

Utvecklingsprojekt Öresundsmodeller Utvecklingsprojekt Öresundsmodeller PM godstrafik 2016-03-15 FÖRORD Samgodsmodellen version 1.1 har utvärderats med syfte att genomföra Öresundsanalyser. Ett antal problemområden har identifierats, varav

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Godsflöden i Norra Sverige

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Godsflöden i Norra Sverige TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Godsflöden i Norra Sverige Samgods är ett nationellt modellsystem för trafikslagsövergripande analyser och prognoser för godstransporter Användningsområden för

Läs mer

Cykelväg i Citybanans räddningstunnel, alternativ 1: Södermälarstrand-Tomteboda, YST003

Cykelväg i Citybanans räddningstunnel, alternativ 1: Södermälarstrand-Tomteboda, YST003 Cykelväg i Citybanans räddningstunnel, alternativ 1: Södermälarstrand-Tomteboda, YST3 1. Beskrivning av åtgärden Nuläge och brister: Cykeltrafiken i Stockholms innerstad har ökat markant på senare år,

Läs mer

En liten bok. om bilskatter

En liten bok. om bilskatter En liten bok om bilskatter Inledning Bilskatterna slår blint Den svenska privatbilismen har beskattats nästan lika länge som den har funnits, redan år 1929 kom den första bensinskatten. Idag tar staten

Läs mer

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring Framtidens transporter Skellefteå 9 okt Ingela Jarlbring Nationella och internationella transportmål - Målsättningar och utmaningar 2 2012-10-09 Fakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm Huvudkontoret

Läs mer

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga ARBETSPLAN 2012-07-03 1C140004.docx Granskare Godkänd av Ort Datum Susanna Sandelius Peter Fors Uppsala 2012-07-03 Objektnamn Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2014:419-032 Stab 2014-09-11 1/3 Handläggare Lennart Nilsson Tel. 0152-292 76 Regionförbundet Sörmland Box 325 611 27 Nyköping Remiss: Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen

Läs mer

Remiss Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplanering inför perioden 2018-2029

Remiss Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplanering inför perioden 2018-2029 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2016-03-02 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2015-1509 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplanering

Läs mer

Framtidens järnväg formas idag!

Framtidens järnväg formas idag! Framtidens järnväg formas idag! Dagens och morgondagens bästa transportsätt Den svenska järnvägen har fler tåg, mer gods och fler passagerare än någonsin tidigare. För att möta den ökande efterfrågan måste

Läs mer

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302

Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY302 Jönköping-Värnamo, kapacitetsbrister, UA2, XSY32 1. Beskrivning av åtgärden UA2 Befinlig sträckning (lila), UA3 Nysträckningsalternativ Byarum Tenhult (grönt) och UA4 Nysträckningsalternativ Torsvik Tenhult

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_017 Norrbotniabanan, etapp 1

Effektredovisning för BVLu_017 Norrbotniabanan, etapp 1 Datum 2009-12-04 1 Bilaga PM Effektredovisning för BVLu_017 Norrbotniabanan, etapp 1 Handläggare: Henry Degerman Telefon: 0920-351 13 e-post:henry.degerman@banverket.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av

Läs mer

2014-05-09 Dnr 2014:806

2014-05-09 Dnr 2014:806 2014-05-09 Dnr 2014:806 Hur stort skulle skattebortfallet vara om en arbetstidsförkortning till 35 respektive 30 timmar per vecka införs? Vad skulle effekterna bli för kommuner och landsting? Att beräkna

Läs mer

2 SIKA Rapport 1998:3

2 SIKA Rapport 1998:3 2 2 Förord Denna rapport är identisk med Bilaga 3 i regeringens proposition 1997/98:56 Transportpolitik för en hållbar utveckling. Rapporten ger en översiktlig bild av nuläget och utvecklingen fram till

Läs mer

Uppdrag att redovisa arbetet med utveckling och förvaltning av metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser

Uppdrag att redovisa arbetet med utveckling och förvaltning av metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser PM Ärendenr: N2011/3170/TE Till: Näringsdepartementet Från: 2011-09-26 Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se Camilla Hjorth Planering camilla.hjorth@trafikverket.se

Läs mer

Simulering av koldioxidutsläpp

Simulering av koldioxidutsläpp Institutionen för tillämpad elektronik och fysik 2007-05-29 Simulering & optimering D 5p Simulering av koldioxidutsläpp Kursansvarig: Lars Bäckström Av: Mats Norberg masnog03@student.umu.se Anders Strömberg

Läs mer

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne Storstadspaket för infrastruktur i Skåne MalmöLundregionens elva kommuner har en gemensam syn på de mest prioriterade infrastruktursatsningarna i Skåne. Med anledning av Region Skånes arbete med ett paket

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian Kvotplikt för biodrivmedel

Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian Kvotplikt för biodrivmedel Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 24 april 2013 Naturskyddsföreningens dnr: Näringsdepartementets ärendenr. N/2013/ 934/RS Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian

Läs mer

Avtal för förmånen delvis fri bil

Avtal för förmånen delvis fri bil 1(5) Datum HR-avdelningen Dnr PVS-819- Avtal för förmånen delvis fri bil Nedanstående avtal tecknas mellan Rikspolisstyrelsen och nedan kallad förmånstagare, titel och namn Den faktiska kostnaden framkommer

Läs mer

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Skatteverket 1(7) Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Nedan följer en sammanställning över de förändringar av lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

Bilaga 3. Skillnader mellan Trafikverkets och Energimyndighetens beräkningsunderlag

Bilaga 3. Skillnader mellan Trafikverkets och Energimyndighetens beräkningsunderlag Bilaga 3. Skillnader mellan Trafikverkets och Energimyndighetens beräkningsunderlag RiR 2019:4 Att planera för framtiden statens arbete med scenarier inom miljö-, energi-, transport- och bostadspolitiken

Läs mer