Jämställdhetsplan 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jämställdhetsplan 2011"

Transkript

1 atematik och matematisk statistik Jämställdhetsplan -- Sid () Jämställdhetsplan A. Uppföljning Nedan kommenterar vi de mål och aktiviteter vi beskrev i års jämställdhetsplan. Den tredje och sista punkten stod inte med i års aktivitetsplan, men har varit ett stående inslag under lång tid. Förbättra könsfördelningen bland lärare och forskare ommentar: Det är fortfarande låg andel kvinnliga lärare, doktorander och forskare på institutionen. Under anställdes den första kvinnliga doktoranden sedan 5. Vi gör numera en rekryteringsuppföljning av alla doktorand- och postdoktorstjänster. Detta kan ses som en fortsättning på förra årets översiktliga kartläggning över de som sökt doktorandtjänsterna under perioden 5-9. Vi gör detta för att få en långsiktig uppföljning av könsfördelningen bland de som söker tjänsterna och lyfta genusaspekten. Vi sökte pengar från delegationen för jämställdhet i högskolan (DJ) för att arbeta med aktiv rekrytering. Tyvärr fick vi avslag. Vi har ändå försökt arbeta med aktiv rekrytering i samband med tjänsteutlysningar. Institutionen har avsatt timmar för att göra en sammanställning av kvinnor som disputerat i matematik och matematisk statistik under en begränsad tidsperiod (ca år). I samband med att annonserna för lektoraten kom ut kontaktades ett -tal kvinnor med, vad vi kunde bedöma, relevant bakgrund för tjänsten. De fick ett personligt tips om att tjänsten fanns att söka och att de hade en intressant bakgrund för tjänsten. Tyvärr resulterade det inte i några sökanden. er arbete är kvar att göra inom detta område. Ökad kunskap om Diskrimineringslagen och anställningsordningen ommentar: Huvudsyftet var att ansvariga för doktorandrekryteringar skulle få ökad kunskap om jämställdhetsaspekter i rekryteringssituationen. Ett lämpligt forum för att diskutera detta vore handledarkollegiet. Detta har vi inte gjort under. I de beredningsgrupper som bildas inför att en doktorandtjänst ska tillsättas ingår alltid jämställdhetsföreträdaren. Därmed finns diskussionen i det skedet av rekryteringsprocessen. I samband med en personalhalvdag (--) informerades kollegiet kort om vad inkluderande universitet innebär. De uppmanades att läsa igenom den information som finns på universitetets centrala sida. Institutionen ska verka för att fler kvinnor fortsätter läsa matematik på högre nivåer. Detta kan man göra genom att visa på kvinnliga förebilder. inst en gång per termin skall det därför anordnas informella träffar för kvinnliga studenter, doktorander och forskare. ommentar: Under anordnades en lunchträff med temat Hur når du din framtid?. Träffen hade tre talare. Lina Schelin pratade om doktorandstudier och kursval, ona Forsman om sin väg mot framtiden och Åke Brännström pratade populärvetenskapligt om sin forskning samt lite om sin bakgrund. Vi var stycken inklusive talarna. Vi avser att fortsätta med dessa träffar under.

2 Sid () B. artläggning och analys Anställda Nedanstående statistik baseras på de som var anställda --3 om inget annat anges.. vinnliga och manliga arbetstagare ges samma möjlighet att förena förvärvsarbete och föräldraskap. Tabell. önsfördelning bland föräldralediga. dagar för män dagar för kvinnor - dagar 58 (9 %) (3 %) dagar eller fler (33 %) 89 (7 %) Under har totalt 98 föräldradagar tagits ut av kvinnor och 99 föräldradagar tagits ut av män. Detta inkluderar även dagar med deltidsledighet. Vi kan konstatera att många föräldrar återfinns bland doktoranderna (både bland männen och bland kvinnorna). Detta i kombination med att både män och kvinnor tar ut föräldradagar indikerar att institutionen, som helhet, ser positivt på kombinationen förvärvsarbete och föräldraskap.. Förebygga och förhindra sexuella trakasserier och kränkningar på grund av kön Ingen särskild aktivitet under. 3 a. Främja jämn könsfördelning Tabell. önsfördelning inom olika personalkategorier (avser tjänstebenämning). Befattning män kvinnor Administratör ( %) 3 ( %) Amanuens (5 %) (5 %) Doktorand (anställda) (83 %) (7 %) :e forskningsassistent ( %) ( %) Forskningsassistent ( %) ( %) Forskarassistent 3 ( %) ( %) Postdoktor 3 (75 %) (5 %) Professor (8 %) ( %) Projektanställd ( %) ( %) Universitetsadjunkt ( %) ( %) Universitetslektor (inkl docenter o gästlektor) (83 %) (7 %) Totalt 59 (77 %) 8 (3 %) För kommentar se punkt 3 b.

3 Sid 3 () Tabell 3. önsfördelning inom lednings- och arbetsgrupper under. Institutionsledning och arbetsgrupper män kvinnor Lokal samverkansgrupp 3 ( %) ( %) Beslutsmötesdeltagare 5 (7 %) (9 %) Prefekt ( %) ( %) Biträdande prefekt ( %) ( %) Studierektor (33 %) (7 %) Administrativa gruppen ( %) 5 (5 %) Arbetsmiljö och miljö 3 ( %) ( %) Bibliotek (8 %) ( %) Budget och personal 3 (3 %) (57 %) Grundutbildning (7 %) (33 %) Handledarkollegiet 7 (85 %) 3 (5 %) Jämställdhet 3 (5 %) 3 (5 %) Strategi 5 (83 %) (7 %) Totalt 5 (7 %) 7 (33 %) önsfördelningen inom lednings- och arbetsgrupper är stort sett oförändrad vid en jämförelse med 9. Tabell. önsfördelning bland huvudhandledare och biträdande handledare för de personer som var registrerade i forskarutbildningen HT. Bland huvudhandledarna finns 3 unika personer ( kvinna och män) och bland de biträdande handledarna finns unika personer ( kvinnor och män). Sammanställningen inkluderar även externa handledare. Befattning män kvinnor Huvudhandledare (9 %) (8 %) Biträdande handledare 3 (8 %) 7 (8 %) 3 b. önsfördelning på tjänster Vid en jämförelse med 9 ser man att antalet kvinnliga amanuenser har ökat med personer medan de manliga amanuenserna har minskat med person. Amanuenstjänsterna annonseras bland studenterna och det sker ett ansökningsförfarande. Studierektorernas mål är att det ska vara en jämn könsfördelning bland amanuenserna och de har lyckats nå det målet. Inom tjänstekategorin doktorander har antalet män ökat med stycken och antalet kvinnor är lika jämfört med 9. Under anställdes en kvinnlig doktorand, den första sedan 5. et projektanställda har ökat med 3 män. I övriga befattningar är antalet kvinnor och män i stort sett oförändrade. De siffror som anges gäller de som var anställda den --3. Det bör poängteras att vi för närvarande har en relativt stor del vikarierande personal vilket innebär att tabellerna skulle se annorlunda ut för ett annat datum. På institutionen finns en skev könsfördelning, 3 % kvinnor och 77 % män. Bland arbetsgrupperna är könsfördelningen mindre skev, 33 % mot 7 %. Detta indikerar att de kvinnliga anställda, som grupp, i

4 Sid () högre grad har uppdrag inom institutionen. Den allmänna strävan mot att det ska vara en jämn fördelning i arbetsgrupper måste ställas i relation till institutionens könsfördelning. Det är viktigt att kontinuerligt föra resonemang om hur tiden ska fördelas på undervisning, forskning och övriga uppdrag.. Jämställda löner I tabell 5 presenteras medellönen för två av institutionens personalkategorier; doktorander och lektorer. I övriga personalkategorier finns för få kvinnor eller för få män och en jämförelse är därmed inte lämplig eller ens möjlig. För övriga personalkategorier hänvisar vi därför till universitetets centrala lönekartläggning. Tabell 5. edellön uppdelat på olika personalkategorier,. edellön än vinnor Doktorand Universitetslektor (inkl docenter och gästlektor) För doktorander följs lönestegen och här kan man förklara att medellönen för kvinnor är något högre med att de flesta kvinnliga doktoranderna hunnit längre i sin doktorandutbildning. Endast en är anställd efter 5. När det gäller universitetslektorer finns det bland de kvinnorna en gästlektor samt en vikarierande lektor med löner som kraftig drar ner medellönen. För de övriga kvinnorna finns inga uppenbara osakliga löneskillnader. 5. Sjukfrånvaro Tabell. önsfördelning bland sjukskrivna. dagar för män dagar för kvinnor -8 dagar 9 (79 %) 5 ( %) 9 dagar eller fler 5 (93 %) 3 (7 %) sjukdagar har ökat för män och kvinnor jämfört med 9. För män har antalet dagar ökat i intervallet 9 dagar eller fler, från 3 dagar 9 till 5 dagar. I denna siffra finns en person som varit sjukskriven hela. I intervallet -8 dagar är det en ökning för män från 8 dagar 9 till 9 dagar. För kvinnor var det under 9 bara en sjukskrivningsdag totalt.. Övrigt Vid institutionen finns följande interna resurser att söka; resemedel för doktorander, publiceringsbidrag samt resemedel för övriga anställda. Det finns inget som tyder på att någon av de som söker de interna medlen missgynnas. Bland doktoranderna är det många som erhåller medel från andra finansiärer och därmed inte behöver använda de interna medel som finns. Alla doktorander informeras om att de kan söka resemedel, men i dagsläget finns den skriftliga informationen på hemsidan bara på svenska. Informationen om publiceringsbidrag och resemedel för övriga anställda finns också bara på svenska. Detta skulle kunna missgynna de som inte är svensktalande.

5 Sid 5 () Studenter. Studier och föräldraskap Enligt universitetets regelsamling ska schema finnas tillgängligt en månad innan kursstart. För studenter med barn tror vi att detta är extra viktigt. Vid schemaläggning ska institutionen undvika att lägga föreläsningar efter kl 5. för att möjliggöra att de studenter som är föräldrar ska kunna hämta sina barn i rimlig tid. På grund av den höga belastningen på skrivsalarna händer det att tentor ligger på kvällstid (-). Detta innebär en särskild svårighet för studenter med barn. Institutionen strävar efter att tentor ska ligga på dagtid under vardagar, men vi kan inte själva styra detta.. Förebygga och förhindra sexuella trakasserier och kränkningar på grund av kön Information om handlingsplaner och vart man vänder sig vid trakasserier ges till samtliga nyantagna studenter. 3. Jämn könsfördelning inom utbildningsområden och nivåer Tabell 7. önsfördelning bland studenter 8-. Studenter inom Basåret, Lärarlyftet och Särskild lärarutbildning är inte inräknade. HST män HST kvinnor 8 helårsstudenter (HST) 8 99 (7 %) 8 (9 %) 98 helårsstudenter (HST) 9 8 (73 %) 8 (7 %) 357 helårsstudenter (HST) 7 (75 %) 9 (5 %) Data till tabell 7 är hämtat från Ladok. Ökningen inom civilingenjörsprogrammen under 9 och bestod till största delen av män, därav minskningen av andelen kvinnor med procentenheter per år.

6 Sid (). Betygssättning och examination Tabell 8. Betyg och genomströmning för ett urval av kurserna med betygen U, 3, och 5 uppdelat på män () och kvinnor (). Siffrorna gäller och efter omtentor. urs förstagångsregistrerade 5:or :or 3:or U Genomströmning Tot Envariabelanalys (5A9) Envariabelanalys (5A) Operationsanalys (5A8) Statistik för teknologer (5S8) Transformmetoder (5A3) 3 78 % 9 78 % 5 7 % 57 5 % 9 8 % % 3 % 8 % 3 35 % 8 % 38 % % % % % % 9 % % 5 % % 37 % 5 % 8 3 % 3 5 % 5 % 3 % 9 % 5 8 % 3 % 5 % 3 7 % 5 % % 39 % % 3 % 9 3 % % 3 % % 9 % % 5 3 % % 3 33 % 7 % 3 37 % 7 39 % % 5 % 38 % 9 % 35 7 % 3 5 % 7 % 9 7 % % % 5 8 % 5 % 87 3 % 3 % 8 % 5 % 7 % Tabell 9. Betyg och genomströmning för ett urval av kurserna med betygen U, G och VG uppdelat på män () och kvinnor (). Siffrorna gäller och efter omtentor. urs förstagångsregistrerade VG G U Genom- Strömning Tot PDE med FE (5S3) Statistik för lärare (S) Statistiska metoder (5S) ultivariat dataanalys (5S5) 9 % % 8 % % 8 8 % 8 % % % 5 % % 5 % 9 % % % 3 38 % % 5 % 39 % 5 5 % % % % 5 % 5 % % % 7 88% % 75 % 35 85% % % 8 % ursen ultivariat dataanalys gavs ej under. När det gäller kursen PDE med FE har ingen kvinna registrerats varken 7, 8, 9 eller. Precis som tidigare år har några kurser alarmerande låg genomströmning och detta är väl uppmärksammat av institutionens studierektorer. Diskussioner förs kontinuerligt om hur detta bör hanteras/åtgärdas.

7 Sid 7 () 5. önsmedveten pedagogik Under 8 jämställdhetscertifierades kursen Statistik för lärare och diskussionerna om könsmedveten pedagogik har fortsatt under. ursen har under getts för tredje gången. Den idéskrift som utarbetades finns tillgänglig för all undervisade personal. I övrigt pågår det kontinuerligt pedagogiska diskussioner där könsmedveten pedagogik hela tiden finns med.. vinnliga och manliga lärare Tabell a. önsfördelningen bland kursansvariga lärare samt övriga lärare inblandade på institutionens kurser, baserat på kurshemsidorna i Cambro. atematisk statistik - ursansvarig lärare - Övrig lärare Våren Hösten män kvinnor män kvinnor ( %) (9 %) ( %) (9 %) 8 (8 %) (8 %) ( %) ( %) atematik - ursansvarig lärare - Övrig lärare 9 (79 %) ( %) ( %) ( %) 9 (97 %) (9 %) (3 %) ( %) Totalt 5 (88 %) 7 ( %) 5 (93 %) 5 (7 %) Tabell b. önsfördelningen bland lärare inblandade på institutionens kurser, baserat på en övergripande kursförteckning. ursansvariga lärare samt övriga inblandade lärare Våren Hösten män kvinnor män kvinnor 5 (8 %) (9 %) 83 (78 %) ( %) Tabellen a är sammanställd genom att vi gått igenom kurshemsidorna i Cambro. På vissa kurser specificeras inte alla inblandade lärare, vilket gör tabellen något ofullständig. I ovanstående sammanställning ingår inte kurser på basåret och kurser som ges inom lärarfortbildningen. Tabellenb är sammanställd genom att vi har gått igenom den sammanställning av kurser och kursansvariga lärare som finns i anslutning till tjänstgöringsplanerna. Listorna över kurser, och inblandade lärare, var uppdaterad --. Ur den sammanställning framgår det inte, med full tydlighet, vem som varit kursansvarig lärare och därför har vi inte specificerat detta. De tre sommarkurserna ingår inte i sammanställningen, men här är basåret och lärarfortbildningskurser inräknade. ålet att studenter ska möte både kvinnliga och manliga lärare blir svårt att uppfylla när vi har så få kvinnliga lärare/forskare. Det kan dock noteras att könsfördelningen bland de som undervisar är jämförbar medkönsfördelningen på institutionen.

8 Sid 8 () 7. Diskriminering/trakasserier under arbetsplatsförlagd praktik Ingen särskild aktivitet under. 8. Studieförhållanden för kvinnor och män Vi har inte fått några indikationer på att studieförhållandena specifikt missgynnar våra kvinnliga eller manliga studenter. Trots detta har vi fört en aktiv diskussion om könsmedveten pedagogik. Vi tror att en varierad undervisning är positiv för de flesta av våra studenter. C. ål I kartläggningen och analysdelen kan vi identifiera ett antal olika problemområden att arbeta med. Här presenterar vi de mål vi anser är extra viktiga att arbeta mot under.. En ökad andel kvinnliga studenter på avancerad nivå Strategi: När institutionen gör reklam för program och kurser, så skall om möjligt minst en representant från institutionen vara kvinna. Någon eller några gånger per termin anordnas tjejträffar för studenter som ett led i att uppmuntra kvinnliga studenter att läsa vidare och visa på möjliga karriärvägar. Lärare och studievägledare skall uppmuntra studenter att läsa vidare och tipsa om vad det finns för kurser eller var studenterna kan vända sig om de behöver vägledning vid val av kurser. I relation till det föregående är det viktigt att påpeka att institutionen ser till att informationen vid till exempel kursväljardagar är tydlig och lättillgänglig. De amanuenser som finns vid institutionen innebär en rekryteringsbas till avancerade kurser och till doktorandstudier. Därför är det viktigt att fortsätta hålla en jämn könsfördelning bland amanuenserna. Ansvarig: Jämställdhetsgruppen, Prefekt, Programansvarig, Studierektor, Studievägledare Tidsplan: Löpande. Uppföljning: I samband med att jämställdhetsplanen uppdateras.. En ökad andel kvinnliga doktorander Strategi: Framgångsrika studenter skall uppmuntras att söka doktorandtjänster och när sådana utlyses är det lämpligt att tipsa studenter om detta, dvs. göra så kallad aktiv rekrytering. Institutionen bör också tänka strategiskt angående tidpunkt för utannonsering av tjänster. Potentiella kvinnliga sökande som saknar tillräckliga formella förkunskaper för att bli antagna kan man vägleda så att de erhåller tillräckliga meriter. Vi ska även fortsätta kartlägga antagningsprocessen. Jämställdhetsföreträdaren fortsätter att delta i beredningsgruppen inför tillsättning. En rekryteringsuppföljning sammanställs vid varje utlysning. Det är dock inte helt enkelt att avgöra vilka bedömningskriterier som används och vilka meriter som värderas högst hos de sökande. Därför skulle vi vilja göra ett mindre pilotförsök för att kontrollera att meritlistor inte värderas utifrån kön utan bara utifrån faktiska meriter.

9 Sid 9 () Inför doktorandtillsättningar utarbetas ett beslutsunderlag. Det finns ännu inga riktlinjer för hur detta underlag ska se ut. Riktlinjer för genomgång av ansökningar samt framställande av beslutunderlag bör utarbetas. Detta kan ge stöd till handledare i antagningsprocessen och få handledaren att reflektera över processen och hur sökanden bedöms. Detta underlag får inte innebär någon hög administrativ börda. Ansvarig: Prefekt/Studierektor för forskarutbildningen, jämställdhetsgrupp Tidsplan: Vid all utannonsering och tillsättning. Uppföljning: När institutionen ska anta en ny doktorand ska ett tydligt underlag finnas. I detta underlag ska det tydligt framgå på vilka grunder man baserar sitt förslag. Om det är en man som föreslås ska det även framgå varför denna person har valts före eventuella kvinnliga sökanden. Enligt diskrimineringslagen kap 3 9 ska arbetsgivaren vid nyanställningar särskilt anstränga sig för att få sökande av det underrepresenterade könet. Arbetsgivaren ska försöka se till att andelen arbetstagare av det underrepresenterade könet efter hand ökar. Personalen ska årligen uppdateras om det arbete som görs. 3. En ökad andel kvinnliga lektorer/forskare. Strategi: Om tid avsatts för ändamålet, så skall personliga brev skickas ut till tänkbara kvinnliga sökanden i samband med att en tjänst utlyses. I annonser ska det uttryckligen stå att institutionen gärna ser kvinnliga sökanden. Institutionen skall om möjligt försöka utlysa tjänster då man vet att det finns kvinnliga sökanden. Tanken är alltså att man kan vänta med en utlysning en kortare tid om man vet att det finns möjlighet att få fler kvinnliga sökande genom detta förfarande. Ansvarig: Prefekt Tidsplan: Vid alla nya lektors- och forskartjänster. Uppföljning: Innan annonsering ska någon ur jämställdhetsgruppen läsa annonsen. I övrigt sker en årlig uppföljning i samband med att jämställdhetsplanen upprättas. Allt arbete med aktiv rekrytering ska redovisas vid årets slut. Lagen återfinns på

10 Sid () Aktivitetsplan Utvecklingsområde ål Aktiviteter Resurs Tidsplan Ansvarig En ökad andel kvinnliga studenter och doktorander Uppmuntra till fortsatta studier och visa på kvinnliga förebilder Tjejträffar kr/år gånger/år Lina och Emilott En ökad andel kvinnliga doktorander och forskare Få fler kvinnliga sökande till de tjänster som utlyses Bedriva aktiv rekrytering Jämställdhetsgruppen + ev extra resurs om timmar finns I samband med utlysning ar Jämställdhetsgruppen En ökad andel kvinnliga doktorander Få klarhet i vad som är meriterande hos sökande till doktorandtjänst er Planera och genomföra en pilotstudie där vi avkönar meritlistor för att se hur dessa då bedöms. Jämställdhetsgr uppen Jämställdhetsgruppen

11 Sid () D. Uppföljning av aktivitetsplan Utvecklingso mråde ål Aktiviteter Resurs Ansvarig Resultat/Uppfö ljning Förbättra könsfördelning en bland lärare och forskare Anställa fler kvinnliga lärare och forskare - Vid all utannonsering av tjänster beakta institutionens skeva könsfördelning (ex. i annonstexter, riktlinjer till ev. sakkunniga). - Uppmana kvinnor inom matematik/ matematisk statistik att söka lediga tjänster (aktiv rekrytering). - Ansöka om pengar för att kunna bedriva aktiv rekrytering. Jämställdhetsgruppen + utsedd representant Nedsättning ( h) som finansieras av institutionen Prefekt Vi gör numera rekryteringsuppfö ljning av alla doktorand- och postdoktorstjänst er. Under ansökte vi om medel från DJ (delegationen för jämställdhet i högskolan) för att bedriva aktiv rekrytering. Vi fick tyvärr avslag. Inför lektorsutlysningar gjordes viss aktiv rekrytering. Ett -tal kvinnor, med bakgrund relevant för lektorsinriktninge n, kontaktades och tipsades om tjänsten. Ökad kunskap om Diskriminerin gslagen och anställningsor dningen Genomgång vid handledarekollegium och strategigruppsmöten Att ansvariga för doktorandrekryteringar får ökad kunskap om jämställdhetsas pekter i rekryteringssiutationen Jämställdhetsgruppen Prefekt Ej genomfört under

Jämställdhetsplan 2012

Jämställdhetsplan 2012 atematik och matematisk statistik Jämställdhetsplan -4- Sid () Jämställdhetsplan A. Uppföljning Nedan kommenterar vi de mål och aktiviteter vi beskrev i års jämställdhetsplan. Förbättra könsfördelningen

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013

Jämställdhetsplan 2013 atematik och matematisk statistik Jämställdhetsplan -4-4 Sid () Jämställdhetsplan A. Uppföljning Nedan kommenterar vi de mål och aktiviteter vi beskrev i års jämställdhetsplan. Förbättra könsfördelningen

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010

Jämställdhetsplan 2010 atematik och matematisk statistik Jämställdhetsplan -4-9 Sid () Jämställdhetsplan A. Uppföljning Nedan kommenterar vi de mål och aktiviteter vi beskrev i 9 års jämställdhetsplan. Ökad andel kvinnliga doktorander,

Läs mer

Plan för lika villkor

Plan för lika villkor Sid 1 (7) 2014-2015 A. Uppföljning Jämställdhetsplanen för 2013 specificerade tre mål: Omorganisation av jämställdhetsarbetet på institutionen; En ökad andel studenter som är kvinnor på avancerad nivå;

Läs mer

Plan för lika villkor

Plan för lika villkor Sid 1 (8) 2016 2018 A. Uppföljning Uppföljningen avser delmålen i den föregående planen ( 2014 2015). Delmål 1: Institutionen anordnar särskilda träffar för studenter som är kvinnor för att informera om

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET : Hum-Sam.Vet.området: Engelska institutionen

UPPSALA UNIVERSITET : Hum-Sam.Vet.området: Engelska institutionen 1 BESLUT ENGELSKA 2010/4 UPPSALA UNIVERSITET : Hum-Sam.Vet.området: Engelska institutionen Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2010 På förslag av institutionens jämställdhetsgrupp fastställer

Läs mer

Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009

Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009 Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009 På förslag av institutionens jämställdhetsgrupp fastställer institutionsstyrelsen härmed följande jämställdhetsplan för år 2009. Planen består av två

Läs mer

Lika villkors-plan

Lika villkors-plan Lika villkors-plan 2016-2018 Matematiska institutionen Fastställd av Matematiska institutionens styrelse 160205 1 Inledning Denna jämställdhetsplan är framtagen av Matematiska institutionens jämställdhetsgrupp

Läs mer

Jämställdhetsplan för institutionen för astronomi vid Stockholms universitet

Jämställdhetsplan för institutionen för astronomi vid Stockholms universitet Jämställdhetsplan för institutionen för astronomi vid Stockholms universitet Gäller fr.o.m. 1/3-2012 Utformad av arbetsgruppen för arbetsmiljö bestående av Garrelt Mellema (professor) samt Sandra Åberg

Läs mer

Jämställdhetsplan 2012-2014

Jämställdhetsplan 2012-2014 Jämställdhetsplan 2012-2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 Institutionen för data- och systemvetenskap Jämställdhetsplan 2012-14 Enligt högskolelagen

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONENS JÄMSTÄLLDHETSPLAN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONENS JÄMSTÄLLDHETSPLAN Stockholms universitet Statsvetenskapliga institutionen STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONENS JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2014-2016 Antagen av Institutionsstyrelsen 2014-05-06 Dnr. 320-1.1.2-0085-14 1. Övergripande

Läs mer

Institutionen för ekologi och genetik samt Institutionen för organismbiologi. Jämställdhetsplan

Institutionen för ekologi och genetik samt Institutionen för organismbiologi. Jämställdhetsplan Institutionen för ekologi och genetik samt Institutionen för organismbiologi Jämställdhetsplan Juli 2011 juni 2014 = Denna plan gäller för treårsperioden juni 2011- maj 2014. Den är utformad av jämställdhetsombud

Läs mer

Institutionen för ekologi och genetik. Institutionen för organismbiologi. Jämställdhetsplan

Institutionen för ekologi och genetik. Institutionen för organismbiologi. Jämställdhetsplan Institutionen för ekologi och genetik Institutionen för organismbiologi Jämställdhetsplan Juli 2014 juni 2017 = Jämställdhetsplan för Institutionen för ekologi och genetik samt Institutionen för organismbiologi

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MARIN EKOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR MARIN EKOLOGI JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR INSTITUTIONEN FÖR MARIN EKOLOGI GÖTEBORGS UNIVERSITET 2007 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHETSARBETET Institutionens verksamhet har sin hemvist vid tre platser Marin Ekologi Kristineberg

Läs mer

Nulägesbeskrivning läsåret

Nulägesbeskrivning läsåret UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Nulägesbeskrivning läsåret 2004 2005 I jämställdhetsplanen för år 2000 2001 ingick en s.k. nulägesbeskrivning som redovisade fördelningen mellan kvinnor

Läs mer

Handlingsplan lika villkor 2018

Handlingsplan lika villkor 2018 UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/170 Handlingsplan lika villkor 2018 Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga områdesnämnden/fakultetsnämnden 2018-02-06 Innehållsförteckning

Läs mer

Jämställdhetsplan 2012 2014

Jämställdhetsplan 2012 2014 TEKNAT 2012/17 Jämställdhetsplan 2012 2014 Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga områdesnämnden/fakultetsnämnden 2012-05-29 Förklaring av terminologi och struktur

Läs mer

UPPFÖLJNING AV JÄMSTÄLLDHETSPLANEN FÖR

UPPFÖLJNING AV JÄMSTÄLLDHETSPLANEN FÖR UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för medicinsk biovetenskap JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2008-2010 UPPFÖLJNING AV JÄMSTÄLLDHETSPLANEN FÖR 2006-07 Mål 1 Att lika lön och lika förmåner ges till anställda med likartad

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31

JÄMSTÄLLDHETSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 JÄMSTÄLLDHETSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Jämställdhetspolicy för Emmaboda kommun... 1 Vision... 1 Definition... 1 Emmaboda kommun som arbetsgivare...

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2011

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2011 Uppsala universitet BESLUT Inst för farmaci 2011-06-09 Institutionsstyrelsen JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2011 1. JÄMSTÄLLDHET EN DEFINITION Enligt Uppsala universitets jämställdhetsplan 2007-2009 Dnr UFV 2005/1718

Läs mer

Jämställdhetsplan för Nationalekonomiska institutionen Utgångspunkter. 1.1 Uppsala universitets utgångspunkter

Jämställdhetsplan för Nationalekonomiska institutionen Utgångspunkter. 1.1 Uppsala universitets utgångspunkter Jämställdhetsplan för Nationalekonomiska institutionen 2014 1 Utgångspunkter 1.1 Uppsala universitets utgångspunkter Uppsala universitets jämställdhetsarbete tar sin utgångspunkt i diskrimineringslagen

Läs mer

Jämställdhetsplan för kemiska institutionen

Jämställdhetsplan för kemiska institutionen 2007-05-28 Dnr KI 2007/27 KEMICENTRUM Kemiska institutionen Styrelsen Jämställdhetsplan för kemiska institutionen 2007-2010 Vårt universitet ska stå för demokratiska värden. Jämställdhet, etnisk och social

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2013-2015 Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan 1(5) 2013-05-03 Jämställdhetsplan VID INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE - SOCIALHÖGSKOLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET FÖR PERIODEN

Läs mer

Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap

Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap 12 juni 2009 Inledning Sedan 2001 har Lunds universitet en gemensam jämställdhetspolicy. Jämn könsfördelning (intervallet 40/60) inom alla befattningar,

Läs mer

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Stockholms universitet ska vara ett jämlikt och jämställt universitet där alla studenter och anställda behandlas likvärdigt och på ett respektfullt sätt. Vårt förhållningssätt

Läs mer

Jämställdhetsplan för Institutionen för orientaliska språk

Jämställdhetsplan för Institutionen för orientaliska språk Jämställdhetsplan 2010-2012 för Institutionen för orientaliska språk ALLMÄNNA MÅL Institutionen för orientaliska språk ansluter sig till de mål och riktlinjer för jämställdhet mellan kvinnor och män, vilka

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 Hofors kommun fastställd av, KF 61/2013-06-10 Jämställdhetsplanen gäller från och med 2013-08-31 Revideras 2016-08-31 0 Inledning Enligt 13 i diskrimineringslagen

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 1. Bakgrund Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 Grunden för jämställdhets- och mångfaldsarbetet vid Högskolan i Skövde är likabehandling och att alla anställda och studenter ska

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Dnr IM 2016/29. Institutionen för informatik och media Uppsala universitet. Fastställd av IM:s styrelse JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2016

Dnr IM 2016/29. Institutionen för informatik och media Uppsala universitet. Fastställd av IM:s styrelse JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2016 Dnr IM 2016/29 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2016 Uppsala universitet Fastställd av IM:s styrelse 2016-04-28 Innehållsförteckning Utgångspunkter för jämställdhetsarbetet vid institutionen för informatik och media...

Läs mer

Institutionen för kemiteknik, LTH 1. Jämställdhetsplan 2007 för Institutionen för Kemiteknik

Institutionen för kemiteknik, LTH 1. Jämställdhetsplan 2007 för Institutionen för Kemiteknik Institutionen för kemiteknik, LTH 1 Jämställdhetsplan 27 för Institutionen för Kemiteknik Antagen av institutionsstyrelsen 28/2 27 Institutionen för kemiteknik, LTH 2 Åtgärdsplan 27 Det övergripande jämställdhetsarbetet

Läs mer

Institutionen för kemiteknik, LTH 1. Jämställdhetsplan 2008 för Institutionen för Kemiteknik

Institutionen för kemiteknik, LTH 1. Jämställdhetsplan 2008 för Institutionen för Kemiteknik Institutionen för kemiteknik, LTH 1 Jämställdhetsplan 2008 för Institutionen för Kemiteknik Antagen av institutionsstyrelsen 13/2 2008 Institutionen för kemiteknik, LTH 2 Åtgärdsplan 2008 Det övergripande

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010-2011 Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet Den övergripande målsättningen med likabehandlingsarbetet vid institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN

JÄMSTÄLLDHETSPLAN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2011-2012 Institutionen för farmaceutisk biovetenskap Uppsala universitet Inledning Denna jämställdhetsplan gäller från och med november 2011 till och med oktober 2012. Planen är upprättad

Läs mer

RAPPORT OM JÄMSTÄLLDHETSARBETET 2007 Institutionen för Marin ekologi

RAPPORT OM JÄMSTÄLLDHETSARBETET 2007 Institutionen för Marin ekologi RAPPORT OM JÄMSTÄLLDHETSARBETET 2007 Institutionen för Marin ekologi Institutionen för Marin ekologi har sin hemvist vid tre platser Marin Ekologi Kristineberg (MEK) vid Kristinebergs marina forskningsstation,

Läs mer

Jämställdhet- och mångfaldsplan

Jämställdhet- och mångfaldsplan VK300S v1.0 040416, Flik 6.1 Jämställdhet- och mångfaldsplan FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.1 1 (8) Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-08, 3 Ersätter Jämställdhetsplan 2011-2014 antagen av KF 2010-12-13,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Jämställdhetsplan Institutionen för Kemiteknik Lunds universitet

Jämställdhetsplan Institutionen för Kemiteknik Lunds universitet Jämställdhetsplan 2009 - Institutionen för Kemiteknik Lunds universitet Fastställd av institutionsstyrelsen 1 oktober 2009 Institutionen för kemiteknik, LTH Åtgärdsplan 2009 Det övergripande jämställdhetsarbetet

Läs mer

Institutionen för immunteknologi, LTH. Jämställdhetsplan 2007 för Institutionen för immunteknologi

Institutionen för immunteknologi, LTH. Jämställdhetsplan 2007 för Institutionen för immunteknologi Institutionen för immunteknologi, LTH Jämställdhetsplan 2007 för Institutionen för immunteknologi Fastställd av institutionsstyrelsen den 28 september, 2007 Åtgärdsplan 2007 Det övergripande jämställdhetsarbetet

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2016-01-08 SN 2016/0022.01.01 0480-45 09 31 Socialnämnden Jämställdhetsplan Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att godkänna Jämställdhetsplan.

Läs mer

att utarbeta förslag till jämställdhetsplan för institutionen samt lämna förslag till åtgärder som i övrigt främjar jämställdheten

att utarbeta förslag till jämställdhetsplan för institutionen samt lämna förslag till åtgärder som i övrigt främjar jämställdheten Jämställdhet JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2007 (inklusive åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier och arbetsmiljöplan) Institutionen för Medicinsk Biokemi och Mikrobiologi (IMBIM) Uppsala Universitet Jämställdhet

Läs mer

KRIMINOLOGISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET EVA TIBY

KRIMINOLOGISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET EVA TIBY KRIMINOLOGISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET EVA TIBY 2009-12-16 Jämställdhetsplan, 2009-2011 Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet Antagen av institutionsstyrelsen: 2009-11-25 Innehåll:

Läs mer

1.1 Giltighet Högskolan Västs handlingsplan för jämställdhet träder i kraft 2015-01-01 och gäller tom 2017-12-31.

1.1 Giltighet Högskolan Västs handlingsplan för jämställdhet träder i kraft 2015-01-01 och gäller tom 2017-12-31. 1(14) FÖR JÄMSTÄLLDHET 2015-2017 1.0 INLEDNING Enligt skall arbetsgivaren vart tredje år upprätta en plan for sitt jämställdhetsarbete innehållande uppföljning av föregående handlingsplan samt mål och

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Lika villkors- och jämställdhets-plan

Lika villkors- och jämställdhets-plan Lika villkors- och jämställdhets-plan 2015-2017 Institutionen för Psykologi Fastställd av institutionsstyrelsen 2016-02-26 2 Vad är lika villkor? Lika villkor är Uppsala universitets samlingsbegrepp för

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 Jämställdhetsplan för anställda 2008-2009 Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 1(4) 2008-12-22 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för anställda 2008-2009 INLEDNING Högskolan i Gävle ser jämställdhet

Läs mer

HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011

HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 Sahlgrenska akademins handlingsplan för likabehandling 2011 är antagen av akademistyrelsen

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN Dnr V2016/239 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket Publicerad Beslutsfattare http://svenska.gu.se/digitalassets/1570/1570437_handlingsplan-forjamstalldhet-och-likabehandling-inst--f-svenska-spraket-2016.pdf

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer V 2017/439 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.sprak.gu.se/om/likabehandling/ Prefekt Gunnar Bergh

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Likabehandlingsplan för Institutionen för baltiska språk, finska och tyska (2012)

Likabehandlingsplan för Institutionen för baltiska språk, finska och tyska (2012) Likabehandlingsplan för Institutionen för baltiska språk, finska och tyska (202) Inledning Institutionens handlingsplan för likabehandling är en lokal tillämpning av den övergripande jämställdhetsplanen

Läs mer

Jämställdhetsplan vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap fastställd av institutionsstyrelsen

Jämställdhetsplan vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap fastställd av institutionsstyrelsen Jämställdhetsplan vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 2007-2008 fastställd av institutionsstyrelsen 2007-12-03 Denna plan gäller för tolvmånadersperioden juni 2007-maj 2008. Den är utformad

Läs mer

Företagsekonomiska institutionens jämställdhetsplan för 2008

Företagsekonomiska institutionens jämställdhetsplan för 2008 1(10) 2008-03-19 Företagsekonomiska institutionens styrelse Företagsekonomiska institutionens jämställdhetsplan för 2008 Enligt universitetets jämställdhetsplan skall varje institution årligen upprätta

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN Dnr V 2013/1012 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket Publicerad Beslutsfattare http://svenska.gu.se/digitalassets/1469/1469290_likabehandlingsplan2014.pdf

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor 2016

Handlingsplan för lika villkor 2016 Institutionen för musikvetenskap Uppsala universitet Handlingsplan för lika villkor 2016 Antagen i institutionsstyrelsen 2016-11-29 Gruppen för lika villkor: Per-Henning Olsson, ombud för lika villkor,

Läs mer

Inkluderande universitet

Inkluderande universitet Inkluderande universitet Jag ska prata om Kort om inkluderandefrågor Jämställdhetsgruppens arbete med rekrytering Något om två av de projekt som har finansierats av DJ* *DJ = Delegationen för Jämställdhet

Läs mer

TILLÄMPNING. Jämställdhet. Hudiksvalls kommun

TILLÄMPNING. Jämställdhet. Hudiksvalls kommun TILLÄMPNING Jämställdhet i Hudiksvalls kommun Jämställdhet Jämställdhet handlar om förhållandet mellan kvinnor och män. Diskriminerings lagens syfte vad gäller förbudet att diskriminera på grund av kön,

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Olikheter är en styrka

Olikheter är en styrka Guide till Likabehandlingsplanen Olikheter är en styrka Förvaltningens årliga arbete med likabehandlingsplanen Guidens syfte är att ge konkreta tips och vägledning i framtagandet av aktiviteter utifrån

Läs mer

Jämställdhetsplan. vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/ / fastställd av institutionsstyrelsen

Jämställdhetsplan. vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/ / fastställd av institutionsstyrelsen Jämställdhetsplan vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/7 2010-31/12 2012 fastställd av institutionsstyrelsen 2010-05-31 Denna plan gäller för perioden 1 juli 2010-31 december 2012. Den

Läs mer

Psykologiska institutionen Jämställdhets- och jämlikhetsplan

Psykologiska institutionen Jämställdhets- och jämlikhetsplan Psykologiska institutionen Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2014-2016 Stockholms universitet ska vara ett jämlikt och jämställt universitet där alla studenter och anställda behandlas likvärdigt och på

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten Likabehandlingsplan 2012 Arbetet vid ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, ålder,

Läs mer

POLICY MOT DISKRIMINERING

POLICY MOT DISKRIMINERING POLICY MOT DISKRIMINERING Fridhems folkhögskola accepterar inte att det förekommer diskriminering på arbetsplatsen eller i arbetssituationen. Alla har rätt till likabehandling oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Jämlikhets- och jämställdhetsplan på Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska (2017)

Jämlikhets- och jämställdhetsplan på Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska (2017) 1 (6) Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska Jämlikhets- och jämställdhetsplan på Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska (2017)

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

Jämställdhetsplan för Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet

Jämställdhetsplan för Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet Fastställd 20 mars 2014 Jämställdhetsplan för Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet Den av Institutionsstyrelsen utsedda jämställdhetsgruppen, bestående av tre representanter för

Läs mer

LIKAVILLKORSPLAN

LIKAVILLKORSPLAN LIKAVILLKORSPLAN 2017-2019 Engelska institutionen INLEDNING På förslag av institutionens likavillkorsgrupp fastställer institutionsstyrelsen härmed följande jämställdhetsplan för år 2017-2019. Planen består

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2017 Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Alla individer ska ges lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Det ska finnas

Läs mer

Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Utbildningsvetenskapliga fakulteten Utbildningsvetenskapliga fakulteten Likabehandlingsplan 2011 Likabehandlingsplan 2011 Arbetet vid ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön,

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor UPPSALA UNIVERSITET TEOLOGISKA FAKULTETEN OCH INSTITUTIONEN Handlingsplan för lika villkor 2014-2016 Handlingsplanen för lika villkor är fastställd av Teologiska fakultetsnämnden 2014-11- 17. På universitetsgemensam

Läs mer

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning.

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. 1 Undantag kan förekomma, exempelvis vid tillämpning av bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd (LAS). 2 Undantaget

Läs mer

Handlingsplan lika villkor

Handlingsplan lika villkor Handlingsplan för Lika villkor Institution/motsvarande: IBL Behandlad i LSG den: 2015-08-31 Fastslagen i institutionsstyrelsen/ motsvarande den: 2015-09-02 Beskrivning av vision: IBL ska vara en institution

Läs mer

Medicinska fakulteten Sid 1 (7)

Medicinska fakulteten Sid 1 (7) Medicinska fakulteten 2009-03-11 Sid 1 (7) Medicinska fakultetens jämställdhetsplan 2009 2011 Medicinska fakultetens jämställdhetsplan är treårig. Planen innehåller en kartläggning vad avser antalet anställda,

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen JÄMSTÄLLDHETS- OCH JÄMLIKHETSPLAN

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen JÄMSTÄLLDHETS- OCH JÄMLIKHETSPLAN 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET 2012-02-06 Sociologiska institutionen JÄMSTÄLLDHETS- OCH JÄMLIKHETSPLAN 2012-2014 Jämställdhets- och jämlikhetsplanen är utarbetad av institutionens jämställdhetsombud Livia Sz.

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Förslag fastställd av Institutionsstyrelsen 2011-10-28 Reviderad 2012-02-13 Reviderad 2015-03-27 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala

Läs mer

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016 HANDLINGSPLAN 2016-04-05 Dnr STYR 2016/597 1 Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet:

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet: Likabehandlingsplan Bakgrund Ädelfors folkhögskola verkar för att alla som studerar och arbetar i verksamheten ska ha samma rättigheter och skyldigheter enligt Diskrimineringslagen SFS 2008:567, 1 : Denna

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Med årliga åtgärdsprogram

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Med årliga åtgärdsprogram JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2010-2012 Med årliga åtgärdsprogram Institutionen för freds- och konfliktforskning Förslag författat av institutionens jämställdhetsombud i samråd med kommittén för lika villkor. Planen

Läs mer

guide Guide till Likabehandlingsplan

guide Guide till Likabehandlingsplan guide Guide till Likabehandlingsplan Olikheter är en styrka Förvaltningens årliga arbete med likabehandlingsplanen Guidens syfte är att ge konkreta tips och vägledning i framtagandet av aktiviteter utifrån

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan Dnr Lingfil 2011/3, Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2011-2013 Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2011-2013 Institutionsstyrelsen för har vid sammanträde 2011-04-15 beslutat fastställa jämställdhets-

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Institutionen för matematik och matematisk statistik

Verksamhetsberättelse för Institutionen för matematik och matematisk statistik Verksamhetsberättelse för 2010 Verksamhetsberättelse för 2010 Inledning Detta dokument innehåller en uppföljning av den aktivitetsplan som upprättades för året 2010. En mer utförlig analys av föregående

Läs mer

Jämställdhetsplan 2011 2013

Jämställdhetsplan 2011 2013 Jämställdhetsplan 2011 2013 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll Jämställdhet mellan kvinnor och män... 2 Ansvarsfördelning... 2 Jämställdhetsplanen antagen 2007... 3 Läget vt- 11... 3

Läs mer

Handlingsplan lika villkor 2017

Handlingsplan lika villkor 2017 TEKNAT 2014/170 Handlingsplan lika villkor 2017 Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga områdesnämnden/fakultetsnämnden 2016-11-29 Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Läs mer

Punkt 9: Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017

Punkt 9: Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017 2016-10-18 Punkt 9: Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017 Förslag till beslut i styrelsen att anteckna Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017 Jämställdhet och mångfaldsplan 2017 1. Inledning Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Österåkers Kommun 2015-2017 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Personalstatistik... 4 Förvärvsarbete och föräldraskap... 8 Trakasserier... 9 Lediga

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Jämställdhets- och jämlikhetsplan för Kriminologiska institutionen 2016

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Jämställdhets- och jämlikhetsplan för Kriminologiska institutionen 2016 STOCKHOLMS UNIVERSITET Jämställdhets- och jämlikhetsplan för Kriminologiska institutionen 2016 1 1. Uppföljning av målen i jämställdhetsplanen från 2015 I 2015 års jämställdhetsplan uppställdes fyra mål

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2015-10-20 Dnr KS 2015/0342 Till Kommunfullmäktige Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Sammanfattning Arbetet med lika rättigheter

Läs mer

Reomti Bygg AB Jämställdhetsplan

Reomti Bygg AB Jämställdhetsplan 06 Jämställdhetsplan sid 1 av 6 Reomti Bygg AB Jämställdhetsplan 06 Jämställdhetsplan sid 2 av 6 Diskrimineringslagen Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 9- Introduktion Följande Jämställdhetsplan gäller läsåret 9-. Planen har tagits fram av institutionens jämställdhetsombud Per Ståhlberg och doktorand Oliver Thalén, i samråd med prefekt

Läs mer

Lika-villkorsplan. Lika-villkorsplan. Inst för medicinsk biokemi och mikrobiologi

Lika-villkorsplan. Lika-villkorsplan. Inst för medicinsk biokemi och mikrobiologi Inst för medicinsk biokemi och mikrobiologi 2019-01-21 1 Innehåll... 3 1. Institution/motsv.... 3 2. Datum... 3 3. Samverkan... 3 4. Jämställdhetsgrupp... 3 5. Uppföljning av föregående års Lika villkorsarbete...

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (8) Beslut 2018-02-19 Dnr SU FV-1.1.2-0646-18 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2018 2020 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN

JÄMSTÄLLDHETSPLAN UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för biologisk grundutbildning (IBG) JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2011 2014 Planen är utformad av jämställdhetsgruppen och fastställd av institutionsstyrelsen 2011-09-12. IBGs jämställdhetsarbete

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 2009-12-09 Dnr M2010/1029 Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 Vår arbets- och lärandemiljö ska kännetecknas av medmänsklighet, jämställdhet och likabehandling. (Ur Medicinska fakultetens

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för odontologi

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för odontologi HANDLINGSPLAN Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för odontologi Publicerad Beslutsfattare Gäller för http:// Prefekt, Annika Ekestubbe Institutionen för odontologi Beslutsdatum

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor för Institutionen för Medicinska vetenskaper

Handlingsplan för lika villkor för Institutionen för Medicinska vetenskaper Handlingsplan för lika villkor för Institutionen för Medicinska vetenskaper 2015-2017 Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-09-29 Innehåll 1. Nulägesbeskrivning augusti 2015... 3 1.1 Kommentarer...

Läs mer