Hur ser omvärldens bild av Kalmar län ut 2004? En positioneringsundersökning kring en av Sveriges främsta besöksregioner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur ser omvärldens bild av Kalmar län ut 2004? En positioneringsundersökning kring en av Sveriges främsta besöksregioner"

Transkript

1 Hur ser omvärldens bild av Kalmar län ut 2004? En positioneringsundersökning kring en av Sveriges främsta besöksregioner

2

3 Bäste läsare! Omvärldens bild av vår region och oss som bor här är en viktig faktor i vår utveckling! Med kunskap om hur vi uppfattas finns möjlighet för oss att påverka den bild som skapas. Hösten 2000 lät vi i Kalmar län för första gången genomföra en nationell positionerings- och attitydundersökning för att få veta hur vi uppfattas av vår omvärld. Undersökningen var ovanlig för besöksnäringen då den inte baserades på gästers svar, utan på personliga intervjuer med 500 personer runt om i Sverige som statistiskt sett speglade landets befolkning det vill säga även på våra tänkbara besökare, inflyttare och företagare. Resultatet var överväldigande positivt. Våra slutsatser stärks Men en gång är som bekant ingen gång och två gånger är en vana... Vi har nu därför drygt tre år senare åter igen låtit genomföra attitydundersökningen. Resultatet ger en aktuell bild av hur länets orter samt mest kända besöksmål och evenemang uppfattas idag. Till vår stora glädje bekräftas inte bara de positiva uppgifter som framkom år 2000 ett antal av värdena har också stärkts. Vi anser oss därför bland annat kunna dra följande slutsatser av resultatet: 1. Vår region associeras generellt sett med positiva företeelser. 2. Det finns många mycket starka varumärken i länet. 3. Intresset för att resa till våra besöksmål är stort. 4. Länets ledande position som musikregion stärks. Kort sagt anser vi att undersökningen bekräftar regionens ställning som ett av landets främsta besöksområden utanför storstäderna! Läs mer om resultatet i denna sammanfattning och i undersökningens statistiska underlag som vi vid förfrågan gärna ställer till förfogande! Undersökningen är genomförd på uppdrag av projektet Ringar På Vattnet vilket drivs av Regionförbundet i Kalmar län i samarbete med länets besöksnäring och tolv kommuner. Nya målgrupper och framtidens argument Undersökningen kommer att nyttjas i det regionala utvecklingsarbetet. Vår förhoppning är dessutom att alla medverkande kommuner, besöksmål och evenemang analyserar och drar slutsatser av det mycket omfattande statistikmaterial (80 sidor) som finns. Här döljer sig nya målgrupper, dolda marknader, framtidens argument samt en och annan siffra som ger sin ägare en god kunskapsbas att bygga sin framtid på! Frågor besvaras av Claes Brunius, projektledare Ringar På Vattnet, tel , e-post: claes.brunius@telia.com (innehåll) eller Richard Hansson, Gfk Sverige AB, tel (statistik). Lycka till! Kalmar län i mars 2004 Projekt Ringar På Vattnet / Regionförbundet i Kalmar län Denna rapport har medfinansierats av Europeiska Unionen Innovativa Åtgärder ISMIS

4 Regionala slutsatser Nedan följer några av de viktigaste slutsatserna vi drar från undersökningen. Vi har valt att inte här analysera skälen till respektive resultat / värdering, men bistår naturligtvis gärna med detta om så önskas. Regionen associeras till positiva företeelser Generellt sett så associerar de flesta svenskar regionens kommuner till positiva företeelser även i årets undersökning! Utöver konkreta platser, företag och arrangemang finns mjuka, positiva värderingar som semester, sol, hav och sommar representerade. Detta faktum är naturligtvis oerhört viktigt i fråga om regionens / kommunernas framtida attraktivitet hos presumtiva inflyttare, företagsetablerare och besökare. Ökat medvetande om regionen Ett tecken på att regionen har stärkt sin plats i svenskens medvetande är det faktum att antalet Vet ej svar i associeringsfrågan minskat hos samtliga kommuner. Även de många mindre vanliga associationerna till respektive kommun (se statistikunderlag) kan tyda på en allmän ökad kännedom om regionen. Våra många starka varumärken stärks Hela 80 % av alla svenskar känner till minst sex av regionens besöksmål! Och 70 % har hört talas om minst fyra av våra musikarenor. En fantastisk siffra som bara kan brädas av det faktum att 99 % av alla svenskar idag har hört talas om Hultsfredsfestivalen och 96 % om Astrid Lindgrens Värld... Intresset för att besöka våra arrangemang ökar Redan förra undersökningen visade på att svenskarnas intresse för att gästa regionens besöksmål och musikevenemang var stort. Det intresset har nu ökat! Hela var fjärde svensk skulle idag vilja besöka sju av våra mest välkända besöksmål och tre av våra musikevenemang. Siffrorna speglar förutsättningar för en omfattande ökning av besökare i framtiden. Ex: Konserterna på Borgolms Slott: 38 %, Astrid Lindgrens Värld: 36%, VisFestivalen: 33%. De allra flesta är nöjda med sina besök Redan förra undersökningen visade att de allra flesta av våra deltagande besöksmål och evenemang får bra betyg av dem som besökt dem. Samtliga erhåller över 3.6 i medelvärde på en femskalig karta. En del tappar dock någon tiondel procent. Vår position som musikregion har stärkts Länets alla nationellt kända musikarrangemang stärker sina positioner i såväl associationsfrågan som individuellt vad gäller antalet svenskar som vill besöka dem. Den massmediala uppmärksamheten av exempelvis Hultsfredsfestivalen, konserter på Borgolms Slott, Victoriadagen och VisFestivalen är en viktig faktor både vad gäller svenskarnas allmänna kännedom om regionen och deras önskan att få resa hit. Nya varumärken växer fram Även de besöksmål och arrangemang i regionen som etablerat och marknadsfört sig de senaste 5 7 åren visar goda siffror. Exempelvis är Södra Ölands Världsarv redan känt av 41 % av alla svenskar medan hela 25 % nu hört talas om Ölands Skördefest.

5 Fakta om undersökningen Uppdrag Positioneringsanalys / attitydundersökning Omvärldens bild av Kalmar län 2004 Uppdragsgivare Regionförbundet i Kalmar län Genomförande Syfte Metod Urval Mätperiod Vecka 9, år 2004 Ref. exemplar Copyright Tillförlitlighet GfK Sverige AB. Lund. Tel Richard Hansson Mäta kännedom och attityd till regionen. Personliga intervjuer inom ramen för GfK:s personliga Omnibus Riksrepresentativt. Män & kvinnor år. n= 500 kompletta intervjuer Regionförbundet samt turismansvarig i deltagande kommuner har en komplett redovisning. Innehållet i undersökningen är skyddat enligt Lagen om upphovsrätt och får inte utan GfK:s medgivande reproduceras/spridas i någon form. Tillförlitligheten beror på antalet svar. För att undvika felaktiga slutsatser, kontakta GfK. Fakta om frågorna Undersökningen är uppdelad i tre avdelningar med syfte att mäta kännedom, position, besöksnivå och attityd: 1. Huvudorter A. Vi tar reda på om respondenten vet var respektive kommuns centralort ligger geografiskt. B. Vi frågar vad respondenten i första hand associerar med respektive ort. 2. Besöksmål A. Vi tar reda på hur många som känner till ett antal av regionens främsta besöksmål. B. Vi frågar hur många som varit på respektive besöksmål, alternativt vill besöka dem i framtiden. C. Respondenterna som varit på respektive besöksmål har också fått betygsätta sitt besök. 3. Evenemang A. Vi undersöker hur många som känner till ett antal av regionens största evenemang. B. Vi frågar hur många som varit på respektive evenemang, alternativt vill besöka dem i framtiden. C. Respondenterna som varit på respektive evenemang har också fått betygsätta sitt besök.

6 Copyright GfK Sverige AB, Lund 2004 Innehållet är skyddat enligt Lagen om upphovsrätt 1960:729 och får inte utan GfK Sverige AB:s medgivande reproduceras eller spridas i någon form, lagras i elektroniska media, visas på bildskärm eller upptas på band, vare sig det är fråga om hela materialet eller delar därav. Projekt Ringar På Vattnet / Regionförbundet i Kalmar län POSITIONERINGSANALYS/ATTITYDUNDERSÖKNING Lund, Vårt ref.nr: /frbl Uppdragsgivare: Projekt Ringar På Vattnet/Regionförbundet i Kalmar län Beställare: Claes Brunius Uppläggning: Richard Hansson Genomförande: Februari 2004 Rapport: Richard Hansson/Fredrik Bladh Projekt Ringar På Vattnet /Regionförbundet i Kalmar län Positioneringsanalys/ Attitydsundersökning Mars 2004 LUND STOCKHOLM GfK Sverige AB Tel: (int + 46) GfK Sverige AB Tel: (int + 46) Box 401 Fax: (int + 46) Valhallavägen 104 Fax: (int + 46) S LUND S STOCKHOLM Sweden Sweden Bolagets säte/registered Office: Lund Organisationsnummer/Company registration number:

7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1. BAKGRUND SYFTE GENOMFÖRANDE TEKNISK BESKRIVNING SAMMANFATTNING DATATABELLER... Fel! Bokmärket är inte definierat. Resultatdel Tabell 1-47 Bakgrundsdata Tabell Bilaga: Frågeformulär GfK Sverige AB, (16)

8 1. BAKGRUND År 2000 genomförde GfK Sverige AB en marknadsundersökning på uppdrag av Samverkan 2000, det vill säga kommuner och företag i Kalmar län i ett samverkansprojekt för att utveckla turismen i regionen. Som ett led i detta arbete önskade Samverkan 2000 mäta kännedom och attityder rörande regionen i ett riksrepresentativt urval av män och kvinnor. GfK Sverige AB inbjöds att lämna förslag på en marknadsundersökning som skulle bidra till denna ökade kunskap. Förslaget accepterades och ett samarbete inleddes. Denna rapport är en uppföljning av den undersökningen och uppdragsgivare är denna gång projektet Ringar på vattnet. 2. SYFTE Syftet med undersökningen var att mäta kännedom om och attityder till aktuell region. 3. GENOMFÖRANDE Metod: Urval: Urvalsstorlek: Omfattning: Personliga intervjuer inom ramen för GfK:s Personliga Omnibus. Riksrepresentativt urval av män och kvinnor i ålder år. n = 500 kompletta intervjuer. Se bilaga, frågeformulär. Mätperiod: Vecka 7, GfK Sverige AB, (16)

9 4. TEKNISK BESKRIVNING Omnibusundersökning GfK:s Personliga omnibus (POB) är en regelbundet återkommande undersökning bland den svenska allmänheten. Undersökningen är en så kallad "omnibus" vilket innebär att frågeformulärsutrymmet delas mellan olika uppdragsgivare. Varje månad genomförs en sådan undersökning efter en fast tidsplan och varje undersökning genomförs på identiskt lika sätt för att möjliggöra jämförelser över tiden. Urval Inför varje POB-omgång dras ett urval av SPAR-registret via DAFA. Urvalet dras slumpmässigt inom de kommuner som ingår i GfK:s basurval. Basurvalet består av ett "area sample" som omfattar 56 olika områden, vilka tillsammans formar ett "Sverige i miniatyr". Urvalet är riksomfattande och avser den svenska befolkningen i åldrarna år. Respondenter Frågeställningarna i en POB-omgång kan ställas till två olika målgrupper. Individ: Husmor: De frågeställningar där resultatet främst är avsedda att generaliseras till alla individer, dvs. den vuxna befolkningen i Sverige i åldrarna år. De frågeställningar som rör hushållet, intervjupersonen är "den person i hushållet som i första hand planerar och ansvarar för hushållets inköp av livsmedel och andra dagligvaror". Genomförande av intervjuer I en enskild POB-omgång genomförs 500 intervjuer. Urvalet kan vid behov ackumuleras till ett större underlag, t ex 1 000, 1 500, intervjuer. Intervjuerna genomförs via PERSONLIGA BESÖK i respondentens hem. Kvalitetsgranskning Innan POB-omgången startar genomförs provintervjuer för att kontrollera att formuläret fungerar utan frågetecken. När POB-omgången har påbörjats granskas de första inkomna formulären från varje intervjuare så att genomförandet sker enligt givna direktiv. Den löpande kontakten med GfK:s 250 intervjuare sker via GfK:s tre "area managers". En viktig kvalitetsfaktor är att intervjuarens arbete kontrolleras vid slumpmässiga stickprovskontroller bland ca 10% av respondenterna. Kontrollen omfattar att intervju har ägt rum, att rätt person intervjuats samt intervjuarnas uppträdande GfK Sverige AB, (16)

10 Bortfall/vägningsförfarande En utvald individ i ett hushåll substitueras aldrig. Om intervjun ej kunnat äga rum redovisas urvalspersonen som bortfall. Bortfallet i GfK:s POB varierar mellan procent. För att jämställa det insamlade intervjumaterialet med den sammansättning som undersökningspopulationen har, sker det vid databearbetningen en vägning via en mångfältsmatris. Denna matris är uppbyggd av faktorerna kön, ålder och region. Denna "poststratifiering" innebär att eventuella snedvridna effekter av bortfall reduceras. Dataredovisning Som standard redovisas resultaten i "vertikal procent med chisquare" vilket visar procentberäkningar kolumnvis, dvs. talen summeras nedåt till 100% eller mer. Via plus- och minustecken anges vilka värden i en delgrupp som på ett signifikant sätt avviker från motsvarande värden i totalkolumnen (+ att värdet är signifikant högre och - att värdet är signifikant lägre). Ibland kan mindre avvikelser uppstå vid avrundningar i datorns procentberäkningar p.g.a. den vägning som genomförs, det kan också i vissa fall medföra att bastalen ej överensstämmer fullständigt. Om respondenten fått avge mer än ett svar summerar de olika svarsalternativens delsummor inte nödvändigtvis till 100%. De enskilda frågornas lydelse har en avgörande betydelse för hur undersökningsresultatet skall tolkas. På de datatabeller som ingår i rapporten kan av utrymmesskäl frågeformuleringen eller svarsalternativens lydelse ha förkortats. Den exakta lydelsen av frågan finns i det bifogade frågeformuläret. Tillförlitlighet Tabellen på nästa sida visar felmarginalen för uppmätta procenttal vid olika stickprovsstorlekar. Det sanna procenttalet ligger med 95 procents sannolikhet inom intervallet + det antal procentenheter som angivs i tabellen GfK Sverige AB, (16)

11 TABELL ÖVER FELMARGINALER (95%-nivå) Tabellen nedan visar felmarginalen för uppmätta procenttal vid olika stickprovsstorlekar. Det sanna procenttalet ligger med 95 procents sannolikhet inom intervallet ± det antal procentenheter som anges i tabellen. Urvalsstorlek eller del av urvalet Procentuellt tal som erhållits som resultat: %, ± 2 eller 98 5,1 4,0 3,2 2,8 2,3 2,0 1,8 1,6 1,4 1,3 1,1 0,98 0,9 0,61 0,51 0,4 3 eller 97 6,2 4,9 3,9 3,4 2,8 2,4 2,2 2,0 1,7 1,5 1,4 1,2 1,1 0,75 0,62 0,49 4 eller 96 7,2 5,6 4,5 3,9 3,2 2,8 2,5 2,3 2,0 1,8 1,6 1,4 1,3 0,86 0,71 0,56 5 eller 95 8,0 6,2 5,0 4,4 3,6 3,1 2,7 2,5 2,2 2,0 1,8 1,5 1,4 1 0,96 0,79 0,62 6 eller 94 8,7 6,8 5,5 4,8 3,9 3,4 3,0 2,8 2,4 2,1 2,0 1,7 1,5 1,0 0,87 0,68 8 eller 92 9,9 7,7 6,2 5,4 4,4 3,8 3,4 3,1 2,7 2,4 2,2 1,9 1,7 1,2 0,99 0,77 10 eller 90 11,0 8,5 6,9 6,0 4,9 3 4,3 3,8 3,5 3,0 2,7 2,5 2,1 1,9 1,3 1,1 0,85 12 eller 88 11,9 9,2 7,5 6,5 5,3 4,6 4,1 3,8 3,3 2,9 2,7 2,3 2,1 1,4 1,2 0,92 15 eller 85 13,0 10,1 8,2 7,1 5,9 5,1 4,5 4,1 3,6 3,2 2,9 2,5 2,3 1,6 1,3 1, eller 80 14,6 11,4 9,2 8,0 6,6 5,7 5,0 4,6 4,0 3,6 3,3 2,8 2,5 1,8 1,4 1,1 25 eller 75 15,8 12,3 10,0 8,7 7,1 6,1 5,5 5,0 4,3 3,9 3,6 3,0 2,8 1,9 1,6 1,2 30 eller 70 16,7 13,0 10,5 9,2 7,5 6,5 5,8 5,3 4,6 4,1 3,8 3,2 2,9 2,0 1,7 1,3 35 eller 65 17,4 13,5 11,0 9,5 7,8 6,8 6,0 5,5 4,8 4,3 3,9 3,3 3,1 2,1 1,7 1,4 40 eller 60 17,9 13,9 11,3 9,8 8,0 7,0 6,2 5,7 4,9 4,4 4,0 3,4 3,1 2,2 1,8 1,4 45 eller 55 18,2 14,1 11,4 9,9 8,1 7,0 6,2 5,8 5,0 4,5 4,1 3,5 3,2 2,2 1,8 1,4 50 eller 50 18,3 14,2 11,5 10,0 8,2 7,1 6,3 5,8 5,0 4,5 4,1 3,5 3,2 2,2 1,8 1,4 Exempel 1: Om 5 % av urvalet på personer har köpt produkten är det rätta resultatet ± 1,4 %, dvs 3,6 % - 6,4 % av den totala populationen har köpt produkten med 95 % säkerhet. Exempel 2: Om vi innan undersökningen förutsätter en marknadsandel på ca 15 % och att vi vill undersöka andelen med en precision på ± 1 %, behöver vi genomföra undersökningen med en urvalsstorlek på personer. Exempel 3: Urvalsstorleken är personer. Om det var 150 personer i åldern år och 10 % av dem sade att de regelbundet köper produkt X, är den korrekta procentsiffran (med 95 % säkerhet) 10 % ± 4,9 %, dvs 5,1 % - 14,9 % GfK Sverige AB, (16)

12 5. SAMMANFATTNING I en omgång av GfK:s Personliga Omnibus genomförs 500 kompletta intervjuer med ett riksrepresentativt urval av män och kvinnor i ålder år. För ytterligare information om urvalets sammansättning hänvisas till tabelldelen Bakgrundsdata. Öland och Kalmar är de orter som är överlägset mest välkända Inledningsvis delades en blindkarta ut till respondenterna. Därefter lästes ett antal orter (se nedan) upp och respondenterna ombads placera dessa på kartan. En viss marginal tilläts, om mer exakt rätt placering krävdes skulle siffrorna nedan bli avsevärt lägre. Som diagrammet nedan visar lyckades flest respondenter placera ut Öland och Kalmar på rätt ställe, precis som vid mätningen år Högsby och Torsås var återigen de orter intervjupersonerna hade svårast att placera. 1.a Var ligger orten? Rel. frekv. (%) Bas: 500 Andel som givit rätt svar Öland 95 Kalmar 78 Borgholm 67 Oskarshamn 63 Västervik 58 Glasriket 55 Vimmerby Mörbylånga Emmaboda Hultsfred Nybro Mönsterås Torsås Högsby GfK Sverige AB, De äldre grupperna (46-74 år) har i större utsträckning lyckats pricka in resmålen/orterna på kartan. Föga förvånande lyckades personer boende i Götaland bättre än övriga GfK Sverige AB, Lund (16)

13 Intervjupersonerna ombads även svara på vilka associationer de får till respektive ort. De fem vanligaste associationerna samt andelen Vet ej presenteras i tabellerna nedan. Givetvis nämndes ytterligare ett stort antal associationer av enstaka respondenter. Dessa finns redovisade i tabelldelen. Fråga 2.a Vad kommer Du att tänka på då Du hör följande ortsnamn? Association Antal ggr nämnt Västervik Visfestival/festival/musik Sommarstad/semesterort...84 Skärgård/kuststad...53 Trevlig stad...30 Fiskfabrik/fiskehamn/hamnen...28 Vet ej...66 Öland Sommar-/solparadis/semester Ölandsbron...80 Stränder/bad...75 Solliden/Kungen/Victoria...74 Långe Jan/fyr...72 Vet ej... 9 Kalmar Kalmar Slott Ölandsbron Kalmar FF/fotboll/idrott...43 Vänner/familj/släkt...34 Kalmarsund/hamnstad...33 Vet ej...43 Mönsterås Pappersbruk/trämassa/sulfit...56 Industriort...32 Textilier/vävindustri...18 Bluesfestival...16 Hamnstad/vatten/Göta Kanal/bad...16 Vet ej Oskarshamn Kärnkraftverk Gotlandsfärja...87 Hamnstad/färjeläget...58 Döderhultaren/museet...29 Småindustri...22 Vet ej Torsås Kycklingfarm/kycklingklubbor...89 Flera livaktiga industrier...14 Djur & Natur...12 Torsåstuppen/träslöjd...10 Småland... 9 Vet ej Association Antal ggr nämnt Nybro Glasriket/Glasbruk Ishockey/bandy Småland Nybroviken/Emån/fiske Småindustrier Vet ej Emmaboda Glasbruk/glas/fönsterglas Barnvagnar/Emmaljunga Småland/smålänningar Festival Olika (små-)industrier Vet ej Vimmerby Astrid Lindgrens Värld/Emil/Pippi Småland Idrott/bowling Genomfartsort Bryggeri/Åbro... 9 Vet ej Hultsfred Hultsfredsfestivalen/musik Småhus/Hultsfredshus Småföretagarverksamhet/småindustri Astrid Lindgren/Emil Småland Vet ej Högsby Småindustri Karlssons BeKå/Ullared Genomfartsort Oattraktiv/tråkig stad Småland... 9 Vet ej Glasriket Glasbruk/glasfabrik/glas/kristall Kosta Boda/Kosta/Boda/Nova Orrefors Småland Turism Vet ej GfK Sverige AB, Lund (16)

14 Mörbylånga Öland...69 Långe Jan/fyr...42 Fisk/fiske/lax/fiskeart...28 Sol/sommarort/turism...27 Bad/havet...17 Vet ej Borgholm Slottsruin/fästningen/ruiner Kungahuset/Solliden Öland/Ölandsbron Sommarstad/semester/Midsommar Turism Vet ej GfK Sverige AB, Lund (16)

15 Astrid Lindgrens värld är den turistattraktion som flest respondenter har hört talas om Flertalet av resmålen/turistattraktionerna är kända bland åtminstone hälften av respondenterna. Observera att resultatet visar hjälpt kännedom, det vill säga turistattraktionerna lästes upp för respondenterna. Inga signifikanta förändringar sedan år a Vilka av följande resmål/turistattraktioner har Du någon gång hört talas om? Rel. frekv. (%) Bas: 500 Astrid Lindgrens värld Solliden Kalmar slott Borgholms slott Glasriket Ölands djurpark Regalskeppet Kronan Döderhultarmuseet Ottenby Fågelstation Västerviks gamla stadskärna Världsarvet Södra Öland Bödabukten Lysingsbadet Eketorps Borg Mönsterås Kustväg Salvestaden GfK Sverige AB, För nästan hälften av resmålen/turistattraktionerna gäller att de äldre grupperna (46-74 år) känner till dem i större utsträckning än yngre personer GfK Sverige AB, Lund (16)

16 Glasriket och Borgholms slott är de resmål som största andel av respondenterna har besökt. De som uppgett att de ej besökt ett visst resmål (men hört talas om det) fick svara på om de skulle vilja besöka detta resmål. Intresset att besöka de turistattraktioner man hört talas om men inte besökt är relativt stort, speciellt för Astrid Lindgrens värld, Döderhultarmuseet och Regalskeppet Kronan 2.b/c Vilka av dessa har Du besökt/skulle Du vilja besöka? Glasriket Borgholms slott Kalmar Slott Solliden Ölands djurpark Astrid Lindgrens värld Bödabukten Västerviks gamla stadskärna Ottenby fågelstation Världsarvet Södra Öland Lysingsbadet Eketorps borg Döderhultarmuseet Regalskeppet Kronan Mönsterås kustväg Salvestaden Rel. frekv. (%) Bas: GfK Sverige AB, 2004 Besökt Vill besöka Av naturliga skäl är andelen som besökt resmålen större bland boende i Götaland. Fler personer i de äldre åldersgrupperna jämfört med de yngre har varit på besök på flertalet av turistattraktionerna. Detta gäller inte för Ölands djurpark där andelen som besökt är större bland yngre intervjupersoner, år. Det är en större andel bland de yngre (15-24 år) i jämförelse med övriga som skulle vilja besöka Borgholms slott och Astrid Lindgrens värld GfK Sverige AB, Lund (16)

17 En majoritet av respondenterna är nöjda med sina besök Svaren på frågan angavs på en skala 1-5 där 1 = Mycket missnöjd och 5 = Mycket nöjd. Den gröna stapeln i diagrammet visar andelen som svarat 4 eller 5 och den röda stapeln visar andelen som svarat 1 eller 2. Nästan var tionde respondent av de som besökt Ölands djurpark och Salvestaden var missnöjda med besöket. 2.d Hur nöjd är du med ditt besök i...? Rel. frekv. (%) Bas: Besökt resmålet Döderhultarmuseet Astrid Lindgrens värld Regalskeppet Kronan Bödabukten Glasriket Västerviks gamla stadskärna Eketorps borg Salvestaden Världsarvet Södra Öland Lysingsbadet Kalmar Slott Solliden Ottenby fågelstation Borgholms slott Mönsterås kustväg Ölands djurpark GfK Sverige AB, 2004 Ganska/Mycket nöjd Ganska/Mycket missnöjd Medelvärden Astrid Lindgrens värld 4,3 Döderhultarmuseet 4,3 Regalskeppet Kronan 4,1 Eketorps borg 4,0 Glasriket 4,0 Bödabukten 3,9 Världsarvet Södra Öland 3,9 Västerviks gamla stadskärna 3,9 Borgholms slott 3,8 Kalmar Slott 3,8 Lysingsbadet 3,8 Mönsterås kustväg 3,8 Ottenby fågelstation 3,8 Solliden 3,7 Ölands djurpark 3,7 Salvestaden 3, GfK Sverige AB, Lund (16)

18 Nästan alla respondenter har hört talas om Hultsfredsfestivalen Motsvarande frågor som ställts om resmål/turistattraktioner upprepades för ett antal musikevenemang. Resultaten skiljer sig inte från mätningen år a Vilka av följande evenmang har Du någon gång hört talas om? Rel. frekv. (%) Bas: 500 Hultsfredsfestivalen 99 Victoriadagen 80 Konserter på Borgholms slott 75 Visfestivalen i västervik 73 Bluesfestival i Mönsterås 26 Ölands skördefest 25 Musik i Glasriket 23 Virserums musikdagar 9 Rasslebygdsfestivalen i Emmaboda GfK Sverige AB, Förutom att personer boende i Götaland hört talas om evenemangen i större utsträckning än övriga har Rasslebygdsfestivalen en klart högre kännedom bland yngre personer jämfört med äldre. Det kan även noteras att kvinnor hört talas om Victoriadagen i större utsträckning än män GfK Sverige AB, Lund (16)

19 Ungefär var tionde respondent har besökt konserter på Borgholms slott, Visfestivalen i Västervik och/eller Hultsfredsfestivalen. Viljan att besöka evenemangen är som störst för de tre mest besökta samt Victoriadagen. 3.b/c Vilka av dessa har Du besökt/skulle Du vilja besöka? Rel. frekv. (%) Bas: 500 Konserter på Borgholms slott Visfestivalen i Västervik Hultsfredsfestivalen 9 20 Ölands skördefest 4 12 Victoriadagen 3 27 Musik i Glasriket Bluesfestival i Mönsterås Rasslebygdsfestivalen i Emmaboda 1 3 Vireserums musikdagar GfK Sverige AB, 2004 Besökt Vill besöka Ölands skördefest har i större utsträckning besökts av den äldsta gruppen jämfört med övriga medan Hultsfredsfestivalen besökts i större utsträckning av de yngsta. En större andel kvinnor vill besöka Victoriadagen eller konserter på Borgholms slott medan männen i större utsträckning skulle vilja besöka Bluesfestivalen i Mönsterås GfK Sverige AB, Lund (16)

20 En stor andel respondenter är nöjda med sina besök på de olika musikevenemangen Svaren på frågan angavs på en skala 1-5 där 1 = Mycket missnöjd och 5 = Mycket nöjd. Den gröna stapeln i diagrammet visar andelen som svarat 4 eller 5 och den röda stapeln visar andelen som svarat 1 eller 2. Eftersom denna fråga enbart ställdes till de som besökt evenemangen är baserna relativt låga för en del evenemang. 3.d Hur nöjd är du med ditt besök i...? Rel. frekv. (%) Bas: Besökt resmålet Musik i Glasriket 0 93 Rasslebygdsfestivalen i Emmaboda Konserter på Borgholms slott Visfestivalen i västervik Viresrums musikdagar Bluesfestival i Mönsterås Ölands skördefest Hultsfredsfestivalen Victoriadagen GfK Sverige AB, 2004 Ganska/Mycket nöjd Ganska/Mycket missnöj d Medelvärden Rasslebygdsfestivalen i Emmaboda 4,4 Konserter på Borgholms slott 4,3 Viresrums musikdagar 4,1 Musik i Glasriket 4,0 Visfestivalen i västervik 4,0 Hultsfredsfestivalen 3,9 Ölands skördefest 3,8 Bluesfestival i Mönsterås 3,6 Victoriadagen 3,4 På frågan Finns det något annat evenemang i Kalmar län som du har besökt? har 37 personer nämnt något evenemang. Vanligast förekommande var: Kungsrally MC-dagarna i Västervik Kalmars (jul-) marknad Orkestermusik Kalmar Slott 6 personer 4 personer 4 personer 4 personer GfK Sverige AB, Lund (16)

21 Sammanfattningsvis kan vi konstatera: Öland och Kalmar är de orter som flest respondenterna kunde placera ut på kartan, 95% hittade Öland och 78% Kalmar. De vanligaste associationerna till orterna är nästan uteslutande positiva eller neutrala. Den absolut vanligaste associationen är Astrid Lindgrens värld eller någon av hennes böcker som förknippas med Vimmerby. Hultsfredsfestivalen (99 %) och Astrid Lindgrens värld (96 %) är det evenemang respektive resmål som flest respondenter känner till. Det resmål respektive evenemang som flest respondenter besökt är dock konsert på Borgholms slott (11 %) och Glasriket (54 %) De personer som besökt något av evenemangen har även besökt resmålen i större utsträckning än övriga. En majoritet av respondenterna är nöjda med sina besök, oavsett om det handlar om ett resmål eller evenemang. Lund GfK Sverige AB Richard Hansson Fredrik Bladh GfK Sverige AB, Lund (16)

22 This report is co-financed by the European Commission, ERDF Innovative Actions

GfK Custom Research Projekt nr. 080015 Christina Persson 15 december 2008. Resmål - en Positioneringsanalys och Attitydundersökning November 2008

GfK Custom Research Projekt nr. 080015 Christina Persson 15 december 2008. Resmål - en Positioneringsanalys och Attitydundersökning November 2008 Resmål - en Positioneringsanalys och Attitydundersökning November 2008 Innehåll Sida 1 Framsida 2 Innehållsförteckning 3 Genomförande Tabell över felmarginaler 5- Sammanfattning 7-21 Rapport Resmål - november

Läs mer

Resmål en positioneringsanalys och attitydundersökning

Resmål en positioneringsanalys och attitydundersökning Copyright GfK Sverige AB, Lund 2008 Innehållet är skyddat enligt Lagen om upphovsrätt 1960:729 och får inte utan GfK Sverige AB:s medgivande reproduceras eller spridas i någon form, lagras i elektroniska

Läs mer

Kännedom & Positionering Kalmar län Utförd av: Resurs för resor och turism i Norden AB, februari 2013 På uppdrag av: Regionförbundet i Kalmar län

Kännedom & Positionering Kalmar län Utförd av: Resurs för resor och turism i Norden AB, februari 2013 På uppdrag av: Regionförbundet i Kalmar län Kännedom & Positionering Kalmar län Utförd av: Resurs för resor och turism i Norden AB, februari 2013 På uppdrag av: Regionförbundet i Kalmar län SAMMANFATTNING Att geografiskt placera områden och orter

Läs mer

Reumatikerförbundet: Upplevelse av förpackningar för dagligvaror T Leif Hansson. Datum:

Reumatikerförbundet: Upplevelse av förpackningar för dagligvaror T Leif Hansson. Datum: Reumatikerförbundet Upplevelse av förpackningar för dagligvaror T-112011 Reumatikerförbundet: TEMO AB: Katarina Cenner Leif Hansson Gun Pettersson Datum: 2005-10-18 Sida 2 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Allmänhetens attityder till studieförbunden 2013

Allmänhetens attityder till studieförbunden 2013 Allmänhetens attityder till studieförbunden 2013 2013-03-26 Johan Orbe Caroline Theorell Om undersökningen Bakgrund och syfte: Sifo har på uppdrag av Folkbildningsförbundet (FBF) för fjärde gången genomfört

Läs mer

Fjärrvärme 2011 E.ON. Jon Andersson, Projektnummer:

Fjärrvärme 2011 E.ON. Jon Andersson, Projektnummer: Fjärrvärme 2011 E.ON Jon Andersson, 2011-05-20 Projektnummer: 1522498 1 Om undersökningen Ämne: Fjärrvärme Projektnummer: 1522498 Uppdragsgivare: E.ON Tid för fältarbete: 16-19 maj 2011 Antal genomförda

Läs mer

Naturskyddsföreningen Attityder till flygskatt

Naturskyddsföreningen Attityder till flygskatt Naturskyddsföreningen Attityder till flygskatt Sifos Telefonbuss vecka 5, 2016 Alice Danielsson Johan Orbe 15587 2016-11-1 Kommentarer angående inställning till att låta flyget betala sin klimatpåverkan

Läs mer

Statens Folkhälsoinstitut

Statens Folkhälsoinstitut Statens Folkhälsoinstitut December 2005 T-112113 Folkhälsoinstitutet: Paul Nordgren TEMO AB: Gun Pettersson Datum: 2005-12-21 Sida 2 Innehållsförteckning Inledning med bakgrund och syfte 3 Genomförande

Läs mer

Christer Nordh/ Förvaltningstjänster för premiepensionen Undersökning bland allmänheten 15 och äldre februari 2013

Christer Nordh/ Förvaltningstjänster för premiepensionen Undersökning bland allmänheten 15 och äldre februari 2013 Christer Nordh/2013-02-22 Förvaltningstjänster för premiepensionen Undersökning bland allmänheten 15 och äldre 11-14 februari 2013 Undersökning om förvaltningstjänster Om undersökningen Syfte: Målgrupp:

Läs mer

RESEARCH INTERNATIONAL SWEDEN AB ETANOL OCH BIODIESEL / 1517972

RESEARCH INTERNATIONAL SWEDEN AB ETANOL OCH BIODIESEL / 1517972 1 Etanol och biodiesel En undersökning bland allmänheten för Världsnaturfonden WWF Christer Boije, 2008-11-07 Projektnummer: 1517972 Om undersökningen Ämne Etanol och biodiesel Projektnummer 1517972 Uppdragsgivare

Läs mer

Företagsamheten 2017 Kalmar län

Företagsamheten 2017 Kalmar län Företagsamheten 2017 Kalmar län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Omvärldsundersökning: Energieffektivisering och människors förhållande till koldioxidutsläpp

Omvärldsundersökning: Energieffektivisering och människors förhållande till koldioxidutsläpp Omvärldsundersökning: Energieffektivisering och människors förhållande till koldioxidutsläpp 1 Om undersökningen Ämne: Energieffektivisering och förhållande till koldioxidutsläppen Beställare: E.ON Sverige

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kalmar län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kalmar län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kalmar län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kalmar län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Företagsamheten 2018 Kalmar län

Företagsamheten 2018 Kalmar län Företagsamheten 2018 Kalmar län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

1. Förord Metodsammanställning IT-baserade läromedel Skolbok i tiden Kollegiet.com ITIS 31

1. Förord Metodsammanställning IT-baserade läromedel Skolbok i tiden Kollegiet.com ITIS 31 KK-Stiftelsen IT-baserade läromedel Elever, lärare Innehåll 1. Förord...2 2. Metodsammanställning...3 3. IT-baserade läromedel...5 4. Skolbok i tiden.23 5. Kollegiet.com 26 6. ITIS 31 7. Publiceringsregler...35

Läs mer

Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003

Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003 Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003 IMRI AB, International Market Research Institute har på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten under oktober och november månad intervjuat

Läs mer

Spel på Internet. En undersökning bland allmänheten för Lotteriinspektionen. Christer Boije, 2007-11-26 Projektnummer: 1516646

Spel på Internet. En undersökning bland allmänheten för Lotteriinspektionen. Christer Boije, 2007-11-26 Projektnummer: 1516646 Spel på Internet En undersökning bland allmänheten för Lotteriinspektionen Christer Boije, 2007-11-26 Projektnummer: 1516646 Om undersökningen Ämne: Spel på Internet en undersökning bland allmänheten Projektnummer:

Läs mer

Regionförbundet i Kalmar län

Regionförbundet i Kalmar län Positionering Kalmar län - resultatrapport Regionförbundet i Kalmar län Cecilia Månsson Johan Orbe Innehåll Om undersökningen 03 Kännedom om Kalmar län 05 Orter 06 Turistmål Evenemang 5 Om besöket 9 3

Läs mer

Företagsamheten 2014 Kalmar län

Företagsamheten 2014 Kalmar län Företagsamheten 2014 Kalmar län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Kalmar län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Kalmar län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

Pensionsbarometern Januari-februari 2005

Pensionsbarometern Januari-februari 2005 Pensionsbarometern Januari-februari 2005 Projektnummer 1513219 2005-02-14 Sifo Research & Consulting SE-114 78 Stockholm Tel: +46 (0)8 507 420 00 Secondary name to Sweden Fax: +46 (0)8 507 420 01 Research

Läs mer

Upplägg och rapport: Katharina Norborg Genomförande: Vecka 34-36, 2009

Upplägg och rapport: Katharina Norborg Genomförande: Vecka 34-36, 2009 Copyright GfK Sverige AB, Lund 2009 Innehållet är skyddat enligt Lagen om upphovsrätt 1960:729 och får inte utan GfK Sverige AB:s medgivande reproduceras eller spridas i någon form, lagras i elektroniska

Läs mer

Företagsamheten Kalmar län

Företagsamheten Kalmar län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 län län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling... 6 Företagsamheten

Läs mer

Regionfrågor Skåne. Rapport 2015-05-27

Regionfrågor Skåne. Rapport 2015-05-27 Regionfrågor Skåne Rapport 201-0-2 Om undersökningen Ämne: Regionfrågor Skåne Projektnummer: 12 Uppdragsgivare: New Republic Projektledare Sifo: Johan Orbe, Mikaela Ekblad Målgrupp: Allmänheten 18- år

Läs mer

Allmänheten om monarkin

Allmänheten om monarkin Novus Allmänheten om monarkin 2010-04-21 Lina Lidell 1767 Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Republikanska Föreningen. Intervjuerna har genomförts inom ramen

Läs mer

Attityder till det innovationsstödjande systemet i Kalmar län

Attityder till det innovationsstödjande systemet i Kalmar län Attityder till det innovationsstödjande systemet i Kalmar län Preliminära resultat från pågående undersökning April 2014, Peter Bjerkesjö, Daniel Hallencreutz, Pär Lindquist Kontigo AB Uppdraget Ta fram

Läs mer

KK-Stiftelsen 2002 Könsperspektiv på datoranvändning i skolan

KK-Stiftelsen 2002 Könsperspektiv på datoranvändning i skolan GALLUP SVERIGE KK-Stiftelsen 2002 Könsperspektiv på datoranvändning i skolan Lärare och elever Innehållsförteckning INLEDNING... 3 SAMMANFATTNING... 4 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 5 2. METOD... 6 2.1 URVAL...6

Läs mer

Energiflödet i Kalmar läns kommuner 2017

Energiflödet i Kalmar läns kommuner 2017 Energiflödet i Kalmar läns kommuner 2017 1(11) Dokumentinformation Titel Sammanställd av Göran Gustavsson Utgivare Energikontor Sydost Utgiven 2017-12-15 2(11) Innehållsförteckning Förord... 3 Något om

Läs mer

Metodsammanställning. Allmänheten

Metodsammanställning. Allmänheten Metodsammanställning För allmänheten har intervjuerna genomförts på kvällstid per telefon, under perioden 14 23 maj 2002. Sammanlagt har 1000 intervjuer genomförts bland allmänheten 18 år och äldre, bosatta

Läs mer

Omnibusundersökning Återvinning 2009

Omnibusundersökning Återvinning 2009 Omnibusundersökning Återvinning 009 Projektledare: Katharina Norborg Beställare: Anna-Carina Gripwall Fältarbete: Februari 009 Proj. nr: 09000/090006 Genomförande Syfte: Metod: Urval: Urvalsstorlek: Syftet

Läs mer

Trygghetsundersökning 2014 Kalmarlän

Trygghetsundersökning 2014 Kalmarlän Trygghetsundersökning 2014 Kalmarlän Allmänt om trygghetsundersökningar Polismyndigheten i Kalmar län har sedan slutet av 1990-talet genomfört medborgarundersökningar med viss frekvens i länets kommuner

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i februari 2012 Kalmar, 14 mars 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i februari 2012 Efterfrågan på arbetskraft avtar i februari Antalet nyanmälda platser som anmälts till länets arbetsförmedlingar

Läs mer

Europa minskar avfallet 2011

Europa minskar avfallet 2011 Europa minskar avfallet 2011 Rapport framtagen för Avfall Sverige Beställare: Anna-Carin Gripwall Upplägg och rapport: Katharina Norborg Genomförande: 1-10 november, 2011 Projektnummer: 110041 Bakgrund

Läs mer

Kodbarometern för allmänheten 2010

Kodbarometern för allmänheten 2010 Kodbarometern för allmänheten 2010 Rapport av Hallvarsson & Halvarsson för Kollegiet för svensk bolagsstyrning den 13 december 2010 November 2010 HALLVARSSON & HALVARSSON SVEAVÄGEN 20 P.O. BOX 3666 SE-103

Läs mer

Novus Allmänheten om Majblomman och dess tre sakpolitiska frågor. Juni 2010. 23 juni Helen Nilsson

Novus Allmänheten om Majblomman och dess tre sakpolitiska frågor. Juni 2010. 23 juni Helen Nilsson Novus Allmänheten om Majblomman och dess tre sakpolitiska frågor Juni 2010 23 juni Helen Nilsson 1862 Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Majblomman. Intervjuerna

Läs mer

Attityd Borås 2017 En invånarundersökning Borås Stad

Attityd Borås 2017 En invånarundersökning Borås Stad Attityd Borås En invånarundersökning Borås Stad Innehåll Om undersökningen Om resultatet Helhetsomdöme Rekommendationsvilja Kännedom Vision Borås 25 Borås image Invånarnas upplevelse av Borås som plats

Läs mer

UR TALRÄDSLA BLAND UNGDOMAR

UR TALRÄDSLA BLAND UNGDOMAR UR TALRÄDSLA BLAND UNGDOMAR Rapport framtagen för Utbildningsradion (UR) Beställare: Linnéa Hallgren Upplägg och rapport: Christina Persson Genomförande: April-maj 20 Projektnummer: 0209 Uppdragsgivaren

Läs mer

SE2011-0772 Julundersökning. Julundersökning 2011. Blocket AB. Oktober 2011. Stockholm oktober 2011

SE2011-0772 Julundersökning. Julundersökning 2011. Blocket AB. Oktober 2011. Stockholm oktober 2011 SE2011-0772 Julundersökning Julundersökning 2011 Blocket Oktober 2011 Stockholm oktober 2011 1 Blocket AB 2011 YouGov Innehållsförteckning 1. Information om undersökningen 2. Resultat 3. Vägning 4. Presentation

Läs mer

Att ringa till Kundservice hur fungerar det egentligen? ServTrack. Maj 2013

Att ringa till Kundservice hur fungerar det egentligen? ServTrack. Maj 2013 Att ringa till Kundservice hur fungerar det egentligen? ServTrack Maj 2013 Innehållsförteckning Syfte och metod Inferens - vilka slutsatser kan man dra utifrån resultatet Bakgrundsuppgifter Resultatredovisning

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2013 Beslutad av styrelsen 2012-12-12 Några basdata 2012 Ca 85 tillsvidareanställda. 40 säsongs-,

Läs mer

Några frågor och svar om attityder till cannabis

Några frågor och svar om attityder till cannabis Några frågor och svar om attityder till cannabis 2014-05-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998 05 Ipsos Sweden AB. 1 Innehåll

Läs mer

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012 Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 12 Niklas Gustafsson och Yulia Rokotova Innehåll Sammanfattning av resultat 3 Undersökningens syfte och genomförande 4 Vad spelar störst roll när

Läs mer

Effektmätning av gratistidningen

Effektmätning av gratistidningen Effektmätning av gratistidningen Nr 8, november 011 Kampanjnummer: 01150 Målgrupp: Konsument, villahushåll Utskicksperiod: måndag 7 november, v. 45, 011 Mätperiod: slutet v 45 början 48, 011 Mediaeffekter

Läs mer

Sida i svenskarnas ögon 2010

Sida i svenskarnas ögon 2010 Sida i svenskarnas ögon 2010 en undersökning bland svenskar över 15 år, bosatta i Sverige om synen på bistånd och Sida Inledning Gullers Grupp har på uppdrag av Sidas kommunikationsavdelning genomfört

Läs mer

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Hembygdsgården fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök

Läs mer

Marknadsplan för internationell marknadsföring i Kalmar län under perioden 2014-2015

Marknadsplan för internationell marknadsföring i Kalmar län under perioden 2014-2015 Marknadsplan för internationell marknadsföring i Kalmar län under perioden 2014-2015 Bakgrund Besöksnäringen har stor betydelse för länet. Enligt RUSen 2012 anses det som en bransch med stor potential

Läs mer

Riksskatteverket. Ingivarenkäten. Projekt nr Göteborg

Riksskatteverket. Ingivarenkäten. Projekt nr Göteborg Riksskatteverket Ingivarenkäten Projekt nr 13401 Göteborg 2002-11-08 Kundansvarig: Jonas Persson Projektledare: Matz Johansson Dataansvarig: Jan Lundmark och Henrik Rosén Information om undersökningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om vägvisningsplan till turistiskt intressanta mål m.m. i Kalmar län;

Transportstyrelsens föreskrifter om vägvisningsplan till turistiskt intressanta mål m.m. i Kalmar län; Transportstyrelsens föreskrifter om vägvisningsplan till turistiskt intressanta mål m.m. i Kalmar län; beslutade den 13 maj 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 kap. 13 vägmärkesförordningen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av mars 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av mars 2012 Kalmar, 17 april 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av mars 2012 Efterfrågan på arbetskraft avtar i mars månad Antalet nyanmälda platser som anmälts till länets arbetsförmedlingar

Läs mer

Villaägaren. MarkCheck ROT avdraget. December 2009

Villaägaren. MarkCheck ROT avdraget. December 2009 MarkCheck ROT avdraget December 2009 Syfte och metod Medlemstidningen Villaägaren har givit Mistat AB i uppdrag att genomföra en undersökning bland landets hantverkare. Syftet med undersökningen är att

Läs mer

Brevvanor 2008. en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information

Brevvanor 2008. en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information Posten AB - 1 Förord På drygt ett decennium har sätten vi kommunicerar med varandra på förändrats i grunden. Från

Läs mer

Innehåll KK-STIFTELSEN 2001 E LEVER PÅ OLIKA PROGRAMS ANVÄ NDNING OCH. 1. Förord...2. 2. Metodsammanställning...3

Innehåll KK-STIFTELSEN 2001 E LEVER PÅ OLIKA PROGRAMS ANVÄ NDNING OCH. 1. Förord...2. 2. Metodsammanställning...3 KK-Stiftelsen 2001 på olika programs användning och attityd till datorer och IT Innehåll 1. Förord...2 2. Metodsammanställning...3 3. Användning och attityd till datorer och IT...5 4. Publiceringsregler...18

Läs mer

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015 Vara Kommun Invånarenkät Hösten Markör Örebro Markör Stockholm Kungsgatan 1, 01 Örebro Virkesvägen, 10 0 Stockholm Tel: 01-, Fax:01-1 Tel: 01-, Fax: 0-1 info@markor.se www.markor.se Innehållsförteckning

Läs mer

Månadsstatistik Arbetsförmedlingen

Månadsstatistik Arbetsförmedlingen Månadsstatistik Arbetsförmedlingen - November 2017 Källa: Månadsstatistik från arbetsformedlingen.se Arbetsmarknadsläget i Kalmar län i november 2017: Inom parentes anges motsvarande siffror för november

Läs mer

Attraktionsindex Laholm Oktober 2008

Attraktionsindex Laholm Oktober 2008 Attraktionsindex Laholm Oktober 2008 Geobrands / Axiro AB Adress: Smålandsgatan 26, 392 34 Kalmar Tel: 0480-40 38 60 E-post: per.ekman@geobrands.se www: www.geobrands.se Innehållsförteckning Information

Läs mer

Novus Föräldrar om läxor. September 2010

Novus Föräldrar om läxor. September 2010 Novus Föräldrar om läxor September 2010 2010-09-14 David Ahlin Proj. Nr Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av TV4. Intervjuerna har genomförts inom ramen för Novus

Läs mer

OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN

OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN KAN Energi Juni 2007 Gårdavägen 1 412 50 Göteborg Tel: 031 703 73 70 Fax: 031 703 73 71 www.statistikkonsulterna.se Sammanfattning Statistikkonsulternas Västra Götalands-omnibus

Läs mer

ANVÄ NDNING OCH ATTITYD TILL DATORER OCH IT. 1. Förord Metodsammanställning Användning och attityd till datorer och IT...

ANVÄ NDNING OCH ATTITYD TILL DATORER OCH IT. 1. Förord Metodsammanställning Användning och attityd till datorer och IT... KK-Stiftelsen 2001 med olika familjebakgrunds användning och attityd till datorer och IT Innehåll 1. Förord...2 2. Metodsammanställning...3 3. Användning och attityd till datorer och IT...5 4. Publiceringsregler...20

Läs mer

Kalmar. Företagsamhetsmätning

Kalmar. Företagsamhetsmätning Företagsamhetsmätning - Kalmar län Johan Kreicbergs Våren 2009 Kalmar Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Riksskatteverket. Ingivarenkäten. Projekt nr 12231 Göteborg 2002-02-13. Kundansvarig: Jonas Persson. Dataansvarig: Jan Lundmark

Riksskatteverket. Ingivarenkäten. Projekt nr 12231 Göteborg 2002-02-13. Kundansvarig: Jonas Persson. Dataansvarig: Jan Lundmark Riksskatteverket Ingivarenkäten Projekt nr 12231 Göteborg 2002-02-13 Kundansvarig: Jonas Persson Dataansvarig: Jan Lundmark Information om undersökningen Riksskatteverket har under december 2001 och januari

Läs mer

Företagarens vardag i Göteborg 2015

Företagarens vardag i Göteborg 2015 En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Göteborg 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Var fe Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar

Läs mer

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Enkätfrågor och underlag... 3 1.2 Undersökningstid... 3 1.3 Deltagare... 3 1.4 Analys av deltagarna... 4

Läs mer

FRII Allmänheten om givande 2017

FRII Allmänheten om givande 2017 FRII Allmänheten om givande 2017 Kontakt: Charlotte Rydh Novus: Jessica Åkerström Datum: 1 Bakgrund & Syfte BAKGRUND och SYFTE Novus har på uppdrag av FRII genomfört en kvantitativ undersökning om allmänhetens

Läs mer

Vad får människor att välja nybyggd bostad? Attitydundersökning bland hushåll som valt att köpa en nybyggd bostad

Vad får människor att välja nybyggd bostad? Attitydundersökning bland hushåll som valt att köpa en nybyggd bostad Vad får människor att välja nybyggd bostad? Attitydundersökning bland hushåll som valt att köpa en nybyggd bostad Fakta om undersökningen Undersökningen är genomförd av JM i samarbete med TEMO och Field

Läs mer

Företagarens vardag i Falun och Borlänge 2015

Företagarens vardag i Falun och Borlänge 2015 En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Falun och Borlänge 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar

Läs mer

Vattenfall Vindkraft Grönhult. MarkCheck November 2011

Vattenfall Vindkraft Grönhult. MarkCheck November 2011 Vattenfall Vindkraft Grönhult MarkCheck November 2011 1. Bakgrund 1.1. Syfte Vattenfall Vindkraft AB planerar att uppföra vindkraftsanläggningar i Grönhult. I arbetet med att skapa lokal acceptans ingår

Läs mer

Elsäkerhetsverket USB-laddare. September 2017 Per Sanne

Elsäkerhetsverket USB-laddare. September 2017 Per Sanne Elsäkerhetsverket USB-laddare September 2017 Per Sanne Om undersökningen Målgrupp Metod Antal intervjuer Mätperiod 16-79, riksrepresentativt Sverige Kantar Sifos webbpanel I Sverige 2016, 1003 intervjuer

Läs mer

Företagarens vardag i Karlstad 2015 www.pwc.se/smaforetag

Företagarens vardag i Karlstad 2015 www.pwc.se/smaforetag En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Karlstad 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Var fe Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar

Läs mer

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2014

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2014 Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 5 Syfte... 5 Genomförande... 5 Statistikbeskrivning... 5 Bakgrundsvariabler... 6 Resultat... 9 Narkotika

Läs mer

Fairtrade Kännedomsundersökning

Fairtrade Kännedomsundersökning Fairtrade Kännedomsundersökning Uppdragsgivare: Maria Granefelt, Fairtrade Kundansvarig: Ulla Holmberg, TNS SIFO Projektledare: Maria Rönnberg, TNS SIFO Projektnummer:1521165-02-24 Om undersökningen Under

Läs mer

LRF Jeanette Scherman. Rapport. IPSOS Agneta Hallström och Andreas Brand. Nöjd Medlem Datum:

LRF Jeanette Scherman. Rapport. IPSOS Agneta Hallström och Andreas Brand. Nöjd Medlem Datum: Rapport Nöjd Medlem 2018 LRF Jeanette Scherman IPSOS Agneta Hallström och Andreas Brand Datum: 2018-04-18 1 Innehåll 3 Sammantaget 29 Övriga resultat Synen på LRF, Framtid och Digitalisering 5 Inledning

Läs mer

IPv6. MarkCheck. April 2010

IPv6. MarkCheck. April 2010 IPv6 MarkCheck April 2010 1 Innehållsförteckning Länkarna nedan tar dig snabbt och enkelt till presentationens olika avsnitt! Sammanfattning Syfte och metod Inferens - vilka slutsatser kan man dra utifrån

Läs mer

Upplägg och rapport: Anders Karlsson/Katharina Norborg Genomförande: Vecka 30-32, 2007

Upplägg och rapport: Anders Karlsson/Katharina Norborg Genomförande: Vecka 30-32, 2007 Copyright GfK Sverige AB, Lund 2007 Innehållet är skyddat enligt Lagen om upphovsrätt 1960:729 och får inte utan GfK Sverige AB:s medgivande reproduceras eller spridas i någon form, lagras i elektroniska

Läs mer

Företagsklimatet i Kalmar kommun 2017

Företagsklimatet i Kalmar kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

VOLVIA BARNSÄKERHET 2018 RAPPORT 22 FEBRUARI 2018

VOLVIA BARNSÄKERHET 2018 RAPPORT 22 FEBRUARI 2018 VOLVIA RAPPORT 22 FEBRUARI 1 METOD Målgruppen för studien har varit individer 20 65 å5 som har tillgång till bil i hushållet som de också regelbundet kör. Deltagarna i studien skall också ha barn i åldern

Läs mer

Hur nöjda är våra kunder med SPV? Sammanfattning av nöjdkundmätning 2015

Hur nöjda är våra kunder med SPV? Sammanfattning av nöjdkundmätning 2015 Hur nöjda är våra kunder med SPV? Varje år gör vi undersökningar om hur våra kunder upplever de tjänster, den service och bemötande samt den information som vi ger om den statliga tjänstepensionen. Resultatet

Läs mer

Byten och attityder på den svenska elmarknaden

Byten och attityder på den svenska elmarknaden Byten och attityder på den svenska elmarknaden 13-015 Svensk Energi: Kalle Karlsson Ipsos: Fredrik Borg Datum: 2013-10-11 Innehållsförteckning Fakta om undersökningen & bakgrund 3 Sammanfattning Resultatredovisning

Läs mer

Vanor och attityder kring lagring av digitala ägodelar

Vanor och attityder kring lagring av digitala ägodelar Vanor och attityder kring lagring av digitala ägodelar En studie bland ett riksrepresentativ urval April 2007 Metod 3 Syfte Att kartlägga vanorna och attityderna kring lagring av digitala ägodelar i hemdatorn.

Läs mer

KVARSTÅENDE SÖKANDE TOTALT ,50% ARBETSLÖSA

KVARSTÅENDE SÖKANDE TOTALT ,50% ARBETSLÖSA Arbetsförmedlingens månadsstatistik 16-64 år. Symbolen Δ avser procentuell förändring mot motsvarande period föregående år. Arbetsmarknadsdata '0905 '0805 Δ NYANMÄLDA PLATSER 634 1075-41,00% KVARSTÅENDE

Läs mer

Matsvinn och livsmedelsförpackningar Livsmedelsföretagen. Kontakt: Patrik Strömer Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 15 juni 2018

Matsvinn och livsmedelsförpackningar Livsmedelsföretagen. Kontakt: Patrik Strömer Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 15 juni 2018 Matsvinn och livsmedelsförpackningar Livsmedelsföretagen Kontakt: Patrik Strömer Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 15 juni 2018 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus

Läs mer

Bilaga 1. Teknisk rapport från NFO Infratest AB

Bilaga 1. Teknisk rapport från NFO Infratest AB Bilaga 1 Teknisk rapport från NFO Infratest AB Riksskatteverket Regionenkät Allmänheten 2002 Projekt nr 13289 Göteborg 2002-12-19 Kundansvarig: Jonas Persson Dataansvarig: Jan Lundmark Information om undersökningen

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Stadsövergripande resultat 2014 stockholm.se 2 Enkätundersökning ekonomiskt bistånd 2014 Publikationsnummer: Dnr:dnr ISBN: Utgivningsdatum: Utgivare: Kontaktperson:

Läs mer

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016 Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige Kännedomsundersökning TNS -0- Allmän inställning till livsmedel och produktmärkningar I vilken grad instämmer du i följande påståenden? Omgivningen pratar ofta om

Läs mer

VARA KOMMUN PLAN- OCH MILJÖKONTORET BRUKARUNDERSÖKNING VINTERN 2005/ 2006 ARS P0705

VARA KOMMUN PLAN- OCH MILJÖKONTORET BRUKARUNDERSÖKNING VINTERN 2005/ 2006 ARS P0705 VARA KOMMUN PLAN- OCH MILJÖKONTORET BRUKARUNDERSÖKNING VINTERN 2005/ 2006 ARS P0705 ARS RESEARCH AB Bastugatan 2, Box 38027, 100 64 STOCKHOLM Tel 08-462 95 05, Fax 08-462 95 20, e-post: info@ars.se www.ars.se

Läs mer

Företagarens vardag i Stockholm 2015 www.pwc.se/smaforetag

Företagarens vardag i Stockholm 2015 www.pwc.se/smaforetag En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Stockholm 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar och

Läs mer

Företagarens vardag i Linköping 2015

Företagarens vardag i Linköping 2015 En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Linköping 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar och

Läs mer

Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen Kalmar län

Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen Kalmar län Lunch i valtider Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen Kalmar län 6 5 4 4,5 3 2 3,8 3,7 3,4 3,3 3,2 3,2 3,0 3,0 3,0 2,9 2,7 1 Emmaboda Högsby Mörbylånga Borgholm Vimmerby Västervik Hultsfred

Läs mer

RESEARCH INTERNATIONAL SWEDEN AB Projekt

RESEARCH INTERNATIONAL SWEDEN AB Projekt 1 Inledning SIFO har haft Iomega Corporations uppdrag att genomföra en undersökning bland allmänheten huruvida man lagrar sina digitala bilder och i så fall på vilket sätt. Undersökningen har genomförts

Läs mer

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009 SKOP, har på uppdrag av Vara kommun genomfört en biblioteksundersökning bland bibliotekens besökare. Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga. Undersökningen

Läs mer

Attityder kring SBU:s arbete. Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning

Attityder kring SBU:s arbete. Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning Attityder kring SBU:s arbete Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning Hösten 2010 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING ANALYSRAPPORT Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

Attitydmätning ursprung. Malmö februari 2017

Attitydmätning ursprung. Malmö februari 2017 Attitydmätning ursprung Malmö februari 2017 2 Om undersökningen Metod Bakgrund och syfte I april 2016 lanserades den nya frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige som är avsedd för livsmedel, råvaror

Läs mer

Bilden av Örebroregionen Regionalt utvärderingsforum 150521

Bilden av Örebroregionen Regionalt utvärderingsforum 150521 Bilden av Örebroregionen Regionalt utvärderingsforum 150521 CMA Research AB Företaget AB, Kundundersökning 2015, sida 2 Om undersökningen Bakgrund Syfte Genomförande Metod CMA har sedan 2006 för Regionförbundets

Läs mer

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 Innehållsförteckning Bakgrund... 4 Syfte... 4 Genomförande... 4 Statistikbeskrivning... 4 Bakgrundsvariabler... 5 Resultat... 8 Narkotika

Läs mer

Regionförbundet i Kalmar Län 2015. Den tyska marknaden... 6 PR och kommunikation Kampanj Kampanj IKEA Övriga insatser B2B

Regionförbundet i Kalmar Län 2015. Den tyska marknaden... 6 PR och kommunikation Kampanj Kampanj IKEA Övriga insatser B2B Regionförbundet i Kalmar Län 2015 Marknadsplan Internationell marknadsföring i Kalmar län Bakgrund... 2 Nationella strategin Besöksnäringens betydelse Arbetssätt och ansvarsfördelning Samverkanspartners

Läs mer

Arbetsförmedlingens månadsstatistik år. Symbolen Δ avser procentuell förändring mot motsvarande period föregående år.

Arbetsförmedlingens månadsstatistik år. Symbolen Δ avser procentuell förändring mot motsvarande period föregående år. Arbetsförmedlingens månadsstatistik 16-64 år. Arbetsmarknadsdata '0909 '0809 Δ NYANMÄLDA PLATSER 662 753-12,10% KVARSTÅENDE PLATSER 484 475 1,90% SÖKANDE SOM HAR FÅTT ARBETE 1380 1246 10,80% KVARSTÅENDE

Läs mer

Trygghetsmätning Höör Sammanfattning

Trygghetsmätning Höör Sammanfattning Trygghetsmätning Höör 2017 Sammanfattning 1 Urval Undersökningens målpopulation är invånare i åldern 16-85 år. Urvalet har dragits ur folkbokföringen utifrån postnummerområden och lokalpolisområden. Inom

Läs mer

Rapport till Eslövsbladet oktober 2015

Rapport till Eslövsbladet oktober 2015 SKOP har på uppdrag av intervjuat drygt 300 personer. Intervjuerna gjordes mellan den 29 september och 6. Undersökningens genomförande redovisas i Metodbeskrivning. I SKOP:s arkiv återfinns undersökningen

Läs mer

Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen Kalmar län

Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen Kalmar län Lunch i valtider Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen Kalmar län 6 5 4 4,5 3 2 3,8 3,7 3,4 3,3 3,2 3,2 3,0 3,0 3,0 2,9 2,7 1 Emmaboda Högsby Mörbylånga Borgholm Vimmerby Västervik Hultsfred

Läs mer

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2012

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Bakgrundsvariabler... 5 Resultat... 8 Slutkommentar... 14

Läs mer

Novus Opinion för TV4 Kalla Fakta. Allmänheten om september David Ahlin Lina Lidell

Novus Opinion för TV4 Kalla Fakta. Allmänheten om september David Ahlin Lina Lidell Novus Opinion för TV4 Kalla Fakta Allmänheten om 9 11 29 september 2009 David Ahlin Lina Lidell Allmänheten om 9 11 Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av TV4 Kalla Fakta Intervjuerna

Läs mer