Datum Ersättare Marjo Pruuki, (S) Monica Eriksson, (S) Madeleine Hautamäki, (C) Marguerite Wase, (HOB) 15.00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Ersättare Marjo Pruuki, (S) Monica Eriksson, (S) Madeleine Hautamäki, (C) Marguerite Wase, (HOB) 15.00"

Transkript

1 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl ande Ledamöter Allan Myrtenkvist, ordförande (S) Anna Hult, (S) Birger Antonsson, (S) Olle Samuelsson, (C) Kenth W Johansson, (M) Sören Jansson, (HOB) Jan Danielsson (V), ers S Backius, (V) Ersättare Marjo Pruuki, (S) Monica Eriksson, (S) Madeleine Hautamäki, (C) Marguerite Wase, (HOB) Övriga närvarande Samuel Eriksson, gruppledare (v) Torbjörn Ström, revisor (HOB) del av mötet Elisabeth H Solberg förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare Justerare Birger Antonsson (S) Justeringens plats och tid Kommunkontoret Underskrifter Sekreterare Paragrafer Inger Törnkvist Ordförande Allan Myrtenkvist Justerare Birger Antonsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Bildningsnämnden Sammanträdesdatum då anslaget sätts upp då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret Underskrift Inger Törnkvist

2 2(19) 57 Val av justerare Birger Antonsson (S) utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 58 Fastställande av dagordningen Ordföranden föreslår bildningsnämnden besluta - fastställa dagordningen till dagens möte. - i enlighet med ordförandens förslag. 59 Genomgång av föregående protokoll Föregående protokoll genomgås och läggs till handlingarna. 60 Tillkommande ärenden - Utdelning av Idrotts, Ledar- och kulturstipendium - Kompetensutveckling kring hedersrelaterat våld

3 3(19) Informationsärenden 61 Gymnasiereform 2011, dnr 11.10/600 Tina Lanefjord rektor på Pihlskolan informerar: Program som kan tänkas finnas framledes på Pihlskolan Ekonomiprogrammet Inriktning: Ekonomi Humanistiska programmet Inriktning: Kultur Nuvarande ekonomiskinriktning och kulturinriktning som finns inom samhällsvetenskapsprogrammet idag är likställda i storlek. Vissa år är ekonomiskinriktning populär och andra år kulturinriktningen. Vi bedömer att ett av ovanstående program ska finnas på Pihlskolan Gy11 med hänvisning till det sjunkande elevunderlaget. Kompetensen finns inom Pihlskolan för båda programmen och intresset bland eleverna varierar från år till år. Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktning: Beteendevetenskap Samhällsvetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet är idag det näst största programmet på Pihlskolan. I Gy11 finns det två inriktningar inom programmet inriktningen Miljö och samhällsbyggande har plockats bort. Samhällsprogrammet är en bred studieförberedande utbildning för fortsatta studier vilket också framgår av intresset för utbildningen. Vi planerar för båda inriktningarna kompetensen finns på Pihlskolan. Naturvetenskapsprogrammet Inriktning: Naturvetenskap Naturvetenskap och samhälle Naturvetenskapsprogrammet är vårt minsta program intresset för programmet har under många år varit svagt i hela landet. Regeringen har fattat beslut om att nationellt göra en stor satsning för att öka intresset bland ungdomarna för de naturvetenskapliga ämnena. Som elevunderlaget ser ut är det tveksamt för naturvetenskapsprogrammet och samtidigt är den en förlust att inte kunna erbjuda naturvetenskapsprogrammet. År 2 och år 3 inriktningar och programfördjupningar finns det möjlighet till samläsning genom olika val och att kurser ges vart annat läsår.

4 4(19) Industriprogrammet Inriktningar: Driftsäkerhet och underhåll Industritekniska processer Svetsteknik Produkt och maskinteknik Industriprogrammet har idag fem inriktningar på Pihlskolan i nuvarande gymnasieskola finns inga nationella inriktningar. I Gy11 finns det fyra inriktningar (se ovan) Diskussioner har förts med Rinman Education angående Stålprocess som inte ryms inom Inriktningarna i GY11. Stålprocess är unikt i Hällefors, en särskild variant på dessa kurser bör sökas om vi inte får riksrekrytering. Industriutbildning finns det lång tradition av i Hällefors. Bedömer att det även i framtiden finns ett intresse för Industriprogrammet. Restaurang- och livsmedelsprogrammet Inriktning: Kök och servering Det nya Restaurang- och livsmedelsprogrammet har tre inriktningar Bageri och konditori, färskvaror, delikatesser och catering, kök och servering. Vi planerar för en inriktning Kök och servering. Vi har kompetensen och utrustning för den inriktningen och intresset bland eleverna har varit bra. Att starta upp de nya inriktningarna känns inte relevant då det innebär nya investeringar samtidigt som elevunderlaget minskar. Elever som går yrkesprogram har 15 veckors praktik under sin studietid. Inom kök och servering finns det gått om bra praktikplatser i kommunen. Program som vi har funderat över och diskuterat är: Omvårdnadsprogrammet Idag har vi omvårdnadsprogrammet i samverkan med Filipstad. Det är ett fåtal elever som väljer omvårdnadsprogrammet. En samverkan där man delar utbildningen kräver stor gemensam planering för att det ska bli bra för eleverna. En utvärdering bör göras innan ställning tas om omvårdnadsprogrammets framtid.

5 5(19) Barn- och Fritidsprogrammet Inriktning: Fritid och hälsa Fritid och hälsa med exempel på yrkesutgång personlig tränare, gyminstruktör eller kanske idrottsplatspersonal kan ev finnas med i framtida planeringen, likaså egen företagare inom fritidssektorn. Barn och fritidsprogrammet har i nuvarande gymnasieskola varit ett program med få sökande. Att starta Barn- och fritidsprogrammet känns riskabelt. Många av kurserna som finns inom barn- och fritidsprogrammet ryms inom Samhällsprogrammets inriktning beteendevetenskap. Kurser inom idrott- och hälsa finns det möjligheter att välja inom det individuella valet. Vi planerar att söka riksrekrytering för följande program Restaurang- och livsmedelsprogrammet Inriktningar: Kök och servering Hotell- och turismprogrammet Inriktning Turism Hotell I första utkastet fanns inriktningen Färskvaror, delikatesser och catering med under Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Vid vidare diskussioner och planering så behövs göras investeringar för att ge den inriktningen. Svårigheter finns att finna lämpliga och bra praktikplatser. Nuvarande Hotell- och restaurangprogram är största program Pihlskolan med totalt 61 elever varvid 35 elever är från annan kommun. Idag finns planer att söka riksrekrytering på nuvarande Hotell- och restaurangprogram med vissa justeringar i programstrukturen. Idag finns ett väl inarbetat Hotell- och restaurangprogram som vi är bra på. Den 25 maj ska arbetet med kvalitetssäkringen av programmet slutföras tillsammans med SHR. Det är oerhört viktigt att blir kvalitetssäkrade då Skolverket lägger stor vikt på att branschens ställer sig bakom vid ansökan av att bli en gymnasieskola med riksrekrytering. Positivt att ge restaurangeleverna en grundläggande behörighet för högskola i utbildningen på Pihlskolan, vilket öppnar möjligheten för eleverna att gå vidare på Restauranghögskolan i Grythyttan.

6 6(19) Naturbruksprogrammet Inriktningar: Sportfisketurism- Vattenbruk Tillsammans med Sävenfors vattenbruksskola planeras att söka riksrekrytering på nuvarande utbildning, finns vissa justeringar i programstrukturerna. Naturen är unik och oslagbar för utbildningen. Vidare håller programråd att bildas för utbildningen. Industriprogrammet Inriktning: Stålprocess Pihlskolan och Rinman Education har överenskommit om att söka riksrekrytering inom Stålprocess utbildningen. I samverkan med Ovako Steel skriver Rinman Education underlag till ansökan. Genom riksrekrytering höjs både kvaliteten och underlaget för Industriprogrammet. - godkänna informationen. 62 Skola 2010, dnr 26.07/600 Förvaltningschefen informerar om att ombyggnationen gällande etapp I pågår som planerat. Projekteringsarbete inför upphandlingen pågår när det gäller etapp II. - godkänna informationen.

7 7(19) 63 Ekonomtjänst, 64.10/600 Förvaltningschefen informerar om att en ekonom kommer att anställas. Tjänsten ska delas mellan bildningsförvaltningen och omsorgsförvaltningen och vara placerad på ekonomienheten. Tjänsten är utannonserad. - godkänna informationen. 64 Budgetanvisningar 2011 och prel budget , dnr 65.10/041 Förvaltningschefen informerar om ekonomienhetens upprättade budgetanvisningar för 2011 och prel budget samt tidsplanen för budgetarbetet. - godkänna informationen. 65 Övertagande av utbildningar från tillväxtenheten, dnr 66.10/615 har tidigare fattats att de delar av vuxenutbildningen som lyder under skollagen och som idag ligger under tillväxtenheten ska överflyttas till bildningsnämnden. för övertagandet är ännu inte fastställt. En arbetsgrupp tittar på vilka resurser som behövs och ska följa med vid övertagandet. - godkänna informationen.

8 8(19) 66 Riktlinjer för pedagogisk omsorgsverksamhet, dnr 47.10/600 Förslag till Riktlinjer för pedagogisk omsorgsverksamhet har tidigare presenterats i nämnden. Riktlinjer är ett dokument för att tjänstemännen och behöver inte fastställas politiskt. - Riktlinjer för pedagogisk omsorgsverksamhet behöver inte fastställas av bildningsnämnden. 67 Skolinspektionens tillsyn, dnr 39.10/660 Skolinspektionens upprättade tillsynsrapporter för de olika enheterna delges bildningsnämnden. Den övergripande rapporten har ännu inte kommit förvaltningen tillhanda. Skolinspektionen besöker Hällefors för dialog med rektorer och bildningsnämnd om resultatet kring utförd tillsyn. Åtgärdsplan skall vara skolinspektionen tillhanda senast 3 månader från det att skolinspektionen presenterat vad som framkommit efter tillsynen. En genomgång tillsammans med rektorerna kommer att ske på bildningsnämndens möte Redovisningen till Skolinspektionen bör främst ses som en form av åtgärdsplan för kommunen för det fortsatta förbättringsarbetet i kommunen. - godkänna informationen.

9 9(19) 68 Kvarstående ej verkställda beslut, dnr 21.10/600 Verkställda beslut sedan /09 Utvärdering vid årsskiftet gällande Flexibel organisa- 36/09 tion inom förskolan Kvarstående ej verkställda beslut 7/06+ 11/07 Föreningspolitiskt handlingsprogram, tas tillsammans 86/07 med Idrottspolitiskt handlingsprogram. Utredning efter 70/ /09 64/07 Uppdrag till Framtidsgruppen för gymnasieskolan att göra en översyn av gymnasieprogram utlagda på entreprenad 89/09 Grythyttan, mathantering luktproblem Förvaltningen får i uppdrag att utreda ärendet mathantering för ev byte av leverantör till förskolan/skolan 80/09 Budgetuppdrag - se över studie- och yrkesvägledarorganisationen - samverkan mellan Komvux och Folkhögskolan 81/09 förvaltningschefen får i uppdrag, att tillsammans med Omsorgsförvaltningen utreda och lägga fram förslag för såväl Omsorgs- och Bildningsförvaltningen kring hur en ny organisation av LSS-ärenden för barn samt hur kommunens verksamhet ang elevhälsan bör se ut. 40/10 Riktlinjer för pedagogisk omsorgsverksamhet - 64/07 och 40/10 stryks från listan - 89/09 mathanteringen är färdigberedd och luktproblemet tas upp på nämndens möte

10 10(19) 69 Lönekostnader per månad t o m mars och april 2010, dnr 67.10/029 Förvaltningschefen redogör för den av ekonomienheten upprättade sammanställning över lönekostnader omfattande tidsperioden 2004 t o m april För att kunna göra en jämförelse över tid bör man titta på det totala beloppet eftersom personal har flyttats mellan de olika enheterna. Totalt kan ses att lönekostnaden har minskat. - Den ekonomiska rapporten avseende lönekostnaderna t o m april månad 2010 läggs till handlingarna.

11 11(19) särenden 70 Skolplikt, dnr 17.10/606 Förvaltningschefen informerar om att vitesbelopp har tillsammans med en jurist fastställts i pågående ärende ang skolplikt. Skolgången har fungerat utan ogiltig frånvaro från det att varningsbrev om vitesföreläggande överlämnades. - ordföranden får vid frånvaro, delegation att verkställa fastställt vites belopp i detta specifika ärende.

12 12(19) 71 Helårsprognos t o m april 2010, dnr 54.10/042 Driftbudget Bildningsnämndens helårsprognos för 2010 beräknas bli ett underskott på 6 171,6 tkr. Av denna summa avser 3 431,0 tkr omställningskostnader som ska redovisas på kommunens budgeterade extraordinära kostnader. Prognosen exklusive omställningskostnader hamnar på ett underskott på 2 740,6 tkr och då leder till att en avvikelserapport ska göras till kommunstyrelsen. Till denna prognos finns en avvikelserapport bifogad som uppgår till 4 600,0 tkr och avser nya beslutade åtgärder och ingår inte i kommunens åtgärdsplan för åren Investeringsbudget Bildningsnämndens helårsprognos för 2010 vad gäller investeringar beräknas bli 200,0 tkr och innebär att antagen investeringsbudget efterföljs. Förvaltningens förslag till beslut - Helårsprognosen t o m april månad 2010 och investeringsuppföljning t o m april månad 2010 läggs till handlingarna. - i enlighet med förvaltningens förslag.

13 13(19) 72 Budget 2010, dnr 47.09/000 Bildningsnämnden beslutade , 23 om reduceringar på 6,7 miljoner kronor. Hittills har reduceringar genomförts med 5,3 miljoner kronor återstår 1,4 miljoner kronor att reducera. Budgetansvarig anser det är svårt att genomföra ytterligare reduceringar i verksamheten utan att kvalitén försämras. - uppdras till förvaltningen att arbeta vidare med reduceringar - innebär förslagen till reduceringar stora kvalitetsförsämringar i verksamheten, skall en konsekvensanalys upprättas för redovisning till nämnden.

14 14(19) 73 Kvalitetsredovisning 2009, dnr 69.10/600 Förvaltningschefen redogör för upprättad Kvalitetsredovisning för år Kommunens kvalitetsredovisning syftar till att ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse. Kvalitetsredovisningen innehåller därför bedömningar av i vilken utsträckning de nationella målen för förskola, förskoleklass, grundskola, obligatorisk särskola, gymnasieskola, kommunal vuxenutbildning och kulturskola inom Bildningsnämndens ansvarsområde i Hällefors kommun har förverkligats år De nationella målen finns i skollag, skolförordningar, läroplaner och kursplaner samt i allmänna råd för respektive verksamhet. Kvalitetsredovisningen redovisar verksamhetens förutsättningar, arbetet i verksamheten och utbildningens måluppfyllelse. De olika verksamhets- och skolformerna redovisas i huvudsak var för sig. Kvalitetsredovisningen är ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen och är tänkt att användas i kommunens fortsatta planeringsarbete samt utgöra ett levande dokument i den dagliga verksamheten. När det gäller de mer detaljerade beskrivningarna av hur målen förverkligats i den pedagogiska praktiken så har varje verksamhet upprättat en kvalitetsredovisning, vilka ligger till grund för denna kommunövergripande kvalitetsredovisning. Samtliga verksamheters och skolors kvalitetsredovisningar ska ses som bilagor till denna kommunövergripande kvalitetsredovisning och finns att läsa på kommunens hemsida under respektive verksamhet/skola. I kvalitetsredovisningen ingår grundsärskolan i redovisningen för grundskolan, eftersom denna skolform är av så liten omfattning i kommunen att enskildas integritet riskeras om den särredovisas. Kulturskolans del i grundskolan samt fritidsklubben Valhalla ingår som en del i redovisningen av fritidshem samt grundskola. I Bildningsförvaltningen i Hällefors kommun finns det vissa gemensamma rutiner för vilka nationella områden som ska samlas in och kvalitetsredovisas från de olika verksamheterna. I vissa avseenden ges föräldrar i olika utsträckning möjlighet att bidra med underlag och synpunkter kring kvaliteten i verksamheten. Elever och ibland föräldrar, ges också möjlighet att besvara enkäter kring hur de tycker att verksamheten/skolan fungerar och resultatet av enkätundersökningarna utgör en del av underlaget till kvalitetsredovisningen. I personalgrupperna förs diskussioner kring kvalitets- och förändringsarbete. Gemensamma mål tas fram och verksamheten följs upp och utvärderas på olika sätt. Målen för verksamheten har oftast arbetats fram under våren, utvärderats sent på hösten och bildat underlag för kvalitetsredovisningen. Underlaget till kvalitetsredovisningen har också hämtats från Skolverkets nationella statistik.

15 15(19) De nationellt prioriterade områden som redovisas i den kommunövergripande kvalitetsredovisning är: Normer och värden Utveckling, lärande och kunskap Uppföljning av likabehandlingsplanen I respektive verksamhets/skolas egna kvalitetsredovisningar finns ytterligare ett antal områden redovisade. I det avslutande kapitlet i denna kvalitetsredovisning Åtgärder för förbättring av kommunens kvalitetsutveckling, redovisar kommunen de åtgärder som kommunen behöver arbeta vidare med när det gäller att synliggöra och utveckla kvaliteten i samtliga verksamheter inom bildningsförvaltningen. Under varje målområde följer kvalitetsredovisningen följande rubriker: Arbetet i verksamheten Analys och bedömning av utbildningens måluppfyllelse Åtgärder för förbättringar Bildningsförvaltningen föreslår Bildningsnämnden besluta - Bildningsnämnden godkänner upprättad Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisningen kommer att diskuteras på Bildningsnämndens kontaktgrupp och på nämndens möte enligt ovanstående förslag.

16 16(19) 74 Delgivningsärenden, dnr 24.10/ Protokollsutdrag Kommunstyrelsen: Ekonomisk rapport februari Protokollsutdrag Kommunstyrelsen: Ändring av kommunstyrelsen delegationsplan avseende vuxenutbildningsfrågorna. 3. Protokollsutdrag Kommunstyrelsen: Förklaringar från nämnder och styrelse till utfallet Protokollsutdrag Kommunstyrelsen: Årliga lönepolitiska riktlinjer. 5. Protokollsutdrag Kommunstyrelsen: Inrättande av ny tjänst på ekonomienheten. 6. Protokollsutdrag Kommunstyrelsen: Budgetanvisningar 2011 och preliminär budget Protokollsutdrag Kommunstyrelsen: Godkännande av Ritha Sörlings avsägelse och val av ny ledamot och ordförande i bildningsnämnden. 8. Protokoll bildningsnämndens samverkansgrupp 25/1 2010, 15/ Arbetsplatsträff Kulturskolan 8/3 2010, 12/ Arbetsplatsträff Grythyttans skola 1/2 2010, 12/ Arbetsplatsträff Pihlskolan 16/3 2010, 20/ godkänna delgivningsärendena och lägga dem till handlingarna.

17 17(19) 75 Delegationsärenden, dnr 25.10/ Vik lärare SV om undervisning i särskild undervisningsgrupp Klockarhagsskolan. 3. om anpassad studiegång, Klockarhagsskolan. 4. om ledighet mer än 10 dagar, Klockarhagsskolan. 5. om särskild undervisning Kronhagsskolan. - godkänna delegationsärendena och lägga dem till handlingarna.

18 18(19) 76 Kompetensutveckling kring Hedersrelaterat våld, dnr 70.10/600 Sammanfattning Hällefors är en kommun som under flera år tagit emot flyktingar från delar av världen där olika konflikter pågår. Många av dem som kommit till Hällefors kommer från områden och länder där familjer lever enligt så kallade hedersrelationer. Detta innebär att många av våra innevånare i Hällefors lever ett liv som till stor del kontrolleras av andra. Lärare som arbetar i klasser där det finns många flyktingelever upplever dagligen att speciellt flickor och kvinnor inte har rörelsefrihet. På fritidsgården kommer nästan aldrig några av de flickorna efter att de fyllt nio år. Hällefors har under åren haft olika utbildningstillfällen i hedersrelaterat våld. Tanken är nu att tillsammans med Individ och familj starta ett utbildningsprojekt Kompetensutveckling kring hedersrelaterat våld. Ärendet En projektbeskrivning har upprättats. Första delen av det nya projektet Kompetensutveckling kring hedersrelaterat våld riktar sig till socialtjänstens personal. Syftet med utbildningen är att ge personalen på socialtjänsten bättre kunskap om hedersproblemtik och de kommer att känna sig tryggare i sitt yrkesutövande. Den andra delen av projektet riktar sig först och främst till de som kommer från länder där så kallad hederskultur förekommer. I den här delen ingår en teaterföreställning som handlar om en ung man som gör sin sista natt i fängelset efter att ha blivit straffad för hedersmord på sin syster. Målgruppen är år 9 och gymnasieskolans år 2 samt de vuxna som läser svenska som andraspråk på grundvux, komvux och folkhögskolan. Nästan samtliga av skolans elevers föräldrar finns på de utbildningarna. Efter föreställningen ingår tid för diskussion. En ekonomisk kalkyl har upprättats. Den totala kostnaden för projektet hamnar i dagsläget på ca 100,0 tkr varav hälften av kostnaden kan erhållas från länsstyrelsen. En översyn, för att minska kostnaden, kommer att göras. Bildningsförvaltningens förslag till beslut - uppdras till förvaltningen att utreda kostnaden ytterligare - ordföranden får delegation på att underteckna ansökan om medel till länsstyrelsen. - enligt ovanstående förslag.

19 19(19) 77 Utdelning av idrotts-, ledar- och kulturstipendium, dnr 71.10/000 Bildningsnämnden delar årligen ut idrotts-, ledar- och kulturstipendium. Stipendiesumman för var och en av stipendierna är på kronor. En annons med sista ansökningsdag skickas till Nerikes Allehanda samt läggs ut på kommunens hemsida. En arbetsgrupp utses som föreslår kandidater enligt de statuter som bildningsnämnden tidigare upprättat. - Sören Jansson (HOB), Anna Hult (S) och Marjo Pruuki (S) utses ingå i arbetsgruppen tillsammans med Inger Törnkvist som är sammankallande.

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11) Bildningsnämnden 2009-02-17 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30-12.00 Beslutande Kenth W Johansson, (m), ordförande Birger Antonsson, (s) ers R Sörling Allan Myrtenkvist, (s) Anna Hult

Läs mer

Samuel Eriksson, gruppledare (V) Tina Lanefjord, rektor, 11 Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare

Samuel Eriksson, gruppledare (V) Tina Lanefjord, rektor, 11 Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 17.30 Beslutande Ledamöter Ritha Sörling, (S), ordförande Allan Myrtenkvist, (S) 16.00 t o m 8 Marjo Pruuki (S) ers A Myrtenkvist 9-18 Anna Hult,

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (15)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (15) Bildningsnämnden 2009-09-01 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30 16.30 Beslutande Ritha Sörling (s), ordförande Allan Myrtenkvist, (s) t om 80, kl 16.00 Birger Antonsson, (s) ers A Hult

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00-18.30 ande Ledamöter Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Stefan Backius, (V), ordförande Madeleine Hautamäki, (C) Kenth W

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden 2008-02-05 1(12)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden 2008-02-05 1(12) Bildningsnämden 2008-02-05 1(12) Plats och tid Kommunhuset Hällefors 13.00 15.20 Beslutande Ritha Sörling, (s) ordf Kenth W Johansson (m) v ordf Allan Myrtenkvist (s) Birger Antonsson (s) ersätter A Hult

Läs mer

Datum Samuel Eriksson, gruppledare Skolledningen deltar del av 91 Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Samuel Eriksson, gruppledare Skolledningen deltar del av 91 Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare 2010-06-15 1(28) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 08.30 16.00 ande Ledamöter Allan Myrtenkvist, ordförande (s) Birger Antonsson, (s) Martin Eklund, (s) ers A Hult Silke Krips, (m), ers O Samuelsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 15 juni 2010 1(8) Lars Björklund (s), Gudrun Henriksson (c), Bengt Sjöberg (kd)

Barn- och utbildningsnämnden 15 juni 2010 1(8) Lars Björklund (s), Gudrun Henriksson (c), Bengt Sjöberg (kd) Barn- och utbildningsnämnden 15 juni 2010 1(8) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00-15.40 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Åsa Hååkman Felth (s) Ann-Marie Rosö (s) Pia

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden (14)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden (14) Bildningsnämden 2007-09-04 1(14) Plats och tid Förskolan Masken kl 13.00 17.00 Beslutande Övriga deltagande Ritha Sörling, ordförande (s) Allan Myrtenkvist, (s) Anna Hult, (s) Olle Samuelsson, (c) t o

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 10 maj 2011 1(9) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.35-15.20

Barn- och utbildningsnämnden 10 maj 2011 1(9) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.35-15.20 Barn- och utbildningsnämnden 10 maj 2011 1(9) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.35-15.20 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Åsa Hååkman-Felth (s) Ers. Olle Engtröm (s) Ann-Marie Rosö (s)

Läs mer

Datum Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Inger Törnkvist

Datum Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Inger Törnkvist 1(26) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 08.30 18.00 ande Ledamöter Allan Myrtenkvist, ordförande (s) Birger Antonsson, (s) Anna Hult, (s) Olle Samuelsson, (c) Marguerite Wase, (hob) ers S Jansson

Läs mer

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare Linda Igelström, 41 Lena Karlsson, 41

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare Linda Igelström, 41 Lena Karlsson, 41 1(15) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Formens hus, Rektangeln, kl. 13.15 15.15 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S) Övriga närvarande Tina Lanefjord, bildningschef

Läs mer

Datum Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, förvaltningssekreterare

Datum Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, förvaltningssekreterare 1(28) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 08.30-16.45 ande Ledamöter Allan Myrtenkvist, ordförande (s) Birger Antonsson, (s) Anna Hult, (s) Madeleine Hautamäki (c) ers Samuelsson Kenth W Johansson,

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden 2009-03-31 1(21)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden 2009-03-31 1(21) Bildningsnämnden 2009-03-31 1(21) Plats och tid Kommunhuset, plenisalen kl. 13.00-19.30 Beslutande Övriga deltagande Ritha Sörling, (s), ordförande Allan Myrtenkvist (s) t.o.m 29, kl 18.00 Birger Antonsson

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Safiren, vån. 3, IFO-huset, Tierps köping, kl. 08:30-11:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Åsa Sikberg Paragrafer 87-99 Justeringens plats och tid Kommunhuset,

Läs mer

Datum Lena Sahrblom, t f förvaltningschef Göran Nilsson, förvaltningschef fr o m Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Lena Sahrblom, t f förvaltningschef Göran Nilsson, förvaltningschef fr o m Inger Törnkvist, sekreterare 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.30 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande, (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Kenth W Johansson,

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2014-09-24 1(1 7) Plats och tid Stadshuset 13:00-17:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S), vice ordförande Cajsa Branchetti Hallberg (S) Ann Ottosson (M), 2:e vice ordförande Lisa

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.40 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Hans Otto

Läs mer

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:10 10:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Jan Klarström (SD) Ulla Lundh (S) Karl

Läs mer

Strömstad Gymnasium, Fullriggaren 2010-11-04 klockan 08:00 12.00

Strömstad Gymnasium, Fullriggaren 2010-11-04 klockan 08:00 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (11) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Strömstad Gymnasium, Fullriggaren klockan 08:00 12.00 Pia Tysklind (s) Björn-Ole Adamsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45 Beslutande Boerje Bohlin (S) Ordförande Pernilla Kardell

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll Tid och plats Tisdagen den 22 mars 2011, kl 18.00-19.45 i Dialogen Beslutande Ledamöter Lena Gerby (M), ordförande Gunnel Bergström (FP) Hanna Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Marzena Waligorska (M)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-16 1(10) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 10.40 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande, 51 56 Henric Forsberg (S) ersättare för Patrik

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2010-12-08

Barn- och utbildningsnämnden 2010-12-08 Barn- och utbildningsnämnden 2010-12-08 Plats och tid Högskolecentrum, hörsalen kl. 13.00-15.30 Beslutande Övriga deltagare Ingrid Noord-Silversten (S) Bertil Bresell (S) Lena Håkansson (S) Anna-Lena Rehnman

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-02-16 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 08:00 12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Torbjörn Norén (S), ers f Linda Strand (S) Hans Andersen (S), ers f Laila Andrén

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (19)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (19) Bildningsnämnden 2009-10-27 1(19) Plats och tid Kommunkontoret, Plenisalen kl 13.00 18.00 Beslutande Ritha Sörling, (s) ordförande Allan Myrtenkvist, (s) t o m 103:d kl 16.00 Birger Antonsson, (s) ers

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 14 oktober 2014 1(11)

Barn- och utbildningsnämnden 14 oktober 2014 1(11) Barn- och utbildningsnämnden 14 oktober 2014 1(11) Plats och tid: Ferlinrummet kl 10.00-16.50 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Henric Forsberg (s) Patrik Fornander

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-04-20 Sid: 34 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid GKC kl 15.00 19.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Diana Brandin (S) 1:e vice

Läs mer

Datum Göran Nilsson, förvaltningschef Mathias Brandt, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Göran Nilsson, förvaltningschef Mathias Brandt, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare 2011-11-23 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.00 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson (S) Anna Hult (S) Marguerite Wase (HOB) Madeleine Hautamäki (C) Kenth

Läs mer

Datum Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare 1(18) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.0015.00 ande Ledamöter Allan Myrtenkvist (S), ordförande Marjo Prukki (S), ers A Hult Birger Antonsson (S) Kenth W Johansson (M) Maria Jansson Andersson

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 26 september 2018 kl. 08:30-14:15, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 26 september 2018 kl. 08:30-14:15, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(16) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 26 september 2018 kl. 08:30-14:15, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-15.15 Beslutande Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson

Läs mer

Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Eva-Marie Westerlund (s)

Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Eva-Marie Westerlund (s) Barn- och utbildningsutskottet 2015-10-12 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-10-12 kl. 13:00 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Eva-Marie

Läs mer

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare Helen Hansson, förskolechef 14

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare Helen Hansson, förskolechef 14 1(18) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Rektangeln, kl. 13.00 15.10 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S) Torbjörn Saxin (S) Övriga närvarande Tina Lanefjord,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen 2010-03-10 28 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Hemön, kl 13.00-15.45 Beslutande Tommy Pettersson s ordförande Bernt Ekström s ledamot Åsa Olsson v ledamot Leif Andersson c ledamot Siv Samuelsson

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-03-16 1

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-03-16 1 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-03-16 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 08:00-12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S) Torbjörn Norén (S), ers f Laila Andrén (S) Tina Carlson (V),

Läs mer

Plats och tid Kindla sammanträdesrum i Lindesberg, kl 10.00-12.30

Plats och tid Kindla sammanträdesrum i Lindesberg, kl 10.00-12.30 Plats och tid Kindla sammanträdesrum i Lindesberg, kl 10.00-12.30 ande Övriga deltagande Utses att justera Linda Svahn (S) ordf Linda Andersson (S) Anders Persson (C) vice ordförande Pär-Ove Lindqvist

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen 1(2) Plats och tid Insikten, Hedslund 13:00-15:30 Beslutande Joanna Stridh (C), ordf. Lena Johansson (KD) Henrieta Vedberg (M) Ann-Christin Dåderman (S) ersättare för Barbro Aastrup (S) Ersättare och övriga

Läs mer

Familjecentralen kl

Familjecentralen kl Bildningsnämden 2008-10-07 1(17) Plats och tid Kommunhuset kl 08.30-12.00, Familjecentralen kl 13.00-17.30 Beslutande Ritha Sörling (s), ordförande Allan Myrtenkvist (s) Monika Eriksson (s) ers A Hult

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2005-09-13 1(10) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00 16.15

Barn- och utbildningsnämnden 2005-09-13 1(10) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00 16.15 Barn- och utbildningsnämnden 2005-09-13 1(10) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00 16.15 Beslutande: Anders Nilsson (v) Ann-Marie Rosö (s) ersätter Åsa Hååkman Felth (s) Birgitta Bruun (m) Olle

Läs mer

Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Barn- och utbildningsförvaltningen

Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Barn- och utbildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Frökindsrummet, Stadshuset kl 08.00 Beslutande Allan Bjärkhed (KD), ordförande Johanna Svensson (S), 1:e vice ordförande Caroline Lundberg (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31 1 (5) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl. 14.00 16.00 Beslutande Inga-Maj Eleholt (C), ordförande Ulla Christiansson (M) Johan Björn (M) Malin Ingelsbo (M) Kjell Claesson (M) Anders Martinsson (C)

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 UTBIDNINGSFÖRVATNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2016-10-16 UBN-2016-2506 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Niels Madsen (M) Kenneth Bolinder (S) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Sten Claesson (SD)

Niels Madsen (M) Kenneth Bolinder (S) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Sten Claesson (SD) 1 (9) Plats och tid Gruesalen, onsdagen den 24 augusti 2016 kl 18:30-21:00 Beslutande Ersättare Caroline Wegner (S), ordförande Bertil Olsson (M), 2:e vice ordförande Kjell-Åke Johnsson (S) Mickael Persson

Läs mer

Per-Joel Sewelén, verksamhetschef Evelina Lilja, sekreterare Christian Persman, grundskolechef. Carin Bengtsson. Utskottet lärande och stöd

Per-Joel Sewelén, verksamhetschef Evelina Lilja, sekreterare Christian Persman, grundskolechef. Carin Bengtsson. Utskottet lärande och stöd Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 08.00 14.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Peter Joensuu, 2:e

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskolan

Skolbeslut för gymnasieskolan Skolbeslut Tillsyn i Pihlskolan Hällefors kommun 2010-03-24 1 (14) Dnr. 43-2009:3888 Skolbeslut för gymnasieskolan efter tillsyn i Pihlskolan i Hällefors kommun Skolbeslut Tillsyn i Pihlskolan Hällefors

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Ritha Sörling och Riitta Löfström. Kommunsekreterarens rum onsdag 2008-04-23

Ritha Sörling och Riitta Löfström. Kommunsekreterarens rum onsdag 2008-04-23 Kommunstyrelsen 2008-04-22 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 10.00 10.40 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Datum Kenth Adamsson Samuel Ericson, gruppledare (V) Sune Ekman, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eija Kilpala

Datum Kenth Adamsson Samuel Ericson, gruppledare (V) Sune Ekman, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eija Kilpala 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.20 ande Ledamöter Lilian Stenqvist (S) ordförande Christina Wilhelmsson (S) Kerstin Skogdalen (S) Elin Zetterlund (C) Sven-Åke Lundh (M) Mariam

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2010-11-17 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 09:00-10:00 Beslutande Kjell Kaså (C), ordförande Sven Callenberg (C) Ann-Louise Svensson (C) Anders Hansson (C) Holger Jonasson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Datum Tid 13:30-16:00 Plats Kommunkontoret, sammanträdesrum Stollen Närvarande Se sidan 2 Petra Ramstad Justeringens plats och tid Kommunkontoret, 2013-02-25 Justerade paragrafer

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(9)

Sammanträdesprotokoll 1(9) Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid ande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.00 Kent Christensen (S), ordförande Majja Neverland (V) Övriga närvarande

Läs mer

Förändring av gymnasieskolans och gymnasiesärskolans utbud 2016/17

Förändring av gymnasieskolans och gymnasiesärskolans utbud 2016/17 UTBIDNINGSFÖRVATNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2016-04-18 UBN-2015-2227 Utbildningsnämnden Förändring av gymnasieskolans och gymnasiesärskolans utbud 2016/17 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola u.j Skolinspektionen Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i i Lidköpings kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Skolinspektionen

Läs mer

Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare

Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare 2018-09-04 1(15) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Formens hus, Pyramiden, kl. 13.00 13.45 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Övriga närvarande Peter Wiker, utvecklingsstrateg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 30 Godkännande av ärendelista... 41 31 Budget 2017... 42 32 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 43 33 Ansökan om bidrag för Miljö & Naturboken... 44 34 Hur blir

Läs mer

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012.

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-12-14 151 Meddelanden. 152 Anmälan om delegationsbeslut. 153 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport oktober 2011. 154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-01-17 1(8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Sune Frisk (S) ersättare för Patrik Fornander

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Förvaltningschefens rum Stadshuset Ängelholm, 2014-04-10, kl. 09:00 10:30 Beslutande: Sven-Ingvar Borgquist (M), ordförande Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Lars Nyander (S) Björn Vallin (FP)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl Barn- och utbildningsnämnden 2018-11-20 1(9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.30 Ajournering kl 10.10 10.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Nils-Erik

Läs mer

Bringsta skola i Harmånger Måndag 24 augusti 2015 kl. 08:15 14:15 med ajournering mellan kl. 10:20 13:00 för lunch samt möte med revisionen

Bringsta skola i Harmånger Måndag 24 augusti 2015 kl. 08:15 14:15 med ajournering mellan kl. 10:20 13:00 för lunch samt möte med revisionen NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Bringsta skola i Harmånger Måndag 24 augusti 2015 kl. 08:15 14:15 med ajournering mellan kl. 10:20 13:00 för lunch samt

Läs mer

Anna-Greta Johansson (S) Anna Hammar (V) Jan Sandström (S) Hans Liljas (FP) Jan Bohlin (S), t o m kl 11:00, 15 Lars Östlund (V), fr o m kl 11:00, 16

Anna-Greta Johansson (S) Anna Hammar (V) Jan Sandström (S) Hans Liljas (FP) Jan Bohlin (S), t o m kl 11:00, 15 Lars Östlund (V), fr o m kl 11:00, 16 Sammanträdesdatum Sida 1/11 Plats och tid Fritidslokalen vid Råda skola (övre våningen i förskolehuset) kl 09:00 11:30 Beslutande Övriga Anna-Greta Johansson (S) Anna Hammar (V) Jan Sandström (S) Hans

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch 2015-10-15 1(18) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl. 08.30 12.00, 13.00 14.30, lunch 12.00 13.00 Beslutande Britt-Louise Eriksson, (s) Simon Karström,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

Margaretha von Wachenfeldt

Margaretha von Wachenfeldt Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 16.30 Beslutande ledamöter Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson, Vice ordförande

Läs mer

Studiedagsprogram 29 mars

Studiedagsprogram 29 mars Studiedagsprogram 29 mars 08.30-08.45 Åtgärdsprogram 08.45-09.45 Gy 2011, Bakgrund, betyg 09.45-10.15 Fika 10.15-10.45 Hemsidan 10.45-11.45 Gy 2011 fortsättning, Programstruktur, Ämnen och ämnesplaner

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida (12)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida (12) 2016-05-26 1(12) Plats och tid Kommunfullmäktigesalen, Stadshuset kl. 13:30-15:20 Beslutande Olof Eriksson (S) ordförande Sofia Karlsson (S) ersätter Fredrik Bengtsson (S) Lisa Malm (MP) Klas Häggström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(16) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 ande Ledamöter Birger Antonsson, vice ordförande (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (-) Stefan Backius, (V), ordförande Martin Eklund (S) Ulla Werdin

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Emmaboda kommun kommunen@emmaboda.se Rektorerna vid Vilhelm Mobergsgymnasiet bo.oscarsson@emmaboda.se thomas.claesson@emmaboda.se för gymnasieskola efter tillsyn i Vilhelm Mobergsgymnasiet i Emmaboda Skolinspektionen,

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 17.00 20.25 Majja Neverland (V), ordförande Robin Bergman (S)

Läs mer

Sammanfattning Gy 2011

Sammanfattning Gy 2011 Sammanfattning Gy 2011 Likriktning (lokala kurser/inriktningar och specialutformning försvinner) Förändrad programstruktur (Yrkes- och Högskoleförberedande program) Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (16) Paragrafer 93-106 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-20.45. ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Tommy Cedervall (FP), ordförande

Läs mer

Beslutande Britt-Louise Eriksson, (s), ordförande Simon Karström, (c)

Beslutande Britt-Louise Eriksson, (s), ordförande Simon Karström, (c) 2016-03-17 1(14) Plats och tid Vindelns kommun, kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, torsdagen den 17 mars 2016, kl 08.30-14.40, lunch kl. 11.50-13.00 Beslutande Britt-Louise Eriksson, (s), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(11)

Sammanträdesprotokoll 1(11) Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 17.10 Ulf Olofsson (S), ordförande Eva Andersson (S)

Läs mer

Gymnasienämnden (11)

Gymnasienämnden (11) Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Gymnasieförvaltningen, Idrottsgatan 7, 2001-11-20, kl 15.00-18.55 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Orvar Carlsson (kd), ordförande Kjell Nilsson (s),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2012-11-22 i Skånes Fagerhultsrummet, kl 13.30-17.00 Beslutande Övriga deltagande Justering Justerare Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2012-12-13 i Skånes Fagerhultsrummet, kl 09.00-12.00 Beslutande Övriga deltagande Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice ordförande Thomas Bjertner

Läs mer

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Sida 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.40 11.30 Beslutande Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Övriga deltagande Göran Olsson, förvaltningschef

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(10)

Sammanträdesprotokoll 1(10) Sammanträdesprotokoll 1(10) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 17.50 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

Förslag till gemensamma programpriser för den nya gymnasieskolan Gy 11 i Stockholms län

Förslag till gemensamma programpriser för den nya gymnasieskolan Gy 11 i Stockholms län PROMEMORIA 2010-12-01 Dnr: 2010/0092 Kansliet Björn Larsson Styrelsen Sammanträdesdatum: 2010-12-09 Förslag till gemensamma programpriser för den nya gymnasieskolan Gy 11 i Stockholms län Bakgrund KSL

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 10.30 12.20 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Övriga närvarande Se bilagd förteckning Justerare Christina Johansson och Allan Myrtenkvist Justeringens

Läs mer

Sakarias Winberg, (KD) ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Lars Halvarsson (S) David Edin (ByP)

Sakarias Winberg, (KD) ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Lars Halvarsson (S) David Edin (ByP) 1(1) Plats och tid Plenisalen, kommunhuset, 08:30 11.15 Beslutande Ledamöter Sakarias Winberg, (KD) ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Lars Halvarsson (S) David

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare 1(18) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Rektangeln, kl. 13.00 14.30 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Vivianne Pettersson (M) Övriga närvarande Tina Lanefjord, bildningschef

Läs mer

Carin Elofsson, bou-chef Eva Marklund, sekr Monika Bygdemark, 15 Annie Ahlinder, 16. Elisabeth Tängdén. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS

Carin Elofsson, bou-chef Eva Marklund, sekr Monika Bygdemark, 15 Annie Ahlinder, 16. Elisabeth Tängdén. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS Barn- och utbildningsutskottet 2015-03-16 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-03-16 Beslutande Hans Lindgren (s), ordf Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Margita Åhden (s),

Läs mer

94 Information avseende investering Skogsgläntan/Lillberget. 97 Interkommunal ersättning (IKE) och bidragsbelopp

94 Information avseende investering Skogsgläntan/Lillberget. 97 Interkommunal ersättning (IKE) och bidragsbelopp Barn- och utbildningsutskottet Ärendelista Måndag 1 december 2014 89 Godkännande av föredragningslista 90 Ekonomisk rapport 91 Detaljbudget 2015 92 Kvalitetsrapporter för läsåret 2013/14 93 Jämförelsetal

Läs mer

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) Annika Molldén (S) Linda Pilthammar (SD)

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) Annika Molldén (S) Linda Pilthammar (SD) 1(12) Plats och tid Sammanträdesrummet i Vita huset, kl. 13.00 15.10 Beslutande Ledamöter Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) Annika Molldén (S) Tjänstgörande

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl 17.00-20.20 Beslutande Annika Holmstrand (c) ordförande Karl-Erik Andersson (c) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2007-01-16 1(10)

Barn- och utbildningsnämnden 2007-01-16 1(10) Barn- och utbildningsnämnden 2007-01-16 1(10) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00-16.00 Beslutande: Torbjörn Parling (s) Olle Engström (s) Lars Björklund (s) Ersätter Åsa Hååkman-Felth (s) Ann-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll 63 Godkännande av ärendelista... 84 64 Delgivningar... 85 65 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 86 66 Månadsuppföljning per 30 september 2017... 87 67 Skolinspektionens

Läs mer

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund AMMANTRÄDEPROTOKOLL ida 1(6) Plats och tid Plenisalen, kommunhuset, Hällefors, kl. 18.00-18.15 Beslutande Ledamöter e bilagd förteckning Övriga närvarande e bilagd förteckning Justerare Christina Johansson

Läs mer

Bildningsnämnden (16)

Bildningsnämnden (16) Bildningsnämnden 2016-10-24 1(16) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V) Anne-Marie Johansson

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-21 1(7)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-21 1(7) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-21 1(7) Plats och tid Björkö skola/förskola, Björkö, klockan 16.15 18.25 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (15) Plats och tid Finaborummet, Kommunhuset, Kinna, klockan 13.00 16:00, rast klockan 14:50-15:10 Beslutande S Gunnar Nilsson, ordförande S Urban Jernberg S Ann-Sofi Tureson KD

Läs mer