Visste du det? Tio EU-rättigheter i korthet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Visste du det? Tio EU-rättigheter i korthet"

Transkript

1 Tio EU-rättigheter i korthet

2 Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för kommunikation och rättvisa Publikationer 1049 Bryssel BELGIEN Manus slutfört i februari s cm ISBN doi: /24559 Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2014 Europeiska unionen, 2014 Det är tillåtet att reproducera. Vill man använda eller reproducera individuella fotografier måste man fråga rättighetsinnehavaren om tillstånd. Printed in Luxembourg

3 Tio EU-rättigheter i korthet Ditt EU-medborgarskap innebär att du får glädje av alla de stora sakerna som en fredlig kontinent, världens största ekonomi, rörelsefrihet, vilket är sådant som vi ofta tar för givet. Men EU-medborgarskapet innebär också alla de små, vanliga tingen som är avgörande i det dagliga livet. Till exempel möjligheten att skicka tillbaka en vara som du köpt på nätet och som det är fel på, låga roamingkostnader eller ersättning för inställda flyg det är detta som Europa innebär för dig. Och vi fortsätter med att arbeta med detta för din skull. Viviane Reding, Europeiska kommissionen, vice ordförande med ansvar för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap. Tio EU-rättigheter i korthet 1. Europeiska och lokala val 2. Få din röst hörd 3. Fri rörlighet 4. Hälsa 5. Konsumenträttigheter 6. Resa 7. Telekommunikation 8. Gränsöverskridande skilsmässor och separationer 9. Brottsoffrens rättigheter och en rättvis rättegång 10. Information och riktlinjer

4 2 1. Europeiska och lokala val Som EU-medborgare har du rätt att rösta och anmäla dig som kandidat till Europaparlamentet i det EU-land där du bor, under samma förutsättningar som landets medborgare, rösta och anmäla dig som kandidat till de lokala valen i det EU-land där du bor, under samma förutsättningar som landets medborgare. DAVID KANDIDERAR David bor redan sedan flera år i den portugisiska staden Vila. Han kommer bra överens med människorna i staden och vet vad som pågår där. Nu är det kommunval och ett av partierna vill ha honom som sin kandidat. David skulle gärna vilja vara med i lokala fullmäktige han ser det som ett sätt att tacka en kommun som har fått honom att känna sig välkommen. Hans enda bekymmer är att han inte är portugisisk medborgare. Som vissa andra människor i Vila är David brittisk medborgare, men som EU-medborgare bosatt i Vila har han rätt till att kandidera i de kommunala valen i staden. För att göra valen till Europaparlamentet ännu mer demokratiska har Europeiska kommissionen föreslagit att de europeiska partierna utser sin egen kandidat till ordförande för Europeiska kommissionen. Europaparlamentets ledamöter representerar 507 miljoner EU-medborgare och tar beslut inom nästan alla områden, såsom kostnader för användning av mobiltelefoner, hur banker ska regleras och skydd av personuppgifter.

5 3 I 14 medlemsländer kan medborgare från andra EU-länder bli valda till kommunfullmäktige i kommunen där de bor. I de senaste lokala valen i EU var det mer än 2000 EU-medborgare som kandiderade i landet där de var bosatta utan att vara medborgare där. Dina rättigheter i EU-valen:

6 4 2. Få din röst hörd Som EU-medborgare har du rätt att uttrycka din mening angående planer på nya EU-lagar, vidta eller stödja ett Europeiskt medborgarinitiativ där du som person kan försöka påverka Europeiska kommissionen till att föreslå ny lagstiftning inom ett visst område där kommissionen är behörig, såsom miljö, jordbruk, transport eller folkhälsa, skriva en petition till Europaparlamentet eller Europeiska ombudsmannen ifall du har ett klagomål om vissa EU-frågor. Under 2013 hade allmänheten tillgång till 141 EU-samråd på nätet som gällde EU-åtgärder. Ämnena var till exempel transport, konsumentfrågor, folkhälsa och beskattning. Europeiska kommissionen har hållit mer än 50 medborgardialoger i alla medlemsstater. På så sätt har medborgarna fått möjlighet att debattera direkt med EU-kommissionärerna, Europaparlamentets ledamöter och de nationella, regionala och lokala politikerna. SARAHS RÖST Sarah är brittisk medborgare. Hon flyttade till Frankrike men fortsatte att informera sig om nya händelser i Storbritannien och fortsatte att rösta i de nationella valen. Dock förlorade hon rättigheten till att rösta på nationell nivå efter att ha varit bosatt i Frankrike i 15 år. Sarah förstår sig inte på denna regel. Varför ska hon förlora sin rätt till att rösta i Storbritannien bara för att hon tagit vara på sin rätt till fri rörlighet inom EU? Hon skrev till Europaparlamentet och till kommissionen. Kommissionen hörde hennes vädjan (och den från många andra medborgare från Storbritannien, Malta, Irland, Danmark och Cypern som var i en liknande situation) och publicerade riktlinjer som föreslår en praktisk lösning för att EU-medborgarna ska kunna behålla rätten till att rösta i sina hemländers nationella val.

7 5 För att EU-medborgarna ska kunna vidta ett medborgarinitiativ måste de bilda en kommitté som består av minst sju EU-medborgare som bor i minst sju olika EU-länder. När de har samlat in en miljon underskrifter kommer kommissionen att granska deras initiativ och stämma möte med dem. Initiativtagarna får möjlighet att presentera sitt initiativ vid ett öppet möte i Europaparlamentet. Efter detta kommer kommissionen att ge ett formellt svar som beskriver vad den tänker göra åt initiativet och vilka anledningar de har till det, eller så kommer de förklara varför de inte kan göra något. Hur du gör din röst hörd på EU-nivå: Titta på de pågående medborgarinitiativen: Titta på medborgardialogerna:

8 6 3. Fri rörlighet Som EU-medborgare har du rätt att utbilda dig och studera överallt inom unionen under samma villkor som landets medborgare, arbeta var som helst inom EU och ta del av de möjligheter som hela EU:s arbetsmarknad erbjuder. Under 2012 arbetade runt 6,6 miljoner EU-medborgare i ett annat EU land än sitt eget. Eures är det europeiska nätverket för arbetsförmedlingar som hjälper dig att hitta ett jobb i ett annat EU-land. EU strävar för att yrkeskvalifikationer ska erkännas, så att det blir lättare att hitta ett jobb någon annanstans inom unionen. Över 14 miljoner EU-medborgare bor i andra EU-länder än det egna. Denna fria rörlighet, som innebär att kunna bo, arbeta och studera överallt inom unionen, är den mest uppskattade EU-rättigheten vi har. Erasmus+ kommer att göra det möjligt för över fyra miljoner europeiska studenter, praktikanter, lärare och utbildare att under delta i utbildning eller praktik utomlands. EU främjar också studenternas möjlighet till rörlighet genom att göra det lättare för dem att få sina akademiska meriter erkända. JANS FLYTT Jan bestämde sig för att lämna sitt jobb som arkitekt i Tjeckien för att vara tillsammans med sin fru i Italien, dit hon hade rest för att studera. Tack vare Eures kunde han ta reda på vilka möjligheter det fanns för honom att hitta ett jobb i Italien. Hans tjeckiska yrkeskvalifikation som arkitekt är erkänd i Italien, det är därför han får ansöka om jobb på samma villkor som italienare. Han har också fått information om vilka möjligheter det finns för honom att lära sig italienska.

9 Full version av dina rättigheter till rörelsefrihet: 7

10 8 4. Hälsa Som EU-medborgare har du rätt till följande: Ifall du plötsligt blir sjuk eller råkar ut för en olycka har du rätt att få nödvändig vård i alla EU-länder. Du kommer att få offentlig sjukvård på samma villkor som de människor som är försäkrade i landet där du befinner dig. Du kan kräva återbetalning antingen i landet där du sökte vård medan du ännu är där, eller i landet där du är försäkrad. Be din försäkringskassa om ett europeiskt sjukförsäkringskort innan du åker utomlands. SABINES VRIST Sabine från Tyskland bryter vristen medan hon är på semester i Litauen. Det är ingen trevlig sak, framför allt inte när man är långt hemifrån. En bra sak är att hon inte behöver oroa sig över att söka vård. Genom att visa upp sitt europeiska sjukförsäkringskort och ID-kort kommer hon att få den vård hon behöver. Det europeiska sjukförsäkringskortet ger henne rätt till ersättning från hennes tyska sjukvårdsförsäkrare, enligt de litauiska taxorna. Välja att få planerad vård i ett annat EU-land och att få full eller delvis ersättning för det hemma, beroende på olika omständigheter. I vissa fall måste du ansöka om att din försäkringskassa godkänner vården i förväg. Dra nytta av den högsta standarden i världen när det kommer till livsmedelssäkerheten. Obligatoriska kontroller sker inom hela livsmedelsproduktionskedjan för att man ska vara säker på att växter och djur är friska och att maten och djurfodret är säkra, har hög kvalitet, är markerade enligt reglerna och uppfyller de strikta EU-kraven.

11 9 I varje EU-land kan du få ett europeiskt sjukförsäkringskort gratis från din offentliga sjukförsäkring. När du visar upp kortet kommer du att få samma offentliga sjukvård under samma villkor som de lokala medborgarna. Även ifall du inte har med dig kortet har du rätt till sjukvård, och när du är tillbaka hemma kan du be din försäkringskassa om ersättning. Din försäkringskassa får inte neka dig ett godkännande i förväg för planerad medicinsk behandling om du måste vänta på behandling hemma för länge. Varje EU-land har en nationell kontaktpunkt som kan ge dig mer information om dina rättigheter. EU främjar ett så kallat e-hälsa-nätverk mellan de europeiska länderna. Med e-hälsa använder man informationsteknik för att underlätta tillgången till livsviktiga sjukvårdsdata vid akutfall, för att förbättra kvaliteten på sjukvården, för att patienter ska kunna vända sig till experter inom sjukvården och för att främja patienternas egenmakt. Vid vissa omständigheter kan patienter få distansbehandling: till exempel blir kroniskt sjuka kontrollerade på distans och vissa väsentliga saker som blodtryck, kroppstemperatur och sömnrytm undersöks. Alla dina sjukvårdsrättigheter inom EU:

12 10 5. Konsumenträttigheter Som EU-medborgare har du rätt till följande: Förvänta dig att bli rättvist behandlad som konsument. Konsumenterna är skyddade från kontrakt med orättvisa villkor, som skulle medföra att konsumenten har för stora skyldigheter gentemot företagarna. Ta del av fullständig information innan du handlar. Vilseledande och aggressiv marknadsföring är inte tillåten. Det måste finnas tillräckligt mycket information för att konsumenten ska kunna ta ett välgrundat beslut. Ett starkt skyddsnät när du handlar på nätet. Konsumenterna får till exempel fjorton dagar på sig att skicka tillbaka varan ifall den inte är så som man hade förväntat sig. Få en lösning ifall något går snett. Ifall det är fel på din vara, kan du be att få den reparerad, utbytt, eller, ifall inget av detta är möjligt, få priset sänkt eller få tillbaka pengarna. Tack vare Europeiska unionens system för snabb varning kan konsumenten dra fördel av en förbättrad produktsäkerhet (utom livsmedel). Genom detta system kan osäkra produkter identifieras och tas bort från marknaden så att konsumenten inte far illa av dem. Att du kan använda den snabba och lätta proceduren för småmålsförfarande för att få tillbaka dina pengar? Tack vare denna procedur är domen som avkunnas erkänd och verkställbar i andra EU-länder förutom ditt eget. Man slipper vända sig till domstol. Proceduren gäller för närvarande för inköp upp till euro. Senast föreslog kommissionen dock att tröskeln skulle höjas till euro. Proceduren kan användas i alla EU-länder förutom Danmark. Snart kommer du att ha möjlighet att fylla ut och lämna in ansökan på nätet. KAMILS DOMSTOLSFALL Kamil handlar ofta på nätet. Efter en lång tid utan problem hamnar han nu i en tvist med en företagare i ett annat EU-land och funderar på att ta till rättsliga åtgärder. Företagaren hänvisar honom till ett standardkontrakt som kräver att konsumenten vid tvist tar företagaren till domstol endast i landet där företagaren har sin verksamhet. Kamil har rätt till att inte ta hänsyn till denna klausul: villkor som begränsar konsumenternas rättigheter som att kunna vidta rättsliga åtgärder mot en företagare i sitt eget land, är orättvisa och är förbjudna i hela EU.

13 Titta på dina konsumenträttigheter i EU: 11

14 12 6. Resa Som EU-medborgare har du rätt till följande: Förlita dig på att vara skyddad av ett helt regelverk av rättigheter som passagerare när du reser med flyg, tåg, båt eller buss. Som passagerare har du rätt att få information, hjälp och vid vissa tillfällen ersättning ifall resan blir inställd eller mycket försenad. Åtnjuta extra skydd när du köper paketresor. Dina rättigheter omfattar broschyrinformation, avbokningsrätt utan böter, försäljarnas ansvar för de tjänster de säljer (till exempel ifall du hamnar på ett sämre hotell) och skydd ifall en researrangör eller ett flygbolag skulle gå i konkurs. Gå till ett annat EU-lands konsulat eller ambassad för att be om hjälp när du reser utanför EU och ditt hemland inte är representerat i landet dit du rest (till exempel ifall du tappar bort viktiga dokument, råkar ut för en olycka eller blir arresterad). EU-länderna måste hjälpa medborgarna i andra EU-länder att ta sig ut ur ett land vid en krissituation. Resa utan att bli diskriminerad ifall du har ett funktionshinder eller begränsad rörlighet. EU-reglerna ser till att du har rätt till hjälp när du reser med flyg, tåg, båt eller buss. Det är alltid bäst att i förväg informera företaget du reser med om dina behov. Om du har rätt till att använda handikappsparkering i ditt hemland kommer du tack vare EU:s standardiserade parkeringskort att kunna använda samma anläggningar i andra EU-länder. I ett sådant fall gäller alltid de inhemska reglerna. PAULS TÅG Pauls internationella tåg är för tillfället två och en halv timme sent. Han reser dock inom EU, så han kommer att få ersättning för detta. Eftersom förseningen är över en timme hade han valet att avboka sin resa och att få ersättning direkt, men han bestämde sig för att vänta på tåget. Som tack för det har han rätt till en måltid och dricka i enlighet med väntetiden. Han vet också att ifall han fastnar någonstans har han rätt till att bo gratis på hotell. Till slut kommer dock tåget och Paul reser vidare till sin destination, men eftersom förseningen var mer än två timmar söker han ersättning för 50 % av priset på biljetten.

15 13 Ta alltid och överallt reda på dina rättigheter som passagerare. Ladda ner dessa rättigheter till din smarttelefon: transport/passenger-rights/ sv/mobile.html Ta reda på mer om dina reserättigheter inom EU:

16 14 7. Telekommunikation Som EU-medborgare har du rätt att få garanterad god förbindelse och rimligt pris på det fasta telenätet var du än befinner dig inom EU, utforska andra alternativ och lätt jämföra priserna; operatörerna måste ge klar och aktuell information om priser och taxor på sina telekommunikationstjänster, få kontrakt från ditt telekommunikationsföretag med tydlig information angående de tjänster som du har beställt, med noggranna uppgifter, särskilt om taxor och möjligheten att säga upp kontraktet ifall leverantören ändrar villkoren, på endast en dag kunna byta telekommunikationsoperatör utan att ändra ditt telefonnummer, använda din telefon överallt inom EU och veta att du betalar en skälig summa för roaming. Du kan ringa EU:s larmnummer 112 överallt inom EU gratis från både mobila och fasta telefoner. Numret täcker hela EU, det är tillgängligt dygnet runt alla dagar och fungerar i alla EU-länder. Operatörer som talar flera språk kommer att förbinda dig med den rätta larmcentralen. Användningen av 112 som ett enda eller parallellt larmnummer har spridits och är nu tillgängligt i ungefär 80 länder. För saknade barn finns det nu ett journummer ( ). Numret kan användas av föräldrar, barn eller personer som har information om de saknade barnen. Numret leder dig till en erfaren organisation som kommer ge dig stödet du behöver och annan praktisk hjälp. Du kan använda numret i alla EU-länder, utom Finland. GUISEPPES ROAMINGRÄKNING Guiseppe är ett par dagar i London. Han använder sin smarttelefon och sin surfplatta väldigt mycket: han tittar på kartor varje dag, han surfar på nätet varje kväll, han lägger upp bilder på sin blogg och skickar jobb-mail. Tack vare EU:s nuvarande roamingregler kommer detta inte att kosta mer än 20 euro, nästan 500 euro mindre än vad han skulle ha betalat för fem år sen.

17 Mer information on dina rättigheter som telekommunikationsanvändare: EU:s roamingregler: 15

18 16 8. Gränsöverskridande skilsmässor och separationer Som EU-medborgare har du rätt till följande: Förlita dig på rättssäkerhet, förutsebarhet och flexibilitet när din familjesituation är gränsöverskridande. EU har regler som gäller i de flesta EU-länderna och som kan hjälpa dig att fastställa följande: - I vilket land domstolen har behörighet att ta ett beslut om din skilsmässa eller separation, att fastställa vårdnaden och besöksrättigheterna för barnen och deras underhåll. - Enligt vilken nationell lagstiftning din skilsmässa eller separation kommer att behandlas. Genom detta kan man undvika att en part i tvisten skyndar sig till domstolen i landet som ger henne eller honom ett övertag. Detta gäller bara ifall makarna vid en skilsmässa på internationell nivå inte själva kommer överens om vilken nationell lagstiftning de vill använda. - Enligt vilken nationell lagstiftning domstolen kommer att behandla underhållet av barnen. EVAS OCH ROLFS FAMILJ Eva från Ungern och Rolf från Tyskland bor i Italien. De har en dotter, Anna. Efter några år ville Eva ta ut skilsmässa. Tack vare EU-reglerna kunde Eva ta ut skilsmässa i Italien. Eftersom de skiljer sig under goda förhållanden, har de tillsammans skrivit på ett avtal med vilket de ansöker om att bli skilda enligt tysk lag, som den italienska domstolen då tillämpar. Då deras dotter Anna också bor i Italien, kunde den italienska domstolen ta beslut om Annas vårdnad och hennes föräldrars besökstider. På Evas begäran fastställde den italienska domstolen Annas underhåll. Som EU-medborgare kan du lättare få din skilsmässa, separation, vårdnaden om barnen och besöksrätten samt underhållet erkänt och verkställt i ett annat EUland.

19 17 Av de 2,4 miljoner giftermål i EU under 2007 var runt gränsöverskridande. Detsamma gällde för de (13 %) av de 1,04 miljoner skilsmässor som skedde under samma år i EU. Här förklaras EU:s skilsmässo- och separationsregler:

20 18 9. Brottsoffrens rättigheter och en rättvis rättegång Som EU-medborgare har du rätt att lita på att det finns särskilda skyddsnät för dig ifall du blir utsatt för en våldshandling var som helst i EU, ifall du är misstänkt eller anklagad för att ha begått ett brott kan du räkna med att få en rättvis rättegång i alla EU-länder. Detta innefattar rätten till översättning och tolkning, information om förfaranderelaterade rättigheter, information om din anklagan, rätten till en advokat och rätten till att kommunicera med din familj och konsulatet efter häktningen. Från och med 2015 kommer alla brottsoffer att vara skyddade inom hela EU. Enligt den europeiska skyddsordern kommer en förbrytare i ett medlemsland att vara en förbrytare i ett annat EU-land också. Från och med november 2015, kommer brottsoffer att kunna få information om sina rättigheter direkt, ha tillgång till organisationer för stöd till brottsoffer beroende på sina individuella behov, ha förfaranderelaterade rättigheter såsom rätten till tolk och översättning, rätten till rättshjälp, rätten till att se över ett beslut om att inte väcka åtal och rätten till att bli hörda, vara skyddade mot sekundär och återkommande traumatisering beroende på vad de har blivit utsatta för (till exempel genom att antalet intervjuer och medicinska undersökningar begränsas med hjälp av att intervjuerna sköts av en expert eller genom att det tas särskilda åtgärder för att offret inte kommer i kontakt med gärningsmannen under domstolsförhandlingen). RÄTTVISA FÖR VALERIE Medan Valerie var på semester i ett annat EU-land blev hon våldsamt attackerad och bestulen. På polisstationen fick hon ta del av sina rättigheter på sitt modersmål och en tolk tillkallades. Hon tog emot ett skrivet och översatt bevis med informationen hon hade uppgett i sitt vittnesmål och blev informerad om vad som skulle ske sedan. Hon blev hänvisad till en specialiserad organisation för stöd till brottsoffer. Väl hemma fortsatte hon att få information om de straffrättsliga förfaranden från landet där hon blev attackerad och bestulen. Hon vittnar och i slutändan är gärningsmannen dömd. Efter 2015 kommer dessa skyddsåtgärder att gälla inom hela EU.

21 19 Runt nio miljoner människor deltar i ett straffrättsligt förfarande varje år inom EU. Detta innefattar mer än en miljon barn som har tagits till polisen, som har blivit dömda, som sitter i häktet med väntan på rättegång eller som kommer att ställas inför rätta. I november 2013 föreslog kommissionen att barnen skulle ha särskilda skyddsåtgärder när de ska delta i ett rättslig förfarande: obligatorisk tillgång till en advokat under hela processen, extra mycket information, föräldrastöd och särskilt skydd ifall de blir frihetsberövade, misstänkta eller anklagade personer som är frihetsberövade redan under den tidiga fasen av rättsprocessen får tillgång till provisorisk rättshjälp, rätten att närvara vid sin egen rättegång samt viktiga aspekter av oskuldspresumtionen ska stärkas. EU-rättigheterna för brottsoffer: EU-rättigheterna för misstänkta och anklagade:

22 Information och riktlinjer Som EU-medborgare har du rätt att kontakta EU på ditt eget språk och få information och stöd om dina EU-rättigheter. Att du kan ta kontakt med Europa direkts kontaktcentrum på telefonnumret , via eller webchat eller genom att besöka din regions eller din stads kontaktcentrum. De kan svara på alla sorters frågor angående EU. Du kan också besöka websidan Ditt Europa för att få praktisk information på ditt eget språk angående dina rättigheter om flytt, boende, studerande, yrkesutbildning, jobb, inköp och resor utomlands. Europeiska kommissionen har också representationskontor i ditt hemland dit du kan vända dig ifall du har frågor. ETT PAR FRÅGOR FRÅN MEDBORGARNA SOM EUROPA DIREKT HAR SVARAT PÅ UNDER 2013 Jag läser att vi kommer att rösta för ett nytt Europaparlament under 2014 men jag vet inte riktigt när. Med tanke på att jag kommer från Italien men bor i Spanien, har jag rätten till att rösta i min nuvarande vistelseort? Jag är tjeckisk medborgare och bor med min familj i Tjeckien. Dock jobbar jag i Slovakien och pendlar till jobbet varje dag. I vilket land är min familj och jag sjukförsäkrade? Jag är italiensk medborgare som har blivit erbjuden ett fast jobb i Tyskland. Har min amerikanska man rätt till att bo och arbeta i Tyskland? Jag har en universitetsutbildning från Frankrike. Jag hittade ett fast jobb i London från och med slutet av juni. Behöver jag uppehållstillstånd? Vem kan jag kontakta angående detta? På nätet köpte jag en ny dator från en tysk hemsida, men datorn verkar inte funka bra. Vad ska jag göra? Finns det några allmänna regler för hur man ska lämna tillbaka varor man har köpt på nätet? Jag skulle ha rest med flyg från Paris till Sofia men när jag kom fram till flygplatsen fick jag reda på att mitt flyg var tre och en halv timme försenat på grund av ett tekniskt fel. Finns det någon EU-lag som skulle kunna skydda mina rättigheter i sådana fall?

23 21 En hemsida där du hittar allt du behöver veta om dina EU-rättigheter och hur du ser till att de respekteras:

24 22 Dina kontaktpunkter inom EU Europe direkt Hitta ditt närmaste EU-informationskontor på Europeiska kommissionens representationer Representationen i Sverige Regeringsgatan 65 Box 7323 SE Stockholm SVERIGE Tfn Internet: E-post: bursto@ec.europa.eu Representationen i Finland Malmgatan 16 PB 1250 FI Helsingfors FINLAND Tfn Internet: E-post: comm-rep-hel@ec.europa.eu Europaparlamentets informationskontor Informationskontoret i Sverige Regeringsgatan 65, 6 tr SE Stockholm SVERIGE Tfn Internet: E-post: epstockholm@europarl.europa.eu Kontoret i Finland Malmgatan 16 FI Helsingfors FINLAND Tfn Internet: E-post: ephelsinki@europarl.europa.eu Europaparlamentets utskott för framställningar Europaparlamentet Rue Wiertz/Wiertzstraat Bryssel BELGIEN Internet:

25 Europeiska ombudsmannen 1 avenue du Président Robert Schuman CS Strasbourg Cedex FRANKRIKE Tfn Internet: 23

26 24 Europeiska unionen Lefkosa Europeiska unionens medlemsstater (2014) Kandidatländerna och potentiella kandidatländer

27

28 Tio EU-rättigheter i korthet NA SV-C

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU

EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU IP/11/355 Bryssel den 23 mars 2011 EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU Under nödsituationer och kriser, såsom de som inträffat i Japan, Libyen och Egypten, har

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

Medfinansieras av Europeiska kommissionen

Medfinansieras av Europeiska kommissionen Medfinansieras av Europeiska kommissionen Varför en Europeisk Union? Visioner och tankar om ett enat Europa fanns redan på 1800talet men först efter de två världskrigen startade ett sådant Europeiskt samarbete.

Läs mer

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna IP/08/836 Bryssel den 3 juni 2008 EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna Europeiska kommissionen intensifierar i dag sina ansträngningar för att främja användningen av det kostnadsfria

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

EU på 10 minuter 2010

EU på 10 minuter 2010 EU på 10 minuter 2010 1 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands Lättläst Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

RÄTTSLIGA FRÅGOR EUROPA EU:S PROGRAM FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR 2014-2020 I HELA. Rättsliga frågor

RÄTTSLIGA FRÅGOR EUROPA EU:S PROGRAM FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR 2014-2020 I HELA. Rättsliga frågor RÄTTSLIGA I HELA EUROPA EU:S PROGRAM FÖR RÄTTSLIGA 2014-2020 Rättsliga frågor EU-STÖD TILL ETT EUROPEISKT OMRÅDE FÖR RÄTTSLIGA Samarbete kring civil- och straffrättsliga frågor är nödvändigt för att kunna

Läs mer

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla om kvaliteten på badvattnet

Läs mer

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Inledning Inledande anmärkning: Följande dokument har tagits fram av generaldirektoratet för inre marknaden och tjänster för att bedöma

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Ett effektivt sätt att lösa

Ett effektivt sätt att lösa Ett effektivt sätt att lösa dina problem i Europa ec.europa.eu/solvit TA REDA PÅ DINA RÄTTIGHETER! Du kan bo, arbeta eller studera i vilket EU-land du vill. Det är en grundläggande EU-rättighet. Företag

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

Dina reserättigheter

Dina reserättigheter Dina reserättigheter - när du reser med flyg, tåg, buss eller båt Dina rättigheter EU har regler för alla olika resor. När du reser med flyg, tåg, buss eller båt har du alltid vissa rättigheter när det

Läs mer

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se. Resa till Spanien Spanien har länge varit ett populärt resmål med sitt varma klimat, sina vackra stränder och färgsprakande festivaler. Planerar du att åka dit? Här får du användbara tips och nyttig information

Läs mer

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 BILAGA Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet till RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU STÄNGT LUFTRUM Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU Det stängda luftrummet har lett till enorma störningar i hela Europa för både turister och affärsresenärer. Men även

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

Rättigheter. Dina rättigheter:

Rättigheter. Dina rättigheter: Rättigheter Den här broschyren innehåller viktig information om dina rättigheter när du befinner dig på en polisstation. Med rättigheter avser vi viktiga friheter och rättigheter som alla människor ska

Läs mer

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Sälja och köpa tjänster inom EU samma villkor som hemma Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. För dig och ditt företag

Läs mer

Case Id: a5c78a85-b05e-4d1d-ae1e-0421dc5a9721

Case Id: a5c78a85-b05e-4d1d-ae1e-0421dc5a9721 Case Id: a5c78a85-b05e-4d1d-ae1e-0421dc5a9721 Enkät om ett europeiskt yrkeskort för sjuksköterskor, läkare, farmaceuter, sjukgymnaster, ingenjörer, bergsguider och fastighetsmäklare (för behöriga och andra

Läs mer

HJÄLP OCH RÅD TILL KONSUMENTER I EUROPA RESETIPS

HJÄLP OCH RÅD TILL KONSUMENTER I EUROPA RESETIPS Help and advice for consumers in Europe HJÄLP OCH RÅD TILL KONSUMENTER I EUROPA RESETIPS Rättsliga frågor och konsumentfrågor Denna publikation producerades som en del i EU:s konsumentprogram (2014 2020)

Läs mer

EU och europeisk rätt hur gör jag att få min sak prövad?

EU och europeisk rätt hur gör jag att få min sak prövad? EU och europeisk rätt hur gör jag att få min sak prövad? Efter Finlands anslutning till Europeiska unionen har medborgarnas, sammanslutningarnas och företagens möjligheter att få sin sak prövad utvidgats.

Läs mer

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det?

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? SV Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? B Dublinförfarandet information till sökande av internationellt skydd som befinner sig i ett Dublinförfarande i enlighet med artikel 4 i förordning

Läs mer

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Information angående UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Utgiven: juni 2013 Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster Så här gör du för att få ersättning för besök av utländska patienter/utlandssvenskar

Läs mer

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige RÄTTSINFORMATION - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige DIN RÄTT SOM EU-MEDBORGARE ATT VISTAS HÄR Allmän information om uppehållsrätten Du har som EU-medborgare rätt att vistas i

Läs mer

Familjeförmåner inom EU

Familjeförmåner inom EU Familjeförmåner inom EU Dessa regler gäller även EES-länder och Schweiz Föräldrar som arbetar eller bor och arbetar i olika länder inom EU kan ha rätt till förmåner från båda länderna. Det betyder att

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT om bemyndigande av ett fördjupat

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Europeiska företagspanelen: Frågeformulär om offentlig upphandling - Rättsmedel

Europeiska företagspanelen: Frågeformulär om offentlig upphandling - Rättsmedel Europeiska företagspanelen: Frågeformulär om offentlig upphandling - Rättsmedel 543 svar Ange inom vilken sektor som företaget huvudsakligen är verksamt D - Tillverkning 133 24,50% G - Partihandel och

Läs mer

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU Flygresenär inom EU Dina rättigheter som flygpassagerare i EU I dag flyger vi mer än någonsin. Skillnaden är stor om man jämför med hur det såg ut för bara tjugo år sedan. Den stora ökningen medför ibland

Läs mer

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område Användning av videokonferenser vid bevisupptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur enligt rådets förordning (EG) nr 1206/2001 av den 28 maj 2001 En praktisk vägledning Europeiskt Rättsligt

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den 14.12.2012

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den 14.12.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2012 C(2012) 9330 final KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 14.12.2012 om ändring av rekommendation om inrättande av en gemensam Praktisk handledning för gränsbevakningspersonal

Läs mer

Viviane Reding. bjuder in till dialog. fokus. EU:s vice ordförande. en tidning från eu-kommissionen #7 2012

Viviane Reding. bjuder in till dialog. fokus. EU:s vice ordförande. en tidning från eu-kommissionen #7 2012 europa fokus #7 2012 i detta nummer en dag på eu:s call center möt olle & olle allt om medborgaråret så kan du påverka eu en tidning från eu-kommissionen EU:s vice ordförande Viviane Reding bjuder in till

Läs mer

Sms:a utan gränser kommissionen vill sätta stopp för orimliga roamingavgifter för textmeddelanden utomlands

Sms:a utan gränser kommissionen vill sätta stopp för orimliga roamingavgifter för textmeddelanden utomlands IP/08/1144 Bryssel den 15 juli 2008 Sms:a utan gränser kommissionen vill sätta stopp för orimliga roamingavgifter för textmeddelanden utomlands Siffror som Europeiska kommissionen offentliggjorde idag

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Lektion 26 SCIC 28/03/2014 TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Besök mellan 10:00 11:00 av... Ur mitt brev till Catrine: Mina frågor: A. Rädda barnen kritiska till asylregler

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

Privaträtten inom räckhåll

Privaträtten inom räckhåll Det europeiska rättsliga nätverket på privaträttens område Privaträtten inom räckhåll Välkommen till vår webbplats på Internet, ett nytt initiativ för att underlätta tillgången till rättvisa för alla EU-medborgare

Läs mer

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15992/17 ADD 1 FÖLJENOT från: inkom den: 14 december 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: AGRI 716 ENV 1087 PHYTOSAN 31 PESTICIDE 6 Jordi AYET

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

Enmansbolag med begränsat ansvar

Enmansbolag med begränsat ansvar Enmansbolag med begränsat ansvar Samråd med EU-kommissionens generaldirektorat för inre marknaden och tjänster Inledande anmärkning: Enkäten har tagits fram av generaldirektorat för inre marknaden och

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning TÖI ROLLPEL - 003 idan 1 av 6 ocialtolkning Ordlista familjerådgivning skilsmässa äktenskapsskillnad underhåll tingsrätt advokat äktenskapsförord giftorätt i boet separera allmän rättshjälp bodelning jämkning

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den 22.10.2014

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den 22.10.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.10.2014 C(2014) 7594 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 22.10.2014 om ändring av genomförandebeslut K (2011) 5500 slutlig, vad gäller titeln och förteckningen

Läs mer

SEAT Service Mobility

SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility Var som helst. När som helst. SEAT SERVICE enjoyneering var som helst, när som helst. SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility garanterar dig en fullständig och pålitlig servicehjälp

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2017 COM(2017) 722 final ANNEX BILAGA till förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters

Läs mer

Hitta ett arbete i den utvidgade unionen

Hitta ett arbete i den utvidgade unionen Hitta ett arbete i den utvidgade unionen Sysselsättning & Europeiska socialfonden Sysselsättning socialpolitik CMI/Digital Vision Europeiska kommissionen 1 Var kan jag söka arbete? Den fria rörligheten

Läs mer

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 SV Schengen Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 Innehåll INLEDNING 1 FRI RÖRLIGHET FÖR PERSONER 2 POLIS- OCH TULLSAMARBETE 2 Inre gränser 2 Yttre gränser 3 SIS (Schengens informationssystem)

Läs mer

Fusioner och delningar över gränserna

Fusioner och delningar över gränserna Fusioner och delningar över gränserna Fusioner och delningar över gränserna Samråd med EU-kommissionens generaldirektorat för inre marknaden och tjänster INLEDNING Bakgrund Med det här samrådet vill vi

Läs mer

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAGA till ändrat förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas

Läs mer

Ditt första EURES-jobb

Ditt första EURES-jobb Ditt första EURES-jobb 2012-2013 Gör det lättare a t t fl y t t a, a t t a r b e t a och att rekrytera ungdomar i Europa Guide Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 2. MÅLSÄTTNING... 4 3. STRUKTUR...

Läs mer

Halland i Europa. Var med och engagera dig i vår gemensamma framtid www.europadirekthalland.se

Halland i Europa. Var med och engagera dig i vår gemensamma framtid www.europadirekthalland.se Halland i Europa Var med och engagera dig i vår gemensamma framtid Undrar du på vilket sätt EU finns närvarande för dig här i Halland? I den här broschyren berättar vi om några av de projekt som har genomförts

Läs mer

Allmänna uppgifter om dig

Allmänna uppgifter om dig Offentligt samråd om EU-lagstiftningen om växtskyddsmedel och bekämpningsmedelsrester Fält märkta med * är obligatoriska. Allmänna uppgifter om dig Observera: Den här enkäten riktar sig till allmänheten,

Läs mer

Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer

Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer 1. Om dig Vem svarar du som? Privatperson På jobbets eller en organisations vägnar Förnamn Efternamn Mejladress Var bor

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

Gränsöverskridande livssituationer i EU

Gränsöverskridande livssituationer i EU GENERALDIREKTORATET FÖR EU-INTERN POLITIK UTREDNINGSAVDELNING C: MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER OCH KONSTITUTIONELLA FRÅGOR RÄTTSLIGA FRÅGOR Gränsöverskridande livssituationer i EU En jämförande studie om civilståndshandlingar

Läs mer

15410/17 MLB/cc DGC 1A

15410/17 MLB/cc DGC 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 14 maj 2018 (OR. en) 15410/17 Interinstitutionellt ärende: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Tredje tilläggsprotokollet till

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.6.011 KOM(011) 35 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Andra rapporten

Läs mer

Den framtida konsumentpolitiken

Den framtida konsumentpolitiken Ds 2004/05:51 Den framtida konsumentpolitiken - Ett underlag till en ny konsumentpolitisk strategi 2006 LÄTTLÄST Jordbruksdepartementet Regeringens nya konsumentpolitik...3 Detta vill regeringen med konsumentpolitiken...4

Läs mer

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA567 Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL334 - European's Attitudes towards Tourism - FIS D Hur gammal är ni?

Läs mer

Vilken rättslig grund för familjerätt? Vägen framåt

Vilken rättslig grund för familjerätt? Vägen framåt GENERALDIREKTORATET FÖR EU-INTERN POLITIK UTREDNINGSAVDELNING C: MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER OCH KONSTITUTIONELLA FRÅGOR RÄTTSLIGA FRÅGOR Vilken rättslig grund för familjerätt? Vägen framåt NOT PE 462.498

Läs mer

Europeiska unionen och Europavalet Basfakta om Europeiska unionen och Europaparlamentet

Europeiska unionen och Europavalet Basfakta om Europeiska unionen och Europaparlamentet Europeiska unionen och Europavalet Basfakta om Europeiska unionen och Europaparlamentet Europeiska unionen har en egen flagga som började användas år 1986. Den är blå med en ring av tolv guldfärgade stjärnor

Läs mer

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BILAGA till förslaget till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar, av protokollet till

Läs mer

Varumärken 0 - MEDVERKAN

Varumärken 0 - MEDVERKAN Varumärken 29/10/2008-31/12/2008 Det finns 391 svar, av totalt 391, som motsvarar dina sökvillkor 0 - MEDVERKAN Land DE Tyskland 72 (18.4%) PL Polen 48 (12.3%) NL Nederländerna 31 (7.9%) UK Storbritannien

Läs mer

FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR

FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR LeS; 2010-12-21; 14:03 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR... 1 4.1 Patienter som är utlandssvenskar... 1 4.2 Utlandssvenskar från EU/EES/Schweiz... 1 4.2.1 EU/EES-området

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

Socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgare

Socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgare Socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgare Socialförvaltningens handlingsplan för stöd och hjälp 2014-12-16 Innehåll 1. Inledning 2. Lagstiftning 2.1 Den fria rörligheten 2.2 Fri rörlighet för tredjelandsmedborgare

Läs mer

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem.

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem. Modeller av europeiska sjukförsäkringskort landsvis Den här bilagan innehåller information om det europeiska sjukförsäkringskortet. Modellkorten har kopierats från webbadressen http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Läs mer

europeiskt medborgarinitiativ

europeiskt medborgarinitiativ Ny rättighet för eu-medborgare Du kan bestämma dagordningen! Vägledning om europeiskt medborgarinitiativ Europeiska kommissionen Generalsekretariatet 1049 Bryssel BELGIEN Manuskriptet färdigställdes i

Läs mer

Ordförande och sekreterare: specialsakkunnig Kirsi Pulkkinen. 74/2012 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 5/41/2012 HARE nummer OM006:00/2012

Ordförande och sekreterare: specialsakkunnig Kirsi Pulkkinen. 74/2012 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 5/41/2012 HARE nummer OM006:00/2012 14.12.2012 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Genomförande av tolkningsdirektivet Tolkningsarbetsgruppen Ordförande och sekreterare: specialsakkunnig Kirsi Pulkkinen 74/2012

Läs mer

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 SAMMANFATTANDE ANALYS Urval: Respondenter: Metod:

Läs mer

Om Europaparlamentet. på lättläst svenska

Om Europaparlamentet. på lättläst svenska Om Europaparlamentet på lättläst svenska 1 Innehåll Välkommen till Europaparlamentet! sidan 3 Detta gör Europaparlamentet sidan 4 Så använder EU sina pengar sidan 6 Europaparlamentet arbetar för demokrati

Läs mer

Haagkonventionen av den 13 januari 2000 om internationellt skydd för vuxna

Haagkonventionen av den 13 januari 2000 om internationellt skydd för vuxna GENERALDIREKTORATET FÖR EU-INTERN POLITIK UTREDNINGSAVDELNING C: MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER OCH KONSTITUTIONELLA FRÅGOR RÄTTSLIGA FRÅGOR Haagkonventionen av den 13 januari 2000 om internationellt skydd

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 12 mars 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 12 mars 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 12 mars 2015 (OR. en) 7143/15 TRANS 88 FÖLJENOT från: inkom den: 11 mars 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa.

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. 2264 InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. Äventyr, valfrihet, bekvämlighet. Europa har så mycket att erbjuda: storstäder, pittoreska byar, vacker natur och spännande evenemang. Med InterRail

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 24.4.2009 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0930/2005, ingiven av Marc Stahl (tysk medborgare), om erkännande i Tyskland av examina

Läs mer

dedicated 2015 Välj språk English dedicated 2015 EFTERLEVNADSUNDERSÖKNING GÄLLANDE SUPPLY CHAIN INITIATIVE

dedicated 2015 Välj språk English dedicated 2015 EFTERLEVNADSUNDERSÖKNING GÄLLANDE SUPPLY CHAIN INITIATIVE Välj språk English EFTERLEVNADSUNDERSÖKNING GÄLLANDE SUPPLY CHAIN INITIATIVE - 2018 Välkommen till Dedicateds webbenkät. Den webbaserade metoden garanterar att företagets svar behandlas konfidentiellt.

Läs mer

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden ZA887 Flash Eurobarometer 70 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 0) Country Questionnaire Sweden Tourism - SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA ALLA) Q

Läs mer

Välj språk. Swedish.

Välj språk. Swedish. Page 1 sur 10 Välj språk Swedish Efterlevnadsundersökning gällande Supply Chain Initiative - 2016 Välkommen till Dedicateds webbenkät. Den webbaserade metoden garanterar att företagets svar behandlas konfidentiellt.

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION GRÖNBOK. om tillämplig lag och behörig domstol i mål om äktenskapsskillnad. (framlagt av kommissionen)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION GRÖNBOK. om tillämplig lag och behörig domstol i mål om äktenskapsskillnad. (framlagt av kommissionen) EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.3.2005 KOM(2005) 82 slutlig GRÖNBOK om tillämplig lag och behörig domstol i mål om äktenskapsskillnad (framlagt av kommissionen) {SEC(2005) 331} SV SV

Läs mer

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA RESA INOM NORDEN OCH EUROPA - Pass eller id-kort? Här får du svaren! Inom Sverige kräver vi ingen legitimation. (Men inom Sverige ses körkort, pass eller nationellt id-kort som godkänd legitimation) Medborgare

Läs mer

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige - Personer som kommer till Sverige för att arbeta - Personer som redan finns här och har permanent uppehållstillstånd

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden DEFINITIVT FÖRSLAG 6 juni 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden till utskottet

Läs mer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer Utrikesministeriets tjänster för resenärer Mera info i Finland: Utrikesministeriets konsulära enhet PB 415, 00023 Statsrådet Tfn: +358 295 350 000 (växel) Jour dygnet runt: +358 9 1605 5555 Fax: +358 9

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd Regeringens proposition om godkännande av fördraget om Tjeckiens, Estlands, Cyperns, Lettlands, Litauens, Ungerns, Maltas, Polens, Sloveniens och Slovakiens anslutning till

Läs mer

Roaming som hemma: Vanliga frågor

Roaming som hemma: Vanliga frågor Roaming som hemma: Vanliga frågor ROAMING Switch on! Fram tills nu har din operatör tagit ut ett annat, högre pris när du använt din mobiltelefon för samtal, sms och surf under resor i ett annat EU-land.

Läs mer

Misstänktas rätt till insyn vid frihetsberövande m.m. ändrade bestämmelser från den 1 juni 2014

Misstänktas rätt till insyn vid frihetsberövande m.m. ändrade bestämmelser från den 1 juni 2014 Misstänktas rätt till insyn vid frihetsberövande m.m. ändrade bestämmelser från den 1 juni 2014 RättsPM 2014:1 Utvecklingscentrum Malmö Maj 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 De

Läs mer