Dina reserättigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dina reserättigheter"

Transkript

1 Dina reserättigheter - när du reser med flyg, tåg, buss eller båt

2 Dina rättigheter EU har regler för alla olika resor. När du reser med flyg, tåg, buss eller båt har du alltid vissa rättigheter när det uppstår problem som inställda resor eller förseningar. När du har rätt till hjälp EU:s regler ger dig rätt till hjälp vid en försening. Beroende på hur du reser har du rätt till hjälp efter en viss tid. Tågresor efter 60 minuter. Båtresor efter 90 minuter. Bussresor efter 90 minuter, men bara om resan är längre än tre timmar och 250 kilometer. När en flygresa anses försenad beror på hur lång resan är och vart du ska åka. Men resan måste vara minst två timmar sen för att du ska ha rätt till hjälp. Hjälpen du har rätt till När din resa är försenad enligt lagen har du rätt till hjälp från bolaget du reser med. Bolaget ska dela ut information om dina rättigheter. Om du inte får information kan du anmäla det till Konsumentverket. Du har rätt till gratis mat och dryck i proportion till hur lång förseningen är. Du har rätt till gratis hotell om du behöver övernatta på grund av förseningen. Inställda resor När resan ställs in helt ska du få välja mellan att boka en ny resa eller att få pengarna tillbaka. Det gäller oavsett orsaken till att resan ställs in. När du reser med flyg har du rätt till ombokning eller återbetalning även vid överbokning och vid förseningar på mer än fem timmar. När du reser med buss har du rätt till ombokning eller återbetalning vid förseningar på mer än två timmar eller när resan är överbokad.

3 När du reser med flyg EU:s regler gäller för alla resor som startar inom EU. Reglerna gäller också resor där ett flygbolag som hör hemma i ett EUland flyger in i EU. Om EU:s regler inte gäller är det flygbolagets egna villkor som bestämmer dina rättigheter. Förseningar Det kan vara svårt att veta när en flygresa anses försenad enligt lagen. Det här gäller: För resor upp till kilometer är det är en försening om resan blir minst två timmar sen. För resor som är längre än kilometer och går inom EU och för andra resor som är mellan och kilometer är det en försening om resan blir minst tre timmar sen. För alla övriga resor är det en försening om resan blir minst fyra timmar sen. Om din resa är en försening enligt detta har du rätt till hjälp från flygbolaget. Läs mer om din rätt till hjälp på sidan 2. Inställt flyg När din resa ställs in har du rätt att få välja mellan tre alternativ. Att boka om resan så att du kommer fram så snart som möjligt. Att boka om resan till ett annat tillfälle som passar dig. Att få pengarna tillbaka. När resan ställs in kan du också ha rätt till ekonomisk kompensation. Tre saker avgör din rätt till kompensation. När du fick besked om att flygningen var inställd. Om du har blivit erbjuden ett ersättningsflyg och vid vilken tidpunkt den nya resan är. Orsaken till att flygningen ställdes in. Om flyget ställs in när du befinner dig på flygplatsen har du rätt till den hjälp som beskrivs under rubriken Dina rättigheter.

4 Nekad ombordstigning Ibland nekar flygbolaget passagerare att gå ombord på flygbolaget. Det kan till exempel bero på överbokning. Om du nekas att gå ombord har du rätt till samma hjälp och ekonomiska kompensation från flygbolaget som om resan ställs in. Ekonomisk ersättning Det finns två typer av ersättning som du kan få när du har problem med flyget, skadestånd och kompensation. Skadestånd kan du få för kostnader du har fått på grund av det som har hänt. Kom därför ihåg att spara alla kvitton. Kompensation kan betalas ut vid nekad ombordstigning, inställt flyg eller för flyg som är försenat med minst 3 timmar. Kompensationen består av fastställda belopp och är minst 125 euro. Läs mer om ersättningen och när du har rätt till den på konsumentverket.se/flyg. Bagage Flygbolaget har ansvar för allt bagage du checkar in. Om ditt bagage försenas har du rätt till ersättning för kostnader som du drabbas av på grund av förseningen. Du kan till exempel vara tvungen att köpa kläder. Om bagaget förloras har du rätt till ersättning för bagagets värde. Bagaget anses vara förlorat när flygbolaget erkänner att det är borta eller om det inte har kommit fram efter 21 dagar. Om ditt bagage skadas under resan har du rätt till ersättning som täcker skadan. Men kom ihåg att inte packa ömtåliga varor i det incheckade bagaget. Om de går sönder kan det vara svårt att få ersättning. Det är bolagets regler som bestämmer vad som får packas.

5 När du reser med tåg En tågresa anses försenad om den blir minst en timme sen. Vid en försening eller om resan ställs in ska du få välja mellan tre alternativ. Att resa så snart som möjligt. Med det försenade tåget eller med ett annat tåg. Att boka om resan till en annan dag. Att få pengarna tillbaka. Om du genomför resan har du rätt att få tillbaka minst 25 procent av biljettpriset om förseningen är mellan en och två timmar. Om förseningen är mer än två timmar har du rätt att få tillbaka minst 50 procent av biljettpriset. Om du reser med ett periodkort, till exempel ett månadskort, är det bolagets egna regler som avgör vad du har rätt till vid förseningar. Vid förseningar på minst en timme har du också rätt till hjälp från tågbolaget enligt informationen på sidan 2. Bagage Du ansvarar själv för bagage du tar med dig in i tågvagnen. Om bagaget försvinner eller skadas på något sätt har du bara rätt till ersättning om det är tågföretagets fel. När du reser med buss Om din bussresa försenas med minst 120 minuter, ställs in eller är överbokad ska du få välja mellan två alternativ. Att genomföra resan så snart som möjligt, med den försenade bussen eller med en annan buss. Att få pengarna tillbaka. Om bussbolaget inte erbjuder dig att välja har du dessutom rätt till ekonomisk kompensation som ska motsvara 50 procent av biljettpriset.

6 När du reser med båt En båtresa anses försenad om den blir minst 90 minuter sen. Vid en försening eller om resan ställs in ska du få välja mellan två alternativ. Att genomföra resan så snart som möjligt, med den försenade båten eller med en annan båt. Att få pengarna tillbaka. Om du genomför den försenade resan har du rätt till ekonomisk kompensation. Du ska få tillbaka 25 eller 50 procent av biljettpriset. Vad du har rätt till beror på hur länge du blir försenad, hur lång båtresan är och orsaken till förseningen. Läs mer på konsumentverket.se/bat. Bagage och fordon Om ditt bagage eller ett fordon du har tagit ombord skadas eller förstörs har du rätt till ekonomisk ersättning. Men bara om båtbolaget är ansvarigt för skadan. Om skadan beror på en sjöfartsolycka är bolaget alltid ansvarigt. Exempel på sjöfartsolyckor är förlisningar eller sammanstötningar.

7 Så klagar du på din resa Vänd dig direkt till bolaget om du vill reklamera resan eller begära ersättning för en försening eller någonting annat. Skriv till bolaget och meddela att du vill ha ersättning och förklara varför. Om du vill ha ersättning för något du har köpt ska du skicka med kopior på kvitton. Om du inte får svar från bolaget eller om du inte är nöjd med svaret finns det andra sätt att gå vidare med ärendet. Konsumentvägledning Konsumentvägledaren i din kommun kan ge dig personlig rådgivning om du hamnar i en tvist med ett företag. På Konsumentverkets webbplats finns kontaktuppgifter till alla konsumentvägledare i Sverige. Konsument Europa Konsument Europa är en enhet inom Konsumentverket som erbjuder kostnadsfri information och rådgivning till konsumenter vid gränsöverskridande handel inom EU. De kan ge dig personlig rådgivning om du hamnat i en tvist med ett bolag från ett annat EU-land, Norge eller Island. Mer information finns på Konsument Europas webbplats, konsumenteuropa.se. Allmänna reklamationsnämnden Om du kräver ett bolag på ersättning men inte får betalt kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden. Det är en statlig myndighet som prövar tvister mellan konsumenter och företag. För att din tvist ska prövas måste ditt krav vara minst kronor. Mer information finns på Allmänna reklamationsnämndens webbplats, arn.se.

8 Konsumentverket 2013 ISBN Konsumentverket Konsumentverket arbetar för att företag ska följa lagen och ge dig dina rättigheter. Om dina rättigheter inte respekteras kan du anmäla det till oss på Konsumentverket. Inom reseområdet är det tre typer av överträdelser du kan anmäla. När du inte får den information du har rätt till. När ett bolag har oskäliga avtalsvillkor. När ett bolag har vilseledande marknadsföring. Kom ihåg att reglerna inom reseområdet gäller som lag inom hela EU. Lagen gäller oavsett vad som står i avtal eller ges i annan information från bolaget du reser med. Konsumentverket.se för mer information I den här broschyren finns dina rättigheter beskrivna kortfattat. På vår webbplats, konsumentverket.se, finns mer information som hjälper dig både före och efter din resa. Där hittar du även vår webbtjänst Klagoguiden Resor som ger svar på vad du har rätt till i just ditt enskilda fall. Konsumentverket, Box 48, Karlstad. Telefon: konsumentverket.se

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska Resebyråföreningen Information från Svenska Resebyråföreningen 1 Att tänka på inför och under flygresan Svenska Resebyråföreningen har i

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

TILL hantverkare. hantverkare

TILL hantverkare. hantverkare TILL hantverkare tips till dig som är hantverkare Checklista Jag har visat kunden att jag har F-skatt behörighet försäkringar Jag och kunden har kommit överens om arbetets omfattning när arbetet ska påbörjas

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare T I L L k o n s u m e n t tips till dig som ska anlita hantverkare Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som

Läs mer

Distans- och hemförsäljningslagen

Distans- och hemförsäljningslagen Distans- och hemförsäljningslagen SFS 2005:59 Lagen ger dig ett skydd vid distanshandel och hemförsäljning. Reviderad april 2007 Distans- och hemförsäljningslagen (2005:59) gäller när du handlar på distans

Läs mer

Konsument i Sverige. Svenska

Konsument i Sverige. Svenska Konsument i Sverige Svenska Konsument i Sverige För dig som vill veta vilka konsumentregler som gäller i Sverige har vi samlat viktiga fakta och goda råd. Råd och hjälp... 3 Konsumentvägledning... 3 Konsument

Läs mer

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag Lättläst Försörjningsstöd Socialbidrag Vad är försörjningsstöd? Försörjningsstöd är pengar som kommunen kan ge till människor som inte själva kan betala sina räkningar eller köpa mat och kläder och annat

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Föräldrapenning. Hur mycket får man? Vem har rätt till föräldrapenning?

Föräldrapenning. Hur mycket får man? Vem har rätt till föräldrapenning? Föräldrapenning Föräldrapenning är den ersättning föräldrar får för att kunna vara hemma med sina barn i stället för att arbeta. Den betalas ut i sammanlagt 480 dagar per barn. Föräldrapenningen har tre

Läs mer

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på Skuldsanering Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på www.kronofogden.se. Du kan också ringa Kronofogden på

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun.

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun. Frågor och svar om ekonomiskt bistånd lättläst Artikelnummer 2006-114-4 Här kan du läsa frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är pengar du söker från socialtjänsten så att du klarar

Läs mer

Har du vunnit drömvinsten? Om timeshare och liknande avtal om semesterboenden.

Har du vunnit drömvinsten? Om timeshare och liknande avtal om semesterboenden. Har du vunnit drömvinsten? Om timeshare och liknande avtal om semesterboenden. Semestervinst som kan ge bitter eftersmak Du har just skrapat en lott och vunnit ett fint pris. Lyckan är total! Snabbt därefter

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Standardmall för information om ångerrätten

Standardmall för information om ångerrätten Standardmall för information om ångerrätten Denna mall kan användas av näringsidkare för att informera konsumenter om ångerrätten enligt de krav som finns i lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler

Läs mer

Rådgivning inom livsmedelskontrollen

Rådgivning inom livsmedelskontrollen Rådgivning inom livsmedelskontrollen FÖR FÖRETAGARE 2 Inledning I våra möten med er livsmedelsföretagare ser vi att det finns efterfrågan på mer rådgivning och information från kontrollmyndigheterna. Samtidigt

Läs mer

Om du är sjuk och inte kan arbeta

Om du är sjuk och inte kan arbeta Om du är sjuk och inte kan arbeta Välkommen till Försäkringskassan Influensa, benbrott eller migrän. Det kan finnas många orsaker till att du inte kan arbeta som vanligt. Om du måste vara borta från jobbet

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Köpa och sälja genom fastighetsmäklare. Information om förmedlingstjänsten till dig som är spekulant, köpare eller säljare

Köpa och sälja genom fastighetsmäklare. Information om förmedlingstjänsten till dig som är spekulant, köpare eller säljare Köpa och sälja genom fastighetsmäklare Information om förmedlingstjänsten till dig som är spekulant, köpare eller säljare Denna information är en del i Fastighetsmäklarinspektionens arbete för att nå visionen

Läs mer

Till Dig som behöver veta mer om RIKSFÄRDTJÄNST

Till Dig som behöver veta mer om RIKSFÄRDTJÄNST Till Dig som behöver veta mer om RIKSFÄRDTJÄNST 2 Till Dig som behöver veta mer om riksfärdtjänst Riksfärdtjänsten är ett kommunalt ansvar. Det innebär att Du som är folkbokförd i Danderyds kommun ska

Läs mer

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET 2015 Koll på pengarna FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET Råd och tips om din ekonomi Din ekonomi Du vill att pengarna ska räcka hela månaden, varje månad. Du har något du vill spara till men

Läs mer

Ett övningshäfte om dina rättigheter som konsument

Ett övningshäfte om dina rättigheter som konsument Ett övningshäfte om dina rättigheter som konsument Innehållsförteckning Till dig som användare 3 Att dela ut: Konsumentens 10 budord 4 Checklista för nätshopping 5 Uppgifter och övningar: Tjugo fall i

Läs mer