Intern styrning och kontroll belastning eller tillgång? Ett försök till utvecklingsarbete inom Linnéuniversitetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Intern styrning och kontroll belastning eller tillgång? Ett försök till utvecklingsarbete inom Linnéuniversitetet"

Transkript

1 Till SUHF administratörskonferens Handläggare: Per Sundström och Susanne Lindberg, universitetsledningens kansli Intern styrning och kontroll belastning eller tillgång? Ett försök till utvecklingsarbete inom Linnéuniversitetet Bakgrund Linnéuniversitetet bildades 1 januari 2010 genom en fusion av lärosätena i Kalmar och Växjö. Ett nytt universitet skapas inte över en natt och inte heller av sig självt. En vision och strategi togs fram för det nya universitetet. Universitetet har utifrån den format ett arbetssätt med avseende på verksamhetsutveckling som innebär att successivt jobba med förbättringar för att nå en effektiv och högkvalitativ verksamhet. Utgångspunkten i detta arbete har varit att utifrån vår vision och strategi försöka integrera verksamhetsplanering, kvalitetsarbete och intern styrning och kontroll. Arbetet bedrivs utifrån kvalitetspolicyns beskrivning av verksamhetsprocessen: Intern styrning och kontroll Förordningen om intern styrning och kontroll (FISK) beslutades Den syftar till att säkerställa att staten följer myndighetsförordningens verksamhetskrav och innebär att staten med rimlig säkerhet använder sina resurser på bästa sätt samt agerar rättssäkert. Ekonomistyrningsverket (ESV) utarbetar riktlinjer inom området, som gäller generellt för samtliga statliga myndigheter. Verksamheten inom universitet och högskolor finansieras inte enbart av direkta statsanslag utan sektorn är också till stor del finansierad av externa medel. I jämförelse med andra statliga myndigheter är verksamheten inom universitet och högskolor i större utsträckning 1 (3)

2 konkurrensutsatt. Detta innebär att regelverket inte alltid upplevs helt anpassat för vår verksamhet. Vår utmaning är att få FISK och ESV:s riktlinjer att harmoniera med högskolelagen och högskoleförordningen samt vår verksamhet. Utvecklingsarbetet inom intern styrning och kontroll Linnéuniversitetets utvecklingsarbete av intern styrning och kontroll (ISK) syftar till en fortsatt anpassning av detta regelverk till universitetets verksamhet samt att sträva efter att integrera ISK med universitetets styrning och verksamhetsutveckling inom utbildning, forskning och verksamhetsstöd. Utvecklingsarbetet pågår i nära samverkan med en fakultet samt inom universitetsförvaltningen. Utgångspunkter: Intern styrning och kontroll ska vara en del av våra styr- och kontrollprocesser. Intern styrning och kontroll ska vara en del av verksamhetsplaneringen/- uppföljningen och verksamhetsutvecklingen. Intern styrning och kontroll delas upp i två delar: intern styrning samt intern kontroll. Komplettera ISK-begreppet RISK med kritiska faktorer, som även inbegriper möjligheter. Använda begreppet åtgärder istället för kontrollåtgärder. Reflektera mer än att räkna risktal samt förenkla värderingen. Acceptansnivåer varierar för kritiska faktorer/risker beroende på område. Dokumentation av nedanstående tre områden ingår i underlaget för universitetsstyrelsens bedömning i årsredovisningen. 1. Kritiska faktorer för att kunna uppnå Linnéuniversitetets mål (fokus intern styrning) Universitetsledning och fakultetsledning ansvarar för att ta fram de kritiska faktorerna för att kunna uppnå Linnéuniversitetet mål. Kritiska faktorer ska värderas och eventuella åtgärder ska utgöra en del av verksamhetsplanen för universitetet som helhet och för respektive fakultet/enhet. 2. Förbättrade beslutsunderlag utifrån olika perspektiv (intern styrning och intern kontroll) För att tydliggöra intern styrning och kontroll avseende beslutsfattande har ett underlag utarbetats där ett antal kriterier anges som en del av beredningsprocessen inför beslut med verksamhetspåverkan. Syftet är att reflektera utifrån olika aspekter inför beslutet och dess konsekvenser. Respektive beslutsfattare bedömer när underlag ska tillämpas. De olika kriterierna utgörs för närvarande av, se även bilaga: Övergripande skäl/motiv till beslut Återkoppling till Linnéuniversitetets övergripande mål/strategier och andra styrdokument Arbetsmiljö Fysiska och psykosociala förhållanden som har betydelse för arbetsmiljön finns särskild arbetsmiljöutredning? Rättsäkerhet Verksamhetsstöd Resursåtgång Effektivitet 2 (3)

3 Beslutsprocessen Har ärendet varit föremål för MBL? Har studentinflytandet tillgodosetts? Sammanfattande bedömning Eventuella risker med beslutet (inklusive värdering) samt eventuella åtgärder med anledning av detta och risker med att beslutet inte tas. 3. Verksamhetsstödets ansvar för intern kontroll (fokus intern kontroll) Översiktlig genomgång av intern kontroll inom verksamhetstödet sker genom årliga intervjuer med ansvariga chefer. Arbetet utgör en del av verksamhetsutvecklingen och ingår i verksamhetsplanen. För närvarande arbetar vi utifrån följande definition av intern kontroll som vi hämtat från Sveriges kommuner och landstings hemsida: Intern kontroll handlar om tydlighet, ordning och reda. Det handlar om att säkra att det som ska göras blir gjort, på det sätt som det är tänkt. Intern kontroll är det samlade begreppet för den organisering och de system, processer och rutiner som bidrar till detta. Intervjufrågor: Vilka interna kontroller görs på er avdelning/gränsdragning mellan organisatoriska enheter? Finns det något som saknas eller som behöver utvecklas avseende den interna kontrollen? När det gäller intern styrning så ber vi er att reflektera över på vilket sätt era rutiner för intern kontroll bidrar/kan bidra till att uppnå Linnéuniversitetets övergripande mål och strategier? En konsekvens av utvecklingsarbetet blir en ny policy. 3 (3)

4 Till SUHF administratörskonferens Bilaga Beslutsunderlag reflektion i beredningsprocessen Syfte och tillämpning: Underlaget syftar till att förbättra kvaliteten avseende beslutsfattande genom reflektion utifrån ett antal kriterier. Beslutsunderlaget ger också en ökad förståelse samt underlättar kommunikationen av beslutet. Det skapar även bättre förutsättningar för uppföljning av beslutet. Det är beslutsfattaren som avgör i vilka ärenden som underlaget ska användas. För vissa ärendetyper finns särskilt utarbetade modeller för beslut t ex inrättande av program. Detta underlag är tänkt att främja reflektion, vilket innebär att samtliga kriterier inte behöver vara aktuella för varje enskilt beslut. Konsekvensbeskrivningarna utgår från själva beslutet men kan också vara beskrivningar över konsekvenser om beslutet inte tas. Hänvisa till eventuell bilaga avseende fördjupad bedömning av arbetsmiljökonsekvenser eller andra fördjupade beslutsunderlag. Områden och frågeställningar Övergripande skäl/motiv till beslut Varför tar vi detta beslut? (ex. kvalitetförbättringar, ekonomi, kompetensförsörjningsskäl, omvärldsförändringar, politiska beslut) Vision och strategi/andra tillämpliga styrdokument Hur bidrar beslutet till måluppfyllelse av Vision och strategi/ andra styrdokument? Hur bidrar beslutet till utveckling av en kreativ kunskapsmiljö i Linnés anda? Hur bidrar beslutet till universitetets attraktivitet? Hur bidrar beslutet till samhällsutveckling? Påverkan på omgivande samhälle? Arbetsmiljö Fysiska och psykosociala förhållanden som har betydelse för arbetsmiljön Hur bidrar beslutet till universitetets attraktivitet som arbetsplats och studiemiljö? Hur påverkas personalen/studenterna av beslutet? Kräver förändringen en fördjupad bedömning av arbetsmiljökonsekvenserna, se särskild blankett? Hur bidrar beslutet till lika villkor? Beskrivningar/bedömningar Beskrivning av motiv/skäl Beskrivning av måluppfyllelse: 1 (2)

5 Områden och frågeställningar Rättssäkerhet Följer beslutet gällande rätt? Stämmer det med andra beslut? Ersätter detta beslut tidigare beslut (dnr)? Kräver beslutet rutinförändringar? Krävs nya följdbeslut? Verksamhetsstöd Kräver beslutet anpassningar av systemstöd? Kräver beslutet rutinförändringar? Krävs nya följdbeslut? Kräver beslutet kommunikationsstöd? Resursåtgång Resulterar beslutet i minskad och/eller ökad resursåtgång? (personalkostnader, driftskostnader, ITsystem/andra investeringar, annat verksamhetsstöd) Hur bidrar beslutet till hållbar utveckling? Effektivitet Bedöms kostnaderna rimliga i förhållande till måluppfyllelsen (nyttan) på kort respektive lång sikt? Beslutsprocessen Har ärendet varit föremål för MBL? Har studentinflytandet tillgodosetts? Sammanfattande bedömning I den sammanfattande bedömningen ingår också att identifiera såväl risker med beslutet som risker om beslut inte fattas. Risker med beslutet ska värderas utifrån sannolikheten för att en händelse inträffar och konsekvenser för verksamheten, med en 3 gradig skala: hög, medel eller låg risk. Beskrivningar/bedömningar Risker med beslutet (inklusive värdering: hög, medel eller låg risk): Risker med att beslutet inte tas (inklusive värdering: hög, medel eller låg risk): Åtgärder med anledning av risker med beslutet Åtgärd Ansvarig Åtgärd genomförd (datum) Uppföljning av åtgärd (datum och ansvarig) 2 (2)

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm Revisionsrapport Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2009-03-19 32-2008-0736 Karolinska Institutets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Karolinska Institutets (KI:s) årsredovisning,

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Rektorsbeslut nr: 199 Datum: 2013-11-11 Dnr: ST 2013/417-1.1 Rektors förord Linnéuniversitetet har högt ställda ambitioner som lärosäte. För att nå upp till vår vision

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

Självvärdering av verksamhetsstödet vid fakulteten för samhällsvetenskap

Självvärdering av verksamhetsstödet vid fakulteten för samhällsvetenskap 2015-09-24 Projektplan Självvärdering av verksamhetsstödet vid fakulteten för samhällsvetenskap Innehåll 1. Uppdraget 2. Ramar 2.1 Projektansvar 2.2 Samordnare 2.3 Ledningsgrupp 2.4 Funktionsgrupperna

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU 1(2) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-2245 Rektor BESLUT Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU enligt bifogad

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll UFV 2010/366 Intern styrning och kontroll Plan 2010 Fastställd av rektor 2010-03-09 UFV 2010/366 Innehållsförteckning Utgångspunkter för ISK-arbetet 2010 4 Slutsatser av ISK-arbetet 2009 4 Planerade aktiviteter

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Fastställd av rektor 2014-02-04 Innehållsförteckning Inledning 3 1 Processen för intern styrning och kontroll 3 1.1 Riskanalyser 4 1.1.1 Riskidentifikation 4 1.1.2 Riskvärdering

Läs mer

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Emelie Holmlund 2017-02-16 Dnr 2017/346 Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Upprättande och förvaltning av regeldokument

Upprättande och förvaltning av regeldokument Dnr UFV 2015/584 Upprättande och förvaltning av regeldokument Internrevisionen 2015 Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 Innehåll Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 1.1 Intern styrning och

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2018-03-12 (Dnr. LED 1.3-2018/119 ) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Läs mer

Kvalitetspolicy, riktlinjer för synpunktshantering mm och kvalitetspris för Uppsala kommun

Kvalitetspolicy, riktlinjer för synpunktshantering mm och kvalitetspris för Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Duvner Sara Datum 2017-11-24 Diarienummer KSN-2017-3087 Kommunstyrelsen Kvalitetspolicy, riktlinjer för synpunktshantering mm och kvalitetspris för Uppsala

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll UFV 2009/1486 Intern styrning och kontroll Riskanalys för utbildning på grundnivå och avancerad nivå Fastställd av Rektor 2009-12-07 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte 3 inom universitetet 3 Arbetssätt

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

REGEL FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA STYRDOKUMENT

REGEL FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA STYRDOKUMENT REGEL FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA STYRDOKUMENT Typ av dokument: regel Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: 2019-01-01 tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur Ansvarig

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Anvisningar för uppföljning av verksamhetsåret 2016

Anvisningar för uppföljning av verksamhetsåret 2016 Anvisningar för uppföljning av verksamhetsåret 2016 Fastställd av rektor den 11 oktober 2016 Typ av dokument: Plan Beslutad av: Rektor Giltighetstid: 2016-09-01 2017-08-31 Dnr: FS 1.3.2-1773-16 Område:

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Dnr UFV 2009/1486 Intern styrning och kontroll Riskanalys för universitetsövergripande risker Fastställd av Rektor 2009-12-07 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte 3 Intern styrning och kontroll inom

Läs mer

Revisionsplan för 2016

Revisionsplan för 2016 1 (1) BESLUT 2015-12-01 Dnr SU FV-1.1.6-3218-15 Handläggare: Mikael Lundén Internrevisionschef Revisionsplan för 2016 vid Stockholms universitet har efter en riskanalys av universitetets verksamhet utarbetat

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0217 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Anställda inom Verksamhetsstöd Publicerad Högskolans styrdokument

Läs mer

RISKANALYS Humanistiska fakulteten. Dnr V 2017/701 DATUM: BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen. KONTAKTPERSON: Anna Nordling

RISKANALYS Humanistiska fakulteten. Dnr V 2017/701 DATUM: BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen. KONTAKTPERSON: Anna Nordling RISKANALYS 2018 Dnr V 2017/701 Humanistiska fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Anna Nordling ANVISNINGAR FÖR RISKANALYS Bakgrund Bakgrund Förordning

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Beslutat av: Universitetsstyrelsen Innehåll Inledning... 3 Internrevisions uppdrag och syfte... 3 Uppdragsgivare och organisation... 3 Ansvar och

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Uppföljning av Organisation 2013 sammanfattande rapport

Uppföljning av Organisation 2013 sammanfattande rapport Rapport 141031 Dnr: 2014/54-1.2 Karin Lundhgren Uppföljning av Organisation 2013 sammanfattande rapport Så gjordes uppföljningen I februari 2014 beslutade rektor att den nya organisationen som trädde i

Läs mer

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596 Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING Datum Dnr 2007-04-20 32-2006-0596 Årsredovisning för Linköpings universitet 2006 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Linköpings universitet

Läs mer

Revisionsplan för 2013

Revisionsplan för 2013 Dnr SLU.ua.Fe.2012.2.3.0-3921 Exp. den 2012-12-19 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2012-12-18 Rektor Revisionsplan för 2013 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Kvalitetsutveckling inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet

Kvalitetsutveckling inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet Kvalitetsutveckling inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet Ann Fust Åsa Kettis Lindblad Kvalitets- och utvecklingsarbete inom administration Nationell konferens i SUHFs regi 2010-08-26

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN 2017-02-16 DNR V 2017/87 Internrevisionen Jan Sandvall Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2017 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering vid Linköpings universitet

Riktlinjer för riskhantering vid Linköpings universitet 2012-12-07 PM FISK Dnr 2012-01029 USP 2012-6.9 Riktlinjer för riskhantering vid Linköpings universitet Utgångspunkter Ett led i arbetet med intern styrning och kontroll (FISK) är att identifiera de risker

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

RISKANALYS FÖR Humanistiska fakulteten. DATUM: Förslag BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen. KONTAKTPERSON: Mats Andrén

RISKANALYS FÖR Humanistiska fakulteten. DATUM: Förslag BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen. KONTAKTPERSON: Mats Andrén RISKANALYS FÖR 2015 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2014-10-14 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Mats Andrén RISKANALYS Bakgrund Förordningen om intern styrning och kontroll

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet 1 (6) 2009-06-25 Dnr SU 31-0587-09 Linda Stridsberg Utredare Ledningskansliet Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet Ett gemensamt kvalitetsarbete Studenternas inflytande

Läs mer

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanus STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2693 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab Delegationsordning Science for Life Laboratory SciLifeLab 1. BAKGRUND Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt centrum vid Kungliga

Läs mer

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Innehåll Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola 3 Universitet och högskolor 3 Universitet och högskolors verksamhet 3 Akademisk

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Organisation av och uppföljning av intern kontroll

Organisation av och uppföljning av intern kontroll Dnr VON-2015-91 Dpl 00 sid 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2015-03-05 Mikael Lind, 0545405452 mikael.lind@karlstad.se Organisation av och uppföljning av intern kontroll

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/17008 Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Rapport 4-17 2 Landstingets ärende- och beslutsprocess uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 UFV 2014/695 Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 Till konsistoriet 2014-06-16 1 Inledning 3 2 Riskanalys 3 3 Förslag på granskningar 3 3.1 Universitetets arbete med intern styrning och kontroll

Läs mer

Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal

Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal 2013-09-25 Personalavdelningen Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal 1 (7) Utvecklingssamtal Utvecklingssamtal ska vara ett återkommande samtal som sker i dialog mellan medarbetare

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt kränkande särbehandling

Processbeskrivning vid misstänkt kränkande särbehandling Dnr: 2017/5768-1.1 Processbeskrivning vid misstänkt kränkande särbehandling Beslutad av Universitetsdirektören Gäller från 2017-11-01 Innehåll Inledning 3 Universitetets skyldigheter 3 Arbetsmiljölagen

Läs mer

Internrevisionsrapport 2018

Internrevisionsrapport 2018 1 UFV 2018/863 Internrevisionsrapport 2018 Fastställd av Konsistoriet 2018-12-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Syfte samt revisionsfrågor... 4 3.1 Granskningens genomförande...

Läs mer

RISKANALYS Humanistiska fakulteten. Dnr V 2016/705. DATUM: Förslag till beslut BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen

RISKANALYS Humanistiska fakulteten. Dnr V 2016/705. DATUM: Förslag till beslut BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen RISKANALYS 2017 Dnr V 2016/705 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag till beslut 2016-10-10 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Mats Andrén RISKANALYS Bakgrund Bakgrund Förordningen

Läs mer

Återkoppling på revisorernas granskning av styrelsens uppdrag att tillvarata positiva exempel

Återkoppling på revisorernas granskning av styrelsens uppdrag att tillvarata positiva exempel BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD14/03668 Uppdnr 968 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR Typ av dokument: Policy Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Arbetsmiljö och lika villkor Ansvarig förvaltningsenhet: Personalenheten Ersätter dokument: Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen Protokollsutdrag Sid 1 (1) Dnr: FS 1.1-1925-17 Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december 2017. 86 Beslut Ärende Regler för Internrevisionen Dnr: FS 1.1-1925-17 Beslut/åtgärd Internrevisionschef

Läs mer

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet UFV 2015/1242 Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2016-11-15 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Struktur och begrepp för styrande dokument

Läs mer

Anvisningar för intern styrning och kontroll vid Karolinska Institutet

Anvisningar för intern styrning och kontroll vid Karolinska Institutet Anvisningar för intern styrning och kontroll vid Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Fastställda av rektor 2012-05-29 Dnr: 2740/2012-010 INNEHÅLL 1 Institutionernas och styrelsernas arbete

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0216 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd stockholm.se Innehåll Syfte och funktion... 3 Internkontrollsarbetets förutsättningar och utförande... 3 Systematiska kontroller... 4 Internkontrollplanen...

Läs mer

Styr- och kontrollprocessen vid MAU

Styr- och kontrollprocessen vid MAU Dnr: LED 1.3-2018/61 1 (av 8) Malmö universitet, Universitetsstyrelsen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Rapport Styr- och kontrollprocessen vid MAU - Granskningsrapport från internrevisionen Postadress

Läs mer

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning 2016-09-26 1 (5) Kommunstyrelsen Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering,

Läs mer

Revisionsplan för 2015

Revisionsplan för 2015 Dnr SLU ua 2014.1.1.2-4530 2014-Exp: 2014-12- Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2014-12-16 Rektor Revisionsplan för 2015 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2014/312 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument sam gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

Riktlinje för riskhantering

Riktlinje för riskhantering KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för riskhantering Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 14 september 2016 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan 0 Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen genomfört. Analysen bygger

Läs mer

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM:

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM: DNR V 2015/965 RISKANALYS 2016 JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DATUM: 151126 BESLUTAD AV: Ulla Sätereie, prefekt KONTAKTPERSON: Ulla Sätereie, ulla.satereie@jmg.gu.se

Läs mer

Riktlinje för intern styrning och kontroll

Riktlinje för intern styrning och kontroll Riktlinje för intern styrning och kontroll Beslutad 2018-08-28, av: Regionstyrelsen Riktlinje för intern styrning och kontroll 1(7) Sammanfattning/bakgrund Denna riktlinje beskriver hur reglemente för

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen

Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen Fastställd av förvaltningschef 2011-05-25 1 INNEHÅLL Bakgrund 3 Strategiska frågor för högskolan 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Aktiviteter 6 2 Högskolans förvaltning Bakgrund

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

ANVISNINGAR OCH MALL FÖR RISKANALYS 2016

ANVISNINGAR OCH MALL FÖR RISKANALYS 2016 ANVISNINGAR OCH MALL FÖR RISKANALYS 2016 Göteborgs universitetsbibliotek DATUM: 2015-12-04 BESLUTAD AV: Margareta Hemmed KONTAKTPERSON: Håkan Carlsson, Hakan.Carlsson@ub.gu.se RISKANALYS Bakgrund Bakgrund

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Caroline Cruz 08-563 087 23 caroline.cruz@uka.se Göteborgs universitet Universitetsstyrelsen Box 100 405 30 Göteborg Studentinflytande vid rekrytering

Läs mer

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: ST 2013/166-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Intern kontroll 3 Fakultet 6 Utgångspunkter 6 Universitetsförvaltning 8 Utgångspunkter

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

Strategisk riskanalys (intern styrning och kontroll) vid SLU 2014

Strategisk riskanalys (intern styrning och kontroll) vid SLU 2014 1(8) Dnr SLU ua 2015.1.1.1-632. Rektor PROMEMORIA 2015-02-09 Strategisk riskanalys (intern styrning och kontroll) vid SLU 2014 1. Sammanfattning Som underlag för styrelsens ställningstagande om SLU har

Läs mer

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument: Ekonomistyrregler

Läs mer

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Föredragande Bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson och controller Carina Henningsson Sammanfattning Ekonomistyrregler vid Umeå universitet infördes och fastställdes

Läs mer

Policy för medborgardialog

Policy för medborgardialog Policy för medborgardialog Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-23 53 U N D E R R U B R I K Policy för medborgardialog Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

Nätverk för intern styrning och kontroll. Nätverksträff 2, Patrick Freedman och Karolina Larfors

Nätverk för intern styrning och kontroll. Nätverksträff 2, Patrick Freedman och Karolina Larfors Nätverk för intern styrning och kontroll Nätverksträff 2, 2019-05-28 Patrick Freedman och Karolina Larfors Dagordning ESV: Ändringar i 2:8 FÅB från den 1 januari 2019 Regeländringarna ESV:s årliga rapport

Läs mer

Internrevisionens revisionsplan 2008

Internrevisionens revisionsplan 2008 Internrevisionens revisionsplan 2008 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Riskbedömning och hantering av risk... 2 1.2 Råd och stöd... 2 2 Internrevisionens riskanalys... 2 3 Förslag på internrevisionens

Läs mer

Lönepolicy för Umeå universitet

Lönepolicy för Umeå universitet Lönepolicy för Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-03-26 Dnr: UmU 300-376-13 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Policy Rektor 2013-03-26 tills vidare Lönebildning

Läs mer

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet 1 (15) Beslut 2014-06-19 Dnr SU FV-1.1.5-1936-14 Handläggare: Serhat Ok Controller Planeringsavdelningen Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet Detta beslut ersätter tidigare beslut

Läs mer