Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2012"

Transkript

1 Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2012

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Bakgrundsvariabler... 5 Resultat... 8 Slutkommentar Bilagor: Bilaga 1 Enkät

3 SAMMANFATTNING Krogar Mot Knark är ett nationellt nätverk bestående av representanter från krogar, myndigheter och kommuner i 40 kommuner. Krogar Mot Knark arbetar för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö. Syftet med undersökningen är att ge en fingervisning om narkotikabruket i krogmiljö, hur stort problem det är och hur aktivt krogar bör jobba för att motverka narkotikamissbruket i krogmiljön. Undersökningen är genomförd i Novus Opinions webbaserade Omnibus den april Majoriteten, 87 procent, har inte observerat narkotika i krogmiljö. 13 procent har på något sätt kommit i kontakt med narkotika, observerat eller själva brukat. 37 procent av respondenterna tycker att narkotikabruket är mer eller mindre oproblematiskt, medan 22 procent upplever att narkotika i krogmiljöer är problematiskt. En klar majoritet av respondenterna anser det vara viktigt att krogarna jobbar aktivt med att försvåra och minska användandet av narkotika. Yngre (åldersgruppen år) kommer i högst grad i kontakt med narkotika i krogmiljö. Studerande är den grupp som i högst grad anger att de kommit i kontakt med narkotika i krogmiljöer men studenterna finner också narkotikabruket minst problematiskt när de vistas i miljöerna. Det är i högre grad män som kommit i kontakt med narkotika i krogmiljöer, män är också i högre grad själva brukare och de upplever inte användning av narkotika i krogmiljö som problematiskt i lika hög grad som kvinnorna gör det. Kvinnorna uppfattar också att krogar mot narkotikas arbete med bekämpning av användning av narkotika är mer viktigt än vad männen gör.

4 BAKGRUND Krogar Mot Knark är ett nationellt nätverk bestående av representanter från krogar, myndigheter och kommuner i 40 kommuner. Krogar Mot Knark arbetar för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö. SYFTE Syftet med undersökningen är att ge en fingervisning om narkotikabruket i krogmiljö, hur stort problem det är och hur aktivt krogar bör jobba för att motverka narkotikamissbruket i krogmiljön. GENOMFÖRANDE Resultaten är insamlade genom en rikstäckande kvantitativ undersökning genomförd i Novus Opinions webbaserade Omnibus den april Respondenterna är slumpmässigt utvalda ur Novus Sverigepanel, som består av medlemmar, varav samtliga är rekryterade på initiativ av Novus Opinion. Panelen håller hög kvalitet och respondenternas svar kan jämföras mot populationen. STATISTIKBESKRIVNING Vi presenterar respondenternas svar utifrån ett antal olika statistiska begrepp. Här följer en kortfattad beskrivning av vad begreppen innebär: Medelvärde: Används för skalfrågor. De som svarat att de inte vet eller inte besvarat frågan alls tas inte med i beräkningen. n: antal som besvarat en viss fråga. Chi-square test: Statistiskt test som jämför två eller flera olika gruppers svar på en envalsfråga och ser om skillnaden i svar är tillräckligt stor för att inte bero på slumpen. Framgår som signifikant (sig) eller inte signifikant (ej sig) skillnad vid respektive diagram.

5 BAKGRUNDSVARIABLER Nedan presenteras fördelningen mellan bakgrundsvariablerna i form av tabeller. I tabellerna framkommer procentuell fördelning på svarsalternativen, summerad procent och summerat antal personer som svarat. Ålder år år år år 17 Summa antal Frekvens av frågan Ålder? Kön Man 50 Kvinna 50 Summa antal Frekvens av frågan Kön? Utbildning Grundskola 9 Gymnasium 47 Universitet 43 Summa procent 99 Summa antal 998 Frekvens av frågan Utbildning?

6 Sysselsättning Studerande 9 Arbetare 26 Tjänsteman 31 Egen företagare 6 Pensionär 16 Arbetssökande 4 Annan 8 Summa antal Frekvens av frågan Sysselsättning? Sektor Privat 60 Offentlig 40 Summa antal 613 Frekvens av frågan Arbetssektor? Partisympati M 28 FP 5 C 5 KD 4 S 34 V 7 MP 8 SD 7 Annat 2 Summa antal 796 Frekvens av frågan Partisympati?

7 Civilstånd Gift 44 Sambo 24 Annat 32 Summa antal Frekvens av frågan Civilstånd? Hushållsinkomst -200 k k-399 k k-599 k k- 32 Summa antal 881 Frekvens av frågan Hushållsinkomst? Ort Storstad 35 Mellanbygd 55 Glesbygd 10 Summa antal 998 Frekvens av frågan Boendeort? Region Stockholm 18 Mellansverige 27 Småland och öarna 10 Sydsverige 9 Västsverige 25 Norrland 11 Summa antal 999 Frekvens av frågan Boenderegion?

8 RESULTAT Nedan presenteras resultatet i undersökningen. Resultatet behandlar frågeområdena observationer av narkotika i krogmiljö, hur problematiskt narkotikabruket upplevs vara samt vikten av krogbranschens arbete mot narkotika. Frekvensfördelningen av varje fråga presenteras i ett diagram och med en beskrivande text. Om det föreligger någon statistisk signifikant skillnad i svar mellan bakgrundsvariablerna ålder, kön eller storlek på stad presenteras även dessa. Narkotika i krogmiljö Observationer Frekvens av frågan Har du det senaste året personligen använt, eller uppmärksammat att någon annan använt, narkotika på restauranger, krogar eller nattklubbar? Svaren är helt anonyma. n=1000 Respondenterna har fått svara på i vilken utsträckning de kommit i kontakt med narkotika i krogmiljö det senaste året. Respondenterna kunde välja alternativen: Ja, jag har själv använt Ja, jag har uppmärksammat att andra använt Ja, jag har både själv använt och även uppmärksammat att andra använt Nej, jag har personligen inte använt och inte uppmärksammat andra Vill ej svara

9 Totalt sett har elva procent angett att de sett andra brukare, och två procent påstår att de själva brukat narkotika. I diagrammet ovan har därför de jakande svaren slagits ihop till ett värde, vilket representerar att respondenterna på något sätt har kommit i kontakt med narkotika i krogmiljö. Diagrammet visar att huvudelen, 87 procent, ej observerat narkotika i krogmiljö. 13 procent har på något sätt kommit i kontakt med narkotika. Ålder: Åldersgruppen åringar är den grupp som i högst grad kommer i kontakt med narkotika. Inom denna grupp har 16 procent observerat narkotika i krogmiljö. Antalet observationer sjunker sedan ju äldre respondenterna är. Bland åringarna, undersökningens äldsta respondentgrupp, har åtta procent observerat narkotika i krogmiljö. Storlek på stad: Observationerna av narkotika är mer förekommande i storstäderna, där 17 procent anger att de uppmärksammat att andra har brukat narkotika. Motsvarande siffra för mellanbygd och glesbygd är nio procent respektive tio procent. På regionsnivå har gruppen Västsverige störst andel totala narkotikaobservationer. Av dem anger 15 procent att de på något sätt observerat narkotika. Lägst andel totala observationer har gruppen Norrland, där åtta procent uppgett att de kommit i kontakt med narkotika. Kön: Bland männen uppger 16 procent att de på något sätt kommit i kontakt med narkotika i krogmiljö. Motsvarande siffra för kvinnor är åtta procent. Av de respondenter som valde svarsalternativet Ja, jag har både själv använt och även uppmärksammat att andra använt är samtliga män. Män står även för huvuddelen av dem som uppmärksammat andra brukare av narkotika, då män stod för 64 procent av dem som valt nämnda svarsalternativ. Övriga 36 procent var kvinnor. Sysselsättning Bland studerande respondenter uppger 19 procent att de på något sätt observerat narkotika i krogmiljö, vilket är den största andelen observationer bland de tillfrågade sysselsättningsgrupperna. Lägst andel observationer hittar vi hos egenföretagarna, där motsvarande siffra är sex procent. Men de egna företagarna är även den grupp som minst vill svara på frågan, då även sex procent valt alernativet Vill ej svara.

10 Narkotikarelaterade problem Frekvens av frågan I vilken grad anser du att användning av narkotika på restauranger, krogar eller nattklubbar är ett problem för dig när du vistas i dessa miljöer? n=1000 I diagrammet ovan presenteras resultatet på frågan om hur problematiskt narkotikabruket i krogmiljö är för respondenten när de vistas i dessa miljöer. Det var den inledande frågan i undersökningen och respondenterna fick ange på en femgradig skala hur problematiskt de tycker narkotikabruket är. De flesta, 31 procent, anser att narkotikabruket i krogmiljö är ett mycket litet problem. Tolv procent upplever det vara ett mycket stort problem. För att ge en bättre överblick kan vi slå ihop värde 1 och 2 på den femgradiga skalan ovan till ett värde, vilken får representera de respondenter som anser att narkotikabruket är mer eller minde oproblematiskt. Detta värde visar då att 37 procent av respondenterna tycker att narkotikabruket är mer eller mindre oproblematiskt. Vi gör på samma sätt med de som angett värde 4 eller 5 på den femgradiga skalan, som säger att de respondenterna finner narkotikabruket problematiskt. Dessa respondenter utgör 22 procent. 20 procent av respondenterna påstår att de inte vet huruvida narkotikabruket är problematiskt eller ej. Sysselsättning: Minst bekymrade av narkotikabruket är studenter, där totalt 54 procent anser narkotikabruket vara oproblematiskt. Bland pensionärer är motsvarande siffra 25 procent. Det finns också en signifikant skillnad hos egenföretagarna, där 49 procent anser det vara ett litet eller mycket litet problem. Grupperna pensionärer och arbetssökande har störst andel respondenter som angett alternativet vet ej med 36 procent i vardera

11 gruppen. Arbetssökande har också den största delen respondenter som tycker narkotikan är problematisk, med totalt 34 procent som antingen valt alternativ 4 eller 5 på den femgradiga skalan. Frekvens av frågan I vilken grad anser du att användning av narkotika på restauranger, krogar eller nattklubbar är ett problem för dig när du vistas i dessa miljöer? Frågans femgradiga skala har slagits ihop för översiktens skull. Diagrammet visar skillnader mellan könen. n=1000 Kön: I diagrammet ovan kan vi se att 42 procent av männen anser att narkotika i krogmiljö är mer eller mindre oproblematiskt. Motsvarande siffra hos kvinnor är 33 procent, vilket tyder på att män i större utsträckning än kvinnor finner narkotikabruket oproblematisk. Andelen män och kvinnor som finner narkotikan problematiskt är ungefär lika stor med 21 procent av männen, samt 23 procent av kvinnorna.

12 Krogarnas ansvar Krogars narkotikabekämpning Viktig Varken eller Oviktig Vet ej 3 Frekvens av frågan I vilken grad anser du att det är viktigt att restauranger, krogar och nattklubbar aktivt arbetar med att försvåra och minska användningen av narkotika? Från början en femgradig skala plus vet ej. De resultat som visar att krogarnas arbete är viktigt respektive oviktigt har slagits ihop för att ge en bättre överblick. n=1000 Diagrammet ovan visar att en tydlig majoritet av respondenterna anser det vara viktigt att krogarna jobbar aktivt med att försvåra och minska användandet av narkotika. Svaralternativen var från början en femgradig skala plus alternativet Vet ej, men för att ge en mer överskådlig bild slogs de positiva, respektive negativa, alternativen ihop i diagrammet ovan. Alternativet Mycket viktigt fick, när det var ett enskilt alternativ, 77 procent av alla respondenters röster. Kön: 91 procent av kvinnorna i undersökningen tycker att krogarnas arbete mot narkotika är viktigt i någon utsträckning. Motsvarande siffra hos männen är 84 procent. Sysselsättning: 92 procent av pensionärerna finner krogarnas arbete mot narkotika viktigt, vilket är det högsta värdet bland de grupper urskilda efter sysselsättning. Minst viktigt anser egenföretagarna att det är, då 12 procent anser att det är oviktigt i någon utsträckning. Bland de arbetssökande är det 12 procent som inte vet huruvida det är viktigt eller ej. Ålder: Resultatet visar att ju äldre respondenten är, desto viktigare anser de krogarnas arbete vara. Bland åldersgruppen åringar är det 92 procent som anser att arbetet är ganska eller mycket viktigt. Motsvarande siffra bland åringarna är 83 procent.

13 Diagrammet ovan visar medelvärden på frågorna i vilken grad man anser att Krogar mot Knarks arbete är viktigt, samt i vilken grad användingen av narkotika i krogmiljöer är problematiskt. Krogars arbete mot narkotika får 4,6 i medelvärde på en femgradig skala och narkotikarelaterade problem får 2,5. Skalan löper från ett till fem där ett är mycket oviktigt/mycket oproblematiskt och fem är mycket viktigt /mycket problematiskt.

14 SLUTKOMMENTAR Syftet med undersökningen är att ge en fingervisning om narkotikabruket i krogmiljö, hur stort problem det är och hur aktivt krogar bör jobba för att motverka narkotikamissbruket i krogmiljön. Vi kan sammanfattningsvis konstatera att 13 procent har observerat droger i krogmiljön och 22 procent upplever ett problem med droger i krogmiljön. När vi analyserar resultatet mot bakgrundsfakta finner vi grupper som i högre grad är exponerade och som också är mer toleranta mot droger i krogmiljöer, likaså grupper som är mindre exponerade, men finner narkotikabruket mer problematiskt. Narkotikaobservationer Resultatet visar att en klar majoritet inte har stött på narkotika i krogmiljö, då 87 procent av respondenterna påstår att de inte kommit i kontakt med narkotika i krogmiljö överhuvudtaget det senaste året. Men 13 procent har kommit i kontakt med narkotika i krogmiljöer. Bland de som kommit i kontakt med narkotika, är det vanligast att iaktta någon annan som brukar. Män står för huvuddelen av samtliga kontakter med narkotika, brukat eller endast observerat, och bland de som uppgett att de själva brukat är samtliga män. Större förekomst i storstad Undersökningen visar också på regionala skillnader. Narkotikaobservationerna är mest förekommande i storstäderna, och bland regionerna är det Västsverige som toppar listan. Det här tyder på att Göteborg är den stad där narkotikaobservationerna är mest frekventa. Lägst andel narkotikaobservationer har Norrland. Yngre män i högre grad i kontakt med narkotika Narkotikan är vanligast förkommande bland åringar, något som stöds av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings rikstäckande undersökning, Rapport Drogutvecklingen i Sverige Där framkommer resultat som stödjer att det skulle vara just unga män i storstadsmiljö som kommer i kontakt med narkotika, och då i huvudsak cannabis. Mer vanligt att studenter gör narkotikaobservationer Bland yrkeskategorierna är narkotikaobservationer vanligast bland studerande, vilket kan tänkas hänga ihop med att de flesta studerande tillhör åldersgruppen år. Den yrkeskategori som har lägst andel observationer är egenföretagarna, vilka även har störst

15 andel respondenter som inte vill svara på frågan. Varför de inte vill svara på frågan är okänt. Narkotikarelaterade problem En av fem upplever problem med narkotika i krogmiljö Resultatet visar att narkotikan i krogmiljö inte är ett problem för de flesta respondenter, men cirka en femtedel anser att det är ett ganska stort eller mycket stort problem. En relativt stor andel med hänvisning till att 87 procent anger att de inte kommit i kontakt med narkotika i krogmiljö på något sätt. Vi ser framför allt två möjliga anledningar till dessa ojämna resultat. Med hänvisning till att ämnet för undersökningen kan upplevas känsligt, kan en andel av respondenterna ha kommit i kontakt med droger, men svarat nekande, alltså att de ej kommit i kontakt med droger. Det skulle resultera i att det är färre än 87 procent som inte kommit i kontakt med narkotika, och att andelen narkotikaobservationer skulle vara högre. Stämmer å andra sidan antalet narkotikaobservationer överens med verkligheten, så skulle frågan angående hur problematiskt narkotikabruket i krogmiljö är, kunna ha misstolkats. Respondenterna kan ha svarat utifrån en gängse uppfattning, istället för hur problematiskt de personligen upplever att narkotika i krogmiljö är. En indikation på detta är att 90 procent av pensionärerna uppger att de inte kommit i kontakt med narkotika i krogmiljö på något sätt, men samtidigt anger 21 procent av pensionärerna att narkotikan är ett problem. Studenter mer exponerade för narkotika, men upplever det inte problematiskt Drygt hälften av de studerande anser att narkotikan inte är ett problem när de vistas i krogmiljö. Samtidigt är studenter de som observerat narkotika i högst grad. Skulle det kunna bero på att de, som i stor utsträckning är unga, har en mer liberal syn på narkotika? Eventuellt på grund av att narkotika är mer vanligt förekommande i dag, och därmed inte lika tabubelagt som för ett par decennier sen? En femtedel av respondenterna har också svarat att de inte vet huruvida narkotikan i krogmiljö är ett problem för dem eller ej. 36 procent av pensionärerna och de arbetssökande har svarat detta. Vår tolkning är att de två yrkeskategorierna mer sällan än övriga vistas i krogmiljö och därmed inte kan ha någon personlig uppfattning.

16 Krogarnas ansvar Arbetet mot narkotika är viktigt! Det är en tydlig majoritet som anser att krogarnas arbete mot narkotika är viktigt. Vi ser att äldre respondenter anser det vara viktigare än vad de yngre anser det vara, vilket går helt i linje med undersökningens övriga resultat. Bland yrkeskategorierna sticker egenföretagarna ut genom att vara den yrkeskategori som anser krogarnas arbete mot narkotika vara minst viktigt. Att egenföretagarna tycker så kan hänga ihop med att cirka hälften av dem inte anser att narkotika i krogmiljö är ett problem. Metodproblem och tillförlitlighet Avslutningsvis vill vi kommentera valet av metod och resultatets tillförlitlighet. Undersökningen har genomförts i Novus Opinions Sverigepanel, vilken är uppbyggd med slumpmässiga urvalsmetoder vid rekrytering. Panelen är dessutom väl underhållen, vilket ytterligare stärker upp kvaliteten på paneldeltagarna. Ur denna panel har ett slumpmässigt urval gjorts i vilket undersökningen har genomförts. Tillförlitligheten till undersökningens resultat är hög och vi kan med stor sannolikhet säga att resultatet kan överföras på vad populationen, svenskarna tycker. Resultatet bygger på en självrapporterande undersökning och gäller frågor om droger och droganvändning, vilket är ett känsligt ämne eftersom det är straffbart och ej socialt accepterat. Frågorna har också ställts via en webbenkät. Det kan medföra att undersökningen blir känslig för vissa personer, eftersom det kan vara svårt för respondenten att veta hur deras uppgifter behandlas på Internet. Respondenten har lovats anonymitet, men med tanke på kombinationen av ett känsligt ämne och den valda insamlingsmetoden kan resultatet till viss del vara förenklat och utgått från mera gängse uppfattningar än personliga. Vi vill uppmärksamma läsaren att ha detta i åtanke vid tolkningen av resultatet.

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 Innehållsförteckning Bakgrund... 4 Syfte... 4 Genomförande... 4 Statistikbeskrivning... 4 Bakgrundsvariabler... 5 Resultat... 8 Narkotika

Läs mer

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2014

Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2014 Krogar mot Knark Attitydundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 5 Syfte... 5 Genomförande... 5 Statistikbeskrivning... 5 Bakgrundsvariabler... 6 Resultat... 9 Narkotika

Läs mer

Vill inte välja 5% 5% 4% 5% 4% 3% 6% 2% 4% 5% Vet ej 4% 2% 6%s 6% 4% 4% 5% 5% 6%s 3%

Vill inte välja 5% 5% 4% 5% 4% 3% 6% 2% 4% 5% Vet ej 4% 2% 6%s 6% 4% 4% 5% 5% 6%s 3% Om du måste välja mellan ett femte jobbskatteavdrag på ca 250 kr i sänkt inkomstskatt per månad eller att motsvarande pengar istället används till att satsa på Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29

Läs mer

Är du orolig för att privata företag kan sälja vidare personliga uppgifter om dig som finns tillgängliga via internet? Kön Ålder Utbildning

Är du orolig för att privata företag kan sälja vidare personliga uppgifter om dig som finns tillgängliga via internet? Kön Ålder Utbildning Tycker du att din privata kommunikation via telefon, e-post och internet skall vara fri från avlyssning, såvida det inte föreligger någon brottsmisstanke? Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29 år

Läs mer

Allmänheten om SAAB, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år

Allmänheten om SAAB, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år Sida 1 Alla Kön Ålder _ Utbildning _ Grundskola Gymna- Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år sium Högskola % % % % % % % % % % Antal intervjuer --------------------- 1000 506 492 228 250 238 278

Läs mer

MEDBORGARNAS ATTITYDER TILL VÄLFÄRD OCH VINSTLÄCKAGE UR VÄLFÄRDEN. Novus Opinion

MEDBORGARNAS ATTITYDER TILL VÄLFÄRD OCH VINSTLÄCKAGE UR VÄLFÄRDEN. Novus Opinion MEDBORGARNAS ATTITYDER TILL VÄLFÄRD OCH VINSTLÄCKAGE UR VÄLFÄRDEN Novus Opinion Katalys har gett Novus opinion i uppdrag att undersöka hur väljaropinionen ser ut i några centrala välfärdsfrågor och vilket

Läs mer

Allmänheten om vad man stör sig på hos sin partner, 671 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år

Allmänheten om vad man stör sig på hos sin partner, 671 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år Sida 1 Alla Kön Ålder _ Utbildning _ Grundskola Gymna- Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år sium Högskola % % % % % % % % % % a) Att min partner snarkar Antal intervjuer --------------------- 671

Läs mer

du hört talas om Palmolja? Kön Ålder Utbildning

du hört talas om Palmolja? Kön Ålder Utbildning Har du hört talas om? Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65-79 år Grundskola Gymnasium Universitet Antal intervjuer 1000 503 497 193 377 208 222 98 516 384 Nej, jag har aldrig

Läs mer

Allmänheten om ROT-avdraget, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år % % % % % % % % % %

Allmänheten om ROT-avdraget, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år % % % % % % % % % % Sida 1 Tror du att ROT-avdraget gör att fler svenskar under det närmaste året kommer att reparera eller bygga om sina bostäder? _ Alla Kön Ålder Utbildning _ Man _ Kvinna _ 16-29 år _ 30-44 år _ 45-59

Läs mer

TCO Höstbudget, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna år år år 60- år. sium Högskola % % % % % % % % % %

TCO Höstbudget, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna år år år 60- år. sium Högskola % % % % % % % % % % Sida 1 Alla Kön Ålder _ Utbildning _ Grundskola Gymna- Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år sium Högskola % % % % % % % % % % Viktat antal intervjuer ------------- 1000 511 483 237 253 243 258

Läs mer

Hur bra tror du att följande är på att leverera kvalitet på sin vård och sociala omsorg? Kön Ålder Utbildning

Hur bra tror du att följande är på att leverera kvalitet på sin vård och sociala omsorg? Kön Ålder Utbildning Hur bra tror du att följande är på att leverera kvalitet på sin vård och sociala omsorg? Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65-79 år Grundskola Gymnasium Universitet Antal

Läs mer

RAPPORT ÖGONSJUKDOMAR, DECEMBER 2013

RAPPORT ÖGONSJUKDOMAR, DECEMBER 2013 RAPPORT ÖGONSJUKDOMAR, DECEMBER 2013 Helena Björck Tel: 0720 700418 helena.bjorck@novus.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761 annelie.astrom@novus.se Målgrupp, genomförande och nedbrytningar MÅLGRUPP

Läs mer

Hur väl instämmer du i följande påståenden? Kön Ålder Utbildning

Hur väl instämmer du i följande påståenden? Kön Ålder Utbildning Hur väl instämmer du i följande påståenden? Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65-79 år Grundskola Gymnasium Universitet Antal intervjuer 1000 503 497 190 353 257 201 107

Läs mer

FRII Allmänheten om givande 2017

FRII Allmänheten om givande 2017 FRII Allmänheten om givande 2017 Kontakt: Charlotte Rydh Novus: Jessica Åkerström Datum: 1 Bakgrund & Syfte BAKGRUND och SYFTE Novus har på uppdrag av FRII genomfört en kvantitativ undersökning om allmänhetens

Läs mer

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Statistikbeskrivning...

Läs mer

NANOTEKNIK VAD TYCKER SVENSKA FOLKET? PUBLICERAD MARS 2018

NANOTEKNIK VAD TYCKER SVENSKA FOLKET? PUBLICERAD MARS 2018 NANOTEKNIK VAD TYCKER SVENSKA FOLKET? PUBLICERAD MARS 2018 Nanoteknik Vad tycker svenska folket? KfS, 2018 Sammanfattning Drygt två av fem är positivt inställda till tekniken Nanoteknik är en relativt

Läs mer

Piratpartiet Total, 2566 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år % % % % % % % % % %

Piratpartiet Total, 2566 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år % % % % % % % % % % Sida 1 Alla Kön Ålder _ Utbildning Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år Grundskola Gymnasium Högskola % Vilka av följande partier kan du tänka dig att rösta på? Piratpartiet Viktat antal intervjuer

Läs mer

Kärnkraft och klimatmålen

Kärnkraft och klimatmålen Kärnkraft och klimatmålen Kontakt: Mattias Lantz Kontakt på Novus: Viktor Wemminger och Siobhan Hogan Datum: 28 06 2019 Har jobbat deltid 35% 1 1 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund

Läs mer

RESTAURANGVANOR. Kontakt Visita: Björn Arnek Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: 3 november 2017

RESTAURANGVANOR. Kontakt Visita: Björn Arnek Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: 3 november 2017 RESTAURANGVANOR Kontakt : Björn Arnek Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: 3 november 2017 BAKGRUND & GENOMFÖRANDE BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av. Syftet med undersökningen

Läs mer

Bakgrund & Genomförande

Bakgrund & Genomförande Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av NCC. Syftet med undersökningen är att ta reda på hur svenska allmänheten ser på hastighetsbegränsningar och avspärrningar

Läs mer

Allmänheten om reklam

Allmänheten om reklam Allmänheten om reklam Kontakt: Tomas Hedenius Kontakt på Novus: Helena Björck Datum: 2019-06-03 1 1 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts

Läs mer

Sveriges Läkarförbund Allmänhetsundersökning: Fast läkarkontakt

Sveriges Läkarförbund Allmänhetsundersökning: Fast läkarkontakt Sveriges Läkarförbund Allmänhetsundersökning: Fast läkarkontakt 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges Läkarförbund. Syftet med undersökningen

Läs mer

Vilken är din kännedom om Nya Ostkustbanan Kön Ålder Utbildning. Vad av följande tror du att Nya Ostkustbanan är? Kön Ålder Utbildning

Vilken är din kännedom om Nya Ostkustbanan Kön Ålder Utbildning. Vad av följande tror du att Nya Ostkustbanan är? Kön Ålder Utbildning Vilken är din kännedom om Nya Ostkustbanan Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65- år Grundskola Gymnasium Universitet Antal intervjuer 1000 503 497 212 354 258 176 117 483

Läs mer

SÖNDAGSÅNGEST.SE 23 MARS 2015

SÖNDAGSÅNGEST.SE 23 MARS 2015 SÖNDAGSÅNGEST.SE 23 MARS 2015 BAKGRUND & GENOMFÖRANDE BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Nackademin. Syftet med undersökningen är att ta reda på hur allmänheten upplever söndagsångest.

Läs mer

23 Allmänhetens attityder till KFM

23 Allmänhetens attityder till KFM 23 Allmänhetens attityder till KFM 23.1 Inledning Tabell 228. Påstående: Totalt sett: I Sverige har vi ett väl fungerande system för indrivning av obetalda skulder, procent. 1996 1998 2001 2002 Instämmer

Läs mer

Innehållsförteckning. Svenska folket om matsvinn - Vad tyckte man 2009/2010, vad tycker man nu December 2015

Innehållsförteckning. Svenska folket om matsvinn - Vad tyckte man 2009/2010, vad tycker man nu December 2015 Innehållsförteckning Svenska folket om matsvinn - Vad tyckte man 2009/2010, vad tycker man nu 2015 December 2015 1 Sammanfattning 11 procent fler har uppmärksammat matsvinnsdebatten (2009 vs 2015) 90 procent

Läs mer

VISITA - JULBORDSFRÅGOR. Kontakt Visita: Björn Arnek Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: 24 november 2017

VISITA - JULBORDSFRÅGOR. Kontakt Visita: Björn Arnek Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: 24 november 2017 VISITA - JULBORDSFRÅGOR Kontakt : Björn Arnek Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: 24 november 2017 BAKGRUND & GENOMFÖRANDE BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av. Syftet med undersökningen

Läs mer

Frågor om självmord. Kontakt Mind: Helena Mehra Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 12 februari 2016

Frågor om självmord. Kontakt Mind: Helena Mehra Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 12 februari 2016 Kontakt Mind: Helena Mehra Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 12 februari 2016 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Mind. Syftet med undersökningen

Läs mer

Svenskproducerad mat. 1 1 Novus All rights reserved.

Svenskproducerad mat. 1 1 Novus All rights reserved. Svenskproducerad mat Kontakt: Sofie Essayh Kontakt på Novus: Charlotte Stenbäck Datum: 26 oktobber 2018 Har jobbat deltid 35% 1 1 Novus 2018. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund och Genomförande

Läs mer

Vänsterpartiet Om arbetstid

Vänsterpartiet Om arbetstid Om arbetstid Kontakt: Jonas Wikström Kontakt Novus: Liza Pettersson Datum: 2018-08-23 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av (V). Syftet med undersökningen

Läs mer

Reumatikerförbundet: Upplevelse av förpackningar för dagligvaror T Leif Hansson. Datum:

Reumatikerförbundet: Upplevelse av förpackningar för dagligvaror T Leif Hansson. Datum: Reumatikerförbundet Upplevelse av förpackningar för dagligvaror T-112011 Reumatikerförbundet: TEMO AB: Katarina Cenner Leif Hansson Gun Pettersson Datum: 2005-10-18 Sida 2 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Allmänheten om samhällskris och volontärarbete

Allmänheten om samhällskris och volontärarbete Allmänheten om samhällskris och volontärarbete Kontakt Röda Korset: Josefine Karlsson Kontakt på Novus: Peter Blid, Linda Rudhult Datum: 21 december 2018 1 1 Novus 2018. All rights reserved. www.novus.se

Läs mer

Djurens rätt Julen 2018

Djurens rätt Julen 2018 Djurens rätt Julen 2018 Kontakt: Peter Nilsson Kontakt på Novus: Liza Pettersson Datum: 07 12 2018 1 1 Novus 2018. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har

Läs mer

Djurens rätt Opinionsfrågor hösten Kontakt: Peter Nilsson Kontakt Novus: Liza Pettersson Datum:

Djurens rätt Opinionsfrågor hösten Kontakt: Peter Nilsson Kontakt Novus: Liza Pettersson Datum: Djurens rätt Opinionsfrågor hösten 2018 Kontakt: Peter Nilsson Kontakt Novus: Liza Pettersson Datum: 2018-10-26 1 2018-10-26 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag

Läs mer

Novus rapport: Bilen och flygets inverkan på klimatförändring

Novus rapport: Bilen och flygets inverkan på klimatförändring Novus rapport: Bilen och flygets inverkan på klimatförändring Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med 1119 intervjuer

Läs mer

3 Gäldenärernas attityder till KFM

3 Gäldenärernas attityder till KFM 3 Gäldenärernas attityder till KFM 3.1 Inledning Tabell 5. Påstående: På det hela taget fyller KFM en viktig funktion, procent. Instämmer (4+5) 48 50 Varken eller (3) 23 23 Instämmer inte (1+2) 15 14 Ingen

Läs mer

ALLMÄNHETEN OM KRIG OCH DESS KONSEKVENSER Kund: Röda Korset Kontakt: Viken Wetlesen/Malin Barnö Datum: 7 maj, 2012

ALLMÄNHETEN OM KRIG OCH DESS KONSEKVENSER Kund: Röda Korset Kontakt: Viken Wetlesen/Malin Barnö Datum: 7 maj, 2012 RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KRIG OCH DESS KONSEKVENSER Kund: Röda Korset Kontakt: Viken Wetlesen/Malin Barnö Datum: 7 maj, 2012 Peter Blid Tel: 0739-40 39 22 peter.blid@novusgroup.se Jenny Franzén Tel: 0739-40

Läs mer

Bosparande - Startlån

Bosparande - Startlån Kontakt: Björn Wellhagen Datum: 2 november 2015 Mats Elzén Tel: 0720 700329 mats.elzen@novus.se Viktor Wemminger Tel: 0739 403918 viktor.wemminger@novus.se 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen

Läs mer

Allmänheten om tågresande

Allmänheten om tågresande Allmänheten om tågresande Kontakt på Novus: Ieva Englund Kontakt på SilverRail: Yvonne Dahlberg Datum: 4 april 2019 1 1 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen

Läs mer

Bisnode Om Artificiell Intelligens (AI) Kontakt Novus: Helena Björck Datum:

Bisnode Om Artificiell Intelligens (AI) Kontakt Novus: Helena Björck Datum: Bisnode Om Artificiell Intelligens (AI) Kontakt Novus: Helena Björck Datum: 2018-09-28 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Bisnode. Syftet med undersökningen

Läs mer

Allmänheten om passioner

Allmänheten om passioner Kund: FRII, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Kontakt FRII: Maria Ros Jernberg Peter Blid Viktor Wemminger Tel: 0739 40 39 22 0739 40 39 18 peter.blid@novus.se viktor.wemminger@novus.se 1 Bakgrund

Läs mer

SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL Rapport nr 2; regionala skillnader

SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL Rapport nr 2; regionala skillnader SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL Rapport nr 2; regionala skillnader AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT OM UNDERSÖKNINGEN Data samlades in under våren 2009, med hjälp av en e-post enkät. Totalt

Läs mer

DN/Ipsos: Inställning till flyktingmottagande i den egna kommunen 13 november 2015

DN/Ipsos: Inställning till flyktingmottagande i den egna kommunen 13 november 2015 DN/Ipsos: Inställning till flyktingmottagande i den egna kommunen 3 november 5 Kontakt: nicklas.kallebring@ipsos.com, david.ahlin@ipsos.com 5 Ipsos. All rights reserved 2 5 Ipsos. Anser du att den kommun

Läs mer

Opinionsundersökning - uppföljning TULL-KUST. Kontakt: Johan Lindgren TULL-KUST Kontakt Novus: Liza Pettersson Datum: 30 juni 2017

Opinionsundersökning - uppföljning TULL-KUST. Kontakt: Johan Lindgren TULL-KUST Kontakt Novus: Liza Pettersson Datum: 30 juni 2017 - uppföljning TULL-KUST Kontakt: Johan Lindgren TULL-KUST Kontakt Novus: Liza Pettersson Datum: 30 juni 2017 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av TULL-KUST.

Läs mer

PTK Förtroende för pensionsrådgivning. Kontakt: Emilia Emtell Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 30:e januari 2018

PTK Förtroende för pensionsrådgivning. Kontakt: Emilia Emtell Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 30:e januari 2018 PTK Förtroende för pensionsrådgivning Kontakt: Emilia Emtell Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 30:e januari 2018 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av PTK

Läs mer

Matsvinn och livsmedelsförpackningar Livsmedelsföretagen. Kontakt: Patrik Strömer Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 15 juni 2018

Matsvinn och livsmedelsförpackningar Livsmedelsföretagen. Kontakt: Patrik Strömer Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 15 juni 2018 Matsvinn och livsmedelsförpackningar Livsmedelsföretagen Kontakt: Patrik Strömer Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 15 juni 2018 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus

Läs mer

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1.

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1. Rapport till om ungdomsundersökning SKOP,, gör regelbundna undersökningar bland ungdomar mellan 16 och 25 år bosatta i hela riket, tele-skop ungdom. Mellan den 20 april och 7 maj 2006 intervjuades 1.015

Läs mer

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension 2019-01-14 1(16) Helén Högberg, 060 18 76 60 Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension Två studenter från Mittuniversitetet har praktiserat hos SPV under hösten

Läs mer

Insamlingsforum Kontakt FRII: Annika Prine Kontakt Novus: Jessica Åkerström Datum: 8 april 2016

Insamlingsforum Kontakt FRII: Annika Prine Kontakt Novus: Jessica Åkerström Datum: 8 april 2016 Kontakt FRII: Annika Prine Kontakt Novus: Jessica Åkerström Datum: 8 april 2016 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av FRII. Syftet med undersökningen är

Läs mer

Några frågor och svar om attityder till cannabis

Några frågor och svar om attityder till cannabis Några frågor och svar om attityder till cannabis 2014-05-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998 05 Ipsos Sweden AB. 1 Innehåll

Läs mer

Södra sjukvårdsregionen

Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen Regionalt samarbete Medborgarundersökning Mars 2018 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat

Läs mer

Kunskapsmätning Fossilfritt Sverige.

Kunskapsmätning Fossilfritt Sverige. Kunskapsmätning Fossilfritt Sverige. Kontakt: Peter Söderberg Kontakt på Novus: Liza Pettersson Datum: 16 11 2018 1 1 Novus 2018. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen

Läs mer

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN EN KVANTITATIV MÅLGRUPPSUDERSÖKNING DECEMBER 2007 Ullrica Belin Jonas Björngård Robert Andersson Scandinavian Research Attitydundersökning SAF LO-gruppen En kvantitativ

Läs mer

Barn och unga om miljö

Barn och unga om miljö Barn och unga om miljö Kontakt: Niklas Birgetz, Rättighetsbyrån Kontakt på Novus: Liza Pettersson Datum: Januari 2019 Har jobbat deltid 35% 1 1 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund &

Läs mer

Allmänheten om monarkin

Allmänheten om monarkin Novus Allmänheten om monarkin 2010-04-21 Lina Lidell 1767 Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Republikanska Föreningen. Intervjuerna har genomförts inom ramen

Läs mer

Siten Avpixlat har en högre kännedom, 61 % känner till den, 20 % av svenska folket har någon gång läst något på den.

Siten Avpixlat har en högre kännedom, 61 % känner till den, 20 % av svenska folket har någon gång läst något på den. Rapport: Media, Julia Ceasar, Avpixlat och näthat Novus har på eget initiativ genomfört en undersökning om vad svenska folket har för kännedom om Julia Ceasar, avpixlat, snaphanen, det generella t för

Läs mer

Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003

Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003 Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003 IMRI AB, International Market Research Institute har på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten under oktober och november månad intervjuat

Läs mer

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 1. Genomförd av CMA Research AB Maj 2017

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 1. Genomförd av CMA Research AB Maj 2017 Norrtälje kommun Medborgarpanel Mätning 1 Genomförd av CMA Research AB Maj 2017 Norrtälje kommun, Medborgarpanel Mätning 1, sida 2 Innehåll Sammanfattning 3 Fakta om undersökningen 4 Fakta om respondenterna

Läs mer

Undersökning om solskydd

Undersökning om solskydd Undersökning om solskydd 1 17-06-27 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Synoptik. MÅLGRUPP/GENOMFÖRANDE Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten

Läs mer

DIAGRAMRAPPORT. Peter Blid Tel: 0739-40 39 22 peter.blid@novus.se

DIAGRAMRAPPORT. Peter Blid Tel: 0739-40 39 22 peter.blid@novus.se DIAGRAMRAPPORT ALLMÄNHETEN OM IDEELLA ORGANISATIONER - OM MAN HADE OBEGRÄNSAT MED TID ELLER PENGAR Kund: Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII Kontakt: Annika Prine, Maria Ros Jernberg Datum:

Läs mer

Allmänhetsundersökning Jan Ekblom 2012-01-27

Allmänhetsundersökning Jan Ekblom 2012-01-27 Allmänhetsundersökning Jan Ekblom 2012-01-27 1 Mål och syfte Syftet och målet med undersökningen är att förstå allmänhetens inställning till golfen samt förstå vilket potential som golfen har mot allmänhet.

Läs mer

Kodbarometern för allmänheten 2010

Kodbarometern för allmänheten 2010 Kodbarometern för allmänheten 2010 Rapport av Hallvarsson & Halvarsson för Kollegiet för svensk bolagsstyrning den 13 december 2010 November 2010 HALLVARSSON & HALVARSSON SVEAVÄGEN 20 P.O. BOX 3666 SE-103

Läs mer

Kodbarometern för allmänheten 2008

Kodbarometern för allmänheten 2008 Rapport Kodbarometern för allmänheten 2008 Sammanfattning Förtroendet för hur de svenska börsbolagen sköts har sjunkit något bland den svenska allmänheten från november 2006 till november 2008. Företagen

Läs mer

Naturskyddsföreningen Attityder till flygskatt

Naturskyddsföreningen Attityder till flygskatt Naturskyddsföreningen Attityder till flygskatt Sifos Telefonbuss vecka 5, 2016 Alice Danielsson Johan Orbe 15587 2016-11-1 Kommentarer angående inställning till att låta flyget betala sin klimatpåverkan

Läs mer

Skånepanelen. Medborgarundersökning Juni Genomförd av CMA Research AB

Skånepanelen. Medborgarundersökning Juni Genomförd av CMA Research AB Skånepanelen Medborgarundersökning Juni 2015 Genomförd av CMA Research AB Sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 4 Fakta om respondenterna 5 Att leva och bo i Skåne 6 Rekommendationsbenägenhet

Läs mer

ATT VARA LÄRARE I DAGENS MEDIESITUATION

ATT VARA LÄRARE I DAGENS MEDIESITUATION ATT VARA LÄRARE I DAGENS MEDIESITUATION WORLD SUMMIT ON Sammanfattande analys Undersökningen är initierad av Pratoo AB på uppdrag av World Summit Karlstad. Datainsamlingen, som genomfördes vecka 9, 2010

Läs mer

Målgruppsutvärdering Colour of love

Målgruppsutvärdering Colour of love Målgruppsutvärdering Colour of love 2010 Inledning Under sommaren 2010 gjordes en målgruppsutvärdering av Colour of love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of loves målgrupp

Läs mer

Insamlingsforum Kontakt: Annika Prine. Kontakt Novus: Jessica Åkerström, Peter Blid Datum: 13 april 2018

Insamlingsforum Kontakt: Annika Prine. Kontakt Novus: Jessica Åkerström, Peter Blid Datum: 13 april 2018 Kontakt: Annika Prine Kontakt Novus: Jessica Åkerström, Peter Blid Datum: 13 april 2018 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av FRII. Syftet med undersökningen

Läs mer

DIAGRAM-RAPPORT OM FETT I MATLAGNINGEN

DIAGRAM-RAPPORT OM FETT I MATLAGNINGEN DIAGRAM-RAPPORT OM FETT I MATLAGNINGEN Kontakt: Maria Kans, Springtime Datum: 11 oktober 2013 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se Bakgrund och genomförande Bakgrund

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft November 2018

Allmänheten om kärnkraft November 2018 Allmänheten om kärnkraft November 2018 Har jobbat deltid 1 1 Novus 2018. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Analysgruppen.

Läs mer

Ideella julklappar Kontakt: Annika Prine Kontakt Novus: Jon Jakobsson/Peter Blid Datum: 17 november 2017

Ideella julklappar Kontakt: Annika Prine Kontakt Novus: Jon Jakobsson/Peter Blid Datum: 17 november 2017 2017 Kontakt: Annika Prine Kontakt Novus: Jon Jakobsson/Peter Blid Datum: 17 november 2017 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av FRII. Syftet med undersökningen

Läs mer

(%) (1 000 respondenter.) (1 000 respondenter.)

(%) (1 000 respondenter.) (1 000 respondenter.) Globala målen 8. Telefonundersökning KÄNNEDOM OM GLOBALA MÅLEN FÖR HÅLLBAR UTVECKLING 5 antog världens länder 7 globala mål för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. För andra året

Läs mer

Tur eller skicklighet om du får träffa en psykolog?

Tur eller skicklighet om du får träffa en psykolog? RAPPORT Tur eller skicklighet om du får träffa en psykolog? Av: Maria Enggren Zavisic Vasagatan 48 Box 3287 103 65 Stockholm 08-567 06 400 post@psykologforbundet.se www.psykologforbundet.se Sammanfattning

Läs mer

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research Så svarade Medborgarpanelen LORE Laboratory of Opinion Research 2 april 1 Tack för alla era svar! I denna rapport presenteras resultat från Medborgarpanelen där våra panelmedlemmar har varit med och bidragit

Läs mer

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING. Livet med. SSF-rapport nr 29, 2018 ISSN , ISBN

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING. Livet med. SSF-rapport nr 29, 2018 ISSN , ISBN STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING 1 Livet med AI SSF-rapport nr 29, 2018 ISSN 1654-9872, ISBN 91-89206-71-1 74 Livet med AI Novusundersökning Svenskar är både oroliga och har förhoppningar kring AI.

Läs mer

Frågor om källkritik. Kontakt Novus: Annelie Önnerud Datum:

Frågor om källkritik. Kontakt Novus: Annelie Önnerud Datum: Frågor om källkritik Kontakt Novus: Annelie Önnerud Datum: 2018-01-18 1 2018-03-08 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Telenor. Syftet med undersökningen

Läs mer

Undersökning om Stureplanerna

Undersökning om Stureplanerna Undersökning om Stureplanerna 18 september 2017 Johan Orbe Om undersökningen Undersökningen genomfördes under perioden 8-15 september 2017 i Sifos webbpanel. Totalt tillfrågades 1003 personer boende i

Läs mer

Mer tillåtande attityd till alkohol

Mer tillåtande attityd till alkohol IQ RAPPORT 2017:1 IQs ALKOHOLINDEX 2016 Mer tillåtande attityd till alkohol men unga går mot strömmen Innehåll 1. Förord 2. Sammanfattning 3. Alkoholindex mer tillåtande attityd till alkohol 6. Ungas attityd

Läs mer

Civilförsvarsförbundet Nya influensan. Civilförsvarsförbundet: Anders M. Johansson Novus Group: Gun Pettersson Viktor Wemminger Datum: 2009-08-31

Civilförsvarsförbundet Nya influensan. Civilförsvarsförbundet: Anders M. Johansson Novus Group: Gun Pettersson Viktor Wemminger Datum: 2009-08-31 Civilförsvarsförbundet Nya influensan Civilförsvarsförbundet: Anders M. Johansson Novus Group: Gun Pettersson Viktor Wemminger Datum: 2009-08-31 Inledning Bakgrund På uppdrag av Civilförsvarsförbundet

Läs mer

Vård social omsorg. Famna, Ingemar Olsson Novus: Anna Ragnarsson Datum: 12 april 2017

Vård social omsorg. Famna, Ingemar Olsson Novus: Anna Ragnarsson Datum: 12 april 2017 Vård social omsorg Famna, Ingemar Olsson Novus: Anna Ragnarsson Datum: 12 april 2017 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Famna. Syftet med undersökningen

Läs mer

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 2. Genomförd av CMA Research AB Februari 2018

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 2. Genomförd av CMA Research AB Februari 2018 Norrtälje kommun Medborgarpanel Mätning 2 Genomförd av CMA Research AB Februari 2018 Norrtälje kommun, Medborgarpanel Mätning 2, sida 2 Innehåll Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 4 Resultat

Läs mer

Vita käppen. Kontakt: Kari Agger Kontakt Novus: Jessica Åkerström Datum:

Vita käppen. Kontakt: Kari Agger Kontakt Novus: Jessica Åkerström Datum: Kontakt: Kari Agger Kontakt Novus: Jessica Åkerström Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SFR. Syftet med undersökningen är att undersöka hur allmänhetens

Läs mer

Sida i svenskarnas ögon 2010

Sida i svenskarnas ögon 2010 Sida i svenskarnas ögon 2010 en undersökning bland svenskar över 15 år, bosatta i Sverige om synen på bistånd och Sida Inledning Gullers Grupp har på uppdrag av Sidas kommunikationsavdelning genomfört

Läs mer

Novus rapport: Politisk förväntan och framtidstro

Novus rapport: Politisk förväntan och framtidstro Novus rapport: Politisk förväntan och framtidstro Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med 1000 intervjuer på

Läs mer

Folkhälsomyndigheten Attityder till och kunskap om hiv Nollmätning Hösten 2015. Kontakt: Monica Ideström, Hälsa och sexualitet

Folkhälsomyndigheten Attityder till och kunskap om hiv Nollmätning Hösten 2015. Kontakt: Monica Ideström, Hälsa och sexualitet Folkhälsomyndigheten Attityder till och kunskap om hiv Nollmätning Hösten 2015 Kontakt: Monica Ideström, Hälsa och sexualitet 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har på uppdrag av Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Vårdindikatorn. Tredje kvartalet

Vårdindikatorn. Tredje kvartalet Vårdindikatorn Tredje kvartalet 2008 2009-01-20 Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn tredje kvartalet 2008 3 2. Medlemsundersökning 4 Vårdföretagen är nöjda med den borgerliga regeringens vårdpolitik

Läs mer

Resultat. Analys av Sverigedemokraternas valresultat. Timbro

Resultat. Analys av Sverigedemokraternas valresultat. Timbro Resultat Analys av Sverigedemokraternas valresultat Timbro 214-11-18 Om undersökningen Undersökningens målgrupp var den svenska röstberättigade allmänheten Totalt genomfördes 3888 intervjuer i målgruppen

Läs mer

Nordeas Boendebarometer priser, räntor & bubblor. Ingela Gabrielsson

Nordeas Boendebarometer priser, räntor & bubblor. Ingela Gabrielsson Nordeas Boendebarometer priser, räntor & bubblor Ingela Gabrielsson 2016-10-19 1 Sammanfattning Tron på stigande bostadspriser har återvänt. Det är nu 53 % som tror på stigande bostadspriser jämfört med

Läs mer

Så här vill patienter berätta för sjukvården om sina levnadsvanor. Resultat av en befolkningsundersökning 2016

Så här vill patienter berätta för sjukvården om sina levnadsvanor. Resultat av en befolkningsundersökning 2016 Så här vill patienter berätta för sjukvården om sina levnadsvanor Resultat av en befolkningsundersökning 2016 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge

Läs mer

Ungdomars drogvanor i Eslövs kommun 2003. Rapport från en undersökning i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans andra årskurs

Ungdomars drogvanor i Eslövs kommun 2003. Rapport från en undersökning i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans andra årskurs Ungdomars drogvanor i Eslövs kommun 2003 Rapport från en undersökning i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans andra årskurs Ungdomars drogvanor i Eslövs kommun 2003 Förord Att undersöka och presentera

Läs mer

Alkoholreklam i sociala medier. Kontakt: Simon Holmesson Kontakt Novus: Annelie Önnerud Datum: 21 juni 2017

Alkoholreklam i sociala medier. Kontakt: Simon Holmesson Kontakt Novus: Annelie Önnerud Datum: 21 juni 2017 Kontakt: Simon Holmesson Kontakt Novus: Annelie Önnerud Datum: 21 juni 2017 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av IOGT-NTO. Syftet med undersökningen är

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2014 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Hur många kvinnor är intresserade av att starta eget företag? Projektnummer: S Datum:

Hur många kvinnor är intresserade av att starta eget företag? Projektnummer: S Datum: Hur många kvinnor är intresserade av att starta eget företag? Synovate: Arne Modig Projektnummer: S-114614 Datum: 2008-02-05 Sammanfattning Hur många kvinnor är intresserade av att starta eget företag?

Läs mer

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s räkning genomfört en kartläggning om arbetssituationen för socialsekreterare.

Läs mer

Kundundersökning inom handikappomsorgen, Karlstads kommun 2012 Kundundersökning

Kundundersökning inom handikappomsorgen, Karlstads kommun 2012 Kundundersökning Kundundersökning inom handikappomsorgen, Karlstads kommun 2012 Kundundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB Attityd i Karlstad AB 2012 1 Sammanfattning Den nu föreliggande undersökningen inom LSS-området (LSS:

Läs mer

Novus Allmänheten om Majblomman och dess tre sakpolitiska frågor. Juni 2010. 23 juni Helen Nilsson

Novus Allmänheten om Majblomman och dess tre sakpolitiska frågor. Juni 2010. 23 juni Helen Nilsson Novus Allmänheten om Majblomman och dess tre sakpolitiska frågor Juni 2010 23 juni Helen Nilsson 1862 Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Majblomman. Intervjuerna

Läs mer

Rapport. Kodbarometern för allmänheten 2005. Rapport till Kodkollegiet

Rapport. Kodbarometern för allmänheten 2005. Rapport till Kodkollegiet Rapport Kodbarometern för allmänheten 2005 Rapport till Kodkollegiet 7 december 2005 Rapport Teknisk beskrivning Population och urval Målgrupp för undersökningen är allmänheten, 16 år och äldre. Urvalet

Läs mer

Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1

Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1 Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1 Sammanfattning 13% av UF-deltagarna har startat eget efter utbildningen. 19% av respondenterna över 28 år har företagarerfarenhet. Andelen med företagarerfarenhet

Läs mer

UNIONEN ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE

UNIONEN ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE UNIONEN ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa Märs Datum: 2014-09-18 Kontakt på Novus: Mats Elzén

Läs mer